DEBAT. Praktisk økologi: Spagnumfri dyrkning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DEBAT. Praktisk økologi: Spagnumfri dyrkning"

Transkript

1 DEBAT Praktisk økologi: Spagnumfri dyrkning

2 Mange bruger spagnum for at give en leret og tung jord mere fylde og struktur. Det samme resultat kan du opnå med kompost. Ud over en bedre struktur, så tilfører kompost også næring og liv til jorden.

3 Af Julie Priess Hansen spagnumfri.dk Hvad er spagnum, og hvorfor bruger vi det i haven? Hvor kommer plantesækkene fra? Plantesækken, som du køber i havecentret og super markedet, er fremstillet af tørv, som er tørrede, omsatte sphagnumplanter populært sagt spagnum. Tørven formes under naturlige forhold i højmoser. Vandmætning og iltmangel i højmoserne gør, at al nedbrydning går ekstremt langsomt. Derfor bliver højmosens planter kun delvist nedbrudt, når de dør. Med tiden opbygges et lag af delvist nedbrudte sphagnumplanter, som sphagnumplanterne vokser i. Sphagnumplanterne vokser altså i princippet oven på sig selv. I nogle højmoser er laget af tørv/spagnum mere end ti meter tykt. Sphagnum er en plante, som vokser meget langsomt. Derfor er tørvedannelsen også ekstremt langsom. Det tager typisk ti år at forøge tykkelsen med bare en cm. En mose på 5 meters tykkelse kan altså snildt være år gammel. Højmoser en unik naturtype Højmoser er unikke naturtyper. De særlige, næringsfattige forhold i højmoserne gør, at mange rødlistede planter og insekter lever der. I højmosen kan du blandt andet finde soldug, som er Danmarks eneste naturligt voksende kødædende plante. Højmosen er desuden på verdensplan et ofte overset kulstoflager. Når man inddrager nye områder til spagnumproduktion eller landbrug, så er det første, man gør, at dræne områderne for vand, så man kan gå og køre med maskiner på tørven. Når området er drænet, så kommer tørvens kulstof i kontakt med ilt og bliver omdannet til CO². Samtidigt forsvinder vegetationen og hermed også de rødlistede arter, som lever i områderne. Tørvegravning gennem tiderne Menneskets brug af mosernes tørv er bestemt ikke noget nyt. Før i tiden var tørven en livsnødvendig ressource, da man brugte det som brændsel. Helt op til 1800-tallet var tørvegravningen præget af selvforsyning. Bønderne gravede tørv fra moserne i foråret, tørrede det og brugte det til at varme deres mad og frosne lemmer om vinteren, og mange steder fortsatte husmænd med at anvende tørven et godt stykke ind i de tyvende århundrede. Da industrialiseringen kom i starten af 1800-tallet, begyndte man dog også at effektivisere tørvegravningen for at forsyne den fremvoksende industri med energi. Med jernbanens indtog i 1870 erne begyndte tørv dog at blive erstattet af kul og olie.

4 Omkring verdenskrigene, hvor kul og olie var en mangelvare, steg produktionen af tørv voldsomt i en periode for igen at blive erstattet af kul og olie efter krigene. Det blev igen dårlige tider for tørveindustrien. Det øverste lag tørv var dårligt brændsel og svært at sælge, og tørvegraverne kaldte det i spot hundekød. I perioden 1950 til 1970 begyndte de professionelle gartnerier og tørveindustrien at eksperimentere med at blande hundekødet i pottejord. Salget af hunde kød til havebrug og gartneri blev altså tørveindustriens overlevelse i Danmark. Sådan forvaltes højmoserne i dag Vi har relativt få områder tilbage i Danmark med funktionelle højmoser. Disse områder er fredede. Der udvindes fortsat tørv i dag til brug som jordforbedring og vækstmedier på områder, som allerede er drænet. Men fredningen har gjort det slut med at inddrage og dræne nye områder. Herhjemme er Pindstrup Mosebrug i dag det eneste firma, som udvinder spagnum på industrielt niveau. Pindstrup høster på ca. 320 ha (3,2 km²) i områder i Store Vildmose og Lille Vildmose i Nordjylland og Fuglsømose på Djurs. I Danmark forbruger vi lidt over ton spagnum om året. Cirka halvdelen heraf bliver solgt som plantesække til brug i hobbyhavebrug. Den anden halvdel bruges i professionelle gartneri og til anlægsarbejde. Fremtiden for spagnumudvinding De seneste tilladelser til at udvinde spagnum på drænede højmoser i Danmark gælder for de næste år. Herefter er ressourcerne ved at være opbrugt herhjemme. Spagnum, som sælges i Danmark, vil altså på sigt udelukkende stamme fra andre lande med ekstra transport, CO²-udslip samt usikkerhed om der sker en fornuftig naturgenopretning til følge. Lille Vildmose Lille Vildmose ligger ca. 15 km sydøst for Ålborg og er et af de steder, hvor tørvegravningen i det tyvende århundrede har forvandlet landskabet markant. Under anden verdenskrig udvandt man primært tørv til brug i cementfabrikker, men siden har udvindingen udelukkende været til brug som vækstmedie. Når man fjerner vandet, bliver området tørt, og man holder vegetationen nede for at undgå ukrudt. Om sommeren bliver der ulideligt varmt. Det fremstår som en stor, brun ørken. Ifølge Pindstrups direktør Jan Astrup, så foregår al udvinding i Danmark inklusive i Lille Vildmose dog på områder, som tidligere er blevet drænet af staten, og altså ikke funktionelle højmoser. Et område, som har været drænet, vil uden efterfølgende naturpleje udvikle sig til birkekrat, hvilket medfører yderligere nedbrydning af højmosen. Hvis der skal skabes en ny højmose, kræver det altså mange ressourcer og tusindevis af år.

5 Vores brug af spagnum og alternativer Spagnum bliver brugt til vidt forskellige formål i det danske havebrug. Her er mit bud på, hvilke alternativer, der er, hvis du vil erstatte spagnum med hjemmelavet eller købt kompostjord. Mange bruger spagnum for at give en leret og tung jord mere fylde og struktur. Det samme resultat kan du opnå med kompost. Ud over en bedre struktur, så tilfører kompost også næring og liv til jorden. Forberedelse af havejorden det kan du gøre: Giv din jord din egen kompost hvert efterår. Alternativt kan du køre på genbrugs pladsen i foråret og hente kompost. Her skal du være opmærksom på, at der er stor forskel på den kompost, som du får hos landets affaldsselskaber. Du kan også købe vækstmuld fra større firmaer som f.eks. Solum Gruppen eller RGS90 ( se miniguide til køb af kompostjord på side 9 ). Spred komposten ud på jorden. Hvis du bruger købt kompost eller kompost fra genbrugspladsen, så sørg for at blande det godt ind i det øverste lag af havejorden. Derved undgår du, at komposten bliver vandskyende, når den tørrer ud. Ren kompost af haveaffald kan nemlig, ligesom spagnum, være vandskyende, fordi det har en anden kemisk polaritet end vand. Jordpartiklerne, derimod, suger gerne vandet til sig, selvom de er tørret ud. surbundsbedet Rhododendron er en af de mere populære haveplanter i Danmark. Den er en surbundsplante og trives i sur og næringsfattig jord. Derfor er spagnum oplagt som jord til rhododendron og andre surbunds planter som f.eks. blåbær. Det kan du gøre: Hvis din jord er meget leret, så kan du tilføre sand og/ eller kompost, så jorden dræner bedre. Der findes desuden gode erfaringer med løbende at blande nåle fra nåletræer i jorden. Jeg har dog ikke kunnet finde noget videnskabe ligt belæg for, at dette reelt forsurer jorden. Mit råd vil være at prøve sig frem. Hvis jorden ikke er for rig på kalk, kan man have succes med surbundsplanter i sin egen havejord. Alternativt kan man jo, i økologiens ånd, vælge kun at dyrke surbundsplanter på steder, hvor jorden fra naturens side er sur og undlade at dyrke dem, hvor jorden ikke er egnet. Drivhusdyrkning Det er enormt populært at dyrke tomater, agurker og andre drivhusplanter direkte i spagnumsække. Man kan købe kapillærkasser, som er specifikt designet til, at der kan ligge en pose med spagnum i den. På posen er der sat kryds der, hvor du skal snitte et hul og sætte din tomatplante i. Fordelen ved dette system er, at det er nemt. Men vil du gerne tage dit drivhusbrug til the next level, så skal du altså prøve at dyrke dine tomater i rigtig kompostjord. Det giver lidt mere arbejde, fordi jorden med års mellemrum skal skiftes, men jeg oplever, at tomaterne bliver mere lækre, når de er dyrket i rigtig jord.

