RESUME. Hydrologisk forundersøgelse Gjesing Mose Norddjurs Kommune LIFE14 NAT/DK/ LIFE Raised Bogs

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RESUME. Hydrologisk forundersøgelse Gjesing Mose Norddjurs Kommune LIFE14 NAT/DK/ LIFE Raised Bogs"

Transkript

1 RESUME Hydrologisk forundersøgelse Gjesing Mose Norddjurs Kommune LIFE14 NAT/DK/ LIFE Raised Bogs 3. maj 2017

2 Indledning Norddjurs Kommune har anmodet rådgivningsfirmaet Bangsgaard & Paludan ApS om at udarbejde en hydrologisk forundersøgelse af mulighederne for at hæve vandstanden i Gjesing Mose med henblik på at genoprette højmose. Dette resume er en kort sammenfatning af rapporten over resultaterne fra denne undersøgelse. Gjesing Mose indgår som en del af et større projekt i Danmark om genopretning af højmoser. Projektet støttes økonomisk af EU s LIFE program for natur og gennemføres, da højmoser er en af de mest truede naturtyper på EU-plan. En intakt højmose består øverst af levende Sphagnum, herunder ses døde Sphagnum-rester, der opbygges til tørv. Intakte højmoser hæver sig over landskabet, og tilføres derfor udelukkende vand via nedbør. Kun bestemte Sphagnum-arter er i stand til at opbygge tørv. For nuværende findes disse arter kun meget få steder i Gjesing Mose. Projektet har til formål at sikre genindvandring af gode tørvedannende Sphagnum-arter gennem en stabil vandstand året rundt. Gjesing Mose Gjesing Mose er en tidligere højmose. Tørven i højmosen er gennem 1900 tallet afgravet og området er herefter efterladt og anvendes nu visse steder til ekstensiv skovdrift og ellers til jagt. Projektområdet dækker ca. 62 ha og omgives af produktionsskov. Projektområdet fremgår af nedenstående Figur 1.

3 Figur 1: Oversigt over undersøgelsesområdet ved Gjesing Mose, Løvenholm Skov. Grundlaget for den hydrologiske forundersøgelse I løbet af vinteren 2016 / 2017 er Gjesing Mose gennemgået to gange, med henblik på at kortlægge strømningsvejene for overfladevand. Desuden er der i foråret 2016 opstillet fire automatiske vandstandsloggere, som måler grundvandstanden flere gange i døgnet. Ud over de hydrologiske feltundersøgelser foreligger der undersøgelser fra 2016 om de botaniske forhold samt om jordbundsforholdene. Den hydrologiske forundersøgelse bygger derudover på viden om de topgrafiske forhold som de fremgår af den nyeste digitale højdemodel fra 2015 samt lokalt opmålte koter i foråret Nuværende tilstand af Gjesing Mose Feltundersøgelserne viser, at Gjesing Mose rent afvandingsmæssigt kan beskrives som seks delområder (jf. Figur 2). Delområde 1 længst mod nord afvander i en grøft mod nordøst, mens delområde 2-6 afvander mod syd og gennem Gjesing Bæk helt mod sydvest.

4 Figur 2: Registrerede overfladiske strømningsveje i projektområdet. Røde tal angiver delområderne. De hydrologiske måledata fra Gjesing Mose viser, at grundvandsstanden varierer betydeligt henover året. De største udsving ses i delområde 1, hvor vandstanden fra foråret 2016 til foråret 2017 varierede med mere end 0,5 m og vandspejlet hele tiden var under terræn. I delområde 3, 4 og 6 var udsvingene mindre og op til ca. 0,35 m, hvilket sandsynligvis også er gældende for delområde 2 og 5 (hvor der ikke er opstillet vandstandsloggere). De laveste vandstande indtræder i det tidlige efterår efter sommeren, hvor fordampningen er stor og nedbøren forholdsvis beskeden. Afvandingen af Gjesing Mose foregår hovedsaglig i veldefinerede grøfter og huller i tørvebalke. De varierende vandstandsforhold betyder, at udviklingen af højmose i øjeblikket og i bedste fald går meget langsomt og der er stor sandsynlighed for, at væksten af tørvemosser slås tilbage hvert år grundet udtørring. Desuden er de nuværende vandstandsforhold årsag til, at der kun meget få steder findes gentlig

5 gode tørvedannende Sphagnum-arter. Udbredelse af højmose ønskes fremmet som led i at gennemføre Natura 2000-handleplanen for området. Dermed er der behov for at fastholde en højere og mere stabil vandstand i Gjesing Mose. Vandstanden bør være så tæt på terrænoverfladen som muligt hele året. Højere og mere stabil vandstand Udgangspunktet for den hydrologiske forundersøgelse har derfor været, at analysere mulighederne for at fremme udviklingen af højmose ved en vandspejlsstigning på henholdsvis 0,25 m og 0,50 m. Det har været en vigtig forudsætning, at undgå at begrænse de fremtidige muligheder for produktionsskov og færdsel på arealer, der grænser op til projektområdet. Bilag 11 og 12 i den hydrologiske undersøgelse (og her gengivet som bilag 3 og 4) viser muligheden for retablering af højmose ved en vandstandshævning på hhv. 0,25 og 0,5 m. De indledende undersøgelser af de nuværende vandstande i grøfter samt af terrænforholdene peger på, at der kan genskabes størst muligt areal med højmose samtidig med at der tages bedst muligt hensyn til skovdriften, hvis de to vandhævningsscenarier kombineres. Således vil der i delområde 1 være behov for en vandstandsstigning på mellem 0,6 m og 0,85 m. I delområde 2 og 3 vil en forøgelse af vandspejlet 0,5 m være tilstrækkeligt, mens en øgning på 0,25 vil være nok i delområde 4, 5 og 6 i forhold til de laveste målte vandspejle om efteråret. Vandstanden kan øges med simple tiltag Hovedparten af de foreslåede tiltag, der skal sikre den højere vandstand, er forholdsvis simple og består at træskots eller små stemmeværker (se Figur 3). Fordelen ved stemmeværker er, at overløbskanten kan justeres, hvis der viser sig behov herfor. Derudover foreslås brug af kunststofmembran, som indbygges i den lave tørvebalk mellem delområde 3 og 4. Projektforslagene er vist på kortet i bilag 2.

