Der er ingen tvivl om, at landmænd rigtig gerne vil levere økologi. Men der skal være nogle at levere til og det skal være til en fornuftig pris.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Der er ingen tvivl om, at landmænd rigtig gerne vil levere økologi. Men der skal være nogle at levere til og det skal være til en fornuftig pris."

Transkript

1 Dato 11. oktober 2012 Side 1 af 15 Beretning for Økologisektionen oktober på Ledreborg Gods Indledning Det har været et godt år for økologien i Danmark. Vi har fået en ny regering som med det samme har sat økologi højt på dagsordenen. Vi har fået en økologisk handlingsplan, som lægger sporene ud til I vores egen organisation har vi også haft økologien højt på dagsordenen. Vi har kæmpet økologiens sag og det har været et rigtig spændende år. Michael Svane og jeg vil i løbet af den næste halve time give jer et indblik i de ting, der har optaget Økologisektionen i det sidste års tid. Og så håber jeg, at vi bagefter kan få en god debat. Økonomi Jeg starter med økonomien, fordi den er afgørende for, at vi overhovedet kan snakke om mere økologi i Danmark. Økonomien i den økologiske produktion ser overordnet fornuftig ud og handlen med økologiske varer vokser forsat. Selv om der i øjeblikket er en nedgang i det økologiske mælkesalg. Det har vi set før i krisetider, når detailhandlen bruger mælk som trækplaster i kampen om kunderne. Det presser desværre økonomien hos de eksisterende producenter nu og her samtidig med, at det lukker for yderligere produktion. Men derfor er det også netop vigtigt, at vi sammen holder fast i de langsigtede visioner både hos forbrugere, landmænd, virksomheder og politikere. Økologien er kommet for at blive, og det skal vi sammen arbejde for. Tal fra Videncentret viser, at det for alle driftsgrene inden for økologi ser ganske fornuftigt ud sammenlignet med at være konventionel, når man kigger over flere år. Men selvfølgelig er der også inden for økologi en stor variation mellem top og bund, og mange økologer oplever også stramme vilkår for tiden. Der er ingen tvivl om, at landmænd rigtig gerne vil levere økologi. Men der skal være nogle at levere til og det skal være til en fornuftig pris. Så alt i alt så har vi et solidt udgangspunkt for at udvikle den økologien, som er en af erhvervets vigtige udviklingsveje. En produktionsform, der leverer på rigtig mange af de parametre som samfundet efterspørger, i form at mere natur, miljø og dyrevelfærd.

2 Side 2 af 15 Natur- og Landbrugskommissionen Økologisk produktion passer også rigtigt godt med Natur og Landbrugskommissionens vision og syv pejlemærker for erhvervet, som blev fremlagt i forrige uge. Selv om økologi ikke nævnes direkte, så ser jeg store muligheder for økologi i Natur og Landbrugskommissionens vision for dansk natur og landbrugs fremtid. De beskriver, at vi skal have en mere differentieret landbrugssektor end vi kender i dag. Et landbrug, hvor der fortsat er store standardiserede produktioner, der skal konkurrere på det internationale markedet inden for samfundsmæssige acceptable rammer for påvirkning af natur, miljø og klima, som de udtrykker det. Og så parallelt med det, er der andre producenter, der skal have fokus på høje kvalitetskrav, en bæredygtigheds profil og stor værditilvækst i produktions og forædlingsprocessen. Jeg ser økologien for mig i begge udviklingsveje hvor økologien kan få lov at videreudvikle sig som en værdibaseret produktion, der både vokser i mangfoldighed, volumen og kvalitet, og som vil tjene flere og flere penge hjem til den danske statskasse. Jeg mener, man bør se på den økologiske produktionsgren, som et virkemiddel for natur, biodiversitet og vandkvalitet i Danmark og det er også den vej vinden blæser. Økologisk handlingsplan: Vi er rigtig glade for økologisk handlingsplan, som vi tror og håber på - kan være med til at sætte turbo på den økologiske udvikling. Sådan, at når vi kommer frem til 2020, så er snakken om en fordobling af det økologiske areal ikke længere snak, men virkelighed, og vi er klar til at sætte nye ambitiøse mål Vi er rigtig glade for, at der i Handlingsplanen er lagt op til en 360 graders indsats. En indsats, som ikke kun retter sig mod landmanden, men som går hele vejen fra bonde til kunde i Danmark og i udlandet. En fordobling af det økologiske areal, betyder helt sikkert, at vi ikke selv kan spise os igennem alle de økologiske produkter. Og derfor er det vigtigt, at der også er fokus på betydningen af en øget eksport af danske økologiske varer. Jeg synes, der har været en god dialog mellem erhvervets aktører og fødevareministeriet omkring handlingsplanens tilblivelse. Vi har bestemt den opfattelse, at der er blevet lyttet til vores synspunkter. Og det vil jeg gerne kvittere for.

3 Side 3 af 15 I vores indspil til planen har vi været særligt optaget at tre ting: Afsætningsfremme: For det første, at få fokus på, hvordan vi øger afsætningen og efterspørgslen efter de økologiske varer. Her spiller både et pres på det offentlige forbrug og aktiviteter på eksportmarkederne en meget vigtig rolle. Det er en grundlæggende forudsætning for at få mere økologi i Danmark. Vi skal selv spise mere økologisk. Og vi skal have de danske økologiske råvarer ud i de offentlige gryder og ind på hylderne på vores nærmarkeder i Hamborg, Helsingborg og Helsinki. Men vi skal også erobre nye markeder indenfor foodservice og business2business handel med økologiske produkter. Og selv om hovedfokus er vores nærmarkeder, skal vi ikke sove i timen i forhold til de lande, hvor købekraften og forbrugerbevidstheden i disse år stiger markant. Her tænker jeg blandt andet på et stort land som Kina. Produktudvikling og investeringstilskud Det andet, der er meget positivt er, at det lykkedes os at komme igennem med et ønske om nye penge til at understøtte den innovationskraft, som der er i landbruget og blandt de økologiske fødevarevirksomheder. Vi er kommet igennem med et ønske om en produktudviklingsordning for primærproduktion og forarbejdning, samtidig med, at vi har fastholdt investeringsstøtteordningen til landbrugsbedrifterne. Flere penge til øko-forskning: Det er fint med de midler, der er sat af i forbindelse med handlingsplanen. Men på et helt centralt punkt er den fuldstændig blankt. Det er helt galt, at der ikke er sat penge af til økologiforskning fra 2013 og frem, når det tidligere økologiforskningsprogram udløber. Men det vil Michael Svane komme mere ind på senere. Attraktivt at være økolog Kære Kollegaer, det skal f være attraktivt at være økolog!!! Hvis vi alt i alt skal få et større økologiske areal i Danmark handler det om at få gjort vores kollegaer interesseret i at lægge om. Og om at få de unge, der er på vej, til at se den økologiske retning som en attraktiv mulighed. I sidste uge holdt jeg et oplæg for 350 unge landbrugsskole elever, der var samlet til en Landboungdomskonference om økologi på Kalø Økologiske landbrugsskole. Der var

4 Side 4 af 15 blandt de unge en klar holdning om, at man er klar til at producere det, som forbrugerne ønsker. Det var rigtigt positiv at opleve en fornemmelse af, at der ikke er nogen grund til at konventionelle og økologiske landmænd ser skævt til hinanden. Men vi skal ikke kun have de unge med. Vi skal sandelig også fastholde dem, som er økologer i dag. Det skal være attraktivt at blive i erhvervet, og derfor må det ikke være mere besværligt end højest nødvendigt. Bøvl Jeg synes ikke, at det er bøvlet at være økolog, og jeg synes ligefremt, det er hyggeligt at få besøg af økologi-kontrollen. Men desværre hører jeg fra mine kollegaer, at der er problemer med udbetaling af ekstensiveringstilskuddet og omlægningstilskuddet fra 2011 på grund af små fejl i ansøgningen - et manglende kryds eller lignende. De rygter spredes i landmandskredse, og de kan være en hæmsko for lysten til at lægge om. Konsekvensen for de berørte landmænd er nemlig, at de står og mangler helt op til kr. Det er mange penge i et budget. Der bør systemet være mere smidigt, så man fx udbetaler 80 pct. indtil de sidste detaljer er på plads. Det andet virker demotiverende og fuldstændig horribelt i en tid, hvor likviditet er den største mangelvare i det danske landbrug. Der bør også indføres en bagatelgrænse for ekstensiveringsstøtte og omlægningsstøtte. Når man får en kuvert ind ad døren med krav om tilbage betaling for 0,02 hektar: Så spørg jeg bare: Hvor er fornuften og økonomien, idet sagsbehandlingen langt overstiger de 15 kr., der skal tilbagebetales? Randzoner Men det er også vigtigt at huske på, at mere økologi ikke kun handler om økologi-regler. Vi økologer er jo også underlagt erhvervets generelle rammevilkår med randzoner, vandplaner og hele balladen. Og det med randzoner, mener jeg nok, at de fleste af os med husdyr kan finde ud af at håndtere med afgræsning og slet. Men planteavleren får udfordringen med at udnytte arealerne fornuftigt, så længe der ikke rationelt kan laves grønmasse, der kan afleveres på det lokale biogas-anlæg. Hele problemstillingen er jo, at randzonerne ikke er placeret målrettet der, hvor de gør mest gavn, men er spredt ud, hvor de ikke høre hjemme. Selvfølgelig vil målrettede randzoner også gælde for os økologer. Men fordi økologer har et lavere husdyrtryk på hele fladen, mener jeg ikke, der er fagligt belæg for at randzonearealet ikke kan indgå som harmoni-areal. Det holder efter min opfattelse ikke, når der samtidig er et ønske om at fordoble det økologiske areal.

