FOLKEKIRKENS MIGRANTSAMARBEJDE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FOLKEKIRKENS MIGRANTSAMARBEJDE"

Transkript

1 FOLKEKIRKENS MIGRANTSAMARBEJDE

2 Den primære årsag til folkekirkens faldende medlemsprocent er det stigende antal indvandrere og efterkommere i Danmark en gruppe, hvor kun de færreste melder sig ind i folkekirken. Indvandrere og efterkommere udgør i dag 13% af befolkningen, men kun 8% af denne gruppe er medlemmer. Til sammenligning er 86% af folk med dansk oprindelse medlem. TITEL Otte teser om den nydanske folkekirke UDGIVET AF Folkekirkens mellemkirkelige Råd, REDIGERET AF Marie Munch Roager Christian Arffmann Søren Dalsgaard (redaktør) DESIGN Christian Rahbek Olsen FOTO Birthe Munck-Fairwood, Tværkulturelt Center (s.5, s.17), Jesper Vigant (s.6), Albin Hillert (s.7), Orla Møller (s.11), Anders Haubart Madsen, Helsingør Stift (s.15), Christoffer Fryd (s.13, s.16, s.17), Christian Mercier (s.19). TRYKKERI Jensen Print ISBN: CITATER S.5 midten: Iraner: Jeg kan lide alt ved folkekirkens gudstjenester, Kristeligt Dagblad, S.9 øverst: Med andre øjne - migranters møde med folkekirken (Tværkulturelt Center, 2014) S.9 nederst: Kirke.dk S.12 nederst: Nyt på tværs nr. 4, 2015 S.15 øverst: Mek fra Etiopien: Hvorfor kontakter folkekirken ikke indvandrere? maj 2017 S.17 øverst: Indvandrer kommer med i menighedsråd, Kristeligt Dagblad, S.18: Med andre øjne - migranters møde med folkekirken (Tværkulturelt Center, 2014) S.19: Små skridt, december 2016, Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler. Folkekirken er altså på vej til at blive en kirke primært for dem i befolkningen, som har dansk oprindelse, i stedet for at være hele folkets kirke. Der kan være mange grunde til, at indvandrere og efterkommere ikke bliver en del af folkekirken. Nogle tilhører en anden religion. Andre er kristne, men hører hjemme i en anden kirketradition. Andre igen ville måske gerne være en del af folkekirken, men har svært ved at finde sig til rette på grund af sproglige eller kulturelle forskelle. Uanset hvilken baggrund den enkelte har, så er det naturligt, at en folkekirke rækker ud og engagerer sig. Mødet med mennesker i denne gruppe kan for eksempel have fokus på godt naboskab, arbejdet for kristen enhed, forkyndelsen af evangeliet eller omsorgen for den enkelte. Den nye demografiske situation betyder, at der vil ske forandringer i folkekirken på alle niveauer både i den enkelte menighed, i lovgivningen, i de frie folkekirkelige organisationer og i uddannelsesinstitutionerne. Alle må trække på samme hammel. Hensigten med dette hæftes otte teser om den nydanske folkekirke er at hjælpe enhver, som ser sig selv som en del af folkekirken, til at besinde sig på den nye virkelighed og reflektere over, hvordan man hver især kan bidrage til, at folkekirken også i fremtiden bliver en kirke for hele folket.

3 1 / RELATIONER Folkekirken skal danne ramme om personlige relationer og kristne fællesskaber, hvor der er plads til forskellige sprog og kulturer. Min venskabsfamilie er blevet som en engel, der hjælper mig, når mine vinger har glemt at flyve. EMILE, DR CONGO Man har virkelig behov for, at menigheden snakker med en og husker at invitere en med til de forskellige arrangementer. AFSHIN, IRAN Danmark er rangeret som et af de steder i verden, hvor det er sværest for udlændinge at falde til og finde nye venner. Efterspørgslen efter relationer til danskere er derfor stor. Men mange danskere har ikke øje for behovet. Midt i denne virkelighed står folkekirken som en af landets største udbydere af lokale fællesskaber. Det giver en unik position og et stort potentiale. Men det stiller også folkekirken over for en stor udfordring. For hvordan skaber man et åbent miljø, hvor folk fra forskellige sprog og kulturer har lyst til at komme, og hvor de føler sig hjemme? Og hvordan bidrager vi til, at der kan opstå nye venskaber på tværs? Vi skal ikke blot etablere nye fællesskaber, som er særligt målrettet nydanskere, men skabe rum og invitere ind i de allerede eksisterende fællesskaber i folkekirken. SÅDAN KAN DER ARBEJDES MED RELATIONER Det kan være godt at lave særskilte aktiviteter for nydanskere, men det er endnu vigtigere at inkludere dem i eksisterende danske fællesskaber. Det er menighedens opgave at få nydanskere til at føle sig hjemme præsten kan ikke være venner med alle. Hvis man bliver budt velkommen og har det rart i fællesskabet, så er formen og indholdet nogle gange mindre afgørende. Personlige relationer til nogle enkelte er nøglen til også at føle sig hjemme i et større fællesskab. Vi ønsker ikke ting, vi har brug for venner! ANONYM, IRAN 4 5

4 2 / INTEGRATION Både nye og gamle medlemmer af folkekirken må forandre sig for at komme hinanden i møde. I Danmark har vi en stærk tradition for folkelige fællesskaber, hvor mennesker bringes sammen på tværs af livssyn og sociale skel. Folkeskolen og folkehøjskolerne har haft afgørende betydning for samfundets sammenhængskraft, fordi det er steder, hvor mennesker mødes og holdninger brydes. I disse år kommer der mange med andre kirkelige og kulturelle baggrunde til Danmark. Det er en udfordring for fællesskabet, hvis vi lever adskilt fra hinanden i parallelle strukturer. Samtidig skal vi ikke forvente, at nydanske kristne blot kan tilpasse sig den danske kirketradition. God integration er at tage del i den fælles samtale og forhandling, hvor vi hver især er villige til at komme den anden i møde. Når man giver, får man altid noget tilbage. Hvis man er åben over for andre mennesker, fyldes man selv. Folkekirken må besinde sig på også i dag at løfte sin opgave som samfundsbærende folkeligt og kirkeligt fællesskab. Det er ved at lukke den anden ind, at du selv bliver sat fri. NIELS, KØBENHAVN Asylsøgerne har givet menigheden et løft. Vores kirkekaffe er blomstret op. NIELS, RANDERS SÅDAN KAN DER ARBEJDES MED INTEGRATION Folkekirken skal udvise rummelighed over for nydanskere med en anden kirkelig og kulturel baggrund og være villig til forandring. Samtalen og samarbejdet med migrantmenigheder og andre kirkesamfund uden for folkekirken bør prioriteres lokalt såvel som nationalt. I mødet med mennesker af anden kulturel og religiøs baggrund bør den enkelte i folkekirken bidrage til det gode naboskab og arbejde for det fælles bedste.

