Udvikling til gavn for helheden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udvikling til gavn for helheden"

Transkript

1 Udvikling til gavn for helheden Januar 2006

2 Lov nr. 184 af 20. marts 1918 Om udnyttelse af vandkraften i Gudenaa 1 Ministeren for offentlige arbejder bemyndiges til at meddele Viborg Amtsråd og Aarhus Byråd samt de andre Amtsråd og Byråd i Viborg, Aarhus og Randers Amter, som måtte slutte sig til det fra de fornævnte kommunale Bestyrelser allerede fremkomne andragende koncession på udnyttelse af vandkraften i Gudenå ved anlæg af et elektricitetsværk ved Tange og et mindre værk i nærheden af Kongensbro og ved disse værkers drift i 80 år fra den dag at regne, da værket ved Tange åbnes for drift. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 15. december 2000 Lov om ændring af lov om udnyttelse af vandkraften i Gudenå 1 I lov nr. 184 af 20. marts 1918 om udnyttelse af vandkraften i Gudenå ændres i 1»80 år«til:»82 år«. Loven træder i kraft den 8. januar Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 3. december 2002 Lov om ændring af lov om udnyttelse af vandkraften i Gudenå 1 I lov nr. 184 af 20. marts 1918 om udnyttelse af vandkraften i Gudenå, som ændret ved lov nr af 20. december 2000, ændres i 1»i 82 år at regne fra den dag, da værket ved Tange åbnes for drift«til:»indtil den 8. januar 2008«Loven træder i kraft den 8. januar Regeringen betragter det imidlertid som meget vigtigt, at der er lokal opbakning til et projekt, der vil ændre væsentligt på de bestående forhold. Regeringen lægger desuden vægt på, at et eventuelt projekt gennemføres med en betydelig lokal medfinasiering. Der skal således på forhånd være en afklaring af, hvordan et projekt i givet fald skal finasieres.

3 Gudenaacentralen - en væsentlig del af vores fælles historie Industrien repræsenterer en væsentlig del af det danske samfunds udviklings- og kulturhistorie. En historie, som gennem årtier desværre er blevet overset og forsømt med det resultat, at en lang række af de bygninger og anlæg, der tidligere synliggjorde denne historie, har fået lov at forsvinde eller forfalde. I de seneste år er historikere, museumsfolk, politikere og andre blevet opmærksomme på dette problem, og der gøres nu en betydelig indsats for at bevare, hvad der måtte være tilbage, for eftertiden. Heldigvis har vi dog endnu kultur- og industrihistorisk interessante bygninger og anlæg, som er intakte den dag i dag. Et af de bedste eksempler herpå er Gudenaacentralen i Tange ved Bjerringbro. Gudenaacentralen omfatter først og fremmest Tangeværket, der er et fuldt funktionsdygtigt vandkraftværk med en årlig elproduktion på på GWh, og som dermed er en levende fortælling fra den danske energihistorie. Hertil kommer en række andre bygninger og anlæg samt den menneskeskabte Tange Sø og de omkringliggende plantager, der blev anlagt i forbindelse med opførelsen af Tangeværket. Fredning på vej Alt sammen løbende vedligeholdt og renoveret, så det i dag fremstår i en både funktionsdygtig og præsentabel stand og dermed udgør en væsentlig del af vores fælles kulturarv. Af samme årsag arbejder Kulturarvstyrelsen i øjeblikket på at få gennemført en fredning af Tangeværket, ligesom Bjerringbro Kommune er i gang med at udarbejde en bevarende lokalplan for en del af området. I forbindelse hermed har Arkitektfirmaet H. Thule Hansen MAA udarbejdet en kulturmiljøredegørelse. Her slås det bl.a. fast, at Tangeværket med omgivelser til fulde lever op til definitionen på et kulturmiljø, idet det er et geografisk afgrænset område, hvor naturgrundlaget, kulturlandskabet, historien og arkitekturen afspejler væsentlige træk af den samfundsmæssige udvikling, der har sat sig spor i det midtjyske område. Kulturmiljøets elementer, naturgrundlaget, kulturlandskabet, historien og arkitekturen er alle repræsenteret med stor vægt og er alle bærende elementer i kulturmiljøet. Unikt bidrag til industriarkitekturen Det store bygningskompleks til Tangeværket, der er tegnet af arkitekt Søren Vig-Nielsen (elev af og mangeårig medarbejder hos kongelig bygningsinspektør Hack Kampmann), betegnes som et unikt bidrag til industriarkitekturen og afspejler den periode, hvor større bygningsværker af offentlig karakter fik en arkitektonisk udformning, der levede op til anlæggenes betydning i samfundsudviklingen. I redegørelsen hedder det endvidere bl.a.: Med Tangeværket forvandledes landskabet ved Tange fra at være et landbrugsområde suppleret med pramfart og ladepladser til et storslået, varieret sølandskab med nye omgivende skove og bygningsanlæg, der siden har præget egnen og ændret naturens kredsløb.

4 Et af Danmarks store vedvarende energianlæg Tange Sø er med et areal på 595 hektar landets største menneskeskabte sø og en af de største søer herhjemme i det hele taget. Søen blev anlagt i årene , og formålet var at skaffe strøm til bl.a. den industrialisering af jyske byer, som dengang begyndte at tage fart. Ved at opdæmme Gudenåen med en 800 meter lang hoveddæmning på tværs af Gudenådalen skabtes søen, og i forbindelse hermed anlagdes Tangeværket, som var og er Danmarks største vandkraftværk. Nogle år efter etableringen af værket blev Gudenåen uddybet neden for Tangeværket for at øge vandets faldhøjde gennem turbinerne til cirka 10 meter. Tangeværket ejes af Gudenaacentralen A.m.b.a., der har energiselskaberne NRGI og EnergiMidt, Galten Elværk samt Viborg og Skanderborg kommuner som andelshavere. Værket fik ved lov koncession til at udnytte vandkraften i Gudenåen i 80 år. Siden er koncessionen blevet forlænget til udløb i El til husstande Da Tangeværket blev anlagt, stod det for 22 procent af elproduktionen i Jylland. I dag, hvor vi lever i et gennem-elektrificeret samfund, er denne andel væsentligt mindre, omkring 0,3 promille af det samlede jyske elforbrug.. I nogle ører kan det lyde af lidt, men med en årsproduktion på GWh er Tangeværket den dag i dag et af Danmarks store vedvarende energianlæg. Dets produktion er tilstrækkeligt til at dække husstandes elforbrug. Altså en produktion af anselig størrelse. Ikke alene økonomisk, men nok så meget miljømæssigt. Den miljøvenlige produktion sparer således Danmark for et udslip på cirka 6500 tons skadelige CO2-gasser. Elmuseet en turistmæssig attraktion I forbindelse med Tangeværket etableredes i 1984 Elmuseet som en selvejende institution. Med et årligt besøgstal på omkring er museet i dag en af de største turistmæssige attraktioner i Midtjylland. Museet drives i tæt samarbejde med Gudenaacentralen. I Tangeværkets generatorhal kan museets besøgende i praksis opleve, hvad de på det mere teoretiske plan har stiftet bekendtskab med på museet. Skal Elmuseet fastholde sit nuværende høje besøgstal, vil det derfor være af afgørende betydning at have et kørende og fuldt funktionsdygtigt Tangeværk som nærmeste nabo. Da Tangeværket blev anlagt, blev der ved værket etableret en fisketrappe, som skulle sikre, at fiskene, herunder laks og ørred, frit skulle kunne vandre i Gudenåen. Fisketrappen virkede dog ikke efter sin hensigt, og derfor blev der i 1980 anlagt en ny fisketrappe, der siden er blevet udbygget og forbedret i flere omgange. Ligeledes er der blevet etableret en ungfiskesluse Disse inititativer har resulteret i, at både vandrefisk og smolt (lakse- og ørredyngel) i langt større tal end tidligere kan passere Tangeværket.

5 Markant bedre vilkår for fiskene Tidligere havde laks, ørred og andre vandrefisk ikke ligefrem de bedste vilkår i og omkring Tange Sø, hvor Tangeværket oprindelig virkede som en barriere for fiskenes vandring. Men situationen har ændret sig til det absolut bedre i de senere år. Det skyldes bl.a. en række forbedringer af den eksisterende fisketrappe, afgitring foran og efter turbineind- og udløbet samt etableringen af en ungfiskesluse. Disse forbedringer er gennemført i de senere år og har betydet, at såvel vandrefisk som smolt har fået markant bedre muligheder for at passere Tangeværket. Allerede i begyndelsen af 1980 erne viste undersøgelser, at fisketrappen blev passeret af fisk om året. Fra januar til december 2005 blev der gennemført en elektronisk skanning af større fisk, som passerede igennem fisketrappen. Registreringen viste en opgang på 1757 fisk og en nedgang på 935 fisk, heraf adskillige laks på over 100 cm. Også for smolt har de bedre passage-muligheder båret frugt. I perioden april-maj 2005 er der således registreret i alt 2124 stykker smolt ørredsmolt og 293 laksesmolt. Vildyngel af laksefisk Ligeledes er der i 2005 gennemført en undersøgelse for forekomst af yngel af laksefisk i Gudenåens hovedforløb samt sideløbene opstrøms Tange Sø. Undersøgelsen har godtgjort, at der i dag findes forekomster af vildyngel af laksefisk opstrøms Tangeværket. Det ændrer dog ikke ved det forhold, at der ikke er grundlag for at prøve at reetablere Gudenåens oprindelige laksestamme, der, primært som følge af pramfarten på åen uddøde i slutningen af 1800-tallet og altså længe inden etableringen af Tangeværket. Af Miljøministeriets National forvaltningsplan for laks 2004 fremgår det således, at ministeriet alene ønsker at støtte opbygningen af lakseforekomster og bestående laksestammer i de vestjyske, vestvendte åer. Hos ministeriet er der ingen planer om aktivt at støtte udsætninger i Gudenåen.