6 Figur 3: Simpelt træstemmeværk i den genoprettede højmose i Sølsted Mose. Stemmebrædderne isættes metalslidsken på den lodrette kant af vandsluget til den ønskede overfaldskote. Anbefaling til forøgelse af vandstanden Det anbefales ikke at hæve vandstanden lige meget i alle delområder. Den samlede anbefaling for øget vandstand omfatter således følgende: Delområde 1 Vandstanden øges i den nordlige del af området med 0,6 m og i den centrale del med 0,85 m ved at indbygge to skots i hovedgrøften. Det kan overvejes, om dræning af de vestlige moseflader skal bremses med bunding (sammenpresning af tørven under terrænoverfladen). Delområde 2 Vandstanden øges med 0,5 m ved indbygning af stemmeværk i den sydvestlige hovedgrøft. Delområde 3 Vandstanden øges med 0,5 m ved indbygning af stemmeværk i den sydlig hovedgrøft og ved indbygning af en vandstandsende membran i den sydlige tørvebalk. Delområde 4, 5 og 6 Vandstanden øges med 0,25 ved etablering af stemmeværk i Gjesing Bæk. Derudover udføres mindre opstemninger mellem delområde 5 (Pot Sø) og delområde 6. Konsekvenser af den højere vandstand De anbefalede tiltag får betydning for udbredelse af det terrænnære vandspejl i projektområdet og dermed for muligheden for vækst og fastholdelse af de rigtige (gode tørvedannende) Sphagnummosser. Ved den valgte løsningsmodel vil projektet begrænse muligheden for produktionsskov inden for ca. 0,5 ha. Udbredelsen af det terrænnære vandspejl Under de nuværende forhold dækker det terrænnære vandspejl ca. 7,2 ha (jf. bilag 1) inkl. søfladerne. Ved gennemførsel af ovenstående projektforslag vil det terrænnære vandspejl øges til en udbredelse på ca. 15,5 ha (jf. bilag 2) inkl. søfladerne. Forbedrede muligheder for vækst af tørvemosser Under de nuværende forhold skønnes tørvemosser, at kunne vokse inden for et areal på maksimalt 9,5 ha. Ved gennemførsel af ovenstående projektforslag vil arealet, hvor tørvemosserne kan vokse, øges til ca. 22,4 ha (bilag 3 og bilag 4) og den nuværende mulighed for vækst af tørvedannende tørvemosser vil blive bedre.

7 I arealopgørelsen indgår ikke de åbne vandflader. Ca. 0,5 ha af det påvirkede areal er beliggende uden for den foreløbige projektgrænse og vil berøre produktionsskov. Rydning af træer og påvirkning af produktionsskov I Danmark er naturlige højmoser næsten træfrie. Træer i områder, der skal udvikles mod højmose, medvirker til at forstyrre vandbalancen pga. øget fordampning og derudover skygger træerne for tørvemosserne. Rydning af træer skal ske varsomt, for at begrænse behovet for opfølgende rydninger, hvis træerne skyder igen. Inden for projektgrænsen foreslås derfor overvejende rydning af nåletræ, mens rydning af birk foreslås i meget mindre omfang. Samlet set foreslås rydningerne at omfatte ca. 11 ha. En lille del af rydningsarealet er beliggende i produktionsskoven, der grænser op til delområde 6. I alt påvirkes som nævnt ca. 0,5 ha af produktionsskoven (nåletræ), som foreslås ryddet. Afvanding af arealet på 0,5 ha med produktionsskov vurderes ikke at kunne sikres gennem etablering af nye afvandingsgrøfter pga. ringe terrænfald. Adgangsveje Adgangsveje i periferien af delområde 6 og i forhold til højdedraget imellem delområde 2 og 3 vil blive påvirket af den højere vandstand. Det foreslås, at flytte vejene til lidt højere terræn eller alternativt, at hæve vejene med stabilt grus. Den endelige løsning og omfanget heraf skal belyses nærmere i detailprojekteringen. Bilag 1. Vandflader under nuværende forhold (svarer til bilag 7 i den hydrologiske forundersøgelse)

8 Bilag 2. Hovedforslag: Tekniske ændringer og udbredelse af terrænnært vandspejl

9

10 Bilag 3. Potentiale for udvikling af højmose ved vandstandsforøgelse på 0,25 m (i delområde 1 på 0,6 m) (svarer til bilag 11 i den hydrologiske forundersøgelse)

11 Bilag 4. Potentiale for udvikling af højmose ved vandstandsforøgelse på 0,5 m (i delområde 1 på 0,85 m) (svarer til bilag 11 i den hydrologiske forundersøgelse)

Aktion A2 - ekspertpanel Besigtigelsesnotat. Delprojekt: Hønning Mose Delprojekt nummer: 9 SAC: DK009X179 Besigtigelsesdato: 8.

Aktion A2 - ekspertpanel Besigtigelsesnotat. Delprojekt: Hønning Mose Delprojekt nummer: 9 SAC: DK009X179 Besigtigelsesdato: 8. 26. februar 2016 LIFE14 NAT/DK/000012 Tønder Kommune Sags id.: 01.05.00-P20-23-15 Aktion A2 - ekspertpanel Besigtigelsesnotat Delprojekt: Hønning Mose Delprojekt nummer: 9 SAC: DK009X179 Besigtigelsesdato:

Læs mere

Aktion A2 - ekspertpanel Besigtigelsesnotat. Delprojekt: Kongens Mose Delprojekt nummer: 10 SAC: DK009X061 Besigtigelsesdato: 8.

Aktion A2 - ekspertpanel Besigtigelsesnotat. Delprojekt: Kongens Mose Delprojekt nummer: 10 SAC: DK009X061 Besigtigelsesdato: 8. 28. januar 2016 LIFE14 NAT/DK/000012 Tønder Kommune Sags id.: 01.05.00-P20-23-15 Aktion A2 - ekspertpanel Besigtigelsesnotat Delprojekt: Kongens Mose Delprojekt nummer: 10 SAC: DK009X061 Besigtigelsesdato:

Læs mere

Hydrologisk forundersøgelse Gjesing Mose Norddjurs Kommune LIFE14 NAT/DK/ LIFE Raised Bogs

Hydrologisk forundersøgelse Gjesing Mose Norddjurs Kommune LIFE14 NAT/DK/ LIFE Raised Bogs Gjesing Mose Norddjurs Kommune LIFE14 NAT/DK/000012 LIFE Raised Bogs April 2017 Hydrologisk forundersøgelse Gjesing Mose Norddjurs Kommune LIFE14 NAT/DK/000012 LIFE Raised Bogs Rekvirent: Norddjurs Kommune

Læs mere

Som oplæg til ekskursion har Mariagerfjord og Rebild Kommune udformet et oplæg til ekspertpanelet og et kort med besigtigelsesstederne (bilag 1).

Som oplæg til ekskursion har Mariagerfjord og Rebild Kommune udformet et oplæg til ekspertpanelet og et kort med besigtigelsesstederne (bilag 1). 3. august 2016 LIFE14 NAT/DK/000012 Naturstyrelsen - Storstrøm Aktion A2 - ekspertpanel Besigtigelsesnotat Delprojekt: Rold Skov Delprojekt nummer: 7 (Mariagerfjord Kommune) og 8 (Rebild kommune) SAC:

Læs mere

Naturforbedring i Sandlyng Mose Projektresumé November 2016

Naturforbedring i Sandlyng Mose Projektresumé November 2016 Sorø Kommune Naturforbedring i Sandlyng Mose Projektresumé November 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. BAGGRUND 1 2. PROJEKTBESKRIVELSE 3 3. PROJEKTETS KONSEKVENSER 5 1. BAGGRUND Sandlyng Mose er en tidligere

Læs mere

Som oplæg til ekskursion har NK udformet et oplæg (bilag 1) om projektområdet i Gjesing Mose i Løvenholm Skov.

