Børnehospice i Pusterummet v. Hospice Limfjord, midt i Jylland

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Børnehospice i Pusterummet v. Hospice Limfjord, midt i Jylland"

Transkript

1 Børnehospice i Pusterummet v. Hospice Limfjord, midt i Jylland

2 2 Børnehospice i Skive FORORD V/FORMAND FOR BESTYRELSEN LAILA MUNK SØRENSEN Hvorfor børnehospice ved Hospice Limfjord? Den 28. februar modtog ledelsen på Hospice Limfjord en forespørgsel fra Region Midtjylland om, hvordan hospice stiller sig til placering af et børnehospice i tilknytning til et voksenhospice. Den 2. marts mødtes bestyrelsens forretningsudvalg med ledelsen for at drøfte forespørgslen samt aftale, hvordan hospice kunne se sig ind i opgaven med at etablere et børnehospice under de givne vilkår. Som altid mødte bestyrelsen en positiv og engageret ledelse, der allerede havde forespurgt personalet og fået positive tilbagemeldinger om børnehospice i tilknytning til Hospice Limfjord. Efterfølgende har Region Midtjylland bedt tre hospicer samt en støtteforening i Regionen om at udfærdige et bud på, hvordan opgaven kunne løses ved de respektive hospicer. Der er mange gode grunde til at placere et børnehospice i Vestdanmark i tilknytning til Hospice Limfjord i Skive. Geografisk er Skive beliggende (næsten) midt i Jylland. Der er gode muligheder for offentlig transport. Hospice Limfjord ligger placeret med mulighed for at nå rekreative områder som strand og skov indenfor for få kilometer. Midtbyen ligger blot 5 minutters gang fra hospice. Hospitalsenhed Midt, som Hospice Limfjord i forvejen samarbejder med, har en velfungerende Børn og Unge afsnit i Viborg beliggende små 30 km fra Hospice Limfjord. Et nyt børnehospice vil kunne placeres som nybyggeri i umiddelbar forbindelse til den nye Sundhedspark, Pusterummet, der skal stå færdig senest ved udgangen af Men den vigtigste faktor for at placere et børnehospice ved Hospice Limfjord i Skive er helt klart personalet, og den store skare af frivillige, der er tilknyttet hospice. Hospice Limfjords personale er positivt, omstillingsparat, veluddannet og altid klar til at løse nye udfordringer. Disse ses aldrig som barrierer, men som positive indslag i dagligdagen, der kan udvikle Hospice Limfjord til gavn for patienter og pårørende. I de 11 år Hospice Limfjord har været i drift, har der været en meget høj patient- og pårørende tilfredshed. Med udgangspunkt i hospicefilosofien har personalet altid forstået at omfatte hele familien i den tværfaglige indsats, som hospice yder, og herigennem er personalet vant til at favne børn og unge som pårørende. Hospice har endvidere set det som et rigtig god opgave at samarbejde med skolerne i projekt Hospice i Børnehøjde. Et projekt, der bringer hospice tættere på den pædagogiske verden og med mulighed for at række ud mod børn og fremme deres forståelse for livet.

3 3 Børnehospice i Skive INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning Hospicefilosofien Det tværfaglige personale Organiseringen på Børnehospice Børnehospice, de fysiske rammer Årlig driftsøkonomi Etableringsomkostninger Finansiering Opsummering... 25

4 4 Børnehospice i Skive 1. INDLEDNING Hver dag vil du høre, at Børnehospicet er fyldt med liv. Indenfor vil du opleve et hus, med en lys stemning, mange skønne farver på vægge, møbler og legetøj. Der er en hjemlig atmosfære lidt som i en stor familie, og personalet er venlige og meget kompetente. Du vil høre latter, og der vil også være særligt følsomme stunder, hvor du har brug for at være mere privat. Da vil personalet altid være der for at støtte dig Det kunne være omtalen af børnehospicet i Skive om nogle år. Hospice Limfjord har fra sin spæde start og gennem 11 år fået gode anmeldelser af patienter og pårørende. Hospicet har levet op til de forudsætninger og mål, som er givet i den regionale overenskomst. Kulturen er hjertelig, varm og nysgerrig på viden for altid at kunne give den bedste behandling og pleje til alle patienter. Personalet hjælper hinanden og har som mål at spille hinanden gode. I denne kultur er der også vilje til at byde ind på et nyt tiltag et børnehospice, som skal udvikles i nær relation til det eksisterende. Et børnehospice må ikke ligge isoleret, ej heller i hektiske omgivelser. Her skal være ro, tryghed, nærvær og samhørighed, så familien kan finde sammen på trods af den kaotiske situation, som alvorlig sygdom hos et barn bringer ind i familien. Personalet skal kunne agere i trygge rammer, hvilket skabes i relation til de erfarne kolleger i voksenhospicet, som er vant til at håndtere de meget komplekse situationer i hele familien omkring et alvorligt sygt menneske. Hele paletten af tværfaglige kolleger vil kunne spille sammen med de specialiserede og dygtige nye medarbejdere. Børnepatienterne skal komme fra hele Vestdanmark. Det betyder, at vi ikke må tænke for småt eller for småligt. Tilbuddet skal byde på muligheder, der rummer den ganske familie, så de gode oplevelser kan fortrænge det svære sygeforløb og tage vare på de triste tanker, der er forbundet hermed, så familien igen bliver livsduelig.

5 5 Børnehospice i Skive 2. HOSPICEFILOSOFIEN Du flytter ikke på hospice for at dø, men for at leve til du dør, en far til en datter, som nylig var indlagt på hospice Limfjord kunne udvide tankesættet ved at sige: Vores datter døde ikke, hun holdt bare op med at leve. Hospice har som sin fornemmeste opgave, at hjælpe mennesker i den sidste fase af livet, hjælpe dem til kompromis med døden, skabe værdighed og livsmod i den sidste tid, og række frem mod både patienten og de pårørende. Den ældgamle aforisme: "Stundom helbrede, ofte lindre, altid trøste" beskriver meget godt værdigrundlaget på et hospice. Sygehuse og andre behandlingsorienterede institutioner har helbredelse i fokus, så man kunne sige at der gælder en anden aforisme: "Altid Helbrede, ofte trøste, stundom lindre." Hospice Limfjord har udviklet, og bevidst arbejdet mod, at skabe lindring i alle situationer uanset diagnose. Vi har altid været opsøgende i forhold til at hente råd og vejledning hos specialister, hvor det har været nødvendigt for at give den bedste behandling. Børn er jo ikke små voksne, de vil kræve en anden tilgang, men vi tænker at den lindrende tilgang til børnene og deres familier, er det vigtigste princip for at give den bedste behandling til de børn, der på et tidspunkt af deres liv indlægges på et børnehospice. BØRNEHOSPICE HAR FOKUS PÅ HELE FAMILIEN Når der er et livstruende sygt barn i familien er hele familien ramt. Den palliative indsats skal derfor rettes mod hele familien. Der skal skabes mulighed for samvær mellem forældre, barn og søskende, så man kan opleve sig som en familie igen. Ofte har det syge barn i lange perioder været borte fra hjemmet sammen med den ene forældre, og familien har været adskilt, og kontakten har i perioder været via telefonen. På et børnehospice skal der være fokus på og plads til, at familien igen kan være sammen, og søskende kan blive forenet.

6 6 Børnehospice i Skive I et interview med et forældrepar, som har været indlagt på Lukashuset udtrykker de det således: Fordi der er fokus på børnene og ikke sygdommen, så tror jeg også det hjalp mig til at se mine børn, begge to. Så der ligesom blev fokus på livet fremfor behandling og sygdom, og det tror jeg også har hjulpet Asger (storebror) og Knuds (den syge lillebror)samvær. Fokus blev ligesom på hvad kunne vi sammen (1) Fokus skal være på de ting som familien kan sammen på trods af alvorlig sygdom, og samtidigt skal der være fokus på det enkelte familiemedlems særlige behov. En søster eller bror kan i lange perioder have følt sig tilsidesat, da det syge barn har fyldt meget og taget meget af forældrenes tid. Her kan en særlig indsats for dette barn i form af hjælp til skolearbejdet, fritidsinteresser, legende aktiviteter og forståelse for, hvad der sker med det syge barn, være en stor hjælp. Forældrene skal støttes i deres sorgproces over at skulle miste deres barn, og med gode fællesrum og aktiviteter på et børnehospice kan forældrene også hente støtte hos andre forældre i samme situation. Der skal ligeledes gives støtte til hele familien i tiden efter et dødsfald. Det vil ikke kun være til livets afslutning, at familierne indlægges på et børnehospice. Vi forestiller os, at der vil være behov for aflastende ophold i løbet af sygdomsforløbet, hvor familien kan finde fodfæste for igen at kunne have en god tid derhjemme. I et interview med et andet forældrepar, som har været indlagt på Lukashuset, fortæller de om vigtigheden af denne aflastning, og hvordan det kan give ro og overskud i familien: Vi kunne sove. Vi vidste at sygeplejerskerne kunne tage sig af ham. Hvis der var noget, og det var helt alvorligt, så blev vi vækket. Du kan jo ikke se, at han kramper, hvis du ikke sidder og kigger på ham. Det betyder, at du skal sidde og kigge på ham 24 timer i døgnet, og det holder man ikke til. Du ligesom mister overblikket (2) En mulighed kunne ligeledes være at støtte familien efter et aflastende ophold via tilbud om telefonkontakt 24/7, og for de familier, som bor i rimelig køreafstand, tilbud om et dagtilbud for det syge barn, så forældrene kan opretholde en tilknytning til arbejdsmarkedet.

