Slip dine pickupper fri med en ZERO CAP

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Slip dine pickupper fri med en ZERO CAP"

Transkript

1 1 Slip dine pickupper fri med en ZERO CAP Fig. 1: En rørdrevet katodefølger med guarded kabeltilslutning. De fleste el-guitarister er klar over, at summen af mange materialer og komponenter giver det hørbare lydindtryk, der til sidst kommer fra højttaleren. Guitarens træ, hardware, forarbejdning, strenge, elektronik, kabler, evt. effekter, forstærkeren og til sidst højttaleren bidrager alle til det samlede lydbillede. Hvad mange nok ikke ved er, at kablet fra guitaren til eventuelle effekter eller direkte i forstærkeren har en målbar og hørbar indflydelse, der ændrer det signal, der kommer fra guitarens pickupper. Det gælder også, selv om man bruger et dyrt kvalitetskabel. (Dette er gældende for guitar og bas uden elektronik indbygget). Med en rørdrevet katodefølger kan denne påvirkning stort set elimineres, og pickupperne slippes fri. Som et yderlige plus kan man vælge at bruge et guarded kabel mellem guitaren og katodefølgerens indgang. Et guarded kabel er et kabel med én leder og to uafhængige skærme. Med et sådant kabel bliver pickupperne endnu mere frigjorte. En fyldigere, smukkere og bredere lyd er resultatet, og det kan både høres og måles. Da vi startede med at arbejde med katodefølgerens fortrinlige egenskaber i forbindelse med guitarer, fik vi et hint fra John G. Petersen (Tube Tech/ Lydkraft), der har erfaringer med fintfølende, professionelt måleudstyr og studieudstyr. John foreslog os at prøve at anvende et dobbeltskærmet (guarded) kabel i stedet for et almindeligt guitarkabel for at beskytte det sarte pickupsignal imod den uønskede kapacitet, der forekommer i alle kabler. (se Fig. 4.) Det har vi gjort med stort held! Hvordan hænger det nu sammen? Der er lavet rigtig mange undersøgelser og beskrivelser af de forskellige komponenter, der skaber den elektriske guitars lyd.

2 2 Oftest beskrives hvert enkelt led separat i lyd-kæden. Det synes at være helt utilstrækkeligt kun at tillægge en komponent årsagen til en given lydforandring, da de mange led og forhold i lyd-kæden har direkte indflydelse på hinanden. Lydforandringen kan sagtens opstå over flere trin ved en ændring af blot et af dem! Det gælder f.eks.: Impedans, kapacitet, linearitet, induktans, straykapacitet, Millerkapacitet, load, kabel, frekvens, harmoniske svingninger, forvrængning, eddy-strøm, resonanser, o.s.v. I vores artikel vil vi prøve at vise de endelige resultater holistisk - altså fra streng til højttaler og ører. Vi har fundet, at de mest beskrivende kurver af hele kædens lydbillede kan ses i nærfeltsmålinger foretaget på den anvendte guitarforstærkers højttaler. Både sweep og spektrumanalyse. Vi har tilstræbt at fjerne så mange årsager, der kan begrænse eller forandre signalet fra pickupperne, som muligt. Derefter har vi foretaget målinger, som vi har holdt op mod vores subjektive vurdering af lyden for at undersøge, om der skulle være overensstemmelse mellem det målte og det hørte. Vi har ikke modificeret forstærker eller pickupper, men vi er i vores session gået uden om volumenkontrol og tonekontrol på guitaren således, at vi kun har pickuppen tilsluttet. (Vi har anvendt en standard Vision, Japansk strat med single coil, midterpickup) Når guitarstrengen aktiveres (pull off), dannes der via pickuppernes magneter og spoler en elektrisk spænding med svingninger, der ligner strengenes, dog ikke helt lig med! Der kommer blandt andet noget af guitarens egenlyd med, og alle frekvenser fra strengen bliver heller ikke genereret lineært. Optimering af signalsignaloverførsel: Den første overførsel er strengens lyd/svingning til pickuppens magnetspole. Er strengen tæt på magneten, vil der godt nok induceres mere spænding, men strengens sving bremses hurtigere af pickuppens magnet, så dens oversvingninger (harmoniske) bliver påvirket og skæve. Er strengen langt fra pickuppen, falder signalstyrken, og strengen svinger friere, længere og overtonerne bliver renere. Dynamikken falder også med afstanden. Dog ikke lineært! Strengen svinger ikke kun ind og ud fra magnet og spole, men også på tværs og cirkulært!

3 3 Magnetisme og afstand: Sådan kan det se ud. 2,5 2 1,5 1 0,5 f x = 1 x Hvor tæt, strengen skal være i forhold til pickuppen, er en smagssag. Næste problem er, at spolen omkring magneten ikke er en ren induktans, men består også af en modstand og en kapacitet (kondensator). Dette betyder, at pickuppen bl.a Fig. 1: Lodret er magnetisme. Vandret er afstand. får en egenresonans. Alt efter pickuptype har den en egenresonans ved en bestemt frekvens. Frekvensen af denne egenresonans er yderligere afhængig af guitarkablets kapacitet. Herefter skal kablet enten tilsluttes en effektenhed eller direkte til en af forstærkerens indgange. Begge disse situationer vil igen have indflydelse på pickuppens linearitet og på egenresonansens størrelse og frekvens. De omtalte egenresonanser ses på kurverne som peaks. Fig. 3: Den rørdrevne katodefølger Fig. 4: Dobbeltskærmet, guarded kabel Standard guitarkabler er bygget op med en inderleder (signal) og en skærm isoleret fra inderlederen. Skærmen er en del af retur signalvejen, den forbinder guitarens jord/stel til forstærkerstel og virker samtidig som skærm mod udefra kommende elektrisk brum og støj. Sammen med alt det gode skærmen gør, så er den også med til at ændre lyden. Inderlederen og skærmens nærhed til hinanden skaber en kapacitet/ kondensator. Dennes størrelse er afhængig af afstanden mellem skærm og inderleder samt kablets længde. Et kabel på 3,5 m kan sagtens komme op på en kapacitet på pf (pico Farad). Denne kapacitet skal lægges til pickuppens egen kapacitet og resultatet er normalt (med en højimpedanset guitar signalvej) en signifikant beskæring af de lyse toner/ overtoner.

4 4 Vi flytter både på egenresonansen og dens størrelse. Er kablet længere, evt. det dobbelte (7 m), sker der endnu mere pf!! I Fig. 5. Vises et dobbeltskærmet kabel med forskellige tilslutninger. ( Thomas Holm- Sweep ). Signalet sendes via en transcucer, gennem pickuppen og kablet til katodefølger, måleprobe og måleudstyr). Fig. 5: Kurveblad: Rød kurve, guarded, blå er kun katodefølger, og sort er direkte. Fig. 6: Viser samtidig et standard guitarkabel til sammenligning (Grønne kurver). Guitarens volumen-tonekontroller ikke i brug (strippet). Det to kurveskemaer er identiske, blot er der på fig.6. indtegnet kurveforløbet af et standardkabel (3,5m og kapacitet på 700 pf). Grønne kurver Det fremgår med al tydelighed, at det dobbeltskærmede guardede kabel (rød kurve) overfører væsentlig flere høje frekvenser end katodefølgeren alene gør (blå kurve), og som den direkte kobling (sort kurve) uden katodefølger til prøveprobe med load-modstandstilpasning gør. I fig.6. er der anvendt standardkabel. Den øverste (grøn kurve) er tilsluttet katodefølgeren (ikke guarded da kun én skærm) og den nederste grønne kurve er direkte koblet til måleproben med loadmodstandstilpasning. Signalet bliver svagere, når det ikke går gennem katodefølgerens aktive impedanstilpasningen, men via en modstandstilpasning, der simulerer en forstærkerindgang. Placeringen af pickuppens signalpeak er primært frekvensmæssigt betinget af kabelkapaciteten! Signalstyrken er betinget af impedanstilpasning og load.

