MTBE-NEDBRYDNING I JORDENS UMÆTTEDE ZONE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MTBE-NEDBRYDNING I JORDENS UMÆTTEDE ZONE"

Transkript

1 MTBE-NEDBRYDNING I JORDENS UMÆTTEDE ZONE Civilingeniør, Ph.D. Per Loll Dansk Miljørådgivning A/S Lektor Kaj Henriksen Sektion for Miljøteknologi, Aalborg Universitet Civilingeniør Dion Nørgaard Thisted Kommune Civilingeniør Claus Larsen Dansk Miljørådgivning A/S ATV MØDE VINTERMØDE OM GRUNDVANDSFORURENING VINGSTEDCENTRET.- 5. marts

2 1. RESUMÉ DMR har sammen med Aalborg Universitet gennemført et projekt til undersøgelse af aerob naturlig nedbrydning af MTBE i jordens umættede zone. Der er blevet indsamlet jordprøver fra hot-spot på seks benzinstationer med kendte benzinspild, som indeholder MTBE, og der er konstateret primær aerob nedbrydning af MTBE i fem af seks prøver. Der er udført sideløbende forsøg med tre af jorderne, hvor effekten af toluen og benzen er undersøgt. For to af jorderne er der også udført kolonneforsøg (i større skala), som simulerer primær MTBEnedbrydning i en jordsøjle over et forurenet grundvandsmagasin. Resultaterne fra den ene af lokaliteterne relateres til en sag hvor der gennemføres en fuldskala vakuumventilation.. INDLEDNING.1 Baggrund Der savnes generelt viden om nedbrydning af forurenende stoffer i jordens umættede zone, bl.a. til brug for risikovurderinger ifht. grundvand og indeklima. Selvom nyere studier har haft fokus på problemstillingen (f.eks. [Pasteris et al., ], [Kjeldsen et al., ] og [OM, ]), er der stadig ikke tilstrækkelig viden om processerne til, at vi rutinemæssigt kan inkludere nedbrydning i vores risikovurderinger. Herunder findes der specielt kun en meget sparsom viden om umættet zone nedbrydning af stoffer som traditionelt bliver betragtet som svært nedbrydelige, f.eks. MTBE, og kun ét studium har, til vores kendskab, fokuseret på umættet zone nedbrydning af MTBE [Moreels et al., ].. Formål Formålet med projektet er at opnå en viden om hvor hyppigt der forekommer MTBEnedbrydning i jordens umættede zone på servicestationer med kendte benzinspild, hvilke nedbrydningsrater der kan observeres og hvilke parametre der ser ud til at have indflydelse på MTBE-nedbrydningen. Til projektet er der indsamlet jordprøver fra seks nordjyske benzinstationer, hvor der er konstateret MTBE i forbindelse med udførte forureningsundersøgelser. Dele af projektet er tidligere afrapporteret i [Loll et al., 7]. 3. METODER Der er udført forsøg til en grundlæggende karakterisering af forsøgsjorderne fra de seks lokaliteter, som i det følgende kaldes lokalitet A F. 3.1 Forsøgsjorder Tabel 1 viser, for hver lokalitet spildets alder, estimeret fra historiske oplysninger i sagen og fra en antagelse om at MTBE blev introduceret omkring 195. Tabellen viser også dybden for udtagning af prøvejorden på de enkelte lokaliteter samt for kulbrinteindholdet i prøverne. Pga. en meget inhomogen jordstruktur og forureningsfordeling i prøvejorden fra lokalitet B, er der udført en dobbeltbestemmelse af forureningsindholdet i denne forsøgsjord. Som det ses af resultaterne blev der kun observeret MTBE i én af de analyserede jordprøver; jordprøven fra lok. E, som også er den prøvejord som har det højeste forureningsindhold. Så sent som i 5/ er der dog blevet konstateret MTBE i grundvandsprøver udtaget på samtlige lokaliteter. Der er ikke foretaget kulbrintebestemmelse for prøvejorden fra lok. F.

3 Lok. Spildets alder Prøvedybde BTEX (mg/kg TS) Total (C-C35) MTBE GV (år) (m) Benzen Toluen Ethylbenzen Xylener (mg/kg TS) (mg/kg TS) A 1, 3,,79 1, <,1 B 1 1, 1,5 3, / 9,7, /,7,3 / 1,3 / / 3 <, C 1 Ca. 1,5, 3, 1 5 <,1 D 1 1, 1,5,5 1 1 <,1 E,5 1, ,53 F - Ca. 1,5 i.a. i.a. i.a. i.a. i.a. i.a. Tabel 1: Spildalder, prøvedybde og kulbrinteindhold i umættede hot-spotprøver. GV = Der er konstateret MTBE i grundvandet på samtlige lokaliteter i 5/. i.a. = ikke analyseret. Tabel viser parametre, bestemt mht. jordkarakterisering: ph, gravimetrisk vandindhold (w), fraktionen af organisk stof (fom), og kornstørrelsesfordelingen (USDA) i fraktionerne ler (LE), silt (SI), finsand (FS), mellemkornet sand (MS), grovsand (GS) og grus, samt næringsstofferne orthofosfat og uorganisk kvælstof (NO -, NO 3 - og NH + ). Der er ikke udført kornkurvebestemmelse for prøvejorden fra lok. F. Lokalitet ph* w* fom* LE + SI FS MS GS Grus Ortho-P* Uorganisk N* (vægt %) (vægt %) (mg/kg TS) A 7,3 7,3 1,7 3, 59, 17, 13,3,9, 11 B, 3,1 1,,,,,35 1 C 7,3 17 1,3 9,3 53,7 15,3 17,9 3,, 1 D 7, 1, 1,1,3 13,3 1,5 17,,,9 E 7, 1,,,1 15,7,5 13,7,5,3 F 7,1 1 1, Karakteriseret som finsand 1,9 1, Tabel : Jordkarakteriseringsparametre for de seks hot-spotprøver. * = Triplikatbestemmelse (dobbeltbestemmelse for fom); gennemsnittet er vist. 3. Screening af primær MTBE-nedbrydning De indsamlede jordprøver er grundigt homogeniseret og udlagt i et tyndt lag i -3 dage til fordampning af hovedparten af de flygtige forureningskomponenter. Efterfølgende er der foretaget en ny vandindholdsbestemmelse for hver af forsøgsjorderne. Hvert screeningsforsøg er udført som dobbeltbestemmelse med ca. 5 gram jord (vådvægt) i 5 ml serumflasker. Baseret på flaskernes indhold af omsætteligt kulstof (MTBE, toluen og benzen) er der efterfølgende tilsat en uorganisk næringssaltopløsning (NPK 3:3:7 med 5/5 NO 3 - /NH + ) for at forhindre næringssaltbegrænsning af omsætningen. Der er tilsat næringssalte svarende til et C:N.P-forhold på 1::,. Flaskerne er efterfølgende forseglet med gastætte propper. Alle forsøg er udført ved ca. 3 C. MTBE er tilsat til alle flasker fra en stokopløsning på 1 mg/l til en jordvæskekoncentration på ca. 1 mg/l. Toluen og benzen er tilsat fra stokopløsninger med koncentrationer på hhv. 55 og mg/l, ligeledes til en jordvæskekoncentration på ca. 1 mg/l. Slutteligt er forsøgsjordernes vandindhold justeret til deres oprindelige vandindhold (jf. tabel 1) ved tilsætning af demineraliseret vand.

4 MTBE, benzen og toluen er bestemt ved head-space analyse på GC FID (Chromopack 9, WCOT CP-select -CB column, 3 m længde,,53 mm i.d.). Headspace koncentrationer er konverteret til totale koncentrationer ved benyttelse af Henry s konstanter for MTBE, toluen og benzen på hhv.,,,7 og, [Miljøstyrelsen, 199]. Adsorption er antaget negligibel for MTBE, mens adsorptionen af toluen og benzen er inddraget ved at antage lineær adsorption (med Koc på hhv. 9,9 og,1 [JAGG version 1.5]), og en relation imellem fraktionen af organisk kulstof (foc) og organisk stof (fom) på: foc = fom, Kolonneforsøg For to jorder (lok. D og E) er der ligeledes udført forsøg i kolonner (ø11 mm) for at simulere primær MTBE-nedbrydning i en jordsøjle over et forurenet grundvandsmagasin. Forsøget er opstillet med et omrørt 11 L grundvandsreservoir, der via et headspace-volumen (U-stykke) er i kontakt med en jordsøjle indeholdende ca. 7 kg (våd) jord. Under forsøget er der foretaget en daglig MTBE-tilsætning til det omrørte grundvandsreservoir, for at opnå en tilnærmelsesvis ligevægt imellem den tilsatte mængde MTBE og nedbrydningskapaciteten i jordsøjlen. Der er foretaget en daglig måling af MTBE-koncentrationen dels i grundvandsreservoirets headspace og dels i seks forskellige dybder af jordprofilet via prøveudtagningsporte (kanyler i centrum af jordsøjlen, påsat mininert ventiler). Forsøgsopstillingen er vist i figur 1 og kolonnedata er gengivet i tabel 3. Figur 1: Forsøgsopstilling til kolonneforsøget for jord D og E [Nørgaard, 7].

