Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger"

Transkript

1 5. oktober 2009 EM 2009/82 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: a) Forslagets baggrund og formål Lovforslaget præciserer de regler, der gælder for Selvstyrets finansiering af politiske organisationer gennem tilskud. Den første landstingslov om økonomisk støtte til politisk arbejde blev vedtaget i Indtil da havde tilskud til politiske organisationer været ydet som en rammebevilling på finansloven, og udbetalt på grundlag af retningslinjer fastsat af et særligt landstingsudvalg. En del af støtten ( kr. pr. parti) var øremærket som tilskud til partisekretær. Den gældende tilskudslov er vedtaget i 2001, og efterfølgende ændret i 2003, 2005 samt Med den seneste lovændring ydes hvert parti et årligt grundbeløb på kr., hvortil kommer et supplerende beløb på kr. pr. mandat. Med den oprindelige tilskudslovs ikrafttræden i 1996 udgjorde den offentlige økonomiske støtte til politisk arbejde (eksklusive valgtilskud) godt 2,5 mio. kr., fordelt på 5 partier. Mellemliggende ændringer af lovgivningen har bragt den offentlige partistøtte op på godt 5,3 mio. kr. årligt (eksklusive valgtilskud), fordelt på 5 partier. Støtten er således mere end fordoblet i perioden Hertil kommer imidlertid en betydelig udbygning af den indirekte (ulovhjemlede) partistøtte, blandt andet i form af aflønning af partikonsulenter over budgettet for Inatsisartuts administration. Den indirekte støtte har i dag et omfang og en karakter, som er i tvivlsom overensstemmelse med tilskudsloven, og som samtidig er til hinder for, at offentligheden kan gøre sig bekendt med den samlede størrelse af den offentlige støtte til de politiske organisationer. Nærværende lovforslag har til formål dels at genskabe faste lovgivningsmæssige rammer for ydelsen af offentlige tilskud til politiske organisationer, dels at genskabe

2 den transparens i forhold til den offentlige støtte, som er en forudsætning for ydelsernes demokratiske legitimitet. Lovændringen skaber en klar retstilstand ved udtrykkeligt at opregne de indirekte tilskud, som det er tilladt Selvstyret at yde. Direkte og indirekte tilskud kan herefter ikke længere ydes, hvis ikke de har udtrykkelig hjemmel i lov. Denne ændring skønnes at være i både Inatsisartuts administrations og i partiernes interesse. Inatsisartuts administration og revisorer vil fremover have lettere ved at styre og kontrollere de administrative budgetter, fordi der ikke længere vil være risiko for, at et uventet træk fra partierne på administrationens ressourcer kan føre til merudgifter, der ligger udenfor den administrative ledelses kontrol. Partierne vil til gengæld have klare regler for, hvilke ydelser og faciliteter de kan påregne at benytte sig af uden betaling, ligesom forslaget tilgodeser hensynet til partiernes økonomiske og praktiske uafhængighed. b) Områder, hvor der i dag ydes indirekte støtte til partiadministrationerne Som nævnt, har partikonsulenter de seneste år været aflønnet over budgettet for Inatsisartuts administration. Partikonsulenterne har således formelt været ansat af Inatsisartuts administration, uden at denne dog reelt har haft instruktionsbeføjelser i forhold hertil. Det må erkendes, at denne konstruktion udgør en omgåelse af tilskudsloven, ligesom den indebærer indlysende ansættelsesretlige problemer. Også på en række andre punkter eksisterer der ikke i dag en fuldstændig adskillelse af partisekretariaternes økonomi fra Inatsisartuts budget. På enkelte områder afholdes administrationsudgifter, der direkte relaterer sig til Inatsisartuts partigrupperinger, umiddelbart over Inatsisartuts administrations budget. Inatsisartuts administration dækker f.eks. partiernes udgifter til tolkning af beslutningsforslag og ordførerindlæg. Inatsisartuts bogholderi har i praksis ikke mulighed for at vurdere, om de fremsendte fakturaer er korrekte, eller hvorvidt de opkrævede honorarer er rimelige i forhold til den leverede ydelse. Dette kan reelt kun kontrolleres af det pågældende parti, som imidlertid ikke selv afholder udgifterne, og derfor heller ikke har særlig anledning eller incitament til at føre en sådan kontrol. På samme måde fratager ordningen partierne et incitament til at nedbringe omkostningerne gennem fremsendelse af det materiale, som skal oversættes, i så god tid, at der ikke skal betales forhøjet takst (hasteopgave-takst). Også partisekretariaternes kontorhold finansieres i dag i overvejende grad direkte af Inatsisartuts administrationsbudget. 2. Forslagets hovedpunkter:

3 Forslagets formål er at sikre, at der fremover vil være en klar og veldefineret skillelinje mellem de midler, som landskassen stiller til rådighed for henholdsvis de politiske partiers arbejde og Inatsisartuts administration. Lovforslaget vil sikre denne adskillelse ved at præcisere, at såvel direkte som indirekte støtte til partierne kræver klar lovhjemmel, og at Selvstyret, og herunder Inatsisartuts administration, således ikke er berettiget til at yde sådan støtte, med mindre den fornødne lovhjemmel foreligger. Med lovforslagets afgrænsning vil der fremover ikke være hjemmel til følgende vederlagsfri ydelser til partier m.v.: Refusion eller betaling af løn til interne og eksterne tolke, konsulenter og sekretærer m.v. samt ydelse af enhver form for personalegoder, herunder forplejning til disse. Forbrug af fastnettelefoni. Elektrisk og elektronisk kontorudstyr i form af individuelle printere, kopimaskiner, mobiltelefoner, AV-udstyr, smartboards, scannere, mødetelefoner, faxmaskiner med videre. Kontormateriale såsom printer- og kopipapir, tonere, blyanter etc. Softwarelicencer, aviser og bøger. Selvstyret vil fortsat have mulighed for at yde følgende ydelser uden beregning: Benyttelse af kontor- og mødefaciliteter, der stilles til rådighed i forbindelse med Inatsisartutmedlemmers parlamentariske arbejde, herunder kontorfaciliteter i bredere forstand, såsom mindre depotrum, mindre køkkenfaciliteter, garderober, toiletter, printerrum m.v. Kontorfaciliteternes forsyning med vand, el og varme. Kontorfaciliteternes ind- og udvendige bygningsvedligehold. Kontorrengøring. Kontorernes basale tekniske infrastruktur i form af internet- og telefonstik mv. Udgifter til kontorernes internetkommunikation, såfremt ydelsen ligger inden for nærmere fastlagte økonomiske eller tekniske rammer. Support af bestemte standard edb-systemer, såfremt de er koblet på Selvstyrets edb-netværk og opfylder de til enhver tid værende standarder for Selvstyrets kommunikationsog sikkerhedsløsninger. Standardkontormøblement, billeder, tavler, hårde hvidevarer, køkkenmaskiner, service og bestik, m.v. kan i princippet stilles vederlagsfrit til rådighed som en del af kontorfaciliteterne, men der forventes truffet aftale med partierne om, at møblering etc. af kontorer, mødelokaler og øvrige faciliteter fremover varetages af partierne for egen regning.

