Tulstrup sogn HVORDAN ER DET AT VÆRE TILFLYTTER I TØRRING? 14. årgang nr. 2 marts maj 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tulstrup sogn HVORDAN ER DET AT VÆRE TILFLYTTER I TØRRING? 14. årgang nr. 2 marts maj 2012"

Transkript

1 Til samtlige husstande i Tulstrup sogn Tulstrup sogn 14. årgang nr. 2 marts maj 2012 HVORDAN ER DET AT VÆRE TILFLYTTER I TØRRING? Tekst af: Kirsten Lund Sådan lød ét af de mange spørgsmål til Hanne og Kurt Myhlert Olsen på henholdvis 52 og 48 år. De bor på Selvejervej 4, i Tørring, hvor de flyttede ind i deres nybyggede hus i februar Vi skulle ud, hvor der er natur. Et sted hvor vi kunne være sikre på, at der også er natur på sigt og ikke udstykninger og voksende ringveje, fortæller Hanne og Kurt. Vi kommer fra et parcelhuskvarter i Hørning, men havde behov for højere til loftet. Vi ledte længe efter hus ved søerne og Gudenåen. Indtil vi så, at der var grunde til salg her i Tørring. Og så gik det hurtigt. Allerede tre dage efter skulle vi give et bud, hvis vi ville have det.

2 Jeg kunne 2 mærke en rigtig god fornemmelse ved stedet, straks jeg stod ud af bilen ved grunden, smiler Hanne. Sådan havde Kurt det også. Han er cykelrytter i sin fritid og kendte området ret godt fra de mange søndagscykelture Århus cykelklub arrangerer omkring Mossø, via Ry over bakkerne gennem Tørring, Tulstrup og Jaungyde tilbage til Århus. Her kan vi høre stilheden, siger Hanne, det giver os fred og ro og tryghed. Jeg er aldrig bange her, når jeg er alene hjemme. Man har lov til at være sig selv, som man er og det, at vi er forskellige, sætter bare kolorit på tilværelsen, fortsætter Hanne, der sætter kulør på lærreder, når hun leger med farver i sit atelier på første sal i det rummelige hus. INDHOLDSFORTEGNELSE Tilflytter i Tørring..... side 1 Bob Dylan-gudstjeneste.. side 4 Minikonfirmander... side 5 Sogneindsamling... side 7 Her er mit liv... side 8 Tulstrup kirke... side 12 Forsidetegning: Jens Råby Vi havde knap sat spaden i jorden foråret 2007, før vi blev inviteret til byfest, fortæller Kurt. Så allerede året inden huset stod klar, havde de lært adskillige beboere at kende. De nærmeste naboer var selvfølgelig også med til vores bryllup, griner Kurt, der friede til Hanne samme dag, de flyttede ind i huset. Det var vigtigt for os at blive viet i Tulstrup kirke, fortæller Hanne, Kirken giver mening, og det er vigtigt den er der, synes Kurt, vi går i kirke juleaften, hvis vi er hjemme, men ellers betyder den ikke så meget i vores liv. Før vi flyttede hertil havde vi hørt, at der skulle være et utrolig godt sammenhold i Tørring, og det har vi absolut også oplevet. Vi har følt os rigtig godt modtaget, er Hanne og Kurt enige om.

3 Kurt har været bestyrelsesmedlem i beboerforeningen lige siden de flyttede ind på Selvejervej. Han gjorde snart karriere, blev kasserer og ansvarlig for kanoudlejningen. Siden 2011 er han formand for foreningen. Det er en god måde at lære lokalsamfundet og byen at kende på, mener Kurt, der sammen med Hanne var med i festudvalget og arrangerede sommerfesten i Tørring i Hanne benytter sig af Rys varierede tilbud inden for motion; zumba, fitness, pilates bliver det til og linedance i 3 Låsby. Og så er jeg sponsor for RYST og dermed frivillig hjælper, smiler Hanne, der har serveret til Lars Lilholt koncert og solgt RYST-vin i Kvickly. Hanne er ansat som økonomimedarbejder i Silkeborg Kommune. Det er jeg så glad for, smiler Hanne, der har så meget overskud, at hun har åbnet Klinik Myhlert, hvor hun tilbyder Kranio-sakral terapi. Målet er at hjælpe folk til at gå herfra uden smerter, fortæller Hanne, Hanne og Kurt Myhlert Olsen, Selvejervej 4, Tørring

4 4 Hanne og Kurt Myhlert Olsen der har klinikken som hobby om aftenen og i weekender. Kurt cykler bl.a. i Tørring og omegns cykelforening, hvor de er 8-10 mænd der cykler sammen. Kurt er også aktiv i den nystartede Ry cykelklub, hvor de nu er ca. 150 medlemmer. Ellers er han dybt forankret i Århus cykelklub, supplerer Hanne, Kurt har for eksempel været speaker til Århus rundt masser af år. Kurt er regnskabschef i Dansk Supermarked i Højbjerg. Men det er Hanne, der er økonomisk griner han, inden han viser rundt i den smukke østvendte havestue med udsigt til haven, hvor Hanne bruger mange timer om sommeren. Her nyder jeg min morgenavis i weekenderne, fortæller Kurt. Aftensolen rødmer og vi slutter med en tur ved havens lille guldfiskedam. BOB DYLAN-GUDSTJENESTE I TULSTRUP KIRKE ONSDAG D. 14. MARTS KL En gudstjeneste med et mix af tekstlæsninger, musik og tekster af Bob Dylan og fælles salmesang. Kom og vær med til en lidt anderledes gudstjeneste!

