Kan man bygge et feriecenter i rummet?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kan man bygge et feriecenter i rummet?"

Transkript

1 STENO USEN 66 STENOMUSEN MEDLEMSBLAD FOR STENO MUSEETS VENNER JUNI 2015 Kan man bygge et feriecenter i rummet? I forbindelse med, at Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, sendes ud til rumstationen ISS i september, har Steno Museet fokus på rummet og astronomi i hele I uge 37 og 38 kan skoleelever komme på besøg på museet og arbejde med astronomi, vægtløshed og livet som astronaut i det gratis forløb Rummet kalder. Den russiske kosmonaut Sergey Ryazanskiy er her fotograferet den 9. november 2013, medens han udfører vedligeholdelsesarbejder på ISS. Foto: NASA. Med udgangspunkt i den viden vi har om ISS, der befinder sig ca. 400 km ude i rummet, arbejder eleverne med at finde det bedste sted at placere et feriecenter og løse de problemer, der selvfølgelig opstår undervejs. Eleverne er ingeniører, der skal designe et feriecenter til rummet med udgangspunkt i det undervisningsmateriale, der er i Rumboxen. De må rundt i museet for at søge viden og arbejde med og forholde sig til nogle af de udfordringer, som også Andreas Mogensen kommer til at stå overfor i forbindelse med sin mission. Vægtløs leg i rummet Forud for arbejdet introduceres eleverne til emnerne med planetarieforestillingen Vægtløs leg i rummet, der bl.a. har fokus på, hvordan kendte ting opfører sig i rummet. Forløbet Rummet kalder tilgodeser undervisningsdifferentiering, giver eleverne valgfrihed inden for en ramme og mulighed for at samarbejde om opgaven. Mød en rumforsker Endnu et gratis arrangement Mød en rumforsker tilbydes for udskoling og ungdomsuddannelser. Museet får besøg af fire astronomiforskere fra Aarhus Universitet. Forskerne fortæller om deres forskningsområde, men også om, hvad der driver arbejdet, og hvorfor man bliver forsker. Efter oplægget vises planetarieforestillingen Stjerneliv og himmelmyter. De deltagende forskere er: Fortsættes side 2.

2 Kan man bygge... Fortsat fra forsiden. Hans Kjeldsen, IFA, om jagten på exoplaneter, Kai Finster, Bioscience, om liv i rummet, Per Nørnberg, Bioscience, om Mars, Nicholas Emborg, stud. scient, om arbejdet med at observere på Tenerife. Det foregår tirsdag den fredag den 28. august, og alle dage er der tre arrangementer af to timers varighed med start kl. 9.00, og Tilmelding til Rummet kal- Har I flere solformørkelsesbriller? Solformørkelsen 20. marts udløste en sand jagt på solformørkelsesbriller i dagene forud. Steno Museet blev kimet ned, og butikken solgte over par. Her er et par stemningsbilleder fra de hektiske dage. Aase Roland Jacobsen der og Mød en rumforsker foregår ved museets booking på , og det er gratis for skoleklasser at deltage. Forløbene er den del af Rumrejsen 2015, der er støttet af Nordea-fonden og Lund beck fonden. Line Stald og Aase R. Jacobsen Både Jyllands-Posten og Århus Stiftstidende skrev om brillesalget i flere dage. Kristian og Nikolai startede kl. 7 om morgenen dagen før solformørkelsen med at sælge vores sidste 3000 briller. Kl. 10 var der udsolgt! Foto: Bente Thousgaard. 2 Mennesker og biler i kø på parkeringspladsen for at købe solformørkelsesbriller. Foto: Kristian Frost.

3 Sommerens stjernehimmel i planetariet! I skolernes sommerferie fra lørdag 27. juni til søndag 9. august kan man få fortællinger om de gamle stjernebilleder og høre om moderne astronomi i planetariet. Steno Museet holder åbent hele sommerferien og har aktiviteter for hele familien. De mindste kan lave astronauttræning og tegne deres eget rum-missionslogo, og til de lidt større kan man for 5 kr. købe hæftet Astronørd med aktiviteter om stjerner og planeter både på museet og derhjemme. I udstillingen findes den inter- Stjernebilledet Svanen kan ses på sommerhimlen. Foto: Steno arkiv. aktive Magiske Planet, hvor man selv bestemmer, hvilken planet i vores solsystem den skal vise og give informationer om. I Leg med eksperimenter er der mulighed for at eksperimentere med spejle, magnetisme, lys og farver, eller man kan opleve de mange lægeplanter i museumshaven. I planetariet kan man læne sig tilbage og nyde synet af stjernehimlen, mens der fortælles himmelmyter. Børn og unge under 18 år har gratis adgang til museet, som er åbent tirsdag-søndag kl Planetariet har forestilling kl. 12 og 14. Aase Roland Jacobsen Byg en rumhistorie En uge midt i marts summede Steno Museet af liv, LEGO-klodser og rumhistorier, da indskolingselever arbejdede med forløbet Byg en rumhistorie. Skoletjenesten havde inviteret indskolingselever ind på museet for at lave små film, der skulle handle om Danmarks første astronaut Andreas Mogensen og hans mission til Den Internationale Rumstation, ISS. Eleverne tegnede storyboards, inden de fi lmede deres rumhistorie. Foto: Kamma Lauridsen. 3

