SKEMA til virksomhedsberetninger for miljøsektoren- 1. Sammenfatning af virksomheden med årets vigtigste resultater MiFi aktiviteter i 2005

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SKEMA til virksomhedsberetninger for miljøsektoren- 1. Sammenfatning af virksomheden med årets vigtigste resultater MiFi aktiviteter i 2005"

Transkript

1 1 SKEMA til virksomhedsberetninger for miljøsektoren- må højst fylde 5 sider 1. Sammenfatning af virksomheden med årets vigtigste resultater MiFi har i 2005 holdt to møder hhv. d. 28/1 og d /9. Begge møder blev afholdt i København. MiFi aktiviteter i 2005 MiFi har indenfor rammerne af NMR handlingsplaner for og understøttet af danske formandskabsinitiativer, prioriteret emner omkring samarbejde og forvaltning indenfor miljø- og fiskeriområdet gennem projekter med en bred forankring. Fokus har været lagt på projekter, der kan blive policy skabende, og som vil kunne løftes ind i en forvaltningssammenhæng. Det har været målet med mødeaktiviteten i 2005 at skærpe MiFi s profil iht. projektemnerne og at fortsætte bestræbelserne på at øge samarbejdet om større projekter og få skabt en sammenhæng mellem tidligere og kommende emner herunder formandskabsprioriteringer. Som eksempel kan nævnes at MiFi i 2005 har arbejdet med indkaldelsen for projekter i 2006 for målrettet at tilpasse projekter til MHP Der er indkaldt projekter med temaer omkring beskyttelse og bæredygtig udnyttelse af marin biodiversitet og havets levende ressourcer. Med særlig interesse for: Klimaændringer, Beskyttede områder (MPA), Fiskegenetik, Marine invasive arter, EU s Marine Strategi (EMS) og EU s habitat og vandrammedirektiv. Foranlediget af Grønland har MiFi på begge sine møder i 2005 diskuteret problemet vedr. forvaltning af marine områder, hvor viden er ringe eller fraværende og hvor rådgivning er tilsvarende usikker. Det norske formandskab for MiFi vil i 2006 arbejde videre med emnet i form af bl.a. en konference i Bergen d september 2006 How to manage fisheries in large marine ecosystems. Konferencen støttes af både MiFi og NAF. Formandskabsprioriteringer 2005 Et NMR samarbejdsprojekt NorGIS (kortlægningsprojektet) er etableret, som skal evaluere og harmonisere brugen af GIS data om kortlægning af marine landskaber og habitater i Norden. Der er i 2005 etableret et samarbejde med et lignende EU-Interregprojekt (BALANCE) i Baltikum. Med støtte fra MiFi og Strategisk Pulje blev der afholdt en konference om Miljøpåvirkninger og fiskeriet og en workshop om EU s marine strategi og kommissionens forslag til et nyt havrammedirektiv. Førstnævnte konkluderer på 7 hovedområder. MiFi vil i foråret 2006 lave en indstilling til hhv. EK-M og EK-FJLS (Fiskeri og havbrug), hvor MiFi angiver hvilke punkter den synes der bør arbejdes videre med på et højere niveau. Sidstnævnte workshop konkluderer også på en række områder. En af hovedkonklusionerne går på at der bør arbejdes for at definere begrebet Good environmental status samt en koordinering og harmonisering af terminologien i EMS, Vandrammedirektivet og Habitatdirektivet. MiFi vil ligeledes her indsende sin anbefaling.

2 2 2. Opfyldelse af MHP mål, aktivitet og forventet resultat Tallene henviser til det skema, som Nikolaj Bock har udarbejdet i forbindelse med MHP Etablering af fora for metodeudvikling, sammenstilling og formidling af data samt information om kystzonen. Aktivitet: NorGIS Anvendelse af geografiske analyser til identifikation og kortlægning af nordiske hav- og kysthabitater Arbejde for at opnå en bæredygtig udnyttelse af havet og dets ressourcer gennem en økosystembaseret forvaltning. Aktivitet: Interactions between seals, coastal fishery and fishermen in the Baltic Sea. Who is killing who in the system?. Projektets resultater vil forhåbentlig hjælpe til at belyse konflikten grundigt, således at mulige forvaltningstiltag bliver etableret på så godt et grundlag som muligt samt Økosystemernes mangfoldighed, struktur, funktion og produktivitet skal bevares samt Har økosystemet lidt skade, skal det genoprettes. Aktivitet: Restaurering af koldtvandskoralrev (2004 projekt, men endnu ikke afsluttet) Resultaterne fra bl.a. forsøg med dyrkning af koldtvandskoraller kan bruges i de tiltag de nationale forvaltninger skal træffe for at beskytte de naturlige forekomster af koldtvandskoralrev Fælles indspil og koordinering. Aktivitet: Den Europæiske Marine Strategi workshop. Samling af nordiske interessenter på området. Netværksdannelse og initiativ til videre arbejde med området Initiativer til at reducere omfanget af udslip af opdrætsfisk og fokus på evt. regional forurening som følge af akvakultur. Aktiviteter: Miljørisikovurdering af kemikalier fra havbrug i nordiske havområder medicin, biocider og miljøgifte fra foder. Resultaterne kan bruges i arbejdet med at optimere driften (bl.a. reducere udslip af kemikaler) af havbrug Kortlægning, klassificering, kundskabsopbygning og beskyttelse af marine naturtyper herunder koldtvandskoralrev. Aktivitet: Se samt og Udvikling af nationale, regionale og internationale tiltag for at minimere risikoen for tab af marin biologisk mangfoldighed, herunder også beskyttelse af truede arter og habitater. Aktivitet: NIPPER Nordic Interactive Pinger for Porpoise Entanglement Reduction samt og Resultatet af projektet kan føre til en sænkning af den nuværende store uønskede bifangst af marsvin. Se endvidere vedhæftet skema med MHP mål og projekter.