5 Tekst af: Jytte Lundgaard Nielsen Så er mini konfirmandundervisningen i fuld gang. En lille flok dejlige unger fra Knudsøskolens 3. klasse, har siden d. 30. december indtaget konfirmandstuen hver onsdag eftermiddag. Sidste gang bliver onsdag d. 7. marts. Knudsøskolens 3. klasse er i år en lille klasse, det blev derfor kun til 7 børn på dette års hold. Alligevel har børnene en masse god energi og stor lydhørhed overfor det nye materiale, som er introduceret i år. MINIKONFIRMANDER 5 Søndag d. 26. februar afholdes der familie og børnegudstjeneste i Tulstrup kirke kl Her vil minikonfirmanderne være inviteret sammen med deres forældre. I samarbejde med Dover sogn afslutter vi forløbet i foråret med en udflugt til Viborg Domkirke. Her vil forældre, bedsteforældre eller andre familiemedlemmer, som har tid og lyst, være velkomne til at deltage. Da decembernummeret af Tulstrup sogn udkom, havde vi endnu ikke været samlet første gang, og derfor ingen fotos, det råder vi nu bod på.

6 6 SLUT SULT - BLIV INDSAMLER DEN 4. MARTS - Tyt Kirkeby Søndag den 4. marts 2012 vil Tyt gerne have dit selskab. Det er dagen, hvor der er indsamling til FOLKEKIRKENS NØDHJÆLP i sognene. Ved at melde dig som indsamler kan du i løbet af 2-3 timer bidrage til, at beløbet, vi kan samle ind til nødhjælpen, bliver endnu større og dermed bidrage til at bekæmpe sult blandt verdens fattigste. Hvad skal jeg gøre? Du skal blot ringe til Tyt Kirkeby på tlf , eller sende en mail: tytkirkeby@mail.dk, helst i dag, og sige, hvor mange I kommer og hjælper med indsamlingen. Søndag den 4. marts kl møder du op i Tulstrup præstegård. Her fordeler Tyt ruter og giver en kop kaffe og brød, inden vi skal ud at rasle med bøsserne. Du kan se mere om indsamlingen på Vel mødt! Sult er det mest ekstreme udtryk for fattigdom og et overgreb mod m e n n e s k e r s grundlæggende ret til mad og liv. Nogle mennesker sulter. Fordi de rammes af naturkatastrofer eller lever på steder, der er følsomme for den mindste variation i vejret. Nogle sulter, fordi andre krænker deres rettigheder og bevidst fratager dem deres ejendom eller muligheder for at klare sig selv. Folkekirkens Nødhjælp bekæmper årsagerne til sult med akut nødhjælp, langsigtet udviklingshjælp og ved at arbejde for menneskers ret til at leve i værdighed og uden sult på både lokalt og internationalt plan.

7 7 Uden jord - ingen mad I 2011 var 16-årige Samuel Ejoku fra Uganda lige ved at miste en del af sin jord. Som 15-årig blev Samuel, efter at hans forældre og ældre søskende var døde, forsørger for sine tre yngre søstre. De fire børn lever af det, de kan dyrke på familiens jord. Men en dag gjorde et hold naboer krav på en del af børnenes jord ved at true dem på livet. Hvad skal I med al den jord? I er bare nogen unger og kan ikke passe den. Nu tager vi den - og hvis I sladrer til nogen, forgifter vi jer eller kaster en forbandelse på jer!. Børnene var rædselsslagne for truslerne om trolddom, men uden jorden kunne de ikke dyrke mad nok til at overleve. Derfor valgte Samuel at fortælle om jordtyveriet i Ugandas Kirkes rettighedsorganisation, TEDDO. Med støtte fra Folkekirkens Nødhjælp har TEDDO siden 2008 undervist folk i området om deres rettigheder i forhold til hinanden og i forhold til regeringen. TEDDO tog initiativ til et møde med klanrådet. Klanrådet har i århundreder taget sig af stridigheder om jord og træffer afgørelser på baggrund af klanens og landsbyens fælles erindring. I Samuels tilfælde indkaldte klanrådet de involverede familier og naboerne for i fællesskab at afgøre, hvor skellet mellem jorderne reelt gik. Ingen var i tvivl om, hvor skellet gik - eller om, at børnene skulle have deres jord tilbage. I dag fungerer en agave-plante som skelpæl og Samuel har et dokument med stempler, der bekræfter, at jorden tilhører hans familie. Det arbejde vil vi og flere end 1300 andre sogne sammen med frivillige indsamlere støtte, når vi søndag den 4. marts går på gaden for at samle ind.

8 8 Højskole-, kæresteog soldatertid November 1950 tog jeg på højskole i Tommerup på landbrugslinjen, hvor vi var ca. 100 elever. Året efter i april, fik jeg plads på en gård på 100 tønder land i Skannerup. Jeg fik 3000 kr. for et halvt år. Efter ½ år i Skannerup var jeg igen karl hos min far, og i løbet af vinteren 1951 begyndte Astrid og jeg at vise interesse for hinanden. Vi blev forlovet den 4. april 1952, men allerede den 1. maj samme år blev jeg indkaldt til militæret i Karup. Vi var 150 mand fordelt på 3 kompagnier i Gedhuslejren, hvor vi boede på 4 mandsstuer. Eftersom flyvevåbnet var ret nyt, fik vi udleveret brugte uniformer. Senere fik vi dog nye blå udgangsuniformer. HER ER MIT LIV Tekst af Jens Erik Balle, Tulstrup Den første måned fik vi ingen orlov, vi måtte gå på soldaterhjemmet og om søndagen fik vi lov at gå i kirke. Tilslutningen var stor bare for at komme ud blandt andre mennesker. Den første måned skulle vi også møde til måltiderne, men en søndag fik jeg ringet til Astrid, og vi bestemte, vi skulle mødes i Herning, så jeg måtte have en kammerat til at spise for mig. Det blev heldigvis ikke opdaget, og vi hyggede os med hinanden. Jeg var så heldig, at jeg havde kørekort i forvejen, så jeg blev udtaget til at få kørekort til lastbil. Det nød jeg godt af mange gange, især når vi var på øvelse, for da skulle jeg køre rundt med frisk vand til soldaterne. Så jeg var aldrig ude at ligge i mudderet. Jeg blev for øvrigt kaldt Gungadin. Det betyder vandbærer. Midt i soldatertiden bestemte regeringen, at vi skulle aftjene 18 måneder. Det var hårdt, men alting får jo en ende. I sommeren 1953 var Astrid på husholdningsskole i Hammerum. Så tog jeg om aftenen cyklen og kørte de ca. 20 km til Hammerum,

