1. Introduktion til Regler for CTG-tolkning 1

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Introduktion til Regler for CTG-tolkning 1"

Transkript

1 1. Introduktion til Regler for CTG-tolkning 1 Du kan på nedenstående sider læse om basal kurvetolkning. Til en del af punkterne er der eksempler på kurver. I de nederste punkter ses eksempler på særlige kurvetyper det kan være en stor fordel at kende til.

2 2. Baggrunden for CTG 2 CTG Cardio Toco Grafi har gennem 30 år været anvendt som led i overvågningen af fostret under fødslen. CTG bør anvendes til overvågning ved fødsler med øget risiko for iltmangel hos barnet, mens der ikke er evidens for at CTG bedrer udkommet ved den normale fødsel. Når CTG vurderes, bør man altid inddrage klinikken og huske at bruge sin sunde fornuft. CTG er meget følsom: I stort set alle tilfælde, hvor fostret er udsat for iltmangel, er der forandringer på CTG. Det indebærer, at et CTG der kan klassificeres som normalt, med meget stor sandsynlighed udelukker at fostret er hypoksisk. CTG er imidlertid ikke særlig specifik: I mange tilfælde, hvor der ses CTG-forandringer, fejler barnet ikke noget. Det vil dermed sige, at et afvigende CTG langt fra altid indebærer, at fostret er truet. Det er derfor væsentligt, at man ved hjælp af andre metoder eksempelvis skalp-ph - kan få en mere præcis information om barnets tilstand. Dermed får man en bedre baggrund for at beslutte hvordan man vil håndtere det videre fødselsforløb. CTG er svært at tolke. Selv erfarne personer med mange års erfaring i CTG tolkning kan ind imellem være uenige om, hvordan en kurve skal tolkes. Er du i tvivl om, hvordan en kurve skal tolkes, diskuter det da med dine kolleger. Det er til tider vanskeligt, men går man systematisk til værks, vil det være nemmere at vurdere om en CTG er normal, afvigende, patologisk eller præterminal og handle ud fra det.

3 3. Indikation for overvågning med CTG 3 CTG anvendes ikke rutinemæssigt til overvågning under fødslen Når du modtager eller overtager en fødende, vurder da, om der er indikation for overvågning med CTG. Indikationer for anvendelse af CTG fremgår af Obstetriske Instrukser (se faneblad). Optag en god anamnese. Udfør en omhyggelig objektiv undersøgelse: Blodtryk Puls Eventuelt temperatur Almentilstand Udvendig undersøgelse inklusiv vurdering af fostrets størrelse Uterus Veer Tegn til vandafgang Eventuel vaginal eksploration Med basis i en samlet vurdering afgør du, om der 1) er indikation for overvågning med CTG og 2) i hvilket omfang intermitterende eller kontinuerlig. Hvis der er indikation for CTG bør man som hovedregel køre CTG i mindst 20 minutter for at kunne danne sig et ordentligt billede af barnets tilstand.

4 4. CTG-udstyr påsættes 4 Når du påsætter udstyret, så vær meget omhyggelig: Vemåleren skal påsættes svarende til fundus uteri for et give korrekt information om den tidsmæssige sammenhæng mellem veer og decelerationer. Er det på trods af gentagne forsøg ikke muligt at få veerne optegnet tilfredsstillende, må du manuelt optegne tidspunktet for veerne på strimlen. Kontroller at papirhastigheden er 1 cm/minut. Klæb navnelabel fast på papirstrimlen. Moders puls måles og påføres strimlen, når CTG sættes i gang. Det gentages én gang i timen. Det er med til at forebygge situationer, hvor du utilsigtet overvåger moderen og derfor ikke registrerer og handler på at fostret har behov for hjælp her og nu. Hver halve time klassificeres kurven (normal, afvigende, patologisk, præterminal)

5 4. CTG-udstyr påsættes 5 Ekstern overvågning Led efter et godt signal fra barnet. Kan du ikke fange et godt signal med ekstern overvågning, må du om muligt skifte til intern registrering og anvende caputelektrode. Det er ofte vanskeligt at fange et godt eksternt signal, hvis den fødende er adipøs. Vær opmærksom på, at muskelstøj kan give anledning til en falsk variabilitet, hvis der er tale om svært indskrænket eller ophævet variabilitet. Ved skift til intern registrering, opnås visning af den reelle variabilitet. I eksemplet herunder ses resultatet af skift til intern registrering Her skiftes til intern registrering 120 Den eksterne kurve ser ud til at have lidt men klart nedsat variabilitet. Efter skift til intern registrering ses en helt glat kurve uden variabilitet. Barnet har brug for hjælp og der blev udført akut sectio. Den tilsyneladende variabilitet på den eksterne kurve skyldes muskelstøj.

6 4. CTG-udstyr påsættes 6 Intern overvågning Sørg for at elektroden sidder ordentligt fast i barnet og ikke i kanten af orificium, hvilket vil resultere i et dårligt signal. Vær opmærksom på, at der skal være en god kontakt mellem transduceren og moderens lår. Er der trods overholdelse af disse forhold stadig et dårligt signal, kan forklaringen være at barnet er asfyktisk med en dårlig cirkulation.

7 7 Generelt Når du vurderer CTG-kurven, gør det da systematisk og velovervejet: Gennemgå kurven punkt for punkt og i henhold til afdelingens procedure. Brug bagsiden af CTG-scorekortet hvis du er i tvivl (se faneblad). Lav herefter en samlet klassifikation af kurven i henhold til CTG-scorekortets forside. Brug stemplet i journalen og udfyld felterne. Skal gøres ca. hver halve time.

8 8 Teknisk tilfredsstillende kurve Er registrering og optegning af hjerteaktion og veer i orden? Hvis ikke: Skift ekstern til intern registrering af hjerteaktion Flyt vemåler stram bælte

9 9 Hvem overvåges? Er moders puls målt og ført på kurven? Er den frekvens, der vises på kurven forskellig fra moders puls, så du kan være sikker på, at det er barnet du overvåger?

10 10 Veaktivitet Er veerne regelmæssige? Hvor hyppige er veerne? Ved vestimulation max. 7 veer pr. 15 minutter Hvor længe varer veerne - max varighed 1½ minut Er veerne koblede? Passer vemønster og fremgang sammen? Passer veaktivitet og smerte sammen? NB! Er der ikke en ordentlig registrering af veerne er det heller ikke muligt at klassificere veer eller decelerationer.

11 11 Basislinien Hjertets egen grundrytme defineres som den gennemsnitlige hjertefrekvens og måles altid i vepausen om muligt i mindst 2 minutter. For barnet ved termin gælder følgende: Høj basislinie tachycardi >150 slag/min. Normal basislinie slag/min. Lav basislinie bradycardi <110 slag/min Basislinien er ca. 130 slag/min. (angives i intervaller på 5) 100 Basislinien vurderes i vepausen og fastlægges som den gennemsnitlige hjertefrekvens 80

12 12 Hvad er variabilitet? Fostrets hjertefrekvens er ikke fuldstændig regelmæssig, da fostret er udsat for konstante påvirkninger, blandt andet fra det autonome nervesystem. Frekvensen varierer og derfor er kurven savtakket. CTG-apparatet bestemmer hele tiden frekvensen. Den udregnes på grundlag af de sidst registrerede hjerteslag, og kurven optegnes på papiret på baggrund af disse målinger. De småudsving kurven har savtakkerne udgør variabiliteten. Er kurven derimod glat og ser ud som om den er optegnet med en sylespids blyant, er den uden variabilitet. Tilstedeværelse af normal variabilitet er et sundhedstegn og udtryk for et intakt nervesystem. Nedsat variabilitet kan være udtryk for at barnet sover, men kan også skyldes at barnet er lidende. Fuldstændig ophævet variabilitet er lig med en præterminal kurve. Er variabiliteten forøget, betegnes kurven saltatorisk. Det ses ofte intermitterende og er et normalt fænomen, men er kurven vedvarende saltatorisk, kan det være udtryk for truende asfyksi. På de følgende sider vises eksempler på kurver med forskellig variabilitet.