5 3 / GUDSTJENESTE Nydanskere skal have mulighed for at fejre gudstjeneste på deres modersmål og samtidig inviteres til at tage del i de danske gudstjenester. Når vi synger, kan vi godt lide at danse og bruge kroppen. Det er normalt, at alle beder højt. Derfor er det vigtigt for os at have vores egen menighed. Når vi er os selv, føler vi os trygge. CHINCHIN, MYANMAR I Danmark er der mere end 250 migrantmenigheder, hvor nydanskere mødes for at være sammen og fejre gudstjeneste på deres eget sprog. De repræsenterer en bred vifte af sprog, kulturer og kirketraditioner. De mødes i deres egne grupper, fordi de synes, det er vigtigt at kunne være sammen og udtrykke deres tro på et hjertesprog. Men at have et fællesskab, hvor man taler sit eget sprog og dyrker sine egne traditioner, udelukker ikke, at man også samtidig kan have behov for at komme til en fælles gudstjeneste i folkekirken. Her møder man ikke kun sine egne landsmænd, men bliver en del af et bredere fællesskab. Og det er sundt. For en kirke er ikke defineret af, at medlemmerne er ens, men bygger derimod på enheden i Kristus på tværs af vores forskelligheder. Hvis det skal lykkes, må vi give plads til hinanden både når det gælder sange, traditioner og udtryksformer. For nydanskere er ikke kun gæster i gudstjenesten. Vi er alle gæster, og Gud er værten. Det er forfærdeligt, at det mest segregerede tidspunkt på ugen i det kristne Amerika er søndag morgen klokken MARTIN LUTHER KING Når man har mulighed for at få sit eget fællesskab, kan man nemmere blive en del af den danske menighed. NASER, IRAN SÅDAN KAN DER ARBEJDES MED GUDSTJENESTEN Tag godt imod nye og byd på en kop kaffe og en snak efter gudstjenesten. Inddrag nydanskere i gudstjenesten ved for eksempel at spørge om hjælp til nadveruddelingen, læsning af prædiketeksten på deres eget sprog eller uddeling af salmebøger. Støt op om, at nydanskere opretter egne menighedsfællesskaber, læg lokaler til og vis din interesse ved at besøge de nydanske fællesskaber jævnligt. Sørg for, at Bibelen, liturgien og folkekirkens velkomstfolder står tydeligt tilgængelig i våbenhuset på forskellige sprog. 8 9

6 4 / UNDERVISNING Nydanskere skal tilbydes undervisning i den kristne tro og praksis på deres modersmål. Mere end 600 nydanskere er konverteret og døbt i folkekirken de senere år. Inden dåben har de modtaget undervisning i deres nye tro. Men alt er ikke gjort med det, for det tager lang tid at forme en ny identitet, og de sproglige og kulturelle barrierer gør det kun sværere. Samtidig kan det være svært at komme helt ind på livet af danskernes forhold til tro og kirke. Både nye kristne og dem, som er vokset op med kristendommen i deres hjemland, har brug for mere hjælp til, hvordan man lever som kristen i et land som Danmark. Kirken skal derfor tilbyde undervisning og et trygt forum for samtale om troen, hverdagslivet og samfundet, hvor der tages højde for den enkeltes sproglige og kulturelle baggrund og bygges bro til livet i Danmark. Når du går fra at være muslim til at blive kristen, er det som om dit hjerte og dine lunger bliver revet ud, og du har brug for et nyt hjerte og nogle nye lunger. ANONYM, IRAN Da en præst forklarede forløbet i den danske gudstjeneste, forstod jeg den meget bedre. CLEMENT, NIGERIA SÅDAN KAN DER ARBEJDES MED UNDERVISNING Tilbyd nydanskere undervisning og samtalefora om kristendommen og den danske kirketradition, som tager højde for den enkeltes sproglige og kulturelle baggrund. En lokal menighed kan ikke løfte opgaven med at lave undervisningsforløb for alle sproggrupper, så der skal suppleres med regionale løsninger. Uddannelsesinstitutioner bør satse på formel og uformel teologisk uddannelse særligt målrettet nydanske ledere.

7 5 / DIAKONI Folkekirken skal hjælpe nydanskere med at lære dansk og etablere en hverdag i Danmark. Mange nyankomne oplever det som et stort pres at komme til et nyt land og etablere sig i det danske samfund. Det kan være svært at lære det danske sprog, især hvis man ikke har nogen at tale dansk med udenfor sprogskolen. Samtidig er der mange nye ting man skal lære om og har brug for hjælp til, for eksempel NemID, regler for boligsikring eller skat, kontakten til udlændingemyndigheder eller at opsøge fritidstilbud. Hvis man kender nogen, som man kan spørge om disse ting, så bliver det hele meget nemmere. Derudover efterspørger en del nydanskere også en mulighed for at fortælle deres historie og bruge deres ressourcer. Kirken kan være en god platform til at få lov at bidrage med det, man kommer med. På den måde kan nydanskere opleve, at de både giver og modtager. Mange ønsker at bidrage med noget og venter blot på at blive spurgt. Jeg kan ikke ændre verden, men vi kan alle prøve at hjælpe de mennesker, der kommer på vores vej. PAUL MARTIN, ESBJERG Hvis du vil se mit hjerte, må du tale med mig. Måske vil du opdage, at vores hjerter taler samme sprog. MERHAWI, ERITREA SÅDAN KAN DER ARBEJDES MED DIAKONI Start lokale mødesteder og sprogcaféer, hvor nydanskere kan få hjælp til sproget og møde danskere, der kan guide dem ind i det danske samfund. Se mere på Giv nydanskere mulighed for at bidrage, for eksempel ved at stå for kirkekaffen, hjælpe til i den lokale genbrugsbutik eller lave mad til et af kirkens arrangementer. Støt op om, at nydanskeres historier og livsvilkår fortælles i kirken, i lokalsamfundet og i medierne. Når jeg får lov til at fortælle min historie om de svære ting, jeg har været igennem, er det ligesom terapi for mig. ABEL, ERITREA 12 13

8 6 / MISSION Folkekirken skal opfylde sin mission ved at være synlig blandt nydanskere og dele evangeliet på tværs af kulturer og religioner. Jeg forstår ikke, hvorfor folkekirken ikke tager mere kontakt til indvandrere. De eneste, der ringer på vores dør, er muslimer og Jehovas Vidner. MEK, ETIOPIEN Som Faderen har udsendt mig, sender jeg også jer. JESUS KRISTUS Folkekirkens mission som en kristen kirke er at forkynde Kristus som hele verdens frelser. De folk fra hele verden, som kommer til Danmark, er også omfattet af denne mission. Flere steder i landet er folkekirken ikke længere en majoritetskirke. I Tingbjerg Sogn har 80% af befolkningen nydansk baggrund. Kun 14% af befolkningen er medlemmer af folkekirken, og kun 3% af de nyfødte bliver døbt. SÅDAN KAN DER ARBEJDES MED MISSION Som folkekirke har vi hver især et ansvar for at være synligt til stede og engagere os blandt de mennesker i sognet, som ikke er medlemmer. Tingbjergs situation er helt særlig, men tendensen vedrører folkekirken i hele Danmark, både på landet og i byerne, for indvandring er i dag den primære årsag til folkekirkens faldende medlemsprocent. Vi skal ikke længere forvente, at folk selv kommer til kirken. Vi må selv gå ud og møde folk, hvor de er. Det latinske ord missio betyder sendelse. Folkekirkens mission er således at være sendt til at tjene hele folket på tværs af kulturer og religioner og invitere til kristen tro og deltagelse i menighedens fællesskab. Folkekirken må i højere grad møde sin lokalbefolkning med personer, som har den samme kulturelle og sproglige baggrund. Menigheder og kirkelige organisationer skal arbejde på at invitere flere medarbejdere fra andre lande til at arbejde i folkekirken. Sognekirker og provstier skal afsætte økonomi og satse på strategisk samarbejde med de internationale missionsselskaber, som har netværk og ekspertise på området