9 hvor vi nød hinanden og gik ture i omegnen, for vi måtte ikke komme op på hendes værelse. Vi blev gift og overtog Tulstrupgård i 1954 Soldatertiden blev overstået, og det blev bestemt, at vi skulle giftes, og at vi skulle købe Tulstrupgård, som vi overtog 1. april Vi blev gift den 25. marts Det blev et stort bryllup som strakte sig over 4 dage med fester for familie, naboer og ungdomsvenner. Vi skulle dele huset med Astrids far, som var lammet efter en hjerneblødning. Vi fik soveværelset og den store stue, og der var hverken badeværelse eller toilet. Det var ude i den ene ende af kostalden. Der var nok at tage fat på som ung selvstændig landmand. 9 Vi fik nyt tag på nordsiden af laden og i 1956 fik vi vores første traktor, en grå Ferguson, og det viste sig, at Astrid ventede barn. Det var vi meget spændte på. Lige før Astrid skulle føde, døde Astrids far, og der blev gjort klar til begravelsen. Det var skik, at hele familien skulle med hjem at spise. Det blev for meget for Astrid, så hun fødte Thomas, som bragte os glæde midt i sorgen. Landbrug på gammeldags manér De første år havde vi både karl og pige. Det var nogle unge på 15 år, som var en stor hjælp, for alt foregik jo med håndkraft. Jeg har aldrig malket med hånd, men husker, at der var nogle, der gjorde det. Vi har høstet med selvbinder, sat kornet i sæt, kørt det ind, tærsket det i løbet Tulstrupgaard - billedet er fra 1947

10 af vinteren, 10 båret det op på stueloftet og ned igen. Vi har hakket roer med hånd, læsset og kørt dem ind med hånd, læsset dem i roeskæreren og kørt dem ud til køerne med en trillebør. Vi mugede også ud med hånd, læssede møget og spredte det med hånd, pløjede det ned med heste. Vi høstede også med heste, så lånte vi en hest ved naboen. Det kunne være vanskeligt at få dem til at arbejde sammen. Der var hø der skulle bjerges, først skulle det slås, så skulle det vendes nogle gange, derefter skulle det stakkes og køres ind. Om vinteren gik vi i skoven og lavede brænde til næste år. Vi brugte 40 rummeter. Vi havde det meste jord på den anden side af Tulstrupvej. Det indebar, at vi skulle drive køerne over vejen om morgenen, når der var malket. Så gik Astrid op og standsede trafikken, mens køerne passerede. Det ville ikke være nemt i dag. Med traktorens indpas skete der en stor omvæltning i landbruget. Først blev hestene sat ud, så kunne der være jord til et par køer mere. Så blev medhjælperen droppet, så købte vi 4 naboer en roeoptager, som kunne læsse roerne op i vognen. Det var da festligt, når vi skulle ind og have kaffe. - Vi fik også en aftopper sammen med min bror, Poul Verner. Den blev senere skiftet ud med en grønthøster. En kæmpe lettelse som sammen med roeoptageren var en stor hjælp. Vi fik også aflæsservogne og tipvogn, alt sammen var det med til at lette arbejdet. Gennem årene har vi haft en del traktorer. Først som nævnt en grå Ferguson, så en Ford Dextra og i kort tid en International. Så fik vi en Volvo BM 430, en god traktor. Den blev byttet med en Volvo 500 og den sidste, er den der kører stadig, en Volvo- Valmet fra I 1963 købte vi, sammen med min bror og far, en Dronningborg 8 fods mejetærsker. Med den kunne vi også nå at høste lidt for andre. Ny kostald I 1965 besluttede vi, at vi ville bygge kostalden om, så der blev plads til flere køer og så grisene kunne være i samme hus. Det var også tiltrængt, for loftet var råddent og huset var utæt, så roerne frøs om vinteren.