5 5 Gennem forstærkeren: Som det næste led i kæden skal kablet tilsluttes en guitarforstærker. I vores tilfælde en Fender Deluxe E3.! I selve forstærkerindgangen (ved jackstikket) sidder der modstande, der belaster signalet (de foregående led i kæden), på henholdsvis ca. 140k Ohm (i lo-gain) og 1M Ohm. (i hi-gain). Her sker en begrænsning. En gammel tommelfingerregel siger, at et signal fra en signalkilde med impedansen Z mindst skal kigge ind i en impedans, der er 10 x Z og gerne mere. En Fender Stratocaster pickup kan godt have en impedans Z på 100k Ohm ved ca Herz, i den høje ende af E- strengen og meget højere ved overtonerne. Ifølge tommelfingerreglen skal impedansen i forstærkerens indgang så være minimum 100K ohm x 10 = 1M Ohm og gerne mere! Den er kun 140k Ohm i lo-gain indgangen, hvilket dæmper overtonerne fra ca. 3000Hz og opefter! Lidt bedre går det i Hi-gain indgangen, da den er lidt over 1M ohm, men det er ikke godt nok for overtonerne - de overliggende harmoniske svingninger! Det var det næste angreb på vor stakkels svingning fra strengene! Som om dette ikke er nok, sker der mere endnu i forstærkerindgangen!!! Lige efter modstandene i indgangen kommer det første forstærkerrør, og så er signalet endelig sluppet helskindet ind i den glødende elektronik eller er det? På grund af det generelle ønske om stor forstærkning (= højt gain), er det første rør i indgangen sat til at yde stor forstærkning. Typisk i 1M Ohm- indgangen, med f.eks. et ECC83/ 12AX7 er forstærkningen oppe på 60 gange (lidt mindre med 12AY7 i Fender 5E3). Selv inde i rørets glødende indre er der uønskede kapaciteter/ kondensatorer (og stray kapacitet), ret små ganske vist, MEN en af kondensatorerne, nemlig kapaciteten mellem rørets gitter og anode skal multipliceres med rørets forstærkning (Miller effekten) - altså gange 60!! Igen typisk for ECC83/ 12AX7, vil kondensatoren så blive ca. 150 pf! Kondensatoren i røret vil, sammen med de led af lydkæden, der udgøres af pickup, kabel og modstande, danne et filter (low-pass). Det får stor indflydelse på guitarens øvre toneområder. Hvis du som læser ikke allerede er stået af, vil du i hvert fald, som de fleste andre finde sagen meget kompleks. Og det er den også! Derfor har vi valgt at beskæftige os med, hvor meget og hvor lidt vi kan gøre ved nogle af faktorerne for at få en anden (bedre?) lyd.

6 6 Vi prøver at optimere lydkædens led fra pickup til forstærker, og så prøver vi at se holistisk på -og lytte til det, der kommer ud af højttaleren! 1) Vi startede med at gå uden om guitarens volumenkontrol og tonekontrol. (Der er nok ikke mange guitarister, der ønsker dette, men vi gør det for at undgå en variabel med et utal af indstillinger, der vil gøre det hele endnu mere kompliceret). 2) Vi fjernede stort set al kapacitet i kablet fra pickup til forstærker. 3) Vi forøgede impedansen Z (modstanden) som guitar via kablet blev tilsluttet. Z blev forøget til 13,15M Ohm, så pickuppen ikke opdagede, at den blev tilsluttet katodefølgeren. 4) Vi gjorde impedansen, der fødte guitarforstærkerens indgang, meget lav ca. 147 Ohm. Dette ændrede tilslutningsforholdet fra 1:1 ved indgang lo-gain/ 1:10 hi-gain til henholdsvis ca. 1:900 og 1:6800. For at udtrykke det konservativt, så er det temmelig meget bedre end de 1:10, der er tommelfingerregelen som minimum og de 1:20 som ønske!!! 5) Vi reducerede Miller- og lavpasfilter-effekt til et minimum for kredsløbet. Hvad er der så kommet ud af alt dette? Det kan kun vurderes subjektivt, lydmæssigt! Vores oplevelse: Man kan bedst sammenligne situationen som følger: Du får meget mere lyd, især liv, fyldighed og overtoner. Du får også mere attack og dynamik blandt andet på grund af bedre linearitet i det udvide frekvensområde. Omskrevet lidt lyrisk, så skifter du fra et hobby-værktøjssæt, eller - kunstmalerpalet, til et fuldt professionelt værktøj. Spørgsmålet er så, hvad du vil med alle de nye muligheder? Om du overhovedet kan lide dem?

7 7 Fig. 7: 5 af de i testen beskrevne kabelsituationer. Guitarist: Svend Jørgensen: Den subjektive oplevelse af den rørdrevne katodefølger parret med det guardede kabel er, at man ganske enkelt får en fyldigere, varmere og bredere lyd. Det er på toppen af lydbilledet, forskellen er mest markant, hvilket kan både høres og måles. Første gang man slår en akkord an med dette set-up, kan man høre forskellen. Man behøver ikke længere at bruge en buffer - selv ved brug af ret lange kabler, da katodefølgeren virker som en rørdrevet buffer.

8 8 Teknik: Jørgen Gylling Som nævnt er internettet fyldt med gode undersøgelser af alle enkeltdele, kabler, pickupper, forstærkere m.v. Vi har derfor valgt at vise og kommentere det endelige resultat, når hele lydkæden er med. Det skal lige understreges, at resultaterne, som vi viser, vil se anderledes ud med andre pickupper og forstærkere! På fig. 5. side 5., viser vi signalets frekvensforløb fra pickup til forstærkerens guitarindgang. Kablet er et højkvalitet dobbeltskærmet kabel, henholdsvis med en guarded tilslutning og en standard katodefølgertilslutning. Desuden en direkte modstandstilpasset tilslutning til analogdigitalkonverter (måleudstyret). Indgangsimpedans 27K Ohm i serie med 180K. (Giver et væsentligt lavere signalniveau). Først kommentarer til et guarded kabel: Det er en måde at anvende et dobbelt-skærmet kabel (Fig. 4.) på, og skærmene skal være helt isolerede fra hinanden og fra inderlederen. I guitarenden tilsluttes kablet med et almindelig godt jackstik (mono) med inderlederen til spidsen, og yderskærmen tilsluttes steldelen af stikket som normalt!! I katodefølgerindgangen forbindes kablet til et jack-stereostik med inderlederen til spidsen og inderskærmen tilsluttes stereo-ringen, og endelig skal yderskærmen tilsluttes steldelen af stikket. Ingen af disse tre ledere må røre hinanden eller være i elektrisk kontakt med hinanden. Stereostikket sættes i katodefølger-indgangen. I katodefølgerindgangen tilsluttes midterskærmen til katodefølgerens udgangssignal. (Se diagrammet side s.10 den stiplede orange forbindelse) Dette signal er kun ca. 97% af indgangssignalet, men ellers helt ens i fase, og signalet er så lavimpedanset (kun 147 Ohm), at kondensatoreffekten mellem inderskærm og yderskærm ikke påvirker lyden målbart, om så kablet var 10 meter langt! Man skal faktisk op på end ½kilometer kabel (med kapacitet på 100pF/ pr. meter = et godt standardkabel) før der sker et fald på -3dB i signalstyrken ved omkring 20kHz! Der forsvandt kabelkapaciteten!!! Hvad så med Miller effekten???

9 9 Fig. 8: Katodefølgerdiagram: Den sorte ledning til indgangen er ydre skærm/ signal-stel. Den orange ledning er inderskærm som er tilsluttet katodefølgerudgangen, hot/ signal. Den grønne er det indgående signal fra guitarkablets inderleder. 1) Miller-effekten har ingen betydning i katodefølgerindgangen, da der ingen forstærkning er (0,97 gange)! Der er heller ikke forvrængning, da kredsløbet er maksimalt modkoblet. Signalet bevarer derfor sin fulde kvalitet til udgangen af katodefølgeren. 2) Katodefølgerens indgang er så højimpedanset (13,15 M Ohm), at den ikke belaster pickupperne, og kabelkapaciteten er neutraliseret. Godt udgangspunkt med et upåvirket pickupsignal! 3) Signaludgangen på katodefølgeren kan tilsluttes et almindeligt godt enkeltskærmet guitarkabel med standard-jack i begge ender. Signalet, der kommer ud her, er robust og stabilt (impedans 147 ohm), og kablet kan som sagt og om nødvendigt sagtens være langt hen til guitarforstærkeren. 4) Når signalet når til guitarforstærkerens indgang, kan man med fordel anvende den lo-gainede indgang. Katodefølgersignalet er så lavimpedanset, at tilpasningen nu er mere end ideel og Millereffekten væsentligt reduceret. 5) Har man undladt at modificere sine forstærkerindgange, vil lavpasfiltereffekten også reduceres!

10 10 I fig. 9. har vi med en målegenerator via en transducer sendt et sweep-signal gennem pickuppen i frekvensområdet 20Hz til 20kHz. Det skulle være mere end rigeligt til at dække alle overtoner og mere til, da guitarstrengenes grundtoner strækker sig fra den lave løse E streng (82,40 Hz) til den høje løse E streng (329,6Hz). Disse målinger er lavet som nærfeltsmåling på guitarhøjttaleren. De viser resultaterne af de påvirkninger af signalet, vi ønsker at illustrere. Kurveskemaet viser signalets forløb fra guitar til højttaler, og det er dette, man lytter til, når der spilles. Katodefølger Direkte Guarded Fig 9.: Blå kurve er guarded kabeltilslutning. Rød kurve er katodefølger alene. Sort er standardtilslutning direkte til forstærkerindgang. Samme kabel i de tre tilslutninger. Vi har highlighted kurveforløbet af det guardede signal med en blå markering. Her ses igen en kraftig udvidelse af frekvensforløbet og et noget mere lineært kurveforløb, og dette kan måske yderligere bearbejdes med forstærkerens tonekontroller. Fig. 10: Denne kurve viser kun forstærkerens frekvensgang med et direkte sweep 20Hz- 20kHz

11 11 I fig. 9. går sweepsignalet gennem en transducer til pickuppen. Blå kurve ( guarded ) viser forskellen mellem niveauet ved 80Hz og niveauet ved 15kHz på ca.-13db. I fig. 10. viser blå kurve sweepsignalet direkte fra målegenerator til forstærkeren. Dette viser forstærkerens sande frekvensgang. Forskellen mellem niveauet ved 80Hz og niveauet ved 15 khz ca db. Det svarer til en forskel på de to målinger på ca gange med forstærker alene, i forhold til guitar, guarded kabel, katodefølger og forstærker i frekvensområdet 7kHz-15kHz. De følgende tre kurveblade fig. 11, 12 og 13 viser spektrumanalyser af den høje, løse E -streng med ens pull off! Nærfeltsmålinger med målemikrofon. Fig. 11:Akustisk måling. Løs, høje E streng, lyden går direkte fra streng til målemikrofon. (Grundtone og 2.harmoniske) I fig. 12. går strengens signal via pickup (midt) og gennem et standardkabel (3,5m og 700pF kapacitet) til guitarforstærkerens low-gain normal indgang. Volumen og tonekontroller på forstærkeren er stillet, som Svend normalt anvender dem.

12 12 Fig. 12: Elektrisk måling, løse høje E, fra guitar til amp. med standardkabel og uden katodefølger (ca. 80Hz -15kHz). Fig. 13: Elektrisk måling, løst høje E, men med katodefølger og guarded kabelføring (ca.80hz- 15kHz). Målingen i fig. 13 er foretaget med guarded kabeltilslutning til katodefølgeren, der er tilsluttet forstærkerens lo-gain indgang. (Samme indstilling af tonekontrollen). Kurverne taler tydeligt for sig selv bedre linearitet og flere overtoner, men hvordan lyder det egentlig?? En smagssag! (Som alt andet i denne verden)

13 13 Spørgsmål og svar: 1) Kan det dobbeltskærmede kabel bruges som almindeligt guitarkabel? Ja, sætter man det i en almindelig guitarforstærkerindgang, fungerer det som et standard kvalitetskabel. 2) Kan man sætte standard guitarkabel til en katodefølger og opnå forbedring? Ja, det kan man. Det vil ikke virke i guarded mode, men som almindelig katodefølger-mode. 3) Er det kun dobbelt skærmet kabel, der kan anvendes til guarded mode? Ja, et enkeltskærmet kabel vil kortslutte katodefølgerudgangen. Den bliver blot tavs, men der sker ingen skader! 4) Kan en katodefølger lave støj? Ja, det er en meget følsom indgang! Den skal tilsluttes en guitar eller effekt, ellers samler den let støj op og hvis røret er slidt eller beskadiget, kan det blive mikrofonisk, som alle rør kan det. 5) Kan man købe katodefølger, (buffer) med guarded kabel-mode? Nej det tror vi ikke, men vi sender gerne et diagram. Man skal være erfaren hjemmebygger af rørkonstruktioner. Find en sådan, hvis man ikke selv er det! 6) Kan man købe færdige kabler? Både ja og nej. Selve kablet kan købes hos komponent/-kabelvirksomheder, og kablet kan monteres med jackstik af en tekniker. Kan man bruge en loddekolbe, kan man også selv, selvom det er lidt drilsk med en leder og to isolerede skærme. 7) Kan jeg være sikker på, at det beskrevne system nu også lyder godt? Nej, som før nævnt er det en smagssag, om man synes om det udvidede lydregister eller ej. Den eneste måde, man kan få det afklaret på, er at prøve med en katodefølger med guarded - kabeltilslutning på sit eget grej! Men husk, at det kan være nemmere at opnå den ønskede lyd med et pickupsignal, der ikke er begrænset, end det vil være at forsøge sig med et, der allerede er amputeret.

14 14 Artikel af Jørgen Gylling Nielsen og Svend Jørgensen. Teknisk korrektur af John G. Petersen

Projekt. Analog Effektforstærker.

Projekt. Analog Effektforstærker. Projekt. Analog Effektforstærker. Udarbejdet af: Klaus Jørgensen. Gruppe: Klaus Jørgensen Og Morten From Jacobsen. It og Elektronikteknolog. Erhvervsakademiet Fyn Udarbejdet i perioden: 7/0-03 /-03 Vejledere:

Læs mere

Af: Valle Thorø Fil.: Oscilloscopet Side 1 af 10

Af: Valle Thorø Fil.: Oscilloscopet Side 1 af 10 Oscilloscopet Kilde: http://www.doctronics.co.uk/scope.htm Følgende billede viser forsiden på et typisk oscilloskop. Nogle af knapperne og deres indstillinger forklares i det følgende.: Blokdiagram for

Læs mere

Med mellemrum opstår der i den audiofile verdens mange afkroge langstrakte diskussioner om kablers lyd.

Med mellemrum opstår der i den audiofile verdens mange afkroge langstrakte diskussioner om kablers lyd. Forord. Målgruppen er de, der målrettet går efter en signalvej med ingen eller absolut mindst mulig ændring af musiksignalet. Ingen tonekontroller, equalizere eller anden elektronisk påvirkning, der uundgåelig

Læs mere

Filtre. Passive filtre har ikke forstærkende led, som fx operationsforstærkere.