3 3 3. Gruppens konkrete indspil til EK-M og MR-M møder MiFi har ikke i 2005 leveret indspil til EK-M og NEF (fra 2006 EK-FJLS (Fiskeri og havbrug)) møder. MiFi er i 2005 sammen med HLG blevet bedt om input til EU s marine strategi, men resultaterne heraf skal først afleveres i Gruppens konkrete indspil til internationale forhandlinger MiFi og HLG har i efteråret 2005 arbejdet med den opgave om EU s marine strategi som MR-M stillede grupperne i foråret. I skrivende stund er grupperne ved at godkende den statusrapport som vil blive forelagt MR-M på deres næste møde. 5. Informationsvirksomhed MiFi publicerer hovedsageligt sine resultater i TemaNord eller i sjældnere tilfælde Nord. Derudover er alle resultater/rapporter tilgændelige på NMR s hjemmeside I visse tilfælde er resultaterne også tilgængelige på projekternes egne hjemmesider. I visse tilfælde publiceres et projekts resultat kun på ovennævnte internetadresse. MiFi har i 2005 udgivet to TemaNord rapporter baseret på følgende to projekter: - Affald fra skibe - Forvaltningsstrategier - Workshop om urval og skötsel av marina skyddade områden Derudover er NIPPER (Nordic Interactive Pinger for Porpoise Entanglement Reduction udgivet som NordFiskeri i I 2006 vil Affald fra skibe Forvaltningsstrategier udkomme i NordFiskeri. 6. Samarbejde med andre grupper og sektorer MiFi har i 2005 deltaget i nedennævnte to samarbejdsprojekter. For de to første projekter gælder at samarbejdet udelukkende er af økonomisk karakter. - Anvendelse af geografiske analyser til identifikation af nordiske hav- og kysthabitater (MiFi, NMD, NFK) Projektet skal evaluere og harmonisere anvendelsen af geografiske informationssystemer (GIS) samt georelaterede data mellem de nordiske miljø- og naturforvaltningsmyndigheder. Herved frembringes et nødvendigt vidensgrundlag som kan fremme en ensartet arealorienteret forvaltning af det marine økosystem, specifikt m.h.t. bevarelsen af diversiteten af nordiske hav- og kysthabitater. - Miljørisikovurdering af kemikalier fra havbrug i nordiske havområder medicin, biocider og miljøgifte fra foder (MiFi, NMD, HLG) Der skal tilvejebringes et veldokumenteret grundlag for udvikling og implementering af produktionsmetoder, som sikrer at fiskeproduktion i nordiske havbrug foregår på en miljø- og sundhedsmæssig forsvarlig måde. Projektet skal ses i relation til ønsket om nordisk miljøvenlig produktion samt udmøntning af EU s handlingsplan for akvakultur i et nordisk perspektiv. - I samarbejde med HLG skal MiFi levere input til MR-M om EU s marine strategi. I denne forbindelse har MiFi og HLG formandskabet holdt et møde. 7. Projektkatalog Se projektkatalog på følgende hjemmeside:

4 4 8. Gruppens sammensætning MiFi arbejdsgruppen er sammensat af en repræsentant fra hhv. fiskeri- og miljøforvaltningen i de nordiske lande. Alle lande pånær Grønland og Åland har således to medlemmer. Der er endvidere tilknyttet en sekretær på halv tid. Yderligere information om MiFi kan findes på følgende hjemmeside: 9. Økonomisk redegørelse Skema 1: Oversigt over midler i 2005 fordelt på bevillingsmyndighed Bevillingsmyndighed DKK Bemærkninger 1. NMR miljø NMR FJLS Strategisk pulje Specificering se skema 2 4. Andre puljer f.eks. BU, Arktis m.m Overførte frie midler fra forrige år Sum (midler til rådighed 2005) Specificering se skema 2 Specificering se skema 2 (midler til samarbejdsprojekter Skema 2: Oversigt over aktiviteter/projekter fordelt på midler i Aktiviteter/projekter 2. Midler til rådighed 2005 NIPPER Nordic Interactive Pinger for Porpoise Entanglement Reduction Anvendelse af geografiske analyser til identifikation af nordiske hav- og kysthabitater Miljørisikovurdering af kemikalier fra havbrug i nordiske havområder medicin, biocider og miljøgifte fra foder Interactions between seals, coastal fishery and fishermen in the Baltic Sea. Who is killing who in the system Miljöpåvirkninger og fiskeriressourcer hvordan påvirker 3. Kontraktbundne midler endnu ikke udbetalte kontraktbundne midler fra Ikke kontraktbundne midler pr Bemærkninger MiFi: NMD: NFK: MiFi: HLG: NMD: MiFi: Strategisk pulje:

5 5 forureningsbelastninge n havets levende ressourcer? Den Europæiske Marine Strategi (EMS) afholdelse af nordisk temadag efteråret Adaptive capacity of ringed seals to deal with exposure to variable POP (persistent organic pollutants) levels in their environment with special emphasis on the Russian Arctiv MiFi ad hoc pulje MiFi sekretariat Frie midler Sum MiFi: Strategisk pulje: Administreres af MiFi. Finansieret af Arktisk pulje var reserveret til 2005 projektforslag, som MiFi ikke fandt godt nok. Derfor overført til % Norden 7 % EU 3 % Nærområdet Skema 3. Oversigt over sekretariatsmidler 2005 Anvendelse af midler DKK Bemærkninger Løn Rejser Administration Øvrige 0 Total

1. Sammenfatning af arbejdsprogrammet MiFi s prioriteringer i 2006

1. Sammenfatning af arbejdsprogrammet MiFi s prioriteringer i 2006 1. Sammenfatning af arbejdsprogrammet MiFi fordeler i 2006 sine midler til henholdsvis 3 eksisterende projekter (alle igangsat i 2005) og 5 nye projekter (projektstart 2006). Dertil kommer et eller flere

Læs mere

ARBETSPROGRAM 2005 - MIFI

ARBETSPROGRAM 2005 - MIFI ARBETSPROGRAM 2005 - MIFI SKEMA til rapportering af arbejdsprogram 1. Sammenfatning af arbejdsprogrammet MiFi s aktiviteter i 2005 vil ligge indenfor følgende tre hovedområder: 1) Akvatisk biologisk mangfoldighed

Læs mere

Den nordiske arbejdsgruppe for Miljøovervågning og data (NMD)

Den nordiske arbejdsgruppe for Miljøovervågning og data (NMD) København den 1. oktober 2003 Den nordiske arbejdsgruppe for Miljøovervågning og data (NMD) ARBEJDSPROGRAM 2004 1. Sammenfatning af arbejdsprogrammet NMD s arbejdsprogram for 2004 er sammensat af en række

Læs mere

NORDISK MINISTERRÅD November Godkendt referat fra EK-M møde den 1. November Godkendelse af dagsorden

NORDISK MINISTERRÅD November Godkendt referat fra EK-M møde den 1. November Godkendelse af dagsorden NORDISK MINISTERRÅD November 2004 Godkendt referat fra EK-M møde den 1. November 2004. Hugi Ólafsson var formand for mødet. 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt med en ændring af dagsordenspunkternes

