BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia"

Transkript

1 BØRNENES VERDENSMÅL for bæredygtig udvikling i Fredericia

2

3 AFSKAF AFSKAF FATTIGDOM SAMTALEKORT 1

4 1 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 1: Når du for eksempel har tøj eller legetøj, som du ikke bruger mere, så giv det videre til andre, som måske ikke har råd til at købe nyt. Du kan for eksempel give det til genbrugsbutikker, hvor overskuddet fra salget går til at hjælpe andre. Det er endda også bedre for miljøet end at købe nyt. Skriv en liste over ting, du gerne vil give væk snart. Hvad kan man give væk? Hvem mangler noget? Hvor kan man aflevere brugte møbler, tøj eller legetøj? Få dine forældre eller andre voksne til at hjælpe dig med at sortere i de ting, du ikke skal bruge mere Har du flere idéer til Heltehandlinger for Verdensmål nr. 1? Så få en voksen til at hjælpe med at skrive dem ned og giv dem videre til andre børn, som kan blive inspireret af dine gode Heltehandlinger.

5 STOP SULT SAMTALEKORT 2

6 2 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 2: Snak med en voksen om, om I kan hjælpe nogen, der mangler mad. F.eks. findes der rigtig mange foreninger og organisationer, som hjælper både her i Danmark og ude i verden. Man kan også støtte bestemte børn/folk via de organisationer, der sørger for at hjælpe. Tal med dine voksne om, hvem I måske kan støtte. Har du flere idéer til Heltehandlinger for Verdensmål nr. 2? Så få en voksen til at hjælpe med at skrive dem ned og giv dem videre til andre børn, som kan blive inspireret af dine gode Heltehandlinger.

7 SUNDHED OG TRIVSEL SAMTALEKORT 3

8 3 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 3: Tag en ven under armen og inviter på en dejlig gåtur i den friske luft tag også de voksne med. Prøv at tælle dine skridt og se, hvor mange du får gået på en dag. Prøv at måle, hvor meget vand du drikker på en dag. Har du flere idéer til Heltehandlinger for Verdensmål nr. 3? Så få en voksen til at hjælpe med at skrive dem ned og giv dem videre til andre børn, som kan blive inspireret af dine gode Heltehandlinger.

9 KVALITETS- UDDANNELSE SAMTALEKORT 4

10 4 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 4: At give sine brugte bøger videre til andre er en god måde at dele viden på. Giv dine brugte bøger nye ejere, når du ikke længere selv vil have dem. Fortæl andre om verdensmålene og bliv Ambassadør for Verdensmålene. Du kan altid hjælpe andre, som gerne vil lære. Har du flere idéer til Heltehandlinger for Verdensmål nr. 4? Så få en voksen til at hjælpe med at skrive dem ned og giv dem videre til andre børn, som kan blive inspireret af dine gode Heltehandlinger.

11 LIGESTILLING MELLEM KØNNENE SAMTALEKORT 5

12 5 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 5: Tal med de voksne derhjemme om de opgaver, som skal laves, og om det er naturligt for jer at enes om at lave dem sammen i fællesskab. Spørg f.eks. nogle voksne om, hvad de laver, eller hvad de godt kunne tænke sig at arbejde med. Har du flere idéer til Heltehandlinger for Verdensmål nr. 5? Så få en voksen til at hjælpe med at skrive dem ned og giv dem videre til andre børn, som kan blive inspireret af dine gode Heltehandlinger.

13 RENT VAND OG SANITET SAMTALEKORT 6

14 6 RENT VAND Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 6: Lav din egen regnvejrsopsamler og brug det opsamlede vand til at vande jeres indendørs planter med. Så sparer I på vandet fra hanen, og planterne kan godt lide regnvandet. Lav små huskeskilte til at hænge op. Der kan stå Spar på vandet eller Sluk for vandet, mens du børster tænder eller Sluk for vandet, mens du sæber dig ind. Du kan tegne og male skiltene, så de bliver flotte at se på, og så husker I bedre at spare på vandet. Har du for eksempel isterninger, du ikke fik brugt, så brug smeltevandet til at vande blomster med. Undgå at vandhanen drypper, og genbrug vandflasker. Har du flere idéer til Heltehandlinger for Verdensmål nr. 6? Så få en voksen til at hjælpe med at skrive dem ned og giv dem videre til andre børn, som kan blive inspireret af dine gode Heltehandlinger.