7 7 Børnehospice i Skive 3. DET TVÆRFAGLIGE PERSONALE Et livstruende sygt barn og dets familie har i et palliativt forløb behov for både et professionelt personale med sundhedsfaglige kompetencer på et specialiseret niveau, samt et personale med pædagogiske kompetencer. Hospice Limfjord har ansatte, som gennem 11 år har udviklet kompetencer indenfor mange områder og har udviklet gode tværfaglige relationer og samarbejdsformer, hvor de forskellige faggrupper har fælles mål og arbejder i et stærkt team i forhold til den enkelte familie. Denne erfaring vil kunne tages med over i en ny personalegruppe på et Børnehospice og de manglende pædiatriske og pædagogiske kompetencer kan hentes ind og integreres i den tværfaglige gruppe. Special. hospitalsafdeling Børne- hospice Udegående team LÆGEFAGLIGE KOMPETENCER Vi ser en god mulighed for at kunne tilgå pædiatriske kompetencer i et tæt samarbejde med Børn og unge afsnittet på Regionshospitalet i Viborg, og via kontakt med børneonkologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital. Dette skal suppleres med palliative lægefaglige kompetencer, hvor fokus er på lindring og livskvalitet, når helbredelse ikke længere er en mulighed. Vi må medtænke, at børnene har vigtige primære kontakter i deres respektive kommuner og regioner, her kan vi med virtuelle konferencer være i kontakt med de pædiatriske afdelinger og børnepalliative teams, som familien allerede er i kontakt med. Det børnepalliative team i Region Midtjylland vil også være en tæt samarbejdspartner. Vi har fælles elektronisk

8 8 Børnehospice i Skive patientjournal med disse specialister, hvilket ligeledes vil styrke kommunikationen og samarbejdet. Har børnene brug for ekspertlægebistand døgnet igennem er det en intensiv børneafdeling, snarere end et børnehospice de skal indlægges på. SYGEPLEJEFAGLIGE KOMPETENCER Børn på hospice har brug for sygeplejefaglig bistand. I et nystartet børnehospice forventes det, at sygeplejeopgaverne er mangfoldige. Der skal ansættes fagligt kompetente sygeplejersker med baggrund i pædiatri og/eller palliation. Den primære vurdering er, at en grundnormering med 2 sygeplejersker på vagt vil kunne dække behovet. FYSIOTERAPEUT Fysioterapeutens opgaver i et børnehospice vil være at opretholde og understøtte de funktioner, som barnet allerede har. Det må påregnes, at flere børn vil have respiratoriske problemer 1, som vil kræve bistand. En meget væsentlig opgave for et børnehospice er også at tage hånd om hele familien. Derfor vil der også for en fysioterapeut være opgave at supervisere forældrene i opgaver hos barnet og også yde støtte til at skabe velvære for forældrene. SOCIALRÅDGIVER Det fremhæves i rapporten fra Lukashuset, at mange familier forud for opholdet på Børnehospice oplevede et højt stressniveau, en oplevelse af kaos og at hverdagslivet ikke hang sammen. Hospicets socialrådgiver havde en væsentlig rolle i at genskabe en stabilitet 2. Derfor er det naturligt, at der også på Børnehospice i Skive skal være en socialrådgiver. Her er det oplagt at udnytte den synergi der er i, at være i samme organisation, hvor funktionen allerede er velintegreret. PRÆST Familier, som har alvorligt syge børn er naturligvis i svær krise og her tænkes på hele familien. En væsentlig hovedhjørnesten inden for palliation er håndtering af alle forhold både 1 Mette Raunkiær: Lukashuset En 1 års evaluering s Mette Raunkiær: Lukashuset En 1 års evaluering s. 7

9 9 Børnehospice i Skive de fysiske, psykiske, sociale og åndelige områder. Vi ved fra voksent hospice, at præsten har særlige evner, der kan hjælpe med at håndtere både psykiske og åndelige områder også hos familier, som fortæller at de er ikke troende. I voksent hospice er der tilknyttet en præst på halv tid og vi vurderer behovet til 12 timer pr uge. PSYKOLOG Som tidligere nævnt er det væsentligt at man i det specialiseret palliative felt som et Børnehospice er, kan støtte og vejlede familierne også inden for de psykologiske aspekter. Naturligt er det, at en psykolog varetager denne opgave. Psykologen vil kunne varetage opgaver både i forhold til familierne, men også i forhold til personalet. Et bud på ansættelsesbrøk for psykolog kan være 12 timer pr uge. MUSIKTERAPEUT Musik kan noget ganske særligt når det gælder lindring af lidelse af fysisk, psykisk, social og åndelig karakter. På Hospice Limfjord har vi god erfaring med at en musik terapeut har interaktion med vores patienter gerne ledsaget af deres pårørende. Der skal naturligvis være musikterapi til børn og deres familier. I øjeblikket anvendes kr. til musikterapi på års basis, hvilket vi også finder relevant for børnehospice. HOSPITALSKLOVNE De Danske Hospitalsklovne gæster Børn og unge afsnittet i Region Midt. På Børn og Unge afsnittet i Viborg kan man opleve klovnene Petunia, Fandango og Makaroni. Når hospitalsklovnen træder ind på stuen, træder sygdommen i baggrunden. Hospitalsklovnen skaber hjerterum fuld af leg og mage, og skaber sammen med barnet et univers hvor alt er muligt. Hospitalsklovnen ser det raske barn i det syge barn, og barnet får et pusterum fra sygdommen. Barnet får lov at være barn- ligesom alle andre børn. Hospitalsklovne tænkes også tilknyttet et Børnehospice i Skive.

10 10 Børnehospice i Skive KØKKEN OG RENGØRING Der er en helt oplagt synergi i forhold til rengøring, serviceopgaver og madlavning, når et Børnehospice placeres som en sidestillet afdeling ved et voksenhospice. Dog skal det ikke underkendes, at opgaverne vil blive flere. Dels vil arealerne, som skal rengøres blive væsentlig større, ligesom maden som skal tillaves vil være til personer yderligere, idet et Børnehospice tilbud retter sig mod hele familier. Opgaver i køkkenet og rengøring vil det kræve en opnormering på 30 timer pr. uge til en medarbejder, der kan indgå i det team som varetager opgaver, såvel i køkkenet som i rengøringsarbejdet. PÆDAGOG De pædagogiske kompetencer skal støtte barnets naturlige udviklings- og læringsbehov, og der kan også være et behov for denne støtte til barnets søskende. Vi vurderer, at en pædagog på 20 timer vil dække behovet i teambaseret samarbejde. Hospice Limfjord har også allerede nu et stærkt samarbejde med Skive Kommunes folkeskoler via Skives DNA. Dette samarbejde vil kunne udbygges til den skole, hvor det syge barn eller søskende er tilknyttet. I Skive er der ligeledes en række specialpædagogiske institutioner for udviklingshæmmede og handicappede børn og unge, som kan være gode sparringspartnere. Endvidere har Skive et lærerseminarium, hvor også frivillige studerende kan have en interesse i at være en del af et børnehospice. FRIVILLIGE Er en uvurderlig ressource, som udover et professionelt personale kan støtte op om det familie- og hverdagsliv, som skal være en vigtig del af et børnehospice. Her har Hospice Limfjord 10 års erfaring med integration og koordinering af en stor frivillig gruppe i hverdagen på hospice og vil relativt nemt kunne rekruttere og organisere en gruppe frivillige.