6 Mange måder at se verden på Det sete afhænger som bekendt af øjnene, der ser. Således også, når man drøfter fremtiden for Tange Sø og for Tangeværket. Gennem årene er der kommet en række bud på, hvordan fremtiden bør tegne sig for søen og værket. Spændende fra krav om tømning af søen og lukning af værket til forslag om at beholde søen, som vi har kendt den i snart 90 år, og dermed også en uændret drift af Tangeværket. Uanset hvilket synspunkt man indtager, ligger det fast, at der snarest skal træffes en beslutning. Tangeværkets koncession, der er fastsat ved lov, udløber i 2008, og i forhåbentlig rimelig tid forinden skal Folketinget afgøre værkets og søens skæbne. Flere scenarier Det er baggrunden for, at Tangeværkets ejer, Gudenaacentralen a.m.b.a.har ladet udarbejde denne redegørelse, som er en sammenskrivning af flere forskellige planer og rapporter om 6

7 fremtiden for Tange Sø og Tangeværket, der er blevet udarbejdet gennem de senere år. I en af disse rapporter, Gudenåens passage ved Tangeværket, er opstillet en række forskellige mulige scenarier og løsningsmodeller. Fire af disse skiller sig i særlig grad ud, og de er derfor beskrevet i denne redegørelse: Model 0, der er en videreførelse af de eksisterende forhold: Model 3 og 3.1, der er to varianter over samme løsningsforslag i form af et kort omløbsstryg ved Tangeværket Model 4, der er et mellemlangt omløbsstryg fra Ans Model 7, der er det mest vidtgående forslag, og som indebærer etablering af et 7 km langt omløbsstryg fra en ny dæmning øst for Ans. Det vil indebære, at Tange Sø fremover ikke vil få tilført vand fra Gudenåen. For henholdsvis Model 3, Model 3.1 og Model 4 gives der som eksempel et bud på konsekvenserne, hvis man vælger at føre 15 procent af vandmængden uden om Tange Sø og Tangeværket at føre 30 procent af vandmængden uden om Tange Sø og Tangeværket at føre 85 procent af vandmængden uden om Tange Sø og Tangeværket Helhedsplanen prøver for de enkelte modeller at klarlægge de driftsmæssige, regionaløkonomiske og miljømæssige konsekvenser af de enkelte modeller.

8 Model 0 en videreførelse af de eksisterende forhold Model 0 er i denne sammenhæng den mindst vidtgående løsning, idet der er tale om en videreførelse af de eksisterende forhold. Det vil sige, at driften af Tangeværket fortsætter uændret, og at man bevarer de muligheder for faunapassage, der allerede eksisterer. Ved at vælge denne løsning kan man dels fastholde den eksisterende elproduktion på Tangeværket, der årligt udgør mellem 11 og 12 GWh, svarende til husstandes elforbrug. Dels kan Gudenaacentralen fortsat drive sine nuværende 900 hektar skov- og søarealer omkring Tange Sø. Personalemæssigt betyder denne løsning, at de nuværende seks medarbejdere fortsat kan være beskæftiget med henholdsvis at drive Tangeværket, passe skoven og søen samt vedligeholde arealerne omkring værket og Elmuseet. Tangeværket bidrager årligt med omkring 3,6 mio. kr. til Gudenaacentralens økonomi. Heraf går de 1,2 mio. kr. til at drive søen og skoven samt vedligeholde de omkringliggende arealer.

9 Udskiftninger de kommende år Tangeværket står ikke umiddelbart over for større investeringer. Inden for de næste ca. 10 år bliver det dog nødvendigt at udskifte tre af de seks sæt turbineaksler samt alle seks reguleringsskovle. Denne investering vil i alt løbe op i omkring 16 mio. kr. Løsningen vil ligeledes indebære, at Elmuseet kan fortsætte uændret. Med omkring besøgende årligt er museet et af fyrtårnene i det midtjyske turisterhverv, og det beskæftiger på årsbasis godt en halv snes mennesker. Ud over at vedligeholde arealerne omkring Elmuseet støtter Gudenaacentralen årligt museet med cirka kr. Vigtigt samspil For museet er det dog endnu vigtigere, at Tangeværket er i fuld drift, som man kender det i dag. De fleste gæster lægger nemlig vægt på, at de i forbindelse med et besøg på Elmuseet også kan opleve et fuldt fungerende vandkraftværk. Det vurderes, at besøgstallet på museet vil falde mærkbart, hvis denne mulighed ikke længere er til stede. I dag bidrager Tangeværket til den lokale og regionale økonomi med omkring kr. i skat fra de seks ansatte. Herudover bliver 95 procent af de kr., som årligt benyttes til drift og vedligehold, købt hos lokale leverandører. Hertil kommer Elmuseets effekt på den lokale og regionale økonomi. Amts- og kommuneskatteindtægterne fra museets godt 10 ansatte udgør årligt omkring 1,2 mio. kr. Driften af café og kiosk samt museets køb af lokale serviceydelser og materialer udgør tilsammen omkring 4,2 mio. kr. Hvert år passerer omkring 5500 kanoer Tangeværket. Yderligere 2500 begynder deres tur ved Tangeværket. Kano- og campingturismen har en lokal- og regionaløkonomisk effekt på cirka 8,7 mio. kr. årligt. Elproduktionen på Tangeværket er baseret på vandkraft, som er en vedvarende energikilde, der er CO2-neutral. Det betyder, at værkets elproduktion hvert år medfører besparelser på cirka 6500 tons CO2. Tange Sø virker som buffer Ligeledes har Tange Sø i sig selv en positiv miljøeffekt. Søen virker nemlig som buffer for fosfor og kvælstof, der ledes til søen fra de omkringliggende landbrug, og som ellers

10 ville påvirke både Gudenåen nedstrøms Tange Sø og Randers Fjord. I alt drejer det sig om 30 procent af den tilledte mængde fosfor og 20 procent af den tilledte mængde kvælstof. Til gengæld udledes der en mindre mængde organisk stof fra Tange Sø til Gudenåen. Undersøgelser viser dog, at Tange Sø ikke udgør en kilde til uklarhed af vandet i Gudenåen. En sådan registreres ellers ofte nedstrøms søer. Det vurderes, at grundlaget for at etablere en selvreproducerende bestand af havørred opstrøms Tange Sø er forbedret de seneste år. Dog vil smoltdødeligheden i Tange Sø såvel som i de øvrige søer i Gudenåsystemet - være en begrænsende faktor. Ligeledes er smoltdødeligheden i selve Gudenåen af et ikke ringe omfang. Model 3 og 3.1 et kort omløbsstryg ved Tangeværket Model 3 og 3.1 er i denne sammenhæng den næstmindst vidtgående løsning og indebærer et kort omløbsstryg, der f.eks. kan starte ved Tange Søs nordøstlige hjørne og have udløb neden for Tangeværket. Andre placeringer er også mulige. Der er tale om to varianter over samme model. Model 3 har en længde på 2,3 km og et fald på cirka 4 promille, mens Model 3.1 har en længde på 1,1 km og et fald på 10 promille. Med en vandreduktion på henholdsvis 15 og 30 % vil Tangeværket fortsat kunne drives forretningsmæssigt forsvarligt, men dog med et fald i indtjeningen. Hvis vandmængden derimod reduceres med 85 % vil der ikke være mulighed for en forsvarlig drift, og Tangeværket vil derfor ophøre med at eksistere. 10

11 Med Model 3 og 3.1 vil Elmuseet som turistattraktion ikke blive direkte påvirket, så længe der alene er tale om at reducere vandtilførslen med 15 eller 30 %. En indirekte påvirkning kan der derimod godt være tale om, da en lavere indtjening til Tangeværket sandsynligvis vil resultere i et mindre tilskud fra værket til museets drift, end museet får i dag.. Alvorlige konsekvenser Hvis der derimod er tale om en vandreduktion på 85 %, så Tangeværket indstiller driften, vil det kunne få alvorlige konsekvenser for museet. Tilstedeværelsen af et fungerende vandkraftværk, der fortsat er kørende, betragtes nemlig som en hovedattraktion for museet. Modsat vil stryget i sig selv have en lille positiv turistmæssig effekt. Elmuseet vurderer nemlig, at de faunamæssige effekter af stryget vil bidrage til at gøre museet mere attraktivt. Driftsmæssigt vil Tangeværket med Model 3 og 3.1 have en effekt på den regionale økonomi, som svarer til effekten ved den nuværende drift. Det vil med en bemanding, svarende til seks heltidsansatte, udgøre omkring kr. i årlige indkomstskatter. Til køb af serviceydelser anvendes årligt omkring kr., hvoraf omkring kr. bruges i lokalområdet.. På kort sigt vil etableringen af det korte stryg have en effekt på den regionale økonomi. Alt afhængig af hvilken gennemstrømningsmodel der vælges, vil de samlede anlægsudgifter, 11

12 eksklusive erhvervelse af arealer, udgøre mellem 12 og 66,5 mio. kr. Man regner med, at lokale aktører vil tegne sig for mellem 30 og 50 procent heraf.. Mindre CO2-besparelse Miljømæssigt vil Model 3 og 3.1 med en vandreduktion på 15, 30 eller 85 procent betyde, at CO2-besparelsen vil falde fra de nuværende cirka 6500 tons årligt til henholdsvis cirka 4860, 4460 og 630 tons. Et kort omløbsstryg ved Tangeværket ventes ikke i sig selv at skabe bedre grundlag for at etablere en selvreproducerende bestand af havørred opstrøms Tange Sø, end det vil være tilfældet, hvis man bevarer søen og værket, som man kender det i dag. Til gengæld vil Model 3 og 3.1 resultere i, at samtlige vandrefisk, herunder især helt og sandart, vil få væsentligt bedre forhold. Det vil øge fiskebestanden af især disse arter i Tange Sø. For beskueren vil anlæggelsen af et kort omløb landskabsmæssigt kun have begrænset effekt. En stor del af omløbet vil nemlig være beliggende i skov og vil derfor ikke kunne ses, før man kommer tæt på. Til gengæld vil omløbet være til ugunst for skovdriften. 12