5 Totale systemvoluminer (L)* Jord Vandindhold # Volumenvægt (ρ b ) # Grundvandskonc. Jord Vand Luft (kg TS) (vægt %) (g TS/cm 3 ) (mg MTBE/L) Lok. D, 11,51 5,31,3, 1,5 Lok. E,5 11, 5,19,9 11,3 1,3 9 Tabel 3: Data for de to kolonneopstillinger. * = inkl. reservoir og U-stykke (headspace). # = middelværdi (af lag) målt efter endt forsøg og opskæring. Som det fremgår af tabel 3 er vandindholdet i kolonnerne noget lavere end det naturlige vandindhold og vandindholdet i screeningsforsøget (jf. tabel ). Dette skyldes, at jorden inden pakning i kolonnerne er blevet udlagt til tørring for efterfølgende at kunne pakke den til en nogenlunde naturlig volumenvægt. 3. Vakuumventilering på lokalitet A Jorden fra lokalitet A er udtaget i en benzinforurenet umættet zone på en igangværende tankstation, hvor der er igangsat en vakuumventilering med henblik på at reducere nedsivningen af især BTEX er og MTBE fra den umættede zone til grundvandet. Målet med vakuumventileringen er således på sigt at mindske længden af en forureningsfane indeholdende både BTEX er og MTBE. Resultaterne fra screeningsforsøget relateres til moniteringsresultater fra grundvandet under den ventilerede umættede zone på lokalitet A.. RESULTATER.1 Screening af primær MTBE-nedbrydning Som det fremgår af afsnit 3. er screeningsforsøgene udført under aerobe redoxbetingelser og med en tilsætning af næringssalte svarende til den tilsatte mængde kulstof (hhv. MTBE, toluen og benzen) således at der ikke forventes at forekomme begrænsninger hvad disse faktorer angår. Forholdene i forsøget forventes således ikke nødvendigvis at svare til de naturlige forhold på lokaliteterne hvor jordprøverne er udtaget. Til gengæld vokser primære MTBEnedbrydende mikroorganismer efter alt at dømme så langsomt, at en nedbrydning i batchforsøgene må tolkes som en aktivitet af en reelt tilstedeværende MTBE-nedbrydende population af mikroorganismer i hot-spot på de faktiske lokaliteter en aktivitet som kan opnås når disse tilføres tilstrækkelige mængder af ilt og næringssalte, og ikke er væsentligt diffusionsbegrænsede. I denne henseende må de opnåede nedbrydningsrater således betragtes som potentielle nedbrydningsrater. Figur viser resultaterne af screeningsforsøget for de seks hot-spot prøver, med fittede 1.ordensrater (K1) eller.ordensrater (K). Der er udført.ordensanalyser på samtlige nedbrydningsforløb, men disse resultater er ikke vist grafisk. I forsøget er der medkørt en abiotisk kontrol, uden påvist abiotisk tab (resultater ikke vist).

6 A K = -. µg/g TS/d K = -.3 µg/g TS/d 1 C K = -. µg/g TS/d K =. µg/g TS/d E K1 =.7 d -1 K1 = 1.1 d -1 Figur : Primære MTBE-nedbrydningsrater i seks hot-spot prøver. K1 =. d -1 K1 =. d -1 Som det fremgår af figur er der konstateret et primært nedbrydningspotentiale for MTBE i fem af de seks forsøgsjorder; forsøgsjord C undtaget. I prøverne fra lokalitet B, D og E ses nedbrydningen at starte uden lag fase, mens der i en af replikaterne fra lokalitet A samt i begge replikater fra lokalitet F ses en lag eller vækstfase inden nedbrydningen tager fat. Mens nedbrydningen i de fleste prøver kan fittes med et 1.ordensforløb, udviser koncentrationsforløbet i replikaterne fra lokalitet A et udpræget.ordensforløb. De fittede 1.ordens- (K1) og.ordensrater (K) fra screeningsforsøget er opsummeret i tabel B D K1 =.1 d -1 K1 =. d -1 F K1 =,9 d -1 K1 =,91 d

7 Lokalitet 1.ordensrate (K1).ordensrate (K) (h -1 ) (d -1 ) (mg MTBE/L/h) (µg MTBE/g TS/d) A ikke 1.orden,3,1,*,19* B,19,,15,,35,,3,37 C n.d. n.d. n.d. n.d. n.d. n.d. n.d. n.d. D,5,1,35,9,3,,5, E,3,7,1 1,, 1,1,1 1,3 F,37 #,9 #,9,93,3 #,91 #,7,7 Tabel : Primære MTBE-nedbrydningsrater. * = Ca. 7 timers lag. # = Ca. 1 timers lag. n.d. = ingen nedbrydning indenfor 35 dage. Som det ses i tabel, er der konstateret primære aerobe nedbrydningsrater i størrelsesordenen (1. orden), 1,1 d -1 og (. orden),7 1, µg MTBE/g TS/d. Mens forskellen imellem den højeste og laveste nedbrydningsrate således er på ca. en faktor 1-, så varierer raterne for dobbeltbestemmelserne med maksimalt en faktor 1,, hvor den højeste forskel ses for den meget finkornede/inhomogene jord fra lokalitet B.. Betydning af BTEX er Der er gennemført supplerende MTBE-nedbrydningsforsøg, hvor der er tilsat toluen og benzen (1 mg/l), til forsøgsjorderne fra lokalitet B (kun toluen), D og E. I forhold til lokalitet B er forsøget kørt sideløbende med screeningsforsøget, mens forsøgene med jord fra lokalitet D og E er kørt efterfølgende (inkl. et parallelforsøg til forsøget vist i figur ). Resultaterne for lokalitet B er vist i figur B Uden toluen Med toluen K1 =. d -1 K1 =.9 d -1 K1 =. d -1 K1 = 1.1 d -1 Figur 3: Effekt af toluen-tilsætning (1 mg/l) for lok. B. Som det fremgår af figur 3 er der forholdsvis stor forskel på nedbrydningsforløbet i replikatforsøgene for jord B, både med og uden tilsætning af toluen, hvilket vurderes at skyldes denne jords inhomogene struktur og forureningsfordeling. Såfremt man blot betragter middelværdi-

8 en af nedbrydningsraterne hhv. med og uden toluen tilsat, er middelraten med toluentilsætning noget overraskende - ca. 1 gange højere end raten uden toluen-tilsætning. Resultaterne med tilsætning af toluen og benzen for lokalitet E er vist i figur, og det bemærkes, at nedbrydningsraterne uden tilsætning i det supplerende forsøg (figur ) er en del lavere end de rater der blev opnået i screeningsforsøget (figur ). I gennemsnit er de en faktor, lavere, hvilket tilskrives almindelige inhomogeniteter relateret til udtagningen af et mindre delvolumen fra et større prøvevolumen (på trods af en grundig homogenisering af at jorden) E 1 E Uden BTEX Med toluen 1 Uden BTEX Med benzen K1 =.35 d -1 K1 =. d -1 1 K1 =.35 d -1 K1 =. d -1 K1 =. d -1 K1 = 1. d -1 1 K1 =. d -1 K1 =.9 d Figur : Effekt af toluen- og benzen-tilsætning (1 mg/l) for lok. E. Sammenlignes middelraten med tilsætning af toluen (1, d -1 ) med raten uden tilsætning af toluen (,3 d -1 ), ses der igen en positiv effekt af toluen-tilsætningen med en forøgelse af MTBE-nedbrydningsraten på en faktor ca.,7. Med benzen-tilsætning ses en mindre forsøgelse af nedbrydningsraten på ca. en faktor 1,, hvilket må siges at ligge indenfor den usikkerhedsmargin der er imellem replikatforsøgene generelt. Resultaterne fra lokalitet D viste ingen effekt af tilsætning af toluen eller benzen (resultater ikke vist). Sammenfattende, på de udførte forsøg med tilsætning af toluen og benzen, kan det således noget overraskende konstateres, at tilsætning af toluen og benzen tilsyneladende har en positiv eller ingen effekt på MTBE-nedbrydningsraten. Dette er modsat hovedparten af de erfaringer der ligger i litteraturen og det er uvist hvilken mekanisme der ligger bag den tilsyneladende stimulering af MTBE-nedbrydningen som ses ved tilsætning af toluen til forsøgsjorderne fra lokalitet B og E. Lignende resultater er tidligere rapporteret for en primær MTBEnedbrydende kultur i [Miljøstyrelsen, ], hvor der gættes på at der muligvis kan være tale om en form for co-metabolisme eller anden stimulering af biomassevæksten eller enzymaktiviteten ved tilstedeværelse af et forholdsvist letomsætteligt substrat..3 Kolonneforsøg Efter er initial spikning af de to grundvandsreservoirer med MTBE til grundvandskoncentrationerne angivet i tabel 3, er de to kolonneopstillinger dagligt tilsat en mængde MTBE (i toppen af grundvandsreservoiret) på hhv. 3 og mg MTBE/dag. Denne tilsætning er foretaget i 9 dage hvor der er målt koncentrationsprofiler igennem jordsøjlerne på dag 7, og 9 for at se om systemet er i tilnærmelsesvis steady-state. På baggrund af resultaterne er det skønnet, at

