Kan man bygge et feriecenter i rummet?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kan man bygge et feriecenter i rummet?"

Transkript

1 STENO USEN 66 STENOMUSEN MEDLEMSBLAD FOR STENO MUSEETS VENNER JUNI 2015 Kan man bygge et feriecenter i rummet? I forbindelse med, at Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, sendes ud til rumstationen ISS i september, har Steno Museet fokus på rummet og astronomi i hele I uge 37 og 38 kan skoleelever komme på besøg på museet og arbejde med astronomi, vægtløshed og livet som astronaut i det gratis forløb Rummet kalder. Den russiske kosmonaut Sergey Ryazanskiy er her fotograferet den 9. november 2013, medens han udfører vedligeholdelsesarbejder på ISS. Foto: NASA. Med udgangspunkt i den viden vi har om ISS, der befinder sig ca. 400 km ude i rummet, arbejder eleverne med at finde det bedste sted at placere et feriecenter og løse de problemer, der selvfølgelig opstår undervejs. Eleverne er ingeniører, der skal designe et feriecenter til rummet med udgangspunkt i det undervisningsmateriale, der er i Rumboxen. De må rundt i museet for at søge viden og arbejde med og forholde sig til nogle af de udfordringer, som også Andreas Mogensen kommer til at stå overfor i forbindelse med sin mission. Vægtløs leg i rummet Forud for arbejdet introduceres eleverne til emnerne med planetarieforestillingen Vægtløs leg i rummet, der bl.a. har fokus på, hvordan kendte ting opfører sig i rummet. Forløbet Rummet kalder tilgodeser undervisningsdifferentiering, giver eleverne valgfrihed inden for en ramme og mulighed for at samarbejde om opgaven. Mød en rumforsker Endnu et gratis arrangement Mød en rumforsker tilbydes for udskoling og ungdomsuddannelser. Museet får besøg af fire astronomiforskere fra Aarhus Universitet. Forskerne fortæller om deres forskningsområde, men også om, hvad der driver arbejdet, og hvorfor man bliver forsker. Efter oplægget vises planetarieforestillingen Stjerneliv og himmelmyter. De deltagende forskere er: Fortsættes side 2.

2 Kan man bygge... Fortsat fra forsiden. Hans Kjeldsen, IFA, om jagten på exoplaneter, Kai Finster, Bioscience, om liv i rummet, Per Nørnberg, Bioscience, om Mars, Nicholas Emborg, stud. scient, om arbejdet med at observere på Tenerife. Det foregår tirsdag den fredag den 28. august, og alle dage er der tre arrangementer af to timers varighed med start kl. 9.00, og Tilmelding til Rummet kal- Har I flere solformørkelsesbriller? Solformørkelsen 20. marts udløste en sand jagt på solformørkelsesbriller i dagene forud. Steno Museet blev kimet ned, og butikken solgte over par. Her er et par stemningsbilleder fra de hektiske dage. Aase Roland Jacobsen der og Mød en rumforsker foregår ved museets booking på , og det er gratis for skoleklasser at deltage. Forløbene er den del af Rumrejsen 2015, der er støttet af Nordea-fonden og Lund beck fonden. Line Stald og Aase R. Jacobsen Både Jyllands-Posten og Århus Stiftstidende skrev om brillesalget i flere dage. Kristian og Nikolai startede kl. 7 om morgenen dagen før solformørkelsen med at sælge vores sidste 3000 briller. Kl. 10 var der udsolgt! Foto: Bente Thousgaard. 2 Mennesker og biler i kø på parkeringspladsen for at købe solformørkelsesbriller. Foto: Kristian Frost.

3 Sommerens stjernehimmel i planetariet! I skolernes sommerferie fra lørdag 27. juni til søndag 9. august kan man få fortællinger om de gamle stjernebilleder og høre om moderne astronomi i planetariet. Steno Museet holder åbent hele sommerferien og har aktiviteter for hele familien. De mindste kan lave astronauttræning og tegne deres eget rum-missionslogo, og til de lidt større kan man for 5 kr. købe hæftet Astronørd med aktiviteter om stjerner og planeter både på museet og derhjemme. I udstillingen findes den inter- Stjernebilledet Svanen kan ses på sommerhimlen. Foto: Steno arkiv. aktive Magiske Planet, hvor man selv bestemmer, hvilken planet i vores solsystem den skal vise og give informationer om. I Leg med eksperimenter er der mulighed for at eksperimentere med spejle, magnetisme, lys og farver, eller man kan opleve de mange lægeplanter i museumshaven. I planetariet kan man læne sig tilbage og nyde synet af stjernehimlen, mens der fortælles himmelmyter. Børn og unge under 18 år har gratis adgang til museet, som er åbent tirsdag-søndag kl Planetariet har forestilling kl. 12 og 14. Aase Roland Jacobsen Byg en rumhistorie En uge midt i marts summede Steno Museet af liv, LEGO-klodser og rumhistorier, da indskolingselever arbejdede med forløbet Byg en rumhistorie. Skoletjenesten havde inviteret indskolingselever ind på museet for at lave små film, der skulle handle om Danmarks første astronaut Andreas Mogensen og hans mission til Den Internationale Rumstation, ISS. Eleverne tegnede storyboards, inden de fi lmede deres rumhistorie. Foto: Kamma Lauridsen. 3

4 Der blev bygget ivrigt med LEGO rundt på museet. Foto: Kamma Lauridsen. Museets formidlere fortalte om Andreas, om turen ud i rummet, om vægtløshed og andre spændende ting for at give børnene de bedste forudsætninger for at arbejde med emnet. Og det var nogle meget engagerede børn, der gik i gang med at tegne storyboard og bygge modeller i LEGO, som ramme for deres små filmfortællinger. ret og inviterer indenfor til Launch Event fra tidlig morgen, og fra formiddag og frem målretter vi aktiviteterne i museet til klassetrin. Det bliver rigtig spændende at følge med, når Andreas docker 400 kilometer ude i rummet. Efteråret byder også på ak ti vitetsdage, og for dem, der ikke lige kan komme til Steno Museet, kommer der webbaserede formidlingstilbud. Hvem tager opvasken? Finalister fra Steno Museet Men før vi når dertil, er der en tur til Legoland på programmet. Rundt om i landet har i alt ca børn arbejdet med Byg en rumhistorie, og ud af 200 indsendte film, er der udvalgt fem finalister. En af dem er en gruppe 2. klasses elever, der har lavet en fin lille film på Steno Museet. Tillykke til eleverne, der kan se frem til en sjov dag i Legoland med hele klassen, hvor de bl.a. får mulighed for at møde Danmarks første astronaut. Den endelige vinder vælges af Andreas Mogensen og offentliggøres af ISS. Mon ikke vi går en tid i møde med masser af astronomi og rumsnak og forhåbentlig nogle optagede børn og unge, der sender et ekstra blik i retning af ISS? Projektet Rumrejsen 2015 er støttet af Lundbeckfonden og Nordea Fonden, og aktiviteten Byg en rumhistorie blev afholdt i samarbejde med LEGO Education. Kamma Lauridsen Begrebet Corporate Social Responsability, CSR, henviser til virksomheders vil- 4 Launch Event 1. september holder vi vejje og evne til at bidrage til samfundet ved at indgå i varierede og non-profitorienterede tiltag, og det har Science Museerne prøvet kræfter med.

