Oversat fra The One Essential Phrase WND, s. 922

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Oversat fra The One Essential Phrase WND, s. 922"

Transkript

1 I virkeligheden er alle mennesker i de ti verdener i stand til at opnå buddhatilstand. Dette er til at forstå, hvis vi husker på, at ild kan frembringes med en sten fra bunden af en flod, og at ét stearinlys kan oplyse et sted, der har været mørkt i billioner af år. Hvis selv de mest almindelige ting i denne verden er sådanne vidundere, hvor meget mere vidunderlig er så ikke den mystiske lovs kraft. Oversat fra The One Essential Phrase WND, s. 922

2 Et værdifuldt liv Introduktion til Nichiren Daishonins buddhisme er oversat fra engelsk efter Art of Living Dansk udgave 2005 Oversættelse: SGI-Danmark Grafisk tilrettelæggelse: SGI-Danmark Forsidefoto: Daisaku Ikeda Bogen er sat med Locator og trykt hos Grafisk Produktion, Ribe 1. udgave, 1. oplag Printed in Denmark 01 Hvorfor har vi brug for en livsfilosofi 02 Hvem praktiserer Nichiren Daishonins buddhisme 03 Hvad er buddhisme 04 Hvad er buddhatilstand 05 Hvad består praktiseringen af 06 Hvad sker der, når man praktiserer 07 Hvilken tilstand skal jeg være i, når jeg chanter 08 Hvorfor har jeg ikke hørt om denne praktisering før 09 Hvordan praktiserer jeg 10 Nam-myoho-renge-kyo 11 Gohonzon 12 Gongyo 13 Tro, praktisering og studie 14 Fordele 15 Buddha 16 Begær 17 Karma 18 Kosen-rufu 19 Liv og død 20 Middelvejen 21 De ni bevidstheder 22 Enheden mellem livet og dets omgivelser 23 Enheden mellem krop og sind 24 De ti verdener 25 Shakyamuni 26 Lotus Sutraen 27 Nichiren Daishonin 28 Soka Gakkai International 29 Daisaku Ikeda Forlaget Soka Renæssance A. F. Kriegersvej København Ø Telefon:

3 01 Hvorfor har vi brug for en livsfilosofi picture Igennem de sidste århundreder har vores livsstil ændret sig radikalt, og dette fortsætter i et stadigt stigende tempo. Teknologiske fremskridt betyder, at vi har langt mindre kontakt med naturen end vores forfædre havde. Vi lever i et menneskeskabt samfund. Kommunikation og information bevæger sig med lysets hast, og vi kan selv rejse til den anden side af kloden på mindre end en dag. De teknologiske fremskridt blev oprindeligt skabt for at gøre livet nemmere og os lykkeligere. Men folk er ikke lykkeligere end før. Vi er ude af stand til at rumme det uophørlige informations-bombardement og føler os magtesløse og fremmedgjorte. De ældgamle spørgsmål: Hvorfor er vi her? og Hvad er meningen? forbliver for manges vedkommende ubesvarede. Vi har for alvor brug for at udvikle vores indre, menneskelige kvaliteter og finde en mening med livet. Et gammelt græsk ordsprog siger: Kend dig selv. Dette betyder sandsynligvis ikke, at vi blot skal kende vores begrænsninger, f.eks. de ting, der gør os vrede og jaloux, eller hvor længe vi har behov for at sove. Det er ofte det, folk tænker på, når de siger: Jeg kender mig selv. Det handler snarere om de menneskelige, oplyste kvaliteter, vi alle rummer - så som fornuft, visdom, kærlighed til andre, tillid, mod og tolerance. Buddhisme handler om at søge vores egen oplysning og finde svar på meningen med livet. I den vestlige verden har folk måske den opfattelse, at man som buddhist skal leve efter en masse regler eller trække sig tilbage til et kloster. Nichiren Daishonin erklærer derimod, at buddhisme ér livet. I Nichiren Daishonins buddhisme er der ingen påbud eller regler. Buddhismen bygger på den dybeste respekt for alt liv. Ud fra dette foretager vi vores egne sondringer og beslutter os for den bedste måde at handle på, baseret på den dybe visdom, som vi frembringer og udvikler gennem praktiseringen. Buddhismen handler om at blive dygtige til at leve. Omskiftelighed, hårde tider og besvær er uundgåeligt, men når vi udvikler vores indre styrke, kan vi både nyde disse udfordringer og de stille stunder. Oplysning er ikke så meget et mål, som en proces.

4 02 Hvem praktiserer Nichiren Daishonins buddhisme Buddhatilstand er ikke et spørgsmål om at nå et mål, men om fortsat at styrke buddhaens verden i vores liv. Dette kaldes at opnå den uforlignelige vej (Daisaku Ikeda, Conversations & Lectures on the Lotus Sutra, Vol. 3, s. 13). At blive buddha handler altså ikke om at opnå en eller anden overmenneskelig tilstand, men om at fremelske og udvikle ens menneskelighed. En ændring i ens indre, ens sind, skaber forandringer i ens eget liv, i andre mennesker og i landet. En ændring i vores beslutning fører først og fremmest til en ændring i vores indre liv, som gør os i stand til at frembringe et enestående helbred, uudtømmelig styrke og uendelig visdom. Et liv, som har gennemgået en sådan transformation, vil også føre andre i retning af lykke, og det vil være viet til at overvinde lidelse. Dette vil ligeledes påvirke samfundet og naturen og gøre begge til et paradis med fred og fremgang (Daisaku Ikeda, tale i Nagano, Japan, den 6. august, Trykt i SGI-UK Guidance Booklet, Vol. 8, s. 50). De følgende kapitler gennemgår nogle af buddhismens grundlæggende principper. Om man beslutter sig for at praktisere buddhisme eller ej, giver filosofien en både rationel og humanistisk tilgang til livet. Folk, som hører om filosofien for første gang, siger ofte: Det er jo det, jeg altid har troet på. Det er fordi vi alle - dybt inde - kender de universelle sandheder, men ofte er blevet adskilt fra dem. Rejsen til det indre selv er et endeløst eventyr af opdagelse, erkendelse og glæde. (Uddrag fra Basics of Buddhism, af Pat Allwrigt). De, der praktiserer, følger den lære, som blev etableret af den japanske munk, Nichiren Daishonin, i I denne buddhisme er der ingen påbud, som begrænser vores liv. Der er en grundlæggende praktisering morgen og aften, som, kombineret med filosofien, leder folk til at respektere det, som er allermest værdifuldt: selve livet. Loven om årsag og virkning er central i den buddhistiske lære. Den går ud på, at hver eneste årsag vi skaber - i tanke, ord eller handling - har en virkning i vores eget liv og i vores omgivelser. Nichiren Daishonins lære siger, at den bedste måde at skabe positive årsager på er ved at chante Nam-myoho-renge-kyo. Ved at gøre det bringer vi os selv i overensstemmelse med livets højeste lov.

5 03 Hvad er buddhisme 04 Hvad er buddhatilstand Vores umiddelbare forestilling om buddhismen er ofte skabt af forskellige indtryk; statuer af buddhaer, munke iklædt safranfarvede gevandter i udsmykkede templer, vegetarer og pacifisme. Selv om filosofien og dens fredselskende udgangspunkt er meget tiltalende, virker buddhismen for mange nok også lidt idealistisk og verdensfjern. Nichiren Daishonins buddhisme er forankret i det daglige liv. Den er ikke en spirituel patentløsning - men er tanker, ord og handlinger, som har direkte relevans for alle. Soka Gakkai International (SGI) er en forening af mennesker, som praktiserer Nichiren Daishonins buddhisme. SGI tæller i 2005 mere end 12 mio. medlemmer over hele verden. Mange af disse mennesker har mødt praktiseringen i løbet af de sidste år, efter at have brudt med mange generationers tilhørsforhold til en anden religion eller filosofi. Buddhatilstand er ikke en form for transcendental livstilstand, adskilt fra det daglige livs virkelighed. Buddhatilstand betyder oplysning - oplysning til livets sande natur og potentiale. Det er en tilstand, alle rummer. Når denne tilstand bringes frem i vores liv, får vi mere energi, mod, beslutsomhed, medfølelse og visdom. Der er ingen påbud eller forskrifter i Nichiren Daishonins buddhisme, eftersom det at udvikle vores højere livstilstand, buddhatilstanden, gør os i stand til selv at bedømme moralsk og etisk. Disse bedømmelser baseres frem for alt på respekten for livets ukrænkelighed og på en voksende forståelse af, at der eksisterer en uomgængelig, universel lov om årsag og virkning. Buddhister tror ikke på himlen eller et liv efter døden, men snarere på livets evighed. Den fysiske krop svækkes efterhånden og må udskiftes, men essensen af vores liv fortsætter og bliver genfødt i en ny krop engang i fremtiden. Buddhismen lærer os, at livet skal nydes. Den anerkender livets lidelser men motiverer sine tilhængere til at udfordre dem. Herigennem vokser vi som mennesker og bliver stærke. Med hele vores potentiale til rådighed forbedrer vi både omstændighederne og livskvaliteten i vores eget liv så vel som i samfundet. Når vi ændrer vores liv i konstruktiv retning, har det en positiv påvirkning på vores omgivelser og samfund. Vores buddhistiske praktisering frembringer den indre kraft, som gør os i stand til dette.

6 05 Hvad består praktiseringen af Gongyo og daimoku Den daglige praktisering morgen og aften udføres som regel i vores eget hjem. Den består, dels af at recitere eller chante sætningen Nammyoho-renge-kyo, og dels af at recitere de to vigtigste kapitler i den højeste buddhistiske lære, Lotus Sutraen. Dette kaldes gongyo, som betyder ihærdig praktisering. Kort forklaret betyder Nam-myohorenge-kyo, at vi hengiver vores liv til den højeste lov, eller at vi bringer vores liv i rytme med hele universets livsrytme. At chante er en troshandling. Det kan naturligvis være svært at have stærk tro, når man lige er begyndt at praktisere. I begyndelsen er praktiseringen først og fremmest baseret på tillid til filosofien og til den person, som har introduceret én til denne. Vi chanter ud fra denne tillid og opfordres til at afprøve buddhismen, således at troen kan vokse via vores egne erfaringer med praktiseringens kraft. Det er altså ikke nødvendigt at tro på Nam-myoho-renge-kyo for at begynde at praktisere buddhisme. Studie Buddhismen opfordrer ikke til blind tro, og studiet af den buddhistiske lære er et vigtigt aspekt af at fordybe ens tro og forståelse. Nichiren Daishonins lære og måden, vi kan bruge den på i forhold til vores daglige liv og problemer, beskrives i de breve, Nichiren Daishonin skrev til sine disciple. Disse er samlet under navnet gosho. Handling Buddhismen erkender, at eftersom alt liv er forbundet på et dybt plan, er det umuligt at opnå sand og vedvarende lykke adskilt fra andre mennesker. Praktiserende bliver derfor opfordret til at praktisere både for sig selv og for andre. Hvis man bruger buddhismen til at overkomme éns egne problemer, praktiserer man for sig selv. Når man fortæller andre om egne erfaringer med buddhismen og støtter mennesker omkring sig i at overkomme deres problemer, praktiserer man for andre. De møder, som SGI-medlemmer holder i deres hjem over hele verden, er et eksempel på denne ånd. Det er et forum, hvor folk med forskellig baggrund kan mødes for at udveksle meninger og opmuntre hinanden. Man behøver ikke at praktisere denne buddhisme for at deltage i et møde. For interesserede er møderne en god mulighed for at lære mere om buddhismen. Her kommer den til udtryk på en konkret måde hos mennesker, som bruger læren i deres hverdag. På det personlige plan er målet at transformere vores liv, hvilket ofte omtales som menneskelig revolution. Buddhismen er ikke moralsk, så menneskelig revolution er ikke en selvfornægtende proces, men snarere en gradvis forandring, hvor vi opdager og søger at ændre de aspekter af vores liv, som påfører os selv og andre lidelse. Én persons menneskelige revolution kan være at overkomme en doven natur, mens en anden skal lære at slappe af og have det sjovt af og til. Nogle mennesker stræber måske efter at ændre deres tendens til at dominere, og andre søger måske at ændre de tendenser, som gør at de mister selvtilliden og lader sig dominere.