9 kolonnen med jord fra lok. E var i nogenlunde ligevægt (måske med en tendens til let faldende koncentrationer i toppen af kolonnen), mens der blev observeret en tendens til stigende koncentrationer i kolonne med jord fra lok. D. Den daglige tilsætning til kolonneopstilling D blev herefter nedsat til 1,5 mg MTBE/dag, mens tilsætningen til kolonneopstilling E blev hævet til mg MTBE/dag, og disse tilsætninger blev fortsat i yderligere dage (frem til dag 17). Der er i slutningen af denne periode (dag 1, 17 og 1) målt yderligere tre koncentrationsprofiler for kolonne D og to (dag 1 og 1) for kolonne E. Resultaterne er gengivet i figur 5. MTBE-konc [mg/l] MTBE-konc [mg/l] MTBE-konc [mg/l] MTBE-konc [mg/l] Dybde [cm] 3 5 Dybde [cm] 3 Dybde [cm] 3 Lok. D Lok. D Lok. E Lok. E Dag 7 Dag 1 Dag 7 Dag 1 Dag 5 Dag 17 5 Dag 5 Dag 1 Dag 9 Dag 1 Dag 9 Dybde [cm] 3 Figur 5: Koncentrationsprofiler for jordkolonner (lokalitet D og E). Som det fremgår af figur 5 opnås de bedste tilnærmede steady-state koncentrationsprofiler (= konstante profiler i tid) for kolonne D og E ved tilsætninger på hhv. 1,5 mg MTBE/dag (dag 1-1) og mg MTBE/dag (dag 7-9). Hvis der ses bort fra dynamiske effekter og nedbrydningsratens eventuelle koncentrationsafhængighed og blot ses på hele kolonnen under et kan der på baggrund af disse daglige tilsætninger og kolonnens samlede jordmængde beregnes. ordens nedbrydningsrater på hhv.,3 og,99 µg MTBE/g TS/dag for kolonne D og E. Sammenlignes disse rater med middelraterne fra screeningsforsøget (jf. tabel ), på hhv.,5 og 1,35 µg MTBE/g TS/dag er der således opnået rater i kolonneforsøget på hhv. 9% og 73% af de rater der blev opnået i screeningsforsøget. Efter afslutning af kolonneforsøget er der foretaget en opskæring af de to kolonner, og der er udført supplerende batchforsøg til bestemmelse af MTBE-nedbrydningsraterne i dybder på hhv. 1, 3 og 5 cm. Resultaterne fra disse forsøg (middel af dobbeltbestemmelse) fremgår af figur, sammen med middelværdierne af screeningsresultaterne.

10 MTBE [mg/flaske],3,5,,15,1,5 D K(1) =,11 K(3) =,17 K(5) =,15 K(gl) =, 1 cm 3 cm 5 cm Screening MTBE [mg/flaske],3,5,,15,1,5 K(1) =,77 E K(3) =, K(5) = 1,1 K(gl) = 1,3 1 cm 3 cm 5 cm Screening,, Figur : Supplerende batchforsøg efter opskæring af kolonnerne sammenholdt med middelresultaterne fra screeningsforsøget (lokalitet D og E). På baggrund af de supplerende forsøg er der konstateret mindre variationer imellem nedbrydningsraterne fra de forskellige dybder (ca. en faktor 1,5 imellem højeste og laveste rate). Middelraten fra kolonne D er på,1 µg MTBE/g TS/d, mens middelraten fra kolonne E er,93 µg MTBE/g TS/d, og der er overordnet set en god overensstemmelse imellem raterne opnået efter opskæring af kolonnerne (jf. figur ) og raterne opnået ved den oprindelige screening (tabel ) og de tilnærmede rater fra kolonneforsøget. Bemærkelsesværdigt er det dog, at der observeres en lagfase for samtlige de supplerende forsøg med jord fra kolonne D.. Moniteringsdata fra lokalitet A Figur 7 viser moniteringsresultater (MTBE og TBA) fra to grundvandsboringer på lokalitet A, hvor der gennemføres en vakuumventilering i en,5 meter umættet zone i kildeområdet. Den lodrette streg (marts ) indikerer det tidspunkt hvor vakuumventileringen er igangsat. Boring i kildeområde Boring nedstrøms MTBE TBA 9.. MTBE TBA 5 MTBE [µg/l] TBA [µg/l] MTBE [µg/l] TBA [µg/l] jul-5 jan- jul- jan-7 jul-7 jan- jan- jul- jan-5 jul-5 jan- jul- jan-7 jul-7 jan- Figur 7: Moniteringsdata fra to grundvandboringer på lokalitet A. Ud fra figur 7 ses det, at koncentrationsniveauerne for både MTBE og nedbrydningsproduktet TBA i den nedstrøms boring generelt er højere end i boringen, der er placeret i kildeområdet. Dette skyldes, at den nedstrøms boring efter alt at dømme er placeret midt i forureningsfanen mens boringen i kildeområdet ikke er placeret centralt i forhold til jordforureningen. I det føl-

11 gende fokuseres der på de relative tendenser i koncentrationen af TBA ifht. starten af vakuumventileringen. Som det fremgår er der hverken i periferien af kildeområdet eller i boringen nedstrøms jordforureningen konstateret nævneværdige niveauer af TBA inden igangsætningen af vakuumventileringen, mens der i begge boringer observeres en pludselig og meget markant stigning i TBA-koncentrationen efter starten af vakuumventileringen. Sammenholdes observationerne med screeningsresultaterne fra lokalitet A, vurderes det, at der over tiden (langsomt) er opvokset en population af MTBE-nedbrydere i den umættede zone på lokalitet A. Denne population er efterfølgende blevet begrænset af ilttilførslen til den umættede zone, hvorfor der ikke ses nævneværdige koncentrationer af TBA i grundvandsprøverne inden igangsætningen af vakuumventilationen. Ved vakuumventilationen tilføres der imidlertid ilt til den umættede zone, hvorved iltbegrænsningen ophører og biomassen begynder at nedbryde MTBE tilsyneladende under ophobning af nedbrydningsproduktet TBA. 5. DISKUSSION Der er konstateret primær aerob nedbrydning af MTBE i fem af seks jordprøver udtaget fra hot-spot i den umættede zone på benzinforurenede lokaliteter, og der er i batchforsøg konstateret potentielle nedbrydningsrater i størrelsesordenen (1. orden), 1,1 d -1 og (. orden),7 1, µg MTBE/g TS/d. Disse rater er sammenlignelige med raterne fra et tilsvarende projekt udført på danske grundvandssedimenter [Loll et al., ], hvor der dog kun blev konstateret nedbrydning i to af seks sedimenter. De observerede batchrater er verificeret i kolonneforsøg (i større skala) for to jorde. Resultaterne fra den ene lokalitet er relateret til en aktuel sag, hvor igangsætningen af en vakuumventilering af hot-spot i den umættede zone tilsyneladende medfører en vækning af sovende MTBE-nedbrydere, og der pludselig observeres meget markante indhold af nedbrydningsproduktet TBA i to moniteringsboringer.. REFERENCER Kjeldsen. P., M. Christophersen, M. Broholm, P. Höhener, K. Kaufmann, D. Hunkeler. D. Bouchard og R. Aravena. The Værløse Implanted Source Field Experiment: Laboratory and Field Evidence of Natural Attenuation in the Vadose Zone. ATV Jord og Grundvand - umættet zone, april, s Loll. P., K. Henriksen, L. Bjergbæk, S. Mogensen og C. Larsen. 3. MTBE nedbrydning I danske grundvandssedimenter. Vand & Jord. 1(1), s Loll, P., D. Nørgaard, K. Henriksen og C. Larsen. 7. MTBE Biodegradation in the Vadose Zone. Paper C- 3 på 9. internationale Battelle-konference om In Situ and On-Site Bioremediation i Baltimore, Maryland, 7. Miljøstyrelsen Kemiske stoffers opførsel i jord og grundvand: Bind. Projekt om jord og grundvand nr.. Miljøstyrelsen.. Rensning af MTBE-forurenet grundvand i bioreaktor med MTBE som primært substrat. Miljøprojekt nr.. Moreels. D., L. Bastiaens, F. Ollevier, R. Merckx, L. Diels og D. Springael.. Evaluation of the intrinsic methyl tert-butyl ether (MTBE) biodegradation potential of hydrocarbon contaminated subsurface soils in batch microcosm systems. FEMS Microbiol. Ecol. 9(1), s Nørgaard, D. Nedbrydning og transport af MTBE i jordens umættede zone. Afgangsprojekt ved Civilingeniøruddannelsen, Sektion for Miljøteknologi, Aalborg Universitet. Hovedrapport og bilagsrapport. Juni 7. Oliebranchens Miljøpulje (OM).. Projekt om umættet zone. Undersøgelse af fyringsolies transport og nedbrydning i den umættede zone. NIRAS Allerød. Christensen, A.G. September. Pasteris. G., D. Werner, K. Kaufmann og P. Höehner.. Vapor Phase Transport and Biodegradation of Volatile Fuel Compounds in the Unsaturated Zone: A Large Scale Lysimeter Experiment. Environ. Sci. Technol. 3(1), s

Udtagning af Porevandprøver i den Umættede Zone Vurdering af nedsivning til grundvandet

