Kan man bygge et feriecenter i rummet?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kan man bygge et feriecenter i rummet?"

Transkript

1 STENO USEN 66 STENOMUSEN MEDLEMSBLAD FOR STENO MUSEETS VENNER JUNI 2015 Kan man bygge et feriecenter i rummet? I forbindelse med, at Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, sendes ud til rumstationen ISS i september, har Steno Museet fokus på rummet og astronomi i hele I uge 37 og 38 kan skoleelever komme på besøg på museet og arbejde med astronomi, vægtløshed og livet som astronaut i det gratis forløb Rummet kalder. Den russiske kosmonaut Sergey Ryazanskiy er her fotograferet den 9. november 2013, medens han udfører vedligeholdelsesarbejder på ISS. Foto: NASA. Med udgangspunkt i den viden vi har om ISS, der befinder sig ca. 400 km ude i rummet, arbejder eleverne med at finde det bedste sted at placere et feriecenter og løse de problemer, der selvfølgelig opstår undervejs. Eleverne er ingeniører, der skal designe et feriecenter til rummet med udgangspunkt i det undervisningsmateriale, der er i Rumboxen. De må rundt i museet for at søge viden og arbejde med og forholde sig til nogle af de udfordringer, som også Andreas Mogensen kommer til at stå overfor i forbindelse med sin mission. Vægtløs leg i rummet Forud for arbejdet introduceres eleverne til emnerne med planetarieforestillingen Vægtløs leg i rummet, der bl.a. har fokus på, hvordan kendte ting opfører sig i rummet. Forløbet Rummet kalder tilgodeser undervisningsdifferentiering, giver eleverne valgfrihed inden for en ramme og mulighed for at samarbejde om opgaven. Mød en rumforsker Endnu et gratis arrangement Mød en rumforsker tilbydes for udskoling og ungdomsuddannelser. Museet får besøg af fire astronomiforskere fra Aarhus Universitet. Forskerne fortæller om deres forskningsområde, men også om, hvad der driver arbejdet, og hvorfor man bliver forsker. Efter oplægget vises planetarieforestillingen Stjerneliv og himmelmyter. De deltagende forskere er: Fortsættes side 2.

2 Kan man bygge... Fortsat fra forsiden. Hans Kjeldsen, IFA, om jagten på exoplaneter, Kai Finster, Bioscience, om liv i rummet, Per Nørnberg, Bioscience, om Mars, Nicholas Emborg, stud. scient, om arbejdet med at observere på Tenerife. Det foregår tirsdag den fredag den 28. august, og alle dage er der tre arrangementer af to timers varighed med start kl. 9.00, og Tilmelding til Rummet kal- Har I flere solformørkelsesbriller? Solformørkelsen 20. marts udløste en sand jagt på solformørkelsesbriller i dagene forud. Steno Museet blev kimet ned, og butikken solgte over par. Her er et par stemningsbilleder fra de hektiske dage. Aase Roland Jacobsen der og Mød en rumforsker foregår ved museets booking på , og det er gratis for skoleklasser at deltage. Forløbene er den del af Rumrejsen 2015, der er støttet af Nordea-fonden og Lund beck fonden. Line Stald og Aase R. Jacobsen Både Jyllands-Posten og Århus Stiftstidende skrev om brillesalget i flere dage. Kristian og Nikolai startede kl. 7 om morgenen dagen før solformørkelsen med at sælge vores sidste 3000 briller. Kl. 10 var der udsolgt! Foto: Bente Thousgaard. 2 Mennesker og biler i kø på parkeringspladsen for at købe solformørkelsesbriller. Foto: Kristian Frost.

3 Sommerens stjernehimmel i planetariet! I skolernes sommerferie fra lørdag 27. juni til søndag 9. august kan man få fortællinger om de gamle stjernebilleder og høre om moderne astronomi i planetariet. Steno Museet holder åbent hele sommerferien og har aktiviteter for hele familien. De mindste kan lave astronauttræning og tegne deres eget rum-missionslogo, og til de lidt større kan man for 5 kr. købe hæftet Astronørd med aktiviteter om stjerner og planeter både på museet og derhjemme. I udstillingen findes den inter- Stjernebilledet Svanen kan ses på sommerhimlen. Foto: Steno arkiv. aktive Magiske Planet, hvor man selv bestemmer, hvilken planet i vores solsystem den skal vise og give informationer om. I Leg med eksperimenter er der mulighed for at eksperimentere med spejle, magnetisme, lys og farver, eller man kan opleve de mange lægeplanter i museumshaven. I planetariet kan man læne sig tilbage og nyde synet af stjernehimlen, mens der fortælles himmelmyter. Børn og unge under 18 år har gratis adgang til museet, som er åbent tirsdag-søndag kl Planetariet har forestilling kl. 12 og 14. Aase Roland Jacobsen Byg en rumhistorie En uge midt i marts summede Steno Museet af liv, LEGO-klodser og rumhistorier, da indskolingselever arbejdede med forløbet Byg en rumhistorie. Skoletjenesten havde inviteret indskolingselever ind på museet for at lave små film, der skulle handle om Danmarks første astronaut Andreas Mogensen og hans mission til Den Internationale Rumstation, ISS. Eleverne tegnede storyboards, inden de fi lmede deres rumhistorie. Foto: Kamma Lauridsen. 3

4 Der blev bygget ivrigt med LEGO rundt på museet. Foto: Kamma Lauridsen. Museets formidlere fortalte om Andreas, om turen ud i rummet, om vægtløshed og andre spændende ting for at give børnene de bedste forudsætninger for at arbejde med emnet. Og det var nogle meget engagerede børn, der gik i gang med at tegne storyboard og bygge modeller i LEGO, som ramme for deres små filmfortællinger. ret og inviterer indenfor til Launch Event fra tidlig morgen, og fra formiddag og frem målretter vi aktiviteterne i museet til klassetrin. Det bliver rigtig spændende at følge med, når Andreas docker 400 kilometer ude i rummet. Efteråret byder også på ak ti vitetsdage, og for dem, der ikke lige kan komme til Steno Museet, kommer der webbaserede formidlingstilbud. Hvem tager opvasken? Finalister fra Steno Museet Men før vi når dertil, er der en tur til Legoland på programmet. Rundt om i landet har i alt ca børn arbejdet med Byg en rumhistorie, og ud af 200 indsendte film, er der udvalgt fem finalister. En af dem er en gruppe 2. klasses elever, der har lavet en fin lille film på Steno Museet. Tillykke til eleverne, der kan se frem til en sjov dag i Legoland med hele klassen, hvor de bl.a. får mulighed for at møde Danmarks første astronaut. Den endelige vinder vælges af Andreas Mogensen og offentliggøres af ISS. Mon ikke vi går en tid i møde med masser af astronomi og rumsnak og forhåbentlig nogle optagede børn og unge, der sender et ekstra blik i retning af ISS? Projektet Rumrejsen 2015 er støttet af Lundbeckfonden og Nordea Fonden, og aktiviteten Byg en rumhistorie blev afholdt i samarbejde med LEGO Education. Kamma Lauridsen Begrebet Corporate Social Responsability, CSR, henviser til virksomheders vil- 4 Launch Event 1. september holder vi vejje og evne til at bidrage til samfundet ved at indgå i varierede og non-profitorienterede tiltag, og det har Science Museerne prøvet kræfter med.