Filtre. Passive filtre har ikke forstærkende led, som fx operationsforstærkere. 8/5 Filtre bruges til at fremhæve eller dæmpe nogle frekvenser. Dvs. man kan fx få kraftigere diskant, fremhæve lave toner Passive filtre Passive filtre har ikke forstærkende led, som fx operationsforstærkere.

Læs mere

TV HI-FI HØJTTALERTEKNIK

TV HI-FI HØJTTALERTEKNIK TV HI-FI HØJTTALERTEKNIK TV HI-FI HØJTTALERTEKNIK Montana højttalere - unikke, kompakte designhøjttalere Montana højttalerne er udviklet og produceres eksklusivt til Montana af en dansk højttalerspecialist

Læs mere

Grundlæggende lydtekniker kursus

Grundlæggende lydtekniker kursus Hvad er lyd? Grundlæggende Lyd kan vi opfatte med ørerne. Lyd opstår ved at noget bringes til at svinge. Hvis man f.eks. knipser en guitarstreng, vil den svinge frem og tilbage. Slår man med en hammer

Læs mere

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop DAC

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop DAC Hearing Products International DK BRUGERVEJLEDNING Echo MegaLoop DAC Indhold Sikkerhedsinstrukser... 3 Oversigt over pakkens indhold... 4 Produktoversigt... 5 Figur 1... 5 Figur 2... 5 Figur 3... 6 Figur

Læs mere

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop Hearing Products International DK BRUGERVEJLEDNING Echo MegaLoop Indhold Sikkerhedsinstrukser... 3 Oversigt over pakkens indhold... 4 Produktoversigt... 5 Figur 1... 5 Figur 2... 5 Figur 3... 6 Figur 4...

Læs mere

Quattro. Forforstærker. Brugervejledning. For modellerne. Quattro forforstærker 2 kabinetter Quattro forforstærker 4 kabinetter

Quattro. Forforstærker. Brugervejledning. For modellerne. Quattro forforstærker 2 kabinetter Quattro forforstærker 4 kabinetter Quattro Forforstærker Brugervejledning For modellerne Quattro forforstærker kabinetter Quattro forforstærker 4 kabinetter - - Audion International Introduktion Tillykke med købet af din Audion Quattro

Læs mere

Betjeningsvejledning TUBE CONDENSER MICROPHONE T-47. Vacuum Tube Condenser Microphone

Betjeningsvejledning TUBE CONDENSER MICROPHONE T-47. Vacuum Tube Condenser Microphone Betjeningsvejledning TUBE CONDENSER MICROPHONE T-47 Vacuum Tube Condenser Microphone 2 TUBE CONDENSER MICROPHONE T-47 Betjeningsvejledning Vigtige sikkerhedsanvisninger Advarsel Terminaler markeret med

Læs mere

Krystalapparatet, den glemte modtager.

Krystalapparatet, den glemte modtager. Da vi havde byttedag i Thisted fortalte Erik Hedegård Jacobsen om hans arbejde med krystalapparater. Han viste os et flot hjemmebygget apparat der var lavet sådan at det var egnet til at eksperimenterer.

Læs mere

Testsignaler til kontrol af en målekæde

Testsignaler til kontrol af en målekæde 20. marts 2007 RL 12/07 OFC/THP/CB/lm MILJØSTYRELSENS Testsignaler til kontrol af en målekæde Resumé Der er udarbejdet testsignaler, som gør det muligt at kontrollere en samlet målekæde. Testsignalerne,

Læs mere

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop Hearing Products International DK BRUGERVEJLEDNING Echo MegaLoop Indhold Sikkerhedsinstrukser... 3 Oversigt over pakkens indhold... 4 Produktoversigt... 5 Figur 1... 5 Figur 2... 5 Figur 3... 6 Figur 4...

Læs mere

Betjeningsvejledning Version 1.0 november 2002 www.behringer.com DANSK Velkommen hos BEHRINGER! Tak for den tillid du har vist os ved købet af ULTRA-DI DI20. På scenen og i studiet sker det igen og igen,

Læs mere

Mit kabel lyder bedre end dit!

Mit kabel lyder bedre end dit! Mit kabel lyder bedre end dit! Af Kaj Reinholdt Mogensen www.kajmogensen.dk Virkeligheden er at det ikke er kablet som lyder af noget, men derimod kombinationen af apparaternes elektriske egenskaber, deres

Læs mere

Halsslynger. Tekniske målinger af halsslyngers kvalitet

Halsslynger. Tekniske målinger af halsslyngers kvalitet Halsslynger Tekniske målinger af halsslyngers kvalitet Side 2 af 21 Indhold 1. Forord... 3 2. Målinger... 3. Beskrivelse af halsslynger... 3.1 HearIt Mobile... 3.2 HearIt all... 3.2.1 Base enheden... 3.2.2

Læs mere

Den ultimative guitarforstærker.

Den ultimative guitarforstærker. Den ultimative guitarforstærker. Af Svend Jørgensen og Jørgen Gylling De fleste guitarister har gjort den erfaring, at rørforstærkere giver den lyd, feeling og respons, de gerne vil have. Nutildags kan

Læs mere

Yamaha FS1 Spændingsregulator.

Yamaha FS1 Spændingsregulator. Yamaha FS1 Spændingsregulator. Denne spændingsregulator kan begrænse spændingen til for/bag og instrument lyste så pærerne ikke springer. Selv om man køre tunet og eventuelt uden batteri. (hvilket bestemt

Læs mere

Bruger vejledning. Encoder. SPEED TECH A/S Nybrovej 97. DK2820 Gentofte. Tel: +45 45938545 Fax: +45 45938544 www.doorcontrol.dk - info@speed-tech.

Bruger vejledning. Encoder. SPEED TECH A/S Nybrovej 97. DK2820 Gentofte. Tel: +45 45938545 Fax: +45 45938544 www.doorcontrol.dk - info@speed-tech. Bruger vejledning SC Encoder 4 20 50 R G B SPEED TECH A/S Nybrovej 97. DK2820 Gentofte. Tel: +45 45938545 Fax: +45 45938544 www.doorcontrol.dk - info@speed-tech.dk Indhold: SC Encoder 1 BESKRIVELSE...

Læs mere

Grundlæggende. Elektriske målinger

Grundlæggende. Elektriske målinger Grundlæggende Elektriske målinger Hvad er jeres forventninger til kurset? Hvad er vores forventninger til jer 2 Målbeskrivelse - Deltageren kan: - kan foretage simple kontrolmålinger på svagstrømstekniske

Læs mere

EMC. Elektromagnetic Compatibility Sameksistens!

EMC. Elektromagnetic Compatibility Sameksistens! EMC Elektromagnetic Compatibility Sameksistens! Forløb for EMC Mandag: Generelt om EMC, R&S kommer på besøg Tirsdag: Brug af instrumenter, signal teori (Cadence), EMC opgaver Onsdag: EMC opgaver Torsdag:

Læs mere

Quick guide til evolution wireless serie 100

Quick guide til evolution wireless serie 100 Quick guide til evolution wireless serie 100 Tillykke med dit nye evolution wireless sæt. Nedenfor finder du en Quick-guide, som sætter dig istand til at anvende dit evolution wireless sæt meget hurtigt.

Læs mere

De uundgåelige impedans-tilpasninger af linjesignaler mellem signalkilder og forstærkere o.l.

De uundgåelige impedans-tilpasninger af linjesignaler mellem signalkilder og forstærkere o.l. De uundgåelige impedans-tilpasninger af linjesignaler mellem signalkilder og forstærkere o.l. Rør-katodefølgeren og dens unikke egenskaber ved optimal sektionsdeling i lydkæden. For ca. 53 år siden kunne

Læs mere

STYKLISTE AP 500 MANUAL 1 1 ELEKTRONIK MODUL 2 1 SERVOMOTOR 3 1 LEDNINGSNET 5 1 AP 500 MONTERINGS KIT 5.1 1 WIRETRÆK BESLAG

STYKLISTE AP 500 MANUAL 1 1 ELEKTRONIK MODUL 2 1 SERVOMOTOR 3 1 LEDNINGSNET 5 1 AP 500 MONTERINGS KIT 5.1 1 WIRETRÆK BESLAG STYKLISTE # ANTAL BESKRIVELSE 1 1 ELEKTRONIK MODUL 2 1 SERVOMOTOR 3 1 LEDNINGSNET 5 1 AP 500 MONTERINGS KIT 5.1 1 WIRETRÆK BESLAG 5.2 3 WIRE BESKYTTER 5.3 1 KABELHOLDER 5.4 1 SPÆNDESKIVE 5.5 1 WIRETRÆK

Læs mere

Design af en Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder

Design af en Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder Design af en Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder Dette design tilhører Bjørn Johannesen, Bredkær 11, bjohannesen@post.cybercity.dk, 20 Hvidovre og er udviklet med simulering software,

Læs mere

VHF radio muter CD/FM radio Version 1 af 23. nov. 2008

VHF radio muter CD/FM radio Version 1 af 23. nov. 2008 VHF radio muter CD/FM radio Version 1 af 23. nov. 2008 Dette er den helt store tekniske forklaring skrevet til Tips & Tricks området på Småbådsklubbens hjemmeside. Du kender det sikkert godt du har skruet

Læs mere

Elevforsøg i 10. klasse Lyd

Elevforsøg i 10. klasse Lyd Fysik/kemi Viborg private Realskole Elevforsøg i 10. klasse Lyd Lydbølger og interferens SIDE 2 1062 At påvise fænomenet interferens At demonstrere interferens med to højttalere Teori Interferens: Det

Læs mere

Resonans 'modes' på en streng

Resonans 'modes' på en streng Resonans 'modes' på en streng Indhold Elektrodynamik Lab 2 Rapport Fysik 6, EL Bo Frederiksen (bo@fys.ku.dk) Stanislav V. Landa (stas@fys.ku.dk) John Niclasen (niclasen@fys.ku.dk) 1. Formål 2. Teori 3.

Læs mere

Hi-Fi forstærker med digital styring

Hi-Fi forstærker med digital styring Hi-Fi forstærker med digital styring POWER VOLUME VÆLGER BAS DISKANT MUTE OP NED MUTE Klass #39 P3 PROJEKT 008 GRUPPE 39 INSTITUT FOR ELEKTRONISKE SYSTEMER AALBORG UNIVERSITET DEN. 7 DECEMBER 008 Titel:

Læs mere

Betjeningsvejledning for C.A.T+ & GENNY+ 100.116

Betjeningsvejledning for C.A.T+ & GENNY+ 100.116 CAT og Genny er det perfekte søgeudstyr til lokalisering af nedgravede kabler og rør. Den robuste konstruktion sikrer lang levetid og stor driftssikkerhed. De få knapper sikrer stor effektivitet, selv

Læs mere

Dæmpet harmonisk oscillator

Dæmpet harmonisk oscillator FY01 Obligatorisk laboratorieøvelse Dæmpet harmonisk oscillator Hold E: Hold: D1 Jacob Christiansen Afleveringsdato: 4. april 003 Morten Olesen Andreas Lyder Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 Formål...3

Læs mere

Transceiver målinger.

Transceiver målinger. Transceiver målinger. Denne gang senderen - teori og lidt praksis. Varighed 45 min. EDR Horsens Afdeling, 12. april. 2018, OZ2OE Transceiver måling - målinger kan kræve masser af udstyr Sender måling 1)

Læs mere

Amplicomms TV 2400 FM system til TV/radio. Med indbygget mikrofon. Brugervejledning

Amplicomms TV 2400 FM system til TV/radio. Med indbygget mikrofon. Brugervejledning Amplicomms TV 2400 FM system til TV/radio Med indbygget mikrofon Brugervejledning Modtager 1. Øretelefoner højre/venstre 2. Styrkekontrol 3. Indikator for tænd/sluk 4. Tænd/sluk rummikrofon 5. Tænd/sluk

Læs mere

Elektronikken bag medicinsk måleudstyr

Elektronikken bag medicinsk måleudstyr Elektronikken bag medicinsk måleudstyr Måling af svage elektriske signaler Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Introduktion... 1 Grundlæggende kredsløbteknik... 2 Ohms lov... 2 Strøm- og spændingsdeling...

Læs mere

aurelia aniara Brugermanual

aurelia aniara Brugermanual aurelia aniara Brugermanual Installation på et stativ og vægbeslag På bagsiden af Aniara er en 1/4 "tomme gevind til loft eller vægmontering. Højttaleren skal monteres på vægbeslaget i overensstemmelse

Læs mere

Planlægning af systemet

Planlægning af systemet Planlægning af systemet Grundig planlægning af systemopsætningen giver det bedst mulige resultat og den højest mulige ydeevne. Hvis du planlægger opsætningen omhyggeligt, kan du undgå situationer, hvor

Læs mere

EDR Frederikssund afdeling Almen elektronik kursus. Afsnit 9-9B-10. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Joakim Soya OZ1DUG Formand

EDR Frederikssund afdeling Almen elektronik kursus. Afsnit 9-9B-10. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Joakim Soya OZ1DUG Formand Afsnit 9-9B-10 EDR Frederikssund Afdelings Joakim Soya OZ1DUG Formand 1 Opgaver fra sidste gang Pico, nano, micro, milli,, kilo, mega Farvekode for modstande og kondensatorer. 10 k 10 k m A Modstanden

Læs mere

Lidt tankevirksomhed i fbm. udvikling og fremstilling af en 23 transverter

Lidt tankevirksomhed i fbm. udvikling og fremstilling af en 23 transverter Lidt tankevirksomhed i fbm. udvikling og fremstilling af en 23 transverter Af Istvan Zarnoczay OZ1EYZ 29. august 2008 Krav/ønsker osv. Inden man går i gang med sådan et projekt skal man gøre sig klart

Læs mere

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI Emne 18: Måleteknik Velkommen til EDR Frederikssund Afdelings Steen Gruby 1 Emne 18: Måleteknik I øvrigt Tidsrum :1900 2200 I pause ca. i midten Toilettet er i gangen mellem køkken og dette lokale De der

Læs mere

OZ7TA. Løst og fast om: Frekvenstællere Transistor PA-trin

OZ7TA. Løst og fast om: Frekvenstællere Transistor PA-trin Løst og fast om: Frekvenstællere Transistor PA-trin Jørgen Kragh OZ7TA OZ7TA Amatørtilladelse 1976 Teknisk redaktør af OZ 2002 Formand EDR Gladsaxe RM for EDR kreds 2 Interesseområder: Selvbyg HF Field

Læs mere

Soolai BRUGERVEJLEDNING SPL-32R / SPL-32T

Soolai BRUGERVEJLEDNING SPL-32R / SPL-32T Soolai DK BRUGERVEJLEDNING SPL-32R / SPL-32T Indholdsfortegnelse Tillykke købet af din Soolai SPL-32R / SPL-32T!... 4 Specifikationer... 4 Trådløs modtager SPL-32R funktioner... 5 SPL-32R betjeningsvejledning...

Læs mere

TrendCon 1. udgave, DK. TrendCon. Instruktionsbog 0403-52-08-03

TrendCon 1. udgave, DK. TrendCon. Instruktionsbog 0403-52-08-03 1. udgave, DK TrendCon Instruktionsbog 0403-52-08-03 INDHOLDSFORTEGNELSE AFSNIT Side OVERBLIK FUNKTIER.. 1 ADVARSEL.. 1 INSTRUKTI GENERELT.. 2 INDIKATI GENERELT.. 2 FEJLSIGNALER.. 2 SYSTEM OVERSIGT.. 3

Læs mere

Vejledning til Baghusets lydanlæg

Vejledning til Baghusets lydanlæg Vejledning til Baghusets lydanlæg Denne vejledning er inddelt i følgende kapitler med farvekoder: 1. Forstærker og Afbrydere 2. Minimixeren 3. Monitorhøjtalere (Medhør) 4. Subwhoofer 5. PA-mixeren 6. Linedrivere

Læs mere

MP3 player med DMX interface.

MP3 player med DMX interface. Jægergårdsgade 152/05A DK-8000 Aarhus C DENMARK WWW.WAHLBERG.DK MP3 player med DMX interface. Funktion: En avanceret Mp3spiller med forskellige styringsmuligheder, velegnet til brug i museer, teatre, udstillinger

Læs mere

Amplicomms. TV 2410 FM system til TV/radio Med indbygget mikrofon. Brugervejledning

Amplicomms. TV 2410 FM system til TV/radio Med indbygget mikrofon. Brugervejledning Amplicomms TV 2410 FM system til TV/radio Med indbygget mikrofon Brugervejledning Modtager: Sender: Til brug med høreapparater med telespole Modtager: 1. Mikrofonknap til rumaflytning 2. 3,5 mm Audio udgang

Læs mere

HAC telefon testrapport

HAC telefon testrapport DELTA Acoustics & Vibration Technical Audiological Laboratory -TAL We help ideas meet the real world HAC telefon testrapport Akustiske og magnetiske målinger på output fra forskellige telefoner December

Læs mere

Sterling. Forstærkere. Brugervejledning. For modellerne

Sterling. Forstærkere. Brugervejledning. For modellerne Sterling Forstærkere Brugervejledning For modellerne Stereo 12 Watt Mk 1 & 2 Stereo Plus 18 Watt Mk 1 & 2 Stereo Integrated 12 & 18 Watt Mk 1 & 2 Stereo Integrated Remote 12 & 18 Watt Mk 1 & 2 Parallel

Læs mere

Behøver man NOS er for at få god lyd?

Behøver man NOS er for at få god lyd? Behøver man NOS er for at få god lyd? Af: Svend Jørgensen og Jørgen Gylling. Test af ni forskellige 12AX7 / ECC83 forforstærkerrør, som er til at få fat i oven i købet til priser, alle kan betale. Har

Læs mere

Computer- og El-teknik A 6. semester BAR Version 03.17

Computer- og El-teknik A 6. semester BAR Version 03.17 Sallen-Key Filter som impedanser Et sallen-key filter består af både modstande og kondensatorer, placeret alt efter hvilken konfiguration man ønsker (højpas, lavpas eller båndpas, men som grundlag kan

Læs mere

Design af en Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder

Design af en Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder Design af en Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder Dette design tilhører Bjørn Johannesen, Bredkær 11, bjohannesen@post.cybercity.dk, 20 Hvidovre og er udviklet med simulering software,

Læs mere

Podcast på TekX. Quick guide Sørg for at sætte mikrofoner i de stik, der skal bruges. Sæt GAIN til klokken 14

Podcast på TekX. Quick guide Sørg for at sætte mikrofoner i de stik, der skal bruges. Sæt GAIN til klokken 14 Podcast på TekX Quick guide Sørg for at sætte mikrofoner i de stik, der skal bruges. Sæt GAIN til klokken 14 o Tryk COMP-knappen ned Sæt alle blå drejeskiver til klokken 12 o Vær sikker på at AUX er skruet

Læs mere

GODT SIGNAL KRÆVER KORREKT INSTALLATION

GODT SIGNAL KRÆVER KORREKT INSTALLATION GODT SIGNAL KRÆVER KORREKT INSTALLATION (OPDATERET JANUAR 2014) Med anbefalingerne Den gode antenneinstallation vil foreningen sætte fokus på modernisering af husets antenneinstallation. De seneste 25

Læs mere

Byg selv en solcellemobiloplader

Byg selv en solcellemobiloplader Byg selv en solcellemobiloplader Byggevejledning til solcelle-mobilopladeren Formålet med denne aktivitet er på en lærerig, pædagogisk og kreativ måde at vise spejderne, hvordan de selv kan lave nyttige

Læs mere

Analog Øvelser. Version. A.1 Afladning af kondensator. Opbyg følgende kredsløb: U TL = 70 % L TL = 50 %

Analog Øvelser. Version. A.1 Afladning af kondensator. Opbyg følgende kredsløb: U TL = 70 % L TL = 50 % A.1 Afladning af kondensator Opbyg følgende kredsløb: U TL = 70 % L TL = 50 % Når knappen har været aktiveret, ønskes lys i D1 i 30 sekunder. Brug formlen U C U start e t RC Beskriv kredsløbet Find komponenter.

Læs mere

God billedkvalitet kræver gode stik og kabler!

God billedkvalitet kræver gode stik og kabler! God billedkvalitet kræver gode stik og kabler! For at få mest glæde af din kabel-tv pakke fra Antenneforeningen Horsens Syd kræver det, at du har en korrekt udført antenneinstallation i huset. Det vigtigste

Læs mere

Ohms Lov Ohms lov beskriver sammenhæng mellem spænding, strømstyrke og modstand.

Ohms Lov Ohms lov beskriver sammenhæng mellem spænding, strømstyrke og modstand. Ellære Ohms Lov Ohms lov beskriver sammenhæng mellem spænding, strømstyrke og modstand. Spænding [V] Strømstyrke [A] Modstand [W] kan bruge følgende måde til at huske hvordan i regner de forskellige værdier.

Læs mere

Music hall AV 2.1 Dansk kvik guide. Findes i sort eller silver. Begge med kraftig børstet aluminiumsfront

Music hall AV 2.1 Dansk kvik guide. Findes i sort eller silver. Begge med kraftig børstet aluminiumsfront Music hall AV 2.1 Dansk kvik guide Findes i sort eller silver. Begge med kraftig børstet aluminiumsfront 1 Medier & introduktion: Tillykke med dit nye music hall anlæg. Med AV2.1 har du let adgang til

Læs mere

Betjeningsvejledning SINGLE DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE. Gold-Sputtered Large-Diaphragm Studio Condenser Microphone

Betjeningsvejledning SINGLE DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE. Gold-Sputtered Large-Diaphragm Studio Condenser Microphone Betjeningsvejledning SINGLE DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE Gold-Sputtered Large-Diaphragm Studio Condenser Microphone 2 SINGLE DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE B-1 Betjeningsvejledning Vigtige sikkerhedsanvisninger

Læs mere

Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk. Musik og bølger

Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk. Musik og bølger Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Musik og bølger Formål Hovedformålet med denne øvelse er at studere det fysiske begreb stående bølger, som er vigtigt for at forstå forskellige musikinstrumenters

Læs mere

Afsnit 7-8. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Joakim Soya OZ1DUG. EDR Frederikssund afdeling Almen elektronik kursus

Afsnit 7-8. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Joakim Soya OZ1DUG. EDR Frederikssund afdeling Almen elektronik kursus Afsnit 7-8 EDR Frederikssund Afdelings Joakim Soya OZ1DUG 2010-02-18 OZ1DUG 7-8 1 Opgave fra sidste gang. find ud af hvordan modulationskontrol kan gennemføres for CW - FM - AM - SSB Oscilloscop!! 2010-02-18

Læs mere

BRUGSANVISNING MODEL

BRUGSANVISNING MODEL BRUGSANVISNING MODEL Tillykke med Deres nye multimeter, før De går igang med at bruge produktet, bedes De læse denne brugsanvisning grundigt. I. ANVENDELSE Dette kategori III multimeter kan anvendes til