11 11 Børnehospice i Skive 4. ORGANISERINGEN PÅ BØRNEHOSPICE Erfaringerne viser at et samlet team af de faggrupper, som er nævnt i figuren i et fagligt fælleskab kan lindre og skab ro for de familier, som har brug for Børnehospice. Som nyt Børnehospice skal der være rammer som understøtter, at der skabes en fælles organisationskultur, samt rammer for faglig og organisatorisk læring. En metode hertil er supervision, som vil være helt naturligt at anvende. UDVIKLINGSORIENTERET TILGANG Centralt for tilblivelsen og den efterfølgende udvikling af et børnehospice i Vest Danmark er tilstedeværelsen af en ledelse og et personale som er udviklingsorienteret og hele tiden søger at udvikle viden og egne kompetencer. Her er Hospice Limfjord helt i front og har igangsat og gennemført flere banebrydende udviklings- og forskningsprojekter. LÆGE FRIVILLIG SYGEPL. MUSIK- TERAP. PÆDAGOG FYSIO- TERAPEUT PSYKOLOG SOCIAL- RÅDG. PRÆST KØKKEN

12 12 Børnehospice i Skive SYNERGIEFFEKTER At etablere et Børnehospice i en allerede eksisterende selvejende institution vil automatisk indeholde en del synergieffekter. Listen af områder, som kan fungere fælles er mange, her fremhæves nogle: o Et nyt børnehospice kan lære af Hospice Limfjords erfaring o Velfungerende industrikøkken o Fælles rengøringspersonale o Sekretærfunktion og lønadministration o Faggrupper med små ansættelser kan have funktion begge steder o Arbejdsmiljøgruppen og MED udvalg kan fungere fælles o Indkøb af sygeplejeartikler, medicin og ilt m.v. o I perioder med travlhed kan man hjælpe hinanden o Terapibassin vil kunne anvendes af patienter fra Hospice Limfjord o Familier fra begge afdelinger vil kunne have glæde af at indgå i et fællesskab, eksempelvis de mangeartede fælles arrangementer på voksen hospice som musisk underholdning, fortælletime, pårørende cafe, torsdagsbar, bankospil, speciel events, samt de frivilliges tilbud i hverdagen om hverdagssamtale, eftermiddags smoothie, små udflugter mv. o Fælles bestyrelse for Hospice Limfjord og Børnehospice o Hospice Limfjords Støtteforening kan inkludere Børnehospice o Hospicechefen vil være øverste leder for begge afdelinger, og dermed skabe sammenhæng mellem de 2 afdelinger

13 13 Børnehospice i Skive ANVENDELSE AF VIRTUELLE HJÆLPEMIDLER Der vil være brug for tæt kontakt med mange samarbejdspartnere omkring børnene og deres familier. I mange forløb vil der skulle være et tæt samarbejde med de udegående børne palliative teams fra de regioner som børnene kommer fra. Der vil også være behov for tæt samarbejde med børneafdelinger i hele Vest Danmark. Tydelig ses det af ovenstående beskrivelse, at det er umuligt at være tæt på alle disse samarbejdspartnere, og alligevel vigtig at kunne holde en tæt kontakt. En god måde at løse den udfordring på vil være videokonference. Der findes et godt system som er patientsikkert og som allerede anvendes på Hospice Limfjord. Vi ved også fra Diakonisse Stiftelsens Hospice i København, at de har gode erfaringer med samme system i forhold til de palliative senge på Bornholm som de samarbejder tæt med. Produktet muliggør, at flere enheder mødes virtuelt. 5. BØRNEHOSPICE, DE FYSISKE RAMMER Skive ligger i hjertet af Jylland, og centralt for optagelsesområdet hvilket er hele Vestdanmark. Der er gode bus og togforbindelser til Skive, byen ligger 30 km fra Midtjyllands lufthavn, hvor der er daglige afgange til København. Midtjyske motorvej, som starter ved Herning nås på 45 minutters kørsel, ligeledes med E45. Skive er base for en af de tre akutlægehelikoptere i Danmark.

14 14 Børnehospice i Skive PLACERING AF BØRNEHOSPICE Børnehospice tænkes placeret ved Hospice Limfjord tæt på Skive Sundhedscenter, som rummer en rækker kommunale og regionale funktioner, hvor der er let adgang til blodprøveanalyser, billeddiagnostik, specialtandpleje mv. Det er tæt på Skive by og vil i løbet af 2019 være beliggende i Pusterummet en m2 stor Sundhedspark. Pusterummet er naturpark, en træningspark, der kan give ny energi, en oase, som kan sætte tanker i spil og give fred i en stresset situation. Parken vil rumme en sø, vild natur, genoptræning med naturens redskaber, samt rolige haverum, der er afskærmet af buske og træer.

15 15 Børnehospice i Skive AKTIVITER I SKIVE Fra Hospice Limfjord er der gode busforbindelser til byens mange aktiviteter, hospice ligger i gåafstand til byens gågade med forskellige butikker og et rart miljø. Der er let adgang til Krabbesholm Skov, og derfra videre til lystbådehavnen og Limfjorden, og de aktiviteter, der findes her. Skive har mange kulturelle tilbud med Skive Museum, Kulturcenter Limfjord og Skive Theater. Her afholdes mange foredrag, koncerter og udstillinger. Skive Badeland, Bowl n fun og Cinema 3 ligger i forbindelse med Kulturcenter Limfjord. Her er der mange muligheder for adspredelse og aktiviteter. Der er mange sportsklubber og fritidsaktiviteter i Skive, heriblandt mulighed for søsport, golf og tennis. Alle disse aktiviteter ligger tæt på Hospice.

16 16 Børnehospice i Skive PLACERING I RELATION TIL HOSPICE LIMFJORD SAMT PUSTERUMMET Der er foreslået en placering på grunden, hvor den gamle kantinebygning til Skive Sygehus ligger. Bygningen er ejet af Region Midt og driften forestås af Hospitalsenhed Midt. Budgetmæssigt er nedrivningsplanen sat til år Budgettet for nedrivning er beregnet til omkring 1.5 mio. kr. Børnehospice vil få en særlig placering ifht. til den nye sundhedspark, Pusterummet med udsigt fra alle værelser mod syd og mod haven. BØRNE HOSPICE

17 17 Børnehospice i Skive INDRETNING AF BØRNEHOSPICET Børnehospice vil ligge med udsigt og udgang til Sundhedsparken ved Hospice Limfjord. Det vil være en separat og ny bygning, som vil ligge i tilslutning til det eksisterende hospice. Illustrationerne viser nogle af de tanker, som man ønsker realiseret, hvis etablering af et børnehospice vil blive en opgave, som skal varetages af Hospice Limfjord. De fire boliger bliver alle placeret mod syd, mod Pusterummet og solen. I midten findes en opholdsstue samt alrum også med udgang mod syd. Rummet afsluttes med en stor terrasse. De supplerende lokaler findes mod nord.

18 18 Børnehospice i Skive LEJLIGHEDER BØRNEVÆRELSER MED PLADS TIL FORÆLDRE Børnehospicet vil blive indrettet med fire små lejligheder. Der vil være to værelser, bad/toilet og et minikøkken. Alle lejligheder vil få udgang til haven. BØRN VIL ALTID LEGE Der vil blive lagt vægt på at lejlighederne skal udformes som hyggelige og spændene børneværelser, hvor børnene stadig stimuleres og de kan bruge deres fantasi og lege videre.

19 19 Børnehospice i Skive FÆLLESRUM FOR ALLE Der vil være et stort fællesrum, husets hjerte, hvor man kan mødes med andre forældre, børn og personale. Derudover vil der være mindre rum som vil have særlige formål, som musikrum, sanserum og ungdomsrum. Der vil være en lettilgængelig forbindelse mellem børn og voksenhospice. Ligeledes vil der være rum til personale, medicin, plejeartikler mv. TERAPIBASSIN Terapibassinet vil være et træningsbassin og et legebassin. Vand kan lindre smerter og give ro og velvære til en stresset krop. I terapibassinet kan familien være sammen. Terapibassinet vil også kunne benyttes af patienter fra voksenhospice.

20 20 Børnehospice i Skive 6. ÅRLIG DRIFTSØKONOMI ÅRLIGE DRIFTSUDGIFTER V/FIRE BØRNEHOSPICEPLADSER Lønudgifterne skal ses i relation til det tætte samarbejde med voksenhospice som beskrevet i afsnit 2. Bemærk, at der er tale om normering og ikke antal ansatte. Udgifter er beregnet ud fra en belægning på 85 %. LØNUDGIFTER I ALT PR ÅR: Faggruppe Normering Lønudgifter pr. år i kr. Sygeplejersker 10, Pædagog 0, Socialrådgiver 0, Fysioterapeut 0, Præst Læger 0, Psykolog 0, Køkken rengøring 0, Musik terapeut Vikar Administration I alt ØVRIGE UDGIFTER PR. ÅR Udgifter Beløb i kr. Ejendomsudgifter, forbrugsudgifter, terapibassin, vedligehold, inventar Børnerelaterede udgifter Medicin, kost, plejeartikler, mv Kurser og undervisning, it, mv Personale udgifter, beklædning, forsikring, licenser I alt Årlig driftsudgift til fire pladser med en belægning på 85 % kr.