15 BÆREDYGTIG ENERGI SAMTALEKORT 7

16 7 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 7: Spar på strømmen og sluk for unødvendigt lys, der hvor du ikke er. Husk de voksne på, at de kun behøver at hælde det vand i elkedlen, som der er brug for. Læg låg på gryden, når I laver mad - så sparer I på strømmen. Tal med din familie om at bruge lavenergipærer og miljømærkede el apparater og minimer standby strøm. Husk de voksne på, at I kan lufttørre tøj i stedet for at komme det i tørretumbleren. Hvis du lader dit hår tørre naturligt uden at bruge føntørre og lader dit tøj hænge til tørre i stedet for at bruge tørretumbler, så er du med til at spare på strømmen. Har du flere idéer til Heltehandlinger for Verdensmål nr. 7? Så få en voksen til at hjælpe med at skrive dem ned og giv dem videre til andre børn, som kan blive inspireret af dine gode Heltehandlinger.

17 ANSTÆNDIGE JOBS OG ØKONOMISK VÆKST SAMTALEKORT 8

18 8 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 8: Vær nysgerrig på hvor i verden der findes moderne slaveri eller børnearbejde. Er dit og dine venners tøj f.eks. lavet under ordentlige arbejdsvilkår? Har du flere idéer til Heltehandlinger for Verdensmål nr. 8? Så få en voksen til at hjælpe med at skrive dem ned og giv dem videre til andre børn, som kan blive inspireret af dine gode Heltehandlinger.

19 INDUSTRI, INNOVATION OG INFRASTRUKTUR SAMTALEKORT 9

20 9 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 9: Lav f.eks. en tegneserie eller en plakat, der fortæller om bæredygtighed på en fabrik, og vis den til dine venner og din familie. På den måde er du med til at skabe mere viden om, hvordan vi producerer ting mere bæredygtigt. Har du flere idéer til Heltehandlinger for Verdensmål nr. 9? Så få en voksen til at hjælpe med at skrive dem ned og giv dem videre til andre børn, som kan blive inspireret af dine gode Heltehandlinger.

21 MINDRE ULIGHED SAMTALEKORT 10

22 10 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 10: Tænk på, at andre mennesker lever anderledes andre steder og forsøg at forstå, hvorfor og hvordan det måske kan være. Hør eller lyt til fortællinger om børn i andre lande, og bed de voksne om at læse højt for dig om nogen, der lever helt anderledes, end du selv gør. Øv dig i at tænke, at bare fordi du selv lever anderledes end andre mennesker, så er deres måde at leve på måske ikke så mærkelig og anderledes end din. Hvis man lærer at forstå hinanden, så kan man bedre hjælpe hinanden. Har du flere idéer til Heltehandlinger for Verdensmål nr. 10? Så få en voksen til at hjælpe med at skrive dem ned og giv dem videre til andre børn, som kan blive inspireret af dine gode Heltehandlinger.

23 BÆREDYGTIGE BYER OG LOKALSAMFUND SAMTALEKORT 11

24 11 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 11: Vis din familie, hvordan I er bæredygtige i børnehaven eller i skolen. Bor du så tæt på din børnehave eller skole, at I kan nå at gå eller cykle derhen nogle af dagene i ugen? Lav et kort over din egen by: Indsæt noter og tegninger på kortet om de bæredygtige steder, som man kan besøge i din by. Vis dit kort frem i din børnehave eller skole og spørg, om nogle af de andre har forslag til flere bæredygtige steder, man kan besøge i din by. Har du flere idéer til Heltehandlinger for Verdensmål nr. 11? Så få en voksen til at hjælpe med at skrive dem ned og giv dem videre til andre børn, som kan blive inspireret af dine gode Heltehandlinger.

25 ANSVARLIGT FORBRUG OG PRODUKTION SAMTALEKORT 12

26 12 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 12: Bliv verdensmester i affaldssortering. Øv dig sammen med dine venner og familie. Tal med de voksne og din familie om, om I kan købe nogle af de madvarer, der er nedsat i pris pga. kort udløbsfrist (selvfølgelig kun hvis de er gode endnu, og I kan nå at spise dem). Når i handler ind, så vær med til at huske dine voksne på at tage indkøbsposer/ indkøbsnet med hjemmefra, så I ikke behøver at købe nye plastikposer. Har du flere idéer til Heltehandlinger for Verdensmål nr. 12? Så få en voksen til at hjælpe med at skrive dem ned og giv dem videre til andre børn, som kan blive inspireret af dine gode Heltehandlinger.