7 06 Hvad sker der, når man praktiserer 07 Hvilken tilstand skal jeg være i, når jeg chanter Nichiren Daishonins buddhisme fornægter ikke nogen form for begær. Den anerkender derimod begæret som en stærk, motiverende kraft i vores liv. Når folk begynder at praktisere, bliver de som regel opfordret til at chante for det, de ønsker eller længes efter. I de fleste tilfælde er det eneste, der adskiller os fra opfyldelsen af vores ønsker og begær, en slags mangel på rytme: at være på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, at sige det forkerte i det forkerte øjeblik. De, der begynder at chante, får derfor ofte hurtigt bevis for praktiseringen ved at deres ønsker bliver opfyldt. Det er et naturligt resultat af, at vi bringer vores liv i rytme med universet ved at udføre praktiseringens tre grundelementer; tro, studie og handling. Mange giver udtryk for tvivl omkring dette første bevis og affejer det med at være et rent tilfælde. Hvis man fortsætter praktiseringen, vil man imidlertid opleve, at denne første erfaring efterfølges af mange andre tilfælde. Bliver man ved, vil man gradvist opdage den dybere betydning af denne dybtgående livsfilosofi. Nichiren Daishonin definerede fordelene ved praktiseringen som en renselse af de seks sanser (synet, hørelsen, lugtesansen, smagssansen, følesansen og sindet). Fordele kan inddeles i to kategorier: de synlige og de usynlige. Det er selvfølgelig skønt at få synlige fordele i form af forbedrede omstændigheder, men praktiseringens varige fordele er imidlertid af den usynlige slags. Disse består af ændringer i ens karakter og personlighed, som er resultatet af, at ens liv bliver renset. Via disse indre forandringer bliver vi i højere grad i stand til at skabe forandringer i vores ydre omstændigheder og således ændre vores skæbne eller karma. Der findes ikke den ting, vi ikke kan chante for. Når vi bruger vores naturlige begær som motivation til at praktisere, renser vi vores liv, så vi får det, der er allermest nødvendigt for vores personlige lykke. Denne personlige lykke spredes uundgåeligt til andre og skaber lykke omkring os. Det er dét, der kaldes menneskelig revolution. Når man gør gongyo, skal man prøve udelukkende at koncentrere sig om præcis udtale og en stabil rytme. Det er ikke meningen, at man skal tømme sit sind, når man chanter Nam-myoho-renge-kyo. Det er heller ikke en slags selvhypnose. Når du begynder at chante Nam-myohorenge-kyo, kan du i første omgang højst sandsynligt kun tænke på at udtale ordene rigtigt. Når det er på plads, oplever de fleste, at det, som optager dem, ganske naturligt dukker op i deres tanker, mens de chanter. At chante Nam-myoho-renge-kyo er at bede. Når vi chanter, beder vi for en løsning på et hvilket som helst problem, som vi, vores venner, familie, land eller verden står overfor. Når vi chanter, frembringer vi visdom fra buddhatilstanden i vores liv, hvilket gør, at vi får en øget bevidsthed om - og indsigt i vores problemer. Til trods for at vi ikke hver gang finder en umiddelbar løsning på et problem, vil vi opleve, at håb og beslutsomhed vælder frem i vores liv. Hvis vi fortsætter med at praktisere og handle på denne måde i vores hverdag, vil en løsning helt sikkert vise sig. Det er vigtigt at huske, at det at chante ikke blot er en øvelse i at koncentrere sig. Det er den måde, hvorpå vi kan føre hele vores liv i en mere kreativ og tilfredsstillende retning. Derfor er det ikke nødvendigt at låse ens tanker fast og hele tiden sige til sig selv: Jeg må løse dette problem, jeg bliver nødt til at løse dette problem. Når vi har udtrykt vores bønner, slapper vi af og nyder at chante. I bund og grund ved vores indre visdom eller buddhatilstand godt, hvad der skal til for at gøre os lykkelige, også selv om vores bevidste sind måske ikke er klar over det. Mange mennesker fortæller, at selv om deres praktisering i begyndelsen kan være selvcentreret og rettet mod personlig tilfredsstillelse, begynder de efter et stykke tid at grave dybere i deres liv for at finde og ændre de fundamentale kilder til lidelse. Når det kommer til stykket, er det nemmere at tænke på andre, hvis vi har tillid til, at vores eget liv udvider og udvikler sig. Efterhånden som vi fortsætter, opdager vi tilmed, at det at praktisere for andre er et meget effektivt redskab mht. at skabe positive forandringer i vores eget liv. Ved at udvikle vores omtanke og medfølelse for andre, begynder vi at øse af kraften fra det større selv - buddhatilstanden - som er ét med universets uendelige kraft.

8 Hvorfor har jeg ikke hørt om denne 08 praktisering før 09 Hvordan praktiserer jeg Selvom Nichiren Daishonin grundlagde denne praktisering i Japan for ca. 700 år siden, har udbredelsen det meste af tiden været af begrænset omfang. For mange, især magthavere og autoriteter, var det en revolutionær lære. Læren siger jo blandt andet, at alle har buddhatilstand, selv ganske almindelige mennesker, og at alle - både mænd og kvinder, rige og fattige, uddannede og uuddannede - er lige. Da Japan dengang var et feudalt samfund, forventedes det, at bønderne skulle følge deres forfædres og herremænds traditionelle tro. Helt frem til vor tid led mange af Daishonins disciple under forfølgelser, og antallet af lægtilhængere forblev forholdsvis beskedent. Omkring år 1900 begyndte religionen shinto igen at vinde frem i Japan. Den var anerkendt som statsreligion, og et centralt kendetegn for troen var, at kejseren var en gud. Denne kejsertilbedelse medførte en voksende patriotisme og lydighed blandt folket, og den japanske regering begyndte i stigende grad at føre en militaristisk linie, hvilket resulterede i Japans deltagelse i anden verdenskrig. Lægorganisationen inden for Nichiren Daishonins buddhisme, som kaldes Soka Gakkai ( værdiskabende samfund ), blev grundlagt af pædagogen Tsunesaburo Makiguchi i Hans kompromisløse og åbne kritik af regeringens militarisme i begyndelsen af anden verdenskrig medførte, at han blev fængslet sammen med sin nærmeste tilhænger, Josei Toda. Makiguchi døde i fængslet. Toda blev løsladt ved krigens slutning og var da fast besluttet på at genopbygge og udvikle organisationen af læg-praktiserende. Dette blev understøttet af den konstitutionelle regering, der var indsat af de amerikanske besættelsesstyrker, og medførte, at der for første gang i Japans historie var religionsfrihed. Siden har Nichiren Daishonins buddhisme blomstret, ikke kun i Japan, men over hele verden. Der er nu over 12 mio. tilhængere verden over, med lægorganisationer i mere end 190 lande. Da Josei Toda døde i 1958, efterfulgte Daisaku Ikeda ham som præsident for organisationen, og under hans ledelse stiftedes Soka Gakkai International (SGI) i SGI spiller en aktiv rolle i verdenssamfundet og bygger broer via dialog på et globalt plan. Mange videnskabsmænd og lærde har udviklet sig til et punkt, hvor deres tankegang bevæger sig parallelt med buddhismens principper. Det er, som om tiden er ved at være inde til virkeligt at erkende værdien af Nichiren Daishonins buddhistiske livsfilosofi - både i forbindelse med hverdagslivet og de mange problemer, der truer menneskeheden. Når man begynder at praktisere hjemme hos sig selv, er første trin at sidde oprejst med håndfladerne samlet og åbne øjne. Det hjælper at fokusere på en tom væg for at undgå, at øjnene eller tankerne vandrer. At chante Nam-myoho-renge-kyo er ganske enkelt at sige denne sætning igen og igen. Du har måske hørt mere erfarne SGI-medlemmer gøre dette i et tempo, der virker halsbrækkende. Lad være med at prøve at efterligne det. Det vigtigste er oprigtighed og udtale. Nogle føler sig lidt dumme eller hæmmede ved tanken om at sidde og se på en væg og chante nogle mærkelige ord. Men når først de kommer i gang, mærker de ordenes dybe betydning, og følelsen af forlegenhed forsvinder hurtigt. Lydstyrken er ikke vigtig. Det vigtigste er en klar og livfuld stemme. Hvor længe, man chanter, er op til den enkelte. Nichiren Daishonin opfordrede os til at chante indtil vores hjerter er tilfredse. Dette kan jo variere meget alt efter vores umiddelbare omstændigheder og vores ønsker for fremtiden. Som en begyndelse kan 10 minutter morgen og aften være en god ide. At chante to gange dagligt er en vigtig rytme, fordi den afspejler den mest grundlæggende, todelte rytme i vores liv - dagen og natten. Nichiren Daishonin sagde, at vores praktisering skal være som rindende vand. Hellere chante 10 minutter to gange om dagen end to timer den ene dag og ingenting de næste tre dage. Som praktiseringen skrider frem, vil man helt naturligt ønske at chante mere hver dag. Når man reciterer gongyo, vil man højst sandsynligt få brug for hjælp. Det er en god ide at lære gongyo af en, som man kan chante sammen med. Der findes også kassettebånd, som kan være en støtte, når man skal lære den korrekte rytme og udtale. I begyndelsen føler du nok, at du aldrig vil lære det. Men pludselig en dag falder det hele på plads, lidt ligesom når man lærer at cykle. Med hensyn til at studere er der efterhånden mange bøger og blade til rådighed. Især er Nichiren Daishonins skrifter (gosho) vigtige. De bliver hver måned studeret i ens område, og du kan købe gosho på dansk, engelsk eller japansk, hvis du ønsker det. Månedsbladet i Danmark hedder Soka Renæssance. Det indeholder relevante studier, artikler og erfaringer, så vel som nyheder om aktiviteter i SGI-Danmark. AIS-bladet udkommer fire gange om året i samarbejde med Askov Højskole og indeholder artikler og interviews om fred, kultur og udannelse.

9 Der afholdes faste gruppe- og studiemøder over det meste af Danmark. Det er måske den bedste måde at få mere at vide på, uanset om du bare er nysgerrig eller ønsker at begynde at praktisere. Kulturcentret i København har en butik, hvor der kan købes bøger, og åbningstider kan oplyses på tlf.nr Som regel er der åbent i forbindelse med større møder.