21 21 Børnehospice i Skive Til sammenligning har Lukasstiftelsen estimeret, at et børnehospice vil have en sengedøgnspris på % mere end en plads til voksenhospice. Hospice Limfjord havde i 2017 en sengedøgnspris på kr. Nedenstående viser omkostningerne ved denne beregning. Sengedøgnpris Årlige omkostninger 10 % kr kr. 15 % kr kr. Driftsudgifter vil selvfølgelig gradueres i relation til driften af to eller fire pladser. I dette regnestykke er vægten lagt på den fremtidige drift nemlig de fire pladser. I forhold til disse beregninger vil udgifterne til drift fra 2020 fordele sig således, men regionale/kommunale driftstilskud er ubekendt (2 pladser) 2019 (2 pladser?) 2020 og frem (4 pladser) Statsmidler drift Regional finasiering Kommunal medfinansiering 1,5 mio. kr. Ubekendt, på 4,0 mio.kr. 5,0 mio. kr. Difference i forhold til øvrig finansiering voksenhospice andrager kommunes finasiering 1/3. Beregnet pris på børnehospice v/hospice Limfjord Kan ikke effektueres kr. Evt. reduceret kr.

22 22 Børnehospice i Skive 7. ETABLERINGSOMKOSTNINGER UDGIFTER TIL NYBYGGERI Bygning, komplet 690 m2 af , Grundudgifter inkl. tilslutningsafgifter anslået Udearealer, haveanlæg, p-pladser anslået Bygherre leverancer anslået Omkostninger anslået Forbindelsesgang mellem bygninger anslået I alt excl. moms kr INDKØB AF MØBLER, HJÆLPEMIDLER OG ØVRIGT INVENTAR Beløbet er skønnet til 1 mio.kr UDGIFTER I ALT TIL NYBYGGERI Udgiftsposter Beløb i kr. Nyt børnehospice Møbler, hjælpemidler, øvrigt inventar Nedrivning Udgifter i alt ETABLERING AF TERAPIBASSIN Afdeling med terapibassin/omklædning mm. 120 m2 af kr. Anlægges evt. senere når finasiering til dette er på plads. Dette er derfor ikke indeholdt i anlægsudgifterne. Svarende til 3.mio kroner

23 23 Børnehospice i Skive 8. FINANSIERING EGEN FINANSIERING OG DONATIONER Hospice Limfjord har et anlægsbudget som pr andrager kr. Midlerne skal anvendes til at skabe bedre forhold for pårørende til hospice. I forbindelse med et evt. nybyggeri af et børnehospice vil det være muligt at inddrage disse anliggender i byggeriet. Hospice Limfjord har en donationskonto med dedikerede midler til udbygning af den lindrende indsats. Et børnehospice vil meget fint matche formålet. Denne konto vil kunne bidrage med 6 mio. kr. Der er lokale fonde, hvor formålet ligeledes ligger inden for deres formålsparagraf og hvor der kan være interesse i at støtte et nyt initiativ. Her anslår vi et beløb på 4 mio. kr. Hvis det bliver nødvendigt at lånefinansiere en del af byggebudgettet, vil det maksimalt give en årlig ydelse på kr. Egen finansiering Beløb Anlægsbudget Hospice Limfjord Donationskonto Fondsmidler (forventede) Lånefinansiering (alternativ) kr kr kr. I ALT kr. REGIONAL MEDFINANSIERING Den regionale finansiering vil andrage en fremskyndet frigivelse af midler til nedrivning at den gamle kantinebygning og stiller grunden til rådighed. Regional medfinansiering Beløb Nedrivning af gammel kantinebygning kr..

24 24 Børnehospice i Skive SAMLET FINANSIERINGSFORSLAG Samlet finansiering Egen finansiering Regional medfinansiering (nedrivning) Statspuljemidler kr kr kr. Etablering af nyt byggeri i alt kr.

25 25 Børnehospice i Skive 9. OPSUMMERING Der er gode forudsætninger for at etablere et børnehospice ved Hospice Limfjord i Skive. Der er fin opbakning til dette fra vores kolleger på Børn Og Unge afdelingen på Hospitalsenhed Midt., som gerne indgår i et tæt samarbejde med hospice, det børnepalliative team samt barnets respektive børneafdeling i hjemkommunen. Der er et ønske om at bygge et nyt og fremtidssikret børnehospice i den nyetablerede Sundhedspark Pusterummet. Hospice vil anvende egne donationsmidler, men har behov for at erhverve den grund, hvor den gamle kantinebygning nedrives. Regionens udgifter vil være 1.5mio. kr. Den øvrige finansiering op til kr kommer fra hospice, samt givne statsmidler. De årlige driftsomkostninger i samdrift med det eksisterende hospice er beregnet til kr. Cicely Saunders fortolkning af hospicefilosofien vil slutte det oplæg. You matter because you are you, and you matter til the end of your life. We will do all we can not only to help you die peacefully, but also to live until you die. REFERENCELISTE: 1. Lukashuset. Knuds historie. Lokaliseret på den 13. marts Raunkjær M. Lukashuset: En 1 års evaluering. REHPA

Hospicepladser til børn Region Midtjylland

Hospicepladser til børn Region Midtjylland Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 8800 Viborg Hospicepladser til børn Region Midtjylland Baggrund På møde i Hospitalsudvalget den 5. februar og Psykiatri- og socialudvalget den 7.

Læs mere

Sebastian Cristoffanini

Sebastian Cristoffanini Fra: Sendt: 30. januar 2018 15:47 Til: Ane Bonderup; Anni Ravnsbæk Jensen; Søren Rittig Cc: Jens Friis Bak; Lone Düring Emne: Børnehospicepladser i Region Midtjylland ErUdgaaendeMail: -1 Journaliseret:

Læs mere

Foreløbige tilbagemeldinger fra hospicerne på forespørgsel fra administrationen

Foreløbige tilbagemeldinger fra hospicerne på forespørgsel fra administrationen Foreløbige tilbagemeldinger fra hospicerne på forespørgsel fra administrationen Sebastian Cristoffanini Fra: Lone Düring Sendt: 28. februar 201811:12 Til: 'Birte Markfoged'; Lene Dorit Christensen Simonsen;

Læs mere

En værdig død - hvad er det?

En værdig død - hvad er det? ÆLDREPOLITISK KONFERENCE Maj 2018 Lisbet Due Madsen Hospiceleder Arresødal Hospice FNs Verdenserklæring om Menneskerettigheder (1948), hvor det i artikel 1 hedder: "Alle mennesker er født frie og lige

Læs mere

Sammenligning af de fire tilbud om at etablere børnehospicepladser

Sammenligning af de fire tilbud om at etablere børnehospicepladser Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning/Koncernøkonomi Skottenborg 26 8800 Viborg Sammenligning af de fire tilbud om at etablere børnehospicepladser Baggrund På møde i hospitalsudvalget den 5. marts og

Læs mere

Velkommen til: Palliation i egen praksis Tirsdag d. 3. oktober 2017

Velkommen til: Palliation i egen praksis Tirsdag d. 3. oktober 2017 Velkommen til: Palliation i egen praksis Tirsdag d. 3. oktober 2017 Program: Dagens program: Velkomst og kort præsentation Værdier og holdninger i den palliative indsats Rundvisning på Hospice Limfjord

Læs mere

Evaluering af Lukashuset efter det første år

Evaluering af Lukashuset efter det første år Evaluering af Lukashuset efter det første år Temadag den 25. oktober 2017 Mette Raunkiær, seniorforsker, REPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation, Klinisk Institut, SDU E-mail: mette.raunkiaer@rsyd.dk

Læs mere

Vedrørende etableringen af børnehospicepladser i RM

Vedrørende etableringen af børnehospicepladser i RM Vedrørende etableringen af børnehospicepladser i RM På Hospitalsudvalgets næstkommende møde 9.april 2018, skal der tages endelig beslutning om, hvilken institution, herunder hvilken type institution, der

Læs mere

PALLIATION I UROLOGISK AFDELING SYGEPLEJERSKE BIRTHE ANDERSEN UROLOGISK AFDELING ROSKILDE SYGEHUS

PALLIATION I UROLOGISK AFDELING SYGEPLEJERSKE BIRTHE ANDERSEN UROLOGISK AFDELING ROSKILDE SYGEHUS PALLIATION I UROLOGISK AFDELING SYGEPLEJERSKE BIRTHE ANDERSEN UROLOGISK AFDELING ROSKILDE SYGEHUS 1 Urologisk afdeling i Roskilde 27 7-døgns-senge heraf 8 under anden afdelingsledelse 12 5-døgns-senge