Som oplæg til ekskursion har NK udformet et oplæg (bilag 1) om projektområdet i Gjesing Mose i Løvenholm Skov. 1. april 2016 LIFE14 NAT/DK/000012 Norddjurs Kommune Aktion A2 - ekspertpanel Besigtigelsesnotat Delprojekt: Løvenholm Skov Delprojekt nummer: 1 (NK) SAC: DK00DX147 Besigtigelsesdato: 14. marts 2016 Vedlagt

Læs mere

Aktion A2 - ekspertpanel Besigtigelsesnotat

Aktion A2 - ekspertpanel Besigtigelsesnotat 25. maj 2016 LIFE14 NAT/DK/000012 Naturstyrelsen - Storstrøm Aktion A2 - ekspertpanel Besigtigelsesnotat Delprojekt: Store Vildmose Delprojekt nummer: 3 (Jammerbugt Kommune) SAC: DK00FX120 Besigtigelsesdato:

Læs mere

MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR

MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR Til Kolding Kommune Dokumenttype Resumé Dato December 2010 Resumé af teknisk og biologisk forundersøgelse MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR 1 INDLEDNING OG BAGGRUND Kolding Kommune ønsker i forbindelse

Læs mere

Reetablering af højmose i Gjesing Mose ved rydning af trævegetation og øgning af vandstanden kræver ikke en udarbejdelse af en miljøkonsekvensrapport

Reetablering af højmose i Gjesing Mose ved rydning af trævegetation og øgning af vandstanden kræver ikke en udarbejdelse af en miljøkonsekvensrapport Naturplejegruppen Norddjurs Kommune Kirkestien 1 8961 Allingåbro Att. Annette Limborg Madsen l Byg og Miljø Dato: 8. august 2019 Reference: Marie Karlsson Direkte telefon: 89594005 E-mail: marik@norddjurs.dk

Læs mere

Figur 3. Rødgran beplantningen på NST s del af Tuemosen er udlagt til urørt skov, som er under forfald.

Figur 3. Rødgran beplantningen på NST s del af Tuemosen er udlagt til urørt skov, som er under forfald. 22. marts 2016 LIFE14 NAT/DK/000012 Randers Kommune / Naturstyrelsen Kronjylland Aktion A2 - ekspertpanel Besigtigelsesnotat Delprojekt: Tuemosen Delprojekt nummer: 5 (RK) og 6 (NST) SAC: DK00EY134 Besigtigelsesdato:

Læs mere

Hydrologisk og teknisk undersøgelse Langkær Naturstyrelsen Søhøjlandet LIFE14 NAT/DK/ LIFE Raised Bogs

Hydrologisk og teknisk undersøgelse Langkær Naturstyrelsen Søhøjlandet LIFE14 NAT/DK/ LIFE Raised Bogs Langkær Naturstyrelsen Søhøjlandet LIFE14 NAT/DK/000012 LIFE Raised Bogs Maj 2017 Hydrologisk og teknisk undersøgelse Langkær Naturstyrelsen Søhøjlandet LIFE14 NAT/DK/000012 LIFE Raised Bogs Rekvirent:

Læs mere

LIFE14 NAT/DK/ Rapport Aktion A1 delprojekt 4 Geologisk undersøgelse Langkær 2016 LIFEraisedbogs Raised bogs in Denmark Delområde 4 Langkær

LIFE14 NAT/DK/ Rapport Aktion A1 delprojekt 4 Geologisk undersøgelse Langkær 2016 LIFEraisedbogs Raised bogs in Denmark Delområde 4 Langkær LIFE14 NAT/DK/000012 Rapport Aktion A1 delprojekt 4 Geologisk undersøgelse Langkær 2016 LIFEraisedbogs Raised bogs in Denmark Delområde 4 Langkær Ansvarsfraskrivelse Indeværende rapport er udarbejdet som

Læs mere

WETHAB HYDROLOGISK FORUNDERSØGELSE. April Marts Jacob Birk Jensen og Rikke Krogshave Laursen 17. Marts 2016

WETHAB HYDROLOGISK FORUNDERSØGELSE. April Marts Jacob Birk Jensen og Rikke Krogshave Laursen 17. Marts 2016 WETHAB HYDROLOGISK FORUNDERSØGELSE April 2015 - Marts 2016 Jacob Birk Jensen og Rikke Krogshave Laursen 17. Marts 2016 FORMÅL OG UDFØRELSE Forbedre forhold for Habitat naturtyperne: 2190: Fugtige klitlavninger

Læs mere

MULIGT VÅDOMRÅDE HEJLS BÆK, HEJLS NOR

MULIGT VÅDOMRÅDE HEJLS BÆK, HEJLS NOR Til Kolding Kommune Dokumenttype Resumé Dato December 2010 Resumé af teknisk og biologisk forundersøgelse MULIGT VÅDOMRÅDE HEJLS BÆK, HEJLS NOR 1 INDLEDNING OG BAGGRUND Kolding Kommune ønsker i forbindelse

Læs mere

August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV

August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV VÅDOMRÅDEPROJEKT SKJOLD ÅDALEN August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV BAGGRUND Skjold Ådalen blev i 1999 sammen med andre

Læs mere

Grave- og efterbehandlingsplan for Pindstrups arealer i Store Vildmose INDHOLD BILAG. 1 Indledning 2. 2 Indvindingsmetode 2

Grave- og efterbehandlingsplan for Pindstrups arealer i Store Vildmose INDHOLD BILAG. 1 Indledning 2. 2 Indvindingsmetode 2 Grave- og efterbehandlingsplan for Pindstrups arealer i Store Vildmose ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FA +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk GRAVE- EFTERBEHANDLINGSPLAN

Læs mere

Naturgenopretning ved Hostrup Sø

Naturgenopretning ved Hostrup Sø Naturgenopretning ved Hostrup Sø Sammenfatning af hydrologisk forundersøgelse Sammenfatning, 12. maj 2011 Revision : version 2 Revisionsdato : 12-05-2011 Sagsnr. : 100805 Projektleder : OLJE Udarbejdet

Læs mere

Plejeplan for Piledybet

Plejeplan for Piledybet Plejeplan for Piledybet 2018-2028 Plejeplan for Piledybet 2018-2028 Langeland Kommune Fredensvej 1 5900 Rudkøbing www.langelandkommune.dk Indhold 1. Indledning... 4 2. Beskyttelsesmæssig status... 4 3.

Læs mere

LIFE14 NAT/DK/ Foreløbig Rapport Aktion A1 delprojekt 5 og 6. LIFEraisedbogs Raised bogs in Denmark. Tuemosen delområde 5 og 6.