4 Der blev bygget ivrigt med LEGO rundt på museet. Foto: Kamma Lauridsen. Museets formidlere fortalte om Andreas, om turen ud i rummet, om vægtløshed og andre spændende ting for at give børnene de bedste forudsætninger for at arbejde med emnet. Og det var nogle meget engagerede børn, der gik i gang med at tegne storyboard og bygge modeller i LEGO, som ramme for deres små filmfortællinger. ret og inviterer indenfor til Launch Event fra tidlig morgen, og fra formiddag og frem målretter vi aktiviteterne i museet til klassetrin. Det bliver rigtig spændende at følge med, når Andreas docker 400 kilometer ude i rummet. Efteråret byder også på ak ti vitetsdage, og for dem, der ikke lige kan komme til Steno Museet, kommer der webbaserede formidlingstilbud. Hvem tager opvasken? Finalister fra Steno Museet Men før vi når dertil, er der en tur til Legoland på programmet. Rundt om i landet har i alt ca børn arbejdet med Byg en rumhistorie, og ud af 200 indsendte film, er der udvalgt fem finalister. En af dem er en gruppe 2. klasses elever, der har lavet en fin lille film på Steno Museet. Tillykke til eleverne, der kan se frem til en sjov dag i Legoland med hele klassen, hvor de bl.a. får mulighed for at møde Danmarks første astronaut. Den endelige vinder vælges af Andreas Mogensen og offentliggøres af ISS. Mon ikke vi går en tid i møde med masser af astronomi og rumsnak og forhåbentlig nogle optagede børn og unge, der sender et ekstra blik i retning af ISS? Projektet Rumrejsen 2015 er støttet af Lundbeckfonden og Nordea Fonden, og aktiviteten Byg en rumhistorie blev afholdt i samarbejde med LEGO Education. Kamma Lauridsen Begrebet Corporate Social Responsability, CSR, henviser til virksomheders vil- 4 Launch Event 1. september holder vi vejje og evne til at bidrage til samfundet ved at indgå i varierede og non-profitorienterede tiltag, og det har Science Museerne prøvet kræfter med.

5 I Væksthusene i Botanisk Have har vi siden åbningen oplevet en så stor interesse, at vi havde et behov for medarbejdere under 18 år til at hjælpe med opvasken i den nyåbnede café. Men hvor finder man lige unge mennesker, som gider tage opvasken, tørre borde af, gå ud med affaldet og i det hele taget hjælpe med driften og med at få caféarbejdet afviklet til gavn for vores gæster? Fire tosprogede drenge Tja, vi var heldige, for samtidig med at vi søgte unge mennesker, blev vi kontak- Shoja og Ali. Fire drenge, som med deres tosprogede baggrund bidrager til ikke bare opgaveløsning, hvor ingen opgaver bliver sprunget over i hvert fald ikke med vilje men også med deres umiddelbare nysgerrighed og ligefremme facon til en fornøjelig og oplevelsesrig arbejdsdag for alle medarbejdere og gæster i caféen. Et stort plus Vi har som arbejdsplads for de fire unge mænd oplevet, at de har gennemgået en fantastisk udvikling rent personligt. Da de startede her hos os i Væksthusenes café i september 2014, var de nogle meget tilbageholdende unge mænd, der helst ikke gik i dialog med det øvrige cafépersonale eller for den sags skyld med caféens gæster. Nu er det fire meget udadvendte unge mænd, der sætter en ære i at udføre deres arbejde med stor omhyggelighed, og som går i dialog med både det øvrige personale og caféens gæster. tet af Søndervangskolens program Job & Business, hvis formål netop er at hjælpe unge til et arbejde. Vi har nu ansat 4 unge mennesker: Okan, Abdullah, Foto: Bente Thousgaard. Kort sagt er de unge mænd et stort plus for os, både arbejdsmæssigt og menneskeligt. Bente Thousgaard 5