Læs mere

Palliation, tilbud til døende og deres pårørende

Palliation, tilbud til døende og deres pårørende Palliation, tilbud til døende og deres pårørende Sundhed og omsorgsudvalgsmøde 27. Maj 2013 v/ stabsleder Hanne Linnemann Sundhedsaftale for personer med behov for palliativ indsats Sundhedsaftale Indgået

Læs mere

Hvor kommer hospicebevægelsen fra? Om den historiske udvikling af hospice

Hvor kommer hospicebevægelsen fra? Om den historiske udvikling af hospice Hvor kommer hospicebevægelsen fra? Om den historiske udvikling af hospice Skt. Lukas Hospice 25 års jubilæum National konferencedag 21. november 2017 Helle Timm 040517 Helle Timm Spørgsmål Hvem og hvad

Læs mere

BØRNEHOSPICE VANGEN CENTER FOR LINDRENDE BEHANDLING

BØRNEHOSPICE VANGEN CENTER FOR LINDRENDE BEHANDLING BØRNEHOSPICE VANGEN CENTER FOR LINDRENDE BEHANDLING Indhold Intro 4 Koncept 6 Disponering 8 Visioner for børnehospicet 10 Økonomi 12 Intro Visionen for byggeriet af Børnehospice Vangen på Studievej i

Læs mere

Temadag: En værdig død

Temadag: En værdig død Temadag: En værdig død Dagens program Kl. 9: Velkomst v/underviserne Film Oplæg om den palliative indsats i Danmark Gruppeøvelse: Interviews om en værdig død opsamling Kl. 10.15-10.30: Pause Oplæg om værdighedsgivende

Læs mere

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: 070 Dato: 12. maj 2012 Stillet af: Henrik Thorup (O) Besvarelse udsendt den: 1. juni.2012.

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: 070 Dato: 12. maj 2012 Stillet af: Henrik Thorup (O) Besvarelse udsendt den: 1. juni.2012. Koncern Plan, Udvikling og Kvalitet POLITIKERSPØRGSMÅL Enhed for Hospitals- og Psykiatriplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 3866 6000 Direkte 3866 6012 Web www.regionh.dk Spørgsmål

Læs mere

R A P P O R T. Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune.

R A P P O R T. Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune. R A P P O R T Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune. Sundhed og Omsorg Faglig drift og udvikling 2017 S i d e 2 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Indledning side 3 2. Definition af den

Læs mere

Forslag til etablering af fire børnehospicepladser i Vestdanmark

Forslag til etablering af fire børnehospicepladser i Vestdanmark Forslag til etablering af fire børnehospicepladser i Vestdanmark Forslag til etablering af fire børnehospicepladser i Vestdanmark Formålet med etablering af børnehospicepladser i Vestdanmark, er at give

Læs mere

PFA Pension. PFA Omsorg. Mere til dig og dine nærmeste

PFA Pension. PFA Omsorg. Mere til dig og dine nærmeste PFA Pension PFA Omsorg Mere til dig og dine nærmeste PFA omsorg Et effektivt energiboost, genoptræning, rekreation, aflastning eller bare et ophold lidt væk fra hverdagen. PFA Omsorg giver mulighed for,

Læs mere

LINDRENDE TILBUD I HOLBÆK KOMMUNE

LINDRENDE TILBUD I HOLBÆK KOMMUNE LINDRENDE TILBUD I HOLBÆK KOMMUNE AKTIV HELE LIVET Palliativ indsats handler om lindring og livskvalitet. Hvis du har fået en sygdom, som måske ikke kan behandles eller helbredes, er der stadig mange muligheder

Læs mere

Få mere livskvalitet med palliation

Få mere livskvalitet med palliation PATIENTVEJLEDNING Få mere livskvalitet med palliation Ti dig, der vil leve dit liv med lungekræft med mindst mulig lidelse og mest mulig livskvalitet. Indhold Palliation er lindring... 4 For dig med livstruende

Læs mere

Hospice Randers. Danmarks første kommunale hospice

Hospice Randers. Danmarks første kommunale hospice Hospice Randers Danmarks første kommunale hospice Historien bag Hospice Randers Politisk beslutning i 2007: at der skulle være et tilbud til alvorligt syge borgere at stedet skulle hedde Hospice Randers

Læs mere

STRANDBAKKEHUSET børne- og ungehospice. - projektbeskrivelse

STRANDBAKKEHUSET børne- og ungehospice. - projektbeskrivelse STRANDBAKKEHUSET børne- og ungehospice - projektbeskrivelse PROJEKT: Nybygget vestdansk børne- og ungehospice NAVN: STRANDBAKKEHUSET Børne- og ungehospice STED: Strandbakken 1, 8410 Rønde KONTAKTPERSONER:

Læs mere

Sundhedsstyrelsens oplæg til en styrket indsats på det palliative område

Sundhedsstyrelsens oplæg til en styrket indsats på det palliative område Sundhedsstyrelsens oplæg til en styrket indsats på det palliative område Kommunal palliativ indsats status og perspektiver Nyborg Strand 28. september 2010 Ole Andersen, Sundhedsstyrelsen Palliativ indsats

Læs mere

Velkommen til Ronald McDonald Hus

Velkommen til Ronald McDonald Hus Velkommen til Ronald McDonald Hus Huset Hvert år bliver mange danske børn alvorligt syge. De er eksempelvis født for tidligt, har en hjertefejl, bliver pludselig ramt af kræft eller har brug for at få

Læs mere

FamilieFOKUS. Støtte og rådgivning til familier med et barn med alvorlig sygdom eller svært handicap

FamilieFOKUS. Støtte og rådgivning til familier med et barn med alvorlig sygdom eller svært handicap FamilieFOKUS Støtte og rådgivning til familier med et barn med alvorlig sygdom eller svært handicap Institut for Kommunikation og Handicap Specialområde Børn & Unge Redskaber og inspiration til en ny og

Læs mere

Styrket palliativ indsats for uhelbredeligt syge børn

Styrket palliativ indsats for uhelbredeligt syge børn Aarhus Universitetshospital Mave-Barn-Centret www.auh.dk Styrket palliativ indsats for uhelbredeligt syge børn Resumé Aarhus Universitetshospital (AUH) ser lige som regeringen behov for styrkelse af den

Læs mere

Anker Fjord Hospice Danish Cancer Society. Anker Fjord Hospice. - Oplevelse og tilfredshed blandt de pårørende. Dokumentation & Udvikling

Anker Fjord Hospice Danish Cancer Society. Anker Fjord Hospice. - Oplevelse og tilfredshed blandt de pårørende. Dokumentation & Udvikling Anker Fjord Hospice Danish Cancer Society Anker Fjord Hospice - Oplevelse og tilfredshed blandt de pårørende Dokumentation & Udvikling April 2014 Indhold Indledning... 1 Resume... 1 Karakteristik af de

Læs mere

LUKASHUSET AFLASTNING, LINDRING OG HOSPICE FOR BØRN OG UNGE

LUKASHUSET AFLASTNING, LINDRING OG HOSPICE FOR BØRN OG UNGE LUKASHUSET AFLASTNING, LINDRING OG HOSPICE FOR BØRN OG UNGE SANKT LUKAS STIFTELSEN OM LUKASHUSET Når børn og unge får en livstruende sygdom, er det hele familien, der bliver ramt. I Lukashuset er det derfor

Læs mere

Palliativ indsats til børn og unge i Danmark

Palliativ indsats til børn og unge i Danmark Palliativ indsats til børn og unge i Danmark Der findes specialiserede tværfaglige teams i alle regioner i Danmark samt FamilieFokus og Lukashuset Hvor kommer palliation fra Latin palium Lindring Kappe,

Læs mere

En dag skal vi dø, men ALLE de andre dage skal vi leve. hospice. Sjælland

En dag skal vi dø, men ALLE de andre dage skal vi leve. hospice. Sjælland En dag skal vi dø, men ALLE de andre dage skal vi leve hospice Sjælland Lindring og omsorg På Hospice Sjælland har vi fokus vi på det, der gør livet værd at leve - selvom der kun er kort tid igen Beboere

Læs mere

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Vedtaget af Byrådet den 5. september 2018 Indhold Forord...4 Vision...5 Om ældre/målgruppe for politikken... 6 Temaer...10 Fællesskab...12

Læs mere

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016 Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Udkast april 2016 1 1. Forord og vision for politikken Velkommen til Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Som navnet siger, er

Læs mere

7. Nordiske hospicekonference 2017 Ole Raakjær, præst på KamillianerGaardens Hospice og i Det palliative Team, Aalborg tlf.

