Ofte stillede spørgsmål og svar - Servicemålsaftalen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ofte stillede spørgsmål og svar - Servicemålsaftalen"

Transkript

1 Ofte stillede spørgsmål og svar - Servicemålsaftalen Som opfølgning på økonomiaftalen for 2015 har KL og regeringen i december 2015 indgået en aftale om konkrete servicemål for byggesager, miljøgodkendelser og godkendelser af husdyrbrug. Servicemålsaftalen består af en politisk aftale og et teknisk bilag, og KL modtager løbende afklarende spørgsmål til teksternes fortolkning fra kommunerne. Med dokumentet her vil KL sammen med Miljøstyrelsen og Trafik- og Byggestyrelsen besvare spørgsmålene. Dokumentet vil løbende blive opdateret og kan findes på /servicemaal. De seneste tilføjelser er markeret med gult. Side 1 af 12 Servicemålsaftalen sætter fælles servicemål for kommunal sagsbehandling på områderne: byggetilladelser, miljøgodkendelse af virksomheder og miljøgodkendelse af husdyrbrug. Hver enkelt sag skal så vidt muligt ligge indenfor servicemålene, der opgøres som gennemsnitlige sagsbehandlingstider. Af forskellige årsager kan en sag vare kortere eller længere tid. Sagsbehandlingstiderne offentliggøres på KL's hjemmeside hvert halve år. Sammen med tabellerne med sagsbehandlingstider og antallet af sager, findes bemærkninger til tallene, eksempelvis hvis noget særligt har gjort sig gældende i opgørelsesperioden. Indhold Ofte stillede spørgsmål og svar...1 Indhold...1 Andre relevante dokumenter...1 Opgørelse af sagsbehandlingstider...2 Byg og Miljø, husdyrgodkendelse.dk og logning af sagsbehandlingstider...6 Miljøgodkendelser...8 Byggesager...9 Økonomi...11 Andre relevante dokumenter - Aftale om fælles servicemål - Teknisk bilag til aftale om fælles servicemål - Vejledning til logning - Kobling mellem Byg og Miljø ansøgningstyper og servicemålsaftalens kategorier - Vejledning til statistikmodul

2 Opgørelse af sagsbehandlingstider Tæller sagsbehandlingstiden og visitationsperiodens start fra ansøger har indsendt eller fra kommunen har modtaget? Der tælles fra ansøgningen er indsendt af ansøger i Byg og Miljø og husdyrgodkendelse.dk. Ansøgers indsendelser er afgørende i logningen, og det er derfor vigtigt, at fremsendelser til og fra ansøger sker via Byg og Miljø. Side 2 af 12 Opgøres servicemålene som arbejdsdage eller kalenderdage? Der opgøres som kalenderdage på samme måde, som det hidtil har været opgjort i husdyrgodkendelse.dk. Er der et skæringstidspunkt på dagen, eller regnes en dag fra midnat til midnat? Altså hvis der eksempelvis ansøges kl tirsdag, tæller det så fra tirsdag kl så der 5 min senere er gået 1 hel dag. Der opgøres statusskift pr. dato. En ansøgning indsendt tirsdag, tæller dermed fra tirsdag. Hvordan opgøres visitationsperioden? Kommunerne har 21 dage til at vurdere, om en ansøgning er fuldt oplyst, inden den visiteres til sagsbehandling. De 21 dages visitationsperiode skal opfattes som de dage, hvor ansøgningen ligger hos myndigheden, hvorimod antal dage ansøgningen ligger hos ansøger, fratrækkes. Det er ikke begrænset, hvor mange gange indenfor visitationsperioden, myndigheden kan sende ansøgningen retur til ansøger, som værende ikke fuldt oplyst. Når ansøgningen opsummeret har ligget 21 dage hos myndigheden, vil den blive markeret fuldt oplyst (autovisiteret). Sagsbehandlingstiden vil da tælle fra ansøgers sidste indsendelse i Byg og Miljø eller husdyrgodkendelse.dk. Den del af visitationsperioden, hvor ansøgningen har været fuldt oplyst, indgår i sagsbehandlingstiden. Er sagen fuldt oplyst fra indsendelsestidspunktet, tæller sagsbehandlingstiden fra ansøgningen er indsendt og dermed registreret som indsendt i Byg og Miljø og husdyrgodkendelse.dk. Er sagen fuldt oplyst efter opsummeret at have ligget hos myndigheden i fx 15 dage, tæller sagsbehandlingstiden fra dag 15, hvor ansøger har genindsendt en ansøgning, som er vurderet, som værende fuldt oplyst. Se også logningsvejledningen, hvor visitationsperioden er illustreret. Vejledningen findes på KOMBITS hjemmeside. Det er fra 16. december 2016 i Byg og Miljø muligt at følge, hvor lang tid der resterer af visitationsperioden for en ansøgning. Se mere i vejledningen til statistikmodulet på KOMBIT's hjemmeside. Visitationsperioden kan i dag kun anvendes én gang i husdyrgodkendelse.dk, vil det blive ændret?

3 Miljøstyrelsen tilretter hudsyrgodkendelse.dk, så en ansøgning kan vurderes som værende ikke fuldt oplyst flere gange. Hvordan opgøres sagsbehandlingstiden, når der er både byggesag og husdyrgodkendelse og/eller miljøgodkendelse? Er der en lovpligtig sammenhæng, er det den længste sagstype, der sætter servicemålet. Eksempelvis er det for husdyrgodkendelser angivet i loven, at byggetilladelse og godkendelse skal gives samtidig. For miljøgodkendelser er det fortsat muligt inden for miljøbeskyttelsesloven at give tilladelse til, at bygge- og anlægsarbejde kan påbegyndes, inden selve godkendelsen foreligger. Byggetilladelsen behøver således ikke at skulle afvente miljøgodkendelsen. Hvis dette er tilfældet, gælder de opstillede servicemål for byggetilladelsen. Side 3 af 12 For byggesager gælder miljøgodkendelsens længere servicemål alene, hvis miljø/plandelen forhindrer en endelig behandling af byggesagen. I så fald markeres dette i Byg og Miljø. Hvis det ikke er tilfældet, er det servicemålet for den pågældende bygningstype, der gælder. Er der ikke tale om lovpligtig samtidighed tælles sagsbehandlingstiden for ansøgningerne adskilt. Liggetid hos ansøger udover 7 dage trækkes fra sagsbehandlingstiden. Hvordan sker det? Det vil blive registreret gennem logningen i Byg og Miljø og husdyrgodkendelse.dk, og herigennem blive trukket fra sagsbehandlingstiden. Se også logningsvejledningen, hvor 7 dages reglen er illustreret. Vejledningen findes på KOMBITS hjemmeside. I statistikudtrækkene (Excel-ark) er det muligt at se, hvor mange dage ansøgningen har ligget hos ansøger, både inden for de 7 dage og hvis den har ligget mere end 7 dage. Det er i Byg og Miljø muligt at følge med i en ansøgnings resterende tid i visitationsperioden og servicemålet på en specifik sag. Hvornår vurderes en ansøgning fuldt oplyst? Når ansøger har indsendt information, der følger af den relevante bekendtgørelse. Ansøgningen er fuldt oplyst, når mindstegrundlaget for at behandle ansøgningen, er opfyldt. Det bemærkes, at der er forskel på en fuldt oplyst ansøgning og en fuldt oplyst sag. Ansøgningen kan være fuldt oplyst uden, at sagen er tilstrækkeligt oplyst til at kunne træffe afgørelse. Det vil ofte være nødvendigt at skulle indhente supplerende oplysninger under sagsbehandlingen. Hvordan håndteres logningen af en sag, hvor der kræves tilladelse efter anden lovgivning, inden der kan gives byggetilladelse?