6 Nyt fra samlingerne Lige nu kan man i foyeren på museet se en lille udstilling om Løveapoteket i Aarhus med gamle tuber, glas og andet, der er blevet brugt til fremstilling af medicin. Udstillingen er den del af udstillingsrækken Nyt fra samlingerne. STENOMUSEN Steno Museet har modtaget en større donation fra Løveapoteket i Aarhus bestående af bl.a. genstande fra apotekets tidligere medicinproduktion. Løveapoteket er en af Aarhus ældste virksomheder, hvis levetid kun er overgået af Domkirken og Katedralskolen. Allerede i 1596 fik apoteker Anders Caspersen kongeligt privilegium til at drive apotek. Apoteket har hele tiden ligget på Store Torv, dog med skiftende placeringer. Lægemiddelproduktion Ordet apotek kommer fra det græske apotheke, som betyder forrådskammer eller lager. Udover opbevaring og salg af medicin var apotekets opgave frem til 1980 erne også at producere medicin. Derfor havde Løveapoteket sit eget laboratorium med udstyr og råvarer til fremstilling af medicin. Billedet ovenfor viser nogle tomme tuber, som apoteket påfyldte cremer og salver, som apoteket selv havde produceret. Fra råvare til lægemiddel Apoteket importerede en række råvarer til fremstilling af lægemidler. På apoteket foretog man en såkaldt identitetskontrol for at sikre, at råvarerne var rene og ikke forbyttet med andre. Herefter påklistrede man et mærkat med navnet, og så var stoffet klar til brug. Billedet nederst på næste side viser tre standflasker med forskellige stoffer, alle brugt til apotekets produktion. Anne S. Pedersen Fra apotek til museum Studerende Anne S. Peder sen har været i praktik på Steno Museet i forbindelse med sine studier i museologi. I to måneder har hun arbejdet med registrering i museets database af genstande fra 6 Løveapoteket i Aarhus. Her fortæller hun om sit praktikophold. I de to måneder på Steno Museet bestod mit arbejde i at afprøve museets registreringssy- stem og komme med forslag til forandringer og forbedringer. Derefter skulle jeg udvælge enkelte af mine registrerede genstande, som skulle udgøre den lille udstilling Nyt fra samlingerne, som står i museets rotunde.

7 Genstande fra Løveapoteket Løveapoteket, der stadig er i brug, har eksisteret siden 1596, hvor apoteker Anders Caspersen fik kongeligt privilegium til at drive apotek. Apoteket har gennemgået forskellige forandringer siden den tid, og i den forbindelse er der blevet afleveret en række genstande til Steno Museet, hovedsagligt fra 1900-tallet. Disse donationer er foretaget af apoteker Bodil Brock, som jeg også havde fornøjelsen af at arbejde sammen med i forløbet. I mit arbejde med at registrere genstandene fra Løveapoteket har jeg oparbejdet en masse ny viden om apotekerdrift i de sidste 400 år, herunder at apoteket stod for fremstillingen af lægemidler. Jeg har lært en masse om genstande, jeg ikke engang vidste eksisterede, samt fået bedre kendskab til genstande, jeg allerede kendte til. Som en spændende skattejagt For mig var det en utrolig interessant oplevelse at arbejde i længere tid med denne sag. Det var som en spændende skattejagt at sidde med den ene ukendte og interessante genstand efter den anden og forsøge at finde frem til, hvad det var. Der var både medicin, gazebind, bøger og et kirurgsæt til skibslægen, men også udstyr brugt til fremstilling af medicin. Bøger, billeder og plakater skulle også undersøges og registreres. Processen med at registrere betød, at jeg skulle vide noget om de enkelte genstande, og det har betydet, at jeg har forladt Steno Museet med en masse ny og spændende viden. Selve det at læse om apoteket og dets historie var en interessant oplevelse, som lærte mig meget, jeg ikke vidste før, f.eks. at apoteket for nogle hundrede år siden også havde lov til at Opslagsværk over, hvordan man producerede bestemte produkter beregnet til medicinfremstilling. Foto: Anne S. Pedersen. skænke vin og sælge delikatesser, samt at den lokale teaterforening holdt til i apotekets øverste lokaler. Bidrag til Nyt fra samlingerne Til sidst i mit praktikforløb blev jeg bedt om at lave et bidrag til udstillingen Nyt fra samlingerne, som består af 1-2 montrer i museets forhal. I samarbejde med min vejleder, museumsinspektør Morten A. Skydsgaard, udvalgte jeg de mest spændende af de genstande, jeg havde arbejdet med, til at indgå i denne udstilling. Derefter kom arbejdet med at få skrevet gode tekster, hvilket er en længere og mere besværlig proces, end man skulle tro. Det hele blev dog færdigt, og på min næstsidste dag på museet kunne jeg lukke de to montrer og kalde mit arbejde med Løveapoteket i Aarhus for afsluttet. Anne S. Pedersen 7