27 KLIMA- INDSATS SAMTALEKORT 13

28 13 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 13: Prøv at snakke med din familie om at bruge bilen mindre. Måske kan I gå eller cykle, eller tage tog og bus i stedet for at sidde få mennesker i en enkelt bil, som forurener mere på vejene og udlejer meget CO 2. Husk at tage indkøbsposer/ indkøbsnet med, når du handler ind med din familie. Vær med til at huske de voksne på at genbruge papir - man kan godt tegne bag på noget papir, som kun er brugt på den ene side. Har du flere idéer til Heltehandlinger for Verdensmål nr. 13? Så få en voksen til at hjælpe med at skrive dem ned og giv dem videre til andre børn, som kan blive inspireret af dine gode Heltehandlinger.

29 LIVET I HAVET SAMTALEKORT 14

30 14 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 14: Vær med til at bekæmpe havforurening: Lav din egen affaldsklo, og lær også andre at lave en. I bogen 23 Sjove og Kreative Projekter for Miljøhelte kan du og dine voksne finde opskriften på en genial affaldsklo, der er lavet en gammel bøjle og lidt tape mv. Så kan du og din gruppe eller klasse nemt samle affald uden af rive jer på noget gammel skrammel. Når du går på stranden med din familie, så kan I samle noget affald op og tage det med til den nærmeste skraldespand. Har du flere idéer til Heltehandlinger for Verdensmål nr. 14? Så få en voksen til at hjælpe med at skrive dem ned og giv dem videre til andre børn, som kan blive inspireret af dine gode Heltehandlinger.

31 LIVET PÅ LAND SAMTALEKORT 15

32 15 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 15: Få de voksne til at hjælpe dig med at bygge et insekthotel til f.eks. de vilde bier. Det er også en god idé at plante vilde blomster, som bierne kan leve af. Tal med din familie om, at I husker, at farlige kemikalier ikke må hældes i kloakken. Når bilen skal vaskes, er vaskehallen det rigtig sted, for så ender sæbevandet heller ikke i kloakken. Har du flere idéer til Heltehandlinger for Verdensmål nr. 15? Så få en voksen til at hjælpe med at skrive dem ned og giv dem videre til andre børn, som kan blive inspireret af dine gode Heltehandlinger.

33 FRED, RETFÆRDIGHED OG STÆRKE INSTITUTIONER SAMTALEKORT 16

34 16 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 16: Vær med til at skabe en fredelig verden ved at starte derhjemme, i din børnehave/skole eller ved at tale med de voksne om, hvordan man har fredelige dage og enes bedre. Er du eksempelvis sur på nogen, så snak med dem om det. Brug de voksne i børnehaven eller skolen til at finde ud af, hvordan I kan være gode venner. Prøv at forstå dem, der er anderledes end dig selv. Tal med en voksen om det, som du ikke forstår, hvis andre mennesker ikke lige ligner dig eller gør som dig. Har du flere idéer til Heltehandlinger for Verdensmål nr. 16? Så få en voksen til at hjælpe med at skrive dem ned og giv dem videre til andre børn, som kan blive inspireret af dine gode Heltehandlinger.

35 PARTNERSKABER FOR HANDLING SAMTALEKORT 17

36 17 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr.17: Fortæl om alt det, du har lært om de 17 verdensmål til andre og vær en god verdensmåls-ambassadør. Lav dine egne verdensmålsdiplomer til dine venner, din familie eller andre børn og voksne, når de er med til at opfylde verdensmålene. Har du flere idéer til Heltehandlinger for Verdensmål nr. 17? Så få en voksen til at hjælpe med at skrive dem ned og giv dem videre til andre børn, som kan blive inspireret af dine gode Heltehandlinger.