10 10 Nam-myohorenge-kyo Når man er vildledt, kaldes man et almindeligt væsen, men som oplyst kaldes man en buddha. Det er lige som et anløbent spejl, der skinner som en juvel, når det pudses. Et sind, som er overskyet af illusioner fra livets iboende mørke, er som det anløbne spejl. Når det pudses bliver det uden tvivl til et klart spejl, som genspejler alle fænomeners egentlige natur og virkelighedens sande aspekt. Opbyd dyb tro og puds dit spejl flittigt dag og nat. Hvordan skal du pudse det? Blot ved at chante Nam-myoho-renge-kyo. Om at Opnå Buddhatilstand i Dette Liv Nichiren Daishonin, udvalgte breve og afhandlinger Bind 1, s. 39 Nam-myoho-renge-kyo udtrykker den højeste lov eller livets sande væsen, som gennemstrømmer alt i universet. Nam-myoho-renge-kyo (recitationen) blev grundlagt af Nichiren Daishonin. Han fremlagde sin lære offentligt den 28. april 1253 i Seicho Ji-templet i Japan. Myoho-renge-kyo er titlen på den kinesiske oversættelse af Lotus Sutraen, den højeste buddhistiske lære. Nam er et sanskrit-ord, der betyder hengivelse. Ifølge den buddhistiske tradition indeholder en sutras titel essensen af hele dens lære. Derfor siger Nichiren Daishonin i sit værk, Den ene essentielle sætning: Sikkert er det, at hvis du chanter denne sætning morgen og aften, læser du hele Lotus Sutraen korrekt (WND,923). Nam kommer altså fra sanskrit, og Myoho-renge-kyo er kinesisk. Det, at sætningen består af både et vesterlandsk (indo-europæisk) og et østerlandsk sprog, tydeliggør denne læres universelle karakter. Myoho er den mystiske lov. Myo betyder ubegribelig eller det, der ikke kan forklares, og henviser til livets sande væsen. Ho henviser til manifestationerne af dette. Myo fortolkes også som grundlæggende oplysning eller lovens sande natur, mens ho, der henviser til de faktiske fænomeners verden, står for mørke eller formørkelse. Renge betyder lotusblomst. Lotusblomsten blomstrer og bærer frø på én gang og er således et billede på samtidigheden af årsag og virkning. Dette er også udtryk for den mystiske lov. Lotusblomsten vokser og blomstrer i den mudrede sø, hvilket symboliserer buddhatilstanden, som vokser frem i det almindelige menneskes liv. Kyo betyder direkte oversat sutra - en buddhas stemme eller lære. Tegnet for Kyo var oprindelig tegnet for rendegarnet i et stykke stof, men kom senere til at også at betyde en logikkens tråd, fornuft, vej eller lov. Det blev derfor også brugt som betegnelse for en lære, som burde bevares. Kyo i Myoho-renge-kyo hentyder til, at Myoho-renge-kyo i sig selv er den evige, uforanderlige sandhed. Sat eller sad, det oprindelig ord på sanskrit for myo eller mystisk, oversættes som perfekt udsmykket. Derfor siger Nichiren Daishonin, at den mystiske lov rummer alle love og lærer i sig, og at det at chante Nam-myoho-renge-kyo indeholder samtlige gode praktiseringers fordele.

11 11 Gohonzon Gohonzon er Den mystiske lov, Nam-myoho-renge-kyo, udformet som et hengivelsesobjekt. Honzon betyder et højst respektværdigt objekt og go betyder ærværdig. Den Gohonzon, som SGI-medlemmer modtager, er en skriftrulle af papir med kinesiske tegn og sanskrit skrevet med sort sumiblæk. Tilsammen repræsenterer disse tegn livet i dets højeste tilstand: buddhatilstanden. Ned gennem midten af Gohonzon står, med større og kraftigere skrifttegn Nam-myoho-renge-kyo Nichiren. Ifølge Nichiren Daishonins lære vil den person, som tror på og chanter til Gohonzon - og lærer andre at gøre det samme - med sikkerhed opnå samme livstilstand, som han selv havde opnået, buddhatilstanden. Alle Gohonzoner er baseret på Dai-Gohonzon, som blev indskrevet af Nichiren Daishonin den 12. oktober Den Gohonzon, som SGI-medlemmer har i deres hjem, er en kopi af en Gohonzon, som blev indskrevet af den seksogtyvende højestepræst, Nichikan Shonin ( ).

12 12 Gongyo 14 Tro, praktisering og studie Gongyo betyder direkte oversat: ihærdig praktisering. I Nichiren Daishonins buddhisme betyder gongyo, at man reciterer en del af Hoben-kapitlet (andet kapitel) og Juryo-kapitlet (sekstende kapitel) fra Lotus Sutraen og chanter Nam-myoho-renge-kyo foran Gohonzon. At recitere sutraen er en forberedende praktisering, der hjælper med til at frembringe fordelene fra den primære praktisering - at chante Nam-myoho-renge-kyo. Gongyo udføres morgen og aften og udgør den grundlæggende praktisering i Nichiren Daishonins buddhisme. De tre grundlæggende aspekter i praktiseringen af Nichiren Daishonins buddhisme er tro, praktisering og studie. Tro betyder at tro på Gohonzon. Praktisering betyder at chante Nam-myoho-renge-kyo og gøre gongyo to gange dagligt samt at dele buddhismen med andre. Studie betyder at studere og forstå den buddhistiske lære. Af disse tre er tro den vigtigste for at opnå buddhatilstand. Tro leder til praktisering og studie, og det at praktisere og studere medvirker til at man fordyber sin tro. 13 Fordele 15 Buddha Man kalder praktiseringens konkrete beviser for fordele. Fordele kan inddeles i to kategorier: de synlige fordele og de usynlige fordele. De synlige fordele er konkrete forbedringer i vores omgivelser, som er et resultat af vores praktisering. Usynlige fordele er den øgede energi, glæde og indre livskvalitet, som de, der praktiserer buddhisme, oplever, samt den beskyttelse de opnår ved at være i rytme med livets universelle lov. En buddha er én, som forstår livets sande natur, og som leder andre til samme oplysning. I Indien betød ordet buddha oprindeligt én, som var opvågnet. Nichiren Daishonins buddhisme lærer os, at buddhaen eller buddhatilstanden, som er den højeste af de ti verdener, ligger latent i alle levende væsener. Den kan vækkes ved at chante Nam-myohorenge-kyo og ved at lære andre at gøre det samme.

13 16 Begær 17 Karma Ordet begær er en fælles betegnelse for alle de funktioner i livet, som medfører lidelse og blokerer vejen til oplysning. Under disse funktioner hører også ønsker og illusioner i den traditionelle forstand. Ifølge tidligere former for buddhisme sagde var alt i universet forgængeligt. Lidelse opstod af, begær og ved efterfølgende at være afhængig af noget, som i virkeligheden er forgængeligt og flygtigt. Eftersom intet varer evigt, skulle man forsøge at udrydde lidelse ved at udslette begær og illusioner og således opnå en tilstand af absolut uselviskhed eller nirvana. Nirvana blev ofte opfattet som en tilstand, man opnåede efter livet og efter døden. Senere buddhistiske retninger påpegede begrænsningerne ved denne opfattelse af lidelse og begær. For det første er ønsket om at opnå nirvana et stærkt begær i sig selv, og det at udrydde alle begær vil medføre udslettelse af selve livet, eftersom alle levende væseners største begær er at leve. I virkeligheden er jordiske begær en nødvendig drivkraft, der opretholder livet. Uden sult efter mad, ville vi ikke spise; uden begær efter sex, ville livet ikke fortsætte generation efter generation. Dog havde den tidlige buddhistiske anskuelse, at lidelse udspringer af begær, stadig stor indflydelse. Nichiren Daishonin løste dette dilemma via sin lære: Jordisk begær er oplysning (nirvana). Dette princip understreger, at vi kan opnå buddhatilstand ved at transformere vores illusioner og jordiske begær til oplyst visdom i stedet for at udrydde dem. Nirvana findes altså i denne verden. Således er jordisk begær og oplysning, i egentlig forstand, det samme. Oplysning er ikke udryddelse af begær. Det er en tilstand, hvori hele livet kan rummes, og hvor det opleves via en omdannelse af indre begærs negative påvirkninger til positivt begær. For eksempel kan vredens destruktive kraft omdannes til et lidenskabeligt begær efter fred og retfærdighed. I Nichiren Daishonins Ongi Kuden (De mundtligt overleverede lærer) står der: Alt taget i betragtning er Juryo-kapitlets dybeste mening ikke, at man skal overvinde sine fejlagtige opfattelser én efter én for at opnå oplysning. Man må forstå, at betydningen er at opnå oplysning, som man er. At forblive et almindeligt menneske. Han udbredte dét at chante Nam-myoho-renge-kyo til Gohonzon som den særlige praktisering, der kan frembringe buddhatilstanden og således omdanne jordisk begær til oplysning. I Ongi Kuden står der også: Nichiren og andre, som chanter Nam-myoho-renge-kyo, brænder nu de jordiske begærs bål og ser den oplyste visdoms ild foran sig. Karma er en ophobning af alle de årsager, vi skaber - og deres virkning. Det er således en kraft, der ligger dybt i vores liv og påvirker både nutid og fremtid. På sanskrit betød det oprindeligt handling. I buddhismen betyder det, at hver eneste mentale, verbale og fysiske handling - eller alt hvad vi tænker, siger og gør - indprenter sig i vores liv som en latent årsag. Disse årsager eller karma aktiveres af ydre påvirkninger og skaber så en effekt. Ifølge denne tankegang har handlinger i fortiden formet vores nutid, og vores handlinger i nuet afgør vores fremtid. Denne lov om karmisk årsag og virkning virker på tværs af fortid, nutid og fremtid. På samme måde er karma, som er skabt i tidligere liv, årsag til de forskelle, vi fødes med i denne verden.

14 18 Kosen-rufu 19 Liv og død Kosen-rufu betyder ordret at tage parti for og sprede (buddhismen) vidt og bredt. I praksis betyder dette at forklare det buddhistiske syn på livet til andre og at lære dem at chante Nam-myoho-renge-kyo. I et større perspektiv er kosen-rufu et andet ord for verdensfred, eftersom et af buddhismens absolut vigtigste mål er en verden uden krig, baseret på respekten for livets ukrænkelighed. Vejen til dette mål starter med den enkeltes menneskelige revolution, eller den indre transformation hos hver person, som praktiserer Nichiren Daishonins buddhisme. Ved at gennemgå en dyb menneskelig revolution opnår personen visdom, mod, medfølelse og energi. Dette påvirker helt naturligt alle områder af ens eget liv og ens omgivelser positivt. Det at forbedre familielivet, arbejdet eller de sociale relationer via den buddhistiske praktisering er altså i sig selv at bidrage til kosen-rufu. På samme måde er det at transformere de menneskelige begær, der fører til vold eller krig, den eneste metode til at sikre varig fred og harmoni i verden. Ifølge buddhismen er liv og død to faser af tilværelsen, som alle levende væsener må gennemgå. De fleste ser kun livet, som det begynder ved fødslen og slutter ved døden. Det buddhistiske perspektiv rækker imidlertid udover dette. Det anskuer livet som en uforanderlig kraft, der altid eksisterer, enten i sin manifesterede form kaldet liv eller i sin latente form, kaldet død. Fødsel og død er altså denne fundamentale livskrafts afgørende faser. Livet er den fase, hvor livskraften er manifesteret, og døden den fase, hvor den ligger latent. Den fundamentale livskraft forbliver uforandret og gentager sin cyklus af fødsel og død uden ophør. De fysiske manifestationer, som er materielle, vil med tiden forfalde og gå til grunde. Det, som muliggør, at livet fortsætter, er den energi, der ophobes i dets latente fase og forbereder det til genfødslen, hvor livet igen tager fysisk form. På denne måde følger livet og døden samme naturlige rytme som søvnen og den vågne tilstand. Ligesom søvn giver os mulighed for at hvile ud og blive friske til næste dag, giver døden livskraften mulighed for at restituere sig og blive klar til næste manifestation.

