3

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "3"

Transkript

1

2

3 3

4

5

6

7

8

9 TEMADAGENE BESØGES AF: TEMA-PARTNERE:

10 Mød JESPER SKIBBY Jesper er tidligere cykelrytter. Når han kommer landet rundt med Danmark for Målene vil han holde et inspirerende foredrag for at få flere cykler på gaderne i Danmark. Når temaet er MÅL 3 og SUNDHED handler det bl.a. om CYKLEN og om andre SUNDE VANER, som er gode for dig og for din by, for miljøet og for verden. Vores generelle sundhedstilstand er blevet markant bedre gennem tiden, den gennemsnitlige levealder bliver længere og længere, men nye sundhedsmæssige udfordringer tiltager i takt med vores livsstil, luftforureningen i byer m.m., herunder bl.a. diabetes, overvægt, lungekræft og lignende. Verdensmål 3 handler om, at mennesker i alle aldre, i alle lande skal sikres et GODT HELBRED. Lokalt kan vi bidrage til at løse det globale problem ved at cykle noget mere. I Danmark er vi en CYKELNATION, og det er godt for både folkesundheden og for miljøet. Cyklen har mange fordele: bl.a. er den SUND - man får både MOTION og FRISK LUFT, hvilket er sundt for både fysikken og psyken; den er CO2-NEUTRAL og forurener ikke miljøet OG man har ikke brug for en parkeringsplads i byen. Når temadagen om SUNDHED kommer på Danmark rundt, handler det bl.a. om CYKLEN og om andre SUNDE VANER, som på samme måde, både er gode for dig og for din by, for miljøet og for verden. Det kommer til at handle om SUND KOST, SUND LIVSSTIL, SUNDT FAMILIELIV, SUNDE MILJØER, SUNDE BYER kort sagt: SUNDHED FOR ALLE. TEMADAGENS PARTNERE:

11 Mød LISE VANDBORG Lise er blogger, instagrammer og influencer, samt tidligere vinder af nybyggerne på TV2. Når Lise besøger alle Danmark for Målene - byerne, vil hun give inspiration til at genbruge og upcycle til både hjemmet og garderoben. Når temaet er MÅL 12 og GENBRUG OG CIRKULÆR ØKONOMI handler det bl.a. om, hvor stor en FORSKEL det gør, når vi GENBRUGER ting, SORTERER vores affald og lader RÅSTOFFER KØRE I RING. Hver gang noget skal skabes fra bunden af råmaterialer belaster det miljøet i større eller mindre grad. Når mange nyproducerede ting, madvarer, tøj osv. desuden havner direkte skraldespanden er belastningen for miljøet ligefrem formålsløs. Dette sker desværre alt for ofte. Faktisk er det sådan, at hvis hele verdens befolkning levede som danskerne, havde vi brug for mere end 3,5 JORDKLODER, for at have RESSOURCER nok til at dække vores forbrug. Hvis vi derimod genbruger TING, TØJ, MATERIALER eller RÅSTOFFER, er det en helt anden historie. Hver eneste gang vi GENBRUGER eller GENANVENDER noget frem for at producere nyt, er vi med til at passe på jorden og klimaet. Lokalt kan vi bidrage til at løse det globale problem ved at give vores ting, tøj osv. så langt et liv, som muligt, og når det ikke kan bruges mere, skal det sendes til genbrug eller genanvendelse. Når temaet om Genbrug og Cirkulær Økonomi kommer til byen, kommer det bl.a. til at handle om, hvor stor en FORSKEL det gør, når vi GENBRUGER ting, SORTERER vores affald og lader RÅSTOFFER KØRE I RING. Der bliver et særligt fokus på T-SHIRTEN og masser af inspiration til, hvordan vi alle kan gøre små ændringer i vores hverdag til fordel for klimaet, uden at vi kommer til at mangle noget. TEMADAGENS PARTNERE:

12 Mød ANNE HJERNØE Anne er TV-kok og forfatter, bedre kendt som AnneMad. Når Anne kommer Danmark rundt vil hun give inspiration til, hvordan vi kan støtte verdensmålene gennem det, vi spiser. Når temaet om FØDEVARER ruller ud kommer det til at handle om, hvordan vi kan være med til at gøre en forskel for vores egen SUNDHED og for en BÆREDYGTIG FREMTID ved at tænke lidt mere over vores madvaner. Verdens ØKOSYSTEMER er under hårdt pres for at kunne følge med efterspørgslen i forhold til fødevarer især i den vestlige verden. Desuden ender alt for meget mad direkte i skraldespanden og mange mennesker er ikke ordentligt ernærede. Mål 14 og 15 handler bl.a. om, at vi skal sikre BÆREDYGTIG BRUG AF NATURENS RESSOURCER henholdsvis på land og i havet, mens mål 2 foruden at stoppe sult i verden også handler om at UNDGÅ FEJLERNÆRING og SIKRE BÆREDYGTIG FØDEVAREPRODUKTION. Hvis vi fx i højere grad vælger sæsonens råvarer, vil vi opleve både at kunne få velproducerede lokalt-dyrkede råvarer til billige penge og med MASSER AF SMAG. Når temaet om FØDEVARER I BALANCE kommer Danmark rundt kommer det netop til at handle om, hvordan vi kan være med til at gøre en forskel for vores egen SUNDHED og for en BÆREDYGTIG FREMTID ved at lave små ændringer i hverdagen og i højere grad vælge LOKALE RÅVARER, SÆSONENS RÅVARER, ØKOLOGI, KØDFRIE DAGE og BEGRÆNSE MADSPILD. TEMADAGENS PARTNERE: Lokalt kan vi bidrage til at løse et globalt problem ved at begrænse madspild, begrænse mængden af kød, tænke over hvor vores fødevarer/råvarer kommer fra, om de er lokalt dyrkede eller økologiske, eller ved at tænke mere i sæsonens råvarer.