13 13 Normal variabilitet 5-25 slag/min Variabiliteten bestemmes ved at tegne vandrette linier gennem det højeste og det laveste punkt på hjertekurven. Der bestemmes over mindst 1 minut på et kurvestykke uden accelerationer eller decelerationer. Variabiliteten er her ca. 15 slag/min. og kurven skal dermed klassificeres som normal.

14 14 Nedsat variabilitet: 5 slag/min. Nedsat variabilitet kan vise sig på forskellig måde. Herunder 3 eksempler: Bevaret, men klart nedsat variabilitet <5 slag/min. Ophævet variabilitet. Kurven er helt tynd og ser ud til at være tegnet med en spids blyant. Ophævet variabilitet. Igen ser kurven ud til at være tegnet med en spids blyant. Ingen bet-to-beat variabilitet, selv om kurven ikke er en ret linie.

15 15 Forøget variabilitet: >25 slag/min. Variabilitet ca. 35 slag/min.

16 16 Accelerationer En acceleration er karakteriseret ved en pludselig stigning i hjertelyd på >15 slag/min. over basislinien, der varer i mere end 15 sek. Accelerationer er et sundhedstegn, der viser at barnet har et overskud. For at en antenatal kurve er normal, reaktiv, forudsætter det mindst 2 accelerationer på 20 min. Herunder ses reaktiv kurve med gentagne accelerationer. >15 slag/min. Accelerationer er defineret ved stigning i hjertefrekvensen over basislinien på mere end 15 slag/min. i mere end 15 sekunder. Acceleration Basislinie Fosterspark På denne kurve ses accelerationer i forbindelse med fosterspark (markeret med lodrette streger). Det afspejlet at fostret er sundt med bevarede ressourcer.

17 17 Decelerationer En deceleration er karakteriseret ved et fald i hjertefrekvensen på mindst 15 slag/min. i mere end 15 sek. Decelerationer klassificeres som variable eller uniforme. De variable ændrer udseende fra gang til gang og indebærer hurtig reduktion af hjertefrekvensen. De uniforme er næsten ens fra deceleration til deceleration og har sjældent udpræget tab af hjerteslag (kommer sjældent under 100 slag/min.). Variable decelerationer udløses af tryk på navlesnoren. De karakteriseres ved et hurtigt slagtab og varierende udseende. De er ofte forudgået af - og efterfulgt af - en acceleration. Variable decelerationer klassificeres som ukomplicerede eller komplicerede ud fra størrelse af slagtab og varighed. Variable decelerationer klassificeres ikke på baggrund af deres tidsmæssige relation til veerne.

18 18 Variable ukomplicerede decelerationer, normale Karakteriseres ved pludseligt fald i hjertelyd med et slagtab < 60 slag/min. i <60 sek. Disse decelerationer er helt normale og forekommer under de fleste fødsler. Varighed <60 sek. Ukomplicerede variable decelerationer har et slagtab på < 60 slag/min. (måles fra basislinien) og det varer mindre end 60 sek. før hjertefrekvensen er nået op på basisliniens niveau. De indledes ofte med en acceleration før det pludselige slagtab. Varighed Slagtab <60 slag Acceleration Slagtab Basislinie

19 19 Variable ukomplicerede decelerationer, afvigende Karakteriseres ved pludseligt fald i hjertelyd med et slagtab > 60 slag/min. i <60 sek. Disse afvigende decelerationer optræder under mange fødsler og bør give anledning til fortsat CTG-overvågning. varighed < 60 sek. slagtab > 60 sek.

20 20 Variable komplicerede decelerationer Karakteriseres ved pludseligt fald i hjertelyd med et slagtab >60 slag/min. i >60 sek. Disse decelerationer er patologiske og må give anledning til handling i form af skalp-ph og/eller forløsning. basislinie varighed >60 sek. slagtab >60 Her ses gentagne variable decelerationer med et slagtab >60 slag/min. og en varighed > 60 sek. Dermed skal de klassificeres som komplicerede variable. Basislinien er fastlagt til 150 slag/min. ud fra første del af kurven.

21 21 Uniforme tidlige decelerationer Karakteriseres ved langsomt fald i hjertefrekvens, som gør dem u-formede og ved at der optræder flere på hinanden følgende decelerationer med ens udseende fra gang til gang. Uniforme decelerationer har oftest et mere beskedent slagtab end de variable decelerationer. De uniforme klassificeres i forhold til deres tidsmæssige optræden i forhold til veerne som enten uniforme tidlige eller som uniforme sene. Uniforme tidlige decelerationer er karakteriseret ved at decelerationerne falder samtidigt med veerne som et spejlbillede af veen. De uniforme tidlige decelerationer er et normalt fænomen, der skyldes en parasympaticuspåvirkning i forbindelse med tryk på barnets hoved.

22 22 Uniforme sene decelerationer Karakteriseres ved at decelerationerne falder tidsmæssigt forskudt i forhold til veerne, så hjertefrekvensens minimum falder efter veens maksimum. Tilbagevendende uniforme sene decelerationer er et patologisk fænomen, der skyldes placentainsufficiens og som bør give anledning til handling i form af skalp-ph eller forløsning.

23 23 Uniforme sene decelerationer kan i tilfælde med svært påvirket barn være meget diskrete og nogle gange udvise et slagtab på mindre end 15 slag/min. og da ofte optræde samtidig med nedsat variabilitet.

24 24 Forlænget deceleration Er en enkeltstående episode med langsom hjerteaktion; dvs < 80 slag per minut i mere end 2 minutter eller < 100 slag per minut i mere end 3 minutter. Er oftest et godartet fænomen. Optræder hyppigst i forbindelse med vaguspåvirkning af fostret i forbindelse med kraftigt tryk på hovedet f.eks. ved vaginaleksploration, skalp-blodprøve samt når moderen kaster op eller ligger på ryggen. Hvis den forlængede deceleration forudgås og efterfølges af en i øvrigt normal, reaktiv CTG, bør den ikke udløse indgreb, men blot en periode med fortsat overvågning.

25 6. Særlige kurvetyper 25 Samlet klassifikation af CTG Efter at have vurderet de enkelte elementer foretages den samlede klassifikation af kurven i henhold til CTG-scorekortets forside: Normal Barnet har sine ressourcer i behold og kan tåle fødslens belastning. Registreringen kan eventuelt forsættes intermitterende afhængigt af indikationen for CTG overvågning. Afvigende Barnet er i stand til at kompensere for iltmangel, ingen umiddelbar fare. Registreringen skal forsættes, konferer gerne med kollega. Patologisk Barnet kan kun delvist kompensere for iltmangel, er truet af hypoksi. Vagthavende læge skal kontaktes med henblik på stillingtagen til forløsning eller skalp-ph. Præterminal Barnet har opbrugt alle ressourcer og er i livsfare sædvanligvis umiddelbar forløsning.

26 6. Særlige kurvetyper 26 Du vil ofte opleve kurvetyper, der ved første øjekast kan se ud til at kræve handling, men som er normalvarianter eksempelvis søvnkurve, vena cava og suttekurve. Andre karakteristiske kurvetyper som heldigvis optræder sjældent er udtryk for en svært patologisk tilstand. Eksempelvis anæmi- og præterminal kurve. På de følgende sider kan du se eksempler på disse kurvetyper.