Læs mere

2. Opfyldelse af MHP mål, aktivitet og forventet resultat

2. Opfyldelse af MHP mål, aktivitet og forventet resultat [NMD 01c/05] 1 Den nordiske arbejdsgruppe for Miljøovervågning og data (NMD) VIRKSOMHEDSBERETNING 2004 1. Sammenfatning af virksomheden med årets vigtigste resultater NMD s aktiviteter har i 2004 været

Læs mere

NORDISK MINISTERRÅD København den 11 marts 2002 Sekretariatet BW/DSK

NORDISK MINISTERRÅD København den 11 marts 2002 Sekretariatet BW/DSK NORDISK MINISTERRÅD København den 11 marts 2002 Sekretariatet BW/DSK GODKENDT REFERAT FRA MØDE I EMBEDSMANDSKOMITÈEN FOR MILJØSPØRGSMÅL, (EK-M), KØBENHAVN DEN 18 FEBRUAR 2002 1. Godkendelse af dagsorden

Læs mere

Den nordiske arbejdsgruppe for Miljøovervågning og -data (NMD) ARBEJDSPROGRAM 2005

Den nordiske arbejdsgruppe for Miljøovervågning og -data (NMD) ARBEJDSPROGRAM 2005 København den 1. oktober 2004 Den nordiske arbejdsgruppe for Miljøovervågning og -data (NMD) ARBEJDSPROGRAM 2005 1. Sammenfatning af arbejdsprogrammet NMD ser sin vigtigste rolle som at skabe bidrag til

Læs mere

Arbejdsprogram Nordisk klimagruppe

Arbejdsprogram Nordisk klimagruppe Nordisk klimagruppe 0. Indledning Klimagruppens mandat skal fornyes med virkning fra 1. januar 2006. Det hidtidige mandat for perioden 2002-2004 blev forlænget med en allonge til udgangen af 2005. AP06

Læs mere

Aichi-målene, hvad går de ud på?

Aichi-målene, hvad går de ud på? Aichi-målene, hvad går de ud på? Natur og Miljø Konferencen, Herning den 6. juni 2018 Annette Samuelsen Biodiversitetskonventionen og dens to protokoller Konventionen (CBD) Vedtaget i Rio 1992 og trådte

Læs mere

Virksomhedsplan med budget for 2006 1. Sammenfatning af arbejdsprogrammet

Virksomhedsplan med budget for 2006 1. Sammenfatning af arbejdsprogrammet NFK 06-1-5-1 Arbejdsgruppen for Natur, Friluftsliv og Kulturmiljø (NFK) (29.09.2005) Virksomhedsplan med budget for 2006 1. Sammenfatning af arbejdsprogrammet I det nordiske Miljøhandlingsprogram (MHP)

Læs mere

Arktisk råds arbejdet, september 2012, AU

Arktisk råds arbejdet, september 2012, AU Arktisk råds arbejdet, september 2012, AU AMAP Miljø og Sundhed Mikala Klint Miljøstyrelse n foto: Rune Dietz AMAP Arbejdsgruppe under Arktisk Råd 8 arktiske lande Rigsfællesskabet (DK/FÆR/GL) Permanent

Læs mere

2. Opfyldelse af MHP s mål, aktiviteter og forventet resultat. 3. Gruppens konkrete aktiviteter som skal forelægges EK-M og MR-M

2. Opfyldelse af MHP s mål, aktiviteter og forventet resultat. 3. Gruppens konkrete aktiviteter som skal forelægges EK-M og MR-M KLIMAGRUPPEN Forslag til arbejdsprram for 1. Sammenfatning arbejdsprrammet Udgangspunkt for gruppens arbejde er mandatet beslut vejledning fra embedsmandskomitéerne ministerråd for henholdsvis - respektive

Læs mere

Nordisk Miljø- og Fiskerisamarbeid ARBEJDSPLAN FOR NORDISK MILJØ- OG FISKERISTRATEGI 2001

Nordisk Miljø- og Fiskerisamarbeid ARBEJDSPLAN FOR NORDISK MILJØ- OG FISKERISTRATEGI 2001 Nordisk Miljø- og Fiskerisamarbeid ARBEJDSPLAN FOR NORDISK MILJØ- OG FISKERISTRATEGI 2001 Indledning I henhold til Nordisk Miljø- og Fiskeristrategi 1999 2002, godkendt af Nordisk Ministerråd, miljøministrene

Læs mere

Islands formandskab i Nordisk Ministerråd 2014.

Islands formandskab i Nordisk Ministerråd 2014. Islands formandskab i Nordisk Ministerråd 2014. Ministerrådet for fiskeri og havbrug, jordbrug, levnedsmidler og skovbrug Sektor program for fiskeri og havbrug Blå bioøkonomi - Bæredygtig forvaltning og

Læs mere

Connie Hedegaard var formand for mødet.

Connie Hedegaard var formand for mødet. Nordisk Ministerråd Til MR-M Kopi Fra NMRS Emne Godkendt referat fra MR-M møde i Reykjavik den 26. oktober 2005 Store Strandstræde 18 DK-1255 København K Tel +45 3396 0200 Fax +45 3396 0201 www.norden.org

Læs mere

CBD COP13 - teknisk gennemgang

CBD COP13 - teknisk gennemgang Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del Bilag 377 Offentligt CBD COP13 - teknisk gennemgang Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg 5. april 2017 Hans Christian Karsten Biodiversitetskonventionen

Læs mere

Møde i Embedsmandskomitéen for Arbejdsliv. 24. april 2007 i Helsingfors, Finland. Kort referat

Møde i Embedsmandskomitéen for Arbejdsliv. 24. april 2007 i Helsingfors, Finland. Kort referat EK-A 1/07 J.nr. 41012.15.001/07 13.06.2007 LDJ Møde i Embedsmandskomitéen for Arbejdsliv 24. april 2007 i Helsingfors, Finland Kort referat 1. Velkomst og godkendelse af dagsorden Den finske formand bød

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Arktis, der blev vedtaget af Rådet den 20. juni 2016

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Arktis, der blev vedtaget af Rådet den 20. juni 2016 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. juni 2016 (OR. en) 10400/16 COEST 166 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 20. juni 2016 til: delegationerne Tidl. dok. nr.:

Læs mere

Hav- og luftgruppens arbejdsprogram 2006

Hav- og luftgruppens arbejdsprogram 2006 Hav- og luftgruppens arbejdsprogram 20 1. Sammenfatning af arbejdsprogrammet Hav- og luftgruppens vigtigste arbejdsopgaver er at lave baggrundsmateriale til en fælles nordisk indsats i internationale organer

Læs mere

MILJØHANDLINGSPROGRAMMET 2001-04

MILJØHANDLINGSPROGRAMMET 2001-04 1 MILJØHANDLINGSPROGRAMMET 2001-04 ER MÅLENE NÅET? ER DE FORVENTEDE RESULTATER OPFYLDT? NORDISK MINISTERRÅD Tine Utzon-Frank 2 MILJØHANDLINGSPROGRAMMET 2001-04 Er målene nået? Er de forventede resultater

Læs mere

FORSLAG TIL BESKYTTEDE OMRÅDER I KATTEGAT HØRINGSUDGAVE

FORSLAG TIL BESKYTTEDE OMRÅDER I KATTEGAT HØRINGSUDGAVE FORSLAG TIL BESKYTTEDE OMRÅDER I KATTEGAT HØRINGSUDGAVE Titel: Forslag til beskyttede områder i Kattegat Udgiver: Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø www.nst.dk År: 2015 Må citeres med kildeangivelse.