13 Mød KATRINE BILLE Katrine er børne-tv-vært, kendt fra DR Ramasjang, bl.a. som Lille Nørd. Når hun kommer Danmark rundt vil hun lave et show med musik og farver for børn og barnlige sjæle med fokus på dyrelivet i havene og affaldssortering. Temaet om EMBALLAGE SOM RESSOURCE har to ben ét ben omkring TILSTANDEN I VERDENSHAVENE og ét ben omkring AFFALD SOM RESSOURCE, AFFALDSSORTERING og INNOVATION I EMBALLAGEINDUSTRIEN. Livet i havet er langt vigtigere for os her på landjorden, end de fleste tror. Bl.a. kommer omkring halvdelen af luftens ilt fra algerne i havet og havene opsuger enorme mængder af den CO2 vi udleder. Havene er truede, og det er de især på grund af vi menneskers hensynsløshed på emballageområdet, hvilket bl.a. har resulteret i ENORME PLASTIKØER I VERDENSHAVENE. Det er afgørende at vi får afhjulpet havenes økosystemer - plastikken i verdenshavene skal tænkes ind som ressource i industrien, så den kan genanvendes og ydermere skal vi sikre, at ny plastikemballage ikke havner i verdenshavene. Lokalt kan vi bidrage til at løse et globalt problem ved at blive meget bedre til at AFFALDSSORTERE, PANTE og i det hele taget tænke affaldet som en RESSOURCE, der kan blive til nye ting. Desuden kan vi nedsætte vores forbrug af ENGANGSPLAST, samt i højere grad vælge produkter fra virksomheder, der er INNOVATIVE omkring deres emballage, fx hvor emballagen er BIONEDBRYDELIG. Når temaet om EMBALLAGE SOM RESSOURCE kommer Danmark rundt, bliver der dels fokus på TILSTANDEN I VERDENSHAVENE og dels fokus på AFFALDSSORTERING og hvilke store ressourcer, der ligger i al vores affald, med særligt fokus på plastikemballage. Der vil på denne temadag være lidt ekstra i BØRNEHØJDE bl.a. i kraft af Katrine Billes besøg i hver by. TEMADAGENS PARTNERE:

14

15

16 BILAG 3.2: UDTALELSER AArhus -. U Vl. 1"01111,0lf,a T ".. Anbefaling af Global Goals Tour og Koncept Aarhus Aarhus City Forening har igennem mange år benyttet Koncept Aarhus til afvikling af vores store arrangementer, og hver gang løfter de opgaven med professionalitet og succes. Aarhu, City h,rcmng Oolll ll;a..;.. Knmr,niam,, P11kh 2 m eau l k<l(m')aø.rhu,;c Aarhus december 2018 De har mange års erfaring med selv meget store arrangementer, og kan med sikkerhed gennemføre så stort et arrangement som projektet Global Goals Tour. Derfor er Aarhus by, blandt andre, naturligvis også med, ligesom vi var med Climate Planet og lignende store arrangementer fra Koncept Aarhus' side. Jeg kan varmt anbefale samarbejde med Koncept Aarhus og glæder mig personligt til at se Danmark for målene folde sig ud i Smilets By. Telefon!!61.'\ noo ma1llu.i,hhu, tll) dl Danmark for Målene 14. december 2018 Det er med stor glæde, at jeg er blevet informeret om initiativet "Danmark for Målene", som vil udbrede kendskabet til FN's 17 Verdensmål i Danmark. Verdensmålene er en ambitiøs dagsorden for både Danmark og Verden om at opnå en bæredygtig udvikling for alle frem mod Gennem udviklingsbistanden tager Danmark globalt ansvar og er med til at bidrage til, at også udviklin gs landene kan nå målene. En af de måder, som Danmark støtter på, er ved at bringe danske løsninger i spil i udviklin gs landene inden for områder, hvor Danmark er langt fremme. Derfor er danske virksomheder, myndigheder og civilsamfundsorganisationer også engageret i udviklin gs samarbejdet og bidrager aktivt til ambitionen om en mere bæredygtig verden, hvor vi får løst de store globale problemer. Derfor synes jeg, det er yderst positivt, at "Danmark for Målene" kan være med til at bidrage til at fortælle danskerne om Verdensmålene, og om hvordan indsatserne her i Danmark o gs å hænger sammen med vores internationale engagement Med venlig hilsen Claus Bech direktør Aarhus City Forening Ulla Tørnæs Søren Winther Lundbye Global Public "... '; "'-! ;' DANMARK FOR M ÅL ENE 4ll

17 KONTAKT Gerald Maureschat DANMARK FOR MALENE Per Sohl I " i ti f DANMARK FOR MÅLENE 4ai

18 FORSLAG TIL LOKALE AKTØRER FEBRUAR 2019 TEMA: SUNDHED FOR ALLE Kommunalt Inddrage den instans i kommunen, som passer ind her, med afsæt i stikord som børn og ældre, tandpleje, skoleidræt. Virksomheder Fitnesscentre, sportsbutikker, helsekost, danseskoler, den økologiske grønthandler, cykelforretninger. Foreninger De lokale idrætsforeninger (gymnastik, fodbold, motionsløb, cykelsport), Hjerteforeningen, Ældresagen (og dens Søndagscykel Klub ), Spejderforeninger/FDF, lokalafdeling af Cyklistforbundet, Soroptimisterne, lokal efterskole/højskole, Bedsteforældrenes Klimaaktion. TEMA: GENBRUG OG CIRKULÆR ØKONOMI Kommunalt Inddrage den instans i kommunen, som passer ind her, med afsæt i stikord som genbrugsstationer, affaldssortering og genbrug i skolen. Virksomheder Genbrugsbutikker, tøjbutikker, lokale virksomheder, der arbejder med upcycling eller genanvendelse, genbrug af byggematerialer, genbrugsmøbler, baggagerumsmarkeder, kræmmermarkeder. Foreninger Spejderforeninger/FDF, Soroptimisterne, lokal efterskole/højskole, Bedsteforældrenes Klimaaktion, genbrugsforeninger, strikke-/hækle-/syklubber. 1

19 TEMA: FØDEVARER I BALANCE Kommunalt Inddrage den instans i kommunen, som passer ind her, med afsæt i stikord som landbrug, fødevarer, skolemad. Virksomheder Caféer/restauranter, bagere, osteforhandlere, slagtere, grønthandlere, biavlere, lokale producenter af fødevarer, dagligvarebutikker. Foreninger Spejderforeninger/FDF, Soroptimisterne, lokal efterskole/højskole, Bedsteforældrenes Klimaaktion, madklubber, biavlerforening. TEMA: EMBALLAGE SOM RESSOURCE Kommunalt Inddrage den instans i kommunen, som passer ind her, med afsæt i stikord som affaldssortering, affaldssortering på skoleskemaet Virksomheder Genbrugsstationer, lokale virksomheder, der genanvender plastik i deres produkter eller forsøger at undgå brug af plastik, dagligvarebutikker. Foreninger Spejderforeninger/FDF, Soroptimisterne, lokal efterskole/højskole, Bedsteforældrenes Klimaaktion 2