5 I Væksthusene i Botanisk Have har vi siden åbningen oplevet en så stor interesse, at vi havde et behov for medarbejdere under 18 år til at hjælpe med opvasken i den nyåbnede café. Men hvor finder man lige unge mennesker, som gider tage opvasken, tørre borde af, gå ud med affaldet og i det hele taget hjælpe med driften og med at få caféarbejdet afviklet til gavn for vores gæster? Fire tosprogede drenge Tja, vi var heldige, for samtidig med at vi søgte unge mennesker, blev vi kontak- Shoja og Ali. Fire drenge, som med deres tosprogede baggrund bidrager til ikke bare opgaveløsning, hvor ingen opgaver bliver sprunget over i hvert fald ikke med vilje men også med deres umiddelbare nysgerrighed og ligefremme facon til en fornøjelig og oplevelsesrig arbejdsdag for alle medarbejdere og gæster i caféen. Et stort plus Vi har som arbejdsplads for de fire unge mænd oplevet, at de har gennemgået en fantastisk udvikling rent personligt. Da de startede her hos os i Væksthusenes café i september 2014, var de nogle meget tilbageholdende unge mænd, der helst ikke gik i dialog med det øvrige cafépersonale eller for den sags skyld med caféens gæster. Nu er det fire meget udadvendte unge mænd, der sætter en ære i at udføre deres arbejde med stor omhyggelighed, og som går i dialog med både det øvrige personale og caféens gæster. tet af Søndervangskolens program Job & Business, hvis formål netop er at hjælpe unge til et arbejde. Vi har nu ansat 4 unge mennesker: Okan, Abdullah, Foto: Bente Thousgaard. Kort sagt er de unge mænd et stort plus for os, både arbejdsmæssigt og menneskeligt. Bente Thousgaard 5

6 Nyt fra samlingerne Lige nu kan man i foyeren på museet se en lille udstilling om Løveapoteket i Aarhus med gamle tuber, glas og andet, der er blevet brugt til fremstilling af medicin. Udstillingen er den del af udstillingsrækken Nyt fra samlingerne. STENOMUSEN Steno Museet har modtaget en større donation fra Løveapoteket i Aarhus bestående af bl.a. genstande fra apotekets tidligere medicinproduktion. Løveapoteket er en af Aarhus ældste virksomheder, hvis levetid kun er overgået af Domkirken og Katedralskolen. Allerede i 1596 fik apoteker Anders Caspersen kongeligt privilegium til at drive apotek. Apoteket har hele tiden ligget på Store Torv, dog med skiftende placeringer. Lægemiddelproduktion Ordet apotek kommer fra det græske apotheke, som betyder forrådskammer eller lager. Udover opbevaring og salg af medicin var apotekets opgave frem til 1980 erne også at producere medicin. Derfor havde Løveapoteket sit eget laboratorium med udstyr og råvarer til fremstilling af medicin. Billedet ovenfor viser nogle tomme tuber, som apoteket påfyldte cremer og salver, som apoteket selv havde produceret. Fra råvare til lægemiddel Apoteket importerede en række råvarer til fremstilling af lægemidler. På apoteket foretog man en såkaldt identitetskontrol for at sikre, at råvarerne var rene og ikke forbyttet med andre. Herefter påklistrede man et mærkat med navnet, og så var stoffet klar til brug. Billedet nederst på næste side viser tre standflasker med forskellige stoffer, alle brugt til apotekets produktion. Anne S. Pedersen Fra apotek til museum Studerende Anne S. Peder sen har været i praktik på Steno Museet i forbindelse med sine studier i museologi. I to måneder har hun arbejdet med registrering i museets database af genstande fra 6 Løveapoteket i Aarhus. Her fortæller hun om sit praktikophold. I de to måneder på Steno Museet bestod mit arbejde i at afprøve museets registreringssy- stem og komme med forslag til forandringer og forbedringer. Derefter skulle jeg udvælge enkelte af mine registrerede genstande, som skulle udgøre den lille udstilling Nyt fra samlingerne, som står i museets rotunde.

7 Genstande fra Løveapoteket Løveapoteket, der stadig er i brug, har eksisteret siden 1596, hvor apoteker Anders Caspersen fik kongeligt privilegium til at drive apotek. Apoteket har gennemgået forskellige forandringer siden den tid, og i den forbindelse er der blevet afleveret en række genstande til Steno Museet, hovedsagligt fra 1900-tallet. Disse donationer er foretaget af apoteker Bodil Brock, som jeg også havde fornøjelsen af at arbejde sammen med i forløbet. I mit arbejde med at registrere genstandene fra Løveapoteket har jeg oparbejdet en masse ny viden om apotekerdrift i de sidste 400 år, herunder at apoteket stod for fremstillingen af lægemidler. Jeg har lært en masse om genstande, jeg ikke engang vidste eksisterede, samt fået bedre kendskab til genstande, jeg allerede kendte til. Som en spændende skattejagt For mig var det en utrolig interessant oplevelse at arbejde i længere tid med denne sag. Det var som en spændende skattejagt at sidde med den ene ukendte og interessante genstand efter den anden og forsøge at finde frem til, hvad det var. Der var både medicin, gazebind, bøger og et kirurgsæt til skibslægen, men også udstyr brugt til fremstilling af medicin. Bøger, billeder og plakater skulle også undersøges og registreres. Processen med at registrere betød, at jeg skulle vide noget om de enkelte genstande, og det har betydet, at jeg har forladt Steno Museet med en masse ny og spændende viden. Selve det at læse om apoteket og dets historie var en interessant oplevelse, som lærte mig meget, jeg ikke vidste før, f.eks. at apoteket for nogle hundrede år siden også havde lov til at Opslagsværk over, hvordan man producerede bestemte produkter beregnet til medicinfremstilling. Foto: Anne S. Pedersen. skænke vin og sælge delikatesser, samt at den lokale teaterforening holdt til i apotekets øverste lokaler. Bidrag til Nyt fra samlingerne Til sidst i mit praktikforløb blev jeg bedt om at lave et bidrag til udstillingen Nyt fra samlingerne, som består af 1-2 montrer i museets forhal. I samarbejde med min vejleder, museumsinspektør Morten A. Skydsgaard, udvalgte jeg de mest spændende af de genstande, jeg havde arbejdet med, til at indgå i denne udstilling. Derefter kom arbejdet med at få skrevet gode tekster, hvilket er en længere og mere besværlig proces, end man skulle tro. Det hele blev dog færdigt, og på min næstsidste dag på museet kunne jeg lukke de to montrer og kalde mit arbejde med Løveapoteket i Aarhus for afsluttet. Anne S. Pedersen 7

8 Generalforsamling i Steno Museets Venner Torsdag den 26. marts 2015 blev der afholdt ordinær generalforsamling på Ole Rømer-Observatoriet. Der var 12 fremmødte inkl. bestyrelsen. 1. Valg af ordstyrer Claus Navntoft blev valgt og konstaterede generalforsamlingens lovlighed. 2. Formandens beretning Bjarning Grøn berettede, at foreningen på trods af et vigende medlemstal i det forløbne år havde bestræbt sig på at leve op til sit formål gennem udgivelse af medlems- og informationsbladet Stenomusen og gennem fortsatte bogudgivelser, bl.a. som e-bøger, samt ved at flere medlemmer af foreningen har deltaget som frivillige formidlere ved museets velbesøgte feriearrangementer. Bestyrelsen havde desuden bidraget med idéer til indholdet af en kommende udstilling om atom-, kerne- og partikelfysik, ligesom håbet er gennem dialog med museets direktør Bent Lorenzen at være med til at påvirke forskellige forhold på museet, bl.a. planetariets fremtid. 8 Foreningens bøger bliver i stigende grad også udgivet som e-bøger, hvilket betyder, at de nu har en bred skare af læsere fordelt over hele landet. Redaktør Knud Erik Sørensen orienterede kort om udgivelsen af foreningens skrifter i e-bogsformat. Foreningen er til stadighed på jagt efter gode idéer til nye publikationer meget gerne udgivelser, der vil kunne bruges i undervisningen. Foreningens medlemsblad Stenomusen er fortsat en succes med sine mange interessante og oplysende artikler om aktiviteterne på museet. Bladet udkommer med 3 numre om året og har netop passeret udgivelse nr. 65. Stenomusen findes foruden i en papirudgave også som pdf-udgave på museets hjemmeside. En af udfordringerne i den kommende periode vil blive at få stoppet og vendt tilbagegangen i medlemstal. Desuden er det med de ændringer, der sker i museets organisation og plads i universitetssystemet vigtigt, at foreningen finder sin nye rolle og identitet. Formanden rettede til slut en tak til alle bestyrelsens medlemmer for et godt og kvalificeret arbejde i årets løb. En særlig tak gik til kasserer Vibeke Reinhardt for at have overblik over økonomien og medlemssituationen, samt for det store arbejde med at få pakket og udsendt Stenomusen flere gange om året. Også en stor tak til redaktør Knud Erik Sørensen uden hvis indsats Stenomusen ikke havde eksisteret, ligesom foreningens bøger uden ham ikke ville have det flotte udseende, de altid får under hans behandling. 3. Fremlæggelse af regnskab Kasserer Vibeke Reindholdt redegjorde for årets regnskab, som viste indtægter på kr., udgifter på kr., og dermed et overskud på kr. Der har været indtægter i form af kontingent, CopyDan-afgift samt salg og udlån (e-bøger) af foreningens publikationer. Et skift af trykkeri har betydet færre udgifter til trykning af Stenomusen. Da foreningen i 2014 ingen ny bogudgivelse havde