15 20 Middelvejen 21 De ni bevidstheder Middelvejen er den måde, hvorpå de yderste grænser i to ensidige, modsatrettede anskuelser overskrides (transcenderes). I tidlige buddhistiske lærer repræsenterer middelvejen en ophævelse af de to ekstremer: selvisk nydelse og selvopofrelse, eller materialisme og spiritualitet. Nichiren Daishonins buddhisme definerer imidlertid middelvejen som Nam-myoho-renge-kyo. Det er den højeste lov, eller sandheden om alle ting, som på én gang er essensen af både de spirituelle og de fysiske aspekter af livet. Det er vigtigt at forstå, at middelvejen ikke henviser til en form for kompromis mellem modsætninger, men snarere til en perfekt balance og værdi. De ni bevidstheder er ni opfattelsesniveauer, som er fælles for alle mennesker. De første fem bevidstheder svarer til de fem sanser - syn, hørelse, lugtesans, smagssans og følesans. Gennem disse fem sanser modtager vi information fra omverden. Den sjette bevidsthed samler de informationer, vi modtager, så vi kan bedømme ting rent fysisk: dette er en stol, den er hård; dette er et æble, det er spiseligt osv. Den syvende bevidsthed forholder sig til den usynlige eller abstrakte verden. Den gør os i stand til at foretage moralske eller værdimæssige bedømmelser: det er forkert at dræbe, Beethoven var en stor komponist, etc. Den ottende bevidsthed ligger i et dybere lag end vores bevidste sind - alligevel styrer den alle vores handlinger. Alle oplevelser og erfaringer fra både dette og tidligere liv - karma - ligger lagret i denne bevidsthed. Et individs grundlæggende natur og særlige karaktertræk - fremtoning, vaner, talenter, smag, stærke og svage sider - udspringer alt sammen fra den ottende bevidsthed. Den ottende bevidsthed skaber således en ramme for ens individuelle eksistens. Den niende bevidsthed ligger dybere endnu og forklares som Nam-myoho-renge-kyo, buddhatilstanden, eller selve livets essens. Dette bevidsthedsstadie kan beskrives som ren livskraft, uberørt af årsag og virkning. Når man tapper denne kraft ved at chante Nam-myohorenge-kyo, gør det én i stand til at rense de otte andre bevidstheder. Man kan også sige, at den rene livskraft fra den niende bevidsthed, buddhatilstanden, gennemtrænger hele vort væsen, når vi chanter Nam-Myoho-Renge-Kyo. Det medfører, at vi ser, hører, lugter og smager tydeligere, vores følesans bliver mere finere, og vi begynder at opfatte og bedømme både den fysiske og den abstrakte verden med større klarhed. Vi ser mere klart og bliver i stand til at ændre de negative aspekter af vores karma. De aspekter som skaber lidelse, og som strider mod livets højeste lov og dermed forhindrer os i at udvikle vores fulde potentiale.

16 22 Enheden mellem livet og dets omgivelser 24 De ti verdener På japansk: esho funi. Dette princip fastslår, at livet og dets omgivelser er uadskillelige, at de er spejlbilleder af hinanden. I sit skrift On Omens siger Nichiren Daishonin:... omgivelserne er som skyggen og livet som kroppen. Uden kroppen er der ingen skygge, og uden livet ingen omgivelser. På samme måde er livet også formet af omgivelserne (WND, 644). Således lærer buddhismen os, at hvis man vil ændre dit liv, nytter det ikke noget at omstændighederne skylden. Tværtimod må man ændre dét i sig selv, som har forårsaget de omstændigheder, man befinder dig i. Når man ændrer sig, vil ens omgivelser afspejle denne forandring. 23 Enheden mellem krop og sind På japansk: shikishin funi. Dette princip forklarer, at de to tilsyneladende forskellige aspekter - kroppen (det fysiske liv) og sindet (ånden) - i virkeligheden er to forbundne dele af samme helhed og således uadskillelige. Derfor vil åndelig lidelse uundgåeligt skabe fysisk lidelse og omvendt. Ti tilstande der findes i alle, og som vi hele tiden bevæger os imellem, fra det ene øjeblik til det næste. Helvede En tilstand hvori man føler sig fuldstændigt fastlåst af omstændighederne. Til tider overvældet af vrede og trang til at ødelægge og andre gange af apati og fortvivlelse. I denne tilstand føler man ingen frihed, har meget lidt energi og gennemgår ekstreme og ubeskrivelige lidelser. Sult En tilstand der karakteriseres af umætteligt begær efter mad, sex, magt, rigdom, prestige, nydelse osv. En person i denne tilstand lider under uophørlig og stærk længsel og er ude af stand til at dette begær slukket, selv efter at det er blevet mættet. Dyriskhed En tilstand hvori man styres af instinkter, mangler sund fornuft og moral og kun lever i øjeblikket. En person i denne tilstand frygter de stærke og ser ned på og dominerer de svage. Helvede, sult og dyriskhed kaldes for de tre onde stier.

17 Vrede En tilstand hvori man er domineret af egoisme, selviskhed, konkurrencelyst, arrogance og behovet for at være den bedste til alt.helvede, sult, dyriskhed og vrede kaldes for de fire onde stier. Menneskelighed eller ro I denne rolige tilstand er ens dømmekraft klar. Man kan kontrollere sine instinktive begær ud fra sund fornuft og handler i harmoni med omgivelserne. Det er imidlertid en skrøbelig tilstand, der let kan gå over i apati. Hvis tilstanden brydes, ryger man let i helvedestilstanden. Ekstase eller glæde Den nydelse vi føler, når vores begær bliver opfyldt. I modsætning til buddhatilstandens dybe lykke er denne tilstand imidlertid flygtig, og den forsvinder med tiden eller ved den mindste ændring i vores omstændigheder. Lærdom En tilstand hvori man ved at lære af andre søger at tilegne sig færdigheder, finde en varig sandhed eller udvikle sig selv. Erkendelse eller Fordybelse En tilstand hvori man erkender dele af sandheden gennem egne observationer og anstrengelser. De to verdener, lærdom og erkendelse, ligger meget tæt op ad hinanden. Begge tilstande har det negative aspekt, at man let kan blive selvoptaget eller arrogant og tro, at man ved alt. Bodhisattva I denne tilstand stræber man ikke kun efter egen oplysning, men hengiver sig også til at lindre andres lidelser gennem medfølende, uselviske handlinger. Boddhisattvatilstanden kan imidlertid også indeholde selvopofrelsens negative aspekt. Dette kan føre til en manglende respekt for ens eget liv og en nedladende holdning over for andre mennesker. De fleste mennesker bevæger sig det meste af tiden rundt i disse seks lavere verdener. Vi er under konstant indflydelse af ydre påvirkninger og er derfor ekstremt sårbare overfor ændringer i vores omstændigheder. De fire højeste verdener eller ædle stier karakteriseres ved, at man må gøre en indsats for at manifestere dem.

18 25 Shakyamuni (eller Siddharta Gautama) Buddhatilstand En tilstand af sand og ubrydelig lykke, af perfekt og absolut frihed. Den karakteriseres ved ubegrænset visdom, mod, medfølelse og energi. Eftersom hver enkelt livstilstand indeholder de ti andre, afslører sågar de fire onde stier deres positive og oplyste aspekter i buddhatilstanden. På den måde bliver vores egen forståelse af helvede et grundlag for medfølelse. Sult omdannes til begær efter at støtte andre i at få deres buddhatilstand frem. Dyriskhed frembringer den instinktive visdom, og vreden antænder et stærkt begær efter fred og retfærdighed i samfundet. De ti verdener er del af et langt større filosofisk system, som kaldes ichinen sanzen. Det blev udformet af den kinesiske vismand, T ien-t ai ( ), og er baseret på Lotus Sutraen. Ichinen sanzen betyder ordret hvert enkelt livsøjeblik indeholder tre tusinde muligheder. Det forklarer forholdet mellem den dybeste sandhed, Nam-myohorenge-kyo, og dagliglivets verden. T ien-t ai påviste med dette princip, at alt i livet - krop og sind, én selv og ens omgivelser, de levende og de døde, årsag og virkning - er en uløselig del af hvert eneste øjeblik af et menneskes liv. Shakyamuni, buddhismens grundlægger, levede for 2500 år siden i det nordlige Indien. Han blev født som prins af Shakya-stammen, men allerede i sin tidlige ungdom var han dybt bekymret over det, han så som menneskets fire uundgåelige lidelser: fødsel, sygdom, alderdom og død. Han gav afkald på sit liv i luksus og gav sig ud på en spirituel søgen efter den grundlæggende årsag til - og løsning på menneskets lidelser. I flere år praktiserede Shakyamuni streng askese (forsagelse) og fulgte tidens forskellige filosofier og lærer. Han måtte imidlertid afvise alle, da de ikke kunne give ham de svar, han søgte. Han havde indset, at han selv måtte finde svaret og satte sig under et figentræ i nærheden af byen Gaya (nu Bihar) for at meditere. Dét førte ham til oplysning og erkendelse af livets sande natur. Fra da af videregav han sin oplysning til mange mennesker på forskellige måder, og han fortsatte med at prædike til sit livs sidste øjeblik. Han døde i en alder af 80, og det siges at hans sidste ord var: Alt, hvad der består, indeholder forfald! Søg din frelse!. (TW Rhys Davids [overs.], Dialogues of the Buddha, [London: Pali Text Society, 1910], vol. 2, s. 173).

19 26 Lotus Sutraen Efter Shakyamunis død stiftede hans disciple det første buddhistiske råd for at indsamle hans mange prædikener med henblik på eftertiden. Ca. et århundrede efter hans død opstod der en splittelse i kredsen, og den delte sig i to buddhistiske hovedstrømninger: Theravada (eller Hinayana) og Mahayana. Theravada-buddhisterne holdt sig strengt til de forskrifter og den praktisering, som Shakyamuni oprindelig havde formuleret og lagde især vægt på hans tidlige lære. Den liberale Mahayana-retning tolkede Shakyamunis lære mere frit. De lagde vægt på hans senere lære og på at sprede buddhismen i samfundet via almindelige menneskers handling. Denne splittelse viste sig også geografisk: Theravada bevægede sig primært sydover gennem Sri Lanka, Burma, Thailand, Cambodia, Laos og andre dele af det sydøstlige Asien. Mahayana i nordlig retning gennem det centrale Asien, Kina, Korea og nåede Japan i det sjette århundrede efter Kristi fødsel. Lotus Sutraen er en Mahayana-sutra, som afslører alle fænomeners sande aspekt og Shakyamunis sande identitet som Buddhaen, der opnåede oplysning for uendelig mange år siden. Den er et af de mest populære buddhistiske skrifter og påpeger, at alle mennesker kan opnå buddhatilstand. Der eksisterer tre kinesiske oversættelser af den originale sanskrit-tekst. Den japanske titel på Kumarajivas meget roste oversættelse er Myoho renge kyo (Den vidunderlige lovs Lotus Sutra). I Kina og Japan antyder titlen Lotus Sutra som regel denne oversættelse af Kumarajiva. Nagarjuna, der levede i Indien omkring år , citerede Lotus Sutraen i sin Afhandling om visdommens vidunderlige fuldkommenhed. Vasubandhu, som menes at have levet i det fjerde eller femte århundrede, skrev en tolkning af den. I Kina havde Kumarajivas Den vidunderlige lovs Lotus Sutra stor indflydelse og blev læst af mange. T ien t ai ( ) opstillede en sammenlignende klassifikation af alle de sutraer, som benævntes De fem perioder og otte lærer, og som stiller Lotus Sutraen over alle andre sutraer. Med udgangspunkt i Lotus Sutraen skabte han sine tre hovedværker, som blev det teoretiske grundlag for T ien t ai Skolen. Prins Shotoku af Japan ( ) udnævnte Lotus Sutraen til at være en af de tre lærer, som, sammen med to andre sutraer, kunne beskytte landet. I Heian-perioden ( ) grundlagde Dengyo T ien t ai s lære i Japan, og den blev én af de største buddhistiske skoler, Tendai Skolen. Udviklingen af Mahayana-filosofien blev stærkt fremmet af store lærde som Nagarjuna i Indien, T ien t ai i Kina og Dengyo i Japan. Men efterhånden som den buddhistiske filosofi og praktisering udbredtes i Asien, blev den påvirket af disse landes kulturforskelle og ændrede sig i forskellige retninger. I Kamakura-periodens Japan ( ) eksisterede der et utal af buddhistiske retninger, og samtidigt var buddhismen gået ind i Lovens sidste periode. Dette er den sidste af tre perioder, som efterfølger en Buddhas død, og er en tid, hvor den buddhistiske lære er præget af forvirring og mister sin kraft mht. at lede folk til oplysning. Lovens sidste periode efter Shakyamuni siges at vare i år og at være startet i 1052.

20 27 Nichiren Daishonin Det var under disse forvirrede og splittede forhold i det trettende århundredes kaotiske Japan, at Nichiren Daishonin ( ) blev født. Nichiren Daishonin var overbevist om Lotus Sutraens overlegenhed blandt de buddhistiske skrifter, og ud fra denne overbevisning erklærede han, at den evige sandhed, Loven (livets essens), som gennemsyrer alt i universet, er krystalliseret i sutraens titel: Myoho-renge-kyo. Efter mange års studier konkluderede han, at det at chante Nam-myoho-renge-kyo er den korrekte buddhistiske praktisering i Lovens sidste periode. Ved at manifestere sin oplyste tilstand i et hengivelsesobjekt, Gohonzon, gav han samtidig enhver, der måtte ønske det, mulighed for at frembringe sin indre buddhatilstand. Nichiren Daishonins umiddelbare efterfølger, den 2. højestepræst Nikko Shonin, indsamlede og kopierede originalmanuskripterne af de afhandlinger og breve, som Daishonin havde skrevet til sine disciple. På trods af svære og turbulente tider fortsat dette op gennem århundrederne. Således var det muligt for Soka Gakkais anden præsident, Josei Toda, efter sin tiltrædelse i 1951, at udgive skrifterne på Japansk, samlet i ét bind med titlen Gosho (direkte oversat: Ærværdige skrifter). Disse skrifter, som udgør læren om Nichiren Daishonins buddhisme, er gennem flere år blevet oversat til engelsk (og nu også dansk). De bind, der indtil videre er oversat, er udgivet af SGI med titlen The Writings of Nichiren Daishonin (WND), på dansk Nichiren Daishonin, udvalgte breve og afhandlinger. Nichiren Daishonin blev født den 16. februar 1222 i den lille fiskerby Kominato i Awa-provinsen. Han fik navnet Zennichi-maro (Strålende Sol), og da han fyldte tolv, blev han munk i templet Seicho-ji, hvor han studerede både buddhistiske og verdslige lærer. Som 16-årig blev han præsteindviet og tog navnet Zesho-bo Rencho. Han var imidlertid dybt bekymret over den tids mange splittede og ofte modstridende buddhistiske retninger. Derfor brugte han de følgende 16 år på at opsøge de største centre for buddhistisk lærdom i Japan. Her studerede han alle tilgængelige sutraer og disses tolkninger samt de mange forskellige skolers lærer. Ved slutningen af denne periodes intense studier, var han overbevist om, at Shakyamunis højeste lære er Lotus Sutraen. Han besluttede derfor at træde frem og anklage tidens ledende sekter for fejlagtige opfattelser, til trods for de uundgåelige forfølgelser, dette ville medføre. I en alder af 32 vendte Nichiren Daishonin tilbage til Seichoji-templet. Om eftermiddagen den 28. april 1253 talte han til en forsamling af præster og lægfolk, som var kommet for at høre konklusionen på hans mangeårige studier. I denne prædiken erklærede han, at fremsigelsen af Nam-myoho-renge-kyo er den eneste lære i Lovens sidste periode, som har kraft nok til at lede alle mennesker til buddhatilstand i dette liv. Han tog navnet Nichiren (Sol Lotus) og begyndte at tilbagevise tidens udbredte lærer, så som nembutsu, zen, shingon og ritsu. Han påpegede, at alle disse, på den ene eller anden måde, gik imod Shakyamunis lære. Den lære ifølge hvilken kun Lotus Sutraen har kraft til at fri folk fra lidelse i Lovens sidste periodes kaotiske tid. I modsætning til at lindre folks lidelser var de andre buddhistiske skoler i virkeligheden med til at skabe lidelserne. Dette var en revolutionær erklæring, og da den lokale lensmand (en tilhænger af Nembutsu-skolen) hørte den, beordrede han sine samuraier til at arrestere Nichiren Daishonin. Nichiren undslap kun med nød og næppe. Han drog til samurai-regeringens hovedstad, Kamakura, og påbegyndte sin livslange kamp for at udbrede Nam-myoho-rengekyo. Han flyttede ind i en lille hytte i Matsubagayatsu og tilbragte her de følgende år med at omvende den ene person efter den anden og tiltrak efterhånden en voksende skare af tilhængere. På den tid oplevede Japan mange usædvanligt voldsomme storme, jordskælv, tørke- og hungersnødperioder, epidemier og andre katastrofer. Gaderne flød med lig, og regeringens hjælpeforanstaltninger, såvel som præsternes bønner i templerne,

21 var virkningsløse. I august blev Kamakura ramt af et jordskælv, som ødelagde mange huse og størstedelen af byens templer. Daishonin kendte den grundlæggende årsag til alle disse katastrofer, og endnu en gang vendte han tilbage til sutraerne. Han var overbevist om, at han (om nødvendigt via en religiøs debat) ville kunne bevise sin læres sandhed. Den 16. juli 1260 indsendte han de dokumentariske beviser, han havde fundet, til områdets forhenværende regent, Hojo Tokiyori, der var den mest indflydelsesrige mand i Kamakura. Dokumentet var en afhandling med titlen Om at etablere den rette lære, der kan skabe fred i landet. Ifølge dette værk tilskrev han årsagen til landets katastrofer bagtalelsen af Den sande lov og troen på falske lærer. Dvs. lærer som motiverede folk til at forholde sig passivt overfor deres problemer og nøjes med at håbe på frelse efter døden. Udover dette forudsagde han, at to af de tre plager og syv katastrofer, der beskrives i sutraerne - interne stridigheder og invasion udefra - ville indtræffe, men mindre støtten til de vildledende skoler ophørte, og Lotus Sutraens lære øjeblikkeligt blev respekteret. Der kom ikke noget officielt svar på dokumentet, men en gruppe Nembutsu-tilhængere, som sandsynligvis var blevet opildnet af præster og regeringsmænd, angreb hans opholdssted natten til den 27. august. Endnu en gang undslap Nichiren Daishonin, men han vendte tilbage til Kamakura det følgende forår. Denne gang havde Nembutsu-præsterne og de offentlige instanser udstedt falske anklager imod ham, og uden retssag og undersøgelser blev han sendt i eksil på halvøen Izu. Dette område var domineret af Nembutsu-tilhængere, og man håbede at han ikke ville overleve lokalbefolkningens vrede. Daishonin fik dog midlertidigt husly hos en fisker ved navn Funamori Yasaburo og dennes kone. Senere vandt han endog den lokale lensmands gunst efter vellykket bøn for helbredelse af dennes sygdom, hvilket resulterede i, at lensmanden konverterede til Daishonins lære. Efterhånden mindskedes modstanden mod Nichiren Daishonin tilstrækkeligt til, at han blev benådet, og i februar 1263 vendte han atter tilbage til Kamakura. Hans problemer var dog langt fra overstået. En aften i nærheden af Komatsubara på en rejse gennem Awa-provinsen blev han og hans tilhængere overfaldet af fjender. I den efterfølgende kamp fik han flænget sin pande af et sværd, brækket sin ene hånd, og to af hans tilhængere blev dræbt, inden angriberne trak sig tilbage. Uanfægtet arbejdede Nichiren Daishonin de følgende tre år med at udbrede Nam-myoho-renge-kyo i og omkring Awa-provinsen. I starten af 1268 vendte han tilbage til Kamakura. I januar samme år modtog regeringen et brev fra Kublai Khan, den mongolske hærfører, som havde erobret store dele af det asiatiske fastland. Han krævede, at Japan skulle sværge troskab over for det mongolske imperium og betale herskerskat - eller forberede sig på en invasion. Brevet bekræftede Nichiren Daishonins tidligere forudsigelse angående invasion, hvilket han, i et nyt dokument, mindede regeringen om og fremsendte i april. Han bad dem indtrængende om at tage denne advarsel alvorligt og lytte til hans råd. Da han stadig ikke modtog svar, sendte han elleve breve til indflydelsesrige politiske og religiøse ledere, hvori han krævede tilladelse til at fremlægge og bevise sin lære i en offentlig, religiøs debat. Igen udeblev svarene. Regeringen besluttede også at ignorere den mongolske hærførers brev, og for en tid virkede det, som om truslen om invasion var tilbagetrukket. Japans problemer forsvandt dog ikke. I 1271 var landet plaget af vedvarende tørke, og regeringen bad en fremstående og populær præst ved navn Ryokan om at bede for regn. Da Nichiren hørte om dette, sendte han følgende skriftlige udfordring til Ryokan: hvis det lykkedes Ryokan at fremskaffe regn, skulle Nichiren blive hans discipel, men hvis det derimod slog fejl, skulle Ryokan blive Nichirens discipel. Ryokan tog imod udfordringen, men til trods for både hans og hundrede andre præsters bønner faldt der ingen regn. I stedet for at holde sit løfte til Daishonin begyndte Ryokan at sprede ondskabsfulde rygter om ham. Daishonin blev kaldt til at møde med Hei no Saemon, den næstøverste leder for politivæsenet og militærdirektoratet. Daishonin tilbageviste anklagerne mod ham og gentog sine forudsigelser om, at landet ville gå til grunde, hvis det fortsat modsatte sig Den sande lov. Den 10. september 1271 fik Hei no Saemon Daishonin arresteret, anklaget for landsforræderi og idømt eksil på den fjerntliggende og golde ø, Sado. Om natten besluttede Hei no Saemon imidlertid egenrådigt, at Nichiren Daishonin ikke skulle nå frem til Sado. I stedet blev han ført til en henrettelsesplads på stranden ved Tatsunokuchi for at blive halshugget. Netop som bøddelen hævede sit sværd til det dødbringende slag, fór et skinnende objekt hen over nattehimlen (man mener, at det var en meteor, og fænomenet er registreret i de officielle optegnelser fra den tid). Dette skræmte Hei no Saemons mænd i en sådan grad, at det var umuligt at gennemføre henrettelsen. I stedet blev

Den buddhistiske tilflugt

Den buddhistiske tilflugt Den buddhistiske tilflugt Af Merete Boe Nielsen Tilflugt handler om, hvor vi søger vores lykke, og begrebet er grundlæggende i buddhismen. Det gælder for alle buddhister, ligegyldig hvilken buddhistisk

Læs mere

Bodanath stupaen i Kathmandu, Nepal. 4 Ædle Sandheder

Bodanath stupaen i Kathmandu, Nepal. 4 Ædle Sandheder Bodanath stupaen i Kathmandu, Nepal 4 Ædle Sandheder Alt indebærer lidelse (eller elendighed) Lidelser har en årsag Der findes en tilstand uden lidelse Der er en vej til lidelsernes ophør Alt i Buddha's

Læs mere

De 24 (2x12) Hellige Nætter af Malue Wittusrose

De 24 (2x12) Hellige Nætter af Malue Wittusrose De 24 (2x12) Hellige Nætter af Malue Wittusrose Ifølge gamle kilder er der 24 hellige nætter omkring Julen hvor energien er særlig stærk, og hvor vi med fordel kan meditere, bede og sætte nye intentioner

Læs mere

Selvkontrol. Annie Besant. www.visdomsnettet.dk

Selvkontrol. Annie Besant. www.visdomsnettet.dk 1 Selvkontrol Annie Besant www.visdomsnettet.dk 2 Selvkontrol Af Annie Besant Fra Theosophy in New Zealand (Oversættelse Thora Lund Mollerup & Erik Ansvang) Hvad er det i mennesket, som det ene øjeblik

Læs mere

Et varmt velkommen til niveau 2 studiekursus!

Et varmt velkommen til niveau 2 studiekursus! 1 Et varmt velkommen til niveau 2 studiekursus! Det er med stor glæde, at vi nu for første gang kan tilbyde niveau 2 (i det europæiske system) i Danmark! Meningen med dette niveau 2 studiekursus er at

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Kend dig selv. Abraham Maslow (1908-1970), amerikansk psykolog

Kend dig selv. Abraham Maslow (1908-1970), amerikansk psykolog Frygten for ens egen storhed eller at undgå sin skæbne eller at løbe bort fra ens bedste talent én ting er sikker, vi besidder alle muligheden for at blive mere, end vi faktisk er. Vi har alle uudnyttet

Læs mere

Nichiren Buddhismens Trosgrundlag og lære i Soka Gakkai

Nichiren Buddhismens Trosgrundlag og lære i Soka Gakkai Nichiren Buddhismens Trosgrundlag og lære i Soka Gakkai Nichiren Buddhisme lærer, at alle mennesker er i stand til at manifestere buddhatilstand i dette liv, i deres nuværende form. Det kan imidlertid

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Læsninger: 1. Mos. 18,20-33 og Luk. 18,1-8 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Det er

Læs mere

Bodanath stupa en i Kathmandu, Nepal symbol på Nirvana. 4 Ædle Sandheder

Bodanath stupa en i Kathmandu, Nepal symbol på Nirvana. 4 Ædle Sandheder Bodanath stupa en i Kathmandu, Nepal symbol på Nirvana 4 Ædle Sandheder Alt indebærer lidelse (eller elendighed) Lidelser har en årsag Der findes en tilstand uden lidelse Der er en vej til lidelsernes

Læs mere

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Kilde: Mindfulness Mark Williams & Danny Penman At skifte perspektiv Du sidder på en bakketop

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

Indhold. Del A Nichiren Daishonins liv 31. Del B Verdens Helt 51. Del C Grundprincipper i Nichiren Daishonins buddhisme 71. Del D SGIs Historie 93

Indhold. Del A Nichiren Daishonins liv 31. Del B Verdens Helt 51. Del C Grundprincipper i Nichiren Daishonins buddhisme 71. Del D SGIs Historie 93 1 2 3 Indhold Spørgsmål til SGI-Danmarks studieeksamen Niveau 1, 2012 7 Uddrag fra Vejledning om studie af Daisaku Ikeda, SGIs Præsident 28 Del A Nichiren Daishonins liv 31 Del B Verdens Helt 51 Del C

Læs mere

Introduktion. Din mulighed nu er at ændre hele verden

Introduktion. Din mulighed nu er at ændre hele verden Introduktion Dét du søger at opnå, ved at læse denne bog, er en tilstand af indre ro og stilhed. Din rejse er en rejse i selvopdagelse og selvforståelse. Imidlertid må du erkende, at dette ikke er noget,

Læs mere

Erogi Manifestet. Erogi Manifestet

Erogi Manifestet. Erogi Manifestet Erogi Manifestet Erogi Manifestet Vi oplever erogi som livskraft Vi har modet til at sige ja Vi er tro overfor os selv Vi elsker, når vi dyrker sex Vi er tilgængelige Vi gør os umage Vi har hemmeligheder

Læs mere

Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD

Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD Alle mennesker beder på et eller andet tidspunkt, selv om man måske ikke bekender sig som troende. Når man oplever livskriser, så er det

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

Principperne om hvordan man opdager nye sandheder

Principperne om hvordan man opdager nye sandheder Principperne om hvordan man opdager nye sandheder Principper del 1: Det første skridt mod sandheden Hvilke principper bør vi følge, eller hvilke skridt skal vi tage for at genkende sandheden i en eller

Læs mere

Salmer: 17.1-8, (Dåb 448), 59, 582, 438, 477, 17.9-12 Tekster: 1 Mos 1,27-31, Hebr 5,1-10, Mark 9,14-29

Salmer: 17.1-8, (Dåb 448), 59, 582, 438, 477, 17.9-12 Tekster: 1 Mos 1,27-31, Hebr 5,1-10, Mark 9,14-29 Salmer: 17.1-8, (Dåb 448), 59, 582, 438, 477, 17.9-12 Tekster: 1 Mos 1,27-31, Hebr 5,1-10, Mark 9,14-29 Jeg synes der er to spørgsmål, der uvægerligt melder sig i forbindelse med evangeliet, vi lige har

Læs mere

Tekster: Job 5,8-16, 1 Kor 15,1-10a, Luk 18,9-14. 739 Rind nu op 54 Hvad mener I om Kristus 365 Guds kærlighed ej grænse ved 7 Herre Gud

Tekster: Job 5,8-16, 1 Kor 15,1-10a, Luk 18,9-14. 739 Rind nu op 54 Hvad mener I om Kristus 365 Guds kærlighed ej grænse ved 7 Herre Gud Tekster: Job 5,8-16, 1 Kor 15,1-10a, Luk 18,9-14 Salmer: Lem Kirke kl 9.00 739 Rind nu op 54 Hvad mener I om Kristus 365 Guds kærlighed ej grænse ved 7 Herre Gud Rødding Sognehus kl 10.30 739 Rind nu op

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

Dharma Dhrishti Issue 1, Spring 2009

Dharma Dhrishti Issue 1, Spring 2009 BUDDHISM I VESTEN Dzigar Kongtrul Rinpoche Mine tanker om buddhismen i Vesten har ændret sig gennem årene. På nuværende tidspunkt er jeg meget positiv og optimistisk. Ikke, at jeg var skeptisk eller tvivlende

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde

Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde Efter morens selvmord havde Bodil Wellendorf svært ved at se meningen med livet. Men så fandt hun ro som nonnen Ani Tenzin Af Marie Varming, februar

Læs mere

Livet giver dig chancer hver dag

Livet giver dig chancer hver dag Gnisten som guide I de momenter, hvor du lykkes at være dig selv, kommer helheden. Hvis du på dit livs rejse får nogle af de glimt igen og igen, begynder det at blive mere meningsfyldt at leve. Når gnisten

Læs mere

Forudsætningen for fred

Forudsætningen for fred 1 Forudsætningen for fred Erik Ansvang www.visdomsnettet.dk 2 Forudsætningen for fred Af Erik Ansvang Når samfundet mister troen på sin egen fremtid, skabes der forestillinger om undergang. Ønske og virkelighed

Læs mere

Studie. De tusind år & syndens endeligt

Studie. De tusind år & syndens endeligt Studie 15 De tusind år & syndens endeligt 83 Åbningshistorie Der, hvor jeg boede som barn, blev det en overgang populært at løbe om kap i kvarteret. Vi have en rute på omkring en kilometer i en stor cirkel

Læs mere

Åbenbaring. Johannes 17:3 Og dette er det evige liv, at de kender dig, den eneste sande Gud, og ham, du har udsendt, Jesus Kristus.

Åbenbaring. Johannes 17:3 Og dette er det evige liv, at de kender dig, den eneste sande Gud, og ham, du har udsendt, Jesus Kristus. Åbenbaring Åbenbaring er en vigtig del af livet med Gud og det er måske en del vi her i den vestlig verden har svært ved at forstå. Fordi vi er meget kundskabs orienteret, tror mange at de kan læse sig

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. 09-08-2015 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. Teksten giver et billede hvor Jesus er placeret midt i datidens religiøse centrum. Der talte Jesus et Ord. Et ord som nu er gentaget

Læs mere

Et varmt velkommen til niveau 1 studiekursus 2014!

Et varmt velkommen til niveau 1 studiekursus 2014! 1 Et varmt velkommen til niveau 1 studiekursus 2014! Meningen med dette niveau 1 studiekursus er at dække nogle af de vigtigste aspekter i Nichiren Daishonins buddhisme. Vores udgangspunkt for at forstå

Læs mere

Dag 2. Forstå, hvem du er, med Enneagrammet

Dag 2. Forstå, hvem du er, med Enneagrammet Jeg bruger personlighedstype-systemet Enneagrammet 2 som kilde til selvindsigt. Da jeg først hørte om dette personlighedstypesystem, tænkte jeg, at det ikke interesserede mig. Allerede på universitetet

Læs mere

2. søndag i fasten Prædiken i Andst kirke kl

2. søndag i fasten Prædiken i Andst kirke kl 2. søndag i fasten Prædiken i Andst kirke kl. 14.00 Salmer DDS 646 Som lilliens hjerte kan holdes i grøde 609 Dybt fornedres skal enhver DDS 580 Jesus, dødens overvinder DDS 392 Himlene, Herre DDS 28 De

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 15-05-2016. Tekst. Johs. 14, 15-21. Der er altid noget overstadigt over Pinsesøndags gudstjeneste. Det er så let at synge og i al sin glans stråler livslyset over Guds nåde. Det er centrum

Læs mere

Prædiken til Nytårsdag, 1. januar 2014 kl. 17, Vor Frue kirke. Tekster: Sl. 90 og Matt. 6,5-13. Salmer: 712, 434, 586 / 588, 125, 718, 716.