Læs mere

LCR-opstilling

LCR-opstilling LCR-opstilling 4206.00 2013-09-18 AA4206.00 Beskrivelse Udstyret består af Resistorer (modstande): 24,9 kω / 3,3 kω / 1,0 kω / 1,0 kω (1 %) Induktorer (spoler): 4,7 mh / 1,8 mh (5 %) Kapacitorer (kondensatorer):

Læs mere

Dansk bruger manual Udarbejdet af Datalogisk A/S 1/27

Dansk bruger manual Udarbejdet af Datalogisk A/S 1/27 Dansk bruger manual Udarbejdet af Datalogisk A/S 1/27 Sådan kommer du i gang Det er der i kassen Indhold MojoMINI skærm USB kabel til skærm SD hukommelseskort Pegepind Billader til skærm Monteringsbeslag

Læs mere

12V - 24V funktionstester

12V - 24V funktionstester 12V - 24V funktionstester Funktionstesteren kan udføre følgende 6 funktioner: 1. Polaritets test. 2. Gennemgangs test. 3. Komponent aktivering når den er afmonteret. 4. Komponent aktivering kun med plus

Læs mere

Geemarc BRUGERVEJLEDNING. Loop Hear LH600

Geemarc BRUGERVEJLEDNING. Loop Hear LH600 Geemarc DK BRUGERVEJLEDNING Loop Hear LH600 Introduktion Tillykke med din Geemarc LH600 teleslynge. Dette er en kvalitetsteleslynge designet til brug i dit hjem. Den er let at installere og passer ind

Læs mere

Humantecknik Crescendo 50

Humantecknik Crescendo 50 Humantecknik DK BRUGERVEJLEDNING Humantecknik Crescendo 50 Side 2 Tillykke med købet af din Crescendo 50 forstærker. Du har valgt et moderne og pålideligt system. Læs venligst denne brugsvejledning omhyggeligt

Læs mere

Premier. Forforstærkere. Brugervejledning. For modellerne

Premier. Forforstærkere. Brugervejledning. For modellerne Premier Forforstærkere Brugervejledning For modellerne Phono Stage Head Amplifier Line Pre-Amplifier + fjernbetjent version Line / Phono Pre-Amplifier + fjernbetjent version Line / Phono Plus + fjernbetjent

Læs mere

Guide montering af og fejlfinding på ledningsnettet på Yamaha FS1-DX med tændingslås ved styret.

Guide montering af og fejlfinding på ledningsnettet på Yamaha FS1-DX med tændingslås ved styret. Guide montering af og fejlfinding på ledningsnettet på Yamaha FS1-DX med tændingslås ved styret. Denne guide omfatter også montering af omdrejnings tæller. Lednings nette på en Yamaha FS1 har grundlæggende

Læs mere

Dansk Mini Racing Union. Banereglement Slot Racing & Scaleracing. DMRU 2017 v. august - 1 -

Dansk Mini Racing Union. Banereglement Slot Racing & Scaleracing. DMRU 2017 v. august - 1 - Dansk Mini Racing Union 2017 Banereglement Slot Racing & Scaleracing DMRU 2017 v. august - 1 - BANEREGLEMENT 1 STRØMFORSYNING SLOTRACING Banen kan forsynes med strøm på 2 forskellige måder: 1) 12 Volt

Læs mere

Vejledning i indstilling af tænding på Yamaha FS1.

Vejledning i indstilling af tænding på Yamaha FS1. Denne vejledning gælder Yamaha FS1 motorer monteret på både 4Gear og 2Gear modellen. Bemærk at der er flere forskellige typer tændingsanlæg monteret på disse knallerter fra fabrikken. De skal dog stilles

Læs mere

KP4.6 Installations- & Brugsvejledning

KP4.6 Installations- & Brugsvejledning Hea KP4.6 Installations- & Brugsvejledning ding Place your message here. For maximum impact, use two or three sentences. 2 Tillykke Tillykke og tak fordi du valgte Jamo KP4.6 tastatur. Tastaturet åbner

Læs mere

Lydtryk fra mobiltelefoner

Lydtryk fra mobiltelefoner DELTA Acoustics & Vibration Technical Audiological Laboratory -TAL We help ideas meet the real world Lydtryk fra mobiltelefoner Findes der mobiltelefoner der kan levere lydtryk kraftige nok til, at de

Læs mere

Lodning. Intro leaded. Tommy Sørensen

Lodning. Intro leaded. Tommy Sørensen Intro leaded Tommy Sørensen Indholdsfortegnelse Henvisninger...3 Lodning...4 Værktøj lodning...6 Eksempler på lodninger...9 Farvekode...10 Præfiks...10 Standardrækker...11 Komponenter...12 Modstand...12

Læs mere

Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder

Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder Dette design, TABAQ, tilhører Bjørn Johannesen, Bredkær 11, bjohannesen@post.cybercity.dk, 20 Hvidovre og er udviklet med simulering software,

Læs mere

Information om hørelsen

Information om hørelsen Information om hørelsen Informationen er udarbejdet af en arbejdsgruppe ved de audiologiske afdelinger ved H:S Bispebjerg Hospital Vejle Sygehus Ålborg Sygehus Århus Universitetshospital - 1 - Hørelsen

Læs mere

Strøm til hjernen Elektromagnetisme

Strøm til hjernen Elektromagnetisme Strøm til hjernen Forkortelser F = Forsøg (som vi udfører) FB = Forsøg med børn (forsøg som vi udfører, men som børnene deltager aktivt i) H = Hands-on forsøg (børnene får selv lov til at prøve det hele)

Læs mere

DM-18. Bærbar CD-afspiller. Dansk betjeningsvejledning. Danish. www.denver-electronics.com

DM-18. Bærbar CD-afspiller. Dansk betjeningsvejledning. Danish. www.denver-electronics.com DM-18 Bærbar CD-afspiller Dansk betjeningsvejledning ALLE RETTIGHEDER FORBEHOLDES COPYRIGHT DENVER ELECTRONICS A/S www.denver-electronics.com SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER For ikke at beskadige denne enhed

Læs mere

Teleslyngers båndbredde

Teleslyngers båndbredde > TEST REPORT Teleslyngers båndbredde Frekvensresponsmålinger for Teleslynger og FM-udstyr Task Number: 118-20773.10 Page 1 of 11 Ansvarlig: Carsten Daugaard FORCE Technology Edisonsvej 24 5000 Odense

Læs mere

DM-44TE 45 sek. Anti Shock bærbar CD-afspiller

DM-44TE 45 sek. Anti Shock bærbar CD-afspiller Danish DM-44TE 45 sek. Anti Shock bærbar CD-afspiller Dansk betjeningsvejledning www.denver-electronics.com SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER For ikke at beskadige denne enhed bør den ikke opbevares på steder

Læs mere

DAB installations guide.

DAB installations guide. Indledning Det har vist sig at modtagelse af (Digital Audio Broadcast) giver - indtil sendenettet er fuldt udbygget - flere problemer end modtagelse af. Der er flere grunde til disse problemer, dels er

Læs mere

Theory Danish (Denmark) Ikke-lineær dynamik i elektriske kredsløb (10 point)

Theory Danish (Denmark) Ikke-lineær dynamik i elektriske kredsløb (10 point) Q2-1 Ikke-lineær dynamik i elektriske kredsløb (10 point) Læs venligst de generelle instruktioner i den separate konvolut før du starter på opgaven. Introduktion Bi-stabile ikke-lineære halvlederkomponenter

Læs mere

Kort vejledning Version 1 1 juni 2004 DANSK VIGTIGE SIKKERHEDSANVISNINGER DETALJEREDE SIKKERHEDSANVISNINGER: 1) Læs disse anvisninger 2) Opbevar disse anvisninger 3) Ret Dem efter alle advarsler 4) Følg

Læs mere

Hold 6 Tirsdag. Kristian Krøier, Jacob Christiansen & Thomas Duerlund Jensen Fag: ELA Lærer: Jan Petersen (JPe) Dato for aflevering: 29.