4 Lovforslaget indebærer desuden en forhøjelse af partitilskuddene som kompensation for de merudgifter, der følger af forslaget. Der er ved beregningen heraf taget højde for den forventede aftale vedr. eget ansvar for møblering af kontorer og mødelokaler m.v. Offentligheden har via Landskassens regnskab og via Inatsisartuts årsberetning hidtil haft en vis indsigt i anvendelsen af de af lovforslaget omfattede midler. Offentlighedens fortsatte indsigt i anvendelsen af midlerne søges sikret ved, at Inatsisartuts Formandskab offentliggør indsendte regnskaber over forbrug af tilskudsmidler. 3. Økonomiske og administrative konsekvenser for Grønlands Selvstyre: 3.1 Økonomiske konsekvenser Lovforslaget er samlet set neutralt for Landskassen. Der vil imidlertid ske overflytning af budgetmidler på kr fra hovedkonto Inatsisartut til hovedkonto Tilskud til politisk arbejde. Beløbet er opgjort som et tilnærmet gennemsnit af udgifterne ved de med lovforslaget forbundne opgaver igennem de seneste 4 år. Dog er den andel af de hidtidige udgifter, som ikke vedrører lønninger, forinden beregningen reduceret med 10 % m.h.p. at indarbejde Landstingets beslutning ved EM08 om en reduktion af Landstingets driftsudgifter. Hermed sikres en ligelig fordeling af den af Landstinget vedtagne besparelse. Som en konsekvens af lovforslaget vil ansættelse og afskedigelse samt løn- og personaleadministration af partiadministrativt personale, så som partikonsulenter, overgå til de politiske partier som rette arbejdsgiver. Det påhviler partierne selv at bringe de hermed fornødne kontrakter m.v. i orden. Alle udgifter til partiadministrativt personale, herunder partikonsulenter, vil med lovens ikrafttræden overgå til partierne selv. Dette indbefatter også udgifter til f.eks. fratrædelsesrejser og bohaveflytning for allerede ansat personale. Et beløb, svarende til partisekretariaternes hidtidige lønudgifter, overføres ved overdragelsen af denne opgave fra Inatsisartuts hovedkonto til hovedkontoen for partitilskud, således at ændringen holdes udgiftsneutral for partierne. Dette beløb indgår i det i foregående afsnit anførte samlede beløb til overførsel. Lovforslaget hindrer ikke, at kontormøblement m.v. som hidtil kan stilles vederlagsfrit til rådighed sammen med kontorfaciliteterne. I praksis forventes dog indgået en aftale med partierne om, at møblering af kontorer, mødelokaler og øvrige faciliteter fremover varetages af partierne for egen regning. Møblement, som hidtil er stillet til rådighed for partierne, er opført på Inatsisartuts administrations inventarlister og vil fortsat være Inatsisartuts ejendom. Fremtidig vedligeholdelse og nyanskaffelser skal finansieres af partierne.

5 3.2 Administrative konsekvenser Lovforslaget medfører en række administrative lettelser for Inatsisartuts administration, som i dag varetager løbende opgaver i forbindelse med partikonsulenters løn- og ansættelsesforhold, partiernes tolkeudgifter, ansøgninger om udgifter af driftsmæssig karakter, f.eks. møbler, kontorudstyr og inventar, ITudstyr m.m. Lovforslaget vil medføre en tilsvarende praktisk lettelse af partisekretariaternes arbejde. Inatsisartuts partier har i dag kun et begrænset antal bolignumre til rådighed hos de offentlige boligselskaber. Såfremt forslaget vedtages må der imidlertid forventes en forøgelse af partiernes eget personale. Det vil derfor kunne blive nødvendigt, at der efter forhandlinger med et eller flere offentlige boligselskaber afsættes et forøget antal bolignumre til partiernes medarbejdere. 4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet: Forslaget har ingen konsekvenser for erhvervslivet. 5. Miljø- og naturmæssige konsekvenser: Forslaget har ingen miljø- og naturmæssige konsekvenser. 6. Administrative konsekvenser for borgerne: Forslaget har ingen konsekvenser for borgerne. 7. Andre væsentlige konsekvenser: Forslaget har ingen andre væsentlige konsekvenser. 8. Forholdet til Rigsfællesskabet og Selvstyre: Forslaget har ingen konsekvenser for Rigsfællesskabet og Selvstyre. 9. Høring af myndigheder og organisationer: Forslaget er ikke sendt i offentlig høring, da det ikke medfører konsekvenser for borgerne eller erhvervslivet.

6 Bemærkninger til forslagets enkelte bestemmelser Til 1 Til nr. 1. Ad tilskudslovens 1, stk. 4. Bestemmelsen er ny og præciserer, at landstingslov om økonomisk tilskud til politisk arbejde gør udtømmende op med den økonomiske støtte, som Grønlands Selvstyre må yde til partier, kandidatforbund eller enkeltkandidater. Grønlands Selvstyre omfatter både Naalakkersuisut og Inatsisartut samt disses administrationer. Præciseringen forventes kun at få praktisk betydning for afgrænsningen mellem Inatsisartuts administration og partiernes sekretariater, hvor der i dag i et vist omfang afholdes udgifter, som kan karakteriseres som indirekte støtte. Bestemmelsen fastslår, at direkte eller indirekte støtte kun må ydes af Selvstyret ved udtrykkelig hjemmel i lovgivningen, herunder landstingslovens øvrige bestemmelser samt anden lovgivning, så som Vederlagsloven. Budgethjemmel eller kutyme vil ikke være tilstrækkelig. Foruden direkte økonomisk tilskud vedrører bestemmelsen også enhver indirekte økonomisk begunstigelse, så som fordelagtige lån og garantier, samt gratis eller kunstigt lavt prissatte ydelser, aktiver og brugsrettigheder. Bestemmelsen er derimod ikke til hinder for, at partierne kan modtage varer eller ydelser til markedspriser gennem Inatsisartuts administration. For eksempel kan det aftales, at Inatsisartuts leverandører regelmæssigt forsyner partikontorerne med kopipapir, såfremt Inatsisartuts udgifter herved fuldt ud dækkes af det pågældende parti. Det er heller ikke i strid med bestemmelsen, at partierne opnår en forholdsmæssig andel i rabatter, der kan opnås gennem fællesindkøb af f.eks. elektronisk udstyr sammen med administrationen. Af lovforslaget følger, at f.eks. ordførerindlæg og medlemsforslag fremover skal oversættes for et partis egen regning. Dette ændrer ikke ved partiernes forpligtelse til at sikre den rettidige oversættelse af sådanne dokumenter til Inatsisartuts brug. Inatsisartuts administration forestår fortsat oversættelsen af udvalgsbetænkninger, også for så vidt angår eventuelle mindretalsudtalelser fra et parti. Ønsker et parti, at partiets egne tolke skal stå for oversættelsen af en mindretalsudtalelse, dækkes udgiften hertil dog af partiet selv.