Børnenes Verdensmål i Fredericia Inspirationsmateriale og Workshop i Det Grønne Rum

Børnenes Verdensmål i Fredericia Inspirationsmateriale og Workshop i Det Grønne Rum Børnenes Verdensmål i Fredericia Inspirationsmateriale og Workshop i Det Grønne Rum Illustrationer og indhold af Fredericia Kommune med inspiration fra FN s 17 Verdensmål 1 Intro til Verdensmålsinspirationsmateriale

Læs mere

Virksomhedernes arbejde med FNs verdensmål

Virksomhedernes arbejde med FNs verdensmål Virksomhedernes arbejde med FNs verdensmål Oktober 2018 Indledning Den 25. september 2015 vedtog verdens stats- og regeringsledere på FN topmødet i New York FNs 17 verdensmål. Verdensmålene udgør 17 konkrete

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1 INDLEDNING Da Timon og Pumba opdager, at deres yndlingsferiested er blevet skadet af forurening, lærer de, hvordan de kan være Safety Smart i forbindelse med miljøet. Elever i børnehaveklasse til og med

Læs mere

Vand. Hvor mange m 3 vand bruger skolen pr. måned? Pr. år? Bedøm om skolen bruger mere eller mindre vand end sidste år?

Vand. Hvor mange m 3 vand bruger skolen pr. måned? Pr. år? Bedøm om skolen bruger mere eller mindre vand end sidste år? Eksempler på spørgsmål til Miljørevision Svarene på spørgsmålene kan findes i et samarbejde med det tekniske personale, ved at spørge elever og lærere og ved selv at undersøge forholdene. Vand Hvor mange

Læs mere

Økologisk Landsforening

Økologisk Landsforening Økologisk Landsforening Vigtigste konklusioner fra Medlemsundersøgelsen, del 1 (september 2018) Antal respondenter i fire medlemsgrupper Køkkener 47 5,4% Landmænd 260 29,7% Virksomheder 58 6,6% Personlige

Læs mere

MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG

MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG MORTEN SIIG HENRIKSENS MÆRKESAGER AFSKAF BØRNEFATTIGDOM FLERE HÆNDER TIL VORES BØRN, UNGE, UDSATTE OG ÆLDRE INVESTERINGER I UDDANNELSER

Læs mere

på Tandslet Friskole

på Tandslet Friskole på Tandslet Friskole ALLE VORES IDEER TIL BEDRE BÆREDYGTIGHED PÅ VORES SKOLE OG I KLASSEN: Klik på tegningerne for at komme til vores forskellige ideer. Til sidst kan I læse mere om vores klasse. PAPIR

Læs mere

DEducational Productions (800) 295-5010

DEducational Productions (800) 295-5010 Sing Along with Timon and Pumbaa Begræns Hey! Giv videre Ho! Og genbrug Ja, genbrug! Ja, tænk lige på hvad du gør Hvad er t du gør? Fyld op Fint! Forny Flot! Find ud af Find ud af. Fornuft er i alles favør

Læs mere

VERDE. fra fattigdom til fremtid

VERDE. fra fattigdom til fremtid K A P VERDE fra fattigdom til fremtid NU KAN KAP VERDE SELV Det er en glædelig begivenhed i BØRNEfondens 45-årige historie, at vi nu kan afslutte vores arbejde i Kap Verde. Vores lange, seje træk har bidraget

Læs mere

Afskaf fattigdom. Målsætninger. Aktiviteter. Årstal CSR profil for Firmanavn. Melby Enghavevej 64, 3370 Melby. Adresse.

Afskaf fattigdom. Målsætninger. Aktiviteter. Årstal CSR profil for Firmanavn. Melby Enghavevej 64, 3370 Melby. Adresse. Årstal 2017 CSR profil for Firmanavn Adresse Genera ApS Melby Enghavevej 64, 3370 Melby Deltager navn E-mail Tommy Horn th@genera.dk Telefon 42300608 Hjemmeside Vision www.genera.dk Genera skal fundere

Læs mere

Sparerøddernes håndbog

Sparerøddernes håndbog Sparerøddernes håndbog Smil til verden og verden smiler igen Denne sparebog er blevet til på baggrund af Druestrup Friskoles fokus på at spare på CO2, hvilket var emnet for Jordens Dag i år. Det bevirkede

Læs mere

Fra varm luft til verdensmål. Anna Porse Nielsen, adm. direktør i Seismonaut

Fra varm luft til verdensmål. Anna Porse Nielsen, adm. direktør i Seismonaut Fra varm luft til verdensmål Anna Porse Nielsen, adm. direktør i Seismonaut Seismonaut Vi ved noget om: Strategisk oplevelsesudvikling af kommuner, destinationer og virksomheder Turisme og oplevelsesøkonomi

Læs mere

Region Hovedstaden og de 17 verdensmål Pernille Kernel, Center for Regional udvikling