13 Model 4 det mellemlange omløbsstryg fra Ans Model 4 indebærer, at der etableres et omløb ud for Ans langs østsiden af Tange Sø og med udløb nedstrøms Tangeværket. Omløbet får en længde på 6 km og et udjævnet fald på gennemsnitligt 5 promille. Omløbet afsluttes med et kort stryg anlagt med et fald på 5 promille. Etablering af denne model kræver et moderat jordarbejde. Ligesom det gælder for Model 3 og 3.1, vil Model 4 fortsat danne basis for en økonomisk bæredygtig produktion af el på Tangeværket, så længe der kun sker en vandreduktion på 15 eller 30 %. Ved en reduktion på 85 %, vil driften blive helt urentabel, og værket vil lukke. Ved en lukning af værket vil den regionale økonomi derfor gå glip af omkring kr. i skatteindtægter fra Tangeværkets medarbejdere. Da der så heller ikke længere skal købes serviceydelser, går lokalsamfundet her glip af omkring kr. For Elmuseet vil de driftsøkonomiske konsekvenser ved Model 4 stort set svare til følgerne af Model 3 og 3.1. Det vil sige en ringe grad af påvirkning ved en vandreduktion på 15 eller 30 % og en betydelig negativ påvirkning ved en vandreduktion på 85 %. Begrænset effekt for turismen Ved en vandreduktion til Tangeværket på enten 15 eller 30 % ventes Model 4 ikke at kunne danne grundlag for tilstrækkelig smoltproduktion til, at der vil kunne etableres en 13

14 selvopretholdende bestand af havørred opstrøms Tange Sø. Det ventes derimod at blive muligt ved en vandreduktion til værket på 85 %, og det vil igen give bedre muligheder for lystfiskerturisme. På kort sigt ventes lystfiskerturisme dog ikke at have større betydning for beskæftigelsen i området. Ej heller ventes Model 4 at have nogen mærkbar effekt på kano- og campingturismen i området. Hvad der vil kunne få en, om end kortvarig, effekt på regionaløkonomien, er det anlægsarbejde, som der vil blive behov for, hvis man skal anlægge det mellemlange stryg ved Ans. Eksklusive erhvervelse af arealer ventes de samlede anlægsudgifter til dette projekt at andrage mellem 45,1 og 73,5 mio. kr. i de to-tre år, arbejdet vil stå på. Heraf ventes lokale entreprenører at skulle stå for mellem 30 og 50 procent af anlægsarbejdet. Forværret miljøtilstand i Tange Sø Model 4 indebærer en oplagt risiko for, at miljøtilstanden i Tange Sø vil blive forværret betydeligt. I forhold til nu vil vandudskiftningen blive næsten nul. Da der i søen formentlig findes betydelige ophobninger af fosfor, vil det kunne bevirke voldsomme opblomstringer af alger. I dag virker Tange Sø som en buffer, der tilbageholder fosfor, kvælstof og organiske stoffer og derved friholder Randers Fjord for disse stoffer. Hvis man gennemfører Model 4 i en udgave, hvor 85 procent af vandet ledes uden om Tange Sø, vil det derfor få alvorlige følger for Randers Fjord. Således vil fjorden årligt få tilført tons fosfor, varierende mængder kvælstof samt cirka 3500 tons organisk stof og 2000 tons uorganisk stof. Dette vil i betydeligt omfang kunne påvirke vandmiljøet i Randers Fjord i negativ retning. Hvad angår CO2 vil Model 4 have samme effekt som Model 3 og 3.1. Det vil sige, at CO2-besparelsen med en vandreduktion på 15, 30 eller 85 procent vil betyde, at CO2- besparelsen vil falde fra de nuværende cirka 6500 tons årligt til henholdsvis cirka 4860, 4460 og 630 tons. Atypisk og ødelæggende Hovedparten af det 6 km lange omløb øst om Tange Sø vil være placeret i Gudenaacentralens plantage, og set på afstand vil det tilsyneladende ikke føre til nogen markant ændring af de landskabelige forhold. Men også kun tilsyneladende. På tæt hold vil omløbet nemlig være meget markant, idet det vil ligge dybt nedskåret i landskabet, der i regionplanen for Viborg Amt er udlagt som særligt naturbeskyttelsesområde. Omløbet vil således fremtræde som et kulturteknisk anlæg og dermed være atypisk efter danske forhold, idet et naturligt vandløb af den størrelse typisk ligger i en bred ådal. Samtidig vil omløbet være noget nær ødelæggende for den nuværende skovdrift i Gudenaacentralens plantage, ligesom det vil skade de mange fritidsaktiviteter, der foregår i plantagen og på pramdragerstien.. 14

15 Model 7 det lange omløb Model 7 er den mest vidtgående af alle de foreslåede modeller. Modellen indebærer, at der etableres et nyt, knap 7 km langt omløb fra en ny dæmning øst for Ans. I denne model vil Tange Sø ikke modtage noget vand fra Gudenåen, og vandføringen i det nye omløb vil svare fuldstændig til afstrømningen i Gudenåen. Dermed bliver det alene de små mængder vand, der strømmer til Tange Sø fra Tange Å, der i givet fald vil kunne ledes igennem Tangeværket. Det vil totalt umuliggøre en kommerciel drift af Tangeværket, som derfor vil blive lukket. Både direkte og indirekte vil det have en negativ effekt på Elmuseet, som derved hverken vil modtage økonomisk støtte fra Gudenåcentralen eller vil kunne anvende Tangeværket som reference over for museets besøgende. Etablering af Model 7 vil betyde meget store jordarbejder. Hele omløbet vil således komme til at ligge med cirka 5 meters dybde i terrænet og med de dybeste partier helt ned til 9 meters dybde. Dyr løsning Af samme årsag vil denne løsning afføde en betydelig anlægsaktivitet og dermed også blive en meget dyr løsning. Således vil det ifølge beregningerne tage fire år at gennemføre projektet, hvis samlede 15

16 anlægsudgifter eksklusive penge til køb af arealer vil løbe op i 142,2 mio. kr. Heraf skønnes det, at lokale virksomheder vil tegne sig for godt 50 mio. kr. i de fire år, anlægsarbejdet vil stå på. Driftsøkonomisk vil Model 7 have en meget negativ virkning for Tangeværket, som må indstille hele sin produktion. Det vil dels betyde, at værket ikke længere vil bidrage til den regionale økonomi med hverken indkomstskatter for de ansatte (omkring kr. årligt) eller køb af serviceydelser (omkring kr. årligt). Negativ effekt på Elmuseet Ligeledes vil den støtte, som Gudenaacentralen direkte og indierekte giver til at vedligeholde de omkringliggende arealer bortfalde. For Elmuseet er vurderingen, at Model 7 vil have en negativ indvirkning på museets drift. Dels fordi museet vil miste en væsentlig attraktion ved Tangeværkets lukning, dels fordi de synlige miljøeffekter, som denne løsning vil give, ligger ude i terrænet og ikke ved museet. Endelig vil museet miste den årlige driftsstøtte, det i øjeblikket får fra Gudenaacentralen. Ligesom det gælder for Model 4, vil Model 7 kunne medvirke til en øget lystfiskerturisme. Det vil dog ikke få afgørende betydning for beskæftigelsen i området på kortere sigt. 16

17 Model 7 vil ligeledes betyde, at kanoturister måske ikke længere skal krydse Tange Sø. Det er uafklaret, om der vil blive mulighed for at sejle på omløbet. Sejlads vil nemlig kunne ødelægge anlagte gydebanker m.v. Forværring af miljøtilstanden Som det også er anført for Model 4, vil Model 7 indebære en betydelig risiko for, at miljøtilstanden i Tange Sø vil blive forværret betydeligt. I forhold til nu vil vandudskiftningen blive næsten nul. Da der i søen formentlig findes betydelige ophobninger af fosfor, vil det kunne bevirke voldsomme opblomstringer af alger. I dag virker Tange Sø som en buffer, der tilbageholder fosfor, kvælstof og organiske stoffer og derved friholder Randers Fjord for disse stoffer. Hvis man gennemfører Model 4 i en udgave, hvor 85 procent af vandet ledes uden om Tange Sø, vil det derfor få alvorlige følger for Randers Fjord. Således vil fjorden årligt få tilført tons fosfor, varierende mængder kvælstof samt cirka 3500 tons organisk stof og 2000 tons uorganisk stof. Drastisk ændring af landskabet De landskabsmæssige konsekvenser af Model 7 vil blive betydelige. Hele Gudenåens vandmængde føres forbi Tange Sø, og der anlægges en dæmning opstrøms Ans Bro. Omløbet vil blive op til 130 meter bredt. Da vandspejlet sænkes opstrøms dæmningen, 17

18 vil søen her blive ændret til et bredt vandløb. Neden for dæmningen vil søen fortsat eksistere i sin nuværende udformning. Omløbet vil fremtræde markant og dybt nedskåret i landskabet, så det vil mere fremtræde som et kulturteknisk anlæg frem for et naturligt vandløb. Da Tangeværket vil blive lukket, hvis denne model gennemføres, vil det betyde, at den nuværende CO2-besparelse på 6520 tons vil falde til 0. Som det også gælder for Model 4, vil Model 7 med det lange omløb være nærmest ødelæggende for den nuværende skovdrift i Gudenaacentralens plantage, ligesom det vil skade de mange fritidsaktiviteter, der foregår i plantagen og på pramdragerstien.. 18

19 Tange Søs miljøforbedrende effekt Med et oplandsareal på hele km 2, hovedsageligt landbrugsjord, bliver der hvert år gennem Gudenåen tilført Tange Sø betydelige mængder næringsstoffer. Normalt ville en stor del af disse stoffer efter en tur gennem søen blive ført videre til Gudenåen og ud i Randers Fjord, hvor de ville have en betydelig negativ effekt. Men undersøgelser viser, at dette ikke er tilfældet i nær samme omfang, som man på forhånd kunne have regnet med. Tange Sø virker nemlig som en buffer, der tilbageholder store mængder næringsstoffer, som bindes på bunden af søen. Således tilbageholdes der hvert år tons fosfor i Tange Sø. Ligeledes tilbageholdes betydelige mængder organisk og uorganisk stof i søen. Derimod er det mere varierende og behæftet med en vis usikkerhed, hvor meget kvælstof der tilbageholdes i søen. Hurtig vandudskiftning Ofte stiger ph og temperaturen af vandet i Gudenåen, når det løber igennem Tange Sø. Men modsat er der også perioder, hvor temperatur og ph falder. Overordnet er der dog tale om en stigning i både ph og temperatur, men i de efterhånden mange år, hvor analyserne er foretaget, har der ikke været tale om skadelige stigninger for hverken ph eller temperaturer. Således stiger temperaturen meget sjældent over 1 grad Celsius i den kritiske sommerperiode. Tange Sø adskiller sig fra de fleste andre søer ved den meget korte tid, vandet opholder sig i søen. Således bliver vandet i Tange Sø udskiftet mindst hver 10. dag, og enkelte gange er vandets opholdstid i søen helt nede på 5 dage.. Normalt ville det betyde, at søen ville være meget belastet med næringsstoffer. Men de seneste års undersøgelser viser, at det ikke er tilfældet. Derfor må søen have en meget stor bufferevne. Den er altså i stand til at modstå de effekter, som mange næringsstoffer har på søens vandkvalitet. 19