7. Nordiske hospicekonference 2017 Ole Raakjær, præst på KamillianerGaardens Hospice og i Det palliative Team, Aalborg tlf. Patientens autonomi er flyttet på hospice - Hvis hospice handler om selvbestemmelse og respekt for individuelle ønsker og behov, hvorfor må patienten så ikke bestemme? 7. Nordiske hospicekonference 2017

Læs mere

Rønde den 22. juni Til medlemmer af regionsrådet. Vedrørende etablering af 4 børnehospicepladser i Region Midt.

Rønde den 22. juni Til medlemmer af regionsrådet. Vedrørende etablering af 4 børnehospicepladser i Region Midt. Til medlemmer af regionsrådet Rønde den 22. juni 2018 Vedrørende etablering af 4 børnehospicepladser i Region Midt. Bestyrelsen og ledelsen for Hospice Djursland følger interesseret med i den beslutningsproces

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende

Psykiatri. INFORMATION til pårørende Psykiatri INFORMATION til pårørende 2 VELKOMMEN Som pårørende til et menneske med psykisk sygdom er du en vigtig person både for patienten og for os som behandlere. For patienten er du en betydningsfuld

Læs mere

Lindrende indsats - når vi er truet på livet af sygdom

Lindrende indsats - når vi er truet på livet af sygdom Lindrende indsats - når vi er truet på livet af sygdom PAVI/SIF/SDU og Folkeuniversitetet, Kommunehospitalet København 5 forårs tirsdage i marts 2014 Møderækken 1. Lindrende indsats historie, formål, muligheder

Læs mere

Kortlægning og udvikling af den palliative indsats

Kortlægning og udvikling af den palliative indsats Kortlægning og udvikling af den palliative indsats Kommunal indsats status og perspektiver PAVI & KL Nyborg Strand 28.09.10 Helle Timm Centerchef Palliativt Videncenter, www.pavi.dk Temaer i oplægget Palliativt

Læs mere

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND Albertslund Kommunes værdighedspolitik sundhed-plejeogomsorg@albertslund.dk Indledning Albertslund Kommunes vision er, at borgerne skal leve godt og længe også i den

Læs mere

Forandring har været det gennemgående ord på Arresødal Hospice i 2013 Det vil denne korte årsrapport handle om

Forandring har været det gennemgående ord på Arresødal Hospice i 2013 Det vil denne korte årsrapport handle om Forandring har været det gennemgående ord på Arresødal Hospice i 2013 Det vil denne korte årsrapport handle om Forandring blev det først og fremmest for de mennesker, der har været tilknyttet hospice eller

Læs mere

Tabel 1. Budget for 2017 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og

Tabel 1. Budget for 2017 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2017 Kommune: Mariagerfjord Kommune Tilskud: 8.328.000 Link: http://www.mariagerfjord.dk/politik/planer-politikkerog-strategier

Læs mere

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND. Albertslund Kommunes værdighedspolitik

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND. Albertslund Kommunes værdighedspolitik ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND Albertslund Kommunes værdighedspolitik 2019-2021 Indledning Albertslund Kommunes vision er, at borgerne skal leve godt og længe også i den tredje alder. Ældre borgere

Læs mere

Værdigheds-politik

Værdigheds-politik Værdigheds-politik 2018-2021 for ældreområdet Forord Herlev Kommune kan her præsentere Værdighedspolitik 2018-2021. Med værdighedspolitikken fortsætter Herlev Kommune arbejdet med at udvikle og styrke

Læs mere

Egne bemærkninger: ALVORLIG, UHELBREDELIG SYGDOM. Støttende tilbud i Struer Kommune

Egne bemærkninger: ALVORLIG, UHELBREDELIG SYGDOM. Støttende tilbud i Struer Kommune Egne bemærkninger: ALVORLIG, UHELBREDELIG SYGDOM Sundhed og Omsorg Udvikling & Administration Østergade 11 7600 Struer Tlf. 96 84 84 84 Støttende tilbud i Struer Kommune 12 August 2015 Indhold Indledning.....

Læs mere

Bestyrelsens beretning på Generalforsamlingen den 21. marts 2018 v/formand Joan Thyde

Bestyrelsens beretning på Generalforsamlingen den 21. marts 2018 v/formand Joan Thyde Bestyrelsens beretning på Generalforsamlingen den 21. marts 2018 v/formand Joan Thyde Vi har haft endnu et år fyldt med opgaver, som bestyrelsen har løst i fællesskab. Vi har gennem vores arbejde gjort

Læs mere

Faktaark. Palliativ omsorg til borgere i Kolding Kommune og Kolding Kommunes borgeres brug af hospice

Faktaark. Palliativ omsorg til borgere i Kolding Kommune og Kolding Kommunes borgeres brug af hospice Faktaark Senior- og Socialforvaltningen Dato 22. marts 2017 Sagsnr. 17/5340 Palliativ omsorg til borgere i Kolding Kommune og Kolding Kommunes borgeres brug af hospice 1. Palliative og lindrende indsatser

Læs mere

TRYGFONDENS FAMILIEHUS HAMMEL NEUROCENTER. Plads til familieliv og fællesskab

TRYGFONDENS FAMILIEHUS HAMMEL NEUROCENTER. Plads til familieliv og fællesskab TRYGFONDENS FAMILIEHUS HAMMEL NEUROCENTER Plads til familieliv og fællesskab 2 Velkommen til vores familiehus Når et barn bliver indlagt på Regionshospitalet Hammel Neurocenter til genoptræning efter at

Læs mere

Gitte Juhl Overlæge Palliationsenheden Herlev Hospital

Gitte Juhl Overlæge Palliationsenheden Herlev Hospital Gitte Juhl Overlæge Palliationsenheden Herlev Hospital Palliationskonference- for det kan gøres bedre Onsdag d 21.april 2010 Definition på palliativ indsats Palliativ indsats virker den? Anbefalinger til

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND Albertslund Kommunes værdighedspolitik sundhed-plejeogomsorg@albertslund.dk Indledning Albertslund Kommunes vision er, at borgerne skal leve godt og længe også i den

Læs mere

Folketingets ombudsmand

Folketingets ombudsmand Folketingets ombudsmand Det kan man klage over Det kan man ikke klage over Klageprocedure Klageafgørelse Folketingets Ombudsmand er en uvildig (uafhængig) instans, og ombudsmanden vælges af Folketinget

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Klinisk studieplan

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Klinisk studieplan Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Klinisk studieplan 6. semester Hospice Limfjord Kompagnigade 11 7800 Skive 1 Klinisk uddannelsesplan Den kliniske studieplan giver dig en præsentation af det kliniske uddannelsessted,

Læs mere

Enestuer er vigtige for relationen mellem patient og pårørende. Enestuer forebygger at patienten bliver stresset og bange

Enestuer er vigtige for relationen mellem patient og pårørende. Enestuer forebygger at patienten bliver stresset og bange PRIVATLIV RELATIONER Enestuer er vigtige for relationen mellem patient og pårørende. Enestuer forebygger at patienten bliver stresset og bange Patienter, pårørende og personale i de palliative enheder

Læs mere

Diakonissestiftelsens Hospice

Diakonissestiftelsens Hospice Diakonissestiftelsens Hospice Smukke og hjemlige omgivelser midt i storbyen Velkommen til Diakonissestiftelsens Hospice Diakonissestiftelsens Hospice, som er en selvejende institution under Diakonissestiftelsen,

Læs mere

Information til patienter og pårørende i Neurointensivt Afsnit NIA

Information til patienter og pårørende i Neurointensivt Afsnit NIA Aarhus Universitetshospital Tlf. +45 7846 3390 Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C www.auh.dk Information til patienter og pårørende i Neurointensivt Afsnit NIA Hensigten med denne pjece Med denne pjece vil

Læs mere

Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Att. Susan Inger Schaufus ssc@regionsjaelland.dk

Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Att. Susan Inger Schaufus ssc@regionsjaelland.dk Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Att. Susan Inger Schaufus ssc@regionsjaelland.dk Kontakt adresse Hospice i Faxe V. Ivan Lilleng Bråby Bygade 12 4690 Haslev ivli@faxekommune.dk Faxe den 29. februar

Læs mere

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune Værdighedspolitik Halsnæs Kommune Forord I Halsnæs Kommune skal det være muligt at leve et værdigt liv, hele livet, også når man bliver ældre og måske får brug for hjælp. Med denne værdighedspolitik sætter

Læs mere

Politik for værdig ældrepleje

Politik for værdig ældrepleje , Politik for værdig ældrepleje Sundhed og Velfærd September 2018 Godkendt af Ældreomsorgsudvalget 7. november 2018 1 Politik for værdig ældrepleje Forord Brønderslev Kommunes Politik for Værdig Ældrepleje

Læs mere

National kortlægning af hospitalernes palliative indsats på basisniveau

National kortlægning af hospitalernes palliative indsats på basisniveau National kortlægning af hospitalernes palliative indsats på basisniveau Kære Afdelingsledelse Dette spørgeskema henvender sig til ledelserne på alle danske hospitalsafdelinger, som har patientkontakt (og

Læs mere

At der er nødvendigt opsyn med ældre i eget hjem (ekstra hjælp til svagtseende og syge i eget hjem).