4 Kommunens sagsbehandlingstid omfatter afklaring og indhentning af andre nødvendige tilladelser. Det kan enten være sager, hvor kommunen også er myndighed eller hvor det er andre myndigheder, der skal meddele en nødvendig tilladelse. Et byggeprojekt skal være i overensstemmelse med byggeloven og en lang række andre lovgivninger. Disse er fx plan-, naturbeskyttelses-, miljø-, vej- og fredningsloven samt evt. servitutter. Inden der kan træffes afgørelse i en byggesag, kan det bl.a. være forudsætningen, at der meddeles dispensation fra en lokalplan, indhentes dispensation hos vejmyndigheden, gives en 8 tilladelse efter jordforureningsloven, udarbejdes et tillæg til spildevandsplanen mv. For miljøsager, kan en miljøgodkendelse forudsætte, at der gives landzonetilladelse eller udarbejdes en ny varmeplan, inden der kan gives godkendelse. I henhold til servicemålsaftalen tæller denne tid med som kommunens sagsbehandlingstid. Side 4 af 12 Kræves der dispensation fra anden lovgivning: Ansøgningen er fuldt oplyst, når der er fremsendt tilstrækkelige oplysninger til behandling af dispensation, og ikke når dispensationen foreligger. Det er ikke ansøger, der skal foretage dispensationsvurderingen men kommunen. Ansøger skal give de oplysninger, der er krav om i medfør af lovgivningen/bekendtgørelsen (ansøgningsskema etc.), så kommunen kan påbegynde sagsbehandlingen. Se også næste spørgsmål. Hvis der i forbindelse med den efterfølgende håndtering af andre tilladelser skal indhentes yderligere oplysninger hos ansøger, kan uret stoppes i byggesagen i overensstemmelse med retningslinjerne i teknisk bilag til servicemålsaftalen og Ofte stillede spørgsmål, mens ansøger tilvejebringer disse. Hvad menes der med en væsentlig ændring? Hvis der på ansøgers foranledning senere end 4 uger efter, at ansøgningen er visiteret som fuldt oplyst, sker en væsentlig ændring i ansøgningen i forhold til lovgivning, som kommunalbestyrelsen skal påse, og gør ændringen det nødvendigt med en længere sagsbehandlingstid, kan sagsbehandlingstiden nulstilles. Der vil være tale om et kommunalt skøn i den enkelte sag, og ved nulstilling skal kommunen begrunde det overfor ansøger. Dermed undgås det, at ansøger skal ansøge på ny med samme materiale i en ny sag. Eksempler på væsentlig ændring Vurderingen af, hvornår noget er væsentligt, er altid er en konkret vurdering, som kommunen skal foretage i hver enkelt sag. Byggesag: Ved en væsentlig ændring menes der på byggelovsområdet som udgangspunkt en eller anden form for ny oplysning eller ændring i byggeprojektet, som i praksis kan medføre, at der ikke længere er tale om samme byggeprojekt. Det, der i sin tid er blevet ansøgt om, passer ikke længere til det, ansøgningen nu vedrører. Der kan i det enkelte tilfælde være tale om et helt- eller delvist nyt projekt, der betyder, at der reelt er tale om en ny ansøgning.

5 Den tidligere ansøgning om byggetilladelse annulleres herefter, og der påbegyndes en ny byggesagsbehandling på baggrund af de nye oplysninger/væsentlige ændringer i projektet. Det kan f.eks. dreje sig om en ansøgning, hvori den planlagte facade af bygningen undervejs i projektet ændres til en anden slags facade, som herefter kan betyde ændringer i eksempelvis de konstruktive- og brandmæssige forhold, og som kan betyde, at kommunalbestyrelsen skal påse andre bestemmelser end ved det oprindelige byggeprojekt. Et andet eksempel på en væsentlig ændring kan være, hvor der eksempelvis er ansøgt om opførelse af et plejehjem, men hvor det efterfølgende besluttes, at bebyggelsen i stedet skal anvendes til ungdomsboliger. Her vil der være tale om en sådan væsentlig ændring, der gør, at det nu skal undersøges, om projektet (stadig) kan rummes indenfor lokalplanen for det pågældende område eller om der skal tages stilling til en evt. dispensation fra lokalplanen på baggrund af den nye type anvendelse. Side 5 af 12 Ændrer en bygning anvendelse i forhold til det, der er meddelt byggetilladelse til, vil det komme an på en konkret vurdering, hvorvidt ændringen er væsentlig, og dermed udløser krav om en ny byggetilladelse. Det er op til kommunen at vurdere, om der er konkrete forhold eller nye oplysninger i den pågældende byggesag, der medfører, at det er nogle andre regler, der herefter gør sig gældende. Husdyrgodkendelse: En væsentlig ændring kan fx opstå, fordi ansøger vælger at øge ansøgt produktion, med øget lugt- og ammoniakemission til følge. Medfører dette fx at der skal vurderes yderligere naturområder, kan ansøgningen opfattes som værende væsentligt ændret. Er der derimod ikke behov for at vurdere yderligere naturarealer, må det forventes at ansøgningen kan behandles uden nulstilling. Udover øget produktion, kan der også være tale om, at placeringen ændres. Er der foretaget en omfattende landskabsvurdering, som skal ændres, kan der ligeledes være tale om en væsentlig ændring, der kan medføre, at sagsbehandlingstiden kan nulstilles. Har afskaffelsen af A-post, og dermed den længere forsendelsestid, indflydelse på aftalen om fælles servicemål? Da det er obligatorisk at søge elektronisk, forventes det ikke, at forlænget forsendelsestid vil have indflydelse på opnåelsen af servicemålene. Potentielt kan det påvirke ift. høringer, hvor høringsberettigede er fritaget for elektronisk post. Det vil indgå som et opmærksomhedspunkt i evalueringen. Er byggesager, hvor der indgår landzonetilladelse, undtaget? Byggesager med behandling af landzonetilladelse er undtaget servicemålene, jf. det tekniske bilag, hvor det står anført som dispensation fra landzonebestemmelser. Det har tidligere været meldt ud, at der i stedet for undtagelsen blev udløst et tillæg på 50 dage til servicemålet. Det gav anledning til markant kritik, og derfor er det igen det tekniske bilag til aftalen, der er gældende.

6 Er der fradrag for lovpligtige høringer? Nej, høringer indgår i servicemålet. Med logningen i Byg og Miljø, vil det fremgå, hvor lang tid høringer har udgjort af sagsbehandlingstiden. Er den tid, hvor en sag behandles politisk, med i sagsbehandlingstid og servicemål? Politisk behandling af en sag tæller med i sagsbehandlingstiden, og er dermed indeholdt i servicemålet for sagstypen. Det vil være et opmærksomhedspunkt i evalueringen. Byg og Miljø, husdyrgodkendelse.dk og logning af sagsbehandlingstider Side 6 af 12 Hvilke ansøgningstyper indgår i opgørelsen af sagsbehandlingstider? Der er udarbejdet et notat, som beskriver, hvilke ansøgningstyper fra Byg og Miljø, der indgår i servicemålsaftalens kategorier for hhv. miljøgodkendelser og byggesager. Notatet findes på KOMBIT's hjemmeside og kl.dk/servicemaal Hvordan kommer det tekniske til at foregå omkring Byg og Miljø? KOMBIT og KL har udarbejdet en vejledning til logning i Byg og Miljø, som findes på KOMBITS hjemmeside. Hvad med sager indsendt før 1. juli 2016? Der opgøres sagsbehandlingstider for sager indsendt fra 1. juli Der skal ikke logges bagud på verserende sager. Er det muligt at ændre datoerne i Byg og Miljø? Kan fyldestgørende dato eksempelvis ændres efter at den er sat? Relevant hvis sagen er fejlnoteret, eller der kommer revideret materiale senere. Det er ikke muligt at ændre datoerne, da de logges i forbindelse med statusskift. Hvis en borger er fritaget for digital post, betyder det så også, at de er fritaget for brug af digitale selvbetjeningsløsninger som Byg og Miljø? Fritagelsen for digital post gælder ikke selvbetjeningsløsningerne. Borgeren vil særskilt skulle undtages fra at bruge Byg og Miljø, jf. byggelovens 16, stk. 4 og 5. Hvor og hvordan kan kommunerne løbende se statistik på, hvorvidt vi opfylder servicemålene? Det er i Byg og Miljø muligt for den enkelte kommune at se egen statistik. Det er også muligt at følge visitationsperiode og sagsbehandlingstid for den enkelte sag. Hvor kan vi i Byg og Miljø se sagernes fastsatte servicemål for konkrete sager? Det er muligt at følge visitationsperiode og sagsbehandlingstid for den enkelte sag i sagsbehandlermodulet i Byg og Miljø.

7 Koblingen mellem ansøgningstyperne i Byg og Miljø og servicemålsaftalens kategorier kan findes på hjemmesiden. Side 7 af 12

8 Autovisitation: Registreres en sag fuldt oplyst efter 21 dage automatisk, på trods af at den ikke er det? Og sættes status til fuldt oplyst eller afventer yderligere oplysninger, og får det betydning i målingen af servicemålene? Ansøgningen registreres automatisk som fuldt oplyst (autovisiteres), når den har været hos kommunen i 21 dage, eksklusiv ansøgers svartid. Det betyder, at sagsbehandlingstiden tæller fra ansøgers sidste indsendelse. Det markeres i statistikken, at der er tale om autovisitation. Er der i visitationsperioden efterspurgt yderligere materiale, og afventes der svar fra ansøger, er tidstællingen ift. de 21 dage sat på pause, indtil ansøger vender tilbage. Vælger ansøger først at vende tilbage efter tre måneder, påvirker det ikke tiden ift. visitation eller servicemålene. Side 8 af 12 Besked til ansøger ved autovisitation er fjernet. Tidligere fik ansøger ved autovisitation af ansøgningen besked om, at ansøgningen var fuldt oplyst. Flere kommuner har gjort opmærksom på, at denne besked er uhensigtsmæssig, og derfor er beskeden fjernet. Ansøger får besked om fuldt oplyst, hvis det er sagsbehandler, der ændrer status. I husdyrgodkendelser.dk er det muligt for ansøger at sætte sin sag i bero. Er det muligt i Byg og Miljø? Kommunen kan i husdyrgodkendelser.dk sætte en sag i bero efter anmodning fra ansøger. Det er nu også muligt i Byg og Miljø, se vejledningen her. I husdyrgodkendelse.dk mangler en knap til fuldt oplyst. Knappen der viser, at ansøgningen er fuldt oplyst hedder i husdyrgodkendelse visiteret for sager indsendt før Sager indsendt efter 2016 hedder nu visiteret fuldt oplyst. Hvilket system trækkes sagsbehandlingstiderne fra? Sagsbehandlingstiderne vil fremadrettet for bygge- og miljøgodkendelsessager kunne trækkes via Byg og Miljø. For husdyrgodkendelser vil det fortsat ske via husdyrgodkendelse.dk. Hvordan skal en sag, som afsluttes af ansøger, afsluttes korrekt i systemet? Status kan sættes til "Sagen er afsluttet", og i kommentarfeltet skrives, at sagen er afsluttet pga. henvendelse fra ansøger. Det er kun sager, hvor der træffes afgørelse, der opgøres tider på. Er der indbygget adviseringer i systemet, således at sagsbehandlerne får adviseringer, når tidsfrister er tæt på? Der er ikke adviseringer i Byg og Miljø, men i Byg og Miljø er det på den enkelte sag muligt at se, hvor lang tid der resterer af hhv. visitationsperiode og servicemål. Er det muligt at ændre kategorien, som ansøger har valgt? Det opleves ofte, at ansøger har svært ved at ramme den rigtige kategori. Det er ikke muligt at ændre kategorien, men ansøger kan ændre den. Ændringen markeres ved statusskift. Se nærmere i vejledningen på KOMBIT s hjemmeside.