9 7 / NYDANSKE LEDERE En del nydanskere har arbejdet i kirken i deres hjemland inden de kom til Danmark. Nogle er endda kommet til Danmark, fordi de er udsendt fra hjemlandet som præster eller missionærer. Nydanskere skal klædes på til at blive præster, kirkeligt ansatte og menighedsrådsmedlemmer i folkekirken. Disse ledere er en stor ressource og står i dag i spidsen for nogle af Danmarks mere end 250 migrantmenigheder. Men mange føler sig også overset af folkekirken og savner anerkendelse for deres store slid, som ofte sker på frivillig basis. Selv dem, som er en del af folkekirken, kæmper med følelsen af manglende anerkendelse og savner en platform, som giver gode vilkår for arbejdet. Det handler blandt andet om adgang til økonomi, uddannelse, ansættelser og indflydelse i folkekirken. Når man kommer udefra, kan det være svært at gennemskue det folkekirkelige bureaukrati. Derfor er der brug for nogen, som kan bygge bro og gå vejen sammen med de nydanske ledere. SÅDAN KAN DER ARBEJDES MED NYDANSKE LEDERE Nydanskere har brug for støtte til at finde en platform at arbejde ud fra, for eksempel i menighedsrådet eller som ansat i folkekirken. Flere nydanskere med lederpotentiale bør tilbydes teologisk uddannelse og ansættes som præster i folkekirken. Der skal bygges tætte relationer til præster og ledere i migrantmenigheder uden for folkekirken, og de skal tilbydes teologisk uddannelse og mere viden om kirken i Danmark. Lokale sogne kan kontakte kommunen og høre mere om muligheden for at få nydanskere i virksomhedspraktik, løntilskud eller IGU-forløb. Det var gennem kirken, at jeg fik opbygget mit netværk. At tage plads i menighedsrådet er vel bare min måde at sige tak på. SAMIR, IRAK En dag vil jeg gerne være præst. Derfor er jeg i gang med nogle teologiske kurser med støtte fra folkekirken. SHIMA, IRAN 17

10 SÅDAN KAN DER ARBEJDES MED NÆSTE GENERATION Børn med nydansk baggrund skal aktivt inviteres med i det kirkelige børneog ungdomsarbejde. Forældre til nydanske børn har brug for mere viden om det kirkelige børne- og ungdomsarbejde og om konfirmandog minikonfirmandundervisningen. Den aktive henvendelse og det personlige møde er oftest nødvendig. Det er ikke nok at sætte et opslag op eller indrykke en annonce. De kirkelige børne- og ungdomsorganisationer bør arbejde strategisk med, hvordan de når ud til nydanske børn og unge. Nydanske forældre har brug for hjælp til, hvordan man i Danmark opdrager sine børn med en kristen identitet. Vi har ikke meget erfaring med at holde kirke for børn, for det har vi ikke meget af i vores lande. Det er godt for dem at komme sammen, også med danske børn. TAREK, PALÆSTINA Et af Danmarks kulturelle kendetegn er omfanget og bredden af det frivillige foreningsarbejde. Det gælder ikke mindst på børne- og ungdomsområdet. Men mange børn og forældre med nydansk baggrund kender slet ikke til de folkekirkelige tilbud for børn og unge. Børn af kristne indvandrere udvikler derfor primært deres kristne identitet i migrantmenigheder, hvor kulturen og sproget ligger et stykke fra den danske virkelighed. Når man samtidig går i en dansk folkeskole og i øvrigt vokser op som dansker, så kan man godt komme til at føle sig splittet mellem to verdener. Her har folkekirken potentiale til at spille en vigtig rolle, så der skabes sammenhæng mellem nydanske børns kirkelige og kulturelle identitet. Men det sker kun, hvis de hjælpes til at finde ind i et kirkeligt fællesskab, for eksempel til 18 spejder, minikonfirmand eller i et kirkekor. De fleste af vores børn er født her. De er mere danske end os. Vil de blive ved med at holde burmesisk kirke? Jeg ved det ikke. Men det vigtigste er, at de vokser op med den kristne tro. CHINCHIN, MYANMAR 19

11 1 / RELATIONER Folkekirken skal danne ramme om personlige relationer og kristne fællesskaber, hvor der er plads til forskellige sprog og kulturer. 2 / INTEGRATION Både nye og gamle medlemmer af folkekirken må forandre sig for at komme hinanden i møde. 5 / DIAKONI Folkekirken skal hjælpe nydanskere med at lære dansk og etablere en hverdag i Danmark. 6 / MISSION Folkekirken skal opfylde sin mission ved at være synlig blandt nydanskere og dele evangeliet på tværs af kulturer og religioner. 3 / GUDSTJENESTE Nydanskere skal have mulighed for at fejre gudstjeneste på deres eget sprog og samtidig inviteres til at tage del i de dansksprogede gudstjenester. 7 / NYDANSKE LEDERE Nydanskere skal klædes på til at blive præster, kirkeligt ansatte og menighedsrådsmedlemmer i folkekirken 4 / UNDERVISNING Nydanskere skal tilbydes undervisning i den kristne tro og praksis på deres modersmål. 8 / NÆSTE GENERATION Børn med nydansk baggrund skal aktivt inviteres med i det kirkelige børne- og ungdomsarbejde. FOLKEKIRKENS MIGRANTSAMARBEJDE

MØDESTEDER & SPROGCAFÉER

MØDESTEDER & SPROGCAFÉER KIT Kirkernes Integrations Tjeneste KIT MØDESTEDER & SPROGCAFÉER FOR FLYGTNINGE OG INDVANDRERE Sådan kommer man i gang Det er en fornøjelse at undervise flygtninge. De er meget taknemmelige og vil så gerne

Læs mere

Lørdag den 23. februar 2013. Erling Andersen - eran@km.dk 1

Lørdag den 23. februar 2013. Erling Andersen - eran@km.dk 1 Lørdag den 23. februar 2013 1 Vi skal snakke om Hvad skal vi i grunden som menighedsråd? Hvad gør vi ved det der med målsætninger og visioner? Hvad skal vi stille op med de andre sogne? En formiddag med

Læs mere

En lokal folkekirke i en global tid

En lokal folkekirke i en global tid En lokal folkekirke i en global tid Folkekirkemøde fredag den 6. maj 2016, oplæg ved Søren Dalsgaard 1. Det konkrete møde Nogle kender måske Abel. Abel kan man for tiden møde i TV-programmet Asger og de

Læs mere

Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti

Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti Formål: Det er tværkulturelt udvalgs mål at skabe et klart ansættelsesforhold og derved gode arbejdsbetingelser for den tværkulturelle kirke- og

Læs mere

NETVÆRK. på og læs mere om alle MOSAIK s kirker.

NETVÆRK. på   og læs mere om alle MOSAIK s kirker. MOSAIK MOSAIK er et netværk af frikirker med rødder i pinsekirkerne Danmark. Vi har skiftet navn og profil, da vi ønsker at åbne netværket, for alle kirker, som kan se sig selv i netværkets teologi, vision

Læs mere

ÅRSBUDGET for Bjolderup-Uge Sognes Menighedsråd. i Aabenraa Provsti. i Aabenraa Kommune. Myndighedskode CVR-nr.

