Vejledning i brug af lydstudiet, DJM afd. Aalborg (v.27) Side 1

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning i brug af lydstudiet, DJM afd. Aalborg (v.27) Side 1"

Transkript

1 1 På en god dag,- er det så enkelt 1. Tæl op og udfyld tjeklisten (se side 21) 2. Stil mikrofoner op i studiet (det stik der hedder 3 på væggen, svarer til Audio track 3 osv. i din software.) 3. Tænd for strømmen (stikket der står højtaler på sidst) 4. Åbn computer Enten: 5. Åbn cubase 6. I More vælger du templaten 24 spor DJM Aalborg og en placering i din mappe(se side 5) Eller: 7. Åbn Logic, logic åbne automatisk en template. 8. Opret en mappe med dit navn i mappen fælles.( se side 5) 9. Skriv i hvert spor navnet på det instrument (dobbelt klik hvor der står Audio 1 osv) 10. Etabler talkback, forbind hovedtelefon 1 stikket i lok (under ruden) med et jackjack til Mixeren i lokalet (se side 9) 11. klik på på RME softwaren på højre skærm. Tast (cmd)s (det aktivere softwaren) 12. Indstil gain ved at dobbeltklikke og køre op og ned med musen (i den røde cirkel) 13. Optag bandet på den røde knap i cubase/logic 14. På big knop skal du trykke på computer. Lytte-lydstyrken stilles på den store knap 15. Lav et mix på faderne (se side 11) 16. Når du har lavet dit mix skal du Enten 17. I cubase klikker du File/Export/Audio mixdown og vælger det format du vil gemme i (se side 17) Eller 18. I logic taster du B (se side17) 19. Overfør din fil til din USB memory-stick. 20. Sluk for strømmen (startende med den der står højtaler på) 21. Ryd op så alt er på plads til den næste der skal udfylde tjeklisten (husk holderne følger mikrofonerne) 22. Rul gitteret ned 23. Aflever nøglen i nøgle indkastet på væggen ved siden af døren til administrationen Hvis du vil noget mere avanceret eller noget driller, må du have næsen i resten af manualen startende med indholdsfortegnelsen på næste side. Hvis du søger noget som du ikke finder i manualen så lad mig det vide. I udvælgelsen af stof til manualen har jeg lagt vægten på mellemrummet mellem de enkelte dele, og den mest nødvendige overflade, nærmest på hul igennem niveau. Vil man i dybden i forhold til de enkelte dele, kan man læse manualerne der alle ligger i mappen Manualer på computeren og som links på side 22 i denne manual.

2 2 Indhold Oversigt over signalvej fra studiet (lok 43) til controlrum (lok 42)... 4 Åbn Softwaren... 5 Cubase... 5 Logic... 5 Oversigt over signalvej fra kontrolrummet til studiet Det enkleste metode (uden hoved telefon) alle spiller på en gang... 7 Vi skal bruge hovedtelefon, men kun behøver kun et mix som alle skal høre Flere mix i Studiet... 8 Et mix til en der indspiller i kontrolrummet... 8 Talkback... 9 At åbne mixeren i softwaren... 9 I Cubase... 9 I Logic... 9 Hvordan laver man selve monitor mikset til hoved telefonerne? I cubase I Logic Hvordan bruger man Mackie fjernbetjeningen Fælles cubase/logic Særligt Cubase (f.eks send til effekt) Særligt Logic EQ Cubase Hvordan tjekker jeg hvad bandet hører i hovedtelefonerne I cubase I Logic Læg effekt (f.eks.rumklang.) på Særligt Cubase (f.eks send til effekt) I Logic Mix og automatisering Fælles for cubase og logic Særligt i cubase Den enkleste fremgangsmåde: Men, hvis nu Der er kun er automatiseringen af et enkelt spor du ikke er tilfreds med, så; Du har indspillet en automatisering, men der er enkelte ting du vil lave om Hvis du vil slette resten af en spors automatisation fra songpointeren og ud Du har lavet en kurve du er glad for, men sporet er generelt for svagt.- trim funktionen Særligt i logic Ned mix I cubase I Logic Oprydning efter optagelse I cubase I Logic Gennemgang af mikrofonerne Regler for brug af studiet Regler for studerendes brug af lydstudiet Ordens regler Den der har booket studietiden er bla. ansvarlig for : Tjeklisten Links til div. Manualer

3 3 Nulstilling / default Hvis fjernbetjeningen mister kontakten til Logic Hvis nogen har pillet ved RME erne... 23

4 4 Oversigt over signalvej fra studiet (lok 43) til controlrum (lok 42) Studiet (lok 43) kanal1-19 kanal controlrum (lok 42) Krydsfelt RME Mic.forforstærker Analog til digital converter Diverse preamps og lign Mac computer Logic/cubase Stereo out Behringer Digital til Analog converter Big Knob Volume/omskifter mm.

5 5 Åbn Softwaren Cubase Under More Marker templaten 24 mono 1 djm aalborg (så den liver mørk) Dobbeltklik på den Vælg Macintosh HD (harddisken) Vælg fællesdrevet Lav en mappe med dit navn. Lav en mappe med titlen på projektet Logic Klik på ikonet Du bliver bedt om at vælge placering: o Vælg Macintosh HD (harddisken) o Vælg fællesdrevet o Lav en mappe med dit navn. o Lav en mappe med titlen på projektet.

6 6 Nu bliver du bedt om at vælge template (skabelon) Vælg My Templates Vælg stude setup Aalborg.

7 7 Oversigt over signalvej fra kontrolrummet til studiet. Studiet (lok 43) Hovedtelefon 4, aux 5 - bag trommerne Hovedtelefon 1, 2, 3 - Under ruden A kontrolrum (lok 42) Behringer Digital til Analog converter Krydsfelt Hovedtelefon forstærker i rack Digital forbindelse Mac computer Hp Aux 5 6 Logic/cubase Du kan sende op til 4 forskellige hovedtelefon mix til studiet. Det enkleste metode (uden hoved telefon) alle spiller på en gang I studiet (lok43) forbinder du med en jack ledning Hovedtelefon 1 stikket under ruden til mikseren i lokale 43. Dermed har du dels etableret en talkback, dels mulighed for at sende det ud af mikseren i 43 som plejer at bruge sanganlægget til. Det kan udover forsang f.eks. være keyboard, eller akustisk guitar, som man skal lave et særligt mix til i cubase/logic i Hp 1 (hovedtelefon 1) (se side 10 ) Vi skal bruge hovedtelefon, men kun behøver kun et mix som alle skal høre. Det kan være at alle i studiet kan leve med at lytte til samme mix. Løsning 1 (I er flere end to der skal indspille) Tag hovedtelefon forstærkeren i skabet i kontrolrummet og forbind den med stikkene på væggen under ruden. (Hovedtelefon 1 og strøm )