5 Side 5 af 15 Men nok om randzoner og bøvl. Biogas En achilleshæl i forhold til at få sat skub i den økologiske udvikling er hele problemstillingen med forsyning af næringsstoffer især i de husdyrtynde områder. Her kan biogasanlæg baseret på kløvergræs spille en vigtig rolle. Rammerne for den økologiske biogasproduktion er blevet væsentligt forbedret, siden vi havde det på som tema på årsmødet sidste år. I foråret har vi opnået to væsentlige resultater. Det ene er naturligvis energiforliget, hvor der er opnået en væsentlig bedre afregnings pris. Samtidig er der opnået en tilskudsmæssig ligestilling, så vi får det samme tilskud, når vi opgraderer biogassen og distribuerer den via naturgasnettet. Det andet er i forbindelse med ordningen med anlægstilskud, hvor vi har opnået en dispensation, så vi i økologiske gårdbiogasanlæg ikke skal overholde minimumkravet om iblanding af husdyrgødning på 75 pct., Det er vigtigt for de plantebaserede biogasanlæg, som skal bidrage til næringsstofforsyningen. Angående anlægstilskud har det generelt vist sig at være en overvældende interesse. Der er søgt tre gange så meget som der er til rådighed. Med den overvældende interesse siger det sig selv, at det er vigtigt, at der sikres nye midler til forlængelse af anlægstilskudsordningen. Det gælder både på den lange bane i det nye kommende Landdistriktsprogram, men Landbrug & Fødevarer og biogasbranchen arbejder også på at finde midler i I en kommende ordning vil vi naturligvis også arbejde for, at der kommer en dispensationsmulighed for minimumandelen af husdyrgødning i økologiske fællesanlæg. Resultater fra året der gik: Hvis jeg kort skal kaste et blik tilbage på det sidste års tid, hvad er det så for andre konkrete resultater end biogas, der popper op på lystavlen? Kønssorteret sæd Vi har fået lov til at anvende kønssorteret sæd i det økologiske kvæghold. Det, mener jeg, er et vigtigt tiltag for den økologiske mælkeproduktion i Danmark. Og det er noget, vi har arbejdet for længe. Det viser, at ting tager tid, men at det kan betale sig at arbejde

6 Side 6 af 15 langsigtet for det, man tror på. Velfærdsmålsætninger: Vi har i år også fået lavet velfærdsmålsætninger for den økologiske svineproduktion. Velfærd er allerede et vigtigt kendemærke for den økologiske svineproduktion i Danmark, men branchen ønsker fortsat udvikling. Derfor tog VSP og Økologisektionen i vinters initiativ til, at branchens parter satte sig sammen og så på, hvordan man kan øge velfærd og produktivitet, samtidig med at miljøbelastningen bliver mindre. Man har opsat en række konkrete mål og peget på, hvilke konkrete indsatser, der skal til for at nå målene. Jeg synes, det virkelig viser, at man tager ansvar og lægger handling bag ord. Det bliver i det hele taget spændende at følge udviklingen i den økologiske svineproduktion de næste par år. Økonomien ser fornuftig ud og i handlingsplanen er sektoren beskrevet som et område med stort vækstpotentiale. Så det bliver spændende at se, hvordan det hele udvikler sig. Udfasning af ikke-økologisk husdyrgødning Og så er udfasningsplanen for ikke-økologisk husdyrgødning blevet ændret. Vi arbejder stadig for at udfase konventionel husdyrgødning, men den plan vi tidligere havde sat sammen, skabte alt for stor usikkerhed hos mange producenter. Derudover må vi se i øjnene, at biogasproduktionen og gødningen derfra, endnu ikke er blevet som vi havde håbet, da vi formulerede den tidligere udfasningsplan i samarbejde med Økologisk Landsforening. Vi arbejder hele tiden på at finde gode løsninger og alternativer til ikke-økologisk husdyrgødning - og så snart løsningerne findes, og er tilgængelige for producenterne, så vi vil anbefale at stramme skruen. VFL Økologi har opbygget ny viden på området, og i de kommende år vil der være fokus på at få denne viden ud at virke ude hos landmændene. Vi går altså bort fra faste årlige nedskrivninger af mængden af konventionel gødning, men vil løbende anbefale reduktioner, når vi har alternativerne klar. Det synes vi, er det mest troværdige både for økologer og forbrugere. I bedste fald vil alle de økologiske bedrifter kunne klare sig uden ikke-økologisk gødning i Fjerkræregler

7 Side 7 af 15 Vi har i det sidste år arbejdet meget med fjerkræregler - både herhjemme og i EU. Med udgangspunkt i den solide produktionserfaring vi har herhjemme med en æg-sektor, hvor økologien udgør hele 18 pct. af produktionen, ønsker vi at sætte et solidt aftryk på de fremtidige fælles regler i EU. Vi synes fx det er vigtigt at ægproducenter i de forskellige EU- lande har lige meget udeareal til en økologisk høne. Vi vil nemlig gerne have, at de økologiske æg, der kommer fra Sverige til Danmark er produceret på lige vilkår. Vi er ikke helt i mål, men vi arbejder på det. Det er dog lykkedes at få lavet nogle regler, der passer bedre med arealkravet i andre lande, og som også motiverer til at etablere vedvarende bevoksning i hønsegårdene. Det er vi sikker på, er godt for dyrene. Miljøgodkendelser Miljøgodkendelser er en udfordring for mange af de producenter, der enten ønsker at lægge om til økologi eller foretage ændringer på deres økologiske bedrift. Det er ofte en dyr og en langsommelig proces, der ikke harmonerer med vores målsætning om en fordobling af økologiarealet. I det forgangne år har vi arbejdet meget sammen med Miljøstyrelsen for at se, om vi kunne forbedre det. Vi har især fokuseret på, at få etableret ordninger, så omlægning til økologi ikke nødvendigvis kræver en ansøgning, men kan begrænses til en anmeldelse. Den ny bekendtgørelse for området er endnu ikke vedtaget, men det lader til, at vi i første omgang får en anmeldeordning for økologisk svineproduktion. Og vi håber, at den kan følges op af anmeldeordninger for andre produktionsgrene. Kontrolkampagne Jeg har før været efter jer, når kontrolkampagner har givet anledning til kritik. Men nu vil jeg gerne rose alle os økologiske kvægbønder - for det flotte resultat, vi har opnået i fællesskab, da vi i foråret fik topkarakter af Fødevarestyrelsens rejsehold, da de var på rundtur for at kontrollere os. Kontrolkampagnen viste, at der kun var problemer hos tre køer på de i alt 50 besætninger, som rejseholdet besøgte. Det kan vi godt være meget stolte af. Det er sådan, det skal være! Kontrollen viser, at vi økologiske landmænd udøver virkelig god dyrevelfærd og opfylder de skrappere krav, som stilles til økologiske dyr. Det viser samtidig også, at rådgivningssystemets vejledninger til landmændene om god dyrevelfærd virker noget, som vi lægger rigtig meget energi i.

8 Side 8 af 15 Jeg er glad for, at Fødevarestyrelsen foretager de her kontrolkampagner. For her får vi lejlighed til at bevise over for forbrugerne, at økologerne opfylder de skærpede krav, der stilles til den økologiske produktionsmetode. Troværdigheden er alfa og omega, og forbrugerne kan trygt vælge de økologiske kvalitetsfødevarer med det røde mærke og stole på høj dyrevelfærd. EU-arbejdet Vores ledestjerne i EU-arbejdet er harmonisering, troværdighed og gennemsigtighed. EU arbejdet er en prioriteret opgave i L&F. Og selv om det kan være vanskeligt, forsøger vi, hvor vi kan, at involvere os og påvirke økologi-arbejdet der. Johannes Nebel har det sidste halvandet års tid være formand for COPA-COGECAs økologigruppe. Og det er klart, at en sådan post er med til at give os indflydelse på arbejdet. Vi har også i år rettet blikket mod EU-parlamentarikerne i et forsøg på at få dem til at tage økologi højere op på EU s dagsorden. Derfor arrangerede vi i marts en konference i EUparlamentet, hvor vi satte fokus på et stærkere EU-logo og en styrket troværdighed for økologien. Her var godt 70 deltagerer, og vi fik skabt opmærksomhed om det, vi synes er vigtigt, samtidig med at vi fik skabt netværk til parlamentarikere. Et vigtigt skridt til at få økologi højere op på den europæiske dagsorden. CAP 2013 I forhold til den fremtidige europæiske landbrugspolitik, der ønsker vi en landbrugspolitik, der belønner økologerne for at leve op til samfundets behov for en miljøvenlig produktionsform, der samtidig tager særligt hensyn til dyrevelfærd. De fremtidige tiltag skal sikre finansiering til både omlægning og opretholdelse af økologisk produktion i alle medlemslandene, men også penge til mere viden, information og markedsføringsaktiviteter. I Landbrug & Fødevarer bakker vi op om anerkendelsen af økologisk produktion som grøn komponent i søjle 1. Økologisk produktion leverer på natur og miljøsiden og skal derfor ikke opfylde yderligere betingelser for at få del i den direkte støtte. Det er dog også vigtigt, at muligheden for at få del i den direkte støtte ikke reducerer støtten til økologisk jordbrug under landdistriktsprogrammet i søjle 2. Vi arbejder selvfølgelig på, at få vores gode ideer og forslag indarbejdet i reformen. Vi har en god kontakt til en række parlamentarikere, når det kommer til økologi, og har da også herigennem fået fremsat vores ændringsforslag i Parlamentet. Ændringsforslagene skal

9 Side 9 af 15 bl.a. sikre, at det bliver obligatorisk for alle lande at tilbyde økologistøttemuligheder under landdistriktsprogrammet og sikre, at der kan gives tilskud til informations- og markedsføringsaktiviteter for økologiske produkter. I vores tilgang til at få indflydelse er vi således meget resultatorienterede. Vi tror ikke, vi kan revolutionere hele landbrugspolitikken. Derfor arbejder vi efter at få indflydelse, og gå fornuftige skridt i den rigtige retning. Og så vil jeg give ordet til næstformand Michael Svane, som vil rette fokus mod tre særdeles vigtige ting: Forskning, Afsætning og Uddannelse. Forskning & Udvikling Som Uffe nævnte tidligere, så kæmper vi lige nu for at der bliver sat penge af til økologisk forskning i de kommende år. Forskning er en alt afgørende driver for, at vi hele tiden flytter os og udvikler os. Og hvis man VIL økologien, bliver man også nødt til at prioritere penge til Økologisk forskning. Det er helt nødvendigt. Det Økologiske forskningsprogram udløber i 2012, og Icrofs har lige afsluttet en evaluering hvor man har set på effekterne af 15 års økologiforskning. Meget tyder på, at forskning har spillet en stor og vigtig rolle for sektorens udvikling. Selv om det selvfølgelig isoleret set kan være svært at afgrænse, hvad der præcist er forskningens bidrag, og hvad skyldes andre udviklingskræfter. Vi landmænd bekymrer os jo ikke så meget om nye metoder kommer fra et forskningseller udviklingsprojekt eller ej. Bare det virker. Og her har vi jo et unik samspil i Danmark mellem forskning og udvikling, rådgivningstjenesten og landmænd hvor vi gensidigt inspirerer hinanden til at skabe praksisnær forskning og udvikling. Men jeg synes ikke kun, at forskning er interessant og vigtigt i forhold til at skabe udvikling ude på bedrifterne eller i virksomhederne. Jeg synes også forskning er vigtigt fordi den danner grundlag for politiske beslutninger. Dermed får samfundet et fundament til at træffe de rigtige beslutninger for fremtiden. Model for nyt økologisk forskningsprogram Landbrug & Fødevarer foreslår, at der i forbindelse med fordeling af forskningsreserven, afsættes i alt 240 mio. kr. til et nyt 3-årigt økologiforskningsprogram.

10 Side 10 af 15 Et forskningsprogram, der kan bidrage til at videreudvikle det økologiske koncept og fastholde en høj troværdighed hos forbrugerne. Programmet skal samtidig styrke erhvervets konkurrenceevne og være med til at skabe nye grønne jobs og øge Danmarks eksport af økologiske fødevarer. Man kunne måske endda forestille sig økologi som tema for en af de innovationssatsninger, som bliver en følge af den nationale innovationsstrategi. Økologiske forskningsbehov Listen med forskningsbehov inden for den økologiske produktion er lang og omfattende, men hvis jeg skal kort skal nævne et par konkrete områder, hvor der er et stort forskningsbehov, vil jeg pege på, at der behov for fortsat at udvikle rentabilitet i de eksisterende økologiske produktionssystemer. Vi skal se på, hvordan vi får bedre sorter, en bedre udnyttelse af næringsstofferne, en bedre bekæmpelse af ukrudt og gerne højere udbytter i planteproduktionen uden at gå på kompromis med økologiens værdier. Vi skal have set på, hvordan vi får nye gødningskilder ind og får en øget recirkulering af næringsstoffer, og på, hvordan vi intelligent kan minimere den økologiske produktions klimaaftryk. Vi har brug for, at der bliver set på sammenhængen mellem økologi og bæredygtighed i hele kæden fra produktion, forarbejdning til emballering og distribution, og på ressourceeffektiviteten i økologien fra jord til bord og mange, mange andre ting. Ja, der er nok af emner at tage fat på, hvis dansk økologi skal bevare sin internationale konkurrenceevne og førerposition. Og hvis udviklingsmæssige udfordringer ikke skal blive sten i skoen på vejen til en fordobling af det økologiske areal. Markedet og eksport Kigger man på markedet har de sidste mange års udviklingsindsats været med til at positionere danske økologiske produkter både i de danske og de udenlandske supermarkeder. Hvis vi ser på salget af økologi i detailhandlen herhjemme, er salget mere end fordoblet i løbet af de sidste 6 år. Og når vi ser på, hvad vi sælger til udlandet, så er det samme glædelige tendens, der gør sig gældende. Her er eksporten af økologiske varer 3-doblet siden Virksomhedsforum for Økologi i Landbrug & Fødevarer har en forventning om en fortsat

11 Side 11 af 15 stigning i eksporten på 10 pct. om året, hvis vi som minimum opretholder den nuværende konkurrencekraft. Det vil sige, at vi i 2020 har en økologisk eksport på mellem 2 og 3 mia. kr. Landbrug & Fødevarer er naturligvis klar til at understøtte disse forventninger med aktiviteter, der sætter fokus på at få udviklet virksomhedernes eksportparathed og markedsadgangen på de relevante markeder. Sidst i oktober tager vores markedsføringsfolk af sted på den store SIAL fødevaremesse i Frankrig sammen med en række økologiske virksomheder. Og vi har løbende aktiviteter rettet mod Sverige, Tyskland, Frankrig, England og nu også Finland, Og vi arbejder også med at inddrage økologien, når vi har generelle fremstød rettet mod fx. Kina og Sydkorea. Foodservicesektoren I foodservicesektoren forventer vi også, at handlingsplanens satsning på 60 pct. økologi i den offentlige bespisning vil betyde en stigning i omsætningen af økologiske fødevarer i foodservicesektoren på 20 pct. i år og 30 pct. i Sådan at den i 2013, når op på samlet 1,2 mia. kr. Landbrug & Fødevarer vil i det kommende år have fokus på at hjælpe aktører i foodservicesektoren med at få økologiske fødevarer ud i køkkenerne og vel at mærke meget gerne danske økologiske produkter. Landbrug & Fødevarer har sammen med en række partnere projekter på bedding, der skal styrke økologien i det offentlige - i samarbejde med kommuner og grossisthuse. Projekter, der skal gøre det lettere for offentlige køkkener at lægge om til økologi uden væsentlige ekstraudgifter til råvarer, personale eller indretning af køkkener. Lokalt samarbejde og afsæting Et andet perspektiv for mere økologi i Danmark, som vi også er optaget af, er økologi på lokalt niveau. Ude omkring gror og spirer der mange lokale initiativer frem hvor bønder sammen tænker på, hvordan de kan styrke deres produktion, den lokale forarbejdning og afsætning. Et af de steder, hvor der eksperimenteres, er her i Lejre kommune, hvor der arbejdes med matrix-brug, hvor landmænd går sammen om produktion, forarbejdning og fælles afsætning og hvor borgerne støtter op med Fødevarefællesskaber, der efterspørger lokalt producerede fødevarer.

12 Side 12 af 15 Det bliver spændende at se, hvad det kan udvikle sig til i løbet af nogle år, og hvilke erfaringer, der høstes, som kan inspirere andre. Det skal vi høre meget mere om i eftermiddag. Landdistriktsudvikling I det hele taget står udvikling af landdistrikterne højt på vores dagsorden. Det er vigtigt, at vi får genskabt en solidt fundament for liv og vækst i landdistrikterne og her spiller erhvervet en vigtig rolle. Derfor har vi sammen med Familielandbruget og Deltidslandmændene sat os i spidsen for at sætte retning på Landbrug & Fødevarers landdistriktsarbejde. Startskuddet er en visionsworkshop den 2. november. Her skal vi have input til L&F s landdistriktsvision, som skal danne grundlag for vores arbejde på området de kommende år. Synlighed i det offentlige rum Der har i årets løb været fokus på økologiens synlighed i det offentlige rum. Derfor var vi på Foodfestival i Århus i september, hvor vi i L&F s samtalekøkken debatterede, hvordan vi får mere økologi ind i den offentlige bespisning. Og på Roskildedyrskue var der i år for første gang en Øko-camp. Her kunne landmænd få en snak med øko-rådgivere, forbrugerne kunne smage økologiske fødevarer, og i et speakers-corner var der forskellige økologi-debatter. I det hele taget er der fokus på at professionalisere fødevareudstillinger og bringe innovation og kreativ tænkning ind, sådan at udstillinger også i fremtiden kan være et af erhvervets udstillingsvinduer mod omverdenen. Det sker bl.a. i et samarbejde mellem Aalborg universitet, Madkulturen og Roskilde kommune. Uddannelse Der er også stort fokus på at få viden om økologi i dets mange aspekter ind i uddannelsessystemet. Aalborg Universitets københavner campus har netop oprettet en kandidatuddannelse i Integrated Food Studies. Her for de studerende førstehånds viden om, hvordan fremtidens måltider og maddannelse kan udvikles i et samarbejde mellem forbrugere og producenter. Samtidig får de viden om markedet, teknologien, virkemidler og madkultur. På erhvervsskolerne, hvor fremtidens catering- og køkkenpersonale undervises, sætter vi ind med projekter, der øger elevernes interesse og viden om økologi.

13 Side 13 af 15 Og sidst men ikke mindst er det lykkedes sammen med blandt andet Fællesudvalget for Landbrugsuddannelserne, at få styrket undervisningen i økologi på landbrugsuddannelserne. Alle elever får en uges obligatorisk undervisning i økologi på grundforløbet, og dernæst på hovedforløbet kan vælge et 2 ugers modul i Økologisk produktion og 1 uges kursus i økologisk afsætning. Det er et stort fremskridt i forhold til tidligere og en nødvendighed, hvis vi vil have fremtidens landmænd til at kunne tilvælge eller fravælge den økologiske produktionsform på et oplyst grundlag. Og så vil jeg give ordet tilbage til Uffe Bie. Organisation Nu har Landbrug & Fødevarer holdt 3 års fødselsdag. Økologi har fået en naturlig plads på Axelborg og den økologiske vinkel har stemme i Axelborgs politiske arbejde og i fremtidstanker på Axelborg. I den tænketank som L&F har nedsat af unge landmænd for at høre deres stemme, er der 4 ud af 20 af de unge landmænd, der er økologer. Det er med lidt hovedregning 20 pct. måske vi også snart udgør 20 pct. af alle danske landmænd Når jeg snakker økologi i Landbrug & Fødvarer så tænker jeg ikke kun på L&F på Axelborg, men hele Landbrug & Fødevarer-koncernen med Axelborg og Videncentret, som vi har et super godt og tæt samarbejde med. Jeg synes, at vi med den lokale økologirådgivning, Videnscentret og Axelborg har en stærk trebenet konstruktion, hvor vi er gode til at samarbejde og sprede viden. Jeg vil gå så langt som til at sige, at vi har et unikt system, som vi har rigtig meget glæde af. Et eksempel på at vi hele tiden udvikler vores samarbejde er dannelsen af Syddansk Økologi. Det er godt for bønder, og det er godt for vores rådgivere: Kræfterne nu er samlet om at skabe en stærk økologirådgivning i Syddanmark, hvor vi bønder kan få den bedste rådgivning, leveret af dygtige rådgivere, der har deres hverdag i et stærkt økologifagligt miljø. Og det er stærkt set af direktørerne for de fire rådgivningscentre, at det er bedre at samarbejde end at konkurrere. Samarbejde er i det hele taget ikke bare et ord vi siger, men noget VI GØR. Jeg synes, vi har et godt og frugtbart samarbejde med Økologisk Landsforening, hvor vi står sammen om rigtig mange ting til gavn for økologien, men hvor vi også en gang i mellem krydser klinger og udfordrer hinanden, når vi ikke er helt enige. Det er med til at holde os skarpe.

14 Side 14 af 15 Vi har også et rigtig godt samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening og Lejre Kommune hvor vi bl.a. samarbejder om at motivere landmænd til at lægge om til økologi. Vi har mange andre samarbejdspartnere. Her kan jeg i flæng nævne Københavns Madhus, Dyrenes Beskyttelse og, Det Økologiske Råd. Sidst men ikke mindst vil jeg fremhæve det samarbejde vi i det forgangne år har haft med Fødevareministeriets forskellige enheder. Det er ikke få gange, vi har rendt jer på dørene med noget, der optager os. Og vi vil meget gerne kvittere for jeres lydhørhed og jeres iver efter at finde ud, af hvad det egentlig er, erhvervet gerne vil have. Stor tak for det. Afrunding Så alt i alt synes jeg, at det tegner lyst for økologien. Alle undersøgelser viser, at befolkningens opfattelse af landbruget flytter sig i en positiv retning ikke kun for økologien men for erhvervet generelt. Det har Landbrug & Fødevarers kampagne bidraget til. Kampagnen går nu ind i en ny fase og der er fokus på merværdi, eksport, innovation og energi områder som også er helt centrale for os økologer. Og når vi er færdige med beretningen får I et minut til at hvile ørene og samle tankerne inden debatten, mens vi lige ser vores nye film. Jeg synes, der er grund til optimisme vel vidende, at der også er nogle sorte skyer, der hænger lidt tungt nogen steder. Men vi står foran en spændende opgave, hvor vi skal have fordoblet det økologiske areal. Vi har med den økologiske handlingsplan og Natur og Landbrugs kommissionen en række værktøjer, der kan hjælpe os på vej. Dem vil vi fra Økologisektionens side gøre det bedste for at udnytte, og vi vil desuden arbejde på at understøtte mangfoldigheden i erhvervet lokalt og globalt. Der skal være et erhvervsmiljø, hvor både store og små kan trives og vokse. Der vil på nogle punkter måske være interessemodsætninger, og dem skal vi diskutere med hinanden for det er den måde vi udvikler økologien. Men der skal være plads til både stort og småt, bredt og smalt, for vi er indbyrdes afhængige af hinanden til at drive den økologiske udvikling, sådan som jeg ser det. Nye modeller for ejerformer og finansiering Vi skal også i gang med at tænke i nye modeller for ejerformer og finansiering.

15 Side 15 af 15 Der bør arbejdes på en ordning, hvor de, som ønsker at investere i økologiske bedrifter, kan få mulighed for det gennem fx obligationer. Ligesom jeg mener, at den finansielle sektors lånebetingelser, i højere grad end tilfældet er i dag, bør inddrage miljøforhold så man vil kunne få specielle lån, hvis man i sin produktion tager særlige hensyn til natur og miljø. Tiltag, jeg tror, vil kunne hjælpe den økologiske udvikling på vej og måske også give større ejerskab til den. Så der er rigtig mange spændende perspektiver for, hvordan vi med hver vores indgangsvinkel kan skubbe på for, at vi får mere økologi i Danmark og vi skal nok have fat i hele værktøjskassen på en og samme tid hvis vi i 2020 skal kunne sætte hak: JA, vi kom i mål med en fordobling af det økologiske areal og nu skal vi videre. Men det bliver en spændende rejse der er med til at gøre Danmark til en verden af økologiske løsninger, og det er jo det vi rigtigt gerne vil her i Landbrug & Fødevarer-. Tak for ordet

VELKOMMEN TIL. ØKOLOGI i

VELKOMMEN TIL. ØKOLOGI i VELKOMMEN TIL ØKOLOGI i Aftenens Program Velkomst Sådan styrker du din bundlinje Oplæg og debat Økologi i Landbrug & Fødevarer Politik Viden og Rådgivning Samarbejde Mere Økologi i Danmark hvad skal der

Læs mere

Program. 22.00 Tak for i aften

Program. 22.00 Tak for i aften Program Cirka tider Oplægsholder 20.30 Hvor vil vi hen med økologien? v. Hans Erik Jørgensen og Michael Svane, Økologisektionen 20.45 Økologi på SEGES v. Kirsten Holst Sørensen DLBR-Økologi v. Erik Andersen

Læs mere

Penge og papir bremser økologisk fremdrift

Penge og papir bremser økologisk fremdrift Penge og papir bremser økologisk fremdrift Efterspørgslen på økologisk svinekød stiger, men der mangler økologiske grise. Miljøgodkendelser og manglende finansiering gør det besværligt at omlægge en traditionel

Læs mere

STRATEGI Sektor for Økologi

STRATEGI Sektor for Økologi STRATEGI Sektor for Økologi 2018-2020 Landbrug & Fødevarer Strategi Landbrug & Fødevarer VISION NYE VEJE TIL VÆKST I BALANCE Landbrug & Fødevarer vil styrke fødevareklyngens indtjening og forøge værdien

Læs mere

En ny stærk økologipolitik. - på vej mod en grøn omstilling

En ny stærk økologipolitik. - på vej mod en grøn omstilling En ny stærk økologipolitik - på vej mod en grøn omstilling Fødevareministerens økologipolitiske udspil November 2011 Fødevareministerens November 2011 kologipolitiske udspil En stærk økologipolitik Økologi

Læs mere

Udvikling, vækst og integritet i den danske økologisektor

Udvikling, vækst og integritet i den danske økologisektor Udvikling, vækst og integritet i den danske økologisektor Niels Halberg Vidensyntese om muligheder og barrierer for fortsat udvikling og markedsbaseret vækst i produktion, forarbejdning og omsætning af

Læs mere

FORKORTET VERSION. Økologisk Handlingsplan 2020

FORKORTET VERSION. Økologisk Handlingsplan 2020 FORKORTET VERSION Økologisk Handlingsplan 2020 1 Forord Interessen for økologi har aldrig været større. Salget af økologiske varer har nået nye højder og øko-begivenheder, som køernes forårsfest og høstmarkeder,

Læs mere

Hvor er Økologien på vej hen?

Hvor er Økologien på vej hen? Hvor er Økologien på vej hen? Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi Kirsten Holst, Koldkærgård d. 24. november 2014 Økologien i DK vokser eller gør den? Hvorfor fokus på vækst? Vækst for vækstens

Læs mere

Leder Vi kan være godt tilfredse med 2017

Leder Vi kan være godt tilfredse med 2017 Leder Leder Vi kan være godt tilfredse med 2017 Der var meget at glæde sig over i det forgangne år. Fødevare- og landbrugspakken slog for alvor igennem i forbindelse med årets høst. PSO-afgiften er under

Læs mere

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt.

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Det er ikke længere et spørgsmål OM bæredygtighed - men om HVORDAN bæredygtighed. For

Læs mere

60 % eko möjligheter för offentligt storhushåll och ekologiskt lantbruk i Danmark.

60 % eko möjligheter för offentligt storhushåll och ekologiskt lantbruk i Danmark. 60 % eko möjligheter för offentligt storhushåll och ekologiskt lantbruk i Danmark. Eko-Mat Centrum 21.nov.2012 v. Phd. kandidat, Dorte Ruge, Aalborg Universitet, Forskningsgruppen Måltidsvidenskab og Folkesundhedsernæring.

Læs mere

Fonden for økologisk landbrugs strategi

Fonden for økologisk landbrugs strategi Fonden for økologisk landbrugs strategi 2018-2021 1 Forord Fonden har hjemmel i landbrugsstøtteloven, som fastlægger de overordnede rammer for fondens virke. Fonden for økologisk landbrug har i foråret

Læs mere

Økologiens placering i fremtidens europæiske landbrugspolitik

Økologiens placering i fremtidens europæiske landbrugspolitik skrift her pkt hvid X 2 linjer verskrift old hvid X 4 linjer Økologiens placering i fremtidens europæiske landbrugspolitik L&F s holdning til reformen af EU s landbrugspolitik Økologikongres Torsdag den

Læs mere

Værdien af landdistriktsudvikling Værdier Metode Praksis

Værdien af landdistriktsudvikling Værdier Metode Praksis Værdien af landdistriktsudvikling Værdier Metode Praksis v. Projektrådgiver Solveig Kappel Et projekt i samarbejde med Videncentret for landbrug, Gefion, Landbo Nord, Lars Glerup og Sønderjysk Landboforening

Læs mere

4 visioner én natur: Landbrug. Wilhjelmkonferencen 18. november 2011 Niels Peter Nørring, direktør for Miljø & Energi, Landbrug & Fødevarer

4 visioner én natur: Landbrug. Wilhjelmkonferencen 18. november 2011 Niels Peter Nørring, direktør for Miljø & Energi, Landbrug & Fødevarer 4 visioner én natur: Landbrug Wilhjelmkonferencen 18. november 2011 Niels Peter Nørring, direktør for Miljø & Energi, Landbrug & Fødevarer Disposition Landbrug og natur i dag udfordringer og muligheder

Læs mere

Er det tid at stå på biogastoget? Torkild Birkmose

Er det tid at stå på biogastoget? Torkild Birkmose Er det tid at stå på biogastoget? Torkild Birkmose Biogas hviler på tre ben Biogas Økonomi Landbrug Energi, miljø og klima det går galt på kun to! Energi, miljø og klima Landbrug Biogas og Grøn Vækst Den

Læs mere

TID TIL VÆksT. Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner.

TID TIL VÆksT. Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner. 12 Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner. Væksthus Syddanmark er etableret for at styrke syddanske virksomheders mulighed for at udfolde deres fulde potentiale. I Væksthus Syddanmark får

Læs mere

Fonden for økologisk landbrugs strategi

Fonden for økologisk landbrugs strategi Fonden for økologisk landbrugs strategi 2018-2021 1 Forord Fonden har hjemmel i landbrugsstøtteloven, som fastlægger de overordnede rammer for fondens virke. Fonden for økologisk landbrug har i foråret

Læs mere

STRATEGI FOR MUDP

STRATEGI FOR MUDP STRATEGI FOR MUDP 2016-2019 INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP). Med loven og den tilhørende bekendtgørelse overtog

Læs mere

Vores fælles styrke giver os indflydelse til at påvirke myndigheder og virksomheder, så vi kan bekæmpe kemi i dagligdagsprodukter,

Vores fælles styrke giver os indflydelse til at påvirke myndigheder og virksomheder, så vi kan bekæmpe kemi i dagligdagsprodukter, Strategi 2014-2016 Det er sin sag at være forbruger i dag. Der er flere varer på hylderne, og med flere varer følger flere valg. Skal man vælge den lave pris eller den høje kvalitet og udelukker det ene

Læs mere

Tilskud til (mere) økologi i offentlige køkkener

Tilskud til (mere) økologi i offentlige køkkener Tilskud til (mere) økologi i offentlige køkkener 28 millioner kr. til mere økologi Fødevareministeriet har afsat 28 millioner kr. i 2013 til at støtte omlægning til økologi i offentlige køkkener. De penge

Læs mere

En velbevaret hemmelighed Forbrugernes og de økologiske landmænds syn på udfasning af konventionel husdyrgødning

En velbevaret hemmelighed Forbrugernes og de økologiske landmænds syn på udfasning af konventionel husdyrgødning En velbevaret hemmelighed Forbrugernes og de økologiske landmænds syn på udfasning af konventionel husdyrgødning Jesper Lassen Institut for Fødevarer og Ressourceøkonomi Københavns Universitet jlas[a]foi.ku.dk

Læs mere

Strategi for forskning og udvikling på markområdet 2014 2018

Strategi for forskning og udvikling på markområdet 2014 2018 Strategi for forskning og udvikling på markområdet 2014 2018 Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion Planteproduktionen i dag... 4 Status... 4 Fødevareforsyning og befolkningsudvikling... 5 Rammevilkår...

Læs mere

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar TALEMANUSKRIPT Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar Indledning I er med til at gøre en forskel Udfordringen i transporten Tak fordi jeg måtte komme og være en del af den 4. Fossil Frie Thy

Læs mere

Natur- og Landbrugskommissionen, vandplaner og kvælstofregulering. V/ Torben Hansen, fmd. Planteproduktion, Landbrug & Fødevarer

Natur- og Landbrugskommissionen, vandplaner og kvælstofregulering. V/ Torben Hansen, fmd. Planteproduktion, Landbrug & Fødevarer Natur- og Landbrugskommissionen, vandplaner og kvælstofregulering V/ Torben Hansen, fmd. Planteproduktion, Landbrug & Fødevarer Værdi af primærproduktionen millioner kroner pr år Rammevilkår Skatter og

Læs mere

Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen

Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsens tale på FSR s årsmøde danske revisorer Revisordøgnet 2013, den 26. september 2013 Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen

Læs mere

Den økonomiske situation hvornår sker der noget politisk? LandboSyd 31. august 2015

Den økonomiske situation hvornår sker der noget politisk? LandboSyd 31. august 2015 Den økonomiske situation hvornår sker der noget politisk? LandboSyd 31. august 2015 Den aktuelle økonomiske situation Hvad er der sket? Før finanskrisen Højkonjunktur Liberal finansiering Omkostningsstigninger

Læs mere

ØKOLOGISK. OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken L I. Frugt Karl øko folder NY.indd 1

ØKOLOGISK. OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken L I. Frugt Karl øko folder NY.indd 1 ØKOLOGISK OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken Frugt Karl øko folder NY.indd 1 T AR FRU G L I OLOG K Ø K 17/02/15 10.33 ØKOLOGI fra sværmeri til sund fornuft De første mange årtier var

Læs mere

Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt

Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt Varig og bæredygtig vækst i gartneriklyngen. Det er formålet med Den Grønne Vækstklynge. Projekt igangsat af Udvikling Odense og Dansk Gartneri, og bakkes op af en

Læs mere

Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation

Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation Den 27. maj 2011 Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation 1. Indledning I dag har regeringen, Dansk Folkeparti og Pia Christmas- Møller indgået aftale

Læs mere

VORES BIDRAG. Landbrug & Fødevarer Axelborg, Axeltorv København V T F E W

VORES BIDRAG. Landbrug & Fødevarer Axelborg, Axeltorv København V T F E W VORES BIDRAG Landbrug & Fødevarer Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Hvem vi er Den danske fødevareklynge er andet og meget mere end koteletter,