ÅRSBUDGET for Bjolderup-Uge Sognes Menighedsråd. i Aabenraa Provsti. i Aabenraa Kommune. Myndighedskode CVR-nr. ÅRSBUDGET 1 for Bjolderup-Uge Sognes Menighedsråd i Aabenraa Provsti i Aabenraa Kommune Myndighedskode 91 CVR-nr. 188 1 indeholder følgende: Målsætning, særlige indsatsområder samt supplerende forklaringer

Læs mere

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet:

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet: 15.05.2018 Til menighedsråd og præster Opfordring til at drøfte folkekirkens møde med indvandrere I dag udgør indvandrere og efterkommere 13 % af Danmarks befolkning (276.929 personer fra vestlige lande

Læs mere

Menighedsrådenes arbejde med folkekirkens lokale legitimitet. Torben V. Lauridsen, sekretariatschef

Menighedsrådenes arbejde med folkekirkens lokale legitimitet. Torben V. Lauridsen, sekretariatschef Menighedsrådenes arbejde med folkekirkens lokale legitimitet Torben V. Lauridsen, sekretariatschef 1 Legitimitet Det bliver udøvet: både med en bevidsthed fra myndighedernes side om at de har ret til at

Læs mere

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet:

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet: 15.05.2018 Til menighedsråd og præster Opfordring til at drøfte folkekirkens møde med indvandrere I dag udgør indvandrere og efterkommere 13 % af Danmarks befolkning (276.929 personer fra vestlige lande

Læs mere

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet:

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet: 15.05.2018 Til menighedsråd og præster Opfordring til at drøfte folkekirkens møde med indvandrere I dag udgør indvandrere og efterkommere 13 % af Danmarks befolkning (276.929 personer fra vestlige lande

Læs mere

Kirke på vej. Roskilde Stift

Kirke på vej. Roskilde Stift Kirke på vej Roskilde Stift Kirke på vej men hvorhen? det enkle svar på det spørgsmål er: ud blandt mennesker dér, hvor de er. Det er visionen og drivkraften bag Kirke på vej. Det er en spændende og udfordrende

Læs mere

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet:

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet: 15.05.2018 Til menighedsråd og præster Opfordring til at drøfte folkekirkens møde med indvandrere I dag udgør indvandrere og efterkommere 13 % af Danmarks befolkning (276.929 personer fra vestlige lande

Læs mere

Visioner for kirkelivet i vore to sogne: Staby-Madum pastorat.

Visioner for kirkelivet i vore to sogne: Staby-Madum pastorat. Visioner for kirkelivet i vore to sogne: Staby-Madum pastorat. Menighedsrådsløftet. Undertegnede erklærer herved påære og samvittighed at ville udføre det mig betroede hverv i troskab mod den danske evangelisk-lutherske

Læs mere

sider af et Fællesskab

sider af et Fællesskab sider af et Fællesskab Velkommen Vi er glade for at kunne præsentere dette hæfte, der handler om Kristent Fællesskab i Rødovre. Hæftet fortæller om 4 sider af fællesskabet - Vision, Fællesskab, Tjeneste

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015.docx 14-05-2015 side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015.docx 14-05-2015 side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20. 14-05-2015 side 1 Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20. Det går ikke altid så galt som præsten prædiker! Sådan kan man sommetider høre det sagt med et glimt i øjet. Så kan præsten

Læs mere

med håb Præsentationsfolder Velkommen; i Luthersk Mission

med håb Præsentationsfolder Velkommen; i Luthersk Mission med håb Præsentationsfolder Velkommen; i Luthersk Mission Kom og vær med Denne folder er en invitation til at være med i Luthersk Mission (LM). Både til mennesker, der selv kalder sig kristne, og til alle

Læs mere

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet:

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet: 15.05.2018 Til menighedsråd og præster Opfordring til at drøfte folkekirkens møde med indvandrere I dag udgør indvandrere og efterkommere 13 % af Danmarks befolkning (276.929 personer fra vestlige lande

Læs mere

Vi elsker alle muslimer. En kort guide til Mahabba. En kort guide til Mahabba

Vi elsker alle muslimer. En kort guide til Mahabba. En kort guide til Mahabba En kort guide til Mahabba At hjælpe lokale kirker med at ruste deres medlemmer til at forkynde det kristne budskab for muslimer. For mere information, kontakt: Vi elsker alle muslimer En kort guide til

Læs mere

ÅRSBUDGET for Bispebjerg Sogns Menighedsråd. i Bispebjerg-Brønshøj Provsti. i Københavns Kommune. Myndighedskode CVR-nr.

ÅRSBUDGET for Bispebjerg Sogns Menighedsråd. i Bispebjerg-Brønshøj Provsti. i Københavns Kommune. Myndighedskode CVR-nr. ÅRSBUDGET 1 for Bispebjerg Sogns Menighedsråd i Bispebjerg-Brønshøj Provsti i Københavns Kommune Myndighedskode 7 CVR-nr. 1971 1 indeholder følgende: Målsætning, særlige indsatsområder samt supplerende

Læs mere

Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2

Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2 Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2 Baggrund: På MR mødet d. 26. april blev Berit og Simon givet opgaven med at udarbejde oplæg til høringssvar på Kirkeministeriets

Læs mere

Guide til konfirmandprojekt

Guide til konfirmandprojekt Guide til konfirmandprojekt - møde mellem konfirmander og unge muslimer Præster siger om projektet... Konfirmanderne blev meget glade og stolte af deres egen tro. Det var en helt anden måde at snakke om

Læs mere

Visions- og Værdigrundlag

Visions- og Værdigrundlag Visions- og Værdigrundlag Kirkens mission Kirkens fire fokusområder Kirkens trosbekendelse Kirkens værdier Kirkens mission Menighedens mission er: Må dit rige bryde igennem. Må din vilje ske på jorden,

Læs mere

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag Religionspædagogik Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag at møde børnene og de unge, hvor de er d. 24. november 2013 d. 14. december 2013 v. sognepræst Lene Sander Baggrund Friedrich

Læs mere

Arbejdspapir. til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om Visioner 2017

Arbejdspapir. til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om Visioner 2017 Arbejdspapir til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om er 2017 Udarbejdet af visionsgruppen under Viborg Stiftsråd med udgangspunkt i oplæg fra Stiftsudvalgene side 1 Løbenr.

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag Tekst. Luk. 24,46-53.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag Tekst. Luk. 24,46-53. 05-05-2016 side 1 Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2016. Tekst. Luk. 24,46-53. Joakim Skovgaards maleri i Viborg Domkirke samler betydningen af Kristi Himmelfartsdag og teksten som vi læste. Den opstandne

Læs mere

ÅRSBUDGET for Bårse-Beldringe Sognes Menighedsråd. i Stege-Vordingborg Provsti. i Vordingborg Kommune. Myndighedskode CVR-nr.