Udtagning af Porevandprøver i den Umættede Zone Vurdering af nedsivning til grundvandet Udtagning af Porevandprøver i den Umættede Zone Vurdering af nedsivning til grundvandet Andreas Houlberg Kristensen DMR A/S Claus Ølund Ejlskov A/S Flemming Hauge Andersen Region Sjælland Per Loll DMR

Læs mere

Erfaringsopsamling på udbredelsen af forureningsfaner i grundvand på villatanksager

Erfaringsopsamling på udbredelsen af forureningsfaner i grundvand på villatanksager Erfaringsopsamling på udbredelsen af forureningsfaner i grundvand på villatanksager Udført for: Miljøstyrelsen & Oliebranchens Miljøpulje Udført af: Poul Larsen, Per Loll Claus Larsen og Maria Grøn fra

Læs mere

Risikovurderinger overfor indeklimaet baseret på grundvandskoncentrationer

Risikovurderinger overfor indeklimaet baseret på grundvandskoncentrationer Risikovurderinger overfor indeklimaet baseret på grundvandskoncentrationer Hvorfor stemmer virkeligheden ikke overens med teorien? SØREN DYREBORG NIRAS Maria Heisterberg Hansen og Charlotte Riis, NIRAS

Læs mere

Transportprocesser i umættet zone

Transportprocesser i umættet zone Transportprocesser i umættet zone Temadag Vintermøde 2018: Grundvand til indeklima - hvor konservativ (korrekt) er vores risikovurdering? Thomas H. Larsen JAGGS tilgang Det kan da ikke være så kompliceret

Læs mere

Oprensning af olie- og benzinforurening: Naturlig nedbrydning og biologisk afværge

Oprensning af olie- og benzinforurening: Naturlig nedbrydning og biologisk afværge Oprensning af olie- og benzinforurening: Naturlig nedbrydning og biologisk afværge Per Loll - DMR A/S ATV, Afværgeteknologier - State of the Art, 22. oktober 2008 Dias nr. 1 Indledning Oplægget lød på,

Læs mere

Avancerede molekylærbiologiske metoder til dokumentation af naturlig nedbrydning

Avancerede molekylærbiologiske metoder til dokumentation af naturlig nedbrydning Avancerede molekylærbiologiske metoder til dokumentation af naturlig nedbrydning Af Per Loll og Claus Larsen, Dansk Miljørådgivning A/S, Poul Larsen, Aalborg Universitet, Sektion for Bioteknologi og Anders

Læs mere

UNDERSØGELSE AF FYRINGSOLIES TRANSPORT OG NEDBRYDNING I DEN UMÆTTEDE ZONE

UNDERSØGELSE AF FYRINGSOLIES TRANSPORT OG NEDBRYDNING I DEN UMÆTTEDE ZONE UNDERSØGELSE AF FYRINGSOLIES TRANSPORT OG NEDBRYDNING I DEN UMÆTTEDE ZONE Civilingeniør Anders G. Christensen NIRAS A/S Lektor, civilingeniør, ph.d. Peter Kjeldsen Institut for Miljø & Ressourcer, DTU

Læs mere

Retardation i mættet zone

Retardation i mættet zone Retardation i mættet zone Definition af retardation Når opløste forureningskomponenter transporteres igennem en jordmatrice vil der ske en sorption til jordens partikler. Resultatet bliver, at stoffronten

Læs mere

Nedbrydning af olie i umættet zone - Processer, rater og praktiske udfordringer

Nedbrydning af olie i umættet zone - Processer, rater og praktiske udfordringer Nedbrydning af olie i umættet zone - Processer, rater og praktiske udfordringer Per Loll, udviklingsleder, Ph.D ATV møde 28. januar 2015 1 Hvad er det vi snakker om? banen kridtes op Oliestoffer, dvs.

Læs mere

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning Forfattere: Lektor Erik Kristensen og Professor Marianne Holmer, Biologisk Institut, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 523 Odense

Læs mere

Felttest til dokumentation af nedbrydning i umættet zone

Felttest til dokumentation af nedbrydning i umættet zone Felttest til dokumentation af nedbrydning i umættet zone Per Loll, Andreas H. Kristensen og Poul Larsen DMR A/S Kaj Henriksen Aalborg Universitet Dias nr. 1 Baggrund JAGG 2.0 Med JAGG 2.0 bliver der mulighed

Læs mere

Af Claus Larsen, Per Loll og Poul Larsen, Dansk Miljø-rådgivning A/S og Jesper Bruhn Nielsen og Anders G. Christensen, NIRAS A/S

Af Claus Larsen, Per Loll og Poul Larsen, Dansk Miljø-rådgivning A/S og Jesper Bruhn Nielsen og Anders G. Christensen, NIRAS A/S Af Claus Larsen, Per Loll og Poul Larsen, Dansk Miljø-rådgivning A/S og Jesper Bruhn Nielsen og Anders G. Christensen, NIRAS A/S Miljøstyrelsen er ved at lægge sidste hånd på en vejledning om undersøgelse

Læs mere

Vurdering af indeklimarisiko ved fremtidig følsom arealanvendelse på baggrund af grundvandskoncentrationer. Overestimerer vi risikoen?

Vurdering af indeklimarisiko ved fremtidig følsom arealanvendelse på baggrund af grundvandskoncentrationer. Overestimerer vi risikoen? Vurdering af indeklimarisiko ved fremtidig følsom arealanvendelse på baggrund af grundvandskoncentrationer. Overestimerer vi risikoen Minakshi Dhanda, Region Hovedstaden Sine Thorling Sørensen, Region

Læs mere

BIOLOGISK NEDBRYDNING AF MTBE I FULDSKALA TESTANLÆG

BIOLOGISK NEDBRYDNING AF MTBE I FULDSKALA TESTANLÆG BIOLOGISK NEDBRYDNING AF MTBE I FULDSKALA TESTANLÆG Civilingeniør Jesper S. Jørgensen Chefkonsulent Lars Mortensen Rambøll ATV MØDE VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VINGSTEDCENTRET 6. - 7. marts

Læs mere

Indledning og formål

Indledning og formål Anvendelse af isotopfraktionering til vurdering af nedbrydning af chlorerede opløsningsmidler og andre organiske stoffer Mette M. Broholm og Poul L. Bjerg 1 Indledning og formål Isotopfraktionering er

Læs mere

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning Forfattere: Lektor Erik Kristensen og Professor Marianne Holmer, Biologisk Institut, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 523 Odense

Læs mere

VENTILERING I UMÆTTET ZONE

VENTILERING I UMÆTTET ZONE VENTILERING I UMÆTTET ZONE Fagchef, civilingeniør Anders G. Christensen Civilingeniør Nanna Muchitsch Divisionsdirektør, hydrogeolog Tom Heron NIRAS A/S ATV Jord og Grundvand Afværgeteknologier State of

Læs mere

Hvordan kan vi inddrage viden om nedbrydning (benzen og vinylchlorid)? - Grundvand til indeklima

Hvordan kan vi inddrage viden om nedbrydning (benzen og vinylchlorid)? - Grundvand til indeklima Hvordan kan vi inddrage viden om nedbrydning (benzen og vinylchlorid)? - Grundvand til indeklima Per Loll, udviklingsleder, Ph.D 1 Spørgsmål vedr. nedbrydning af benzen og VC Hvordan kan vi inddrage nedbrydning

Læs mere

Indeklimapåvirkning med PCE fra rensetøj et konkret eksempel

Indeklimapåvirkning med PCE fra rensetøj et konkret eksempel Indeklimapåvirkning med PCE fra rensetøj et konkret eksempel Af Per Loll og Claus Larsen, Dansk Miljørådgivning A/S DMR vil i en lille artikelserie her i Jordforurening.info sætte fokus på nogle af de

Læs mere

NOTAT. 1. Indledning. Jorden stammer fra diverse kommunale vejprojekter udført i Svendborg Kommune.

NOTAT. 1. Indledning. Jorden stammer fra diverse kommunale vejprojekter udført i Svendborg Kommune. NOTAT Projekt Risikovurdering, jorddepot ved motorvejsafkørsel Svendborg Nord Kunde Svendborg Kommune, Anlæg og ejendomme Til Fra Kim Jensen, Svendborg Kommune Søren Nielsen, Rambøll 1. Indledning Svendborg

Læs mere

FORUDSÆTNINGER FOR NATURLIG NEDBRYDNING AF OLIESTOFFER I DEN UMÆTTEDE ZONE UNDER TYPISKE DANSKE FORHOLD

FORUDSÆTNINGER FOR NATURLIG NEDBRYDNING AF OLIESTOFFER I DEN UMÆTTEDE ZONE UNDER TYPISKE DANSKE FORHOLD FORUDSÆTNINGER FOR NATURLIG NEDBRYDNING AF OLIESTOFFER I DEN UMÆTTEDE ZONE UNDER TYPISKE DANSKE FORHOLD Ph.d. Andreas Houlberg Kristensen Udviklingsleder, ph.d. Per Loll DMR A/S Chefkonsulent Mads G. Møller

Læs mere

Sammenligning af laboratorieforsøg med kemiske og biologiske metoder til oprensning af residual fri fase under grundvandsspejlet i Kærgård plantage

Sammenligning af laboratorieforsøg med kemiske og biologiske metoder til oprensning af residual fri fase under grundvandsspejlet i Kærgård plantage Sammenligning af laboratorieforsøg med kemiske og biologiske metoder til oprensning af residual fri fase under grundvandsspejlet i Kærgård plantage Mette Christophersen, Region Syddanmark Mange medforfattere..