7 Ad tilskudslovens 1, stk. 5. Bestemmelsen er ny og indeholder en undtagelse fra stk. 4, som bevirker, at Selvstyret vederlagsfrit kan stille kontor- og mødefaciliteter med videre til rådighed til brug for Inatsisartutmedlemmers parlamentariske arbejde. Dermed er det muligt at opretholde den praksis, at Inatsisartutmedlemmer og deres partiadministrative personale kan benytte et antal kontorer på partigangen i tilknytning til Inatsisartuts faciliteter, uden der skal opkræves betaling herfor. Udtrykket med videre skal forstås som et forbehold for vederlagsfri adgang til andre former for lokaler, der på tilsvarende måde som mødelokaler hører med til begrebet kontorfaciliteter i bredere forstand. Dette gælder navnlig for mindre depotrum, mindre køkkenfaciliteter, garderober, toiletter, printerrum m.v. Der vil alene kunne gives adgang til sådanne faciliteter i det omfang adgangen ikke medfører særskilte udgifter for Inatsisartuts administration. Kontorfaciliteter, som stilles til rådighed efter denne bestemmelse, kan benyttes frit af partierne til andre partipolitiske formål end det umiddelbare parlamentariske arbejde i forbindelse med Inatsisartutsamlinger og udvalgsaktiviteter. Bestemmelsen indebærer ikke et retskrav på, at Selvstyret skal stille lokaler til rådighed i et bestemt omfang eller i bestemte bygninger eller på bestemte etager. Det er ved loven forudsat, at den hidtidige praksis på området kan fortsætte, og at en udvidelse fra det nuværende niveau kun kan komme på tale, hvis det er sagligt begrundet i Inatsisartuts forhold, navnlig fordi det parlamentariske arbejde øges i et omfang, der gør det nødvendigt at øge kontorarealet for at sikre Inatsisartutmedlemmerne en fortsat tilfredsstillende betjening. En sådan udvidelse vil alene kunne komme på tale efter en forudgående aftale med Naalakkersuisuts centraladministration, som i givet fald vil skulle opgive eksisterende kontorfaciliteter. De kontorlokaler, som Inatisisartut stiller til rådighed for partier m.v., skal ud fra et ligebehandlingsprincip fordeles forholdsmæssigt på alle partier, kandidatforbund og enkeltkandidater, dog således, at der kan sikres et minimumniveau af hensyn til de mindste grupperinger samt enkeltkandidaterne. Den vederlagsfri brug af kontor- og mødefaciliteter kan som hidtil udstrækkes til vederlagsfri adgang til vand, el og varme i lokaliteterne, samt det ind- og udvendige bygningsvedligehold. På samme måde behøver administrationen ikke at beregne udgifter for kontorrengøring eller den basale tekniske infrastruktur i form af internetog telefonstik. Driftsudgifter til kommunikationslinjer (internet, fastnettelefoni) kan ligeledes være omfattet af kriteriet vederlagsfri brug af kontor- og mødefaciliteter med videre, såfremt ydelsen liggerinden for rammerne af, hvad der kan tænkes at være indeholdt i en fastprisaftale ved leje af kontorfaciliteter i f.eks. et kontorhotel. Ud fra dette kriterium kan internetadgang stilles til rådighed gratis, hvis forbruget har ingen eller

8 kun uvæsentlig betydning for Selvstyrets udgifter på området. Fastnettelefoni vil som udgangspunkt falde udenfor, hvad der kan ydes gratis, da der normalt sker forbrugsafhængig afregning af ikke uvæsentlig størrelse. Kontormøblement, billeder, tavler, hårde hvidevarer, køkkenmaskiner, service og bestik, m.v. kan ifølge lovforslaget i princippet følge vederlagsfrit med kontorfaciliteterne, men der forventes truffet aftale med partierne om, at møblering etc. af kontorer, mødelokaler og øvrige faciliteter fremover varetages af partierne for egen regning. Uden for begrebet kontor- og mødefaciliteter med videre falder som udgangspunkt elektrisk og elektronisk udstyr i form af individuelle printere, individuelle og fælles kopimaskiner, bærbare computere, mobiltelefoner, AV-udstyr, smartboards, faxmaskiner med videre. Det samme gælder forbrugsmateriale så som printer- og kopipapir, tonere, blyanter etc., samt endvidere softwarelicencer, aviser og bøger. Af praktiske hensyn vil standard kontor-pc, bærbar pc og netværksprintere til brug for de enkelte medlemmer af Inatisartut fortsat anses som faldende inden for begrebet kontor- og mødefaciliteter med videre. Dette skyldes, at det vurderes som værende til fordel for det parlamentariske arbejde som helhed, at Inatsisartuts medlemmer er koblet op på et fælles standardnetværk, med den driftsmæssige sikkerhed og stabilitet der følger heraf, hvilket tilsiger, at der bør kunne tilsikres en systemmæssig standardisering og anti-virus sikring af udstyret uden løbende forbrug af væsentlige IT ressourcer. Udgifter til support af Inatsisartutmedlemmernes standard kontor-pc og netværksprintere vil således fortsat skulle afholdes af Inatsisartuts administration. Inatsisartuts administration vil fortsat have mulighed for at fastlægge praktiske retningslinjer for udstyrets anvendelse og begrænse adgangen hertil, f.eks. i tilfælde af misbrug. I det omfang, at Inatsisartutmedlemmerne og det partiadministrative personale kobles på Selvstyrets edb-netværk, gør nogle særlige forhold sig gældende. Selvstyret opretholder særlige standarder for kommunikationsløsninger og sikkerhedspolitik for computere, der er tilsluttet netværket. Der vil således være standardløsninger for bestemte software- og kommunikationsløsninger, så som styresystem, sikkerhedsprogrammer, mail, sagsbehandlingssystem og anden kontorsoftware. I det omfang, at partierne vælger disse standardløsninger, kan administrationen yde vederlagsfri bistand til installation, vedligeholdelse og anden support af både hardware- og softwaresystemer som en del af kontorfaciliteternes infrastruktur. Der vil derimod ikke kunne ydes vederlagsfri service til ikkestandardiserede løsninger. På partigangen er der i dag etableret fælles kopirum til brug for Inatsisartuts medlemmer og partisekretariater. Med lovforslaget vil Inatsisartuts administration ikke længere varetage driften af disse kopirum, herunder udgifterne til forbrugsvarer så som tonere og kopipapir. Udgifterne til driften af kopirum overgår herefter til de politiske partier. Partierne har efter eget skøn og behov mulighed for at indgå praktiske samarbejdsaftaler om drift og support af kopirum med Inatsisartuts administration eller med eksterne leverandører. Den praktiske betydning af kopirum