Læs mere

Hindsgavl 29.-30. september 2014

Hindsgavl 29.-30. september 2014 Hindsgavl 29.-30. september 2014 Interdisciplinære problemstillinger, eksisterende arktiske forskningsmiljøer og aktuelle forskningsprogrammer Kurt Nielsen, prodekan AU Morten Pejrup, prodekan KU Udfordringer

Læs mere

Udfordringer og indsatser på havet

Udfordringer og indsatser på havet Udfordringer og indsatser på havet Mette Blæsbjerg WWF Verdensnaturfonden Natura 2000-debatmøde November 2014 21 January 2015-1 Natura 2000 i danske havområder 97 områder er helt eller delvis marine Stenrev

Læs mere

Havstrategidirektivet (HSD) mod en integreret havforvaltning? Henrik Wichmann BLST-Natur

Havstrategidirektivet (HSD) mod en integreret havforvaltning? Henrik Wichmann BLST-Natur Havstrategidirektivet (HSD) mod en integreret havforvaltning? Henrik Wichmann BLST-Natur HSD behov for fælles indsats - EU s 6. miljøhandlingsprogram 2002 - havstrategi - Direktiv 2008 - operative havstrategier

Læs mere

Bruxelles, den 28. maj 2009 (03.06) (OR. EN) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION 10435/09

Bruxelles, den 28. maj 2009 (03.06) (OR. EN) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION 10435/09 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 28. maj 2009 (03.06) (OR. EN) 10435/09 I/A-PUNKTS-NOTE fra: generalsekretariatet til: De Faste Repræsentanters Komité/Rådet Vedr.: Klimaændringer Mod en overordnet

Læs mere

UFM s indsats for arktisk forskning i EU. Gitte Agerhus Styrelsen for Forskning og Innovation

UFM s indsats for arktisk forskning i EU. Gitte Agerhus Styrelsen for Forskning og Innovation UFM s indsats for arktisk forskning i EU Gitte Agerhus Styrelsen for Forskning og Innovation Om UFM og arktisk forskning Polarsekretariatet og Forum for Arktisk Forskning Side 2 Styrelsen for Forskning

Læs mere

Klimagruppen virksomhedsberetning 2005

Klimagruppen virksomhedsberetning 2005 gruppen virksomhedsberetning 2005 1. Sammenfatning af virksomheden med årets vigtigste resultater gruppen har haft stor aktivitet i 2005 med 8 møder og 3 seminarer/workshop (inklusive 1 seminar sammen

Læs mere

Mandat for Grænsehindringsrådet

Mandat for Grænsehindringsrådet Mandat for Grænsehindringsrådet 2018-2021 Baggrund Arbejdet med at fjerne grænsehindringer er højt prioriteret i det nordiske samarbejde som en vigtig men dog afgrænset del af arbejdet med at nå statsministrenes

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE. et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. miljokommunerne.dk

SAMARBEJDSAFTALE. et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. miljokommunerne.dk SAMARBEJDSAFTALE et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner miljokommunerne.dk Forord Green Cities er et visionært og forpligtende samarbejde mellem kommuner, der arbejder for bæredygtighed og gør en

Læs mere

Natura 2000 December 2010

Natura 2000 December 2010 Natura 2000 December 2010 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fiskeridirektoratet December 2010 ISBN 978-87-7083-973-0 Fotos: Fiskeridirektoratet og Colourbox Natura 2000 har til formål at sikre,

Læs mere

Endelave Havbrug. 26. januar 2014 1

Endelave Havbrug. 26. januar 2014 1 Endelave Havbrug Hvem er jeg Beskrivelse af Havbrug og Kompensationsopdræt Tab af næringsstoffer (N2000 og VRD) Forstyrrelse af naturtyper og arter (N2000) Tab af medicin (VRD) Forstyrrelse af andre aktiviteter

Læs mere

TSN-Koordinationsgruppen

TSN-Koordinationsgruppen Regionshuset Viborg Koncern Kvalitet Strategisk Kvalitet TSN-Koordinationsgruppen (Koordinationsgruppen for det TværSektorielle Netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange) Skottenborg 26 DK-8800

Læs mere

Beslutningsreferat. Nordisk Ministerråd

Beslutningsreferat. Nordisk Ministerråd Nordisk Ministerråd Mødegruppe Nordisk embedsmandskomite for energi, EK-E Mødetid 27. august 2008-28. august 2008 Mødested Näringsdepartementet, Stockholm Store Strandstræde 18 DK-1255 København K Tel

Læs mere

Tids- og aktivitetsplan

Tids- og aktivitetsplan Tids- og aktivitetsplan Tid Aktivitet opgaver Inden første møde i temagruppe Opgaver: - oversigt over opgaver/aftaleområder -tjekliste - screening af nuværende aftale Uge 4-7 1. møde i temagruppen -arbejdsform/proces

Læs mere

NORDIC MARINE THINK-TANK

NORDIC MARINE THINK-TANK Vedtægter 1 1. Navn, sammensætning og hjemsted 1. Tænketankens navn er Nordic Marine Think-Tank. 2. Tænketanken er et netværk af personer i de nordiske lande med erfaring i hav- og fiskerispørgsmål og

Læs mere

Arbejdsprogram 2014 for SamNordisk Skogforskning (SNS)

Arbejdsprogram 2014 for SamNordisk Skogforskning (SNS) Arbejdsprogram 2014 for SamNordisk Skogforskning (SNS) 1. Rammer og mål SNS handlingsplan for år 2014 gennemføres indenfor rammerne af SNS resultataftale med Nordisk Ministerråd for 2014-2017 samt prioriteringerne

Læs mere

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram. Handlingsplan Bæredygtighed, effektivitet og værdiløft i fødevareerhvervet