ÅRSBUDGET for Bårse-Beldringe Sognes Menighedsråd. i Stege-Vordingborg Provsti. i Vordingborg Kommune. Myndighedskode CVR-nr. ÅRSBUDGET 18 for Bårse-Beldringe Sognes Menighedsråd i Stege-Vordingborg Provsti i Vordingborg Kommune Myndighedskode 77 CVR-nr. 8917 18 indeholder følgende: Målsætning, særlige indsatsområder samt supplerende

Læs mere

Kvaglund Kirke VISION MISSION VÆRDIER I ET LIVSFORVANDLENDE FÆLLESSKAB

Kvaglund Kirke VISION MISSION VÆRDIER I ET LIVSFORVANDLENDE FÆLLESSKAB Kvaglund Kirke VISION MISSION VÆRDIER I ET LIVSFORVANDLENDE FÆLLESSKAB HISTORIE I Kvaglund Kirke har vi arbejdet med vores vision og værdier fra efteråret 2009 til forsommeren 2010. Det har været et spændende

Læs mere

Medborgerskab i Næstved Kommune. Medborgerskabspolitik

Medborgerskab i Næstved Kommune. Medborgerskabspolitik Medborgerskab i Næstved Kommune Medborgerskabspolitik 1 MOD PÅ MEDBORGERSKAB Næstved Kommune har mod på medborgerskab, og det er jeg som Borgmester stolt af Vi har i Næstved Kommune brug for, at alle er

Læs mere

Pinsedag 4. juni 2017

Pinsedag 4. juni 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Gud i os Salmer: 290, 287, 286; 291, 474, 309 Evangelium: Joh. 14,22-31 "Herre, hvordan kan det være at du vil give dig til kende for os, men ikke for verden?" Ja, hvordan

Læs mere

KIRKEN ER.. 1. HVAD ER KIRKEN? KIRKEN ER MISSIONAL KIRKEN ER MENNESKER MODEL FOR AT TÆNKE KIRKE MISSIONAL OG DIAKONAL KIRKE

KIRKEN ER.. 1. HVAD ER KIRKEN? KIRKEN ER MISSIONAL KIRKEN ER MENNESKER MODEL FOR AT TÆNKE KIRKE MISSIONAL OG DIAKONAL KIRKE MISSIONAL OG DIAKONAL KIRKE Oplæg til samtale v. Samvirkende Menighedsplejers Årsmøde På Hotel Nyborg Strand Lørdag, den 10. april 2010 Mogens S. Mogensen Intercultural.dk MODEL FOR AT TÆNKE KIRKE 1 Kirken

Læs mere

Visioner og strategisk ledelse i menighedsrådsarbejdet

Visioner og strategisk ledelse i menighedsrådsarbejdet Visioner og strategisk ledelse i menighedsrådsarbejdet Karen J. Klint, kirkeordfører for Socialdemokraterne og medlem menighedsrådet og kontaktperson ved Bredballe kirke Vivi Rolskov Jensen, antropolog

Læs mere

Strategi for folkekirkens møde med kristne med anden sproglig og kulturel baggrund i Københavns Stift 1

Strategi for folkekirkens møde med kristne med anden sproglig og kulturel baggrund i Københavns Stift 1 1 Strategi for folkekirkens møde med kristne med anden sproglig og kulturel baggrund i Københavns Stift 1 Indhold Indledning... 2 Opgavebeskrivelse... 2 Historisk baggrund og aktuel situationsbeskrivelse...

Læs mere

Formandsberetning for Foreningen Agape 2011

Formandsberetning for Foreningen Agape 2011 Formandsberetning for Foreningen Agape 2011 18. oktober 2011 kunne man læse en overskrift i Kristelig dagblad, hvor der stod: Kirkelige organisationer skjuler kristendommen. I den tilhørende artikel kunne

Læs mere

ÅRSBUDGET for Bispebjerg Sogns Menighedsråd. i Bispebjerg-Brønshøj Provsti. i Københavns Kommune. Myndighedskode CVR-nr.

ÅRSBUDGET for Bispebjerg Sogns Menighedsråd. i Bispebjerg-Brønshøj Provsti. i Københavns Kommune. Myndighedskode CVR-nr. ÅRSBUDGET 18 for Bispebjerg Sogns Menighedsråd i Bispebjerg-Brønshøj Provsti i Københavns Kommune Myndighedskode 7 CVR-nr. 1971 18 indeholder følgende: Målsætning, særlige indsatsområder samt supplerende

Læs mere

TORVETs deltagelse i Himmelske Dage i Herning Missionshus lørdag den 1. juni 2019

TORVETs deltagelse i Himmelske Dage i Herning Missionshus lørdag den 1. juni 2019 TORVETs deltagelse i Himmelske Dage i Herning Missionshus lørdag den 1. juni 2019 Opdatering af aktivitetsskema den 28.5.2019 ved Lene Klokkeslæt Café ved IM i Herning 9-10 IM gør klar! Storsal (Ca. 100

Læs mere

NI LANDSORGANISATIONER MED FÆLLES RØDDER... en aktiv del af folkekirken

NI LANDSORGANISATIONER MED FÆLLES RØDDER... en aktiv del af folkekirken NI LANDSORGANISATIONER MED FÆLLES RØDDER... en aktiv del af folkekirken KFUM OG KFUK I DANMARK KFUM og KFUK består af lokale foreninger, hvor frivillige står for klubtilbud til børn, unge og familier,

Læs mere

FOLKEKIRKEN FOLKEKIRKENS LOGO FOLKEKIRKENS FÆLLES VISUELLE IDENTITET DECEMBER 2012 BAGGRUNDSMATERIALE

FOLKEKIRKEN FOLKEKIRKENS LOGO FOLKEKIRKENS FÆLLES VISUELLE IDENTITET DECEMBER 2012 BAGGRUNDSMATERIALE S LOGO S FÆLLES VISUELLE IDENTITET DECEMBER 2012 BAGGRUNDSMATERIALE S FÆLLES VISUELLE IDENTITET DET FOLKELIGE KORS NOT SUITABLE FOR PRODUCTION PURPOSES 2012 JACOB JENSEN DESIGN S LOGO INDHOLD 3 TILBLIVELSEN

Læs mere

2. søndag efter påske

2. søndag efter påske 2. søndag efter påske Salmevalg 408: Nu ringer alle klokker mod sky 664: Frelseren er mig en hyrde god 217: Min Jesus, lad mit hjerte få 227: Som den gyldne sol frembryder 42: I underværkers land jeg bor

Læs mere

ÅNDSFRIHED OG DANSKE SKOLER

ÅNDSFRIHED OG DANSKE SKOLER ÅNDSFRIHED OG DANSKE SKOLER NÅR ALLE SKAL KUNNE VÆRE HER, HVOR MANGE GUDER (OG BØRNELIV) ER DER PLADS TIL? Sally Anderson, lektor, Ph.d., Aarhus Universitet Få studier af muslimer på landet Jyske stationsbyer

Læs mere

Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015

Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Advent handler som bekendt om forventning. De fleste af os kan godt lide, når alt går, som vi havde forventet. Så føler vi, at vi

Læs mere

Bornholmske Frikirker. Et åbent fællesskab!

Bornholmske Frikirker. Et åbent fællesskab! Bornholmske Frikirker Et åbent fællesskab! 2 INDHOLD Rønne: 3 Baptistkirken Bornholmske Frikirker i samarbejde 4 Frelsens Hær 5 Metodistkirken 6 Missionskirken 7 Pinsekirken Et åbent fællesskab! Hasle:

Læs mere

Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholm Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K

Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholm Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholm Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K Vedr. debatoplæg fra udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Frivilligt

Læs mere

Men, når vi så har fundet troen på, at det med Gud og Jesus er sandt og meningsfuldt, hvad så?