Læs mere

ATV JORD OG GRUNDVAND VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING

ATV JORD OG GRUNDVAND VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING NATURLIG NEDBRYDNING AF TJÆRESTOFER I GRUND- VANDSMAGASIN VURDERET VED ISOTOPFRAKTIONERING, SPECIFIKKE NEDBRYDNINGSPRODUKTER, LABORATORIE- FORSØG OG STOFTRANSPORTMODELLERING Civilingeniør, ph.d. Mette

Læs mere

Rensning af byspildevand vha. alger forår 2012

Rensning af byspildevand vha. alger forår 2012 Rensning af byspildevand vha. alger forår 2012 Under Grønt Center projektet: Algeinnovationscenter Lolland, AIC Malene L Olsen og Marvin Poulsen 1 Indledning: I vinteren 2011 udførte Grønt Center i forbindelse

Læs mere

Status, erfaring og udviklingsmuligheder

Status, erfaring og udviklingsmuligheder Ventilering af umættet zone: Status, erfaring og udviklingsmuligheder Fagchef, Civilingeniør, Anders G. Christensen Civilingeniør, Nanna Muchitsch 22/10/2008 I:\inf\pr-toolbox\overheads\Firmapresentation_nov2005.ppt

Læs mere

1. ordens nedbrydningsrater til brug i GrundRisk Risikovurdering

1. ordens nedbrydningsrater til brug i GrundRisk Risikovurdering 1. ordens nedbrydningsrater til brug i GrundRisk Risikovurdering Cecilie B. Ottosen, Poul L. Bjerg, Mette M. Broholm, Gitte L. Søndergaard, DTU Miljø Jens Aabling, Miljøstyrelsen Motivation for projektet

Læs mere

HVAD MED NEDBRYDNING I JAGG 2.0?

HVAD MED NEDBRYDNING I JAGG 2.0? HVAD MED NEDBRYDNING I JAGG 2.0? Per Loll, Ph.D., udviklingsleder, DMR A/S Nanna Muchitsch, civilingeniør, NIRAS Anders G. Christensen, Ekspertisechef, NIRAS 1. RESUMÉ Med JAGG 2.0 er der nu mulighed for

Læs mere

KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6

KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6 Region Syddanmark Marts 211 KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6 INDLEDNING OG BAGGRUND Dette notat beskriver resultaterne af undersøgelser af grube 3-6 i Kærgård Plantage. Undersøgelserne er udført

Læs mere

Lokalisering af hot-spot under bygning på renserigrund

Lokalisering af hot-spot under bygning på renserigrund Lokalisering af hot-spot under bygning på renserigrund Af Poul Larsen, Per Loll og Claus Larsen, Dansk Miljørådgivning A/S og Annette Dohm, Region Nordjylland DMR har afprøvet en ny undersøgelsesstrategi

Læs mere

Indeklimaundersøgelser ved igangværende renserier - Dominerende interne bidrag eller hvad?

Indeklimaundersøgelser ved igangværende renserier - Dominerende interne bidrag eller hvad? Indeklimaundersøgelser ved igangværende renserier - Dominerende interne bidrag eller hvad? Per Loll, udviklingsleder, Ph.D, DMR A/S Mariam Wahid, chefkonsulent, Region Hovedstaden ATV Vintermøde, Vingsted

Læs mere

2 Udførte undersøgelser og afværger

2 Udførte undersøgelser og afværger MEMO TITEL DATO 30. august 2016 TIL KOPI FRA PROJEKTNR ScandiaParken - Beskrivelse af miljøforhold Constructa A/S, Lars Hansen Profilsystemer A/S, Steen Jørgensen COWI, Anders Pørksen A065369 ADRESSE COWI

Læs mere

SRD DOKUMENTATION AF AFVÆRGEEFFEKT ERFARINGER OG UDFORDRINGER CHARLOTTE RIIS, NIRAS

SRD DOKUMENTATION AF AFVÆRGEEFFEKT ERFARINGER OG UDFORDRINGER CHARLOTTE RIIS, NIRAS SRD DOKUMENTATION AF AFVÆRGEEFFEKT ERFARINGER OG UDFORDRINGER CHARLOTTE RIIS, NIRAS ATV VINGSTED 7. MARTS 2017 DOKUMENTATION AF AFVÆRGEEFFEKT Hvordan dokumenteres? Procesmonitering (vigtigt, men IKKE fokus

Læs mere

Bestemmelse af hydraulisk ledningsevne

Bestemmelse af hydraulisk ledningsevne Bestemmelse af hydraulisk ledningsevne Med henblik på at bestemme den hydrauliske ledningsevne for de benyttede sandtyper er der udført en række forsøg til bestemmelse af disse. Formål Den hydrauliske

Læs mere

Anvendelse af GrundRisk til lokal risikovurdering. Gennemgang af værktøjet med fokus på betydning af parameterværdier. Professor Philip J.

Anvendelse af GrundRisk til lokal risikovurdering. Gennemgang af værktøjet med fokus på betydning af parameterværdier. Professor Philip J. Anvendelse af GrundRisk til lokal risikovurdering Gennemgang af værktøjet med fokus på betydning af parameterværdier Professor Philip J. Binning Postdoc Luca Locatelli Videnskabelig assistent Louise Rosenberg

Læs mere

ATD-rør og ORSA-rør giver forskellige resultater for TVOC

ATD-rør og ORSA-rør giver forskellige resultater for TVOC ATD-rør og ORSA-rør giver forskellige resultater for TVOC Af Per Loll, Dansk Miljørådgivning (DMR) A/S og Maybrit Jannerup, Region Sjælland Region Sjælland og DMR A/S har gennemført et udviklingsprojekt,

Læs mere

Omfattende forureningsundersøgelse

Omfattende forureningsundersøgelse Omfattende forureningsundersøgelse Kirkebjerg Allé 4-6, 2600 Glostrup Matr. nr. 8 az og 8 aæ, Glostrup By, Glostrup Udført af: DMR Rådgivende Ingeniørfirma Dansk Miljørådgivning A/S For: Glostrup Kommune

Læs mere

Sag 1 Pesticider i et dansk opland

Sag 1 Pesticider i et dansk opland Risikovurdering af punktkildeforureninger i moræneler DTU V1D Julie C. Chambon1, Poul L. Bjerg1, Peter R. Jørgensen2 og Philip J. Binning1 1 2 DTU Miljø PJ-Bluetech Sag 1 Pesticider i et dansk opland Hvidovre

Læs mere

Status for arbejdet med forureningerne relateret til Grindstedværkets aktiviteter

Status for arbejdet med forureningerne relateret til Grindstedværkets aktiviteter Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Mette Christophersen/Jakob Sønderskov Weber Afdeling: Jordforurening E-mail: Mette.Christophersen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 07/7173 Telefon: 76631939 Dato:

Læs mere

OPRENSNING AF OLIE- OG BENZINFORURENINGER - STATUS FOR NATURLIG NEDBRYDNING OG BIOLOGISKE AFVÆRGETEKNIKKER MED FOKUS PÅ OLIE OG BENZINFORURENINGER

OPRENSNING AF OLIE- OG BENZINFORURENINGER - STATUS FOR NATURLIG NEDBRYDNING OG BIOLOGISKE AFVÆRGETEKNIKKER MED FOKUS PÅ OLIE OG BENZINFORURENINGER OPRENSNING AF OLIE- OG BENZINFORURENINGER - STATUS FOR NATURLIG NEDBRYDNING OG BIOLOGISKE AFVÆRGETEKNIKKER MED FOKUS PÅ OLIE OG BENZINFORURENINGER Civilingeniør, ph.d. Per Loll Dansk Miljørådgivning ATV

Læs mere

Produktion af biogas fra husdyrgødning og afgrøder i økologisk landbrug

Produktion af biogas fra husdyrgødning og afgrøder i økologisk landbrug Produktion af biogas fra husdyrgødning og afgrøder i økologisk landbrug Formål Formålet med undersøgelsen har været at samle erfaringer med biogasproduktion, næringstofflow og energiproduktion af økologisk

Læs mere

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Notat NIRAS A/S Buchwaldsgade,. sal DK000 Odense C Region Syddanmark JORD OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Telefon 6 8 Fax 6 48 Email niras@niras.dk CVRnr. 98 Tilsluttet F.R.I 6. marts

Læs mere

Erfaringer med revurdering af afværgeanlæg med fokus på risikovurdering og opstilling af målsætninger og stopkriterier

Erfaringer med revurdering af afværgeanlæg med fokus på risikovurdering og opstilling af målsætninger og stopkriterier Erfaringer med revurdering af afværgeanlæg med fokus på risikovurdering og opstilling af målsætninger og stopkriterier Workshop Vintermøde 2019, tirsdag den 5. marts Mads Møller og Bertil Carlson, Orbicon