11 Jeg gik i skoven og fældede en masse træer, som blev kørt til Linå savværk, hvor det blev til tømmer, som blev brugt til huset. Vi fjernede det gamle hus først i maj, for da kunne køerne være ude. Det var hårdt arbejde at fjerne alt det gamle, for det foregik jo med håndkraft alt sammen. Grunden blev også gravet med håndkraft. Til at finansiere byggeriet tog vi et kreditforeningslån til 7 %, men til kurs 65, så det blev et dyrt lån at betale tilbage. Men vi fik utroligt dejlige forhold at arbejde under, så vi nød forbedringen. Senere fik vi også rørmalkning. Det var en kæmpe lettelse. Tænk at jeg var fri for at løfte alt mælken op i køletanken. Brugsen næsten uden for døren Da jeg kom til Tulstrup, havde vi Brugsen næsten udenfor døren. Det var nemt, for vi kunne aflevere vores æg, og til gengæld fik vi varer med hjem. Brugsen lukkede i 1972 og blev solgt. Overskuddet blev delt mellem medlemmerne. Jeg var i bestyrelsen, da vi lukkede. Vi havde også en sparekasse, den havde kun åben en dag om ugen fra kl. 2-4 om eftermiddagen. Her sad lokale gårdmænd og bestemte, hvem der var 11 gode nok til at låne penge. Vi havde også et mejeri ved Søkilde. Der var Astrids far formand i 25 år. Mejeriet blev lukket i 1968, for udviklingen forlangte, at mælken skulle køres i tankvogn. Så vi begyndte at levere mælk til mejeriet i Låsby. Senere blev det til Klank og til sidst blev det Rødkærsbro. I 1991 solgte vi køerne. Det var en stor lettelse, for min ryg havde drillet i mange år. Det betød, at jeg blev bevilget delpension og at vi i stedet for køer fik en produktion af tyrekalve. Det blev en rigtig god forretning, men i 1995 blev vi enige om at afhænde gården til vores søn, Thomas. Jens Erik Balle sender den sidste kalv af sted fra gården, juli 1995 Læs sidste del af Jens Erik Balles erindringer i Tulstrup sogn i maj måned.

12 TULSTRUP 12 KIRKE Siden sidst - Sognepræst Erik Bredmose Simonsen Præstebakken Ry Tlf ebs@km.dk Graver: Barry Leonard Tlf Træffes ved kirken fredag kl Kirkeværge: Grethe Jensen tlf.: Menighedsrådsformand: Jens Peter Møller tlf.: Tulstrup kirkes hjemmeside: Tulstrupkirke.dk Dødsfald i sognet og begravede/bisatte fra Tulstrup kirke Elly Elvira Holm, Plejehjemmet Søkilde Poul Peder Sørensen, Plejehjemmet Søkilde Døbt i Tulstrup kirke Lucas Dahlstrup, Norge Annesofie Søgaard Gottrup, Jaungyde Redaktionen af Tulstrup sogn Kirsten Lund (ansv.) Tulstrupvej 16, 8680 Ry tlf kirsten.lund@fiberpost.dk Birthe og Per Andersen, Kamillevej 6, 8680 Ry tlf: birper@dlgpost.dk Tulstrup sogn udgives af Tulstrup menighedsråd. Omdeles til alle husstande i Tulstrup sogn 4 gange årligt: februar - maj - august - november. Tryk: Grafisk Indtryk, tlf Stof til næste blad modtages gerne - senest d. 20. april 2012

Tulstrup sogn PÅ SKATTEJAGT VED TULSTRUP KIRKE. 16. årgang nr. 4 September 2014

Tulstrup sogn PÅ SKATTEJAGT VED TULSTRUP KIRKE. 16. årgang nr. 4 September 2014 Til samtlige husstande i Tulstrup sogn Tulstrup sogn 16. årgang nr. 4 September 2014 PÅ SKATTEJAGT VED TULSTRUP KIRKE Tekst: Kirsten Lund Jeg har fundet min første geocache! Mellem bygerne en regnfuld

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Tulstrup sogn LIV OG OPVÆKST I JAUNGYDE. 16. årgang nr. 1 December 2013. Tekst: Kirsten Lund

Tulstrup sogn LIV OG OPVÆKST I JAUNGYDE. 16. årgang nr. 1 December 2013. Tekst: Kirsten Lund Til samtlige husstande i Tulstrup sogn Tulstrup sogn 16. årgang nr. 1 December 2013 LIV OG OPVÆKST I JAUNGYDE Tekst: Kirsten Lund Hvordan var det at vokse op i Jaungyde, spørger jeg Anna Marie Højvang

Læs mere

Tulstrup sogn HVORDAN ER DET AT VÆRE TILFLYTTER I JAVNGYDE? 13. årgang nr. 5 Oktober 2011

Tulstrup sogn HVORDAN ER DET AT VÆRE TILFLYTTER I JAVNGYDE? 13. årgang nr. 5 Oktober 2011 Til samtlige husstande i Tulstrup sogn Tulstrup sogn 13. årgang nr. 5 Oktober 2011 HVORDAN ER DET AT VÆRE TILFLYTTER I JAVNGYDE? Tekst af Kirsten Lund, Tørring Sådan lød ét af de mange spørgsmål til René

Læs mere

TULSTRUP SOGN 20. ÅRGANG NR. 3 JUNI 2018

TULSTRUP SOGN 20. ÅRGANG NR. 3 JUNI 2018 TULSTRUP SOGN 20. ÅRGANG NR. 3 JUNI 2018 Til samtlige husstande i Tulstrup Sogn Skoleleder og minikonfirmandunderviser Vi har stillet Krestine Aaen, skoleleder på Knudsøskolen og vores nye minikonfirmandunderviser,

Læs mere

Det bedste i verden er håb

Det bedste i verden er håb Det bedste i verden er håb 1 I mit arbejde som generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp ser jeg, hvordan en lille håndsrækning kan ændre livet for verdens fattigste familier. Ofte har familiens ældste

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2018 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Dover Sogn TILBAGEBLIK TIL TIDEN OMKRING BESÆTTELSEN OG BEFRIELSEN DEN 5. MAJ 1945

Dover Sogn TILBAGEBLIK TIL TIDEN OMKRING BESÆTTELSEN OG BEFRIELSEN DEN 5. MAJ 1945 Til samtlige husstande i Dover sogn Dover Sogn 17. årgang nr. 2 Marts 2015 Tekst: Britta Andersen, Hinnerup. TILBAGEBLIK TIL TIDEN OMKRING BESÆTTELSEN OG BEFRIELSEN DEN 5. MAJ 1945 I min barndom var Pastor