Region Hovedstaden og de 17 verdensmål Pernille Kernel, Center for Regional udvikling og de 17 verdensmål Pernille Kernel, Center for Regional udvikling Disposition for oplægget Hvorfor er FN's verdensmål vigtige? Hvordan arbejder vi med verdensmålene i Region H Vedkommer det os, der arbejder

Læs mere

SKÅN SKOVPARKENS MILJØ

SKÅN SKOVPARKENS MILJØ SKÅN SKOVPARKENS MILJØ FOR NATUREN OG DIG SELV Med denne brochure i hånden har du et redskab til hurtigt at gøre en forskel for miljøet. Læs den, brug den og søg også gerne selv ny viden. Det er små,

Læs mere

10 spørgsmål til pædagogen

10 spørgsmål til pædagogen 10 spørgsmål til pædagogen 1. Hvorfor er I så få på stuen om morgenen? Som det er nu hos os, er vi 2 voksne om morgenen kl. 8.30 i vuggestuen og 2 kl. 9 i børnehaverne, og det fungerer godt. For det meste

Læs mere

Det grønne. fingeraftryk. House of Science. House of Science. Kontakt House of Science

Det grønne. fingeraftryk. House of Science. House of Science. Kontakt House of Science Kontakt Det grønne Projektleder for Rasmus Andreassen Mobil. +45 2671 5963 Tlf. +45 7488 9529 Raan@danfossuniverse.com fingeraftryk Projektkoordinator for børnehaver og folkeskoler Maria Wandahl Mobil

Læs mere

Lene Midtgaard, konsulent og fagjournalist.

Lene Midtgaard, konsulent og fagjournalist. Lene Midtgaard, konsulent og fagjournalist lene@bewild.dk www.bewild.dk MÅLENE TRÅDTE I KRAFT DEN 1. JANUAR 2016 OG SKAL FREM TIL 2030 SÆTTE OS KURS MOD EN MERE BÆREDYGTIG UDVIKLING FOR BÅDE MENNESKER

Læs mere

Forbered jer på at blive eksperter i affald! Din Jr.FLL- udfordring i denne sæson er at:

Forbered jer på at blive eksperter i affald! Din Jr.FLL- udfordring i denne sæson er at: I 2015 skal Junior FIRST LEGO League holdene lære at indsamling af affald blot er begyndelsen på affaldets spændende rejse. Holdene skal se nærmere på reducering, genbrug og recirkulering, og hvilken betydning

Læs mere

KLIMA100 ANSØGNINGSSKEMA

KLIMA100 ANSØGNINGSSKEMA KLIMA100 ANSØGNINGSSKEMA Realdania er initiativtager og bidragyder til Klima100, som eksekveres af Sustainia med CONCITO som videnpartner. Ansøgningsproces Ansøgningsskema skal indsendes online senest

Læs mere

VI GIVER NATUREN ET GRØNT HÅNDTRYK

VI GIVER NATUREN ET GRØNT HÅNDTRYK Affald El Varme Vand Natur VI GIVER NATUREN ET GRØNT HÅNDTRYK - IDÉKATALOG TIL MILJØARBEJDE I DAGINSTITUTIONER Få et grønt Idekatalog håndtryk INDHOLD Side 2 Få et grønt håndtryk Side 3 Miljøbevidsthed

Læs mere

VIGTIG VIDEN OM EVENTS OG BÆREDYGTIGHED TIL FRIVLLIGE

VIGTIG VIDEN OM EVENTS OG BÆREDYGTIGHED TIL FRIVLLIGE VIGTIG VIDEN OM EVENTS OG BÆREDYGTIGHED TIL FRIVLLIGE 2 3 Til dig 4 FN s Verdensmål for bæredygtig udvikling 6 Affaldsressourcer 10 Vand 14 Transport 16 Energi 20 Mad & Drikke 22 Videre læsning Denne håndbog

Læs mere

RENT VAND OG SANITET

RENT VAND OG SANITET RENT VAND OG SANITET Inden 2030 skal vandkvaliteten forbedres ved at reducere forurening, afskaffe affaldsdumping og minimere udslip af farlige kemikalier og materialer, og ved at halvere andelen af ubehandlet

Læs mere

De nye verdensmål for bæredygtig udvikling

De nye verdensmål for bæredygtig udvikling De nye verdensmål for bæredygtig udvikling Nu skal I høre om nogle fælles mål for at gøre verden et bedre sted, som ledere fra alle lande har arbejdet med. Først vil nogle måske gerne vide, hvad et mål