9 forventes at falde i de kommende år grundet overgang til ren elektronisk kommunikation og omdeling. Bestemmelsen giver ikke noget parti eller Inatsisartutmedlem nye retskrav på at modtage ydelser. Til nr. 2 og 3. Bestemmelsen forhøjer de beløb, som der ydes partierne, kandidatforbund og enkeltkandidater i henholdsvis grundtilskud og mandattilskud med kr., henholdsvis kr. forhøjelsen sker for at kompensere partierne for merudgifter, som lovændringen påfører dem, jf. lovforslagets almindelige bemærkninger. Til nr. 4. Bestemmelsen er ny. Offentligheden har via Landskassens regnskab og via Inatsisartuts årsberetning hidtil haft en vis indsigt i anvendelsen af de midler, som nu foreslås overført fra Inatsisartuts administration til partierne. Offentligheden har imidlertid hidtil ikke haft formel adgang til indsigt i de politiske partiers økonomi. Med overførslen opstår der således en risiko for, at offentlighedens informationsadgang begrænses i fh.t. det i dag gældende niveau. Dette anses for uhensigtsmæssigt. For at undgå dette problem foreslås det i nærværende bestemmelse, at Inatsisartuts Formandskab pålægges at offentliggøre indsendte regnskaber for anvendelsen af udbetalte tilskudsmidler. Såfremt et parti vælger at indsende partiets samlede årsregnskab vil dette således blive offentliggjort. Et parti kan dog nøjes med at indsende et regnskab, der alene omfatter det offentlige tilskud. Offentliggørelse kan f.eks. ske via Inatsisartuts hjemmeside. Til nr. 5, 6 og 7. Ændringerne bringer landstingslovens terminologi i overensstemmelse med terminologien i lov nr. 473 af 12. juni 2009 om Grønlands Selvstyre. Til 2 Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2010, det vil sige ved starten af det kommende finansår.

BETÆNKNING. afgivet af. Lovudvalget. vedrørende

BETÆNKNING. afgivet af. Lovudvalget. vedrørende BETÆNKNING afgivet af Lovudvalget vedrørende EM 2017/122: Forslag til: Inatsisartutlov nr. XX af XX. XXX 2017 om ændring af landstingslov om økonomisk tilskud til politisk arbejde. (Tilskudsforhøjelse)

Læs mere

Landstingslov om økonomisk tilskud til politisk arbejde. Landstingslov nr. 1 af 31. maj 2001 om økonomisk tilskud til politisk arbejde

Landstingslov om økonomisk tilskud til politisk arbejde. Landstingslov nr. 1 af 31. maj 2001 om økonomisk tilskud til politisk arbejde Landstingslov om økonomisk tilskud til politisk arbejde September 2015 Landstingslov nr. 1 af 31. maj 2001 om økonomisk tilskud til politisk arbejde med de ændringer, som er en følge af Landstingslov nr.

Læs mere

Bemærkninger til forslaget

Bemærkninger til forslaget Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Tidspresset under Inatsisartutsamlingerne har i de senere år været stigende, ikke mindst under efterårssamlingerne. Dette vanskeliggør

Læs mere

Bemærkninger til forslag til Landstingslov om Ligestillingsrådet. Almindelige bemærkninger.

Bemærkninger til forslag til Landstingslov om Ligestillingsrådet. Almindelige bemærkninger. 30. marts 1998 FM 1998/18 Bemærkninger til forslag til Landstingslov om Ligestillingsrådet. Almindelige bemærkninger. På nuværende tidspunkt findes et Ligestillingsudvalg. Det er nedsat af Grønlands Landsting

Læs mere

27. januar 2015 FM 2015/149. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

27. januar 2015 FM 2015/149. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 27. januar 2015 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Hensigten med ændringsforslaget er at implementere 3 konkrete ændringsønsker fra Formandskabet for Inatsisartut : 1)

Læs mere

11. oktober 2017 EM 2017/123. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

11. oktober 2017 EM 2017/123. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 11. oktober 2017 EM 2017/123 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Formandskabet har fundet behov for at udvide adgangen til familieledsagelse i forbindelse med Inatsisartut

Læs mere

Almindelige bemærkninger

Almindelige bemærkninger FM 2001/7 Almindelige bemærkninger Den 1. januar 1996 trådte den første Landstingslov om støtte til politisk arbejde i kraft. Den blev senest ændret i forbindelse med EM 2000. Som følge af samfundsmæssige

Læs mere

Almindelige bemærkninger

Almindelige bemærkninger Almindelige bemærkninger Forslag til ændring af Landstingslov om landstinget og landsstyret indeholder 2 præciseringer af lovteksten. Dels præciseres Landstingets Revisionsudvalgs opgaver dels præciseres

Læs mere

25. februar 2016 FM 2016/25. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

25. februar 2016 FM 2016/25. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 25. februar 2016 FM 2016/25 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Dette forslag skal ses i sammenhæng med 18, stk. 3, nr. 4, i forslaget til Inatsisartutlov om kommunernes og

Læs mere

4. marts 2016 FM 2016/100. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

4. marts 2016 FM 2016/100. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 4. marts 2016 FM 2016/100 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartut vedtog under forårssamlingen 2015 et ændringsforslag til et beslutningsforslag (FM 2015/41).

Læs mere

25. januar 2008 FM 2008/12 3. august 2007 EM 2007/43. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

25. januar 2008 FM 2008/12 3. august 2007 EM 2007/43. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 25. januar 2008 FM 2008/12 3. august 2007 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Forordningsforslaget indeholder ændring af 2 bestemmelser i den gældende landstingsforordning.

Læs mere

13. november 2017 FM 2018/xx. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2018 om Grønlands Råd for Menneskerettigheder.

13. november 2017 FM 2018/xx. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2018 om Grønlands Råd for Menneskerettigheder. 13. november 2017 FM 2018/xx Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2018 om Grønlands Råd for Menneskerettigheder Kapital 1 Formål 1. Denne Inatsisartutlov har til formål at fremme og beskytte

Læs mere

16. maj 2017 FM 2017/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

16. maj 2017 FM 2017/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 16. maj 2017 FM 2017/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er udarbejdet som følge af det forslag til Inatsisartutbeslutning, som blev behandlet i og vedtaget af

Læs mere

Direktionssekretariatet. Notat Multimediebeskatning

Direktionssekretariatet. Notat Multimediebeskatning Direktionssekretariatet Notat Multimediebeskatning Indholdsfortegnelse. 1. Indledning.... 1 2. De hidtidige regler... 1 2.1. Fri telefon (ligningslovens 16, stk. 3, nr. 3)... 1 2.2. Datakommunikation m.v.

Læs mere

Ændringsforslag til forslag til Landstingslov nr. af om Grønlands Ligestillingsråd. Kapitel 1. Nedsættelse af Ligestillingsrådet.

Ændringsforslag til forslag til Landstingslov nr. af om Grønlands Ligestillingsråd. Kapitel 1. Nedsættelse af Ligestillingsrådet. 18. maj 1998 FM 1998/18-3 Ændringsforslag til forslag til Landstingslov nr. af om Grønlands Ligestillingsråd 3. behandling Kapitel 1. Nedsættelse af Ligestillingsrådet. 1. Landsstyret nedsætter et Ligestillingsråd.

Læs mere

FM 2017/132

FM 2017/132 21.04.2017 FM 2017/132 Rettelsesblad Erstatter forslag af 14.03.2017. (Der er foretaget rettelser i 10, stk. 2 samt redaktionelle ændringer jf. lovteknisk notat af 24. marts 2017 fra Bureau for Inatsisartut)

Læs mere

10. august 2012 EM 2012/84. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

10. august 2012 EM 2012/84. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 10. august 2012 EM 2012/84 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Formålet med forslaget er at indsætte bestemmelse om gebyrer i fiskeriloven. Indføringen er reelt set ikke ny,

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger xx. august 2016 EM 2016/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er udarbejdet som følge af en Inatsisartutbeslutning på efterårssamlingen i 2015. Det blev ved

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget De almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget De almindelige bemærkninger xx.xx.2016 FM 2016/xx Bemærkninger til lovforslaget De almindelige bemærkninger 1. Indledning Departementet for Familie, Ligestilling og Sociale anliggender har under tilsyn med kommunernes forvaltning

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 24 af 18. november 2010 om folkehøjskoler

Inatsisartutlov nr. 24 af 18. november 2010 om folkehøjskoler Inatsisartutlov nr. 24 af 18. november 2010 om folkehøjskoler Formål 1. Folkehøjskolerne tilbyder elever almendannende undervisning med sigte på folkelig oplysning af bred, almen og demokratisk karakter

Læs mere

9. august EM 2011/42. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2011 om Børnetalsmand og Børneråd. Kapitel 1 Formål og anvendelsesområde

9. august EM 2011/42. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2011 om Børnetalsmand og Børneråd. Kapitel 1 Formål og anvendelsesområde 9. august Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2011 om Børnetalsmand og Børneråd. Kapitel 1 Formål og anvendelsesområde 1. Denne Inatsisartutlov har til formål at fremme børns rettigheder og interesser

Læs mere

Transportudvalget, Transportudvalget, Transportudvalget L 136 Bilag 1, L 136 A Bilag 1, L 136 B Bilag 1 Offentligt

Transportudvalget, Transportudvalget, Transportudvalget L 136 Bilag 1, L 136 A Bilag 1, L 136 B Bilag 1 Offentligt Transportudvalget, Transportudvalget, Transportudvalget 2013-14 L 136 Bilag 1, L 136 A Bilag 1, L 136 B Bilag 1 Offentligt Lovforslaget betyder også, at kommunernes incitamenter til at lade regionerne

Læs mere

14. februar 2006 VM 2006/8. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

14. februar 2006 VM 2006/8. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 14. februar 2006 VM 2006/8 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Landstingsloven om vederlag m.v. til medlemmer af Landstinget og Landsstyret m.v. blev vedtaget under EM

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven Lovforslag nr. L 78 Folketinget 2010-11 Fremsat den 17. november 2010 af Skatteministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Ægtefællerabat for multimediebeskatningen) 1

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 3. august 2006 EM 2006/35 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Landsstyremedlemmet for Familie og Justitsvæsens ændringsforslag skal skabe en klar hjemmel for bevilling

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger Xx august 2016 Bemærkninger til lovforslaget EM 2016/xx Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartut vedtog i 1993 at oprette et boligselskab til at administrere Selvstyrets udlejningsboliger. En

Læs mere

Driftsaftale mellem Svendborg Kommune og de selvejende institutioner

Driftsaftale mellem Svendborg Kommune og de selvejende institutioner Driftsaftale mellem Svendborg Kommune og de selvejende institutioner Tvedhallen Tåsingehallen Thurøhallen Skåruphallen Svendborg Idræts- og tennishal SG-hallen Svendborg Badmintonhal Svendborg Ridehus

Læs mere

18. oktober 2011 EM2011/45

18. oktober 2011 EM2011/45 R E T T E L S E S B L A D Erstatter den danske version af udvalgets betænkning dateret 17. oktober 2011 (Rettelsesbladet korrigerer forslagsstillers titel) BETÆNKNING Afgivet af Kultur-, Uddannelse-, Forskning

Læs mere

10. juni 2014 EM 2014/XX. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

10. juni 2014 EM 2014/XX. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 10. juni 2014 EM 2014/XX Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Grønland har på nuværende tidspunkt ikke en jobbank på internettet med et struktureret udbud af ledige jobs, hvor

Læs mere

Kapitel 1 Definition og formål

Kapitel 1 Definition og formål Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx om efterskoler Kapitel 1 Definition og formål 1. En efterskole er en selvejende institution, der tilbyder undervisning og samvær, hvis hovedsigte er folkelig oplysning

Læs mere

27. januar 2015 FM 2015/150. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

27. januar 2015 FM 2015/150. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 27. januar 2015 FM 2015/150 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Hensigten med ændringsforslaget er at forenkle orlovsreglerne for Inatsisartut s medlemmer i vederlagslovens

Læs mere

Kapitel l Repræsentation

Kapitel l Repræsentation Forskrift for Inatsisartutformandens repræsentationsmodtagelse af gaver. og rejseudgifter, frigoder og I medfør af 19 i landstingslov nr. 22 af 18. december 2003 om vederlag m.v. til medlemmer af Landstinget

Læs mere

De Europæiske Fællesskabers Tidende C 406/33

De Europæiske Fællesskabers Tidende C 406/33 C 406/33 BERETNING om regnskab for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer (Luxembourg) for regnskabsåret, der afsluttedes pr. 31. december 1997, med centrets svar (98/C 406/06) 1.1. Denne

Læs mere

20. september 2017 EM 2017/90. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

20. september 2017 EM 2017/90. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 20. september 2017 EM 2017/90 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er udarbejdet som følge af den Inatsisartutbeslutning, som blev vedtaget som EM 2015/120 på efterårssamlingen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om ændring af lov om institutioner for erhvervsrettet

Forslag. Lov om ændring af lov om ændring af lov om institutioner for erhvervsrettet Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 121 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag til Lov om ændring af lov om ændring af lov om institutioner for erhvervsrettet

Læs mere

Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Solgaven

Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Solgaven Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Solgaven Nærværende driftsoverenskomst vedrører driften af den selvejende institution Solgaven, Skovbakken 126, 3520 Farum. Solgaven

Læs mere

3. juli 2014 EM 2014/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget

3. juli 2014 EM 2014/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget 3. juli 2014 EM 2014/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger til forslaget 1. Indledning Med vedtagelsen af landstingsforordning nr. 3 af 31. maj 2001 om boligsikring i lejeboliger har

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 25. september 2009 EM 2009/92 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Baggrunden for forordningsforslaget I forbindelse med Strukturudvalgets betænkning blev pædagogisk-psykologisk

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 25. januar 2007 FM 2007/32 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets baggrund: Med nærværende forslag tages der højde for de ændringer af lovtitler med videre, som er sket

Læs mere

28. november 2013 FM 2014/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

28. november 2013 FM 2014/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 28. november 2013 FM 2014/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er udarbejdet som følge af en Inatsisartutbeslutning på efterårssamlingen i 2013. Det blev besluttet,

Læs mere

Selvforvaltningsaftale med Tune- og Karlslundehallerne

Selvforvaltningsaftale med Tune- og Karlslundehallerne Selvforvaltningsaftale med Tune- og Karlslundehallerne Pkt. Gældende aftale: Forslag fra ny aftale: Bemærkninger til forslagene: Tekst med sort: Bemærkninger til Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 3.

Læs mere

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER Beretning om TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER 2008 Afgivet af Civilstyrelsen i april 2008 - 2 - Reglerne Som led i implementeringen af reformen vedrørende blandt andet fri proces og retshjælp, der er

Læs mere

Bilag til soc. udv. møde den 7 / pkt. 07_04. KB , pkt 27

Bilag til soc. udv. møde den 7 / pkt. 07_04. KB , pkt 27 Aftale om kommunalt fællesskab på tandreguleringsområdet mellem Albertslund kommune, Brøndby kommune, Glostrup kommune, Hvidovre kommune, Ishøj kommune, Tårnby kommune og Vallensbæk kommune kaldet Tandreguleringsklinikken

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 17. marts 2006 FM 2006/21 Bemærkninger til forordningsforslaget 1. Baggrunden for forordningsforslaget Almindelige bemærkninger Landstingsforordning nr. 6 af 14. november 2004, der trådte i kraft den 1.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov for Grønland om visse spil

Forslag. Lov om ændring af lov for Grønland om visse spil 2016/1 LSF 84 (Gældende) Udskriftsdato: 20. december 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 16-0741503 Fremsat den 16. november 2016 af skatteministeren (Karsten Lauritzen)

Læs mere

FM 2019/19. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

FM 2019/19. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 30-01-2019 FM 2019/19 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget har dels til formål at bringe den grønlandske og den danske version af Inatsisartutlovens 6 i overensstemmelse

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 20. december 2005 VM 2006/13 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Det nuværende regelgrundlag for udøvelse af havnemyndighed er 1 i Hjemmestyrets bekendtgørelse

Læs mere

overføres til Styrelsen for Forskning og Uddannelse. Forslaget medfører ikke merudgifter i finansåret.

overføres til Styrelsen for Forskning og Uddannelse. Forslaget medfører ikke merudgifter i finansåret. Aktstykke nr. 114 Folketinget 2018-19 Afgjort den 4. april 2019 114 Kulturministeriet. København, den 27. marts 2019. a Kulturministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at opgaver hidtil varetaget

Læs mere

Driftsaftale. mellem. Faxe Kommune. den selvejende institution Haslev-Hallerne

Driftsaftale. mellem. Faxe Kommune. den selvejende institution Haslev-Hallerne Driftsaftale mellem Faxe Kommune og den selvejende institution Haslev-Hallerne HH juli 2013 Side 1 af 7 Aftalens indhold 1 Parterne 2 Aftalen og bilag 3 Formål 4 Bygninger/lokaler mv. 5 Tildeling og fordeling

Læs mere

Driftsoverenskomst mellem den selvejende daginstitution Børnenes Kontors og Esbjerg Kommune.

Driftsoverenskomst mellem den selvejende daginstitution Børnenes Kontors og Esbjerg Kommune. Driftsoverenskomst mellem den selvejende daginstitution Børnenes Kontors og Esbjerg Kommune. Driftsoverenskomst mellem den selvejende daginstitution, Børnenes Kontors Daginstitution og Esbjerg Kommune

Læs mere

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer:

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer: [UDKAST] Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget bloktilskud for regionerne og indførelse af sanktioner for regionerne ved overskridelse af budgetterne) 1

Læs mere

Udkast til Bekendtgørelse om tilskud fra dyrevelfærdspuljen

Udkast til Bekendtgørelse om tilskud fra dyrevelfærdspuljen Udkast til Bekendtgørelse om tilskud fra dyrevelfærdspuljen I medfør af tekstanmærkning nr. 106 ad 24.21.02 til 24 på finansloven for finansåret 2018 fastsættes efter bemyndigelse i henhold til delegationsbrev

Læs mere

Almindelige bemærkninger

Almindelige bemærkninger 13. marts 2017 FM2017/27 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning nr. 7 af 5. december 2008 om arbejdstageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse fra

Læs mere

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder 1 FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 31. marts 2005 Personalejuridisk Kontor J.nr. 03-204-42 Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager

Læs mere

Genudbud og hjemtagelse af driftsopgaver vedr. IT-arbejdspladser

Genudbud og hjemtagelse af driftsopgaver vedr. IT-arbejdspladser Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 25. august 2016 Genudbud og hjemtagelse af driftsopgaver vedr. IT-arbejdspladser 1. Resume Byrådet besluttede i 2008 af outsource en række specialiserede

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland

Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland 1 Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland (Ændring som følge af gradvis forhøjelse af den grønlandske pensionsalder) 1 I lov om arbejdsskadesikring i Grønland, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed. (Ny ordning for udsendelse af ikkekommercielt tv)

Forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed. (Ny ordning for udsendelse af ikkekommercielt tv) Forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed (Ny ordning for udsendelse af ikkekommercielt tv) 1. I lov om radio- og fjernsynsvirksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 988 af 6. oktober

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om regionernes finansiering

Forslag. Lov om ændring af lov om regionernes finansiering Lovforslag nr. L 164 Folketinget 2011-12 Fremsat den 25. april 2012 af økonomi og indenrigsministeren (Margrethe Vestager) Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget

Læs mere

10. marts 2011 FM 2011/19 (EM 2010/48) BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Forretningsordenen. vedrørende

10. marts 2011 FM 2011/19 (EM 2010/48) BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Forretningsordenen. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Forretningsordenen vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx 2011 om ændring af landstingslov om vederlag til medlemmer af landstinget og landsstyret m.v.

Læs mere

Notat AARHUS UNIVERSITET. Notat vedr. de forskningsunderstøttende midler (tidl. annuum), Institut for Klinisk Medicin

Notat AARHUS UNIVERSITET. Notat vedr. de forskningsunderstøttende midler (tidl. annuum), Institut for Klinisk Medicin Modtagere: afdelingsbestyrere og professorsekretærer Notat Notat vedr. de forskningsunderstøttende midler (tidl. annuum), Institut for Klinisk Medicin For at understøtte afdelingernes drift tildeles afdelingerne

Læs mere

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder 1 FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 4. maj 2005 Personalejuridisk Kontor J.nr. 03-204-42 Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager

Læs mere

Bekendtgørelse om egnsteatre

Bekendtgørelse om egnsteatre Bekendtgørelse om egnsteatre I medfør af 15 a, stk. 9, 15 b, stk. 2, og 15 c, stk. 3, i lov om teater, jf. lovbekendtgørelse nr. 1003 af 29. november 2003, som senest ændret ved lov nr. 460 af 23. maj

Læs mere

Kapitel 1. Anvendelsesområde

Kapitel 1. Anvendelsesområde Inatsisartutlov nr. 9 af 3. juni 2015 om havne Kapitel 1 Anvendelsesområde 1. Anlæg og drift af havne med tilhørende landanlæg, med undtagelse af de i 2 nævnte havne med tilhørende landanlæg, der anvendes

Læs mere

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Ballerup Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven.

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Ballerup Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven. 1 Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Ballerup Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven. 1 Formål Formålet med folkeoplysende voksenundervisning er med udgangspunkt i undervisningen,

Læs mere

17. oktober 2011 EM2011/41 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke

17. oktober 2011 EM2011/41 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke 17. oktober 2011 BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende forslag til Inatsisartutlov om fordeling af midler fra visse spil. (Medlem af Naalakkersuisut for Familie,

Læs mere

11. august 2016 EM 2016/23. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

11. august 2016 EM 2016/23. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 11. august 2016 EM 2016/23 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er udarbejdet som følge af det forslag til Inatsisartutbeslutning, der blev 1. behandlet af Inatsisartut

Læs mere

EM 2018/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

EM 2018/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 18-06-2018 EM 2018/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartutlov om kommunernes og Grønlands Selvstyres budgetter og regnskaber (budget- og regnskabsloven) trådte

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Fremsat den xx. december 2015 af beskæftigelsesministeren (Jørn Neergaard Larsen) Forslag til Lov om ophævelse af lov om barselsudligning for selvstændigt erhvervsdrivende Lov nr. 596 af 12. juni 2013

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi 2011/1 LSF 89 (Gældende) Udskriftsdato: 25. april 2019 Ministerium: Ministeriet for Ligestilling og Kirke Journalnummer: Ministeriet for Ligestilling og Kirke, j.nr. 16362/12 Fremsat den 22. februar 2012

Læs mere

Bilag 3. Krav til regnskaber mv.

Bilag 3. Krav til regnskaber mv. Bilag 3 Krav til regnskaber mv. Indholdsfortegnelse 1. PLIGT TIL AT UDARBEJDE SÆRSKILTE REGNSKABER... 3 2. UDVEKSLING AF YDELSER MELLEM AKTIVITETER... 3 3. OMKOSTNINGSFORDELING... 3 4. INDTÆGTSFORDELING...

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansårene

Forslag. Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansårene Lovforslag nr. L 3 Folketinget 2014-15 Fremsat den 7. oktober 2014 af finansministeren (Bjarne Corydon) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner

Læs mere

Landstingslov om vederlag m.v. til medlemmer af Inatsisartut og Naalakkersuisut m.v.

Landstingslov om vederlag m.v. til medlemmer af Inatsisartut og Naalakkersuisut m.v. Landstingslov om vederlag m.v. til medlemmer af Inatsisartut og Naalakkersuisut m.v. Marts 2015 Landstingslov nr. 22 af 18. december 2003 om vederlag m.v. til medlemmer af Landstinget og Landsstyret m.v.

Læs mere

Den selvejende daginstitution Dragebakken (Holbæk Fritidscenter)

Den selvejende daginstitution Dragebakken (Holbæk Fritidscenter) Driftsoverenskomst Mellem Holbæk Kommune 0899 Kommuneservice (herefter kaldet Holbæk Kommune) og Den selvejende daginstitution Dragebakken (Holbæk Fritidscenter) Mellemvang 27 4300 Holbæk Cvr. nr. 24191982

Læs mere

Indstilling. Ændring til privat børnepasning efter Frit valg-ordningen. Til Århus Byråd Via Magistraten. Magistratens 1. Afdeling

Indstilling. Ændring til privat børnepasning efter Frit valg-ordningen. Til Århus Byråd Via Magistraten. Magistratens 1. Afdeling Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Magistratens 1. Afdeling Den 14. oktober 2005 Århus Kommune Børn og Unge-afdelingen Magistratens 1. Afdeling Ændring til privat børnepasning efter Frit valg-ordningen

Læs mere

Driftsaftale. mellem. Faxe Kommune. den selvejende institution Faxe Hallerne

Driftsaftale. mellem. Faxe Kommune. den selvejende institution Faxe Hallerne Driftsaftale mellem Faxe Kommune og den selvejende institution Faxe Hallerne FH juli 2013 Side 1 af 7 Aftalens indhold 1 Parterne 2 Aftalen og bilag 3 Formål 4 Bygninger/lokaler mv. 5 Tildeling og fordeling

Læs mere

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER Beretning om TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER 2013 Afgivet af Civilstyrelsen i maj 2013 Reglerne Som led i implementeringen af reformen vedrørende blandt andet fri proces og retshjælp, der er vedtaget

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om lån til betaling af ejendomsskatter

Forslag til Lov om ændring af lov om lån til betaling af ejendomsskatter Kommunaludvalget 2010-11 KOU alm. del Bilag 4 Offentligt Forslag til Lov om ændring af lov om lån til betaling af ejendomsskatter (Renteforhøjelse) I lov om lån til betaling af ejendomsskatter, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014.

Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014. Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014. Notat vedrørende tilskud til private og kommunale Nærværende notat beskriver følgende: 1. Tilskud til private

Læs mere

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER Beretning om TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER 2011 Afgivet af Civilstyrelsen i maj 2011 - 2 - Reglerne Som led i implementeringen af reformen vedrørende blandt andet fri proces og retshjælp, der er

Læs mere

2009/1 LSF 61 (Gældende) Udskriftsdato: 15. marts Fremsat den 11. november 2009 af kulturministeren (Carina Christensen) Forslag.

2009/1 LSF 61 (Gældende) Udskriftsdato: 15. marts Fremsat den 11. november 2009 af kulturministeren (Carina Christensen) Forslag. 2009/1 LSF 61 (Gældende) Udskriftsdato: 15. marts 2017 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturministeriet, j.nr. 2004-24647-22. Fremsat den 11. november 2009 af kulturministeren (Carina Christensen)

Læs mere

Der indgås følgende driftsaftale mellem Faaborg-Midtfyn Kommune og Faaborg Museum, som er en selvejende institution.

Der indgås følgende driftsaftale mellem Faaborg-Midtfyn Kommune og Faaborg Museum, som er en selvejende institution. DRIFTSAFTALE Der indgås følgende driftsaftale mellem Faaborg-Midtfyn Kommune og Faaborg Museum, som er en selvejende institution. Faaborg Museum er underlagt den til enhver tid gældende museumslov samt

Læs mere

Orienteringsskrivelse om ændring af lov om social service (merudgiftsydelse og øget fleksibilitet ved pasning af nærtstående

Orienteringsskrivelse om ændring af lov om social service (merudgiftsydelse og øget fleksibilitet ved pasning af nærtstående Til samtlige kommunalbestyrelser Ministeren Holmens Kanal 22 1060 København K Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail vfm@vfm.dk www.vfm.dk Orienteringsskrivelse om ændring af lov om social service (merudgiftsydelse

Læs mere

rejseudbyderens konkurs m.v.) Til 1

rejseudbyderens konkurs m.v.) Til 1 Ændringsforslag stillet den [xx]. februar 2015 Ændringsforslag Til 2. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om en rejsegarantifond (dækning af tab ved køb af flyrejser i tilfælde af rejseudbyderens

Læs mere

5. juni 2012 EM 2012/xx. Forslag til: Inatsisartutlov nr. X af XX.XXXX om ligestilling af mænd og kvinder. Kapitel 1 Lovens formål

5. juni 2012 EM 2012/xx. Forslag til: Inatsisartutlov nr. X af XX.XXXX om ligestilling af mænd og kvinder. Kapitel 1 Lovens formål 5. juni 2012 EM 2012/xx Forslag til: Inatsisartutlov nr. X af XX.XXXX om ligestilling af mænd og kvinder Kapitel 1 Lovens formål Formål og anvendelsesområde 1. Loven har til formål at fremme ligestilling

Læs mere

Forslag. Forslag til lov om private fællesveje

Forslag. Forslag til lov om private fællesveje Lov nr. 1537 af 21. december 2010 om private fællesveje Fremsat den 5. november 2010 af transportministeren (Hans Christian Schmidt) Forslag til Forslag til lov om private fællesveje Kapitel 16 Ikrafttræden

Læs mere

UDKAST. I 8 indsættes som stk. 2:

UDKAST. I 8 indsættes som stk. 2: UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om Lønmodtagernes Garantifond (overdragelse af krav til Lønmodtagernes Garantifond ved tvivl om virksomhedsoverdragelse forud for konkurs m.v.) 1 I lov om Lønmodtagernes

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om bemyndigelse til opsigelse af. dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem. henholdsvis Frankrig og Spanien

Forslag. Lov om ændring af lov om bemyndigelse til opsigelse af. dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem. henholdsvis Frankrig og Spanien Lovforslag nr. L 125 Folketinget 2008-09 Fremsat den 4. februar 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om bemyndigelse til opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster

Læs mere

Forslag. Lov om forlængelse af økonomiprotokollatet for almen praksis

Forslag. Lov om forlængelse af økonomiprotokollatet for almen praksis Lovforslag nr. L 209 Folketinget 2016-17 Fremsat den 3. maj 2017 af sundhedsministeren (Karen Ellemann, fg.) Forslag til Lov om forlængelse af økonomiprotokollatet for almen praksis 1. Økonomiprotokollat

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. Lovforslag nr. L 131 Folketinget 2017-18 Fremsat den 25. januar 2018 af undervisningsministeren (Merete Riisager) Forslag til Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. (Permanent tilskudsmodel

Læs mere

GRØNLANDS SELVSTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2011

GRØNLANDS SELVSTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2011 AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2011 Bloktilskuddet til kommunerne i 2011 bliver på 741.037.000 kr. Bloktilskuddet bliver derved 48,3 mio. kr. mindre end i 2010. Det fremgår af bilag

Læs mere

Aftale om etablering af. Et fælles Ungdommens Uddannelsesvejledningscenter. Gentofte, Gladsaxe, Herlev, Lyngby-Taarbæk, Søllerød og Værløse kommuner

Aftale om etablering af. Et fælles Ungdommens Uddannelsesvejledningscenter. Gentofte, Gladsaxe, Herlev, Lyngby-Taarbæk, Søllerød og Værløse kommuner Aftale om etablering af Et fælles Ungdommens Uddannelsesvejledningscenter i Gentofte, Gladsaxe, Herlev, Lyngby-Taarbæk, Søllerød og Værløse kommuner UU-Nord Kommunalbestyrelserne i Gentofte, Gladsaxe,

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til landstingsforordning om folkeskolen. Fremsat af landsstyret til trediebehandlingen.

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til landstingsforordning om folkeskolen. Fremsat af landsstyret til trediebehandlingen. 13. maj 2002 FM 2002/29 Æ n d r i n g s f o r s l a g til Forslag til landstingsforordning om folkeskolen. Fremsat af landsstyret til trediebehandlingen. Til 1 1. Paragraffen affattes således: " 1. Folkeskolen

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. (Permanent tilskudsmodel for inklusion på frie grundskoler)

Forslag til Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. (Permanent tilskudsmodel for inklusion på frie grundskoler) Undervisningsministeriet December 2017 UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. (Permanent tilskudsmodel for inklusion på frie grundskoler) 1 I lov om friskoler

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger Den xx. xxx 2017 EM 2017/XX Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget har til hensigt at sikre, at husstande hvor den ene ægtefælle eller samlever afgår ved døden, eller

Læs mere

9. december 2016 FM2017/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

9. december 2016 FM2017/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 9. december 2016 FM2017/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning om revalidering er fra 2001 og senest ændret i 2006. Der pågår i øjeblikket en række

Læs mere

3. Godkendelse af regnskab 2005 og anmodning om overførsel af overskydende midler fra 2005 til 2006 J.nr. BOR 10/2006

3. Godkendelse af regnskab 2005 og anmodning om overførsel af overskydende midler fra 2005 til 2006 J.nr. BOR 10/2006 INDSTILLING 3. Godkendelse af regnskab 2005 og anmodning om overførsel af overskydende midler fra 2005 til 2006 J.nr. BOR 10/2006 INDSTILLING Borgerrådgiveren indstiller til Borgerrådgiverudvalget, at

Læs mere

Vejledning om interne statslige overførsler og internt statsligt køb og salg af varer og tjenesteydelser tjenesteydelser i staten.

Vejledning om interne statslige overførsler og internt statsligt køb og salg af varer og tjenesteydelser tjenesteydelser i staten. Vejledning om interne statslige overførsler og internt statsligt køb og salg af varer og tjenesteydelser tjenesteydelser i staten December 2016 Indhold 1. Indledning 3 2. Interne statslige overførsler

Læs mere

Lovgrundlaget for udbetaling af tilskud til disse kandidatlister er nedenstående to love:

Lovgrundlaget for udbetaling af tilskud til disse kandidatlister er nedenstående to love: Enhed Valgenheden Sagsbehandler Emilie Stæhr Hansen Koordineret med Sagsnr. 2017-5897 Doknr. 502780 Dato 26-02-2018 Orientering til kandidatlister om tilskud efter partistøtteloven til politisk arbejde

Læs mere

1. Indledning og lovgrundlag

1. Indledning og lovgrundlag Enhed Valgenheden Sagsbehandler Emilie Stæhr Hansen Koordineret med Sagsnr. 2017-5897 Doknr. 516203 Dato 26-02-2018 Orientering til kandidatlister om tilskud efter partistøtteloven til politisk arbejde

Læs mere