8 8 Hp1 (hovedtelefon 1)er forbundet til main in på hovedtelefon forstærkeren Når balance er helt mod main (som på billedet) høres kun dette ene Main mix Du kan enten have en kanal til hver eller sætte flere hovedtelefoner til samme kanal bagpå. Hvis alle stort set skal have samme mix men f.eks. keyboardspilleren gerne vil høre lidt mere at sig selv kan man finde et ekstra udtag på keyboardet som ikke er i brug (f.eks. hovedtelefon) og forbinde det med Aux ind på hovedtelefon-forstærkeren. Løsning 2. (kun et par stykker i studiet) Hvis du gerne vil slippe for at stille en hovedtelefon forstærker ind i studiet kan du bruge den der sidder i racket. Lav dit mix på hp 4 Træk en ledning fra et hovedtelefonstik på hovedtelefon-forstærkeren til krydsfeltet hvor der står studiet Hp 4 De to hovedtelefonstik der hedder hovedtelefon 4 i studiet virker umiddelbart Du kan også forbinde hovedtelefon-udgangene med et eller flere af de relevante stik i krydsfeltet. Studie HP 1,2,3,eller 4 (eller Aux 5 ) Flere mix i Studiet Forbind hovedtelefon-forstærkeren fra skabet i kontrolrummet med stikkene på væggen under ruden (Hovedtelefon 1,2,3 strøm) Kanal et og fire på hovedtelefonforstærkeren modtager kun main mix, altså på Hp1. Derfor ska balanceknappen på disse to kanaler stå på MAIN Kanal 2 og 3 får sig eget mix via Aux in. På disse to kanaler skal balance knappen stå på AUX IN Det fjerde mix hentes ved at forbinde en hovedtelefon udgang på hovedtelefon forstærken i studiet med stikket Studie Hp 4 i krydsfeltet. Derefter kan du sætte en hovedtelefon direkte til væggen i studiet bag trommesættet (Hp4) Et mix til en der indspiller i kontrolrummet Det kan f.eks. være cuesang Lav et mix til Hp 4 (hovedtelefon 4) Sæt en hovedtelefon til hovedtelefon-forstærkeren i kontrolrummet. (racket under krydsfeltet) Den s Main In er via krydsfeltet forbundet med Hp4 outputtet Husk at teknikeren kan være nødt til at bruge hovedtelefoner. Brug da Phones udgangen på Big Knob en.

9 9 Talkback At tale fra kontrolrummet tilbage til studiet (fra lokale 42 til 43) kaldes talkback. I bigknob-en sidder en mikrofon og til højre sidder en knappen talkback der tænder for den. Via big knob-ens studie out går signalet til RME-forforstærkeren kanal 24 I Cubase og logic er track 24 reserveret til talk back. De er i Templaten routet til alle hoved telefon output. I Cubase skal monitor på sporet været slået til. det lille ikon højtaleren skal være orange. Desværre virker talkback ikke under indspilning med mindre man optager sporet. I logic (fortsættes) At åbne mixeren i softwaren I Cubase Husk at vippe papstykket (overlay) over fjern betjeningen når du benytter Cubase I Logic Tryk på mixer knappen på fjernbetjeningen. Vælg. Mixer i bunden af programmet (tryk igen for at lukke den) (Tryk på den igen for at lukke mixeren)

10 10 Hvordan laver man selve monitor mikset til hoved telefonerne? I cubase Få mixeren frem på skærmen (se side9) I mixeren skal du i venstre side sørger for at stjernen er valgt. show studio sends. På det enkelte track, tænd for sendet, (blå) Vælg prefader Orange knap lige til højre for. Skru op på den vandrette grønne strag Vælg panorering *1 betyder HP1, *2 Hp 2 osv Dette gælder også for Fx-Tracket med f.eks. rumklangen hvis f.eks. sangeren ønsker det. Baggrund: at vi ikkke bruger de normale sends men Studiosends skyldes ønsket om at kunne panorerer. I Logic. I mixeren er h.p. 1-4 hovedtelefon 1-4 For at lytte til de enkelte mix skal du På Big knob en tryk på Fra krydsfelt I krydsfeltet forbinder du Big knob med det hp mix du vil lytte på. (afbryder desværre samtidigt signalet til hovedtelefonerne tilsluttet kanalen). Hvordan bruger man Mackie fjernbetjeningen. Et stykke pap er Fastgjort med tape på siden af fjernbetjeningen. Dette overlay, skal lægges hen over tasterne i højre siden, når du bruger cubase, fordi knapperne i højre side har en lidt anden betydning.

11 11 Fælles cubase/logic I displayet vises det navn du har givet dit spor i cubase/logic, så du hele tiden kan følge med i hvilket spor der er valgt (select).... Når du tænder dækker Makien over chanal 1-8. når du tykker en gang på Bank til højre springer Mackien hen til de næste 8 kanaler. Du kan også bevæge en kanal ad gangen med channel knappen Særligt Cubase (f.eks send til effekt) De otte dreje pot-metre Vpot kan betyde forskelligt alt efter hvilken funktion der er valgt i V-pot Assignment Tryk på DYN/FX/AUX knappen Vpot 1 er send 1 og drejeknaper send 2 Skift fra mellem de kanaler der skal have effekt på ved at trykke på seclect knapperne. Særligt Logic Link til vejledning

12 12 EQ Cubase Åbn mixeren (se side9) Klik på Show all eq with curve I venstre side af mixeren. Vælg EQ i assignment området De otte drejeknappen (Vpots) gælder nu: Gain1, freq1, q1, on1, gain2, freq2, q2,on2 For at få fat i Eq 3 og 4 skal du; holde down nede mens du trykker på EQ Hvordan tjekker jeg hvad bandet hører i hovedtelefonerne I cubase Man kan vælge at sende stereo mixet, eller Hp mixet (Aux) til hver at kanalerne På control room kanalen kan du vælge at lytte til hvert af de fire (Hp-) sends eller Stereo mixet. Tryk på lytte hovedtelefon på mackie fjernbetjeningen Master på de fire Hp kanaler og Control room kanalen

13 13 I Logic I logic findes desværre ikke nogen Control room mixer, så der er du nødt til at gøre følgende På big Knobben vælg fra krydsfelt I krydsfeltet, forbind Big Knob en.. med den den Hp kanal du ønsker at lytte til. Dette afbryder desværre send til den hovedtelefon kanal du ønsker at tjekke, så husk at tage stikket ud igen. Læg effekt (f.eks.rumklang.) på. Principper er det samme i begge programmer. Audio Track 1 Audio Track 2 FX Track 1 FX send 1 FX send 1 Insert rumklang Dvs. skal du ændre typen af rumklang skal det ske på FX (effekt) kanalen, hvor du editere din insert effekt eller simpelthen vælger en anden. Særligt Cubase (f.eks send til effekt) Åbn mixeren på skærmen (se side9) I mixeren skal du i venstre side vælge show send 1-4 Stereo out

14 14 De otte dreje pot-metre Vpot kan styre forskellige parametre, alt efter hvilken funktion der er valgt i V-pot Assignment Tryk på DYN/FX/AUX knappen Vpot 1 er send 1 og drejeknaper send 2 Skift fra mellem de kanaler der skal have effekt på ved at trykke på seclect knapperne. I Logic De otte dreje pot-metre Vpot kan styre forskellige parametre, alt efter hvilken funktion der er valgt i V-pot assign Vælger man send i logic vil drejeknap nr.2 og nr. 6 være send 1 og send 2 (tryk på send til der står snd 1 i displayet Mix og automatisering Fælles for cubase og logic Start med at et fast mix af nummeret hvor volumen, og andre parametre passer nogenlunde hele vejen igennem. Men du har brug for at ændrer sig undervejs i løbet af nummeret at knapperne bevæger sig også kaldet en automatisering Alt kan automatiseres. I følgende eksempel er det dog volumen på de enkelte spor jeg automatiserer. I praksis optager man en bevægelse med en fader W = Write (imens programmet afspiller) som programmet derefter skal læse R = Read Særligt i cubase Åbn evt. volume sporet, så du kan se hvad du laver, (aflæs på det vandrette grå streg, hvilken bevægelse du optager)