Læs mere

RISIKOVURDERING. μg l = K 5,2. / l 20.417l

RISIKOVURDERING. μg l = K 5,2. / l 20.417l RISIKOVURDERING Til vurering af om tungmetaller og PAHér kan ugøre en risiko for grunvanet er er i et følgene gennemført beregninger af inholet af stoffer, er teoretisk kan uvaskes af klasse 2 og 3 jor

Læs mere

Lake Relief TM. - effekter på trådalger, næringsindhold og dyreliv august 2007

Lake Relief TM. - effekter på trådalger, næringsindhold og dyreliv august 2007 Lake Relief TM - effekter på trådalger, næringsindhold og dyreliv august 2007 Notat udarbejdet af CB Vand & Miljø, august 2007. Konsulent: Carsten Bjørn Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 1.1 Beskrivelse

Læs mere

Modelfortolkning af MTBE-transport i kalk

Modelfortolkning af MTBE-transport i kalk Modelfortolkning af MTBE-transport i kalk Per Loll, udviklings- og projektleder DMR Claus Larsen, kvalitetschef DMR Laila Bruun, hydrogeolog DMR (nu Rambøll) Anders Riiber Høj, projektchef OM (nu Metroselskabet)

Læs mere

Erfaringsopsamling på udviklingen i poreluftkoncentrationer på villatanksager

Erfaringsopsamling på udviklingen i poreluftkoncentrationer på villatanksager Erfaringsopsamling på udviklingen i poreluftkoncentrationer på villatanksager Udarbejdet af Dansk Miljørådgivning A/S for Miljøstyrelsen & Oliebranchens Miljøpulje Dias nr. 1 Disposition Baggrund og formål

Læs mere

NOTAT VEDR. OPTAGNING AF OLIETANK OG UDFØRSEL AF SØGERENDER

NOTAT VEDR. OPTAGNING AF OLIETANK OG UDFØRSEL AF SØGERENDER NOTAT VEDR. OPTAGNING AF OLIETANK OG UDFØRSEL AF SØGERENDER Kirkegade 14, Gudme Rekvirent: Svendborg Kommune Dato: 14. december 2016 DMR-sagsnr.: 2016-1140 Dansk Miljørådgivning A/S Din rådgiver gør en

Læs mere

VURDERING AF NATURLIG NEDBRYDNING AF PCE I GRUNDVANDSMAGASIN VED ISOTOPFRAKTIONERING

VURDERING AF NATURLIG NEDBRYDNING AF PCE I GRUNDVANDSMAGASIN VED ISOTOPFRAKTIONERING VURDERING AF NATURLIG NEDBRYDNING AF PCE I GRUNDVANDSMAGASIN VED ISOTOPFRAKTIONERING Lektor Mette M. Broholm Institut for Miljø & Ressourcer, DTU/Orbicon A/S Associate Professor Daniel Hunkeler Ph.d.studerende

Læs mere

Fjernelse af grundvandsforurening med mikroorganismer fremtidens løsning på fortidens synder?

Fjernelse af grundvandsforurening med mikroorganismer fremtidens løsning på fortidens synder? Fjernelse af grundvandsforurening med mikroorganismer fremtidens løsning på fortidens synder? Christian Nyrop Albers De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Klima- Energi- og Bygningsministeriet

Læs mere

Rensning af MTBE-forurenet grundvand vha. propanoxiderende mikroorganismer

Rensning af MTBE-forurenet grundvand vha. propanoxiderende mikroorganismer Rensning af MTBE-forurenet grundvand vha. propanoxiderende mikroorganismer Per Loll & Claus Larsen Dansk Miljørådgivning A/S Kaj Henriksen Aalborg Universitet Miljøprojekt Nr. 1173 2007 Teknologiudviklingsprogrammet

Læs mere

Furesø Kommune Teknisk Forvaltning

Furesø Kommune Teknisk Forvaltning Furesø Kommune Teknisk Forvaltning Tilladelse til tilslutning af renset afværgevand fra afværgeboring hos Statoil A/S, Farum Bytorv 76, 3520 Farum til offentlig spildevandsledning/regnvandsledning Statoil

Læs mere

ER VEJSALT EN TRUSSEL MOD GRUNDVANDET?

ER VEJSALT EN TRUSSEL MOD GRUNDVANDET? ER VEJSALT EN TRUSSEL MOD GRUNDVANDET? Seniorforsker Birgitte Hansen, GEUS Lektor Søren Munch Kristiansen, Geologisk Institut, Aarhus Universitet Civilingeningeniør, ph.d. Flemming Damgaard Christensen,

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Maj-Britt Fruekilde Dato: 26. november 2014

Læs mere

Søren Rygaard Lenschow NIRAS 6. MARTS 2018

Søren Rygaard Lenschow NIRAS 6. MARTS 2018 Sammenhæng mellem reduktion af masseflux i grundvandet og reduktion af massefjernelse i forbindelse med in-situ oprensning af kildeområde med kulbrinter (LNAPL) Søren Rygaard Lenschow NIRAS 6. MARTS 2018

Læs mere

VERTIKAL TRANSPORT MODUL OG NEDBRYDNING I JAGG 2.0 ET BIDRAG TIL FORSTÅELSE AF DEN KONCEPTUELLE MODEL. Jacqueline Anne Falkenberg NIRAS A/S

VERTIKAL TRANSPORT MODUL OG NEDBRYDNING I JAGG 2.0 ET BIDRAG TIL FORSTÅELSE AF DEN KONCEPTUELLE MODEL. Jacqueline Anne Falkenberg NIRAS A/S VERTIKAL TRANSPORT MODUL OG NEDBRYDNING I JAGG 2.0 ET BIDRAG TIL FORSTÅELSE AF DEN KONCEPTUELLE MODEL Jacqueline Anne Falkenberg NIRAS A/S JAGG 2 - Vertikal Transport og Olie JAGG 2.0 MST s risikovurderingsværktøj

Læs mere

Direct Push State of The Art. Ekspertisechefer Charlotte Riis og Anders G. Christensen, NIRAS A/S

Direct Push State of The Art. Ekspertisechefer Charlotte Riis og Anders G. Christensen, NIRAS A/S Direct Push State of The Art Ekspertisechefer Charlotte Riis og Anders G. Christensen, NIRAS A/S KILDE OG FANE Styrende faktorer der skal afklares Fane område: Opløste stoffer af LNAPL/DNAPL og koncentrationer

Læs mere

Erfaringer med anvendelse af multi level filtre (CMT) i forureningssager

Erfaringer med anvendelse af multi level filtre (CMT) i forureningssager Erfaringer med anvendelse af multi level filtre (CMT) i forureningssager Bo Tegner Bay, Kirsten Rügge, COWI Mads Georg Møller, Orbicon og Nanna Muchitsch, DMR 1 MØLLEVEJ Peder Johansen og Helle Overgaard,

Læs mere

INTRODUKTION TIL SOIL MIXING (ISS/ISCO) PÅ SØLLERØD GASVÆRK.

INTRODUKTION TIL SOIL MIXING (ISS/ISCO) PÅ SØLLERØD GASVÆRK. Vintermøde 2019, Temadag om Soil Mixing som afværgemetode INTRODUKTION TIL SOIL MIXING (ISS/ISCO) PÅ SØLLERØD GASVÆRK. Anna Toft og Line Mørkebjerg Fischer, Region Hovedstaden Torben Højbjerg Jørgensen

Læs mere

Produktion af biogas fra husdyrgødning og afgrøder i økologisk landbrug

Produktion af biogas fra husdyrgødning og afgrøder i økologisk landbrug Produktion af biogas fra husdyrgødning og afgrøder i økologisk landbrug Henrik Bjarne Møller, Alastair J. Ward og Sebastiano Falconi Aarhus Universitet, Det Jordbrugsvidenskabelige fakultet, Danmark. Formål

Læs mere

GrundRisk Screeningsværktøj til grundvandstruende forureninger

GrundRisk Screeningsværktøj til grundvandstruende forureninger GrundRisk Screeningsværktøj til struende forureninger DEL 1: PRINCIPPER FOR SCREENING Poul L. Bjerg Gitte L. Søndergaard, Luca Locatelli, Louise Rosenberg, Philip J. Binning, Jens Aabling ATV møde 29.

Læs mere

Lysimeterudvaskningsforsøg med jord og affald

Lysimeterudvaskningsforsøg med jord og affald Kalvebod Miljøcenter Lysimeterudvaskningsforsøg med jord og affald Årsrapport 203 Udarbejdet af Julie Katrine Jensen, Rambøll Ole Hjelmar, Anke Oberender og Susanne Klem, DHI Marts 204 Lysimeterforsøg

Læs mere

Statusnotat April 2010

Statusnotat April 2010 Nedbrydning af,,-t ved stimuleret reduktiv dechlorering Treatability-forsøg for lokaliteterne Baldersbækvej, Høje Taastrup Vej og Vasbyvej. Statusnotat April Mette M. Broholm og Charlotte Scheutz DTU Miljø

Læs mere

KAN MIP ANVENDES SOM VÆRKTØJ TIL VURDERING AF IN SITU SRD AFVÆRGE I MORÆNELER?