20

Bliv en del af Danmark for Målene. erdensmål. V i. ærløse

Bliv en del af Danmark for Målene. erdensmål. V i. ærløse Bliv en del af Danmark for Målene V erdensmål V i ærløse I 2015 gik 193 lande sammen om at definere FNs 17 Verdensmål for at sikre en bæredygtig verden. V Danmark for Målene er en kampagne, der tager erdensmålene

Læs mere

UNITED NATIONS FN HAR SKABT 17 VERDENSMÅL FORMÅLET ER AT LØSE JORDENS FREMTIDIGE UDFORDRINGER DET ER EN STOR OPGAVE VI SKAL LØSE SAMMEN

UNITED NATIONS FN HAR SKABT 17 VERDENSMÅL FORMÅLET ER AT LØSE JORDENS FREMTIDIGE UDFORDRINGER DET ER EN STOR OPGAVE VI SKAL LØSE SAMMEN UNITED NATIONS FN HAR SKABT 17 VERDENSMÅL FORMÅLET ER AT LØSE JORDENS FREMTIDIGE UDFORDRINGER DET ER EN STOR OPGAVE VI SKAL LØSE SAMMEN 192 LANDE I VERDEN ER GÅET SAMMEN Global Citizen er en non-profit

Læs mere

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia BØRNENES VERDENSMÅL for bæredygtig udvikling i Fredericia AFSKAF AFSKAF FATTIGDOM SAMTALEKORT 1 1 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 1: Når du for

Læs mere

KANTINE & PERSONALERESTAURANT

KANTINE & PERSONALERESTAURANT KANTINE & PERSONALERESTAURANT SUBSTANS startede oprindelig med at drive kantinen på Nordisk Ministerråd. Det gjorde vi i nogle år, før vi så valgte at starte et nyt køkken op med vores frokosttilbud. I

Læs mere

VIGTIG VIDEN OM EVENTS OG BÆREDYGTIGHED TIL FRIVLLIGE

VIGTIG VIDEN OM EVENTS OG BÆREDYGTIGHED TIL FRIVLLIGE VIGTIG VIDEN OM EVENTS OG BÆREDYGTIGHED TIL FRIVLLIGE 2 3 Til dig 4 FN s Verdensmål for bæredygtig udvikling 6 Affaldsressourcer 10 Vand 14 Transport 16 Energi 20 Mad & Drikke 22 Videre læsning Denne håndbog

Læs mere

Bæredygtighedsstrategi og revision af klima og energipolitikken

Bæredygtighedsstrategi og revision af klima og energipolitikken Bæredygtighedsstrategi og revision af klima og energipolitikken Charlotte Vesterlund, Svendborg Kommune, klima og energikoordinator, charlotte.vesterlund@svendborg.dk Bæredygtighedsstrategi Skal udarbejdes

Læs mere

Hvorfor er antallet af folk, der sulter steget de sidste år? Primært pga. voldelige konflikter og klimaforandringer. på od.dk. arbejde.

Hvorfor er antallet af folk, der sulter steget de sidste år? Primært pga. voldelige konflikter og klimaforandringer. på od.dk. arbejde. 2 Hvorfor er rent vand livsnødvendigt? Livsstilssygdomme - altså sygdomme som skyldes en usund livsstil. (Rygning, overvægt, stress) Hvilken type sygdomme dør flest danskere af årligt? Bæredygtig udvikling

Læs mere

Overordnet mad- og måltidspolitik. Fælles om de nærende og nærværende måltider Oktober 2018

Overordnet mad- og måltidspolitik. Fælles om de nærende og nærværende måltider Oktober 2018 Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider Oktober 2018 Fælles om de nærende og nærværende måltider I Syddjurs Kommune ønsker vi med denne overordnede mad- og måltidspolitik

Læs mere

- for naturen og mennesker

- for naturen og mennesker - for naturen og mennesker Det skal være NEMT at dømme indholdet ud fra indpakningen Efterspørgslen på økologiske madvarer, drikkevarer og færdigretter er steget markant de senere år, mellem 30 og flere

Læs mere

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen Projektopgave - Mad Delemne - Madspild Vi har valgt delemnet madspild. Ifølge os er madspild et område, der ikke er belyst nok, selvom det er meget aktuelt i disse dage, hvor man snakker om klimaændringer

Læs mere

Kommuner kan skabe lokal udvikling med FN s verdensmål

Kommuner kan skabe lokal udvikling med FN s verdensmål Kommuner kan skabe lokal udvikling med FN s verdensmål Rapport udarbejdet af Deloitte om kommunernes kendskab til og arbejde med FN s verdensmål. Juni 2017 Vi vil inddrage verdensmålene i vores kerneopgaver.

Læs mere

Har I overvejet at...

Har I overvejet at... 1 Har I overvejet at... Idékataloget skal ses som inspiration til, hvordan I kan øge graden af bæredygtighed ved jeres event/stand under Bæredygtighedsfestivalen. Kataloget indeholder aktiviteter og tiltag,

Læs mere

Klimaambassadørernes bidrag til 2030-panelets SDG-baseline

Klimaambassadørernes bidrag til 2030-panelets SDG-baseline Klimaambassadørernes bidrag til 2030-panelets SDG-baseline Opgaven fra 2030-panelet Klima Ambassadør Uddannelsen er et undervisningsforløb for københavnske 7. klasser. Uddannelsen inddrager eleverne i

Læs mere

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK INDLEDNING Turisme skaber arbejdspladser og vækst i hovedstadsregionen og er med til at gøre vores hovedstad og hele Greater Copehagen mere levende og mangfoldig. De

Læs mere

Jorden venter. Missionen er planlagt. Er du parat?

Jorden venter. Missionen er planlagt. Er du parat? Du kan gøre en forskel Du har sikkert allerede hørt om klimaforandringer og drivhuseffekt. Om overforbrug og madspild. Du har sikkert også set billeder af isbjerge, der smelter, af oversvømmelser eller

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

Mad med mening. Lise Lykke Steffensen. Cand. Agro., HD

Mad med mening. Lise Lykke Steffensen. Cand. Agro., HD Mad med mening Lise Lykke Steffensen Cand. Agro., HD Ny Nordisk Mad -En succeshistorie om innovation og mad med mening En innovativ satsning baseret på værdier og sammenhængskraft Et innovationskryds mellem

Læs mere

Brian Dybro Formand for Sundhedsudvalget. November Mad- og måltidsstrategien er vedtaget i Odense Byråd d. 23. november 2016.

