Koncept 3, Skan og find det usete

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Koncept 3, Skan og find det usete"

Transkript

1 Koncept 3, Skan og find det usete Hvis en hjemmeside først optræder på side 10 i google søgeresultat er den praksis usynlig fordi meget få brugere bladrer om på side 10 i et søgeresultat. Tilsvarende er stor del af vores materialer på et bibliotek usynlige fordi de ikke befinder sig hvor brugeren forventer at de skal være nemlig på en tydeligt markeret hylde i udlånet. Den oprindelige idé var den her: IDE#6 skan og find det usete Beskrivelse: Brugeren står ved en hylde og skanner en stregekode og får oplyse de bøger som ikke står på hylden pt. Det kan være bøger som er udlånt ofte de nyeste mest populære bøger indenfor emnet/genren. Det kan være bøger som er hjemme på andre filialer eller placeret andetsted i biblioteket: stort format magasin. Type: mobil Formål: Brugerne finder ofte frem til en hylde med bøger om det emne som de er interesserede i. Men det som står på hylden på et givent tidspunkt repræsenterer kun toppen af isbjerget i forhold til hvad biblioteket har at byde indenfor emnet/genren. På den her måde for vi en større del af samlingen i spil som gerne skulle føre til flere udlån. Målgruppe: alle brugere af biblioteket specielt dem som går efter et specifikt emne, f.eks. studerende som skal lave en opgave. Med uddybende kommentarer her -R Mange forskellige opstillinger (og lokalt forskellige opstillinger) gør det vanskeligt at konkludere sammenhængen mellem materiale og hylde. +V Stor værdi i at få depot/magasin-materialer bedre i spil. Tanker: Konceptet er udelukkende til implementering i biblioteksrummet. Idéen egner sig godt til AR. Hvis man istedet for at skanne materialet måske skanner HYLDEN, kan det være den bedre kan lade sig gøre og giver mere mening? Biblioteket kunne evt. udlevere tablets, som man kunne se hylden igennem. Det blev brugt som afsæt til yderligere idégenerering udefra konceptet hvordan kan hjælpe brugeren med at blive opmærksom på og finde de usynlige materialer dvs. de materialer som ikke står på hylden foran hende men som hører hjemme på den hylde. F.eks. krimier hvis brugeren står foran en krimihylde. De usynlige materier kommer i følgende varianter: 1. Udlånte materialer 2. Digitale materialer f.eks. ebøger. 3. Materialer som står i lukket magasin eller depot. 4. Materialer som står i udlånet men opstillet efter en anden logik f.eks. stort format. Alt andet lige vil de mest spændende og nyeste materialer typisk være udlånt så de usynlige materialer er ofte mere interessante og relevante end det man kan se på hylden.

2 Brugerne De fleste brugere bruger det fysiske rum helt eller delvist i deres søgning efter materialer. De kan have adfærd som at: Græsse hvor det går rundt på biblioteket og lader sig inspirere. Overvåge bestemte hylder som de ser på ved hvert besøg for at se om der er kommet noget nyt de ikke har læst før. Søge efter bestemte emner hvor de veksler mellem at søge basen og undersøge hylderne. F.eks. hvis de skal finde noget om programmering specielt PHP så finder de en bog PHP programmering i bibliotekets base og bagefter undersøger den den hylde bogen stod på og opdager at der findes mange andre bøger om det samme og relaterede emner. Løsningerne skal derfor understøtte brugen af det fysiske biblioteksrum til at orientere sig i vores samling. Formål for biblioteket. Større udlån. All erfaring viser at når materialer bliver synlige så bliver de lånt mere ud. Markedsføring. Når alle de bedste materialer er udlånt og de gamle kedelige står på hylderne så for besøgende, specielt ikke biblioteksbrugere det indtryk at der kun findes kedelige materialer på biblioteket. Markedsføring af digitale materialer. Brugerne bliver mere selvhjulpne. Løsningerne Under idegeneringen kom der forslag til mange løsninger som her er opdelt efter teknisk sværighedsgrad: Teknisk nemme løsninger: Dummy materiale på hylden. For de nyeste altid udlånte materialer laves der en fysisk dummy materiale som står på hylden. Dummy materialet indeholder forside og anden beskrivelse af materialet. Derudover indeholder materialet en QR kode som fører hen til en evt. digtal udgave af materialet og en QR kode som gennemfører en reservering af materialet. QR-kode plakat. Et plakat med forsiderne af materialer som vi har en digital udgave af. F.eks en plakat med top 100 film på filmstriben ved siden af filmene i det fysiske bibliotek. Til hvert materiale er der knyttet en QR kode som tager en hen til filmen. Teknisk middel svære løsninger. QR kode på hylden kalder frem informationer om de usynlige materiale i en app. App viser følgende informationer: 1. Liste over udlånte materialer som ville stå på den hylde hvis de var hjemme. Evt. rankeret efter ratings, anmeldelser, udlånstal eller lignende.

3 2. Liste over materialer som kunne stå på den her hylde og er hjemme men befinder sig et andet sted, bogvogn, magasiner anden opstilling. 3. Liste over digitale materialer som ville stå på den her hylde hvis de fysiske. 4. Kort over biblioteket som viser alternative placeringer af samme slags materialer i forhold til hvor man står, stort format, depot osv. En mere teknisk svær variant af den her app kunne skanne det enkelte materiale og give brugeren ovennævnte informationer. Men informationer kunne så målrettes mere i forhold til det materiale som er skannet. F.eks. vise udlånte bøger at samme forfatter eller om samme emne først på udlånte materialer listen. Teknisk svære løsninger En augmented reality version af QR kode på hylden appen. Lånereren ser på hylden i gennem en tablet. Når tableten fanger QR koden på hylden så vises de usynlige bøger på tabletten som om de stod på hylden. Brugeren kan på den måde lynhurtig se på bibliotekets rejsebøger gennem tabletten og se at der findes en Turen går til Vietnam bog som står nede i depotet.

4 Koncept plakat Her nedenunder er konceptplakat for en af løsningerne: Skanne QR-kode på hylden. Beskrivelse af idé Brugeren skanner en QR kode på hylden i biblioteket med en App. App kalder frem informationer om de usynlige materialer. App viser følgende informationer: 1. Liste over udlånte materialer som ville stå på den hylde hvis de var hjemme. Evt. rankeret efter ratings, anmeldelser, udlånstal eller lignende. 2. Liste over materialer som kunne stå på den her hylde og er hjemme men befinder sig et andet sted, bogvogn, magasiner anden opstilling. 3. Liste over digitale materialer som ville stå på den her hylde hvis de var fysiske materialer. F.eks. ebogs udgaven af Hundehoved vises hvor Hundehoved står fysisk i biblioteket. 4. Kort over biblioteket som viser alternative placeringer af samme slags materialer i forhold til hvor man står, stort format, depot osv. En mere teknisk svær variant af den her app kunne skanne det enkelte materiale og give brugeren ovennævnte informationer. Men informationer kunne så målrettes mere i forhold til det materiale som er skannet. F.eks. vise udlånte bøger at samme forfatter eller om samme emne først på udlånte materialer listen. Målgrupper De forskellige lister som appen viser vil appellere til forskellige målgrupper. En liste over udlånte materialer vil appellere til brugere som regelmæssigt besøger biblioteket og opholder sig i det i stykke tid. De vil gerne reservere det og få materialet en anden gang. Det vil være en som Flemming men også Sherin, Gudrun og Kristine. Til gengæld vil de andre funktioner som hjælper til med at finde materialet her og nu enten digitalt eller gemt i magasiner og lignende appellere til brugere som har specifikke behov her og nu, f.eks. skoleelever som skal lave opgave. Eksempler på personas er Lene og Sherin. Derudover kunne man bruge appen til markedsføring. Dels af digitale tjenester over for eksisterende brugergrupper men også til at vise ikke-brugere at der findes mere på biblioteket end de tror. Her er specielt Stig ( Jeg køber mit materiale selv ) og John ( Specielle behov ) relevante. Hvordan hjælper idéen brugeren. Brugerne bliver gjort opmærksomme på den store mængde materiale biblioteket rent faktisk har indenfor et emne eller genre som ikke er umiddelbart synlig der hvor brugeren forventer at finde materialet. Partnere Danmarks Digitale Bibliotek DBC

5 Hvem står for driften Bibliotekerne Danmarks Digitale Bibliotek Hvad er det nye ved idéen De usynlige materialer har kun været tilgængelige ved søgning på hjemmesiden eller spørge personalet. Men man kan ikke søger efter noget eller spørge efter noget hvis man ikke ved at det findes. Det her er første gang at man kobler fremfinding af materialer i basen med den tilsvarende fysiske placering af materialet i biblioteket. Tre forslag til hvad der skal arbejdes yderligere med for at styrke idéen. Undersøge hvordan man kan sætte det her i system så det bliver en overkommelig arbejdsopgave at håndtere det for bibliotekets personale. Undersøge i hvilken rækkefølge materialet skal præsenteres i appen. Undersøge usability så det her bliver nemt at bruge.

6 Brugerhistorier Persona: Flemming (biblioteksentusiasten) Flemming er en ivrig biblioteksbruger som læser rigtig meget. Han har derfor ofte det problem at han har læst alle de spændende bøger indenfor de områder som har interesserer sig for. Der er nu blevet forår og tid til at gå i haven. Han vil derfor gerne se om der er kommet nogle nye havebøger. Han er specielt intresseret i dyrkning af roser. Han går hen til hylden for havebøger men det ser lidt halvkedeligt ud. Alle de nye havebøger er udlånt og de få spændende havebøger som er tilbage har han læst. Der er slet ikke noget relevant om dyrkning af roser. Han tager derfor sin tablet-pc frem, tænder for Find mere appen og skanner QR koden på hylden. Han vil gerne se bøger som er udlånt han kan godt vente i et par uger på den kommer hjem hvis den ser interessant ud, men han vil også se de bøger som er placeret andre steder i biblioteket. Denne gang var der god gevinst. Der var en spændende bog om indretning af engelske haver som var udlånt men kom hjem om to uger. Flemming trykker på reserveringsknapen i appen og reserverer den med det samme. Der var også en gammel klassiker om rosedyrkning i magasin som han slet ikke var klar over at biblioteket havde. Han kontakter personalet og får den udleveret. Og som bonus var der en ny bog rosedyrkning som stod på udstillingshylden for de nye bøger. Den skynder Flemming sig at låne og tage med hjem.

7 Persona: Sherin (arbejdsbien) Sherin er i gang med at lave en opgave om planeten Venus på sit studie. Hun har lidt travlt, der er kun en uge til at hun skal aflevere opgaven. Hun har fået anbefalet en bog af sin lærer, men skal gerne bruge flere bøger. Hjemmefra har hun søgt på hjemmesiden og set at den bog læreren har anbefalet er hjemme. Hun går til hylden og finder bogen. Der var bøger om andre planeter men ikke nogen om Venus. Hun tænder derfor for Find mere -app en på sin tablet-pc og skanner QR-koden på hylden. Hun har kun en uge til at lave opgaven, så derfor vælger hun kun at se de materialer som er hjemme. App en viser hende at der står en rigtig god bog om Venus i stort format. Der er også en relevant film om Venus i filmsektionen, og en helt ny E-bog som man kan hente på nettet. Sherin er rigtig glad nu har hun materiale nok til at lave opgaven om Venus.

Forretningsmodel for konceptet: Skan og find det usete

Forretningsmodel for konceptet: Skan og find det usete Forretningsmodel for konceptet: Skan og find det usete Forretningsmodel-forslaget er baseret på modellen Business Model Canvas, og der refereres i teksten til projektets personas og brugertyper af mobilt

Læs mere

Formidling på mobile enheder Workshop omkring koncepter

Formidling på mobile enheder Workshop omkring koncepter Formidling på mobile enheder Workshop omkring koncepter Workshop afholdt i Århus og Kolding Forår 2012 Koncept Workshop 1 Indholdsfortegnelse Baggrund...4 Personas og målgrupper...4 Sammenfatning...5 KU#1

Læs mere

Engelsk litteratur på børnebiblioteket: Rapport og idékatalog til børnebiblioteket

Engelsk litteratur på børnebiblioteket: Rapport og idékatalog til børnebiblioteket 2009 Engelsk litteratur på børnebiblioteket: Rapport og idékatalog til børnebiblioteket i Esbjerg Stine Hove Nielsen Danmarks Biblioteksskole Aalborg 2 Engelsk litteratur på børnebiblioteket: Rapport og

Læs mere

Øvelse 3. Interview. Udarbejdet for Menneske-Maskin Dialog ved DTU. Januar 2002

Øvelse 3. Interview. Udarbejdet for Menneske-Maskin Dialog ved DTU. Januar 2002 Øvelse 3 Interview Udarbejdet for Menneske-Maskin Dialog ved DTU Januar 2002 Udarbejdet af Gruppe 18 ved Ida Cecilie Willemoes-Wissing og Jonas Rabbe Indhold 1. Fremgangsmåde 3 1.1. Anvendt metode 3 1.2.

Læs mere

Manual til markedsføring af mobile løsninger

Manual til markedsføring af mobile løsninger Manual til markedsføring af mobile løsninger Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1.1. Introduktion til markedsføring 1.2. Opgaver og begreber Før markedsføringen I forbindelse med markedsføringen 1.3. Hvordan

Læs mere

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011 : Transskription af interview d. 14. december 2011 Interviewer (I) 5 Respondent (R) Bemærk: de tre elever benævnes i interviewet som respondent 1 (R1), respondent 2 (R2) og respondent 3 (R3). I 1: jeg

Læs mere

Lær IT på biblioteket

Lær IT på biblioteket Lær IT på biblioteket Program for forår 2014 Kik ind i bibliotekets IT-værksted på eller på. Her kan du få hjælp til at komme videre. Og du kan møde andre begyndere. Filmstriben- hvad er det? Hvordan bruger

Læs mere

Hvad har HBÅ lært af undersøgelsen

Hvad har HBÅ lært af undersøgelsen Hvad har HBÅ lært af undersøgelsen Indledningsvis skal det bemærkes, at Handelshøjskolens Bibliotek i Århus (HBÅ) adskiller sig på en del områder fra de tre andre biblioteker, som vi har arbejdet sammen

Læs mere

Evaluering Projekt MIX

Evaluering Projekt MIX Evaluering Projekt MIX MIX din læsning og få lyst til mere var arbejdstitlen på dette projekt udført i samarbejde mellem Greve, Hvidovre og Køge Biblioteker. Det endelige brand er MIX og det nyudviklede

Læs mere

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1 Spørgeskema elever i. klasse Eleverne blev bedt om at skrive tre fordele og tre ulemper om hvert punkt. Det gik nemt med fordele, men en del elever havde svært ved at finde ulemper. Hvis eleverne ikke

Læs mere

Idékatalog til Personalisering 2.0

Idékatalog til Personalisering 2.0 Idékatalog til Personalisering 2.0 Indholdsfortegnelse Introduktion...3 Click in a box...4 Personaliseret profil udfra persondata...7 Deling på tværs af (sociale) medier...8 Rating og anbefaling...11 Monty

Læs mere

Affiliate marketing for nybegyndere

Affiliate marketing for nybegyndere Affiliate marketing for nybegyndere En gratis e-bog om affiliate marketing skrevet af: Dennis V. Kjærgaard Forord Hvad kan du forvente af denne e-bog Denne e-bog har jeg valgt at skrive og udgive gratis.

Læs mere

BibMobil brugertest Forår 2010

BibMobil brugertest Forår 2010 BibMobil brugertest Forår 2010 Version 1.0 Silkeborg Bibliotekerne forår 2010 Version 1.0 Karen Thomsen og Ulla Andersen Indhold BibMobil brugertest forår 2010... 5 BibMobil projektet... 5 Formål... 5

Læs mere

Afsluttende projekt(kom/it): E-learning Hjemmeside om ballonprojekt Af: Kevin, Martin og Sara

Afsluttende projekt(kom/it): E-learning Hjemmeside om ballonprojekt Af: Kevin, Martin og Sara Afsluttende projekt(kom/it): E-learning Hjemmeside om ballonprojekt Af: Kevin, Martin og Sara Roskilde Teknisk Gymnasium Dato 02/04/13 08/05/13 Side 1 af 9 Indhold Problem... 3 Overvejelser... 3 Produkt...

Læs mere

10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN

10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN 10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN 10 tips til bedre ansøgninger til fonde Forord 3 Tip 1 - Skriv en kort og præcis ansøgning 4 Tip 2 - Søg støtte til et konkret projekt 5 Tip 3 -

Læs mere

De 58 vigtigste ting, der sender dig til toppen af søgemaskinerne.

De 58 vigtigste ting, der sender dig til toppen af søgemaskinerne. Kære modtager af nyhedsbrevet. Tak fordi du har downloaded light-udgaven af Søgeoptimeringsrapporten. Jeg har valgt at vise de 10 mindst betydende parametre, nemlig parametrene 48 til 58, så du kan få

Læs mere

Digital trendspotting Konceptkatalog

Digital trendspotting Konceptkatalog Digital trendspotting Konceptkatalog _Digital Trendspotting Konceptkatalog _Digital Trendspotting Konceptkatalog 1. udgave 2010 ISBN 978-87-89860-97-8 Projekt udarbejdet af bibliotekerne i Århus, København,

Læs mere

Bilag 5 Interview og user tests med tre studerende

Bilag 5 Interview og user tests med tre studerende Bilag 5 Interview og user tests med tre studerende Vi interviewer tre studerende den 22. og 23. april 2014 efter aftale. Vores formål er efter user tests med hver af de studerende at få kendskab til deres

Læs mere

Silkeborg Bibliotekernes Afhentningssteder juni 2012

Silkeborg Bibliotekernes Afhentningssteder juni 2012 Silkeborg Bibliotekernes Afhentningssteder juni 2012 Afhentningssteder Halvårs evaluering Fokusgruppe og spørgeskema V. 1.0 Halvårs evaluering 1 Silkeborg Bibliotekernes Afhentningssteder juni 2012 Indholdsfortegnelse

Læs mere

KØGEBIB NEXTGEN CONNECT, CHILL & GROW. Process Paper. Group: Dk3 Charlotte Elvira Rasmussen Jennifer Venia Olsen Stephan Christensen

KØGEBIB NEXTGEN CONNECT, CHILL & GROW. Process Paper. Group: Dk3 Charlotte Elvira Rasmussen Jennifer Venia Olsen Stephan Christensen KØGEBIB NEXTGEN CONNECT, CHILL & GROW Process Paper Group: Dk3 Charlotte Elvira Rasmussen Jennifer Venia Olsen Stephan Christensen Module: T2013 Prototype: www.guesswhat.dk/nextgen/ 1 INDLEDNING Køge Bibliotek

Læs mere

Det brugervenlige elektroniske bibliotek. Midtvejsrapport for www.silkeborg-bibliotek.dk

Det brugervenlige elektroniske bibliotek. Midtvejsrapport for www.silkeborg-bibliotek.dk Det brugervenlige elektroniske bibliotek Midtvejsrapport for www.silkeborg-bibliotek.dk Det brugervenlige elektroniske bibliotek Midtvejsrapport for www.silkeborg-bibliotek.dk UNI C 17. september 2002

Læs mere

Brugerundersøgelse af bibliotek.dk

Brugerundersøgelse af bibliotek.dk Brugerundersøgelse af bibliotek.dk - med forslag til opfølgning Oktober 2011 DBC Brugerundersøgelse 2011 Indledning... 3 Kort resumé af undersøgelsen 2011... 3 Metode antal besvarelser - fejlkilder...

Læs mere

Køge Kommunes Biblioteker. Biblioteksbrugerne i Ejby og Bjæverskov undersøgelse af brugerne og deres benyttelse af Ejby og Bjæverskovs biblioteker

Køge Kommunes Biblioteker. Biblioteksbrugerne i Ejby og Bjæverskov undersøgelse af brugerne og deres benyttelse af Ejby og Bjæverskovs biblioteker Køge Kommunes Biblioteker Biblioteksbrugerne i Ejby og Bjæverskov undersøgelse af brugerne og deres benyttelse af Ejby og Bjæverskovs biblioteker Rapport 3. december 2009 Udarbejdet af Anne Sophie Olsen

Læs mere

Sådan kommer du i gang med at bruge video

Sådan kommer du i gang med at bruge video Sådan kommer du i gang med at bruge video INDHOLD INDLEDNING... 3 DERFOR SKAL DU I GANG MED AT BRUGE VIDEO... 4 OVERVEJELSER... 5 SOCIALE MEDIER... 5 YOUTUBE... 6 OPDATER OFTE... 6 UDSTYR... 6 HVAD SÅ

Læs mere

SYNLIGGØR DINE KOMPETENCER. Jacob Høedt Larsen Bastian Lind

SYNLIGGØR DINE KOMPETENCER. Jacob Høedt Larsen Bastian Lind SYNLIGGØR DINE KOMPETENCER Jacob Høedt Larsen Bastian Lind 1.oplæg oktober 2009 Er du dig selv på nettet? Bliv det på 2 timer om ugen Bliv en del af Din Online Profil Denne e-bog er til dig, der vil opbygge

Læs mere

Fokusgruppe-test Oktober 2006

Fokusgruppe-test Oktober 2006 Fokusgruppe-test Oktober 2006 i projekt: Den selvbetjente biblioteksfilial Ubetjent åbningstid i lokalbiblioteket Projektets titel: Den selvbetjente biblioteksfilial Afholdelse af udvidet fokusgruppe test

Læs mere

Brugerundersøgelse af bibliotek.dk

Brugerundersøgelse af bibliotek.dk Brugerundersøgelse af bibliotek.dk - med forslag til opfølgning Oktober 2009 Dansk BiblioteksCenter Brugerundersøgelse 2009 Indledning... 3 Resume af undersøgelsen 2009... 3 Metode antal besvarelser -

Læs mere

BibMobil model. Version 1.0

BibMobil model. Version 1.0 BibMobil model Version 1.0 Indhold Modelarbejdet... 3 Brugerundersøgelsen... 3 Hvad siger brugerne?...3 Konklusioner af brugerundersøgelserne...4 Implementation... 5 Applikation eller hjemmeside...5 Valgte

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere