Derudover indeholder lovforslaget en tilpasning af reglerne om planlægning omkring produktionsvirksomheder samt en definition af disse.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Derudover indeholder lovforslaget en tilpasning af reglerne om planlægning omkring produktionsvirksomheder samt en definition af disse."

Transkript

1 17. september / Click here to enter text. Høringsnotat vedrørende udkast til lovforslag om ændring af lov om planlægning og lov om maritim fysisk planlægning (Strategisk planlægning for landsbyer, planlægning i områder belastet af lugt, støv eller anden luftforurening, helårsbeboelse i sommerhuse i sommerhusområder på Læsø, ekspropriation til virkeliggørelse af lokalplan, havplanlægning for transportinfrastruktur mv.) 1. Indledning Lovforslaget om ændring af planloven bygger videre på regeringens aftale fra juni 2016 Danmark i bedre balance Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder i hele landet med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti for så vidt angår opfølgning på de to udvalg om henholdsvis levedygtige landsbyer og planlovens ekspropriationsbestemmelser. Det fremgår således bl.a. af aftalen, at aftaleparterne er enige om at sætte et fornyet fokus på landsbyernes fremtid, og hvordan de kan være levedygtige. På den baggrund nedsatte erhvervsministeren i juli 2017 Udvalget for levedygtige landsbyer, som den 9. april 2018 afgav rapport med 17 anbefalinger. Udvalget anbefaler bl.a., at landsbyernes levedygtighed skal understøttes ved at sikre, at kommunerne foretager en strategisk planlægning af landsbyer. Lovforslaget er et led i regeringens opfølgning på udvalgets anbefalinger vedrørende den del, der omfatter planloven, og vil således ikke stå alene. På samme måde indeholder lovforslaget den del af regeringens opfølgning på Ekspropriationsudvalget, som vedrører ændringer i planloven. Ekspropriationsudvalget skulle ifølge den politiske aftale se på muligheder for og konsekvenser ved at forbedre borgernes retssikkerhed ved ekspropriation efter planloven. Som opfølgning på Ekspropriationsudvalgets betænkning nr af juni 2018 foreslås det, at borgernes retsstilling ved ekspropriation efter planloven forbedres ved øget gennemsigtighed om ekspropriation efter planloven og indførelse af en 5-årig solnedgangsklausul for lokalplaner som ekspropriationsgrundlag. Derudover indeholder lovforslaget en tilpasning af reglerne om planlægning omkring produktionsvirksomheder samt en definition af disse. Desuden optages Læsø i den fortegnelse af øer, hvor der kan meddeles dispensation til helårsudlejning af sommerhuse. Lovforslaget om ændring af lov om maritim fysisk planlægning giver mulighed for at planlægge for transportinfrastruktur på havet.

2 2/36 Lovforslaget blev sendt i høring den 3. juli 2018 med høringsfrist den 13. august 2018 hos en bred kreds af myndigheder, organisationer m.v. Der er modtaget 41 høringssvar, hvoraf 34 høringssvar indeholder bemærkninger til lovforslaget. Som følge af, at høringen blev foretaget hen over sommerferien, har flere bemærket, at der er tale om en kort høringsfrist, ligesom flere kommuner og KL bemærker, at der er fremsendt et administrativt høringssvar, da der ikke har været mulighed for en politisk behandling af høringssvaret. De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner i lovudkastet gennemgås og kommenteres nedenfor. Visse høringssvar har givet anledning til redaktionelle ændringer og præciseringer i lovteksten og bemærkningerne. Disse ændrer ikke ved substansen i det pågældende forslag og omtales derfor ikke nærmere i dette notat. 2. Generelle bemærkninger Høringen viser overordnet set, at lovforslaget modtages positivt. En lang række organisationer og foreninger er positive overfor forslaget om, at kommunerne fremadrettet skal foretage en strategisk planlægning for landsbyerne, mens holdningen blandt kommunerne er blandet. Dansk Erhverv og DI kan tilslutte sig forslaget om hermetisk lukkede boliger, mens Landbrug & Fødevarer mener, at der ikke bør lempes yderligere. Derudover er der generelt skepsis ved muligheden med undtagelse af KL, Esbjerg Kommune og Aarhus Kommune som mener, at der ikke kun burde være tale om hermetisk lukkede boliger. DE og DN støtter ikke forslaget om muligheden for dispensation fra forbuddet om helårsbeboelse på Læsø. Flere finder det kritisabelt, at høringen ligger hen over sommerferien og ikke muliggør en politisk behandling af høringssvaret. KL tager forbehold for efterfølgende politisk behandling af høringssvaret, mens flere kommuner bemærker, at der er fremsendt et administrativt høringssvar, da høringsfristen ikke har muliggjort politisk behandling af høringssvaret. Det bemærkes, at lovforslaget har været i høring i 6 uger. Høringsfristen hen over sommerferien skal ses i lyset af et ønske om at sikre den hurtigst mulige ikrafttrædelse af lovændringerne. 3. Bemærkninger til høringssvarene vil blive givet med udgangspunkt i følgende overordnede emner:

3 3/ Opfølgning på landsbyudvalgets anbefalinger om strategisk planlægning for landsbyer i kommuneplanen 3.2 Bestemmelser om kommune- og lokalplanlægning i områder belastet af lugt, støv eller anden luftforurening 3.3 Bestemmelser dispensation fra forbuddet mod helårsbeboelse i sommerhuse i sommerhusområder på Læsø 3.4 Opfølgning på ekspropriationsudvalgets anbefalinger om ekspropriation til virkeliggørelse af lokalplan 3.5 Havplanlægning for transportinfrastruktur 3.6 Øvrige bemærkninger 3.1. Opfølgning på landsbyudvalgets anbefalinger om strategisk planlægning for landsbyer i kommuneplanen Horsens Kommune, Guldborgsund Kommune, Sønderborg Kommune, Danmarks Naturfredningsforening (DN), Arkitektforeningen, Dansk Byplanlaboratorium, DI, Landbrug & Fødevarer og De Samvirkende Købmænd (DSK) bifalder hensigten om at styrke landsbyerne gennem kommuneplanlægningen. Faaborg-Midtfyn Kommune og Randers Kommune anerkender, at der kan være behov for en mere strategisk tilgang, men påpeger, at kommunerne allerede arbejder intenst med landsby- og landdistriktsudvikling. Holstebro Kommune og Randers Kommune finder det overflødigt at indføre bestemmelser om kommunernes strategiske planlægning for landsbyer, da planloven i forvejen rummer stor frihed for kommunerne til at planlægge for fremme af udviklingen i udvalgte landsbyer. Arkitektskolen Aarhus finder, at den eksisterende planlov kan rumme kommunernes ambitioner om at foretage strategisk planlægning for landsbyer, og at ændringen ikke vil ændre noget for kommuner, der ikke har ambitioner men kun vil medføre øget bureaukrati og luftige formuleringer i kommuneplanen. Guldborgsund Kommune påpeger, at selvom der i kommunen er stort fokus på udvikling af landsbyer og lokalsamfund, rækker de nuværende strukturelle og økonomiske rammer ikke nødvendigvis til at skabe strategiske og sammenhængende løsninger. KL og Guldborgsund Kommune bemærker, at det er afgørende for landsbyernes udvikling, at der følges op på de øvrige anbefalinger fra landsbyudvalget, da ændringer i planloven ikke alene kan løse udfordringerne i landsbyerne. Randers Kommune foreslår, at erhvervsministeren i stedet for at opstille krav om statiske retningslinjeudpegninger af udfordrede landsbyer etablerer støtteordninger, puljer og lign., jf. landsbyudvalgets anbefaling 3. Dansk byplanlaboratorium anbefaler ligeledes, at de nye krav følges op af redskaber, som f.eks. findes i byfornyelsen og nedrivningspuljerne. KL påpeger desuden, at der er behov for bedre muligheder for jordfordeling, herunder midler til at bytte ejerskabet af jord med sigte på bedre

4 4/36 bosætningsmuligheder, mere effektiv landbrugsdrift, forbedret klimatilpasning og tilgængelig natur. Lovforslaget skal ses som et led i regeringens opfølgning på anbefalingerne fra Udvalget om levedygtige landsbyer for så vidt angår den del, der umiddelbart vedrører planloven. Udvalget for levedygtige landsbyers anbefalinger er målrettet regeringen, kommuner og lokalsamfund. Regeringen forventer at følge op på anbefalingerne og udbrede kendskabet til dem i løbet af efteråret 2018, bla. ved at afsætte midler til en landsbypulje på finanslovsforslaget Eventuelle nye muligheder for jordfordeling indgår ligeledes ikke i dette lovforslag. Mange kommuner arbejder i forvejen på forskellig vis med udvikling af landsbyer og landdistrikter. Med lovforslaget lægges der op til, at kommunerne forpligtes til i kommuneplanlægningen at foretage en strategisk planlægning, der sammenhængende tager stilling til muligheder for udvikling af landsbyer, samt forpligtes til at indarbejde retningslinjer for udviklingen af landsbyer. Kommunerne kan i arbejdet hermed bygge videre på den planlægning m.v., som kommunerne hidtil måtte have foretaget for landsbyer. Strategisk planlægning for landsbyer i kommuneplanen KL finder det positivt, at der fastlægges et krav om, at kommunerne fremover skal redegøre og fastsætte retningslinjer for den strategiske udvikling af kommunens landsbyer. Randers Kommune finder, at lovforslaget indfører unødigt detaljerede bestemmelser om arbejdsgange og borgerinddragelse og dermed medfører øget statslig styring uden reelt at give nye muligheder for landsbyerne. Randers Kommune foreslår, at kapitel 2b fjernes, og at planlægningen for landsbyer alene indarbejdes i planlovens kapitel 4 om kommuneplanlægning i form af retningslinjer og redegørelseskrav som fremsat i lovforslaget. Randers Kommune foreslår desuden, at det skal være op til det enkelte byråd at vurdere i hvilket omfang, det er nødvendigt at foretage strategisk planlægning for landsbyer. Randers Kommune efterspørger endvidere en tydeligere definition af levedygtig landsby og dens modsætning, af differentieret udvikling og af om der reelt er tale om, at kommune skal udpege rekonstruktionsområder jf. rapporten fra Udvalget for levedygtige landsbyer. Horsens Kommune ønsker konkrete retningslinjer for, hvad der menes med udvikling af landsbyer, blandt andet for at sikre, at kommunerne arbejder på samme måde med den strategiske planlægning for landsbyer. Sønderborg Kommune ønsker, at begreberne landsbysamfund, lokalområde, åbenland, landområder og landsbyer bliver klart defineret. Aarhus Kommune efterspørger en præcisering af, om f.eks. udvikling af landsbyer omfatter fysisk planlægning og om byudviklingsområder skal

5 5/36 overføres til byzone, men anbefaler, at det bliver op til byrådet at definere, hvad den strategiske planlægning skal indeholde. Aarhus Kommune finder, at der bør skelnes mellem landsbyer i yderområder og landsbyer tæt op ad en større by i vækst. DN mener, at det af lovforslagets bemærkninger tydeligt bør fremgå, at en målrettet og differentieret indsats ikke behøver at betyde vækst i udbygningsmuligheder, men også kan være forbedring af kulturmiljø eller adgang til natur. DN peger på, at listen med levedygtighedskriterier på side 64 bør suppleres med forhold som en bæredygtig udvikling; et rent miljø, attraktive landskaber og kvalitet i- og adgang til naturen. DN påpeger endvidere, at det bør tydeliggøres i lovbemærkningerne, at det ikke er hensigten at åbne for spredt og uplanlagt bebyggelse uden for landsbyafgrænsningen. DN, Dansk Idrætsforbund (DIF) og Friluftsrådet påpeger behovet for at skabe adgang til landskaber og natur. Friluftsrådet opfordrer til, at kommunerne forpligtes til at medtænke friluftsliv og natur som et vigtigt prioriteringsområde i den langsigtede planlægning. DIF foreslår, som et led i kommunernes forpligtelse til strategisk planlægning for landsbyer, at gøre anmeldelsesordningen i forbindelse med nedlæggelse af veje og stier i Naturbeskyttelseslovens 26 a til en tilladelsesordning med høring, for at begrænse konsekvenserne for det rekreative liv. DIF foreslår endvidere, at varetagelsen af idræts- og sundhedsinteresserne skrives ind i planloven på linje med den række af andre interesser, som kommuneplanen skal indeholde retningslinjer for, da dette vil falde fint i tråd med, at udvalgets fjerde kriterium, der karakteriserer, at den levedygtige landsby har social og kulturel sammenhængskraft. DSK opfordrer til, at lovforslagets bemærkninger suppleres med en uddybning af, at privat service blandt andet omfatter dagligvareforsyning. TDC mener, at det i lovforslaget bør adresseres, at den strategiske planlægning for landsbyer også bør sikre, at der uden barrierer kan etableres og udbygges den nødvendige digitale infrastruktur i landsbyer og landområder. Landbrug & Fødevarer påpeger, at den strategiske planlægning også skal ske under hensyntagen til de erhverv, der naturligt er beliggende i og ved landsbyerne, som f.eks. landbrug. Landbrug & Fødevarer ønsker til lovforslagets del om strategisk planlægning for landsbyer en beskrivelse af konkrete muligheder og virkemidler, herunder muligheder for at indføre opmærksomhedszoner om eksisterende husdyrbrug, hvor der skal foretages en konkret vurdering af lugt inden der kan etableres boliger. Udvalget for levedygtige landsbyer anbefaler bl.a., at landsbyernes levedygtighed skal understøttes ved at sikre, at kommunerne foretager en strategisk planlægning af landsbyer. De foreslåede ændringer er fremsat som

6 6/36 opfølgning på udvalgets overvejelser om, at en strategisk planlægning, der aktivt tager stilling til udviklingen af kommunens landsbyer, er et væsentligt redskab i bestræbelsen på at fremme levedygtige og attraktive landsbyer til gavn for borgere og erhvervslivet i hele landet. Med lovforslaget lægges der derfor op til, at kommunerne forpligtes til i kommuneplanlægningen at foretage en strategisk planlægning, der sammenhængende tager stilling til muligheder for udvikling af landsbyer, samt forpligtes til at indarbejde retningslinjer for udviklingen af landsbyer. Den strategiske planlægning skal bidrage til at gøre kommunens udviklingsmuligheder og planlægning i landsbyer mere nærværende og fokuseret samt styrke den kommunalpolitiske diskussion med borgerne. Den strategiske planlægning bør udtrykke en bevidst politisk prioritering af, hvad der er fundamentalt for udviklingen i landsbyer, hvad der skal være sigtepunkterne for og prioriteringen i den lokale politik, og at udviklingen skal ske efter bæredygtige principper. Tilføjelsen af et nyt kapitel 2 b med regler om strategisk planlægning for landsbyer skal understrege, at den strategiske planlægning for landsbyer vurderes at være af væsentlig betydning for at fremme levedygtige og attraktive landsbyer til gavn for borgere og erhvervslivet i hele landet. Ifølge lovforslaget skal den strategiske planlægning for landsbyer foretages under hensyn til de lokale forhold. Det betyder bl.a., at detaljeringsgraden af den strategiske planlægning kan variere fra kommune til kommune, og at kommunerne kan beslutte på hvilket nærmere grundlag og efter hvilken metode den strategiske planlægning foretages. I udgangspunktet er det således op til kommunalbestyrelsen at tage stilling til, på hvilket grundlag den strategiske planlægning skal foretages, herunder i hvilket omfang den skal baseres på henholdsvis konkrete analyser af udvalgte landsbyer og mere generelle analyser af typer af landsbyer efter kriterier, som kommunalbestyrelsen vurderer relevante. Den strategiske planlægning skal dog i alle tilfælde sammenhængende tage stilling til muligheder for udvikling af hele kommunens landsbyer. Det er kommunalbestyrelsen, der vurderer, hvorledes retningslinjer for udviklingen af landsbyer skal formuleres. Bl.a. om de skal fastsættes som konkrete retningslinjer for bestemte områder, eller som mere generelle retningslinjer på baggrund af kriterier, der er relevante for den pågældende kommune. For kommuner, hvor strategisk planlægning for landsbyer ikke vurderes relevant, f.eks. en bykommune uden udfordrede landsbyer, kan det i kommuneplanens redegørelse med henvisning dertil beskrives, at der ikke er behov for strategisk planlægning efter reglerne i kapitel 2 b. Kommunalbestyrelsen i en større bykommune som Aarhus vil ligeledes have mulighed for at fastsætte generelle retningslinjer om udvikling af kommunens landsbyer på baggrund af den ønskede rollefordeling mellem landsbyerne og Aarhus by. Om en landsby er levedygtig kan karakteriseres ved en række forhold, der kan afhænge af og variere med de lokale forhold og landsbyens

7 7/36 geografiske beliggenhed i forhold til større byer. Der kan således være stor forskel på, hvad der for landsbyer har betydning for, om de betragtes som levedygtige. Som det fremgår af lovforslagets bemærkninger vil det dog som udgangspunkt gælde, at landsbyen alene eller sammen med andre landsbyer eller større bysamfund i højere eller mindre grad kan tilbyde indbyggerne tidssvarende boliger i varierende former, tilgængelighed til beskæftigelse, mulighed for etablering af virksomhed, social sammenhængskraft, nærhed til offentlig og privat service, idræts- og fritidsaktiviteter samt passende trafikal og digital infrastruktur. Udvikling af landsbyer er ikke nødvendigvis identisk med fysisk planlægning og en geografisk udvidelse af landsbyer. Udvikling af landsbyer kan eksempelvis bestå af andre tiltag for at understøtte levedygtigheden af lokalsamfund inden for landsbyens eksisterende fysiske rammer, og kan efter omstændighederne også bestå i at omdanne, og eventuelt reducere, bebyggelsen inden for landsbyens fysiske rammer. Kommunalbestyrelsen skal forholde sig til de landsbyer, som må karakteriseres som udfordrede, og under hensyn til de lokale forhold vurdere, hvad der er planlægningsmæssigt relevante forskelle, som kommuneplanlægningen skal forholde sig til for at fremme en differentieret og målrettet udvikling af kommunens landsbyer. Det er ikke indeholdt i lovforslaget, at kommunalbestyrelsen skal udpege rekonstruktionsområder jf. rapporten fra Udvalget om levedygtige landsbyer. Det vurderes, at lovforslagets bemærkninger kan suppleres, præciseres og eksemplificeres på baggrund af de modtagne høringssvar, navnlig at levedygtighedskriterier kan suppleres med hensyn til adgang til natur, og at anvendelsen af visse begreber (landsbyer og udvikling af landsbyer) kan præciseres. Bemærkningerne kan endvidere suppleres mht. hvad der forstås ved udvikling af landsbyer og differentieret og målrettet indsats. Det falder uden for regeringens formål med dette lovforslag at foreslå ændringer i naturbeskyttelsesloven. Det vurderes, at vigtigheden af digital infrastruktur allerede fremgår af lovforslagets bemærkninger. Udbygning af den digitale infrastruktur i landsbyerne bør fortsat ske efter planlovens regler, så en evt. påkrævet planlægning kan ikke tilsidesættes med det formål at sikre digital infrastruktur. Bedre digital infrastruktur er herudover en selvstændig anbefaling fra Udvalget om levedygtige landsbyer, som der følges op på i anden sammenhæng. De foreslåede bestemmelser om strategisk planlægning for landsbyer ændrer ikke på de gældende hensyn til erhverv, herunder produktionserhverv, eller på regler om overførsel til byzone. Kommunerne skal således fortsat planlægge med afstand til eller tage hensyn til højde i forhold til produktionsvirksomheder, transport- og logistikvirksomheder og husdyrbrug. Der henvises til høringsnotatets afsnit 2.2.

8 8/36 Metode og vejledning Guldborgsund Kommune og dansk byplanlaboratorium finder det positivt, at lovforslaget lægger op til metodefrihed. KL ønsker, at det snarest meldes ud, om der vil blive fastsat nærmere krav til metoden og grundlaget for kommunernes strategiske planlægning i en bekendtgørelse. DN mener, at der er behov for at indføre krav om en fælles analysemodel, så der fastlægges entydige retningslinjer for baggrundsanalysen med udgangspunkt i den model, som udvalget for levedygtige landsbyer har anbefalet. DSK mener ligeledes, at der er behov for, at erhvervsministeren fastsætter nærmere regler om grundlaget for den strategiske planlægning af landsbyer. KL og DN ønsker, at der udarbejdes en vejledning om kommunernes strategiske planlægning for landsbyer. Mange kommuner arbejder i forvejen på forskellig vis med udvikling af landsbyer og landdistrikter. Det vægtes højt, at kommunerne får tilstrækkelig fleksibilitet og metodefrihed til at gennemføre den strategiske planlægning, som de finder det hensigtsmæssigt under hensyn til de lokale forhold. Kommunerne kan, med forbehold for eventuelle regler fastsat i medfør af den foreslåede 5 c, stk. 3, beslutte på hvilket nærmere grundlag og efter hvilken metode den strategiske planlægning foretages. Kommunerne kan således i arbejdet med den strategiske planlægning bygge videre på den planlægning m.v., som kommunerne hidtil måtte have foretaget for landsbyer. For at kunne sikre kvaliteten af den strategiske planlægning for landsbyer, herunder for at kunne tilpasse grundlaget for den strategiske planlægning på baggrund af de løbende erfaringer med planlægningen, vurderes det dog, at der skal være mulighed for at fastsættes regler om det nærmere grundlag for kommunalbestyrelsens strategiske planlægning. Derfor giver lovforslaget mulighed for, at erhvervsministeren kan fastsætte regler om grundlaget for den strategiske planlægning for landsbyer. Bemyndigelsen kan benyttes til at sikre kvaliteten af den strategiske planlægning for landsbyer, herunder til at kunne tilpasse grundlaget for den strategiske planlægning på baggrund af de løbende erfaringer med planlægningen. Bemyndigelsen vil eksempelvis kunne benyttes til at fastsætte regler om, at den strategiske planlægning helt eller delvis skal udføres på grundlag af en konkret vurdering af de enkelte landsbyer med særlig inddragelse af lokalsamfundene. Bemyndigelsen vil tillige kunne benyttes til at fastlægge hensigtsmæssige procedurer for inddragelse af berørte lokalsamfund og nabokommuner m.v. Herved bliver det også muligt på baggrund af de løbende erfaringer med kommunernes strategiske

9 9/36 planlægning at udbrede metoder og procedurer, som generelt har vist sig hensigtsmæssige. Det er således ikke hensigten at bemyndigelsen vil blive udnyttet fra lovforslagets ikrafttræden, men at den skal kunne tages i anvendelse, hvis der viser sig et behov for at fastsætte nærmere regler om grundlaget for den strategiske planlægning for landsbyer, eller når der er opnået et erfaringsgrundlag og en best practise for kommunernes strategiske planlægning for landsbyer. Der vil blive udarbejdet en vejledning om strategisk planlægning for landsbyer, som bl.a. vil indeholde eksempler på strategisk planlægning for landsbyer i kommuner med forskellige udfordringer og med forskellig detaljeringsgrad. Opgavens omfang KL, Horsens Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune og Guldborgsund Kommune gør opmærksom på, at der er tale om en omfattende opgave, især hvis der stilles krav om en strategisk plan for alle landsbyer i kommunen. Randers Kommune bemærker, at det ikke er realistisk at gennemføre en grundig strategisk planlægning i dialog med f.eks. 85 landsbyer, og at der derfor må blive tale om generelle betragtninger. Faaborg-Midtfyn Kommune gør opmærksom på, at kommuneplanrevisioner, som sendes i høring i 1. halvår 2019, ikke vil kunne indeholde det beskrevne omfang af redegørelser mv. og foreslår, at der fastsættes en overgangsperiode eller mulighed for, at de nye lovkrav kan opfyldes gennem efterfølgende kommuneplantillæg. Det er kommunalbestyrelsen, der vurderer, hvorledes retningslinjer for udviklingen af landsbyer skal formuleres. Bl.a. om de skal fastsættes som konkrete retningslinjer for bestemte områder, eller som mere generelle retningslinjer på baggrund af kriterier, der er relevante for den pågældende kommune. Der stilles således ikke krav om, at der skal fastsættes konkrete retningslinjer for hver enkelt landsby i kommunen. Der defineres ikke en præcis nedre grænse for en landsbys størrelse, men den strategiske planlægning efter loven vil i almindelighed skulle omfatte landsbysamfund med mere end 200 indbyggere. Dette svarer til Danmarks Statistiks byområdedefinition, der forudsætter en sammenhængende bebyggelse med mindst 200 indbyggere, hvor afstanden mellem to huse ikke overstiger 200 meter. Kommunerne kan medtage mindre landsbyer, hvis kommunen vurderer, at det er relevant under hensyn til de lokale forhold. Det vurderes, at dette bør præciseres i lovbemærkningerne. Det vurderes, at der bør tilføjes en overgangsbestemmelse i lovforslaget, hvorefter der ikke vil blive stillet krav om, at kommuneplanrevisioner, som

10 10/36 sendes i høring i første halvdel af 2019, indeholder strategisk planlægning for landsbyer Bestemmelser om kommune- og lokalplanlægning i områder belastet af lugt, støv eller anden luftforurening Esbjerg Kommune kvitterer for, at lovforslaget giver mulighed for, at kommunerne kan udnytte bymidterne og imødekomme en stigende efterspørgsel særligt i de større byer ved at planlægge for hermetisk lukkede bygninger til boliger i områder belastet med lugt, støv eller anden luftforurening. Dansk Byplanlaboratorium ser god samfundsøkonomi i at omdanne eksisterende arealer frem for at tage jomfruelig jord i brug. KL er som udgangspunkt positiv overfor muligheden for at kunne etablere boliger i områder belastet af lugt, støj og luft, som har været et ønske hos KL og flere kommuner. KL mener dog, at de hermetisk lukkede bygninger har vidtgående begrænsninger, da der også bør kunne være altaner og åbne vinduer. DI kan tilslutte sig forslaget om hermetisk lukkede bygninger til boliger i lugtbelastede områder. Landbrug & Fødevarer roser forslaget for at anerkende behovet for at øge retssikkerheden for virksomheder i forbindelse med planlægning af boliger i nærheden af industrivirksomheder, herunder fødevarevirksomheder. Dansk Metal støtter forslaget, da de finder det helt afgørende, at der også fremover kan drives produktionsvirksomheder på danske havne. Landbrug & Fødevarer roser særligt forslaget for den meget velovervejede beskyttelse af såvel produktionsvirksomheder og beboere i lugtbelastede områder, idet forslaget ses som afgørende for, at eksisterende virksomheder kan fortsætte deres drift og investeringer, hvis der etableres boliger i deres nærhed. De vurderer det som helt afgørende, at der ikke slækkes på forslaget på dette punkt. Flere kommuner, har udtrykt ønske om at få mulighed for at kunne planlægge for nye boligbebyggelser i områder påvirket af lugt, støv og anden luftforurening på baggrund af den stigende efterspørgsel efter boliger i de større byer, og for at kunne udvikle tidligere erhvervsarealer til boligområder eller blandede byområder på en hensigtsmæssig måde. Lovforslaget imødekommer ønsket. Hermetisk lukkede bygninger og mekanisk ventilation Danske Regioner foreslår, at havne, der i dag fungerer som havne for landing af råstoffer undtages fra muligheden for, at der kan etableres boliger som hermetisk lukkede bygninger på den pågældende havn.

11 11/36 Horsens Kommune foreslår tydeliggørelse af, at hermetisk lukkede bygninger til boliger er en undtagelse, som kan anvendes, hvor andre boligkvaliteter kan opveje, at bygningen er lukket. Brønderslev Kommune anfører, at hermetisk lukkede boliger måske kan fungere i etageboliger, men at langt den største byudvikling i Vendsyssel sker som enfamiliehuse og tæt-lave boliger. Brønderslev Kommune finder i den forbindelse, at lovkravene i praksis betyder, at kommunerne ikke har metodefrihed og vurderer, at boliggrunde med vilkår om hermetisk lukkede bygninger vil være usælgelige. Odense Kommune vurderer, at der må forventes at komme et vist pres på kommunerne i forhold til at udarbejde lokalplaner, såfremt det er økonomisk attraktivt for bygherrer/investorer. Odense Kommune ser desuden væsentlige, uafklarede problemstillinger fsva. mekanisk ventilation, herunder bl.a. vedligeholdelse og kontrol af anlæggene, samt vejledende grænseværdier, livskvalitet ved at kunne åbne vinduerne/bæredygtighed og boligkvalitet. Asfaltindustrien og DN finder henholdsvis, at forslaget om at bygge boliger i konsekvensområder er vanskeligt at implementere i praksis, hvor der skal tages højde for variationer i vejr- og vindforhold, og at vurderingen af, hvilke boliger i en bygning, der i givet fald skal være hermetisk lukkede og hvilke, der ikke skal - også over tid - vil være usikker pga. lugt-, luft- og støjmålingers kompleksitet. Dansk Byplanlaboratorium finder det ikke acceptabelt at opføre boliger med hermetisk lukkede vinduer, idet man bør fastholde det høje niveau for danske boliger, og Arkitektskolen Aarhus finder, at da forslaget hindrer udluftning medfører det, at boligers indeklima er helt afhængig af mekaniske løsninger. Arkitektskolen Aarhus peger på, at vedligeholdelse af tekniske ventilationsanlæg vil være afhængig af velfungerende boligforeninger og finder, at alle beboere bør beskyttes mod uacceptable miljøpåvirkninger - også beboere i dårligt fungerende boligforeninger. Randers Kommune opfordrer til, at planlovens 15, stk. 2, nr. 14 og 15, fremtidssikres, så anvendelse af nye teknologier muliggøres, uden at planloven og de enkelte lokalplaner skal ændres. Horsens Kommune foreslår desuden, at krav om placering af hoveddøre til lejligheder i konsekvensområder præciseres. Københavns Kommune finder ikke, at der er grundlag for at undtage døgninstitutioner, hvor mennesker har døgnophold fra 15 b, da man ikke entydigt kan sige, at disse mennesker ikke har mulighed for at vælge et andet sted at bo, og da forslagets krav giver tilstrækkelig boligkvalitet, ligesom forslaget vil være en yderligere begrænsning for kommunen. Danmarks Naturfredningsforening (DN) mener, at forslaget er et markant skred i den politiske holdning til, hvad borgere bør udsættes for samt et

12 12/36 opgør med målsætningen om sunde boliger og reguleringsprincippet om, at forureneren betaler. DN mener, at kommunerne i planlægningen må beslutte, om der skal være boliger eller forurenende erhverv i konkrete områder, som ikke med rimelighed kan rumme begge funktioner. DN foreslår, at regeringen ikke fremsætter lovforslag, der tillader boliger i områder belastet med lugt, støv eller anden luftforurening, da borgerne ikke skal betale for dårlig planlægning med deres helbred og forringet boligkvalitet. I stedet anbefaler DN at kommunerne bør have pligt til at anvise virksomhederne en anden lokalitet, såfremt de ønsker at planlægge boliger tættere på virksomhederne. Arkitektskolen Aarhus finder, at forslaget om at tillade planlægning for hermetisk lukkede boliger og mekanisk ventilation er problematisk, da det ændrer ved det grundlæggende princip om, at miljølovgivningen skal være med til at afhjælpe miljøkonflikter. Danske Regioner finder, at forslaget svækker intentionerne i den nuværende planlov, idet der gives mulighed for at etablere boliger i områder, der er miljøbelastede, og da der ligger en latent mulighed for konflikt selv med forudsætningen om hermetisk lukkede boliger. Fredericia Kommune peger på, at der sættes loft for virksomheders udviklingsmuligheder ved udnyttelse af lovens mulighed for at etablere boliger i konsekvenszonen, mens Esbjerg Kommune påpeger, at det evt. kan overvejes, om der skal sættes en max grænse for påvirkningen. Odense Kommune, Arkitektskolen Aarhus, Danske Havne, Danske Regioner, Asfalt Industrien, og DN ser en risiko for, at forslaget vil medføre klager og kontroverser mellem virksomheder og borgere og evt. vil kunne få negative konsekvenser for virksomhederne i forbindelse med ændringer og udvidelser. Asfaltindustrien finder, at forslaget risikerer at erstatte klare og operative regler i den nuværende lov med uklarhed og usikkerhed, og at der dermed åbnes for konflikter til gene for borgere og produktionsvirksomheder. Asfaltindustrien finder endvidere, på baggrund af at det er svært for produktionsvirksomheder at finde egnede beliggenheder, at områder udlagt til produktionserhverv bør medføre, at der kan etableres produktionsvirksomheder fremfor etablering af boliger. Lovforslaget har til formål at imødekomme den stigende efterspørgsel efter boliger i de større byer og for at kunne udvikle tidligere erhvervsarealer til boligområder eller blandede byområder på en hensigtsmæssig måde. Det vil være op til den enkelte kommunalbestyrelse aktivt at beslutte, om og i hvilket omfang, der kan etableres hermetisk lukkede bygninger til boliger i deres kommune, eller om det ikke skal være en mulighed i

13 13/36 kommunen. Det vil således bero på den enkelte kommunalbestyrelses overvejelser og kvalitative vurdering om, hvordan kommunalbestyrelsen ønsker at forme byen, eller områder i byen, så den bliver god at bo, færdes og være i. I forbindelse med udarbejdelse af lokalplaner opstiller kommunerne bestemmelser om, hvordan ny bebyggelse i området skal udformes, herunder bl.a. bebyggelsens og udendørs opholdsarealers omfang og udformning. Råstofhavne af national betydning vil, på linje med øvrige erhvervshavne af national betydning, være omfattet af statens tilsyn med nationale interesser i kommunernes planlægning. Det vil være op til den enkelte kommunalbestyrelse at vurdere om havne, som fungerer som landing af råstoffer, bør undtages for muligheden for hermetisk lukkede bygninger til boliger. Det er en betingelse, at boligbebyggelserne er hermetisk lukkede, og at der er mekanisk ventilation, hvor luftindtag placeres i en højde, hvor grænseværdierne for lugt, støv og anden luftforurening er overholdt. Formålet er, at den forurenede/belastede luft ikke kommer ind i boligen f.eks. ved åbne vinduer, via altaner eller gennem den mekaniske ventilation. Lovforslaget stiller ikke krav til selve indretningen af bygningen, herunder hvordan indgangsdøre skal indrettes, brandsikkerhed, eller hvordan beregningen af forureningen skal foretages. I forbindelse med opførelse af bebyggelse efter de foreslåede bestemmelser vil det være bygherre, der skal afholde udgifterne til afskærmningsforanstaltninger samt udgifter som følge af afskærmningsforanstaltningerne, og ikke produktionsvirksomhederne. Udgifter som følge af afskærmningsforanstaltningerne, kan eksempelvis være udgifter til opfyldelse af brandkravene i bygningsreglementet. Princippet om at forureneren betaler følges ikke i dette lovforslag, idet kommunalbestyrelsen og bygherre netop aktivt vælger at lægge en bygning i et område, der allerede er belastet af lugt, støv eller anden luftforurening. Det vil derfor ikke være virksomheden, som skal betale for afværgeforanstaltninger i forhold til bygningen, men bygherre, som ønsker at bygge der. Muligheden for hermetisk lukkede bygninger til boliger omfatter ikke døgninstitutioner, hvor mennesker har døgnophold, som plejehjem, ældreboliger, handicapboliger, kostskoler m.v., hvad der hænger sammen med den frivillighed, der skal være for det enkelte menneske, ved at vælge at bo i en hermetisk lukket bolig i et område belastet af lugt, støv eller anden luftforurening. Det er således afgørende, at det er fuldt ud frivilligt, om man ønsker at bo i et område belastet af lugt, støv eller anden luftforurening, og ikke har behov for at kunne åbne vinduerne, selv om forslagets krav sikrer en tilstrækkelig boligkvalitet. Netop ved at bo på fx en døgninstitution bor man på et sted, som varetager nogle funktioner, som skal

14 14/36 imødekomme det enkelte menneskes behov, hvad enten det er pleje eller uddannelse. Det enkelte menneske som har behov for den funktion, som døgninstitutionen varetager, har i den situation ikke indflydelse på lokaliteten. Af lovtekniske grunde er undtagelsen om døgninstitutioner blevet flyttet fra lovbemærkningerne til lovteksten. Lokalplanens redegørelse, dokumentationskrav og sammenhæng til anden lovgivning Holstebro Kommune mener, at forslagets krav om, at en bygning skal være hermetisk lukket vil kunne indskrives i en lokalplan, så der efterfølgende kan stilles betingelser mv., mens Københavns Kommune efterspørger mere præcise anvisninger for dokumentationskrav i redegørelsen til lokalplaner. Lyngby-Taarbæk Kommune finder, at der er betydelige udfordringer ved at skulle redegøre i lokalplaner for, hvordan der tages højde for produktionsvirksomhedernes udviklingsmuligheder. Samtidig vurderes fleksibiliteten i forslaget i givet fald at være vanskelig at udnytte. Randers Kommune finder, at redegørelseskravet i 16 stk. 10, er unødvendig, da kommunerne er i dialog med virksomhederne, ligesom det bemærkes, at de detaljerede beskrivelser af afværgeforanstaltninger mod luftforurening hører hjemme i en vejledning fremfor i selve loven. Randers Kommune finder endvidere, at forslaget indfører (unødigt) detaljerede bestemmelser i planloven. Landbrug & Fødevarer ser det som positivt, at kommunerne forpligtes til at inddrage berørte virksomheder i den lovpligtige redegørelse, så alle konkrete forhold tages i betragtning. Dansk Erhverv og DTL-Danske Vognmænd støtter forslaget om, at lokalplanforslag, som omfatter boliger i konsekvensområder og i højder, hvor støv eller anden luftforurening er over grænseværdierne, skal indeholde en redegørelse for, hvordan planen tager højde for transport- og logistikvirksomheder i erhvervsområdet i dialog med virksomhederne. Odense Kommune ser en række uhensigtsmæssigheder i forhold til dokumentation og kontrol samt at indhente oplysninger fra virksomhederne, som kan ventes at medføre øget bureaukrati og meromkostninger. Randers Kommune stiller en række spørgsmål, herunder om bl.a. hvorvidt der gives rum for bagatelgrænser /konkrete vurderinger i forhold til kortlægning af kilder til lugt, støv eller anden luftforurening, hvilke dokumentationskrav der vil blive stillet herunder om der er tale om beregninger eller målinger, om der er tale om permanente eller periodevise påvirkninger, hvem der har erstatningsansvaret, hvis det viser sig at de afværgende foranstaltninger er utilstrækkelige, konsekvenser for investorernes investeringssikkerhed mv.. De anbefaler, at staten i samarbejde med kommunerne laver et eftersyn af og en vejledning om sammenhængen mellem de

15 15/36 forskellige lovgivninger, så modsatrettede miljøbegreber afklares. Aarhus Kommune efterlyser ligeledes en beskrivelse af forholdet til miljøbeskyttelsesloven, som er uddybet i et juridisk notat, som kommunen har fået udarbejdet. KL opfordrer til, at der hurtigst muligt, igangsættes et udviklings- og analysearbejde vedr. bestemmelserne i både plan- og miljølovgivning, der vedrører kommune- og lokalplanlægning i områder belastet af lugt, luft og støj. Arbejdet bør have til formål at undersøge mulighederne for at åbne for videre, præcise rammer for lokalplanlægning i områder, der er miljøbelastede. KL har været i dialog med DI herom, og parterne er enige om relevansen af sådant et arbejde og ønsker begge at indgå heri. Dansk Byplanlaboratorium finder for så vidt angår støv og lugt behov for uddybende vejledninger, som kan bygge bro mellem miljø- og planlov samt give mulighed for mere kvalitative stedspecifikke vurderinger. Redegørelseskrav i forbindelse med planlægning af hermetisk lukkede bygninger til boliger gælder i forvejen ved planlægning af hermetisk lukkede bygninger til kontorer og ved planlægning af boliger i områder, hvor støjgrænserne er overskredet (bl.a. i transformationsområder), og anses for nødvendige, når der planlægges i områder, hvor grænseværdierne for lugt, støv eller anden luftforurening er overskredet. Der skal gøres rede for, hvordan planen tager højde for produktionsvirksomhederne, transport- og logistikvirksomhederne i erhvervsområdet. Redegørelsen skal så vidt muligt være tilvejebragt i dialog med produktionsvirksomhederne, transport- og logistikvirksomhederne. Redegørelsen kan f.eks. være oplysninger om, hvordan etablering af afskærmningsforanstaltninger kan sikre mod forurening indenfor, og at grænseværdier er overholdt på de påbudte udendørs opholdsarealer for boliger, således at det ikke giver grundlag for at skærpe vilkårene for virksomhederne og påbud. Redegørelsen skal ligeledes indeholde en vurdering af, hvordan lokalplanen tager højde for virksomhedernes drifts- og udviklingsmuligheder. I forhold til krav til dokumentation vil dette blive eksemplificeret i forbindelse med opdateringen af Erhvervsstyrelsens vejledning om produktionsvirksomheder i kommune- og lokalplanlægning. For så vidt angår det rejste spørgsmål om erstatningsansvar vil det være bygherre, der i henhold til lokalplanen skal sikre, at bygningen på ibrugtagningstidspunktet er udformet sådan, at forurenet luft ikke kan trænge ind i bygningen (det vil sige, at bygningen er hermetisk lukket i de højder, hvor grænseværdierne er overskredet), og at ventilationsluften ikke er forurenet med lugt, støv eller anden luftforurening (det vil sige, at

16 16/36 luftindtaget til den mekaniske ventilation er placeret i en højde, hvor grænseværdierne er overholdt). Forholdet mellem planloven og miljøbeskyttelsesloven, vil blive beskrevet i Erhvervsstyrelsens vejledning og ikke i bemærkningerne til loven. Det vurderes, at Erhvervsstyrelsen bør indlede en dialog med KL i forhold til at afdække, hvad et evt. udviklings og analysearbejde, mv. skal afdække. Konsekvensområder Aarhus Kommune finder, at forslaget ikke er vidtgående nok og foreslår, at der skabes mulighed for hermetisk lukkede bygninger alle steder, hvor der skal tages hensyn til lugt, støv og luftforurening, uafhængigt af konsekvensområder. KL finder, at konsekvensområder er et unødvendigt bureaukratisk lag i planlægningen, idet der i lokalplanlægningen skal tages hensyn til mulige miljøkonflikter, uanset om der er udpeget et konsekvensområde eller ej. KL mener desuden, at det skal fremgå tydeligt, at det er frivilligt at udpege konsekvensområder og ikke et krav. Dansk Industri (DI) foreslår konkret, det skal være obligatorisk at afgrænse konsekvensområder ud fra virksomhedernes udviklingsbehov og ikke blot en mulighed, set i forlængelse af lovens formålsparagraf. Både hermetisk lukkede bygninger til kontorer og boliger er afgrænset til konsekvensområder, da det er opmærksomhedsområder, hvor folk, der bosætter sig der, ved, at der er/kan være forurening fra en virksomhed, og at en virksomhed er opmærksom på, at der kan tillades hermetisk lukkede bygninger i området uden om virksomheden. Konsekvensområder kan kun placeres omkring erhvervsområder forbeholdt produktionsvirksomheder og transport- og logistikvirksomheder, hvorfor en mulighed for at kunne bygge alle steder, vil medføre, at andre typer virksomheder end dem som er i et erhvervsområde, vil kunne blive berørt, f.eks. husdyrbrug. Kommunerne kan (men skal ikke) i kommuneplanen udlægge et konsekvensområde omkring de udpegede erhvervsområder forbeholdt produktionsvirksomheder. Konsekvensområderne skal opfattes som en mulighed for kommunen til, at udpege et opmærksomhedsområde, som synliggør at den pågældende produktionsvirksomhed har en miljøpåvirkning af de omkringliggende arealer. Det er således kun et krav at udlægge rammer for konsekvensområder i områder belastet af lugt, støv og anden luftforurening, hvis kommunerne ønsker at gøre brug af muligheden for at planlægge for hermetisk lukkede bygninger. I forbindelse med udpegning og afgrænsning af konsekvensområder kan virksomhedernes fortsatte drift- og udviklingsmuligheder

17 17/36 inddrages i de planlægningsmæssige overvejelser. Kommunerne kan således (men skal ikke) gå i dialog med virksomhederne om deres evt. behov for udviklingsrum i forbindelse med kommunens planlægning. Opholdsarealer i umiddelbar tilknytning til ejendommen Fredericia Kommune og Randers Kommune peger på, at definitionen af i umiddelbar tilknytning til ikke er klar, ligesom Odense Kommune ser væsentlige, uafklarede problemstillinger fsva. opholdsarealer i umiddelbar tilknytning til boligerne. Friluftsrådet understreger vigtigheden af, at der er tale om kvalitetsarealer med grøn og varieret natur og anbefaler konkret, at forslaget tydeliggøres, så der i umiddelbar tilknytning til boligbebyggelsen er adgang til udendørs opholdsarealer af en passende størrelse med grøn natur og plads til at dyrke udendørsaktiviteter, hvor grænseværdier for lugt, støv og anden luftforurening er overholdt. Det er en betingelse, at der i umiddelbar tilknytning til ejendommen skal være adgang til udendørs opholdsarealer, hvor grænseværdierne skal være overholdt, således at beboere i en bolig, fortsat har adgang til at komme udenfor uden at blive udsat for væsentlige lugtgener eller væsentlig forurening. Et sådant udendørs opholdsareal kan f.eks. være et gårdmiljø eller et græsareal tilknyttet et højhus, idet en forurening, som belaster de højere etager pga. røgfaner fra produktionsvirksomheder, ikke må overskride grænseværdierne på gadeniveau. Det vurderes, der er behov for at uddybe lovbemærkningerne med, at der i begrebet umiddelbar tilknytning ligger, at beboeren ikke skal ud på en længere gåtur i forbindelse med adgangen til at komme udenfor. Det vil imidlertid være op til den enkelte kommunalbestyrelse i forbindelse med planlægning af nye hermetisk lukkede boligbebyggelser, at foretage en konkret vurdering af, om afstanden til de udendørs opholdsarealer kan betragtes som værende i umiddelbar tilknytning til ejendommen. Det er ikke et krav, at der skal være grønt og plads til fritidsliv, men der skal være plads til, at beboere i boligerne har adgang til at komme udenfor og opholde sig på arealet. Tinglysning Randers Kommune opfordrer til, at kravet om at tinglysning af lokalplanlagte ejendomme belastet af lugt, støv og luftforurening udelades, og Fredericia Kommune ser tinglysningskravet som dobbeltarbejde og en ekstra omkostning for kommunerne. Kommentar

18 18/36 Kommunalbestyrelsen på den pågældende ejendom skal lade tinglyse, at grænseværdier for lugt, støv eller anden luftforurening er overskredet, og at der i de højder, hvor grænseværdierne er overskredet, ikke må isættes vinduer, som kan åbnes eller etableres tagterrasse, altaner, m.v. Tinglysningen skal tjene det formål, at de kommende beboere skal gøres særligt opmærksomme på, at ejendommen er beliggende i et område belastet af lugt, støv eller anden luftforurening, hvilket medfører, at der ikke kan isættes vinduer, der kan åbnes eller etableres altaner m.v. Tinglysningen tjener derfor et informativt formål og er ikke en gyldighedsbetingelse i forhold til lokalplanen og dens indhold. På den måde kan beboere, som ikke har orienteret sig i lokalplanen, have mulighed for at blive orienteret via tinglysningen. Det bemærkes, at tinglysningen også sikrer, at beboerne ikke på et senere tidspunkt kan etablere oplukkelige vinduer eller altaner, m.v. i højder, hvor grænseværdierne er overskredet, ligesom at lokalplanen også sikrer dette. Erhvervsministerens tilladelse til at ændre eller ophæve en lokalplan (tilladelse til at dispensere, ophæve eller til at vedtage en ny lokalplan) Randers Kommune foreslår, at 15 b, stk. 5, udelades, så kommunalbestyrelsen bliver myndighed på opgaven. Holstebro Kommune stiller spørgsmålstegn ved, om man efterfølgende kan håndtere åbning af bygninger under driften eller ændringer af den, uanset hvilket redskab, der indføres med forslaget, og Odense Kommune ser væsentlige, uafklarede problemstillinger fsva. fremtidssikring af virksomhederne ift. senere udvidelser/ændringer. Danske Havne anbefaler ved et konkret forslag, at definitionen (i bemærkningerne side 22 som del af afsnit 2.2.2) udvides, så den tager højde for, at virksomheders produktion kan være ændret i en midlertidig periode, ligesom der kan ske en udskiftning af virksomheder i konsekvensområdet. Da virksomheders produktion for en periode kan være omlagt, og de dermed ikke skal kunne fratages deres mulighed for fortsat at udnytte en miljøgodkendelse fuldt ud, bemærker DI, at der bør foretages en høring af virksomhederne for at sikre, at en produktionsnedgang ikke kun er midlertidig. Desuden bemærker DI, at tilstedeværelse af hermetisk lukkede naboejendomme til produktionsvirksomheder ikke må påvirke kommende miljøgodkendelser i skærpende retning. DI finder, at det bør indføjes i forslaget, at ophævelse af krav om lukkede bygninger i konsekvensområder belastet af luft, støv og luftforurening kun kan ske efter en langsigtet vurdering. KL mener, at det er uklart hvorfor og efter hvilke kriterier, ministeren skal give tilladelse til, at kommunerne kan ændre eller ophæve en lokalplan fremfor, at Erhvervsstyrelsen håndterer dette via plantilsyn på linje med de nationale interesser i planlægningen.

19 19/36 Randers Kommune vurderer, at det medfører øget statslig styring og mindre kommunalt selvstyre. Asfaltindustrien finder, at dispensationsmuligheden til Erhvervsministeren vil give en uacceptabel usikkerhed i forhold til den balance, der er skabt med klare og operative regler. Kommunalbestyrelsen kan ifølge lovforslaget ikke ændre eller ophæve en lokalplan om hermetisk lukkede bygninger til boliger, hvis arealerne fortsat skal bruges til boliger, medmindre erhvervsministeren har givet tilladelse hertil. Dette skal sikre, at der eksempelvis ikke på grund af et stigende pres fra beboere i form af klager over lugt, støv eller luftforurening eller ønske om altaner, vil ske ændring eller ophævelse af en lokalplan, således at der pga. planlægningen kan opstå et grundlag for at skærpe vilkårene for virksomhederne efter reglerne i miljøbeskyttelsesloven om miljøgodkendelser og påbud. Erhvervsministeren vil ved tilladelsen tage hensyn til produktionsvirksomhederne i området, hvis drifts- og udviklingsmuligheder kan blive påvirket af beslutningen. I den forbindelse vil planlagte udvidelser eller midlertidige ændringer hos en virksomhed være relevante hensyn i afvejningen. En ophævelse kan f.eks. vise sig relevant, såfremt konsekvensområdet ikke længere er belastet af lugt, støv eller anden luftforurening, der hvor de hermetisk lukkede bygninger med boliger ligger, f.eks. fordi den forurenende virksomhed er ophørt med at forurene enten pga. produktionsændringer eller fraflytning. Omvendt hvis en virksomhed f.eks. har stoppet sin drift midlertidigt, vil der ikke være grundlag for at give en tilladelse. Dette tilføjes lovbemærkningerne. Hermetisk lukkede bygninger til boliger er et nyt redskab som kommunerne har mulighed for at bruge i deres planlægning, men er ikke en national interesse, som Erhvervsstyrelsen håndterer via det almindelige plantilsyn. Idet formuleringen i lovteksten opfattes uklar, vurderes det relevant at præcisere den, således at en kommunalbestyrelse ikke i forhold til en bestemmelse om hermetisk lukkede bygninger i en vedtaget lokalplan om udlagte arealer til boliger, jf. stk. 3, kan dispensere efter planlovens 19, stk. 1, eller vedtage en ny lokalplan, der ophæver eksisterende bestemmelser om hermetisk lukkede bygninger til boliger, jf. stk. 3, hvis arealerne fortsat skal bruges til boliger, medmindre erhvervsministeren har givet tilladelse hertil. Kommunalbestyrelsen kan endvidere ikke efter planlovens 33, stk. 1, ophæve en lokalplan med en bestemmelse om hermetisk lukkede bygninger til boliger, jf. stk. 3, hvis arealerne forsat skal bruges til boliger, medmindre erhvervsministeren har givet tilladelse hertil. Undtagelsen af byintegrerbare erhverv

KL høringssvar til ændring af lov om planlægning vedr. produktionserhverv

KL høringssvar til ændring af lov om planlægning vedr. produktionserhverv Høringssvar KL høringssvar til ændring af lov om planlægning vedr. produktionserhverv KL takker for muligheden for at komme med bemærkninger til ændringsforslagene vedr. produktionserhverv til forslag

Læs mere

Strategisk planlægning for landsbyer. Marts 2019 Sara Aasted Paarup og Lea Mikkelsen

Strategisk planlægning for landsbyer. Marts 2019 Sara Aasted Paarup og Lea Mikkelsen Strategisk planlægning for landsbyer Marts 2019 Sara Aasted Paarup og Lea Mikkelsen Udvalget for levedygtige landsbyer Udvalget er en del af den politiske aftale mellem regeringen, S og DF om Et Danmark

Læs mere

Udpegning af områder til produktionsvirksomheder

Udpegning af områder til produktionsvirksomheder gladsaxe.dk Udpegning af områder til Har du forslag og idéer? Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering Målforhold 1:50000 Dato 23-03-2018 Udskrevet af RIKJAG 1 Udpegning af områder til Kommuneplantillæg

Læs mere

Hvad siger loven? - strategisk planlægning for landsbyer & omdannelseslandsbyer. Sara Aasted Paarup, 25. april 2019

Hvad siger loven? - strategisk planlægning for landsbyer & omdannelseslandsbyer. Sara Aasted Paarup, 25. april 2019 Hvad siger loven? - strategisk planlægning for landsbyer & omdannelseslandsbyer Sara Aasted Paarup, 25. april 2019 Udvalget for levedygtige landsbyer Udvalget er en del af den politiske aftale mellem regeringen,

Læs mere

Temadag om risikovirksomheder

Temadag om risikovirksomheder Temadag om risikovirksomheder 30. august 2018 Workshop 1c) Snitfladen mellem planlæggernes og risikomyndighedernes rolle i risikosagsbehandlingen Workshop 2c) - MST/ERST Gennemgang af case med udfordringer

Læs mere

Lov om ændring af lov om planlægning og lov om maritim fysisk planlægning 1

Lov om ændring af lov om planlægning og lov om maritim fysisk planlægning 1 Fremsat den [FREMSAT] af erhvervsministeren (Rasmus Jarlov) Forslag til Lov om ændring af lov om planlægning og lov om maritim fysisk planlægning 1 (Strategisk planlægning for landsbyer, planlægning i

Læs mere

Produktionsvirksomheder i kommune- og lokalplanlægningen

Produktionsvirksomheder i kommune- og lokalplanlægningen Produktionsvirksomheder i kommune- og lokalplanlægningen Sophie Rex Hultquist, COWI 1 Nye bestemmelser og hensyn i planloven Lovændring til planloven trådte i kraft den 15. juni 2017 Vejledning om produktionsvirksomheder

Læs mere

Landbrug & Fødevarers bemærkninger til ændringsforslag til L 121 om modernisering af planloven.