Brian Dybro Formand for Sundhedsudvalget. November Mad- og måltidsstrategien er vedtaget i Odense Byråd d. 23. november 2016. Sammen om bedre Måltider er Odenses strategi på mad- og måltidsområdet. I strategien kan du læse vores fælles historie og de seks bærende politiske værdier for mad og måltider i Odense. Strategien handler

Læs mere

HJØRRING KOMMUNES OVERORDNEDE. Mad- og måltidspolitik

HJØRRING KOMMUNES OVERORDNEDE. Mad- og måltidspolitik HJØRRING KOMMUNES OVERORDNEDE Mad- og måltidspolitik INDLEDNING Sund mad er en vigtig forudsætning for læring, trivsel og et godt helbred hele livet igennem. At sikre gode mad- og måltidsvaner forudsætter,

Læs mere

Juice og pulp - brug din fantasi

Juice og pulp - brug din fantasi Side: 1/8 Juice og pulp - brug din fantasi Forfattere: Diverse forfattere, Denise Gjørtz Krog Redaktør: Cathrine Terkelsen, Thomas Brahe Info: Aktiviteten er udviklet af prpgessionsbachelorstuderende i

Læs mere

Løsninger til fremtidens landbrug

Løsninger til fremtidens landbrug STRATEGI SEGES Løsninger til fremtidens landbrug SEGES SEGES er en del af. Derfor er strategien for også det øverste niveau i SEGES strategi. For at understøtte den fælles strategi er der udarbejdet en

Læs mere

syddjurs.dk Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider

syddjurs.dk Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider syddjurs.dk Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider November 2018 Forord - Mad- og måltidspolitikken I Syddjurs Kommune ønsker vi med denne overordnede mad- og måltidspolitik

Læs mere

syddjurs.dk Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider

syddjurs.dk Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider syddjurs.dk Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider December 2018 Forord Vision I Syddjurs Kommune ønsker vi med denne overordnede mad- og måltidspolitik at skabe

Læs mere

Hvad gør vi ved affald?

Hvad gør vi ved affald? Hvad gør vi ved affald? Affald I Danmark og i resten af verden stiger affaldet år for år. Det gør den fordi, at vi vil leve i vores moderne livsstil. Hvis vi bliver ved med det, bliver vi nødt til at bruge

Læs mere

Dansk Erhvervs indspil til innovationstjek af Miljø- og Fødevareministeriets forsknings- og innovationsindsats

Dansk Erhvervs indspil til innovationstjek af Miljø- og Fødevareministeriets forsknings- og innovationsindsats Miljø- og Fødevareministeriet Slotsholmsgade 12 1216 København K 9. maj 2016 Dansk Erhvervs indspil til innovationstjek af Miljø- og Fødevareministeriets forsknings- og innovationsindsats Miljø- og Fødevareministeriet

Læs mere

UUUUJ - VI KØBER NÅD NYT

UUUUJ - VI KØBER NÅD NYT Verdensmålene som strategisk værktøj Seminar: Strategisk og praktisk kommunikation af FN's verdensmål i affaldssektoren LOTTE HANSEN, PARTNER HANSEN & ERSBØLL AGENDA UUUUJ - VI KØBER NÅD NYT MIN REJSE

Læs mere

I BOLIGSELSKABET SJÆLLAND VIL VI SKABE TRYGGE HJEM I BÆREDYGTIGE FÆLLESSKABER

I BOLIGSELSKABET SJÆLLAND VIL VI SKABE TRYGGE HJEM I BÆREDYGTIGE FÆLLESSKABER I BOLIGSELSKABET SJÆLLAND VIL VI SKABE TRYGGE HJEM I BÆREDYGTIGE FÆLLESSKABER I BOLIGSELSKABET SJÆLLAND VIL VI SKABE TRYGGE HJEM I BÆREDYGTIGE FÆLLESSKABER BEBOERE ANBEFALER BOLIG- SELSKABET SJÆLLAND SOM

Læs mere

MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG

MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG MORTEN SIIG HENRIKSENS MÆRKESAGER AFSKAF BØRNEFATTIGDOM FLERE HÆNDER TIL VORES BØRN, UNGE, UDSATTE OG ÆLDRE INVESTERINGER I UDDANNELSER

Læs mere

Du kan gøre en forskel for naturen. få gode råd i denne pjece

Du kan gøre en forskel for naturen. få gode råd i denne pjece Du kan gøre en forskel for naturen få gode råd i denne pjece Rent vand er en forudsætning for alt Vi drikker naturens vand, og derfor skal det være helt rent og fri for gift. Næsten Vi drikker naturens

Læs mere

Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø?

Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø? Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø? Sorø Bibliotek 21. september 2011 Idemager: Anne Grete Rasmussen, www.frugrøn.dk Tidligere lektor og pæd. IT-koordinator på Ankerhus 1 Disposition Præsentation FruGrøn

Læs mere

Sammen kan vi skabe verdens mest bæredygtige emballage

Sammen kan vi skabe verdens mest bæredygtige emballage Guide til leverandører Sammen kan vi skabe verdens mest bæredygtige emballage MERE OMTANKE Emballagen til forskel Det er ikke ligegyldigt, hvad vi pakker vores varer ind i. Derfor har vi i Coop begivet

Læs mere

Hvad er cirkulær økonomi, og hvad er Plastindustriens politik på området? Christina Busk, Miljøpolitisk chef i Plastindustrien

Hvad er cirkulær økonomi, og hvad er Plastindustriens politik på området? Christina Busk, Miljøpolitisk chef i Plastindustrien Hvad er cirkulær økonomi, og hvad er Plastindustriens politik på området? Christina Busk, Miljøpolitisk chef i Plastindustrien Dagsorden Hvad er cirkulære økonomi? Hvor stor en dagsorden er cirkulær økonomi

Læs mere

Rema 1000, Muslingevej 10, 8250 Egå. Kvickly, Øster Allé 16, 8400 Ebeltoft

Rema 1000, Muslingevej 10, 8250 Egå. Kvickly, Øster Allé 16, 8400 Ebeltoft Midtjylland - Øst Begrundelser Rema 1000, Muslingevej 10, 8250 Egå Generelt mange økologiske varer. Lavt fedtindhold i kød & pålæg. Lokker ikke med usunde varer man skal nærmest lede efter slik & chokolade.