15 15 Den enkleste fremgangsmåde: tryk F3 på fjernbetjeningen all write så alle spor bliver aktive sæt Cubase til at spille sangen hele vejen igennem lav undervejs dit mix som du ville have gjort på en analog maskine (rør kun ved de knapper du mener at ville skrue på) Du får nu en volume automatiserings spor for hver knap du har rørt ved gentag denne metode indtil du er tilfreds.men, hvis nu.. Der er kun er automatiseringen af et enkelt spor du ikke er tilfreds med, så; Marker sporet. Slet alle automatiseringer på sporet med F5 på fjernbetjeningen delete track (automatisation) Du kan også låse dit spor mod redigering af automatisering, hvis det passer dit temperament. Du har indspillet en automatisering, men der er enkelte ting du vil lave om rediger sporene med musen. (klik og træk) f.eks flyt en ændring du har lavet for sent, lidt frem. Du kan også vælge blyanten og tegne en kurve Eller vælge viskelæderet og fjerne et stykke af en kurve Hvis du vil slette resten af en spors automatisation fra songpointeren og ud. Klik edit (øverst i rullegardinet) Vælg som på billedet

16 16 Du har lavet en kurve du er glad for, men sporet er generelt for svagt.- trim funktionen Det kan være at du har lavet en automatisering af leadvokalen hvor du skruer ned for nogle af stavelserne, men nu ønsker du at næve niveauet på hele sporet men bibeholde automatiseringerne. Brug trim F6 knappen på fjernbetjeningen

17 17 Særligt i logic. Ned mix I cubase I file vælger du Export og Audio Mixdown Vælg filnavnet Vælg stedet du vil gemme (path) her har jeg valgt min USB nøgle Vælg filformat, her har jeg valgt CD format Wave format Vælg sample rate og bit depth (her har jeg valgt CD format) I Logic På keyboardet tryk Command B så Bounce vinduet kommer frem.den vælger default at bounce (nedmixe) output 1og 2 som er vores stereomix Vælg en placering til filen, jeg har her valgt en Usb stik som jeg har placeret på undersiden af tasteturet.

18 18 Vælg hvor du vil lægge filen f.eks på en USB nøgle som her. USB nøglen har jeg placeret på undersiden af tasteturet. Vælg format, her har jeg valgt CD format Oprydning efter optagelse. I cubase Når du har fumlet med lydfiler i Cubase et stykke tid, ligger der en mængde lydfiler i Audiomappen på dit personlige drev på serveren som ikke er i brug. For at rydde op skal du: Slet alle de lydfiler i projektvinduet som du ikke bruger. De ligger nu kun i Media Poolen. I Media vælger du først Remove Unused Media De er nu overført til Cubase egen papirkurv (Trash) I media vælger du Empty Trash og Klikker OK (du er jo modig)

19 19 I Logic. Gennemgang af mikrofonerne På dette link: --- Og i mappen Kursusfiler på skrivebordet. Ligger en teknisk gennemgang af alle de mikrofoner vi har til rådighed. Der ligger også en cubase fil hvor Johannes Aaen spiller små stykker på flygelet som er optaget med forskellige mikrofontyper og indstilling. Flyglet stod åbent, alle mikrofonerne var placeret ca. en halv meter fra flyglet i smyningen. Der kan man høre både nogle af de ting man kan læse sig til i gennemgangen og en del mere. Tænk på hver mikrofon som en farve, Den ene dag passer en bestemt farve til en bestemt værk, den anden dag en anden.

20 20 Regler for brug af studiet. Regler for studerendes brug af lydstudiet Indstillet af studienævnet og d godkendt af Rektor. 1. Bookning af studiet kan kun ske med henblik på at øve optagelse af hovedinstrument, specialfags instrument, fagene sammenspil eller arrangement. 2. Antallet af udefra kommende må ikke overstige antallet af studerende i hvert enkelt projekt. 3. Studiet kan kun bookes af en studerende som har gennemgået kursus i brug af studiet på 4. Man må ikke hyre en udefra kommende lydmand. Det er den der har booket studiet der er den ansvarlige teknikker. 5. På studiekontoret kan man låne en nøgle i det tidsrum studiet er i brug. Nøglen skal afleveres straks efter udløb af den bookede tid. Bookning kan tidligst ske to uger i forvejen. 6. Ordens og sikkerhedsregler skal overholdes. Grove brud på disse regler kan medføre at man udelukkes fra bookning af lydstudiet. 7. Studienævnet kan i særlige tilfælde dispensere fra ovennævnte regler. Ordens regler. 1. Rygning strengt forbudt. 2. udfyld altid Tjeklisterne inden du starter 3. Overhold procedure for opstart og lukning af lydstudiet. 4. læg aldrig noget på mixeren speciel ikke på faderne. 5. Hold mad og drikke langt væk fra mixer bordet, brug evt det bagerste bord i kontrolrummet til kaffen. Den der har booket studietiden er bla. ansvarlig for : 1. At alle reglerne bliver overholdt 2. at oprydning er færdig inden vægteren kommer 3. at nøglen bliver afleveret ved udløbet af den bookede tid. 4. at alt er på sin plads inden studiet forlades.

21 21 Tjeklisten Inden du går i gang med at bruge studiet skal du udfylde en side kaldet tjek- liste i den grønne mappe der ligger på mixerbordet. Her skal du krydse af ud for hvert felt, hvorved du bekræfter at du har overtaget studiet i korrekt stand. Var noget i uorden skal du beskrive hvad det var, og så i øvrigt selv bringe det i orden inden du forlader studiet. Ca. en gang om ugen sammenholder jeg nøgleudleveringerne fra studiekontoret med de udfyldte sedler, for at se om alle har udfyldt. Er der angivet mangler på en seddel, sender jeg en mail til den der forrige bruger Tjek-listen ser således ud.:... Navn:... Jeg har booket studiet i tidsrummet: dato:...fra Kl...til Kl... Jeg bekræfter at følgende var i orden da jeg startede: #1 Alt er på plads i skabet (dog ikke øverste og nederste hylde) som angivet på billederne i kufferterne og mærkerne på hylderne, herunder at alle mikrofoner har holder på. (sæt kryds hvis ja)... Angiv evt mangler... #2 Der hænger 8 AKG hovedtelefoner med adapterstik!, på de fire knage på bagvæggen (sæt kryds hvis ja)... Angiv evt mangler... #3 Resten af studiet blev overtaget i opryddet tilstand. (sæt kryds hvis ja)... Angiv evt mangler... Underskrift:...

22 22 Links til div. Manualer. De fleste af disse manualer ligger på Skrivebordet i mappen manualer Fjernbetjening Mackie Cubase 6 Manual ligger i mappen dubase dok. På skrive bordet Samt som zip fil i bunden af dette link Logic Pro 9 Forforstærker RME. Hovedtelefon forstærker Behringer HA 4700 Powerplay Pro-XL Reflektionsfilter SE Electronics Reflexion Filter &sqi=2&ved=0cfeqfjac&url=http%3a%2f%2fcachepe.zzounds.com%2fmedia%2fse_rf_manual- d17b12e88ba29f6fcbb86fe pdf&ei=wzckt-mpg8t4sgagvlhvcw&usg=afqjcnhqtj7l6-7mrteeflmnomniewtfia Mikrofoner Se Gennemgang af mikrofoner

23 23 Nulstilling / default Et antal situationer, hvor man kan få brug for at nulstille det ene eller det andet Hvis fjernbetjeningen mister kontakten til Logic. Det kan f.eks. ske hvis cubase og logic åbnes samtidigt. Vælg som på billedet. Klik new klik mackie controle Hvis nogen har pillet ved RME erne Analog out skal lyse

24 24 Remote midi Clock optn Midi skal lyse Sample rate. der skal ikke være lys I nogen af lamperne De bedste rumklange Luk ned lock af Back up på systemet?

25 25

Vejledning i brug af lydstudiet, DJM afd. Aalborg (v.27) Side 1

Vejledning i brug af lydstudiet, DJM afd. Aalborg (v.27) Side 1 Vejledning i brug af lydstudiet, DJM afd. Aalborg (v.27) Side 1 På en god dag,- er det så enkelt 1. Tæl op og udfyld tjeklisten (se side 21) 2. Stil mikrofoner op i studiet (det stik der hedder 3 på væggen,

Læs mere

Vejledning i brug af lydstudiet, DJM afd. Aalborg (2015 udkast v1) Side 1

Vejledning i brug af lydstudiet, DJM afd. Aalborg (2015 udkast v1) Side 1 Vejledning i brug af lydstudiet, DJM afd. Aalborg (2015 udkast v1) Side 1 På en god dag,- er det så enkelt 1. Tæl op og udfyld tjeklisten (se side 22) 2. Stil mikrofoner op i de relevante studier 3. Tænd

Læs mere

Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart.

Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart. Side 1 Gratis program til at transponere lydfil og gemme den, link og vejledning Ole Skou 2009 Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart Gratis program til at transponere

Læs mere

Brugermanual til Assignment hand in

Brugermanual til Assignment hand in Brugermanual til Assignment hand in Indhold: Undervisere:...2 Hvor finder jeg Assignment hand in?...2 Opret en opgave...4 Slet en opgave...5 Rediger en opgave...5 Hvor finder jeg de afleverede filer?...5

Læs mere

MANUAL. DIGITAL DESIGN s AUDIO- RUM. God Fornøjelse. Før ibrugtagning af DD s Audio- rum SKAL man gøre sig bekendt med indholdet i denne manual!

MANUAL. DIGITAL DESIGN s AUDIO- RUM. God Fornøjelse. Før ibrugtagning af DD s Audio- rum SKAL man gøre sig bekendt med indholdet i denne manual! DIGITAL DESIGN s AUDIO- RUM MANUAL Før ibrugtagning af DD s Audio- rum SKAL man gøre sig bekendt med indholdet i denne manual! Hvis det på baggrund af ukyndig omgang med udstyret, viser sig at man ikke

Læs mere

Vejledning til Baghusets lydanlæg

Vejledning til Baghusets lydanlæg Vejledning til Baghusets lydanlæg Denne vejledning er inddelt i følgende kapitler med farvekoder: 1. Forstærker og Afbrydere 2. Minimixeren 3. Monitorhøjtalere (Medhør) 4. Subwhoofer 5. PA-mixeren 6. Linedrivere

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

Generelt om lyd...2. Lydformater... 2 Andre formater (der ikke gennemgås her)... 2. Audacity...3

Generelt om lyd...2. Lydformater... 2 Andre formater (der ikke gennemgås her)... 2. Audacity...3 Lyd: Tastevejledning Audacity og CDex Generelt om lyd...2 Lydformater... 2 Andre formater (der ikke gennemgås her)... 2 Audacity...3 Optag fra mikrofon... 4 Marker en del af optagelsen... 5 Slet en del

Læs mere

Podcast på TekX. Quick guide Sørg for at sætte mikrofoner i de stik, der skal bruges. Sæt GAIN til klokken 14

Podcast på TekX. Quick guide Sørg for at sætte mikrofoner i de stik, der skal bruges. Sæt GAIN til klokken 14 Podcast på TekX Quick guide Sørg for at sætte mikrofoner i de stik, der skal bruges. Sæt GAIN til klokken 14 o Tryk COMP-knappen ned Sæt alle blå drejeskiver til klokken 12 o Vær sikker på at AUX er skruet

Læs mere

Velkommen til 1. omgang af IT for let øvede

Velkommen til 1. omgang af IT for let øvede Velkommen til 1. omgang af IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!!

Læs mere

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003 Jonas Christiansen Voss 2. marts 2004 Indhold 1 CD ere 2 1.1 Brænde dokumenter til CD....................... 2 1.2 Disk Copy.................................

Læs mere

Kom godt i gang. Audacity 1.3.x Windows Foreløbig version. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole / Radioafdelingen

Kom godt i gang. Audacity 1.3.x Windows Foreløbig version. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole / Radioafdelingen Kom godt i gang Audacity 1.3.x Windows Foreløbig version Danmarks Medie- og Journalisthøjskole / Radioafdelingen Revision september 2009 side 2 Indhold Indstillinger side 4 Værktøjer side 7 Åbne nyt projekt

Læs mere

MP3 player med DMX interface.

MP3 player med DMX interface. Jægergårdsgade 152/05A DK-8000 Aarhus C DENMARK WWW.WAHLBERG.DK MP3 player med DMX interface. Funktion: En avanceret Mp3spiller med forskellige styringsmuligheder, velegnet til brug i museer, teatre, udstillinger

Læs mere

Tips og Tricks 2. Indholdsfortegnelse. 1. De væsentligste features i Fantom-G s sequencer...2. 2. Brug af Sequenceren...3. 3. Audio Track demo...

Tips og Tricks 2. Indholdsfortegnelse. 1. De væsentligste features i Fantom-G s sequencer...2. 2. Brug af Sequenceren...3. 3. Audio Track demo... Tips og Tricks 2 Indholdsfortegnelse Side 1. De væsentligste features i Fantom-G s sequencer...2 2. Brug af Sequenceren...3 Optag Trommer, Bas og Keyboard Brug af Arpeggio og Chord Memory 3. Audio Track

Læs mere

Skype Guide. Indholdsfortegnelse

Skype Guide. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Start Skype for Business... 2 Opkald til person.... 3 Viderestille et opkald... 4 Fast viderestilling af indgående opkald.... 5 Deltag i Skype for business møde... 6 Under opkaldet...

Læs mere

Sådan laver du en animationsfilm

Sådan laver du en animationsfilm Sådan laver du en animationsfilm i Animtoon Først skal du åbne Animtoon. I start menuen trykker du på Film Værkstedetikonet, som er billedet af et ben der går, se figur 1. Figur 1: Film Værkstedetikonet.

Læs mere

Indhold. Tablet Guides

Indhold. Tablet Guides Indhold Start tablet og Arbejdsmiljøbog... 2 Grund indstillinger... 3 Opret notat i PDF... 5 Overfør Arbejdsmiljøbogen fra PC til tablet... 6 Overfør filer mellem PC og tablet... 9 Start tablet og Arbejdsmiljøbog

Læs mere

Brugermanual til Assignment Hand In

Brugermanual til Assignment Hand In Brugermanual til Assignment Hand In Indhold: Undervisere:... 2 Hvor finder jeg Assignment hand in?... 2 Opret en opgave... 3 Slet en opgave... 4 Rediger en opgave... 4 Hvor finder jeg de afleverede filer?...

Læs mere

Instruktionsvejledning

Instruktionsvejledning Instruktionsvejledning DENVER VPL-120 Pladespiller i Transportkuffert LÆS OMHYGGELIGT VEJLEDNINGEN OG GEM DEN PÅ ET SIKKERT STED, SÅ DU KAN SLÅ OP I DEN DA-1 OVERSIGT 1. Lås 2. Støvlåg 3. Adapter - Brug

Læs mere

FRA KAMERA TIL COMPUTER

FRA KAMERA TIL COMPUTER FRA KAMERA TIL COMPUTER FRA CANON FS200 TIL LIQUID Før optagelserne kan redigeres, skal de kopieres fra kameraet til computeren. Det foregår i to trin. Først kopieres optagelserne fra kameraet til din

Læs mere

Quick guide til Condes 8.

Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8.... 1 Starte Condes:... 2 Opret poster.... 6 Opdatere post detaljer:... 7 Finjustere postcirklen.... 8 Flytte postnummer... 9 Sætte poster sammen til

Læs mere

Billeder på hjemmeside

Billeder på hjemmeside Billeder på hjemmeside Indholdsfortegnelse Emne 1. Billedredigering (Microsoft Picture Manager) Side 3 a. Komprimer billeder b. Beskæring af billeder 3 9 2. Billeder og tekst ved hjælp af en skabelon (Template

Læs mere

Udbedring af fejlsituationer ved anvendelse af BridgeMate

Udbedring af fejlsituationer ved anvendelse af BridgeMate Udbedring af fejlsituationer ved anvendelse af BridgeMate Indhold: Kort om BridgeCentral og BridgeMate funktionen Resumé PC en går i dvale eller lukker ned under en session Serveren mister strøm Et bord

Læs mere

Vejledning i brug af lydstudiet 2011.

Vejledning i brug af lydstudiet 2011. 1 Vejledning i brug af lydstudiet 2011.. Indhold: Oversigts vejledning af projekt fra start til slut.... 2 Lidt historie.... 3 Oversigt over signal vej.... 4 Fra Studiet ind i Mixeren.... 4 Routing i Yamaha

Læs mere

Manual CoffeeCup Visitkort konsulenter

Manual CoffeeCup Visitkort konsulenter Manual CoffeeCup Visitkort konsulenter Indhold 2 Start Lidt om sidens layout 3 Åbn den downloadede fil i CoffeeCup og gem den som dit eget projekt 3 Knapperne Ring og Mail Indsæt nyt link på Ring og mail

Læs mere

Billedbehandling med XnView.

Billedbehandling med XnView. Billedbehandling med XnView. 2009 Dag 1: På skrivebordet finder du ikonet for Denne computer højreklik på ikonet og vælg Stifinder på pop-op skiltet. Nu viser Stifinderen de drev der findes på denne computer

Læs mere

Quickguide. Dansk quickguide til Nexus IP opsætning

Quickguide. Dansk quickguide til Nexus IP opsætning Quickguide Dansk quickguide til Nexus IP opsætning Contents NVR guide... 3 1.0 Optageren:... 3 1.1 Tilslutning... 3 1.2 Installation af harddisk:... 3 2.0 Først gang din optager bliver startet:... 4 3.0

Læs mere

Afvikling af Bridge turnering. BridgeCentral og BridgeMate. Komponenter, opsætning, afvikling og afslutning af turnering.

Afvikling af Bridge turnering. BridgeCentral og BridgeMate. Komponenter, opsætning, afvikling og afslutning af turnering. Afvikling af Bridge turnering BridgeCentral og BridgeMate Komponenter, opsætning, afvikling og afslutning af turnering. Leif Thusholt 28-08-2010 INDEX A Angiv startscore 17 B BridgeCentral Formål 3 BridgeMate

Læs mere

Punktlektion: Lasercutter

Punktlektion: Lasercutter Punktlektion: Lasercutter Denne Punktlektion har til formål at guide dig igennem brugen af lasercutteren, fra start af maskinen og til færdig emne. Dette vil være delt ind i flere afsnit. Læs overskrifterne

Læs mere

Glance - Del din skærm med op. til 200 deltagere. TelefonMøder. Med Glance er du hurtigt og enkelt i gang med at dele din skærm og alle applikationer,

Glance - Del din skærm med op. til 200 deltagere. TelefonMøder. Med Glance er du hurtigt og enkelt i gang med at dele din skærm og alle applikationer, Glance - Del din skærm med op 1 til 200 deltagere. Med Glance er du hurtigt og enkelt i gang med at dele din skærm og alle applikationer, der vises på den med dine mødedeltagere. Fordelene ved at benytte

Læs mere

Undervisning på Nørre Voldgade 11, 3. sal

Undervisning på Nørre Voldgade 11, 3. sal Undervisning på Nørre Voldgade 11, 3. sal Håndbog for undervisere og værter FOLKEUNIVERSITETET I KØBENHAVN INDHOLDSFORTEGNELSE Tilslutning af pc til projektor..side 2 - Via VGA...side 3 - Via HDMI.side

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

Dansk bruger manual Udarbejdet af Datalogisk A/S 1/27

Dansk bruger manual Udarbejdet af Datalogisk A/S 1/27 Dansk bruger manual Udarbejdet af Datalogisk A/S 1/27 Sådan kommer du i gang Det er der i kassen Indhold MojoMINI skærm USB kabel til skærm SD hukommelseskort Pegepind Billader til skærm Monteringsbeslag

Læs mere

ScanDis Diktafonen FSV-510 PLUS

ScanDis Diktafonen FSV-510 PLUS Kom nemt i gang med diktafonen Lampe; lyser ved optagelse Skærm [M]-knap: menu Nederst vises hvor meget hukommelse der er tilbage [Afspil/pause]-knap [Spole]-knap: frem/tilbage [Optag/stop]-knap: optagelse

Læs mere

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen Opret og vedligehold af på markedspladsen Hvad Kommentar Tast Opret på markedspladsen Åben markedspladsen. I venstre side findes r, når du står i fanen Varesøgning Stå i fanen Mine, og tryk på Tilføj Tryk

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

EDUCATE.AU.DK/BLACKBOARD

EDUCATE.AU.DK/BLACKBOARD Kaltura er en videoserver på AU Library, Aarhus Universitet, hvor ansatte kan uploade video filer via Blackboard. Det samme kan studerende, hvis underviseren giver dem lov. Du uploader alle dine videoer

Læs mere

Start Hurtigt i gang Daglig brug. TRIAX C HD417 CX Digital kabel-tv modtager P/N: 305042. P/O 03-2010-B here

Start Hurtigt i gang Daglig brug. TRIAX C HD417 CX Digital kabel-tv modtager P/N: 305042. P/O 03-2010-B here TRIAX C HD417 CX Digital kabel-tv modtager P/N: 305042 Start Hurtigt i gang Daglig brug P/O 03-2010-B here Se en mere udførlig vejledning på www.triax.dk Start Hvad følger med? Tilslutning 2 Fjernbetjening

Læs mere

Vi anbefaler, at du lader boksen med træffetider blive liggende på din afdelingsforside. Hvad der ellers skal være af indhold er op til jer.

Vi anbefaler, at du lader boksen med træffetider blive liggende på din afdelingsforside. Hvad der ellers skal være af indhold er op til jer. 1 Tips! På din forside har du mange muligheder for at tilføje forskellige komponenter, så du kan tilpasse siden til din afdeling eller organisations egne behov. Det er dog ikke alle komponenter, der kan

Læs mere

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger.

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger. Download af bøger i MP3 format Side 1 af 6 Forudsætninger for at kunne benytte denne mulighed er: En computer med rimelig diskplads (hvert bog fylder små 200 MB). En god Internetforbindelse, for ikke at

Læs mere

Sådan redigerer du med Audacity. Pædagogisk IT-kørekort - Mentorforløb

Sådan redigerer du med Audacity. Pædagogisk IT-kørekort - Mentorforløb Sådan redigerer du med Audacity Pædagogisk IT-kørekort - Mentorforløb 1 Hvad kan Audacity? Audacity er et freeware lydredigeringsprogram. Programmet kan: fungere som lydoptager (ex optage fra mikrofonindgangen

Læs mere

Sådan bruger du BK- 9 Performance List. Formatering af USB- Memory. "Performance List" er en liste over dine registreringer.

Sådan bruger du BK- 9 Performance List. Formatering af USB- Memory. Performance List er en liste over dine registreringer. Sådan bruger du BK- 9 Performance List "Performance List" er en liste over dine registreringer. Hver Performance hukommelse indeholder alle din opsætninger af keyboardet herunder også din rytmestillinger

Læs mere

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 Opbyg dias... 3 Sidehoved og sidefod... 3 Afspil diasshow... 4 Vis dias... 4 Formatering og baggrund... 5 Overgang... 6 Animation... 7 Indspil tidsindstilling... 8 Gentagen visning...

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

BeoSound 3000. Vejledning

BeoSound 3000. Vejledning BeoSound 3000 1 Vejledning BeoSound 3000 Guide BeoSound 3000 Reference book Denne vejledning indeholder 3 Der findes to vejledninger, du kan læse for at lære dit Bang & Olufsen produkt at kende. Vejledning

Læs mere

HDMI er en videreudvikling af DVI, og man kan konvertere HDMI til DVI ved at bruge stikket illustreret til venstre.

HDMI er en videreudvikling af DVI, og man kan konvertere HDMI til DVI ved at bruge stikket illustreret til venstre. Billedkabler præsentation HDMI står for High-Definition Multimedia Interface og er den nye standard for overførsel af video og audio-signaler mellem forskellige enheder som TV/Fladskærme/DVD-afspiller/PC/DVBmodtagere

Læs mere

Vejledning. Indhold. 1. Kryptering. 2. Vigtig information

Vejledning. Indhold. 1. Kryptering. 2. Vigtig information Vejledning Afdeling UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole IT Oprettet 12.09.2019 Redigeret 25.10.2019 Udarbejdet af Lone Petersen Dokumentnavn (DK) Bitlocker og FileVault kryptering studerende UCL

Læs mere

Automatiser dine redigeringer med Sony Vegas Pro Produktion Assistant Software

Automatiser dine redigeringer med Sony Vegas Pro Produktion Assistant Software Automatiser dine redigeringer med Sony Vegas Pro Produktion Assistant Software Gary Rebholz Ved siden af din viden og færdigheder med Vegas Pro software, der intet tilbyder dig mere produktivitetsforbedringer

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

Dansk tillægsmanual til PODD i Dynavox Compass

Dansk tillægsmanual til PODD i Dynavox Compass Dansk til PODD i Dynavox Indhold Dansk til PODD i Dynavox... 1 Generelt... 2 Hvad består den danske udgave af:... 2 At gemme tilrettede PODD sidesæt:... 3 Hvor ligger skabelon sidesæt på pc:... 3 Alternativ

Læs mere

Quick Setup Guide SB168-ES og M7CL Dansk version

Quick Setup Guide SB168-ES og M7CL Dansk version Quick Setup Guide SB168-ES og M7CL Dansk version February, 2009 SB168-ES og M7CL Quick Setup Guide Beskrivelse af denne guide. Denne guide indeholder en hurtig og enkelt opsætning af M7CL med digital stagebox.

Læs mere

Velkommen til BEHRINGER PODCAST hurtigstart guiden

Velkommen til BEHRINGER PODCAST hurtigstart guiden Velkommen til BEHRINGER PODCAST hurtigstart guiden Tak for tilliden af valget af et af vore podcast kompatible produkter. Denne fremragende software og hardware pakke muliggør produktion af podcasts af

Læs mere

Beskyt dig mod nedbrud i Windows 10

Beskyt dig mod nedbrud i Windows 10 TING, DU SKAL GØRE I DAG: Beskyt dig mod nedbrud i Windows 0 Systemgendannelse og Sikkerhedskopiering er to fremragende værktøjer i Windows 0. Brug dem allerede i dag så er din pc rigtig godt beskyttet.

Læs mere

Vejledning til Blackboards portfolio værktøj

Vejledning til Blackboards portfolio værktøj Vejledning til Blackboards portfolio værktøj Brug denne vejledning, når du skal udarbejde din undervisningsportfolio i Blackboards portfolio værktøj. Ved at følge alle trinene nedenfor får du udarbejdet

Læs mere

Den digitale Underviser. Lydfiler: Audacity

Den digitale Underviser. Lydfiler: Audacity Den digitale Underviser Lydfiler: Audacity Sabine Kramer maj 2014 Indholdsfortegnelse side Optag med Audacity.. 3 Gem og eksportér i MP3 format.... Indtal og klip en lydfil (metode 1)... 5 6 Indtal og

Læs mere

Arbejd med lyd i Audacity

Arbejd med lyd i Audacity Arbejd med lyd i Audacity Mange undervisningsprogrammer gør det muligt at tilføje lyd til din produktion. Brugeren kan enten optage hendes eller hans egen stemme og/eller tilføje forskellige lydeffekter

Læs mere

Sæt altid USB stikket i computeren, før du installerer softwaren. (Gælder ikke i XP) Tilslut USB adapteren til en ledig USB port på din computer

Sæt altid USB stikket i computeren, før du installerer softwaren. (Gælder ikke i XP) Tilslut USB adapteren til en ledig USB port på din computer TeamBoard Hurtig Start #1 Velkommen til TeamBoard! USB TeamBoard Hardware Installation Seriel TeamBoard Denne hurtig start guide indeholder de vigtigeste ting ang. brugen af TeamBoard. Bemærk: Sæt altid

Læs mere

Opret aktiviteter LEJERBO.DK OPRET AKTIVITETER PÅ AKTIVITETSLISTE

Opret aktiviteter LEJERBO.DK OPRET AKTIVITETER PÅ AKTIVITETSLISTE 1 Opret aktiviteter TIPS: Du kan bruge en aktivitetsliste til at vise en række datostyrede aktiviteter i jeres afdeling eller udlejning af jeres fælleshus. Du behøver ikke sætte billede på, eller tekst,

Læs mere

Server Manual v8.4. Manual v8.4. Brugermanual. Side 1. Copyright 2011 MJ Vision Support 70208212