Hold 6 Tirsdag. Kristian Krøier, Jacob Christiansen & Thomas Duerlund Jensen Fag: ELA Lærer: Jan Petersen (JPe) Dato for aflevering: 29. ELA journal: Øvelse 3 Grundlæggende Op. Amp. Koblinger. Dato for øvelse:. nov. 00 & 9. nov. 00 Hold 6 Tirsdag Kristian Krøier, Jacob Christiansen & Thomas Duerlund Jensen Fag: ELA Lærer: Jan Petersen (JPe)

Læs mere

Dansk Mini Racing Union. Banereglement DMRU

Dansk Mini Racing Union. Banereglement DMRU Dansk Mini Racing Union 2014 Banereglement DMRU 2014-1 - BANEREGLEMENT SLOT-RACING 1 STRØMFORSYNING Banen kan forsynes med strøm på 2 forskellige måder: 1) 12 Volt akkumulatorer (batterier) med en total

Læs mere

Elektroteknik 3 semester foråret 2009

Elektroteknik 3 semester foråret 2009 Elektroteknik 3 semester foråret 2009 Uge nr. Ugedag Dato Lektions nr 16 onsdag 15.04.09 75 76 Gennemgang af opgaver fra sidst: Gennemgang af afleveringsopgaver fra sidst Nyt stof(vejledende): skibshovedfordelingsanlæg

Læs mere

Nedenfor er tegnet svingningsmønsteret for to sinus-toner med frekvensen 440 og 443 Hz:

Nedenfor er tegnet svingningsmønsteret for to sinus-toner med frekvensen 440 og 443 Hz: Appendiks 1: Om svævning: Hvis to toner ligger meget tæt på hinanden opstår et interessant akustisk og matematisk fænomen, der kaldes svævning. Det er dette fænomen, der ligger bag alle de steder, hvor

Læs mere

SoundRecover2 tilpasningsvejledning til voksne

SoundRecover2 tilpasningsvejledning til voksne Phonak Target 5.4 August 2018 SoundRecover2 tilpasningsvejledning til voksne Denne vejledning indeholder oplysninger om brug og/eller tilpasning af SoundRecover2 tilgængelig i Phonak Targettilpasningssoftware.

Læs mere

Modtagelse af Antenne TV i Danmark

Modtagelse af Antenne TV i Danmark Modtagelse af Antenne TV i Danmark Efter at det analoge sendernet i Danmark blev slukket d. 1. november 2009 og erstattet af et nyt digitalt terrestrisk sendernet, har der generelt været meget få problemer

Læs mere

Tilstandskontrol. ved hjælp af vibrationsanalyse

Tilstandskontrol. ved hjælp af vibrationsanalyse VIBRO CONSULT Palle Aggerholm Tilstandskontrol ved hjælp af vibrationsanalyse Et minikursus med særlig henvendelse til vindmølleejere Adresse: Balagervej 69 Telefon: 86 14 95 84 Mobil: 40 14 95 84 E-mail:

Læs mere

BygSelv; Så enkelt bygges en rigtig god højttaler; og et par design idéer. Part 3

BygSelv; Så enkelt bygges en rigtig god højttaler; og et par design idéer. Part 3 BygSelv; Så enkelt bygges en rigtig god højttaler; og et par design idéer Part 3 Der er taget udgangspunkt i en rigtig god monitor, men det kunne lige så godt have været en stor gulv-højttaler; princippet

Læs mere

Sådan sikrer du det bedste antennesignal

Sådan sikrer du det bedste antennesignal Lystbåde og campingvogne er af praktiske årsager ofte udstyret med UFO antenner, men de sikrer ikke altid et godt signal. Nyttige links: Interaktive dækningskort: www.dr.dk/retning Frekvenser og polarisering:

Læs mere

Lyd og Signal Kabler

Lyd og Signal Kabler Lyd og Signal Kabler Lyd og kabler kan være en eksplosiv cocktail forstået på den måde, at bølgerne ofte kan gå højt, når musik entusiaster diskuterer Lyd/billede og Kabler. Nogle mener, at kablets kvalitet

Læs mere

Dampturbineanlæg. Udvikling af fejl i planetgear.

Dampturbineanlæg. Udvikling af fejl i planetgear. VIBRO CONSULT Palle Aggerholm. Dampturbineanlæg. Udvikling af fejl i planetgear. Adresse: Balagervej 69 Telefon: 86 14 95 84 E-mail: palle@vibroconsult.dk www.vibroconsult.dk DK 8260 Viby J. Højtryksturbine

Læs mere

El-Teknik A. Rasmus Kibsgaard Riehn-Kristensen & Jonas Pedersen. Klasse 3.4

El-Teknik A. Rasmus Kibsgaard Riehn-Kristensen & Jonas Pedersen. Klasse 3.4 El-Teknik A Rasmus Kibsgaard Riehn-Kristensen & Jonas Pedersen Klasse 3.4 12-08-2011 Strømstyrke i kredsløbet. Til at måle strømstyrken vil jeg bruge Ohms lov. I kredsløbet kender vi resistansen og spændingen.

Læs mere

Thevenin / Norton. 1,5k. Når man går rundt i en maske, vil summen af spændingsstigninger og spændingsfald være lig med 0.

Thevenin / Norton. 1,5k. Når man går rundt i en maske, vil summen af spændingsstigninger og spændingsfald være lig med 0. Maskeligninger: Givet følgende kredsløb: 22Vdc 1,5k 1Vdc Når man går rundt i en maske, vil summen af spændingsstigninger og spændingsfald være lig med. I maskerne er der sat en strøm på. Retningen er tilfældig

Læs mere

SIKOM SikkerDanmark Samsøvej 17 DK-8382 Hinnerup Tlf. 8764 6000 www.sikom-as.dk. Bi-Way billetluge anlæg

SIKOM SikkerDanmark Samsøvej 17 DK-8382 Hinnerup Tlf. 8764 6000 www.sikom-as.dk. Bi-Way billetluge anlæg SIKOM SikkerDanmark Samsøvej 17 DK-8382 Hinnerup Tlf. 8764 6000 www.sikom-as.dk Bi-Way billetluge anlæg Introduktion Bi-Way billetluge anlægget er designet til effektiv kommunikation mellem billetluge

Læs mere

0.1 Modultest af hardware

0.1 Modultest af hardware 0.1 Modultest af hardware Hardwaren af M2 testes ved, at de enkelte blokke først testes hver for sig, og derefter testes det, om hele modulet virker. TS2-monitoren brændes i ROM, og ved at forbinde M2

Læs mere

LUCAS JÆVNSTRØMS DYNAMOER

LUCAS JÆVNSTRØMS DYNAMOER Nedenstående er inspireret af en artikel sakset fra internettet, af en lykkelig selvlært BSA entusiast. LUCAS JÆVNSTRØMS DYNAMOER UDVIKLET AF JOSEPH LUCAS - MANDEN SOM OPFANDT MØRKET En ting som uretmæssigt

Læs mere

To-tone generator med lav forvrængning

To-tone generator med lav forvrængning To-tone generator med lav forvrængning Af OZ1BXM Lars Petersen, oz1bxm@pobox.com Indledning Denne artikel beskriver en to-tone generator, som frembringer sinustoner på 700 Hz og 1900 Hz. Tonerne tilføres

Læs mere

Sådan sikrer du dig det bedste antennesignal

Sådan sikrer du dig det bedste antennesignal Sådan sikrer du dig det bedste antennesignal 1 Når man i de gode gamle analoge dage skulle installere en antenne, var det normalt at bruge fjernsynets skærm til at optimere antennens retning og højde.

Læs mere