Læs mere

MapMyClimate består af en stærk og kompetent gruppe partnere, der på flere niveauer kan tilbyde strategiske partnere og sponsorer værdi og viden.

MapMyClimate består af en stærk og kompetent gruppe partnere, der på flere niveauer kan tilbyde strategiske partnere og sponsorer værdi og viden. SYNLIGGØR DIT KLIMA De globale klimaforandringer er nogle af vor tids største udfordringer. Indsatsen for at bekæmpe klimaændringer og finde nye miljøvenlige energiløsninger berører alle dele af samfundet

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Alternative veje til mere genbrug - via reparation

Alternative veje til mere genbrug - via reparation Alternative veje til mere genbrug - via reparation Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier Genbrugsaktiviteter med affald fra genbrugspladsen ; 21. juni 2016 Det Økologiske Råd Miljøorganisation der

Læs mere

Hvilken rolle skal kød spille i fremtiden?

Hvilken rolle skal kød spille i fremtiden? Hvilken rolle skal kød spille i fremtiden? Kommunikationsdirektør Astrid Gade Nielsen 15. januar 2019 4 CENTRALE FØDEVARETENDENSER 1 2 3 4 LOKALT OMTANKE NEMME LØSNINGER FLEXITARISME HVORFOR LOKALT? -

Læs mere

Prutbarometer. Varighed: Ca. en time. Hold: Der skal være 2-3 piger på hvert hold. Løbsbeskrivelse:

Prutbarometer. Varighed: Ca. en time. Hold: Der skal være 2-3 piger på hvert hold. Løbsbeskrivelse: Prutbarometer Varighed: Ca. en time Hold: Der skal være 2-3 piger på hvert hold Løbsbeskrivelse: Løbet er et stjerneløb, der handler om, at pigerne skal producere varer. For at de kan det, skal de ud i

Læs mere

Briefing VækstHimmerland

Briefing VækstHimmerland Briefing VækstHimmerland Den 1. marts 2017 Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark - grøn omstilling som en nordjysk vækstmotor Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark NBE s FORMÅL

Læs mere

DEBATOPGAVE Hvem skal løse havets plastikproblemer?

DEBATOPGAVE Hvem skal løse havets plastikproblemer? Mathilde Mathilde. Du er 15 år og går i gymnasiet. Du har lige haft om havet i biologi og er vred over, at de ældre generationer ikke har taget mere hånd om deres plastikforbrug og forurenet med plastik.

Læs mere

Byernes og kommunernes rolle i klimaomstillingen? - lederskab og handling nu!

Byernes og kommunernes rolle i klimaomstillingen? - lederskab og handling nu! Byernes og kommunernes rolle i klimaomstillingen? - lederskab og handling nu! KKR, Hillerød 19. juni 2019 Christian Ibsen, direktør Højere ambitioner er nødvendige Byerne: 70% af udledningerne i dag 70%

Læs mere

Fødevarer, madspil og samarbejdsformer i fremtiden. Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker FremForsk Center for Fremtidsforskning

Fødevarer, madspil og samarbejdsformer i fremtiden. Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker   FremForsk Center for Fremtidsforskning Fødevarer, madspil og samarbejdsformer i fremtiden Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker www.fremforsk.dk FremForsk Center for Fremtidsforskning 1844 1848 1852 1856 1860 1864 1868 1872 1876 1880 1884

Læs mere

Naturkommuner Giv naturen plads

Naturkommuner Giv naturen plads Naturkommuner Giv naturen plads Ofte stillede spørgsmål 1. Hvad er formålet projektet? 2. Hvordan bliver man naturkommune? 3. Hvorfor er det vigtigt med en kommunal politik for natur og biodiversitet?

Læs mere

Genbrugsindekset 2019

Genbrugsindekset 2019 Genbrugsindekset 2019 Forord Danskerne genbruger som aldrig før: bæredygtighed og kampen mod overforbrug spiller ind Genbrugsbølgen i Danmark har nået nye højder: knap 8 ud af 10 danskere har handlet brugt

Læs mere

Salling Group & Verdensmålene

Salling Group & Verdensmålene Salling Group & Verdensmålene Salling Group 2 Vi bygger fremtiden på to søjler Vores fremtid Salling Group Strategi Formål Værdier 1. juni 2018 blev vi til Salling Group Det nye navn er en hyldest til

Læs mere

Gastro 2025 Marts 2019

Gastro 2025 Marts 2019 Gastro 2025 Marts 2019 Gastro 2025 Regeringen lancerer den 12. marts 2019 en række initiativer, der vil understøtte Danmarks internationale styrkeposition som gastronomisk toneangivende nation. Initiativerne

Læs mere

MADKUNDSKAB. Opgaveforslag til madkundskab

MADKUNDSKAB. Opgaveforslag til madkundskab Opgaveforslag til madkundskab Under temaet Mad, musik og motion har mad og madopskrifter et selvstændigt menupunkt. (http://heleverdeniskole.dk/mad-i-guatemala/. Her har eleverne mulighed for at læse om

Læs mere

26. november Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune

26. november Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram 2019 På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune 1 Forord Dette er Miljø- og Planudvalgets dynamiske arbejdsprogram for proces, ideer og konkrete handlinger

Læs mere

Hvad gør vi ved affaldet? Lavet af Julie, Maria og Alberte 8.b

Hvad gør vi ved affaldet? Lavet af Julie, Maria og Alberte 8.b Hvad gør vi ved affaldet? Lavet af Julie, Maria og Alberte 8.b Hvad gør vi ved affaldet? Hvert år stiger mængden af affaldet vi bruger. Både i Danmark og i resten af verden. Det skyldes primært vores overforbrug

Læs mere

Region Hovedstaden og de 17 verdensmål Pernille Kernel, Center for Regional udvikling

Region Hovedstaden og de 17 verdensmål Pernille Kernel, Center for Regional udvikling og de 17 verdensmål Pernille Kernel, Center for Regional udvikling Disposition for oplægget Hvorfor er FN's verdensmål vigtige? Hvordan arbejder vi med verdensmålene i Region H Vedkommer det os, der arbejder

Læs mere

HELE VERDEN I KØKKENET

HELE VERDEN I KØKKENET LEKTION 4A HELE VERDEN I KØKKENET DET SKAL I BRUGE Madvarer og deres emballage Adgang til internettet Kamera Listen Grøntsager i sæson LÆRINGSMÅL 1. I kan vurdere, om en fødevare udleder meget eller lidt