27 6. Særlige kurvetyper 27 Søvnkurve Når fostret sover, er nervesystemet mindre aktivt og variabiliteten derfor mindre end i den vågne tilstand. I takt med at fostret bliver ældre, bliver der en mere tydelig opdeling mellem perioder, hvor barnet er vågent og perioder, hvor det sover. Et maturt foster sover tungt og kan være svært/næsten umuligt at vække. En søvnkurve er karakteriseret ved at have en relativ lav variabilitet og sædvanligvis ingen accelerationer. Hvis man ikke har mistanke om, at der er patologiske forhold til grund for en kurve med beskeden variabilitet og manglende accelerationer, kan en sådan søvnkurve accepteres i 40 min, hvorefter man bør forsøge at vække barnet.

28 6. Særlige kurvetyper 28 Suttekurve Når fostret sutter på for eksempel tommelfingeren får CTG-kurven et helt karakteristisk udseende, som kan ligne en anæmi-kurve lidt (se senere). Ved ultralydscanning har man bekræftet, at der her er tale om at fostret ligger og sutter. Da fostret kun sutter ind i mellem, optræder suttekurven som regel efter et stykke med en helt normal kurve, der pludseligt ændrer udseende og efter en periode igen bliver helt normal. Det første kurvestykke er helt normalt med accelerationer. Kurven slår over i et stykke med stakitmønster en suttekurve. Efter ca. 20 min. blev kurven igen helt normal.

29 6. Særlige kurvetyper 29 Anæmi kurve En meget karakteristisk kurve med ophævet beat-to-beat variabilitet og typisk 3-5 svingninger omkring basislinien pr. minut, hvor udsvingene typisk er ca. 10 slag/min. Skyldes svær anæmi hos fostret, forårsaget af eksempelvis føto-maternel blødning eller rhesusimmunisering. Håndtering afhænger af gestationsalderen: enten forløsning (sørg for 0 Rh. Neg blod er rekvireret og tilstede) eller eventuelt intrauterin transfusion. Ca. 3 svingninger pr. minut omkring basislinien med beskedent udsving omkring denne

30 6. Særlige kurvetyper 30 Vena cava Når en stor dyb deceleration optræder, mens moderen ligger på ryggen eller eventuelt læner sig kraftigt bagover, er forklaringen oftest en reaktion på at moderens vena cava afklemmes. Det medfører blodtryksfald hos mor og foster. Ofte bliver moderen utilpas, forkvalmet og svimmel på grund af fald i blodtrykket. Lægges den fødende i sideleje normaliseres blodcirkulationen, og begge får det godt. Er diagnosen korrekt, retter CTG sig umiddelbart herpå og CTG vil fortsætte med en helt normal kurve. Kurven herunder er et tydeligt eksempel på ændring til sideleje. Kurven er initialt helt normal med god variabilitet og accelerationer. Der opstår en forlænget deceleration på ca. 3 minutter mens moder ligger i rygleje. Efter overgang til sideleje fortsætter kurven med normal variabilitet og accelerationer. Barnet har masser af overskud.

31 6. Særlige kurvetyper 31 Præterminal kurve En præterminal kurve er karakteriseret ved at variabiliteten er fuldstændig ophævet. Kurven kan være med eller uden decelerationer. Er udløst af meget alvorlig asfyksi hos barnet og forbundet med en meget dårlig prognose.

32 6. Særlige kurvetyper 32 Moders puls Det er altid vigtigt at sikre sig, at det er barnet man overvåger. Det er muligt at registrere moderens puls i stedet for barnets eksempelvis Ved ekstern overvågning: hvis transduceren er placeret forkert Hvis barnet er svært syg med bradycardi hvis barnet er dødt Moders puls registreret ved ekstern CTG. Se karakteristiske accelerationer ved hver ve. Acceleration Ved intern overvågning: hvis barnet er dødt Er det moders puls man registrerer, er det helt karakteristisk, at der optræder pulsstigning (altså acceleration) samtidig med veen. Et sådant mønster er særdeles atypisk for et fosters reaktion på veen og er derfor et tegn på, at man måler moderens puls og ikke fostrets. Ofte er moderens puls høj i forbindelse med vearbejdet, som i det viste eksempel, hvor den er 136.

STAN-overvågning under fødsel

STAN-overvågning under fødsel STAN-overvågning under fødsel Formål Anvendelse at føtal ST-analyse (STAN) sammen med CTG og skalp-ph kan nedbringe antallet af nyfødte med metabolisk acidose og samtidig nedbringe antallet af instrumentelle

Læs mere

Igangsættelse af fødslen

Igangsættelse af fødslen Patientinformation februar 2011 Bornholms Hospital Bornholms Hospital Igangsættelse af fødslen Igangsættelse af fødslen Man skal have en god grund til at sætte fødslen i gang. Det er der forskellige årsager

Læs mere

Igangsættelse af fødsel

Igangsættelse af fødsel Igangsættelse af fødsel Der kan være forskellige årsager til, at vi anbefaler at sætte din fødsel i gang. For eksempel: du har fået svangerskabsforgiftning, at barnet ikke vokser som det skal, du skal

Læs mere

Sikre fødsler CTG-undervisning

Sikre fødsler CTG-undervisning Sikre fødsler CTG-undervisning Kolding, 291112 Morten Hedegaard De sværeste sager: Asfyksi under fødslen 10 svære sager i 2010, erstatning: 40 mio i alt. Udbetalinger 2010 rensede tal Skade Beløb Region

Læs mere

Fosterovervågning. Lone Krebs Lone Hvidman. U- kursus december 2013

Fosterovervågning. Lone Krebs Lone Hvidman. U- kursus december 2013 Fosterovervågning Lone Krebs Lone Hvidman U- kursus december 2013 Cerebral Parese i Syd-Vest Sverige Hvorfor falder hyppigheden ikke? De gravide ændrer sig (ældre, tungere, mere syge)? Asfyksi er ikke

Læs mere

Metoder. Fosterovervågning. Formål er at identificere. Formål er at undgå 15-10-2012. Stetoskopi Fostervandets farve CTG: Cardio-Toco-Grafi.

Metoder. Fosterovervågning. Formål er at identificere. Formål er at undgå 15-10-2012. Stetoskopi Fostervandets farve CTG: Cardio-Toco-Grafi. Metoder Fosterovervågning Stetoskopi Fostervandets farve CTG: Cardio-Toco-Grafi Skalp ph Sub partu 1 2 Formål er at identificere Formål er at identificere Iltmangel (placentainsufficiens) Iltmangel (placentainsufficiens)

Læs mere

Hjemmemonitorering CTG

Hjemmemonitorering CTG Hjemmemonitorering CTG Workshop om komplicerede graviditeter AUH 5.9.2014 Lone Hvidman 1 Formål fosterovervågning n Forebygge skader hos mor og barn n Identificere de normale n Identificere og graduere

Læs mere

Modning/ Igangsættelse af fødsel

Modning/ Igangsættelse af fødsel Patientinformation Modning/ Igangsættelse af fødsel Fødeafsnittet Svangreklinikken Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D 2 Indledning Du har fået tid til modning/ igangsættelse af fødslen. Vi vil byde dig

Læs mere

1. udgave. 1. oplag. 2008. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 539

1. udgave. 1. oplag. 2008. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 539 1. udgave. 1. oplag. 2008. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 539 FORKAMMERFLIMREN Når hjertet er ude af takt HVAD ER FORKAMMERFLIMREN? Forkammerflimren (atrieflimren) er en meget hurtig og uregelmæssig

Læs mere

Cardiotocografi. Indikation, tolkning og opfølgning

Cardiotocografi. Indikation, tolkning og opfølgning Denne publikation er særligt rettet imod ledelse, læger og jordemødre på gynækologiske/obstetriske afdelinger. Cardiotocografi Indikation, tolkning og opfølgning 2011 Titel: Cardiotocografi Patientombuddet,

Læs mere

Gynækologisk-obstetrisk afd. Y Fødselsregistrering

Gynækologisk-obstetrisk afd. Y Fødselsregistrering 1 Gynækologisk-obstetrisk afd. Y Fødselsregistrering Alle fødsler Periode start 01.jan 2008 Periode slut 31.dec 2008 Fødsler/døgn 13,3 11 Veerne begyndte Copyright 2002 Perinatal epidemiologisk forskningsenhed,

Læs mere

Sp 1:Fosterbevægelser

Sp 1:Fosterbevægelser Sp 1:Fosterbevægelser A. De fleste gravide vil have registreret fosterbevægelser fra: Uge 16 uge 20 uge 24 uge 28 B. Antallet af fosterbevægelser aftager normalt efter 34 uge Sp 2: Episiotomi Hvilke(t)

Læs mere

Sp 8: embryologi VELKOMMEN. Sp 1 Kvindens kønshormoner. Sp 3 Læsioner i fødselsvejen. Sp 2 Abort

Sp 8: embryologi VELKOMMEN. Sp 1 Kvindens kønshormoner. Sp 3 Læsioner i fødselsvejen. Sp 2 Abort VELKOMMEN HUSK: Eksamensnummer øverst på alle 4 svarark KUN 1½ minut per lysbillede 30 lysbilleder i alt Læs titlen/overskriften på hvert lysbillede Tekstbøger må ikke være fremme under eksaminationen

Læs mere

Patientinformation om igangsættelse af fødsler

Patientinformation om igangsættelse af fødsler Patientinformation om igangsættelse af fødsler Denne pjece gælder kun for kvinder, som ikke tidligere har fået foretaget kejsersnit eller andre større operationer på livmoderen. I Danmark sættes ca. 25

Læs mere

Igangsættelse af fødsel

Igangsættelse af fødsel Patientinformation Igangsættelse af fødsel Din fødsel skal sættes igang: dag d. / 201 Du møder kl. På afsnit: Tlf. nr. til jordemoder: Igangsættelse generelt Der kan være forskellige årsager til, at vi

Læs mere

Fødsler (obstetrik) Sammenfatning. nævnets praksis. vedrørende. Sundhedsvæsenets Patientklagenævn

Fødsler (obstetrik) Sammenfatning. nævnets praksis. vedrørende. Sundhedsvæsenets Patientklagenævn Sundhedsvæsenets Patientklagenævn Sammenfatning af nævnets praksis vedrørende Fødsler (obstetrik) 2000-2002 November 2003 Fuldmægtig Sofia Anna Freuchen Fuldmægtig Marianne Thobo Køhler Fuldmægtig Berit

Læs mere

Sandbjerg 2008 Fosterovervågning under fødslen ved hjælp af STAN

Sandbjerg 2008 Fosterovervågning under fødslen ved hjælp af STAN Sandbjerg 2008 Fosterovervågning under fødslen ved hjælp af STAN Revideret oplæg i henhold til nye guidelines fra den norske og danske STAN referencegruppe Arbejdsgruppens sammensætning: Nina Palmgren

Læs mere

FØRSTEGANGSFØDENDE MED DYSTOCI (MANGLENDE FREMGANG)

FØRSTEGANGSFØDENDE MED DYSTOCI (MANGLENDE FREMGANG) FØRSTEGANGSFØDENDE MED DYSTOCI (MANGLENDE FREMGANG) Quick guide Definition af dystoci I denne retningslinje anvendes følgende definition af dystoci hos førstegangsfødende med et foster i hovedstilling:

Læs mere

Indlæggelse af dræn og/eller fjernelse af polypper

Indlæggelse af dræn og/eller fjernelse af polypper Indlæggelse af dræn og/eller fjernelse af polypper HVIS DU VIL VIDE MERE OM INDLÆGGELSE AF DRÆN OG/ELLER FJERNELSE AF POLYPPER Hvordan virker øret? Øret består af det ydre øre, øregang, mellemøret og det

Læs mere

Immunisering. Rikke Bek Helmig

Immunisering. Rikke Bek Helmig Immunisering Rikke Bek Helmig Alloimmunisering Allo: græsk allos en anden fra samme art = isoimmunisering = immunisering imod fremmede celler (blod eller organer) Erytrocyt alloimmunisering Trombocyt alloimmunisering

Læs mere

Syntocinon til vestimulation i Danmark

Syntocinon til vestimulation i Danmark Syntocinon til vestimulation i Danmark Konsulent Steen Rasmussen, Sundhedsstyrelsen Overlæge Ole Bredahl Rasmussen, Herning TOF, Middelfart, 4.-5. nov. 2011 Syntocinon: et high-alert medikament 2008: Institute

Læs mere

Sp 8: embryologi VELKOMMEN. Sp 1 Klinisk undersøgelse. Sp 2 Traumatisk læsion af genitalia feminina. Sp 3 Urininkontinens

Sp 8: embryologi VELKOMMEN. Sp 1 Klinisk undersøgelse. Sp 2 Traumatisk læsion af genitalia feminina. Sp 3 Urininkontinens VELKOMMEN HUSK: Eksamensnummer øverst på alle 4 svarark KUN 1½ minut per lysbillede 30 lysbilleder i alt Læs titlen/overskriften på hvert lysbillede Tekstbøger må ikke være fremme under eksaminationen

Læs mere

Smerter hos gravide. Anders Thomsen. Niels Uldbjerg. 4 hyppige årsager. 4 alvorlige årsager. Plukkeveer Bækkenløsning Fibromnekrose

Smerter hos gravide. Anders Thomsen. Niels Uldbjerg. 4 hyppige årsager. 4 alvorlige årsager. Plukkeveer Bækkenløsning Fibromnekrose Smerter hos gravide Niels Uldbjerg Typisk > uge 22 +0 Smerter (Blødning) Hypertoni, irritabel Typisk uge 15 25 Distinkt øm plukkeveer 24 10 2014 Smerter hos gravide 4 Lokalisation Peritoneal reaktion When

Læs mere

Hurtig-referenceguide STAN S31 fetal heart monitor

Hurtig-referenceguide STAN S31 fetal heart monitor Hurtig-referenceguide STAN S31 fetal heart monitor Vigtigt! Læs brugermanualen for STAN S31. 1 2 3 4 5 6 1. 2. 3. Stik til patienttransducere Hovedafbryder Føtalt EKG (FEKG) -middelværdi 4. 5. 6. Funktionsknapper

Læs mere

Et godt liv- med diabetes

Et godt liv- med diabetes Et godt livmed diabetes Sukkersyge hos kat Diabetes mellitus eller sukkersyge er en almindelig stofskiftelidelse hos katte, som skyldes en relativ eller fuldstændig mangel på insulin. Kroppen har brug

Læs mere

Fødestillinger og bristninger Interview med Li Thies-Lagergren, jordemoder, Mmid, ph.d, adjunkt på Jordemoderskolen Lund Universitet.

Fødestillinger og bristninger Interview med Li Thies-Lagergren, jordemoder, Mmid, ph.d, adjunkt på Jordemoderskolen Lund Universitet. Fødestillinger og bristninger Interview med Li Thies-Lagergren, jordemoder, Mmid, ph.d, adjunkt på Jordemoderskolen Lund Universitet. 1 Li Thies-Lagergren er medfvorfatter til en artikel, som har publiceret

Læs mere

FØDSEL. JORDEMOREN Anne Ruby, privat jordemor med klinik på Frederiksberg og mor til tre. Privatjordemoder.dk VORESBØRN.DK

FØDSEL. JORDEMOREN Anne Ruby, privat jordemor med klinik på Frederiksberg og mor til tre. Privatjordemoder.dk VORESBØRN.DK FØDSEL FAMILIEN MOR Anne Bach, 35 år, indehaver af butikken Thelittlethings.dk FAR Kasper Steensen, 36 år, finance analyst. BØRN Karen, 2½ år og lillebror, 3 uger. JORDEMOREN Anne Ruby, privat jordemor

Læs mere

Projektbeskrivelse, KIH-projekt. Gravide med komplikationer.

Projektbeskrivelse, KIH-projekt. Gravide med komplikationer. Projektbeskrivelse, KIH-projekt. Gravide med komplikationer. Projektet inkluderer gravide med en, eller flere af følgende graviditetskomplikationer: Gravide med aktuelle- eller øget risiko for hypertensive

Læs mere

Igangsættelse af fødslen

Igangsættelse af fødslen Februar 2012 Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Igangsættelse af fødslen 2 Igangsættelse af fødslen Beslutningen om at sætte fødslen i

Læs mere

Tilstandskontrol. ved hjælp af vibrationsanalyse

Tilstandskontrol. ved hjælp af vibrationsanalyse VIBRO CONSULT Palle Aggerholm Tilstandskontrol ved hjælp af vibrationsanalyse Et minikursus med særlig henvendelse til vindmølleejere Adresse: Balagervej 69 Telefon: 86 14 95 84 Mobil: 40 14 95 84 E-mail:

Læs mere

Værd at vide om. Mykoplasma. (Almindelig lungesyge) Literbuen 9 2740 Skovlunde Telefon: 44 54 69 00 Telefax: 44 53 19 55 www.intervet.

Værd at vide om. Mykoplasma. (Almindelig lungesyge) Literbuen 9 2740 Skovlunde Telefon: 44 54 69 00 Telefax: 44 53 19 55 www.intervet. Værd at vide om Breathe better. Grow better. Mykoplasma (Almindelig lungesyge) Introduktion Mykoplasmalungesyge, også kaldet almindelig lungesyge, er en lungebetændelse der optræder hos slagtesvin. Infektionen

Læs mere

Fødselssmerter kan lindres...

Fødselssmerter kan lindres... Fødselssmerter kan lindres... Indhold Vand 3 Massage 3 Morfin 4 Lattergas 5 Steriltvandspapler 6 Akupunktur 7 Epidural 8 Pudendus 10 Fødselssmerter kan lindres Der er ikke to fødsler, der er ens. Ligesom

Læs mere

En graviditet kulminerer med et barn der skal leve godt i år IKKE med en fødsel

En graviditet kulminerer med et barn der skal leve godt i år IKKE med en fødsel Hjemmefødsler En graviditet kulminerer med et barn der skal leve godt i 80 100 år IKKE med en fødsel Er det overhovedet farligt? Er det nødvendigt? Er det fornuftigt? Ja Nej Nej Farligt Statistisk set,

Læs mere

myelodysplastisk syndrom (MDS) Børnecancerfonden informerer

myelodysplastisk syndrom (MDS) Børnecancerfonden informerer myelodysplastisk syndrom (MDS) i myelodysplastisk syndrom (MDS) 3 Fra de danske børnekræftafdelinger i Aalborg, Århus, Odense og København, oktober 2011. Definition Der findes ikke noget dansk navn for

Læs mere

EKG/Arytmikode TEST FAM Medicinsk

EKG/Arytmikode TEST FAM Medicinsk EKG/Arytmikode TEST FAM Medicinsk Ved en ekg-optagelse registreres? (1 kryds) Hjertes pumpefunktionen Hjertes elektriske aktivitet Hjertes størrelse 1 Et normalt ekg kompleks indeholder bl.a? (flere kryds)

Læs mere

Patientinformation. Søvnambulatoriet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken

Patientinformation. Søvnambulatoriet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken Patientinformation Søvnambulatoriet Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øre-næse-halsklinikken Velkommen i søvnambulatoriet Søvnambulatoriet modtager patienter der er henvist fra egen læge eller special læge

Læs mere

anno 2014 CTG med eller uden STAN?

anno 2014 CTG med eller uden STAN? Fosterovervågning anno 2014 CTG med eller uden STAN? TOF Middelfart 31.10.2014 Lone Hvidman Lone Hvidman 1 Fødestuen et travlt sted Omsorg Overvågning progression Mobilisering Smertebehandling Vestimulation

Læs mere

Igangsættelse af fødslen

Igangsættelse af fødslen Information til gravide Igangsættelse af fødslen Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Information om igangsættelse af fødslen gsættelse af fødslen sker efter

Læs mere

Hvilke problemer kan opstå, hvis det trykkede hoved ikke løsnes helt op? En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn

Hvilke problemer kan opstå, hvis det trykkede hoved ikke løsnes helt op? En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn Det er en almindelig opfattelse at spædbørn og børn ikke bør have nogen strukturel stress eller spænding i sin krop, fordi de er så unge. Virkeligheden

Læs mere

Case 1. Case 1. Case 1. Symfyse Fundus mål. Case 1. Case 1. 1 gravida, 0 para 27+2, henvist med SF mål på 19 cm (hvad

Case 1. Case 1. Case 1. Symfyse Fundus mål. Case 1. Case 1. 1 gravida, 0 para 27+2, henvist med SF mål på 19 cm (hvad 27+2, henvist med SF mål på 19 cm 380 g Negativt flow i navlesnor 27+2, henvist med SF mål på 19 cm (hvad er normalt symfyse fundus mål? UL 380 g Negativt flow i navlesnor Symfyse Fundus mål SF (cm) =

Læs mere

TVÆRFAGLIGT OBSTETRISK FORUM 3. NOVEMBER 2012 PKN NY LOV BEGYNDTE 1.7.2011

TVÆRFAGLIGT OBSTETRISK FORUM 3. NOVEMBER 2012 PKN NY LOV BEGYNDTE 1.7.2011 TVÆRFAGLIGT OBSTETRISK FORUM 3. NOVEMBER 2012 PKN NY LOV BEGYNDTE 1.7.2011 FØDSELSSMERTER FYSIOLOGISKE FORHOLD SNÆVERT BÆKKEN STORT BARN RIGID CERVIX UKOORDINEREDE VEER PSYKOLOGISKE FORHOLD ANGST AFMAGT

Læs mere

Odense Styrk den vaginale fødsel Aabenraa- modellen

Odense Styrk den vaginale fødsel Aabenraa- modellen Odense 17-09- 2018 Styrk den vaginale fødsel Aabenraa- modellen Sectiofrekvensen 25 20 15 10 Danmark Sygehus Sønderjylland 2 5 0 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 Aabenraa- modellen

Læs mere

Case 1 (ikke helt dagens emne) Graviditet. Case 1. Case 1. Case 1. Case 1 12/5/2011

Case 1 (ikke helt dagens emne) Graviditet. Case 1. Case 1. Case 1. Case 1 12/5/2011 (ikke helt dagens emne) Graviditet Infektion Kl 22.00: turvise smerter strækkende sig om i lænden Tentative diagnoser: 05-12-2011 Infektion og graviditet 2 Kl 22.00: turvise smerter strækkende sig om i

Læs mere

Defekt i mellemøreknogler

Defekt i mellemøreknogler HVIS DU VIL VIDE MERE OM DEFEKT I MELLEMØREKNOGLER Hvordan virker øret? Øret består af det ydre øre, øregang, mellemøret og det indre øre. Tre mellemøreknogler danner forbindelsen mellem trommehinden og

Læs mere

Information til patienten. Infektioner. - hos nyfødte og for tidligt fødte børn. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest

Information til patienten. Infektioner. - hos nyfødte og for tidligt fødte børn. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Information til patienten Infektioner - hos nyfødte og for tidligt fødte børn Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Infektioner hos nyfødte og for tidligt fødte Nyfødte børn kan få mange forskellige

Læs mere

Tilstrækkelig og egnet dokumentation i praksis, med fokus på SMV er. Revisorevent 2017

Tilstrækkelig og egnet dokumentation i praksis, med fokus på SMV er. Revisorevent 2017 Tilstrækkelig og egnet dokumentation i praksis, med fokus på SMV er Revisorevent 2017 ISA 230 Revisionsdokumentationens form, indhold og omfang 1:3 2. Revisionsdokumentation skal give Bevis for revisors

Læs mere

Polycytæmia Vera og Sekundær Polycytæmi

Polycytæmia Vera og Sekundær Polycytæmi Polycytæmia Vera og Sekundær Polycytæmi Patientinformation Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Hæmatologisk Ambulatorium Polycytæmia Vera og Sekundær Polycytæmi Polycytæmia betyder mange celler

Læs mere

Efter udarbejdelse af måltal og handlingsplanen er opgaven for lederen at:

Efter udarbejdelse af måltal og handlingsplanen er opgaven for lederen at: Det er besluttet, at Varde Kommune medio 2017 skal have nedbragt det samlede fravær med 1%. Det samlede mål nås ved, at alle arbejdspladser nedbringer deres fravær mest muligt. Som leder er det din opgave

Læs mere

Erfaringer med obstetrisk telemedicin. Jordemoder og telemedicinsk koordinator Lone Holst

Erfaringer med obstetrisk telemedicin. Jordemoder og telemedicinsk koordinator Lone Holst Erfaringer med obstetrisk telemedicin Jordemoder og telemedicinsk koordinator Lone Holst Hverdagen med telemedicin l Telemedicin i hjemmet PPROM Præeklampsi eller i risiko for præeklampsi l Ess. hypertension

Læs mere

Case 1 IUGR. Case 1. Symfyse Fundus mål. Case 1. Case 1. Synonymer (næsten) 1 gravida, 0 para 27+2, henvist med SF mål på 19 cm. Praktisk obstetrik

Case 1 IUGR. Case 1. Symfyse Fundus mål. Case 1. Case 1. Synonymer (næsten) 1 gravida, 0 para 27+2, henvist med SF mål på 19 cm. Praktisk obstetrik IUGR Synonymer (næsten) FGR: Fetal Growth Retardation IUGR: IntraUterine Growth Retardation Placentainsufficiens Væksthæmning 27+2, henvist med SF mål på 19 cm 380 g Negativt flow i navlesnor Praktisk

Læs mere

Notat vedr. fødselsbetjening på Ærø

Notat vedr. fødselsbetjening på Ærø Område: Sundhedsområdet Afdeling: Planlægning og Udvikling Journal nr.: 11/28913 Dato: 16. januar 2012 Notat Notat vedr. fødselsbetjening på Ærø Baggrund: Notatet: Forslag til fremtidig sygehusvirksomhed

Læs mere

STANDARD FOR SMERTEBEHANDLING

STANDARD FOR SMERTEBEHANDLING STANDARD FOR SMERTEBEHANDLING Kvalitetsmål Børn indlagt på Neonatalklinikken får den til enhver tid bedst mulige forebyggelse og behandling af deres smerteoplevelser gennem kontinuerlig observation, registrering

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 DE FØRSTE DAGE Denne pjece indeholder øvelser til den første fase efter din

Læs mere

VEJRTRÆKNINGSBESVÆR BEHANDLINGSINSTRUKS

VEJRTRÆKNINGSBESVÆR BEHANDLINGSINSTRUKS VEJRTRÆKNINGSBESVÆR Vejrtrækningsbesvær kan skyldes mange forskellige sygdomme. Patienten kan være fra let påvirket til direkte livstruet. Let til svær åndenød / kvælningsfornemmelse Taler i enkelt ord

Læs mere

Færdighedstræning i vaginal fødsel af UK

Færdighedstræning i vaginal fødsel af UK Færdighedstræning i vaginal fødsel af UK Jette Led Sørensen, RH & Lone Krebs, Holbæk Vaginal fødsel af UK Betingelser opfyldt og pt.samtykke UL CTG Syntocinondrop klar Vurder løbende om betingelser for

Læs mere

Information vedrørende graviditetsbetinget sukkersyge

Information vedrørende graviditetsbetinget sukkersyge Information vedrørende graviditetsbetinget sukkersyge Regionshospitalet Randers Gynækologisk/Obstetrisk afdeling 2 Definition Graviditetsbetinget sukkersyge er en form for sukkersyge, der opstår under

Læs mere

Sp 8: embryologi VELKOMMEN. Sp 1 Svangreomsorg. Sp 3 Ektopisk graviditet. Sp 2 Abort

Sp 8: embryologi VELKOMMEN. Sp 1 Svangreomsorg. Sp 3 Ektopisk graviditet. Sp 2 Abort VELKOMMEN HUSK: Eksamensnummer øverst på alle 4 svarark KUN 1½ minut per lysbillede 30 lysbilleder i alt Læs titlen/overskriften på hvert lysbillede Tekstbøger må ikke være fremme under eksaminationen

Læs mere

Manual for læger på fødegangen

Manual for læger på fødegangen Manual for læger på fødegangen Version 2. 06112016 Forslag til ændringer sendes til Lene Grønbeck: lene.groenbeck@region.dk 1 Indholdsfortegnelse Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 9 Generelt om arbejdsgange

Læs mere

SYGEHUSFORDELTE KVALITETSINDIKATORER FOR LAVRISIKO FØRSTEGANGSFØDENDE 2005 2006 (1.-3.kvartal)* Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 1

SYGEHUSFORDELTE KVALITETSINDIKATORER FOR LAVRISIKO FØRSTEGANGSFØDENDE 2005 2006 (1.-3.kvartal)* Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 1 SYGEHUSFORDELTE KVALITETSINDIKATORER FOR LAVRISIKO FØRSTEGANGSFØDENDE 2005 2006 (1.-3.kvartal)* Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 1 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300

Læs mere

SPEKTRUM HALSE WÜRTZ FYSIK C. Fysiks optakt til et AST-forløb om kroppen af Niels Henrik Würtz. Energiomsætninger i kroppen

SPEKTRUM HALSE WÜRTZ FYSIK C. Fysiks optakt til et AST-forløb om kroppen af Niels Henrik Würtz. Energiomsætninger i kroppen HALSE WÜRTZ SPEKTRUM FYSIK C Fysiks optakt til et AST-forløb om kroppen af Niels Henrik Würtz Energiomsætninger i kroppen Kondital Glukoseforbrænding Fedtforbrænding Artiklen her knytter sig til kapitel

Læs mere

Undersøgelse for åreforkalkning

Undersøgelse for åreforkalkning TILBUD OM Undersøgelse for åreforkalkning Er du i risiko for hjertekarsygdom? En halv million danskere lever med åreforkalkning, som samtidig er den hyppigste dødsårsag i Danmark. Vi tilbyder nu en dybdegående

Læs mere

Hvad er Patientklagenævnet?

Hvad er Patientklagenævnet? Hvad er Patientklagenævnet? En offentlig myndighed Uafhængig Kan udtale kritik Træffe afgørelse i enkeltsager Patientklagenævn og Patientforsikring Erstatning fra Patientforsikring, selvom sundhedspersonen

Læs mere

Vending af foster i sædestilling

Vending af foster i sædestilling Information til gravide Vending af foster i sædestilling Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Vending - hvorfor og hvordan? I denne folder får du/i information

Læs mere

I... Dato: 20. april 2017 ~... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de supplerende stillede spørgsmål således:

I... Dato: 20. april 2017 ~... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de supplerende stillede spørgsmål således: I, RETSLÆGERÅDET Adelgade 13 1304 København K Telefon: 33 92 33 34 Telefrue 39 20 45 05 J.nr. I 50E/E3-02461-2016 /alp 4 /, " \t{, 'i - ", I... Dato: 20. april 2017 t' Østre Landsret Bredgade 59 1260 København

Læs mere

Fødslen HVORNÅR ER FØDSLEN I GANG? HVORNÅR ER DU I FØDSEL?

Fødslen HVORNÅR ER FØDSLEN I GANG? HVORNÅR ER DU I FØDSEL? I denne pjece kan du få svar på dine spørgsmål om fødslen. Informationen i pjecen gælder for alle fødesteder i Region Nordjylland (Fødegangen på Aalborg Universitetshospital Nord og fødegangene på Sygehus

Læs mere

Kolesteatom ( benæder )

Kolesteatom ( benæder ) HVIS DU VIL VIDE MERE OM KOLESTEATOM ( benæder ) Hvordan virker øret? Øret består af det ydre øre, øregang, mellemøret og det indre øre. Tre mellemøreknogler danner forbindelsen mellem trommehinden og

Læs mere

Vending af foster i sædestilling

Vending af foster i sædestilling Patientinformation Vending af foster i sædestilling Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Vending - hvorfor og hvordan? I denne folder får du/i information om, hvordan vending

Læs mere

Dæmpet harmonisk oscillator

Dæmpet harmonisk oscillator FY01 Obligatorisk laboratorieøvelse Dæmpet harmonisk oscillator Hold E: Hold: D1 Jacob Christiansen Afleveringsdato: 4. april 003 Morten Olesen Andreas Lyder Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 Formål...3

Læs mere

Utilsigtede hændelser hos patienter med sepsis

Utilsigtede hændelser hos patienter med sepsis Utilsigtede hændelser hos patienter med sepsis I 2008 og første halvdel af 2009 er der vedrørende patienter med sepsis (blodforgiftning) rapporteret nogle alvorlige utilsigtede hændelser (faktuel SAC-score

Læs mere

Den normale fødsel. Husk: under symfysen. Elementer. Elementer. Hvorfor er cervix ueftergivelig hos mennesker?

Den normale fødsel. Husk: under symfysen. Elementer. Elementer. Hvorfor er cervix ueftergivelig hos mennesker? Husk: under symfysen 1 2 Elementer Elementer Moderen Veer: Cervix Bækken Moderen Veer: udvidningsfase uddrivningsfase Cervix udvidningsfase Bækken uddrivningsfase Fosteret Placenta Størrelse Fosteret Placenta

Læs mere

Stresspolitik i Varde Kommune

Stresspolitik i Varde Kommune Stresspolitik i Varde Kommune Godkendt i Hoved MED-udvalget den 13. marts 2014 Stressforebyggelse og trivselsfremme en del af en sund Kommune Formålet med stresspolitikken er at forebygge stress og fremme

Læs mere

Akut obstetrisk visitation fra GA > 18 uge

Akut obstetrisk visitation fra GA > 18 uge Akut obstetrisk visitation fra GA > 18 uge Følgende forhold tages i betragtning Henvisningsårsagen Overvej om pt. kan håndteres af e.l. Formålet med denne pjece er at anskueliggøre mulige årsager for henvisning

Læs mere

Lændesmerter - lave rygsmerter

Lændesmerter - lave rygsmerter Lændesmerter - lave rygsmerter Hvad er lave rygsmerter? Lave rygsmerter er smerter i nedre del af ryggen (lænderyggen), hvor der ikke findes nogen sikker forklaring på smerterne i form af sygdomme eller

Læs mere

Færdighedstræning i vaginal fødsel af UK

Færdighedstræning i vaginal fødsel af UK Færdighedstræning i vaginal fødsel af UK Jette Led Sørensen, RH & Lone Krebs, Holbæk Vaginal fødsel af UK Betingelser opfyldt og pt.samtykke UL CTG Syntocinondrop klar Vurder løbende om betingelser for

Læs mere

Epilepsi Teksten stammer fra Dansk Epilepsiforening. Man kan finde flere oplysninger på deres hjemmeside: www.epilepsiforeningen.

Epilepsi Teksten stammer fra Dansk Epilepsiforening. Man kan finde flere oplysninger på deres hjemmeside: www.epilepsiforeningen. Epilepsi Teksten stammer fra Dansk Epilepsiforening. Man kan finde flere oplysninger på deres hjemmeside: www.epilepsiforeningen.dk Den simple forklaring på epilepsi Alle hjerner - og kroppe - fungerer

Læs mere

A v/værgerne 'B og C. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen

A v/værgerne 'B og C. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 22. september 2017 i sag nr. BS 11-1176/2014: A v/værgerne 'B og C mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Handsker - argumenter og modargumenter

Handsker - argumenter og modargumenter Løsningsforslag www.safehair.eu Handsker - argumenter og modargumenter "Men jeg kan ikke bære handsker, fordi jeg ingen finfølelse har med dem!" Finfølelsen kommer tilbage med tiden! Læger kan sågar udføre

Læs mere

Spørgsmål til onsdag. U-kursus i føtal medicin GE 22/10 2009. Ul-kursus: Spørgsmål til onsdag 1

Spørgsmål til onsdag. U-kursus i føtal medicin GE 22/10 2009. Ul-kursus: Spørgsmål til onsdag 1 Spørgsmål til onsdag U-kursus i føtal medicin GE 22/10 2009 Ul-kursus: Spørgsmål til onsdag 1 Ul-fysik Hvilket frekvensområde anvendes i medicinsk ultralyd? 2-15 MHz Øges eller mindskes ul-skannerens opløsning

Læs mere

Drægtigheds forløb hos kat Af: Anne N. Jensen

Drægtigheds forløb hos kat Af: Anne N. Jensen Drægtigheds forløb hos kat Af: Anne N. Jensen Drægtigheden hos kat kan varer mellem 54-71 dage, mens normalen ligger mellem 61-66 dage. Ægløsningen foregår først ca. 24 timer efter parringen, katten har

Læs mere

Årsager til føtal anæmi. Føtal anæmi. Overvågning ved. immunisering. Rhesus blod-gruppen

Årsager til føtal anæmi. Føtal anæmi. Overvågning ved. immunisering. Rhesus blod-gruppen Årsager til føtal anæmi Føtal anæmi U-kursus Okt 2005 Allo-immunisering Infektion (parvovirus) Tvillinge transfusionssyndrom Føto-maternel blødning Overvågning ved. immunisering Rhesus blod-gruppen Incidensen

Læs mere

Føtal anæmi. U-kursus Oktober 2006. Connie Jørgensen

Føtal anæmi. U-kursus Oktober 2006. Connie Jørgensen Føtal anæmi U-kursus Oktober 2006 Connie Jørgensen Årsager til føtal anæmi Allo-immunisering Infektion (Parvovirus) Tvillinge transfusionssyndrom Føto-maternel blødning Erytrocytdefekter Overvågning ved

Læs mere

Diagnoser, symptomer mv.