9 at tilbyde som årets boggave, blev Ulrik Uggerhøjs Tid fra Aarhus Universitetsforlags serie af Tænkepauser, indkøbt og udsendt i stedet. Det reviderede regnskab blev herefter godkendt. Medlemstallet var ved årsskiftet på 209, men opgjort i marts har kun 189 betalt, hvilket er en fortsat nedgang i forhold til tidligere år. Da kontingentet blev hævet sidste år, er kontingentindtægten dog uændret. Det blev diskuteret, om der kunne anvendes midler fra foreningens formue til på en fornuftig måde at tiltrække nye medlemmer. Nogen konklusion blev dog ikke nået. 4. Kontingent Uændret kontingent på 200 kr. for enkeltmedlemmer, 300 kr. for par, 2000 kr. for livtidsmedlemmer og minimum 300 kr. for institutionsmedlemsskab blev vedtaget. 5. Orientering om aktiviteter på Steno Museet Bent Lorenzen, direktør for Science Museerne, der består af Steno Museet, Væksthusene i Botanisk Have, Her bariet og Ole Rømer- Observatoriet, berettede om det forløbne år, som havde været præget af besparelser STENOMUSEN på universitetet med aftrædelse/afskedigelse af medarbejdere til følge, samt åbning af Væksthusene, som havde tiltrukket overraskende mange gæster. Steno Museet havde dog bevaret sit publikumstal, også uden nye tiltag, og tanken er nu at finde udviklingsmuligheder, f.eks. gennem udstillingen om atom-, kerneog partikelfysik, som der er skaffet en del af midlerne til. En aktuel udfordring er byggeriet tæt på museet, som har påført museets bygninger sætningsskader og har rystet genstande ned af hylderne! Bent Lorenzen gjorde det klart, at efter hans mening er planetariet nedslidt og skal erstattes af en anden platform måske en ny teknologi, som kan hjælpe museet mere generelt. Han kædede en evt. løsning sammen med renovering af Ole Rømer-Observatoriet. Bent Lorenzen slog dog fast, at Steno Museet stadig er og vil være et stærkt museum, meget anerkendt i museumskredse, og det skal også fremover omfatte udstilling og formidling inden for astronomi. Foreningen Steno Museets Venner er Steno Mu se ets ven ner ikke Science Museernes venner, og medlemmerne blev anerkendt meget for deres uvurderlige indsats i forbindelse med feriearrangementerne en frivillig indsats som Bent Lorenzen gerne så udbygget, også på andre områder. 6. Valg af bestyrelsesmedlemmer Bjarning Grøn, Vibeke Reinhardt og John Frentz blev genvalgt uden modkandidater. 7. Valg af bestyrelsessuppleanter Dorte Gade og Jesper Schou- Jørgensen blev genvalgt uden modkandidater. 8. Valg af revisor og revisorsuppleant Ole Knudsen blev genvalgt som revisor og Jesper Lützen som revisorsuppleant, begge uden modkandidater. 9. Eventuelt Ordstyreren takkede for god ro og orden og erklærede ge - neralforsamlingen for afsluttet. John Frentz Efter generalforsamlingen viste museumsinspektør Hans Buhl rundt i Ole Rømer- Observatoriet. 9

10 Nye bøger fra Steno Museets Venner Steno Museets Venner følger med tiden og er i færd med at omlægge udvalgte papirbøger til det elektroniske medium. Ni e-bøger er det blevet til indtil nu. Steno Museets Ven ner blev det nye navn for foreningen Vi den skabshistorisk Museums Venner, da Steno Museet blev indviet i I foreningens formålsparagraf står, at Foreningen har til formål at støtte museets virke ved forskellige hensigtsmæssige aktiviteter i samarbejde med museets medarbejdere. Blandt aktiviteterne har lige fra begyndelsen været udgivelse af bøger med et videnskabshistorisk indhold. Indtil videre er det blevet til 22 publikationer. Man kan se en oversigt over foreningens udgivelser på sciencemuseerne. dk/om-science-museerne/ publikationer/. STENOMUSEN Elektroniske bøger I den nævnte oversigt ses ved nogle af bøgerne bemærkningen Findes også som e-bog Det betyder, at den pågældende bog har været gennem en redaktionel behandling med en nyopsætning af indholdet og derefter er udgivet som en e-bog. E-bøger fås i dag i flere formater med epub og pdf som de mest udbredte i Danmark. Skønlitterære bøger egner sig fint til epub-formatet, idet dette formats styrke er, at visningen dynamisk formateres til e-bogslæserens skærmstørrelse og orientering. Men til bøger med naturvidenskabeligt indhold, som ofte kræver gengivelse af billeder med tilhørende billedtekst og undertiden komplicerede formler, er formatet ikke egnet. Her findes der pt. ikke noget bedre end pdf-formatet, hvorfor Steno Museets Venner har valgt dette format til elektroniske bøger. Konverteringen til e-bog De ældste af venneforeningens udgivelser blev skrevet på en skrivemaskine og skal derfor før udgivelsen som e- bog gennem en krævende proces. Først skal de indscannes, dernæst skal der laves OCR med en efterfølgende grundig korrekturlæsning. Næste trin er en nyredigering, hvor tekst og billedmaterialet revideres, og et passende layout vælges. Da dette arbejde udføres i fritiden af bestyrelsesmedlemmer, vil der gå nogen tid, før konverteringen af de egnede bøger vil være afsluttet. I skrivende stund foreligger ni af foreningens udgivelser som e-bøger, se boksen på modsatte side. Køb eller lån af e-bøger Alle foreningens e-bøger kan købes hos e-boghandlere. Det er lettest at finde en forhandler ved at søge på bogens titel på internettet. Alternativt kan man låne e-bøgerne via ereolen, som er de danske folkebibliotekers udlånsafdeling for e-bøger. Det er gratis at låne en e-bog, men hver gang ereolen udlåner en af vore e-bøger, får Steno Museets Venner en udlånsafgift, der akkumuleret efterhånden udgør en ikke uvæsentlig indtægt for foreningen. Lån via ereolen For at kunne låne titler på ereolen.dk skal man være registreret som låner på folkebiblioteket i den kommune, hvor man bor. Bibliotekslogin og pinkode er fælles for papir- og e-bøger. 10

11 STENOMUSEN udgives af Steno Museets Venner. Bladet udkommer 3 gange årligt. Det sendes til foreningens medlemmer, men kan frit hentes af alle i museets foyer. Stof kan sendes til redaktionen. Redaktion: Knud Erik Sørensen, ansv. Aase Roland Jacobsen Hans Buhl Grafisk tilrettelæggelse: Knud Erik Sørensen Tryk: Toptryk Grafisk, Gråsten Et lån foretages på den måde, at den lånte fil streames til ens computer, smartphone, tablet eller anden e-bogslæser. For at streame skal man være koblet til internettet, da filerne afspilles online. Ønsker man at læse e-bogen offline, kan dette lade sig gøre ved at downloade e-bogen til ereolens app, der findes til Android smartphones og tablets, iphones og ipads, hvorimod offline læsning ikke er mulig på pc er eller e-bogslæsere. Nyeste e-bog Senest konverterede bog er Ole Knudsens Elektromagnetisme , som er revideret og forsynet med mange nye illustrationer. Bogen viser, hvorledes lærebøgers logiske og velargumenterede frem stilling er en efterrationalisering af en spændende og broget historie, og at fysikken som enhver anden menneskelig aktivitet, udvikler sig på en ret uforudsigelig måde. Knud Erik Sørensen STENO MUSEET en del af Science Museerne C.F. Møllers Allé 2 Bygning 1100 Universitetsparken 8000 Aarhus C Tlf.: Web: Åbningstider: tirsdag-fredag kl lørdag-søndag kl mandag lukket 11