At der er nødvendigt opsyn med ældre i eget hjem (ekstra hjælp til svagtseende og syge i eget hjem). Bilag 2 Opsamling fra fire Borger Arrangementer Opsamling fra Borgerworkshops om Værdighedspolitikken Nedenfor er vist de samlede input fra de fire workshop den 15., 17 og 21 marts 2016 til de fem emner,

Læs mere

Sundhedsudvalget. 21.maj Hospice Sydfyn. Marianne Horstmann Hospicechef

Sundhedsudvalget. 21.maj Hospice Sydfyn. Marianne Horstmann Hospicechef Sundhedsudvalget 21.maj 2019 Marianne Horstmann Hospicechef Hospice Sydfyn Plan for præsentationen Hospice udviklingen til nu Hospicer i Region Syddanmark Hospice Sydfyns tilblivelse Hverdagen og opgaverne

Læs mere

Beskrivelse af klinisk uddannelsessted for Sygeplejestuderende på plejecenteret Søndervang

Beskrivelse af klinisk uddannelsessted for Sygeplejestuderende på plejecenteret Søndervang 1 Beskrivelse af klinisk uddannelsessted for Sygeplejestuderende på plejecenteret Søndervang Rådhusvej 1, 4640 Faxe. Tlf. 56 76 16 00 Søndervang Kom indenfor i et moderniseret plejecenter i grønne omgivelser,

Læs mere

Natur kan lindre stress, smerter og depression

Natur kan lindre stress, smerter og depression NATUR kan lindre stress, smerter og depression fremhæves i en række undersøgelser som afgørende for lindring af stress, smerter og depression*. er et vigtigt element for patienter, pårørende og personale.

Læs mere

Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark

Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark Palliation i Danmark - status og visioner National konference, Christiansborg, 3. februar 2010 Lone de Neergaard, Sundhedsstyrelsen Palliativ indsats, WHO

Læs mere

Konference: Palliation - den døende i eget hjem (2 dage) (København)

Konference: Palliation - den døende i eget hjem (2 dage) (København) Konference: Palliation - den døende i eget hjem (2 dage) (København) Underviser Thomas Høg Nørager Hanne Heegaard Julie Kolbe Krøier Bliv klædt på til at håndtere palliativ behandling i hjemmet og ikke

Læs mere

Økonomien er i bedring. Både på landsplan, i Business Region Aarhus og i Aarhus. Alt er godt må man forstå.

Økonomien er i bedring. Både på landsplan, i Business Region Aarhus og i Aarhus. Alt er godt må man forstå. - 1 - BUDGETTALE SF, 1. BEHANDLING B2018 [Indledning] Vi er på vej ud af krisen. Sådan lød det, da regeringen for nyligt fremlagde sit forslag til finansloven for 2018 og en minister lokkede sågar med

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2019-2021 Indhold INDHOLD... 2 FORORD... 3 INDLEDNING... 4 VÆRDIGRUNDLAG... 5 VISION... 6 INDSATSOMRÅDER... 7 1. LIVSKVALITET...7 2. SELVBESTEMMELSE...8

Læs mere

Egne bemærkninger: ALVORLIG, UHELBREDELIG SYGDOM. Støttende tilbud i Struer Kommune

Egne bemærkninger: ALVORLIG, UHELBREDELIG SYGDOM. Støttende tilbud i Struer Kommune Egne bemærkninger: ALVORLIG, UHELBREDELIG SYGDOM Sundhed og Omsorg Udvikling & Administration Østergade 11 7600 Struer Tlf. 96 84 84 84 Støttende tilbud i Struer Kommune 12 April 2016 Indhold Indledning.....

Læs mere

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for ældrepleje I Norddjurs Kommune anses et værdigt ældreliv, som et liv med størst mulig selvstændighed, selvbestemmelse og livskvalitet. Den

Læs mere

Den efterfølgende tekst er således en tematiseret sammenskrivning af de to referater inklusiv fremadrettede perspektiver for PBU i Danmark.

Den efterfølgende tekst er således en tematiseret sammenskrivning af de to referater inklusiv fremadrettede perspektiver for PBU i Danmark. 15. maj 2017/MR/HT Sundhedsstyrelsens Workshop om palliation til børn, unge og deres familier den 2. maj 2017, Kulturhuset Islands Brygge - opsamling af drøftelser og mulige scenarier Indledning Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Forside og illustration: Helle Poulsen Sol, måne og stjerner bøjer sig for Josef, akvarel og tusch på papir, 2009, Kunstnergruppen Snurretoppen

Forside og illustration: Helle Poulsen Sol, måne og stjerner bøjer sig for Josef, akvarel og tusch på papir, 2009, Kunstnergruppen Snurretoppen Handicappolitik 2018 Forside og illustration: Helle Poulsen Sol, måne og stjerner bøjer sig for Josef, akvarel og tusch på papir, 2009, Kunstnergruppen Snurretoppen INDHOLD Forord Formålet med handicappolitikken

Læs mere

Familier med SMA 1. Temadag om palliativ indsats til børn og unge 25. Oktober 2017

Familier med SMA 1. Temadag om palliativ indsats til børn og unge 25. Oktober 2017 Familier med SMA 1 Temadag om palliativ indsats til børn og unge 25. Oktober 2017 Fysioterapeut PhD, Ulla Werlauff, RehabiliteringsCenter for Muskelsvind Indhold RehabiliteringsCenter for Muskelsvind Rehabilitering

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2018-2021 Indhold INDHOLD...2 FORORD...3 INDLEDNING...4 VÆRDIGRUNDLAG...5 VISION...6 INDSATSOMRÅDER...7 1. LIVSKVALITET...7 2. SELVBESTEMMELSE...8

Læs mere

INDHOLD. Nyttige links. Vedtaget i Horsens Byråd den. 23. april 2018

INDHOLD. Nyttige links. Vedtaget i Horsens Byråd den. 23. april 2018 Handicappolitik 2018 INDHOLD Forord Formålet med handicappolitikken i Horsens Kommune Målgrupper Handicapbegrebet Handicapkonventionen fra De Forenede Nationer Vision, værdier og menneskesyn Fokus o Børn,

Læs mere

Årsmøde Dansk Selskab for Pædiatrisk Fysioterapi. Projekt Familie-FOKUS Oplæg v. Bodil Kloborg og Nanna Johansen PROJEKTLEDER: BODIL KLOBORG

Årsmøde Dansk Selskab for Pædiatrisk Fysioterapi. Projekt Familie-FOKUS Oplæg v. Bodil Kloborg og Nanna Johansen PROJEKTLEDER: BODIL KLOBORG Årsmøde 2016 Dansk Selskab for Pædiatrisk Fysioterapi Projekt Familie-FOKUS Oplæg v. Bodil Kloborg og Nanna Johansen Hvordan startede det? Monofaglige og tværfaglige kompetencer, vi gerne ville have

Læs mere

Lad mig selv bestemme!!!

Lad mig selv bestemme!!! Patientens autonomi er flyttet på hospice - Hvis hospice handler om selvbestemmelse og respekt for individuelle ønsker og behov, hvorfor må patienten så ikke bestemme? Hospice Lovisenberg, onsdag den 14.

Læs mere

Projektbeskrivelse Projekt en værdig død et samskabelses- og modeludviklingsprojekt mellem en uddannelsesinstitution, et hospice og en kommune

Projektbeskrivelse Projekt en værdig død et samskabelses- og modeludviklingsprojekt mellem en uddannelsesinstitution, et hospice og en kommune Projekt en værdig død et samskabelses- og modeludviklingsprojekt mellem en uddannelsesinstitution, et hospice og en kommune //2019 Indholdsfortegnelse 1. Indledning.... 3 2. Formål, anvendelsessigte og

Læs mere

Engagement og interesse Etableret Støtteforeningen for Brædstrup Hospice hvis mål er at skabe det bedste hospice i Midt- og Østjylland.