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik Sammen om sundheden i Gladsaxe Vores sundhed er afgørende for, at vi kan leve det liv, vi gerne vil. Desværre har ikke alle mennesker de samme

Læs mere

Pæd. konsulent Sara Sejrskild, VIA Center for Undervisningsmidler

Pæd. konsulent Sara Sejrskild, VIA Center for Undervisningsmidler Global kommunikation helt lokalt -Klædt på som klimajournalist Workshop D Sara Sejrskild Rejsenhus, VIA CFU Hvad skal vi nå på 45 minutter Billedet som fortæller Journalistens vinkel Blog Webavis Forenklede

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Adgang til internettet Teksten: Det e ektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. I kan beskrive jeres eget liv og jeres mad i forhold til børn

Læs mere

One Planet Living Helsingør Vandrerhjem Handlingsplan 2018

One Planet Living Helsingør Vandrerhjem Handlingsplan 2018 1 One Planet Living Helsingør Vandrerhjem Handlingsplan 2018 Gennem One Planet Living projektet har vi struktureret og formuleret de fokusområder, vi hos Helsingør Vandrerhjem allerede arbejder med i dag.

Læs mere

VANDET VI SPISER 2. Hvor meget vand spiser vi? Madpyramiden

VANDET VI SPISER 2. Hvor meget vand spiser vi? Madpyramiden VANDET VI SPISER 2 Hvor meget vand spiser vi? Hvis man ser på, hvor meget vand en person dagligt spiser via sine fødevarer (altså hvor meget vand, der er brugt på at producere maden), så er det et sted

Læs mere

Har forbrugerne dømt plast ude?

Har forbrugerne dømt plast ude? Workshop den 23. januar 2019 ved Gate 21 Plast i virksomhedernes produkter og emballager Har forbrugerne dømt plast ude? Karina Kjeldgaard-Nielsen, Faglig Leder Teknologisk Institut Skrækscenariet Undersøgelse

Læs mere

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version Sundheden frem i hverdagen Sundhedsstrategi Kort version Forord Vi taler om det. Vi bliver bombarderet med det. Vi gør det eller vi får dårlig samvittighed over ikke at gøre det. Sundhed er blevet en vigtig

Læs mere

Afskaf fattigdom. Målsætninger. Aktiviteter. Årstal CSR profil for Firmanavn. Melby Enghavevej 64, 3370 Melby. Adresse.

Afskaf fattigdom. Målsætninger. Aktiviteter. Årstal CSR profil for Firmanavn. Melby Enghavevej 64, 3370 Melby. Adresse. Årstal 2017 CSR profil for Firmanavn Adresse Genera ApS Melby Enghavevej 64, 3370 Melby Deltager navn E-mail Tommy Horn th@genera.dk Telefon 42300608 Hjemmeside Vision www.genera.dk Genera skal fundere

Læs mere

KLIMATILPASNING. Foto Ursula Bach

KLIMATILPASNING. Foto Ursula Bach KLIMATILPASNING I de kommende år skal Københavns klimatilpasningsplan omsættes til konkrete anlægsprojekter. Klimatilpasning handler om at ruste København til at modstå de vejrmæssige udfordringer som

Læs mere

Green Ci(es - Klima og adfærd

Green Ci(es - Klima og adfærd Workshoprapport Green Ci(es - Klima og adfærd Idéudvikling om nye ini7a7ver, 31. oktober 2012 Idéudviklings workshop D. 31. oktober 2012 a/oldt Green Ci6es i Osramhuset i København en heldagsworkshop om

Læs mere

Læseplaner og Verdensmålene

Læseplaner og Verdensmålene FN-forbundet Læseplaner og Verdensmålene Fysik: Teknologiens betydning for menneskers sundhed og levevilkår Geografi: Naturgrundlagets betydning for menneskers levevilkår Naturgeografi: Klima, klimaændringer,

Læs mere

Forbrugernes viden om fødevarer, klima og etik - optakt til Det Etiske Råd og Forbrugerrådets debatdag om samme emne

Forbrugernes viden om fødevarer, klima og etik - optakt til Det Etiske Råd og Forbrugerrådets debatdag om samme emne Forbrugernes viden om fødevarer, klima og etik - optakt til Det Etiske Råd og Forbrugerrådets debatdag om samme emne Det Etiske Råd og Forbrugerrådet har stillet Forbrugerrådets Forbrugerpanel en række

Læs mere

Politik for mad, måltider og bevægelse

Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse 2013-2016 Forord Gladsaxe Byråd har vedtaget en revideret Politik for mad, måltider og bevægelse for børn og unge i Gladsaxe

Læs mere

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD Sammen om sundhed FORORD SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden. Derfor

Læs mere

Hvordan kan vi alle spise bæredygtigt?

Hvordan kan vi alle spise bæredygtigt? Hvordan kan vi alle spise bæredygtigt? Fødevarer og den måde, vores mad producereres på, optager mange, og projekter, der beskæftiger sig med disse problemstillinger, udgør over en tredjedel af de initiativer,

Læs mere

Gentofte og fjernvarmen

Gentofte og fjernvarmen Gentofte KOMMUNE og fjernvarmen Undervisningsmodul 3 Fra skraldespand til radiator Varmen kommer fra vores affald Nede under jorden i Gentofte Kommune ligger der en masse rør. I de rør løber der varmt

Læs mere

Henrik Schramm Rasmussen. Fra Filantropi Til Forretning

Henrik Schramm Rasmussen. Fra Filantropi Til Forretning AGENDA 1. Intro til Dansk Industri Henrik Schramm Rasmussen 2. Hvad er Verdensmålene? 3. Kan man tjene penge på Verdensmålene? 4. 2 INTRODUKTION TIL DANSK INDUSTRI DI s vision er et åbent og velstående

Læs mere

Opsamling af temaer til affaldsplan

Opsamling af temaer til affaldsplan #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Til Miljø- og Energiudvalget Kopi til Indtast Kopi til Fra Miljø- og Energiforvaltningen Sagsnr./Dok.nr. 2018-092982 / 2018-092982-20 07-05-2019

Læs mere

Politik for mad, måltider og bevægelse

Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse 2013-2016 Indledning Politik for mad, måltider og bevægelse har siden 2007 dannet grundlag for de tilbud og aktiviteter inden