20 Betydelig usikkerhed Der gives ikke noget entydigt svar på, hvordan Tange Sø påvirker Gudenåen og Randers Fjord. Når temperaturforhold, ph og iltforhold er dårlige nedstrøms Tange Sø, er de tit også dårlige opstrøms søen. Derfor er det også højst usikkert, om det - ud over en mindre, lokal forbedring umiddelbart nedstrøms søen ville have nogen mærkbar effekt på Gudenåen, hvis vandet ikke løb gennem Tange Sø. Derimod er det givet, at en sådan løsning ville have en meget negativ virkning på Randers Fjord, som ville blive tilført større mængder fosfor og til dels kvælstof. Resultatet ville være iltsvind og fiskedød i Randers Fjord. Ligeledes ville en øget tilførsel af organisk stof kunne forværre forholdene i de inderste, sårbare dele af fjorden. En sø med mange herlighedsværdier Ikke alle værdier kan sættes på formler eller omsættes til tal. Det er Tange Sø et godt eksempel på. Ud over de beregnede effekter af forskellige løsningsmodeller, der er beskrevet på de foregående sider, har Tange Sø og Tangeværket, som vi kender dem i dag, en række herlighedsværdier, som brede kredse af befolkningen er glade for og benytter sig af. For ornitologer er Tange Sø og dens omgivelser lidt af et paradis. Ud over en stor ynglebestand af lappedykkere finder man her ynglefugle som isfugl, rørhøg, troldand, gravand, stor skallesluger, fiskehejre m.fl. Hertil kommer ravne, flere spættearter og huldue. Ligeledes er søen en vigtig lokalitet for rastende fugle. I løbet af året kan man her således se større eller mindre flokke af talrige andearter, stor og lille skallesluger, sang- og knopsvaner, mudderklire, fiskehejre og andre arter, som kommer her for at raste. 20

21 Ørn, odder og kronhjort I Danmark gøres der i disse år en stor indsats for at genetablere ørn som ynglefugl i Danmark. Hvert år får Tange Sø besøg af fiskeørne, og måske har den allerede etableret sig som ynglefugl i området. Det vil i hvert fald være et oplagt valg, idet Tange Sø rummer en god fiskebestand, som indbyder ørnen til fouragering. Desuden støder søen op til store, uforstyrrede skovarealer, som er et andet krav fra ynglende fiskeørne. Ud over den store rigdom af fuglearter har også odderen, der jo stiller meget store krav til sine omgivelser, slået sig ned ved Tange Sø. I de store skovområder omkring søen finder man bl.a. en stor bestand af kronvildt og sikahjorte samt naturligvis et utal af rådyr. Tumleplads for tusinder Sejlere og andre søsportsfolk er en anden stor gruppe, der har den 595 hektar store Tange Sø som tumleplads. Det være sig sejlere, Roklubben, kajak- og kanofolk eller mennesker, der foretrækker at lade sig transportere i motorbåde af den lidt mere sindige slags. Tilsammen drejer det sig om flere hundrede mennesker, der vælger at bruge en stor del af deres fritid på eller ved søen. Også lystfiskere i stort tal besøger Tange Sø, der bl.a. har en stor bestand af helt, sandart og søørred, men hvor man også finder en række andre attraktive fiskearter. Og så er der alle dem, der ikke er organiserede i klub eller forening, men som blot nyder søen og de smukke omgivelser omkring Tangeværket. Det kan f.eks. være i forbindelse med løbe- eller vandreture, eller det kan være mennesker, som blot nyder udsigten og den friske luft. 21

22 Kortfattet konklusion: Virkningen af de fire beskrevne modeller for Tange Sø og Tangeværkets fremtid kan gøres op således: Model 0: Der vil ikke være behov for samfundsmæssige investeringer. Tangeværket kan fortsat forsyne husstande med elektricitet, vil fortsat bidrage til at reducere Danmarks udslip af CO2 og fortsat være arbejdsplads for seks ansatte. Elmuseet vil bevare sin status som en af regionens vigtigste turistattraktioner og være arbejdsplads for godt 10 personer. Der vil måske kunne skabes en selvreproducerende bestand af havørred opstrøms Tange Sø. Model 3 og 3.1: Vil kræve en samfundsmæssig investering på mellem 12 og 66,5 mio. kr., afhængig af hvilken gennemstrømningsmodel der vælges. Med en mindre vandreduktion vil der fortsat være basis for elproduktion på Tangeværket. Dog af mindre omfang end i dag. Derfor vil værket også bidrage mindre til at reducere Danmarks udslip af CO2. Tangeværket vil fortsat vil være arbejdsplads for seks mennesker. Elmuseet vil fortsat være en vigtig regional turistattraktion, men dets tilskud fra Gudenaacentralen vil blive reduceret. Der vil måske kunne skabes en selvreproducerende bestand af havørred opstrøms Tange Sø Med en større vandreduktion på f.eks. 85 % vil Tangeværket blive lukket. Det vil bl.a. betyde tab af arbejdspladser og større dansk udslip af CO2. Elmuseet vil miste en væsentlig del af sin nuværende attraktionsværdi med et forventet stort fald i besøgstallet. Bedre forhold for vandrefisk. Model 4: Vil kræve en samfundsmæssig investering på mellem 45 og 73 mio. kr., afhængig af, hvilken gennemstrømningsmodel der vælges. Forringelse af de nuværende landskabelige værdier og af Tange Søs miljøtilstand. Med en mindre vandreduktion vil der fortsat være basis for elproduktion på Tangeværket. Dog af mindre omfang end i dag. Derfor vil værket også bidrage mindre til at reducere Danmarks udslip af CO2. Tangeværket vil fortsat vil være arbejdsplads for seks mennesker og Elmuseet en vigtig regional turistattraktion, men dets tilskud fra Gudenaacentralen vil blive reduceret. Der vil måske kunne skabes en selvreproducerende bestand af havørred opstrøms Tange Sø. Til gengæld vil omløbet være ødelæggende for skovdriften i området og derfor uacceptabel for Gudenaacentralen. Med en større vandreduktion på f.eks. 85 % vil Tangeværket ligeledes blive lukket. Det vil bl.a. betyde tab af arbejdspladser og større dansk udslip af CO2 på Tangeværket. Elmuseet vil miste en væsentlig del af sin nuværende attraktionsværdi med et forventet stort fald i besøgstallet. Bedre forhold for vandrefisk. 22

23 Model 7: Vil kræve en samfundsmæssig investering på 142 mio. kr. Forringelse af de nuværende landskabelige værdier og af Tange Søs miljøtilstand.. Tangeværket vil blive lukket med deraf følgende negative konsekvenser som f.eks. tab af lokale arbejdspladser og større dansk udslip af CO2. Elmuseet vil miste en stor del af sin attraktionsværdi og hele sit nuværende tilskud fra Gudenaacentralen. Bedre forhold for vandrefisk. Med andre ord: Ved at fastholde Model 0 eller gennemføre Model 3 med en lav vandreduktion på f.eks. 15 procent vil der være basis for at opretholde Tangeværket som et fuldt funktionsdygtigt vandkraftværk. Ved at gennemføre de øvrige modeller vil Tangeværket ophøre med sin nuværende funktion. 23

24 24

Tange Sø Gudenåen. - set fra en biologisk synsvinkel

Tange Sø Gudenåen. - set fra en biologisk synsvinkel Tange Sø Gudenåen - set fra en biologisk synsvinkel Kurt Nielsen Forskningschef Danmarks Miljøundersøgelser Indhold Tange Sø s nuværende tilstand udgangspunkt for vurdering Løsningsforslag: Tange Sø fjernes

Læs mere

Genoptagelse af behandlingen af Viborg Kommunes høringssvar til Statens vandplaner om Gudenåens forløb ved Tange Sø

Genoptagelse af behandlingen af Viborg Kommunes høringssvar til Statens vandplaner om Gudenåens forløb ved Tange Sø Genoptagelse af behandlingen af Viborg Kommunes høringssvar til Statens vandplaner om Gudenåens forløb ved Tange Sø I forbindelse med den offentlige høring af Statens forslag til vandplaner efter Lov om

Læs mere

Opsamling af synspunkter fra de skriftlige indlæg og forslag til svar i forbindelse med Borgerinddragelsen om Gudenåens forløb ved Tange Sø.

Opsamling af synspunkter fra de skriftlige indlæg og forslag til svar i forbindelse med Borgerinddragelsen om Gudenåens forløb ved Tange Sø. Opsamling af synspunkter fra de skriftlige indlæg og forslag til svar i forbindelse med Borgerinddragelsen om Gudenåens forløb ved Tange Sø. Nr. Afsender Emne/Spørgsmål Forslag til Byrådets svar H1. Stig

Læs mere

GUDENÅENS PASSAGE VED TANGEVÆRKET

GUDENÅENS PASSAGE VED TANGEVÆRKET GUDENÅENS PASSAGE VED TANGEVÆRKET - SAMMENFATNING AF SKITSEPROJEKT MILJØMINISTERIET FØDEVAREMINISTERIET Titel Gudenåens passage ved Tangeværket - sammenfatning af skitseprojekt Udarbejdet af Miljøministeriet,

Læs mere

Tange sø løsningsmuligheder og baggrundsrapporter

Tange sø løsningsmuligheder og baggrundsrapporter Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 278 Offentligt Tange sø løsningsmuligheder og baggrundsrapporter Løsningsforslag 1. Status quo 2. Kort omløbsstryg COWI s Model 3 og 3.1 3. Mellemlangt omløbsstryg

Læs mere

Udkast til. Forslag. til. Lov om ophævelse af. lov om Udnyttelse af Vandkraften i Gudenaa (Tangeloven)

Udkast til. Forslag. til. Lov om ophævelse af. lov om Udnyttelse af Vandkraften i Gudenaa (Tangeloven) Naturstyrelsen J.nr. NST-400-00068 16. august 2013 Jura Udkast til Forslag til Lov om ophævelse af lov om Udnyttelse af Vandkraften i Gudenaa (Tangeloven) Lov om Udnyttelse af Vandkraften i Gudenaa, jf.

Læs mere

Miljøudvalget 2013-14 L 44 Bilag 1 Offentligt

Miljøudvalget 2013-14 L 44 Bilag 1 Offentligt Miljøudvalget 2013-14 L 44 Bilag 1 Offentligt Jura J.nr. NST-400-00068 Ref. peran Den 16. oktober 2013 Kommenteret høringsoversigt vedrørende udkast til forslag til lov om ophævelse af lov om udnyttelse

Læs mere

Forslag. Lov om ophævelse af lov om udnyttelse af vandkraften i Gudenaa og ændring af lov om vandløb. Lovforslag nr. L 44 Folketinget

Forslag. Lov om ophævelse af lov om udnyttelse af vandkraften i Gudenaa og ændring af lov om vandløb. Lovforslag nr. L 44 Folketinget Lovforslag nr. L 44 Folketinget 2013-14 Fremsat den 24. oktober 2013 af miljøministeren (Ida Auken) Forslag til Lov om ophævelse af lov om udnyttelse af vandkraften i Gudenaa og ændring af lov om vandløb

Læs mere

Agenda. Hvem er vi, og hvorfor er vi her sammen Vores syn på sagen/situationen Nogle af myterne Tange Sø lige nu En løsning til fremtiden

Agenda. Hvem er vi, og hvorfor er vi her sammen Vores syn på sagen/situationen Nogle af myterne Tange Sø lige nu En løsning til fremtiden Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 269 Offentligt Agenda Hvem er vi, og hvorfor er vi her sammen Vores syn på sagen/situationen Nogle af myterne Tange Sø lige nu En løsning til fremtiden Hvem og hvorfor

Læs mere

Oplandet til søen bærer præg af intensivt dyrket landbrugsjord.

Oplandet til søen bærer præg af intensivt dyrket landbrugsjord. 1 2 3 Geografiske forhold Stranden ved Ulbjerg Klint Stranden ved Tange sø (ved Ans) ligger på den vestlige side af Tange Sø. Badestedet er ca. 50 m bredt og afgrænses af tagrørsbevoksning til begge sider.

Læs mere

Helhedsplan for Gudenaacentralen Konsekvensvurdering

Helhedsplan for Gudenaacentralen Konsekvensvurdering Helhedsplan for Gudenaacentralen Konsekvensvurdering Gudenaacentralen Gudenaacentralen-Forside-endelig.indd 1 10/02/2006 10:26:11 Gudenaacentralen Helhedsplan for Gudenaacentralen Konsekvensvurdering Januar

Læs mere

Referat af synspunkter fra borgermøde i Bjerringbrohallen den 23. august 2011 om Gudenåens passage af Tange Sø.

Referat af synspunkter fra borgermøde i Bjerringbrohallen den 23. august 2011 om Gudenåens passage af Tange Sø. Referat af synspunkter fra borgermøde i Bjerringbrohallen den 23. august 2011 om Gudenåens passage af Tange Sø. Synspunkter B1 Jørgen Buch, Viborg Sportsfiskerforening Viborg foreningen har ikke fiskevand

Læs mere

FISK I UNGFISKESLUSEN

FISK I UNGFISKESLUSEN W A T E R F R A M E R Å D G I V N I N G S F I R M A I V A N D M I L J Ø R Y E S G A D E 9 A 8 6 8 0 R Y W W W. W A T E R F R A M E. D K FISK I UNGFISKESLUSEN TANGE, FORÅR 2007 NOTAT JUNI 2007 BAGGRUND

Læs mere

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL PRÆSENTATION Opgave Fase A Tykskallet malermusling formål med naturgenopretning Eksisterende forhold Holløse Mølle Projektforslag Konsekvenser

Læs mere

Tangeværket. Indholdsfortegnelse. -en kulturmiljøredegørelse

Tangeværket. Indholdsfortegnelse. -en kulturmiljøredegørelse Tangeværket -en kulturmiljøredegørelse Indholdsfortegnelse Kulturmiljøet Side 2 Naturgrundlaget Side 4 Kulturlandskabet Side 6 Historien Side 8 Arkitekturen Side 10 Registreringen af et bevaringsværdigt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om udnyttelse af vandkraften i Gudenå

Forslag. Lov om ændring af lov om udnyttelse af vandkraften i Gudenå 2007/1 LSF 5 (Gældende) Udskriftsdato: 11. januar 2017 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen, j.nr. SNS-400-00016 Fremsat den 3. oktober 2007 af miljøministeren

Læs mere

Afgørelse efter vandløbsloven om Gudenaacentralens pligtudsætning af ørred

Afgørelse efter vandløbsloven om Gudenaacentralens pligtudsætning af ørred Gudenaacentralen A.m.b.a Bjerringbrovej 54 Tange 8850 Bjerringbro Vandmiljø og Friluftsliv Ref. DESTH J. nr. MST-004-01538 Den 7. januar 2018 Afgørelse efter vandløbsloven om Gudenaacentralens pligtudsætning

Læs mere

Opgaver til brug på Elmuseet 4.- 6. klasse

Opgaver til brug på Elmuseet 4.- 6. klasse Opgaver til brug på Elmuseet 4.- 6. klasse ELMUSEET 2003 Steder på kortet: 1. Her ligger prammen 2. I denne bygning er der udstilling om vandkraft 3. Her er Tangeværkets maskinsal. Du skal gå op ad ståltrappen

Læs mere

Afdeling for Ferskvandsfiskeri

Afdeling for Ferskvandsfiskeri Spærringer Vandløbenes svøbe? Afdeling for Ferskvandsfiskeri Kim Aarestrup & Anders Koed, Danmarks Fiskeriundersøgelser Aftenens program Hvad kræver fisk? Hvor er problemerne i vandløb? Nedstrøms vandring

Læs mere

2013/1 LSF 44 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016. Fremsat den 24. oktober 2013 af miljøministeren (Ida Auken) Forslag. til

2013/1 LSF 44 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016. Fremsat den 24. oktober 2013 af miljøministeren (Ida Auken) Forslag. til 2013/1 LSF 44 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. NST-400-00068 Fremsat den 24. oktober 2013 af miljøministeren (Ida Auken)

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Etablering af faunapassage ved Høghøj Dambrug

INDHOLDSFORTEGNELSE. Etablering af faunapassage ved Høghøj Dambrug Etablering af faunapassage ved Høghøj Dambrug under vandområdeplan 2015 2021. // december 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Vandområdeplanindsats... 3 2. Status før restaurering... 4 3. Gennemført indsats...

Læs mere

Screening af etablering af et omløbsstryg ved Rakkeby Dambrug

Screening af etablering af et omløbsstryg ved Rakkeby Dambrug Screening af etablering af et omløbsstryg ved Rakkeby Dambrug Jernbanevej 7 7900 Nykøbing Mors Telefon 9970 7000 e-mail: naturogmiljo@morsoe.dk 2 1. Formål....s.3 2. Eksisterende forhold s.4 3. Beskrivelse

Læs mere

Vedr. Skitsescenarier for faunapassage ved Bindslev Elværk

Vedr. Skitsescenarier for faunapassage ved Bindslev Elværk NOTAT Dato: 05. maj 2019 Projektnavn: Bindslev Elværk Projekt nr.: 1180793 Udarbejdet af: Esben Astrup Kristensen Modtager: Hjørring Kommune Side: 1 af 8 Vedr. Skitsescenarier for faunapassage ved Bindslev

Læs mere

Lokaløkonomiske effekter af det udsætningsbaserede laksefiskeri i Gudenåen

Lokaløkonomiske effekter af det udsætningsbaserede laksefiskeri i Gudenåen Gudenå sammenslutningen, generalforsamling 2013 Lokaløkonomiske effekter af det udsætningsbaserede laksefiskeri i Gudenåen Indhold Om lystfiskeri og samfundsøkonomi Undersøgelsens resultater Kan vi øge

Læs mere

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL PRÆSENTATION Ca. 30 minutter - Opgave og proces - Natura 2000 - Projektforslag - Konsekvenser - Økonomi - Sammenfatning OPGAVE OG PROCES

Læs mere

Naturgenopretning i danske vandløb hvad virker?

Naturgenopretning i danske vandløb hvad virker? Naturgenopretning i danske vandløb hvad virker? Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua Naturlige vandløbsprojekter skaber de mest naturlige forhold for fisk, dyr og planter! Men hvad er naturligt nok,

Læs mere

FAQ. Det gør vi ved at flytte den eksisterende Stenløse Å uden om byen.

FAQ. Det gør vi ved at flytte den eksisterende Stenløse Å uden om byen. FAQ Hvad er problemet? Stenløse Å løber igennem Stenløse by, og alt regnvandet fra Stenløse by løber ud i åen. Det betyder, at når det regner kraftigt, kommer der meget hurtigt meget store vandmængder

Læs mere

Viborg Kommune Prinsens Allé 5 8800 Viborg. Vingsted, den 14. februar 2015

Viborg Kommune Prinsens Allé 5 8800 Viborg. Vingsted, den 14. februar 2015 Viborg Kommune Prinsens Allé 5 8800 Viborg Vingsted, den 14. februar 2015 Danmarks Sportsfiskerforbunds bemærkninger til Gudenåcentralens ansøgning om nødvendige tilladelser efter ophævelse af Lov om udnyttelse

Læs mere

Storå langs sydsiden af vandkraftsøen - hvorfor og hvad er konsekvenserne?