12 K A L E N D E Lørdag 27. juni - søndag 9. august Sommerferieaktiviteter på Steno Museet for hele familien. Tirsdag-søndag kl Se omtale side 3. Fredag 31. juli kl. 20 og Fuldmåneaften i planetariet: Hvorfor hedder det blå måne? Myter og fakta om Månen og den blå måne. Vi slutter aftenen med stemning under stjernerne. Udstillingerne er åbne kl Billetter bestilles på sciencemuseerne.dk. Tirsdag 25. august - fredag 28. august Rumrejsen 2015-arrangement for udskoling og ungdomsuddannelser: Mød en rumforsker på bestilling i dagtimerne. Tilmelding ved booking på Se omtale side 1. Lørdag 29. august kl. 20 og Fuldmåneaften i planetariet: Tæt på missionen. Opsendelsen af den danske astronaut nærmer sig, og vi fortæller om livet og arbejdet på ISS. Bagefter er der stemning under stjernerne. Udstillingerne er åbne kl Billetter bestilles på sciencemuseerne.dk. Tirsdag 1. september Launch Event i forbindelse med at den danske astronaut Andreas Mogensen sendes til Den Internationale Rumstation. For program og information følg med på hjemmesiden. Mandag 7. september Forevisningerne på Ole Rømer-Observatoriet starter igen. Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig på Tirsdag 8. september - fredag 18. september Rumrejsen 2015-arrangement for skoleelever i mellemtrinnet: Rummet kalder på bestilling i dagtimerne. Tilmelding ved booking på Se omtale side 1. Mandag 28. september kl. 20 og Fuldmåneaften i planetariet: Efterårets stjernehimmel. Om prinsesse Andromeda, helten Perseus og nogle af de andre efterårsstjernebilleder. Stemning under stjernerne. Udstillingerne er åbne kl Billetter bestilles på sciencemuseerne.dk. Lørdag 10. oktober - søndag 18. oktober Efterårsferieaktiviteter for hele familien på Steno Museet. Endnu ikke programsat. R Steno Museet holder åbent i skolernes sommerferie tirsdag-søndag kl Planetarieforestillinger alle dage kl. 12 og

Sådan bruger du ereolens app på ipad eller iphone

Sådan bruger du ereolens app på ipad eller iphone Sådan bruger du ereolens app på ipad eller iphone Med ereolens app har du mulighed for at læse bøger online (via stream) og at hente bøger ned til din tablet eller smartphone til offline læsning. Her får

Læs mere

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn Referat fra SVOO generalforsamling onsdag den 21. marts 2012 kl. 19:00 Formand Per Sørensen bød velkommen og udtrykke sin glæde over det store fremmøde til årets generalforsamling. Ad 1: Ad 2: Valg af

Læs mere

Modul 1-2: Astronauten Andreas

Modul 1-2: Astronauten Andreas Modul 1-2 Modul 1-2: Astronauten Andreas Forestil dig at komme ud i rummet og bo på et hotel, der hele tiden drejer rundt om Jorden. Sådan bliver det for Andreas Mogensen, når han den 1. september 2015

Læs mere

IT-kurser. Forår 2015

IT-kurser. Forår 2015 IT-kurser Forår 2015 Sådan tilmelder du dig På bibliotekets hjemmeside kan du tilmelde dig et eller flere af vores kurser. Det er nemt og bekvemt, og du kan gøre det, lige når det passer dig. Har du bestilt

Læs mere

MEDLEMSBLADET. CCcCC HANS J. WEGNER ET NORDISK DESIGNIKON FRA TØNDER

MEDLEMSBLADET. CCcCC HANS J. WEGNER ET NORDISK DESIGNIKON FRA TØNDER MEDLEMSBLADET CCcCC HANS J. WEGNER ET NORDISK DESIGNIKON FRA TØNDER HUSK DET ÅRLIGE KONTINGENT C HVAD GÅR PENGENE TIL? Gennem dit medlemskab af foreningen Venner af Kunstmuseet i Tønder medvirker du for

Læs mere

Sådan bruger du ereolens app på en Android tablet eller smartphone

Sådan bruger du ereolens app på en Android tablet eller smartphone Sådan bruger du ereolens app på en Android tablet eller smartphone Med ereolens app har du mulighed for at læse bøger online (via stream) og at hente bøger ned til din tablet eller smartphone til offline

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2015

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2015 Kurser for voksne Forår 2015 1 Velkommen til bibliotekets kurser Sønderborg tilbyder en række kurser, der alle er relevante i forhold til bibliotekets digitale tilbud. Vi tilbyder også Drop In, hvor bibliotekets

Læs mere

Præmie overrækkelse kl. 09.15

Præmie overrækkelse kl. 09.15 Dagsorden - Generalforsamling Sektion 21 Præmie overrækkelse kl. 09.15 Søndag den 05. januar 2014 -Ringsted klubhus kl. 10.15 Punkt. 1 Punkt. 2 Punkt. 3 Punkt. 4 Valg af dirigent Togo Bjergfelt 0151 Hvalsø

Læs mere

Generalforsamling. mandag den 28. november 2011 kl. 19.30 i Multihuset Referat

Generalforsamling. mandag den 28. november 2011 kl. 19.30 i Multihuset Referat Generalforsamling. mandag den 28. november 2011 kl. 19.30 i Multihuset Referat Dagsorden iflg. vedtægterne: 1. Valg af ordstyrer: Tage Kristensen 2. Valg af skriftsfører: Lars Barslund 3. Formandens beretning:

Læs mere

Internetkurser. Varde Bibliotek. Efterår 2014. Varde Bibliotek. Rådhusstræde 2. 6800 Varde

Internetkurser. Varde Bibliotek. Efterår 2014. Varde Bibliotek. Rådhusstræde 2. 6800 Varde Internetkurser Efterår 2014 Rådhusstræde 2 6800 Varde Internetkurser efterår 2014 Velkommen til en ny undervisningssæson på. Vi har fået nye muligheder for at holde internetkurser, så vi nu kan benytte

Læs mere

Frk. Ovartacis ankomst til Steno Museet

Frk. Ovartacis ankomst til Steno Museet 30 MEDLEMSBLAD FOR STENO MUSEETS VENNER JUNI 2005 Frk. Ovartacis ankomst til Steno Museet Steno Museet gjorde sig ikke de store overvejelser mht. at modtage en gave, da lektor, dr. med. Ursula Friedrich

Læs mere

Ordblinde/Dysleksiforeningen i Nordjylland ORDSTIKKEN MARTS 2015. side 1

Ordblinde/Dysleksiforeningen i Nordjylland ORDSTIKKEN MARTS 2015. side 1 Ordblinde/Dysleksiforeningen i Nordjylland ORDSTIKKEN MARTS 2015 side 1 Amtsforeningens bestyrelse: Formand: Kasserer: Søren Nielsen Indutrivej 1 9640 Farsø tlf.: 2340 3690 sn.farsoetaxi@gmail.com Jytte

Læs mere

ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone

ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone Side 1 af 18 ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone Side 2 af 18 Indholdsfortegnelse ereolen.dk... 1 1. Første gang du vil anvende ereolen.dk... 3 1.1 Opret

Læs mere

Teksten henvender sig til dem, der ikke tidligere har lånt en e-bog til brug på en PC og derfor skal starte helt fra bunden.

Teksten henvender sig til dem, der ikke tidligere har lånt en e-bog til brug på en PC og derfor skal starte helt fra bunden. Lån e-bøger på biblioteket til læsning på en PC E-bøger læses bedst på en egentlig e-bogslæser, der er et stykke isenkram, som overvejende tjener dette ene formål, men de kan desværre ikke bruges til læsning

Læs mere

Generalforsamling for DFS den 12. november 2014 kl. 16.15 17.15 på H. C. Ørsted Instituttet

Generalforsamling for DFS den 12. november 2014 kl. 16.15 17.15 på H. C. Ørsted Instituttet Generalforsamling for DFS den 12. november 2014 kl. 16.15 17.15 på H. C. Ørsted Instituttet 1) Valg af dirigent 2) Formandens beretning 3) Godkendelse af regnskab, herunder fastsættelse af kontingent for

Læs mere

Referat Ordinær generalforsamling Vestre Baadelaug Torsdag d. 27. marts 2014

Referat Ordinær generalforsamling Vestre Baadelaug Torsdag d. 27. marts 2014 VESTRE BAADELAUG Bådehavnsvej 6 9000 Aalborg Referat Ordinær generalforsamling Vestre Baadelaug Torsdag d. 27. marts 2014 1 Vestre Baadelaug Indledning: Den ordinære generalforsamling startede kl. 19.00

Læs mere

Åben 1. juni til 31. August: Lørdage og søndage fra kl. 14 17. Generalforsamling, Onsdag den 28. marts 2007, kl. 19, i kontoret for Bælum Varmeværk

Åben 1. juni til 31. August: Lørdage og søndage fra kl. 14 17. Generalforsamling, Onsdag den 28. marts 2007, kl. 19, i kontoret for Bælum Varmeværk Bælum Møllelaug Åben 1. juni til 31. August: Lørdage og søndage fra kl. 14 17. Generalforsamling, Onsdag den 28. marts 2007, kl. 19, i kontoret for Bælum Varmeværk 1. Valg af en dirigent, referent og 2

Læs mere

Mødereferat. Generalforsamling

Mødereferat. Generalforsamling Mødereferat Generalforsamling Tidspunkt: Sted: MAN 9 OKT 2006 kl.1900 Klubhuset Højdevangen 25 3480 Fredensborg Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning 3. Fremlæggelse af foreningens reviderede

Læs mere

Beredskabsbunkeren i Bernstorffsparken

Beredskabsbunkeren i Bernstorffsparken 14. årgang Kære Venner af Fortet Dette FORTNYT er en udgave med forskellige praktiske informationer til medlemmerne; først og fremmest invitationen til udflugten til Beredsskabsbunkeren i Bernstorffparken.