Prædiken til Nytårsdag, 1. januar 2014 kl. 17, Vor Frue kirke. Tekster: Sl. 90 og Matt. 6,5-13. Salmer: 712, 434, 586 / 588, 125, 718, 716. Prædiken til Nytårsdag, 1. januar 2014 kl. 17, Vor Frue kirke. Tekster: Sl. 90 og Matt. 6,5-13. Salmer: 712, 434, 586 / 588, 125, 718, 716. Af domprovst Anders Gadegaard Den første dag i et nyt år er en

Læs mere

Familien - livets vigtigste vækstgruppe

Familien - livets vigtigste vækstgruppe 1 Familien - livets vigtigste vækstgruppe Erik Ansvang www.visdomsnettet.dk 2 Familien livets vigtigste vækstgruppe Af Erik Ansvang Et menneske er sædvanligvis knyttet til familiegruppen af to årsager:

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Lær dig selv at kende gennem Colour Mirrors farverne.

Lær dig selv at kende gennem Colour Mirrors farverne. Lær dig selv at kende gennem Colour Mirrors farverne. Et eksempel Hvem er jeg? Navn.: Kvinde Fødselsdato: xx.xx.xxxx 2015 Healing og Balance Lina Starcke Larsen 1 Hvad er min sjælsfarve/grundfarve? På

Læs mere

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste.

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. 1 16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. Tekster: Job 3,11-22. Ef. 3,13-21. Luk. 7,11-17. Hvorfor? Det ord kender vi alle alt for godt. Livet er fyldt med gåder og situationer, hvor vi står tilbage

Læs mere

De Syv Stråler. - den nye tidsalders psykologi 7:8. Erik Ansvang. www.visdomsnettet.dk

De Syv Stråler. - den nye tidsalders psykologi 7:8. Erik Ansvang. www.visdomsnettet.dk 1 De Syv Stråler - den nye tidsalders psykologi 7:8 Erik Ansvang www.visdomsnettet.dk 2 De Syv Stråler den nye tidsalders psykologi 7:8 Af Erik Ansvang Strålerne og mennesket Alt er energi. Mennesket er

Læs mere

2. påskedag 28. marts 2016

2. påskedag 28. marts 2016 Kl. 9.00 Burkal Kirke Tema: Møde med den opstandne Salmer: 229, 236; 241, 234 Evangelium: Joh. 20,1-18 "Sorg er til glæde vendt, klagen endt!" Disse linjer fra en julesalme kan passende stå som overskrift

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske.

Prædiken til 5. søndag efter påske. Prædiken til 5. søndag efter påske. Salmer: Indgangssalme: DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide Salme mellem læsninger: DDS 636: Midt i alt det meningsløse Salme før prædikenen: DDS 367: Vi rækker

Læs mere

Citater fra Et Kursus i Mirakler med kommentarer af Barbara Tranberg 1-30

Citater fra Et Kursus i Mirakler med kommentarer af Barbara Tranberg 1-30 1 Citater fra Et Kursus i Mirakler med kommentarer af Barbara Tranberg 1-30 1. Der er ingen sværhedsgrader for mirakler. Det ene er ikke "vanskeligere" eller "større" end det andet. De er alle ens. (T-1.I.1-3)

Læs mere

Note fra forfatteren

Note fra forfatteren Note fra forfatteren Vejen til oplysning Denne bog er baseret på uddrag af forskellige kurser jeg har undervist, samt informationer jeg har modtaget fra Mestrene, for at tilvejebringe instruktion i selv-oplysningsprocessen.

Læs mere

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om.

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om. 1 Prædiken til konfirmation 27. april kl. 11.00 749 I østen stiger solen op 17 Altmægtige og kære Gud (udvalgte vers) 70 Du kom til vor runde jord 439 O, du Guds lam 15 Op al den ting Hvor meget fik du?

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 6. september 2015 Kirkedag: 14.s.e.Trin/A Tekst: Luk 17,11-19 Salmer: SK: 3 * 330 * 508 * 582 * 468,4 * 12 LL: 3 * 508 * 582 * 468,4 * 12 I Benny Andersens

Læs mere

Introduktion Mødre fortjener stor anerkendelse for deres mangeårige, hengivne og uselviske indsats

Introduktion Mødre fortjener stor anerkendelse for deres mangeårige, hengivne og uselviske indsats Introduktion Det er en kæmpe gave at være mor, hvilket jeg tror, at langt de fleste med glæde vil skrive under på. Men det er også benhårdt arbejde. Mere benhårdt end man på nogen måde kan forestille sig

Læs mere

Er vi ikke alle som fluen i vinduet, det meste af vores liv. Vi bliver ved med at gøre de samme ting og forventer et andet resultat.

Er vi ikke alle som fluen i vinduet, det meste af vores liv. Vi bliver ved med at gøre de samme ting og forventer et andet resultat. 1 I min vindueskarm ligger en død flue. I dens evige kamp for at flyve mod lyset har den slået sin jordiske krop så slemt, at den nu ligger livløs hen. Det får mine tanker til at vandre. Er det mon det

Læs mere

2.s.i fasten. A Matt 156,21-28 Salmer: Kvinde, din tro er stor, siger Jesus til den kanaanæiske kvinde.

2.s.i fasten. A Matt 156,21-28 Salmer: Kvinde, din tro er stor, siger Jesus til den kanaanæiske kvinde. 2.s.i fasten. A. 2019 Matt 156,21-28 Salmer: 753-410-128 582-25-6 Kvinde, din tro er stor, siger Jesus til den kanaanæiske kvinde. Men hvad mener Jesus med det? Jo, han kender hjerterne, kan man sige,

Læs mere

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11.

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1 Hvis der nogensinde har eksisteret et menneske, der har turdet kalde tingene ved rette navn, så er det Jesus. Han kaldte det onde for ondt. Satan for Satan. Det

Læs mere

Bed og mærk fællesskabet!

Bed og mærk fællesskabet! Bed og mærk fællesskabet! Den internationale bede og fællesskabsuge nærmer sig. Fra den 9.-15. november samles YMCA og YWCA over hele kloden til bøn og refleksion. Faktisk har denne uge været afholdt hvert

Læs mere

12. søndag efter Trinitatis

12. søndag efter Trinitatis 12. søndag efter Trinitatis Salmevalg 743: Nu rinder solen op af østerlide 417: Herre Jesus, vi er her 414: Den Mægtige finder vi ikke 160: Jeg tror det, min genløser 418: Herre Jesus, kom at røre Dette

Læs mere

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb 240 - Dig være ære 448 Fyldt af glæde 236 - Påskeblomst 224 Stat op min sjæl Nadververs: 245 v, 5 Opstandne herre du vil gå 218 Krist stod op af døde Jeg

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

#2 Hvorfor du behøver en frelser

#2 Hvorfor du behøver en frelser #2 Hvorfor du behøver en frelser I vores sidste lektie så vi, at Gud tilbyder os fred gennem Jesus Kristus. Men hvordan fungerer det helt præcist? Hvorfor måtte Jesus dø for os? Og hvad betød det for hele

Læs mere

Kapitel 1: Begyndelsen

Kapitel 1: Begyndelsen Kapitel 1: Begyndelsen Da jeg var 21 år blev jeg syg. Jeg havde feber, var træt og tarmene fungerede ikke rigtigt. Jeg blev indlagt et par uger efter, og fik fjernet blindtarmen, men feberen og følelsen

Læs mere

Nutid: Teksten i dag Hvad bruger religiøse mennesker teksten til i dag?

Nutid: Teksten i dag Hvad bruger religiøse mennesker teksten til i dag? Kopiside 3 A Fortællinger Kopiside 3 B Fortællinger Hvad handler teksten om? Opstil de vigtigste punkter. Hvordan præsenterer teksten modsætninger såsom godt-ondt, mand-kvinde, Gud-menneske? Modsætninger

Læs mere

Offentlig studiekreds 24. april 2019 i København (praktiser de menneskelige værdier i hverdagen)

Offentlig studiekreds 24. april 2019 i København (praktiser de menneskelige værdier i hverdagen) Sathya Sai s beskrivelse af sindet (a) Sindet er et bundt af tanker. Tankerne bestemmer naturen af menneskets handlinger. Glæde og sorg er resultatet af dets handlinger. Hvad mennesket end oplever af godt

Læs mere

Alle mennesker har ubevidste handlemønstre, som aktiveres når vi bliver ramt på et sår fra

Alle mennesker har ubevidste handlemønstre, som aktiveres når vi bliver ramt på et sår fra TRANSFORMATION UBEVIDSTE HANDLEMØNSTRE Alle mennesker har ubevidste handlemønstre, som aktiveres når vi bliver ramt på et sår fra vores barndom. De hjælper os til at overleve og få vores behov opfyldt.

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i fasten side 1. Prædiken til 1. søndag i fasten 201. Tekst. Luk. 22,

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i fasten side 1. Prædiken til 1. søndag i fasten 201. Tekst. Luk. 22, side 1 Prædiken til 1. søndag i fasten 201. Tekst. Luk. 22, 24-32. I en tid hvor religion nærmest anses for at være roden til alt ondt, er det 3 vigtige tekster vi har fået at lytte til. Fastetiden i kirkeåret

Læs mere

730 Vi pløjed. 17 Almægtige og kære Gud (evt. forkortet) 29 Spænd over os. 729 Nu falmer skoven. 277 Som korn. 728 Du gav mig

730 Vi pløjed. 17 Almægtige og kære Gud (evt. forkortet) 29 Spænd over os. 729 Nu falmer skoven. 277 Som korn. 728 Du gav mig 730 Vi pløjed 17 Almægtige og kære Gud (evt. forkortet) 29 Spænd over os 729 Nu falmer skoven 277 Som korn 728 Du gav mig Vi er taget i skoven for at holde takkegudstjeneste over den høst, der nu er i

Læs mere

Tekster: 2 Mos 32, , Åb 2,1-7, Joh 8,42-51

Tekster: 2 Mos 32, , Åb 2,1-7, Joh 8,42-51 Tekster: 2 Mos 32,7-10.30-32, Åb 2,1-7, Joh 8,42-51 Salmer: Lem kl 10.30 330 Du som ud af intet skabte (mel. Peter Møller) 166.1-3 Så skal dog Satans rige (mel. Guds godhed vil) 166.4-7 52 Du Herre Krist

Læs mere

2. påskedag 6. april 2015

2. påskedag 6. april 2015 Kl. 9.00 Burkal Kirke Tema: På vej med Jesus Salmer: 234, 222; 245, 217 Evangelium: Luk. 24,13-35 Det Gamle Testamente er en lukket bog for mange kristne. Det er en del af Bibelen som de ikke kender og

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Maj-juni serien Episode 4

Maj-juni serien Episode 4 15-06-17 Maj-juni serien Episode 4 Velkommen til denne 4 og sidste episode af maj-juni serien hvor vi har arbejdet med hjertet og sjælen, med vores udtryk og finde vores balance i alle de forandringer