Læs mere

Niels Rasmussen d. 11.11.11

Niels Rasmussen d. 11.11.11 I mange år har jeg leget med ord, første gang jeg husker var i forbindelse med en lejr for ca. 25 år siden. Jeg husker det handlede om alle vores men er, men der kom en mand Senere har jeg gjort det i

Læs mere

FALKEPOSTEN. Juli. F Forsidens foto er fra fællesmiddag og bål Sankt Hans eftermiddag

FALKEPOSTEN. Juli. F Forsidens foto er fra fællesmiddag og bål Sankt Hans eftermiddag FALKEPOSTEN Juli 2015 F Forsidens foto er fra fællesmiddag og bål Sankt Hans eftermiddag HJÆLP OS MED AT BEVARE BUSSEN Med bussen kører vi turer ud i det blå, til havet, skoven, byen og Tivoli. En tur

Læs mere

Sund og glad. Uge 29 13/7-19/7 2014

Sund og glad. Uge 29 13/7-19/7 2014 2014 Sund og glad Uge 29 13/7-19/7 2014 Side 2 Sund og glad Vi har her på Livsstilshøjskolen rigtig gode erfaringer med sommerkurset Sund og glad gennem de sidste 2 år. Det er en fantastisk uge, og derfor

Læs mere

OSTEN P FALKE juli 2017 Figur 1

OSTEN P FALKE juli 2017 Figur 1 FALKEPOSTEN juli 2017 HJÆLP OS MED AT BEVARE BUSSEN Med bussen kører vi ture ud i det blå, til havet, stranden, skoven og byen. En tur med bussen fremkalder glæde, følelse af frihed og vi får en fornemmelse

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Tulstrup sogn SOGNETS ÆLDSTE BEBOER FYLDER 102 ÅR I APRIL. 17. årgang nr. 2 Marts 2015

Tulstrup sogn SOGNETS ÆLDSTE BEBOER FYLDER 102 ÅR I APRIL. 17. årgang nr. 2 Marts 2015 Til samtlige husstande i Tulstrup sogn Tulstrup sogn 17. årgang nr. 2 Marts 2015 SOGNETS ÆLDSTE BEBOER FYLDER 102 ÅR I APRIL Tekst af Kirsten Lund Peder Sørensen tager åbent imod mig på Tulstrupvej 53

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk ÅRG. 29 INFORMATION Klokkebjergs bestyrelse er: Henning Hansen, Esbjerg (formand) Svend Engrob, Tarm (næstformand) Birgit Storbjerg, Ølgod Frida Skade, Skjern Torben Hvergel, Ringkøbing Bestyrelsen for

Læs mere

Johanne og Claus Clausen

Johanne og Claus Clausen Johanne og Claus Clausen 9. maj 2013 Denne historie handler om min kone Inger Clausens forældre Johanne og Claus Clausen. Johannes fødsel Johanne blev født den 30. januar 1917 i Skive. Hendes forældre

Læs mere

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC 01:00:08 SNEDKER MUHAREM SEJDIC Jeg har mine venner, jeg har mine bekendte. Vi er sammen, og derfor føler jeg at jeg har det rigtig, rigtig godt.

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2018 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Sund og glad UGE 29 12/7-18/7 2015

Sund og glad UGE 29 12/7-18/7 2015 2015 Sund og glad UGE 29 12/7-18/7 2015 Side 2 Sund og glad Vi har her på Livsstilshøjskolen haft rigtig gode erfaringer med sommerkurset Sund og glad igennem de sidste 3 år. Hvert år er der både nye og

Læs mere

Frivillig ved Viby sogn. Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser

Frivillig ved Viby sogn. Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser 1 Bliv frivillig Hvis du går og tror, at kirkens arbejde kun består i det, som præster, ansatte

Læs mere

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab 1 Bliv frivillig Kulturelle oplevelser Hvis du går og tror, at kirkens arbejde kun består i det, som præster, ansatte

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre?

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre? Interviews og observationer fra MOT-sammen 2018 Indhold Interview 1...1 Interview 2:...2 Interview 3:...4 Interview 4:...5 Interview 5...6 Interview 6:...8 Observationer:...9 Interview 1 Informant: Mand,

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Gl. ager 14.4.59. Kære Brevduevenner.

Gl. ager 14.4.59. Kære Brevduevenner. Gl.ager14.4.59. KæreBrevduevenner. Ja,nuerjegvedatværeovredetmedinfluenzaen,iPåskenvarjegnuikkemangesure sildværd,jegholdtmigiroogkomingenstederihelepåsken. Jegharlavetmegetforskelligtsiden1.April,jegharjoværetløsarbejder:Jegharkørtfor

Læs mere

Riis Friplejehjem. Lev livet hele livet

Riis Friplejehjem. Lev livet hele livet Riis Friplejehjem Lev livet hele livet 1 Indhold Et trygt hjem sammen med hinanden lev livet hele livet Aktiviteter en hverdag med aktiviteter og samvær Hjemligt duften af mad lejligheder med udsigt til

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 41 2013. Efterårsferie!

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 41 2013. Efterårsferie! Fælles info Efterårsferie! Vi har åbent i efterårsferien fra kl. 06.30 til 16.00. Bemærk venligst at vi lukker 1 time tidligere end til daglig! Tilmelding ikke nødvendig (se forklaring om dette i de sidste

Læs mere

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 Lad verden ej med al sin magt os rokke fra vor dåbes pagt men giv at al vor længsel må til dig, til dag alene stå. AMEN Han var en samvittighedsfuld

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 17+18 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 17+18 2013 Fælles info Dagen efter Kristihimmelfartsdag. Denne dag har vi lukket! Og når vi er ved det. Det har vi også grundlovsdag. Den 5. juni. Det er til gengæld de eneste 2 dage på et helt langt år vi har lukket.