Læs mere

ipad for let øvede, modul 8 Underholdning på ipad Læsning

ipad for let øvede, modul 8 Underholdning på ipad Læsning 12052014AS ipad for let øvede modul 8 Underholdning på ipad Læsning I dette modul vil vi beskæftige os med nogle af de muligheder, der er for at læse på ipad'en. Aviser/dagblade Vi har i modul 2 vist,

Læs mere

Ebeltoft @ Net Referat Foreningens ordinære generalforsamling den 17. marts 2015. Dagsorden

Ebeltoft @ Net Referat Foreningens ordinære generalforsamling den 17. marts 2015. Dagsorden Ebeltoft @ Net Referat Foreningens ordinære generalforsamling den 17. marts 2015. Generalforsamlingen blev afviklet med 24 deltagere og ægteparret Bahnsen havde pyntet flot op ved 2 store borde midt i

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling torsdag den 22. marts 2012

Referat af ordinær generalforsamling torsdag den 22. marts 2012 Referat af ordinær generalforsamling torsdag den 22. marts 2012 Dagens program: Formanden bød velkommen til de fremmødte. En særlig velkomst til overlæge Peter Kramp, der holdt dagens foredrag samt til

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling tirsdag d. 20. marts 2007

Referat af ordinær generalforsamling tirsdag d. 20. marts 2007 Referat af ordinær generalforsamling tirsdag d. 20. marts 2007 (ref. fra ekstraordinær generalforsamling 16/4 nederst i dette referat) Til generalforsamlingen var mødt i alt 14 husstande (16 personer inkl.

Læs mere

Vejledning til ereolens app til Android enheder

Vejledning til ereolens app til Android enheder Vejledning til ereolens app til Android enheder 26-01-2015 Indhold 1. Hvordan henter jeg ereolens App til smartphones og tablets?... 3 2. Opdatering af styresystem på din Android enhed... 4 3. Hvordan

Læs mere

Slægtshistorisk Forening Vestsjælland

Slægtshistorisk Forening Vestsjælland Slægtshistorisk Forening Vestsjælland Referat af GENERALFORSAMLING 2007 Den 14. februar 2007 Der deltog i alt 29 medlemmer. Dagsorden: 1. Valg af dirigent. Som dirigent valgtes Arne Olsen. 2. Formandens

Læs mere

Bibliotekets netmedier. Med vejledning i download

Bibliotekets netmedier. Med vejledning i download Bibliotekets netmedier Med vejledning i download Netmedier dit e-bibliotek Med lånernummer og pinkode har du adgang til Varde Biblioteks tilbud på nettet. Her kan du læse aviser og e-bøger, høre lydbøger

Læs mere

Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Juleafslutningen var som sædvanlig hyggelig 2 OZ6HR nyt, Januar 2012 OZ6HR nyt Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

Læs mere

Referat - Minutes of Meeting

Referat - Minutes of Meeting Referat - Minutes of Meeting Dansk Canadisk Amerikansk Venskabsforening Møde Generalforsamling Dato 12. marts 2011 Sted Deltagere Referent Antal sider HornstrupCenteret, Kirkebyvej 33, Vejle 22 medlemmer

Læs mere

Vedtægt for Trøjborg Arkadespilforening

Vedtægt for Trøjborg Arkadespilforening Vedtægt for Trøjborg Arkadespilforening 1. Navn og hjemsted: Foreningens navn er Trøjborg Arkadespilforening Foreningen har hjemsted i Århus Kommune. 2. Foreningens formål: Foreningens formål er at formidle

Læs mere

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER De lyse nætter - godt vi har Månen Juni 2008 ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER Ole Rømer Observatoriet Observatorievejen 1 8000 Århus C www.oeaa.dk Formand/Webmaster:

Læs mere

Referat af generalforsamling for Folkets Hus Spillefolk Søndag 7. april 2013

Referat af generalforsamling for Folkets Hus Spillefolk Søndag 7. april 2013 Referat af generalforsamling for Folkets Hus Spillefolk Søndag 7. april 2013 Valg af dirigent Henning blev valgt som dirigent. Der var 16 fremmødt til generalforsamlingen. Ole Quistgaard (formand) blev

Læs mere

Kursusprogram. Horsens kommunes biblioteker Forår 2015. Horsens Bibliotek Tobaksgården 12

Kursusprogram. Horsens kommunes biblioteker Forår 2015. Horsens Bibliotek Tobaksgården 12 Horsens Bibliotek Tobaksgården 12 8700 Horsens Telefon: 76 29 24 00 bibliotek@horsens.dk Åbningstid med betjening: Mandag torsdag kl. 10 19 Fredag kl. 10 17 Lørdag kl. 10 13 Selvbetjent morgenbibliotek:

Læs mere

Bestyrelsesmøde den 19. feb. 2015 klokken 0900 Broager Lokalarkiv i Ullerup.

Bestyrelsesmøde den 19. feb. 2015 klokken 0900 Broager Lokalarkiv i Ullerup. Bestyrelsesmøde den 19. feb. 2015 klokken 0900 Broager Lokalarkiv i Ullerup. Deltagere: Arne Jessen (AJ), Else Egholm (EE), Chr. Frederiksen (CF), Carsten Jacobsen (CJ), Frede V Jensen (FJ), Henrik Delf

Læs mere

Bibliotekets netmedier. Med vejledning i download

Bibliotekets netmedier. Med vejledning i download Bibliotekets netmedier Med vejledning i download Netmedier dit e-bibliotek Med lånernummer og pinkode har du adgang til Varde Biblioteks tilbud på nettet. Her kan du læse aviser og e-bøger, høre lydbøger

Læs mere

Grundejerforeningen Pilevangen Generalforsamling lørdag d. 11. juli 2015

Grundejerforeningen Pilevangen Generalforsamling lørdag d. 11. juli 2015 Punkt 1: Valg af ordstyrer Bestyrelsen foreslår Per Therkelsen, som vælges. Han konstaterer, at generalforsamlingen er lovligt varslet i henhold til foreningens vedtægter. Punkt 2: Formandens beretning

Læs mere

REFERAT fra IDA Fyns generalforsamling 25. marts 2015 kl. 17.30-22 SDU-TEK, Niels Bohrs Allé 1, 5230 Odense M 26. marts 2015t

REFERAT fra IDA Fyns generalforsamling 25. marts 2015 kl. 17.30-22 SDU-TEK, Niels Bohrs Allé 1, 5230 Odense M 26. marts 2015t Ingeniørforeningen, IDA Kalvebod Brygge 31-33 DK-1780 København V +45 33 18 48 48 ida@ida.dk ida.dk REFERAT fra IDA Fyns generalforsamling 25. marts 2015 kl. 17.30-22 SDU-TEK, Niels Bohrs Allé 1, 5230

Læs mere

Bibliotekets netmedier. Med vejledning i download

Bibliotekets netmedier. Med vejledning i download Bibliotekets netmedier Med vejledning i download Netmedier dit e-bibliotek Med lånernummer og pinkode har du adgang til Varde Biblioteks tilbud på nettet. Her kan du læse aviser og e-bøger, høre lydbøger

Læs mere

Thyholm Idrætsforening www.thyholm-if.dk

Thyholm Idrætsforening www.thyholm-if.dk Kallerup 11. marts 2006 MØDEREFERAT Dato: 9.marts 2005 Sted: klubhuset Referent Kirsten Hansesgaard Emne: Generalforsamling Thyholm Idrætsforening. I alt 18 personer var mødt op til TIF s generalforsamling.