KAN MIP ANVENDES SOM VÆRKTØJ TIL VURDERING AF IN SITU SRD AFVÆRGE I MORÆNELER? KAN MIP ANVENDES SOM VÆRKTØJ TIL VURDERING AF IN SITU SRD AFVÆRGE I MORÆNELER? Ida Damgaard 1, Dorte Moon Pade 1, Aikaterini Tsitonaki 2, Henriette Kerrn-Jespersen 3, Poul L. Bjerg 1, og Mette M. Broholm

Læs mere

Screening for forurening i jord, der er oplagt på Københavnsvej 326, 4000 Roskilde, matr. 6a St. Hede, Roskilde Jorder. GeoMiljø Miljørådgivning ApS.

Screening for forurening i jord, der er oplagt på Københavnsvej 326, 4000 Roskilde, matr. 6a St. Hede, Roskilde Jorder. GeoMiljø Miljørådgivning ApS. Roskilde Kommune Miljøteknisk Notat Screening for forurening i jord, der er oplagt på Københavnsvej 326, 4000 Roskilde, matr. 6a St. Hede, Roskilde Jorder. 14. november 2017 Sag: 17-07-01 / CBS GeoMiljø

Læs mere

AFPRØVNING AF GRUNDRISK RISIKOVURDERING PESTICID-PUNKTKILDER

AFPRØVNING AF GRUNDRISK RISIKOVURDERING PESTICID-PUNKTKILDER AFPRØVNING AF GRUNDRISK RISIKOVURDERING PESTICID-PUNKTKILDER Gitte Lemming Søndergaard ATV Vintermøde 6-3-219 TEKNOLOGIUDVIKLINGSPROJEKT Følgegruppe Region Sjælland (Projektholder): Nanette Schouw, Henrik

Læs mere

KÆRGÅRD PLANTAGE PILOTFORSØG MED KEMISK OXIDATION

KÆRGÅRD PLANTAGE PILOTFORSØG MED KEMISK OXIDATION KÆRGÅRD PLANTAGE PILOTFORSØG MED KEMISK OXIDATION Lars R. Bennedsen, Torben H. Jørgensen, Rambøll Jarl Dall-Jepsen, Lars Nissen, Cowi Neal Durant, Leah MacKinnon, Geosyntec Prasad Kakarla, Isotec Erik

Læs mere

Rekvirent: Kolding Kommune, By- og Udviklingsforvaltningen, Industri Dato: 16. oktober 2012 DMR-sagsnr.: 2012-0691. Dansk Miljørådgivning A/S

Rekvirent: Kolding Kommune, By- og Udviklingsforvaltningen, Industri Dato: 16. oktober 2012 DMR-sagsnr.: 2012-0691. Dansk Miljørådgivning A/S METANGASUNDERSØGELSE Storegade 48-50, 6040 Lunderskov Rekvirent: Kolding Kommune, By- og Udviklingsforvaltningen, Industri Dato: 16. oktober 2012 DMR-sagsnr.: 2012-0691 Din rådgiver gør en forskel Vejlevej

Læs mere

GrundRisk screeningsværktøj til identifikation af grundvandstruende forureninger

GrundRisk screeningsværktøj til identifikation af grundvandstruende forureninger GrundRisk screeningsværktøj til identifikation af grundvandstruende forureninger Principper og resultater af screening Gitte Lemming Søndergaard, Luca Locatelli, Louise Rosenberg, Philip J. Binning, Poul

Læs mere

Region Hovedstaden. Region Hovedstadens erfaring med volumenpumpning på poreluft Minakshi Dhanda 1

Region Hovedstaden. Region Hovedstadens erfaring med volumenpumpning på poreluft Minakshi Dhanda 1 s erfaring med volumenpumpning på poreluft s erfaring med volumenpumpning på poreluft Minakshi Dhanda 1 Erfaringer i med volumenpumpning på poreluft Mange i regionen har erfaring med volumenpumpning på

Læs mere

Oprensningskriterier behov og udfordringer. Oprensningskriterier. Succeskriterier. Oprensningsmål. Stopkriterium. flux masse koncentration

Oprensningskriterier behov og udfordringer. Oprensningskriterier. Succeskriterier. Oprensningsmål. Stopkriterium. flux masse koncentration Oprensningskriterier behov og udfordringer ATV Vintermøde 2010 Workshop Gitte Lemming flux masse koncentration Oprensningsmål Oprensningskriterier? Startkriterier Succeskriterier Stop Absolutte kriterier

Læs mere

Naturlig Nedbrydning i lagdelt umættet zone Kristensen, Andreas Houlberg; Mortensen, Lars; Høj, Ander Riiber; Henriksen, Kaj; Møldrup, Per

Naturlig Nedbrydning i lagdelt umættet zone Kristensen, Andreas Houlberg; Mortensen, Lars; Høj, Ander Riiber; Henriksen, Kaj; Møldrup, Per Aalborg Universitet Naturlig Nedbrydning i lagdelt umættet zone Kristensen, Andreas Houlberg; Mortensen, Lars; Høj, Ander Riiber; Henriksen, Kaj; Møldrup, Per Publication date: 2009 Document Version Også

Læs mere

Risikovurdering af forurenet jord, slagger og flyveaske. EnviNa 30/9 2015

Risikovurdering af forurenet jord, slagger og flyveaske. EnviNa 30/9 2015 Risikovurdering af forurenet jord, slagger og flyveaske EnviNa 30/9 2015 1 Disposition 1. Indledning (kort) 2. Lovgivning (meget kort) 3. Cases (3-4 stk.) 4. Perspektivering/diskussion 2 1. Indledning

Læs mere

OPI Projekt: Udvikling af en biologisk reaktor til rensning for pesticider. /Foto: Christian Nyrop Albers, GEUS/

OPI Projekt: Udvikling af en biologisk reaktor til rensning for pesticider. /Foto: Christian Nyrop Albers, GEUS/ OPI Projekt: Udvikling af en biologisk reaktor til rensning for pesticider /Foto: Christian Nyrop Albers, GEUS/ OPI: Offentlig privat innovations partnerskab Parterne: Region Sjælland Videncenter for Jordforurening

Læs mere

Datablade for kortlagte lokaliteter omfattet af Indsatsplan Ristrup

Datablade for kortlagte lokaliteter omfattet af Indsatsplan Ristrup Forslag til Indsatsplan Kasted e for kortlagte lokaliteter omfattet af Indsatsplan Ristrup 713-0111 713-0131 713-0202 711-245-V1 751-1121 751-720 MARTS 2006 ÅRHUS AMT NATUR OG MILJØ Munkegyden 4, 8382

Læs mere

Udfordringer med nedbrydningsprodukter ved SRD som afværgeteknik

Udfordringer med nedbrydningsprodukter ved SRD som afværgeteknik Udfordringer med nedbrydningsprodukter ved SRD som afværgeteknik - et Teknologi Udviklingsprojekt enriette Kerrn-Jespersen TUP projekt- et litteraturstudie Projektet er udført er: Katerina Tsitonaki og

Læs mere

MTBE-nedbrydning i grundvand vha. alkanoxiderende mikroorganismer

MTBE-nedbrydning i grundvand vha. alkanoxiderende mikroorganismer Miljøprojekt Nr. 613 2001 Teknologiudviklingsprogrammet for jord- og grundvandsforurening MTBE-nedbrydning i grundvand vha. alkanoxiderende mikroorganismer Fase 1: Resultater og vurdering Per Loll og Claus

Læs mere

STIMULERET BIOLOGISK NEDBRYDNING AF FYRINGSOLIE - FELTRESULTATER DER VISER MULIGHEDER OG BEGRÆNSNINGER

STIMULERET BIOLOGISK NEDBRYDNING AF FYRINGSOLIE - FELTRESULTATER DER VISER MULIGHEDER OG BEGRÆNSNINGER STIMULERET BIOLOGISK NEDBRYDNING AF FYRINGSOLIE - FELTRESULTATER DER VISER MULIGHEDER OG BEGRÆNSNINGER Civilingeniør, ph.d. Per Loll Civilingeniør Claus Larsen, Dansk Miljørådgivning A/S Lektor Kaj Henriksen

Læs mere

Kommunen har PLIGT til at meddele påbud til forurener

Kommunen har PLIGT til at meddele påbud til forurener Indledende teknisk vurdering af en jord-forureningssag. skal vi afslutte sagen eller forsætte med påbud? Jævnfør jordforureningsloven: Kommunen har PLIGT til at meddele påbud til forurener 21/05/2013 PRESENTATION

Læs mere

Dansk Miljørådgivning A/S

Dansk Miljørådgivning A/S Dansk Miljørådgivning A/S Vognmand Filtenborg Nørrebro 70B 7900 Nykøbing M Att: Bjørn Filtenborg Sagsnr.: Dato: 2017-1124 3. august 2017 Risikovurdering vedr. indbygning af forurenet jord i støjvold beliggende

Læs mere

Ammoniak i flyveaske Ligevægtsbestemmelse

Ammoniak i flyveaske Ligevægtsbestemmelse Ammoniak i flyveaske Ligevægtsbestemmelse Udført for: Emineral A/S Nefovej 50 9310 Vodskov Udført af: Jørn Bødker Anette Berrig Taastrup, 21. april 2006 Byggeri Titel: Forfatter: Ammoniak i flyveaske Ligevægtsbestemmelse