Læs mere

Dagsorden til møde i Opgaveudvalg En times motion dagligt

Dagsorden til møde i Opgaveudvalg En times motion dagligt GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Opgaveudvalg En times motion dagligt Mødetidspunkt 16-09-2019 17:00 Mødeafholdelse Restaurant Sejlklubberne, Skovshoved Havn 9, 2920 Charlottenlund Indholdsfortegnelse

Læs mere

ØKOLOGISK. OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken L I. Frugt Karl øko folder NY.indd 1

ØKOLOGISK. OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken L I. Frugt Karl øko folder NY.indd 1 ØKOLOGISK OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken Frugt Karl øko folder NY.indd 1 T AR FRU G L I OLOG K Ø K 17/02/15 10.33 ØKOLOGI fra sværmeri til sund fornuft De første mange årtier var

Læs mere

Forbrugertrends. Hvordan mon de vil ha mig? 03.02.2015: Elena Sørensen Skytte

Forbrugertrends. Hvordan mon de vil ha mig? 03.02.2015: Elena Sørensen Skytte Forbrugertrends Hvordan mon de vil ha mig? 03.02.2015: Elena Sørensen Skytte Trends? en måde at skabe overblik Kilde: http://pejgruppen.com/hvad-er-trend/ Trends påvirker de værdier, der præger menneskets

Læs mere

Økologisk Landsforening

Økologisk Landsforening Økologisk Landsforening Vigtigste konklusioner fra Medlemsundersøgelsen, del 1 (september 2018) Antal respondenter i fire medlemsgrupper Køkkener 47 5,4% Landmænd 260 29,7% Virksomheder 58 6,6% Personlige

Læs mere

Skil skidtet. Designbrief I skal bygge en maskine, der kan sortere kugler og bolde efter så mange kriterier som muligt.

Skil skidtet. Designbrief I skal bygge en maskine, der kan sortere kugler og bolde efter så mange kriterier som muligt. Karl skal på genbrugsstationen, og han vil gerne sørge for, at skraldet bliver sorteret rigtigt, så vi kan genbruge de mange dyrebare råmaterialer. I dag har han en masse forskellige kugler og bolde, og

Læs mere

BILAG 1: Interview med Karina Nielsen, 24/4-15

BILAG 1: Interview med Karina Nielsen, 24/4-15 Antal i husholdningen: 2 Alder: Karina 41, Kaj 46 Aalborg, Nordjylland BILAG 1: Interview med Karina Nielsen, 24/4-15 Har I et madbudget? Nej Har du et skøn på hvor meget I bruger om måneden? Jeg tror

Læs mere

DEN BEVIDSTE FORBRUGER. Præsentation af den danske lohasian v/sine Åkerman, Analysebureauet Wilke

DEN BEVIDSTE FORBRUGER. Præsentation af den danske lohasian v/sine Åkerman, Analysebureauet Wilke DEN BEVIDSTE FORBRUGER Præsentation af den danske lohasian v/sine Åkerman, Analysebureauet Wilke 2 Hvorfor LOHAS? METODE Interview med aktører i fødevaremarkedet: - Meyer Consulting - Arla Foods - Tulip

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget B 30 Bilag 1 Offentligt. B30: Fortsat succes med økologi og bedre måltider i offentlige køkkener

Miljø- og Fødevareudvalget B 30 Bilag 1 Offentligt. B30: Fortsat succes med økologi og bedre måltider i offentlige køkkener Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18 B 30 Bilag 1 Offentligt B30: Fortsat succes med økologi og bedre måltider i offentlige køkkener Danmark er verdens førende på økologi i de offentlige køkkener Sådan har

Læs mere

VI VIL GERNE SKÆRE DET UD I PAP

VI VIL GERNE SKÆRE DET UD I PAP VI VIL GERNE SKÆRE DET UD I PAP MEN DET ER SLET IKKE NØDVENDIGT...... når du har læst denne folder... Ingen ny ordning - og kun ét fif, til at gi dit affald højere værdi Papir, karton og pap består af

Læs mere

Reparation og genbrug skal være er trendy

Reparation og genbrug skal være er trendy Reparation og genbrug skal være er trendy Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier, Det Økologiske Råd 26. oktober 2015, Tølløse Det Økologiske Råd Miljøorganisation der arbejder for at fremme bæredygtig

Læs mere

Samarbejdsaftale for Madfællesskabet

Samarbejdsaftale for Madfællesskabet Samarbejdsaftale for Madfællesskabet Indhold 1. Vision... 3 2. Fælles mål... 3 3. Forpligtigelse... 4 4. Partnerskabets organisering... 4 5. Økonomi... 5 6. Tiltrædelse... 5 Apendix I Madfællesskabets

Læs mere

Vigtige fødevaretrends og deres samspil med økologi. Nina Preus Seniorkonsulent, sociolog Landbrug & Fødevarer

Vigtige fødevaretrends og deres samspil med økologi. Nina Preus Seniorkonsulent, sociolog Landbrug & Fødevarer Vigtige fødevaretrends og deres samspil med økologi Nina Preus Seniorkonsulent, sociolog Landbrug & Fødevarer En analyse af en masse analyser Kvalitative Egne analyser GfK ConsumerScan 3000 panelister

Læs mere

Bondens Marked v. Jette Højholdt Producenter Sjælland / Hovedstaden

Bondens Marked v. Jette Højholdt Producenter Sjælland / Hovedstaden Bondens Marked v. Jette Højholdt Producenter Sjælland / Hovedstaden Balancerer du rundt med et væld af forskellige kasketter og alt for mange opgaver der skal løses? Har du behov for input til forarbejdning,

Læs mere

Velkommen til kantinen på Social- og sundhedsskolen Esbjerg

Velkommen til kantinen på Social- og sundhedsskolen Esbjerg Velkommen til kantinen på Social- og sundhedsskolen Esbjerg Fazer Food & Co er stolte over at drive kantinen for Socialog sundhedsskolen Esbjerg. Herunder kan du møde vores køkkenteam på skolen. På de

Læs mere

Der findes et sted, der smager af noget LEJRE KOMMUNES MADPOLITIK

Der findes et sted, der smager af noget LEJRE KOMMUNES MADPOLITIK Der findes et sted, der smager af noget LEJRE KOMMUNES MADPOLITIK Der findes et sted, der smager af noget Når børn, forældre og personale i landsbyens børnehave slagter hanekyllinger for efterfølgende