Læs mere

LIVETS MENING. Prædiken af Morten Munch 18. s. e. trin / 29. sep. 2013 Tekst: Matt 22,34-46

LIVETS MENING. Prædiken af Morten Munch 18. s. e. trin / 29. sep. 2013 Tekst: Matt 22,34-46 Matt 22,34-46 s.1 Prædiken af Morten Munch 18. s. e. trin / 29. sep. 2013 Tekst: Matt 22,34-46 LIVETS MENING Hvad er meningen? Hvad i al verden er meningen? Hvad er livets mening? Mange vil sige, at der

Læs mere

Midfaste søndag For nylig kunne man se en dokumentarserie på DR under overskriften Klædt af. Fire unge mennesker havde indvilliget i at blive brugt

Midfaste søndag For nylig kunne man se en dokumentarserie på DR under overskriften Klædt af. Fire unge mennesker havde indvilliget i at blive brugt Midfaste søndag For nylig kunne man se en dokumentarserie på DR under overskriften Klædt af. Fire unge mennesker havde indvilliget i at blive brugt som forsøgspersoner i eksperimentet hvem er du uden alle

Læs mere

6 FOREDRAG AF JES DIETRICH.

6 FOREDRAG AF JES DIETRICH. 6 FOREDRAG AF JES DIETRICH. Dette er en oversigt over de foredrag som jeg tilbyder. Der er for tiden 6 foredrag, og de er alle baseret på min bog Menneskehedens Udviklingscyklus, og på www.menneskeogudvikling.dk

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431

Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431 Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431 Det er sidste søndag i kirkeåret og teksten om verdensdommen kan næsten lyde som en dør der bliver smækket hårdt i. Vi farer sammen, vender

Læs mere

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 1 Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen.

Læs mere

6. s. e. Trin juli 2014 Haderslev Hertug Hans Kirke 8.30 & Domkirken / Christian de Fine Licht Dette hellige

6. s. e. Trin juli 2014 Haderslev Hertug Hans Kirke 8.30 & Domkirken / Christian de Fine Licht Dette hellige 6. s. e. Trin. - 27. juli 2014 Haderslev Hertug Hans Kirke 8.30 & Domkirken 10.00 754 691 392 / 385 472 655 Christian de Fine Licht Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus (19, 16 26): Og

Læs mere

Buddhisme i Taiwan og Danmark. Nyhedsbrev nr. 8, august 2011

Buddhisme i Taiwan og Danmark. Nyhedsbrev nr. 8, august 2011 Buddhisme i Danmark. To måneder i Danmark gået, og jeg i Taiwan blevet budt velkommen hjem igen - det varmer. Det har været godt at møde familie og venner og folk i mange sammenhænge. Det var godt at overveje

Læs mere

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig Når du ønsker forandring i dit liv, må du nødvendigvis gøre noget andet end du plejer. Måske du ønsker mere ro, måske du ønsker

Læs mere

Nærvær, bevidstgørelse og tro

Nærvær, bevidstgørelse og tro Nærvær, bevidstgørelse og tro Jes Dietrich Dette er et lille udsnit fra min bog Hjertet og Solar Plexus. Nogle steder vil der være henvisninger til andre dele af bogen, og andre steder vil du få mest ud

Læs mere

Biskop Czeslaw Kozons prædiken i Sct. Ansgars domkirke, julenat den 25. december 2011 Læsninger: Es. 9,1-6 Tit. 2,11-14 Luk.

Biskop Czeslaw Kozons prædiken i Sct. Ansgars domkirke, julenat den 25. december 2011 Læsninger: Es. 9,1-6 Tit. 2,11-14 Luk. Biskop Czeslaw Kozons prædiken i Sct. Ansgars domkirke, julenat den 25. december 2011 Læsninger: Es. 9,1-6 Tit. 2,11-14 Luk. 2,1-14 I går kunne man som overskrift læse i en avis, at julen giver danskernes

Læs mere

Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017

Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017 Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017 (Evangelietekst Johannesevangeliet kapitel 15, 1-12) (Det sande vintræ v1 Jeg er det sande vintræ, og min fader er vingårdsmanden.

Læs mere

Man kan kun se rigtigt, med hjertet!

Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Mark 2,1-12 Salmer: 3-31-423-667-439/412-587 Kollekt: Johansen, s. 155 Som vintergrene i afmagt rækker mod dagens rum, ber vi om glæde og lys fra Guds evangelium I

Læs mere

Prædiken til 6. s. e. trin. Kl i Engesvang Dåb

Prædiken til 6. s. e. trin. Kl i Engesvang Dåb 1 Prædiken til 6. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang Dåb 402 Den signede dag 392 Himlene, Herre/448 Fyldt af glæde 518 På Guds nåde 613 Herre, du vandrer forsoningens vej 710 v. 3 af Kærlighed til fædrelandet

Læs mere

7. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 22. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 748/434/24/655//37/375 Uddelingssalme: 362

7. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 22. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 748/434/24/655//37/375 Uddelingssalme: 362 1 7. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 22. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 748/434/24/655//37/375 Uddelingssalme: 362 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Denne solbeskinnede

Læs mere

Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38.

Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38. Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38. 1 Der er ni måneder til juleaften. Derfor hører vi i dag om Marias bebudelse. Hvad der skulle ske hende overgik langt hendes forstand, men hun nægtede alligevel

Læs mere

Stille bøn. I modet til at kunne sige fra. Stille bøn. I kærlighed og omsorg

Stille bøn. I modet til at kunne sige fra. Stille bøn. I kærlighed og omsorg Tidebøn Du kan bede disse tidebønner alene eller sammen med andre. Er I flere sammen, anbefaler vi, at I beder bønnerne vekselvist. Hvor det ikke er direkte angivet, er princippet, at lederen læser de

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Til min far Gordon Benner og min bror Colin Benner som har lært mig så meget om at vælge Guds vej

Til min far Gordon Benner og min bror Colin Benner som har lært mig så meget om at vælge Guds vej Indhold Forord: At vælge Guds vej 7 1. Viljens mange ansigter 11 2. Mit rige, Dit rige 27 3. Kærlighed og vilje 42 4. At vælge Gud 53 5. Vilje og længsel 70 6. At vælge korset 85 7. At udvikle hjertets

Læs mere

Sandhed del 1. Relativ eller absolut sandhed 1?

Sandhed del 1. Relativ eller absolut sandhed 1? Sandhed del 1 Relativ eller absolut sandhed 1? Dagens spørgsmål: Når det gælder sandhed findes der grundlæggende to holdninger. Den ene er, at sandhed er absolut, og den anden at sandhed er relativ. Hvad

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015 11-11-2015 side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015 11-11-2015 side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt. 11-11-2015 side 1 Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt. 5,1-12 Det er som om at vi kender hinanden så godt når vi samles til Alle helgens dagens gudstjenester. Vi er alle kommet med en sindets

Læs mere

Kend Kristus. Discipelskab. Målrettet 16-18 år. Troy Fitzgerald. Unge

Kend Kristus. Discipelskab. Målrettet 16-18 år. Troy Fitzgerald. Unge Kend Kristus Discipelskab Målrettet 16-18 år Troy Fitzgerald Unge Kend Kristus Troy Fitzgerald Unge 16-18 år 3 Originaltitel: ChristWise 2013 Dansk Bogforlag Grafisk bearbejdning: Sat med: ITC Century

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

2.Påskedag I dag er det 2.Påskedag, dagen efter Påskedag i vores kalender, men det er det ikke i evangeliet.

2.Påskedag I dag er det 2.Påskedag, dagen efter Påskedag i vores kalender, men det er det ikke i evangeliet. 2.Påskedag 20132. I dag er det 2.Påskedag, dagen efter Påskedag i vores kalender, men det er det ikke i evangeliet. Her møder vi to af Jesu disciple, det er stadig den første dag i ugen, søndag altså,

Læs mere

Dialog nr. 4 Aktivt arbejde

Dialog nr. 4 Aktivt arbejde Dialog nr. 4 Aktivt arbejde Nærværende materiale er kun nogle hovedtræk af fasen med aktivt arbejde i programmet og dets intention er hverken at erstatte eller stå i stedet for: a. omhyggelig læsning og

Læs mere

Lis. Godt Nyt fra Roskilde Frikirke Side 2

Lis. Godt Nyt fra Roskilde Frikirke Side 2 Jeg vil fortælle lidt om væksthuset. Væksthuset lever og har det godt. Vi mødes mindst en gang om måneden. Vi beder sammen, og taler om åndens gaver og tjenester. Vi øver os i at tjene sammen, fordi vi

Læs mere

Sl 126, Rom 6,19-23, Luk 19,1-10. Salmer:

Sl 126, Rom 6,19-23, Luk 19,1-10. Salmer: Sl 126, Rom 6,19-23, Luk 19,1-10 Salmer: Jeg tænker, at alle mennesker flere gange i deres liv har oplevet at møde fællesskaber, der lukkede sig om sig selv. Fællesskaber, man egentlig gerne ville være

Læs mere

Prædiken til 19. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 19. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 1 Prædiken til 19. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 402 Den signede dag 448 fyldt af glæde 28 De dybeste lag i mit hjerte 414 Den mægtige finder vi ikke 412 v.4-5 Af som vintræs grene 266 Mægtigste Kriste

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal 1 Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 736: Den mørke nat forgangen er (mel: Winding) Dåb DDS 448,1-3

Læs mere

Offentlig studiekreds om Atma-princippet marts 2019 i København

Offentlig studiekreds om Atma-princippet marts 2019 i København Den yogi, som er rodfæstet i foreningen med mig og tilbeder mig som den iboende i alle skabninger (som disses egentlige Selv), forbliver i mig, ligegyldigt hvad han gør. (Digt på sanskrit) Oh, åndeligt

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Lær at håndtere usikkerhed v e d p r æ s t a t i o n e r 3 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n

Læs mere

Bliv afhængig af kritik

Bliv afhængig af kritik Bliv afhængig af kritik - feedback er et forslag og ikke sandheden Kritik er for mange negativt ladet, og vi gør gerne rigtig meget for at undgå at være modtager af den. Måske handler det mere om den betydning,

Læs mere

Enneagrammet De 9 Hellige Ideer DE NI HELLIGE IDEER. Anne & Philip 1 / 12 Neess

Enneagrammet De 9 Hellige Ideer DE NI HELLIGE IDEER. Anne & Philip 1 / 12 Neess DE NI HELLIGE IDEER Anne & Philip 1 / 12 Neess Indhold Indledning...2 Type 8...3 HELLIG SANDHED...3 Type 5...4 HELLIG ALVIDEN HELLIG TRANSPARENS...4 Type 2...5 HELLIG VILJE HELLIG FRIHED...5 Type 1...6

Læs mere

Løsenordet ophævede forbandelsen og gav håbet liv, og livet blev fyldt af kærlighed. Kraften lå i løsenordet, men uden den

Løsenordet ophævede forbandelsen og gav håbet liv, og livet blev fyldt af kærlighed. Kraften lå i løsenordet, men uden den Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 5. november 2017 Kirkedag: Allehelgensdag/A Tekst: Es 60,18-22; Åb 7,1-17; Matt 5,1-12 Salmer: SK & LL: 402 * 568 * 571 * 566 * 784 I 1800-tallet skrev

Læs mere