Men, når vi så har fundet troen på, at det med Gud og Jesus er sandt og meningsfuldt, hvad så? Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 9. oktober 2016 Kirkedag: 20.s.e.Trin/B Tekst: Es 5,1-7; Rom 11,25-32; Matt 21,28-44 Salmer: SK: 9 * 347 * 352 * 369 * 477 * 361 LL: 192 * 447 * 449 * 369

Læs mere

Min Kirke skal bestå

Min Kirke skal bestå Min Kirke skal bestå Kort og godt om kirkeskat i Den katolske Kirke i Danmark Når jeg ser mig omkring til messen, ser jeg mangfoldigheden af aldersgrupper i kirken. Jeg ønsker, at dette fællesskab mellem

Læs mere

Har I plads til unge i jeres forening?

Har I plads til unge i jeres forening? Artikel 22. juni 2018 Har I plads til unge i jeres forening? Af Mette Wang, rådgiver og konsulent på Center for Frivilligt Socialt Arbejde At engagere unge frivillige kræver, at I har mod på at se jeres

Læs mere

Menighedsrådskursus Horsens Provsti 12. januar Oplæg ved Personalekonsulent Birgitte Søhoel

Menighedsrådskursus Horsens Provsti 12. januar Oplæg ved Personalekonsulent Birgitte Søhoel Menighedsrådskursus Horsens Provsti 12. januar 2013 Oplæg ved Personalekonsulent Birgitte Søhoel Indhold Menighedsråd: Definition og juridiske principper Beslutningsprocessen: Muligheder og begrænsninger

Læs mere

Fra årsplan til emneudtrækning

Fra årsplan til emneudtrækning Fra årsplan til emneudtrækning Tema Problemstilling Tekster/andre udtryksformer Udvalgte Færdighedsog vidensmål Bibelske fortællinger/lig- nelser Hvad er lignelser og hvad kendetegner denne udtryksform?

Læs mere

Ansøgning om støtte til Kirkedagene i 2019

Ansøgning om støtte til Kirkedagene i 2019 Til Ikast-Brande Kommune Vi tillader os at sende denne ansøgning med håbet om, at Byrådet vil se positiv på den. Ansøgning om støtte til Kirkedagene i 2019 På vegne af Danske Kirkers Råd (se beskrivelse

Læs mere

SKABT AF TREFOLDIGHED, IKKE AF TILFÆLDIGHED

SKABT AF TREFOLDIGHED, IKKE AF TILFÆLDIGHED Matt 28,16-20, s.1 Prædiken af Morten Munch Trinitatis søndag / 15. juni 2014 Tekst: Matt 28,16-20 SKABT AF TREFOLDIGHED, IKKE AF TILFÆLDIGHED Trinitatis/trefoldighed Det er trinitatis søndag. Søndagen

Læs mere

Vedtægter for BaptistKirken Sydjylland

Vedtægter for BaptistKirken Sydjylland 1 Vedtægter for BaptistKirken Sydjylland 1. Navn, hjemsted og grundlag. 1. Kirkens navn er: BaptistKirken Sydjylland med CVR nr. 16 68 61 90. 2. Kirkens hjemsted er Esbjerg Kommune. 3. Kirken er en selvstændig,

Læs mere

Diakoni aftner. I Vestjylland og 2018.

Diakoni aftner. I Vestjylland og 2018. Diakoni aftner I Vestjylland 2017 og 2018. Programmet henvender sig til diakoner fra alle uddannelses stederne, og personer med interesse for diakoni Hvor andet ikke er nævnt, finder arrangementet sted

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

udfordrer kristne fællesskaber

udfordrer kristne fællesskaber 101 Mennesker med autisme og Aspergers syndrom udfordrer kristne fællesskaber Det er ikke særlig kaffehyggeligt, når der er en med, som hele tiden ødelægger det kaffehyggelige fællesskab, siger Henrik

Læs mere

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ...

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ... 1 Konfirmationer 2014.... Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 Gud, tak for, at du har vist os kærligheden, som det aller vigtigste i livet. Giv os troen og håbet og

Læs mere

"I begyndelsen var ordet," begynder Johannesevangeliet. Det er vigtigt for Johannes at gribe tilbage til begyndelsen og på den måde sige til os:

I begyndelsen var ordet, begynder Johannesevangeliet. Det er vigtigt for Johannes at gribe tilbage til begyndelsen og på den måde sige til os: Prædiken til 18. søndag efter trinitatis, 25/9 2016 Vor Frue Kirke Københavns Domkirke Stine Munch Da evangelisten Johannes vil fortælle evangeliet om Jesus Kristus begynder han historien på samme måde

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26. 26-06-2016 side 1 Prædiken til 5. s. e. trinitatis 2016. Tekst. Matt. 16,13-26. Den tyske forfatter og præst Wilhelm Busch skriver fra nazitidens Tyskland. Det var i 1934, da nazisterne slog til lyd for,

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud Dåb: DDS 448: Fyldt af

Læs mere

Kundskab vs. Kendskab

Kundskab vs. Kendskab Kundskab vs. Kendskab JESUS ACADEMY TEMA: KUNDSKAB VS. KENDSKAB For os kristne er det at kende Gud selve grundlaget for vores tro, men vi tænker måske ikke altid over hvilken enorm påstand dette er.! At

Læs mere

ÅRSBUDGET for Øster Nykirke Sogns Menighedsråd. i Grene Provsti. i Vejle Kommune. Myndighedskode CVR-nr

ÅRSBUDGET for Øster Nykirke Sogns Menighedsråd. i Grene Provsti. i Vejle Kommune. Myndighedskode CVR-nr ÅRSBUDGET 1 for Øster Nykirke Sogns Menighedsråd i Grene Provsti i Vejle Kommune Myndighedskode 797 CVR-nr. 98119 1 indeholder følgende: Målsætning, særlige indsatsområder samt supplerende forklaringer

Læs mere

VIL DU VÆRE FRIVILLIG I KARLSLUNDE KIRKE?

VIL DU VÆRE FRIVILLIG I KARLSLUNDE KIRKE? VIL DU VÆRE FRIVILLIG I KARLSLUNDE KIRKE? Hvis du gerne vil deltage i kirkens sociale fællesskab, er der gode muligheder for at blive frivillig i Karlslunde Kirke. GRUNDLAGET FOR FRIVILLIGT ARBEJDE I KARLSLUNDE

Læs mere

Mange taler om mission, men ofte ser vi ikke, at vi allerede er i mission.

Mange taler om mission, men ofte ser vi ikke, at vi allerede er i mission. Missions samtale Introduktion missionssamtalen Mange taler om mission, men ofte ser vi ikke, at vi allerede er i mission. En missionssamtale, som dette værktøj introducerer til, har til formål at skabe

Læs mere

e Agenda Lidt om os Lidt om jer Lidt om danskerne Strategisk vej Tre epokegørende og kreative ideer Lidt om jeres online potentiale

e Agenda Lidt om os Lidt om jer Lidt om danskerne Strategisk vej Tre epokegørende og kreative ideer Lidt om jeres online potentiale Folkekirken e Agenda Lidt om jer Lidt om danskerne Strategisk vej Lidt om os Tre epokegørende og kreative ideer Lidt om jeres online potentiale Lidt om os. Kære Gud eller hvem du er. Og det er netop problemet,

Læs mere

Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262

Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262 Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262 Lad os bede! Kære Herre, tak fordi Kristus, Din Søn, har skabt en åbning for os ind til Dig, og at Du, faderen,

Læs mere

GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS Dåb og nadver er hellige handlinger, og de er synlige tegn på, at Gud kommer os i møde og rører ved os. DÅB Både børn og voksne kan blive døbt.