Læs mere

AFSKAF FATTIGDOM. HVAD ER DET FATTIGSTE LAND I VERDEN? Den Centralafrikanske republik Nigera

AFSKAF FATTIGDOM. HVAD ER DET FATTIGSTE LAND I VERDEN? Den Centralafrikanske republik Nigera HVAD ER DET FATTIGSTE LAND I VERDEN? Den Centralafrikanske republik Nigera Den demokratiske Congo republik AFSKAF FATTIGDOM HVAD ER DEN INTERNATIONALE FATTIGDOMSGRÆNSE? 1,7 Dollars om dagen 1,9 dollars

Læs mere

Tylstrup Skoles Regelsæt

Tylstrup Skoles Regelsæt Tylstrup Skoles Regelsæt Revideret sommeren 2011. Tylstrup Skoles Grundregler Hils på hinanden Vis hensyn Tal pænt Lad andres ting være i fred. Adfærd på skolen indebærer: Brug indestemme. På gangen Gå

Læs mere

Spar op til kr. om året. Spareguide. Få tips til, hvordan du sparer på varme, vand og el - uden at gå på kompromis med komforten.

Spar op til kr. om året. Spareguide. Få tips til, hvordan du sparer på varme, vand og el - uden at gå på kompromis med komforten. Spar op til 5.000 kr. om året Spareguide Få tips til, hvordan du sparer på varme, vand og el - uden at gå på kompromis med komforten. Spar på varmen Sørg for at indstille alle radiatorer ens (f.eks. på

Læs mere

Hvad betyder FN s 17 verdensmål om bæredygtig udvikling for arbejdsmiljøarbejdet?

Hvad betyder FN s 17 verdensmål om bæredygtig udvikling for arbejdsmiljøarbejdet? Hvad betyder FN s 17 verdensmål om bæredygtig udvikling for arbejdsmiljøarbejdet? Workshop nr. 110 på AM:2018 19. NOVEMBER 2018. PER TYBJERG ALDRICH, NIRAS A/S Mål med workshoppen Viden - Erfaringer -

Læs mere

Evaluering af læreplan Børneuniverset

Evaluering af læreplan Børneuniverset Evaluering af læreplan 2017 Børneuniverset 1 Faktaoplysninger Institutionens navn Børneuniverset Adresse Drosselvej 28 Telefonnummer 76164792 Hjemmeside www.boerneuniverset.esbjergkommune.dk Leder Souchef

Læs mere

Om de fem segmenter. De overbeviste 24 % De tillidsfulde 15 % De positive 38 % De negative 9 % De skeptiske 14 %

Om de fem segmenter. De overbeviste 24 % De tillidsfulde 15 % De positive 38 % De negative 9 % De skeptiske 14 % Rapport Oktober 2015 Om de fem segmenter I rapporten skelnes der mellem følgende fem segmenter: De overbeviste, som synes, de ved meget og er moderate eller stærke tilhængere af udviklingsbistand De tillidsfulde,

Læs mere

VI GIVER NATUREN ET GRØNT HÅNDTRYK

VI GIVER NATUREN ET GRØNT HÅNDTRYK Affald El Varme Vand Natur VI GIVER NATUREN ET GRØNT HÅNDTRYK - IDÉKATALOG TIL MILJØARBEJDE I DAGINSTITUTIONER Få et grønt Idekatalog håndtryk INDHOLD Side 2 Få et grønt håndtryk Side 3 Miljøbevidsthed

Læs mere

Gentofte og fjernvarmen

Gentofte og fjernvarmen Gentofte KOMMUNE og fjernvarmen Undervisningsmodul 3 Fra skraldespand til radiator Varmen kommer fra vores affald Nede under jorden i Gentofte Kommune ligger der en masse rør. I de rør løber der varmt

Læs mere

FN s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling

FN s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling FN s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling Del følg med på: #vækstmedverdensmål #dksdg vmvm.dk Regionsrådet Vækstforum FN s 17 verdensmål blev vedtaget af verdens regeringsledere på et FNtopmøde i 2015.