Læs mere

DI s strategi. Et stærkere Danmark frem mod

DI s strategi. Et stærkere Danmark frem mod DI s strategi Et stærkere Danmark frem mod 2020 Forord Siden dannelsen af DI i 1992 har vi skabt et fællesskab, hvor både de allerstørste og de mange tusinde mindre og mellemstore virksomheder i Danmark

Læs mere

Økologiens muligheder som natur- og miljøpolitisk instrument

Økologiens muligheder som natur- og miljøpolitisk instrument Økologiens muligheder som natur- og miljøpolitisk instrument Hanne Bach, Danmarks Miljøundersøgelser, Århus Universitet Pia Frederiksen (Danmarks Miljøundersøgelser, Århus Universitet), Vibeke Langer (Det

Læs mere

Fjerkræafgiftsfondens strategi

Fjerkræafgiftsfondens strategi Fjerkræafgiftsfondens strategi 2018-2021 1 Fondens formål, ståsted og målsætninger Fjerkræafgiftsfondens formål er at styrke fjerkræbranchens udvikling og konkurrenceevne. Formål Nyttevirkningen af Fondens

Læs mere

Organisk affald hvad siger reglerne og hvor er knasterne. Kirsten Lund Jensen, Økologichef, Landbrug & Fødevarer VKST, 23.

Organisk affald hvad siger reglerne og hvor er knasterne. Kirsten Lund Jensen, Økologichef, Landbrug & Fødevarer VKST, 23. Organisk affald hvad siger reglerne og hvor er knasterne Kirsten Lund Jensen, Økologichef, Landbrug & Fødevarer VKST, 23. januar 2018 Vi arbejder for at få flere nye næringsstoffer på markedet Kildesorteret

Læs mere

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder --

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder -- Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30 Karsten Dybvad -- Det talte ord gælder -- Tak for ordet, Claus. Tak for at slå fast, at det europæiske samarbejde

Læs mere

Talen til samråd AO[om dansk svineproduktion] i Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri onsdag den 10. september 2014, kl. 14.

Talen til samråd AO[om dansk svineproduktion] i Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri onsdag den 10. september 2014, kl. 14. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 519 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen/Dep Sagsnr.:27154 Dok.: 716914

Læs mere

Kommunalvalg Forslag og værktøjer til Friluftsrådets kredse

Kommunalvalg Forslag og værktøjer til Friluftsrådets kredse Kommunalvalg 2017 Forslag og værktøjer til Friluftsrådets kredse 1 Det kan du finde i materialet 1. Kommunalvalg i Friluftsrådets kredse 2. Idékatalog med eksempler på mærkesager 3. Guide og værktøjer

Læs mere

VORES BIDRAG. Fødevareklyngen skabte beskæftigelse til ca. 169.000 personer i 2013. Landbrug & Fødevarer Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V

VORES BIDRAG. Fødevareklyngen skabte beskæftigelse til ca. 169.000 personer i 2013. Landbrug & Fødevarer Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V Fødevareklyngen skabte beskæftigelse til ca. 169.000 personer i 2013 VORES BIDRAG Landbrug & Fødevarer Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Hvem

Læs mere

Åbning af Landsskuet i Herning den 4. juli 2013

Åbning af Landsskuet i Herning den 4. juli 2013 Åbning af Landsskuet i Herning den 4. juli 2013 Tak for invitationen. Det er en stor fornøjelse at være med til at åbne Landsskuet i Herning. Dyrskuer er altid fulde af inspiration, og man er klar til

Læs mere

Hvad er bæredygtighed? Brundtland

Hvad er bæredygtighed? Brundtland Hvad er bæredygtighed? Brundtland 2... 24. januar 2014 Bæredygtighed Er ikke et videnskabeligt faktuelt begreb, men et normativt princip, ligesom f.eks. Lovgivning Er baseret på en grundtanke om naturlige

Læs mere

KvægKongres 2012 Elforbrug eller egen energiproduktion Klimaet og miljøet - Bioenergi. 28. februar 2012 Michael Støckler Bioenergichef

KvægKongres 2012 Elforbrug eller egen energiproduktion Klimaet og miljøet - Bioenergi. 28. februar 2012 Michael Støckler Bioenergichef KvægKongres 2012 Elforbrug eller egen energiproduktion Klimaet og miljøet - Bioenergi 28. februar 2012 Michael Støckler Bioenergichef Muligheder for landbruget i bioenergi (herunder biogas) Bioenergi Politik

Læs mere

Større biodiversitet og højere udbytter

Større biodiversitet og højere udbytter Større biodiversitet og højere udbytter Økologisk landbrug er ofte bedre for biodiversiteten end konventionelt landbrug både i selve marken og i småbiotoper som f.eks. levende hegn på bedriften. Dette

Læs mere

Fremtidens landbrug er mindre landbrug

Fremtidens landbrug er mindre landbrug Fremtidens landbrug er mindre landbrug Af Sine Riis Lund 17. februar 2015 kl. 5:55 FORUDSIGELSER: Markant færre ansatte og en betydelig nedgang i landbrugsarealet er det realistiske scenarie for fremtidens

Læs mere

Løsninger til fremtidens landbrug

Løsninger til fremtidens landbrug STRATEGI SEGES Løsninger til fremtidens landbrug SEGES SEGES er en del af. Derfor er strategien for også det øverste niveau i SEGES strategi. For at understøtte den fælles strategi er der udarbejdet en

Læs mere

10. juni 2015 workshop hos Uffe Stougaard v. Anke Stubsgaard, SEGES økologi BÆREDYGTIGHED PÅ DUEHOLMS BEDRIFTER

10. juni 2015 workshop hos Uffe Stougaard v. Anke Stubsgaard, SEGES økologi BÆREDYGTIGHED PÅ DUEHOLMS BEDRIFTER 10. juni 2015 workshop hos Uffe Stougaard v. Anke Stubsgaard, SEGES økologi BÆREDYGTIGHED PÅ DUEHOLMS BEDRIFTER BÆREDYGTIGHED ER BLEVET EN GLOBAL TREND SSI report 2014: Bæredygtighedsmærkninger vinder

Læs mere

Har vi de rigtige rammebetingelser til mere økologisk biogas i Danmark?

Har vi de rigtige rammebetingelser til mere økologisk biogas i Danmark? Økologisk biogas på vej frem 12. marts 2016 Har vi de rigtige rammebetingelser til mere økologisk biogas i Danmark? Bruno Sander Nielsen Sekretariatsleder Stiftet: 1997 Medlemmer: Anlægsejere, anlægsleverandører,

Læs mere

Aftalen om Vækstplan for Fødevarer fra april 2014 lagde de lange spor til et paradigmeskifte væk fra den generelle regulering af landbruget.

Aftalen om Vækstplan for Fødevarer fra april 2014 lagde de lange spor til et paradigmeskifte væk fra den generelle regulering af landbruget. FORSLAGET FRA VKO Forslag til folketingsbeslutning om fødevare- og landbrugspakke. Folketinget opfordrer regeringen til at vedtage en fødevare- og landbrugspakke, der skal sikre en dansk fødevare- og landbrugssektor

Læs mere

Dokumentation af bæredygtighed på Frilands bedrifter

Dokumentation af bæredygtighed på Frilands bedrifter Dokumentation af bæredygtighed på Frilands bedrifter Anke Stubsgaard 6. oktober 2014 Kompetenceudvikling til Økologisk Bæredygtighed 66% reduktion af klimaaftryk Aug 2014: Aug 2014: Fyens Stiftstidene

Læs mere

Fødevarestyrelsens 13 strategi 16

Fødevarestyrelsens 13 strategi 16 Fødevarestyrelsens 13 strategi 16 Fødevarestyrelsen i en ny tid En af Fødevarestyrelsens fornemmeste opgaver er at fremme sunde og sikre fødevarer og skabe vækst i hele fødevaresektoren. Sådan har det

Læs mere

Helle Sjelle. Fordi det er dit valg om din hverdag

Helle Sjelle. Fordi det er dit valg om din hverdag Helle Sjelle Fordi det er dit valg om din hverdag Læs om... Et valg om din hverdag Politik handler om din hverdag... side 2 Dine børn skal lære at læse, skrive og regne ordenligt Vi skal have fagligheden

Læs mere

27-01-2015 Randi Friis Hansen Gustaf Bock ØKOLOGISK VÆRDITILVÆKST FRA SET FRA GÅRDSPLADSEN

27-01-2015 Randi Friis Hansen Gustaf Bock ØKOLOGISK VÆRDITILVÆKST FRA SET FRA GÅRDSPLADSEN 27-01-2015 Randi Friis Hansen Gustaf Bock ØKOLOGISK VÆRDITILVÆKST FRA SET FRA GÅRDSPLADSEN DAGENS INDHOLD Værditilvækst med udgangspunkt i GÅRDSPLADSEN 1. Intro til os - hvad kan vi gøre for jer!! 2. Markedet

Læs mere

Sådan forbedrer vi konkurrenceevnen

Sådan forbedrer vi konkurrenceevnen Rammevilkår vs. driftsledelse Sådan forbedrer vi konkurrenceevnen KvægKongres 2016 29. februar - 1. marts, Herning Kongrescenter Henrik Zobbe, Institutleder Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Det

Læs mere

Landbrug & Fødevarers politik for ansvarlig brug af antibiotika

Landbrug & Fødevarers politik for ansvarlig brug af antibiotika Side 1 af 5 Landbrug & Fødevarers politik for ansvarlig brug af antibiotika Vi skal fortsat være helt i front, når det handler om en ansvarlig brug af antibiotika. Derfor arbejder vi løbende på at reducere

Læs mere

Økologi Hot or Not. Ejvind Pedersen, Chefkonsulent Landbrug & Fødevarer AgriNord Kongres, d. 6. februar 2018

Økologi Hot or Not. Ejvind Pedersen, Chefkonsulent Landbrug & Fødevarer AgriNord Kongres, d. 6. februar 2018 NAVN, Afd. for Økologi, Landbrug & Fødevarer Økologi Hot or Not Ejvind Pedersen, Chefkonsulent Landbrug & Fødevarer AgriNord Kongres, d. 6. februar 2018 Økologi Hot or Not Udvikling i areal og produktion

Læs mere

GUDP. Handlingsplan 2019

GUDP. Handlingsplan 2019 GUDP Handlingsplan 2019 1 Indledning GUDP Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram præsenterer hermed sin handlingsplan for 2019. Handlingsplanen er den første i GUDP s nye strategiperiode 2019-2022.

Læs mere

Økologiplan Danmark. Sammen om mere økologi Kort version

Økologiplan Danmark. Sammen om mere økologi Kort version Økologiplan Danmark Sammen om mere økologi Kort version 1 Forord Økologien er gået fra at være biodynamisk idealisme i små butikker til i dag at være en naturlig del af supermarkedernes udbud. Den udvikling

Læs mere

Regionsrådsformand Steen Bach Nielsen tale til Nytårskur 2013

Regionsrådsformand Steen Bach Nielsen tale til Nytårskur 2013 Regionsrådsformand Steen Bach Nielsen tale til Nytårskur 2013 Velkommen til nytårskur i Region Sjælland. Jeg har glædet mig meget til i dag, for det at tage hul på et nyt år er specielt hvert år. Det giver

Læs mere

Overordnet mad- og måltidspolitik. Fælles om de nærende og nærværende måltider Oktober 2018

Overordnet mad- og måltidspolitik. Fælles om de nærende og nærværende måltider Oktober 2018 Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider Oktober 2018 Fælles om de nærende og nærværende måltider I Syddjurs Kommune ønsker vi med denne overordnede mad- og måltidspolitik

Læs mere

Erhvervets placering i det danske samfund Hvordan overbeviser vi politikerne om, at vi er en del af løsningen? v/ adm. direktør Søren Gade

Erhvervets placering i det danske samfund Hvordan overbeviser vi politikerne om, at vi er en del af løsningen? v/ adm. direktør Søren Gade Erhvervets placering i det danske samfund Hvordan overbeviser vi politikerne om, at vi er en del af løsningen? v/ adm. direktør Søren Gade Hvad laver Landbrug & Fødevarer? Politisk interessevaretagelse

Læs mere

- og kan rådgivningssystemet levere

- og kan rådgivningssystemet levere Er produktivitet løsningen for landbruget? - og kan rådgivningssystemet levere varen? Martin Merrild, formand Landbrug & Fødevarer 23. november 2016 Efterspørgslen på lokale vare og specialprodukter stiger

Læs mere

Fødevareklyngens eksport rejser længere væk

Fødevareklyngens eksport rejser længere væk Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 3377 3421 NOVEMBER 2016 Fødevareklyngens eksport rejser længere væk Eksporten fra fødevareklyngen retter sig i stigende grad mod Asien og øvrige globale markeder.

Læs mere

NOTAT. Fra genopretning til udvikling Esnords strategi 2015 2020

NOTAT. Fra genopretning til udvikling Esnords strategi 2015 2020 NOTAT Fra genopretning til udvikling Esnords strategi 2015 2020 (version 4 2.1.2015) Dette er Esnords nye vision, mission og værdier, godkendt af bestyrelsen den 3. december 2014. Kapitlet vil indgå i

Læs mere

Medlemsmøde 11. juni 2012

Medlemsmøde 11. juni 2012 Medlemsmøde 11. juni 2012 Indhold 1.Mål 2.Fakta om Landbrug & Fødevarer 3.Politisk interessevaretagelse/rådgivning nationalt 4.Politisk interessevaretagelse/rådgivning internationalt 5.Netværk 6.Ansættelse

Læs mere

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt.

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Det er ikke længere et spørgsmål OM bæredygtighed - men om HVORDAN bæredygtighed. For

Læs mere

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009.

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009. 1 Formand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning: Vi tjener kassen - statskassen. Vi er samlet for at gøre en forskel. FTF s repræsentantskabsmøde 11. maj 2011 OBS: Det talte ord gælder. Naturligvis skal

Læs mere

POLITISK OPLÆG FØDEVARE- OG LANDBRUGSPAKKE NOVEMBER 2014 MERE VÆKST MED GRØN REALISME

POLITISK OPLÆG FØDEVARE- OG LANDBRUGSPAKKE NOVEMBER 2014 MERE VÆKST MED GRØN REALISME POLITISK OPLÆG FØDEVARE- OG LANDBRUGSPAKKE NOVEMBER 2014 MERE VÆKST MED GRØN REALISME FORORD Danmarks fødevare- og landbrugssektor er stærk, men også under stigende pres fra voksende global konkurrence.

Læs mere

Krisen skærper behovet for markant omlægning af EU s budget

Krisen skærper behovet for markant omlægning af EU s budget Organisation for erhvervslivet juni 2009 Krisen skærper behovet for markant omlægning af EU s budget Den økonomiske krise skærper behovet for at omstille EU s budget, så det understøtter den fremtidige

Læs mere

Fødevareindustrien. et godt bud på vækstmuligheder for Danmark

Fødevareindustrien. et godt bud på vækstmuligheder for Danmark Fødevareindustrien et godt bud på vækstmuligheder for Danmark Vidste du at: Fødevarebranchen bidrager med 150.000 arbejdspladser. Det svarer til 5 6 pct. af den samlede arbejdsstyrke i Danmark. Fødevarebranchen

Læs mere

Direktørens beretning 2015

Direktørens beretning 2015 Traditionelt set, så bruges en beretning oftest til at kigge tilbage på det forgangne år, og fremhæve de resultater der er opnået, men som formanden nævnte i sin beretning, så har udviklingen af en ny

Læs mere

Erhvervsudvalget ERU alm. del Bilag 194 Offentligt

Erhvervsudvalget ERU alm. del Bilag 194 Offentligt Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 194 Offentligt Europaudvalget, Udvalget for Videnskab og Teknologi, Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere

Læs mere

Svineafgiftsfondens strategi

Svineafgiftsfondens strategi Svineafgiftsfondens strategi 2018-2021 1 Fondens formål, ståsted og målsætninger Svineafgiftsfondens formål er at fremme aktiviteter, der styrker den samlede sektors udviklingsmuligheder og konkurrenceevne.

Læs mere

BIOENERGYFARM - WORKSHOP. Biogas anlæg i Nørager Hobro - området. Stenild Forsamlingshus 26. oktober 2016

BIOENERGYFARM - WORKSHOP. Biogas anlæg i Nørager Hobro - området. Stenild Forsamlingshus 26. oktober 2016 BIOENERGYFARM - WORKSHOP Biogas anlæg i Nørager Hobro - området Stenild Forsamlingshus 26. oktober 2016 Program for workshoppen 9.30 Ankomst, kaffe og brød 9.45 Velkomst og introduktion til mødet v. Michael

Læs mere

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet NATIONAL VÆKSTPOLITIK Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet Danmark som vækstnation Gode rammevilkår Det skal være attraktivt for danske og udenlandske virksomheder at investere i Danmark

Læs mere

18. april 2016 Af Kristian Skov Økonomi & Virksomhedsledelse SURVEY FREMTIDENS STRATEGIUDVIKLING

18. april 2016 Af Kristian Skov Økonomi & Virksomhedsledelse SURVEY FREMTIDENS STRATEGIUDVIKLING 18. april 216 Af Kristian Skov Økonomi & Virksomhedsledelse SURVEY FREMTIDENS STRATEGIUDVIKLING FORDELING AF RESPONDENTER I alt er 17 besvarelser blevet indleveret Blandt disse er 983 beskæftiget som selvstændig

Læs mere

Bestyrelses beretning 2017.