5 I Væksthusene i Botanisk Have har vi siden åbningen oplevet en så stor interesse, at vi havde et behov for medarbejdere under 18 år til at hjælpe med opvasken i den nyåbnede café. Men hvor finder man lige unge mennesker, som gider tage opvasken, tørre borde af, gå ud med affaldet og i det hele taget hjælpe med driften og med at få caféarbejdet afviklet til gavn for vores gæster? Fire tosprogede drenge Tja, vi var heldige, for samtidig med at vi søgte unge mennesker, blev vi kontak- Shoja og Ali. Fire drenge, som med deres tosprogede baggrund bidrager til ikke bare opgaveløsning, hvor ingen opgaver bliver sprunget over i hvert fald ikke med vilje men også med deres umiddelbare nysgerrighed og ligefremme facon til en fornøjelig og oplevelsesrig arbejdsdag for alle medarbejdere og gæster i caféen. Et stort plus Vi har som arbejdsplads for de fire unge mænd oplevet, at de har gennemgået en fantastisk udvikling rent personligt. Da de startede her hos os i Væksthusenes café i september 2014, var de nogle meget tilbageholdende unge mænd, der helst ikke gik i dialog med det øvrige cafépersonale eller for den sags skyld med caféens gæster. Nu er det fire meget udadvendte unge mænd, der sætter en ære i at udføre deres arbejde med stor omhyggelighed, og som går i dialog med både det øvrige personale og caféens gæster. tet af Søndervangskolens program Job & Business, hvis formål netop er at hjælpe unge til et arbejde. Vi har nu ansat 4 unge mennesker: Okan, Abdullah, Foto: Bente Thousgaard. Kort sagt er de unge mænd et stort plus for os, både arbejdsmæssigt og menneskeligt. Bente Thousgaard 5

6 Nyt fra samlingerne Lige nu kan man i foyeren på museet se en lille udstilling om Løveapoteket i Aarhus med gamle tuber, glas og andet, der er blevet brugt til fremstilling af medicin. Udstillingen er den del af udstillingsrækken Nyt fra samlingerne. STENOMUSEN Steno Museet har modtaget en større donation fra Løveapoteket i Aarhus bestående af bl.a. genstande fra apotekets tidligere medicinproduktion. Løveapoteket er en af Aarhus ældste virksomheder, hvis levetid kun er overgået af Domkirken og Katedralskolen. Allerede i 1596 fik apoteker Anders Caspersen kongeligt privilegium til at drive apotek. Apoteket har hele tiden ligget på Store Torv, dog med skiftende placeringer. Lægemiddelproduktion Ordet apotek kommer fra det græske apotheke, som betyder forrådskammer eller lager. Udover opbevaring og salg af medicin var apotekets opgave frem til 1980 erne også at producere medicin. Derfor havde Løveapoteket sit eget laboratorium med udstyr og råvarer til fremstilling af medicin. Billedet ovenfor viser nogle tomme tuber, som apoteket påfyldte cremer og salver, som apoteket selv havde produceret. Fra råvare til lægemiddel Apoteket importerede en række råvarer til fremstilling af lægemidler. På apoteket foretog man en såkaldt identitetskontrol for at sikre, at råvarerne var rene og ikke forbyttet med andre. Herefter påklistrede man et mærkat med navnet, og så var stoffet klar til brug. Billedet nederst på næste side viser tre standflasker med forskellige stoffer, alle brugt til apotekets produktion. Anne S. Pedersen Fra apotek til museum Studerende Anne S. Peder sen har været i praktik på Steno Museet i forbindelse med sine studier i museologi. I to måneder har hun arbejdet med registrering i museets database af genstande fra 6 Løveapoteket i Aarhus. Her fortæller hun om sit praktikophold. I de to måneder på Steno Museet bestod mit arbejde i at afprøve museets registreringssy- stem og komme med forslag til forandringer og forbedringer. Derefter skulle jeg udvælge enkelte af mine registrerede genstande, som skulle udgøre den lille udstilling Nyt fra samlingerne, som står i museets rotunde.

7 Genstande fra Løveapoteket Løveapoteket, der stadig er i brug, har eksisteret siden 1596, hvor apoteker Anders Caspersen fik kongeligt privilegium til at drive apotek. Apoteket har gennemgået forskellige forandringer siden den tid, og i den forbindelse er der blevet afleveret en række genstande til Steno Museet, hovedsagligt fra 1900-tallet. Disse donationer er foretaget af apoteker Bodil Brock, som jeg også havde fornøjelsen af at arbejde sammen med i forløbet. I mit arbejde med at registrere genstandene fra Løveapoteket har jeg oparbejdet en masse ny viden om apotekerdrift i de sidste 400 år, herunder at apoteket stod for fremstillingen af lægemidler. Jeg har lært en masse om genstande, jeg ikke engang vidste eksisterede, samt fået bedre kendskab til genstande, jeg allerede kendte til. Som en spændende skattejagt For mig var det en utrolig interessant oplevelse at arbejde i længere tid med denne sag. Det var som en spændende skattejagt at sidde med den ene ukendte og interessante genstand efter den anden og forsøge at finde frem til, hvad det var. Der var både medicin, gazebind, bøger og et kirurgsæt til skibslægen, men også udstyr brugt til fremstilling af medicin. Bøger, billeder og plakater skulle også undersøges og registreres. Processen med at registrere betød, at jeg skulle vide noget om de enkelte genstande, og det har betydet, at jeg har forladt Steno Museet med en masse ny og spændende viden. Selve det at læse om apoteket og dets historie var en interessant oplevelse, som lærte mig meget, jeg ikke vidste før, f.eks. at apoteket for nogle hundrede år siden også havde lov til at Opslagsværk over, hvordan man producerede bestemte produkter beregnet til medicinfremstilling. Foto: Anne S. Pedersen. skænke vin og sælge delikatesser, samt at den lokale teaterforening holdt til i apotekets øverste lokaler. Bidrag til Nyt fra samlingerne Til sidst i mit praktikforløb blev jeg bedt om at lave et bidrag til udstillingen Nyt fra samlingerne, som består af 1-2 montrer i museets forhal. I samarbejde med min vejleder, museumsinspektør Morten A. Skydsgaard, udvalgte jeg de mest spændende af de genstande, jeg havde arbejdet med, til at indgå i denne udstilling. Derefter kom arbejdet med at få skrevet gode tekster, hvilket er en længere og mere besværlig proces, end man skulle tro. Det hele blev dog færdigt, og på min næstsidste dag på museet kunne jeg lukke de to montrer og kalde mit arbejde med Løveapoteket i Aarhus for afsluttet. Anne S. Pedersen 7

8 Generalforsamling i Steno Museets Venner Torsdag den 26. marts 2015 blev der afholdt ordinær generalforsamling på Ole Rømer-Observatoriet. Der var 12 fremmødte inkl. bestyrelsen. 1. Valg af ordstyrer Claus Navntoft blev valgt og konstaterede generalforsamlingens lovlighed. 2. Formandens beretning Bjarning Grøn berettede, at foreningen på trods af et vigende medlemstal i det forløbne år havde bestræbt sig på at leve op til sit formål gennem udgivelse af medlems- og informationsbladet Stenomusen og gennem fortsatte bogudgivelser, bl.a. som e-bøger, samt ved at flere medlemmer af foreningen har deltaget som frivillige formidlere ved museets velbesøgte feriearrangementer. Bestyrelsen havde desuden bidraget med idéer til indholdet af en kommende udstilling om atom-, kerne- og partikelfysik, ligesom håbet er gennem dialog med museets direktør Bent Lorenzen at være med til at påvirke forskellige forhold på museet, bl.a. planetariets fremtid. 8 Foreningens bøger bliver i stigende grad også udgivet som e-bøger, hvilket betyder, at de nu har en bred skare af læsere fordelt over hele landet. Redaktør Knud Erik Sørensen orienterede kort om udgivelsen af foreningens skrifter i e-bogsformat. Foreningen er til stadighed på jagt efter gode idéer til nye publikationer meget gerne udgivelser, der vil kunne bruges i undervisningen. Foreningens medlemsblad Stenomusen er fortsat en succes med sine mange interessante og oplysende artikler om aktiviteterne på museet. Bladet udkommer med 3 numre om året og har netop passeret udgivelse nr. 65. Stenomusen findes foruden i en papirudgave også som pdf-udgave på museets hjemmeside. En af udfordringerne i den kommende periode vil blive at få stoppet og vendt tilbagegangen i medlemstal. Desuden er det med de ændringer, der sker i museets organisation og plads i universitetssystemet vigtigt, at foreningen finder sin nye rolle og identitet. Formanden rettede til slut en tak til alle bestyrelsens medlemmer for et godt og kvalificeret arbejde i årets løb. En særlig tak gik til kasserer Vibeke Reinhardt for at have overblik over økonomien og medlemssituationen, samt for det store arbejde med at få pakket og udsendt Stenomusen flere gange om året. Også en stor tak til redaktør Knud Erik Sørensen uden hvis indsats Stenomusen ikke havde eksisteret, ligesom foreningens bøger uden ham ikke ville have det flotte udseende, de altid får under hans behandling. 3. Fremlæggelse af regnskab Kasserer Vibeke Reindholdt redegjorde for årets regnskab, som viste indtægter på kr., udgifter på kr., og dermed et overskud på kr. Der har været indtægter i form af kontingent, CopyDan-afgift samt salg og udlån (e-bøger) af foreningens publikationer. Et skift af trykkeri har betydet færre udgifter til trykning af Stenomusen. Da foreningen i 2014 ingen ny bogudgivelse havde