Læs mere

Hermed indkaldes til ordinær generalforsamling i Torsdags Bridge torsdag den 10. april 2014 kl. 12.00

Hermed indkaldes til ordinær generalforsamling i Torsdags Bridge torsdag den 10. april 2014 kl. 12.00 Hermed indkaldes til ordinær generalforsamling i Torsdags Bridge torsdag den 10. april 2014 kl. 12.00 Dagsorden: 1. Valg af dirigent og referent 2. Bestyrelsens beretning for det forløbne år. 3. Godkendelse

Læs mere

Love Birds. Handling. 1. Blind date

Love Birds. Handling. 1. Blind date Titel: Love Birds Instruktør: Trylle Vilstrup Produktionsår: 2000 Filmens længde: 9 min. 38 sek. Målgruppe: Udskoling Alderscensur: Tilladt for alle Timetal for undervisningsforløb: 3 4 lektioner Love

Læs mere

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet.

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet. IT- Kurser forår 2012 Mandag kl. 10-19 KulturArkaden Tirsdag kl. 10-19 Sydhavnsvej 6 Onsdag kl. 13-19 4760 Vordingborg Torsdag kl. 10-19 Telefon: 55 36 38 00 Fredag kl. 10 17 Lørdag kl. 10 14 I perioden

Læs mere

KEMI GYMNASIE/HF/VUC

KEMI GYMNASIE/HF/VUC KEMI GYMNASIE/HF/VUC K HAASE FORLAG WWW.HAASE.DK Velkommen På de næste sider præsenteres BASISKEMI, som på nuværende tidspunkt har overgået mange salgsrekorder. Det er derfor, vi med sindsro kalder systemet

Læs mere

Støtteforeningen 2012-2013

Støtteforeningen 2012-2013 Støtteforeningen 2012-2013 Set med mine øjne 2012 blev for mig et inspirerende og lærerigt år. På Støtteforeningens generalforsamling i februar blev jeg på et hængende hår valgt ind, og jeg var glad og

Læs mere

VMJK klubblad 1. kvartal 2012

VMJK klubblad 1. kvartal 2012 VMJK klubblad 1. kvartal 2012 Side 1 Nu er vi kommet godt ind i 2012, og jeg ønsker alle har haft en god jul med mange gode tog gaver og er kommet godt ind i 2012. På klubplan er vi kommet et godt stykke

Læs mere

Referat af Generalforsamling i Kulturparaplyen

Referat af Generalforsamling i Kulturparaplyen Referat af Generalforsamling i Kulturparaplyen Torsdag 27. marts 2014 1. Valg af mødeleder. Jørn P. Madsen blev valgt som mødeleder, og konstaterede at generalforsamlingen var lovligt indkaldt. 2. Registrering

Læs mere

Mødereferat. Kjeld Sivertsen fremlagde beretning (vedlagt i kopi). Beretningen blev enstemmigt vedtaget, og bestyrelsen præsenterede sig selv

Mødereferat. Kjeld Sivertsen fremlagde beretning (vedlagt i kopi). Beretningen blev enstemmigt vedtaget, og bestyrelsen præsenterede sig selv Mødereferat Emne: Aktiv Kunsts Årsmøde Dato: Tirsdag, den 20. januar 2015 - kl. 19:30 Sted: Deltagere: Fuglsanghus, Hørsholm 53 medlemmer af Aktiv Kunst Dagsorden: 1 Valg af dirigent 2 Bestyrelsens beretning

Læs mere

Lige i øjet, lige i øret, lige nu, lige her!

Lige i øjet, lige i øret, lige nu, lige her! Lige i øjet, lige i øret, lige nu, lige her! Vil du se en film eller høre noget ny musik? Gør brug af bibliotekets netmedier Gratis og helt lovligt giver Aarhus Kommunes Biblioteker adgang til spillefilm,

Læs mere

Den 2. April 2015 Referat af generalforsamling i EIF Håndbold den 25.3.2015 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning Aktiviteter:

Den 2. April 2015 Referat af generalforsamling i EIF Håndbold den 25.3.2015 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning Aktiviteter: Den 2. April 2015 Referat af generalforsamling i EIF Håndbold den 25.3.2015 Til stede fra bestyrelsen: Linnea Christensen (afgående formand), Susanne Skarby (kasserer), Peter Rask, Anne Erben. Afbud fra

Læs mere

Der afholdes ordinær generalforsamling mandag den 25. februar 2013 kl. 19.00 i Svinninge forsamlingshus. Dagsorden ifølge vedtægterne.

Der afholdes ordinær generalforsamling mandag den 25. februar 2013 kl. 19.00 i Svinninge forsamlingshus. Dagsorden ifølge vedtægterne. Svinninge Antenneforening Ekstrabetaling. 29-01-2013. Nogle medlemmer har modtaget et girokort med regulering af priser for 2012. Dette skyldes at pakkevalget pr. 1/9 2012 ikke blev regulert dengang. Da

Læs mere

Referat Ordinær generalforsamling Vestre Baadelaug Torsdag d. 21. marts 2013

Referat Ordinær generalforsamling Vestre Baadelaug Torsdag d. 21. marts 2013 VESTRE BAADELAUG Bådehavnsvej 6 9000 Aalborg Referat Ordinær generalforsamling Vestre Baadelaug Torsdag d. 21. marts 2013 1 Vestre Baadelaug Indledning: Den ordinære generalforsamling startede kl. 19.00

Læs mere

Lær IT på biblioteket

Lær IT på biblioteket Lær IT på biblioteket Program for forår 2014 Kik ind i bibliotekets IT-værksted på eller på. Her kan du få hjælp til at komme videre. Og du kan møde andre begyndere. Filmstriben- hvad er det? Hvordan bruger

Læs mere

Husk Sæsonafslutning tirsdag den 31. marts kl. 19.00 Udflugt til Fugleparken søndag den 10. maj

Husk Sæsonafslutning tirsdag den 31. marts kl. 19.00 Udflugt til Fugleparken søndag den 10. maj www. blistrup-graested-folkedansere.dk Marts 2015 Nr. 1 28. årgang Indhold: Formandens indlæg side 2 Referat fra generalforsamling side 2 Bestyrelse og udvalg side 3 Sæsonprogram forår/sommer 2015 side

Læs mere

Bibliotekets netmedier. Med vejledning i download

Bibliotekets netmedier. Med vejledning i download Bibliotekets netmedier Med vejledning i download Netmedier dit e-bibliotek Med lånernummer og pinkode har du adgang til Varde Biblioteks tilbud på nettet. Her kan du læse aviser og e-bøger, høre lydbøger

Læs mere

Det Danske Spejderkorps III. Kolding Gruppe

Det Danske Spejderkorps III. Kolding Gruppe Det Danske Spejderkorps III. Kolding Gruppe Referat for Generalforsamling tirsdag den 25. februar 2015 Formanden startede med at byde velkommen og fortalte om aftenens program 1. Valg af dirigent & referent

Læs mere

Ordinær generalforsamling. Sundhedscentret, Hvidovrevej 278 E Tirsdag 24. marts 2015

Ordinær generalforsamling. Sundhedscentret, Hvidovrevej 278 E Tirsdag 24. marts 2015 Ordinær generalforsamling Sundhedscentret, Hvidovrevej 278 E Tirsdag 24. marts 2015 Kalenderåret 2014 Grundejerforeningen Ny Hvidovre Hjemhørende i Hvidovre Kommune Stiftet 16. juni 1918 Titel Referat

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

ipad for let øvede, modul 8 Underholdning på ipad Læsning

ipad for let øvede, modul 8 Underholdning på ipad Læsning 23012015AS ipad for let øvede modul 8 Underholdning på ipad Indledning I dette modul vil vi beskæftige os med nogle af de muligheder, der er for at læse på ipad'en. Aviser/dagblade Vi har i modul 2 vist,

Læs mere

3. Formandens beretning i Seniornet 2005.

3. Formandens beretning i Seniornet 2005. Generalforsamling Senior Net Nordfyn Mandag d. 20. marts 2006 Ca. 30 medlemmer var mødt frem, incl. bestyrelse. Generalforsamlingen blev indledt med, at deltagerne blev bud på kaffe med horn og lagkage

Læs mere

Bestyrelsesmøde i Klassikerforeningen 22.-23. august 2014 Fredag den 22. august Til stede: Mette, Sophie, Christel, Rasmus, George, Lasse, Jesper,

Bestyrelsesmøde i Klassikerforeningen 22.-23. august 2014 Fredag den 22. august Til stede: Mette, Sophie, Christel, Rasmus, George, Lasse, Jesper, Bestyrelsesmøde i Klassikerforeningen 22.-23. august 2014 Fredag den 22. august Til stede: Mette, Sophie, Christel, Rasmus, George, Lasse, Jesper, Katri (bestyrelsen). Fra kl 15: Hans (Logos) og Margit,

Læs mere

3 naturvidenskabelige projekter

3 naturvidenskabelige projekter 3 naturvidenskabelige projekter For de ældste FIRST LEGO League (FLL) Siden 2003 For de mellemste Junior FIRST LEGO League (JrFLL) Siden 2011 For de yngste MINI League Siden 2012 Børn og Unge har siden

Læs mere

TRIN FOR TRIN LÆR IT GRATIS

TRIN FOR TRIN LÆR IT GRATIS internemt TRIN FOR TRIN TRIN FOR TRIN LÆR IT GRATIS forår 2012 internemt - sådan! IT-KURSER på dit bibliotek Velkommen... Kommunikationen mellem borgerne og det offentlige er under ombygning i disse år,

Læs mere

VEJEN TIL FREM- TIDEN

VEJEN TIL FREM- TIDEN VEJEN TIL FREM- TIDEN Idékatalog til ungdomsuddannelser Inspiration og aktiviteter 22.-26. sep. 2014 Hvem står bag Dansk Naturvidenskabsfestival er non-kommerciel og arrangeres af Danish Science Factory

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Husk: Nød i Præstegården

Husk: Nød i Præstegården NR. 118 NOVEMBER 2004 Medlemsblad for S.A.G., Søndersø Amatørteater Gruppe www.sag-teater.dk Husk: Nød i Præstegården 1 Medlemsnyt. Indmeldelser: Udmeldelser: Anne-Birgitte Helbo Rosenlunden 20 5471 Søndersø

Læs mere

Ordinær generalforsamling 2011 - referat

Ordinær generalforsamling 2011 - referat Klintebjerg Antenneforening Skærbæk, den 22. marts 2011 Ordinær generalforsamling 2011 - referat Sted : Skærbækhus Tidspunkt : Tirsdag den 22. marts 2011, kl. 19:00 Dagsorden : 1. Valg af dirigent 2. Beretning

Læs mere

Generalforsamlingsreferat

Generalforsamlingsreferat Generalforsamlingsreferat The Danish Society for Biomedical Engineering Affiliate to: International Federation for Medical and Biological Engineering (IFMBE) and European Alliance for Medical and Biological

Læs mere

IDA Nordvestsjællands Afdeling

IDA Nordvestsjællands Afdeling IDA Nordvestsjællands Afdeling Referat af Generalforsamlingen 26. februar 2015 kl. 17:30 Værkerne, Frederiksvej 27, Sorø Antal deltagere 11 (deltagerliste se bilag 2). Dagsorden: 1. Valg af dirigent og

Læs mere

Ordinær generalforsamling i HTK. Den ordinære generalforsamling blev afholdt i klubhuset d. 23. februar 2011

Ordinær generalforsamling i HTK. Den ordinære generalforsamling blev afholdt i klubhuset d. 23. februar 2011 Ordinær generalforsamling i HTK Den ordinære generalforsamling blev afholdt i klubhuset d. 23. februar 2011 Tilstede fra bestyrelsen: Jakob Erikstrup, Peter Back Johansen, Torben Mikkelsen og Jonas Vallebæk

Læs mere

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Tøj-sponsor: Velkomst: Velkommen til generalforsamling i HGC - Hammerum Gjellerup Cykel Klub foreningens 12. ordinære generalforsamling.

Læs mere

Læs dansk på bibliotekerne

Læs dansk på bibliotekerne Læs dansk på bibliotekerne Undervisningsmateriale om biblioteket ved introduktion til kursister fra sprogskolen af Vibeke Nielsen og Tina Møller Kristensen Læs dansk på bibliotekerne Intro 5 råd til et

Læs mere

Holbæk Arkæologiklub. Generalforsamling 2011

Holbæk Arkæologiklub. Generalforsamling 2011 Holbæk Arkæologiklub Generalforsamling 2011 Nyhedsbrev nytår 2012 Bestyrelsesmøde Bestyrelsen havde oprindeligt planlagt at holde møde den 5. december, men på grund af andre mødeaktiviteter måtte det flyttes

Læs mere

Klitmøller Lystfisker Forening Ørhagevej 156, Klitmøller, 7700 Thisted Telefon klubben: 97 97 56 91, CVR nr: 32 95 26 82

Klitmøller Lystfisker Forening Ørhagevej 156, Klitmøller, 7700 Thisted Telefon klubben: 97 97 56 91, CVR nr: 32 95 26 82 Fremmødt: 48 stemmeberettigede Pkt Forslag/Beslutning (Godkendelse af referater på næste møde) 1. Valg af dirigent Erik Odder blev foreslået som ordstyrer. Erik gennemgik at generalforsamlingen er indkaldt

Læs mere

Stenløse Lokalarkiv Årsberetning og Status for 2007

Stenløse Lokalarkiv Årsberetning og Status for 2007 Stenløse Lokalarkiv Årsberetning og Status for 2007 Stenløse Lokalhistoriske Arkiv blev 1. januar 2007 overført til Egedal Arkiver og Museum efter at være drevet af Stenløse Historiske Forening i 39 år.

Læs mere

Hermed indkaldes til ordinær generalforsamling i Torsdags Bridge torsdag den 16. april 2009 kl. 12.30

Hermed indkaldes til ordinær generalforsamling i Torsdags Bridge torsdag den 16. april 2009 kl. 12.30 Torsdags Bridge Hermed indkaldes til ordinær generalforsamling i Torsdags Bridge torsdag den 16. april 2009 kl. 12.30 Læs referat sidst i filen [godkendt af dirigent] Dagsorden: 1. Valg af dirigent...

Læs mere

Generalforsamling 19. november 2014

Generalforsamling 19. november 2014 Generalforsamling 19. november 2014 Nappedam Bådelaug 1. Valg af dirigent Dagsorden i henhold til vedtægter 2. Bestyrelsens beretning for det forløbne år, samt fremlæggelse af planer for det kommende år.

Læs mere

Inden generalforsamlingen gik i gang, bød Brian velkommen til hans arbejdsplads, og fortalte lidt om stedet, og det der foregår der.

Inden generalforsamlingen gik i gang, bød Brian velkommen til hans arbejdsplads, og fortalte lidt om stedet, og det der foregår der. Ordinær generalforsamling i Modelsejlklubben den 10. marts 2012 Afholdt på Christianshavns brandstation Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning 3. Forelæggelse af regnskab til godkendelse

Læs mere

NØDEBO NIMBUS NYT. 1. kvartal 2010

NØDEBO NIMBUS NYT. 1. kvartal 2010 NØDEBO NIMBUS NYT 1. kvartal 2010 Nødebo Nimbus Klub Nødebo Nimbus Klub er en af de gamle lokalklubber for Nimbus i Danmark, startet i 1976 som en gruppe af MC-ejere med interesse for den dansk producerede

Læs mere

Referat fra den ordinære generalforsamling i Hjørring Golfklub afholdt den 27. februar 2014 kl. 1900 i Klubhuset.

Referat fra den ordinære generalforsamling i Hjørring Golfklub afholdt den 27. februar 2014 kl. 1900 i Klubhuset. Referat fra den ordinære generalforsamling i Hjørring Golfklub afholdt den 27. februar 2014 kl. 1900 i Klubhuset. Dagsorden: 1. Valg af dirigent. 2. Bestyrelsens beretning om klubbens virksomhed i det

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling i Hørsholm skakklub Mandag 30 April 2012

Referat af ordinær generalforsamling i Hørsholm skakklub Mandag 30 April 2012 Referat af ordinær generalforsamling i Hørsholm skakklub Mandag 30 April 2012 1. Valg af dirigent og referent Bestyrelsen foreslog Erik Sørensen (ES) som blev enstemming valgt. Bestyrelsen foreslog Morten

Læs mere

Stenløse Lokalarkivs Venner.