Læs mere

BÆREDYGTIGHED. Tag hensyn til miljøet! IDEKATALOG lavet af GLITNER (4. 6. klasse) på Tandslet Friskole

BÆREDYGTIGHED. Tag hensyn til miljøet! IDEKATALOG lavet af GLITNER (4. 6. klasse) på Tandslet Friskole BÆREDYGTIGHED Tag hensyn til miljøet! IDEKATALOG lavet af GLITNER (4. 6. klasse) på Tandslet Friskole Vi hedder Glitner og er 4. 6. klasse på Tandslet Friskole. På vores skole kan vi godt lide at tænke

Læs mere

Velkommen. Carbon20s udviklingsråd

Velkommen. Carbon20s udviklingsråd Velkommen Carbon20s udviklingsråd Rådsmedlemmer Dagsorden Velkomst samt Allerød kommunes vision v/ Karsten Längerich Den kommende erhvervspolitik v/ Miki Dam Larsen Kommunes arbejde med FN s verdensmål

Læs mere

Jeanette Ringkøbing Rothenborg

Jeanette Ringkøbing Rothenborg INTRODUKTION Jeanette Ringkøbing Rothenborg cand.merc.int. (interkulturel kommunikation, strategi & ledelse, CBS/WSU) Journalist og ICC-certificeret coach Kommunikationschef Center for Familieudvikling,

Læs mere

Bilag 5. Transskribering af Fokusgruppeinterview 1

Bilag 5. Transskribering af Fokusgruppeinterview 1 Bilag 5. Transskribering af Fokusgruppeinterview 1 I har været i Børnenes Madhus i et par dage, og I har været ude ved de marietime nyttehaver i går på muslingefarmen... Først kunne jeg godt tænke mig

Læs mere

Skraldiade inspiration

Skraldiade inspiration Skraldiade inspiration Børn er fremtidens forbrugere, og de vil også være fremtidens producenter af affald. Hver enkelt dansker producerer mere end 802 kg affald årligt. Det er næsten tre gange så meget

Læs mere

Ingen skal leve for mindre end ca 10 kr. om dagen. Alle skal have lige ret til fx at eje land, arve penge og åbne en bankkonto

Ingen skal leve for mindre end ca 10 kr. om dagen. Alle skal have lige ret til fx at eje land, arve penge og åbne en bankkonto Ingen skal leve for mindre end ca 10 kr. om dagen Alle skal have lige ret til fx at eje land, arve penge og åbne en bankkonto Vi skal hjælpe folk til at modstå katastrofer og klimaforandringer Vi skal

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

BLIV GRØN KIRKE TJEKLISTE TIL AT BLIVE EN MERE KLIMA- OG MILJØVENLIG KIRKE GODE GRUNDE TIL AT BLIVE EN GRØN KIRKE:

BLIV GRØN KIRKE TJEKLISTE TIL AT BLIVE EN MERE KLIMA- OG MILJØVENLIG KIRKE GODE GRUNDE TIL AT BLIVE EN GRØN KIRKE: BLIV GRØN KIRKE TJEKLISTE TIL AT BLIVE EN MERE KLIMA- OG MILJØVENLIG KIRKE GODE GRUNDE TIL AT BLIVE EN GRØN KIRKE: - GLÆDE OG RESPEKT FOR HELE GUDS SKABERVÆRK - KLIMA-, MILJØ- OG NATURHENSYN - GLOBAL RETFÆRDIGHED

Læs mere

Jennifer og minen ANDREAS BECK OG HEIDI BREHM

Jennifer og minen ANDREAS BECK OG HEIDI BREHM jennifer Jennifer og minen HEIDI BREHM ANDREAS BECK OG HEIDI BREHM Det er en helt særlig dag. Eleverne på skolen i Warranca skal stemme. Det kilder i Jennifers mave. Hun rejser sig op foran resten af skolen.

Læs mere

Hvorfor er antallet af folk, der sulter steget de sidste år? Primært pga. voldelige konflikter og klimaforandringer. på od.dk. arbejde.

Hvorfor er antallet af folk, der sulter steget de sidste år? Primært pga. voldelige konflikter og klimaforandringer. på od.dk. arbejde. 2 Hvorfor er rent vand livsnødvendigt? Livsstilssygdomme - altså sygdomme som skyldes en usund livsstil. (Rygning, overvægt, stress) Hvilken type sygdomme dør flest danskere af årligt? Bæredygtig udvikling

Læs mere

ændrer vi verden Grønsmutter: Sammen Formål Forudsætninger for spejderne Forudsætninger for lederne Om trinene Trin 1 Trin 2 Trin 3 Event Side 1 af 6