9 at tilbyde som årets boggave, blev Ulrik Uggerhøjs Tid fra Aarhus Universitetsforlags serie af Tænkepauser, indkøbt og udsendt i stedet. Det reviderede regnskab blev herefter godkendt. Medlemstallet var ved årsskiftet på 209, men opgjort i marts har kun 189 betalt, hvilket er en fortsat nedgang i forhold til tidligere år. Da kontingentet blev hævet sidste år, er kontingentindtægten dog uændret. Det blev diskuteret, om der kunne anvendes midler fra foreningens formue til på en fornuftig måde at tiltrække nye medlemmer. Nogen konklusion blev dog ikke nået. 4. Kontingent Uændret kontingent på 200 kr. for enkeltmedlemmer, 300 kr. for par, 2000 kr. for livtidsmedlemmer og minimum 300 kr. for institutionsmedlemsskab blev vedtaget. 5. Orientering om aktiviteter på Steno Museet Bent Lorenzen, direktør for Science Museerne, der består af Steno Museet, Væksthusene i Botanisk Have, Her bariet og Ole Rømer- Observatoriet, berettede om det forløbne år, som havde været præget af besparelser STENOMUSEN på universitetet med aftrædelse/afskedigelse af medarbejdere til følge, samt åbning af Væksthusene, som havde tiltrukket overraskende mange gæster. Steno Museet havde dog bevaret sit publikumstal, også uden nye tiltag, og tanken er nu at finde udviklingsmuligheder, f.eks. gennem udstillingen om atom-, kerneog partikelfysik, som der er skaffet en del af midlerne til. En aktuel udfordring er byggeriet tæt på museet, som har påført museets bygninger sætningsskader og har rystet genstande ned af hylderne! Bent Lorenzen gjorde det klart, at efter hans mening er planetariet nedslidt og skal erstattes af en anden platform måske en ny teknologi, som kan hjælpe museet mere generelt. Han kædede en evt. løsning sammen med renovering af Ole Rømer-Observatoriet. Bent Lorenzen slog dog fast, at Steno Museet stadig er og vil være et stærkt museum, meget anerkendt i museumskredse, og det skal også fremover omfatte udstilling og formidling inden for astronomi. Foreningen Steno Museets Venner er Steno Mu se ets ven ner ikke Science Museernes venner, og medlemmerne blev anerkendt meget for deres uvurderlige indsats i forbindelse med feriearrangementerne en frivillig indsats som Bent Lorenzen gerne så udbygget, også på andre områder. 6. Valg af bestyrelsesmedlemmer Bjarning Grøn, Vibeke Reinhardt og John Frentz blev genvalgt uden modkandidater. 7. Valg af bestyrelsessuppleanter Dorte Gade og Jesper Schou- Jørgensen blev genvalgt uden modkandidater. 8. Valg af revisor og revisorsuppleant Ole Knudsen blev genvalgt som revisor og Jesper Lützen som revisorsuppleant, begge uden modkandidater. 9. Eventuelt Ordstyreren takkede for god ro og orden og erklærede ge - neralforsamlingen for afsluttet. John Frentz Efter generalforsamlingen viste museumsinspektør Hans Buhl rundt i Ole Rømer- Observatoriet. 9

10 Nye bøger fra Steno Museets Venner Steno Museets Venner følger med tiden og er i færd med at omlægge udvalgte papirbøger til det elektroniske medium. Ni e-bøger er det blevet til indtil nu. Steno Museets Ven ner blev det nye navn for foreningen Vi den skabshistorisk Museums Venner, da Steno Museet blev indviet i I foreningens formålsparagraf står, at Foreningen har til formål at støtte museets virke ved forskellige hensigtsmæssige aktiviteter i samarbejde med museets medarbejdere. Blandt aktiviteterne har lige fra begyndelsen været udgivelse af bøger med et videnskabshistorisk indhold. Indtil videre er det blevet til 22 publikationer. Man kan se en oversigt over foreningens udgivelser på sciencemuseerne. dk/om-science-museerne/ publikationer/. STENOMUSEN Elektroniske bøger I den nævnte oversigt ses ved nogle af bøgerne bemærkningen Findes også som e-bog Det betyder, at den pågældende bog har været gennem en redaktionel behandling med en nyopsætning af indholdet og derefter er udgivet som en e-bog. E-bøger fås i dag i flere formater med epub og pdf som de mest udbredte i Danmark. Skønlitterære bøger egner sig fint til epub-formatet, idet dette formats styrke er, at visningen dynamisk formateres til e-bogslæserens skærmstørrelse og orientering. Men til bøger med naturvidenskabeligt indhold, som ofte kræver gengivelse af billeder med tilhørende billedtekst og undertiden komplicerede formler, er formatet ikke egnet. Her findes der pt. ikke noget bedre end pdf-formatet, hvorfor Steno Museets Venner har valgt dette format til elektroniske bøger. Konverteringen til e-bog De ældste af venneforeningens udgivelser blev skrevet på en skrivemaskine og skal derfor før udgivelsen som e- bog gennem en krævende proces. Først skal de indscannes, dernæst skal der laves OCR med en efterfølgende grundig korrekturlæsning. Næste trin er en nyredigering, hvor tekst og billedmaterialet revideres, og et passende layout vælges. Da dette arbejde udføres i fritiden af bestyrelsesmedlemmer, vil der gå nogen tid, før konverteringen af de egnede bøger vil være afsluttet. I skrivende stund foreligger ni af foreningens udgivelser som e-bøger, se boksen på modsatte side. Køb eller lån af e-bøger Alle foreningens e-bøger kan købes hos e-boghandlere. Det er lettest at finde en forhandler ved at søge på bogens titel på internettet. Alternativt kan man låne e-bøgerne via ereolen, som er de danske folkebibliotekers udlånsafdeling for e-bøger. Det er gratis at låne en e-bog, men hver gang ereolen udlåner en af vore e-bøger, får Steno Museets Venner en udlånsafgift, der akkumuleret efterhånden udgør en ikke uvæsentlig indtægt for foreningen. Lån via ereolen For at kunne låne titler på ereolen.dk skal man være registreret som låner på folkebiblioteket i den kommune, hvor man bor. Bibliotekslogin og pinkode er fælles for papir- og e-bøger. 10

11 STENOMUSEN udgives af Steno Museets Venner. Bladet udkommer 3 gange årligt. Det sendes til foreningens medlemmer, men kan frit hentes af alle i museets foyer. Stof kan sendes til redaktionen. Redaktion: Knud Erik Sørensen, ansv. kes@kes.dk Aase Roland Jacobsen aase.jacobsen@sm.au.dk Hans Buhl hans.buhl@sm.au.dk Grafisk tilrettelæggelse: Knud Erik Sørensen Tryk: Toptryk Grafisk, Gråsten Et lån foretages på den måde, at den lånte fil streames til ens computer, smartphone, tablet eller anden e-bogslæser. For at streame skal man være koblet til internettet, da filerne afspilles online. Ønsker man at læse e-bogen offline, kan dette lade sig gøre ved at downloade e-bogen til ereolens app, der findes til Android smartphones og tablets, iphones og ipads, hvorimod offline læsning ikke er mulig på pc er eller e-bogslæsere. Nyeste e-bog Senest konverterede bog er Ole Knudsens Elektromagnetisme , som er revideret og forsynet med mange nye illustrationer. Bogen viser, hvorledes lærebøgers logiske og velargumenterede frem stilling er en efterrationalisering af en spændende og broget historie, og at fysikken som enhver anden menneskelig aktivitet, udvikler sig på en ret uforudsigelig måde. Knud Erik Sørensen STENO MUSEET en del af Science Museerne C.F. Møllers Allé 2 Bygning 1100 Universitetsparken 8000 Aarhus C Tlf.: stenomuseet@si.au.dk Web: Åbningstider: tirsdag-fredag kl lørdag-søndag kl mandag lukket 11