Landbrug & Fødevarers bemærkninger til ændringsforslag til L 121 om modernisering af planloven. Dato 27. april 2017 Side 1 af 5 Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø erst@erst.dk Landbrug & Fødevarers bemærkninger til ændringsforslag til L 121 om modernisering af planloven. Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance. Jane Kragh Andersen, Erhvervsstyrelsen,

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance. Jane Kragh Andersen, Erhvervsstyrelsen, Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance Jane Kragh Andersen, Erhvervsstyrelsen, Et oplæg om lovforslaget Politisk aftale Status for proces Hovedindhold i lovforslaget formålsbestemmelse

Læs mere

Kommuneplanlægning efter planloven

Kommuneplanlægning efter planloven Kommuneplanlægning efter planloven 12. September 2018 Pia Graabech Agenda Planloven Indsigelser Kommuneplanen Lovændringer Erhvervsstyrelsen 2 Planlovens formål 1, stk. 1: Loven skal sikre en sammenhængende

Læs mere

Udkast til lov om ændring af lov om planlægning. Forslag til Lov om ændring af lov om planlægning (Boliger på arealer belastet af lugt)

Udkast til lov om ændring af lov om planlægning. Forslag til Lov om ændring af lov om planlægning (Boliger på arealer belastet af lugt) Udkast til lov om ændring af lov om planlægning Fremsat den xx november 2019 af erhvervsministeren (Simon Kollerup) Forslag til Lov om ændring af lov om planlægning (Boliger på arealer belastet af lugt)

Læs mere

Udkast til vejledning vedr. fleksibel planlægning lokalplaner af mindre betydning

Udkast til vejledning vedr. fleksibel planlægning lokalplaner af mindre betydning Udkast til vejledning vedr. fleksibel planlægning lokalplaner af mindre betydning Januar 2019 1 INDLEDNING Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti indgik i juni 2016 en politisk aftale om Danmark

Læs mere

KAPITEL 9 FORSLAG TIL ÆNDRING AF PLANLOV

KAPITEL 9 FORSLAG TIL ÆNDRING AF PLANLOV Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Plan Dato 8. februar 2017 Sagsnr. 15/15187 Notat om forventede planlovsændringer Nedenstående er uddrag gengivet fra Kommuneplan 2017-2029 for Trekantområdet.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om planlægning og lov om maritim fysisk planlægning 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om planlægning og lov om maritim fysisk planlægning 1) Lovforslag nr. L 51 Folketinget 2018-19 Fremsat den 3. oktober 2018 af erhvervsministeren (Rasmus Jarlov) Forslag til Lov om ændring af lov om planlægning og lov om maritim fysisk planlægning 1) (Strategisk

Læs mere

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen, Planlægning og Byudvikling Ny regering (VLAK) Ny minister (Brian Mikkelsen) Vi

Læs mere

Landbrug & Fødevarers bemærkninger til bekendtgørelse om planlægning for udlægning af nyt byzoneareal

Landbrug & Fødevarers bemærkninger til bekendtgørelse om planlægning for udlægning af nyt byzoneareal Dato 13. juni 2017 Side 1 af 5 Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø erst@erst.dk Landbrug & Fødevarers bemærkninger til bekendtgørelse om planlægning for udlægning af nyt byzoneareal Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Lov om ændring af lov om planlægning. (Planlægning for almene boliger i nye boligområder)

Lov om ændring af lov om planlægning. (Planlægning for almene boliger i nye boligområder) UDKAST 17.11.2014 Forslag til Lov om ændring af lov om planlægning (Planlægning for almene boliger i nye boligområder) 1 I lov om planlægning, jf. lovbekendtgørelse nr. 587 af 27. maj 2013, som ændret

Læs mere

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner.

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. I medfør af 5 b, stk. 6, jf. 3, stk. 1, i lov om planlægning,

Læs mere

UDKAST SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE

UDKAST SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE TIL TILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN 2013-25 FOR HOLBÆK KOMMUNE OG LOKALPLAN 6.13 FOR ET AFFALDSHÅND- TERINGSANLÆG OG ET SOLENERGIANLÆG VED AUDEBO UDKAST VÆKST OG BÆREDYGTIGHED

Læs mere

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen Nyt fra Erhvervsstyrelsen Hvad er på dagsordenen i ERST? Baggrund for lovforslaget om

Læs mere

Notat. Serviceeftersyn af gældende lokalplaner for eksisterende tunge erhvervsområder Teknisk Udvalg. Planlægning og Byggeri

Notat. Serviceeftersyn af gældende lokalplaner for eksisterende tunge erhvervsområder Teknisk Udvalg. Planlægning og Byggeri Notat Emne: Til: Kopi til: Serviceeftersyn af gældende lokalplaner for eksisterende tunge erhvervsområder Teknisk Udvalg Bünyamin Simsek Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde- mandag den 15. april 2013. Planlægning

Læs mere

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance Holger Bisgaard, Planlægning og Byudvikling, maj 2017 Status Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti fra juni 2016.

Læs mere

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG ADMINISTRATIONSGRUNDLAG Retningslinjer vedrørende administration af planlovens bestemmelser om planlægning for almene boliger (blandet boligsammensætning) 1. Indledning Aarhus vokser hastigt i disse år.

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune. Tillæg nr. 11

Kommuneplan for Odense Kommune. Tillæg nr. 11 Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Tillæg nr. 11 Munkebjergvænget Ændring af kommuneplanområde 2 Hunderup Munkebjerg Nyborgvej/Rødegårdsvejkvarteret Hvad er en Kommuneplan? I henhold til lov om planlægning

Læs mere

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Sigmund Lubanski, Underdirektør, Erhvervsstyrelsen

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Sigmund Lubanski, Underdirektør, Erhvervsstyrelsen Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance Sigmund Lubanski, Underdirektør, Erhvervsstyrelsen Vækst og udvikling i hele Danmark - Hvad er formålet? Regeringen ønsker vækst og udvikling

Læs mere

Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om planlægning

Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om planlægning KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen ERHVERVSSTYRELSEN Langelinie Allé 17 2100 KØBENHAVN Ø Sendt pr. mail til: hoeringplan@erst.dk Sagsnr. 2016-0330799 Dokumentnr. 2016-0330799-10 Høringssvar til forslag

Læs mere

Miljørapport for Tillæg til Planstrategi Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder inden for kystnærhedszonen

Miljørapport for Tillæg til Planstrategi Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder inden for kystnærhedszonen #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Til Byrådet Kopi til Direktionen i BLF og Direktørgruppen Fra Mette Kristoffersen Sagsnr./Dok.nr. 2017-028176 / 2017-028176-1 Oplandsbyer og

Læs mere

Temadag om risikovirksomheder. Oversigt over nationale interesser i kommuneplanlægning, marts 2018

Temadag om risikovirksomheder. Oversigt over nationale interesser i kommuneplanlægning, marts 2018 Temadag om risikovirksomheder 30. august 2018 Oversigt over nationale interesser i kommuneplanlægning, marts 2018 Erhvervsstyrelsen, Planlægning og Byudvikling: Kirstine Marchman Rønne og Karin Jensen

Læs mere

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Betina Hagerup, direktør i Erhvervsstyrelsen

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Betina Hagerup, direktør i Erhvervsstyrelsen Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance Betina Hagerup, direktør i Erhvervsstyrelsen Vækst og udvikling i hele Danmark - Hvad er formålet? Regeringen ønsker vækst og udvikling i hele

Læs mere

Forslag til Tillæg nr. 1 til Kalundborg Kommuneplan

Forslag til Tillæg nr. 1 til Kalundborg Kommuneplan PLAN, BYG OG MILJØ Forslag til Tillæg nr. 1 til Kalundborg Kommuneplan 2017-2028 For erhvervsområder forbeholdt produktionserhverv Forslaget er fremlagt fra den 20. december 2018 til den 14. februar 2019

Læs mere

Byrådscentret 24-07-2013

Byrådscentret 24-07-2013 NOTAT Byrådscentret 24-07-2013 Baggrundsnotat. Støj. Kommuneplan 2014 Emnet støj indgår i Kommuneplan 2010. Kommuneplan 2014 er en fuld revision, og det er derfor screenet om der er behov for nye retningslinjer

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Kalundborg Kommuneplan

Tillæg nr. 1 til Kalundborg Kommuneplan PLAN, BYG OG MILJØ Tillæg nr. 1 til Kalundborg Kommuneplan 2017-2028 For erhvervsområder forbeholdt produktionserhverv Tillægget er offentlig bekendtgjort den 12. juni 2019 KALUNDBORG KOMMUNE Plan, Byg

Læs mere

Modernisering af planloven Juni 2017

Modernisering af planloven Juni 2017 Modernisering af planloven Juni 2017 Baggrund Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti fra juni 2016: Danmark i bedre balance - Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune. Tillæg nr. 37

Kommuneplan for Odense Kommune. Tillæg nr. 37 Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Tillæg nr. 37 Kragsbjergløkke Ændring af kommuneplanområde 2 Hunderup Munkebjerg Nyborgvej/Rødegårdskvarteret Hvad er en Kommuneplan? I henhold til lov om planlægning

Læs mere

LOKALPLAN Boliger i den nordlige del af Thomas B. Thriges Gade

LOKALPLAN Boliger i den nordlige del af Thomas B. Thriges Gade LOKALPLAN 0-855 Boliger i den nordlige del af Thomas B. Thriges Gade Her skal ikke være fotos af marker, hegn o.lign, men gerne skråfotos, illustrationer eller fotos af eksisterende byggeri (Husk der er

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune Tillæg nr. 36

Kommuneplan for Odense Kommune Tillæg nr. 36 Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Tillæg nr. 36 Etageboligområde Rugårdsvej 33y Ændring af kommuneplanområde 0 Bymidten Hvad er en Kommuneplan? I henhold til lov om planlægning skal der for hver

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune Tillæg nr. 41

Kommuneplan for Odense Kommune Tillæg nr. 41 Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Tillæg nr. 41 Boliger i Åsum Ændring af kommuneplanområde 3 Åsum, Seden, Bullerup, Agedrup Hvad er en Kommuneplan? I henhold til lov om planlægning skal der for

Læs mere

KP Havneomdannelse - Hvalpsund Havn

KP Havneomdannelse - Hvalpsund Havn KP09-15-037 Havneomdannelse - Hvalpsund Havn Plannavn Titel Undertitel Dato for offentliggørelse af forslag KP09-15-037 Havneomdannelse - Hvalpsund Havn Havneomdannelse - Hvalpsund Havn 6. november 2013

Læs mere

Endelig vedtagelse af Lokalplan nr. 1038, Erhvervsbyggeri ved Spanien og Jægergårdsgade, Sydhavnen, Aarhus Midtby.

Endelig vedtagelse af Lokalplan nr. 1038, Erhvervsbyggeri ved Spanien og Jægergårdsgade, Sydhavnen, Aarhus Midtby. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 3. januar 2017 Lokalplan 1038, Erhvervsbyggeri ved Spanien og Jægergårdsgade - Endelig Endelig vedtagelse af Lokalplan nr. 1038, Erhvervsbyggeri

Læs mere

Ændringsforslag. over. Forslag til lov om ændring af lov om planlægning, lov om naturbeskyttelse og lov om aktindsigt i miljøoplysninger

Ændringsforslag. over. Forslag til lov om ændring af lov om planlægning, lov om naturbeskyttelse og lov om aktindsigt i miljøoplysninger Ændringsforslag over Forslag til lov om ændring af lov om planlægning, lov om naturbeskyttelse og lov om aktindsigt i miljøoplysninger (Modernisering af planloven, bedre rammer for kommuner, borgere og

Læs mere

Nye muligheder i landzonen

Nye muligheder i landzonen Nye muligheder i landzonen Advokat, Mark Christian Walters 53 Kort om zoneinddelingen Planlovens 34, stk. 1: Hele landet er opdelt i byzoner, sommerhusområder og landzoner. De overordnede retningslinjer

Læs mere

Kommuneplan 2017 Tillæg nr. 7. Støjkonsekvenszoner omkring den statslige infrastruktur

Kommuneplan 2017 Tillæg nr. 7. Støjkonsekvenszoner omkring den statslige infrastruktur Kommuneplan 2017 Tillæg nr. 7 Støjkonsekvenszoner omkring den statslige infrastruktur Planforslaget er vedtaget af Nyborg Byråd 26. februar 2019 efter høring i perioden 16. oktober til 11. december 2018.

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune. Tillæg nr. 34

Kommuneplan for Odense Kommune. Tillæg nr. 34 Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Tillæg nr. 34 Parkvej - Vinkelvej Ændring af kommuneplanområde 5 Hjallese Højby Lindved Skt. Klemens Hvad er en Kommuneplan? I henhold til lov om planlægning skal

Læs mere

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Dato 8. maj 2017 Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget L 81 Bilag 1 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget L 81 Bilag 1 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18 L 81 Bilag 1 Offentligt Naturforvaltning J.nr. 020-00248 (tidl. 001-17825) Ref. LIM Den 11. oktober 2017 Høringsnotat forslag til lov om ændring af lov om naturbeskyttelse

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 12, Kornmarksvej 25

Kommuneplantillæg nr. 12, Kornmarksvej 25 Kommuneplantillæg nr. 12, Kornmarksvej 25 Kommuneplantillæg nr. 12 for lokalcenter på Kornmarksvej medfører, at en del af rammeområde 213.1 erstattes af kommuneplanramme 213.1A Ændringer fra kommuneplanramme

Læs mere

Politik for Nærdemokrati

Politik for Nærdemokrati Politik for Nærdemokrati oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2 Rammer for nærdemokratiet... 4 2.1 Definition af lokalområder... 4 2.2 Lokal repræsentation...

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur

Forslag til kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i kommunen. Kommuneplanen sætter rammerne for al lokalplanlægning. Hvis Byrådet ønsker at gennemføre

Læs mere

Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Indehaver, advokat (L), ph.d.

Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Indehaver, advokat (L), ph.d. Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Indehaver, advokat (L), ph.d. Sagsbehandler Asger Janfelt Partner, advokat Åboulevarden 49C, 4. sal 8000 Aarhus C +45 86 18 00 60 +45 25 29 08 43 Sagsnr. 13239

Læs mere

Rekreativt område i Varde nord TILLÆG 11

Rekreativt område i Varde nord TILLÆG 11 23.02.R08 Rekreativt område i Varde nord TILLÆG 11 RAMMEOMRÅDE 23.02.R08 KOMMUNEPLAN 2017 VEJLEDNING OFFENTLIG HØRING Byrådet fremlægger hermed Forslag til Tillæg 11 til Kommuneplan 2017, Varde Kommune

Læs mere

FORSLAG TIL TILLÆG TIL KOMMUNEPLAN 2015

FORSLAG TIL TILLÆG TIL KOMMUNEPLAN 2015 FORSLAG TIL TILLÆG TIL KOMMUNEPLAN 2015 Almene boliger i serviceerhvervsområder Generelle bestemmelser Foto: JJW Luftfoto Borgerrepræsentationen har den 2. februar 2017 vedtaget at sende dette kommuneplantillæg

Læs mere

Sammenfattende miljøredegørelse. til lokalplan nr. 399A for et område til detailhandel ved Gl. Århusvej i Viborg

Sammenfattende miljøredegørelse. til lokalplan nr. 399A for et område til detailhandel ved Gl. Århusvej i Viborg Sammenfattende miljøredegørelse til lokalplan nr. 399A for et område til detailhandel ved Gl. Århusvej i Viborg Indhold I forbindelse med Byrådets endelige vedtagelse af forslag til lokalplan nr. 399A

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune

Kommuneplan for Odense Kommune Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Forslag til tillæg nr. 50 Erhvervsområde ved Lumbyvej Næsby Næsbyhoved-Broby - Allesø Hvad er en kommuneplan? I henhold til lov om planlægning skal der for hver

Læs mere

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september.

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september. Miljøudvalget 2013-14 L 62 Bilag 1 Offentligt NOTAT Jura J.nr. 020-00102 Ref. metbr Den 5. november 2013 Høringsnotat vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om Natur- og Miljøklagenævnet og forskellige

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur

Kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur Grønt Danmarkskort og potentiel natur Hvad er et kommuneplantillæg? Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i kommunen. Kommuneplanen sætter

Læs mere

SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE

SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE MARTS 2017 HORSENS KOMMUNE SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE V/ ENDELIG VEDTAGELSE AF KOMMUNEPLANTILLÆG 2013-22 OG RAMMELOKALPLAN 2016-1, NORDHAVNEN, HORSENS SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE KP-TILLÆG 2013-22

Læs mere

TILLÆG NR. 5 TIL KOMMUNEPLAN 2015

TILLÆG NR. 5 TIL KOMMUNEPLAN 2015 TILLÆG NR. 5 TIL KOMMUNEPLAN 2015 Almene boliger i serviceerhvervsområder Generelle bestemmelser Foto: JJW Luftfoto Vedtaget af Borgerrepræsentationen den 22. juni 2017 Offentliggjort 29. juni 2017 KOMMUNEPLANTILLÆG

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune. Tillæg nr. 33

Kommuneplan for Odense Kommune. Tillæg nr. 33 Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Tillæg nr. 33 Område ved Tværkajen, Havnegade og Londongade Ændring af kommuneplanområde 1 Skibhuskvarteret Skibhusene Vollsmose Stige Ø Hvad er en Kommuneplan?

Læs mere

Sag Flexboliger. Retningslinjer for sagsbehandling. Sagsnr. 13/2522 Initialer BjøSøe. Åben sag. Resumé

Sag Flexboliger. Retningslinjer for sagsbehandling. Sagsnr. 13/2522 Initialer BjøSøe. Åben sag. Resumé Sag Flexboliger. Retningslinjer for sagsbehandling. Sagsnr. 13/2522 Initialer BjøSøe Åben sag Resumé Der er vedtaget en Lov om flexboliger. Der skal tages stilling til, 1. om Stevns Kommune ønsker at benytte

Læs mere

Ophævelse af lokalplan. Ophævelse af del af lokalplan 104A for et erhvervsområde i Hvam FORSLAG

Ophævelse af lokalplan. Ophævelse af del af lokalplan 104A for et erhvervsområde i Hvam FORSLAG Ophævelse af lokalplan Ophævelse af del af lokalplan 104A for et erhvervsområde i Hvam FORSLAG Fremlagt i offentlig høring fra 18.december 2014 til 5. februar 2015 Indholdsfortegnelse Formål 1 Redegørelse

Læs mere

Forslag til tillæg 8 til Kommuneplan 2017 Udpegning af områder til produktionsvirksomheder

Forslag til tillæg 8 til Kommuneplan 2017 Udpegning af områder til produktionsvirksomheder Forslag til tillæg 8 til Kommuneplan 2017 Udpegning af områder til produktionsvirksomheder Baggrund og formål Opførelse af forureningsfølsom anvendelse, som for eksempel nye boliger i nærheden af eksisterende

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune

Kommuneplan for Odense Kommune Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Forslag til tillæg nr. 50 Erhvervsområde ved Lumbyvej Næsby Næsbyhoved-Broby - Allesø Hvad er en kommuneplan? I henhold til lov om planlægning skal der for hver

Læs mere

Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet

Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet Justitsministeriet Lovafdelingen Sendt pr. mail til: lovkvalitetskontoret@jm.dk 18. august 2017 Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet Dansk Erhverv konstaterer, at Justitsministeriet

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan 13-012 støj og luft

Miljøvurdering af lokalplan 13-012 støj og luft 30. oktober 2014 Miljøvurdering af lokalplan 13-012 støj og luft Miljøvurdering af væsentlige miljøpåvirkninger Indledning Miljøvurdering af lokalplan 13-012: Etablering af mere forureningsfølsomt erhverv

Læs mere

Herning Kommune Uforstående over for, at krav til aftrækssystemer i 11, stk. 2, kun omfatter anlæg op til 30 kw og ikke op til 120 kw.

Herning Kommune Uforstående over for, at krav til aftrækssystemer i 11, stk. 2, kun omfatter anlæg op til 30 kw og ikke op til 120 kw. NOTAT Miljøteknologi J.nr. / MST-5230-00221 Ref. lahal, brk, chste Den 29. juni 2015 Høringsnotat om ændringsbekendtgørelse til bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra fyringsanlæg til fast

Læs mere

Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder

Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder inden for kystnærhedszonen Tillæg til Planstrategi 2016 Den moderniserede planlov giver nye muligheder for udpegning af udviklingsområder

Læs mere

Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort

Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort Notatark Sagsnr. 01.02.15-P16-1-18 Sagsbehandler Lene Kofoed 8.11.2018 Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort Notat over bemærkninger fra Naturråd

Læs mere

BRØNDERSLEV KOMMUNE. Lokalplan 01-E Erhvervsområde, Øster Brønderslev vej Nord

BRØNDERSLEV KOMMUNE. Lokalplan 01-E Erhvervsområde, Øster Brønderslev vej Nord BRØNDERSLEV KOMMUNE Lokalplan 01-E-16.01 Erhvervsområde, Øster Brønderslev vej Nord FORDEBAT 22. februar - 10. marts 2019 Indholdsfortegnelse Hvad er en lokalplan? 1 Status og proces 4 Fordebat 6 Deltag

Læs mere

Vejledning om produktionsvirksomheder i kommune- og lokalplanlægningen

Vejledning om produktionsvirksomheder i kommune- og lokalplanlægningen Vejledning om produktionsvirksomheder i kommune- og lokalplanlægningen Planlægning og Byudvikling INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning 1 Produktionsvirksomheder introduktion og definition 1.1 Definition af produktionsvirksomheder

Læs mere

til Kommuneplan , for et område til centerformål, Nygade, Skjern

til Kommuneplan , for et område til centerformål, Nygade, Skjern Forslag til Tillæg nr. 74 til, for et område til centerformål, Nygade, Skjern Geodatastyrelsen og Ringkøbing-Skjern Kommune Ringkøbing-Skjern Kommune 28. september 2016 1 Forord Kommuneplantillægget fastlægger

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune. Forslag til tillæg nr. 29

Kommuneplan for Odense Kommune. Forslag til tillæg nr. 29 Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Forslag til tillæg nr. 29 H/F Dalum/Hjallese Ændring af kommuneplanområde 5 Hjallese Højby Lindved Skt. Klemens Hvad er en Kommuneplan? I henhold til lov om planlægning

Læs mere

J.nr Høring over udkast til vejledning om vedligeholdelsesplaner for private udlejningsejendomme

J.nr Høring over udkast til vejledning om vedligeholdelsesplaner for private udlejningsejendomme Dato11. juni 2015 Side 1 af 5 Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Boliglovgivning Gammel Mønt 4 1117 København K Att.: Pia Scott Hansen Sendt pr. e-mail til mbbl@mbbl.dk og psh@mbbl.dk J.nr. 2015-338

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune

Kommuneplan for Odense Kommune Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Omfordeling af byzoneareal og nyt erhvervsområde forslag til tillæg nr. 49 Tillæg til byudvikling og rammebestemmelser Odense Kommune Hvad er en kommuneplan? I

Læs mere

Kommuneplan Tillæg nr. 3 for område 1.B.43 Boligområde. Rammeområde

Kommuneplan Tillæg nr. 3 for område 1.B.43 Boligområde. Rammeområde Kommuneplan 2017-2029 Tillæg nr. 3 for område 1.B.43 Boligområde ved Kildegade Rammeområde November 2017 INDLEDNING Med tillæg nr. 3 til Kommuneplan 2017-2029 udlægges rammeområde 1.B.43 for at muliggøre

Læs mere

Forudgående høring HVIDOVRE KOMMUNEPLAN 2016 HVIDOVRE. Invitation til at komme med idéer og forslag til ændret anvendelse af ejendommen Immerkær 42

Forudgående høring HVIDOVRE KOMMUNEPLAN 2016 HVIDOVRE. Invitation til at komme med idéer og forslag til ændret anvendelse af ejendommen Immerkær 42 Forudgående høring Vojensvej HVIDOVRE KOMMUNEPLAN 2016 Invitation til at komme med idéer og forslag til ændret anvendelse af ejendommen 42 kær Immer dalvej Markleddet rs Hæde HVIDOVRE KO M M U N E FORUDGÅENDE

Læs mere

Det er et af planlovens hovedformål at sikre, at der ikke sker spredt bebyggelse i det åbne land.

Det er et af planlovens hovedformål at sikre, at der ikke sker spredt bebyggelse i det åbne land. Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 95 Offentligt J.nr. NST-101-01570 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. E stillet af Folketingets Miljøudvalg Spørgsmål E: Vil ministeren på baggrund af henvendelsen

Læs mere

Forslag T I L L Æ G N R. 2 5

Forslag T I L L Æ G N R. 2 5 Forslag T I L L Æ G N R. 2 5 Tillæg nr 25 Hører til lokalplan nr. 1276 TIL VEJLE KOMMUNEPLAN 2017-2019 KOMMUNEPLAN 2017-2029 for Vejle Kommune og Trekantområdet Forslag vedtaget den 21. november 2018 Forslag

Læs mere

Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø J. Nr.: NST-100-00050 nst@nst.dk, anrap@nst.dk, pejha@nst.dk

Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø J. Nr.: NST-100-00050 nst@nst.dk, anrap@nst.dk, pejha@nst.dk Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø J. Nr.: NST-100-00050 nst@nst.dk, anrap@nst.dk, pejha@nst.dk Vedr. høring om forslag til lov om ændring af lov om planlægning (klimalokalplaner og forenkling

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune Forslag til tillæg nr. 7

Kommuneplan for Odense Kommune Forslag til tillæg nr. 7 Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Forslag til tillæg nr. 7 Serviceområde på Blækhatten 25 Ændring af kommuneplanområde 4 Rosengård Holluf Pile Tornbjerg - Fraugde Hvad er en Kommuneplan? I henhold

Læs mere

Bekendtgørelse om planlægning omkring risikovirksomheder. Ny risikobekendtgørelse Erhvervsstyrelsen

Bekendtgørelse om planlægning omkring risikovirksomheder. Ny risikobekendtgørelse Erhvervsstyrelsen Bekendtgørelse om planlægning omkring risikovirksomheder Ny risikobekendtgørelse Erhvervsstyrelsen Hvad er planlægning? Planloven regulere denfremtidige fysiske arealanvendelse i Danmark Kommunen er planmyndighed

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune. Tillæg nr. 21

Kommuneplan for Odense Kommune. Tillæg nr. 21 Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Tillæg nr. 21 H/F Roerskov Ændring af kommuneplanområde 2 Hunderup Munkebjerg Nyborgvej/Rødegårdsvejkvarteret Hvad er en Kommuneplan? I henhold til lov om planlægning

Læs mere

VEJLEDNING. Efter den politiske behandling vil ejere, naboer og bidragydere blive orienteret om den politiske beslutning.

VEJLEDNING. Efter den politiske behandling vil ejere, naboer og bidragydere blive orienteret om den politiske beslutning. VEJLEDNING OFFENTLIG HØRING Byrådet fremlægger hermed Forslag til Tillæg 13 til Kommuneplan 2017, Varde Kommune i offentlig høring i 8 uger fra den 16. marts 2010 til den 12. maj 2010. Med kommuneplantillægget

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 4 til Kommuneplan 2004 for Søndersø Kommune.

Kommuneplantillæg nr. 4 til Kommuneplan 2004 for Søndersø Kommune. Kommuneplantillæg nr. 4 til Kommuneplan 2004 for Søndersø Kommune. Hvad er et kommuneplantillæg? Det er Kommunalbestyrelsen i den enkelte kommune, der har ansvaret for kommuneplanlægningen, og kommuneplanen

Læs mere

Vejledning om udviklingsområder

Vejledning om udviklingsområder Vejledning om udviklingsområder ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Indledning Med moderniseringen af planloven åbnes der mulighed for, at kommunerne kan udpege udviklingsområder.

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune

Kommuneplan for Odense Kommune Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Forslag til tillæg nr. 53 Boliger Demantsvej Hvad er en kommuneplan? I henhold til lov om planlægning skal der for hver kommune foreligge en kommuneplan. Denne

Læs mere

Notat - behandling af indsigelse til Tillæg 1 og Lokalplan 392 Udvidelse af Stauning Whisky

Notat - behandling af indsigelse til Tillæg 1 og Lokalplan 392 Udvidelse af Stauning Whisky Notat - behandling af indsigelse til Tillæg 1 og Lokalplan 392 Udvidelse af Stauning Whisky Der har været gennemført en offentlig høring i perioden 15. december 2017 9. februar 2018 af forslag til Tillæg

Læs mere

Videbæk i februar 1999 J. Nr. 27-11 -51.1 Revideret! marts 1999. Lokalplan nr. 51 tillæg nr. 1 for Videbæk Skole.

Videbæk i februar 1999 J. Nr. 27-11 -51.1 Revideret! marts 1999. Lokalplan nr. 51 tillæg nr. 1 for Videbæk Skole. Videbæk i februar 1999 J. Nr. 27-11 -51.1 Revideret! marts 1999 Lokalplan nr. 51 tillæg nr. 1 for Videbæk Skole. Videbæk Kommune Tillæg nr. 4 til Videbæk Kommuneplan 1997 Lokalplan nr. 51.tillæg nr. 1

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune

Kommuneplan for Odense Kommune Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Tillæg nr. 84 Jens Benzons Gade Hvad er en kommuneplan? I henhold til lov om planlægning skal der for hver kommune foreligge en kommuneplan. Denne er grundlaget

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune. Tillæg nr. 11

Kommuneplan for Odense Kommune. Tillæg nr. 11 Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Tillæg nr. 11 Munkebjergvænget Ændring af kommuneplanområde 2 Hunderup Munkebjerg Nyborgvej/Rødegårdsvejkvarteret Hvad er en Kommuneplan? I henhold til lov om planlægning

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune. Forslag til tillæg nr. 31

Kommuneplan for Odense Kommune. Forslag til tillæg nr. 31 Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Forslag til tillæg nr. 31 H/F Næsby Ændring af kommuneplanområde 10 Næsby Næsbyhoved-Broby - Allesø Hvad er en Kommuneplan? I henhold til lov om planlægning skal

Læs mere

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Att: Marianne Jansteen Eskesen, og Charlotte Schilder Knudsen,

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Att: Marianne Jansteen Eskesen, og Charlotte Schilder Knudsen, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Att: Marianne Jansteen Eskesen, maja@star.dk, og Charlotte Schilder Knudsen, csk@star.dk. Vores sagsnr. 18-0477 Deres ref. 18/01792 Den 23. februar 2018 LO,

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune

Kommuneplan for Odense Kommune Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Forslag til tillæg nr. 51 Bolig- og serviceområde ved Faaborgvej 39 Ændring af kommuneplanområde 7 Sandrum-Dalum-Elmelund Hvad er en kommuneplan? I henhold til

Læs mere

SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE

SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE MARTS 2017 HORSENS KOMMUNE SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE V/ ENDELIG VEDTAGELSE AF LOKALPLAN 2016-23, BLANDET BOLIG OG ERHVERV NOPAGRUNDEN OG JERNLAGERET, NORDHAVNEN, HORSENS SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE

Læs mere

TILLÆG NR. 3 TIL KOMMUNEPLAN 2017

TILLÆG NR. 3 TIL KOMMUNEPLAN 2017 TILLÆG NR. 3 TIL KOMMUNEPLAN 2017 FOR RAMMEOMRÅDE UV.LS.B.6, UV.LS.T.1 og UV.LS.F.1 HILLERØD KOMMUNE BY OG MILJØ Kommuneplantillæg Kommuneplanen indeholder en hovedstruktur for den fysiske udvikling i

Læs mere

Høringsnotat. Vedrørende

Høringsnotat. Vedrørende Miljøudvalget 2013-14 L 72 Bilag 1 Offentligt NOTAT Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-4200-00024 Den 24. oktober 2013 Høringsnotat Vedrørende Lov om ændring af lov om vandforsyning m.v., lov om vurdering

Læs mere

Vedtaget. Tillæg 19. Silkeborg Kommuneplan

Vedtaget. Tillæg 19. Silkeborg Kommuneplan Vedtaget Tillæg 19 Silkeborg Kommuneplan 2013-2025 Vedtaget af Silkeborg Byråd den 27.06.2016 Offentliggjort den 07.07.2016 Silkeborg Kommune offentliggør hermed Tillæg 19 til Kommuneplan 2013-2025. Silkeborg

Læs mere

Forslag til Lokalplan L01 Skydebaneanlæg ved Ansager

Forslag til Lokalplan L01 Skydebaneanlæg ved Ansager Forslag til Lokalplan 03.10.L01 Skydebaneanlæg ved Ansager Resume af indsigelser indkommet i forbindelse med offentlig høring af ovennævnte lokalplanforslag, suppleret med forvaltningens oplæg til byrådets

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 4 for Kommuneplanramme 2.1.BE.1 -

Kommuneplantillæg nr. 4 for Kommuneplanramme 2.1.BE.1 - Kommuneplantillæg nr. 4 for Kommuneplanramme 2.1.BE.1 - Blandet bolig- og erhvervsområde ved Pilevej, Aarup Juni, 2019 2 Kommuneplantillæg nr. 4 Indholdsfortegnelse Hvad er en kommuneplan?...4 Retsvirkninger...4

Læs mere

Fynsk Naturråd. 2. møde 15. marts 2018 Kriterier for udpegning mv.

Fynsk Naturråd. 2. møde 15. marts 2018 Kriterier for udpegning mv. Fynsk Naturråd 2. møde 15. marts 2018 Kriterier for udpegning mv. Dagsorden 15:00 Velkomst 15:15 Godkendelse af referat 15:30 Oplæg om fælleskommunalt forarbejde 16:15 Diskussion af kriterier for udpegning

Læs mere

Den moderniserede planlov. Fokus på vækst og forenkling

Den moderniserede planlov. Fokus på vækst og forenkling Den moderniserede planlov Fokus på vækst og forenkling Hvad går ændringerne ud på? 1. Ændring i planlovens formålsbestemmelser 2. Kort om ændringer i byzonen 3. Liberalisering af landzonereglerne 4. Øget

Læs mere