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Anitta har ordet... administration. Dette skyldes, at Viborg kommune er startet med Fælles Medicin Kort, som er det system

Anitta har ordet... administration. Dette skyldes, at Viborg kommune er startet med Fælles Medicin Kort, som er det system Plejecenter Skovvænget Maj 2015 Anitta har ordet... I dette nummer: Anitta skriver 1 Fødselsdage mv. Venner af Skovvænget Bruger/ pårørende råd Høreomsorg Aktivitetens kalender Billeder fra forsk. arrangementer

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

NYHEDSBREV. Et begivenhedsrigt år. December 2013. Cambodja

NYHEDSBREV. Et begivenhedsrigt år. December 2013. Cambodja NYHEDSBREV December 2013 Cambodja Et begivenhedsrigt år Solen skinner fra en næsten skyfri himmel, temperaturen har lige sneget sig op over de 25 grader (efter en lidt kølig periode...), træerne foran

Læs mere

www.nødhjælp.dk/testamente Lad livet gå videre når du er gået bort

www.nødhjælp.dk/testamente Lad livet gå videre når du er gået bort www.nødhjælp.dk/testamente Lad livet gå videre når du er gået bort en afgift der ellers tilfalder staten, kan du give videre til verdens fattigste Det vil være en stor støtte for vores arbejde blandt verdens

Læs mere

Prøve i Dansk 3. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Delprøve 2A: Udflytning af statslige arbejdspladser.

Prøve i Dansk 3. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Delprøve 2A: Udflytning af statslige arbejdspladser. Prøve i Dansk 3 November-december 2018 Skriftlig del Læseforståelse 2 Teksthæfte Delprøve 2A: Udflytning af statslige arbejdspladser Delprøve 2B: Børn bør cykle i skole Der er et teksthæfte og et opgavehæfte.

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Lysglimt Himmelev gl Præstegård

Lysglimt Himmelev gl Præstegård Lysglimt Himmelev gl Præstegård 10. årgang nr. 56 maj juni 2013 Lysglimt-redaktionen Anne-Lise Sørensen, frivillig i Oasen Rikke Søder, Aktivitetsleder Susan Salomonsen, Aktivitetsmedarbejder Avisen udkommer

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Kom og lyt. Kirkeblad for Egernsund sogn

Kom og lyt. Kirkeblad for Egernsund sogn Kom og lyt Kirkeblad for Egernsund sogn marts til maj 2006 Adresser: Sognepræst: David J. Kessel, Strandvej 8, Egernsund, tlf.: 74442658, e-mail: djk@km.dk Menighedsrådsformand: Margit Kristensen, Teglparken

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. X 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? 23459764 23458764 23459723 2. Hvornår rejser Susanne og Peter

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Hjerk-Harre Kirkeblad December 2018 Februar 2019

Hjerk-Harre Kirkeblad December 2018 Februar 2019 Hjerk-Harre Kirkeblad December 2018 Februar 2019 Der skete noget med Gud, dengang han blev far Sådan forklarede en af mine lærere på teologistudiet, hvad der er særligt i kristendommen. Det er en af de

Læs mere

Bliv frivillig chauffør på Fjordklyngens delebus

Bliv frivillig chauffør på Fjordklyngens delebus Bliv frivillig chauffør på Fjordklyngens delebus Måske kommer den nye bus til at se sådan ud. Det afsløres først på tirsdag kl. 1630 ved Kulturcenter Værestedet i Låstrup. Fjordklyngens fælles bus er nu

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Roning Sund og. sjov motion. i årevis

Roning Sund og. sjov motion. i årevis Roning Sund og sjov motion i årevis Hvordan får man på samme tid mulighed for at komme i god form, tabe sig (hvis nødvendigt), opnå personlige resultater, hygge sig sammen med gode kammerater og nyde oplevelser

Læs mere

NØRRE FELDING KIRKEBLAD

NØRRE FELDING KIRKEBLAD NØRRE FELDING KIRKEBLAD Kære kommende konfirmander. Midt i august begynder den nye konfirmandsæson. I skal gå til præst som det kaldes, helt indtil jeres konfirmation 20. og 21. maj 2011. Der er rigtig

Læs mere

Kære konfirmander fra onsdagshold 2

Kære konfirmander fra onsdagshold 2 Kære konfirmander fra onsdagshold 2 Jeg vil hermed gerne byde dig velkommen til årets konfirmandforberedelse. Du skal gå på onsdagshold 2. Timerne ligger om onsdagen kl. 8.00-9.30. Første undervisningsgang

Læs mere

Ugebrev 41 Indskolingen 2015

Ugebrev 41 Indskolingen 2015 Ugebrev 41 Indskolingen 2015 Fælles info: Kære indskolingsforældre. Efter en dejlig PMU- uge, hvor hele skolen summede af Storm P og alle hans fluer, fantasifulde opfindelser og finurlige figurer er den

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Plejeboligundersøgelse i Aarhus kommune -2015

Plejeboligundersøgelse i Aarhus kommune -2015 undersøgelse i Aarhus kommune -2015 Den følgende rapport viser en oversigt over tilknyttede kommentarer fra pårørendeundersøgelsen 2015. 1. Kommentarer til tilfredshed med plejeboligen alt i alt? Stor

Læs mere

Kære konfirmand fra onsdagshold 1

Kære konfirmand fra onsdagshold 1 Kære konfirmand fra onsdagshold 1 Jeg vil hermed gerne byde dig velkommen til årets konfirmandforberedelse. Du skal gå på onsdagshold 1. Timerne ligger om onsdagen kl. 8.00-9.30. Første undervisningsgang

Læs mere

NYHEDSBREV Røde Kors Odense

NYHEDSBREV Røde Kors Odense Røde Kors Odense August 2014 HUSK: Har du lyst til at modtage nyhedsbrevet per mail fremover? Så skriv til odense @rodekors.dk Send dine gode historier og billeder til os på odense @rodekors.dk. Formanden

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

KLC-Bladet November 2014

KLC-Bladet November 2014 KLC-Bladet November 2014 1 Generel Information Adresse : Knud Lavard Centret Eksercerpladsen 3 4100 Ringsted Ansvarshavende redaktør : Inger Boye - ibo@ringsted.dk Bruger- og pårørende rådet på KLC 2014/2015

Læs mere

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går.