12 K A L E N D E Lørdag 27. juni - søndag 9. august Sommerferieaktiviteter på Steno Museet for hele familien. Tirsdag-søndag kl Se omtale side 3. Fredag 31. juli kl. 20 og Fuldmåneaften i planetariet: Hvorfor hedder det blå måne? Myter og fakta om Månen og den blå måne. Vi slutter aftenen med stemning under stjernerne. Udstillingerne er åbne kl Billetter bestilles på sciencemuseerne.dk. Tirsdag 25. august - fredag 28. august Rumrejsen 2015-arrangement for udskoling og ungdomsuddannelser: Mød en rumforsker på bestilling i dagtimerne. Tilmelding ved booking på Se omtale side 1. Lørdag 29. august kl. 20 og Fuldmåneaften i planetariet: Tæt på missionen. Opsendelsen af den danske astronaut nærmer sig, og vi fortæller om livet og arbejdet på ISS. Bagefter er der stemning under stjernerne. Udstillingerne er åbne kl Billetter bestilles på sciencemuseerne.dk. Tirsdag 1. september Launch Event i forbindelse med at den danske astronaut Andreas Mogensen sendes til Den Internationale Rumstation. For program og information følg med på hjemmesiden. Mandag 7. september Forevisningerne på Ole Rømer-Observatoriet starter igen. Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig på Tirsdag 8. september - fredag 18. september Rumrejsen 2015-arrangement for skoleelever i mellemtrinnet: Rummet kalder på bestilling i dagtimerne. Tilmelding ved booking på Se omtale side 1. Mandag 28. september kl. 20 og Fuldmåneaften i planetariet: Efterårets stjernehimmel. Om prinsesse Andromeda, helten Perseus og nogle af de andre efterårsstjernebilleder. Stemning under stjernerne. Udstillingerne er åbne kl Billetter bestilles på sciencemuseerne.dk. Lørdag 10. oktober - søndag 18. oktober Efterårsferieaktiviteter for hele familien på Steno Museet. Endnu ikke programsat. R Steno Museet holder åbent i skolernes sommerferie tirsdag-søndag kl Planetarieforestillinger alle dage kl. 12 og

Rosetta missionen på Steno Museet

Rosetta missionen på Steno Museet STENO USEN 63 STENOMUSEN MEDLEMSBLAD FOR STENO MUSEETS VENNER JUNI 2014 Rosetta missionen på Steno Museet Den 20. januar 2014 blev den europæiske kometjæger Rosetta vakt til live 825 millioner km ude i

Læs mere

Robotterne er løs på Steno Museet

Robotterne er løs på Steno Museet 29 MEDLEMSBLAD FOR STENO MUSEETS VENNER MARTS 2005 Robotterne er løs på Steno Museet Journaliststuderende Lise Soelberg Pe dersen besøgte Steno Museet i vinterferien og fortæller her om sine indtryk. Apparater,

Læs mere

Andreas Mogensen, blev sendt afsted på rumrejse

Andreas Mogensen, blev sendt afsted på rumrejse STENO Launch-event: Rumrejsen 2015 Aarhus Universitet bød på morgenkaffe, rumstykker, faglige oplæg og live streaming fra Kasakhstan, da Danmarks første astronaut blev sendt ud i rummet. USEN 67 STENOMUSEN

Læs mere

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn Referat fra SVOO generalforsamling onsdag den 21. marts 2012 kl. 19:00 Formand Per Sørensen bød velkommen og udtrykke sin glæde over det store fremmøde til årets generalforsamling. Ad 1: Ad 2: Valg af

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Referat af generalforsamling kl på Blære Skole

Referat af generalforsamling kl på Blære Skole Referat af generalforsamling 20-01-2016 kl. 19.00 på Blære Skole 1. Valg af dirigent: Børge Degn bliver valgt, og konstaterer at generalforsamlingen er lovligt indkaldt. Formandens beretning 2015 Velkommen

Læs mere

Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Juleafslutningen var som sædvanlig hyggelig 2 OZ6HR nyt, Januar 2012 OZ6HR nyt Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

Læs mere

KIMING I N G E L I S E W E S T M A N GRATIS BUSTUR TIL

KIMING I N G E L I S E W E S T M A N GRATIS BUSTUR TIL MEDLEMSBLADET KIMING I N G E L I S E W E S T M A N GRATIS BUSTUR TIL MUSEUMSBERG FLENSBURG Kunstmuseet i Tønders særudstilling, Kiming, med værker af Inge Lise Westmann fortsætter til Museumsberg i Flensburg.

Læs mere

Undskyld vi roder... Steno Museet præsenterer til november en ny og spændende formidlingsaktivitet.

Undskyld vi roder... Steno Museet præsenterer til november en ny og spændende formidlingsaktivitet. 47 MEDLEMSBLAD FOR STENO MUSEETS VENNER SEPTEMBER 2009 Undskyld vi roder... Steno Museet præsenterer til november en ny og spændende formidlingsaktivitet. Hvis man besøger museet i øjeblikket, vil man

Læs mere

NR. 136 December 2006

NR. 136 December 2006 NR. 136 December 2006 Medlemsblad for S.A.G., Søndersø Amatørteater Gruppe www.sag-teater.dk Revy 2007 Det første tekstmøde er afholdt. Vi var en halv snes stykker, der var mødt op. Både nogle af skuespillerne

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2013

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2013 Kurser for voksne Forår 2013 1 Velkommen til bibliotekets kurser Også denne sæson tilbyder Sønderborg en række kurser, der henvender sig til kommunens voksne borgere. Kurserne er alle relevante i forhold

Læs mere

TJERNESKUDDET. Er det en supernova? EDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER. December 2006. ØAA-medlemmer ude i det fri.

TJERNESKUDDET. Er det en supernova? EDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER. December 2006. ØAA-medlemmer ude i det fri. TJERNESKUDDET EDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER Er det en supernova? ØAA-medlemmer ude i det fri. December 2006 ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER Ole Rømer Observatoriet Observatorievejen 8000 Århus www.oeaa.dk

Læs mere

Program for erhvervspraktik på Science and Technology Uge 44, 2016 Hold D

Program for erhvervspraktik på Science and Technology Uge 44, 2016 Hold D Erhvervs praktik Program for erhvervspraktik på Science and Technology Uge 44, 2016 Hold D MANDAG BIOLOGI 9.00 Registrering i Vandrehallen og derefter møde i holdets stamlokale D2 9.05 9.40 Introduktion

Læs mere

Internetkurser Bibliotekerne i Varde Kommune Forår 2013

Internetkurser Bibliotekerne i Varde Kommune Forår 2013 Internetkurser Bibliotekerne i Varde Kommune Forår 2013 www.vardebib.dk Rådhustræde 2 Tlf.: 7694 6917 Va Internetkurser forår 2013 Velkommen til en ny undervisningssæson på bibliotekerne i Varde Kommune.

Læs mere

METTE KLINGSTEN ADVOKATFIRMA

METTE KLINGSTEN ADVOKATFIRMA Referat af 4. ordinære generalforsamling i Foreningen L.A. Rings Venner den 10. april 2018 Formanden Jan Mejding bød velkommen til forsamlingen, som talte 30 personer. Herefter begyndte generalforsamlingen.

Læs mere

Sådan bruger du ereolens app på ipad eller iphone

Sådan bruger du ereolens app på ipad eller iphone Sådan bruger du ereolens app på ipad eller iphone Med ereolens app har du mulighed for at læse bøger online (via stream) og at hente bøger ned til din tablet eller smartphone til offline læsning. Her får

Læs mere

Åben 1. juni til 31. August: Lørdage og søndage fra kl. 14 17. Generalforsamling, Onsdag den 28. marts 2007, kl. 19, i kontoret for Bælum Varmeværk

Åben 1. juni til 31. August: Lørdage og søndage fra kl. 14 17. Generalforsamling, Onsdag den 28. marts 2007, kl. 19, i kontoret for Bælum Varmeværk Bælum Møllelaug Åben 1. juni til 31. August: Lørdage og søndage fra kl. 14 17. Generalforsamling, Onsdag den 28. marts 2007, kl. 19, i kontoret for Bælum Varmeværk 1. Valg af en dirigent, referent og 2

Læs mere

Referat af Ordinær generalforsamling tirsdag den 10. maj 2016

Referat af Ordinær generalforsamling tirsdag den 10. maj 2016 Referat af Ordinær generalforsamling tirsdag den 10. maj 2016 Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens beretning Bilag 2a 3. Forelæggelse af det reviderede regnskab Bilag 3a 4. Fremlæggelse af arbejdsplan

Læs mere

SMÅNYT. Kalenderen. 36. ÅRGANG NR. 3 Oktober 2014. Registrering I anden halvdel af 2014 mødes vi følgende aftener kl.19.