Diagnoser, symptomer mv. Psykotraumatologi Diagnoser, symptomer mv. Kognitiv Terapi Stress og Traumer Thomas Iversen, aut. psykolog Personalepsykolog, ekstern lektor F 43 Reaktion på svær belastning og tilpasningsreaktioner F

Læs mere

Anbefalinger for oprettelse og opretholdelse af besætningsdiagnoser i kvægbesætninger med aftaler om sundhedsrådgivning.

Anbefalinger for oprettelse og opretholdelse af besætningsdiagnoser i kvægbesætninger med aftaler om sundhedsrådgivning. Anbefalinger for oprettelse og opretholdelse af besætningsdiagnoser i kvægbesætninger med aftaler om sundhedsrådgivning. Udarbejdet af Den Danske Dyrlægeforening KU Sund (som grundlag for kvægundervisning)

Læs mere

Anvendelse: At pårørende opnår en grundlæggende viden om delir, som kan gøre det nemmere at være til stede sammen med den delirøse patient.

Anvendelse: At pårørende opnår en grundlæggende viden om delir, som kan gøre det nemmere at være til stede sammen med den delirøse patient. Hospice Delirium Information til pårørende om delir Oprettet d. 28.02.2011 af: VKA, BBJ, SMM Sidst revideret d. 28.02.2011 af: VKA, BBJ, SMM Godkendt d. 06.02.2012 af: LAL,KV, HLE Skal revideres d. 06.02.2014

Læs mere

Opfølgningsspørgeskema

Opfølgningsspørgeskema BRS-460 Opfølgningsspørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-FUC GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Hvad tænker anæstesiologer om fødeepidural? Overlæge Eva Weitling Anæstesiologisk afd Kolding Sygehus

Hvad tænker anæstesiologer om fødeepidural? Overlæge Eva Weitling Anæstesiologisk afd Kolding Sygehus Hvad tænker anæstesiologer om fødeepidural? Overlæge Eva Weitling Anæstesiologisk afd Kolding Sygehus Det kommer an på Hvad er klokken? Hvor langt er anæstesilægen i sin uddannelse? Hvad er der ellers

Læs mere

Patientinformation. Akut bugspytkirtelbetændelse

Patientinformation. Akut bugspytkirtelbetændelse Patientinformation Akut bugspytkirtelbetændelse Kvalitet Døgnet Rundt Kirurgisk Afdeling Akut bugspytkirtelbetændelse Bugspytkirtlen producerer enzymer, som medvirker til fordøjelsen af kosten, vi spiser.

Læs mere

Bestemmelse af kroppens fysiske tilstand

Bestemmelse af kroppens fysiske tilstand Bestemmelse af kroppens fysiske tilstand Forsøg udført af Nicolaj Seistrup, Christian Starcke, Kim, mark og Henrik Breddam Rapport skrevet af Henrik Breddam den 2006-10-25 Rapport længde 7 sider Side 1

Læs mere

Pårørende. Livet tæt på psykisk sygdom

Pårørende. Livet tæt på psykisk sygdom Pårørende Livet tæt på psykisk sygdom Livet som pårørende Det er afgørende, hvordan du som pårørende støtter op om den syge og tager del i det svære forløb, det er, at komme ud af svær krise eller psykisk

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 77 Titel Hvordan skal forekomsten af outliers på lugtmålinger vurderes? Undertitel - Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført, år 2015

Læs mere

Koder til klinisk forskning og kvalitetssikring

Koder til klinisk forskning og kvalitetssikring Koder til klinisk forskning og kvalitetssikring Lone Krebs DSOG sarbejdsgruppe for obstetrisk kvalitet Obstetriske koder - monitoreing og Formål Der bruges meget tid på kodning Kan opgaven blive mere meningsfuld?

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2018

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2018 JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2018 UDVIKLINGEN I ANTAL ANMELDELSER OG I STRAFFENES ART OG LÆNGDE FOR VOLD, 2008-2017 På baggrund af Danmarks Statistiks tal vedrørende anmeldelser og strafferetlige

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE Hellerup Tlf: 39 77 70 70 Lyngby Tlf: 45 93 39 33 Odense Tlf: 65 48 70 70 www.cfrhospitaler.dk 1 Ved en operation for spinalstenose, fjerner man det knoglevæv, der trykker

Læs mere

Vridskader i knæ- og fodled tillægsnotat til ulykkesvejledningen

Vridskader i knæ- og fodled tillægsnotat til ulykkesvejledningen 1 Vridskader i knæ- og fodled tillægsnotat til ulykkesvejledningen Der er tale om et vridtraume, når tilskadekomne har været udsat for en relevant belastning, der kan medføre et vrid i leddet. Der kan

Læs mere

FØDSLER OG FØDENDE KVINDERS VÆGTFORHOLD (BMI) 2004

FØDSLER OG FØDENDE KVINDERS VÆGTFORHOLD (BMI) 2004 FØDSLER OG FØDENDE KVINDERS VÆGTFORHOLD (BMI) 2004 Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2005 : 7 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

IUGR Intrauterine growth retardation. Rikke Bek Helmig

IUGR Intrauterine growth retardation. Rikke Bek Helmig IUGR Intrauterine growth retardation Rikke Bek Helmig Fostervækst Komplekst samspil mellem fosterets genom forhold hos moderen moderkagen og Fosteret selv Dvs fosteret har et forudbestemt vækstpotentiale

Læs mere

Rebozo under fødslen Rebozo under fødslen, OUH. November 2012

Rebozo under fødslen Rebozo under fødslen, OUH. November 2012 Rebozo under fødslen Baggrund Rebozo har sin oprindelse i Mellemamerika, hvor metoden er et arbejdsredskab for fødselshjælpere og jordemødre. Brugen af rebozo bredte sig til USA for 20-30 år siden, hvor

Læs mere

Børne- og Ungdomspsykiatriens tilbud til patienter med uforklarede symptomer - efter somatisk udredning på mistanke om bivirkninger til HPV vaccine

Børne- og Ungdomspsykiatriens tilbud til patienter med uforklarede symptomer - efter somatisk udredning på mistanke om bivirkninger til HPV vaccine Børne- og Ungdomspsykiatriens tilbud til patienter med uforklarede symptomer - efter somatisk udredning på mistanke om bivirkninger til HPV vaccine 19. april 2016 Ved Gitte Dehlholm Overlæge, Ph.d, Specialist

Læs mere

Perinatale dødsfald på Hvidovre Hospital set med et etnisk perspektiv H1: Dødsårsager og sociale, medicinske og obstetriske karakteristika

Perinatale dødsfald på Hvidovre Hospital set med et etnisk perspektiv H1: Dødsårsager og sociale, medicinske og obstetriske karakteristika Perinatale dødsfald på Hvidovre Hospital 2006-2010 -set med et etnisk perspektiv H1: Dødsårsager og sociale, medicinske og obstetriske karakteristika H2: Svangreomsorg og kommunikation Marianne Brehm Christensen

Læs mere

Brugen af Misoprostoli Danmark

Brugen af Misoprostoli Danmark Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del Bilag 212 Offentligt Brugen af Misoprostoli Danmark Møde med Sundhedsstyrelsen 2 oktober 2012 Point of departure Igangsættelse af fødsler sker i dag

Læs mere