9 Miljøgodkendelser Hvad er bestemmende for, om servicemålet skal tælle for bilag 1 eller bilag 2 virksomhed for ansøgninger, hvor der både er bilag 1 og 2 aktiviteter? Bilag 1 er styrende for servicemålsrammen. Det betyder, at såfremt der indgår en bilag 1 aktivitet/virksomhed i ansøgningen er servicemålet 200 dage. Koblingen mellem ansøgningstype og servicemålsaftalens kategorier kan findes i notat på KOMBIT's hjemmeside eller kl.dk/servicemaal. Side 9 af 12 Skal tillægsgodkendelser opfylde servicemål, og ansøges i Byg og Miljø? Tillægsgodkendelser er omfattet af servicemålsaftalen, og skal således opfylde servicemålene. Er sagen afgjort, når der sendes udkast til virksomheden? Sagen er afgjort, når der er meddelt en endelig afgørelse med klagefrist mm. Den lovpligtige partshøring af udkast af miljøgodkendelsen indgår således i opgørelsen af sagsbehandlingstiden, men logges som høring. Er sager, der kræver 8-tilladelse efter jordforureningsloven undtaget servicemålene for virksomheder? Nej, men det vil indgå i evalueringen, om de fastlagte undtagelser er de relevante. Revurderinger er ikke en del af servicemålsaftalen. Skal målingen heraf i husdyrgodkendelse.dk fjernes? Opgørelsen af sagsbehandlingstid for revurderinger foretages i dag af Miljøstyrelsen på KL s foranledning, og på frivillig basis. Det er således ikke alle kommuner der melder data ind. Miljøstyrelsen er ved at lave et sagsbehandlingsmodul, der skal hjælpe kommunerne med revurderingerne. I denne forbindelse vil Miljøstyrelsen forbeholde sig muligheden for at trække oplysninger om, hvorvidt revurderingerne foretages rettidigt. Der vil dog, som i det nuværende system, ikke blive tale om, at der offentliggøres data uden kommunernes medvirken. Der vil fremover ikke blive opgjort statistik for revurderinger og anmeldelser. Skal revurderinger af miljøgodkendelser tilgå kommunen via Byg og Miljø? Nej, revurderinger skal ikke gennem Byg og Miljø.

10 Er alle ansøgninger om miljøgodkendelse, der er ledsaget af en tilhørende VVM-anmeldelse, automatisk undtaget fra servicemålene, også hvis det ender med ikke VVM-pligt? Er en VVM-anmeldelse med henblik på en VVM-screening også undtaget fra servicemålene? Ifølge servicemålsaftalen (teknisk bilag til aftalen) er ansøgninger, der indebærer VVM-pligt undtaget. Det betyder, at en ansøgning om miljøgodkendelse som er ledsaget af en anmeldelse efter VVM-reglerne ikke er undtaget servicemålene. Konkluderes det imidlertid i screeningen, at der er VVM-pligt, undtages denne ansøgning om miljøgodkendelse fra servicemålene. Side 10 af 12 I de tilfælde hvor der jf. VVM-bekendtgørelsen er tale om direkte VVM-pligt, undtages ansøgningen fra servicemålene. Fx projekter omfattet af VVM bekendtgørelsens bilag 1. Er lovliggørelsessager for miljø- og husdyrgodkendelser undtaget? Såfremt tilsynsmyndigheden skulle konstatere, at der skulle være ansøgt om miljøgodkendelse af virksomheden for den pågældende aktivitet eller virksomhed, som der udøves, vil en lovliggørelse kræve, at der skal ansøges om en miljøgodkendelse. En sådan ansøgning om miljøgodkendelse ændrer sig ikke fra andre ansøgninger om miljøgodkendelse, som er omfattet af servicemålsaftalen. Lovliggørelsessager på miljøområdet vil derfor være omfattet af servicemålsaftalen. Byggesager Er anmeldelser omfattet af servicemålsaftalen? De er ikke omfattet af servicemålsaftalen, da de har deres egne servicemål, hvilket følger af BR15, kap. 1.5, stk.2. Satellitantenner med en diameter på over 1 meter er omfattet af anmeldelsesbestemmelsen (1.5, stk.1, nr. 5), og vil derfor have sit eget servicemål på 14 dage.for byggesager er fredningssager undtaget fra servicemålene. Er det alle fredningssager? Alle fredningssager er som udgangspunkt undtaget fra servicemålene. Gælder servicemålene også for lovliggørelsessager? Lovliggørelsessager er en del af kommunens tilsynsforpligtelse, og ikke omfattet af servicemålsaftalen. Der er indsat en valgmulighed i menuen med undtagelser, se også Vejledning i logning på KOMBIT's hjemmeside. Hvilke krav er der til servicemål for byggesagsbehandling for sager der også skal sagsbehandles (gives dispensation) i forhold til anden lov, fx lov om naturbeskyttelse eller 8-tilladelse efter jordforureningsloven? Kommunens sagsbehandlingstid omfatter afklaring og indhentning af andre nødvendige tilladelser. Det kan enten være sager, hvor kommunen også er myndighed eller hvor det er andre myndigheder, der skal meddele en nødvendig tilladelse.

11 Ansøgningen er fuldt oplyst, når der er fremsendt tilstrækkelige oplysninger til behandling af dispensation, og ikke når dispensationen foreligger. Det er ikke ansøger, der skal foretage dispensationsvurderingen men kommunen. Ansøger skal give de oplysninger, der er krav om i medfør af lovgivningen/bekendtgørelsen (ansøgningsskema etc.), så kommunen kan påbegynde sagsbehandlingen. Ansøgers oplysningspligt er at tilvejebringe de oplysninger, der er nødvendige for, at kommunen kan vurdere, om der skal indhentes tilladelser efter anden lovgivning. Hvis der i forbindelse med den efterfølgende håndtering af andre tilladelser skal indhentes yderligere oplysninger hos ansøger, kan uret stoppes i overensstemmelse med retningslinjerne i teknisk bilag til servicemålsaftalen og Ofte stillede spørgsmål, mens ansøger tilvejebringer disse. Side 11 af 12 De fem sagstyper, som der er opstillet servicemål for, stemmer ikke direkte overens med kategorierne benyttet i bygningsreglementet. Hvilke kategorier hører ind under hvilke sagstyper? Siden implementering af servicemålsaftalen er der trådt et nyt bygningsreglement i kraft, BR18. Strukturen i BR18 adskiller sig fra BR15. Dette svar vedrører sager efter BR15. Det er ikke længere muligt at ansøge efter BR15, men der kan fortsat være sager under behandling. De sagstyper, der anvendes ved offentliggørelse af sagsbehandlingstider har afsæt i det tidligere gældende bygningsreglement BR08, kap I vejledningsteksten til BR08, kap. 1.12, stk. 4, nr. 1-5 er kategorierne uddybet med eksempler. Simple konstruktioner omfatter garager, carporte, udhuse og lignende mindre bygninger, dvs. bebyggelser omfattet af kap , stk. 1, nr. 1-2 og kap. 1.5, stk. 5. Enfamilieshuse omfatter fritliggende- og sammenbyggede enfamilieshuse med lodretlejlighedsskel, dvs. bebyggelser omfattet af kap.1.3.1, stk. 1, nr. 3-5 og kap , stk. 1, nr. 1. Industri- og lagerbebyggelse omfatter de avls- og driftsbygninger og industriog lagerbygninger, hvor kommunalbestyrelsen alene skal meddele tilladelse til forhold vedrørende kap. 2 og kap. 5, dvs. bebyggelser omfattet af kap , stk. 1, nr. 2-3 samt jordbrugserhvervets avls- og driftsbygninger af begrænset kompleksitet. De to typer etagebyggerier omfatter erhvervs- og etagebyggeri, der ikke hører under de øvrige kategorier, og er omfattet af kap Eksempler herpå er boligbebyggelser med vandret lejlighedsskel, butikker, supermarkeder, kontorbygninger, sundhedsklinikker, bygninger hvortil offentligheden har adgang, fx hoteller, restauranter, biografer, biblioteker, skoler, idrætshaller og anlæg, svømmehaller mv. samt de industri- og lagerbygninger og avls- og driftsbygninger, hvor kommunalbestyrelsen giver byggetilladelse vedrørende alle reglementets bestemmelser. Det er op til kommunalbestyrelsen at beslutte i hvilken kategori, det vil være mest korrekt at placere bebyggelsen. Dette kan ske ud fra en vurdering af

12 bygningens primære formål, størrelsen af bygningen mv. Her kan BR15 kap fungere som en opsamlingsbestemmelse, hvis det pågældende byggeri ikke entydigt kan placeres i en af de ovennævnte kategorier. For kobling mellem Byg og Miljø s ansøgningstyper og servicemålsaftalens kategorier, se notat på hjemmesiden. Økonomi Der er afsat midler til indsatsen i perioden , og der er samlet afsat 154 mio. kr. 14 mio. kr. er afsat til udvikling af Byg og Miljø og understøttende aktiviteter. 140 mio. kr. udmøntes via bloktilskuddet i perioden Side 12 af 12 Midlerne til servicemålsaftalen indgår i bloktilskudsaktstykket som udmeldes i slutningen af juni Aftalen er opført som erhvervsrettet sagsbehandling under øvrige reguleringer i aktstykkets bilag 1 s.9, og er derfor ikke at finde under DUT for Miljø-og Fødevareministeriet. Pengene for 2015 og 2016 kommer i 12-dels rater i fjerde kvartal 2016, mens pengene for 2017 udbetales fra 1. januar 2017, også i 12-dels rater. Spørgsmål kan rettes til KL.

Ansøgningstyper koblet til servicemålsaftalens kategorier

Ansøgningstyper koblet til servicemålsaftalens kategorier Ansøgningstyper koblet til servicemålsaftalens kategorier Miljøgodkendelser I servicemålsaftalen er der fastsat servicemål for to sagstyper: Bilag 1-virksomheder Bilag 2 virksomheder Der er to ansøgningstyper

Læs mere

Ansøgningstyper koblet til servicemålsaftalens kategorier

Ansøgningstyper koblet til servicemålsaftalens kategorier Ansøgningstyper koblet til servicemålsaftalens kategorier Miljøgodkendelser I servicemålsaftalen er der fastsat servicemål for to sagstyper: Bilag 1-virksomheder Bilag 2 virksomheder Side 1 af 6 Der er

Læs mere

Vejledning i logning af servicemål i Byg og Miljø

Vejledning i logning af servicemål i Byg og Miljø 26. september 2016 Vejledning i logning af servicemål i Byg og Miljø Sagsbehandlingstider for byggesager og miljøgodkendelser måles i Byg og Miljø Som opfølgning på økonomiaftalen for 2015 har KL og regeringen

Læs mere

BETALINGSVEDTÆGT BYGGESAGSBEHANDLING KOLDING KOMMUNE

BETALINGSVEDTÆGT BYGGESAGSBEHANDLING KOLDING KOMMUNE BYGGESAGSBEHANDLING Indhold Afsnit A Simple konstruktioner. Kategorien omfatter garager, carporte, udhuse og lignende mindre bygninger, dvs. bebyggelser omfattet af kap.1.3.1, stk. 1, nr. 1-2 og kap. 1.5,

Læs mere

Vejledning i logning af servicemål i Byg og Miljø

Vejledning i logning af servicemål i Byg og Miljø 21. november 2016 Vejledning i logning af servicemål i Byg og Miljø Sagsbehandlingstider for byggesager og miljøgodkendelser måles i Byg og Miljø Som opfølgning på økonomiaftalen for 2015 har KL og regeringen

Læs mere

Vejledning i logning af servicemål i Byg og Miljø

Vejledning i logning af servicemål i Byg og Miljø 1. maj 2017 Vejledning i logning af servicemål i Byg og Miljø Sagsbehandlingstider for byggesager og miljøgodkendelser måles i Byg og Miljø Som opfølgning på økonomiaftalen for 2015 har KL og regeringen

Læs mere

Teknisk bilag til Aftale om servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling

Teknisk bilag til Aftale om servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling Teknisk bilag til Aftale om servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling Nyt kapitel Regeringen og KL er enige om at nedbringe sagsbehandlingstiderne for erhvervsrettede myndighedsopgaver i kommunerne

Læs mere

Vejledning til statistikmodul i Byg og Miljø december 2016

Vejledning til statistikmodul i Byg og Miljø december 2016 Vejledning til statistikmodul i Byg og Miljø december 2016 Med statistikmodulet er det muligt for den enkelte kommune at se og hente statisti sk materiale på sagsbehandlingstiden på sager i Byg og Miljø.

Læs mere

GEBYRBESTEMMELSER M. V. FOR BYGGESAGSBEHANDLING

GEBYRBESTEMMELSER M. V. FOR BYGGESAGSBEHANDLING GEBYRBESTEMMELSER M. V. FOR BYGGESAGSBEHANDLING 1. januar 2014 Gebyrbestemmelser for byggesagsbehandling m.v. i Svendborg Kommune pr. 1. januar 2014 I henhold til kap. 1.12 i Bygningsreglement 2010 (BR

Læs mere

Teknisk bilag til Aftale om servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling

Teknisk bilag til Aftale om servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling Teknisk bilag til Aftale om servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling Regeringen og KL er enige om at nedbringe sagsbehandlingstiderne for erhvervsrettede myndighedsopgaver i kommunerne med

Læs mere

Vejledning til statistikmodul i Byg og Miljø maj 2017

Vejledning til statistikmodul i Byg og Miljø maj 2017 Vejledning til statistikmodul i Byg og Miljø maj 2017 Med statistikmodulet er det muligt for den enkelte kommune at se og hente statisti sk materiale på sagsbehandlingstiden på sager i Byg og Miljø. Vejledningen

Læs mere

I modsætning til tidligere år, vil der ikke blive opgjort statistik over andre sager, dvs. revurderinger og anmeldesager.

I modsætning til tidligere år, vil der ikke blive opgjort statistik over andre sager, dvs. revurderinger og anmeldesager. Til kommunerne Erhverv Ref. HEFRI Den 20. juni 2016 Statistik over kommunernes gennemsnitlige sagsbehandlingstider vedr. husdyrgodkendelser for første halvår 2016. Det er nu blevet tid til at opgøre sagsbehandlingstiden

Læs mere

Bilag sammenligning og konsekvenser KK servicemål og nationale servicemål 27. maj- 2018

Bilag sammenligning og konsekvenser KK servicemål og nationale servicemål 27. maj- 2018 Bilag sammenligning og konsekvenser servicemål og nationale servicemål 27. maj- 2018 I dette bilag gennemgås hvilke konsekvenser de nationale servicemål vil få for hhv. miljøgodkendelser (komplicerede)

Læs mere

Aalborg Kommunes mål i erhvervsservicen

Aalborg Kommunes mål i erhvervsservicen Aalborg Kommunes mål i erhvervsservicen Efter to år med Nye ambitioner vedr. Erhvervsservice er det tid at gøre status. Målene i aftalen er ikke længere nye, men fortsat ambitiøse og aktuelle. By- og Landskabsforvaltningen

Læs mere

Målsatte sagsbehandlingstider i Center for Teknik & Miljø

Målsatte sagsbehandlingstider i Center for Teknik & Miljø Målsatte er i Center for Teknik & Miljø Udvalget for Teknik og Miljø har den 8. marts 216 vedtaget nye servicemål for den gennemsnitlige på udvalgte sagsområder. Ændringen af servicemålene er en opfølgning

Læs mere

Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune

Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune GLOSTRUP KOMMUNE Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune Gyldig fra den 1. april 2014 Center for Miljø og Teknik Bygningsmyndigheden marts 2014 side 1 11 Indhold 1) Kategori 1 Simple konstruktioner...

Læs mere

Fast gebyr er et gebyr der tages pr. sag. Eksempelvis koster en nedrivningstilladelse 1.500 kr. uanset nedrivningsarealet.

Fast gebyr er et gebyr der tages pr. sag. Eksempelvis koster en nedrivningstilladelse 1.500 kr. uanset nedrivningsarealet. Miljø og Byggesag Byggesag Rådhusbuen 1 Postbox 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 35 03 byggesag@roskilde.dk NOTAT www.roskilde.dk Yderligere oplysningerne jf. TMU møde den 06-12-2012, pkt. 313 27. februar

Læs mere

BYG OG MILJØ DAGE VELKOMMEN!