8 Generalforsamling i Steno Museets Venner Torsdag den 26. marts 2015 blev der afholdt ordinær generalforsamling på Ole Rømer-Observatoriet. Der var 12 fremmødte inkl. bestyrelsen. 1. Valg af ordstyrer Claus Navntoft blev valgt og konstaterede generalforsamlingens lovlighed. 2. Formandens beretning Bjarning Grøn berettede, at foreningen på trods af et vigende medlemstal i det forløbne år havde bestræbt sig på at leve op til sit formål gennem udgivelse af medlems- og informationsbladet Stenomusen og gennem fortsatte bogudgivelser, bl.a. som e-bøger, samt ved at flere medlemmer af foreningen har deltaget som frivillige formidlere ved museets velbesøgte feriearrangementer. Bestyrelsen havde desuden bidraget med idéer til indholdet af en kommende udstilling om atom-, kerne- og partikelfysik, ligesom håbet er gennem dialog med museets direktør Bent Lorenzen at være med til at påvirke forskellige forhold på museet, bl.a. planetariets fremtid. 8 Foreningens bøger bliver i stigende grad også udgivet som e-bøger, hvilket betyder, at de nu har en bred skare af læsere fordelt over hele landet. Redaktør Knud Erik Sørensen orienterede kort om udgivelsen af foreningens skrifter i e-bogsformat. Foreningen er til stadighed på jagt efter gode idéer til nye publikationer meget gerne udgivelser, der vil kunne bruges i undervisningen. Foreningens medlemsblad Stenomusen er fortsat en succes med sine mange interessante og oplysende artikler om aktiviteterne på museet. Bladet udkommer med 3 numre om året og har netop passeret udgivelse nr. 65. Stenomusen findes foruden i en papirudgave også som pdf-udgave på museets hjemmeside. En af udfordringerne i den kommende periode vil blive at få stoppet og vendt tilbagegangen i medlemstal. Desuden er det med de ændringer, der sker i museets organisation og plads i universitetssystemet vigtigt, at foreningen finder sin nye rolle og identitet. Formanden rettede til slut en tak til alle bestyrelsens medlemmer for et godt og kvalificeret arbejde i årets løb. En særlig tak gik til kasserer Vibeke Reinhardt for at have overblik over økonomien og medlemssituationen, samt for det store arbejde med at få pakket og udsendt Stenomusen flere gange om året. Også en stor tak til redaktør Knud Erik Sørensen uden hvis indsats Stenomusen ikke havde eksisteret, ligesom foreningens bøger uden ham ikke ville have det flotte udseende, de altid får under hans behandling. 3. Fremlæggelse af regnskab Kasserer Vibeke Reindholdt redegjorde for årets regnskab, som viste indtægter på kr., udgifter på kr., og dermed et overskud på kr. Der har været indtægter i form af kontingent, CopyDan-afgift samt salg og udlån (e-bøger) af foreningens publikationer. Et skift af trykkeri har betydet færre udgifter til trykning af Stenomusen. Da foreningen i 2014 ingen ny bogudgivelse havde

9 at tilbyde som årets boggave, blev Ulrik Uggerhøjs Tid fra Aarhus Universitetsforlags serie af Tænkepauser, indkøbt og udsendt i stedet. Det reviderede regnskab blev herefter godkendt. Medlemstallet var ved årsskiftet på 209, men opgjort i marts har kun 189 betalt, hvilket er en fortsat nedgang i forhold til tidligere år. Da kontingentet blev hævet sidste år, er kontingentindtægten dog uændret. Det blev diskuteret, om der kunne anvendes midler fra foreningens formue til på en fornuftig måde at tiltrække nye medlemmer. Nogen konklusion blev dog ikke nået. 4. Kontingent Uændret kontingent på 200 kr. for enkeltmedlemmer, 300 kr. for par, 2000 kr. for livtidsmedlemmer og minimum 300 kr. for institutionsmedlemsskab blev vedtaget. 5. Orientering om aktiviteter på Steno Museet Bent Lorenzen, direktør for Science Museerne, der består af Steno Museet, Væksthusene i Botanisk Have, Her bariet og Ole Rømer- Observatoriet, berettede om det forløbne år, som havde været præget af besparelser STENOMUSEN på universitetet med aftrædelse/afskedigelse af medarbejdere til følge, samt åbning af Væksthusene, som havde tiltrukket overraskende mange gæster. Steno Museet havde dog bevaret sit publikumstal, også uden nye tiltag, og tanken er nu at finde udviklingsmuligheder, f.eks. gennem udstillingen om atom-, kerneog partikelfysik, som der er skaffet en del af midlerne til. En aktuel udfordring er byggeriet tæt på museet, som har påført museets bygninger sætningsskader og har rystet genstande ned af hylderne! Bent Lorenzen gjorde det klart, at efter hans mening er planetariet nedslidt og skal erstattes af en anden platform måske en ny teknologi, som kan hjælpe museet mere generelt. Han kædede en evt. løsning sammen med renovering af Ole Rømer-Observatoriet. Bent Lorenzen slog dog fast, at Steno Museet stadig er og vil være et stærkt museum, meget anerkendt i museumskredse, og det skal også fremover omfatte udstilling og formidling inden for astronomi. Foreningen Steno Museets Venner er Steno Mu se ets ven ner ikke Science Museernes venner, og medlemmerne blev anerkendt meget for deres uvurderlige indsats i forbindelse med feriearrangementerne en frivillig indsats som Bent Lorenzen gerne så udbygget, også på andre områder. 6. Valg af bestyrelsesmedlemmer Bjarning Grøn, Vibeke Reinhardt og John Frentz blev genvalgt uden modkandidater. 7. Valg af bestyrelsessuppleanter Dorte Gade og Jesper Schou- Jørgensen blev genvalgt uden modkandidater. 8. Valg af revisor og revisorsuppleant Ole Knudsen blev genvalgt som revisor og Jesper Lützen som revisorsuppleant, begge uden modkandidater. 9. Eventuelt Ordstyreren takkede for god ro og orden og erklærede ge - neralforsamlingen for afsluttet. John Frentz Efter generalforsamlingen viste museumsinspektør Hans Buhl rundt i Ole Rømer- Observatoriet. 9