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram. Handlingsplan Bæredygtighed, effektivitet og værdiløft i fødevareerhvervet Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram Handlingsplan 2012 Bæredygtighed, effektivitet og værdiløft i fødevareerhvervet Indledning Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) præsenterer hermed

Læs mere

BILAG. til. Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet

BILAG. til. Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.10.2015 COM(2015) 481 final ANNEXES 1 to 2 BILAG til Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om fremskridt med etableringen af beskyttede havområder

Læs mere

Leeuwarden Deklarationen

Leeuwarden Deklarationen Leeuwarden Deklarationen Rådgivende Udvalg for Vadehavet 12. Januar 2018. Heidi Nielsen Det Trilaterale Vadehavssamarbejde, den politiske overbygning 1978: Samarbejdet påbegyndes 1982: Københavnsdeklarationen

Læs mere

Kommuneqarfik Sermersooqs turismestrategi og bidrag til Selvstyrets turismestrategi

Kommuneqarfik Sermersooqs turismestrategi og bidrag til Selvstyrets turismestrategi Kommuneqarfik Sermersooqs turismestrategi og bidrag til Selvstyrets turismestrategi Til beslutning J.nr.: 73.15-A00-2-18 Koncernservice Kommunaldirektør Lars Møller-Sørensen / LMS Sagsresumé Sermersooq

Læs mere

En lysere fremtid for fisk og fiskere

En lysere fremtid for fisk og fiskere Reform af den fælles fiskeripolitik En lysere fremtid for fisk og fiskere Forslaget kort og godt Indsats over for overfiskning og til gavn for bæredygtig fiskeriforvaltning. h Sikring af fiskebestandenes

Læs mere

Skjal 1: Tilráðingar Samtyktar á ársfundi Útnorðurráðsins í Føroyum august 2015

Skjal 1: Tilráðingar Samtyktar á ársfundi Útnorðurráðsins í Føroyum august 2015 Skjal 1: Tilráðingar 2015 Samtyktar á ársfundi Útnorðurráðsins í Føroyum 10. 13. august 2015 Vestnordisk Råds rekommandation nr. 1/2015 Vestnordisk Råd har, den 12.august enstemmigt vedtaget følgende rekommandation,

Læs mere

Hermed følger til delegationerne den afklassificerede udgave af ovennævnte dokument.

Hermed følger til delegationerne den afklassificerede udgave af ovennævnte dokument. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 27. januar 2017 (OR. en) 10248/96 DCL 1 PECHE 352 AFKLASSIFICERING af dokument: 10248/96 RESTREINT af: 30. september 1996 ny status: Offentlig Vedr.: Forvaltning

Læs mere

BILAG. til. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

BILAG. til. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.3.2019 COM(2019) 102 final ANNEXES 1 to 2 BILAG til Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Organisationen

Læs mere

Sektorplan Miljø Islands formandskabsprogram 2009

Sektorplan Miljø Islands formandskabsprogram 2009 Sektorplan Miljø Islands formandskabsprogram 2009 Miljø Sektorprogram Islands formandsskabprogram 2009 ANP 2008:754 Nordisk Ministerråd, København 2008 ISBN 978-92-893-1774-0 Layout og omslag Ágústa Ragnarsdóttir.

Læs mere

Basisdokument for det fælles EU-kontor i Bruxelles. Et samarbejde mellem Kommunerne, Region Sjælland og Vækstforum

Basisdokument for det fælles EU-kontor i Bruxelles. Et samarbejde mellem Kommunerne, Region Sjælland og Vækstforum Basisdokument for det fælles EU-kontor i Bruxelles Et samarbejde mellem Kommunerne, Region Sjælland og Vækstforum Vedtaget den 30. november 2007 1 Grundlag for det fælles EU-kontors virke...3 Beskrivelse...3

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Vedtægt. for

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Vedtægt. for Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Vedtægt for International Centre for Research in Organic Food Systems GENERELLE BESTEMMELSER Navn og organisation 1. Stk. 1. Forskningscentrets navn er International

Læs mere

Miljøindsatsen i Arktis 2013 Aktiviteter støttet af ordningen for Miljøstøtte til Arktis - DANCEA

Miljøindsatsen i Arktis 2013 Aktiviteter støttet af ordningen for Miljøstøtte til Arktis - DANCEA Miljøindsatsen i Arktis 2013 Aktiviteter støttet af ordningen for Miljøstøtte til Arktis - DANCEA Herunder findes en oversigt over projekter, som i 2013 er sat i gang med økonomisk støtte fra Miljøstøtteordningen

Læs mere

Nordisk Ministerråds arktiske samarbejdsprogram

Nordisk Ministerråds arktiske samarbejdsprogram Nordisk Ministerråds arktiske samarbejdsprogram Nordisk seminar Nuuk 9. februar 2011 Kristian Birk Afdelingschef Vækst og Klima Footer indsættes via: 'Vis' / 'Sidehoved og sidefod' / Indsæt teksten i Sidefodfeltet

Læs mere

Limfjordsrådet. Etablering af vandråd i oplandet til Limfjorden

Limfjordsrådet. Etablering af vandråd i oplandet til Limfjorden Etablering af vandråd i oplandet til Limfjorden Samarbejde mellem 18 Kommuner. Stiftende møde 4. juni 2007. Per 1. marts 2010 er også Vandoplandsstyregruppe. Limfjorden Oplandet til Limfjorden udgør ~1/6

Læs mere

Det talte ord gælder. vandrammedirektivet? Samråd om råderum i Kattegat

Det talte ord gælder. vandrammedirektivet? Samråd om råderum i Kattegat Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 851 Offentligt Det talte ord gælder Samråd om råderum i Kattegat Samrådsspørgsmål AZ Ministeren bedes redegøre for den videnskabelige

Læs mere

Implementering af onventionen om Biologisk Mangfoldighed Grønland. Inge Thaulow Departement for Miljø og Natur Grønlands Selvstyre

Implementering af onventionen om Biologisk Mangfoldighed Grønland. Inge Thaulow Departement for Miljø og Natur Grønlands Selvstyre Implementering af onventionen om Biologisk Mangfoldighed Grønland Inge Thaulow Departement for Miljø og Natur Grønlands Selvstyre Tekst skrives ind i sdehoved/sidefod Rigsfællesskabet En del af Rigsfællesskabet

Læs mere

at det af de regionale udviklingsmidler reserveres 1 mio. kr. fordelt ligeligt på årene 2009 og 2010

at det af de regionale udviklingsmidler reserveres 1 mio. kr. fordelt ligeligt på årene 2009 og 2010 Til Vækstforum for Region Midtjylland Den 19. februar 2009 Regionalt samarbejde omkring Århus som Europæisk Kulturhovedstad i 2017 Århus Kommune Kulturforvaltningen Kultur og Borgerservice 1. Baggrund

Læs mere

Ny Diplomingeniør-uddannelse: Fiskeriingeniør (Sisimiut/DTU) Nordisk workshop, Sisimiut 22. september 2018 Nina Qvistgaard, DTU Aqua

Ny Diplomingeniør-uddannelse: Fiskeriingeniør (Sisimiut/DTU) Nordisk workshop, Sisimiut 22. september 2018 Nina Qvistgaard, DTU Aqua Ny Diplomingeniør-uddannelse: Fiskeriingeniør (Sisimiut/DTU) Nordisk workshop, Sisimiut 22. september 2018 Nina Qvistgaard, DTU Aqua Baggrund og rammer for uddannelsen 2 DTU Aqua, Danmarks Tekniske Universitet

Læs mere

Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C.

Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Side 1/5 Referat fra 1. møde i det rådgivende udvalg for Den Danske Naturfond Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl. 13.00 16.00 Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Til

Læs mere

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.3.2019 COM(2019) 99 final ANNEXES 1 to 2 BILAG til Forslag til Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Fiskerikommissionen

Læs mere

Virksomhedsplan med budget for 2005

Virksomhedsplan med budget for 2005 Arbejdsgruppen for Natur, Friluftsliv og Kulturmiljø NFK 05-1-5-1 12. oktober 2004 Virksomhedsplan med budget for 1. Sammenfatning I det nordiske Miljøhandlingsprogram (MHP) for -08 omfatter NFK s virksomhed

Læs mere

Miljøindsatsen i Arktis 2014 Aktiviteter støttet af ordningen for Miljøstøtte til Arktis - DANCEA

Miljøindsatsen i Arktis 2014 Aktiviteter støttet af ordningen for Miljøstøtte til Arktis - DANCEA Miljøindsatsen i Arktis 2014 Aktiviteter støttet af ordningen for Miljøstøtte til Arktis - DANCEA Herunder findes en oversigt over projekter, som i 2014 er sat i gang med økonomisk støtte fra Miljøstøtteordningen

Læs mere

10458/17 jb/jb/ikn 1 DG E LIMITE DA

10458/17 jb/jb/ikn 1 DG E LIMITE DA Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. juni 2017 (OR. en) 10458/17 UDKAST TIL PROTOKOL 1 Vedr.: LIMITE PV/CONS 37 ENV 630 CLIMA 194 3550. samling i Rådet for Den Europæiske Union (miljø) den

Læs mere

Sammenfattende redegørelse for miljøvurderingen af regionalfondsprogrammet Innovation og Viden for strukturfondsperioden 2007-2013.

Sammenfattende redegørelse for miljøvurderingen af regionalfondsprogrammet Innovation og Viden for strukturfondsperioden 2007-2013. Sammenfattende redegørelse for miljøvurderingen af regionalfondsprogrammet Innovation og Viden for strukturfondsperioden 2007-2013. 1. Sammenfatning af programmet Miljøvurderingsmetode Miljøvurderingen

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en) 9892/19 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet ENV 525 CLIMA 152 AGRI 283 PECHE 269 ECOFIN

Læs mere

Kommissorium for Finans Danmarks Rådgivende Forum for Bæredygtig Finans

Kommissorium for Finans Danmarks Rådgivende Forum for Bæredygtig Finans Kommissorium for Finans Danmarks Rådgivende Forum for Bæredygtig Finans 1. Baggrund Med vedtagelse af Parisaftalen om klimaændringer og FN s 2030-dagsorden for bæredygtig udvikling i 2015 har verdens ledere

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Miljø- og Sundhedsanliggender og Forbrugerpolitik

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Miljø- og Sundhedsanliggender og Forbrugerpolitik EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Miljø- og Sundhedsanliggender og Forbrugerpolitik 12. november 2002 PE 319.376/1-17 ÆNDRINGSFORSLAG 1-17 Udkast til udtalelse (PE 319.376) Patricia McKenna Akvakultur

Læs mere

EU og det Arktiske område

EU og det Arktiske område Gardermoen 13 November 2010 EU og det Arktiske område Martin Lassen Skylv Ambassaderåd Oversigt 1. Seks grunde til en arktisk politik i EU 2. Vurdering af situationen i Arktis 3. Indholdet i EU s politikdokumenter

Læs mere

GRØNT UDVIKLINGS- OG DEMONSTRATIONSPROGRAM HANDLINGSPLAN 2014

GRØNT UDVIKLINGS- OG DEMONSTRATIONSPROGRAM HANDLINGSPLAN 2014 GRØNT UDVIKLINGS- OG DEMONSTRATIONSPROGRAM INDLEDNING Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) præsenterer hermed sin Handlingsplan 2014, som er godkendt af fødevareministeren den 8. januar 2014.

Læs mere

Arbejdsprogram 2013 for SamNordisk Skogforskning (SNS)

Arbejdsprogram 2013 for SamNordisk Skogforskning (SNS) Arbejdsprogram 2013 for SamNordisk Skogforskning (SNS) 1. Rammer og mål SNS handlingsplan for år 2013 gennemføres indenfor rammerne af SNS resultataftale med Nordisk Ministerråd for 2010-2013 samt prioriteringerne

Læs mere

INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S20/2019. Sport som redskab til integration og social inklusion af flygtninge

INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S20/2019. Sport som redskab til integration og social inklusion af flygtninge INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S20/2019 Sport som redskab til integration og social inklusion af flygtninge Denne indkaldelse af forslag har til formål at gennemføre det årlige arbejdsprogram for 2019 vedrørende

Læs mere

Skjal 1: Tilráðingar 2008

Skjal 1: Tilráðingar 2008 Skjal 1: Tilráðingar 2008 Rekommandation nr. 1/2008 Vestnordisk Råd har, den 27. august enstemmigt vedtaget følgende rekommandation, under Rådets årsmøde 2008 i Grundarfjörður i Island. Vestnordisk Råd

Læs mere

HAV- OG FISKERIBIOLOGI

HAV- OG FISKERIBIOLOGI HAV- OG FISKERIBIOLOGI Siz Madsen KOLOFON HAV- OG FISKERIBIOLOGI 1. udgave 2008 ISBN 87-90749-08-1 UDGIVER Fiskericirklen COPYRIGHT Fiskericirklen FORFATTER Biolog Siz Madsen Født 1967. Har arbejdet med

Læs mere

Rådets konklusioner om integreret jordbundsbeskyttelse

Rådets konklusioner om integreret jordbundsbeskyttelse RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 18. juli 2002 (29.07) (OR. en) 10800/02 ENV 397 AGRI 170 DEVGEN 106 ELARG 233 FORETS 23 FSTR 12 RECH 121 REGIO 22 TRANS 200 ORIENTERENDE NOTE fra: generalsekretariatet

Læs mere

29. maj 2015. Årsrapport 2014

29. maj 2015. Årsrapport 2014 29. maj 215 Årsrapport 214 Indhold Indhold... 2 GCP-enhedens mission... 3 GCP-enhedens vision.... 3 Organisation... 4 Organisatorisk tilknytning... 4 Styregruppe... 4 Finansiering... 4 Personale... 4 Aktiviteter...

Læs mere

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi Kommissorium Bæredygtighedsstrategi 2020-24 November 2018 Formål: Bæredygtighedsstrategi 2020-24 afløser Bæredygtighedsstrategi 2016-20, som byrådet vedtog i foråret 2016 og som har haft stor betydning

Læs mere

INFRASTRUKTUR FOR GEOGRAFISK INFORMATION INSPIRE OG KOMMUNERNE

INFRASTRUKTUR FOR GEOGRAFISK INFORMATION INSPIRE OG KOMMUNERNE INFRASTRUKTUR FOR GEOGRAFISK INFORMATION INSPIRE OG KOMMUNERNE Jes Ryttersgaard Hvordan vil Inspire påvirke kommunerne? Indirekte påvirkninger Kommunen som omfattet af INSPIRE Kommunen som bruger af INSPIRE

Læs mere

Skjal 1: Tilráðingar 2003 & 2004

Skjal 1: Tilráðingar 2003 & 2004 Rekommandation nr. 1/2003 Skjal 1: Tilráðingar 2003 & 2004 Vestnordisk Råd har vedtaget følgende rekommandation under Rådets årsmøde 2003. 15 stemmer var for, ingen var imod og 3 var fraværende. Vestnordisk

Læs mere

Danish Colorectal Cancer Group

Danish Colorectal Cancer Group Danish Colorectal Cancer Group Vedtægter december 2009 Baggrund DCCG er en multidisciplinær cancergruppe (DMCG) med forankring i Dansk Kirurgisk Selskab, Dansk Selskab for Klinisk Onkologi, Dansk Radiologisk

Læs mere

UDENRIGSMINISTERIET Den 24. november 2005 UDV, j.nr. 400.E.2-0-0. Ministerens talepapir fra samrådet den 17. november 2005.

UDENRIGSMINISTERIET Den 24. november 2005 UDV, j.nr. 400.E.2-0-0. Ministerens talepapir fra samrådet den 17. november 2005. Udenrigsudvalget URU alm. del - Svar på Spørgsmål 20 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Den 24. november 2005 UDV, j.nr. 400.E.2-0-0. Rådsmøde (almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 21.-22.

Læs mere

Arbejdsgruppen for natur, friluftsliv og kulturmiljø (NFK), inklusive den arktiske styregruppe (ASG)

Arbejdsgruppen for natur, friluftsliv og kulturmiljø (NFK), inklusive den arktiske styregruppe (ASG) 1 NFK 06-2-5-1 Arbejdsgruppen for natur, friluftsliv og kulturmiljø (NFK), inklusive den arktiske styregruppe (ASG) VIRKSOMHEDSBERETNING FOR 2005 01-02-2006 2 1. Sammenfatning af virksomheden med årets

Læs mere

Fælles om Ebeltoft - også om vinteren Skitse til helhedsorienteret samarbejdsmodel Bilag til ansøgning til Realdania

Fælles om Ebeltoft - også om vinteren Skitse til helhedsorienteret samarbejdsmodel Bilag til ansøgning til Realdania Fælles om Ebeltoft - også om vinteren Skitse til helhedsorienteret samarbejdsmodel Bilag til ansøgning til Realdania Med afsæt i Byrådets beslutning om at arbejde målrettet på en samlet udvikling af Ebeltoft

Læs mere

Miljøstyrelsens bidrag til FN s verdensmål

Miljøstyrelsens bidrag til FN s verdensmål Miljøstyrelsens bidrag til FN s verdensmål Møde i Rådgivningspanelet for DCE, 6. marts 2019 Mads Leth-Petersen Baggrund FN vedtog 2030 dagsordenen for bæredygtig udvikling og de 17 verdensmål i sept. 2015

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af biodiversitet i statsskovene

Rigsrevisionens notat om beretning om Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af biodiversitet i statsskovene Rigsrevisionens notat om beretning om Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af biodiversitet i statsskovene Juni 2018 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Miljø- og Fødevareministeriets

Læs mere

Erhvervsøkonomiske konsekvensvurderinger af bekendtgørelse om fælles indsatser fiskeri, fælles indsatser akvakultur samt fiskeri, natur og miljø

Erhvervsøkonomiske konsekvensvurderinger af bekendtgørelse om fælles indsatser fiskeri, fælles indsatser akvakultur samt fiskeri, natur og miljø Erhvervsøkonomiske konsekvensvurderinger af bekendtgørelse om fælles indsatser fiskeri, fælles indsatser akvakultur samt fiskeri, natur og miljø Bekendtgørelsen indeholder tre tilskudsordninger. Den erhvervsøkonomiske

Læs mere

Retningslinier for udviklings- og aktivitetspuljen for aftenskoler i Københavns Kommune

Retningslinier for udviklings- og aktivitetspuljen for aftenskoler i Københavns Kommune Retningslinier for udviklings- og aktivitetspuljen for aftenskoler i Københavns Kommune Vedtaget af Borgerrepræsentationen 1. december 2011 Gældende fra 1. januar 2012 Retningslinier for udviklings- og

Læs mere

Kultur og Fritidsudvalget. Referat. Mødedato: 20. februar Mødetidspunkt: 21:40. Mødested: Udvalgsværelse 2. Deltagere: Fraværende: Bemærkninger:

Kultur og Fritidsudvalget. Referat. Mødedato: 20. februar Mødetidspunkt: 21:40. Mødested: Udvalgsværelse 2. Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Referat Mødetidspunkt: 21:40 Mødested: Udvalgsværelse 2 Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Sidetal: 2 Sidetal: 3 Indholdsfortegnelse Sidetal: 4 30. Fortsat udvikling under Bispeengbuen Åbent - 01.11.20-P20-6-17

Læs mere

Det nationale miljø- og naturovervågningsprogram (NOVANA) - teknisk gennemgang for FMPU den 18. juni 2010