Storå langs sydsiden af vandkraftsøen - hvorfor og hvad er konsekvenserne? Storå langs sydsiden af vandkraftsøen - hvorfor og hvad er konsekvenserne? Hvad er nødvendigheden af et omløb forbi vandkraftsøen? De små udvandrende laks dør i vandkraftsøer! Tange Sø ca. 85% Bygholm

Læs mere

Vandløbsrestaurering der både forbedre natur og vandføring

Vandløbsrestaurering der både forbedre natur og vandføring Vandløbsrestaurering der både forbedre natur og vandføring 4 eksempler fra Næstved Kommune 1. Miniådale - (Åsidebækken 2010) 2. Å med diger - (Jydebækken 2011) 3. Klimasøer - (Stenskoven 2015) 4. Fjernelse

Læs mere

supplering af beslutningsgrundlag for

supplering af beslutningsgrundlag for supplering af beslutningsgrundlag for GUDENÅENS PASSAGE VED TANGEVÆRKET Titel: Supplering af beslutningsgrundlag for Gudenåens passage ved Tangeværket. Udarbejdet af: COWI A/S for Danmarks Naturfredningsforening.

Læs mere

Tekniske udflugtsmål for ingeniørfamilier

Tekniske udflugtsmål for ingeniørfamilier Tekniske udflugtsmål for ingeniørfamilier Af Lasse Klarlund Jensen Sommerferie er som oftest lig med udflugter, men hvor tager man hen, hvis der skal indgå noget teknisk som en del af oplevelsen? Her bringes

Læs mere

Dambrug. Handlingsplan for Limfjorden

Dambrug. Handlingsplan for Limfjorden Dambrug Handlingsplan for Limfjorden Rapporten er lavet i et samarbejde mellem Nordjyllands Amt, Ringkøbing Amt, Viborg Amt og Århus Amt 2006 Dambrug i oplandet til Limfjorden Teknisk notat lavet af dambrugsarbejdsgruppen

Læs mere

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan.

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan. Hvad er en vandplan? En vandplan beskriver, hvor meget et vandområde skal forbedres - og den fortæller også, hvordan forbedringen kan ske. Det er kommunerne, der bestemmer, hvordan det skal ske. Vandplanerne

Læs mere

FORUNDERSØGELSE RIB-00259. Fjernelse af stemmeværk ved Linding Møllesø

FORUNDERSØGELSE RIB-00259. Fjernelse af stemmeværk ved Linding Møllesø FORUNDERSØGELSE RIB-00259 Fjernelse af stemmeværk ved Linding Møllesø April 2014 Forundersøgelse RIB-00259 Etablering af passage til Linding Møllesø Side 1 Indhold Formål med indsatsen/projektet... 2 Eksisterende

Læs mere

Fjernelse af spærring ved Lerkenfeld Dambrug

Fjernelse af spærring ved Lerkenfeld Dambrug Fjernelse af spærring ved Lerkenfeld Dambrug 2015 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. GENNEMFØRTE INDSATSER... 4 2.1 Nedbrydning af opstemning og oprensning af sand... 4 2.2 Lukning af omløbsstryg

Læs mere

STATUS FOR ØRRED OG LAKS I KONGEÅEN

STATUS FOR ØRRED OG LAKS I KONGEÅEN 2018 STATUS FOR ØRRED OG LAKS I KONGEÅEN Michael Deacon, V.O.S.F. Lars Hammer-Bek, S.S.F. Forside billed: Gydegravning i tilløbet Gamst Møllebæk. Opsummering Dette notat viser fordeling af gydegravninger,

Læs mere

UNDERSØGELSE AF FISKEBESTANDEN PÅ 13 ANLAGTE GYDESTRYG OG 3 URØRTE VANDLØBSSTRÆKNINGER I GRYDE Å - ET TILLØB TIL STORÅ

UNDERSØGELSE AF FISKEBESTANDEN PÅ 13 ANLAGTE GYDESTRYG OG 3 URØRTE VANDLØBSSTRÆKNINGER I GRYDE Å - ET TILLØB TIL STORÅ UNDERSØGELSE AF FISKEBESTANDEN PÅ 13 ANLAGTE GYDESTRYG OG 3 URØRTE VANDLØBSSTRÆKNINGER I GRYDE Å - ET TILLØB TIL STORÅ Holstebro Kommune 2013 Michael Deacon Jakob Larsen Indledning Gryde Å der har sit

Læs mere

Svar Jeg vil besvare spørgsmålene samlet.

Svar Jeg vil besvare spørgsmålene samlet. Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 490 Offentligt Miljøministerens besvarelse af samrådsspørgsmålene BK og BL, stillet af Torben Hansen (S) Spørgsmål BK: Er det ministerens opfattelse,

Læs mere

Miljøudvalget 2013-14 L 44 Bilag 1 Offentligt

Miljøudvalget 2013-14 L 44 Bilag 1 Offentligt Miljøudvalget 2013-14 L 44 Bilag 1 Offentligt Notat - Vurdering af den socioøkonomiske værdi af havørred- og laksefiskeriet i Gudenåen under forudsætning af gennemførelse af Model 4 C og Model 7, Miljøministeriet

Læs mere

Fiskepassage i Gudenåen ved Tange

Fiskepassage i Gudenåen ved Tange R A P P O R T T I L G U D E N A A C E N T R A L E N Fiskepassage i Gudenåen ved Tange August 2007 RAPPORT UDARBEJDET FOR Gudenaacentralen Bjerringbrovej 54 DK 8850 Bjerringbro Tlf.: 86 68 17 77 Sagsbehandler:

Læs mere

Udkast. Sammendrag af projekt vedr. havørreden i Gudenå. Redigeret af Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua, Silkeborg 15.

Udkast. Sammendrag af projekt vedr. havørreden i Gudenå. Redigeret af Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua, Silkeborg 15. Udkast Sammendrag af projekt vedr. havørreden i Gudenå Redigeret af Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua, Silkeborg 15. oktober 2018 Danmarks Tekniske Universitet Vejlsøvej 39 Tlf. 35 88 33 00 janie@aqua.dtu.dk

Læs mere

/Anders Koed, juni 2016

/Anders Koed, juni 2016 Fiskebiologisk vurdering af fem modeller for den fremtidige faunapassage af Gudenåen ved Tange Sø (beskrevet af Rambøll 2016) med fokus på laks og havørred. /Anders Koed, juni 2016 Opgavebeskrivelse Viborg,

Læs mere

Smedebæk. Februar 2014

Smedebæk. Februar 2014 Smedebæk Restaureringsprojekt Februar 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE PROJEKTETS BAGGRUND... 3 EKSISTERENDE FORHOLD... 3 PROJEKTFORSLAG... 5 KONSEKVENSER... 7 ØKONOMI... 7 UDFØRELSESTIDSPUNKT... 7 LODSEJERFORHOLD...

Læs mere

Opgavesæt om Gudenaacentralen

Opgavesæt om Gudenaacentralen Opgavesæt om Gudenaacentralen ELMUSEET 2000 Indholdsfortegnelse: Side Gudenaacentralen... 1 1. Vandet i tilløbskanalen... 1 2. Hvor kommer vandet fra... 2 3. Turbinerne... 3 4. Vandets potentielle energi...

Læs mere

Tange sø Natur eller Kultur. Et kuldsejlet naturprojekt

Tange sø Natur eller Kultur. Et kuldsejlet naturprojekt Et kuldsejlet naturprojekt Udarbejdet af: 20021223 Januar 2006 Titel Tange sø Natur eller Kultur Et kuldsejlet naturprojekt Udarbejdet af Stud.nr. 20021223 I forbindelse med: Natur og Miljøforvaltning

Læs mere

Vindkraft. Fælles mål. Strategi

Vindkraft. Fælles mål. Strategi Udkast til strategi for vindkraft Vindkraft Fælles mål I 2035 er de eksisterende landvindmøller nedtaget og erstattet af ca. 750 moderne møller på over 100 meters højde. Møllerne placeres så vidt muligt

Læs mere

Status for udvikling af den danske bæverbestand

Status for udvikling af den danske bæverbestand Status for udvikling af den danske bæverbestand Påvirkninger af vandløb -fordele og ulemper Status for forvaltning af bæveren i Danmark ENVINA Fiskefagmøde 2016 Henning Aaser Hvornår og hvorfor? Hvor mange

Læs mere

NOTAT. Odense Kommune. og fiskeriet på Fyn. Finn Sivebæk, Jan Nielsen, Kim Aarestrup og Anders Koed Sektion for Ferskvandsfiskeri og -Økologi

NOTAT. Odense Kommune. og fiskeriet på Fyn. Finn Sivebæk, Jan Nielsen, Kim Aarestrup og Anders Koed Sektion for Ferskvandsfiskeri og -Økologi NOTAT Til Odense Kommune Vedr. Betydningen af opstemningerne i hovedløbet af Odense Å for fiskebestandene og fiskeriet på Fyn. Fra Finn Sivebæk, Jan Nielsen, Kim Aarestrup og Anders Koed Sektion for Ferskvandsfiskeri

Læs mere

1: Horsens Kommune er projektejer og SKAL skabe kontinuitet (fri passage) i Gudenåen ved Vestbirk Camping:

1: Horsens Kommune er projektejer og SKAL skabe kontinuitet (fri passage) i Gudenåen ved Vestbirk Camping: 1: Horsens Kommune er projektejer og SKAL skabe kontinuitet (fri passage) i Gudenåen ved Vestbirk Camping: Kravet står i Bekendtgørelse om indsatsprogrammer for vandområdedistrikter ( 5 og bilag 1, se

Læs mere

Jeg HAR sendt den samme skrivelse til Struer Kommune pr. post og vedlagt diverse fotos fra området her, som vi holder meget af.