Læs mere

TOLKNINGSMETODER I FORBINDELSE MED MONITERET NATURLIG NEDBRYDNING (MNA) TIL HÅNDTERING AF EN STOR FORURENINGSFANE

TOLKNINGSMETODER I FORBINDELSE MED MONITERET NATURLIG NEDBRYDNING (MNA) TIL HÅNDTERING AF EN STOR FORURENINGSFANE TOLKNINGSMETODER I FORBINDELSE MED MONITERET NATURLIG NEDBRYDNING (MNA) TIL HÅNDTERING AF EN STOR FORURENINGSFANE Trine Skov Jepsen, Niels Døssing Overheu, Nina Tuxen, Lars Larsen - Orbicon Hasse Milter

Læs mere

Livet i jorden skal plejes for at øge frugtbarhed og binding af CO2 samt evnen til at filtrere vand

Livet i jorden skal plejes for at øge frugtbarhed og binding af CO2 samt evnen til at filtrere vand Livet i jorden skal plejes for at øge frugtbarhed og binding af CO2 samt evnen til at filtrere vand Med en større planteproduktionen øger vi inputtet af organisk stof i jorden? Mere CO2 bliver dermed bundet

Læs mere

ANVENDELSE AF BAKTERIELLE GENTEST I FORBINDELSE MED BIOREMEDIERING AF JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING

ANVENDELSE AF BAKTERIELLE GENTEST I FORBINDELSE MED BIOREMEDIERING AF JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING ANVENDELSE AF BAKTERIELLE GENTEST I FORBINDELSE MED BIOREMEDIERING AF JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING KETIL BERNT SØRENSEN, HANS BENGTSSON, LENE KRAGH KRISTENSEN, AARON MARC SAUNDERS PERSPEKTIVER FOR GENTESTS

Læs mere

Københavns kommune Miljøkontrollen

Københavns kommune Miljøkontrollen Notat Rådgivende ingeniører og planlæggere A/S NIRAS Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Telefon 4810 4200 Fax 4810 4300 E-mail niras@niras.dk Københavns kommune Miljøkontrollen CVR-nr. 37295728 Tilsluttet

Læs mere

FORLEV MILJØANLÆG- Prøvetagningsprogram

FORLEV MILJØANLÆG- Prøvetagningsprogram FORLEV MILJØANLÆG- Prøvetagningsprogram Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec PERKOLAT Enhed 1 (afsluttede etaper) B B B B Enhed 2 - etape 4.2.2. B B B B Enhed 2 - etape 4.2.1 B B B B GRUNDVAND

Læs mere

Nedbrydning af oliestoffer i den umættede zone

Nedbrydning af oliestoffer i den umættede zone i den umættede zone I opgraderingen af risikovurderingsværktøjet JAGG til version 2.0 vil det som noget nyt være muligt, at vurdere naturlig nedbrydning under nedsivning af oliestoffer i jordens umættede

Læs mere

Risikovurdering uden brug af Miljøstyrelsens screeningsværktøj

Risikovurdering uden brug af Miljøstyrelsens screeningsværktøj Risikovurdering uden brug af Miljøstyrelsens screeningsværktøj Vintermøde den 11. marts 2015, Fagsession 4 Sandra Roost, Orbicon A/S Risiko for overfladevand. Efter ændring af jordforureningsloven pr.

Læs mere

Miljøstyrelsens vejledning 2/2009 - administrative og tekniske aspekter

Miljøstyrelsens vejledning 2/2009 - administrative og tekniske aspekter Miljøstyrelsens vejledning 2/2009 - administrative og tekniske aspekter Lene Juul Nielsen og Ole Kiilerich, Miljøstyrelsen ATV VINTERMØDE Fagsession om villaolietanke Vingstedcentret 10. marts 2010 Baggrund

Læs mere

9. Udvekslingskoefficienter mellem makroporer og jordmatrix

9. Udvekslingskoefficienter mellem makroporer og jordmatrix 9. Udvekslingskoefficienter mellem makroporer og jordmatrix Hubert de Jonge (DJF), Ole Hørbye Jacobsen (DJF) og Bo Vangsø Iversen (DJF) 9.1 Metode I tabel 9.1 findes en oversigt over de kolonner der blev

Læs mere

Automatiseret porevandsprøvetager med online overvågning

Automatiseret porevandsprøvetager med online overvågning Automatiseret porevandsprøvetager med online overvågning - Data fødes i felten Poul Larsen, Projektleder, Ph.D. DMR A/S Per Loll, Udviklingsleder, Ph.D. DMR A/S Hanne Østergaard, Civilingeniør, Region

Læs mere

Automatiseret prøvetagning af poreluft ved specifikke GVS-niveauer udvikling og test af apparatur

Automatiseret prøvetagning af poreluft ved specifikke GVS-niveauer udvikling og test af apparatur Automatiseret prøvetagning af poreluft ved specifikke GVS-niveauer udvikling og test af apparatur Poul Larsen 1, Nanna Muchitsch 1, Per Loll 1, Dorte Jakobsen 2 1 Dansk Miljørådgivning A/S 2 Region Hovedstaden

Læs mere

Slutdokumentation og oprensningskriterier på et aktivt system Jernbanegade 29, Ringe

Slutdokumentation og oprensningskriterier på et aktivt system Jernbanegade 29, Ringe WORKSHOP ATV VINTERMØDE 2017-10 ÅR MED STIMULERET REDUKTIV DECHLORERING ERFARINGER OG UDFORDRINGER Slutdokumentation og oprensningskriterier på et aktivt system Jernbanegade 29, Ringe Torben Højbjerg Jørgensen

Læs mere

Oliekulbrinter og indeklimarisiko - estimering af reduktionsfaktorer

Oliekulbrinter og indeklimarisiko - estimering af reduktionsfaktorer Oliekulbrinter og indeklimarisiko - estimering af reduktionsfaktorer Per Loll, DMR Marianne L. Bjerring, DMR Claus Larsen, DMR Poul Larsen, AAU Niels C. Bergsøe, Sbi, AAU Peder Johansen, Region Hovedstaden

Læs mere

Redoxforhold mættet zone

Redoxforhold mættet zone Redoxforhold mættet zone Definition af redoxforhold mættet zone Redoxforhold er en samlet betegnelse for en række parametre der beskriver hvilke redoxprocesser der er dominerende i den pågældende mættede

Læs mere

Faxe Miljøanlæg Moniteringsboring LB5

Faxe Miljøanlæg Moniteringsboring LB5 Bilag 2 Maj 2015 Rev. 24.11.2015 Faxe Miljøanlæg Moniteringsboring LB5 Indhold Baggrund... 1 Grundvandsboring LB5... 1 Forhøjet indhold af klorid, sulfat og AOX... 2 Forhøjet indhold af kulbrinter... 2

Læs mere

Håndtering og risikovurdering af biooliespild. Andreas Houlberg Kristensen Civilingeniør, ph.d.

Håndtering og risikovurdering af biooliespild. Andreas Houlberg Kristensen Civilingeniør, ph.d. Håndtering og risikovurdering af biooliespild Andreas Houlberg Kristensen Civilingeniør, ph.d. Natur og Miljø Konference, Kolding, den 8. juni 2017 1 Ren planteolie Hvad er bioolie? eller Olieprodukt baseret

Læs mere

DOKUMENTATION AF NATURLIG NEDBRYDNING AF PESTICIDFORURENEDE LOSSEPLADSER. ATV møde 28. januar 2015

DOKUMENTATION AF NATURLIG NEDBRYDNING AF PESTICIDFORURENEDE LOSSEPLADSER. ATV møde 28. januar 2015 DOKUMENTATION AF NATURLIG NEDBRYDNING AF PESTICIDFORURENEDE LOSSEPLADSER Nina Tuxen, Orbicon Trine Skov Jepsen, Orbicon Poul L. Bjerg, DTU Miljø ATV møde 28. januar 2015 Indhold Pesticider og lossepladser

Læs mere

Bilag 1. Teknisk beskrivelse af forurening, risiko, afværgescenarier, proportionalitet og økonomi

Bilag 1. Teknisk beskrivelse af forurening, risiko, afværgescenarier, proportionalitet og økonomi Teknik og Miljø Miljø Bilag 1. Teknisk beskrivelse af forurening, risiko, afværgescenarier, proportionalitet og økonomi Sagsnr. 46477 Brevid. Ref. LESH / 8LD 16.december 2013 Forureningsundersøgelser og

Læs mere

Udtagning af jordprøver ved tankene i bygning 210, august 2016

Udtagning af jordprøver ved tankene i bygning 210, august 2016 Grønlandsudvalget 2016-17 GRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Notat Etablissement: 9117 Station Mestersvig Dato: 28. november 2016 Udtagning af jordprøver ved tankene i bygning 210, august

Læs mere

Danske baggrundsniveauer for oliekulbrinter et kig i dybden

Danske baggrundsniveauer for oliekulbrinter et kig i dybden Danske baggrundsniveauer for oliekulbrinter et kig i dybden ATV Vintermøde 7.-8. marts 2017 Børge Hvidberg, Region Midtjylland Baggrundsniveauer, hvad ved vi? Data fra 2001-2008 Ingen betydende baggrundsniveau

Læs mere