BYG OG MILJØ DAGE VELKOMMEN! BYG OG MILJØ DAGE UGE 41 BYG OG MILJØ DAGE VELKOMMEN! BYG OG MILJØ DAGE UGE 41 Dagens program 10.00 Hvorfor en aftale om servicemål, hvad indeholder den og hvad gør KL? v/ KL kontorchef Marie Louise Madsen

Læs mere

Folkeregister m.v. Folkeregisteroplysninger... 75 75 Ungdomslegitimation... 150 150

Folkeregister m.v. Folkeregisteroplysninger... 75 75 Ungdomslegitimation... 150 150 ØKONOMIUDVALGET TAKSTER Borgerservice Folkeregister m.v. Folkeregisteroplysninger... 75 75 Ungdomslegitimation... 150 150 Påligning af bøder og gebyrer i henhold til Folkeregisterlovgivningen: For sen

Læs mere

Målsatte sagsbehandlingstider i Center for Teknik & Miljø

Målsatte sagsbehandlingstider i Center for Teknik & Miljø i alt pr. kvartal Målsatte er i Center for Teknik & Miljø Udvalget for Teknik og Miljø har den 8. marts 216 vedtaget nye servicemål for den gennemsnitlige på udvalgte sagsområder. Ændringen af servicemålene

Læs mere

KL's servicemålsstatistik for byggesager og miljøgodkendelser af virksomheder 1. januar 31. december 2018

KL's servicemålsstatistik for byggesager og miljøgodkendelser af virksomheder 1. januar 31. december 2018 KL's servicemålsstatistik for bygge og miljøgodkendelser af virksomheder 1. januar 31. december KL og regeringen har indgået en aftale om fælles servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling i

Læs mere

KL's servicemålsstatistik for byggesager og miljøgodkendelser af virksomheder 1. januar juni 2018

KL's servicemålsstatistik for byggesager og miljøgodkendelser af virksomheder 1. januar juni 2018 KL's servicemålsstatistik for bygge og miljøgodkendelser af virksomheder 1. januar 2018 30. juni 2018 KL og regeringen har indgået en aftale om fælles servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling

Læs mere

NYHEDSBREV FÆLLES SERVICEMÅL. Fælles servicemål på miljøgodkendelser, husdyrgodkendelser og byggesager FOR BYGGERI OG MILJØ I KOMMUNERNE

NYHEDSBREV FÆLLES SERVICEMÅL. Fælles servicemål på miljøgodkendelser, husdyrgodkendelser og byggesager FOR BYGGERI OG MILJØ I KOMMUNERNE FÆLLES SERVICEMÅL FOR BYGGERI OG MILJØ I KOMMUNERNE NYHEDSBREV Fælles servicemål på miljøgodkendelser, husdyrgodkendelser og byggesager Dette er første nyhedsbrev i rækken en månedlig opdatering på, hvad

Læs mere

BYGGELOVSDAGENE 2016 SERVICEMÅLSAFTALEN SERVICEMÅLSAFTALEN. Byggelovsdagene 2016

BYGGELOVSDAGENE 2016 SERVICEMÅLSAFTALEN SERVICEMÅLSAFTALEN. Byggelovsdagene 2016 SERVICEMÅLSAFTALEN BYGGELOVSDAGENE 2016 SERVICEMÅLSAFTALEN Byggelovsdagene 2016 SERVICEMÅLSAFTALEN BYGGELOVSDAGENE 2016 Agenda Hvorfor en aftale om servicemål og det strategiske fokus for KL Typiske spørgsmål

Læs mere

Kapiteldias anvendes som skilleark i forhold til Skriv kapitelnummer i 0X / KL VELKOMMEN!

Kapiteldias anvendes som skilleark i forhold til Skriv kapitelnummer i 0X / KL VELKOMMEN! VELKOMMEN! AFTALEN OM SERVICEMÅL Servicemålsaftalen HVORFOR? Et politisk grundlag: Reducer sagsbehandlingstiden med 1/3 Det skal være nemmere at være virksomhed Vækst og arbejdspladser Hurtigere sagsbehandling!

Læs mere

Aalborg Kommune er i afrapporteringen repræsenteret af By- og Landskabsforvaltningen samt Miljø- og Energiforvaltningen.

Aalborg Kommune er i afrapporteringen repræsenteret af By- og Landskabsforvaltningen samt Miljø- og Energiforvaltningen. - Nærværende afrapportering tager udgangspunkt i rammeaftalen Nye ambitioner vedr. erhvervsservice, der er indgået mellem Aalborg Kommune og erhvervsorganisationerne Dansk Industri Aalborg, Dansk Byggeri

Læs mere

Notat Håndtering af vedrørende byggesagsgebyrer. Dato: Opdateret den Sagsnr: 2014/24367

Notat Håndtering af vedrørende byggesagsgebyrer. Dato: Opdateret den Sagsnr: 2014/24367 Håndtering af vedrørende byggesagsgebyrer Opdateret den 20.12.2016 Center for Teknik Team Byg Tlf. 4849 2450 Instruks om byggesagsgebyr tek-post@horsholm.dk horsholm.dk Gebyret på alle byggesager, der

Læs mere

Servicemål på byggesager i Ringsted Kommune

Servicemål på byggesager i Ringsted Kommune Servicemål på byggesager i Ringsted Kommune Åben sag Sagsid: 18/3543 Sagen afgøres i: Plan- og Boligudvalget Bilag: 1) 2419056 Åben: Bilag 1 - Servicemålaftale mellem KL og Regeringen december 2015 2)

Læs mere

KL s servicemålsstatistik for byggesager og miljøgodkendelser af virksomheder

KL s servicemålsstatistik for byggesager og miljøgodkendelser af virksomheder KL s servicemålsstatistik for bygge og miljøgodkendelser af virksomheder 1. juli 2016 30. juni 2017 KL og regeringen har indgået en aftale om fælles servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling

Læs mere

KL s servicemålsstatistik for byggesager og miljøgodkendelser af virksomheder

KL s servicemålsstatistik for byggesager og miljøgodkendelser af virksomheder KL s servicemålsstatistik for bygge og miljøgodkendelser af virksomheder 1. juli 2017 31. KL og regeringen har indgået en aftale om fælles servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling i december

Læs mere

Afrapportering til Aalborg Erhvervsråd. - Nye ambitioner vedr. Erhvervsservice

Afrapportering til Aalborg Erhvervsråd. - Nye ambitioner vedr. Erhvervsservice Afrapportering til Aalborg Erhvervsråd - Nye ambitioner vedr. Erhvervsservice 6. februar 2019 Nærværende afrapportering tager udgangspunkt i rammeaftalen Nye ambitioner vedr. erhvervsservice, der er indgået

Læs mere

Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat. 11.

Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat. 11. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Vejledning om opførelse af sekundær bebyggelse med et samlet areal på højst

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2015 (BR15)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2015 (BR15) Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Skabelon til høringssvar Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse

Læs mere

Afsnit 12 - Byggesagsgebyr, når kommunen påser anden lovgivning... 12

Afsnit 12 - Byggesagsgebyr, når kommunen påser anden lovgivning... 12 Energistyrelsens udkast til gebyrvejledning til kommunerne 6. januar 2014 Indholdsfortegnelse Afsnit 1 - Indledning... 1 Afsnit 2 - De forfatningsretlige regler for opkrævning af gebyrer... 1 Afsnit 3

Læs mere

Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat. Dato 26.

Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat. Dato 26. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Vejledning om opførelse af sekundær bebyggelse med et samlet areal på højst

Læs mere

Notat 02. august 2016

Notat 02. august 2016 Notat 02. august 2016 J-nr.: 81855 / 2312604 Stor spredning i byggesagsbehandlingstiden blandt kommunerne Der er stor forskel på sagsbehandlingstiden af byggesager blandt kommunerne. Ser man på nettosagsbehandlingstiderne,

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2010 (BR10)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2010 (BR10) Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14 (Omtryk - 21-10-2013 - Bilag tilføjet) KEB Alm.del Bilag 25 Offentligt 10. oktober 2013 UDKAST Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse

Læs mere

Statistik over simple konstruktioner

Statistik over simple konstruktioner /antal dage Målsatte er i Center for Byg & Miljø Udvalget for Teknik og Miljø har den 8. marts 216 vedtaget nye servicemål for den gennemsnitlige på udvalgte sagsområder. Ændringen af servicemålene er

Læs mere

Afsnit 12 - Byggesagsgebyr, når kommunen påser anden lovgivning... 13

Afsnit 12 - Byggesagsgebyr, når kommunen påser anden lovgivning... 13 Energistyrelsens gebyrvejledning til kommunerne 2015 Indholdsfortegnelse Afsnit 1 - Indledning... 1 Afsnit 2 - De forfatningsretlige regler for opkrævning af gebyrer... 1 Afsnit 3 - Byggelovens regler

Læs mere

Det er således valgt at gebyret skal afspejle kompleksiteten og kvaliteten af det indsendte ansøgningsmateriale.

Det er således valgt at gebyret skal afspejle kompleksiteten og kvaliteten af det indsendte ansøgningsmateriale. Januar 2018 Gebyrvedtægt for byggesagsbehandling Gældende fra 1. januar 2018 Kapitel 1 Formål 1. Efter Lovbekendtgørelse 2016-09-23 nr. 1178 28 kan kommunalbestyrelsen vælge at opkræve gebyrer for behandlingen

Læs mere

Instruks for opkrævning af byggesagsgebyrer 2015

Instruks for opkrævning af byggesagsgebyrer 2015 Instruks for opkrævning af byggesagsgebyrer 2015 Indhold 1. Indledning... 3 2. Byggesagsgebyr... 4 3. Tidspunkt for betaling af gebyr... 4 4. Retsgrundlag... 4 5. Fastsættelse af timeprisen... 5 6. Sager

Læs mere

Ansøgning om byggetilladelse - Indhold og omfang

Ansøgning om byggetilladelse - Indhold og omfang Ansøgning om byggetilladelse - Indhold og omfang Vejledning til byggeansøgninger Billund Kommune informerer Vejledning til Byggeansøgning Vejledning til byggeansøgning vedrørende mindre bygninger, fritliggende

Læs mere

Aalborg Kommune deltager løbende i møder med rådgivere og andre interessenter, hvor det konkrete samarbejde drøftes.

Aalborg Kommune deltager løbende i møder med rådgivere og andre interessenter, hvor det konkrete samarbejde drøftes. - Kommunikationstiltag Aalborg Kommunes tilfredshedsundersøgelse af bygge- og miljøsager uploades hver måned på Aalborg Kommunes hjemmeside. http://www.aalborg.dk/tilfredshedsundersoegelse Aalborg Kommune

Læs mere

Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune for 2015

Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune for 2015 Center for Miljø og Teknik januar 2015 Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune for 2015 Et bilag fra: Bygningsmyndigheden Inkl. instruks for opgørelse af sagsbehandlingstid Gyldig fra den

Læs mere

Sønderborg Kommune Gebyrvedtægt Byggesagsgebyr Gældende fra 1. januar 2015

Sønderborg Kommune Gebyrvedtægt Byggesagsgebyr Gældende fra 1. januar 2015 Sønderborg Kommune Gebyrvedtægt Byggesagsgebyr Gældende fra 1. januar 2015 1/5 1 Formål Ved lov nr. 640 af 12. juni 2013 har Folketinget besluttet, at kommunerne skal opkræve gebyrer for byggesagsbehandlingen

Læs mere

Aktivitetsniveau og sagsbehandlingstider

Aktivitetsniveau og sagsbehandlingstider - Aktivitetsniveau og sagsbehandlingstider Der er fortsat et højt aktivitetsniveau i byggeriet og herunder også de sagstyper, der er omfattet af aftalen. I perioden 1. januar til 4. september 2017 har

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA TIL FRIKOMMUNEFORSØGET Ansøgning nr. 2.1.7

ANSØGNINGSSKEMA TIL FRIKOMMUNEFORSØGET Ansøgning nr. 2.1.7 ARBEJDSGRUPPEN OM FRIKOMMUNEFORSØGET Sags nr.: 1100508 Dok. Nr.: 502890 Dato: 14. april 2011 ANSØGNINGSSKEMA TIL FRIKOMMUNEFORSØGET Ansøgning nr. 2.1.7 Frikommune Viborg Titel på forsøg Byggesagsbehandling

Læs mere

Gebyrvedtægt. Byggesagsbehandling

Gebyrvedtægt. Byggesagsbehandling Gebyrvedtægt Byggesagsbehandling Gældende fra 1. februar 2016 Kapitel 1 Formål 1. Ved lov nr. 640 af 12. juni 2013 har Folketinget besluttet, at de kommuner der vil opkræve gebyr for byggesagsbehandling

Læs mere

Byggesagsafdelingen. Orientering 2015 Teknik- og Miljøudvalget 16. juni 2015

Byggesagsafdelingen. Orientering 2015 Teknik- og Miljøudvalget 16. juni 2015 Byggesagsafdelingen Orientering 2015 Teknik- og Miljøudvalget 16. juni 2015 Byggesagsafdelingens opgaver Myndighedsbehandling: Behandling af byggeansøgninger (Byggeloven og Planloven (i.f.t. lokalplaner))

Læs mere

IDA MILJØ 18. JANUAR 2016 NYE REGLER FOR MILJØGODKENDELSE AF VIRKSOMHEDER KOMMUNALE FOKUSPUNKTER

IDA MILJØ 18. JANUAR 2016 NYE REGLER FOR MILJØGODKENDELSE AF VIRKSOMHEDER KOMMUNALE FOKUSPUNKTER KOMMUNALE FOKUSPUNKTER Susanne Lykke Jakobsen, KL Teknik og Miljø syj@kl.dk Agenda Bagtæppet formålet for kommunerne Hvad er KL optaget af i forhold til virksomhedsområdet? Hvordan ser vi baggrund og forløb

Læs mere

Punkterne 2, 3, 4,og 5 er ikke relevante, såfremt det besluttes helt at undlade opkrævning af gebyr.

Punkterne 2, 3, 4,og 5 er ikke relevante, såfremt det besluttes helt at undlade opkrævning af gebyr. Bilag 1: Notat - bemærkninger fra byggesagsafdelingen til 5 punkter. Gebyrfastsættelse - Byggesagsbehandling Planudvalget skal tage stilling til følgende 5 punkter 1. Skal kommunen opkræve byggesagsgebyrer,?

Læs mere

Supplerende aftale til styrelsesvedtægtens 15 vedrørende sagsbehandling af visse områder indenfor myndighedsområdet i Miljø &Teknikafdelingen

Supplerende aftale til styrelsesvedtægtens 15 vedrørende sagsbehandling af visse områder indenfor myndighedsområdet i Miljø &Teknikafdelingen Oktober 2017 Miljø & Teknik Supplerende aftale til styrelsesvedtægtens 15 vedrørende sagsbehandling af visse områder indenfor myndighedsområdet i Miljø &Teknikafdelingen Albertslund Kommune Nordmarks Allé

Læs mere

Offentliggørelse Vi offentliggør din landzonetilladelse den 23. november 2016 på Assens Kommunes hjemmeside assens.dk

Offentliggørelse Vi offentliggør din landzonetilladelse den 23. november 2016 på Assens Kommunes hjemmeside assens.dk Assens Rådhus Karsten Østergaard Jensen Grønnemosevej 26 Bregnemose 5690 Tommerup 18. november 2016 Sags id: 16/25584 Lovliggørelse af eksisterende brændeskur Assens Kommune giver landzonetilladelse til

Læs mere

byggetilladelse? byggetilladelse Hvornår skal jeg søge om Vejledning til ansøgning om

byggetilladelse? byggetilladelse Hvornår skal jeg søge om Vejledning til ansøgning om Marts 2018 Vejledning til ansøgning om byggetilladelse Går du med ideen om at opføre nyt byggeri, men mangler viden for at søge en byggetilladelse? Tænk sig! Et nyt hus med garage... Og kaffe på terrassen

Læs mere

Rammerne for samarbejdet mellem beredskabet og de 6 kommuners byggeriafdelinger er fastlagt med baggrund i nedenstående aftale.

Rammerne for samarbejdet mellem beredskabet og de 6 kommuners byggeriafdelinger er fastlagt med baggrund i nedenstående aftale. Notat vedrørende den forebyggende myndighedsdel. Nedenstående notat er udarbejdet med baggrund i de ønskede kvalitets krav til model 2. EKSEMPEL Samarbejdsaftale mellem beredskabet og de 6 kommuners byggesagsafdelinger.

Læs mere

Oversigt over byggesagsgebyrer for november 2009

Oversigt over byggesagsgebyrer for november 2009 Oversigt over byggesagsgebyrer for 2010 25. november 2009 6 byerne: Randers, Kłbenhavn, Odense, rhus, lborg og Esbjerg. 7 byerne: Randers, Skive, Herning, Silkeborg, Holstebro, Horsens og Viborg. Gebyrerne

Læs mere

Tidligere sager om ejendommen I 1983 meddelte kommunen tilladelse til at opføre et helårshus på ejendommen på ca. 100 m 2.

Tidligere sager om ejendommen I 1983 meddelte kommunen tilladelse til at opføre et helårshus på ejendommen på ca. 100 m 2. Landzonetilladelse Landzonetilladelse til en carport med indbygget udhus på Gydebakken 7 Du har søgt om tilladelse til at opføre en carport med indbygget udhus på ejendommen matr. nr. 9z Farum By, Farum,

Læs mere

Guide til digital bygge- og miljøansøgning

Guide til digital bygge- og miljøansøgning Guide til digital bygge- og miljøansøgning Selvbetjeningsportalen Byg og Miljø støtter dig i din ansøgningsproces og giver dig overblik over din bygger- eller miljøansøgning Du kan bl.a. søge om tilladelse

Læs mere

Gebyrvedtægt. for. byggesagsgebyr. Gældende fra 1. januar 2015. Side 1 af 8

Gebyrvedtægt. for. byggesagsgebyr. Gældende fra 1. januar 2015. Side 1 af 8 Gebyrvedtægt for byggesagsgebyr Gældende fra 1. januar 2015 Side 1 af 8 1 Formål Ved lov nr. 640 af 12. juni 2013 har Folketinget besluttet, at kommunerne skal opkræve gebyrer for byggesagsbehandlingen

Læs mere

T Brugervejledning - Kommunestatistik

T Brugervejledning - Kommunestatistik Miljøministeriet Miljøstyrelsen husdyrgodkendelse.dk T0150 - Brugervejledning - Kommunestatistik Version: 1.1 Status: Godkender: Forfatter: 03 - Færdigt Morten Riis Morten Lange Kirkegaard Copyright 2016

Læs mere

Planlovens landzonebestemmelser Fordi ejendommen ligger i landzone, er den omfattet at Planlovens landzonebestemmelser.

Planlovens landzonebestemmelser Fordi ejendommen ligger i landzone, er den omfattet at Planlovens landzonebestemmelser. Plan og Kultur Tomas Axel Frydahl Ørsbjergvej 54 B Ørsbjerg 5560 Aarup 19. oktober 2016 Sags id: 2016-0526 Landzonetilladelse. Assens Kommune giver landzonetilladelse til lovliggørelse af 70 m² udhus på

Læs mere

By- og Kulturforvaltningen

By- og Kulturforvaltningen By- og Kulturforvaltningen Byggeloven Lov Område Sagsbehandlings Forespørgsel til BBR Samme dag 10 hverdage Ejendomsforespørgsel 2 hverdage 2 hverdage Lejlighedsnedlæggelse 1 uge 1 uge Forespørgsler om

Læs mere

I gentagelsestilfælde forhøjes bøden, dog til højest

I gentagelsestilfælde forhøjes bøden, dog til højest ØKONOMIUDVALGET er Bogerservice og IKT Folkeregister m.v. Folkeregisteroplysninger*... 52 52 Sundhedskort (tidl Sygesikringsbevis)*... 170 170 Ungdomsligitimation... 150 150 Vielser, prøveattester, hvor

Læs mere

Vejledning til Byg og Miljø

Vejledning til Byg og Miljø Vejledning til Byg og Miljø r + Brand- og konstruktionsklasse For det private byggeri BR18 1 Når du skal søge igennem Byg og Miljø skal du tage stilling til, hvilken ansøgningstype dit projekt går ind

Læs mere

Ansøgningen Din ansøgning omfatter opførelsen af en 80 m² muret garage med tagmateriale af metalplader.

Ansøgningen Din ansøgning omfatter opførelsen af en 80 m² muret garage med tagmateriale af metalplader. Plan og Kultur Karsten Brian Jensen Bakkevej 58 5492 Vissenbjerg 15-08-2017 Sags id: 2017-0274 Landzonetilladelse. Assens Kommune giver landzonetilladelse til opførelse af 80 m² garage på ejendommen matr.

Læs mere

Nyt til kommunerne om husdyrgodkendelse

Nyt til kommunerne om husdyrgodkendelse Nyt til kommunerne om husdyrgodkendelse Nyhedsbrev nr. 2 Temanummer om monitering Udsendt den 7. maj 2009 UVISA Kommunernes nye obligatoriske moniteringssystem for behandlingen af ansøgninger Fra og med

Læs mere

Planlovens landzonebestemmelser Fordi ejendommen ligger i landzone, er den omfattet at Planlovens landzonebestemmelser.

Planlovens landzonebestemmelser Fordi ejendommen ligger i landzone, er den omfattet at Planlovens landzonebestemmelser. Plan og Kultur Torben Stig Jull Pedersen Holtevej 67 Holte 5620 Glamsbjerg 17-08-2017 Sags id: 2017-0377 Landzonetilladelse. Assens Kommune giver landzonetilladelse til opførelse af pavillon som ansøgt

Læs mere

Plan for det fortsatte arbejde med de fem byudviklingsområder i Kommuneplan 2014 og udviklingen i byggesagsbehandlingen

Plan for det fortsatte arbejde med de fem byudviklingsområder i Kommuneplan 2014 og udviklingen i byggesagsbehandlingen HCO/24. august 2015 Plan for det fortsatte arbejde med de fem byudviklingsområder i Kommuneplan 2014 og udviklingen i byggesagsbehandlingen Kort status for de fem udviklingsområder pr. juni 2015 Rødovre

Læs mere

GENUDBUD AF BYG OG MILJØ. - Hvilken indflydelse har det på kommunerne?

GENUDBUD AF BYG OG MILJØ. - Hvilken indflydelse har det på kommunerne? GENUDBUD AF BYG OG MILJØ - Hvilken indflydelse har det på kommunerne? Hvem er KOMBIT? Udbud og indkøb af nye it-løsninger til kommunerne For at bryde monopoler Forespørgsel fra kommunerne/kl Kerneopgaver

Læs mere

BRUGERBETALINGER. 2013 2014

BRUGERBETALINGER. 2013 2014 Teknik- og Miljøudvalget Dyrskuepladsen / ringriderpladser Pladsleje pr. arrangement - kulturelle arrangementer 0,00 0,00 2 Pladsleje pr. arrangement - øvrige erhverv 2.150,00 2.179,00 2 Kolonihaver Haveleje

Læs mere

BYGGE LOVS DAGE 2016

BYGGE LOVS DAGE 2016 BYGGE LOVS DAGE 2016 INDBYDELSE TIL BYGGELOVSDAGE 2016 Forum for Danske Bygningsmyndigheder, DABYFO, indbyder i samarbejde med Trafik og Byggestyrelsen hermed ledere og medarbejdere fra de kommunale bygnings-

Læs mere

Ulovlig anvendelse på ejendommen, matr.nr. 101 Stege Bygrunde, med adressen Storegade 17A, 4780 Stege.

Ulovlig anvendelse på ejendommen, matr.nr. 101 Stege Bygrunde, med adressen Storegade 17A, 4780 Stege. Bashir Properties ApS Haraldsgade 50 2100 København Ø Valdemarsgade 43 Postboks 200 4760 Vordingborg Tlf. 55 36 36 36 www.vordingborg.dk Sagsnr.: 17/13360 Dokumentnr.: 180420/17 Byggesagsteamet Tlf. 55

Læs mere

Thisted kommune Teknisk forvaltning Kirkevej Hurup Thy

Thisted kommune Teknisk forvaltning Kirkevej Hurup Thy Thisted kommune Teknisk forvaltning Kirkevej 9 7760 Hurup Thy Modtaget dato Kommunens navn og adresse Thisted kommune Teknisk forvaltning Kirkevej 9 7760 Hurup Thy Ejendommen Vejnavn og husnummer Forbeholdt

Læs mere

Guide til digital bygge- og miljøansøgning

Guide til digital bygge- og miljøansøgning Guide til digital bygge- og miljøansøgning Selvbetjeningsportalen Byg og Miljø støtter dig i din ansøgningsproces og giver dig overblik over din bygge- eller miljøansøgning. Du kan bl.a. søge om tilladelse

Læs mere

Regeringens svar på fem forslag fra Virksomhedsforum

Regeringens svar på fem forslag fra Virksomhedsforum Regeringens svar på fem forslag fra Virksomhedsforum der gennemføres Én indgang til det offentlige på miljøområdet (Miljøministeriet) Én indgang er særlig relevant på miljøområdet, idet virksomheder blandt

Læs mere

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner,

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner, Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat 04-05-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til bygningsreglement 2018 og bekendtgørelse om certificeringsordning

Læs mere

Derudover foretages der en række ændringer til BR15, kap. 1, som konsekvens af, at anmeldelsesbegrebet i kap. 1.5 afskaffes.

Derudover foretages der en række ændringer til BR15, kap. 1, som konsekvens af, at anmeldelsesbegrebet i kap. 1.5 afskaffes. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BS0400-00147 19-04-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til ændring af bygningsreglement 2015 (BR15)

Læs mere

Landzonetilladelse. Kristian Bøgedal Jørgensen Fuglekildevej 62 Verninge 5690 Tommerup

Landzonetilladelse. Kristian Bøgedal Jørgensen Fuglekildevej 62 Verninge 5690 Tommerup By, Land og Kultur Kristian Bøgedal Jørgensen Fuglekildevej 62 Verninge 5690 Tommerup Landzonetilladelse Assens Kommune giver landzonetilladelse til udvidelse af eksisterende garage til i alt 86 m² som

Læs mere

Vejledninger Ansøgningsmateriale

Vejledninger Ansøgningsmateriale Vejledninger Ansøgningsmateriale BR10: 1.3.1, 1.3.2, 1.5 stk. 1 nr. 1-3, stk. 5 Begrænset kompleksitet Ansøgning om byggetilladelse Fritliggende og sammenbyggede enfamiliehuse, samt om- og tilbygninger

Læs mere

Orientering om BR

Orientering om BR Certificeringsordningen for Konstruktioner og Brand Hvordan påvirker det byggeriets parter Emne: De udførendes syn på den nye ordning Sted: IDA Syn og Skøn. Dato: 22. februar 2018 v. /Niels Strange Om

Læs mere

Vejledning til Byg og Miljø Ansøgningstyper BR15

Vejledning til Byg og Miljø Ansøgningstyper BR15 Vejledning til Byg og Miljø Ansøgningstyper BR15 Når du skal søge igennem Byg og Miljø skal du tage stilling til, hvilken ansøgningstype dit projekt går ind under. Det er vigtigt at vælge den rigtige ansøgningstype,

Læs mere

Ansøgningen Det fremgår af ansøgningen, at ejendommens eksisterende garage og en del af beboelsen er brandskadet og ønskes genopført som bestående.