Server Manual v8.4. Manual v8.4. Brugermanual. Side 1. Copyright 2011 MJ Vision Support 70208212 Manual v8.4 Brugermanual Side 1 Guide til styrepanelet Styrepanelet er meget simpelt bygget op. Forklaringen omkring diverse knapper mm., er givet herunder: Viser dato, klokken samt fri optageplads Viser

Læs mere

Adgang til WebGraf. 1. Start Microsoft Internet Explorer. 2. Skriv: http://kort.ge.dk

Adgang til WebGraf. 1. Start Microsoft Internet Explorer. 2. Skriv: http://kort.ge.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Opslag af område via oversigtskort... 6 Zoom funktioner.. 7 Panorere på skærmen. 8 Information

Læs mere

Introduktion til Banedesign / Visio. af Preben Nielsen

Introduktion til Banedesign / Visio. af Preben Nielsen Introduktion til Banedesign / Visio af Preben Nielsen Formål med introduktionen: At give nye brugere en grundlæggende indlærring i brugen af Banedesign og Visio 2013 Meget kort fortalt om Visio og Banedesign:

Læs mere

Brugervejledning til diverse i OS X

Brugervejledning til diverse i OS X Brugervejledning til diverse i OS X Gert Søndergaard 19. august 2003 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Introduktion til Mac OS X...3 Flere brugere på samme maskine...3 Dock - den gamle kvikstart...4

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål til Smart Pianist

Ofte stillede spørgsmål til Smart Pianist Ofte stillede spørgsmål til Smart Pianist Her er en liste over ofte stillede spørgsmål og deres svar. Se brugervejledningen for at få detaljerede oplysninger om instrumentet og specifikke betjeningsinstruktioner.

Læs mere

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD)

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Øvelser Indhold Indhold... 2 Øvelse 1... 3 Start Kommuniker: På Tryk 2 og åbn nogle af de medfølgende dokumenter... 3 Øvelse 2... 4 Grundfunktioner

Læs mere

Brug af Zeiss DuraMax

Brug af Zeiss DuraMax Brug af Zeiss DuraMax Indhold Opstart af Duramax... 3 Brug af eksisterende Measurement Plan (Program)... 4 Opmåling af emne... 4 Udprintning... 6 Import af CAD model... 7 Klargør solid til måling... 8

Læs mere

Marker det ønskede klip Vælg Videoeffekter, Tryk Plug-in (stikkontakten), Farveeffekter, Farvekorrigering, OK

Marker det ønskede klip Vælg Videoeffekter, Tryk Plug-in (stikkontakten), Farveeffekter, Farvekorrigering, OK Bent Sehested Odense Video Klub Side 15 Manuel farvekorrigering. Tidligere (side 13) er der vist en indstilling, hvor du kunne lave en automatisk farvekorrektion. Der er også en mulighed for at gennemføre

Læs mere

Information. Til lykke med din nye radio. Giv dig venligst tid til at læse denne brugsanvisning. God fornøjelse

Information. Til lykke med din nye radio. Giv dig venligst tid til at læse denne brugsanvisning. God fornøjelse BRUGSANVISNING Indhold 02 INDHOLD 03 INFORMATION 04 FRONT PANEL OVERBLIK 06 BAG PANEL OVERBLIK 08 BETJENING AF R5 08 INDSTILLING AF ALARM 09 INDSTILLING AF SLEEP TIMER 09 DIM 09 PRESETS 09 FAVOR 09 AUX

Læs mere

FAQ - Ofte stillede spørgsmål Oprettet af: lema 05-02-2008 Rettet af: memo 08-06-2015

FAQ - Ofte stillede spørgsmål Oprettet af: lema 05-02-2008 Rettet af: memo 08-06-2015 Indholdsfortegnelse Hvordan tilslutter jeg min notebook til en projektor på skolen?... 2 Hvordan tilslutter jeg min notebook til højtalerne i klassen?... 2 Hvordan tilslutter jeg en af skolens printere?...

Læs mere

Glance Del din skærm med op til 200 deltagere

Glance Del din skærm med op til 200 deltagere Glance Del din skærm med op til 200 deltagere Med Glance er du hurtigt og enkelt i gang med at dele din skærm og alle applikationer, der vises på den med dine mødedeltagere. Dine fordele: Skærmdeling er

Læs mere

Sådan bruges den eksterne CD-brænder med DirectCD Side 1 af 6

Sådan bruges den eksterne CD-brænder med DirectCD Side 1 af 6 Sådan bruges den eksterne CD-brænder med DirectCD Side 1 af 6 Sådan bruges den eksterne CD-brænder: 1) Først skal programmet der styrer den eksterne boks med brænderen installeres, Freecom. 2) Sæt den

Læs mere

DMX styring med USB-interface

DMX styring med USB-interface DMX styring med USB-interface Introduktion...2 DMX bibliotek...3 Programmering af kanaler...7 Sådan skabes et show/en lyssekvens...11 Introduktion DMX LightPlayer er en avanceret men meget brugervenlig

Læs mere

Manual til hjemmeside i Typo3

Manual til hjemmeside i Typo3 Manual til hjemmeside i Typo3 Gode tips og genvejstaster Ét linieskift Ctrl + A Ctrl + C Ctrl + X Ctrl + V shift + enter (tasten du normalt bruger til linieskift) Markér alt Kopier Klip Sæt ind Oprettelse

Læs mere

NVR Client system. Bruger Manual. SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk

NVR Client system. Bruger Manual. SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk NVR Client system Bruger Manual SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk 1 Indholdsfortegnelse. Side 3: Side 4-5: Side 6: Side 8: Side 10: Side 11:

Læs mere

Keyboard skiveskærer Ole Skou d.30.marts 2008 side 1

Keyboard skiveskærer Ole Skou d.30.marts 2008 side 1 Keyboard skiveskærer Ole Skou d30marts 2008 side 1 Keyboard skiveskærer Jeg har opfundet mig en keyboard skiveskærer I nudansk tekno programmerings sprog hedder det vistnok en slice- er Med den kan du

Læs mere

BeoSound Vejledning. CENTER v/henriksens ELEKTR

BeoSound Vejledning. CENTER v/henriksens ELEKTR BeoSound 3000 1 Vejledning BeoSound 3000 Guide BeoSound 3000 Reference book Denne vejledning indeholder 3 Der findes to vejledninger, du kan læse for at lære dit Bang & Olufsen produkt at kende. Vejledning

Læs mere

Overførsel og organisering af billeder på computeren med Stifinder. - samt lidt om backup

Overførsel og organisering af billeder på computeren med Stifinder. - samt lidt om backup Overførsel og organisering af billeder på computeren med Stifinder. - samt lidt om backup Der er flere muligheder for at flytte billeder fra kamera til computer. Hvilken du benytter, afhænger af temperament

Læs mere

1. Detaljeret beskrivelse

1. Detaljeret beskrivelse Digital Diktafon Indhold 1. Detaljeret beskrivelse... 3 2. Specifikation... 4 3. Sæt batterier i... 4 4. Anvendelse... 6 4.1. Tænd/Sluk... 6 4.2. Optagelse... 6 4.4.1 Vælg optagelsestilstand... 6 4.4.2

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

Vejledning i brug af GMAIL (Google)

Vejledning i brug af GMAIL (Google) Vejledning i brug af GMAIL (Google) Send meddelelser Har du ikke prøvet Gmail før? Her har du en trinvis vejledning i, hvordan du skriver og sender meddelelser: Klik på knappen Skriv i venstre side i Gmail.

