LØSNINGEN TILPASSET DINE BEHOV

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LØSNINGEN TILPASSET DINE BEHOV"

Transkript

1 LØSNINGEN TILPASSET DINE BEHOV TRANSANAL IRRIGATION MED AQUAFLUSH TRANSANAL IRRIGATION MED KONUS TIL PATIENTEN

2 Aquaflush transanalt irrigationssystem er designet ud fra brugerens behov og består af 4 forskellige sæt: Quick, Compact, Lite & Actif. Din sygeplejerske hjælper dig med at finde det rigtige produkt til dig. Du har måske allerede haft flere samtaler med din sygeplejerske om, hvad der er den bedste løsning for dig. Effekten af at irrigere er meget individuel, og det kan tage noget tilvænning inden du får rutinen. Vær tålmodig og du kan opdage, at irrigation giver dig bedre kontrol over din tarm. Systemet giver dig mulighed for at etablere en effektiv rutine til at styre tømningen af tarmen. At du irrigerer på et fast tidspunkt efter eget valg, gør at Aquaflush Systemet kan passes ind i din hverdag og give dig frihed til, at leve livet på egne betingelser. Dette hæfte vil guide dig igennem hvad irrigation er. (også kaldet transanal irrigation (TAI)). Hæftet beskriver Aquaflush Systemet og besvarer spørgsmål om transanal irrigation, samt giver nyttige tips.

3

4 Det er simpelt, robust og holder dig aktivt deltagende - den bedste løsning hidtil.

5 Hvad er transanal irrigation? Transanal irrigation har været praktiseret i flere hundrede år. I de senere år har det været en løsning, som sundhedsprofessionelle har brugt til regulering af udskillensen af afføring. Transanal irrigation kan afhjælpe symptomerne på afførings inkontinens, lidelser forbundet med besværet afgang af afføring og forstoppelse; ofte når andre behandlinger ikke har slået til. Transanal irrigation er en enkel procedure, hvor kropstempereret vand pumpes gennem en konus indsat i endetarmen. Herved skylles endetarmen og den nedre del af tyktarmen. Når vandet løber ind i endetarmen, udvider endetarmsvæggen sig indtil du kan mærke afføringstrangen. Når pumpningen standses og konus fjernes, vil tarmen tømme sig for afføring og vand. Den transanale irrigation kan gentages, afhængigt af behovet. Hvis ikke du føler afføringstrang, kan der anvendes en afmålt vandmængde, som du opnår erfaring med vil udløse udskillelsen af afføringen Skylningen tager cirka minutter, og det bør udføres regelmæssigt (normalt hver 24. eller 48. time) for at opnå de bedste resultater Undersøgelser viser en tendens til, at antallet af urinvejsinfektioner reduceres, når du irrigerer Transanal irrigation kan reducere tiden du bruger på selve tømningen af din tarm og derved forbedre din livskvalitet, selvtillid, selvværd og værdighed

6 tyktarm vand endetarmsåbning Konservativ behandling for afføringsproblemer Transanal irrigation Placering af konus Retningslinjer for brug af transanal irrigaton Før du begynder, bør din sygeplejerske vise dig, hvordan du bruger Aquaflush Systemet korrekt. Inden du begynder at irrigere er det en god ide at blive fortrolig med Aquaflush System. Samle systemet, fylde det med vand og lade vandet løbe igennem, mens du følger brugervejledningen. Det kan tage lidt tid at vænne sig til at irrigere, og for tarmen at vænne sig til det. Så du skal være tålmodig. Det kan tage 2-4 uger for at finde rutinen. Det er vigtigt at irrigere på samme tidspunkt hver dag og give sig selv god tid. Hvis du kun har en lille eller ingen afføringstrang og ikke ved, hvornår din afføring vil komme, er det en fordel at blive hjemme, indtil du ved, hvornår du kan forvente afgang af afføring. Når du har fået rutinen, kan dette derefter forvandle din toiletbesøg til det bedre. I første omgang vil vi anbefale, at du sidder på et beskyttende underlag umiddelbart efter udførelse af irrigationen. Når Aquaflush tømmer den nedre del af tyktarmen, hjælper dette på: Indvendig lukkemuskel Mave Endetarm Udvendig lukkemuskel Reducere risikoen for forstoppelse ved, at forhindre en ophobning af afføring Reducere risikoen for afføringsinkontinens og lækage mellem hver tømning Genvinde kontrollen over dine toiletbesøg Reducer mængden af den tid du bruger på toilettet Tyndtarm Endetarm Tyktarmen Endetarmsåbning

7 Det er et brugervenligt system, med tydelige klik og en enkel lukkemekanisme på slangen, som kan betjenes med en hånd.

8 Quick Aquaflush Quick er vores mest avancerede irrigationssæt, som indeholder en stor vandbeholder, en-vejs ventiler og konus med klik-kobling. Aquaflush Quick er designet til dem, der kan sidde på et toilet eller toiletstol og holde konus på plads under irrigationen. 3 1 Glat silikone konus med afrundet spids 2 Taske til diskret opbevaring 3 2 liter vandpose med integreret termometer til at kontrollere vandtemperaturen 4 Håndpumpe der nemt kontrollere hastigheden 2 5 Integreret hane for at styre vandets hastighed 5 6 Klik-kobling med en én-vejs ventil, som forhindrer tilbageløb af forurenet vand ind i systemet, en unik funktion hos Aquaflush Aquaflush Quick giver en afmålt mængde vand ved kropstemperatur, som ses på den integrerede termometerstrip. Vandet føres ind i tarmen ved, at konus placeres i endetarmen og med håndpumpen, pumpes vandet ind. Når ønskede mængde vand er løbet ind, fjernes konus og vand og afføring tømmes ud i toilettet.

9 Lite Aquaflush Lite er vores forenklede irrigationssæt med kun de væsentligste dele, som er let at bruge, en god kompakt løsning. Den mindre vandbeholder passer brugerne, der har behov for mindre vand ved hver irrigation og som kan sidde på et toilet eller toiletstol, mens de holder konus på plads. 1 Glat silikone konus med afrundet spids 2 Taske til diskret opbevaring 3 1,2 liter vandpose med integreret termometerstrip til at kontrollere vandtemperaturen Håndpumpe som kontrollere hastigheden af irrigationen 2 5 Integreret hane for at styre vandets hastighed 5 6 Klik-kobling til vandpose 4 1 Aquaflush Lite giver en afmålt mængde vand ved kropstemperatur, som vises på den integrerede termometerstrip. Vandet føres ind i tarmen ved, at placere konus i endetarmen og bruge håndpumpen til at pumpe vandet ind. Når ønskede mængde vand er løbet ind, fjernes konus og vand og afføring tømmes ud i toilettet.

10 Actif Aquaflush Actif er et unikt produkt med, flere anvendelsesmuligheder. Til transanal irrigation hos børn eller til irrigation via stomi hos børn og voksne. Produktet er udstyret med en ergonomisk designet konus, som har den perfekte længde til begge formål. 1 Glat silikone konus med afrundet spids 2 Taske til diskret opbevaring liter vandpose med integreret termometerstrip til at kontrollere vandtemperaturen 4 Blødere håndpumpe der nemt kontrollere hastigheden af irrigationen 2 5 Integreret hane til kontrol af vandets hastighed 6 Klik-kobling med énvejs ventil, som forhindrer tilbageløb af forurenet vand ind i systemet, en unik funktion hos Aquaflush Aquaflush Actif giver en afmålt mængde vand ved kropstemperatur, som vises på den integrerede termometerstrip. Vandet føres ind i tarmen ved at placere konus i endetarmen/ stomien og bruge håndpumpen til at pumpe vandet ind. Når ønskede mængde vand er løbet ind, fjernes konus og vand og afføring tømmes ud i toilettet.