Læs mere

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation teentro frikirkelig konfirmation Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende Målet med denne samling er at have det sjovt og lære hinanden at kende. For at både du og teenagerne skal få mest muligt ud

Læs mere

Den Folkekirkelige Udviklingsfond: Tildeling af midler 2012, dok.nr 23827/12 Identifikation

Den Folkekirkelige Udviklingsfond: Tildeling af midler 2012, dok.nr 23827/12 Identifikation Den Folkekirkelige Udviklingsfond: Tildeling af midler 2012, dok.nr 23827/12 Identifikation Økonomi Ans Nr. Dok. nr. Ansøger Projekttitel Ansøgt beløb Tildelt beløb Bemærkninger 4 95929/11 Flemming Chr.

Læs mere

Hvad skal vi stille op med kirken, når det ikke er søndag?

Hvad skal vi stille op med kirken, når det ikke er søndag? med kirken, når det ikke er søndag? 87.5% mener, at kirken også skal være åben på hverdage. Vores landsundersøgelse tyder på, at mange ikke ved, at der faktisk sker mange ting i løbet af ugen i de fleste

Læs mere

HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER

HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER FORÅR 2018 Teologisk Salon: Hvad brænder troen for? Vi har lige fejret 500 året for Martin Luther og Reformationen, der satte spor ned i alle led af samfundet,

Læs mere

Dåb eller ej? Karen Marie Leth-Nissen og Astrid Krabbe Trolle Center for Kirkeforskning. Landsforeningen af Menighedsråd Søndag 31.

Dåb eller ej? Karen Marie Leth-Nissen og Astrid Krabbe Trolle Center for Kirkeforskning. Landsforeningen af Menighedsråd Søndag 31. Dåb eller ej? Karen Marie Leth-Nissen og Astrid Krabbe Trolle Center for Kirkeforskning Landsforeningen af Menighedsråd Søndag 31. maj 2015 Dias 1 Hvad tænker yngre forældre om dåb? Wullf Morgenthaler

Læs mere

Træd indenfor! Folkekirken er åben

Træd indenfor! Folkekirken er åben Træd indenfor! Folkekirken er åben Velkommen i folkekirken Træd indenfor! Folkekirken er åben er udgivet af Folkekirkens Asylsamarbejde under Folkekirkens mellemkirkelige Råd Redaktion: Søren Dalsgaard

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2016 02-01-2016 side 1. Prædiken til Helligtrekonger søndag 2016. Tekst: Joh. 8,12-20.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2016 02-01-2016 side 1. Prædiken til Helligtrekonger søndag 2016. Tekst: Joh. 8,12-20. 02-01-2016 side 1 Prædiken til Helligtrekonger søndag 2016. Tekst: Joh. 8,12-20. På Helligtrekongers søndag kender vi alle historien om De tre vise mænd. Vi har set dem i julens krybbespil, og det at se

Læs mere

15. søndag efter Trinitatis

15. søndag efter Trinitatis 15. søndag efter Trinitatis Salmevalg 751 Gud ske tak og lov 29 Spænd over os dit himmelsejl 400 Så vældig det mødte os 321 O Kristelighed 678 Guds fred er glæden i dit sind Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Formandsberetning Aalborg IMU 2010

Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Denne formandsberetning er opdelt i to dele. Første del vil handle om året der er gået, hvad der er sket af interessante ting i Aalborg IMU, lidt om mine tanker og oplevelser

Læs mere

ÅRSBUDGET for Hjordkær Sogns Menighedsråd. i Aabenraa Provsti. i Aabenraa Kommune. Myndighedskode CVR-nr

ÅRSBUDGET for Hjordkær Sogns Menighedsråd. i Aabenraa Provsti. i Aabenraa Kommune. Myndighedskode CVR-nr ÅRSBUDGET 1 for Hjordkær Sogns Menighedsråd i Aabenraa Provsti i Aabenraa Kommune Myndighedskode 911 CVR-nr. 119 1 indeholder følgende: Målsætning, særlige indsatsområder samt supplerende forklaringer

Læs mere

Ny I AARHUS VALGMENIGHED? VELKOMMEN!

Ny I AARHUS VALGMENIGHED? VELKOMMEN! Ny I AARHUS VALGMENIGHED? VELKOMMEN! 5 VELKOMMEN til ÅVM-familien! 5 Hjertelig velkommen i Aarhus Valgmenighed! Vi er en fornyet folkekirke, som blander velkendt tradition med nutidig fornyelse, og alle

Læs mere

Præsentation. v/stiftskontorchef Bodil Abildgaard Juridisk specialkonsulent Dorthe Pinnerup Viborg Stift

Præsentation. v/stiftskontorchef Bodil Abildgaard Juridisk specialkonsulent Dorthe Pinnerup Viborg Stift Præsentation v/stiftskontorchef Bodil Abildgaard Juridisk specialkonsulent Dorthe Pinnerup Viborg Stift Viborg Stift strækker sig fra Aggersborg i nord til Blåhøj i syd og fra Fjaltring i vest til Hammershøj

Læs mere

Ideer fra konferencen Kirken på landet den 20. juni 2015

Ideer fra konferencen Kirken på landet den 20. juni 2015 Ideer fra konferencen Kirken på landet den 20. juni 2015 Dette emne vil vi gerne arbejde videre med: Vi har storpastoratet periode 1, og det sigter vel mod fælles menighedsråd. Men: GØR DET IKKE! Vi tåler

Læs mere

Velkommen til en præsentation af Regionsprojektet ( ): Velkommen til mit hjem.

Velkommen til en præsentation af Regionsprojektet ( ): Velkommen til mit hjem. Velkommen til en præsentation af Regionsprojektet (2017-18): Velkommen til mit hjem. Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Y s Men Danmark, Danmarks Kirkelige Mediecenter og Folkekirkens Nødhjælp.

Læs mere

menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk

menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk 1 Forord Blå Kors Danmark er en diakonal organisation, som arbejder på samme grundlag som folkekirken: Bibelen og de evangelisk-lutherske bekendelsesskrifter. I Blå

Læs mere

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Værdigrundlag. Fællesskab. På Nr. Lyndelse Friskole står fællesskabet i centrum, og ud fra det forstås alle væsentlige aspekter i skolens arbejde.