SMÅNYT. Kalenderen. 36. ÅRGANG NR. 3 Oktober 2014. Registrering I anden halvdel af 2014 mødes vi følgende aftener kl.19. Adresselabels 12 Kalenderen ISSN 1602 9577 1 Den 26. oktober kl. 13.30 Tur til Københavns Rådhus Sted: Foran Københavns Rådhus (Rådhuspladsen) Den 13. november kl. 19.30 Foredrag om Rakkerne Ved Mette

Læs mere

Slægtshistorisk Forening Vestsjælland

Slægtshistorisk Forening Vestsjælland Slægtshistorisk Forening Vestsjælland Referat af GENERALFORSAMLING 2007 Den 14. februar 2007 Der deltog i alt 29 medlemmer. Dagsorden: 1. Valg af dirigent. Som dirigent valgtes Arne Olsen. 2. Formandens

Læs mere

Internetkurser. Varde Bibliotek. Efterår 2014. Varde Bibliotek. Rådhusstræde 2. 6800 Varde

Internetkurser. Varde Bibliotek. Efterår 2014. Varde Bibliotek. Rådhusstræde 2. 6800 Varde Internetkurser Efterår 2014 Rådhusstræde 2 6800 Varde Internetkurser efterår 2014 Velkommen til en ny undervisningssæson på. Vi har fået nye muligheder for at holde internetkurser, så vi nu kan benytte

Læs mere

MEDLEMSBLADET. CCcCC HANS J. WEGNER ET NORDISK DESIGNIKON FRA TØNDER

MEDLEMSBLADET. CCcCC HANS J. WEGNER ET NORDISK DESIGNIKON FRA TØNDER MEDLEMSBLADET CCcCC HANS J. WEGNER ET NORDISK DESIGNIKON FRA TØNDER HUSK DET ÅRLIGE KONTINGENT C HVAD GÅR PENGENE TIL? Gennem dit medlemskab af foreningen Venner af Kunstmuseet i Tønder medvirker du for

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling tirsdag d. 20. marts 2007

Referat af ordinær generalforsamling tirsdag d. 20. marts 2007 Referat af ordinær generalforsamling tirsdag d. 20. marts 2007 (ref. fra ekstraordinær generalforsamling 16/4 nederst i dette referat) Til generalforsamlingen var mødt i alt 14 husstande (16 personer inkl.

Læs mere

HILLERØD BIBLIOTEKERNE

HILLERØD BIBLIOTEKERNE 0 2 / 9 1 D U B L I T E L SKO HILLERØD BIBLIOTEKERNE 1 VELKOMMEN PÅ BIBLIOTEKET 2 HILLERØD BIBLIOTEKERNES SKOLETILBUD 2019-2020 Hillerød Bibliotekerne er glade for at kunne præsentere vores nye skolekatalog

Læs mere

Spirens store ønske. - en tegnet fortælling om spirer. Martin Frøsig & Miriam Sasha Sommer Forlaget Friske Spirer

Spirens store ønske. - en tegnet fortælling om spirer. Martin Frøsig & Miriam Sasha Sommer Forlaget Friske Spirer Spirens store ønske - en tegnet fortælling om spirer Martin Frøsig & Miriam Sasha Sommer Forlaget Friske Spirer Spirens store Ønske Forlaget Friske Spirer info @ friskespirer.dk www.forlagetfriskespirer.dk

Læs mere

MEDLEMSBLADET MEDLEMSBLADET MEDLEMSBLADET

MEDLEMSBLADET MEDLEMSBLADET MEDLEMSBLADET Rigtig godt nytår til alle vore medlemmer. Vi bliver stadig flere. Vi har nu registreret 989 medlemmer, og bestyrelsen håber, at vi når 1000 inden generalforsamlingen onsdag den 21. marts 2012 (se nærmere

Læs mere

Mødereferat. Generalforsamling

Mødereferat. Generalforsamling Mødereferat Generalforsamling Tidspunkt: Sted: MAN 5 OKT 2009 kl.1900 Fredensborg Bibliotek Jernbanegade 3, 1 sal 3480 Fredensborg Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning 3. Fremlæggelse

Læs mere

Modul 1-2: Astronauten Andreas

Modul 1-2: Astronauten Andreas Modul 1-2 Modul 1-2: Astronauten Andreas Forestil dig at komme ud i rummet og bo på et hotel, der hele tiden drejer rundt om Jorden. Sådan bliver det for Andreas Mogensen, når han den 1. september 2015

Læs mere

NØDEBO NIMBUS NYT. 1. kvartal 2014.

NØDEBO NIMBUS NYT. 1. kvartal 2014. NØDEBO NIMBUS NYT 1. kvartal 2014. I dette nummer: Bestyrelsen Indkaldelse til generalforsamling Regnskab 2013 Budget 2014 Året i billede og tekst af Bente. Kalenderen Formandens side Bestyrelsen: Formand:

Læs mere

Kurser efterår 2015. - Alt optaget! IT-kurser på bibliotekerne efteråret 2015:

Kurser efterår 2015. - Alt optaget! IT-kurser på bibliotekerne efteråret 2015: IT-kurser på bibliotekerne efteråret 2015: Galten Bibliotek Brug din iphone / ipad til Bibliotekets online tjenester Mandag d. 26. oktober kl. 11.00-12.30 Hørning Bibliotek Android tablet / smartphone

Læs mere

Dagbog på årsbasis for Egtved Mediecenter 2011. Tekst og layout N.M. Schaiffel-Nielsen

Dagbog på årsbasis for Egtved Mediecenter 2011. Tekst og layout N.M. Schaiffel-Nielsen Dagbog på årsbasis for Egtved Mediecenter 2011 Tekst og layout N.M. Schaiffel-Nielsen Generalforsamling i Mediecentret. Forårslyset så at sige buldrer ind i det propfyldte lokale. De var der fra hele gamle

Læs mere

Teksten henvender sig til dem, der ikke tidligere har lånt en e-bog til brug på en PC og derfor skal starte helt fra bunden.

Teksten henvender sig til dem, der ikke tidligere har lånt en e-bog til brug på en PC og derfor skal starte helt fra bunden. Lån e-bøger på biblioteket til læsning på en PC E-bøger læses bedst på en egentlig e-bogslæser, der er et stykke isenkram, som overvejende tjener dette ene formål, men de kan desværre ikke bruges til læsning

Læs mere

IT-kurser. Forår 2015

IT-kurser. Forår 2015 IT-kurser Forår 2015 Sådan tilmelder du dig På bibliotekets hjemmeside kan du tilmelde dig et eller flere af vores kurser. Det er nemt og bekvemt, og du kan gøre det, lige når det passer dig. Har du bestilt

Læs mere

NR. 127 januar 2006 Medlemsblad for S.A.G., Søndersø Amatørteater Gruppe www.sag-teater.dk

NR. 127 januar 2006 Medlemsblad for S.A.G., Søndersø Amatørteater Gruppe www.sag-teater.dk NR. 127 januar 2006 Medlemsblad for S.A.G., Søndersø Amatørteater Gruppe www.sag-teater.dk Husk der er Generalforsamling i SAG Mandag den 13 februar kl. 19.00 se mere side 3 1 Medlemsnyt. Indmeldelser:

Læs mere

Sådan bruger du ereolens app på en Android tablet eller smartphone

Sådan bruger du ereolens app på en Android tablet eller smartphone Sådan bruger du ereolens app på en Android tablet eller smartphone Med ereolens app har du mulighed for at læse bøger online (via stream) og at hente bøger ned til din tablet eller smartphone til offline

Læs mere

SKOLETILBUD 18/19 TIL KLASSE HILLERØD BIBLIOTEKERNE

SKOLETILBUD 18/19 TIL KLASSE HILLERØD BIBLIOTEKERNE SKOLETILBUD 18/19 TIL 1. -8. KLASSE HILLERØD BIBLIOTEKERNE 1 HILLERØD BIBLIOTEKERNES SKOLETILBUD 2018/2019 Hillerød Bibliotekerne er glade for at kunne præsentere vores nye skolekatalog for skoleåret 2018-2019,

Læs mere

Hermed indkaldes til ordinær generalforsamling i Torsdags Bridge torsdag den 16. april 2009 kl. 12.30

Hermed indkaldes til ordinær generalforsamling i Torsdags Bridge torsdag den 16. april 2009 kl. 12.30 Torsdags Bridge Hermed indkaldes til ordinær generalforsamling i Torsdags Bridge torsdag den 16. april 2009 kl. 12.30 Læs referat sidst i filen [godkendt af dirigent] Dagsorden: 1. Valg af dirigent...

Læs mere

Bogvennen 1990 teknisk set

Bogvennen 1990 teknisk set Bogvennen 1990 teknisk set Manuskripterne er skrevet på en PC i tekstbehandlingsprogrammet Word Perfect 5.0, arkiveret på en 3 1/2 tomme diskette og overfort til sidebeskrivelseprogrammet Quark Xpress

Læs mere

ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone

ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone Side 1 af 18 ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone Side 2 af 18 Indholdsfortegnelse ereolen.dk... 1 1. Første gang du vil anvende ereolen.dk... 3 1.1 Opret

Læs mere

Sprogligt repertoire

Sprogligt repertoire Sprogligt repertoire Projektet Tegn på sprog i København at inddrage flersprogede børns sproglige resurser Lone Wulff (lw@ucc.dk) Fokus i oplægget Målsætninger Kort præsentation af pilotprojektet, baggrund

Læs mere

Generalforsamling. mandag den 28. november 2011 kl. 19.30 i Multihuset Referat

Generalforsamling. mandag den 28. november 2011 kl. 19.30 i Multihuset Referat Generalforsamling. mandag den 28. november 2011 kl. 19.30 i Multihuset Referat Dagsorden iflg. vedtægterne: 1. Valg af ordstyrer: Tage Kristensen 2. Valg af skriftsfører: Lars Barslund 3. Formandens beretning:

Læs mere

OZ6HR nyt, Januar 2016. Nr. 1, Januar 2016 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

OZ6HR nyt, Januar 2016. Nr. 1, Januar 2016 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling OZ6HR nyt, Januar 2016 1 Nr. 1, Januar 2016 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling 2 OZ6HR nyt, Januar 2016 OZ6HR nyt Nr. 1, Januar 2016 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Parallelvej 6A

Læs mere

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn Referat fra SVOO generalforsamling Onsdag den 26. marts Formand Per Sørensen bød velkommen kl. 19. - Vi var 25 fremmødte. Ad. 1: Valg af dirigent, referent og stemmetællere Klaus Roos blev valgt til dirigent

Læs mere

Grundejerforeningen. For Hellerup og Maglegaard Sogne. Øregådsparken

Grundejerforeningen. For Hellerup og Maglegaard Sogne. Øregådsparken Grundejerforeningen For Hellerup og Maglegaard Sogne Øregådsparken Marts 2015 Formanden skriver Erantis og vintergækker lyser op alle vegne og byder os velkommen til foråret 2015. Foråret er den tid på

Læs mere

3 naturvidenskabelige projekter

3 naturvidenskabelige projekter 3 naturvidenskabelige projekter For de ældste FIRST LEGO League (FLL) Siden 2003 For de mellemste Junior FIRST LEGO League (JrFLL) Siden 2011 For de yngste MINI League Siden 2012 Børn og Unge har siden

Læs mere

instrumenter. Vi viser også nogle af de teknologier, som videnskaben har ført til.

instrumenter. Vi viser også nogle af de teknologier, som videnskaben har ført til. 49 MEDLEMSBLAD FOR STENO MUSEETS VENNER MARTS 2010 Magneter, der husker En af Steno Museets centrale opgaver er at vise videnskabens betydning for vores hverdag. Derfor udstiller vi ikke blot videnskabsmændenes

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2015

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2015 Kurser for voksne Forår 2015 1 Velkommen til bibliotekets kurser Sønderborg tilbyder en række kurser, der alle er relevante i forhold til bibliotekets digitale tilbud. Vi tilbyder også Drop In, hvor bibliotekets

Læs mere

ipad for let øvede, modul 8 Underholdning på ipad Læsning

ipad for let øvede, modul 8 Underholdning på ipad Læsning 12052014AS ipad for let øvede modul 8 Underholdning på ipad Læsning I dette modul vil vi beskæftige os med nogle af de muligheder, der er for at læse på ipad'en. Aviser/dagblade Vi har i modul 2 vist,

Læs mere

KONCERT OMVISNING VIN & SNACKS

KONCERT OMVISNING VIN & SNACKS MEDLEMSBLADET KONCERT OMVISNING VIN & SNACKS Musikeren og komponisten Louise Eckardt Jensen beskrives som en af de nyskabende kunstnere inden for eksperimentel musik. Hun bryder gerne normer og modsætter

Læs mere

Generalforsamling for DFS den 12. november 2014 kl. 16.15 17.15 på H. C. Ørsted Instituttet

Generalforsamling for DFS den 12. november 2014 kl. 16.15 17.15 på H. C. Ørsted Instituttet Generalforsamling for DFS den 12. november 2014 kl. 16.15 17.15 på H. C. Ørsted Instituttet 1) Valg af dirigent 2) Formandens beretning 3) Godkendelse af regnskab, herunder fastsættelse af kontingent for

Læs mere

Landskabsarkitektur. Tag en uddannelse i landskabsarkitektur og vær med til at forme fremtidens byer og landskaber

Landskabsarkitektur. Tag en uddannelse i landskabsarkitektur og vær med til at forme fremtidens byer og landskaber det natur- og biovidenskabelige fakultet københavns universitet Landskabsarkitektur Tag en uddannelse i landskabsarkitektur og vær med til at forme fremtidens byer og landskaber Landskabsarkitektur 1 2

Læs mere

Læs dansk på bibliotekerne

Læs dansk på bibliotekerne Læs dansk på bibliotekerne Undervisningsmateriale om biblioteket ved introduktion til kursister fra sprogskolen af Vibeke Nielsen og Tina Møller Kristensen Læs dansk på bibliotekerne Intro 5 råd til et

Læs mere

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 11. september

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 11. september Presseguide Det lokale arbejde med pressen skaber opmærksomhed, der rækker ud over morgeneventen. Jeres indsats for at tiltrække god presseomtale er derfor et vigtigt bidrag til kampagnens succes. Denne

Læs mere

Nedenstående vejledning er baseret på personlige erfaringer og er derfor ikke en fyldestgørende afdækning af markedet.

Nedenstående vejledning er baseret på personlige erfaringer og er derfor ikke en fyldestgørende afdækning af markedet. Læseproblemer Nedenstående vejledning er baseret på personlige erfaringer og er derfor ikke en fyldestgørende afdækning af markedet. Der må også tages forbehold for, at der findes mange forskellige produkter

Læs mere

Kursusprogram. Horsens kommunes biblioteker Forår 2015. Horsens Bibliotek Tobaksgården 12

Kursusprogram. Horsens kommunes biblioteker Forår 2015. Horsens Bibliotek Tobaksgården 12 Horsens Bibliotek Tobaksgården 12 8700 Horsens Telefon: 76 29 24 00 bibliotek@horsens.dk Åbningstid med betjening: Mandag torsdag kl. 10 19 Fredag kl. 10 17 Lørdag kl. 10 13 Selvbetjent morgenbibliotek:

Læs mere

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet.

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet. IT- Kurser efterår 2012 Mandag kl. 10-19 KulturArkaden Tirsdag kl. 10-19 Sydhavnsvej 6 Onsdag kl. 13-19 4760 Vordingborg Torsdag kl. 10-19 Telefon: 55 36 38 00 Fredag kl. 10 17 Lørdag kl. 10 14 I perioden

Læs mere

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Tøj-sponsor: Velkomst: Velkommen til generalforsamling i HGC - Hammerum Gjellerup Cykel Klub foreningens 12. ordinære generalforsamling.

Læs mere

Ordblinde/Dysleksiforeningen i Nordjylland ORDSTIKKEN MARTS 2015. side 1

Ordblinde/Dysleksiforeningen i Nordjylland ORDSTIKKEN MARTS 2015. side 1 Ordblinde/Dysleksiforeningen i Nordjylland ORDSTIKKEN MARTS 2015 side 1 Amtsforeningens bestyrelse: Formand: Kasserer: Søren Nielsen Indutrivej 1 9640 Farsø tlf.: 2340 3690 sn.farsoetaxi@gmail.com Jytte

Læs mere

PROTOKOL GENERALFORSAMLING

PROTOKOL GENERALFORSAMLING Ordinær generalforsamling i Kaj Lykke Golfklub - 2019 Tidspunkt: Onsdag den 27. februar 2019 Sted: Sydvestjyllands Efterskole Kirkebrovej 7, 6740 Bramming Tidspunkt: Kl. 19:00 Dagsorden: 1. Valg af dirigent.

Læs mere

Den digitale skoletjeneste Glud Museum. Lærervejledning. Historie (primært) Dansk (sekundært)

Den digitale skoletjeneste Glud Museum. Lærervejledning. Historie (primært) Dansk (sekundært) Den digitale skoletjeneste Glud Museum Lærervejledning Målgruppe: Fag: Fælles mål: Undervisningsmateriale: Materialet omhandler: 6. klasse Historie (primært) Dansk (sekundært) Forløbet er tilrettelagt

Læs mere

Maj Årgang Nr. 1

Maj Årgang Nr. 1 Maj 2014 15. Årgang Nr. 1 Formanden har ordet Per Thomsen Så starter en ny sommer med vores faste arrangementer, bl.a. vores mandags sejladser. Vi mangler stadig det sidste malerarbejde, så Marna kan se

Læs mere

Husk: Nød i Præstegården

Husk: Nød i Præstegården NR. 118 NOVEMBER 2004 Medlemsblad for S.A.G., Søndersø Amatørteater Gruppe www.sag-teater.dk Husk: Nød i Præstegården 1 Medlemsnyt. Indmeldelser: Udmeldelser: Anne-Birgitte Helbo Rosenlunden 20 5471 Søndersø

Læs mere

fotografisk kommunikation

fotografisk kommunikation XDANMARKS MEDIE- OG JOURNALISTHØJSKOLE CAMPUS KØBENHAVN Forprøve 2016 fotografisk kommunikation 1/2 Professionsbacheloruddannelsen i Visuel Kommunikation Studieretning: Fotografisk Kommunikation Del 1:

Læs mere

Kulturarrangementer September, Oktober, November og December 2014

Kulturarrangementer September, Oktober, November og December 2014 Side 12 Sindklubben: Fælleskab og store oplevelser. Sind klubben Nygade 2-4 7400 Herning T: 97220172 Vigtige meddelelser: Tilmeldinger/ Du er først tilmeldt et betaling: arrangement når du har betalt!

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Dagsorden ses i Januar nummeret af SAGEN

Dagsorden ses i Januar nummeret af SAGEN NR. 101 FEBUAR 2003 Medlemsblad for S.A.G., Søndersø Amatørteater Gruppe www.sag-teater.dk Generalforsamling Husk at møde op til generalforsamlingen mandag den 10 februar 2003 kl. 19.00 Dagsorden ses i

Læs mere

Energi på lager. CASE Catalysis for Sustainable Energy. Følg forskernes jagt på ren energi og fremtidens brændstoffer. Elisabeth Wulffeld Anne Hansen

Energi på lager. CASE Catalysis for Sustainable Energy. Følg forskernes jagt på ren energi og fremtidens brændstoffer. Elisabeth Wulffeld Anne Hansen Energi på lager Følg forskernes jagt på ren energi og fremtidens brændstoffer Elisabeth Wulffeld Anne Hansen CASE Catalysis for Sustainable Energy 1 Energi på lager DTU 1. udgave, 1. oplag, 2011 Oplag:

Læs mere

Referat Ordinær generalforsamling Vestre Baadelaug Torsdag d. 21. marts 2013

Referat Ordinær generalforsamling Vestre Baadelaug Torsdag d. 21. marts 2013 VESTRE BAADELAUG Bådehavnsvej 6 9000 Aalborg Referat Ordinær generalforsamling Vestre Baadelaug Torsdag d. 21. marts 2013 1 Vestre Baadelaug Indledning: Den ordinære generalforsamling startede kl. 19.00

Læs mere

Vise Nyt. Visens venner i Randers. www.visensvenneriranders.dk. Januar 2015. 26. årgang

Vise Nyt. Visens venner i Randers. www.visensvenneriranders.dk. Januar 2015. 26. årgang Vise Nyt Januar 2015 26. årgang Visens venner i Randers www.visensvenneriranders.dk Huskelisten Formand : Henne Buch, Saxofonvej 14, 8940-Randers SV 86410633 el.41586480 Program for 1. halvår 2015. Hulemøde:

Læs mere

100 Timers Astronomi

100 Timers Astronomi 45 MEDLEMSBLAD FOR STENO MUSEETS VENNER MARTS 2009 Ole Rømer-Observatoriet er rammen om 100 Timers Astronomi. (Foto: Michael Hejlskov Jacobsen) 100 Timers Astronomi I dagene 2.-6. april 2009 er der åbent

Læs mere

Dagsorden for generalforsamlingen

Dagsorden for generalforsamlingen Generalforsamlingen i Støtteforeningen Nyboders Minde, 24. marts 2019 Dagsorden for generalforsamlingen Generalforsamling indkaldes skriftligt enten via e-mail eller med mindst 14 dages varsel på hjemmesiden

Læs mere

Formandens beretning april 2008

Formandens beretning april 2008 Formandens beretning april 2008 Vi har netop i den forgangne uge måttet sige et sidste farvel til Helmer Fredriksen, et mangeårigt medlem af Nysted Bådelaug. Helmer var lige fyldt 80 år, men tabte desværre

Læs mere

Mellemtrin. Job i lokalsamfundet

Mellemtrin. Job i lokalsamfundet Job i lokalsamfundet Job i lokalsamfundet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Vores lokalsamfund Vores lokalsamfund Portræt af en virksomhed Klassens jobbog Job i andre lokalområder 1. modul

Læs mere

MAJ 2011 ST U E 31 28786023 ST U E 4 28786024 PIGERNE VANDT GULD I IN ST IT IO N ER N ES HOCKEYTURNERING

MAJ 2011 ST U E 31 28786023 ST U E 4 28786024 PIGERNE VANDT GULD I IN ST IT IO N ER N ES HOCKEYTURNERING SFO ST O R A G ER G A A R D MAJ 2011 ST U E 2 28786021 ST U E 31 28786023 ST U E 4 28786024 PIGERNE VANDT GULD I IN ST IT IO N ER N ES HOCKEYTURNERING Hjemmeside: www.storagergaard.albertslund.dk Email:

Læs mere

TRIN FOR TRIN LÆR IT GRATIS

TRIN FOR TRIN LÆR IT GRATIS internemt TRIN FOR TRIN TRIN FOR TRIN LÆR IT GRATIS forår 2012 internemt - sådan! IT-KURSER på dit bibliotek Velkommen... Kommunikationen mellem borgerne og det offentlige er under ombygning i disse år,

Læs mere

Ordinær generalforsamling Torsdags bridgeklub. Tors. d. 19. april 2018 kl

Ordinær generalforsamling Torsdags bridgeklub. Tors. d. 19. april 2018 kl Ordinær generalforsamling Torsdags bridgeklub. Tors. d. 19. april 2018 kl. 12.30 Dagsorden: Velkomst Konstitueret formand Berit Gläser bød velkommen. 1. Valg af dirigent og referent. Bestyrelsen foreslog

Læs mere

Foråret 2016. Titel: Tidlig morgendis i panorama Dorte Lorenzen Johnsen

Foråret 2016. Titel: Tidlig morgendis i panorama Dorte Lorenzen Johnsen Program Foråret 2016 for Titel: Tidlig morgendis i panorama Dorte Lorenzen Johnsen Kontakt oplysninger Formand Børge K. Lund Egemosen 3 6200 Aabenraa Tel. 3162 8272 bkl@aabenraafotoklub.dk Næstformand

Læs mere

Internetkurser. Varde Bibliotek. Efterår 2014. Varde Bibliotek. Rådhusstræde 2 6800 Varde www.vardebib.dk

Internetkurser. Varde Bibliotek. Efterår 2014. Varde Bibliotek. Rådhusstræde 2 6800 Varde www.vardebib.dk Internetkurser Efterår 2014 Rådhusstræde 2 6800 Varde www.vardebib.dk Internetkurser efterår 2014 Velkommen til en ny undervisningssæson på. Vi har fået nye muligheder for at holde internetkurser, så vi

Læs mere

Referat at generalforsamling i Stae Borgerforening tirsdag den 15.01.2013 i Borgerhuset.

Referat at generalforsamling i Stae Borgerforening tirsdag den 15.01.2013 i Borgerhuset. Referat at generalforsamling i Stae Borgerforening tirsdag den 15.01.2013 i Borgerhuset. Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens beretning 3. Fremlæggelse af revideret regnskab til godkendelse 4.

Læs mere

KONTAKT ELEKTRONISK SKOLEBLAD FOR HØJMARKSKOLEN 20010/11 NR. 6

KONTAKT ELEKTRONISK SKOLEBLAD FOR HØJMARKSKOLEN 20010/11 NR. 6 Højmarkskolen Højmarksvej 16 6670 Holsted tlf: 79 96 51 60 hoejmarkskolen@vejenkom.dk www.hoejmarkskolen.skoleintra.dk KONTAKT ELEKTRONISK SKOLEBLAD FOR HØJMARKSKOLEN 20010/11 NR. 6 KALENDER FOR marts:

Læs mere

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet.

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet. IT- Kurser forår 2012 Mandag kl. 10-19 KulturArkaden Tirsdag kl. 10-19 Sydhavnsvej 6 Onsdag kl. 13-19 4760 Vordingborg Torsdag kl. 10-19 Telefon: 55 36 38 00 Fredag kl. 10 17 Lørdag kl. 10 14 I perioden

Læs mere

Beredskabsbunkeren i Bernstorffsparken

Beredskabsbunkeren i Bernstorffsparken 14. årgang Kære Venner af Fortet Dette FORTNYT er en udgave med forskellige praktiske informationer til medlemmerne; først og fremmest invitationen til udflugten til Beredsskabsbunkeren i Bernstorffparken.

Læs mere

Dagsorden for generalforsamlingen

Dagsorden for generalforsamlingen Generalforsamlingen i Støtteforeningen Nyboders Mindestuer 4. marts 2018 Dagsorden for generalforsamlingen Generalforsamling indkaldes skriftligt enten via e-mail eller med mindst 14 dages varsel på hjemmesiden

Læs mere

Program for erhvervspraktik på Science and Technology Uge 44, 2016 Hold C

Program for erhvervspraktik på Science and Technology Uge 44, 2016 Hold C Erhvervs praktik Program for erhvervspraktik på Science and Technology Uge 44, 2016 Hold C MANDAG FYSIK 9.00 Registrering i Vandrehallen og derefter møde i holdets stamlokale D1 9.00 9.30 Ankomst i Fysisk

Læs mere

Koncept 3, Skan og find det usete

Koncept 3, Skan og find det usete Koncept 3, Skan og find det usete Hvis en hjemmeside først optræder på side 10 i google søgeresultat er den praksis usynlig fordi meget få brugere bladrer om på side 10 i et søgeresultat. Tilsvarende er

Læs mere

Ebeltoft @ Net Referat Foreningens ordinære generalforsamling den 17. marts 2015. Dagsorden

Ebeltoft @ Net Referat Foreningens ordinære generalforsamling den 17. marts 2015. Dagsorden Ebeltoft @ Net Referat Foreningens ordinære generalforsamling den 17. marts 2015. Generalforsamlingen blev afviklet med 24 deltagere og ægteparret Bahnsen havde pyntet flot op ved 2 store borde midt i

Læs mere

VEJEN TIL FREM- TIDEN

VEJEN TIL FREM- TIDEN VEJEN TIL FREM- TIDEN Idékatalog til ungdomsuddannelser Inspiration og aktiviteter 22.-26. sep. 2014 Hvem står bag Dansk Naturvidenskabsfestival er non-kommerciel og arrangeres af Danish Science Factory

Læs mere

Herunder ses en detalje fra intarsiaet til lågerne i Hans J. Wegners dækketøjsskab Fiskeskabet

Herunder ses en detalje fra intarsiaet til lågerne i Hans J. Wegners dækketøjsskab Fiskeskabet MEDLEMSBLADET Venner af Kunstmuseet i Tønder udgiver en gratis brochure, der omhandler møbeldesigneren Hans J. Wegners liv i Tønder. Venneforeningen søgte og fik tildelt penge til udgivelsen af brochuren

Læs mere

Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014

Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014 Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014 Titel Skole Mål Evalueringsdesign Resultat af midtvejsevaluering evaluering, evt. foreløbig læring. Udvikling i forhold til første evaluering projektstart. Didaktiske

Læs mere

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER Starten på 100 timers astronomi Ole Rømer-Observatoriet torsdag 2. april 14:00 April 2009 ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER Ole Rømer Observatoriet Observatorievejen

Læs mere

Program for erhvervspraktik på Science and Technology Uge 44, 2016 Hold B

Program for erhvervspraktik på Science and Technology Uge 44, 2016 Hold B Erhvervs praktik Program for erhvervspraktik på Science and Technology Uge 44, 2016 Hold B MANDAG DATALOGI/IT 9.00 9.35 Registrering i Vandrehallen og derefter møde i holdets stamlokale G2 Vi følges herefter

Læs mere

Der blev torsdag den 28. februar 2013 afholdt generalforsamling i Digterparken. Der var 17 fremmødte samt bestyrelsen (dog var formanden sygemeldt)

Der blev torsdag den 28. februar 2013 afholdt generalforsamling i Digterparken. Der var 17 fremmødte samt bestyrelsen (dog var formanden sygemeldt) Generalforsamling GF Digterparken 2013 Der blev torsdag den 28. februar 2013 afholdt generalforsamling i Digterparken. Der var 17 fremmødte samt bestyrelsen (dog var formanden sygemeldt) Peter Churchill

Læs mere

Udgivet af EDR Århus Afdelingen Juli 2003 Nr. 3

Udgivet af EDR Århus Afdelingen Juli 2003 Nr. 3 Nyhedsbrev Udgivet af EDR Århus Afdelingen Juli 2003 Nr. 3 OZ2EDR 50. årgang Redaktionelt Dette er første udgave efter ændring af formen for udsendelse af information fra EDR Århus afdelingen til medlemmerne.

Læs mere

PLANLÆG DIT BESØG PLANLÆG DIT BESØG. ENTRÉ Se

PLANLÆG DIT BESØG PLANLÆG DIT BESØG. ENTRÉ Se PROGRAM 2015 INDHOLD 2 INDHOLD PLANLÆG DIT BESØG...4 DE NYE UDSTILLINGER...6 FÆNGSELSMUSEET ONLINE...8 RUNDVISNINGER OG FOREDRAG FOR GRUPPER...10 FERIE I FÆNGSELSMUSEET...12 ÅRHUNDREDETS FESTIVAL...14

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Efterår 2013

Biblioteket. Kurser for voksne Efterår 2013 Kurser for voksne Efterår 2013 1 Velkommen til bibliotekets kurser Sønderborg tilbyder en række kurser, som henvender sig til kommunens voksne borgere. Kurserne er alle relevante i forhold til bibliotekets

Læs mere

Referat - Minutes of Meeting

Referat - Minutes of Meeting Referat - Minutes of Meeting Dansk Canadisk Amerikansk Venskabsforening Møde Generalforsamling Dato 12. marts 2011 Sted Deltagere Referent Antal sider HornstrupCenteret, Kirkebyvej 33, Vejle 22 medlemmer

Læs mere

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet.

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet. IT- Kurser efterår 2011 Mandag kl. 10-19 KulturArkaden Tirsdag kl. 10-19 Sydhavnsvej 6 Onsdag kl. 13-19 4760 Vordingborg Torsdag kl. 10-19 Telefon: 55 36 38 00 Fredag kl. 10 17 Lørdag kl. 10 14 I perioden

Læs mere

Referat Generalforsamling i Gammel Garder, 16. marts 2013, på Holbæk Vandrehjem

Referat Generalforsamling i Gammel Garder, 16. marts 2013, på Holbæk Vandrehjem Referat Generalforsamling i Gammel Garder, 16. marts 2013, på Holbæk Vandrehjem 1. valg af dirigent Johnny Gybel blev valgt som dirigent med applaus og kunne efterfølgende bekræfte at Generalforsamlingen

Læs mere

udarbejdet af Chris K. Mienert, CFU UC Syddanmark for

udarbejdet af Chris K. Mienert, CFU UC Syddanmark for Indholdsfortegnelse Grundlæggende om lån af e-bøger hos CFU... 2 Søg og book e-bøger i mitcfu... 3 Søg e-bogstitler... 4 Brug filter... 5 E-bogs ikonet... 6 Bestil materialet... 7 Booking-kurv (indkøbsposen)...

Læs mere

Gentofte-Vangede IF seniorklubs generalforsamling.

Gentofte-Vangede IF seniorklubs generalforsamling. Gentofte-Vangede IF seniorklubs generalforsamling. Referat af ordinær generalforsamling den 23 juni 2016 Sted : Gentofte-Vangede IF`s lokaler Mosebuen 28B 2820 Gentofte Fremmødte : 17 deltagere plus bestyrelse

Læs mere