Jeg HAR sendt den samme skrivelse til Struer Kommune pr. post og vedlagt diverse fotos fra området her, som vi holder meget af. Fra Vibeke Nielsen [vibeke@bikat.dk] Til!De tekniske områder [teknisk@struer.dk] CC BCC Emne Vindmølleplan. "Hindsels" på Thyholm Afsendt 07-02-2015 20:05:24 Modtaget 07-02-2015 20:05:24 indmøllesagen.odt

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 390 Offentligt. supplering af beslutningsgrundlag for

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 390 Offentligt. supplering af beslutningsgrundlag for Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 390 Offentligt supplering af beslutningsgrundlag for GUDENÅENS PASSAGE VED TANGEVÆRKET Titel: Supplering af beslutningsgrundlag for Gudenåens passage

Læs mere

Historien om Harteværket

Historien om Harteværket Historien om Harteværket Vandkraftcentralen i Harte, kaldet Harteværket, blev bygget i årene 1918-1920, og var det første større anlæg af sin art i Danmark. Opføringen af Harteværket blev påbegyndt for

Læs mere

Trend Dambrug Fjernelse af spærring

Trend Dambrug Fjernelse af spærring Trend Dambrug Fjernelse af spærring Slutrapport December 2017 1 Indhold Slutrapport... 1 1. BAGGRUND... 3 1.1 Indhold i slutrapport... 3 1.2 Projektlokaliteten... 3 1.2 Vandløbet og den fysiske spærring...

Læs mere

Miljøministeriet Naturstyrelsen. Måde Havnedeponi. Bilag 2. Oversigt over delkonklusioner. Juni 2013

Miljøministeriet Naturstyrelsen. Måde Havnedeponi. Bilag 2. Oversigt over delkonklusioner. Juni 2013 Miljøministeriet Naturstyrelsen Måde Havnedeponi Bilag 2 Oversigt over delkonklusioner Juni 2013 Notat BILAG 2 Måde Havnedeponi Oversigt over delkonklusioner 21. maj 2013 Miljøer i anlægsfasen Projekt

Læs mere

KLIMAPROJEKT Tinbæksøen

KLIMAPROJEKT Tinbæksøen KLIMAPROJEKT Tinbæksøen Indledning Som led i et klimatilpasningsprojekt i Galten-Skovby har Skanderborg Forsyning og skabt et nyt område ved Tinbækstien. Det overordnede formål blev at klimasikre en tunnel

Læs mere

Tips og værktøjer til at genskabe naturlige gydestryg og gode økologiske forhold i vandløb - uden at skabe oversvømmelser

Tips og værktøjer til at genskabe naturlige gydestryg og gode økologiske forhold i vandløb - uden at skabe oversvømmelser Tips og værktøjer til at genskabe naturlige gydestryg og gode økologiske forhold i vandløb - uden at skabe oversvømmelser Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent DTU Aqua startede som Dansk Biologisk Station i

Læs mere

Det talte ord gælder. vandrammedirektivet? Samråd om råderum i Kattegat

Det talte ord gælder. vandrammedirektivet? Samråd om råderum i Kattegat Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 851 Offentligt Det talte ord gælder Samråd om råderum i Kattegat Samrådsspørgsmål AZ Ministeren bedes redegøre for den videnskabelige

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version Aarhus Kommune Miljørigtige køretøjer i Aarhus Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Aarhus C Telefon 56 40 00 00 wwwcowidk Notat - kort version Indholdsfortegnelse

Læs mere

Afgørelse efter vandløbsloven om Gudenaacentralens pligtudsætning af ørred

Afgørelse efter vandløbsloven om Gudenaacentralens pligtudsætning af ørred Gudenaacentralen A.m.b.a Bjerringbrovej 54 Tange 8850 Bjerringbro Vandmiljø og Friluftsliv Ref. DESTH MST-004-01538 Den 13. september 2019 Afgørelse efter vandløbsloven om Gudenaacentralens pligtudsætning

Læs mere

Foreløbige vurderinger af konsekvenser af ophævelse af Tangeloven.

Foreløbige vurderinger af konsekvenser af ophævelse af Tangeloven. Notat Dato: 28. august 2013 Kopi til: Emne: Foreløbige vurderinger af konsekvenser af ophævelse af Tangeloven. Teknik og Miljø Dato: 28. august 2013 Sagsnr.: 13/71998 Sagsbehandler: vproc Den 17. maj 2013

Læs mere

Badevandsprofil for Silkeborg Søcamping i Silkeborg Langsø Øst

Badevandsprofil for Silkeborg Søcamping i Silkeborg Langsø Øst Badevandsprofil for Silkeborg Søcamping i Silkeborg Langsø Øst Ansvarlig myndighed Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 1-3 8600 Silkeborg Tlf: 89 70 15 25 Oplysninger på internettet www.silkeborgkommune.dk

Læs mere

Bilag Lokalplan feriecenter Fjellerup Strand

Bilag Lokalplan feriecenter Fjellerup Strand Bilag Lokalplan feriecenter Fjellerup Strand Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Silkeborg, den 6. juni 2007 Vedr.: Ansøgning om udvidelse af overnatningskapacitet i et kommende feriecenter ved Fjellerup

Læs mere

Indtjeningen vil relativt let kunne fordobles hvis en række tiltag gennemføres:

Indtjeningen vil relativt let kunne fordobles hvis en række tiltag gennemføres: Fisk og fiskeri i Randers Fjord Potentialet er vurderet højt, og der er en meget høj diversitet i fiskearter, bl.a. pga. den konstant skiftende ændring i saltindholdet. Mange af fiskearterne er populære

Læs mere

Punktkildernes betydning for fosforforureningen

Punktkildernes betydning for fosforforureningen 6 Punktkildernes betydning for fosforforureningen af overfladevand Karin D. Laursen Brian Kronvang 6. Fosforudledninger fra punktkilder til vandmiljøet Udledningen af fosfor fra punktkilderne har ændret

Læs mere

NOTAT. Naturstyrelsen, Himmerland Att. Jørgen Bidstrup

NOTAT. Naturstyrelsen, Himmerland Att. Jørgen Bidstrup NOTAT Til Naturstyrelsen, Himmerland Att. Jørgen Bidstrup Vedr. Fiskebiologisk vurdering af forslag til vådområdeprojekt ved Flade Sø Fra Jan Nielsen 24. november 2015 Naturstyrelsen planlægger at udføre

Læs mere

Opgavebeskrivelse - teknisk forundersøgelse af naturgenopretning af Nedre Suså Udgave: 29. november 2017

Opgavebeskrivelse - teknisk forundersøgelse af naturgenopretning af Nedre Suså Udgave: 29. november 2017 Opgavebeskrivelse - teknisk forundersøgelse af naturgenopretning af Nedre Suså Udgave: 29. november 2017 1 Resumé Opgaven består i at udarbejde de nødvendige tekniske forundersøgelser og konsekvensvurderinger

Læs mere

Beskrivelse af vindmølleprojektet Kommuneplantillæg med planmæssige ændringer

Beskrivelse af vindmølleprojektet Kommuneplantillæg med planmæssige ændringer #BREVFLET# Aalborg Kommune, Plan og Udvikling Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby 14. november 2014 Deltag i debatten Nye vindmøller ved Øster Hassing Kær Aalborg Kommune har modtaget en ansøgning om

Læs mere

Det er især videnserhvervet, der mener, at kulturarven er med til at tiltrække og fastholde arbejdspladser.

Det er især videnserhvervet, der mener, at kulturarven er med til at tiltrække og fastholde arbejdspladser. Kulturarven er med til at skabe et godt miljø omkring virksomheden 74,1% 9,7% 16,2% Turismeerhverv 50,8% 17,2% 32,0% Serviceerhverv 40,8% 22,2% 37,0% Produktionserhverv 72,2% 13,9% 13,9% Videnserhverv

Læs mere

Gudenåens Ørredfond Beretning 2010/2011

Gudenåens Ørredfond Beretning 2010/2011 Gudenåens Ørredfond Beretning 2010/2011 2010 har været et år mærket af sygdomsproblemerne tilbage i 2009. I 2010 har vi således ikke været i stand til at opfylde udsætningsplanen mht. 1-års, smolt og type

Læs mere

Opstemningen i Gudenåen ved Vilholt Mølle blev fjernet den 30. oktober 2008.

Opstemningen i Gudenåen ved Vilholt Mølle blev fjernet den 30. oktober 2008. dansk ørredrekord i Gudenåen Begejstrede biologer og erfarne vandløbsingeniører oplevede et af karrierens højdepunkter, da det i september 2009 væltede frem med ørredyngel i Gudenåen syd for Mossø. Teknikerne

Læs mere

Introduktion til danske vandløb og deres økosystem

Introduktion til danske vandløb og deres økosystem Introduktion til danske vandløb og deres økosystem Af fiskeplejekonsulent Jan Nielsen www.fiskepleje.dk janie@aqua.dtu.dk, mobil 2168 5643 Bemærk: En del aktive links Hvad kendetegner naturlige vandløb?

Læs mere

Fra faunaspærring til. Faunapassage. En guide til bedre tilstand af vores vandløb. Af Emil Blichfeldt, Flemming Nygaard Madsen og Torben Sune Bojsen

Fra faunaspærring til. Faunapassage. En guide til bedre tilstand af vores vandløb. Af Emil Blichfeldt, Flemming Nygaard Madsen og Torben Sune Bojsen Fra faunaspærring til Faunapassage En guide til bedre tilstand af vores vandløb Af Emil Blichfeldt, Flemming Nygaard Madsen og Torben Sune Bojsen Du kan læse om: Styrt Rørunderføringer Stryg Omløbsstryg

Læs mere

Lugt- og. æstetiske gener i. kanaler ved. Sluseholmen. Ideer til afhjælpning. Grundejerforeningen ved Peter Franklen

Lugt- og. æstetiske gener i. kanaler ved. Sluseholmen. Ideer til afhjælpning. Grundejerforeningen ved Peter Franklen Lugt- og æstetiske gener i kanaler ved Sluseholmen Ideer til afhjælpning Grundejerforeningen ved Peter Franklen 5. maj 2017 Grundejerforeneingen ved Peter Franklen 5. maj 2017 www.niras.dk Indhold 1 Indledning

Læs mere

Holme Å. Der er i forundersøgelsen regnet på 2 løsninger: Løsning A: Holme Kanal nedlægges og Holme Å tilføjes hele vandføringen.