Læs mere

For menighedsråd og ansatte i Hjørring Nordre Provsti

For menighedsråd og ansatte i Hjørring Nordre Provsti For menighedsråd og ansatte i Hjørring Nordre Provsti Aftenens program Kl.19 Velkomst og sang ved provsten Kl.19.15 Kom godt i gang - 1 Kl.20 Kaffe Kl.20.30 Kom godt i gang - 2 Kl.21.15 Afslutning og sang

Læs mere

HVEM ER GUD? KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

HVEM ER GUD? KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET HVEM ER GUD? KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS TRO OG TVIVL»Tro er fast tillid til det, der håbes på, overbevisning om det, der ikke ses«, står der i Bibelen (Hebræerbrevet 11,1). Troen på Gud forhindrer

Læs mere

Velkommen. i Tommerup P R O G R A M. Tommerup Missionshus. Programlægning: Bestyrelsen: Hjemmeside Missionær: og Layout:

Velkommen. i Tommerup P R O G R A M. Tommerup Missionshus. Programlægning: Bestyrelsen: Hjemmeside  Missionær: og Layout: P R O G R A M Velkommen i Tommerup Tommerup Missionshus Skovstrupvej 8 5690 Tommerup Arbejdet i missionshuset ledes af bestyrelsen, samt et antal arbejdsgrupper. Bestyrelsen: Carsten Christensen Formand

Læs mere

Hvad er en Pastoral Vejleder?

Hvad er en Pastoral Vejleder? Hvad er en Pastoral Vejleder? Den 16. juni 2012 blev pastor Børge Haahr Andersen indviet som Pastoral Vejleder ved en gudstjeneste i Løsning Kirke. Indvielsen foregik ved bøn og håndspålæggelse og var

Læs mere

Nytårsdag 2015 Disse dage er nytårstalernes tid. Dronningen og statsministeren trækker os til skærmene og vi forventer både at få formaninger og ros som samfund og enkelt individer. Der er gået sport i

Læs mere

Program for foråret 2017

Program for foråret 2017 Program for foråret 2017 Indre Mission i Birkerød Velkommen til forårets møder i Ansgar! Her i foråret 2017 vil tirsdagsmøderne tage udgangspunkt i emnet Forkyndelse der frigør, som er et af Indre Missions

Læs mere

Menighedsrådsvalg 2016 Kampagne, rekruttering og Landsforeningens rolle

Menighedsrådsvalg 2016 Kampagne, rekruttering og Landsforeningens rolle Menighedsrådsvalg 2016 Kampagne, rekruttering og Landsforeningens rolle Inspirationsdag, Distriktsforeningen for Herning Nordre og Søndre Provsti, Timring Missionshus, lørdag den 6. februar 2016 Søren

Læs mere

Inspiration til forkyndelse VERSION 2.0

Inspiration til forkyndelse VERSION 2.0 Inspiration til forkyndelse VERSION 2.0 detmedgud.dk Forkyndelse Viden Inspiration Kære Leder! detmedgud.dk er ikke længere bare detmedgud.dk du tror, du kender... detmedgud.dk VERSION 2,0 er i luften!

Læs mere

Evaluering af skoleåret 2014-15. SE som skole. Status Hvor står vi?

Evaluering af skoleåret 2014-15. SE som skole. Status Hvor står vi? Evaluering af skoleåret 2014-15 SE som skole Erhvervsklasse: Vi har en erhvervsklasse med 5 elever med særlige behov. Som noget nyt har fire ud af fem elever været til FP9 i dansk og matematik. De har

Læs mere

Fra Jerusalem til Folkekirken

Fra Jerusalem til Folkekirken Fra Jerusalem til Folkekirken Indledning. Oversigt over program. Formål Hvad er kirke? 0 400 Fra huskirke til statskirke. 3. Bibelen Kirkemøder og bekendelser. Kanon 451 og 1054 Bibeloversættelser Øst

Læs mere

Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere. AMEN

Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere. AMEN 1. søndag efter Hellig tre Konger, Hurup og Ørum Lukas 2, 41 52 Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere. AMEN De fleste familier har deres egne små anekdoter eller fortællinger. Nogle

Læs mere

GRUPPE 1: BØNNER GRUPPE 2: SALMER

GRUPPE 1: BØNNER GRUPPE 2: SALMER GRUPPE 1: BØNNER I Det Gamle Testamente står der i salme 139: Før ordet bliver til på min tunge, kender du det fuldt ud, Herre. Giver det mening at bede, hvis Gud allerede ved, hvad vi vil sige? En kvinde

Læs mere

Velkommen. i Tommerup Indre Mission P R O G R A M. Tommerup Missionshus. Arbejdsgrupper: Bestyrelsen: Missionær: Hjemmeside:

Velkommen. i Tommerup Indre Mission P R O G R A M. Tommerup Missionshus. Arbejdsgrupper: Bestyrelsen: Missionær: Hjemmeside: P R O G R A M 0 1 FORÅR Velkommen i Tommerup Indre Mission Tommerup Missionshus Skovstrupvej 5690 Tommerup Arbejdet i missionshuset ledes af bestyrelsen, samt et antal arbejdsgrupper. Bestyrelsen: Carsten

Læs mere

Prædiken den 25. september 2016 kl i Næsby Kirke ved Marie Holm 18. søndag efter trinitatis, 2. tekstrække

Prædiken den 25. september 2016 kl i Næsby Kirke ved Marie Holm 18. søndag efter trinitatis, 2. tekstrække Prædiken den 25. september 2016 kl. 10.00 i Næsby Kirke ved Marie Holm 18. søndag efter trinitatis, 2. tekstrække Lad os rejse os og høre dette hellige evangelium skrevet af evangelisten (Gud være lovet

Læs mere

Kom og lyt. Kirkeblad for Egernsund sogn

Kom og lyt. Kirkeblad for Egernsund sogn Kom og lyt Kirkeblad for Egernsund sogn marts til maj 2006 Adresser: Sognepræst: David J. Kessel, Strandvej 8, Egernsund, tlf.: 74442658, e-mail: djk@km.dk Menighedsrådsformand: Margit Kristensen, Teglparken

Læs mere

FORSLAG TIL UDTALELSER DUFS delegeretmøde 2016

FORSLAG TIL UDTALELSER DUFS delegeretmøde 2016 FORSLAG TIL UDTALELSER DUFS delegeretmøde 2016 Dansk Ungdoms Fællesråd Scherfigsvej 5 2100 København Ø Telefon 39 29 88 88 E-mail:duf@duf.dk www.duf.dk UDTALELSE 1 Et Danmark uden barrierer i samfundslivet

Læs mere

Landemodeberetning 24. september 2010.

Landemodeberetning 24. september 2010. Landemodeberetning 24. september 2010. Denne landemodeberetning adskiller sig fra en sædvanlig beretning bl.a. derved, at den er blevet til på baggrund af mine blot 5 måneder som biskop over Aalborg stift.

Læs mere

Tovholder for kirkeligt samarbejdsnetværk

Tovholder for kirkeligt samarbejdsnetværk Tovholder for kirkeligt samarbejdsnetværk opgaver og ansvar Koordinering styrker integrationen Mange kirker vil gerne gøre mere for at hjælpe de mange flygtninge, der i disse år kommer til vores land.

Læs mere

ÅRSBUDGET Åby. Aaby Sogns Menighedsråd. Jammerbugt Provsti. Jammerbugt Kommune

ÅRSBUDGET Åby. Aaby Sogns Menighedsråd. Jammerbugt Provsti. Jammerbugt Kommune ÅRSBUDGET for Åby under Aaby Sogns Menighedsråd i Jammerbugt Provsti i Jammerbugt Kommune Myndighedskode: 879 CVR nummer: 81 Godkendt på menighedsrådsmøde afholdt: Aabybro den / 1 Karl-Andy Larsen menighedsrådsformand

Læs mere