6 det kan du gøre: Dyrk direkte i jorden i drivhuset. Inden udplantningen i maj kan man vælge at udskifte jorden i drivhuset. Ny jord til drivhuset får du ved at lave en blanding af havejord og kompost fra genbrugspladsen eller din egen kompost. For at undgå at sprede sygdomme i drivhuset, er det en god idé at tage jord til drivhuset fra områder, hvor der ikke har været dyrket tomat, squash, græskar og kartofler for nylig. Jorden, som du tage ud af drivhuset, kan du bruge i jordblandinger til såkasser og potter til stueplanter og sommerblomster. Forkultivering Der er mange fordele ved at forkultivere i kompostjord. Planterne vænner sig til et naturligt miljø på godt og ondt helt fra spiringen. Derved bliver chokket for planten mindre, når den store dag kommer, og den skal ud i have- eller drivhusjorden. Såjord til spiring skal være fin og næringsfattig. Fin for at sikre kontakt til frøet og næringsfattig for at undgå, at jorden bliver for stærk, og dermed svitser den sårbare spires rødder. det kan du gøre: Det allerbedste er at bruge sidste års kompostjordsblanding fra drivhus eller blomsterpotter. Her er meget næring brugt op, og sidste års planter har gennemboret jorden med rødder og givet den en fin struktur med små jordkrummer. Bland evt. en smule velomsat kompost i kompostjorden (f.eks. i forholdet 1:5), hvis du føler, at der er behov for at gøre jorden mere luftig. potteplanter I dag bugner plantecentrene med hundrede vis af forskellige planter. Årsagen til, at dette overhovedet kan lade sige gøre, er formentlig kombinationen af opfindelsen af plastpotten og spagnummens kommercialisering op gennem 1950 erne, da plastpotter såvel som spagnum er lavet af lette materialer, som er billige at producere. Men plastpotter og andre potter har det problem, at jorden ikke kan få tilført ilt. Jorden bliver nemt så våd, at plantens rødder rådner. Her har spagnum den fordel, at det består af 80 95% luft. Derfor rådner rødderne sjældent i spagnum. Samtidigt har spagnum gode kapillære egenskaber dvs. at spagnum er god til at holde på vand og trække det op fra underpotten (samtidigt med at det også er luftigt). Denne kombination gør, at spagnum rent strukturmæssigt er et ideelt dyrkningsmedie til potter. Struktur og letvægt er altså spagnums store force. Men det kan sagtens lade sig gøre at dyrke potteplanter i kompostjord, og det vil du få stor glæde ved. Det kan du gøre: Gør som gartnere gjorde i gamle dage: Bland god muldjord med kompost og sand så har du en glimrende pottejord. Læg evt. sand/grus eller potteskår i bunden af potten, så er risikoen for, at der opstår iltfattige forhold i potten mindre. Du kan læse mere om, hvordan du fremstiller pottemuld på næste side.

7 Opskrift på såjord og pottemuld Bland din såjord og pottemuld af tre hovedingredienser: Luftig muldjord, velomsat kompost og sand/grus (2 mm). Sand kan du købe i et have center eller byggemarked. Muldjorden skal med, fordi den giver sammenhængskraft og hjælper til at holde på vand til planternes rødder. Sandet skal med for at gøre jorden mere luftig, så planterne kan få ilt til deres rødder. Komposten gør ligesom sandet jorden mere luftig. Komposten giver også blandingen et tilskud af gødning, som frigives langsomt og over lang tid. Nedenfor kan du se opskrifter på de to blandinger. Opskriften skal tages med et gran salt, for man er nødt til selv at prøve sig frem for at finde den rette blanding. Næringskrævende planter som f.eks. tomater kan man godt give en større andel kompost. Andre planter som f.eks. jordbær er mere sensitive overfor indholdet af næringsstoffer fra komposten. Pottemuldsblanding 1 del muldjord fra have eller drivhus 1 del velomsat, næringsfattig kompost 1 del sand - Sandet kan undlades, hvis muldjorden i forvejen er sandet. Så skal der bare 2 dele muldjord i. Si blandingen med en 10 mm sold. Såjordsblanding 4 dele brugt hjemmelavet pottemuld, drivhusjord eller havejord fra sidste sæson. 1 del velomsat og næringsfattig kompost Evt. 1 del sand - Si blandingen med en 5 10 mm sold afhængig af frøenes størrelse. Jo større frø, jo større skal soldet være.

8 Miniguide til køb af kompostjord: I Tyskland og England kan man købe spagnumfri og spagnumreducerede produkter i de fleste havecentre, men der går nok nogle år, før de danske butikker bugner med spagnumfri plantesække. Men hvad gør man så, hvis man gerne vil dyrke i kompostjord, men ikke har mulighed for at lave sin egen. Her får du en guide til køb og brug af kompostjord til forskellige formål. Ø-kompost fra Farmergødning Farmergødning er så vidt jeg ved det første firma på det danske marked med en spagnumfri kompostbaseret plantesæk. På deres hjemmeside hedder det kompostbaserede vækstmedie Økologisk jord til højbede/plantekasser på posen står der Ø-kompost. De kan købes i 30 liters poser og i storsække. Farmergødnings kompostjord er fremstillet af 3-års komposteret lupin, kodybstrøelse og grønrug. Den er sort og har en meget fin struktur. Der findes mange gode erfaringer med at bruge jorden til forspiring. Vær dog meget opmærksom på ikke at drukne planterne, da produktet ikke er lige så luftigt som spagnum. Produktet har en meget fin struktur og kan med fordel blandes med noget grovere materiale, inden det bruges i potter og krukker. Hvis du giver Erik fra Farmergødning et kald, så blander han gerne lidt lupinfiber i for struktur og næring. Spagnumfri krukkejord fra Champost Champost har i år lanceret en spagnumfri krukkejord. Krukkejorden skulle i princippet kunne købes hos de fleste havecentre, som fører Champosts produkter, samt i Silvan, men det er altså ikke alle steder, de har den. Krukkejorden er fremstillet af komposteret hestemøg, vækstler og harpet/siet muld. Jeg har brugt krukkejorden derhjemme til mine potter og krukker, og det har fungeret godt. Jorden er dog tilsyneladende ret rig på næring. Undlad derfor at plante følsomme planter i jorden. Sækken med krukkejord er enormt tung, hvilket kan være en udfordring, hvis man ikke har bil. En tung jord hjælper til, at potterne ikke vælter, når det blæser men jeg ville være forsigtig med at bruge det i en altankasse pga. faren for, at det hele skulle falde ned i hovedet på forbipasserende. Champost har i øvrigt også en kompostjord, som man kan bruge til at forbedre jorden i haven. Weibulls 100% Återvunnen Jord Denne jord kan indtil videre kun købes i Bauhaus. Jorden består af komposterede træfibre, havekompost, barkmuld og naturgødning og anvendes til udendørs brug og tilplantning i haven. Produktet kan ifølge forhandleren også bruges til potter og krukker, men er ikke egnet til stiklinger og frø. Jeg har endnu ingen erfaringer med dette produkt.