Bestyrelses beretning 2017. Bestyrelses beretning 2017. Kære Generalforsamling på Ringsted Lilleskole d. 20.04.2017. Nu er vi rigtig godt i gang med vores 5. skoleår, vores 1. halvrunde fødselsdag er snart en realitet. En milepæl

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AB og AD stillet af Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AB og AD stillet af Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 106 Offentligt Den 22. november 2006 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AB og AD stillet af Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Læs mere

Markedet for økologi. Efterspørgsel og forbrugertillid. Mette S. Meldgaard

Markedet for økologi. Efterspørgsel og forbrugertillid. Mette S. Meldgaard Markedet for økologi Efterspørgsel og forbrugertillid Mette S. Meldgaard Den Økologiske markedsandel % af den totale fødevareomsætning i dansk dagligvarehandel 6,5 6 5,5 5 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0

Læs mere

International driftsleder

International driftsleder International driftsleder med traineeforløb i Østeuropa VEJLBY LANDBRUGSSKOLE - centret for moderne landbrugsuddannelse I Slovakiet bliver ideerne til virkelighed Jonas Juhl Kristensen blev i foråret spurgt,

Læs mere

Oplæg til dialogmøde med strategigruppen, Økologisk Landsforening 27. november 2003/Thomas Roland

Oplæg til dialogmøde med strategigruppen, Økologisk Landsforening 27. november 2003/Thomas Roland Oplæg til dialogmøde med strategigruppen, Økologisk Landsforening 27. november 2003/Thomas Roland For at lave en klar modsætning til det spændende oplæg, vi lige har hørt fra Tranberg, vil jeg lige sige

Læs mere

UDVIKLING AF BRAND DNA Opsamling på workshop d. 7. september 2017

UDVIKLING AF BRAND DNA Opsamling på workshop d. 7. september 2017 UDVIKLING AF BRAND DNA Opsamling på workshop d. 7. september 2017 Wilke, September 2017 2017 Side 1 OPSAMLING Retningsanvisninger for Team Danmarks fremtidige Brand DNA 1.FOKUS PÅ PROCESSEN, HVOR TEAM

Læs mere

Kritisk og kreativ respons på Madhusets projekter. Repræsentantskabsmøde Københavns Madhus april 2012

Kritisk og kreativ respons på Madhusets projekter. Repræsentantskabsmøde Københavns Madhus april 2012 Kritisk og kreativ respons på Madhusets projekter Repræsentantskabsmøde Københavns Madhus april 2012 Pippi skal med os i 2012 Anne-Birgitte Agger Idéen er en helhed EAT-fabrik med flere EAT-skoler og gymnasier

Læs mere

Vækstforum NOTAT. Grøn Vækst Hovedindhold og sammenhænge til den regionale udvikling

Vækstforum NOTAT. Grøn Vækst Hovedindhold og sammenhænge til den regionale udvikling Regionshuset Viborg Vækstforum Oplevelsesøkonomi og Landdistrikter Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk NOTAT Grøn Vækst Hovedindhold og sammenhænge til

Læs mere

Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab. v/lars Hvidtfeldt Torsdag d. 21. november

Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab. v/lars Hvidtfeldt Torsdag d. 21. november Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab v/lars Hvidtfeldt Torsdag d. 21. november Forventninger til efterspørgslen i 2050 Befolkning 9,1 mia. Årlig kornproduktion 3 mia. t Årlig kødproduktion 470 mio.

Læs mere

Øko 25 år FVM factfile

Øko 25 år FVM factfile Øko 25 år FVM factfile Generelle facts om økologi i Danmark Forbruger facts - Ø-mærket blev lanceret i Danmark i 1989-97 % har kendskab til Ø-mærket - 84 % af befolkningen har tillid til Ø-mærket - 93

Læs mere

30. NOVEMBER Tilpas dit navn og titel ved at tilgå Diasmaster under Vis i topmenuen

30. NOVEMBER Tilpas dit navn og titel ved at tilgå Diasmaster under Vis i topmenuen 1 HVAD AFGØR OM FORBRUGERE I IND- OG UDLAND VIL KØBE DANSK ØKOLOGI? Øget værditilvækst kræver, at produkter har noget ekstra at tilbyde forbrugerne sammenlignet med tilsvarende standardvarer Økologisk

Læs mere

En CAP for fremtidens landbrug

En CAP for fremtidens landbrug 39 ha 2011 FÆLLES GODER for FÆLLES PENGE 2020 En CAP for fremtidens landbrug Landbruget har overordnet to produkter Fødevarer, der kan omsættes Fælles goder, som ikke kan omsættes Landbrugsstøtten skal

Læs mere

Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder

Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder Organisation for erhvervslivet November 1 Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder AF CHEFKONSULENT LARS ZØFTING-LARSEN, LZL@DI.DK Danske fødevarevirksomheder vil vælge udlandet frem for Danmark

Læs mere

3/2017. Østjylland. Agro Food Park viser vejen til vækst. Kommunalvalg 2017: Fire politikeres holdninger til fødevarebranchen

3/2017. Østjylland. Agro Food Park viser vejen til vækst. Kommunalvalg 2017: Fire politikeres holdninger til fødevarebranchen 3/2017 Østjylland Agro Food Park viser vejen til vækst Kommunalvalg 2017: Fire politikeres holdninger til fødevarebranchen Flemmings leder Tjen op til ferie og hold den med det samme! I slutningen af august

Læs mere

Evaluering af NBE Landbrugs netværksaktiviteter og grønne udviklingsplaner

Evaluering af NBE Landbrugs netværksaktiviteter og grønne udviklingsplaner Evaluering af NBE Landbrugs netværksaktiviteter og grønne udviklingsplaner August 2018 Katrine Dinitzen Helt kort opsummering: 1. Overordnet er landmændene meget positive omkring GUP. GUP skaber værdi

Læs mere

Alle kan lave mad! Sanne Vinther Arla Fonden

Alle kan lave mad! Sanne Vinther Arla Fonden 2 Alle kan lave mad! Alle kan lave mad, hvis de lærer hvordan. Gennem de seneste år er det desværre gået ned ad bakke, når man ser på madlavningen herhjemme. Der er nemlig færre og færre, som kan tilberede

Læs mere

INTERNATIONALE KOMMUNER

INTERNATIONALE KOMMUNER INTERNATIONALE KOMMUNER 2017 DIN INDGANG TIL EU ALLE SYDDANSKE KOMMUNER HAR MULIGHED FOR AT ARBEJDE MED EU OGSÅ DEN, DU BOR ELLER ARBEJDER I. Hvad end det gælder projekter eller partnerskaber om energi,

Læs mere

Madaffald og biogas. - er vejen brolagt i energiforliget? Bruno Sander Nielsen. Hvordan skal affaldet indgå i energiforliget? DAKOFA 28.

Madaffald og biogas. - er vejen brolagt i energiforliget? Bruno Sander Nielsen. Hvordan skal affaldet indgå i energiforliget? DAKOFA 28. Hvordan skal affaldet indgå i energiforliget? DAKOFA 28. maj 2018 Madaffald og biogas - er vejen brolagt i energiforliget? Bruno Sander Nielsen Stiftet: 28. marts 2017 Ved sammenlægning af Brancheforeningen

Læs mere

Dokumentation af bæredygtighed på Hedegaard Foods bedrifter

Dokumentation af bæredygtighed på Hedegaard Foods bedrifter Dokumentation af bæredygtighed på Hedegaard Foods bedrifter Anke Stubsgaard 16. sep 2014 Kompetenceudvikling til Økologisk Bæredygtighed 66% reduktion af klimaaftryk Aug 2014: Aug 2014: Fyens Stiftstidene

Læs mere

Danmarks potentiale for mælkeproduktion frem mod og efter 2015

Danmarks potentiale for mælkeproduktion frem mod og efter 2015 Danmarks potentiale for mælkeproduktion frem mod og efter 2015 V. Afdelingsleder Susanne Clausen Indhold Mælkeproduktionen frem mod 2015 Mælkeproduktionen efter 2015 Opsamling Hvad sker der med mælkeproduktionen

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009 Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0038 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer Den 11. februar 2009 FVM 634 SAMLENOTAT

Læs mere

Alle kan lave mad! Sanne Vinther Arla Fonden

Alle kan lave mad! Sanne Vinther Arla Fonden 2 Alle kan lave mad! Alle kan lave mad, hvis de lærer hvordan. Gennem de seneste år er det desværre gået ned ad bakke, når man ser på madlavningen herhjemme. Der er nemlig færre og færre, som kan tilberede

Læs mere

Fremtidens bæredygtige landbrug

Fremtidens bæredygtige landbrug Fremtidens bæredygtige landbrug I fremtiden forventes det, at landbruget ikke blot producerer fødevarer men bæredygtige fødevarer, der skaber merværdi for både landmanden, forbrugerne og samfundet som

Læs mere

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED? NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan forklare om de ting, der spiller en rolle i forhold til sundhed. Du kan give eksempler på, hvad man undgår, når man spiser økologisk mad. ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

Læs mere

Interview with Niels Peter Nørring, 03.05.2013

Interview with Niels Peter Nørring, 03.05.2013 Interview with Niels Peter Nørring, 03.05.2013 Location: Axeltorv 3, Copenhagen. Interview is scheduled for 10AM. Interviewer: Hvad er din jobtitel? Niels Peter: Direktør for Miljø og Energi. Interviewer:

Læs mere