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går. Kære Klubkammerater I tirsdags (d. 22/2) skulle jeg ha' været til Kalundborg med en arbejdskollega og sætte noget køkkenbord op, men da det blev aflyst i sidste øjeblik fik jeg mulighed for at tage tidligt

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Konfirmand i Mølholm kirke

Konfirmand i Mølholm kirke Konfirmand i Mølholm kirke Udfordringer til unge på livets veje 2015-16 Indbydelse til konfirmandforberedelse Som 7. klasses elev vil jeg gerne indbyde dig til at deltage i konfirmandforberedelse og konfirmation

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

OSTEN P FALKE tober 2017 Figur 1

OSTEN P FALKE tober 2017 Figur 1 FALKEPOSTEN oktober 2017 HJÆLP OS MED AT BEVARE BUSSEN Med bussen kører vi ture ud i det blå, til havet, stranden, skoven og byen. En tur med bussen fremkalder glæde, følelse af frihed og vi får en fornemmelse

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet

Besøget på Arbejdermuseet Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Hvad kan I huske? Snak om billederne Arbejde på havnen Fritid med familien 1 EFTER OPGAVE / FAMILIEN SØRENSEN Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Familien Sørensens køkken

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Hvis Sevel Skole lukkede, så ville vi feste hele natten. * Hvis der ingen træer var Sevel, så ville verden blive dårligere. * Hvis heste fik klove,

Hvis Sevel Skole lukkede, så ville vi feste hele natten. * Hvis der ingen træer var Sevel, så ville verden blive dårligere. * Hvis heste fik klove, MULIGHEDER Hvis der ikke var dyr, så ville min ko skrige højt. Hvis der fandtes superbabyer, så ville vi alle ikke kunne sove. Hvis Sevel Kirke var lyserød, så ville vi ikke spise citronmåne. Hvis citronmåne

Læs mere

Det er blevet til mange spændende aktiviteter, ud over de kirkelige handlinger, som jeg holder meget af.

Det er blevet til mange spændende aktiviteter, ud over de kirkelige handlinger, som jeg holder meget af. Kirkeblad sommeren 2008 Afskedshilsen Tiden er nu inde til at skrive en lille afskedshilsen midt i alle flyttekasserne. Tiden er inde til at sige farvel og tak for den tid vi har været her i Fjellerup

Læs mere

Sund og glad UGE 29 17/7-22/7 2016

Sund og glad UGE 29 17/7-22/7 2016 2016 Sund og glad UGE 29 17/7-22/7 2016 Side 2 Sund og glad Vi har her på Livsstilshøjskolen haft rigtig gode erfaringer med sommerkurset Sund og glad igennem de sidste 4 år. Hvert år er der både nye og

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Tulstrup sogn. 14. årgang nr. 3 juni - juli - august 2012 FRA KLEJNSMED TIL PROFESSIONEL MUSIKER MED BASE I JAUNGYDE

Tulstrup sogn. 14. årgang nr. 3 juni - juli - august 2012 FRA KLEJNSMED TIL PROFESSIONEL MUSIKER MED BASE I JAUNGYDE Til samtlige husstande i Tulstrup sogn Tulstrup sogn 14. årgang nr. 3 juni - juli - august 2012 FRA KLEJNSMED TIL PROFESSIONEL MUSIKER MED BASE I JAUNGYDE Tekst: Kirsten Lund Jeg er egentlig uddannet klejnsmed,

Læs mere

Analyseresultater Graviditetsbesøg

Analyseresultater Graviditetsbesøg Analyseresultater Graviditetsbesøg Hovedkonklusion I analysearbejdet er der fokuseret på graviditetsbesøg som forældreforberedende generel indsats i forhold til primært jordemorens tilbud til vordende

Læs mere

9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN

9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN 9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN Jeg har fået lov til at cykle til Sallinge i eftermiddag. Foråret er rigtig kommet nu, og jeg kan mærke den varme vind mod kinden. Jeg har medvind og jeg kender jo hele vejen,

Læs mere

LEJRSKOLE RIBE Y-klassen Oktober 2008 Sissel, Lotte, Clara-Maria, Pernille, Aske, Mads, Henrik og Jonas Stig, Sanne, Gerd, Tinna, Anette og Lisbeth

LEJRSKOLE RIBE Y-klassen Oktober 2008 Sissel, Lotte, Clara-Maria, Pernille, Aske, Mads, Henrik og Jonas Stig, Sanne, Gerd, Tinna, Anette og Lisbeth LEJRSKOLE RIBE Y-klassen Oktober 2008 Sissel, Lotte, Clara-Maria, Pernille, Aske, Mads, Henrik og Jonas Stig, Sanne, Gerd, Tinna, Anette og Lisbeth Mandag d. 6. oktober Klokken 9.00 var de to busser og

Læs mere

ELKIN LÆSERAKETTEN 2019

ELKIN LÆSERAKETTEN 2019 ELKIN 50 LÆSERAKETTEN 2019 Man skal lære tusind ting HEIDI BREHM ANDREAS BECK OG HEIDI BREHM Solen bager ned, selv om det er tidlig morgen. Elkin går gennem de støvede gader på vej mod skolen. Hvert skridt