11 Compact Aquaflush Compact er designet med brugeren i tankerne. Her tilbydes et system, der er hurtig, let at lære og sikkert at bruge. Compact er designet til dig, der kun har brug for en lille mængde vand, til irrigationen. 1 Glat silikone konus med afrundet spids 2 Taske til diskret opbevaring 3 4 Håndpumpe der nemt kontrollere hastigheden af irrigationen Klik-kobling med énvejs ventil, som forhindrer returløb af forurenet vand ind i systemet, en unik funktion hos Aquaflush Aquaflush Compact giver en afmålt mængde lunkent vand, som føres ind i endetarmen ved at indsætte en konus i endetarmen og presse pumpen én gang. Dette kan gøres ved hjælp af kun én hånd. En ventil forhindrer returløb af forurenet vand ind i systemet. Konus fjernes og vand og afføring tømmes derefter i toilettet. En forlængerslange kan sættes til pumpen ved behov. Processen kan gentages 2-3 gange efter behov.

12 Praktiske tips til brugen af systemet Før du starter, skal du sørge for, at alt er gjort klart Til hver konus er der en vandbaseret glidecreme, der gør det nemmere at indføre konus i endetarmen. Engangshandsker, vådservietter og en affaldsspand kan være en fordel, at have inden for rækkevidde. Brug båndet til at fastgøre slangen til dit ben, så pumpen er nem at nå Der er et elastisk bånd med i Aquaflush Starter sættet og de kan købes separat (AFStrap). Brug forlængerslangen til at øge længden, for at lette brugen En forlængerslange er med i Aquaflush Starter sættet og kan købes separat (AFExtn). Hvor skal du placere vandposen? Vandposen har en integreret ring, så du kan hænge den på en krog, på håndvasken eller toilet-rulleholderen. Uanset hvad du vælger, skal du sikre dig, at det kan holde en vandpose, der kan veje over 2 kg. Sættet indeholder en unik foldbar vandpose-holder (vist ovenfor), så du kan placere din vandpose på gulvet ved siden af, inden for rækkevidde. Alle startsæt indeholder en pose-holder. Holderen kan rekvireres gratis ved din forhandler. Brug slange-klemmen for at forhindre slangen snor sig sammen på gulvet Hvert Aquaflush sæt med vandpose indeholder en slange-klemme. Medicin der regulerer udskillelsen Hvis du får medicin, såsom afføringsmidler, er det vigtigt at fortsætte med det indtil sygeplejersken giver dig besked på andet. Svær forstoppelse eller udtamponering, skal være overstået, før der påbegyndes transanal irrigation. Din sygeplejerske kan hjælpe dig med dette. Drik altid rigeligt med vand (1,5-2 liter om dagen). Spis masser af fibre (5 stykker frugt / grønt om dagen). Når du er ovre forstoppelsen, vil transanal irrigation kunne forebygge fremtidige tilfælde.

13 Vigtig information Smerte Der bør ikke være smerte af nogen art i forbindelse med irrigaton. Hvis der på noget tidspunkt i processen opleves smerte, skal du stoppe øjeblikkeligt og kontakte læge eller sygeplejerske. Hvis smerterne fortsætter, og der samtidig opstår blødning eller opkastning, skal du søge lægehjælp med det samme. Blod Der kan forekomme blodspor på konus eller i toilettet. Er det vedvarende skal du kontakte læge eller sygeplejerske. Pludselig større blødning kræver akut lægehjælp. Mavekramper/mavekneb Tjek at vandet ikke er for varmt eller koldt. Pump vandet langsommere ind. Tillad evt. luft at passere. Nogle mennesker oplever krampe/mavekneb, når tarmen tømmer sig. Hvis mavekneb/mavekramper altid har været kendetegnende ved toiletbesøg, kan dette øges i forbindelse med irrigation. Utilpashed eller oppustethed under/efter irrigationen Det er ikke usædvanligt at du kan føle dig en smule utilpas under irrigation eller umiddelbart efter irrigationen. Disse symptomer bør hurtigt gå over: Kvalme Svimmelhed Sikkerhed Mennesker har brugt transanal irrigation siden oldtiden. Hvis du er blevet vurderet af en kvalificeret sygeplejerske og korrekt instrueret i at bruge systemet, så er risikoen for komplikationer minimal. Nogle mennesker oplever lidt ubehag eller blødning. Hvis ikke systemet bruges ansvarligt, hvis konus sættes forkert ind, der bruges for meget vand eller tarmen beskadiges med for varmt vand, er der en risiko for at perforere tarmen. (Risikoen er 1: , hvis man anvender et rektal ballonkateter.) VIGTIGT: For mennesker med rygmarvsskader Har du en rygmarvsskade eller er du para- eller tetraplegiker, bør du tale med din læge eller sygeplejerske inden du opstarter transanal irrigation. Du og dine evt. hjælpere bør kende til de særlige hensyn, som er aktuelle ved disse tilstande i forbindelse med irrigation. Hos Aquaflush har vi et tæt samarbejde med patienter og sundhedspersonale, for at udvikle produkter, der sætter brugeren først. Gåsehud Svedeture Hjertebanken Det kan være en fordel, at have pårørende tilstede i hjemmet, de første par gange, du prøver irrigation.

14 Hvornår skal jeg irrigere? Tømning af dine tarme fungerer oftest bedst, når det gøres på den samme tid hver eller hver anden dag. Find en rutine der passer bedst omkring dine daglige aktiviteter. Vælg det tidspunkt, der er passer bedst for dig og forsøg at irrigere på dette tidspunkt hver gang. Hvor dybt kan jeg indføre konus? Konus kan med fordel smøres med en vandbaseret glidecreme. Konus presses let op i endetarmen til der kan lukkes tæt omkring konus med lukkemusklen i endetarmen. Lækker det, når du begynder at pumpe vandet op, så skub konus lidt længere op. Dog ikke så meget, at du føler ubehag eller får krampe. Hvis du er i tvivl, bør du stoppe med at irrigere og søge råd hos den sygeplejerske, som har oplært dig i irrigation. Hvor lang tid tager det? Det er afhængigt af, hvilket system du bruger. Quick og Lite systemerne tager ca minutter, men bruger du Compact tager det omkring 5-10 minutter. Hvor meget vand skal jeg bruge? For brugere af Quick eller Lite Systemerne er vejledning fra specialuddannede sygeplejersker ofte, at starte med omkring ml og derefter arbejde op til min 800 ml/ irrigation henover den første uge. Nogle brugere kræver op til 1500 ml/irrigation, derfor er det vigtigt, at du følger de vejledninger, som din sygeplejerske har angivet. For brugere af Compact Systemet kan ballonen indeholde 120ml vand, og dette kan være tilstrækkeligt. Andre brugere kan være nødt til at gentage proceduren. Hvilken temperatur skal vandet have? Vi anbefaler en vandtemperatur på C. Quick og Lite har strip, der er en integreret temperaturmåler på vandposen, som kan vejlede dig. Vandet render ud, når jeg pumper det ind er der noget galt? Dette kan forventes, især hvis der er meget luft (flatulens) i tarmen. Fordelen ved Aquaflush konusbaserede transanale Irrigation System er, at tætheden mellem konus og lukkemusklen ikke er så stram, at det lukker helt af. Derved mindskes risikoen for at blive oppustet og utilpas, når luft og afføring begynder at presse på. Det betyder også, at der er mindre risiko for interne komplikationer. Hvis du er meget forstoppet, vil vandet ikke være i stand til at komme forbi afføringen, som fylder endetarmen. Hvis dette er tilfældet, og det sker mere end 2 gange ved irrigationen, bør læge eller sygeplejerske kontaktes. De kan vurdere, om det er nødvendigt, at ordinere afføringsmidler. Du skal huske at drikke rigeligt med vand og spise mange fiber. Meget lys brun eller næsten klart vand er tømt ud, men ingen afføring? Dette kan betyde, at du har svær forstoppelse, eller det helt modsatte. Nemlig at du for nylig har tømt din tarm og der ikke er noget at udtømme. Hvis det sidste er tilfældet, så er det gode tegn, så skal du ikke irrigere så ofte. Hvis du oplever meget lyst returvand og ingen afføring kan du prøve at irrigere en gang mere. Husk at drikke rigeligt med vand (6-8 glas væske om dagen). Anvender du Aquaflush minutter efter du har spist eller drukket, kan måltidet hjælpe med at stimulere din naturlige aktivitet af tarmen. Såfremt vandets indløb er langsomt, kan tarmen absorbere vandet i stedet for, at det aktivere en reel tømning af tarmen. Derfor er det væsentligt, at vandet løber ind over kort tid omkring min for ca ml. Hvordan ved jeg, hvornår jeg er færdig? Svaret er, at du skal prøve dig frem. Dette vil sandsynligvis være et mindre problem, hvis du får signal om, at du skal på toilettet. Hvis du kun har et svagt eller intet signal om nært forestående toiletbesøg, anbefales det at du venter et stykke tid efter den sidste irrigation. Hvad så når jeg ikke er hjemme? Til Aquaflush Systemet medfølger en Aquaflush taske. Den kommer med startsættet. Vær opmærksom på at du har tilfredsstillende antal konus med, når du er ude at rejse. Det kan være svært at skaffe produkter i udlandet. Hvis du skal flyve, skal du sikre, at du får pakket Aquaflush irrigationssættet i din håndbagage. Det er vigtigt på rejser, at du bruger vand fra flaske eller koger og afkøler vandet selv, de steder hvor det ikke er sikkert, at vandet fra hanen kan drikkes.