Engagement og interesse Etableret Støtteforeningen for Brædstrup Hospice hvis mål er at skabe det bedste hospice i Midt- og Østjylland. Ansøgning sammenholdt med regionsrådets kriterier Ansøgning fra Danske Diakonhjem og Støtteforeningen for Brædstrup Hospice Kriterier for vurdering godkendt af regionsrådet 1. Redegørelse for den selvejende

Læs mere

Palliative tilbud til personer med ALS

Palliative tilbud til personer med ALS Palliative tilbud til personer med ALS Susanne Jakobsen Sygeplejerske i Øst Danmark ALS og palliation Baggrund for temadagen: 2011 og 2012 ekstra fokus på den palliative del af ALS-arbejdet i Interview

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ÆLDREPOLITIK Ældrepolitik for Norddjurs Kommune 2017-2021 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Menneskesyn og kerneværdier 4 Det gode ældreliv er at kunne selv 6 Det gode ældreliv er at bestemme selv 8 Det gode

Læs mere

Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje Fanø Kommune

Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje Fanø Kommune [Skriv tekst] Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje Fanø Kommune Indhold 1.0 Lovgrundlag... 3 2.0 Formål... 3 3.0 Hvordan søges om sygepleje?... 3 4.0 Målgruppe - Hvem kan modtage sygepleje?... 3 5.0 Indhold...

Læs mere

7. Syg eller døende i eget hjem

7. Syg eller døende i eget hjem 7. Syg eller døende i eget hjem Flere ældre og syge borgere Levealderen i Danmark er stigende, men det betyder ikke, at borgere bliver mindre syge. Det hænger blandt andet sammen med, at ældre lever længere

Læs mere

Notat. Udmøntning af midler til styrkelse af den palliative indsats

Notat. Udmøntning af midler til styrkelse af den palliative indsats Område: Sundhedsområdet Udarbejdet af: Morten Jakobsen Afdeling: Planlægning og Udvikling E-mail: Morten.Jakobsen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 09/14646 Telefon: 76631365 Dato: 26. maj 2010 Notat Udmøntning

Læs mere

Palliativ indsats på Kildevæld - et praksiseksempel på en udviklingsproces

Palliativ indsats på Kildevæld - et praksiseksempel på en udviklingsproces Palliativ indsats på Kildevæld - et praksiseksempel på en udviklingsproces Min baggrund for oplægget Ansat 9 år som leder på Kildevæld Sygeplejerske Diplomuddannelse i offentlig ledelse Arbejdet med projekt

Læs mere

BEHANDLING OG PLEJE AF SYGE BØRN I HJEMMET SKABER TRYGHED FOR BÅDE BARNET OG FAMILIEN

BEHANDLING OG PLEJE AF SYGE BØRN I HJEMMET SKABER TRYGHED FOR BÅDE BARNET OG FAMILIEN BEHANDLING OG PLEJE AF SYGE BØRN I HJEMMET SKABER TRYGHED FOR BÅDE BARNET OG FAMILIEN og fagligheden er i top Det Sundhedsfaglige Børneteam VI GØR DET LETTERE Det Sundhedsfaglige Børneteam er en landsdækkende

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering Værdighedspolitik 2016 Sundhed og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange tilbud og

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering Værdighedspolitik 2018 Sundhed, Handicap og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange

Læs mere

UDVIKLING AF PALLIATION I DANMARK Hvad er PAVI og hvad er vi optaget af for tiden?

UDVIKLING AF PALLIATION I DANMARK Hvad er PAVI og hvad er vi optaget af for tiden? UDVIKLING AF PALLIATION I DANMARK Hvad er PAVI og hvad er vi optaget af for tiden? Kontaktsygeplejersker Region Sjælland og Region Hovedstaden, Kræftens Bekæmpelse 16. november 2011 Helle Timm Centerchef

Læs mere

Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje

Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje [Skriv tekst] Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje Fanø Kommune Vedtaget i Fanø byråd den (dato) Indhold 1.0 Lovgrundlag...3 2.0 Formål...3 3.0 Hvordan søges om sygepleje?...4 4.0 Målgruppe - Hvem kan modtage

Læs mere

palliation lindrende pleje servicedeklaration

palliation lindrende pleje servicedeklaration palliation lindrende pleje servicedeklaration palliation - lindrende pleje livets slutning Det er Guldborgsund Kommunes politik, at yde en kvalificeret og koordineret indsats, til borgere med behov for

Læs mere

ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK SAMMEN MED DIG

ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK SAMMEN MED DIG ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK 2018-2022 SAMMEN MED DIG INDHOLD SIDE 4 SIDE 7 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 13 SIDE 15 SIDE 16 SIDE 17 SIDE 18 SIDE 20 SIDE 23 Indledning Derfor en værdighedspolitik Værdier Vi

Læs mere

FREDERICIA KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK VÆRDIGHEDSPOLITIK RESPEKT, LIGEVÆDIGHED, DIALOG OG SAMARBEJDE

FREDERICIA KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK VÆRDIGHEDSPOLITIK RESPEKT, LIGEVÆDIGHED, DIALOG OG SAMARBEJDE FREDERICIA KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK VÆRDIGHEDSPOLITIK RESPEKT, LIGEVÆDIGHED, DIALOG OG SAMARBEJDE VÆRDIGHEDSPOLITIKKEN 2019-2022 har fokus på syv områder Vi har haft en værdighedspolitik siden 2016. Den

Læs mere

Terminal Palliativ indsats

Terminal Palliativ indsats Terminal Palliativ indsats Connie Engelund Direktør Holmegårdsparken Kort om Holmegårdsparken En selvejende institution Driftsoverenskomst Ge. kommune 6 plejeafdelinger danner rammen om 145 beboeres liv

Læs mere

Livskvalitet ER ALTID I CENTRUM FOR DEN ÆLDRE, DE PÅRØRENDE OG PERSONALET

Livskvalitet ER ALTID I CENTRUM FOR DEN ÆLDRE, DE PÅRØRENDE OG PERSONALET Livskvalitet ER ALTID I CENTRUM FOR DEN ÆLDRE, DE PÅRØRENDE OG PERSONALET Velkommen Filskov Friplejehjem er blevet til på initiativ af lokalbefolkningen i Filskov. Efter kommunens beslutning om at lukke

Læs mere

Samlet projektbeskrivelse

Samlet projektbeskrivelse Samlet projektbeskrivelse PROJEKT: Nybygget vestdansk børne- og ungehospice STED: Strandbakken 1, 8410 Rønde KONTAKTPERSONER: Hospiceleder Dorit Simonsen mail: dorit.simonsen@hospicedjursland.dk tlf: 78

Læs mere

FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND

FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND Mine forventninger til opholdet var at prøve at blive kastet ud i en anden kultur, hvor kommunikationen foregår på engelsk. Da jeg altid har haft meget svært

Læs mere

De gamle og valgene: Hvad svarer kandidaterne?

De gamle og valgene: Hvad svarer kandidaterne? De gamle og valgene: Hvad svarer kandidaterne? Af Knud Ramian, Foreningen till Udvikling af Alderdommens muligheder Der er valg til ældreråd og kommunalbestyrelser. Befolkningen giver en bedre indsats

Læs mere

Forældre til børn med handicap

Forældre til børn med handicap Forældre til børn med handicap - vi hjælper jer på vej. Indhold Familierådgivningen, Handicapgruppen...3 Sundhedsplejerskerne...4 Tale/hørepædagogerne, PPR...5 Ergo/Fysioterapeuterne, PPR...6 Psykologerne,

Læs mere

Kræftplan III indeholder en række emner og deraf afsatte midler. I bilag ses fordelte midler.

Kræftplan III indeholder en række emner og deraf afsatte midler. I bilag ses fordelte midler. Fakta om Kræftplan III Kræftplan III indeholder en række emner og deraf afsatte midler. I bilag ses fordelte midler. Diagnostisk pakke: Der skal udarbejdes en samlet diagnostisk pakke for patienter med

Læs mere

Politik for værdig ældrepleje. Sundhed og Velfærd Maj 2016

Politik for værdig ældrepleje. Sundhed og Velfærd Maj 2016 , Politik for værdig ældrepleje Sundhed og Velfærd Maj 2016 1 Politik for værdig ældrepleje Forord Formålet med Brønderslev Kommunes værdighedspolitik er at sikre, at alle ældre borgere får en værdig ældrepleje.

Læs mere

Skaboeshus, 5800 Nyborg

Skaboeshus, 5800 Nyborg Ydelsesbeskrivelser for Center for døve Pædagogisk og Sundhedsfagligt Område. Skaboeshus, 5800 Nyborg FAKTUELLE OPLYSNINGER Tilbuddets ydelser efter lov og Kontaktoplysninger Lov om Social Service 108

Læs mere