Læs mere

Bibbi Walsh klima- og miljøsagsbehandler Gladsaxe Kommune

Bibbi Walsh klima- og miljøsagsbehandler Gladsaxe Kommune Bibbi Walsh klima- og miljøsagsbehandler Gladsaxe Kommune bibwal@gladsaxe.dk FNs verdensmål har en central rolle i det strategiske arbejde i Gladsaxe Kommune Borgmester Trine Græse (TV2/Lorry, aug. 2017):

Læs mere

Ny madkultur skabes i køkkener men kræver omlægning og forandring af hoveder og gryder

Ny madkultur skabes i køkkener men kræver omlægning og forandring af hoveder og gryder Ny madkultur skabes i køkkener men kræver omlægning og forandring af hoveder og gryder Hvad skal der til for at indføre et nyt måltids- og sundhedsparadigme? Skal OPUS blive til mere end et forskningsprojekt,

Læs mere

Region Hovedstadens arbejde med FN s verdensmål

Region Hovedstadens arbejde med FN s verdensmål s arbejde med FN s verdensmål Emilie Rønde Nielsen, Ole Gerner Jacobsen, Center for Ejendomme s arbejde med FN's verdensmål 03.10.2019 1 Om En af Danmarks største virksomheder 2.568 km2, 29 kommuner 1.800.000

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Teksten: Det effektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Sundhed og levevilkår. I kan beskrive jeres egen liv og kost i forhold

Læs mere

SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK Qeqqata Kommunia, 2018

SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK Qeqqata Kommunia, 2018 SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK Qeqqata Kommunia, 2018 FORORD I Qeqqata Kommunia ser vi sundhedsfremme og forebyggelse som afgørende byggesten i et bæredygtigt samfund. Vi ønsker, at vores borgere trives

Læs mere

S P O T L I G H T FREMTIDEN FOR GRIS?

S P O T L I G H T FREMTIDEN FOR GRIS? S P O T L I G H T FREMTIDEN FOR GRIS? 1 VORES SAMFUND ANNO 2018. URBANISERING TEKNOLOGI SINGLE KULTUR ALDRENDE BEFOLKNING TRAVLHED SUNDHED OG VELVÆRE MILJØPÅVIRKNING MISTILLID 2 3 PÅVIRKER PRESSEN FORBRUGERNE?

Læs mere

Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST Sendt pr. mail til

Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST Sendt pr. mail til Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST-774-00081 Sendt pr. mail til mst@mst.dk Dansk Affaldsforening Vodroffsvej 59, 1 DK - 1900 Frederiksberg C Telefon +45 72 31 20 70 danskaffaldsforening.dk

Læs mere

INSPIRATIONSHÆFTE EN LILLE SAMLING AF GODE IDEÉR TIL JERES ARBEJDE MED GRØNT FLAG GRØN GYMNASIESKOLE

INSPIRATIONSHÆFTE EN LILLE SAMLING AF GODE IDEÉR TIL JERES ARBEJDE MED GRØNT FLAG GRØN GYMNASIESKOLE INSPIRATIONSHÆFTE EN LILLE SAMLING AF GODE IDEÉR TIL JERES ARBEJDE MED GRØNT FLAG GRØN GYMNASIESKOLE Gode idéer fra jer til jer Vi har modtaget rigtig mange Grønt Flag Grøn Gymnasieskole-rapporter fyldt

Læs mere

Puljen til Grønne Ildsjæle - støttede projekter i 2014

Puljen til Grønne Ildsjæle - støttede projekter i 2014 Puljen til Grønne Ildsjæle - støttede projekter i 2014 Projekttitel Projektholder Tilskud (kr.) Maritime nyttehaver KBH Projektet vil øge benyttelsen af Københavns Havn til produktion af lokale fødevarer

Læs mere

Rapport om pilotworkshop for økologiske interessenter til udvikling af et MultiTrust-redskab (prototype)

Rapport om pilotworkshop for økologiske interessenter til udvikling af et MultiTrust-redskab (prototype) Rapport om pilotworkshop for økologiske interessenter til udvikling af et MultiTrust-redskab (prototype) Erik Fog, Videncentret for Landbrug December 2013 Som et centralt led i udviklingen af en ny metode

Læs mere

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Maj 2019 Indhold Forord... 2 Baggrund... 3 Sundhed i Danmark... 3 Social ulighed i sundhed... 3 Sundhed på tværs... 4 Strategimodel... 5 Sundhedsfaglige fokusområder...

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE KOSTPOLITIK

ALLERØD KOMMUNE KOSTPOLITIK ALLERØD KOMMUNE KOSTPOLITIK OVERORDNET KOSTPOLITIK FOR ALLERØD KOMMUNE 2016-2019 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Baggrund... 4 kens formål... 5 kens målsætninger... 6 De officielle kostråd... 7 2 Forord

Læs mere

Besøgsprogram Introduktion Udvaskningsforsøg med slagge Affaldets vej igennem forbrændingsanlægget

Besøgsprogram Introduktion Udvaskningsforsøg med slagge Affaldets vej igennem forbrændingsanlægget Miljølaboratoriet, er et supplement til undervisningen i emnerne affald, genbrug, miljø og energi. ARC lægger vægt på at gå i dialog med eleverne, og gennem hands-on oplevelser at give dem en forståelse

Læs mere

SAMFUNDS PROBLEMATIKKER HVAD ER ÆNDRET I BØRN OG UNGES LIVSSTIL, SOM KAN FØRE TIL

SAMFUNDS PROBLEMATIKKER HVAD ER ÆNDRET I BØRN OG UNGES LIVSSTIL, SOM KAN FØRE TIL 22. NOVEMBER 2013 SAMFUNDS PROBLEMATIKKER HVAD ER ÆNDRET I BØRN OG UNGES LIVSSTIL, SOM KAN FØRE TIL OVERVÆGT OG FEDME? EMMA BROHOLM CHRISTENSEN OG ANNA JAKOBSEN KRAGH SKØRPING SKOLE [Firmaadresse] Indholdsfortegnelse

Læs mere

Vejen frem for cirkulær økonomi i bygge- og anlægssektoren

Vejen frem for cirkulær økonomi i bygge- og anlægssektoren Vejen frem for cirkulær økonomi i bygge- og anlægssektoren Building Green 2016 Kontorchef Camilla Bjerre Søndergaard Globalt Mål 9: Industri, innovation og infrastruktur Mål 11: Bæredygtige byer og samfund

Læs mere