10 Nye bøger fra Steno Museets Venner Steno Museets Venner følger med tiden og er i færd med at omlægge udvalgte papirbøger til det elektroniske medium. Ni e-bøger er det blevet til indtil nu. Steno Museets Ven ner blev det nye navn for foreningen Vi den skabshistorisk Museums Venner, da Steno Museet blev indviet i I foreningens formålsparagraf står, at Foreningen har til formål at støtte museets virke ved forskellige hensigtsmæssige aktiviteter i samarbejde med museets medarbejdere. Blandt aktiviteterne har lige fra begyndelsen været udgivelse af bøger med et videnskabshistorisk indhold. Indtil videre er det blevet til 22 publikationer. Man kan se en oversigt over foreningens udgivelser på sciencemuseerne. dk/om-science-museerne/ publikationer/. STENOMUSEN Elektroniske bøger I den nævnte oversigt ses ved nogle af bøgerne bemærkningen Findes også som e-bog Det betyder, at den pågældende bog har været gennem en redaktionel behandling med en nyopsætning af indholdet og derefter er udgivet som en e-bog. E-bøger fås i dag i flere formater med epub og pdf som de mest udbredte i Danmark. Skønlitterære bøger egner sig fint til epub-formatet, idet dette formats styrke er, at visningen dynamisk formateres til e-bogslæserens skærmstørrelse og orientering. Men til bøger med naturvidenskabeligt indhold, som ofte kræver gengivelse af billeder med tilhørende billedtekst og undertiden komplicerede formler, er formatet ikke egnet. Her findes der pt. ikke noget bedre end pdf-formatet, hvorfor Steno Museets Venner har valgt dette format til elektroniske bøger. Konverteringen til e-bog De ældste af venneforeningens udgivelser blev skrevet på en skrivemaskine og skal derfor før udgivelsen som e- bog gennem en krævende proces. Først skal de indscannes, dernæst skal der laves OCR med en efterfølgende grundig korrekturlæsning. Næste trin er en nyredigering, hvor tekst og billedmaterialet revideres, og et passende layout vælges. Da dette arbejde udføres i fritiden af bestyrelsesmedlemmer, vil der gå nogen tid, før konverteringen af de egnede bøger vil være afsluttet. I skrivende stund foreligger ni af foreningens udgivelser som e-bøger, se boksen på modsatte side. Køb eller lån af e-bøger Alle foreningens e-bøger kan købes hos e-boghandlere. Det er lettest at finde en forhandler ved at søge på bogens titel på internettet. Alternativt kan man låne e-bøgerne via ereolen, som er de danske folkebibliotekers udlånsafdeling for e-bøger. Det er gratis at låne en e-bog, men hver gang ereolen udlåner en af vore e-bøger, får Steno Museets Venner en udlånsafgift, der akkumuleret efterhånden udgør en ikke uvæsentlig indtægt for foreningen. Lån via ereolen For at kunne låne titler på ereolen.dk skal man være registreret som låner på folkebiblioteket i den kommune, hvor man bor. Bibliotekslogin og pinkode er fælles for papir- og e-bøger. 10

11 STENOMUSEN udgives af Steno Museets Venner. Bladet udkommer 3 gange årligt. Det sendes til foreningens medlemmer, men kan frit hentes af alle i museets foyer. Stof kan sendes til redaktionen. Redaktion: Knud Erik Sørensen, ansv. Aase Roland Jacobsen Hans Buhl Grafisk tilrettelæggelse: Knud Erik Sørensen Tryk: Toptryk Grafisk, Gråsten Et lån foretages på den måde, at den lånte fil streames til ens computer, smartphone, tablet eller anden e-bogslæser. For at streame skal man være koblet til internettet, da filerne afspilles online. Ønsker man at læse e-bogen offline, kan dette lade sig gøre ved at downloade e-bogen til ereolens app, der findes til Android smartphones og tablets, iphones og ipads, hvorimod offline læsning ikke er mulig på pc er eller e-bogslæsere. Nyeste e-bog Senest konverterede bog er Ole Knudsens Elektromagnetisme , som er revideret og forsynet med mange nye illustrationer. Bogen viser, hvorledes lærebøgers logiske og velargumenterede frem stilling er en efterrationalisering af en spændende og broget historie, og at fysikken som enhver anden menneskelig aktivitet, udvikler sig på en ret uforudsigelig måde. Knud Erik Sørensen STENO MUSEET en del af Science Museerne C.F. Møllers Allé 2 Bygning 1100 Universitetsparken 8000 Aarhus C Tlf.: Web: Åbningstider: tirsdag-fredag kl lørdag-søndag kl mandag lukket 11