LIFE14 NAT/DK/ Foreløbig Rapport Aktion A1 delprojekt 5 og 6. LIFEraisedbogs Raised bogs in Denmark. Tuemosen delområde 5 og 6. LIFE14 NAT/DK/000012 Foreløbig Rapport Aktion A1 delprojekt 5 og 6. LIFEraisedbogs Raised bogs in Denmark. Tuemosen delområde 5 og 6. Ansvarsfraskrivelse Indeværende rapport er udarbejdet som led i LIFE

Læs mere

Natura 2000-handleplan Eldrup Skov og søer og moser i Løvenholm Skov. Natura 2000-område nr. 47 Habitatområde H 43

Natura 2000-handleplan Eldrup Skov og søer og moser i Løvenholm Skov. Natura 2000-område nr. 47 Habitatområde H 43 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Eldrup Skov og søer og moser i Løvenholm Skov Natura 2000-område nr. 47 Habitatområde H 43 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Eldrup Skov og søer og moser i Løvenholm

Læs mere

LIFE LILLE VILDMOSE. Introduktion til projektområde og delprojekter. Roar S. Poulsen Aalborg Kommune. Teknik- og Miljøforvaltningen

LIFE LILLE VILDMOSE. Introduktion til projektområde og delprojekter. Roar S. Poulsen Aalborg Kommune. Teknik- og Miljøforvaltningen LIFE LILLE VILDMOSE Introduktion til projektområde og delprojekter Roar S. Poulsen Aalborg Kommune LIFE - Lille Vildmose - introduktion til projektområdet Lille Vildmose Rammerne: Oprindelse Udstrækning

Læs mere

planer om by, og bestårr af Å mod øst og Nikkelborgsøernee mod sess i figur 1..

planer om by, og bestårr af Å mod øst og Nikkelborgsøernee mod sess i figur 1.. Sk kive e En ngee Forundersøgelsen i en sam mmenskrevet kort version Indledning og baggrund For att opfylde målene i EU s Vand ndrammedirektiv, skabe mer re natur og redur ucere kvæ ælstoftilførslen til

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Bilagsfortegnelse Bilag 1 Oversigtskort Bilag 2 Deailkort

Indholdsfortegnelse. Bilagsfortegnelse Bilag 1 Oversigtskort Bilag 2 Deailkort Bagsværd Sø Vurdering af hydraulisk påvirkning af Kobberdammene ved udgravning ved Bagsværd Sø. COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund. Rambøll Englandsgade 25 DK-5100 Odense C. T F

NOTAT. 1. Baggrund. Rambøll Englandsgade 25 DK-5100 Odense C. T F NOTAT Dato 28-05-2013 Projekt Jordbro Å Kunde Naturstyrelsen Aalborg Notat nr. 1.2 Dato 28-05-2013 Til Fra KS af Kjeld Lundager Jørgensen, Naturstyrelsen Mads Bøg Grue, Rambøll A/S Dennis Søndergård Thomsen,

Læs mere

Indkaldelse af ideer og forslag. Naturgenopretningsprojekt i Ll. Vildmose - høringsfrist den 16. november 2012

Indkaldelse af ideer og forslag. Naturgenopretningsprojekt i Ll. Vildmose - høringsfrist den 16. november 2012 Indkaldelse af ideer og forslag Naturgenopretningsprojekt i Ll. Vildmose - høringsfrist den 16. november 2012 November 2012 Hvad er VVM? Forkortelsen VVM (Vurderinger af Virkninger på Miljøet) står for

Læs mere

Aktion A2 - ekspertpanel Besigtigelsesnotat. Delprojekt: Langkær Delprojekt nummer: 4 (NST) SAC: DK00DZ153 Besigtigelsesdato: 10.

Aktion A2 - ekspertpanel Besigtigelsesnotat. Delprojekt: Langkær Delprojekt nummer: 4 (NST) SAC: DK00DZ153 Besigtigelsesdato: 10. 30. marts 2016 LIFE14 NAT/DK/000012 Naturstyrelsen Søhøjlandet Aktion A2 - ekspertpanel Besigtigelsesnotat Delprojekt: Langkær Delprojekt nummer: 4 (NST) SAC: DK00DZ153 Besigtigelsesdato: 10. marts 2016

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Udgiver:

Læs mere

Elkjær Enge. Kort sammendrag af forundersøgelsen

Elkjær Enge. Kort sammendrag af forundersøgelsen Elkjær Enge Kort sammendrag af forundersøgelsen 1 Baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv skal kvælstoftilførslen til vandmiljøet reduceres - herunder 415 tons til Limfjorden. Skive Kommune

Læs mere

MULIGT VÅDOMRÅDE BIRKEMOSEN, GUDSØ VIG

MULIGT VÅDOMRÅDE BIRKEMOSEN, GUDSØ VIG Til Kolding Kommune Dokumenttype Lodsejerresumé Dato 29. juni 2011 Resumé af teknisk og biologisk forundersøgelse MULIGT VÅDOMRÅDE BIRKEMOSEN, GUDSØ VIG 1 INDLEDNING OG BAGGRUND Kolding Kommune ønsker

Læs mere

Høring af vandløbsregulering i forbindelse med Natura 2000-hydrologiprojekt og naturgenopretning i Ålemosen ved Humble

Høring af vandløbsregulering i forbindelse med Natura 2000-hydrologiprojekt og naturgenopretning i Ålemosen ved Humble Til lodsejere, relevante myndigheder & interesseorganisationer Center for Vækst og bæredygtighed Teknik og Miljø Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Tlf. 63 51 60 00 E-mail: Dato: 16.05.2019 J. nr.: 15/1116 Ref.:

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Karstoft Å. Natur- og Miljøprojekt

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Karstoft Å. Natur- og Miljøprojekt Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Karstoft Å Natur- og Miljøprojekt 1 Karstoft Å EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE I forbindelse med udarbejdelsen af planlægningsprojektet omkring Karstoft

Læs mere

Ansøgning om vandløbsregulering med nedlæggelse af Sillerup Væld Dambrug og reetablering af kildebække på matr. nr. 2c, 3b, Vipskovgård, Vrads

Ansøgning om vandløbsregulering med nedlæggelse af Sillerup Væld Dambrug og reetablering af kildebække på matr. nr. 2c, 3b, Vipskovgård, Vrads Ansøgning om vandløbsregulering med nedlæggelse af Sillerup Væld Dambrug og reetablering af kildebække på matr. nr. 2c, 3b, Vipskovgård, Vrads Rekvirent: Silkeborg Kommune Søvej 1 8600 Silkeborg Att.:

Læs mere

Fly Enge. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Fly Enge. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Fly Enge Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand i alle vandområder, har regeringen lanceret Grøn Vækst pakken.

Læs mere

Høring af forslag til regulering af afløbet fra Piledybet, Ristinge

Høring af forslag til regulering af afløbet fra Piledybet, Ristinge Til orientering Center for Vækst og bæredygtighed Teknik og Miljø Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Tlf. 63 51 60 00 E-mail: teknik.miljoe@langelandkommune.dk www.langelandkommune.dk Dato: 29.10.2018 J. nr.:

Læs mere

20061128 TMU - Bilag til pkt. 4 - Notat Maglemoserenden.doc Notat: Regulering af Maglemoserenden resultat af høring.

20061128 TMU - Bilag til pkt. 4 - Notat Maglemoserenden.doc Notat: Regulering af Maglemoserenden resultat af høring. Notat: Regulering af Maglemoserenden resultat af høring. Indledning. I henhold til bekendtgørelse nr 424 af 7. september 1983 om vandløbsregulering m.v., har det af Niras udarbejdede projektforslag været

Læs mere

Indsigelser og bemærkninger i forbindelse med Tilladelse til sløjfning af vandløb/ (Grøft 20 og 20.1).

Indsigelser og bemærkninger i forbindelse med Tilladelse til sløjfning af vandløb/ (Grøft 20 og 20.1). Bilag: Høringer ved Hydrologi projekt Råbjerg Mose. Indsigelser og bemærkninger i forbindelse med Tilladelse til sløjfning af vandløb/ (Grøft 20 og 20.1). 27-07-2017: (Reg.: 27-07-2017) 04-08-2017: (Reg.:

Læs mere

Biodiversitetsprojekt. Genskabt og øget våd natur i Silkeborg Sønderskov

Biodiversitetsprojekt. Genskabt og øget våd natur i Silkeborg Sønderskov Biodiversitetsprojekt. Genskabt og øget våd natur i Silkeborg Sønderskov Formål Formålet med projektet er med små midler at øge den del af biodiversiteten, der er knyttet til små vandhuller, lysninger

Læs mere

LIFE RigKilde Svenstrup Kær

LIFE RigKilde Svenstrup Kær Naturgenopretningsprojekt LIFE RigKilde Svenstrup Kær Jammerbugt Kommune igangsætter et større naturprojekt, der skal løfte naturværdien i Svenstrup Kær samt bedre vandløbskvaliteten i Svenstrup Å. Orkidé

Læs mere

Klimatilpasning i Aarhus Kommune Planlægning og Anlæg. v. ingeniør Ole Helgren projektleder, Aarhus kommune, Natur og Miljø oh@aarhus.

Klimatilpasning i Aarhus Kommune Planlægning og Anlæg. v. ingeniør Ole Helgren projektleder, Aarhus kommune, Natur og Miljø oh@aarhus. Klimatilpasning i Aarhus Kommune Planlægning og Anlæg v. ingeniør Ole Helgren projektleder, Aarhus kommune, Natur og Miljø oh@aarhus.dk Klimatilpasning Kortlægning, planer og handlinger Hvad satte os i

Læs mere

Natura 2000 Basisanalyse

Natura 2000 Basisanalyse J.nr. SNS 303-00028 Den 20. marts 2007 Natura 2000 Basisanalyse Udarbejdet af Landsdelscenter Midtjylland for skovbevoksede fredskovsarealer i: Habitatområde nr. H228 Stenholt Skov og Stenholt Mose INDHOLD

Læs mere

Kongens Mose. Opdatering af hydrologisk model for Kongens Mose. Teknisk notat, 3. marts 2008

Kongens Mose. Opdatering af hydrologisk model for Kongens Mose. Teknisk notat, 3. marts 2008 S K O V O G N A T U R S T Y R E L S E N M I L J Ø M I N I S T E R I E T Opdatering af hydrologisk model for Teknisk notat, 3. marts 2008 S K O V O G N A T U R S T Y R E L S E N M I L J Ø M I N I S T E

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Salmosen Vådområdeprojekt

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Salmosen Vådområdeprojekt Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Salmosen Vådområdeprojekt 1/7 Salmosen EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Roskilde Kommune har anmodet Orbicon A/S, Natur og Plan Roskilde, om at gennemføre

Læs mere

Middelvandstanden om sommeren er ca. 0,0 m, som stiger lidt ved lukket sluse, men sjælden til mere end + 0,2 m ved normal nedbør.

Middelvandstanden om sommeren er ca. 0,0 m, som stiger lidt ved lukket sluse, men sjælden til mere end + 0,2 m ved normal nedbør. NOTAT Projekt Kunde Vådområde Enge ved Sidinge Fjord Naturstyrelsen Vestsjælland Notat nr. 01 Dato 2016-10-10 Til Fra Kopi til Olaf Gudmann Christiani Henrik Mørup-Petersen PML 1. Risiko for infiltration

Læs mere

LIFE14 NAT/DK/ Basisovervågning Aktion D1 delprojekt 5 og 6. LIFEraisedbogs Raised bogs in Denmark Tuemosen delområde 5 og 6

LIFE14 NAT/DK/ Basisovervågning Aktion D1 delprojekt 5 og 6. LIFEraisedbogs Raised bogs in Denmark Tuemosen delområde 5 og 6 LIFE14 NAT/DK/000012 Basisovervågning Aktion D1 delprojekt 5 og 6 LIFEraisedbogs Tuemosen delområde 5 og 6 Udarbejdet af Randers Kommune, 2016 Ansvarsfraskrivelse Indeværende rapport er udarbejdet som

Læs mere

Naturforbedring af Verup Mose Projektresumé, LIFE/NAT/DK/ Sorø Kommune Natur og Miljø November 2016

Naturforbedring af Verup Mose Projektresumé, LIFE/NAT/DK/ Sorø Kommune Natur og Miljø November 2016 Naturforbedring af Verup Mose Projektresumé, LIFE/NAT/DK/00183 Sorø Kommune Natur og Miljø November 2016 Udarbejdet af: Niels Riis Dato: 21-11-2016 1. INDLEDNING Verup Mose er en tidligere højmose i den

Læs mere

Projektbeskrivelse Skægs Mølle

Projektbeskrivelse Skægs Mølle Projektbeskrivelse Skægs Mølle Ansøgning til brug ved myndighedsgodkendelser efter skovloven, naturbeskyttelsesloven og planloven Billede 1: Overløbsværket ved Skægs Mølle Projektejer Odder Kommune Rådhusgade

Læs mere

Restaurering af højmoser i Danmark med nye metoder

Restaurering af højmoser i Danmark med nye metoder Restaurering af højmoser i Danmark med nye metoder et LIFE-Nature projekt Lægmandsrapport Tekst Jesper Stenild Redaktion Jesper Stenild, Annita Svendsen og Søren Kjær Fotos Naturstyrelsen, Jydsk Luftfoto,

Læs mere

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll)

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll) NATURSTYRELSEN UNDERSIVNING AF DIGER VED SIDINGE ENGE VÅDOMRÅDE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk VURDERING AF ÅRSAG OG MULIGHED FOR

Læs mere

Vådområdeprojekt Sillerslev Kær, Å og Sø Notat om sætningsberegninger

Vådområdeprojekt Sillerslev Kær, Å og Sø Notat om sætningsberegninger Vådområdeprojekt Sillerslev Kær, Å og Sø Notat om sætningsberegninger juni 2012 Bilag 12.5 Notat om sætninger i og omkring projektområdet for Sillerslev Kær, Å og Sø Udarbejdet til brug for udarbejdelse

Læs mere

Jordbundskortlægning Life Raised Bogs in Denmark

Jordbundskortlægning Life Raised Bogs in Denmark Jordbundskortlægning Life Raised Bogs in Denmark (Liferaisedbogs, Life14 NAT/DK/000012) Delområde 3 Store Vildmose Aktion A1 Forside Billeder tegnet af Vagn Klitgaard, Jammerbugt Kommune Ansvarsfraskrivelse

Læs mere

Teknisk notat. Bilag 5. Naturlig hydrologi ved Karup Å og Resen Bæk Ejendomsmæssig forundersøgelse. Vedlagt : Kopi til : 1 BAGGRUND

Teknisk notat. Bilag 5. Naturlig hydrologi ved Karup Å og Resen Bæk Ejendomsmæssig forundersøgelse. Vedlagt : Kopi til : 1 BAGGRUND Bilag 5 Teknisk notat Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Naturlig hydrologi ved Karup Å og Resen Bæk Ejendomsmæssig forundersøgelse 23. juli 2015 Vores

Læs mere

Skals Enge Naturlig hydrologiprojekt

Skals Enge Naturlig hydrologiprojekt Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Skals Enge Naturlig hydrologiprojekt Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J 87 38 61 66 info@orbicon.dk www.orbicon.dk CVR nr: 21 26 55 43 Nordea: 2783-0566110733

Læs mere

Overvågning af dagsommerfugle i Kirkemosen 2014

Overvågning af dagsommerfugle i Kirkemosen 2014 Overvågning af dagsommerfugle i Kirkemosen 2014 Notat udarbejdet for Lejre Kommune af AGLAJA 2014. Feltarbejde, tekst og foto: Eigil Plöger, www.aglaja.dk Feltarbejde og resultater Kirkemosen er besigtiget

Læs mere

Miljøvurdering indeholdende VVMredegørelse. miljørapport. For Naturgenopretningsprojekt i Ll. Vildmose. April 2013

Miljøvurdering indeholdende VVMredegørelse. miljørapport. For Naturgenopretningsprojekt i Ll. Vildmose. April 2013 Miljøvurdering indeholdende VVMredegørelse og miljørapport For Naturgenopretningsprojekt i Ll. Vildmose April 2013 Del 1: Forslag til Kommuneplantillæg til Aalborg Kommuneplan Del 2: Miljøvurdering indeholdende

Læs mere

Kabelprojekt mellem Bilstrup og Idomlund Bilag vedrørende fokusområder i Holstebro Kommune Skive Kommune

Kabelprojekt mellem Bilstrup og Idomlund Bilag vedrørende fokusområder i Holstebro Kommune Skive Kommune Kabelprojekt mellem Bilstrup og Idomlund Bilag vedrørende fokusområder i Holstebro Kommune Skive Kommune Dok. 15/00917-4 1/7 Holstebro Kommune Nordre Ringvej nordvest om Holstebro Energinet.dk har været

Læs mere

1 Baggrund Data Manningtal Opland Afstrømning Fysisk udformning Nuværende...

1 Baggrund Data Manningtal Opland Afstrømning Fysisk udformning Nuværende... Notat VASP Kunde Helsingør Kommune Projektnr. 01217 Projekt Hetlands Å Dato 2016-06-21 Emne Notat / Memo (DK/UK/D) Initialer THKN Indhold 1 Baggrund... 2 2 Data... 2 2.1 Manningtal... 2 2.2 Opland... 2

Læs mere

Ådalshydrologi. Naturårsmøde ENVINA 2018 Ole Munch Johansen WATSONC

Ådalshydrologi. Naturårsmøde ENVINA 2018 Ole Munch Johansen WATSONC Ådalshydrologi Naturårsmøde ENVINA 2018 Ole Munch Johansen WATSONC 1 Naturårsmøde ENVINA 2018 Ole Munch Johansen WATSONC Disposition Vandets vej til ådalen Ådalstyper Strømningsvarianter Grundvandsafhængige

Læs mere

Bilag 1 Projektforslag spærring nr. RIB Spærringsfjernelse i Ralm Bæk

Bilag 1 Projektforslag spærring nr. RIB Spærringsfjernelse i Ralm Bæk Bilag 1 Projektforslag spærring nr. RIB-00913 Spærringsfjernelse i Ralm Bæk Fjernelse af spærring RIB-00913 Formål Omlægning af den spærrende rørbro skal sikre fiskepassage til de opstrøms dele af Ralm

Læs mere

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN VRANGSTRUPVEJ 51, LB. NR.15

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN VRANGSTRUPVEJ 51, LB. NR.15 Skov- og Naturstyrelsen & Landboforeningen Gefion DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN VRANGSTRUPVEJ 51, LB. NR.15 NIRAS A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Telefon 4810 4200 Fax 4810 4300 E-mail niras@niras.dk

Læs mere

Teknisk notat. Bilag 6. Naturlig hydrologi ved Strandet Ejendomsmæssig forundersøgelse. Vedlagt : Kopi til : 1 BAGGRUND

Teknisk notat. Bilag 6. Naturlig hydrologi ved Strandet Ejendomsmæssig forundersøgelse. Vedlagt : Kopi til : 1 BAGGRUND Bilag 6 Teknisk notat Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Naturlig hydrologi ved Strandet Ejendomsmæssig forundersøgelse 4. maj 2015 Vores reference: 31.1014.04

Læs mere

DRÆNING OG KLIMASIKRING AF GRUNDEJERFORENINGEN KJÆRGÅRDEN

DRÆNING OG KLIMASIKRING AF GRUNDEJERFORENINGEN KJÆRGÅRDEN Projekt nr. 228308 Dokument nr. 1223572599 Version 1 Udarbejdet af SBI Kontrolleret af HLP Godkendt af HLP April 2017 DRÆNING OG KLIMASIKRING AF GRUNDEJERFORENINGEN KJÆRGÅRDEN PROJEKT Dræning og klimasikring

Læs mere

Afgørelse om ikke-vvm-pligt for projekt om hævning af vandstanden i Stenholt Mose

Afgørelse om ikke-vvm-pligt for projekt om hævning af vandstanden i Stenholt Mose Silkeborg Kommune Natur- og Miljøsektionen Sendt med mail til: natur@silkeborg.dk 17. juni 2015 Afgørelse om ikke-vvm-pligt for projekt om hævning af vandstanden i Stenholt Mose Silkeborg Kommune, Natur

Læs mere

Vandløbsrestaurering af Ginderskov Bæk ved udlægning af gydegrus og fjernelse af rester af gammelt stemmeværk projektforslag

Vandløbsrestaurering af Ginderskov Bæk ved udlægning af gydegrus og fjernelse af rester af gammelt stemmeværk projektforslag TEKNIK OG MILJØ Herning Kommune Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8057 miksn@herning.dk www.herning.dk Sagsnummer. 06.02.03-P20-6-13 Vandløbsrestaurering af Ginderskov

Læs mere

Baggrundsnotat om vådområdeprojekt til udvalgsmødet d

Baggrundsnotat om vådområdeprojekt til udvalgsmødet d Sagsbehandler: Linda Adelfest Oprettet: 24022014 Baggrundsnotat om vådområdeprojekt til udvalgsmødet d. 1032014 Generel information om vådområder I forbindelse med den tidligere regerings vedtagelse af

Læs mere

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse Karakterområdets placering. 28 Karakterområdets grænse Nøglekarakter: Åbent, fladt og drænet kystnært område med strandvolde og vindmøller. I området findes der også sommerhusområde og badestrand. Det

Læs mere

Høringsnotat for Natura 2000-plan

Høringsnotat for Natura 2000-plan Høringsnotat for Natura 2000-plan NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. 228 Stenholt Skov og Stenholt Mose Udkast til Natura

Læs mere

Biskæret. Kort sammendrag af forundersøgelsen

Biskæret. Kort sammendrag af forundersøgelsen Biskæret Kort sammendrag af forundersøgelsen 1 Baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv skal kvælstoftilførslen til vandmiljøet reduceres - herunder 415 tons til Limfjorden. Morsø Kommune

Læs mere

Sdr. Ommevej 132 Reguleringsprojekt Etablering af sø og nedlæggelse af 40 m privat vandløb December 2016

Sdr. Ommevej 132 Reguleringsprojekt Etablering af sø og nedlæggelse af 40 m privat vandløb December 2016 Sdr. Ommevej 132 Reguleringsprojekt Etablering af sø og nedlæggelse af 40 m privat vandløb December 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE PROJEKTETS BAGGRUND... 2 EKSISTERENDE FORHOLD... 2 PROJEKTFORSLAG... 4 KONSEKVENSER...

Læs mere

Vådområde Granslev By Enge

Vådområde Granslev By Enge Granslev Forsamlingshus, 22. januar 2015 Copyright 2015 Grontmij A/S CVR 48233511 Vådområde Granslev By Enge Grontmij a/s Rådgivende ingeniørvirksomhed Ca. 1200 fuldtidsansatte i DK Naturafdeling i Århus/Glostrup

Læs mere

Galgebakken. Vand i krybekældre. Status på undersøgelser og tiltag

Galgebakken. Vand i krybekældre. Status på undersøgelser og tiltag Galgebakken. Vand i krybekældre Status på undersøgelser og tiltag 1. Undersøge om de eksisterende dræn under husene fungere 2. Undersøge om jordbundsforholdene i bebyggelsen hindrer afvanding af krybekældrene

Læs mere

Skov- og Naturstyrelsen, Midtjylland

Skov- og Naturstyrelsen, Midtjylland Skov- og Naturstyrelsen, Midtjylland UDKAST NOTAT 3. april 2009 Fjederholt Å ejendomsmæssig forundersøgelse resultater og projektforslag 1. Undersøgelsen 1.1 Sammenstilling Bilag 1. Opgørelse af den ejendomsmæssige

Læs mere

Dagsorden 1. Velkomst 2. Status på processen 3. Om handleplanerne 4. Betaling - tilskudsordninger 5. Runde med erfaringer fra processen 6.

Dagsorden 1. Velkomst 2. Status på processen 3. Om handleplanerne 4. Betaling - tilskudsordninger 5. Runde med erfaringer fra processen 6. Natura 2000 ERFA-gruppemøde 14. juni 2012 Dagsorden 1. Velkomst 2. Status på processen 3. Om handleplanerne 4. Betaling - tilskudsordninger 5. Runde med erfaringer fra processen 6. Eventuelt Natura 2000

Læs mere

Aktionsplan. Pamhule Skov DK92

Aktionsplan. Pamhule Skov DK92 Aktionsplan Pamhule Skov DK92 Udarbejdet af Niels Damm Ansvarlige partnere: Naturstyrelsen, Amphi International ApS Baggrund Denne plan beskriver de nødvendige aktioner i projektområdet for at opnå målsætningen

Læs mere

Foto: Naturstyrelsen. Kort: ISBN nr

Foto: Naturstyrelsen. Kort: ISBN nr Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N99 Kongens Mose og Draved Skov Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne

Læs mere

Ho Bugt Naturlig hydrologiprojekt

Ho Bugt Naturlig hydrologiprojekt Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Ho Bugt Naturlig hydrologiprojekt Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J 87 38 61 66 info@orbicon.dk www.orbicon.dk CVR nr: 21 26 55 43 Nordea: 2783-0566110733

Læs mere

Hjermind Sø - Vådområdeprojekt. Lodsejermøde 22. april - Gudenåhuset - Bjerringbro Lars Bo Christensen

Hjermind Sø - Vådområdeprojekt. Lodsejermøde 22. april - Gudenåhuset - Bjerringbro Lars Bo Christensen Hjermind Sø - Vådområdeprojekt Lodsejermøde 22. april - Gudenåhuset - Bjerringbro Lars Bo Christensen Hjermind Sø - Lodsejermøde Indlæg: Hvad er et vådområde Hvordan foregår kvælstoffjernelsen Hvilke muligheder

Læs mere

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN ÅVEJ 15, LB. NR. 4

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN ÅVEJ 15, LB. NR. 4 Skov- og Naturstyrelsen & Landboforeningen Gefion DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN ÅVEJ 15, LB. NR. 4 NIRAS A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Telefon 4810 4200 Fax 4810 4300 E-mail niras@niras.dk CVR-nr.

Læs mere

Skema til brug for VVM-screening af følgende projekt: LIFE Lille Vildmose naturgenopretningsprojekt Genskabelse af naturlig hydrologi i

Skema til brug for VVM-screening af følgende projekt: LIFE Lille Vildmose naturgenopretningsprojekt Genskabelse af naturlig hydrologi i Sidst revideret 7. juli 2014 Skema til brug for VVM-screening af følgende projekt: LIFE Lille Vildmose naturgenopretningsprojekt Genskabelse af naturlig hydrologi i Paraplymosen/Porsemosen, Lille Vildmose

Læs mere

Fuglebeskyttelsesområde Kogsbøl og Skast Mose

Fuglebeskyttelsesområde Kogsbøl og Skast Mose Fuglebeskyttelsesområde Kogsbøl og Skast Mose 1 1. Beskrivelse af området Fuglebeskyttelsesområde: F69 Kogsbøl og Skast Mose 557 hektar Kogsbøl og Skast Mose ligger centralt i det åbne land mellem Ballum,

Læs mere

Baggrundsnotat om vådområdeprojektet i den tidligere Røddinge, Askeby og Lind Sø.

Baggrundsnotat om vådområdeprojektet i den tidligere Røddinge, Askeby og Lind Sø. Sagsbehandler: Linda Adelfest Oprettet: 21012014 Baggrundsnotat om vådområdeprojektet i den tidligere Røddinge, Askeby og Lind Sø. Generel information om vådområder I forbindelse med den tidligere regerings

Læs mere

Vand- og Natura2000 planer

Vand- og Natura2000 planer Vand- og Natura2000 planer Vand og Natura2000 planerne er nu offentliggjort. Nu skal kommunerne lave handleplaner, der viser hvordan målene nås. Handleplanerne skal være færdige i december 2012. Indsatsen

Læs mere

Vandløbsrestaureringsprojekt i Ringsted Å. Del 1: Faunapassage ved Høm Mølle

Vandløbsrestaureringsprojekt i Ringsted Å. Del 1: Faunapassage ved Høm Mølle Vandløbsrestaureringsprojekt i Ringsted Å Del 1: Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 1.1 Formål med projektet... 1 1.1.1 Lovgrundlag... 1 1.2 Projektforslag... 2 2. PROJEKTBESKRIVELSE... 4 2.1.1 Matrikler...