Stenløse Lokalarkivs Venner. Stenløse Lokalarkivs Venner. Referat af foreningens ordinære generalforsamling mandag 22. april 2013. 1. Johannes Nielsen blev valgt som ordstyrer. Han konstaterede, at generalforsamlingen var lovligt

Læs mere

Landskabsarkitektur. Tag en uddannelse i landskabsarkitektur og vær med til at forme fremtidens byer og landskaber

Landskabsarkitektur. Tag en uddannelse i landskabsarkitektur og vær med til at forme fremtidens byer og landskaber det natur- og biovidenskabelige fakultet københavns universitet Landskabsarkitektur Tag en uddannelse i landskabsarkitektur og vær med til at forme fremtidens byer og landskaber Landskabsarkitektur 1 2

Læs mere

Faaborg Vest Antenneforening. Referat fra ordinær generalforsamling mandag den 25.03.2013 på Toftegårdsskolen. Dagsorden

Faaborg Vest Antenneforening. Referat fra ordinær generalforsamling mandag den 25.03.2013 på Toftegårdsskolen. Dagsorden Dagsorden 1. Valg af dirigent. 2. Beretning om foreningens virksomhed i det forløbne år, og planer for det kommende år til godkendelse. 3. Aflæggelse af regnskab for det forløbne år til godkendelse. 4.

Læs mere

OPSLAGSTAVLEN. www.scthanserne.dk

OPSLAGSTAVLEN. www.scthanserne.dk Marts 2006 2 OPSLAGSTAVLEN www.scthanserne.dk Generalforsamling torsdag 16. marts kl. 19.30 Sidste tilmelding til Eventyrløbet søndag 23. april Teater & Natmad Fredag 19. maj kl. 19.30 Eventyrløbet torsdag

Læs mere

Ikke bare endnu en e-bog... CoMPreNDo. Sådan kommer du i gang med din egen app. Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til?

Ikke bare endnu en e-bog... CoMPreNDo. Sådan kommer du i gang med din egen app. Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til? Ikke bare endnu en e-bog... CoMPreNDo. Sådan kommer du i gang med din egen app Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til? Titel: Sådan kommer du i gang med din egen applikation 1. udgave -

Læs mere

No. 1½ 2009. Medlemsblad for Damptromleklubben. Kom til officiel præsentation af Vølund Senior i Esbjerg lørdag den 23. maj 2009, kl.

No. 1½ 2009. Medlemsblad for Damptromleklubben. Kom til officiel præsentation af Vølund Senior i Esbjerg lørdag den 23. maj 2009, kl. No. 1½ 2009 Medlemsblad for Damptromleklubben Kom til officiel præsentation af Vølund Senior i Esbjerg lørdag den 23. maj 2009, kl. 12 00 Damptromleklubben Bent Delfs "Truelskærgård" Næsbygade 2, Næsby-Orø

Læs mere

Generalforsamling i VBK

Generalforsamling i VBK Generalforsamling i VBK Referat af ordinær generalforsamling d. 26.11.2013 1. Valg af dirigent samt referent og 2 stemmetællere. 2. Bestyrelsens beretning v/næstformand Per Nørgaard Torben? blev valgt

Læs mere

Vestskovens Rideklub Margrethelund 3 2765 Ledøje-Smørum

Vestskovens Rideklub Margrethelund 3 2765 Ledøje-Smørum Vestskovens Rideklub Margrethelund 3 2765 Ledøje-Smørum Dagsorden: Indkaldelse til ordinær generalforsamling Søndag d. 9 marts 2014 kl.14 i rytterstuen 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens beretning ved

Læs mere

Lolland-Falsters Historiske Samfund

Lolland-Falsters Historiske Samfund Lolland-Falsters Historiske Samfund Program 2014 Årsmødet i Lolland Falsters Historiske Samfund afholdes tirsdag den 29. april 2014 kl. 19.00 på Sukkertoppen, Saxkjøbing Sukkerfabrik Aftenen indledes med

Læs mere

Til: Lokalforeningerne, 25.02.2015 Landsudvalgsmedlemmer, Postansvarlige HB

Til: Lokalforeningerne, 25.02.2015 Landsudvalgsmedlemmer, Postansvarlige HB Til: Lokalforeningerne, 25.02.2015 Landsudvalgsmedlemmer, Postansvarlige HB Referat fra kredsgeneralforsamling i kreds 2, d. 23.02.2015 Mødet startede med en præsentationsrunde, da mange af lokalforeningerne

Læs mere

Spirens store ønske. - en tegnet fortælling om spirer. Martin Frøsig & Miriam Sasha Sommer Forlaget Friske Spirer

Spirens store ønske. - en tegnet fortælling om spirer. Martin Frøsig & Miriam Sasha Sommer Forlaget Friske Spirer Spirens store ønske - en tegnet fortælling om spirer Martin Frøsig & Miriam Sasha Sommer Forlaget Friske Spirer Spirens store Ønske Forlaget Friske Spirer info @ friskespirer.dk www.forlagetfriskespirer.dk

Læs mere

udarbejdet af Chris K. Mienert, CFU UC Syddanmark for

udarbejdet af Chris K. Mienert, CFU UC Syddanmark for Indholdsfortegnelse Grundlæggende om lån af e-bøger hos CFU... 2 Søg og book e-bøger i mitcfu... 3 Søg e-bogstitler... 4 Brug filter... 5 E-bogs ikonet... 6 Bestil materialet... 7 Booking-kurv (indkøbsposen)...

Læs mere

Badminton generalforsamling mandag d. 7. april 2014

Badminton generalforsamling mandag d. 7. april 2014 Badminton generalforsamling mandag d. 7. april 2014 1. Valg af dirigent. 2. Valg af 2 stemmetællere. Agenda: 3. Formandens beretning. 4. Revideret regnskab forelægges til godkendelse 5. Indkomne forslag

Læs mere

Skanderborg Kommunes Biblioteker. Kurser efterår 2014 4102/08

Skanderborg Kommunes Biblioteker. Kurser efterår 2014 4102/08 Kurser efterår 2014 4102/08 Kom i gang med din ipad eller iphone - for begyndere Galten Bibliotek tirsdag d. 23.9. kl. 10.00-12.00 Hørning Bibliotek mandag d. 27.10. kl. 10.00-12.00 Ry Bibliotek onsdag

Læs mere

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet.

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet. IT- Kurser efterår 2011 Mandag kl. 10-19 KulturArkaden Tirsdag kl. 10-19 Sydhavnsvej 6 Onsdag kl. 13-19 4760 Vordingborg Torsdag kl. 10-19 Telefon: 55 36 38 00 Fredag kl. 10 17 Lørdag kl. 10 14 I perioden

Læs mere

Referat fra den ordinære generalforsamling 2006 i Foreningen Borgerhjemmet i Gentofte Kommune

Referat fra den ordinære generalforsamling 2006 i Foreningen Borgerhjemmet i Gentofte Kommune Til medlemmer i foreningen Borgerhjemmet i Gentofte Ordrup Jagtvej 65-81 2920 Charlottenlund København den 1. juni 2006 Journal nr. 703 jbh. Referat fra den ordinære generalforsamling 2006 i Foreningen

Læs mere

Referat generalforsamling

Referat generalforsamling Referat generalforsamling Ordinær generalforsamling afholdtes den 20. marts 2014 i Nicolai Biograf, Skolegade 2A, 6000 Kolding. Dagsordnen var følgende: 1. Valg af dirigent og referent. 2. Formandens beretning

Læs mere

Ordinær generalforsamling 2015 - referat

Ordinær generalforsamling 2015 - referat Skærbæk Antenneforening Skærbæk, den 24. marts 2015 Ordinær generalforsamling 2015 - referat Sted : Skærbækhus Tidspunkt : Tirsdag den 24. marts 2015, kl. 19:30 Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Beretning

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling 30. maj 2010

Referat af ordinær generalforsamling 30. maj 2010 Referat af ordinær generalforsamling 30. maj 2010 45 haver var repræsenteret på generalforsamlingen på pladsen, hvor formand Kurt Bisgaard (have 64) bød velkommen. Kurt anmodede om et øjebliks stilhed,

Læs mere

PROTOKOL GENERALFORSAMLING

PROTOKOL GENERALFORSAMLING Ordinær generalforsamling i Kaj Lykke Golfklub - 2015 Tidspunkt: Tirsdag den 24. februar 2015 Sted: Bramming Kultur & Fritidscenter, Idræts Alle 10, 6740 Bramming Tidspunkt: kl. 19:00 Dagsorden: 1. Valg

Læs mere