12 K A L E N D E Lørdag 27. juni - søndag 9. august Sommerferieaktiviteter på Steno Museet for hele familien. Tirsdag-søndag kl Se omtale side 3. Fredag 31. juli kl. 20 og Fuldmåneaften i planetariet: Hvorfor hedder det blå måne? Myter og fakta om Månen og den blå måne. Vi slutter aftenen med stemning under stjernerne. Udstillingerne er åbne kl Billetter bestilles på sciencemuseerne.dk. Tirsdag 25. august - fredag 28. august Rumrejsen 2015-arrangement for udskoling og ungdomsuddannelser: Mød en rumforsker på bestilling i dagtimerne. Tilmelding ved booking på Se omtale side 1. Lørdag 29. august kl. 20 og Fuldmåneaften i planetariet: Tæt på missionen. Opsendelsen af den danske astronaut nærmer sig, og vi fortæller om livet og arbejdet på ISS. Bagefter er der stemning under stjernerne. Udstillingerne er åbne kl Billetter bestilles på sciencemuseerne.dk. Tirsdag 1. september Launch Event i forbindelse med at den danske astronaut Andreas Mogensen sendes til Den Internationale Rumstation. For program og information følg med på hjemmesiden. Mandag 7. september Forevisningerne på Ole Rømer-Observatoriet starter igen. Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig på Tirsdag 8. september - fredag 18. september Rumrejsen 2015-arrangement for skoleelever i mellemtrinnet: Rummet kalder på bestilling i dagtimerne. Tilmelding ved booking på Se omtale side 1. Mandag 28. september kl. 20 og Fuldmåneaften i planetariet: Efterårets stjernehimmel. Om prinsesse Andromeda, helten Perseus og nogle af de andre efterårsstjernebilleder. Stemning under stjernerne. Udstillingerne er åbne kl Billetter bestilles på sciencemuseerne.dk. Lørdag 10. oktober - søndag 18. oktober Efterårsferieaktiviteter for hele familien på Steno Museet. Endnu ikke programsat. R Steno Museet holder åbent i skolernes sommerferie tirsdag-søndag kl Planetarieforestillinger alle dage kl. 12 og

Frk. Ovartacis ankomst til Steno Museet

Frk. Ovartacis ankomst til Steno Museet 30 MEDLEMSBLAD FOR STENO MUSEETS VENNER JUNI 2005 Frk. Ovartacis ankomst til Steno Museet Steno Museet gjorde sig ikke de store overvejelser mht. at modtage en gave, da lektor, dr. med. Ursula Friedrich

Læs mere

Dobbelt udstillingsåbning

Dobbelt udstillingsåbning 25 MEDLEMSBLAD FOR STENO MUSEETS VENNER - MARTS 2004 Dobbelt udstillingsåbning Mandag den 26. januar 2004 åbnede Steno Museet officielt to nye særudstillinger. Særudstillingen Din teknologiske hverdag

Læs mere

- Der er kommet meget nyt science fiction til, som interesserer de fleste medlemmer

- Der er kommet meget nyt science fiction til, som interesserer de fleste medlemmer Anbefaling fra Tænketanken angående foreningens fremtid & dens form. Baggrund Umiddelbart før generalforsamlingen 2008 blev der nedsat en tænketank, der skulle se på fremtiden for trekkies.dk. Grundlaget

Læs mere

Kanonåbning af Krudt og Kugler

Kanonåbning af Krudt og Kugler 20 MEDLEMSBLAD FOR STENO MUSEETS VENNER - DECEMBER 2002 Kanonåbning af Krudt og Kugler Med knald og kunstfyrværkeri i kulørte kaskader åbnede Steno Museet sin nyeste særudstilling torsdag aften den 10.

Læs mere

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009 VokseVærker Ventilens år 2011-2012 1993 1999 2012 2015 2022 ISSN: 2245-0009 I dette årsskrift Kære Læser 3 Årsmøde 2012 4 - Indkaldelsen Ventilen i tal 5 - Et hurtigt overblik 6 Ventilen har vokseværk

Læs mere

Nyhedsbrev 16. Tema: Publikum

Nyhedsbrev 16. Tema: Publikum Nyhedsbrev 16 Tema: Publikum Indhold Nyhedsbrev 16 Marts 2007 Tema: Publikum Museumsformidlere i Danmark, MID Indhold Publikum www.museumsformidlere.dk Redaktion: Henrik Sell (ansv.) - sell@nathist.dk

Læs mere

INDHOLD. Kolofon. valg til Korpsledelsen. Korpsledelse

INDHOLD. Kolofon. valg til Korpsledelsen. Korpsledelse 9.-10. NOVEMBER INDHOLD 03 Velkommen til Korpsrådsmødet 2013 04 Valget er dit! 06 Udviklingsplan 2011-14 for Det Danske Spejderkorps 08 Korpsledelsens beretning 16 Økonomisk overblik 18 Regnskab 22 Budget

Læs mere

rettnyt:02 LANDSFORENINGEN RETT SYNDROM 2015

rettnyt:02 LANDSFORENINGEN RETT SYNDROM 2015 rettnyt:02 LANDSFORENINGEN RETT SYNDROM 2015 ANNONCE RETT NYT INDHOLD nr. 2 2015 6 4 Redaktionen 5 Nyt fra bestyrelsen 6 Familietur til Legoland 8 Børn med særlige behov 9 9 Mille og Meywalkeren 10 Bestyrelsens

Læs mere

Støtteforeningen 2012-2013

Støtteforeningen 2012-2013 Støtteforeningen 2012-2013 Set med mine øjne 2012 blev for mig et inspirerende og lærerigt år. På Støtteforeningens generalforsamling i februar blev jeg på et hængende hår valgt ind, og jeg var glad og

Læs mere

Aabenraa Almene Boligselskab og Padborg Boligforening

Aabenraa Almene Boligselskab og Padborg Boligforening Nyt fra Juni 2014 Nr. 13 Aabenraa Almene Boligselskab og Padborg Boligforening Organisationsbestyrelserne for Padborg Boligforening og Aabenraa Almene Boligselskab Aabenraa Almene Boligselskab Kallemosen

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Håndbog for DFUNKs regionsforeninger. Overblik og gode råd for bestyrelsesmedlemmer og koordinatorer

Håndbog for DFUNKs regionsforeninger. Overblik og gode råd for bestyrelsesmedlemmer og koordinatorer Håndbog for DFUNKs regionsforeninger Overblik og gode råd for bestyrelsesmedlemmer og koordinatorer Indhold: 1. Formålet med håndbogen 2. Regionsforeningens placering i organisationen 3. Arbejdet i bestyrelsen

Læs mere

31. årgang Juni 2014 Nr. 2

31. årgang Juni 2014 Nr. 2 ISSN 2245-5957 huntingtons.dk 31. årgang Juni 2014 Nr. 2 Landsforeningen Huntingtons Sygdom huntingtons.dk nr. 2/14 1 Indhold Formanden har ordet... 3 Rundt om HS 2014... 4 Ægtefælle/samleverdag i Vejle...

Læs mere

REFERAT af S.A.F. ORDINÆR GENERALFORSAMLING 2015

REFERAT af S.A.F. ORDINÆR GENERALFORSAMLING 2015 2015 Referat GF 020315 REFERAT af S.A.F. ORDINÆR GENERALFORSAMLING 2015 2. marts 2015 kl. 19.30 i klublokalerne Grønnegade kaserne i Næstved Dagsorden: 1) Valg af dirigent 2) Beretning 3) Regnskab 4) Indkomne

Læs mere

Teknologirapport Start af egen virksomhed Gruppe 8

Teknologirapport Start af egen virksomhed Gruppe 8 2010 Teknologirapport Start af egen virksomhed Gruppe 8 Af: Rami Kaddoura, Safa Sarac, Martin Schmidt og Andreas Eriksen. Fag: Teknologi Vejleder: Arne Wamsler Skole: HT, Roskilde Tekniske Gymnasium MARS

Læs mere

FUNNY MONEY FUNNY MONEY. Matematikkens Dag. Økonomiens Matematik. FUNNY MONEY - Økonomiens Matematik. Matematikkens Dag. Forlaget MATEMATIK

FUNNY MONEY FUNNY MONEY. Matematikkens Dag. Økonomiens Matematik. FUNNY MONEY - Økonomiens Matematik. Matematikkens Dag. Forlaget MATEMATIK B Lø nk or t D in n lø B B Meningen med materialet er at give indsigt i økonomiske forhold som penge, budget, opsparing og lån. Dette udelukker ikke, at det også kan være spændende at lære om økonomiske

Læs mere

ADHD MAGASINET. TEMA: Teenagere. Danni Elmo, ny ambassadør Side 4. Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21

ADHD MAGASINET. TEMA: Teenagere. Danni Elmo, ny ambassadør Side 4. Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21 TEMA: Teenagere Danni Elmo, ny ambassadør Side 4 ADHD MAGASINET NUMMER 1 FEBRUAR 2015 Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21 Tips og ideer til teenage-årene Side 26

Læs mere

Bestyrelsens beretning

Bestyrelsens beretning Dansk Mejeriingeniør Forening Bestyrelsens beretning Generalforsamling den 5. september 2013 hos DSS Silkeborg 2012-2013 Indhold i beretning for Dansk Mejeriingeniør Forening 2012/13 1 Indledning... 3

Læs mere

Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen?

Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen? Velkommen til samarbejde Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen? Hvad skal børnene lære i skolen og som hjemmearbejde? Tekst af Solveig Gaarsmand og Helge Christiansen AKTIVE FORÆLDRE HJEMMEARBEJDE

Læs mere

STENOMUSEN 16. 13 Rigtige? Særudstilling om de danske nobelpriser

STENOMUSEN 16. 13 Rigtige? Særudstilling om de danske nobelpriser 16 MEDLEMSBLAD FOR STENO MUSEETS VENNER - DECEMBER 2001 13 Rigtige? Særudstilling om de danske nobelpriser Den 10. december 2001 var det 100 år siden nobelprisen blev uddelt første gang. I den anledning

Læs mere

Indhold. Præsentationsdesign... 15. Realiseringstrinnet... 16 Søgemaskineoptimering... 16 Foranalyse... 18 Kravspecifikation... 18 Karakteristik...

Indhold. Præsentationsdesign... 15. Realiseringstrinnet... 16 Søgemaskineoptimering... 16 Foranalyse... 18 Kravspecifikation... 18 Karakteristik... Præsentationsdesign... 15 Indhold Indledning... 4 Problem-beskrivelse... 5 Problemformulering... 6 Metode... 7 Foranalyse... 7 Systemudviklingsmetode... 7 Karakteristik af Bryghuset Vendia... 8 Undersøgelse...

Læs mere

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer 2 3 Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer, 2011 Udgivet af Kommunernes Skolebiblioteksforening for Brug for alle unge, Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

LÆRING FOR LIVET. Aftenskolerne har gode muligheder for samarbejde med folkeskolerne

LÆRING FOR LIVET. Aftenskolerne har gode muligheder for samarbejde med folkeskolerne ... ET NETVÆRK AF AFTENSKOLER OG FOLKEOPLYSENDE FORENINGER NYTº02JUNI 2014 ÅRGANG 12 LÆRING FOR LIVET På teaterskolen Move 'n Act i Århus undervises der i mere end skuespil Aftenskolerne har gode muligheder

Læs mere

GKF Nyt. nr. 1 2015. Læs bl.a. Fagblad for Gentofte Kommunalforening. Nyt livsstilsprojekt Side 8. Generalforsamling Side 4

GKF Nyt. nr. 1 2015. Læs bl.a. Fagblad for Gentofte Kommunalforening. Nyt livsstilsprojekt Side 8. Generalforsamling Side 4 GKF Nyt Fagblad for Gentofte Kommunalforening nr. 1 2015 Læs bl.a. Generalforsamling Side 4 Nyt livsstilsprojekt Side 8 En uddannelsesrejse Side 11 GKF nyt Fagblad for Gentofte Kommunalforening Redaktion:

Læs mere

Holbækfærgen får bedre sejlplan

Holbækfærgen får bedre sejlplan ORØ NYT Nr151 februar 2013 Ny kloak koster Orø mange millioner Foto: Holbæk Forsyning A/S Vi har alle brug for hinandens nåde Efter 25 år som præst på Orø, kan Kirsten Schmidt se tilbage. Og hun ser et

Læs mere

Café Paraplyen. Årsrapport April 2012 Marts 2013. www.paraplyen odense.dk omsorg@paraplyen-odense.dk

Café Paraplyen. Årsrapport April 2012 Marts 2013. www.paraplyen odense.dk omsorg@paraplyen-odense.dk Café Paraplyen Årsrapport April 2012 Marts 2013 Nørregade 77 79 5000 Odense C Tlf.: 6612 8585 Et spisested, et værested og en social café www.paraplyen odense.dk omsorg@paraplyen-odense.dk En selvejende

Læs mere

ISSN: 1903-7937. Udvikling for udviklingshæmmede. Nr. 8. dec. 2012. 61. årgang. bladet. 60 år. i medgang og modgang

ISSN: 1903-7937. Udvikling for udviklingshæmmede. Nr. 8. dec. 2012. 61. årgang. bladet. 60 år. i medgang og modgang ISSN: 1903-7937 Udvikling for udviklingshæmmede. Nr. 8. dec. 2012 61. årgang bladet 60 år i medgang og modgang 2012 er ved at være gået, og det har været et travlt og begivenhedsrigt år Vores projekt,

Læs mere

lidt mere end et sted at bo!

lidt mere end et sted at bo! lidt mere end et sted at bo! Glade beboere hos Bo42. Foto: Anders Beier En hilsen fra Bo42 til hele øen Med udgangen af marts dette år udløber Bo42 s boligsociale projekt. Gennem de seneste fire år har

Læs mere

Bibliotekarer løfter ungdomsuddannelserne

Bibliotekarer løfter ungdomsuddannelserne BIBLIOTEKAR FORBUNDETS FAGMAGASIN JUNI 2015 60 PROCENT OPLEVER STRESS PÅ ARBEJDET DEBAT OM OMSTRIDT NÆSTVED- MODEL 06 TEMA: Bibliotekarer løfter ungdomsuddannelserne GOD SOMMER Et spændende forår Inden

Læs mere

GENTOFTE BIBLIOTEKERNE

GENTOFTE BIBLIOTEKERNE GENTOFTE BIBLIOTEKERNE Årsberetning for Kultur og Bibliotek 2004 GENTOFTE KOMMUNE Indholdsfortegnelse Forord............................................................................. 4 Struktur............................................................................

Læs mere