Ansøgningen Det fremgår af ansøgningen, at ejendommens eksisterende garage og en del af beboelsen er brandskadet og ønskes genopført som bestående. Plan og Kultur Ivan Nielsen s Tegnestue Krogsbøllevej 6 5450 Otterup 02-02-2017 Sags id: 2016-1180 Landzonetilladelse. Assens Kommune giver landzonetilladelse til genopførelse af garage og del af beboelse

Læs mere

Offentliggørelse Vi offentliggør din landzonetilladelse den 1. september 2017 på Assens kommunes hjemmeside assens.dk

Offentliggørelse Vi offentliggør din landzonetilladelse den 1. september 2017 på Assens kommunes hjemmeside assens.dk Plan og Kultur Vivi Ann Ryssel-Olsen Andebøllemosevej 48 Andeb Mose 5492 Vissenbjerg Dato:31-08-2017 Sags id: 2017-0378 Landzonetilladelse. Assens Kommune giver landzonetilladelse til den ansøgte tilbygning

Læs mere

Projektet vil bidrage med en forøgelse af spildevand og affald, der inaktiveres og håndteres sammen med virksomhedens øvrige affald og spildevand.

Projektet vil bidrage med en forøgelse af spildevand og affald, der inaktiveres og håndteres sammen med virksomhedens øvrige affald og spildevand. Bavarian Nordic A/S Hejreskovvej 10A 3490 Kvistgård Sendt som digitalpost til CVR 16 271 187 og som mail til: Ane Rørmann Jensen, ane.rormannjensen@cmcbio.com C7 Consulting, rikke@c7c.dk Virksomheder J.nr.

Læs mere

Notat. Center for Miljø og Teknik. Dato: Sagsnr.: 14/ Emne: Notat vedr. gebyrfastsættelsen for 2015

Notat. Center for Miljø og Teknik. Dato: Sagsnr.: 14/ Emne: Notat vedr. gebyrfastsættelsen for 2015 Center for Miljø og Teknik Dato: 16.10.2014 Sagsnr.: 14/19697-7 Notat Emne: Notat vedr. gebyrfastsættelsen for 2015 Dette notat redegør for gebyrfastsættelsen for byggesagsbehandling for 2015. Herunder

Læs mere

Overordnet vejledning

Overordnet vejledning Byggeri 2014 Vejledningfor ukompliceret byggeri: Garager/carporte, udhuse og lign. Enfamiliehuse, tofamiliehuse med lodret etageskel og sommerhuse Avls- og driftsbygninger Visse industri- og lagerbygninger

Læs mere

Konkrete udviklingstiltag. Byggesagsbehandling i Aalborg Kommune

Konkrete udviklingstiltag. Byggesagsbehandling i Aalborg Kommune Byggesagsbehandling i Aalborg Kommune Konkrete udviklingstiltag Erhvervsservice og én indgang til Aalborg Kommune fokus på myndighedsbehandlingen 1. Kommunikations- og dialogindsats (eksternt fokus) 2.

Læs mere

Gældende pr. 01.01.2015 (ekskl.moms hvis andet ikke er angivet) 2014 2015. Timepriser - internt i kommunen 314 314. Timepriser - eksternt 329 329

Gældende pr. 01.01.2015 (ekskl.moms hvis andet ikke er angivet) 2014 2015. Timepriser - internt i kommunen 314 314. Timepriser - eksternt 329 329 Veje og Grønne områder Materielgården Timepriser - internt i kommunen 314 314 Timepriser - eksternt 329 329 Leje af cirkusplads pr. døgn 1.000 1.000 Brug af maskiner faktureres efter medgået tid Stadepladser

Læs mere

Forhåndstilkendegivelser ved nybyggeri og større ombygninger

Forhåndstilkendegivelser ved nybyggeri og større ombygninger Forhåndstilkendegivelser ved nybyggeri og større ombygninger At-cirkulæreskrivelse CIR-15-1 Arbejdsmiljøemne: Bygherrer, udbydere mv. Ansvarlig enhed: AFC, 1. kontor Ikrafttræden: 21. september 1998 Senest

Læs mere

BYG OG MILJØ-DAGE juni 2018 København Vejle - Aalborg

BYG OG MILJØ-DAGE juni 2018 København Vejle - Aalborg BYG OG MILJØ-DAGE 25.-27. juni 2018 København Vejle - Aalborg Dagens program Kl. 9.45 10.00 Velkommen og intro til dagen Kl 10.00 11.30 Opdeling i to spor (sagsbehandlere og ledere) Spor 1: Sagsbehandlere

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Bygge- og Ejendomsudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Bygge- og Ejendomsudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Bygge- og Ejendomsudvalget Mødedato: Tirsdag den 8. april 2014 Mødetidspunkt: 9:00 Mødelokale: Medlemmer: 215, Mødelokale Henrik Zimino, Allan S. Andersen, Brian Bruun,

Læs mere

Ejerforening. Ejerforeningens navn. Formandens navn

Ejerforening. Ejerforeningens navn. Formandens navn Nyborg Kommune Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Modtaget dato Kommunens navn og adresse Nyborg Kommune Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Forbeholdt kommunen Ejendomsnummer Bygn.nr. Vejkode Husnr. B Etage Side/dørnr.

Læs mere

NOTAT. Kommunen kan vælge at undlade at opkræve byggesagsbegyr, og lade omkostningerne finansieres via skatten.

NOTAT. Kommunen kan vælge at undlade at opkræve byggesagsbegyr, og lade omkostningerne finansieres via skatten. NOTAT Dato Teknik- og Miljøforvaltningen Plan Notat om opkrævning af byggesagsgebyr efter medgået tid Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Baggrund Folketinget har besluttet, at kommunerne fra 1. januar 2015

Læs mere

26 dages. 54 dage Ejerne af Hørhusene 52 informerer naboen om byggeprojektet og fremviser tegninger. 2 dage

26 dages. 54 dage Ejerne af Hørhusene 52 informerer naboen om byggeprojektet og fremviser tegninger. 2 dage 1 dag 7 dage 2 dage 2 dage 54 dage 26 dages Byggesagsforløb for Hørhusene 52 - byggesag nr. 299603 2017.11.21 Ansøgning om byggetilladelse indsendes til Roskilde kommunes byggesagsafdeling 2017.11.29 Byggesag

Læs mere

Gebyrvedtægt Byggesagsgebyr

Gebyrvedtægt Byggesagsgebyr Gebyrvedtægt Byggesagsgebyr Byggesag & Erhvervsafdelingen Roskilde Kommune, December 2014 Sagnr. 266019 Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 1 1 - HJEMMEL... 1 LOVGRUNDLAG... 1 28 I BYGGELOVEN... 1 BR10

Læs mere

Byg og Miljø. Guide til digital ansøgning

Byg og Miljø. Guide til digital ansøgning Byg og Miljø Guide til digital ansøgning Selvbetjeningsportalen Byg og Miljø støtter dig i din ansøgningsproces og giver dig overblik over din bygge- eller miljøansøgning. Du kan bl.a. søge om tilladelse

Læs mere

Vejledning til Byg og Miljø Ansøgningsforløb BR18

Vejledning til Byg og Miljø Ansøgningsforløb BR18 Vejledning til Byg og Miljø Ansøgningsforløb BR18 1 Når du skal ansøge om byggetilladelse, skal du søge igennem selvbetjeningsportalen Byg og Miljø. Byg og Miljø er bygget op sådan, at du logger ind med

Læs mere

Landzonetilladelse på ejendommen Dammergårdsvej 66, Foulum, 9640 Farsø

Landzonetilladelse på ejendommen Dammergårdsvej 66, Foulum, 9640 Farsø Søren Peter Sørensen Dammergårdsvej 66 Foulum 9640 Farsø Sendt til: jantjensen@hotmail.com Dato: 11. januar 2017 projekter og ejendomme Frederik IX`s Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 820-2016-66293 Dokumentnr.:

Læs mere

Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune for 2018

Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune for 2018 Center for Miljø og Teknik januar 2018 Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune for 2018 Et bilag fra: Bygningsmyndigheden Inkl. instruks for opgørelse af sagsbehandlingstid Gyldig fra den

Læs mere

Landzonetilladelse på ejendommen Løgstørvej 109, Jelstrup, 9600 Aars

Landzonetilladelse på ejendommen Løgstørvej 109, Jelstrup, 9600 Aars Bjarne Strøm Løgstørvej 109 Jelstrup 9600 Aars Sendt til: bs@nokgodtnok.dk Dato: 3. december 2015 projekter og ejendomme Frederik IX`s Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 820-2015-54356 Dokumentnr.: 820-2015-292510

Læs mere