Læs mere

Beboerbladet. Plejecenter Egely Maj 2015

Beboerbladet. Plejecenter Egely Maj 2015 Beboerbladet Plejecenter Egely Maj 2015 1 Om dette nummer Kære beboere, pårørende, personale og frivillige Da vi netop er blevet adskilt fra Rosenhaven og fremtidigt hører sammen med Kirstinehaven, vil

Læs mere

Se årets konfirmander Skal kirken ledes af glade amatører? 2011 i tal og tegninger Pinse i det grønne Hotdogs i lange baner

Se årets konfirmander Skal kirken ledes af glade amatører? 2011 i tal og tegninger Pinse i det grønne Hotdogs i lange baner Maj 2012 Kirkeblad for Nr. Herlev Kirke og sogn Se årets konfirmander Skal kirken ledes af glade amatører? 2011 i tal og tegninger Pinse i det grønne Hotdogs i lange baner Årets konfirmander fra Nr. Herlev

Læs mere

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 20+21+22 2015

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 20+21+22 2015 Grundlovsdag. Skolen har lukket Grundlovsdag, fredag den 5. juni. SFO har derfor åbent fra 06.15 til 12.00, idet der kun er tale om en ½ arbejdsdag/fridag! Husk i øvrigt at 5. juni også er Fars dag! Travl

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Den, der ikke er med mig, er imod mig, og den, der ikke samler med mig, spreder.

Den, der ikke er med mig, er imod mig, og den, der ikke samler med mig, spreder. 1 Engang var Jesus ved at uddrive en dæmon, som var stum. Da dæmonen var faret ud, begyndte den stumme at tale, og folkeskarerne undrede sig. Men nogle af dem sagde:»det er ved dæmonernes fyrste, Beelzebul,

Læs mere

Selvevaluering skoleåret 09/10 Unge Hjem, efterskolen i Århus

Selvevaluering skoleåret 09/10 Unge Hjem, efterskolen i Århus Selvevaluering skoleåret 09/10 Unge Hjem, efterskolen i Århus Plan og mål for udviklingsarbejdet. Skoleåret 09/10 er det første skoleår hvor selvevalueringsobjektet tager udgangspunkt i elevernes fysiske

Læs mere

NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG

NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG SUPERVETERANERNE NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG 6 Så gik den første halvdel af sæsonen, og det er blevet til flere nederlag end sejre, men en stigende formkurve fortæller os, at vi i efteråret helt sikkert vil

Læs mere

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Du er 35 år, og ansat som skrankeansvarlig på apoteket. Du har været her i 5 år og tidligere været meget stabil. På det sidste har du haft en del fravær

Læs mere

Nr.4. april. 2015. Kl. 14.00. Kl. 16.00. Kl. 19.00. Kl. 19.00. Kl. 10.30. Dato: Dagen navn Hune Kl. Prædikant Rødhus kl.

Nr.4. april. 2015. Kl. 14.00. Kl. 16.00. Kl. 19.00. Kl. 19.00. Kl. 10.30. Dato: Dagen navn Hune Kl. Prædikant Rødhus kl. Nyhedsbrev fra Hune sogn Nr.4. april. 2015 Dato: Dagen navn Hune Kl. Prædikant Rødhus kl. Prædikant: Søndag den 29. marts Palmesøndag Kl. 10.30 Birgit Lundholm, Onsdag den 1. april Kirkevært i kirken Kl.

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Kære konfirmand fra fredagsholdet

Kære konfirmand fra fredagsholdet Kære konfirmand fra fredagsholdet Jeg vil hermed gerne byde dig velkommen til årets konfirmandforberedelse. Du skal gå på fredagsholdet. Timerne er placeret fredag kl. 12.00-13.30. Første undervisningsgang

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Tøj-sponsor: Velkomst: Velkommen til generalforsamling i HGC - Hammerum Gjellerup Cykel Klub foreningens 12. ordinære generalforsamling.

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

Brugerbladet. Atkærcenteret. April - Maj. Brugerbladet. Sommer og vinter vi mødes på. Glædelig påske

Brugerbladet. Atkærcenteret. April - Maj. Brugerbladet. Sommer og vinter vi mødes på. Glædelig påske Brugerbladet Udgives af Brugerrådet Atkærcenteret. Februar, April, Juni, August, Oktober, December Har du noget, du gerne vil have, bladet skal skrive om, så kontakt: Peter på tlf. 35 11 04 15 Brugerbladet

Læs mere

Tulstrup sogn NYT MEDLEM I MENIGHEDSRÅDET MED TEOLOGISK BAGGRUND. 16. årgang nr. 3 Juni 2014

Tulstrup sogn NYT MEDLEM I MENIGHEDSRÅDET MED TEOLOGISK BAGGRUND. 16. årgang nr. 3 Juni 2014 Til samtlige husstande i Tulstrup sogn Tulstrup sogn 16. årgang nr. 3 Juni 2014 NYT MEDLEM I MENIGHEDSRÅDET MED TEOLOGISK BAGGRUND Tekst: Kirsten Lund Kirsten Strunge Larsen, 53 år, er nyt medlem i Tulstrup

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne. Kapitel 3 - Biler, cykler og

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne. Kapitel 3 - Biler, cykler og 1. Jeg kører sådan rimelig ofte Katrine: Skal du lave noget i weekenden? Birgitte: Ja, jeg skal faktisk til Fyn altså her den 14. Katrine: Ja. Hvordan kommer du derhen? Birgitte: Jeg skal køre i bil. Katrine:

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere