SF S FINANSLOVS UDSPIL 2019 STOP FATTIGDOMMEN, STYRK VELFÆRDEN, GIV OS ALLE MERE RO PÅ OG SÆT FART PÅ DEN GRØNNE OMSTILLING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SF S FINANSLOVS UDSPIL 2019 STOP FATTIGDOMMEN, STYRK VELFÆRDEN, GIV OS ALLE MERE RO PÅ OG SÆT FART PÅ DEN GRØNNE OMSTILLING"

Transkript

1 SF S FINANSLOVS UDSPIL 2019 STOP FATTIGDOMMEN, STYRK VELFÆRDEN, GIV OS ALLE MERE RO PÅ

2 2 ORDFØRER/KONTAKT: DER ER HÅRDT BRUG FOR EN NY RETNING I DANMARK. Vi skal styrke velfærden, skrue op for de grønne ambitioner og give hinanden mere ro på. Og så skal vi sætte en effektiv stopper for den politik, der betyder, at tusindvis af børn i Danmark vokser op i fattigdom med langt dårligere chancer for et godt liv end deres kammerater. LISBETH BECH POULSEN Lisbeth.Poulsen@ft.dk SF vil med vores ændringsforslag til finansloven skabe et mere lige Danmark, hvor alle har chancen for at være med. Det må ikke være tyngden af vores pung, der afgør, om vi kan få ordentlig pleje, når vi bliver gamle, god behandling, når vi bliver syge, eller undervisning i verdensklasse, mens vi går i skole. Vores børn og unge skal have mere RO PÅ. Flere pædagoger, mindre klasser og mere tid til at udvikle sig i sit eget tempo. På samme måde skal vi gøre meget mere for at få mere ro på og dermed undgå stress både på arbejdspladser og blandt ledige. Vi skal investere i arbejdsmiljøet og give alle mulighed for en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Samtidig skal vi skrue markant op for de grønne ambitioner. Der skal være mere plads til VILD NATUR, vi skal passe bedre på vores drikkevand, og så skal vi have en overordnet strategi for klimatiltag, der vil vise vejen ikke bare herhjemme, men også internationalt. Endelig skal Danmark tage sit internationale ansvar for de flygtninge, der har allermest brug for hjælp, og igen begynde at tage imod kvoteflygtninge. Vores børn og unge skal have mere ro på. Flere pædagoger, mindre klasser og mere tid til at udvikle sig i sit eget tempo.

3 3 MIO. KR UDGIFTSFORSLAG 1. GODE NORMERINGER I DAGINSTITUTIONERNE STOP FATTIGDOMSYDELSERNE OG BØRNEFATTIGDOMMEN LOFT FOR FORÆLDREBETALING I SFO FASTE TEAMS I ÆLDREPLEJEN AFSKAF UDDANNELSESLOFTET FÆRRE BØRN I KLASSERNE BEDRE INDEKLIMA I SKOLERNE (LÅNEPULJE 200 MIO. KR.) 0 8. PLEJEPULJE TIL SYGEHUSENE ET BEDRE ARBEJDSMILJØ INDSATS MOD SOCIAL DUMPING, NETTO STOP GRØNTHØSTER PÅ UDDANNELSERNE STOP GRØNTHØSTER PÅ KULTUREN START PÅ AFVIKLING AF BRUGERBETALING PÅ TANDLÆGE OG PSYKOLOG SOCIALPSYKIATRI REEL ADGANG TIL SENIORFØRTIDSPENSION FØRTIDSPENSION UAFHÆNGIG AF PARTNERS INDTÆGT, TRIN KLIMASTRATEGI OG KLIMABISTAND EN GRØN MILLIARD - RENT VAND, MERE NATUR ETC ET ANSTÆNDIGT ANTAL KVOTEFLYGTNINGE DIVERSE ANDRE FORSLAG FINANSIERING 1. RESERVER OG PULJER SPAR PÅ KONSULENTER OG KAMMERADVOKATEN RETFÆRDIG SKAT PÅ FORMUE, RENTER OG AKTIEUDBYTTE PROGRESSIV ARVEAFGIFT RYGNING SKAL VÆRE DYRERE - 50 KR. FOR EN PAKKE CIGARETTER BEDRE BALANCE MELLEM FRI- OG FOLKESKOLER UFORBRUGTE MIDLER FRA 2018 TIL GRØN MILLIARD I ALT FINANSIERING OVERSKUD 910 BELØB ER EFTER TILBAGELØB OG ADFÆRD. OVERSKUDDET MEDGÅR TIL AT FINANSIERE YDERLIGERE INITIATIVER I 2020 OG SENERE.

4 4 1. GODE NORMERINGER I DAGINSTITUTIONERNE Der skal højst være 3 vuggestuebørn eller 6 børnehavebørn for hver voksen i daginstitutionerne. Dette krav ønsker SF at indfase over 4 år. I har regeringen foreslået bedre normeringer i institutioner med mange børn fra udsatte familier, hvilket er et udmærket sted at starte. Der er dog brug for at gå videre og SF vil afsætte 600 mio. kr. udover de cirka 225 mio. kr. regeringen afsætter. 2. STOP FOR FATTIGDOMSYDELSERNE, DER SKABER BØRNEFATTIGDOM Fattigdom i bare et enkelt år kan skade et barn for livet. Det er dybt uansvarligt med regeringens fattigdomsydelser, der i høj grad rammer netop børn og har betydet en fordobling af børnefattigdomme. Derfor skal kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen og integrationsydelsen afskaffes. Det vil med Finansministeriets beregningsforudsætninger koste mio. kr. i LOFT FOR FORÆLDREBETALING I SFO SFO-taksterne er i dag så høje, at det kan få forældre til ikke at lade deres børn gå i SFO. I modsætning til hvad der gælder for vuggestue og børnehave er der ikke noget takstloft på SFO. SF ønsker et takstloft på 40 pct. Det foreslås indfaset over 3 år og vil koste ca. 185 mio. kr. i FASTE TEAMS I ÆLDREPLEJEN I mange kommuner er antallet af ansatte i ældreplejen skåret ind til benet. Det medfører, at der er en omfattende brug af vikarer, og at man er nødt til alt for ofte at sende nye ansigter ud til modtagerne af hjemmehjælp. Der er brug for, at alle kommuner indfører faste teams i hjemmeplejen. Det kræver en opnormering, så man kun sjældent får brug for vikarer. Det skønnes at en opnormering på i gennemsnit 10 pct. vil være nok. Udgiften hertil er 1 mia. kr./år. 5. AFSKAF UDDANNELSESLOFTET Uddannelsesloftet forhindrer i mange situationer unge og andre i at tage den uddannelse, som de har fundet ud af er den rigtige for dem. Det har også ført til spekulation i, at man ikke færdiggør sin uddannelse, fordi bordet så fanger. Det er på høje tid at afskaffe uddannelsesloftet. Det vil med finansministeriets forudsætninger koste [476] mio. kr. i 2019, hvilket efter alt at dømme er for højt sat Der skal højst være 3 vuggestuebørn eller 6 børnehavebørn for hver voksen i daginstitutionerne.

5 5 6. FÆRRE BØRN I KLASSERNE - KLASSE- LOFT PÅ 24 ELEVER I FOLKESKOLEN Der bliver proppet mange børn i ind i klasserne i folkeskolen. Der er brug for et loft, der sikrer, at der højest starter 24 børn i de nye 0. klasser fremover. Udgiften til i 2019 være på ca. 50 mio. kr. 7. BEDRE INDEKLIMA I SKOLERNE Alt for mange folkeskoler er præget af et dårligt indeklima. Det påvirker evnen til at lære negativt, og det betyder flere sygedage både for elever og lærere. Der vil være store gevinster, også økonomisk, ved et bedre indeklima. SF har sammen med Dansk Byggeri foreslået, at der afsættes en lånepulje på 200 mio. kr./år i 4 år til bedre indeklima i folkeskolen. Puljen er ud over anlægsrammen. 8. PLEJEPULJE TIL SYGEHUSENE Sygehusene er under pres. Det rammer patienterne, skaber stress og øger sygefraværet. SF ønsker, at der afsættes 200 mio. kr. til mere plejepersonale, herunder rekruttering. For beløbet kan ansættes ca. 400 ekstra. 9. ET BEDRE ARBEJDSMILJØ Siden år 2000 er bevillingen til Arbejdstilsynet faldet stærkt. Antal tilsynsbesøg er faldet fra over i 2008 under i 2016 ligesom antal reaktioner ved overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen er faldet fra godt i 2008 til under i Samtidig er andelen af lønmodtagere, der lider af muskel-skeletbesvær steget med næsten 15 pct. fra 2012 til 2016, mens andelen psykisk belastede lønmodtagere er steget med næsten 17 pct. 1 Arbejdstilsynet skal derfor tilføres 100 mio. kr. i SOCIAL DUMPING/FÆLLES MYN- DIGHEDSINDSATS Den fælles myndighedsindsats mellem Arbejdstilsynet, SKAT og politiet til bekæmpelse af social dumping spiller en afgørende rolle i kampen for et godt arbejdsmarked. Den blev indført i 2012, og har været en succes både for dem, som ønsker et fair arbejdsmarked og for statskassen. Alene i er der indkrævet 576 mio. kr. til statskassen. 2 Desværre er bevillingerne til indsatsen skrumpet, og efter 2019 er der ikke flere midler, så indsatsen er udfaset i Der skal afsættes 12 mio. kr./år i 2019, og derefter 92 mio. kr./år til en permanent indsats. Det skønnes, at der vil blive skabt merindtægter på ca. det dobbelte. 1. Jfr. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø om Arbejdsmiljø og Helbred i Danmark Beløbet er cirka dobbelt så stort som det indsatsen har kostet. Sygehusene er under pres. Det rammer patienterne, skaber stress og øger sygefraværet.

6 6 11. ANNULLERING AF HOVEDLØSE GRØNTHØSTERBESPARELSER PÅ UDDAN- NELSERNE. Vores uddannelser er for vigtige til vilkårlige nedskæringer, og det er netop hvad det såkaldte omprioriteringsbidrag på 2 pct. om året er. Nedskæringerne skal stoppe nu, og ikke om mange år! Det skønnes at koste 767 mio. kr. i ANNULLERING AF GRØNTHØSTERBE- SPARELSER PÅ KULTUR Regeringen har det åbenbart dårligt med at kulturen skal skæres ned med 2 pct. om året. Dog ikke så dårligt, at de stopper nedskæringerne i stedet for tilfører de 100 mio. kr. om året i 4 år. Det vil føre til lidt flere penge til kulturen i 2019 (ca. 15 mio. kr.), men færre penge i 2020 og frem. Grønthøsteren må stoppe på kulturområdet. I 2019 vil det koste ca. 75 mio. kr. 13. PÅBEGYNDT AFVIKLING AF BRUGER- BETALING PÅ PSYKOLOG OG TANDLÆGE De fleste offentlige sundhedsydelser er gratis. Det er et godt princip, for det giver alle mulighed for at gå til læge, blive indlagt på sygehus etc. på lige vilkår. Men der er en række markante undtagelser, herunder tandlæge og psykolog. SF ønsker at afvikle brugerbetalingen i sundhedsvæsenet. Det koster mange penge, og kommer til at tage tid. SF foreslår, at der afsættes ¼ mia. kr. i 2019 foreløbigt stigende til 1 mia. kr. i 2022 til formålet. Konkret skal pengene gå til at forebyggende tandpleje gøres gratis for flest muligt; til gratis eller billig psykologhjælp til flere; og til bedre muligheder for gratis tandpleje og psykologhjælp til socialt udsatte. Disse initiativer til i vidt omfang give positive afledte effekter på samfundsøkonomien. 14. SOCIALPSYKIATRI Når man er færdigbehandlet i psykiatrien, står socialpsykiatrien for den helhedsorienterede og rehabiliterende indsats. Denne indsats er under pres som følge af kommunernes stramme økonomi. Der er grundlæggende brug for at øge rammebevillingerne til socialpsykiatrien. Den lider under ikke at kunne gå fagligt i dybden og arbejde mere intenst med borgerne, fordi personalet hele tiden skal løbe hurtigere. Der er brug for mere ro, kontakt og nærvær. SF foreslår, at der optages forhandlinger med KL om en styrkelse af socialpsykiatrien, og at der foreløbig afsættes 100 mio. kr. til dette formål i SF ønsker at afvikle brugerbetalingen i sundhedsvæsenet.

7 7 15. REEL ADGANG TIL SENIORFØRTIDSPENSION Mennesker, som er nedslidte af et langt liv på arbejdsmarkedet, skal have mulighed for en værdig tilbagetrækning. Den seniorførtidspension som blev indført i 2011 har vist sig at være helt utilstrækkelig kun 865 borgere har fået den indtil videre, selvom der var skønnet modtagere i SF mener, at skal personer med under 5 år til folkepensionsalderen skal have ret til seniorførtidspension, såfremt de ikke kan arbejde i mindst 7,5 timer/uge i et fleksjob. Forslaget vil være forbundet med meget små ekstraudgifter, og der er som nævnt disponeret med modtagere et tal som næppe nås selv med SF s forslag. Som sikkerhed afsætter SF 50 mio. kr. 16. FØRTIDSPENSION SKAL IKKE AFHÆNGE AF ÆGTEFÆLLE/SAMLEVERS INDKOMST I dag aftrappes førtidspensionen hvis ens ægtefælle eller samlever har en normal arbejdsindkomst. Det betyder, at par hvor den ene er på førtidspension typisk stilles økonomisk betydelig ringere end par, hvor begge er i arbejde. Denne afhængighed af partnerens indkomst foreslå afskaffet gradvist ved, at den minimumsindkomst, hvor aftrapningen sætter ind hæves i en række år indtil afhængigheden er helt afskaffet. Det skønnes fuldt indfaset at koste 900 mio. kr. 3 I 2019 afsættes 100 mio. kr. til en start. 17. BREMS DEN GLOBALE OPVARMNING Der er brug for en forstærket indsats for at bremse udledningen af drivhusgasser. Derfor er der brug for en ambitiøs klimastrategi især i forhold til transport og landbrug. Men det er langt fra nok at gøre noget i Danmark, når fx et land som Indien bygger kulkraftværker på stribe. SF ønsker, at der afsættes 1 mia. kr. til en klimastrategi i Danmark og 300 mio. kr. til øget klimabistand. 18. EN GRØN MILLIARD RYD OP! Der er brug for en kraftig indsats for at rydde op i en række miljøproblemer og for at skabe mere natur. Det gælder oprydning i gamle giftdepoter som Cheminova, Grindstedværker og Collstrup-grundene; sikring af grundvandet ved at stoppe brug af pesticider nær drikkevandsboringer; og skabe mere plads til naturen i form af skovrejsning og natur i landbrug, byer og ved veje. 19. ET ANSTÆNDIGT ANTAL KVOTEFLYGT- NINGE Det er for ringe, at et rigt og velfungerende land som Danmark ikke tager kvoteflygtninge. Danmark tog i mange år 500 kvoteflygtninge årligt, og det bør vi begynde på igen. På et senere tidspunkt, når og hvis EU bliver enige om en fair fordeling af flygtninge bør Danmark tage flere. 500 kvoteflygtninge vil i 2019 koste ca. 65 mio. kr PULJE TIL DIVERSE FORSLAG Af pladshensyn indeholder dette udspil ikke alle SF s ændringsforslag til finansloven for Der afsættes derfor 750 mio. kr. til en række andre forslag, såsom efteruddannelse, grønt nationalregnskab, cykelpulje etc. 3. Skøn på baggrund af *Svar på spørgsmål nr. 12 (SOU Alm. Del) af 10. november *Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 343 (Alm. del) af 18. maj. I svaret er lagt til grund at kvoteflygtninge er i Danmark fra 1. januar; her regnes med ca. halv udgift fordi det antages de kommer til landet fordelt over året.

8 8 FINANSIERING Følgende forslag finansierer SF s finanslovsudspil: 1. RESERVER OG PULJER Der er afsat en række reserver på regeringens finanslovsforslag. En del af disse reserver medgår til finansiering af dette udspil. Det drejer sig om forhandlingspuljen; puljen til regeringsinitiativer; den grønne pulje (som modsvares af SF s forslag om penge til klima og grøn omstilling ovenfor); en del af satspuljemidlerne (50% af forslag 12 og forslag 15) samt en del af puljen til erhvervslettelser. I alt mio. kr. 2. SPAR PÅ KONSULENTER OG KAMMERAD- VOKATEN Staten brugte i ,4 mia. kr. på konsulenter. Resultatet svarer langt fra altid til den store udgift. En del rapporter er ganske enkelt overflødige eller fejlbehæftede, og mange opgaver kunne med fordel være løst in house af ansatte, hvorved staten også ville bevare ekspertisen. Det samme gælder Kammeradvokatens juridiske rådgivning, som endvidere er voldsom dyr (selv for advokatbistand) og i 2017 udgjorde 458 mio. kr. Der kan spares mindst ½ mia. kr. på løsningen af disse opgaver. 3. RETFÆRDIG SKAT PÅ FORMUE, RENTER OG AKTIEUDBYTTE Uligheden stiger i Danmark og det skyldes i høj grad kombinationen af skæv formuefordeling og en skat på formueafkast som for topskatteydere er lavere end skatten på arbejde. SF ønsker, at indføre en formueskat på ½ pct. på nettoformue over 5 mio. kr. samt at topskatteydere skal betale samme indkomstskat af renteindtægter og aktieudbytter som af arbejdsløn. Disse forslag vil tilsammen give indtægter på ca. 2,2 mia. kr. om året. 4. PROGRESSIV ARVESKAT En lille del af danskerne modtager store arvebeløb, undertiden svarende til mange års arbejdsindtægt. De kan godt bidrage mere til fællesskabet. Derfor foreslår SF en ekstra arveafgift 15 pct. på arv over 2 mio. kr. Til gengæld friholdes arv på under ½ mio. kr. fra boafgift. Dette forslag vil samlet set indbringe 550 mio. kr. Endvidere ønsker SF at afskaffe rabatten på arveafgiften for rige virksomhedsarvinger, hvilket i 2019 giver 900 mio. kr. i indtægter. Uligheden stiger i Danmark og det skyldes i høj grad kombinationen af skæv formuefordeling og en skat på formueafkast som for topskatteydere er lavere end skatten på arbejde.

9 9 5. RYGNING SKAL VÆRE DYRERE Rygning af fortsat et problem, ikke mindst hos unge. En højere cigaretafgift vil bidrage til at mindske antallet af rygere. Det foreslås at sætte afgiften op med ca. 8 kr. (10 kr. med moms) for en pakke. Ifølge Skatteministeriet vil dette indbringe 680 mio. kr., når der tages højde for grænsehandel, mindre rygning etc BEDRE BALANCE MELLEM FRISKOLER OG FOLKESKOLER I dag får privatskoler og friskoler et tilskud pr. elev svarende til 76 pct. af den gennemsnitlige udgift til en folkeskoleelev. SF ønsker, at denne koblingsprocent fra skoleårets begyndelse i august 2019 sættes ned til de 71 pct., som den har været tidligere. Det vil give en besparelse på ca. 150 mio. kr. 7. UFORBRUGTE MIDLER FRA 2018 Finansministeriet forventer, at der i 2018 vil være 4,7 mia. kr. i uforbrugte midler i forhold de penge, som Folketinget har bevilliget. Dette tal vil efter alt sandsynlighed vokse frem til det endelige statsregnskab sådan har mønsteret været de forudgående år, og i 2017 endte man med uforbrugte midler på intet mindre end 12,7 mia. kr. 6 SF foreslår, at 1 mia. kr. af disse penge føres ind i en grøn fond, der finansierer den grønne milliard jf. forslag Svar på spørgsmål nr. 2 af 30. april svar/ / pdf 6. og

SF S FINANSLOVS UDSPIL 2018

SF S FINANSLOVS UDSPIL 2018 SF S FINANSLOVS UDSPIL 2018 VELFÆRD OG GRØN OMSTILLING FREMFOR SKATTELETTELSER 2 ORDFØRER/KONTAKT: VELFÆRD OG GRØN OMSTILLING FREMFOR SKATTELETTELSER SF viser her, hvordan finansloven kunne se ud, hvis

Læs mere

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025 2 ORDFØRER/KONTAKT: PIA OLSEN DYHR Pia.Olsen.Dyhr@ft.dk Frem mod 2025 vil SF investere markant mere i velfærd. Således vil SF prioritere 47 milliarder kr. mere hvert eneste år i 2025. Især skal velfærden

Læs mere

Til 10 Økonomi- og Indenrigsministeriet. Tilskud til kommuner mv.

Til 10 Økonomi- og Indenrigsministeriet. Tilskud til kommuner mv. Finansudvalget 2018-19 (Omtryk - 14-12-2018 - Beløb i ændringsforslag nr. 548 ændret) L 1 Bilag 9 Offentligt Til lovforslag nr. L 1 Folketingsåret 2018-19 Ændringsforslag stillet den 13.december 2018 Til

Læs mere

BØRNENES FINANSLOV SF S ÆNDRINGSFORSLAG TIL FINANSLOVEN 2019

BØRNENES FINANSLOV SF S ÆNDRINGSFORSLAG TIL FINANSLOVEN 2019 1 ORDFØRER/KONTAKT: SF S ÆNDRINGSFORSLAG TIL FINANSLOVEN 2019 PIA OLSEN DYHR Pia.Olsen.Dyhr@ft.dk Danskerne gav i juni det danske Folketing en klar opgave: det er tid til politisk forandring. Den ordre

Læs mere

VORES BØRN HAR BRUG FOR ET GODT FRITIDSLIV

VORES BØRN HAR BRUG FOR ET GODT FRITIDSLIV VORES BØRN HAR BRUG FOR ET GODT FRITIDSLIV 2 ORDFØRER/KONTAKT: RESUME KATALOG OVER SF S FORSLAG: 1) Loft over forældrebetalingen i SFO på 40 % 2) Minimumsnormeringer i SFO er og fritidshjem 3) Udvidelse

Læs mere

RIGERE UDEN GRÅDIGHED

RIGERE UDEN GRÅDIGHED RIGERE UDEN GRÅDIGHED ÆNDRINGSFORSLAG TIL FINANSLOVEN 2017 2 ORDFØRER: LISBETH BECH POULSEN Lisbeth.Poulsen@ft.dk 6162 5086 Med dette forslag viser SF, at det inden for de givne økonomiske rammer kan lade

Læs mere

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 PD/AH/FAA 31. august 2017 Kontakt: elanha@ft.dk HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 Indledning Den borgerlige regering vil med sit finanslovsforslag for 2018 udhule velfærden, mens pengene skal bruges

Læs mere

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? Det kunne ikke i tilstrækkelig grad betale sig at arbejde i det gamle system. Derfor er svaret ikke bare at rulle de lave ydelser tilbage. Til gengæld mener

Læs mere

Et friere, grønnere, stærkere Danmark

Et friere, grønnere, stærkere Danmark Forslag til finanslov for 2019 Et friere, grønnere, stærkere Danmark Danmark har brug for en ny retning og for politikere, der har mod og vilje til skabe de muligheder i dag, som kan være grundlag for

Læs mere

Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid. Oktober 2019

Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid. Oktober 2019 Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid Oktober 2019 Regeringens fokus: Gode tider skal gøres bedre for alle Vi vil som socialdemokratisk regering føre en fair og ansvarlig økonomisk politik.

Læs mere

DER ER RÅD TIL ET BEDRE LIV FOR DE MANGE

DER ER RÅD TIL ET BEDRE LIV FOR DE MANGE DER ER RÅD! DER ER RÅD TIL ET BEDRE LIV FOR DE MANGE Lars Løkke og politikerne på Christiansborg siger, at der ikke er råd til velfærd. Arbejdsgiverne siger, at der ikke er råd til lønforhøjelser. Medierne

Læs mere

ET EKSTRAORDINÆRT VELFÆRDSLØFT MIDLERTIDIGT VELFÆRDSBIDRAG OG STYRKET INDSATS MOD SKATTESNYD

ET EKSTRAORDINÆRT VELFÆRDSLØFT MIDLERTIDIGT VELFÆRDSBIDRAG OG STYRKET INDSATS MOD SKATTESNYD ET EKSTRAORDINÆRT VELFÆRDSLØFT MIDLERTIDIGT VELFÆRDSBIDRAG OG STYRKET INDSATS MOD SKATTESNYD 2 ORDFØRER: PIA OLSEN DYHR Pia.Olsen.Dyhr@ft.dk 3337 4426 HELT KORT: 60 MIA. TIL VELFÆRD OVER 10 ÅR SF vil afsætte

Læs mere

og arbejdspladser presses konstant af den globale Finansloven 2016 repræsenterer et afgørende konkurrence: En førsteplads i dag er kun en

og arbejdspladser presses konstant af den globale Finansloven 2016 repræsenterer et afgørende konkurrence: En førsteplads i dag er kun en Finansloven 2016 repræsenterer et afgørende valg for Danmark. Det er første finanslov, efter vores økonomi er kommet ud af den mest omfattende krise siden 1930 erne. og arbejdspladser presses konstant

Læs mere

Borgere Grundskylden fastfryses i 2016 Mindre egenbetaling på fri- og privatskoler Registreringsafgift

Borgere Grundskylden fastfryses i 2016 Mindre egenbetaling på fri- og privatskoler Registreringsafgift Borgere Grundskylden fastfryses i 2016 De danske boligejere betaler allerede mere end rigeligt i skatter og afgifter. Derfor har man en bred politisk aftale om at fastfryse ejendomsværdiskatten. Det har

Læs mere

Spørgsmål G Ifølge analysen Formuerne koncentreres i stigende. ministeren, at en sænkning af bo- og gaveafgiften. SAU L Samrådsspørgsmål F-H

Spørgsmål G Ifølge analysen Formuerne koncentreres i stigende. ministeren, at en sænkning af bo- og gaveafgiften. SAU L Samrådsspørgsmål F-H Skatteudvalget 2016-17 L 183 endeligt svar på spørgsmål 40 Offentligt 22. maj 2017 J.nr. 2017-208 Kontor: Ejendomme, boer og gæld SAU L 183 - Samrådsspørgsmål F-H - Tale til besvarelse af spørgsmål F-H

Læs mere

Er Danmark klar til flere ældre?

Er Danmark klar til flere ældre? Er Danmark klar til flere ældre? FOLKETINGSVALG 2019: ÆLDRE SAGENS ANBEFALINGER TIL DEN KOMMENDE REGERING OG FOLKETINGET 2019 Der er brug for styrket pleje og omsorg til svækkede ældre, fordi: Mange svækkede

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 5. oktober 2016 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 559 (Alm. del) af 21. september

Læs mere

Finansudvalget L 1 Bilag 10 Offentligt

Finansudvalget L 1 Bilag 10 Offentligt Finansudvalget 2017-18 L 1 Bilag 10 Offentligt Til lovforslag L 1 Folketinget 2017-18 Ændringsforslag stillet den 18. december 2017 af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og

Læs mere

Konkrete forslag til at styrke dagpengeforsikringen

Konkrete forslag til at styrke dagpengeforsikringen Oktober 2018 Konkrete forslag til at styrke dagpengeforsikringen LO har i den tekniske baggrundsrapport om dagpengesystemet dokumenteret, at dagpengenes kompensationsgrad er faldet markant i en periode,

Læs mere

Økonomien er i bedring. Både på landsplan, i Business Region Aarhus og i Aarhus. Alt er godt må man forstå.

Økonomien er i bedring. Både på landsplan, i Business Region Aarhus og i Aarhus. Alt er godt må man forstå. - 1 - BUDGETTALE SF, 1. BEHANDLING B2018 [Indledning] Vi er på vej ud af krisen. Sådan lød det, da regeringen for nyligt fremlagde sit forslag til finansloven for 2018 og en minister lokkede sågar med

Læs mere

Tale til afslutningsdebat Onsdag den 30. maj 2018

Tale til afslutningsdebat Onsdag den 30. maj 2018 Tale til afslutningsdebat Onsdag den 30. maj 2018 Tak for ordet. Nu er det her jo min første afslutningsdebat som politisk ordfører. Og jeg kan godt afsløre, at jeg har glædet mig rigtig meget til at stå

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, juni 2017 JUNI 2017 Aktuel Ældrepolitik, juni 2017 Side 2 af 6 Modregning af folkepension nu løses problemet Folketinget har vedtaget en lov, der løser problemet

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om ophævelse af varighedsbegrænsningen for udbetaling af sygedagpenge

Forslag til folketingsbeslutning om ophævelse af varighedsbegrænsningen for udbetaling af sygedagpenge 2007/2 BSF 142 (Gældende) Udskriftsdato: 4. marts 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 3. juni 2008 af Thomas Adelskov (S), Lennart Damsbo-Andersen (S), Egil Andersen (SF), Margrethe

Læs mere

Samlet set er der tale om et rigtigt godt finanslovsforslag for natur- og miljøområdet et finanslovsforslag, der peger fremad og

Samlet set er der tale om et rigtigt godt finanslovsforslag for natur- og miljøområdet et finanslovsforslag, der peger fremad og Miljø- og Planlægningsudvalget 2008-09 MPU alm. del Bilag 773 Offentligt Notat J.nr. DEP-0400-00034 2. september 2009 Talepinde til brug ved møderne med Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg og Finansudvalget

Læs mere

REGERINGEN SPARER PÅ UDDANNELSE

REGERINGEN SPARER PÅ UDDANNELSE 20. september 2004 Af Søren Jakobsen REGERINGEN SPARER PÅ UDDANNELSE Regeringen har ved flere lejligheder givet udtryk for, at uddannelse skal have høj prioritet. I forslaget til finansloven for 2005 gav

Læs mere

Bortfald af efterløn for alle under 40 år skaber råderum på 12 mia.kr. til beskæftigelsesfradrag

Bortfald af efterløn for alle under 40 år skaber råderum på 12 mia.kr. til beskæftigelsesfradrag Bortfald af efterløn for alle under 40 år skaber råderum på 12 mia.kr. til beskæftigelses Det foreslås, at efterlønnen bortfalder for alle under 40 år. Det indebærer, at efterlønnen afvikles i perioden

Læs mere

Af Morten Aastrup Økonom i LO

Af Morten Aastrup Økonom i LO ANALYSE Stort overskud på kampen mod social dumping Fredag den 24. august 2018 Det giver et stort plus for staten, når staten sætter ind over for udenlandske virksomheder, der snyder i skat. Så meget som

Læs mere

REGERINGENS FINANSLOVFORSLAG FOR 2002

REGERINGENS FINANSLOVFORSLAG FOR 2002 5. februar 2002 Af Lise Nielsen REGERINGENS FINANSLOVFORSLAG FOR 2002 Resumé: BOLIGOMRÅDET OG BYGGE- OG ANLÆGSSEKTOREN På finanslovforslaget for 2002 lægger regeringen op til væsentlige nedskæringer på

Læs mere

VÆKST FOR FREMTIDEN BEDRE OG BÆREDYGTIGE FORHOLD FOR IVÆRKSÆTTERE SAMT SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER

VÆKST FOR FREMTIDEN BEDRE OG BÆREDYGTIGE FORHOLD FOR IVÆRKSÆTTERE SAMT SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER VÆKST FOR FREMTIDEN BEDRE OG BÆREDYGTIGE FORHOLD FOR IVÆRKSÆTTERE SAMT SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER 2 ORDFØRER BEDRE MULIGHEDER OG FÆRRE BENSPÆND FOR DE SMÅ ERHVERV Vi skal skabe de bedste rammer for

Læs mere

En anstændig hjemmepleje

En anstændig hjemmepleje Enhedslistens folketingsgruppe Tel. +45 33 37 50 50 Pressetjeneste: +45 33 37 50 80 En anstændig hjemmepleje Enhedslistens forslag om hjemmehjælp til Finansloven for 2015 På trods af at kommunerne i finansloven

Læs mere

Beredskab: VLAK 2025-plan

Beredskab: VLAK 2025-plan 30. maj 2017 Beredskab: VLAK 2025-plan Dette notat opsummerer budskaber i forbindelse med lanceringen af VLAK-regeringens 2025-plan. Bilag 1 er en oversigt over elementerne i VLAK-regeringens 2025-plan.

Læs mere

RÅD TIL AT STIFTE OG VÆRE FAMILIE

RÅD TIL AT STIFTE OG VÆRE FAMILIE RÅD TIL AT STIFTE OG VÆRE FAMILIE Når man stifter familie, følger nye behov. Et samfund, der stiller sig i vejen for, at disse behov kan opfyldes, stiller sig i vejen for, at familier kan stiftes og trives.

Læs mere

Samrådsspørgsmål H Mener ministeren, at forringelser i børnechecken er foreneligt med ønsket om, at familier får flere børn og arbejder mere?

Samrådsspørgsmål H Mener ministeren, at forringelser i børnechecken er foreneligt med ønsket om, at familier får flere børn og arbejder mere? Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 65 Offentligt 26. oktober 2016 J.nr. 16-1336987 Samrådsspørgsmål G J - Tale til besvarelse af spørgsmål G J den 26. oktober 2016 Samrådsspørgsmål

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder. Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AN om social ulighed i sundhed d. 24. juni 2016

TALEPAPIR Det talte ord gælder. Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AN om social ulighed i sundhed d. 24. juni 2016 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 723 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AN om social ulighed i sundhed d. 24.

Læs mere

Danskerne stoler ikke på offentlig ældrepleje - UgebrevetA4.dk. VELFÆRDS-TVIVL Danskerne stoler ikke på offentlig ældrepleje

Danskerne stoler ikke på offentlig ældrepleje - UgebrevetA4.dk. VELFÆRDS-TVIVL Danskerne stoler ikke på offentlig ældrepleje VELFÆRDS-TVIVL Danskerne stoler ikke på offentlig ældrepleje Af Thomas Bro Sæhl @ThomasSaehl Onsdag den 29. august 2018 Blot hver fjerde af os mener, at den offentlige sektor sikrer ældre en værdig alderdom,

Læs mere

1 Midlertidige og billige boliger

1 Midlertidige og billige boliger maj 2019 Det er uacceptabelt for et rigt samfund som det danske, at antallet af hjemløse vokser. Alternativet ønsker en værdig og målrettet hjemløseindsats, der på en god og empatisk måde hjælper hjemløse

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale til brug for samråd den 16. september 2016 om nedslidning på arbejdsmarkedet

Beskæftigelsesministerens tale til brug for samråd den 16. september 2016 om nedslidning på arbejdsmarkedet Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 611 Offentligt T A L E September 2016 Beskæftigelsesministerens tale til brug for samråd den 16. september 2016 om nedslidning på arbejdsmarkedet

Læs mere

Analyse 15. januar 2012

Analyse 15. januar 2012 15. januar 01 Kontanthjælpsdebat: Da 9.600 kr. blev til 1.100 kr. Jonas Zielke Schaarup, Kraka I debatten om kontanthjælpen er tallet 9.600 kr. flere gange blevet fremhævet som den månedsløn, der skal

Læs mere

VELFÆRD, RETTIGHEDER OG GODE ARBEJDSFORHOLD

VELFÆRD, RETTIGHEDER OG GODE ARBEJDSFORHOLD ENHEDSLISTENS VELFÆRDSPAKKE 1 VELFÆRD, RETTIGHEDER OG GODE ARBEJDSFORHOLD ENHEDSLISTENS VELFÆRDSPAKKE ENHEDSLISTENS VELFÆRDSPAKKE 2 INDHOLD 3 Forord Af Pernille Skipper, politisk ordfører 4 Enhedslistens

Læs mere

Investeringer

Investeringer Investeringer I alt En god start på livet - børnehaver og vuggestuer Højst 3 børn i vuggestuen eller 6 børn i børnehaven pr. voksen Stop stordriften - en leder og forældrebestyrelse for hver institution

Læs mere

STOP HØJERE PENSIONSALDER

STOP HØJERE PENSIONSALDER STOP HØJERE PENSIONSALDER Foto: Weekend Images Inc.-iStoc GODT SENIORLIV TIL ALLE Alle skal have ret til et godt seniorliv, hvor der er kræfter og overskud. Men det bliver sværere og sværere at opnå for

Læs mere

FTF s vurdering af fornyelsen af Forebyggelsesfonden

FTF s vurdering af fornyelsen af Forebyggelsesfonden 09-0959 - SIKO - 04.11.2009 Kontakt: Signe Kofoed - siko@ftf.dk - Tlf: 3336 8844 FTF s vurdering af fornyelsen af Forebyggelsesfonden Arbejdsmiljøforligskredsen har den 4. november fordelt pengene i Forebyggelsesfonden

Læs mere

Analyse. Status på regeringens beskæftigelsesmålsætninger. 19. november Af Andreas Mølgaard og Jens Hauch

Analyse. Status på regeringens beskæftigelsesmålsætninger. 19. november Af Andreas Mølgaard og Jens Hauch Analyse 19. november 2015 Status på regeringens beskæftigelsesmålsætninger Af Andreas Mølgaard og Jens Hauch Regeringens målsætning er, at flere skal i arbejde og at færre skal være på offentlig forsørgelse.

Læs mere

Omprioriteringsbidraget ville have betydet at vi ville miste 25 mio. i bloktilskud i mio. i bloktilskud i 2018 og så fremdeles.

Omprioriteringsbidraget ville have betydet at vi ville miste 25 mio. i bloktilskud i mio. i bloktilskud i 2018 og så fremdeles. Borgmester Jesper Würtzens tale den 10. oktober 2016 2. Anden behandling af årsbudget 2017 og overslagsårene 2018-2020 for Ballerup Kommune Og i dag skal vi så endeligt vedtage budgettet for 2017. Sidste

Læs mere

FTF forslag til trepartsdrøftelser om sygefravær

FTF forslag til trepartsdrøftelser om sygefravær 08-1305 JEHO/JAKA 11.09.2008 Kontakt: Jan Kahr Frederiksen - jaka@ftf.dk eller Jette Høy - jeho@ftf.dk FTF forslag til trepartsdrøftelser om sygefravær Regeringen har indkaldt parterne til trepartsdrøftelser

Læs mere

Skattereformen i hovedpunkter.

Skattereformen i hovedpunkter. Skattereformen i hovedpunkter. Konsekvenser, beregninger, social balance Indhold Danmark i arbejde... 2 Det socialdemokratiske:... 2 Hvorfor skattereform:... 2 Udfordringen:... 2 Arbejdskraft:... 2 Flere

Læs mere

Et godt og langt arbejdsliv for alle

Et godt og langt arbejdsliv for alle August 2012 Et godt og langt arbejdsliv for alle Alle skal have mulighed for et langt og godt arbejdsliv. For at sikre det er det først og fremmest vigtigt, at arbejdspladser gør alt for at skabe et godt

Læs mere

14-11-2014. Til Økonomiudvalget. Sagsnr. 2014-0235589

14-11-2014. Til Økonomiudvalget. Sagsnr. 2014-0235589 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi og HR NOTAT Til Økonomiudvalget Orientering om Finansloven 2015 Regeringen, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten indgik den 13. november 2014

Læs mere

Budget Enhedslistens forslag til budget

Budget Enhedslistens forslag til budget Budget 2018-21 Enhedslistens forslag til budget 24. september 2017 Enhedslisten vil ikke være med til at skære mere ned på velfærden Budgetforliget blev i år uden Enhedslisten. Det borgerlige flertal lagde

Læs mere

LAD OS GØRE VERDENS BEDSTE LAND ENDNU BEDRE

LAD OS GØRE VERDENS BEDSTE LAND ENDNU BEDRE LAD OS GØRE VERDENS BEDSTE LAND ENDNU BEDRE Venstres reformer, før valget i 2011, har lagt grunden til 90 pct. af de samlede økonomiske effekter, som har sikret dansk økonomi. Og siden valget har Venstre

Læs mere

Omprioriteringsbidragets konsekvenser for erhvervsskolerne i CASES

Omprioriteringsbidragets konsekvenser for erhvervsskolerne i CASES mio. kr. Omprioriteringsbidragets konsekvenser for erhvervsskolerne i 2017-3 CASES Regeringen har i sit finanslovsudspil fastholdt og videreført omprioriteringsbidraget i 2017-20, hvilket betyder en besparelse

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd AM-AP om kræfttilfælde, forebyggelse, social. ulighed i sundhed og samfundsøkonomiske. konsekvenser af rygning

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd AM-AP om kræfttilfælde, forebyggelse, social. ulighed i sundhed og samfundsøkonomiske. konsekvenser af rygning Sundhedsudvalget 2010-11 SUU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 562 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Anledning: Samråd AM-AP om kræfttilfælde, forebyggelse, social ulighed i sundhed og samfundsøkonomiske

Læs mere

Undersøgelse af mad til daginstitutioner

Undersøgelse af mad til daginstitutioner Undersøgelse af mad til daginstitutioner Resume Regeringen har besluttet, at børn i forskolealderen, som går i daginstitution senest d. 1. januar 2010 skal have et sundt måltid mad. Dette skal leveres

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 (Det talte ord gælder talen er klausuleret indtil den påbegyndes) Kære alle sammen. Danmark er et særligt land. Vi har hinandens ryg. Solidaritet

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om annullering af planlagte besparelser i SKAT

Forslag til folketingsbeslutning om annullering af planlagte besparelser i SKAT 2016/1 BSF 104 (Gældende) Udskriftsdato: 1. juli 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 29. marts 2017 af Rune Lund (EL), Pelle Dragsted (EL) og Lisbeth Bech Poulsen (SF) Forslag til

Læs mere

Kæmp for velfærd Stop nedskæringer

Kæmp for velfærd Stop nedskæringer Kæmp for velfærd Stop nedskæringer Stop privatiseringer, bekæmp social dumping, fasthold kædeansvar og nej til ulighed Stem på liste R Kommunisterne 2 Brug for kommunister i regionerne Den 21. november

Læs mere

Børn snydt for to milliarder. Af: Mikkel Kamp

Børn snydt for to milliarder. Af: Mikkel Kamp Page 1 of 5 søg redaktion nyt job annoncer tema skriv til os print artikler leder noter opslagstavlen debat årgange 23/2008 Børn snydt for to milliarder I 2005 bevilgede regeringen to milliarder kroner

Læs mere

Aftale om ret til seniorpension for nedslidte

Aftale om ret til seniorpension for nedslidte Maj 2019 Aftale om ret til seniorpension for nedslidte Pensionsreglerne spiller en afgørende rolle for danskernes fremtid og tryghed. Med Velfærdsaftalen fra 2006 blev der udvist rettidig omhu. Principperne

Læs mere

Finanslovsforslag for konsekvenser for gymnasieuddannelserne

Finanslovsforslag for konsekvenser for gymnasieuddannelserne Finanslovsforslag for 2017 - konsekvenser for gymnasieuddannelserne Samlet skæres de gymnasiale uddannelser med mere end 535 mio. kr. hhx får herefter 70 mio. kr. tilbage De almene gymnasier skæres 400

Læs mere

Det offentlige sundhedsvæsen tilbyder stadig flere behandlinger, og efterspørgslen på sundhedsydelser stiger. Der er

Det offentlige sundhedsvæsen tilbyder stadig flere behandlinger, og efterspørgslen på sundhedsydelser stiger. Der er Oplæg til tema 1: Det offentlige sundhedsvæsen tilbyder stadig flere behandlinger, og efterspørgslen på sundhedsydelser stiger. Der er ikke penge til alt, hvad vi gerne vil have i sundhedsvæsenet. Men

Læs mere

Mange enlige forsørgere har svag økonomisk tilskyndelse til at gøre en ekstra indsats Nyt kapitel

Mange enlige forsørgere har svag økonomisk tilskyndelse til at gøre en ekstra indsats Nyt kapitel ØKONOMISK ANALYSE Mange enlige forsørgere har svag økonomisk tilskyndelse til at gøre en ekstra indsats Nyt kapitel Skatten på den sidst tjente krone marginalskatten har betydning for det økonomiske incitament

Læs mere

- Tale til besvarelse af spørgsmål V, W og X den 18. december Ministeren bedes redegøre for fordelingsprofilen

- Tale til besvarelse af spørgsmål V, W og X den 18. december Ministeren bedes redegøre for fordelingsprofilen Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 144 Offentligt 13. december 2017 J.nr. 2017-8243 Kontor: Økonomisk Politik og Analyse SAU samrådsspørgsmål V, W og X - Tale til besvarelse

Læs mere

VELFÆRD FØRST VALG TIL KOMMUNER OG REGIONER 21. NOVEMBER

VELFÆRD FØRST VALG TIL KOMMUNER OG REGIONER 21. NOVEMBER VELFÆRD FØRST VALG TIL KOMMUNER OG REGIONER 21. NOVEMBER 2017 VELFÆRD FØRST Valget den 21. november handler om vores velfærd. Et stærkt velfærdssamfund, hvor alle har lige muligheder, er ikke en selvfølge.

Læs mere

BESPARELSER PÅ UDDANNELSE I DANMARK

BESPARELSER PÅ UDDANNELSE I DANMARK 9. august 2004 Af Søren Jakobsen BESPARELSER PÅ UDDANNELSE I DANMARK I 2002 udgav regeringen sine visioner for uddannelsessystemet i Danmark med publikationen Bedre, hvor målsætningen er ambitiøs uddannelsestilbuddene

Læs mere

Ulighed i sundhed - en udfordring for den udsatte borgers retssikkerhed

Ulighed i sundhed - en udfordring for den udsatte borgers retssikkerhed Ulighed i sundhed - en udfordring for den udsatte borgers retssikkerhed Jørgen Lauridsen Center for Sundhedsøkonomisk Forskning (COHERE) Syddansk Universitet E-mail jtl@sam.sdu.dk 1 Udfordringen Danmark

Læs mere

DRIFT - ØNSKELISTEFORSLAG. Børne- og undervisningsudvalgets ønskelisteforslag Ønskelisteforslag [Hele kr.]

DRIFT - ØNSKELISTEFORSLAG. Børne- og undervisningsudvalgets ønskelisteforslag Ønskelisteforslag [Hele kr.] Børne- og undervisningsudvalgets ønskelisteforslag 2014 Nr. Ønskelisteforslag [Hele 1.000 kr.] ANLÆG: 1 Tandplejen indkøb af Digitale røgtenapparater 800 2 Pulje til It- hardware på 0-16 års området 1.500

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om en forstærket social- og integrationsmæssig indsats på skole-, dagtilbudsog boligområdet

Forslag til folketingsbeslutning om en forstærket social- og integrationsmæssig indsats på skole-, dagtilbudsog boligområdet 2008/1 BSF 171 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 3. april 2009 af Mette Frederiksen (S), Yildiz Akdogan (S), René Skau Björnsson (S), Pernille

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, NOTAT

KRITISKE ANALYSER. Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund,   NOTAT 1 KRITISKE ANALYSER Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk NOTAT KOMMUNEVALG: SRSF HAR VIDEREFØRT, JA SKÆRPET VK REGERINGENS SPAREPOLITIK OVERFOR

Læs mere

Tema 1: Hvad skal sundhedsvæsenet tilbyde?

Tema 1: Hvad skal sundhedsvæsenet tilbyde? Indledende afstemninger: Hvem er vi i salen? A. Hvad er dit køn 1. Kvinde 2. Mand 3. Kan / vil ikke svare B. Hvad er din alder 1. 6. Kan / vil ikke svare Tema 1:

Læs mere

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD Sammen om sundhed FORORD SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden. Derfor

Læs mere

Høring om lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte

Høring om lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon 3376 2000, Fax 3376 2001, www.bl.dk, email bl@bl.dk den 14. december 2015 Høring om lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte Att. Styrelsen

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget 2018-19 L 120 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt 12. december 2018 J.nr. 2018-5832 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 120 - Forslag til Lov om ændring af registreringsafgiftsloven,

Læs mere

Baggrundspapir. - Sådan er tallene blevet til. Cevea Vesterbrogade 124B, 3. Sal t.v. I 1620 København V Tlf

Baggrundspapir. - Sådan er tallene blevet til. Cevea Vesterbrogade 124B, 3. Sal t.v. I 1620 København V Tlf 1 Baggrundspapir - Sådan er tallene blevet til Indholdsfortegnelse To børn mindre i hver klasse... 2 Genåbne 100 folkeskoler... 3 500 ekstra sygeplejersker i alle 5 regioner i Danmark... 4 4.000 flere

Læs mere

3. januar Pressebriefing om tilbagetrækningsreform

3. januar Pressebriefing om tilbagetrækningsreform 3. januar 211 Pressebriefing om tilbagetrækningsreform Mål om balance på de offentlige finanser i 22 Pct. af BNP 2 1-1 -2-3 -4-5 Strukturel balance 22 Uden yderligere tiltag Pct. af BNP 21 22 23 24 2 1-1

Læs mere

Tabel 1 viser mindreprovenuet og det samfundsøkonomiske tab (alt sammen i 2018-niveau og mia. kr.).

Tabel 1 viser mindreprovenuet og det samfundsøkonomiske tab (alt sammen i 2018-niveau og mia. kr.). Denne analyse er en konsekvensberegning af Radikale Venstres forslag om at fremme grønne biler ved at stoppe salget af benzin- og dieselbiler efter 2025 og frem til da øge afgiftsrabatterne med 1 mia.kr.

Læs mere

STOP HØJERE PENSIONSALDER

STOP HØJERE PENSIONSALDER STOP HØJERE PENSIONSALDER Foto: Weekend Images Inc.-iStoc GODT SENIORLIV TIL ALLE Et flertal i Folketinget har besluttet, at pensionsalderen skal sættes op, fordi vi bliver ældre i gennemsnit! Det betyder

Læs mere

Susan Hedlund (S) politisk ordførertale 1. september 2016

Susan Hedlund (S) politisk ordførertale 1. september 2016 Susan Hedlund (S) politisk ordførertale 1. september 2016 (Det talte ord gælder) Vi hører det hele tiden København er en fantastisk by, københavnerne er et lykkeligt folkefærd, det går godt i København.

Læs mere

Brugerbetaling kan lette presset på sundhedsvæsenet

Brugerbetaling kan lette presset på sundhedsvæsenet Af chefkonsulent Mia Amalie Holstein Direkte telefon 27 28 0 89 29. november 2012 Efterspørgslen efter sundhedsydelser er stor. Det skyldes bl.a. den aldrende befolkning, et højere velstandsniveau og et

Læs mere

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden"

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af Ældre milliarden Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden" Beslutningstema Der skal tages stilling til hvilke formål Egedal Kommune vil søge de 5,9 millioner kroner, som kommunen tilbydes af

Læs mere

Det fejlskøn betyder at vi i nu står overfor en stor sparerunde. For Radikale Venstre er det vigtigt at velfærden til borgerne berøres mindst muligt!

Det fejlskøn betyder at vi i nu står overfor en stor sparerunde. For Radikale Venstre er det vigtigt at velfærden til borgerne berøres mindst muligt! Budgettale Radikale Venstre i Aarhus 2018 Den opgave vi sidder med i dag ville vi helst være fri for. Men vi er selvfølgelig klar til at tage ansvar. Det er vores ansvar som politikere at skabe balance

Læs mere

HVILKE ELEMENTER ER DER I UDSPILLET? TEMADAG OM ENERGIUDSPILLET

HVILKE ELEMENTER ER DER I UDSPILLET? TEMADAG OM ENERGIUDSPILLET HVILKE ELEMENTER ER DER I UDSPILLET? TEMADAG OM ENERGIUDSPILLET Direktør Kim Mortensen EMNER 1) Hovedlinjerne i udspillet 2) Afgifter, tilskud og puljer 3) Ophævelse af bindinger 4) Energieffektiviseringer

Læs mere

EN RØD OG GRØN REGION. Stem på Enhedslisten til Hovedstadens Regionsråd d. 21. november 2017

EN RØD OG GRØN REGION. Stem på Enhedslisten til Hovedstadens Regionsråd d. 21. november 2017 EN RØD OG GRØN REGION Stem på Enhedslisten til Hovedstadens Regionsråd d. 21. november 2017 VIDSTE DU, AT enlige med lav indkomst og kort uddannelse har størst risiko for at dø efter en hjerneblødning.

Læs mere

Brugerbetaling og tilskud Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling

Brugerbetaling og tilskud Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling Brugerbetaling og tilskud er Nr. Politikområde Bestilling 2020 2021 2020 2023 BSU 1 30 Egenbetaling af bleer i dagsinstitutioner -120.000-120.000-120.000-120.000 BSU 2a 31 Øget brugerbetaling på SFO-området

Læs mere

Enhedslistens Budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2017

Enhedslistens Budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2017 Enhedslistens Budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2017 Thyge Enevoldsen Et unødvendigt nedskæringsbudget Igen i år står vi desværre overfor et nedskæringsbudget, det er i hvert fald hvad flertallet

Læs mere

Status på 2020-planen og på målet for offentligt forbrug

Status på 2020-planen og på målet for offentligt forbrug Status på 2020-planen og på målet for offentligt forbrug Der er plads til en real offentlig forbrugsvækst på 0,7 pct. årligt fra 2014 til 2020 uden nye reformer og til samtidig at sikre balance på den

Læs mere

Generelt om den kommunale medfinansiering

Generelt om den kommunale medfinansiering Indeværende sag har til formål, at give et indblik i udviklingen indenfor den kommunale medfinansiering. Generelt om den kommunale medfinansiering Den kommunale medfinansiering af sundhedsvæsenet blev

Læs mere

ET MODERNE KONTANTHJÆLPSLOFT. Mere respekt for hårdt arbejde

ET MODERNE KONTANTHJÆLPSLOFT. Mere respekt for hårdt arbejde ET MODERNE KONTANTHJÆLPSLOFT Mere respekt for hårdt arbejde 7. juni 2015 1 Forslaget kort fortalt Vi skal passe på de svageste i vores samfund. Derfor skal vi have et veludbygget sikkerhedsnet, der fanger

Læs mere

Progressiv arveafgift kan give 2 mia. kr. til lavere skat på arbejde

Progressiv arveafgift kan give 2 mia. kr. til lavere skat på arbejde Progressiv arveafgift kan give En markant sænkning af skatten på arbejde i en skattereform kræver finansieringselementer. En mulig finansieringskilde til at lette skatten på arbejde er at indføre en progressiv

Læs mere

Effekten af milliarden bliver dog begrænset af, at den stadige reduktion af taksterne med to procent om året til omstillingsreserven (se nedenfor).

Effekten af milliarden bliver dog begrænset af, at den stadige reduktion af taksterne med to procent om året til omstillingsreserven (se nedenfor). Teknisk orientering om FFL2014 Indledning Regeringen præsenterede tirsdag den 27.08 sit finanslovsforslag for 2014 (FFL2014) Vækst og balance. Uddannelse fremstår umiddelbart som et væsentligt indsatsområde.

Læs mere

Socialpolitisk fremgang kræver investeringer. Majbrit Berlau Formand, Dansk Socialrådgiverforening

Socialpolitisk fremgang kræver investeringer. Majbrit Berlau Formand, Dansk Socialrådgiverforening Socialpolitisk fremgang kræver investeringer Majbrit Berlau Formand, Dansk Socialrådgiverforening Socialpolitikken står ved en skillevej Afviklings- og udviklingsvejen? Afviklingsvejen er brolagt med:

Læs mere

Alternativets skatteudspil

Alternativets skatteudspil #alternativskat Alternativets skatteudspil 1 Skat på finansielle transaktioner + 26 mia. kr. i 2017-2020 Alternativet vil indføre en skat på 0,1 pct. på aktie- og obligationshandler og en skat på 0,01

Læs mere

Forslag fra Michele Fejø om at forøge trivslen i de kommunale børneinstitutioner, og at nedbringe sygefraværet og personaleomsætningen

Forslag fra Michele Fejø om at forøge trivslen i de kommunale børneinstitutioner, og at nedbringe sygefraværet og personaleomsætningen Dagsordenpunkt Forslag fra Michele Fejø om at forøge trivslen i de kommunale børneinstitutioner, og at nedbringe sygefraværet og personaleomsætningen dér Beslutning Forslaget blev oversendt til behandling

Læs mere

Aftale om Forebyggelsesfonden

Aftale om Forebyggelsesfonden Aftale om Forebyggelsesfonden 421 millioner kroner til at forebygge nedslidning i 2010 Regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre er enige

Læs mere

Pengene eller livet? Kristendemokraterne

Pengene eller livet? Kristendemokraterne Pengene eller livet? Kristendemokraterne Pengene eller livet? Naturligvis skal vi have styr på økonomien, men penge er ikke alt. Økonomien skal tjene det gode liv. Kristendemokraterne vender sig mod den

Læs mere

Det gennemsnitlige driftstilskud pr. elev udgør i 2019 kr svarende til en stigning på 1,64% fra indeværende finansår.

Det gennemsnitlige driftstilskud pr. elev udgør i 2019 kr svarende til en stigning på 1,64% fra indeværende finansår. 31. august 2018 Kære medlemsskole Torsdag d. 30. august blev regeringens forslag til finanslov for 2019 offentliggjort. Af forslaget til finansloven kan vi se regeringens tanker om det tilskud, der ydes

Læs mere

Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2016

Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2016 Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2016 Radikale Venstre har fremsendt 34 ændringsforslag til budget 2016 under følgende overskrifter: Skatteforhøjelse på 0,4 % (indkomstskatten) og en

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om minimumsnormering i dagtilbud og ret til uddannelse og efteruddannelse for det pædagogiske personale

Forslag til folketingsbeslutning om minimumsnormering i dagtilbud og ret til uddannelse og efteruddannelse for det pædagogiske personale Beslutningsforslag nr. B 105 Folketinget 2010-11 Fremsat den 31. marts 2011 af Line Barfod (EL), Johanne Schmidt-Nielsen (EL), Per Clausen (EL) og Frank Aaen (EL) Forslag til folketingsbeslutning om minimumsnormering

Læs mere

Kontanthjælpsreformerne skaber flere fattige børn

Kontanthjælpsreformerne skaber flere fattige børn 1 Kontanthjælpsreformerne skaber flere fattige børn Integrationsydelsen, 225-timersreglen og kontanthjælpsloftet trådte i kraft i 2015 og 2016 og har reduceret indkomsten for nogle af landets svageste

Læs mere

Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark!

Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark! Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark! Klimajob har vi råd til at lade være? Omkring 170.000 mennesker går nu reelt arbejdsløse her i landet, heriblandt mange, som er sendt ud i meningsløs»aktivering«.

Læs mere