Vandundersøgelse - Olie og fedt - Ekstraktion med tetrachlorethen og måling ved infrarødspektrofotometri

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vandundersøgelse - Olie og fedt - Ekstraktion med tetrachlorethen og måling ved infrarødspektrofotometri"

Transkript

1 2. udgave Godkendt: Vandundersøgelse - Olie og fedt - Ekstraktion med tetrachlorethen og måling ved infrarødspektrofotometri 1 Orientering og anvendelsesområde Denne metode beskriver en infrarød spektrofotometrisk (IR) metode til bestemmelse af olie og fedt i spildevand. Med metoden bestemmes enten totalindholdet af olie og fedt eller disse stofgrupper hver for sig (se pkt. 2). Metoden er anvendelig for måling af olie og fedt fra 0,1 til 50 mg/l. Opløseligheden af olie og fedt i vand varierer fra betydeligt under 1 mg/l op til adskillige mg/l. Prøver, som indeholder dispergeret olie (olien er finfordelt ved hjælp af et overfladeaktivt stof), kan indeholde mere end 100 mg/l. For at denne metode skal kunne anvendes med god korrekthed og præcision, kræves, at de søgte organiske stoffer er jævnt fordelt i prøven. Under forudsætning af, at hele den udtagne prøvemængde tages i brug ved analysen, kan et acceptabelt resultat dog opnås, selv om olien eller fedtet ikke er jævnt fordelt i prøven. Til bestemmelse af gennemsnitskoncentrationen over en længere periode udtages ofte stikprøver, som sammenblandes til en blandingsprøve. Denne fremgangsmåde er uanvendelig ved olie- og fedtbestemmelse, fordi olie og fedt let fæstner sig på prøvetagningsapparaturet. Olie og fedt kan kun bestemmes ved stikprøver. Den foreliggende metode er ikke specifik for olie og fedt, men disse stofgrupper er defineret i henhold til metoden. Olie og fedt kan fysisk-kemisk inddeles i to grupper: upolære og polære stoffer. Den upolære gruppe omfatter bl.a. flertallet af de stoffer, som indgår i mineralolie, visse organiske opløsningsmidler, mineraloliedelen i smørefedt, petroleumsbaserede vokser m.fl. Den polære gruppe omfatter bl.a. animalsk og vegetabilsk fedt og fede olier (rapsolie m.fl.), den forsæbede del af smørefedt, mælkefedt, glykoler samt mange organiske opløsningsmidler (alkoholer, ketoner m.fl.), humusstoffer, visse bestanddele i mineralolie (højmolekylære aromatiske forbindelser) og overfladeaktive stoffer. Det skal bemærkes, at for at kunne sige noget kvalitativt om de stoffer, som bestemmes i henhold til metoden (f.eks. om det er fedt eller ej), må resultatet af analyser sættes i relation til prøvens oprindelse. 2 Princip Efter syretilsætning ekstraheres prøven med tetrachlorethen, og ekstraktets IR-absorption måles ved bølgetallene 2960 cm -1 og 2925 cm -1. Ved hjælp af søjlechromatografi gennem Florisil tilbageholdes polære stoffer på søjlen. Ved IR-spektrofotometri på gennemløbet bestemmes upolære stoffer. Absorptionen ved ovennævnte to bølgetal er erfaringsmæssigt et mål for stoffer, der i molekylstrukturen indeholder CH-, CH 2 - og CH 3 -grupper. Absorptionen sammenlignes med en standardprøve. Forskellen mellem totalindholdet af ekstraherbare stoffer og upolære stoffer er de polære stoffer.

2 Side 2 af 12 3 Definitioner Ved parameteren olie og fedt (totalindhold ekstraherbare stoffer) forstås det totale indhold af (organiske) stoffer, som kan ekstraheres fra prøven med tetrachlorethen, og som kan bestemmes kvantitativt ved IR-spektrofotometri i henhold til nærværende metode. Ved parameteren olie (upolære ekstraherbare stoffer) forstås den fraktion af olie og fedt, som opløst i tetrachlorethen kan passere gennem en Florisilsøjle, og som kan bestemmes kvantitativt ved IR-spektrofotometri i henhold til nærværende metode. Ved parameteren fedt (polære ekstraherbare stoffer) forstås forskellen mellem indholdet af olie og fedt og indholdet af olie. 4 Reagenser og standarder Alle anvendte kemikalier skal være af analysekvalitet. Til fremstilling af reagenserne anvendes destilleret eller demineraliseret vand, som overholder grade 1 i henhold til ISO Saltsyre, ca. 6 mol/l Bland en volumendel koncentreret saltsyre, HCl, (densitet = 1,19 g/ml) med en volumendel vand. 4.2 Magnesiumchlorid Magnesiumchlorid, MgCl Adsorbenter Florisil Mesh Partikelstørrelse 150 μm til 250 μm. For at opnå en ensartet kvalitet af Florisil anbefales det, at materialet inden brug tørres 16 timer ved 105 C. Materialet skal herefter opbevares i ekssikator Aluminiumoxid Aluminiumoxid, Al 2 O 3, neutral, aktivitetstrin 1 iht. Brockman. Egnet kornstørrelse er fraktionen 0,063-0,200 mm, svarende til mesh ASTM. Aluminiumoxid er hygroskopisk og skal opbevares i lukket beholder. 4.4 Tetrachlorethen C 2 Cl 4, uden infrarød absorption i området cm -1. Det er normalt nødvendigt at rense tetrachlorethen. Rensning kan f.eks. foretages med Florisil. Til 1,5 2 liter tetrachlorethen anvendes ca. 80 g Florisil (4.3.1). Blandingen rystes eller omrøres i en time, hvorefter tetrachlorethenet filtreres gennem et papirfilter. Filtreringen bør udføres umiddelbart efter rystningen, for at undgå at forureninger, som adsorberedes på Florisil, efter henstand på ny opløses i tetrachlorethen. Oprensningen fjerner tilsat stabiliseringsreagens. Oprenset tetrachlorethen er derfor begrænset holdbar. Tetrachlorethens kvalitet kontrolleres som angivet i pkt Bemærk! Følg nøje de sikkerhedsforskrifter m.m., som er anført i pkt NOTE: Tetrachlorethen kan anvendes uden forudgående oprensning, forudsat at tetrachlorethen til registrering af nullinje, fremstilling af kalibranter og reference ved den spektrofotometriske måling er udrystet med vand for at fjerne stabiliseringsreagens inden anvendelsen.

3 Side 3 af Natriumsulfat Natriumsulfat, Na 2 SO 4, vandfri. 4.6 Standardblanding Fremstil en blanding af lige volumendele n-hexadekan (C 16 H 34 ) og isooktan (C 8 H 18 ). 5,00 ml hexadecan og 5,00 ml isooktan afmåles med målepipette og blandes i et prøverør eller glaskolbe med indslebet prop. NOTE: Alternativt kan det stof eller den blanding af stoffer, som man ved findes i prøven, anvendes som standardblanding. Anvendelse heraf er en modifikation af nærværende metode, som kan anvendes til enkelte prøver eller projekter, men ikke som generel procedure. 4.7 Kalibreringsopløsning, ca. 1 mg/ml Afvej ca. 100 mg med en nøjagtighed på 0,1 mg af standardblandingen i en 100 ml målekolbe med indslebet glasprop. Fyld målekolben til mærket med tetrachlorethen. 5 Apparatur Alle glasvarer inklusive prøveflasker skal være absolut rene, frem for alt med hensyn til stoffer, som kan opløses i tetrachlorethen. Eksempel på rengøringsprocedure: Efter afvaskning og omhyggelig skylning i destilleret eller demineraliseret vand tørres glasset. Rester af organisk stof på glasset fjernes. Det kan f.eks. ske ved at gløde ved 450 C i minimum 3 timer. Alternativt kan skylles med tetrachlorethen efterfulgt af afdampning af rester af dette. Kuvetten til måling glødes ikke, se Opbevaring skal ske på et sted, hvor olie- eller fedtholdig luft ikke kan komme i kontakt med glasset. Slib, propper og haner må ikke smøres med hanefedt eller lignende midler. 5.1 Prøveflasker Til prøvetagning anvendes glasflasker med indslebet prop eller skruelåg, som er forsynet med teflonpakning. Passende størrelse er 0,5-2 liter. Plastflasker er ikke egnede som prøveflasker. 5.2 Skilletragte Størrelsen afpasses efter prøverumfanget. Skilletragte med rumfang op til 2 liter anvendes, og det anbefales at anvende udførelse med teflonhane. 5.3 Kromatografisøjle Søjlen bør være ca mm lang og have en indvendig diameter på ca. 10 mm. Den kan fremstilles af et glasrør, som trækkes ud til en spids i den ene ende. Se Figur 1.

4 Side 4 af 12 Figur 1. Kromatografisøjler 5.4 Glasuld Korttrådet glasuld anbefales til filtrering (6.6.2). 5.5 Tragt til filtrering For at mindske fordampningstab kan høje, smalle tragte anvendes (tragtrør til glasfilterdigler), se Figur 2. Figur 2. Tragtrør

5 Side 5 af Erlenmeyer-kolber Erlenmeyer-kolber, 50 ml og 100 ml, med indslebne glaspropper. 5.7 Rystemaskine Rystemaskine, som giver god blanding af prøve og ekstraktionsmiddel. 5.8 Centrifuge Centrifuge beregnet til 100 ml centrifugerør af glas og med en omdrejningshastighed, der kan reguleres, jf IR-spektrofotometer Registrerende instrument beregnet til måling i området cm Kuvetter Kuvetter af kvarts, 1 50 mm lysvej. Kuvetten skal skylles med tetrachlorethen før brug. 6 Fremgangsmåde 6.1 Prøvetagning Der udtages mellem 0,4 og 2 liter prøve i en glasflaske. Prøveflasken må højst fyldes ca % såfremt udrystning foretages i prøveflasken. Prøven skal udtages som stikprøve, jf. pkt. 1, og hele den udtagne prøve skal tages i arbejde ved analysen. Prøven skal straks efter udtagning sendes til laboratoriet til analyse. NOTE: Da det er vanskeligt at sikre sig, at olie og fedt er fordelt homogent i prøven, skal hele den udtagne prøvemængde analyseres. 6.2 Konservering og forbehandling Den udtagne prøvemængde bestemmes f.eks. ved at veje prøveflaske plus prøve og subtrahere vægten af flasken i tom tilstand. Vægten omregnes til volumen under hensyntagen til vandets massefylde, se NOTE 1. Dernæst tilsættes saltsyre (4.1) til ph 1-2 og prøven køles til 3 C ± 2 C for at forhindre eventuel mikrobiologisk nedbrydning af olie og fedt i prøven. Sædvanligvis er en tilsætning på 2 ml/l tilstrækkelig. Desuden tilsættes 50 g magnesiumchlorid (4.2) pr. liter prøve, se NOTE 2. NOTE 1: I denne metode anvendes en massefylde for vand på 1 mg/l. NOTE 2: Magnesiumchlorid tilsættes for at mindske emulsionsdannelse. Tilsætning kan undlades for prøver, der erfaringsmæssigt ikke giver emulsionsproblemer (f.eks. prøver, der ikke skummer, ikke indeholder synlig olie eller fedt, eller har et lavt indhold af suspenderet stof (< 20 mg/l)). 6.3 Sikkerhedsforanstaltninger (ad tetrachlorethen) Tetrachlorethen skal håndteres ifølge gældende regler. Tetrachlorethen er ikke brandfarligt, men kan ved stærk ophedning afgive den giftige gas fosgen. Tetrachlorethen skal håndteres med forsigtighed. Se endvidere leverandørbrugsanvisning. Alt arbejde med tetrachlorethen, som det beskrives i denne metode, skal foregå i stinkskab. Ved alt arbejde med tetrachlorethen skal beskyttelseshandsker anvendes for at beskytte huden og for at mindske optagelsen af tetrachlorethen gennem huden.

6 Side 6 af 12 Tetrachlorethen må ikke hældes ud i afløbet. Opløsningsmidlet opsamles i separate beholdere og behandles jf. gældende bestemmelser. 6.4 Udstyr og metodekontrol Renhedskontrol af tetrachlorethen Renhedsgraden i hver nyåbnet pakning med tetrachlorethen skal kontrolleres. Det er desuden anbefalelsesværdigt at udføre en renhedskontrol hver dag for at sikre, at forurening ikke er tilført fra andre kilder. Skyl både den ind- og den udvendige side af de kuvetter, der anvendes til fotometeret. Gennemløbskuvetter skylles kun indvendig. Fyld prøvekuvetten med tetrachlorethen. Registrér et spektrum mellem ca og 2700 cm -1 med luft som reference. Den absorptionstop, som findes ved 2925 cm-1, må ikke give et væsentligt blind-bidrag. I modsat fald skal tetrachlorethen renses som angivet i pkt Registrering af nullinie Kuvetten rengøres nøje med tetrachlorethen og fyldes dermed, hvorefter en nullinie registreres inden for området cm -1 med tetrachlorethen som reference. Signifikante toppe inden for dette interval tyder på forurening af tetrachlorethen eller kuvette. Årsagen til dette må bestemmes og elimineres, således at nullinien ved fornyet kontrol er lige og uden toppe. 6.5 Kalibrering Standardblandingen (4.6) anvendes til kalibrering, fordi den stemmer godt overens med et stort antal forureninger (se 9.7). NOTE 1: Såfremt en opgave kræver det, kan kalibreres ved hjælp af en standard bestående af det stof eller den blanding af stoffer, som man ved findes i prøven. Anvendelse heraf er en modifikation af nærværende metode, som kan anvendes til specifikke prøver eller opgaver, men ikke som generel procedure. Uanset om standardblandingen (4.6) eller andre stoffer anvendes som standard, går man ved kalibreringen ud fra en kalibreringsopløsning med koncentrationen ca. 1 mg/ml, tilberedt iht. anvisningerne i pkt Til kalibrering kan f.eks. anvendes følgende fortyndinger: Til 6 stk. 50 ml målekolber med indslebne glaspropper overføres følgende mængder kalibreringsopløsning (4.7) med pipette: 0,1 0,5 1,0 2,0 3,5 5,0 ml Som efter fortynding indeholder ca. 0,1 0,5 1,0 2,0 3,5 5,0 mg/50 ml Disse opløsningers absorbans måles med ren tetrachlorethen (6.4.1) som reference, som beskrevet i pkt (bemærk, at selv en nullinie skal registreres!), og spektret udmåles på følgende måde (se Figur 3):

7 Side 7 af 12 Figur 3 Figur 3 viser et spektrum af en olieprøve inden (punkteret linie) og efter kromatografering (heloptrukken linie). Fra basislinien måles absorbansen ved 2969 cm -1 (0,290) og 2925 cm -1 (0,420). Summen bliver da 0,710. Fra absorbansminimum ved cm -1 trækkes en vandret basislinie. Fra denne basislinie måles absorbanserne ved 2960 og 2925 cm -1. Summen af de to absorbanser beregnes. Der fremstilles en kalibreringskurve, hvor summen af de ovenfor angivne absorbanser afsættes mod kalibreringsopløsningernes nøjagtige indhold (mg standard/50 ml tetrachlorethen), altså i henhold til den foretagne indvejning (se pkt. 4.7). NOTE 2: Alternativt kan respons bestemmes ved at integrere absorbansen mellem 3000 cm -1 og 2800 cm Analyse Valg af analyseparameter Følgende parametre kan bestemmes med metoden: a) Olie og fedt b) Olie c) Fedt Vælg fremgangsmåde afhængig af, hvilken parameter der skal bestemmes på prøven.

8 Side 8 af 12 ad a) Olie og fedt: ekstraktion (6.6.2) og IR-spektrofotometrisk bestemmelse (6.6.4) ad b) Olie ekstraktion (6.6.2), kromotografering af ekstraktet (6.6.3) og IR-spektrofotometrisk bestemmelse (6.6.4) på gennemløbet. ad c) Fedt: beregnes ud fra målinger af a) Olie og fedt og b) Olie Ekstraktion Hele den konserverede prøve (6.2) ekstraheres på følgende måde: Kontrollér, at prøvens ph er mellem 1 og 2. Justér evt. med saltsyre (4.1). Overfør prøven til en skilletragt (NOTE 1). Ryst derefter den helt tømte prøveflaske med 50 ml tetrachlorethen (4.4) og overfør til skilletragten, se 8.1. Sæt proppen i, ryst, udlign eventuelle trykvariationer og spænd skilletragten fast i rystemaskinen. Ryst i 60 min. Tag skilletragten op efter udrystningen og lad faserne skille. Hvis en vis adskillelse af faserne (således at der kan aftappes ca. 25 ml tetrachlorethenfase) ikke er opnået inden ca. 2 h, må emulsionen og en eventuel separeret fase centrifugeres. Aftap direkte i centrifugerøret uden filtrering. Centrifugér prøven i ca. 10 min. ved et omdrejningstal, der ikke må overstige 0,8 gange det for vand tilladelige. Da tetrachlorethens densitet er 1,63 g/ml, er der risiko for, at centrifugerøret sprænges ved et højere omdrejningstal. Udtag tetrachlorethenfasen med pipette og filtrér som ovenfor anført. NOTE 2. Placér glasuld (5.4) i en tragt (5.5) og dæk glasulden med ca. 1 g vandfri natriumsulfat (4.5). Skyl såvel filter som natriumsulfat og tragt med ml tetrachlorethen, som kasseres. Tap dernæst ekstraktet (tetrachlorethenfasen) af gennem det skyllede filter og opsaml filtratet i en kolbe med indslebet prop (NOTE 3). NOTE 1: Alternativt kan ekstraktion foretages i prøveflasken. NOTE 2: Hvis det selv efter centrifugering ikke er muligt at opnå tilstrækkelig faseadskillelse til den IRspektrofotometriske bestemmelse, er analyse af prøven iht. denne metode ikke mulig. Forsøg ikke at foretage en måling, da det ikke vil være muligt at opnå pålidelige kvantitative resultater. NOTE 3: Eventuel emulsion må ikke aftappes gennem filtret Kromatografering Tilberedning af kromatografisøjlen (5.3). Hvis man anvender en søjle uden sinterplade, placeres lidt glasuld (5.4) i bunden af søjlen, hvorefter Florisil (4.3.1) fyldes i til en højde af ca. 10 cm. Søjlen pakkes løst for ikke at hæmme tetrachlorethenets gennemløb. Der hældes tetrachlorethen på søjlen, indtil ca. 10 ml er løbet igennem, og der ventes, indtil det ikke mere drypper fra søjlen. Tetrachlorethenekstraktet (6.6.2) sættes forsigtigt og portionsvis til den frisk tilberedte søjle. De første 10 ml (brug måleglas), der passerer søjlen, kasseres. Denne mængde er lidt mere, end hvad der tilbageholdes på søjlen.

9 Side 9 af 12 Derefter opsamles gennemløbet i en kolbe med indslebet glasprop. Der skal opsamles mindst så meget gennemløb, som bruges til fyldning af kuvetten (ca ml til en 40 mm kuvette.) NOTE: Mængden af ekstrakt, der påsættes kromatografikolonnen, kan tilpasses volumen af den valgte kuvette. Hvis en delmængde af ekstraktet anvendes, kan kromatografisøjlens højde og det volumen af gennemløb, der kasseres efter påsætning, reduceres i forhold til den andel af ekstraktet, der påsættes kromatografikolonnen IR-spektrofotometrisk bestemmelse Fyld prøvekuvetten med tetrachlorethenekstrakt og optegn dets spektrum inden for intervallet cm -1 med det rene tetrachlorethen som reference. Ekstraktet skal fortyndes, hvis absorbansen overstiger 1 (mindre end 10% transmission). Alternativt anvendes kortere lysvej til både prøver og kalibrering. Udmål spektret iht. afsnit 6.5 og beregn resultatet som angivet i pkt Resultat 7.1 Beregning Beregn de tre analyseparametre efter følgende formler: b1 x = 1,4 a b2 y = 1,4 a z = x-y d c d c e 50 e 50 hvor 1,4 = omregningsfaktor (se pkt. 8.3) x = olie og fedt i prøven, mg/l y = olie i prøven, mg/l z = fedt i prøven, mg/l a = rumfang prøve anvendt til ekstraktion, L b 1 = værdi aflæst på kalibreringskurven ud for absorbansen A for tetrachlorethenekstraktet (6.6.2), mg standard/50 ml tetrachlorethen b 2 = værdi aflæst på kalibreringskurven ud for absorbansen A for tetrachlorethengennemløbet (6.6.3), mg standard/50 ml tetrachlorethen c 1 = rumfang tetrachlorethenekstrakt (6.6.2) inden eventuel fortynding ved den IRspektrofotometriske bestemmelse (6.6.4), ml c 2 = rumfang tetrachlorethengennemløb (6.6.3) inden eventuel fortynding ved den IRspektrofotometriske bestemmelse (6.6.4), ml d 1 = total rumfang tetrachlorethenopløsning efter eventuel fortynding af c 1, ml

10 d 2 = total rumfang tetrachlorethenopløsning efter eventuel fortynding af c 2, ml e = total rumfang tetrachlorethen anvendt til ekstraktion (normalt 50 ml), ml Side 10 af 12 A = summen af IR-absorbanserne ved bølgetallene 2960 cm -1 og 2925 cm -1. Absorbansen af hver enkelt af disse to toppe er differensen mellem toppens absorbans og basisliniens absorbans. 7.2 Analyserapport Analyserapporten skal indeholde: Nøjagtig identifikation af prøven Henvisning til denne metode, Resultatet udtrykt i mg/l, afrundet som beskrevet nedenfor Resultater under 0,1 mg/l opgives som < 0,1 mg/l. Resultater over 50 mg/l opgives som > 50 mg/l. Resultater 0,1 10 mg/l opgives med 1 decimal. Resultater > 10 mg/l afrundes til nærmeste hele mg/l. Resultater opgives som: olie og fedt olie fedt Olie henholdsvis fedt kan eventuelt opgives som % af olie og fedt Oplysninger om, hvorvidt en anden standardblanding end (4.6) er anvendt Oplysninger om øvrige forhold, som kan have påvirket resultatet, herunder eventuelle afvigelser fra de beskrevne fremgangsmåder. 7.3 Korrekthed og præcision Metodens kvalitet er undersøgt ved en interlaboratorieundersøgelse (9.8). Korrekthed Metodens korrekthed er baseret på syntetiske prøver samt spildevand fra renseanlæg og slagteri. Olie og fedt: Middelgenfinding 97% varierende fra 93 til 102% (4 prøver). Olie: Middelgenfinding 95% varierende fra 94 til 95% (2 prøver). Repeterbarhed Repeterbarhedsstandardafvigelsen for olie og fedt er vurderet på baggrund af syntetiske prøver samt spildevand fra renseanlæg, slagteri og vaskeri. Olie og fedt: 0,02 mg/l ved koncentration 0,5 mg/l (1 prøve).

11 Side 11 af 12 0,6-3% i koncentrationsområdet fra 5 til 530 mg/l (5 prøver). Olie: For olie er repeterbarhedsstandardafvigelsen baseret på syntetiske prøver og spildevand fra renseanlæg og vaskeri. 0,01-0,05 mg/l ved koncentration <0,1 til 0,5 mg/l (2 prøver). 1 3% i koncentrationsområdet fra 5 til 530 mg/l (3 prøver). Reproducerbarhed Olie og fedt: Reproducerbarhedsstandardafvigelsen for olie og fedt er vurderet på baggrund af syntetiske prøver samt spildevand fra renseanlæg, slagteri og vaskeri. 0,2 mg/l ved koncentration 0,5 mg/l (1 prøve). 9-26% i koncentrationsområdet fra 5 til 530 mg/l (5 prøver). Olie: For olie er reproducerbarhedsstandardafvigelsen baseret på syntetiske prøver og spildevand fra renseanlæg og vaskeri. 0,1 mg/l ved koncentration 0,5 mg/l (1 prøve). 7 9 (14)% i koncentrationsområdet fra 5 til 530 mg/l (2(3) prøver). Detektionsgrænse: Detektionsgrænse (3 * s r ) er 0,1 mg/l for både olie og fedt samt olie. 8 Kommentarer 8.1 Olie og fedt har stor evne til at hæfte sig på glassider. Er prøven opbevaret længere tid i en flaske, tiltager vedhæftningen. Hvis lavt olieindhold skal bestemmes, kan udbyttet blive mindre end 50%, hvis ikke flasken skylles omhyggeligt med den tetrachlorethen, som anvendes ved ekstraktionen. 8.2 Ved indhold under 50 mg/l har forsøg vist, at én ekstraktion sædvanligvis er tilstrækkelig for at få 95 99% udbytte af en tilsat olie. Udbyttet falder med stigende indhold af olie og fedt. 8.3 I DS/R 209:2006 og tidligere udgaver anvendes kalibrering i forhold til en blanding af hexadecan+isooctan+benzen (3+3+2). Benzen er af arbejdsmiljømæssige hensyn udeladt i nærværende metode. For at sikre sammenlignelighed mellem resultater opnået med DS/R 209:2006 og nærværende metode, er en faktor 1,4 indsat i beregningen (pkt. 7.1). Faktoren skyldes vægtandelen af hexadecan+isooctan i nærværende metodes kalibreringsblanding (1,00) i forhold til de to stoffers vægtandel i kalibreringsblanding i DS/R 209:2006 og tidligere udgaver (0,714).

12 9 Litteratur Side 12 af Anonym, Methods for the analysis of oil in water and soil. Strichting Concawe, Report N. 9/72 (Concawe, van Hogenhoucklaan 60, the Hague, 2018 Netherlands). 9.2 ASTM D : Standard test method for oil and grease and petroleum hydrocarbons in water, Carlberg, S R and Skarstedt, C B, Determination of small amounts of non-polar hydrocarbons (oil) in sea water. I Cons int Explor Mer, 34 (3): Lindgren, C G, Measurement of small quantities of hydrocarbons in water. J Am Wat Wks Assn, 49: Mallevialle, J, Measurement of hydrocarbons in water: Application to cases of surface water pollution. Water Research 8: Scholl, F und Fuchs, H, Bestimmung vom Mineralölspuren in Wasser. Bosch Tech Berichte, 2: Simard, R G, Hasegawa, I, Bandaruk, W and Headington, C E, Infrared spectrophotometric determination of oils and phenol in water. Analyt Chem 23: Miljøstyrelsens Referencelaboratorium: Metodeafprøvning Olie og fedt i spildevand. Interlaboratoriundersøgelser 2005, Rapport, 28. september 2005.

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger FORKLÆDE

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger FORKLÆDE Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger FORKLÆDE Emne: Resultatet af referencelaboratoriets arbejde med analysemetode for olie og fedt i spildevand Nedenstående

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Metodeafprøvning Olie/fedt i spildevand Interlaboratorieundersøgelse 2005

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Metodeafprøvning Olie/fedt i spildevand Interlaboratorieundersøgelse 2005 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Metodeafprøvning Olie/fedt i spildevand Interlaboratorieundersøgelse 2005 Miljøstyrelsen Rapport September 2005 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Metodeafprøvning

Læs mere

Kædens længde kan ligger mellem 10 og 14 carbonatomer; det mest almindelige er 12.

Kædens længde kan ligger mellem 10 og 14 carbonatomer; det mest almindelige er 12. Kemi laboratorieforsøg 9.2 Anioniske surfaktanter Anioniske surfaktanter er vaskeaktive stoffer, der har en hydrofob ende og en hydrofil ende. Den hydrofile ende er negativt ladet, dvs. en anion. Da der

Læs mere

0 Indhold. Titel: Klorofyl a koncentration. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1

0 Indhold. Titel: Klorofyl a koncentration. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1 Titel: Klorofyl a koncentration Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stiig Markager og Henrik Fossing TA henvisninger TA. nr.: M07 Version: 1 Oprettet: 20.12.2013 Gyldig fra: 20.12.2013 Sider: 10

Læs mere

Bestemmelse af koffein i cola

Bestemmelse af koffein i cola Bestemmelse af koffein i cola 1,3,7-trimethylxanthine Koffein i læskedrikke Læs følgende links, hvor der blandt andet står nogle informationer om koffein og regler for hvor meget koffein, der må være i

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium. Etablering af metode til måling af olie/fedt i spildevand - Forundersøgelse. Miljøstyrelsen

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium. Etablering af metode til måling af olie/fedt i spildevand - Forundersøgelse. Miljøstyrelsen Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Etablering af metode til måling af olie/fedt i spildevand - Forundersøgelse Miljøstyrelsen Rapport April 2004 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Etablering af metode

Læs mere

Metoder til bestemmelse af olie/fedt og mineralsk olie af Ulla Lund

Metoder til bestemmelse af olie/fedt og mineralsk olie af Ulla Lund NYT FRA 2006/1 Metoder til bestemmelse af olie/fedt og mineralsk olie af Ulla Lund Udledningstilladelser for vegetabilsk og animalsk olie/fedt og mineralsk olie har hidtil henvist til enten DS/R 208 eller

Læs mere

Teknisk anvisning for marin overvågning

Teknisk anvisning for marin overvågning NOVANA Teknisk anvisning for marin overvågning 2.3 Klorofyl a Britta Pedersen H Afdeling for Marin Økologi Miljøministeriet Danmarks Miljøundersøgelser 2.3-1 Indhold 2.3 Klorofyl-a 2.3-3 2.3.1 Formål 2.3-3

Læs mere

Jernindhold i fødevarer bestemt ved spektrofotometri

Jernindhold i fødevarer bestemt ved spektrofotometri Bioteknologi 4, Tema 8 Forsøg www.nucleus.dk Linkadresserne fungerer pr. 1.7.2011. Forlaget tager forbehold for evt. ændringer i adresserne. Jernindhold i fødevarer bestemt ved spektrofotometri Formål

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Farvetal

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Farvetal Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Farvetal Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport December 2004 Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Farvetal

Læs mere

Biokemisk oxygenforbrug over 5 døgn (BOD 5 ) på lavt niveau med tilsætning af N-allylthiourea

Biokemisk oxygenforbrug over 5 døgn (BOD 5 ) på lavt niveau med tilsætning af N-allylthiourea 1. Omfang og anvendelsesområde Biokemisk oxygenforbrug over 5 døgn (BOD 5 ) på lavt niveau med tilsætning af N-allylthiourea 2. udgave Godkendt: 28-05-2019 Denne metode beskriver måling af biokemisk oxygenforbrug

Læs mere

Kemiøvelse 2 1. Puffere

Kemiøvelse 2 1. Puffere Kemiøvelse 2 1 Puffere Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse er tilpasset kemiundervisningen på modul 3 ved bioanalytikeruddannelsen. Kemiundervisningen i dette modul indeholder blandt andet

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN/ISO metoder

Betydning af erstatning af DS metoder med EN/ISO metoder By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN/ISO metoder Farvetal Opdatering af rapport (2004) By- og Landskabsstyrelsen Rapport Juni 2010 Betydning af

Læs mere

Olie og fedt. Analysemetode. Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger

Olie og fedt. Analysemetode. Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger Olie og fedt Analysemetode Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger Titel: Olie og Fedt. Analysemetode Resume: Miljøstyrelsens vejledning nr. 2, 2006 (Tilslutningsvejledningen) anbefaler,

Læs mere

Kvantitativ bestemmelse af reducerende sukker (glukose)

Kvantitativ bestemmelse af reducerende sukker (glukose) Kvantitativ bestemmelse af reducerende sukker (glukose) Baggrund: Det viser sig at en del af de sukkerarter vi indtager med vores mad er hvad man i fagsproget kalder reducerende sukkerarter. Disse vil

Læs mere

Styrelsen for Vand- og Naturforvaltnings Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Styrelsen for Vand- og Naturforvaltnings Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Styrelsen for Vand- og Naturforvaltnings Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Styrelsen for Vand- og Naturforvaltnings Referencelaboratorium cc:

Læs mere

Puffere. Øvelsens pædagogiske rammer. Sammenhæng. Formål. Arbejdsform: Evaluering

Puffere. Øvelsens pædagogiske rammer. Sammenhæng. Formål. Arbejdsform: Evaluering 1 Puffere Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse er tilpasset kemiundervisningen på modul 3 ved bioanalytikeruddannelsen. Kemiundervisningen i dette modul indeholder blandt andet syrebaseteori

Læs mere

Kemiøvelse 2 C2.1. Puffere. Øvelsens pædagogiske rammer

Kemiøvelse 2 C2.1. Puffere. Øvelsens pædagogiske rammer Kemiøvelse 2 C2.1 Puffere Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse er tilpasset kemiundervisningen på modul 3 ved bioanalytikeruddannelsen. Kemiundervisningen i dette modul indeholder blandt

Læs mere

Bilag til Kvantitativ bestemmelse af glucose

Bilag til Kvantitativ bestemmelse af glucose Bilag til Kvantitativ bestemmelse af glucose Det synlige formål med øvelsen er at lære, hvorledes man helt præcist kan bestemme små mængder af glucose i en vandig opløsning ved hjælp af målepipetter, spektrofotometer

Læs mere

Kvantitativ bestemmelse af glukose

Kvantitativ bestemmelse af glukose Kvantitativ bestemmelse af glukose Baggrund: Det viser sig at en del af de sukkerarter, vi indtager med vores mad, er, hvad man i fagsproget kalder reducerende sukkerarter. Disse vil i en stærk basisk

Læs mere

Serietest LCW 510 Klor/Ozon

Serietest LCW 510 Klor/Ozon VIGTIGT NYT! Det aktuelle udgavenummer er nu angivet ved analyseproceduren eller aflæsning. Se venligst punktet Bemærk (se nedenfor). Serietest Princip Oxidationsmidler reagerer med diethyl-p-phenylendiamin

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Til: Styringsgruppen for Miljøstyrelsen Referencelaboratorium cc: Fra: Kirsten Jebjerg Andersen Dato: 16. marts 2005 Emne: Bestemmelser

Læs mere

Dialyse og carbamidanalyse

Dialyse og carbamidanalyse C.12.1 Dialyse og carbamidanalyse Formål: Ved dialyse af en vandig opløsning af proteinet albumin og det lavmolekylære stof carbamid trænes forskellige laboratorieprocedurer (afpipettering, tidtagning,

Læs mere

Titel: OPLØSELIGHEDEN AF KOBBER(II)SULFAT. Litteratur: Klasse: Dato: Ark 1 af. Helge Mygind, Kemi 2000 A-niveau 1, s. 290-292 8/9-2008/OV

Titel: OPLØSELIGHEDEN AF KOBBER(II)SULFAT. Litteratur: Klasse: Dato: Ark 1 af. Helge Mygind, Kemi 2000 A-niveau 1, s. 290-292 8/9-2008/OV Fag: KEMI Journal nr. Titel: OPLØSELIGHEDEN AF KOBBER(II)SULFAT Navn: Litteratur: Klasse: Dato: Ark 1 af Helge Mygind, Kemi 2000 A-niveau 1, s. 290-292 8/9-2008/OV Formålet er at bestemme opløseligheden

Læs mere

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm RESUME for Eltra PSO-F&U projekt nr. 3136 Juli 2002 Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm Indhold af vandopløselige salte som kaliumchlorid (KCl) i halm kan give anledning til en række forskellige

Læs mere

Kuvettetest LCK 381 TOC Total organisk kulstof

Kuvettetest LCK 381 TOC Total organisk kulstof VIGTIGT NYT! Det aktuelle udgavenummer er nu angivet ved analyseproceduren eller aflæsning. Kuvettetest Princip Total kulstof () og total uorganisk kulstof () bliver gennem oxidation () eller forsuring

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium. Betydning af ny DS/ISO standard. By- og Landskabsstyrelsen. Total nitrogen i vandige prøver 2

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium. Betydning af ny DS/ISO standard. By- og Landskabsstyrelsen. Total nitrogen i vandige prøver 2 By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af ny DS/ISO standard Total nitrogen i vandige prøver 2 By- og Landskabsstyrelsen Rapport Juni 2010 Betydning af ny DS/ISO standard Total nitrogen

Læs mere

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat. 10.2.2010 Den Europæiske Unions Tidende L 37/21 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 118/2010 af 9. februar 2010 om ændring af forordning (EF) nr. 900/2008 om fastlæggelse af de analysemetoder og andre bestemmelser

Læs mere

Intro5uktion: I'" Acetylsalicylsyre. Salicylsyre

Intro5uktion: I' Acetylsalicylsyre. Salicylsyre Intro5uktion: H'11t frem til omkring 1850 var alle tilgængelige smertestillende midler "naturstoffer", dvs oftest ekstrakter fra planter eller dyr. Det første syntetisk fremstillede smertestillende stof

Læs mere

Øvelse: Analyse af betanin i rødbede

Øvelse: Analyse af betanin i rødbede Forløb: Smagen af frugt og grønt: Kemimateriale modul 2-8 Aktivitet: Øvelse: Analyse af betanin i rødbede Fag: Kemi Klassetrin: 1. g, 2. g, 3. g Side: 1/14 Øvelse: Analyse af betanin i rødbede Forfattere:

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af biokemisk oxygenforbrug (BOD) Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af biokemisk oxygenforbrug (BOD) Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af biokemisk oxygenforbrug (BOD) Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport December 2005 Betydning af erstatning af

Læs mere

Androstenon-indol-skatol-protokol.

Androstenon-indol-skatol-protokol. Androstenon-indol-skatol-protokol. Indholdsfortegnelse: 1. Formål side 2 2. Teori side 2 2. Prøvebehandling side 2 3. Materialer side 2 3.1 Apparatur side 2 3.2 Kemikalier side 3 3.3 Reagenser side 3 4.

Læs mere

TI-B 9 (85) Prøvningsmetode Hærdnet betons chloridindhold

TI-B 9 (85) Prøvningsmetode Hærdnet betons chloridindhold Hærdnet betons chloridindhold Teknologisk Institut, Byggeri Hærdnet betons chloridindhold Deskriptorer: - Udgave: 1 Dato: 1985-05-7 Sideantal: / Bilag: 1 Udarbejdet af: BF/JKU Hærdnet betons chloridindhold

Læs mere

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Titel: Dyreplankton prøvetagning i søer

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Titel: Dyreplankton prøvetagning i søer Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger TA. nr.: S03 Version: 1 Oprettet: 03.02.2012 Gyldig fra: 01.01.2011

Læs mere

Rapport December Miljøstyrelsen. BOD 5 på lavt niveau. Evaluering af BOD 5 metoder til anvendelse på detektionsgrænseniveau i spildevand

Rapport December Miljøstyrelsen. BOD 5 på lavt niveau. Evaluering af BOD 5 metoder til anvendelse på detektionsgrænseniveau i spildevand Rapport December 2000 Miljøstyrelsen BOD 5 på lavt niveau Evaluering af BOD 5 metoder til anvendelse på detektionsgrænseniveau i spildevand Agern Allé 11 2970 Hørsholm Tel: 4516 9200 Fax: 4516 9292 E-mail:

Læs mere

Vægt Knust malt (se opskrift) Klar urt. Gærnæring Mæskegryder (4 6 L)

Vægt Knust malt (se opskrift) Klar urt. Gærnæring Mæskegryder (4 6 L) Ølbrygning Udarbejdet af Jacob Højgaard Thinggaard, Viborg Gymnasium og Hf for Aktuel Naturvidenskab. Se også artiklen: Ølbrygning avanceret bioteknologi i nr. 5 2016. http://aktuelnaturvidenskab.dk/fileadmin/aktuel_naturvidenskab/nr

Læs mere

ANALYSERAPPORT. PCB i luft, PCB i fuge, bly i maling

ANALYSERAPPORT. PCB i luft, PCB i fuge, bly i maling Skelstedet 5, Trørød DK- 2950 Vedbæk (+45) 45662095 www.dma.nu ANALYSERAPPORT Rekvirent: A4 Arkitekter og Ingeniører A/S Gladsaxevej 104 2860 Søborg Att: Peter Tordgaard Sagsnavn/ ref: Bellmansgade 7-37

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total phosphor i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total phosphor i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total phosphor i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport Oktober 2004 Betydning af erstatning af DS metoder med

Læs mere

Produktdatablad November 2007

Produktdatablad November 2007 General Process Notes Produktdatablad November 2007 INTERNATIONALT MASTERDOKUMENT KUN TIL PROFESSIONEL BRUG M0700V Vandfortyndbart flokkulationsmiddel P872-1000 Produkt Beskrivelse P872-1000 Vandfortyndbart

Læs mere

Kuvettetest LCK 554 BI 5

Kuvettetest LCK 554 BI 5 VIGTIGT NYT! Det aktuelle udgavenummer er nu angivet ved analyseproceduren eller aflæsning. Se venligst punktet Bemærk (se nedenfor). Kuvettetest Princip Bestemmelse af biokemisk oxygenforbrug over 5 døgn,

Læs mere

Bestemmelse af koncentrationen af mineralsk olie (olieaerosoler) i strømmende gas

Bestemmelse af koncentrationen af mineralsk olie (olieaerosoler) i strømmende gas Metodeblad nr. Bestemmelse af koncentrationen af mineralsk olie (olieaerosoler) i strømmende gas Parameter Anvendelsesområde Metode Mineralsk olie (olieaerosoler) Måling af mineralsk olie (olieaerosoler)

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Suspenderede stoffers tørstof og glødetab Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Suspenderede stoffers tørstof og glødetab Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Suspenderede stoffers tørstof og glødetab Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport Juni 2004 Betydning af erstatning af DS metoder

Læs mere

Øvelse: Chlorofylindholdet i spinat

Øvelse: Chlorofylindholdet i spinat Forløb: Smagen af frugt og grønt: Kemimateriale modul 2-8 Aktivitet: Øvelse: Chlorofylindholdet i spinat Fag: Kemi Klassetrin: 1. g, 2. g, 3. g Side: 1/6 Øvelse: Chlorofylindholdet i spinat Forfattere:

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total nitrogen i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total nitrogen i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total nitrogen i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport Juni 2004 Betydning af erstatning af DS metoder med EN

Læs mere

Kuvettetest LCK 554 BI 5

Kuvettetest LCK 554 BI 5 Kuvettetest Princip Bestemmelse af biokemisk oxygenforbrug over 5 døgn, med hæmning af nitrifikation med 5 mg/l allylthiourinstof. Bestemmelsen af det opløste ilt sker i en alkalisk opløsning under tilstedeværelse

Læs mere

Emballage- og fyldningsvejledning

Emballage- og fyldningsvejledning Dunk 2,5 l 2,5 l dunk med rødt eller sort låg Diverse uorganiske Fyldes til kraven. Dunk 5 l 5 l dunk med rødt låg Diverse uorganiske Fyldes til kraven. 60 ml plastflaske PFAS 100 ml plastflaske 100 ml

Læs mere

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Version:

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Version: Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Liselotte Sander Johansson Peter Wiberg-Larsen Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger TA. nr.: S08 Version: 1 Oprettet: 03.02.2012

Læs mere

E 10: Fremstilling af PEC-solceller

E 10: Fremstilling af PEC-solceller E 10: Fremstilling af PEC-solceller Formål Formålet med forsøget er at fremstille PEC (Photo Electro Chemical) solceller ud fra vinduesruder, plantesaft, hvid maling og grafit fra en blyant. Apparatur

Læs mere

KEMISK IN STITUT ENHAVNS UNIVERS ITET KØB. estere. samt. ved GC

KEMISK IN STITUT ENHAVNS UNIVERS ITET KØB. estere. samt. ved GC H..C.ØRSTEDS UNGDMSLABRATRIUM KEMISK IN STITUT KØB ENHAVNS UNIVERS ITET Syntese og ekstraktion af naturlige estere samt identifikation ved GC Af Marc Cedenius Indhold Gran... 2 Syntese af Eddikesyre( )bornylester...

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT. Bemærkninger vedrørende prøvetagning/ prøvehåndtering

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT. Bemærkninger vedrørende prøvetagning/ prøvehåndtering Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Styregruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium CC: Fra: Maj-Britt Fruekilde Dato: 29. november 2013 QA: Emne: Ulla Lund

Læs mere

Betydning af revision af en DS/EN ISO standard

Betydning af revision af en DS/EN ISO standard By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af revision af en DS/EN ISO standard Bestemmelser af total cyanid og fri cyanid i vand med flow analyse By- og Landskabsstyrelsen Rapport Juni

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Brugere af Bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger udført af akkrediterede laboratorier, certificerede personer mv.

Læs mere

1HWWRSULP USURGXNWLRQ

1HWWRSULP USURGXNWLRQ 3ODQWHI\VLRORJL,QWURGXNWLRQ 1HWWRSULP USURGXNWLRQ -RUGEXQGVW\SHUýðýQ ULQJVVDOWHýðýV YDQG Når en landmand høster sine afgrøder fjerner han samtidig mineraler og næringssalte fra markjorden. Det skyldes,

Læs mere

Kemiøvelse 2 C2.1. Buffere. Øvelsens pædagogiske rammer

Kemiøvelse 2 C2.1. Buffere. Øvelsens pædagogiske rammer Kemiøvelse 2 C2.1 Buffere Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse er tilpasset kemiundervisningen på modul 3 ved bioanalytikeruddannelsen. Kemiundervisningen i dette modul indeholder blandt

Læs mere

Regnskovens hemmeligheder

Regnskovens hemmeligheder Center for Undervisningsmidler, afdeling København Regnskovens hemmeligheder Øvelsesvejledning Formål Et gen for et kræfthelbredende protein er blevet fundet i nogle mystiske blade i regnskoven. Forskere

Læs mere

Laboratorieforsøg: Phosphats binding i jord

Laboratorieforsøg: Phosphats binding i jord Laboratorieforsøg: Phosphats binding i jord Karina Knudsmark Jessing, ph.d. studerende Jordbunds-og Miljøkemi, Institut for Grundvidenskab Assistent: ph.d. studerende Karin Cederkvist Dias 1 Oversigt over

Læs mere

Kemiøvelse 2 C2.1. Puffere. Øvelsens pædagogiske rammer

Kemiøvelse 2 C2.1. Puffere. Øvelsens pædagogiske rammer Kemiøvelse 2 C2.1 Puffere Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse er tilpasset kemiundervisningen på modul 3 ved bioanalytikeruddannelsen. Kemiundervisningen i dette modul indeholder blandt

Læs mere

Titel: Miljøfremmede stoffer og tungmetaller i vandløbsvand V19

Titel: Miljøfremmede stoffer og tungmetaller i vandløbsvand V19 Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Peter Wiberg-Larsen FDC for Ferskvand, DMU, AU TA henvisninger TA. nr.: V19 Version: 1 Oprettet: 12.5. 2011 Gyldig fra: 01.01.2011 Sider: 8 Sidst ændret: 0 Indhold

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Til: cc: Fra: Styringsgruppen for Miljøstyrelsen Referencelaboratorium Irene Edelgaard, Miljøstyrelsen Ulla Lund Dato: 21. september

Læs mere

Side 2 af 8 Bestemmelse af vanduopløselige stoffer i tøsalt prvi 99-1:1998 Provisorisk prøvningsmetode 99-1 Udsendt: Februar 1996 Revideret: September

Side 2 af 8 Bestemmelse af vanduopløselige stoffer i tøsalt prvi 99-1:1998 Provisorisk prøvningsmetode 99-1 Udsendt: Februar 1996 Revideret: September Bestemmelse af vanduopløselige stoffer i tøsalt prvi 99-1:1998 Vejteknisk Institut Provisorisk prøvningsmetode 99-1 September 1998 Side 2 af 8 Bestemmelse af vanduopløselige stoffer i tøsalt prvi 99-1:1998

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Filtrering af vandprøver til bestemmelse af ammonium

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Filtrering af vandprøver til bestemmelse af ammonium By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Filtrering af vandprøver til bestemmelse af ammonium By- og Landskabsstyrelsen Rapport November 2008 Filtrering af vandprøver til bestemmelse af ammonium

Læs mere

Næringssaltenes betydning for primærproduktionen

Næringssaltenes betydning for primærproduktionen Bearbejdning af ØkoFyn gruppens tilsvarende eksperiment og tilpasning af dette til brug af PASCO datafangst nitratelektrode og spektrofotometer Introduktion Når en landmand høster sine afgrøder, fjerner

Læs mere

Fremstilling af bioethanol

Fremstilling af bioethanol Bioteknologi 3, Tema 6 Forsøg www.nucleus.dk Linkadresserne fungerer pr. 1.7.2011. Forlaget tager forbehold for evt. ændringer i adresserne. Fremstilling af bioethanol Nedenstående fermenteringsforsøg

Læs mere

Nitrat sticks AquaChek 0-50 Bilag 3 Nitrat sticks

Nitrat sticks AquaChek 0-50 Bilag 3 Nitrat sticks Notat SEGES P/S SEGES Planter & Miljø Test af måleudstyr til måling af nitrat i drænvand Ansvarlig KRP Oprettet 12-10-2016 Projekt: [3687, TReNDS] Side 1 af 5 Test af måleudstyr til måling af nitrat i

Læs mere

Procedure Test og træning af lugtdommere til hangrisesortering

Procedure Test og træning af lugtdommere til hangrisesortering Procedure Test og træning af lugtdommere til hangrisesortering 20. September 2011 Proj.nr. 2000666 LME/CB/MT 1. Generelt Denne protokol omhandler test og træning af lugtdommere til påvisning af hangriselugt

Læs mere

Analyse af benzoxazinoider i brød

Analyse af benzoxazinoider i brød Analyse af benzoxazinoider i brød Øvelsesvejledning til kemi-delen af øvelsen. Af Stine Krogh Steffensen, Institut for Agroøkologi, AU Eleven har forberedt før øvelsen: 1. Eleven har udfyldt skemaet herunder

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Undersøgelse af konserveringsmetoder for kviksølv i spildevand

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Undersøgelse af konserveringsmetoder for kviksølv i spildevand Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Undersøgelse af konserveringsmetoder for kviksølv i spildevand Miljøstyrelsen Rapport September 2005 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Undersøgelse af konserveringsmetoder

Læs mere

(Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) RÅDET RÅDETS DIREKTIV. af 15. oktober 1984

(Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) RÅDET RÅDETS DIREKTIV. af 15. oktober 1984 Nr L 277/ 12 De Europæiske Fællesskabers Tidende 20 10 84 II (Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) RÅDET RÅDETS DIREKTIV af 15 oktober 1984 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes

Læs mere

Name: FW 846003-001. Quick guide for Oxix kalibrering

Name: FW 846003-001. Quick guide for Oxix kalibrering Ny kalibreringsmenu.... 2 Nulpunkts kalibrering.... 3 Span kalibrering... 4 Saltindholdskorrektions faktor... 5 Genskab fabrikskalibrering... 6 Iltfri opløsning til check af D.O. sensor 0-punkt... 7 Metode...

Læs mere

Forsæbning af kakaosmør

Forsæbning af kakaosmør Side: 1/10 Forsæbning af kakaosmør Forfattere: Lone Berg Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Kompetenceområder: Introduktion: Formålet med denne øvelse er at bestemme kakaosmørs gennemsnitlige molare

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET C5-0224/2003. Fælles holdning. Mødedokument 2001/0212(COD) 14/05/2003

EUROPA-PARLAMENTET C5-0224/2003. Fælles holdning. Mødedokument 2001/0212(COD) 14/05/2003 EUROPA-PARLAMENTET 1999 Mødedokument 2004 C5-0224/2003 2001/0212(COD) DA 14/05/2003 Fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om gødninger Dok. 12733/2/02 Erklæringer

Læs mere

Vandundersøgelse Bestemmelse af opløst oxygen Iodometrisk metode

Vandundersøgelse Bestemmelse af opløst oxygen Iodometrisk metode Dansk standard DS/EN 25813 2. udgave 2003-04-30 COPYRIGHT Danish Standards. NOT FOR COMMERCIAL USE OR REPRODUCTION. DS/EN 25813:2003 Vandundersøgelse Bestemmelse af opløst oxygen Iodometrisk metode Water

Læs mere

Oprensning af fructofuranosidase fra gær. Matematik. Kemi. LMFK-bladet, nr. 3, maj

Oprensning af fructofuranosidase fra gær. Matematik. Kemi. LMFK-bladet, nr. 3, maj Oprensning af fructofuranosidase fra gær Formål Øvelsens formål er at demonstrere, hvordan et enzym kan ekstraheres fra gær og groft oprenses via gelfiltrering. Desuden bestemmes enzymets aktivitet og

Læs mere

Præanalytiske fejlkilder ved brug af POC udstyr

Præanalytiske fejlkilder ved brug af POC udstyr Præanalytiske fejlkilder ved brug af POC udstyr LKO temadag 2012 POC udstyr hvor der anvendes Kuvette/Kasette/Strips/Kapillærrør Fyldning af kuvetter/strips/kapillærrør Skal fyldes helt op, der må ikke

Læs mere

Kuvettetest LCK 380 TOC Total organisk kulstof

Kuvettetest LCK 380 TOC Total organisk kulstof VIGTIGT NYT! Det aktuelle udgavenummer er nu angivet ved analyseproceduren eller aflæsning. Kuvettetest Princip Total kulstof () og total uorganisk kulstof () bliver gennem oxidation () eller forsuring

Læs mere

Analyse af chlor i drikkevand og bassinvand af Ulla Lund

Analyse af chlor i drikkevand og bassinvand af Ulla Lund NYT FRA 2007/3 ISSN: 1901-5437 Analyse af chlor i drikkevand og bassinvand af Ulla Lund Kemikaliet, som anvendes til farvereaktion ved bestemmelse af chlor, har vist sig at have begrænset holdbarhed. Dette

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Peter Rerup Dato: 17. september 2015 QA: Ulla

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Prøvetagning af spildevand til kemisk analyse Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Prøvetagning af spildevand til kemisk analyse Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Prøvetagning af spildevand til kemisk analyse Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport Marts 2006 Betydning af erstatning af DS

Læs mere

Olfaktometrisk titrering

Olfaktometrisk titrering Side: 1/8 Olfaktometrisk titrering Forfattere: Henrik Parbo Redaktør: Morten Christensen, Thomas Brahe Faglige temaer: Olfaktometri, ph, Titrering, Thioler Kompetenceområder: Introduktion: Titrering med

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium. Aggressiv carbondioxid. By- og Landskabsstyrelsen. Vurdering af analysemetodens detektionsgrænse

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium. Aggressiv carbondioxid. By- og Landskabsstyrelsen. Vurdering af analysemetodens detektionsgrænse By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Aggressiv carbondioxid Vurdering af analysemetodens detektionsgrænse By- og Landskabsstyrelsen Rapport Juni 2010 Aggressiv carbondioxid Vurdering af analysemetodens

Læs mere

Brugsanvisning IVD Matrix HCCA-portioned

Brugsanvisning IVD Matrix HCCA-portioned Brugsanvisning IVD Matrix HCCA-portioned Rendyrket matrixsubstans til matrix-assisteret-laser-desorption-ionisering time-of-flight-massespektrometri (MALDI-TOF-MS). CARE- produkterne er designet til at

Læs mere

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark.

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. 2008-06-11 Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. Dette bilag beskriver de miljøkrav, der skal

Læs mere

Syntetisk prøve (COD Cr 247 mg O 2 /L)

Syntetisk prøve (COD Cr 247 mg O 2 /L) Notat til metodeundersøgelse af chlorid indholdets indflydelse på COD Cr bestemmelsen ifølge DS 217: 1991. (Kirsten Stuckert i samarbejde med Jill Merry) Indledning: Når en prøves COD Cr indhold bestemmes

Læs mere

Verifikation af vandteknologier

Verifikation af vandteknologier Verifikation af vandteknologier Mette Tjener Andersson Leder af DANETV, DHI ETV konference arrangeret af Miljøstyrelsen og DANETV 29. februar 2012 Verifikationsprocessen Kontakt Ansøgning med angivelse

Læs mere

Sign: Side 1 af 8 Udg. 1 SUPPLERENDE BESTEMMELSER FOR CERTIFICERING AF SAND TIL BRUG I SANDKASSER

Sign: Side 1 af 8 Udg. 1 SUPPLERENDE BESTEMMELSER FOR CERTIFICERING AF SAND TIL BRUG I SANDKASSER Supplerende bestemmelser for certificering af sand til brug i sandkasser Dato 2012-11-15 Sign: Side 1 af 8 SUPPLERENDE BESTEMMELSER FOR CERTIFICERING AF SAND TIL BRUG I SANDKASSER 0. Generelt Nærværende

Læs mere

Matematiske modeller Forsøg 1

Matematiske modeller Forsøg 1 Matematiske modeller Forsøg 1 At måle absorbansen af forskellige koncentrationer af brilliant blue og derefter lave en standardkurve. 2 ml pipette 50 og 100 ml målekolber Kuvetter Engangspipetter Stamopløsning

Læs mere

TOKSICITETS-TEST med ferskvandsalger VÆKSTHÆMNINGSTEST MED Pseudokirchneriella subcapitata

TOKSICITETS-TEST med ferskvandsalger VÆKSTHÆMNINGSTEST MED Pseudokirchneriella subcapitata TOKSIITETS-TEST med ferskvandsalger VÆKSTHÆMNINGSTEST MED Pseudokirchneriella subcapitata K. Ole Kusk Oktober 2009 Testen udføres (med modifikationer) i henhold til: Water quality - Fresh water algal growth

Læs mere

Bilag 3. Fiskevarer. Kapitel II: Offentlig kontrol med fiskevarer Offentlig kontrol med fiskevarer skal mindst omfatte følgende:

Bilag 3. Fiskevarer. Kapitel II: Offentlig kontrol med fiskevarer Offentlig kontrol med fiskevarer skal mindst omfatte følgende: Bilag 3 Fiskevarer Kapitel I: Offentlig kontrol med produktion og markedsføring 1. Den offentlige kontrol med produktion og markedsføring af fiskevarer skal navnlig omfatte: a) Regelmæssig kontrol af hygiejneforholdene

Læs mere

Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver

Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver Enzymer, der er aktive under kolde forhold, har adskillige bioteknologiske anvendelsesmuligheder. Nye smarte og bæredygtige produkter kan nemlig blive udviklet

Læs mere

Analysekvalitet for metaller i spildevand og perkolat af Ulla Lund

Analysekvalitet for metaller i spildevand og perkolat af Ulla Lund NYT FRA 2007/1 ISSN: 1901-5437 Analysekvalitet for metaller i spildevand og perkolat af Ulla Lund Tre præstationsprøvninger, SPIL-5, afholdt i 2002, 2004 og 2006 for sporelementer i spildevand og perkolat

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Stabilitet af næringssalte og ph i spildevand Pilotundersøgelse 2005 og 2006

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Stabilitet af næringssalte og ph i spildevand Pilotundersøgelse 2005 og 2006 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Stabilitet af næringssalte og ph i spildevand Pilotundersøgelse 2005 og 2006 Miljøstyrelsen Rapport April 2006 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Stabilitet af

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Signe Vork Nissen og Peter Rerup Dato: 28.

Læs mere

Måling af ph i syrer og baser

Måling af ph i syrer og baser Kemiøvelse 1 1.1 Måling af ph i syrer og baser Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse er tilpasset kemiundervisningen på modul 1 ved bioanalytikeruddannelsen. Øvelsen skal betragtes som en

Læs mere

Vibeke B. Jensen, DHI - Institut for Vand og Miljø. Hans Peter Dybdahl, DHI - Institut for Vand og Miljø

Vibeke B. Jensen, DHI - Institut for Vand og Miljø. Hans Peter Dybdahl, DHI - Institut for Vand og Miljø Serietitel Marts 22 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Olie+fedt i spildevand (3. udkast) Vibeke B. Jensen, DHI - Institut for Vand og Miljø Hans Peter Dybdahl, DHI - Institut for Vand og Miljø Hanne

Læs mere

Ny metode til analyse af totalkulbrinter, BTEX og PAH i jord

Ny metode til analyse af totalkulbrinter, BTEX og PAH i jord NYT FRA 2006/3 ISSN: 1901-5437 Ny metode til analyse af totalkulbrinter, BTEX og PAH i jord Af Karen Halling, AnalyCen A/S Miljøstyrelsen iværksatte i 2003 et arbejde med sammenligning af eksisterende

Læs mere

TI-B 33 (92) Prøvningsmetode Måling af betonforseglingsmidlers virkningsgrad

TI-B 33 (92) Prøvningsmetode Måling af betonforseglingsmidlers virkningsgrad Måling af betonforseglingsmidlers virkningsgrad Teknologisk Institut, Byggeri Måling af betonforseglingsmidlers virkningsgrad Deskriptorer: Udgave: 1 Dato: Oktober 1992 Sideantal: 5 / Bilag: 0 Udarbejdet

Læs mere

Forsøgsprotokol til larveforsøg: Tilsætning af 3 dage gamle larver til gødning inficeret med patogene bakterier

Forsøgsprotokol til larveforsøg: Tilsætning af 3 dage gamle larver til gødning inficeret med patogene bakterier Forsøgsprotokol til larveforsøg: Tilsætning af 3 dage gamle larver til gødning inficeret med patogene bakterier Formål: at undersøge udviklingen i mængden af tilsatte patogene bakterier til hønsegødning.

Læs mere

Kemiaflevering uge 37

Kemiaflevering uge 37 Kemiaflevering uge 37 Kenneth Buchwald Johansen, 1laba0807 Opgave 1: Afstem redoxligningen Cl 2 Cl +ClO 3 : 0 1 5 3( 2) Cl 2 Cl + ClO 3 (basisk væske). Vi kan se at Cl 2 både reduceres og oxideres. Det

Læs mere

Na + -selektiv elektrode

Na + -selektiv elektrode C.11.1 Na + -selektiv elektrode Formål: Øvelsens formål er at kalibrere en Na + -ISE (ionselektiv elektrode) finde elektrodens linearitetsområde anvende elektroden til koncentrationsbestemmelse belyse

Læs mere