Holme Å. Der er i forundersøgelsen regnet på 2 løsninger: Løsning A: Holme Kanal nedlægges og Holme Å tilføjes hele vandføringen. Dato 17-04-2015 Dok.nr. 52465-15 Sagsnr. 13-15350 Ref. Jan Pedersen Holme Å Varde Kommune fik i efteråret 2014 udarbejdet en forundersøgelse, der skulle belyse muligheden for at gennemføre en vandløbsrestaurering

Læs mere

Forundersøgelse projekt. Sten i Gudenåen i Randers Kommune. Af Danmarks Center for Vildlaks Vandløbsrådgivning for Randers Kommune

Forundersøgelse projekt. Sten i Gudenåen i Randers Kommune. Af Danmarks Center for Vildlaks Vandløbsrådgivning for Randers Kommune Forundersøgelse projekt Sten i Gudenåen i Randers Kommune Af Danmarks Center for Vildlaks Vandløbsrådgivning for Randers Kommune 1 Idé og formål Med ambitionen om at skabe mere fysisk variation i Gudenåen,

Læs mere

Projektområde: Lindenborg Å hovedløb fra vejbroen mellem Nysum og Ravnkilde fra station 1 i FFI-rapport og ca. 320 meter nedstrøms.

Projektområde: Lindenborg Å hovedløb fra vejbroen mellem Nysum og Ravnkilde fra station 1 i FFI-rapport og ca. 320 meter nedstrøms. Projektforslag gydebanker i Lindenborg Å-hovedløb Sammenslutningen af Sports- og Lystfiskerforeninger ved Lindenborg å (SSL) Åplejeudvalget v/ Karsten Jensen og Bjarne Christensen Rapport udarbejdet på

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Fremtidens Øresund har plads til natur, friluftsliv og erhverv

Fremtidens Øresund har plads til natur, friluftsliv og erhverv Fremtidens Øresund har plads til natur, friluftsliv og erhverv - miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens tale til konferencen Fremtidens Øresund 3. februar 2016 (Det talte ord gælder) Indledning 1.

Læs mere

Hvor bliver havørrederne af i Gudenåen nedstrøms Tangeværket?

Hvor bliver havørrederne af i Gudenåen nedstrøms Tangeværket? Antal Hvor bliver havørrederne af i Gudenåen nedstrøms Tangeværket? 400 350 300 250 Fangster Havørred BSF Gudenå BSF 1993-16 0 150 100 50 0 1990 1995 00 05 10 15 ørred Poly. (ørred) Bjerringbro og Omegns

Læs mere

Notat om Kulturmiljøet Tange Sø

Notat om Kulturmiljøet Tange Sø Notat om Kulturmiljøet Tange Sø Udarbejdet af Kulturmiljørådet i Viborg Amt Viborg maj 2001 Gudenåcentralens fremtid har været til debat gennem flere år. En lang række organisationer og privatpersoner

Læs mere

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 Fjernvarmen i Danmark Fjernvarmen leveres i dag af mere end 4 fjernvarmeselskaber. Fjernvarmen dækker 5 % af det samlede behov for opvarmning. 1,7

Læs mere

Referat at møde med øvrige interessenter om Fase B i de nye tekniske forundersøgelser - ved Suså-Life-projektet

Referat at møde med øvrige interessenter om Fase B i de nye tekniske forundersøgelser - ved Suså-Life-projektet Næstved Kommune Team Vand og Natur www.naestved.dk Referat at møde med øvrige interessenter om Fase B i de nye tekniske forundersøgelser - ved Suså-Life-projektet Mødedato 21-3-2018 Tid 17:00-19:00 Sted

Læs mere

TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN PINSESTÆVNE 2015. Kursen er sat!

TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN PINSESTÆVNE 2015. Kursen er sat! TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN PINSESTÆVNE 2015 Kursen er sat! LEMVIG 23.-25. MAJ 2015 TEMA: FISK & FISKERI - FØR OG NU Fisk og fiskeri har altid fyldt meget i Lemvig og derfor har vi valgt dette tema for Pinsestævne

Læs mere

Til Henrik Dam Kristensen. Løsningsforslag til lovlig overgang mellem Skovlyst-området og Langå station

Til Henrik Dam Kristensen. Løsningsforslag til lovlig overgang mellem Skovlyst-området og Langå station Til Henrik Dam Kristensen Løsningsforslag til lovlig overgang mellem Skovlyst-området og Langå station Kære Henrik Dam Kristensen! Mange tak for dit besøg den 29. april 2013 i Langå Kulturhus. Vi oplevede

Læs mere

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å Dato: 26. juni 2018 Udarbejdet af: Esben Astrup Kristensen og Jane Rosenstand Poulsen Kvalitetssikring: Kasper A. Rasmussen Modtager: Landbrug & Fødevarer

Læs mere

Naturlig og dårlig restaurering grundkursus. Af fiskeplejekonsulent Jan Nielsen www.fiskepleje.dk janie@aqua.dtu.dk, mobil 2168 5643

Naturlig og dårlig restaurering grundkursus. Af fiskeplejekonsulent Jan Nielsen www.fiskepleje.dk janie@aqua.dtu.dk, mobil 2168 5643 Naturlig og dårlig restaurering grundkursus Af fiskeplejekonsulent Jan Nielsen www.fiskepleje.dk janie@aqua.dtu.dk, mobil 2168 5643 Arbejd aktivt med vandløbets fald, så det udnyttes Det skal ikke udlignes.

Læs mere

Klik for at redigere titeltypografi i masteren

Klik for at redigere titeltypografi i masteren Envina Fagmøde Skarrild, den 1. november 2016 Samfundsøkonomiske gevinster ved større fiskebestande titeltypografi i undertiteltypografien i 06-11-2016 Kaare Manniche Ebert, biolog i Danmarks Sportsfiskerforbund

Læs mere

Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune

Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune Rønde Kommune 739040... Troldkær vest for Stubbe Sø 739050... Langsø i Skramsø Plantage 739060, 737065... Øjesø og Lillesø i Skramsø

Læs mere

Vandområde planer - Beregnede kvælstofindsatsbehov for Norsminde Fjord

Vandområde planer - Beregnede kvælstofindsatsbehov for Norsminde Fjord 22. juni 2015 Notat Vandområde planer - Beregnede kvælstofindsatsbehov for Norsminde Fjord Indledning I notatet søges det klarlagt hvilke modeller og beregningsmetoder der er anvendt til fastsættelse af

Læs mere

Strategi Separat, det er klart! Bjarne Nielsen Aalborg Forsyning, Kloak A/S

Strategi Separat, det er klart! Bjarne Nielsen Aalborg Forsyning, Kloak A/S Strategi Separat, det er klart! Bjarne Nielsen Aalborg Forsyning, Kloak A/S Hvilken samfundsmæssig rolle har vi som forsyningsselskab? Vi skal sikre: Hygiejnisk og sundhedsmæssig sikker bortledning af

Læs mere

Effekterne af genopretning af Skjern Å på natur, landskab og lokalsamfund

Effekterne af genopretning af Skjern Å på natur, landskab og lokalsamfund Effekterne af genopretning af Skjern Å på natur, landskab og lokalsamfund IPBES symposium 14. juni 2019, Aarhus Jakob Harrekilde Jensen, Skovrider, Naturstyrelsen Skjern Å Naturprojekt gennemført 1999-2003

Læs mere

Favrskov Kommune, Trafik og Veje. Skovvej Hinnerup

Favrskov Kommune, Trafik og Veje. Skovvej Hinnerup Favrskov Kommune, Trafik og Veje Skovvej 20 8382 Hinnerup Favrskov Kommune Plan Skovvej 20 8382 Hinnerup Tlf. 8964 1010 favrskov@favrskov.dk www.favrskov.dk Strækningsanlægstilladelse til forlængelse af

Læs mere

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor VARMEPLAN DANMARK2010 vejen til en CO 2 -neutral varmesektor CO 2 -udslippet fra opvarmningssektoren kan halveres inden 2020, og opvarmningssektoren kan blive stort set CO 2 -neutral allerede omkring 2030

Læs mere

Vandløb: Der er fastsat specifikke mål for 22.000 km vandløb og der er planlagt indsats på 5.300 km vandløb (sendt i supplerende høring).

Vandløb: Der er fastsat specifikke mål for 22.000 km vandløb og der er planlagt indsats på 5.300 km vandløb (sendt i supplerende høring). FAQ OM VANDPLANERNE Hvor hurtigt virker planerne? Naturen i vandløbene vil hurtigt blive bedre, når indsatsen er sket. Andre steder kan der gå flere år. I mange søer er der akkumuleret mange næringsstoffer

Læs mere

Sæby Vandmølle projekt

Sæby Vandmølle projekt Sæby Vandmølle projekt Sæby Vandmølle Sæby Vandmølle ligger ved Sæby Å, ca. 700 m opstrøms udløb til Kattegat. Sæby Vandmølle udgør et anlæg med fisketrappen, stemmeværket og en møllesø. Stemmeværket til

Læs mere

Tillæg 27 til kommuneplan Stevnstrup Fritids- og Idrætsanlæg

Tillæg 27 til kommuneplan Stevnstrup Fritids- og Idrætsanlæg Tillæg 27 til kommuneplan 2017 - Stevnstrup Fritids- og Idrætsanlæg Status: Forslag Offentliggørelse af forslag start: 18. december 2018 Høringsperiode start: 18. december 2018 Høringsperiode slut: 15.

Læs mere

Gode nyheder for Limfjordens havørreder

Gode nyheder for Limfjordens havørreder Gode nyheder for Limfjordens havørreder Fiskejollen.dk er gået med i et storslået projekt der har til formål, at fremme bestanden af havørreder i Limfjorden med ca. 40 %. Jesper Chr. Hansen og undertegnede

Læs mere

Nyhedsbrev januar 2016

Nyhedsbrev januar 2016 Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarme AMBA Kastrupvej 41a 8960 Randers sø 86496888 gjvarme@gjvarme.dk formand.ulk@gmail.com Nyhedsbrev januar 2016 Godt Nytår til Alle Nye Tariffer Der træder nye tariffer i

Læs mere

Restaurering af Lindes Å, Mindelunden

Restaurering af Lindes Å, Mindelunden Teknik og Miljø Dahlsvej 3 4220 Korsør Tlf.: 58 57 36 00 teknik@slagelse.dk www.slagelse.dk Restaurering af Lindes Å, Mindelunden Lindes Å, som løber gennem Mindelunden, er en del af Tude Å systemet. Tude

Læs mere