15 Skal jeg stoppe med at irrigere, hvis jeg bliver utilpas eller min medicinske tilstand ændrer sig? Er du i tvivl kontakt din læge eller sygeplejerske. Efter kirurgiske indgreb på tarm eller mave bør du ikke irrigere, medmindre andet er aftalt med sygeplejersken og du er instrueret heri. Hvad skal jeg forvente efter transanal irrigation? Du kan forvente, at der med det samme kommer vand og afføring sammen med luft. Ofte vil tarmen tømme sig 2-3 gange over ca. 20 min. Hvis der ikke er sket noget efter ca. 20 minutter, kan det hjælpe at massere maven i urets retning, hoste, ændre stilling, bøje sig frem. Nogen oplever at kunne aktivere processen, ved at anvende en Glycerol stikpille, som kan købes i håndkøb på apoteket. Hvis det er meget mørkebrunt vand og afføring der kommer, har du det ønskede resultat. Lækage af vand eller afføring efter irrigation? Lækage kan være et problem, når du starter med irrigation. Det kan tage 2-4 uger og for nogen længere, at finde rutinen. Så giv dig god tid i starten. Hvis du har svært ved eller ikke kan mærke, når du skal af med afføring, er det en god idé, at være tæt på et toilet, indtil du ved hvad du kan forvente. Når du har fundet en regelmæssig rutine, vil irrigation sandsynligvis være med til at forbedre dine toiletbesøg. Hvilket vil medføre færre komplikationer, samt være mindre tidskrævende. Hvis der stadig er lækage, kan følgende prøves: Sid på toilettet i længere tid for at sikre, at tarmen er tømt - nogle med nedsat følelse eller nedsat muskelkontrol, bruger en Glycerol stikpille, som kan købes i håndkøb på apoteket. Dette kan være med til at starte peristaltikken de bevægelser der fører afføringen frem i tarmen. Prøv at bruge mere vand du aktiverede peristaltikken, men brugte ikke vand nok til helt at skylle endetarmen / nederste del af tyktarm. Prøv at irrigerer en gang mere, for at sikre at tarmen er tømt og der ikke kommer mere afføring. Prøv at bruge mindre vand - for meget vand kan overstimulere den øverste del af tarmen, og derved vil afføring højere oppe fra end den nedadgående tyktarm aktiveres og blive ført frem i tarmen. Systemet er ikke beregnet til irrigation af hele colon/tyktarmens fulde længde. Skyl oftere hvis du kan mærke du skal på toilettet og der kommer en regulær portion afføring og det er 12 timer eller mere siden du sidst har irrigereret. Så kan det være nødvendigt at du irrigerer hver dag. Kontakt din sygeplejerske/læge for yderlig rådgivning

16 Quick Lite Quick Startsæt Lite Startsæt Indhold Indhold 1 stk. Vandpose med pumpe/slange og slange-klemme 5 stk. Silikone konus med slange 5 stk. Breve med glidecreme 1 stk. S-krog 1 stk. Fikseringsbånd til benet AFStrap 1 stk. Taske 1 stk. Vandpose-holder 1 stk. Forlængerslange AFExtn 1 stk. Instruktionsbog 1 stk. Produktoversigt AFQS 1 stk. Vandpose 1 stk. Pumpe/slange med slange-klemme 7 stk. Silikone konus og breve med glidecreme, pakket i genlukkelig pose 1 stk. S-krog 1 stk. Fikseringsbånd til benet AFStrap 1 stk. Forlængerslange AFLExtn 1 stk. Taske 1 stk. Pose-holder 1 stk. Instruktionsbog 1 stk. Produktoversigt AFLS Quick Månedssæt Lite Månedssæt Indhold Indhold 1 stk. Vandpose med pumpe/slange og slange-klemme 15 stk. Silikone konus med slange 15 stk. Breve med glidecreme 1 stk. Instruktionsbog 1 stk. Produktoversigt AFQM 1 stk. Vandpose 1 stk. Pumpe/slange med slange-klemme 16 stk. Silikone konus og breve med glidecreme, pakket i genlukkelig pose 1 stk. Instruktionsbog 1 stk. Produktoversigt AFLM Tilbehør Tilbehør Forlængerslange Forlængerslange 2 stk. 500mm forlængerslange med klik-kobling AFExtn 2 stk. 500mm forlængerslange med klik-kobling AFExtn Justerbart bånd Justerbart bånd 2 stk. 20mm x 550mm justerbart bånd med Velcro lukning AFStrap 2 stk. 20mm x 550mm justerbart bånd med Velcro lukning AFStrap

17 Actif Compact Actif Startsæt Compact Startsæt Indhold Indhold 1 stk. Vandpose med pumpe/slange og slange-klemme 5 stk. Silikone konus med slange 5 stk. Breve med glidecreme 1 stk. S-krog 1 stk. Fikseringsbånd til benet AFStrap 1 stk. Taske 1 stk. Pose-holder 1 stk. Forlængerslange AFExtn 1 stk. Instruktionsbog (stomi) 1 stk. Instruktionsbog (til børn) 1 stk. Produktoversigt AFAS 1 stk. Pumpe med klik-kobling. 5 stk. Silikone konus og breve med glidecreme, pakket i genlukkelig pose 1 stk. klik-koblings ventil AFCONNB 1 stk. Taske 1 stk. Beskyttelsespose 1 stk. Instruktionsbog 1 stk. Produktoversigt AFCS Actif Månedssæt Compact Månedssæt Indhold Indhold 1 stk. Vandpose med pumpe/slange og slange-klemme 15 stk. Silikone konus med slange 15 stk. Breve med glidecreme 1 stk. Instruktionsbog (stomi) 1 stk. Instruktionsbog (til børn) 1 stk. Produktoversigt AFAM 1 stk. Pumpe med klik-kobling 15 stk. Silikone konus og breve med glidecreme, pakket i genlukkelig pose 2 stk. Klik-koblings ventil AFCONNB 1 stk Instruktionsbog 1 stk. Produktoversigt AFCM Tilbehør Tilbehør Forlængerslange Forlængerslange 2 stk. 500mm forlængerslange med klik-kobling AFExtn 2 stk. 500mm forlængerslange med klik-kobling AFExtn

18 Start med irrigation Når du begynder at irrigerer er det vigtigt, at gøre det hver dag i de første to uger (medmindre andet er aftalt med din læge eller sygeplejerske). Derefter finder du det bedste tidspunkt for dig, når du skal irrigere. Du vil også lære, hvor ofte du skal irrigere, og hvor meget vand du skal bruge osv. Det kan tage et par uger at få etableret den bedste rutine for dig, men resultaterne vil være det værd, i den sidste ende. Brug nedenstående skema, når du irrigerer, det vil hjælpe dig med at finde en rutine. Kontaktoplysninger til sygeplejersken Navn: Tlf: Dato Tidspunkt Vandmængde Resultat Kommentarer

19 Dato Tidspunkt Vandmængde Resultat Kommentarer

20 Kirstine Hardam A/S Måbjerg Skolevej 48, 7500 Holstebro Telefon: Mail: Webshop: hardam-shop.dk Tak til specialesygeplejerskerne Gitte Weinreich og Cathrine Hjort Bachmann fra de analfysiologiske klinikker i Region Hovedstaden for deres faglige bidrag. Aquaflush Medical Limited, 43 All Saints Green, Norwich NR1 3LY aquaflush.co.uk

HJÆLPER DIG MED AT HJÆLPE ANDRE

HJÆLPER DIG MED AT HJÆLPE ANDRE HJÆLPER DIG MED AT HJÆLPE ANDRE TRANSANAL IRRIGATION MED AQUAFLUSH TRANSANAL IRRIGATION MED KONUS TIL SUNDHEDSPERSONALET Effektiv tømning af tarmen er normalt for de fleste mennesker. Men for dine patienter,

Læs mere

Qufora IrriSedo Minisystem

Qufora IrriSedo Minisystem Qufora IrriSedo Minisystem Naturlig og nænsom rektal irrigation NYHED Coated engangskonus Kom godt i gang med irrigation Irrigation den naturlige løsning Vejledning til dig, der skal bruge Qufora IrriSedo

Læs mere

Qufora IrriSedo Ballonsystem

Qufora IrriSedo Ballonsystem Qufora IrriSedo Ballonsystem Naturlig og nænsom rektal irrigation NYHED Coated engangskateter Kom godt i gang med irrigation Irrigation den naturlige løsning Vejledning til dig, der skal bruge Qufora IrriSedo

Læs mere

Qufora IrriSedo Ballonsystem

Qufora IrriSedo Ballonsystem Qufora IrriSedo Ballonsystem Naturlig og nænsom rektal irrigation NYHED Coated engangskateter Kom godt i gang med irrigation Irrigation den naturlige løsning Research viser, at hver 10. af os har problemer

Læs mere

Renew silikone analpropper Findes i 2 størrelser: Regular - standard 7-FG730 Large - stor 7-FG731

Renew silikone analpropper Findes i 2 størrelser: Regular - standard 7-FG730 Large - stor 7-FG731 BRUGSANVISNING Renew silikone analpropper Findes i 2 størrelser: Regular - standard 7-FG730 Large - stor 7-FG731 KLARGØRING: INDSÆTTELSE: A. Insert Analprop B. Applikator C. Top Disc på prop D. Nederste

Læs mere

Forstoppelse på grund af stærk smertestillende medicin. En pjece til dig med forstoppelsesproblemer

Forstoppelse på grund af stærk smertestillende medicin. En pjece til dig med forstoppelsesproblemer Forstoppelse på grund af stærk smertestillende medicin En pjece til dig med forstoppelsesproblemer Forstoppelse er et meget generende problem både blandt raske og syge. Det skal ikke bare accepteres, det

Læs mere

kikkertundersøgelse af tyktarmen

kikkertundersøgelse af tyktarmen Patientinformation om kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi) Regionshospitalet Randers Kirurgisk afdeling Hvad er en koloskopi? Koloskopi er en kikkertundersøgelse af tyktarmen. Ved undersøgelsen

Læs mere

Stomi irrigation med IryPump S

Stomi irrigation med IryPump S Stomi irrigation med IryPump S IryPump S giver op til 48 timers frihed om og om igen Irrigation Indhold Generel information om stomi irrigation side 3 Hvordan virker irrigation? side 4 Hvornår kan man

Læs mere

Forstoppelse FORSTOPPELSE

Forstoppelse FORSTOPPELSE Forstoppelse Forstoppelse Der er mange, som har problemer med at komme af med afføringen. Op mod hver femte oplever problemer med afføringen. Hos ældre udgør det et stort problem. Afføringsproblemer er

Læs mere

Patientvejledning. Hæmoride operation

Patientvejledning. Hæmoride operation Patientvejledning Hæmoride operation Over halvdelen af befolkningen har på et tidspunkt i deres liv gener fra hæmorider. Mange har en tendens til at gå med disse gener i lang tid, inden de søger læge af

Læs mere

FORSTOPPELSE OG SMERTEMEDICIN. En pjece til personer med forstoppelsesproblemer

FORSTOPPELSE OG SMERTEMEDICIN. En pjece til personer med forstoppelsesproblemer FORSTOPPELSE OG SMERTEMEDICIN En pjece til personer med forstoppelsesproblemer Forstoppelse er et hyppigt problem blandt både raske og syge og kan være meget ubehageligt. Især i forbindelse med medicinsk

Læs mere

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI 02b STOMI INFO Spis godt Lev godt KOLOSTOMI Gode råd til dig som har en kolostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd der er indeholdt i denne brochure er en

Læs mere

Kikkertundersøgelse af tyktarmen. (udrensning med PICOPREP ) Klinik Kirurgi

Kikkertundersøgelse af tyktarmen. (udrensning med PICOPREP ) Klinik Kirurgi Kikkertundersøgelse af tyktarmen (udrensning med PICOPREP ) Klinik Kirurgi Kikkertundersøgelse af tyktarmen Du skal have udført en kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi). Ved undersøgelsen føres

Læs mere

Patientvejledning. Hæmoride operation

Patientvejledning. Hæmoride operation Patientvejledning Hæmoride operation Over halvdelen af befolkningen har på et tidspunkt i deres liv gener fra hæmorider. Mange har en tendens til at gå med disse gener i lang tid, inden de søger læge af

Læs mere

Patientvejledning. Hæmoride. THD behandling

Patientvejledning. Hæmoride. THD behandling Patientvejledning Hæmoride THD behandling Over halvdelen af befolkningen har på et tidspunkt i deres liv gener fra hæmorider. Mange har en tendens til at gå med disse gener i lang tid, inden de søger læge

Læs mere

Information om gastroskopi og koloskopi

Information om gastroskopi og koloskopi Patientinformation Information om gastroskopi og koloskopi - Moviprep Velkommen til Organkirurgisk Afdeling Endoskopisk afsnit Information om gastroskopi og koloskopi Hvad er gastroskopi? Gastroskopi

Læs mere

MAVE-TARM-FORSTYRRELSER

MAVE-TARM-FORSTYRRELSER ALT OM MAVE-TARM-FORSTYRRELSER Solutions with you in mind www.almirall.com HVAD ER DE? Mave-tarm-problemer forbundet med MS inkluderer alle dem, som påvirker fordøjelsessystemet og er et resultat af sygdommens

Læs mere

02b KOLOSTOMI STOMI INFO. Spis godt Lev godt

02b KOLOSTOMI STOMI INFO. Spis godt Lev godt 02b KOLOSTOMI STOMI INFO Spis godt Lev godt Gode råd til dig som har en kolostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd der er indeholdt i denne brochure er en

Læs mere

02c STOMI INFO. Spis godt Lev godt ILEOSTOMI

02c STOMI INFO. Spis godt Lev godt ILEOSTOMI 02c STOMI INFO Spis godt Lev godt ILEOSTOMI Gode råd til dig som har en ileostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd, der er indeholdt i denne brochure er

Læs mere

Patientvejledning. Vand-lavement. Ved kronisk forstoppelse

Patientvejledning. Vand-lavement. Ved kronisk forstoppelse Patientvejledning Vand-lavement Ved kronisk forstoppelse Hvad skal du bruge? Du skal bruge et simpelt udstyr. Det består af en pose til vand, en slange med en lukke-ventil, samt en kort studs til indføring

Læs mere

Patientvejledning. Hæmoride. THD behandling

Patientvejledning. Hæmoride. THD behandling Patientvejledning Hæmoride THD behandling Over halvdelen af befolkningen har på et tidspunkt i deres liv gener fra hæmorider. Mange har en tendens til at gå med disse gener i lang tid, inden de søger læge

Læs mere

Information om koloskopi

Information om koloskopi Patientinformation Information om koloskopi - phosphoral Velkommen til Organkirurgisk Afdeling Endoskopisk afsnit Information om Koloskopi Hvad er koloskopi? Koloskopi er en kikkertundersøgelse af hele

Læs mere

Børn med forstoppelse og/eller fækal inkontinens

Børn med forstoppelse og/eller fækal inkontinens Børn med forstoppelse og/eller fækal inkontinens Regionshospitalet Randers/Grenaa Børneafdelingen 2 Rigtig mange børn har problemer med forstoppelse og har brug for professionel hjælp for at komme problemet

Læs mere

DagKlinikken Kikkertundersøgelse af endetarm og tyktarm (Koloskopi) Patientinformation. Moviprep.

DagKlinikken Kikkertundersøgelse af endetarm og tyktarm (Koloskopi) Patientinformation. Moviprep. DagKlinikken Kikkertundersøgelse af endetarm og tyktarm (Koloskopi) Patientinformation Moviprep www.koldingsygehus.dk Koloskopi Vi har planlagt at lave koloskopi. Det er en undersøgelse af endetarm og

Læs mere

Koloskopi. Undersøgelse af endetarm, tyktarm og sidste stykke af tyndtarmen.

Koloskopi. Undersøgelse af endetarm, tyktarm og sidste stykke af tyndtarmen. Koloskopi Undersøgelse af endetarm, tyktarm og sidste stykke af tyndtarmen. Koloskopi Du bedes møde til undersøgelse af: a. endetarm b. tyktarm c. sidste stykke af tyndtarmen Du bedes møde den... /...

Læs mere

SIG til! ved kvalme og opkastning

SIG til! ved kvalme og opkastning SIG til! ved kvalme og opkastning Forord Denne pjece er udarbejdet af SIG Emesis, en landsdækkende gruppe af sygeplejersker, der beskæftiger med problematikker indenfor kvalme og opkastning. Pjecens indhold

Læs mere

STOMI INFO. Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation

STOMI INFO. Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation 06 STOMI INFO Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation Ved alle typer kirurgiske indgreb, får man en gennemgang af årsagen, fordele og risici. Ved en stomioperation er risikoen den samme som

Læs mere

Manglende endetarmsåbning

Manglende endetarmsåbning Forældreinformation Manglende endetarmsåbning Information for forældre til piger med anal atresi Kirurgisk Afdeling A H C Andersen Børnehospital Anal atresi I det efterfølgende gives en kort beskrivelse

Læs mere

Koloskopi. Undersøgelse af endetarm, tyktarm og sidste stykke af tyndtarmen.

Koloskopi. Undersøgelse af endetarm, tyktarm og sidste stykke af tyndtarmen. Koloskopi Undersøgelse af endetarm, tyktarm og sidste stykke af tyndtarmen. 1 Hensigten med denne vejledning er at forklare, hvad der foregår ved en koloskopi. Hvis du ønsker yderligere oplysninger, er

Læs mere

Hæmorider. Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling. Patientinformation Oktober 2012. Forfatter: Overlæge Dennis Raahave, Kirurgisk Afdeling.

Hæmorider. Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling. Patientinformation Oktober 2012. Forfatter: Overlæge Dennis Raahave, Kirurgisk Afdeling. Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling Hæmorider Patientinformation Oktober 2012 Forfatter: Overlæge Dennis Raahave, Kirurgisk Afdeling IntraNord Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling Dyrehavevej 29 3400

Læs mere

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE BLÆRE- OG TARMPROBLEMER

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE BLÆRE- OG TARMPROBLEMER AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE BLÆRE- OG TARMPROBLEMER 1 Det er vigtigt, at du fortæller din læge eller sygeplejerske om dine symptomer. En scanning af blæren kan hjælpe med at finde en forklaring på dine

Læs mere

MiniONE Den lille bløde knap

MiniONE Den lille bløde knap MiniONE Den lille bløde knap Den rette ernæring er afgørende, for at kroppen kan fungere og udvikle sig. Forskellige sygdomstilstande kan gøre det vanskeligt og endda umuligt for en person at spise noget.

Læs mere

Sigmoideoskopi. Til patienter og pårørende. Vælg farve. - kikkertundersøgelse af venstre side af tyktarmen

Sigmoideoskopi. Til patienter og pårørende. Vælg farve. - kikkertundersøgelse af venstre side af tyktarmen Til patienter og pårørende Sigmoideoskopi - kikkertundersøgelse af venstre side af tyktarmen Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Organkirurgisk Klinik Aabenraa Organmedicinsk Klinik Aabenraa Forberedelse

Læs mere

Forstoppelse hos børn og unge

Forstoppelse hos børn og unge Til patienter og pårørende Forstoppelse hos børn og unge Vælg billede Vælg farve Børneafdelingen Formålet med denne pjece er at informere omkring forstoppelse hos børn og unge. Forstoppelse er en tilstand,

Læs mere

Procedure. Emne: Sonde PEG pleje og ernæringsindgift i Percutan endoskopisk gastronomi sonde.

Procedure. Emne: Sonde PEG pleje og ernæringsindgift i Percutan endoskopisk gastronomi sonde. Procedure Emne: Sonde PEG pleje og ernæringsindgift i Percutan endoskopisk gastronomi sonde. Formål: At der arbejdes ud fra samme principper ved pleje, og ved indgift i PEG sonde til gavn for beboernes

Læs mere

Den praktiske side af sondemad i hjemmet. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. December 2012.

Den praktiske side af sondemad i hjemmet. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. December 2012. Den praktiske side af sondemad i hjemmet Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. December 2012. Bliv tryg ved sondemad Denne brochure indeholder information om de mere

Læs mere

KIKKERTUNDERSØGELSE AF ENDETARM OG TYKTARM (KOLOSKOPI)

KIKKERTUNDERSØGELSE AF ENDETARM OG TYKTARM (KOLOSKOPI) KIKKERTUNDERSØGELSE AF ENDETARM OG TYKTARM (KOLOSKOPI) Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg 1 HVAD ER EN KOLOSKOPI? En koloskopi er en kikkertundersøgelse af ende- og tyktarm. Gennem en bøjelig

Læs mere

STOMI INFO. Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation

STOMI INFO. Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation 06 STOMI INFO Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation Ved alle typer kirurgiske indgreb, får man en gennemgang af årsagen, fordele og risici. Ved en stomioperation er risikoen den samme som

Læs mere

Patientinformation. Tarmslyng. Kvalitet døgnet rundt. Kirurgisk Afdeling

Patientinformation. Tarmslyng. Kvalitet døgnet rundt. Kirurgisk Afdeling Patientinformation Tarmslyng Kvalitet døgnet rundt Kirurgisk Afdeling Tarmslyng Tarmslyng er en fællesbetegnelse for en akut tilstand med ophævet passage af luft og afføring gennem tarmsystemet. I tyndtarmen

Læs mere

Koloskopi. Til patienter og pårørende. Vælg farve. Kikkertundersøgelse af tyktarmen. Organkirurgisk Klinik Aabenraa Organmedicinsk Klinik Aabenraa

Koloskopi. Til patienter og pårørende. Vælg farve. Kikkertundersøgelse af tyktarmen. Organkirurgisk Klinik Aabenraa Organmedicinsk Klinik Aabenraa Til patienter og pårørende Koloskopi Kikkertundersøgelse af tyktarmen Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Organkirurgisk Klinik Aabenraa Organmedicinsk Klinik Aabenraa Koloskopi Væskeskema Det er vigtigt

Læs mere

Sådan behandler du med kemoterapi hjemme

Sådan behandler du med kemoterapi hjemme Du har mulighed for selv at behandle med kemoterapi hjemme frem for på hospitalet. Det kan du gøre ved at blive koblet til en transportabel infusionspumpe, som vil give dig kemoterapi i dit Hickmann-kateter

Læs mere

Nedsynkning af underlivet

Nedsynkning af underlivet Skedevæg, blære-tarm, livmoder Symptomer på nedsynkning Forskellige former for nedsynkning giver forskellige former for symptomer, som dels kan bestå i ufrivillig vandladning, men også det modsatte, besværet

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren Dulcolax 10 mg, suppositorier Bisacodyl

Indlægsseddel: Information til brugeren Dulcolax 10 mg, suppositorier Bisacodyl Indlægsseddel: Information til brugeren Dulcolax 10 mg, suppositorier Bisacodyl Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Brug

Læs mere

KIKKERTUNDERSØGELSE AF ENDETARM OG TYKTARM (Koloskopi)

KIKKERTUNDERSØGELSE AF ENDETARM OG TYKTARM (Koloskopi) KIKKERTUNDERSØGELSE AF ENDETARM OG TYKTARM (Koloskopi) Hellerup 3977 7070 Lyngby 45 933 933 Odense 6548 7070 Skørping 9839 2244 info@cfrhospitaler.dk - www.cfrhospitaler.dk Hvad er en koloskopi? En koloskopi

Læs mere

Information om kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi)

Information om kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi) Information om kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi) Undersøgelsen Til undersøgelsen anvendes en bøjelig kikkert (slange) på tykkelse med en finger. Kikkerten er udstyret med et lille kamera, så

Læs mere

Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Pleura Kateter

Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Pleura Kateter Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Pleura Kateter Vejledning til pleje- og tømning af Tunneleret Pleura Kateter (TPK) Vigtigt! Inden I starter at udtømme væske og skifte forbinding skal I læse instruktionen.

Læs mere

Patientinformation. Prolaps. Operation for nedsynkning. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Gynækologisk klinik

Patientinformation. Prolaps. Operation for nedsynkning. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Gynækologisk klinik Patientinformation Prolaps Operation for nedsynkning Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Prolaps - operation for nedsynkning Du er blevet tilbudt en operation for nedsynkning

Læs mere

Udskrivelse efter kar-operation

Udskrivelse efter kar-operation Til patienter og pårørende Udskrivelse efter kar-operation Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk afdeling 2 På Karkirurgisk Afdeling er du nylig blevet opereret for: Hvad sker der efter operationen? Fra

Læs mere

Halsbrand og sur mave

Halsbrand og sur mave Halsbrand og sur mave HALSBRAND, SUR MAVE OG MAVESÅR Mange har prøvet at have halsbrand eller sure opstød, for eksempel i forbindelse med indtagelse af alkohol eller store måltider. Andre kender til mavesmerter,

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Husk Psyllium-frøskaller, hårde kapsler. Plantago ovata Forssk.

Indlægsseddel: Information til brugeren. Husk Psyllium-frøskaller, hårde kapsler. Plantago ovata Forssk. Indlægsseddel: Information til brugeren Husk Psyllium-frøskaller, hårde kapsler Plantago ovata Forssk. Læs denne indlægsseddel grundigt inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige

Læs mere

kikkertundersøgelse af nederste del af tyktarmen

kikkertundersøgelse af nederste del af tyktarmen Patientinformation om kikkertundersøgelse af nederste del af tyktarmen (sigmoideoskopi) Regionshospitalet Randers Kirurgisk afdeling 2 Hvad er en sigmoideoskopi? Sigmoideoskopi er en kikkertundersøgelse

Læs mere

Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason

Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason Patientinformation Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason - Hæmatologisk Afsnit Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling 1 rev. aug. 2011 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

privat foto /msts Forstoppelse

privat foto /msts Forstoppelse privat foto /msts Forstoppelse Forstoppelse Indhold Hvad er forstoppelse?...1 Hvad er årsagen til forstoppelse?..3 Gode råd...4 Hvor meget bør dit barn drikke?...5 Hvad bør dit barn spise?...5 Konflikter

Læs mere

Patientinformation. - om Koloskopi. Velkommen til Vejle Sygehus. Medicinsk Afdeling

Patientinformation. - om Koloskopi. Velkommen til Vejle Sygehus. Medicinsk Afdeling Patientinformation - om Koloskopi Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling Rev. dec. 2008 Information om Koloskopi Hvad er koloskopi? Koloskopi er en kikkertundersøgelse af hele tyktarmen. Den udføres

Læs mere

Patientinformation. Kræft i tyktarmen eller endetarmen

Patientinformation. Kræft i tyktarmen eller endetarmen Patientinformation Kræft i tyktarmen eller endetarmen Kvalitet døgnet rundt Kirurgisk afdeling Kræft i tyktarmen eller endetarmen Forberedelse til operation og smertebehandling: Operationen foretages af

Læs mere

En velfungerende mave et godt liv

En velfungerende mave et godt liv En velfungerende mave et godt liv En god rutine kan gøre underværker Det kan være vanskeligt at etablere en mere regelmæssig toiletrutine for mennesker, der lever med kronisk forstoppelse, inkontinens

Læs mere

Halsbrand og sur mave

Halsbrand og sur mave Halsbrand og sur mave Halsbrand, sur mave og mavesår Mange har prøvet at have halsbrand eller sure opstød, for eksempel i forbindelse med indtagelse af alkohol eller fedtrige måltider. Andre kender til

Læs mere

Patientinformation. om blindtarmsbetændelse

Patientinformation. om blindtarmsbetændelse Patientinformation om blindtarmsbetændelse Kvalitet døgnet rundt Kirurgisk afdeling Blindtarmen (appendix) er beliggende som et ormeformet vedhæng på den højre ende af tyktarmen. Akut blindtarmsbetændelse

Læs mere

Rift ved endetarmen. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk

Rift ved endetarmen. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk Rift ved endetarmen Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Rift ved endetarm En rift ved endetarmen opstår ofte i forbindelse med en periode

Læs mere

Nyrekateter (Nefrostomikateter)

Nyrekateter (Nefrostomikateter) Til patienter og pårørende Vælg farve Forbindingsskift, fiksering og skylning Der er den: - Anlagt et nyrekateter (nefrostomikateter) for at sikre, at der er frit afløb for urinen. Forskellige sygdomme

Læs mere

Medicinsk Afdeling Kikkertundersøgelse af endetarm og tyktarm (Koloskopi) Patientinformation. Picoprep. www.koldingsygehus.dk

Medicinsk Afdeling Kikkertundersøgelse af endetarm og tyktarm (Koloskopi) Patientinformation. Picoprep. www.koldingsygehus.dk Medicinsk Afdeling Kikkertundersøgelse af endetarm og tyktarm (Koloskopi) Patientinformation Picoprep www.koldingsygehus.dk Du bedes møde til undersøgelse dag, den kl på DagKlinikken. Skulle du være forhindret

Læs mere

Kvalme og opkastning. SIG til!

Kvalme og opkastning. SIG til! Kvalme og opkastning SIG til! Forord Denne pjece er udarbejdet af SIG Emesis og udgivet af MSD. SIG Emesis er en landsdækkende gruppe af sygeplejersker, der beskæftiger sig med området kvalme og opkastning

Læs mere

Operation for hæmorider med THD Patientvejledning

Operation for hæmorider med THD Patientvejledning Operation for hæmorider med THD Patientvejledning 037 PrivatHospitalet Danmark Velkommen Hos PrivatHospitalet Danmark kommer vores kunder altid i første række. Som kunde hos os oplever du en høj faglig

Læs mere

Når du det? Information om mandlig inkontinens

Når du det? Information om mandlig inkontinens URO17006DKa 10.2017 Når du det? Information om mandlig inkontinens Blæren.dk Man regner med, at ca. 200 millioner mennesker i verden har problemer med blæren. Ved du, hvor det nærmeste toilet er? Synes

Læs mere

Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig

Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig Udviklet for www.endozone.org af Ellen T. Johnson, med bidrag fra professor Philippe Koninckx, universitetsprofessor Jörg Keckstein

Læs mere

Operation for bunden rygmarv (Tethered Cord)

Operation for bunden rygmarv (Tethered Cord) (Tethered Cord) Om rygmarven Nerverne i kroppen kan sammenlignes med ledninger, hvori der sendes informationer mellem kroppen og hjernen. Nervernes hovedledning (rygmarven) strækker sig fra hjernen gennem

Læs mere

Behandling af analfissur med BOTOX

Behandling af analfissur med BOTOX Behandling af analfissur med BOTOX (Botulinum toxin) Patientvejledning 034 PrivatHospitalet Danmark Velkommen Hos PrivatHospitalet Danmark kommer vores kunder altid i første række. Som kunde hos os oplever

Læs mere

Contam ved inkontinens Vaginal prop nr:

Contam ved inkontinens Vaginal prop nr: Contam skumprop Hjælp i tilfælde af inkontinens og prolaps i underlivet Med SSE System v. Props & Pearls Nikolaj Plads 23 1067 KBH K info@propsandpearls.com www.propsandpearls.com Indikationer og Anvendelse

Læs mere

Patientinformation Januar 2012 Gastroenheden Hvidovre Hospital. Hvidovre Hospital Gastroenheden, kirurgisk sektion. Polypper i tyktarmen

Patientinformation Januar 2012 Gastroenheden Hvidovre Hospital. Hvidovre Hospital Gastroenheden, kirurgisk sektion. Polypper i tyktarmen Patientinformation Januar 2012 Gastroenheden Hvidovre Hospital Hvidovre Hospital Gastroenheden, kirurgisk sektion Polypper i tyktarmen 2 Gastroenheden - Kvalitet hele vejen rundt Polypper i tyktarmen Polypper

Læs mere

Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Peritoneal Kateter

Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Peritoneal Kateter Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Peritoneal Kateter Vejledning til pleje- og tømning af Tunneleret Peritoneal Kateter (TPK) Vigtigt! Inden I starter at udtømme væske og skifte forbinding skal I læse

Læs mere

Forstoppelse. Til patienter og pårørende. Vælg farve. vejledning og behandling af forstoppelse (obstipation) Børne- og ungeklinikken

Forstoppelse. Til patienter og pårørende. Vælg farve. vejledning og behandling af forstoppelse (obstipation) Børne- og ungeklinikken Til patienter og pårørende Forstoppelse vejledning og behandling af forstoppelse (obstipation) Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Børne- og ungeklinikken Hvor tit har børn normal afføring? Hvad er forstoppelse?

Læs mere

Kvalme og opkastning. SIG til!

Kvalme og opkastning. SIG til! Kvalme og opkastning SIG til! Forord Denne pjece er udarbejdet af SIG Emesis og udgivet af MSD. SIG Emesis er en landsdækkende gruppe af sygeplejersker, der beskæftiger sig med området kvalme og opkastning

Læs mere

Patientvejledning. Marisker. Hudlapper ved endetarmen

Patientvejledning. Marisker. Hudlapper ved endetarmen Patientvejledning Marisker Hudlapper ved endetarmen Marisker er små løse hudlapper, der sidder i eller omkring endetarmsåbningen. Den løse hud er resterne af en tidligere hæmoride, og de kan variere i

Læs mere

Patientinformation. Koloskopi. Kikkertundersøgelse af tyktarmen. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Daghospital Tønder

Patientinformation. Koloskopi. Kikkertundersøgelse af tyktarmen. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Daghospital Tønder Patientinformation Koloskopi Kikkertundersøgelse af tyktarmen Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Daghospital Tønder 2 Koloskopi Hvad er en koloskopi? Der er en minimal (1%) risiko for, at der ved

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN MICROTRAST 0,7 g/g Oral pasta. Bariumsulfat

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN MICROTRAST 0,7 g/g Oral pasta. Bariumsulfat INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN MICROTRAST 0,7 g/g Oral pasta Bariumsulfat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

Hvordan du passer din. trakeostomi. derhjemme. Regionshospitalet Viborg. Øre-, næse-, halsafdeling Ø

Hvordan du passer din. trakeostomi. derhjemme. Regionshospitalet Viborg. Øre-, næse-, halsafdeling Ø Hvordan du passer din trakeostomi derhjemme Regionshospitalet Viborg Øre-, næse-, halsafdeling Ø Hvordan du passer din trakeostomi derhjemme Her er nogle råd om, hvordan du passer din trakeostomi-kanyle

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Klorzoxazon DAK tabletter 250 mg. chlorzoxazon

Indlægsseddel: Information til brugeren. Klorzoxazon DAK tabletter 250 mg. chlorzoxazon Indlægsseddel: Information til brugeren Klorzoxazon DAK tabletter 250 mg chlorzoxazon Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger

Læs mere

FORSTOPPELSE FORSTOPPELSE

FORSTOPPELSE FORSTOPPELSE Forstoppelse FORSTOPPELSE Der er mange, som har problemer med at komme af med afføringen. Op mod hver femte oplever problemer med afføringen. Hos ældre udgør det et stort problem. Afføringsproblemer er

Læs mere

Blære- og bækkenbundstræning

Blære- og bækkenbundstræning BET-76740-DK 02.207 Blære- og bækkenbundstræning Til kvinder Blæren.dk Facts om inkontinens Du skal ikke have dårlig samvittighed. Inkontinens er mere udbredt, end du tror, og du kan få behandling for

Læs mere

Din vejledning: Livet med TransAnal Irrigation. En velfungerende mave et godt liv

Din vejledning: Livet med TransAnal Irrigation. En velfungerende mave et godt liv Din vejledning: Livet med TransAnal Irrigation En velfungerende mave et godt liv Kære læser Formålet med denne vejledning er at støtte dig, som har fået ordineret Navina Systems og behandling med TransAnal

Læs mere

Forstoppelse og afføringsinkontinens

Forstoppelse og afføringsinkontinens Pædiatrisk Afdeling Forstoppelse og afføringsinkontinens Forældreinformation www.koldingsygehus.dk Hvad er forstoppelse? Forstoppelse er en tilstand, hvor afføringen bliver fastere og mere knoldet. Barnet

Læs mere

Pleje- & Tømningsvejledning Tunneleret Pleura Kateter med adapter

Pleje- & Tømningsvejledning Tunneleret Pleura Kateter med adapter Pleje- & Tømningsvejledning Tunneleret Pleura Kateter med adapter Hvis drænage kateteret har en ventil, magen til den der vises på billedet nedenfor (A), kan du bruge Rocket IPC drænposer og vakuumflasker.

Læs mere

Behandling af myelomatose med Revlimid og Dexamethason

Behandling af myelomatose med Revlimid og Dexamethason Behandling af myelomatose med Revlimid og Dexamethason Vi anbefaler dig medicinsk behandling af din kræftsygdom og håber, at denne pjece kan være en hjælp til at få et overblik over behandlingen. Pjecen

Læs mere

På de følgende sider bliver du bedt om at besvare en række spørgsmål. For at komme videre til næste spørgsmål klikker du på "Næste".

På de følgende sider bliver du bedt om at besvare en række spørgsmål. For at komme videre til næste spørgsmål klikker du på Næste. Oplysningsskema På de følgende sider bliver du bedt om at besvare en række spørgsmål. For at komme videre til næste spørgsmål klikker du på "Næste". Venlig hilsen Gastroenterologisk Ambulatorium Medicinsk

Læs mere

Patientvejledning. Fistel. Ved endetarm

Patientvejledning. Fistel. Ved endetarm Patientvejledning Fistel Ved endetarm En fistel ved endetarmsåbningen er næsten altid en følgetilstand af en tidligere byld ved endetarmsåbningen. Det er vigtigt, at fistler bliver behandlet, da de ellers

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL. NAVIREL 10 MG/ML KONCENTRAT TIL INFUSIONSVÆSKE, OPLØSNING (Vinorelbin)

INDLÆGSSEDDEL. NAVIREL 10 MG/ML KONCENTRAT TIL INFUSIONSVÆSKE, OPLØSNING (Vinorelbin) INDLÆGSSEDDEL NAVIREL 10 MG/ML KONCENTRAT TIL INFUSIONSVÆSKE, OPLØSNING (Vinorelbin) Læs denne indlægsseddel grundigt, før du begynder at bruge medicinen. - Gem denne indlægsseddel. Du kan få brug for

Læs mere

Urologisk Afsnit. Kateter i blæren

Urologisk Afsnit. Kateter i blæren Urologisk Afsnit Kateter i blæren Kateter i blæren Et kateter gør, at du kan tømme blæren, og du undgår ufrivillig vandladning. Samtidig hjælper det kroppen med at udskille sine affaldsstoffer. Du kan

Læs mere

Vejledning i brug af sondeernæring i borgerens hjem

Vejledning i brug af sondeernæring i borgerens hjem Vejledning i brug af sondeernæring i borgerens hjem Sondeernæring i hjemmet Mange mennesker får sondeernæring i hjemmet, og flere og flere er afhængige af andres hjælp med at få indgivet sondeernæringen.

Læs mere

Blære- og bækkenbundstræning

Blære- og bækkenbundstræning BET-7674-DK 0.207 Blære- og bækkenbundstræning Til mænd Blæren.dk Facts om inkontinens Inkontinens er mere udbredt, end du tror. Ca. 5 % af alle mænd oplever en eller anden form for inkontinens. Det er

Læs mere

hi-slip Brugervejledning hi-slip. hi-slip plus. hi-slip kit

hi-slip Brugervejledning hi-slip. hi-slip plus. hi-slip kit hi-slip Brugervejledning hi-slip. hi-slip plus. hi-slip kit 2 Denne folder indeholder informationer, som skal lette udførelsen af intermitterende kateterisation. Vi har gjort vort bedste for at forklare,

Læs mere

God Mod Brok. Perfekt pasform. Råd og tips til dig med stomi brok

God Mod Brok. Perfekt pasform. Råd og tips til dig med stomi brok God Mod Brok Perfekt pasform Råd og tips til dig med stomi brok Et liv med stomi brok Hvis du har et brok ved din stomi, har du sikkert mange spørgsmål og tanker. Hvad er et brok? Hvad er årsagen til det?

Læs mere

Uracyst. Chondroitinsulfat 2,0% Selvkateterisering

Uracyst. Chondroitinsulfat 2,0% Selvkateterisering Uracyst Chondroitinsulfat 2,0% Selvkateterisering Selvkateterisering af Uracyst Selvkateterisering af Uracyst Selvkateterisering af Uracyst Du modtager denne folder, fordi du skal i behandling med Uracyst,

Læs mere

Information om sigmoideoskopi og gastroskopi

Information om sigmoideoskopi og gastroskopi Patientinformation Information om sigmoideoskopi og gastroskopi - Moviprep Velkommen til Organkirurgisk Afdeling Endoskopisk afsnit Information om sigmoideoskopi og gastroskopi - med Moviprep-udtømning

Læs mere

Sklerodermi og tarmen. Lotte Fynne Neurogastroenterologisk Enhed Århus Sygehus

Sklerodermi og tarmen. Lotte Fynne Neurogastroenterologisk Enhed Århus Sygehus Sklerodermi og tarmen Lotte Fynne Neurogastroenterologisk Enhed Århus Sygehus Sklerodermi >90 % har tarmproblemer Næstefter huden det mest angrebne organ Angriber små kar og nerver Deponere bindevæv Tre

Læs mere

Koloskopi -Kikkertundersøgelse af tyktarmen

Koloskopi -Kikkertundersøgelse af tyktarmen Patientinformation Før operationen Koloskopi -Kikkertundersøgelse af tyktarmen Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Kirurgisk afdeling Før Koloskopi operationen En koloskopi er en kikkertundersøgelse

Læs mere

Refluks 1. Patientvejledning

Refluks 1. Patientvejledning 1 Hvad er refluks?, også kaldet halsbrand eller kronisk syreopløb, opstår, når mavesækkens kraftige saltsyre løber op i spiserøret. Nederst i spiserøret sidder en lukkemuskel, som normalt hindrer mavesyren

Læs mere

Information om fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi

Information om fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi Patientinformation Information om fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi - Ekstirpatio recti Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi

Læs mere

medica Medizintechnik GmbH Blumenweg 8 D Hochdorf Tel Fax Brugsanvisning

medica Medizintechnik GmbH Blumenweg 8 D Hochdorf Tel Fax Brugsanvisning medica Medizintechnik GmbH Blumenweg 8 D- 88 454 Hochdorf Tel. 073 55-9314- 0 Fax 931415 Brugsanvisning 80 000 072/000 Blumenweg 8 D-88454 Hochdorf Telefon 07355-9314-0 Fax 07355-931415 e- mail: medica-

Læs mere

Patientvejledning. Irritabel tyktarm

Patientvejledning. Irritabel tyktarm Patientvejledning Irritabel tyktarm Irritabel tyktarm er en sygdom/tilstand med oppustet mave, smerter og ændret afføring. Irritabel tyktarm kan påvirke livskvaliteten i udtalt grad. Hvor udbredt er irritabel

Læs mere

Patientvejledning. Sigmoideoskopi. Kikkertundersøgelse af tyk- og endetarmen

Patientvejledning. Sigmoideoskopi. Kikkertundersøgelse af tyk- og endetarmen Patientvejledning Sigmoideoskopi Kikkertundersøgelse af tyk- og endetarmen En sigmoideoskopi er en kikkertundersøgelse af endetarmen og den nedre del af tyktarmen med henblik på at afsløre sygelige forandringer

Læs mere