Læs mere

Fiskbæk Å. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Fiskbæk Å. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Fiskbæk Å Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand i alle vandområder, har regeringen lanceret Grøn Vækst pakken.

Læs mere

Frederikshavn Vand A/S. Januar 2012 KONSEKVENSANALYSE AF REDUCERET INDVINDING PÅ SKAGEN VANDVÆRK

Frederikshavn Vand A/S. Januar 2012 KONSEKVENSANALYSE AF REDUCERET INDVINDING PÅ SKAGEN VANDVÆRK Frederikshavn Vand A/S Januar 2012 KONSEKVENSANALYSE AF REDUCERET INDVINDING PÅ SKAGEN VANDVÆRK PROJEKT Konsekvensanalyse af reduktion af indvinding på Skagen Kildeplads Frederikshavn Vand A/S Projekt

Læs mere

Natura 2000 handleplaner

Natura 2000 handleplaner Natura 2000 handleplaner 2016-2021 159 Bagholt Mose Udpegningsgrundlag: Kransnålalge sø Brunvandet sø Hængesæk Skovbevokset tørvemose Elle- og askeskov Mygblomst Målsætning: At det lysåbne areal udvides

Læs mere

TEKNISK FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VELDS MØLLEBÆK DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL

TEKNISK FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VELDS MØLLEBÆK DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL TEKNISK FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VELDS MØLLEBÆK DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL PRÆSENTATION Indhold af teknisk forundersøgelse Projektgrænsen Projektforslag Konsekvensberegninger TEKNISK

Læs mere

Veje fra Seden til Seden Strandby vil også oversvømmes allerede ved en vandstand på ca. + 1,50 m.

Veje fra Seden til Seden Strandby vil også oversvømmes allerede ved en vandstand på ca. + 1,50 m. NOTAT Projekt Risikostyringsplan for Odense Fjord Kunde Odense Kommune Notat nr. 05 Dato 2014-11-07 Til Fra Kopi til Carsten E. Jespersen Henrik Mørup-Petersen STVH 1. Vurdering af stormflodsrisiko for

Læs mere

Johansson & Kalstrup p/s rådgivende ingeniører FRI

Johansson & Kalstrup p/s rådgivende ingeniører FRI Johansson & Kalstrup p/s rådgivende ingeniører FRI Varde Kommune Team Miljø og Team Natur og Park Email: vardekommune@varde.dk Sag nr.: 135109 Dato: 06.10.2014 E-mail: ojp@j-k-as.dk Telefon: 40 95 85 07

Læs mere

Partnerskaber Frilufts- og naturprojekter

Partnerskaber Frilufts- og naturprojekter Partnerskaber Frilufts- og naturprojekter Aftale mellem: Kommunernes Landsforening Danmarks Naturfredningsforening Friluftsrådet Miljøministeriet Formål: Støtte frivillige lokalt forankrede frilufts- og

Læs mere

Harre Nor. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Harre Nor. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Harre Nor Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Indledning og baggrund For at opfylde målene i EUs Vandrammedirektiv, skabe mere natur og reducere kvælstoftilførslen til Limfjorden arbejder

Læs mere

Afrapportering af rydningsprojekt i Ravnsby Møllelung

Afrapportering af rydningsprojekt i Ravnsby Møllelung Afrapportering af rydningsprojekt i Ravnsby Møllelung Projektet er finansieret af Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri samt Lolland Kommune. Rapport udarbejdet for

Læs mere

VÅDOMRÅDEPROJEKT VERNINGE MOSE

VÅDOMRÅDEPROJEKT VERNINGE MOSE JUNI 2017 ASSENS KOMMUNE VÅDOMRÅDEPROJEKT VERNINGE MOSE DETAILPROJEKT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JUNI 2017 ASSENS KOMMUNE VÅDOMRÅDEPROJEKT

Læs mere

Plejeplan for moser ved Gulstav (delprojekt nr. 10)

Plejeplan for moser ved Gulstav (delprojekt nr. 10) Plejeplan for moser ved Gulstav 2018-2028 (delprojekt nr. 10) Indhold 1. Indledning... 3 2. Beskyttelsesmæssig status... 3 3. Beskrivelse af området og potentiale... 4 4. Målsætning for moserne ved Gulstav...

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Fly Enge. Vådområdeprojekt

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Fly Enge. Vådområdeprojekt Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Fly Enge Vådområdeprojekt 1 Fly Enge EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Viborg Kommune har anmodet Orbicon A/S, Vand- og Naturressourcer i Århus om at gennemføre

Læs mere

KYSTSIKRING OG GENSKABELSE AF NATURLIG HYDROLOGI I NATURPERLEN LL. LYNGBY MOSE

KYSTSIKRING OG GENSKABELSE AF NATURLIG HYDROLOGI I NATURPERLEN LL. LYNGBY MOSE KYSTSIKRING OG GENSKABELSE AF NATURLIG HYDROLOGI I NATURPERLEN LL. LYNGBY MOSE S Agenda Projektområdet Den værdifulde natur Naturprojektet Lodsejerundersøgelse Tidslinje & Samarbejdsparter Entreprisen

Læs mere

Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins. (6 juni 2019)

Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins. (6 juni 2019) Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins (6 juni 2019) Formål med kvælstofvådområder At genskabe naturlige hydrologiske forhold for derved at mindske kvælstofudledningen

Læs mere

Sikring af høj vandstand i Stenholt Mose Forundersøgelse og skitseprojekt. Silkeborg Kommune Natur og Miljø Januar 2015

Sikring af høj vandstand i Stenholt Mose Forundersøgelse og skitseprojekt. Silkeborg Kommune Natur og Miljø Januar 2015 Sikring af høj vandstand i Stenholt Mose Forundersøgelse og skitseprojekt Silkeborg Kommune Natur og Miljø Januar 2015 Udarbejdet af: Niels Riis Dato: 02-02-2014, Revideret: 23-01-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Sølsted Mose Natura 2000-område nr. 100 Habitatområde H89 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Sølsted Mose Udgiver: Tønder Kommune År: 2017 Forsidefoto: Dyndsmerling,

Læs mere

Overvågning af Mygblomst i 2004 2006 i Storstrøms Amt

Overvågning af Mygblomst i 2004 2006 i Storstrøms Amt Overvågning af Mygblomst i 2004 2006 i Storstrøms Amt ARBEJDSDOKUMENT FELTARBEJDE OG AFRAPPORTERING: AGLAJA 2006 Overvågning af Mygblomst i 2004 2006 i Storstrøms Amt Overvågning af Mygblomst i 2004-2006

Læs mere

Udvikling af tørvemos-dækket i Frøslev Mose

Udvikling af tørvemos-dækket i Frøslev Mose Udvikling af tørvemos-dækket i Frøslev Mose 1997-2013. BAGGRUND Frøslev Mose er fredet for at sikre og forbedre tilstanden af højmose. Samme målsætning gælder for den tyske del af mosekomplekset (Jardelunder

Læs mere