9 Kompost fra genbrugspladsen Kompost fra genbrugspladsen er fremstillet af komposteret have-/parkaffald. Kompost fra forskellige affaldsselskaber kan have meget forskellig kvalitet. Derfor er det meget svært at give generelle anbefalinger om kompost fra genbrugspladserne. Her kommer et par eksempler: Komposten fra AffaldVarme Århus kan bruges direkte i potter, højbede m.v., da den er tilført muldjord og sand. I Københavnsområdet er det derimod ofte ren kompost, man får. Komposten er god til at forbedre jorden i haven, men den skal blandes med sand og god muldjord, før det kan bruges i potter og krukker. Andre steder, f.eks. på Lolland og Falster, er genbrugspladsernes kompost ikke færdigomsat og bør kun bruges til jorddække. Er du i tvivl, kan du undersøge, om du kan få en dyrkningsvejledning fra dit lokale affaldsselskab. Kompost af have-/parkaffald Kompost af have-/parkaffald sælges af mange firmaer. To af de større producenter er RGS90 og SolumGruppen. RGS90 sælger produktet Vækstmuld blanding 4 i kubikmetermål. Vækstmulden er en blanding af have-/parkkompost, muldjord og sand, og det kan bruges til højbede, krukker, plantekasser og andre større beholdere samt til jordforbedring. PH og kompost Personligt er ph ikke noget, jeg tænker så meget over i min plantedyrkning. Jeg har hørt mange kloge mennesker sige, at de fleste planter har en stor evne til at tilpasse sig et bredt spektrum af ph-værdier. Hvis man har et rigt mikroliv i jorden, så hjælper mikroorganismerne med til at justere ph omkring plantens rødder. Og det har jeg valgt at tage til mig. Personligt er pder er dog nogle tommelfingerregler omkring ph, som kan være gode at skrive sig bag øret. Først og fremmest, så kan en frisk kompost, som ikke er helt omsat, have en lav ph. Sammen med for højt ledningstal, så kan den lave ph skade planternes rødder, når man bruger frisk og varm kompost i jordblandingen. Derfor vil jeg aldrig blande frisk og varm kompost i jorden nær rødder på følsomme og helt unge planter. Omvendt har langtidskomposteret haveaffald, som du henter på genbrugs pladsen, typisk en meget høj ph (ofte over 8). Vær derfor opmærksom, hvis du dyrker planter, der foretrække lave ph-værdier.

10 Erfaringer med hjemmelavet jord og købt jord uden spagnum Jens Juhl og Karna Maj Jens Juhl og Karna Maj er begge kendte haveformidlere, som selv fremstiller kompostjord til drivhus, krukker og såkasser. Kendetegnende for dem begge er, at de har en form for jordskiftesystem. Jord og kompost cirkulerer år for år mellem drivhus, potter og såkasser, og til sidst kommer jorden tilbage til haven. Illustrationen på modsatte side viser, hvordan du kan lade din jord cirkulere, og den er lavet med inspiration i Karna og Jens haver. ØsterGRO Taglandbruget ØsterGRO har sammen med agronom Simon Svane udviklet et smart system med vægekasser, som gør det muligt for ØsterGRO at dyrke drivhustomaterne i den samme slags jord, som de bruger i bedene, i stedet for i spagnum. Ved brug af vægerne kan man efterligne luft- og vandforholdene i en mark. Det betyder, at man i princippet kan bruge helt almindelig markjord eller havejord i kasserne. Med glasfibervæger forbindes plantekasserne med et vandbassin under kasserne. Tomatplanterne skal selv suge vandet op fra bassinet via vægen. Hvis du vil høre mere om dette system, kan du kontakte ØsterGRO på farmengro@gmail.com. ØsterGRO dyrker udelukkende i jord og kompost. De sår frø i Farmergødnings Ø-kompost med et rigtig godt resultat. Tomater og chilier potter de også i Ø-komposten. Morten Bragdø fra Randesund Hagecenter Hvis vi kaster blikket mod Norge, så ligger der i Kristianssand en planteskole, som har brugt kompostjord i stedet for spagnum gennem de seneste mange år. Jeg har talt med planteskolens ejer, Morten Bragdø, som er en rigtig kompostjordsentusiast. Morten fortæller, at tomaterne smager bedst, når de dyrkes i naturlig jord (kompost). Mikroorganismerne i jorden får de smagsnuancer frem, som ingen kunstgødning kan klare. Han fortæller også, at de på planteskolen ikke længere har sygdomme, fordi mangfoldigheden af mikroliv i jorden er så stor hos dem. Så stor en mangfoldighed kan man aldrig få i spagnum, der i udgangspunktet er så godt som sterilt. Mia Stochholm Mia Stochholm, indehaver af Urtehaver.dk, eksperimenterer også med at så og potte planter op i kompostjord. Mia laver kompostjord selv og har også erfaringer med Farmergødnings Ø-kompost. Jorden er god til at blande i sårillerne i en stiv lerjord, men hvis man bruger den til at så frø i potter, skal man være meget opmærksom på ikke at vande for meget, da den hurtigt klasker sammen og bliver iltfattig, fordi strukturen er så fin. Desuden har Mia oplevet, at der har været mange frø fra mælder i nogle af sækkene de er heldigvis lette at luge væk. Når de afgrøder, hun har dyrket i Ø-komposten, er spiret, er de blevet store og flotte, og det lader til, at jordens næringsindhold er velafbalanceret. Til næste år vil Mia prøve at blande lidt snittet hamp i komposten for at give jorden den rette struktur til de store frø og planter.

11 Jordskiftesystem mellem drivhus, potter og såkasser komposten er centrum Afhængig af hvad du skal bruge jorden til, er der forskellige krav til struktur og næringsindhold. Du kan lade din jord cirkulere mellem køkkenhave, drivhus, potter og såkasser. Komposten er i centrum for jordens kredsløb i haven. Når du løbende tilfører kompost til jorden, så giver du jorden næring og gør den mere let og luftig. På den måde tilpasser du struktur og indhold af næring til hvert enkelt formål 1. Brug jord fra køkkenhaven til drivhus og krukker: Tilfører du din køkkenhave kompost og undgår at træde på jorden, så får du en lækker muldjord, som er let, luftig og rig på humus. sådan gør du: Brug opskriften på pottejord på side 8. Nu har du en kompostjord, som du kan bruge i dit drivhus og til krukker og potter. Husk at komme sand eller knuste potteskår i bunden af potten, så vandingsvandet nemt kan løbe ud af potten. Gødsk evt. gennem sæsonen med f.eks. halvt omsat kompost. 2. Brug jord fra drivhuset til bede med sommerblomster og til såkas-ser: Du kan bruge drivhusjord fra sidste år til såjord eller bede med sommerblomster. Jorden er fattig på næring og har en luftig struktur og er derfor velegnet til såjord og til dyrkning af sommerblomster. sådan gør du: Bland 4 dele drivhusjord med 1 del kompost og evt. 1 del sand, hvis din jord er leret. Brug dog ikke jord, hvor der har været dyrket samme plantefamilie, som der skal sås i såjorden. 3. Jordens rejse i haven begynder forfra: Jorden fra såkassen ja den ender jo som regel ude i køkkenhaven sammen med udplantningsplanterne. Nu kan jordens rejse fra køkkenhave til drivhus, potter og såkasser begynde forfra

12 Sådan vander og gødsker du, når du bruger kompostjord i krukker og potter: Lad der aldrig stå vand i bunden af potten. Lad jorden tørre lidt ud mellem hver vanding. Gødsk efter behov med flydende gødning og et tykt lag mindre omsat kompost. Dæk jorden med græsafklip eller andet grønt. Er kompostjord bedre for miljøet end spagnum? Kimen til mit spagnumfri-projekt og til denne artikel blev sået for godt fire år siden. Jeg er vokset op i et hus med en kæmpestor, smuk og ret vild have og med to forældre, som hellere ville brække en arm end passe haven. Havebrug er altså på ingen måde noget, som jeg er blevet fodret med hjemmefra. Interessen for at lære at dyrke min egen mad som en del af en mere bæredygtig livsstil er altså kommet senere i livet. For fire år siden tog jeg mit første spæde have initiativ. Da jeg ikke selv havde en have, kastede jeg mig over mine forældres have. De ville gerne have nogle krukker med krydderurter. Vi tog i plantecentret og købte nogle økologiske krydderurter og nogle krukker. Jeg delte bundterne, og nu skulle de i jorden troede jeg. For en snak med gartneren, som passede mine forældres have, lærte mig hurtigt, at jeg ikke bare kunne komme jord i de krukker. Det har for dårlig dræningsevne, hvis du skal dyrke i krukker, fortalte han mig. I stedet skulle jeg køre i plantecentret og købe plantesække med gødsket spagnum. Mine måske naive selvforsyningsdrømme blev med ét smadret. Skulle jeg virkelig købe jord? Hvor kom det jord overhovedet fra?