Det nationale miljø- og naturovervågningsprogram (NOVANA) - teknisk gennemgang for FMPU den 18. juni 2010 Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 629 Offentligt Det nationale miljø- og naturovervågningsprogram (NOVANA) - teknisk gennemgang for FMPU den 18. juni 2010 Formål Overordnet formål

Læs mere

En ny national plan for for for artsforvaltning

En ny national plan for for for artsforvaltning En ny national plan for for for artsforvaltning Biodiversitetssymposium 28.-29. januar 2015 Af Michael Grell migre@nst.dk Naturstyrelsen, Biodiversitet og arter NLK Anbefaling 1: Klare mål og strategier

Læs mere

Nordic funding instruments. Torfi Johannesson 15 November 2016

Nordic funding instruments. Torfi Johannesson 15 November 2016 Nordic funding instruments Torfi Johannesson 15 November 2016 Nordisk Ministerråd består af samarbejdsministrene og 10 fagministerråd (MR) for de forskellige sektorer som støttes af 16 embedsmandskomitéer

Læs mere

Lokaludvalgene er reguleret i Regulativ for Lokaludvalg i Københavns Kommune. Lokaludvalgenes opgaver er beskrevet i Kommissorium for Lokaludvalg.

Lokaludvalgene er reguleret i Regulativ for Lokaludvalg i Københavns Kommune. Lokaludvalgenes opgaver er beskrevet i Kommissorium for Lokaludvalg. NOTAT: BAGGRUND OG RAMMER; SERVICEEFTERSYN FOR LOKALUDVALG Lokaludvalg Der er i Københavns Kommune oprettet 12 lokaludvalg. Der er ét lokaludvalg i hver af kommunens bydele. To bydele, Vesterbro bydel

Læs mere

109. plenarforsamling den 3.-4. december 2014 FORSLAG TIL UDTALELSE

109. plenarforsamling den 3.-4. december 2014 FORSLAG TIL UDTALELSE 109. plenarforsamling den 3.-4. december 2014 NAT-V-044 FORSLAG TIL UDTALELSE Innovation i den blå økonomi: indfrielse af havenes potentiale for vækst og beskæftigelse Ordfører: Adam Banaszak (PL/ECR)

Læs mere

Fokus på levesteder. Fugle og pattedyrs krav til levesteder 25. januar 2017 Lars Dinesen

Fokus på levesteder. Fugle og pattedyrs krav til levesteder 25. januar 2017 Lars Dinesen Fokus på levesteder Fugle og pattedyrs krav til levesteder 25. januar 2017 Inspiration fra Andes EU direktiverne NOVANA og rapportering Natura 2000 Habitatdirektivets bilag 4 og 3 Afsluttende bemærkninger

Læs mere

Handlingsplan 2013-2014 Temagruppen for Sundhed på arbejdspladsen

Handlingsplan 2013-2014 Temagruppen for Sundhed på arbejdspladsen Handlingsplan -2014 Temagruppen for Sundhed på arbejdspladsen Baggrund Det overordnede formål med temagruppens arbejde er at styrke folkesundheden med arbejdspladsen og arbejdslivet som omdrejningspunkt

Læs mere

Indkaldelse til HB-møde den 9. marts 2010

Indkaldelse til HB-møde den 9. marts 2010 Indkaldelse til HB møde den 9. marts 2010 Indkaldelse til HB-møde den 9. marts 2010 Dagsorden: 1. Referater til underskrift Der foreligger referat fra HBM 18/02/10 til underskrift 2. Mødeaktivitet og rulledagsorden

Læs mere

NATUR OG BIODIVERSITET

NATUR OG BIODIVERSITET NATUR OG BIODIVERSITET Hvad betyder den for dig? Biodiversitet er en betegnelse for alle de forskellige former for liv på kloden. Den er hele grundlaget for vores trivsel på jorden og for økonomien. Vi

Læs mere

Connie Hedegaard var formand for mødet.

Connie Hedegaard var formand for mødet. Nordisk Ministerråd Til MR-M Kopi Fra NMRS Emne Referat fra MR-M møde i Ilulissat den 15. august 2005 Store Strandstræde 18 DK-1255 København K Tel +45 3396 0200 Fax +45 3396 0201 www.norden.org Connie

Læs mere

Kompetenceprofil for Kandidatuddannelsen i ingeniørvidenskab, Akvatisk Videnskab og Teknologi

Kompetenceprofil for Kandidatuddannelsen i ingeniørvidenskab, Akvatisk Videnskab og Teknologi Kompetenceprofil for Kandidatuddannelsen i ingeniørvidenskab, Akvatisk Videnskab og Teknologi Profil kandidatuddannelsen i ingeniørvidenskab (cand.polyt.) En civilingeniør fra DTU har en forskningsbaseret

Læs mere

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag Økonomiudvalget 18.06.2013 Punkt nr. 140, 20. bilag juni 2013 1 Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden

Læs mere

Mobilitetsråd i Syddanmark

Mobilitetsråd i Syddanmark Område: Regionssekretariatet Udarbejdet af: Ebbe Jensen/Ulrich Jensen Afdeling: Regionssekretariatet E-mail: Journal nr.: 08/7009 Telefon: Dato: 7. maj 2008 Notat Mobilitetsråd i Syddanmark 1. Baggrund

Læs mere

Erhvervet ønsker at imødegå udfordringerne og at udnytte mulighederne gennem proaktive og målrettede forsknings- og udviklingsaktiviteter.

Erhvervet ønsker at imødegå udfordringerne og at udnytte mulighederne gennem proaktive og målrettede forsknings- og udviklingsaktiviteter. Dansk akvakulturs forsknings- Indledning Moderne akvakultur er et videnbaseret erhverv understøttet af udvikling og forskning. Det bidrager til at sikre en bæredygtig vækst, og det styrker fødevarekvaliteten

Læs mere

Referat af Lokalt Beskæftigelsesråds møde den kl. 16:00 i Byrådsstuen Iver Huitfeldt

Referat af Lokalt Beskæftigelsesråds møde den kl. 16:00 i Byrådsstuen Iver Huitfeldt Referat af s møde den 20.01.2014 kl. 16:00 i Byrådsstuen Iver Huitfeldt Tilstedeværende: Mads Andersen Annie Bendtsen Bent Munk Jensen Birthe Jensen Vibeke Hansen Henning Kofod Jorry Højer Jørn Frigast

Læs mere

Økosystem-baseret forvaltning: Hvordan går det?

Økosystem-baseret forvaltning: Hvordan går det? Økosystem-baseret forvaltning: Hvordan går det? Fra Vandmiljøplaner til Marine Strategier Jesper H. Andersen 1, 2 1: Department of BioScience, Aarhus University 2: National Center for Environment and Energy

Læs mere