Læs mere

Introduktion til PSS (Personal Sound System)

Introduktion til PSS (Personal Sound System) QSG_dan 29/12/04 15:19 Page 49 Introduktion til PSS (Personal Sound System) Læs dette, inden du begynder at bruge dit PSS-system. Vi håber,du bliver glad for din personligt lydsystem (pss). Registrere

Læs mere

Vejledning til Photo Story 3

Vejledning til Photo Story 3 Vejledning til Photo Story 3 Start på billedfortælling Når du har startet programmet, får du dette vindue. Du får 3 valg: 1. Opret en ny fortælling. 2. Redigere et projekt 3. Afspille en fortælling. Den

Læs mere

Status vejledning. Vejledning i håndtering af status scanner, tømning og indlæsning til EasyPOS

Status vejledning. Vejledning i håndtering af status scanner, tømning og indlæsning til EasyPOS Status vejledning Cipherlab CPT8000 Vejledning i håndtering af status scanner, tømning og indlæsning til EasyPOS 1 Indhold 2 Håndterminalen... 1 2.1 Beskrivelse af taster... 1 2.1.1 Hvad bruges tasterne

Læs mere

Vejledning i Express Scribe

Vejledning i Express Scribe Forside Vejledning i Express Scribe Introduktion Express Scribe er et program til transskribering af interviews og andre optagelser. Det er gratis og nemt at gå til. Det kan de mest basale funktioner til

Læs mere

Konverter og rip med FormatFactory

Konverter og rip med FormatFactory Konverter og rip med FormatFactory Side 1 Konverter og rip med FormatFactory http://www.formatoz.com/ FormatFactory er et fremragende lille gratisprogram der kan konvertere lyd og videoformater fra et

Læs mere

Sådan bruger du Google Drev

Sådan bruger du Google Drev Sådan bruger du Google Drev Start med at gå ind på www.google.dk. Øverst til højre kan du logge ind hvis du ikke allerede er det. De fleste har en Google konto af en eller anden art, Gmail, Youtube, Google

Læs mere

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning indhold: introduktion Side 2 Funktionsliste Side 3 Få adgang til systemet Side 4 opload dine billeder Side 5 Sådan bruges systemet Side 6 Gem dine eksempler

Læs mere

Brugermanual MP3 afspiller

Brugermanual MP3 afspiller Brugermanual MP3 afspiller Du kan downloade manualen via følgende link: http://www.accessionx.com/dow nload/manual_links/1331.pdf Importør: Accession ApS, Vandmanden 34, 9200 Aalborg SV 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

LabQuest Manual Til indsættelse af hukommelseskort (SD-kort) til at forøge dataloggerens hukomelse

LabQuest Manual Til indsættelse af hukommelseskort (SD-kort) til at forøge dataloggerens hukomelse LabQuest Manual Til indsættelse af hukommelseskort (SD-kort) til at forøge dataloggerens hukomelse 4 indgange til analoge sensorer Tænd/sluk for maskinen (tryk et sekund) Trykfølsom skærm USB-port. Normal

Læs mere

BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE

BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE Til Forsyningsvirksomheder i Danmark Dokumenttype Brugervejledning Rambøll Hjemmeside Full Responsive Dato Oktober 2017 BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE Revision 01 Dato

Læs mere

Montering af automatisk nedblændelig bakspejl og regnsensor på Octavia 2.

Montering af automatisk nedblændelig bakspejl og regnsensor på Octavia 2. Montering af automatisk nedblændelig bakspejl og regnsensor på Octavia 2. Monteringen blev foretaget fordi jeg fik slået min forrude i stykker og fik monteret en ny rude med det rigtige beslag. Det skulle

Læs mere

Revo Uninstaller Pro 3.1.2 en guide. Hanne B. Stegemüller 17. juni 2015

Revo Uninstaller Pro 3.1.2 en guide. Hanne B. Stegemüller 17. juni 2015 Revo Uninstaller Pro 3.1.2 en guide Hanne B. Stegemüller 17. juni 2015 2 Hvad gør Revo Uninstaller? Programmet, der fås både i en gratis udgave og en købeudgave, kan afinstallere alle dine forskellige

Læs mere

Opskrift på brug af scanneren

Opskrift på brug af scanneren Opskrift på brug af scanneren Dette er den grundlæggende vejledning om brug af scanneren. Den beskriver arbejdsgangen når man arbejder med papirfotos. Der findes to supplerende vejledninger. Dels en vejledning

Læs mere

Udlæsning af stregkodefil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt).

Udlæsning af stregkodefil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt). Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Udlæsning af stregkodefil til scanneren... 3 Installation af scanneren... 5 Indlæsning af datafil i scanneren... 7 Brug af scanneren... 8 Sådan scanner du... 8 Sådan

Læs mere

1 IKON BETEGNELSE INDLAGT SKAL TILFØJES

1 IKON BETEGNELSE INDLAGT SKAL TILFØJES Projekter Et Projekt, består af alle de ingredienser, der er samlet sammen til et bestemt design. Til en samplerquilt, kan man f.eks gemme alle de forskellige blokke man har tænkt sig at bruge. Emnerne

Læs mere

Digital Videoredigering Kom godt i gang-vejledning!

Digital Videoredigering Kom godt i gang-vejledning! Det er en god idé, hvis du inden, du starter video-optagelse med digitalkameraet, nøje overvejer dine optagelser. Lav først en plan! Derefter vil det lette redigeringsarbejdet meget, hvis du kun optager

Læs mere

Audacity. Arbejd med lyd computeren. Version: August 2012

Audacity. Arbejd med lyd computeren. Version: August 2012 Audacity Arbejd med lyd computeren Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Audacity...4 Få fat i programmet...4 Brugerfladen...5 Optag fra mikrofon / line in / cd osv...5 Klip...6 Fade-in og fade-out...6

Læs mere

DENVER DPF-407. Digital Billedramme Betjeningsvejledning

DENVER DPF-407. Digital Billedramme Betjeningsvejledning DENVER DPF-407 Digital Billedramme Betjeningsvejledning 1 INDHOLD : FEATURES:...3 KNAPPER OG KONTROLLER:...4 FJERNBETJENINGEN...5 GRUNDLÆGGENDE BETJENING:...6 1. MENUEN VALG AF FUNKTION...6 2. MENUEN VALG

Læs mere

Indhold. 1. Adgang og afslutning

Indhold. 1. Adgang og afslutning 1 Indhold 1. Adgang og afslutning 2. Menupunkter 3. Tekst 4. Billeder 5. Video 6. Lyd 7. Bannere 8. Bokse 9. Dokumenter 10. Links 11. Iframe 12. Markedspladsen 13. Nyheder 14. Job 15. Kalender 16. Selvbetjeningsbjælken

Læs mere

TRAKA21 MANUAL 10/2/2015 - VERSION 1.1

TRAKA21 MANUAL 10/2/2015 - VERSION 1.1 TRAKA21 MANUAL 10/2/2015 - VERSION 1.1 1 2 INDHOLD Afsnit Omhandler Side 1 Kontakt information Ruko 3 2 Hvad og hvem er denne guide for? 3 3 Hvad indeholder pakken, når Traka21 leveres? 3 4 Montering af

Læs mere