13 Jeg satte mig for at undersøge, hvordan spagnum blev produceret, og hvor bæredygtigt det egentlig var, samt om der mon ikke kunne findes nogen alternativer. Dette blev starten på projektet om spagnumfri dyrkning. Kompost eller spagnum? Hvad er mest bæredygtigt kompost eller spagnum? Lige så let som det var for mig at stille dette spørgsmål, lige så komplekst er svaret. Alt hvad vi mennesker gør for at producere mad, holde os varme og i live og glade, påvirker miljøet. Det gælder også dyrkningen af grønsager og prydplanter, hvad enten det sker professionelt i gartnerier eller hjemme hos os selv. Det hele kræver transport, kørsel med maskiner og gødskning. Spagnumproduktionen har konsekvenser for miljø og klima, men det har produktionen af alternativer også. Der er ikke noget entydigt svar. Hver enkelt spagnum- såvel som kompostprodukt er produceret under vidt forskellige forhold, og bæredygtigheden af vækstmediet afhænger af, hvordan vækstmediet er fremstillet i det konkrete tilfælde. Kokos, ekspanderet ler og træfibre Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan bruge som vækstmedie. Nogle af de mere udbredte materialer er kokosfibre, ekspanderet ler og kompost fremstillet af eksempelvis træfibre. Kokosfiber kan købes i mange plantecentre i Europa og er markedsført som et alternativ til spagnum. Fibrene er restprodukt fra kokosproduktionen, men når vi køber det i Danmark, så er det blevet transporteret over store afstande. I stedet burde man måske udnytte det lokalt, der hvor restproduktet opstår? Ofte ser man forskellige typer af ekspanderet ler i jordbaserede vækstmedier. Ekspanderet ler er relativt energitungt at fremstille, hvilket jo rejser spørgsmålet, om produktet rent klimamæssigt er bedre end spagnum. Træfibre bruger man meget i England, men for at træ kan blive til kompost, bruges store mængder energi på at flænse træet til flis, og nogle gange tilføres der urea, som også er enormt energitungt at producere, for at styre komposteringsprocessen. Miljøpåvirkninger fra kompost Storskalaproduktion af kompostjord har ligesom produktion af spagnum nogle miljøpåvirkninger. Nogle kompostprodukter er fremstillet af planter, som er specielt dyrket til formålet. Derved får man et meget homogent produkt, men der er naturligvis altid miljøpåvirkninger forbundet med at dyrke afgrøderne. Andre kompostprodukter bliver fremstillet af restprodukter, som ellers skulle have været affaldsbehandlet. Det giver god mening at genbruge ressourcerne i affaldet, men det kan være en udfordring at få produktet homogent nok til, at det kan fungere som vækstmedie særligt hvis affaldet stammer fra mange forskellige kilder. Hertil kommer overvejelser omkring selve komposteringen. Der vil altid blive udledt drivhusgasser fra en kompost, hvad end vi snakker industriel kompostering i store miler eller køkkenkomposten derhjemme. Hvis den f.eks. er for rig på kvælstof og for våd, så ud-

14 vaskes der store mængder kvælstof og der frigives stærke ildelugtende drivhusgasser som metan, latter gas og NOx er fra komposten. En veludført og velpasset kompost frigiver dog ikke mere drivhusgasser, end den mængde kuldioxid, som blev optaget, da det organiske materiale voksede og er altså CO²-neutral. Ratingsystem på vej I Storbritannien arbejder vækstmedieindustrien på at udvikle et pointsystem, som rater ansvarlighed og kvalitet af de vækstmedier, som forhandles. Hele dette system er udviklet for at skabe mere gennemsigtighed og forsyne professionelle gartnerier med vækstmedier, der er ansvarligt produceret og fungerer godt for dem, fortæller Paul Alexander fra Royal Horticultural Society, som er en del af den arbejdsgruppe, som udvikler ratingsystemet. Ratingsystemet er stadig ved at blive afprøvet og indtil videre kun til brug af vækstmediefabrikanter i Storbritannien. Hjemmekompostens fordele Der er altså et stykke vej, før vi kan få konkret viden om bæredygtigheden af de plantesække, vi køber. Vi havebrugere må altså indtil videre hver især lytte til vores egen mavefornemmelse og så købe eller hjemme producere vækstmedier herefter. Jeg mener dog, at bruger man egne kompostjordsblandinger, så er dette rent miljømæssigt et bedre alternativ end at købe plantesække såvel som kompostjord fra genbrugspladsen. Når du bruger din egen kompost i jordblandinger, gør du affaldet til en ressource i stedet for et problem, som skal bortskaffes og behandles. Samtidigt erstatter du købte plantesække med dine egne blandinger. Dermed sparer du også alle de miljø påvirkninger, som er forbundet med at producere og transportere vækstmediet hvad enten det er baseret på kompost eller spagnum. Tålmodighed er en dyd Jeg har på et tidspunkt hørt, at det tager timers øvelse at blive rigtig god til noget lige meget om det drejer sig om at lære at synge, spille tennis eller lave mad. Dette gælder muligvis også at lære at fremstille sin egen kompostjord til drivhus, potter og såkasser. Jeg synes, at det er dybt fascinerende at lære fra f.eks. Jens Juhl og Karna Maj, som med deres mange års erfaring har fået jordproduktionen helt ind under huden. Men jeg må også indrømme, at jeg med mine få års erfaring stadig nogle gange får en dårlig spiring eller vækst i mine egne jordblandinger. Det er surt, når det går galt. Særligt når man har sået frø i såkasser, og ingen af de dyrt købte frø kommer op. For ikke at gå helt død i jordfremstillingseventyret, så kan du vælge at starte ud med nogle små forsøg ved siden af din dyrkning med købt jord og så udvide efterhånden, som du bliver mere sikker. Og når det lykkes ja så er det altså det hele værd!

15 Læs mere: Du kan læse mere om, hvordan du laver en velomsat kompost, og hvordan du skaffer muldjord og sand til dine jordblandinger på havenyt.dk/saajord_og_pottemuld Støt arbejdet med at fremme økologisk havedyrkning og levevis i hverdagen. Bliv medlem af foreningen Praktisk Økologi her oekologi.dk

16 Det kan virke lige så paradoksalt at købe jord i sække, som at købe drikkevand på flasker. Jorden ligger der jo, klar til brug i vores haver. Alligevel køber vi danskere mere end tons jord - eller spagnum- hvert år til vores haver, krukker og altankasser. Få viden om hvordan du undgår spagnum, læs mere inden i... Mere Liv Foredrag er realiseret af Landsforeningen Landsforeningen Praktisk Økologi med støttemidler fra Miljøstyrelsens Pulje til Grønne Ildsjæle 2016.

GOD KOMPOST - GLAD HAVE

GOD KOMPOST - GLAD HAVE GOD KOMPOST - GLAD HAVE Skibstrup Kompost og Skibstrup Topdress 2 Skibstrup Kompost - det naturlige valg Al kompost fra Skibstrup Affaldscenter er fremstillet af rent haveaffald grene, blade og græs fra

Læs mere

Pindstrup s haveprogram til dig og dine planter... www.pindstrup.dk

Pindstrup s haveprogram til dig og dine planter... www.pindstrup.dk Pindstrup s haveprogram til dig og dine planter... www.pindstrup.dk Pindstrup med Neutral ph Pindstrup Plus Pindstrup Plus er næringsberiget sphagnum, det vil sige sphagnum tilsat kalk (ph 6) og næringsstoffer.

Læs mere

Skibstrup kompost og topdress. God kompost - glad have

Skibstrup kompost og topdress. God kompost - glad have Skibstrup kompost og topdress God kompost - glad have 2 Skibstrup kompost - det naturlige valg Al kompost fra Skibstrup Affaldscenter er fremstillet af rent haveaffald grene, blade og græs fra haver og

Læs mere

Ryttermarken 21 5700 Svendborg Tlf. 63 21 55 15 post@vandogaffald.dk www.vandogaffald.dk

Ryttermarken 21 5700 Svendborg Tlf. 63 21 55 15 post@vandogaffald.dk www.vandogaffald.dk ÅBNINGSTIDER PÅ GENBRUGSSTATIONERNE Odensevej 230, 5700 Svendborg Mandag-fredag 10.00 18.00 Lørdag, søndag og helligdage 9.00-18.00 Lukket den 24., 25. og 31. december samt 1. januar Industrivænget 1,

Læs mere

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld.

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Har du en have og kan du lide tanken om at bruge gratis kompost frem for kunstgødning?

Læs mere

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen.

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen. Hjemmekompostering Det begynder i køkkenet... Hele komposteringsprocessen starter i køkkenet, hvor køkkenaffaldet sorteres i 2 fraktioner: bioaffald og restaffald. Bioaffald kan komposteres, og er som

Læs mere

Pindstrup Haveprodukter 2018

Pindstrup Haveprodukter 2018 Pindstrup Haveprodukter 2018 Få mere ud af din have I denne folder finder du hele Pindstrups sortiment til hobbybrug både sphagnumprodukter og tilbehør som fx gødning og plantekasser. Jord er ikke bare

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Pindstrup Haveprodukter 2019

Pindstrup Haveprodukter 2019 Pindstrup Haveprodukter 2019 Jord er ikke bare jord Såning I denne produktguide finder du hele Pindstrups udvalg til hobbybrug både muld til alle typer planter og tilbehør som fx gødning og plantekasser

Læs mere

Kompost Gode råd og vejledning om kompost.

Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Hvad er kompost? Kompostering er en helt naturlig proces, der sker i naturen hele tiden. Alt organisk materiale bliver efterhånden omdannet til muld. Organisk

Læs mere

LÆRER-VEJLEDNING. Så-vejledning i skolehaven

LÆRER-VEJLEDNING. Så-vejledning i skolehaven Så-vejledning i skolehaven Haver til Mavers vejledning til såning i skolehaven Haver til Mavers så-vejledning er skrevet til eleverne og består af enkeltstående instruktionsark for en række udvalgte afgrøder,

Læs mere

Gode råd og vejledning om kompost.

Gode råd og vejledning om kompost. Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Hvad er kompost? Kompostering er en helt naturlig proces, der sker i naturen hele tiden. Alt organisk materiale bliver efterhånden omdannet til muld. Organisk

Læs mere

Slottet i Smørmosen 2016

Slottet i Smørmosen 2016 Oktober-nyheder fra Slottet i Smørmosen 2016 Selvforsyning til husbehov Sensommer i september Jeg bliver nød til at sige det lige ud, september er en skøn måned. Regn til haven, og dejligt vejr ind i mellem.

Læs mere

Økologisk Havekursus 2018

Økologisk Havekursus 2018 Økologisk Havekursus 2018 Karin Gutfelt Jensen www.lottenborghave.dk info@lottenborghave.dk Økologi Om forholdet mellem de levende væsner, og Om forholdet mellem de levende væsner og deres miljø. Biodiversitet/Artsmangfoldighed

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvor skal beholderen stå? side 3. Sådan holder du komposteringen ved lige side 5. Sådan holder du komposteringen ved lige side 6

Indholdsfortegnelse. Hvor skal beholderen stå? side 3. Sådan holder du komposteringen ved lige side 5. Sådan holder du komposteringen ved lige side 6 Indholdsfortegnelse Hjemmekompostering - praktisk, billigt og nemt! side 1 Hvad er kompostering? side 2 Hvor skal beholderen stå? side 3 Sådan kommer du i gang side 4 Sådan holder du komposteringen ved

Læs mere

7 trin til den perfekte græsplæne

7 trin til den perfekte græsplæne 7 trin til den perfekte græsplæne Børnene spiller fodbold med bare tæer. Hyggelig picnic på den tætte græsplæne. Hunden løber glad og frisk. En flot grøn og mosfri græsplæne er meget værd. Ved at følge

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 24. Brug en regnvandstønde for enden af dit nedløbsrør, så er vandet gratis. Af: Marianne Bachmann Andersen

Tid til haven. Havetips uge 24. Brug en regnvandstønde for enden af dit nedløbsrør, så er vandet gratis. Af: Marianne Bachmann Andersen Tid til haven Havetips uge 24 Af: Marianne Bachmann Andersen Sommervarme midt i foråret? Billeder: Sommerkrukker.jpg Det er ikke nemt at planlægge noget ud fra vejret, så tag nogle dages vejrudsigt in

Læs mere

Den levende jord o.dk aphicc Tryk: www.gr

Den levende jord o.dk aphicc Tryk: www.gr Den levende jord Brug det afklippede græs som jorddække i bedene. Foto: Mette Kirkebjerg Due. I naturen er jorden sjældent nøgen. Er det mindste vil naturen hurtigt dække det i et kludetæppe af GIV JORDEN

Læs mere

De fornuftige valg De fornuftige valg, du som haveejer kan tage, handler bl.a. om ting du gør eller undlader at gøre:

De fornuftige valg De fornuftige valg, du som haveejer kan tage, handler bl.a. om ting du gør eller undlader at gøre: Plantefrø.dk Mere om Økologi Plant-Routes Baggrunds artikler (1) C. Meier ; (cm@plant-route.dk) Introduktion At dyrke grøntsager og blomster i haven er en både sjov og sund hobby. Der er i de sidste 20

Læs mere

Økologisk Havekursus Allerød 2019

Økologisk Havekursus Allerød 2019 Økologisk Havekursus Allerød 2019 Karin Gutfelt Jensen Facebook & Instagram: Lottenborghave Økologi Forholdet mellem de levende væsner Forholdet mellem de levende væsner og deres miljø Biodiversitet/Artsmangfoldighed

Læs mere

Undersøgelse NATURENS AFFALDSBEHANDLING

Undersøgelse NATURENS AFFALDSBEHANDLING k o m p o s t NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og

Læs mere

februar 2017 PasningsGuide SELVVANDENDE KØKKENKASSE

februar 2017 PasningsGuide SELVVANDENDE KØKKENKASSE februar 2017 PasningsGuide SELVVANDENDE KØKKENKASSE INDHOLD DINE PLANER FORJENER SELVANDING LAVE AF GENBRUGSGULD 4 4 4 KØKKENKASSENS OPBYGNING 5 PASNINGSGUIDE 6 Vanding de første 4 uger 6 Vanding efterfølgende

Læs mere

LIDT OM UDARBEJDET AF TORBEN K. STOKHOLM OG ERIK RYTTER

LIDT OM UDARBEJDET AF TORBEN K. STOKHOLM OG ERIK RYTTER LIDT OM KOMPOST OG REGLER FOR BRUG AF SKOVMOSENS FÆLLESKOMPOST. UDARBEJDET AF TORBEN K. STOKHOLM OG ERIK RYTTER Dit grønne haveaffald er guld værd. Din havejord er træt efter mange års intensiv dyrkning.

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 365 Offentligt BIOGØDNING & BIOKOMPOST

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 365 Offentligt BIOGØDNING & BIOKOMPOST Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del Bilag 365 Offentligt BIOGØDNING & BIOKOMPOST SOLLYS VAND ILT (O2) KULDIOXID (CO2) FOSFOR MICRONÆRINGSSTOFFER KVÆLSTOF Biogødning indeholder værdifulde næringsstoffer

Læs mere

Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ

Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ Tøm ofte spanden med det grønne køkken affald, så undgår du lugt i køkkenet. Kompostering er nemt! Genbrug det grønne køkken affald Hjemmekompostering giver mere plads

Læs mere

Hvemer GemidanA/S? Gemidans koncept bygger på en mobil maskinpark: Vi kommertil affaldet ikke omvendt

Hvemer GemidanA/S? Gemidans koncept bygger på en mobil maskinpark: Vi kommertil affaldet ikke omvendt Hvemer GemidanA/S? Gemidan A/S er en entreprenør og ingeniørvirksomhedder har specialiseretsig i miljø, genbrug, genanvendelseog miljøsparring. Virksomhedenhar eksisteret siden 1988 og har igennem årene

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 21. Af: Marianne Bachmann Andersen

Tid til haven. Havetips uge 21. Af: Marianne Bachmann Andersen Tid til haven Havetips uge 21 Af: Marianne Bachmann Andersen Blomster til sommeren Billede: Sommerblomster.jpg Så blev det endelig varmt med shorts, solbriller og solcreme på menuen. Haven er nu blevet

Læs mere

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Dette modul fortæller om de begreber og principper, der er vigtige i økologisk landbrug i Danmark. Noter til dette afsnit ser du på sidste side.

Læs mere

februar 2017 PasningsGuide HØJBED

februar 2017 PasningsGuide HØJBED februar 2017 PasningsGuide HØJBED INDHOLD FORKÆL DINE PLANER MED E HØJBED 4 Klikbed i lærketræ 4 Højed i cortenstål 4 HØJBEDES OPBYGNING 5 Klikbed 5 Cortenbed 5 PASNINGSGUIDE 6 Vanding de første 4 uger

Læs mere

Kompost er havens guld

Kompost er havens guld Kompost er havens guld - Vejledning i opstart og pasning af kompost i lukket kompostbeholder Ca. 1/3 af det affald vi producerer er grønt affald, der kan komposteres. 100 kg grønt affald giver 20-40 kg

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 10. Af: Marianne Bachmann Andersen

Tid til haven. Havetips uge 10. Af: Marianne Bachmann Andersen Tid til haven Havetips uge 10 Af: Marianne Bachmann Andersen De allerførste forårsdage Billede: Perlehyasint.jpg Vi har allerede haft de første dejlige forårsdage og marts måned har vist sig fra sin pæneste

Læs mere

Forurenet jord i haven

Forurenet jord i haven Koncern Miljø Følg disse fem enkle forholdsregler så kan du undgå gener Indret haven, så du ikke har bar jord nogen steder Dyrk grøntsager og frugter, der vokser tæt på jorden, i ren jord Undgå at komme

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst?

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst? I dag skal vi Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. Hvad lærte vi sidst? CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Har i lært noget om, hvad træer kan, hvad mennesker kan og ikke

Læs mere

Afprøvning af forskellige grøntsagers egnethed til økologisk væksthusproduktion

Afprøvning af forskellige grøntsagers egnethed til økologisk væksthusproduktion Afrapportering af græsrodsprojektet: Afprøvning af forskellige grøntsagers egnethed til økologisk væksthusproduktion i potter Salat i potter Udført af Gartneriet Spiren, Fornetoftevej 10, Stigsnæs, 4230

Læs mere

Monterings- og brugsvejledning. Freshlife. automatisk spiremaskine

Monterings- og brugsvejledning. Freshlife. automatisk spiremaskine Monterings- og brugsvejledning Freshlife automatisk spiremaskine Kære kunde Tak, fordi du har købt den automatiske spiremaskine fra Freshlife. Vi håber, at du bliver glad for dit køb og bliver inspireret

Læs mere

Sådan dyrker du økologisk KØKKENHAVE. -fra høst til forår. Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt

Sådan dyrker du økologisk KØKKENHAVE. -fra høst til forår. Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt Sådan dyrker du økologisk KØKKENHAVE -fra høst til forår Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt HAVEN I SENSOMMER OG EFTERÅR Når køkkenhaven bugner af høstklare grønsager, er det en skøn tid. Inden

Læs mere

9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser?

9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser? 9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser? Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo I det højarktiske Nordøstgrønland ligger forsøgsstationen Zackenberg. Her undersøger danske forskere,

Læs mere

februar 2017 PasningsGuide SELVVANDENDE MOBILT HØJBED

februar 2017 PasningsGuide SELVVANDENDE MOBILT HØJBED februar 2017 PasningsGuide SELVVANDENDE MOBIL HØJBED INDHOLD SKAB NYE RUM MED MOBILE HØJBED 4 HØJBEDES OPBYGNING 5 Lav model 5 Høj model 5 PASNINGSGUIDE 6 Vanding de første 4 uger 6 Høj model 6 Lav model

Læs mere

februar 2017 PasningsGuide SELVVANDENDE TØNDEBED

februar 2017 PasningsGuide SELVVANDENDE TØNDEBED februar 2017 PasningsGuide SELVVANDENDE ØNDEBED INDHOLD SKAB GRØNNE BYRUM MED FORIDENS OLIEØNDER 4 ØNDEBEDES OPBYGNING 5 PASNINGSGUIDE 6 Vanding de første 4 uger 6 Vanding efterfølgende 6 ømning af vandreservoiret

Læs mere

Arbejdsblade til filmen: Kvælstof i naturen med fri kopieringsret. Oplysninger

Arbejdsblade til filmen: Kvælstof i naturen med fri kopieringsret. Oplysninger Arbejdsblade til filmen: Kvælstof i naturen med fri kopieringsret Oplysninger Kvælstof er en gas (luftart). Kvælstof kaldes også nitrogen. Kvælstof er i stand til at danne kemiske forbindelser med andre

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

Kompost: Porøsitet Kompost: Vandholdende evne Kompost: Indhold af organisk stof Kompost: Bufferkapacitet

Kompost: Porøsitet Kompost: Vandholdende evne Kompost: Indhold af organisk stof Kompost: Bufferkapacitet Kompost: Porøsitet Kompost: Vandholdende evne Kompost: Indhold af organisk stof Kompost: Bufferkapacitet af Page 1/20 Indholdsfortegnelse Hvilken indflydelse har kompost på jordens egenskaber?... 3 Indledning:...

Læs mere

Gødning med et PLUS! Organisk. -neutral CO 2. Også til økologiske. Fri for tungmetaller

Gødning med et PLUS! Organisk. -neutral CO 2. Også til økologiske. Fri for tungmetaller Gødning Gødning med et PLUS! Organisk CO 2 -neutral Også til økologiske arealer Fri for tungmetaller Indholdsfortegnelse Side Indhold 2 Indholdsfortegnelse 3 Om ECOstyle og gødningsplan 4-5 Om ECOstyle

Læs mere

det handler om Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen

det handler om Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen det handler om Hvad gør du i GRUNDEN? Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen Om at have... have Vi kender det alle sammen. Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet alle tilløb

Læs mere

Grundlæg fremtiden. vandigrunden.dk. Tips & tricks. Test dig selv! Læs mere på. Se filmen

Grundlæg fremtiden. vandigrunden.dk. Tips & tricks. Test dig selv! Læs mere på. Se filmen NORDISK MILJØMÆRKNING Grundlæg fremtiden Grundvand betyder meget i Danmark. I modsætning til andre lande er dansk drikkevand baseret på grundvand, der kun kræver en let rensning. Vi bor ovenpå vores drikkevand.

Læs mere

Krydderurter udvikling af en stabil økologisk gødning i flydende og fastform

Krydderurter udvikling af en stabil økologisk gødning i flydende og fastform Slutrapport for græsrodsprojektet Krydderurter udvikling af en stabil økologisk gødning i flydende og fastform Gartneriet Vestjysk Krydderurter ApS Aksel Bruun, Mosebyvej 49, Mejrup 7500 Holstebro Journal

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Emne: Grønne Spirer Periode: April-juni 2019 Tema: Jord Afdeling: Udgård Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Hvert år deltager Valhalla i Grønne Spirer, hvor vi retter

Læs mere

Fra bord til jord. Vi omdanner madaffald til gas, el, varme og kompost

Fra bord til jord. Vi omdanner madaffald til gas, el, varme og kompost Fra bord til jord Vi omdanner madaffald til gas, el, varme og kompost Vi genbruger organisk affald Kartoffelskræller og madrester er fulde af energi og næringsstoffer. Fordi det organiske affald indeholder

Læs mere

Alger - Det grønne guld

Alger - Det grønne guld Ådalskolen Esbjerg Unge Forskere Alger - Det grønne guld 5.A Ådalskolen Esbjerg Unge Forskere 2015 Alger - det grønne guld 2 Hej jeg hedder Emil og jeg er 12 år og går i 5. klasse. Jeg har valgt at lave

Læs mere

2) En beskrivelse af koblingen mellem trin-målene og aktiviteterne til emnet Marken

2) En beskrivelse af koblingen mellem trin-målene og aktiviteterne til emnet Marken Indskoling (0.-3. klasse) Marken 1) Overordnet formål At børnene kommer tæt på planterne på marken. At børnene får indsigt i kredsløbet på markerne omkring Skovly. At børnene får mulighed for at tage udgangspunkt

Læs mere

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010 Denne lille manual til dyrkning af egne grønsager er skrevet af Peter Norris. Peter Norris har 25 års erfaring med økologisk havebrug. Han er ekspert i at dyrke grønsager også i ydersæsonen, og har derfor

Læs mere

MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG

MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG MORTEN SIIG HENRIKSENS MÆRKESAGER AFSKAF BØRNEFATTIGDOM FLERE HÆNDER TIL VORES BØRN, UNGE, UDSATTE OG ÆLDRE INVESTERINGER I UDDANNELSER

Læs mere

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED? NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan forklare om de ting, der spiller en rolle i forhold til sundhed. Du kan give eksempler på, hvad man undgår, når man spiser økologisk mad. ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

Læs mere

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til.

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. 1 Modul 5 Vejr og klima Drivhuseffekten gør at der er liv på jorden Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. Planeten

Læs mere

HERBS. Vi starter med dig. Og så til os

HERBS. Vi starter med dig. Og så til os HERBS HERBS De produkter, vi danskere køber, har sat aftryk på store dele af kloden, allerede før de lægges i indkøbskurven. Vores forbrug har globale konsekvenser og påvirker miljøet i hele produktets

Læs mere

Det vil sige at kun en meget lille del af vores regnvand belaster kloak systemet, kun vandet fra 24 kvadratmeter carport.

Det vil sige at kun en meget lille del af vores regnvand belaster kloak systemet, kun vandet fra 24 kvadratmeter carport. Eivind Jensen - Lyngbakken - Lynge På den en side af huset har jeg ved hjælp af 2 nedløbsrør lavet selvvanding af nogle store rhododendronbuske, så næsten al regnvand udnyttes her, en lille del opsamles

Læs mere

DET HANDLER OM. Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen VESTEGNENS VANDSAMARBEJDE

DET HANDLER OM. Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen VESTEGNENS VANDSAMARBEJDE DET HANDLER OM HVAD GØR DU I GRUNDEN? Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen VESTEGNENS VANDSAMARBEJDE Albertslund / Brøndby / Glostrup / Hvidovre København / Rødovre / Vallensbæk 20535_Folder_A5.indd

Læs mere

L-H FODER AVISEN 30% 50% 100,- 165,- 249,- 340,- AUG. 2011. KÆMPE VESTE MARKED Spar. 2 Sommersalg Royal Canin. FUN DOG 20 kg.

L-H FODER AVISEN 30% 50% 100,- 165,- 249,- 340,- AUG. 2011. KÆMPE VESTE MARKED Spar. 2 Sommersalg Royal Canin. FUN DOG 20 kg. L-H FODER AVISEN AUG. 2011 FUN DOG FUN CAT 5 Hvad sker der hos L-H Foder se f.eks. 23.-24. september... messe og udsalg! INSEKTDRÆBER Lille og effektiv Dækker 75 m 2 100,- 165,- 249,- 340,- 8 3 Spar op

Læs mere

På kurser med hortonom Bente Mortensen, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter.

På kurser med hortonom Bente Mortensen, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter. Få succes i haven eller på altanen På kurser med hortonom, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter. Foredrag eksempler på temaer - 2018-2019 1. Den spiselige altan 2. Små

Læs mere

Hvad er drivhusgasser

Hvad er drivhusgasser Hvad er drivhusgasser Vanddamp: Den primære drivhusgas er vanddamp (H 2 O), som står for omkring to tredjedele af den naturlige drivhuseffekt. I atmosfæren opfanger vandmolekylerne den varme, som jorden

Læs mere

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand Et liv i haven uden gift Pas på dit drikkevand OM AT HAVE HAVE Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet tilløbet til ukrudt i haven. Det kan virke næsten umenneskeligt at skulle

Læs mere

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan fortælle om de særlige ting, som den økologiske landmand gør på gården, så hans produkter kan sælges som økologiske. Du kan fortælle om madens vej fra jord til bord og til

Læs mere

Sådan dyrker du økologiske GULERØDDER. Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt

Sådan dyrker du økologiske GULERØDDER. Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt Sådan dyrker du økologiske GULERØDDER Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt SUNDHED Kulhydrat Kalium Det er godt for os at spise gulerødder. Vi bliver mere sunde af det. Gulerødder indeholder meget

Læs mere

Vild Viden! om batterier

Vild Viden! om batterier Vild Viden! om batterier 1 VELKOMMEN Her er batteri-banditterne. De er vores gode venner. Selvom de kan være nogle rigtige banditter, så er de også meget kloge. De ved alt om batterier, og hvordan man

Læs mere

Halm. Huse ved Vadehavet - Forundringskort Halm

Halm. Huse ved Vadehavet - Forundringskort Halm Halm Halm blev brugt til at blande i lerklining, både i vikingetiden og i bindingsværkshuse omkring 1634. Halmstrå kan let knække. Flere halmstrå sammen er stærkere end ét strå. Halm Halmstrå er hule,

Læs mere

Vores Haveklub. Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk )

Vores Haveklub. Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk ) Vores Haveklub Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk ) Plantning Ved plantning af roser er det vigtigste at få rosen sat så dybt, at podestedet er mindst 7 til 10 cm. under jorden, og at rødderne

Læs mere

Tosset. med tomater. Plant ud nu, og høst til sommer

Tosset. med tomater. Plant ud nu, og høst til sommer Af stylist Anna Riborg Hedegaard/annahedegaard.dk. Foto: Jakob Valling/valling.com og getty images Plant ud nu, og høst til sommer Tosset med tomater Uanset om du er til stegte grønne tomater eller den

Læs mere

Slutrapport for projekt Økologiske dyrkningsmedier Småplanter til udplantning agurk og tomatplanter

Slutrapport for projekt Økologiske dyrkningsmedier Småplanter til udplantning agurk og tomatplanter Slutrapport for projekt Økologiske dyrkningsmedier Småplanter til udplantning agurk og tomatplanter projektet er finansieret af Produktionsafgiftsfonden for frugt- og gartneriprodukter Udført af Jørgen

Læs mere

Anlægsspecifik beskrivelse af milekompostering (KomTek Miljø)

Anlægsspecifik beskrivelse af milekompostering (KomTek Miljø) Anlægsspecifik beskrivelse af milekompostering (KomTek Miljø) Krav til affaldet Hvilke typer affald kan anlægget håndtere? Har affaldets beskaffenhed nogen betydning (f.eks. tørt, vådt, urenheder, sammenblanding,

Læs mere

ÅRETS GANG I KØKKENHAVEN

ÅRETS GANG I KØKKENHAVEN Dias 1 ÅRETS GANG I KØKKENHAVEN Karin Gutfelt Jensen karin@overgaardgutfelt.dk www.overgaardgutfelt.dk Dias 2 Mål: Maksimalt udbytte af køkkenhaven A. Via langstrakt sæson 1.Tidlig opvarmning af jorden

Læs mere

Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte

Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte Formål: At undersøge om det er muligt at opsamle og genbruge halm i forbindelse med halmdækning af

Læs mere

DANFUGESAND DANFUGESAND DANFUGESTENMEL DANFUGESTENMEL

DANFUGESAND DANFUGESAND DANFUGESTENMEL DANFUGESTENMEL DANFUGESAND DANFUGESTENMEL Skal opbevares tørt DANFUGESAND til betonstensbelægninger DANFUGESTENMEL til betonsten, chaussesten og brostensbelægninger www.danfugesand.dk DANFUGESAND Lug ud i kemikalierne

Læs mere

hodo bedet Rhododendron impeditum Azurika Rhododendron repens Scarlet Wonder

hodo bedet Rhododendron impeditum Azurika Rhododendron repens Scarlet Wonder R hodo bedet Få glæde af de fantastiske planter, der vokser i surbundsbede. Det tager kun en weekend at få gravet ud, fyldt jord i og få plantet et mellemstort rododendron bed til. Når først bedet er anlagt

Læs mere

NYHED. chok tilbud Gælder KUN d. 1-7 April. vind ½ års forbrug af royal canin foder. Vær med i konkurrencen, læs mere på side 2.

NYHED. chok tilbud Gælder KUN d. 1-7 April. vind ½ års forbrug af royal canin foder. Vær med i konkurrencen, læs mere på side 2. PLANTESÆK Normal pris 5 stk. 64,95 NYHED 39 95 Ta 5 stk. 7,99 stk. pris v/5 stk. SPAR 25 KR. chok tilbud Gælder KUN d. 1-7 April vind ½ års forbrug af royal canin foder. Vær med i konkurrencen, læs mere

Læs mere

Så dine egne tomatplanter

Så dine egne tomatplanter Så dine egne tomatplanter Hvis du vil forkultivere dine egne tomatplanter, skal du så på det rette tidspunkt i forhold til udplantning. Drivhustomater sår du indenfor først i marts og planter ud i drivhuset

Læs mere

Fakta om Tomatdyrkning

Fakta om Tomatdyrkning Fakta om Tomatdyrkning Tomat, Lycopersicon lycopersicum, stammer oprindeligt fra Mexico. Fra begyndelsen af det 20 ende århundrede blev dyrkningen mere udbredt i Danmark. Det påstås at man i starten herhjemme

Læs mere

Sådan dyrker du økologisk KØKKENHAVE. Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt

Sådan dyrker du økologisk KØKKENHAVE. Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt Sådan dyrker du økologisk KØKKENHAVE Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt KOMPOST OG GRØNGØDNING Grønsagerne i køkkenhaven har brug for næring for at kunne vokse. I den traditionelle have tilfører

Læs mere

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand Et liv i haven uden gift Pas på dit drikkevand OM AT HAVE HAVE Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet tilløbet til ukrudt i haven. Det kan virke næsten umenneskeligt at skulle

Læs mere

Jordens salte Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 2 Skole: Navn: Klasse:

Jordens salte Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 2 Skole: Navn: Klasse: Jordens salte Ny Prisma Fysik og kemi 9 kapitel 2 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 I planternes blade foregår fotosyntesen, hvor planter forbruger vand og kuldioxid for bl.a. at danne oxygen. 6 H 2 O C 6

Læs mere

Evaluering af kerneområdet naturen i 3. kl. centret og DUS II skoleåret 2011/12

Evaluering af kerneområdet naturen i 3. kl. centret og DUS II skoleåret 2011/12 Evaluering af kerneområdet naturen i 3. kl. centret og DUS II skoleåret 2011/12 Mennesket er en del af, og er afhængig af naturen. Det sker at nogle glemmer dette, da en stor del af mange moderne menneskers

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Teksten: Det effektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Sundhed og levevilkår. I kan beskrive jeres egen liv og kost i forhold

Læs mere

Sådan dyrker du økologiske LØG. Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt

Sådan dyrker du økologiske LØG. Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt Sådan dyrker du økologiske LØG Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt SUNDHED Løg er godt for helbredet. Det har man vidst så at sige altid. Da de ægyptiske pyramider blev bygget, fik arbejderne

Læs mere

SELVVANDENDE PLANTEKASSE

SELVVANDENDE PLANTEKASSE februar 2017 PasningsGuide SELVVANDENDE PLANEKASSE med eksternt reservoir INDHOLD SKAB GRØNNE RAMMER OG NÆRVÆR IL PLANERNE PÅ DIN ERRASSE 4 PLANEKASSENS OPBYGNING 5 PASNINGSGUIDE 6 Vanding de første 4

Læs mere

Bykompostspanden. terrasse.

Bykompostspanden. terrasse. Bykompostspanden Vil du gerne genbruge dit madaffald og lave din egen kompost på en nem og enkel måde? Så er Bykompostspanden løsningen! Uanset om du bor i hus, lejlighed, sommerhus eller kolonihave, og

Læs mere

Dit haveaffald sådan gør du!

Dit haveaffald sådan gør du! Dit haveaffald sådan gør du! Din have og dit affald Som haveejer er du selv ansvarlig for at komme af med dit haveaffald. I denne folder kan du se, hvordan du kan komme af med det. Du kan også læse om,

Læs mere

Hvad er kompost? Men samtidig er der andre fordele: Du slipper for at køre haveaffaldet på genbrugspladsen. Du sparer penge til gødning.

Hvad er kompost? Men samtidig er der andre fordele: Du slipper for at køre haveaffaldet på genbrugspladsen. Du sparer penge til gødning. Kompost Du kan nemt lave dit haveaffald og grønne køkkenaffald om til færdig kompost på 1-2 år. Komposten kan bruges som jordforbedring og til at gøde planterne i haven. FAKTA Ajourført: torsdag d. 9.

Læs mere

OR-Produkter. Ove R. Nielsen ApS Industrivej Thisted Cvr:

OR-Produkter. Ove R. Nielsen ApS Industrivej Thisted Cvr: OR-Produkter Ove R. Nielsen ApS Industrivej 1 7700 Thisted Cvr: 84 30 03 14 www.or-produkter.dk 1 OR-Produkter er et Service- & handelsfirma som i mere end 30 år, har serviceret det danske havefolk. Vi

Læs mere

Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø?

Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø? Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø? Sorø Bibliotek 21. september 2011 Idemager: Anne Grete Rasmussen, www.frugrøn.dk Tidligere lektor og pæd. IT-koordinator på Ankerhus 1 Disposition Præsentation FruGrøn

Læs mere

september 2018 PasningsGuide DIY-SVAMPEKIT

september 2018 PasningsGuide DIY-SVAMPEKIT september 2018 PasningsGuide DIY-SVAMPEKIT PasningsGuide DIY-SVAMPEKIT TagTomat ApS Husumgade 2, st. tv 2200 København N www.tagtomat.dk Udarbejdet september 2018. Billeder og illustrationer Billeder og

Læs mere

Drømmen om en jordbærvæg

Drømmen om en jordbærvæg www.agroblock.dk Agro Block magasinet 1 INSPIRATION TIL HAVEN Drømmen om en jordbærvæg SOL OG SOMMER. DUFTEN OG SMAGEN AF FRISKE JORDBÆR. Sol og sommer. Duften og smagen af friske jordbær. Børn der leger.

Læs mere

PAKKELØSNINGER & WORKSHOPS. Inspiration til grønne fællesskaber i byen

PAKKELØSNINGER & WORKSHOPS. Inspiration til grønne fællesskaber i byen 2017 PAKKELØSNINGER & WORKSHOPS Inspiration til grønne fællesskaber i byen T T PAKKELØSNINGER & WORKSHOPS 2017 Inspiration til grønne fællesskaber i byen TagTomat ApS Husumgade 2, st. tv 2200 København

Læs mere

Henrik Nilaus Køkkenhaver for DUMMERNIKKER Forlaget Nordmaj

Henrik Nilaus Køkkenhaver for DUMMERNIKKER Forlaget Nordmaj 1 Henrik Nilaus Køkkenhaver for DUMMERNIKKER Forlaget Nordmaj 2 Kom godt i gang med at dyrke køkkenhaven Anmeldt af Maja Grønbæk, Idenyt.dk 2013 Er du nybegynder udi kunsten at dyrke køkkenhave og vil

Læs mere

https://www.landbrugsinfo.dk/oekologi/planteavl/ukrudt/sider/nyt_dyrkningssyste...

https://www.landbrugsinfo.dk/oekologi/planteavl/ukrudt/sider/nyt_dyrkningssyste... Side 1 af 5 Du er her: LandbrugsInfo > Økologi > Planteavl - økologi > Ukrudt > Nyt dyrkningssystem til effektiv ukrudtsbekæmpelse og optimeret dyrkning af Oprettet: 20-04-2015 Nyt dyrkningssystem til

Læs mere

Kristi Himmelfartsdag og konfirmation

Kristi Himmelfartsdag og konfirmation Kristi Himmelfartsdag og konfirmation Kære konfirmander, familier og venner For en måneds tid siden stod jeg med en håndfuld frø i min hånd og tænkte på jer konfirmander. Det var nogen meget små frø, men

Læs mere

Den gode jord. 20. marts 2019 Haveselskabets Fuglebjergkreds. Hortonom Bente Mortensen GreenProject.

Den gode jord. 20. marts 2019 Haveselskabets Fuglebjergkreds. Hortonom Bente Mortensen GreenProject. Den gode jord 20. marts 2019 Haveselskabets Fuglebjergkreds Hortonom Bente Mortensen GreenProject bm@greenproject.dk www.greenproject.dk Hvad vil jeg fortælle om i aften? Hvorfor er jord så vigtig for

Læs mere

DYRK PLANTER INDENDØRS Produkter til jordløs dyrkning

DYRK PLANTER INDENDØRS Produkter til jordløs dyrkning Produktguide DYRK PLANTER INDENDØRS Produkter til jordløs dyrkning 32_018 GODT AT VIDE Dette symbol vises på emballagen på de produkter, der kan dyrkes indendørs med jordløs dyrkning. Fra frø, gødning,

Læs mere

ET PROBLEM MANGE LØSNINGER

ET PROBLEM MANGE LØSNINGER LEKTION 5E ET PROBLEM MANGE LØSNINGER DET SKAL I BRUGE Tegneredskaber Billeder om ulighed LÆRINGSMÅL 1. I kan fortælle om, hvordan vores måde at leve på er forskellig alt e er, hvor i verden vi bor, og

Læs mere