ændrer vi verden Grønsmutter: Sammen Formål Forudsætninger for spejderne Forudsætninger for lederne Om trinene Trin 1 Trin 2 Trin 3 Event Side 1 af 6 Grønsmutter: Sammen ændrer vi verden Formål I mærket skal grønsmutterne lære om nogle af de væsentlige problemer, som verden oplever, og hvordan verdenssamfundet, spejderne men også den enkelte pige kan

Læs mere

Fælles Pædagogisk Grundlag

Fælles Pædagogisk Grundlag Fælles Pædagogisk Grundlag Information til forældre Dagtilbud 0-6 år Fælles Pædagogisk Grundlag På dagtilbudsområdet i Vordingborg Kommune har vi det seneste år arbejdet på at udvikle den pædagogiske indsats,

Læs mere

Fra fødsel til ungdom sådan arbejder vi

Fra fødsel til ungdom sådan arbejder vi Fra fødsel til ungdom sådan arbejder vi VI TÆNKER LANGSIGTET VI HAR MANGE STØTTER VI ARBEJDER BREDT VI ER TIL STEDE I AFRIKA VI RÅDGIVER OM UDFORDRINGER VI UNDERSTØTTER VERDENSMÅLENE BØRNEfonden har i

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Emne: Personlig udvikling Periode: Feb-marts 2019 Tema: Jeg kan selv Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Afdeling: Vuggestuen Vi finder det værdifuldt, at børnene

Læs mere

VELKOMMEN TANKESPIN KOMMUNIKATION & RÅDGIVNING

VELKOMMEN TANKESPIN KOMMUNIKATION & RÅDGIVNING VELKOMMEN BØGER BOGENS FOKUS Selvopfattelse Venskab & samspil Kærester & kroppen Håb & drømme EKSPERTERNE Christian, 14 år Thor, 19 år Robin, 17 år Amalie19, år Adam 13, år Peter, 17, år Martin, 19 år

Læs mere

Lær skraldespandsk. i Børnehaven HEJ. Jeg hedder GENBRUGS-IVER. Affald i børnehøjde

Lær skraldespandsk. i Børnehaven HEJ. Jeg hedder GENBRUGS-IVER. Affald i børnehøjde Lær skraldespandsk i Børnehaven HEJ Jeg hedder GENBRUGS-IVER Affald i børnehøjde HJÆLP GENBRUGS-IVER MED AT SMIDE BANANSKRÆLLEN VÆK. VIS VEJ TIL SKRALDESPANDEN. TRÆK STREGER FRA SYMBOLERNE TIL DE RIGTIGE

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Hvordan har du det i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø

Hvordan har du det i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø Dansk Center for Undervisningsmiljø. Danish Centre of Educational Environment www.dcum.dk. dcum@dcum.dk. tlf. +45 722 654 00. fax +45 722 654 01 Postboks 2077. Blommevej

Læs mere

Nyhedsbrev Regnbuen. Oktober Kære forældre.

Nyhedsbrev Regnbuen. Oktober Kære forældre. Kære forældre. Nyhedsbrev Regnbuen Oktober 2016 Efteråret er i fuld gang og vi har nydt det fantastiske vejr, som vi har haft i september. Vi er snart klar til indflytning af børnehaven og med dette nyhedsbrev,

Læs mere

Vi har alle et medansvar. HUMI s bidrag til en bæredygtig og ansvarlig udvikling

Vi har alle et medansvar. HUMI s bidrag til en bæredygtig og ansvarlig udvikling Vi har alle et medansvar HUMI s bidrag til en bæredygtig og ansvarlig udvikling I HUMI arbejder vi aktivt med at bidrage til en bæredygtig og ansvarlig udvikling i verden. Vi har i januar 2019 gennemført

Læs mere

Sønderborg som bæredygtig læringsby

Sønderborg som bæredygtig læringsby Sønderborg som bæredygtig læringsby Fo annels e Po U Vi rk er somhed r eninge r M bor r g er ed dd ar b ejde e M ed re - UNESCO Sustainable Learning City li t ik e r e Sønderborg Kommunes borgmester om

Læs mere

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK INDLEDNING Turisme skaber arbejdspladser og vækst i hovedstadsregionen og er med til at gøre vores hovedstad og hele Greater Copehagen mere levende og mangfoldig. De

Læs mere

Professoren. -udforsker Skoven! Baseret på en (næsten) sand historie. STÆRKT FORKORTET DEMORVERSION (ORIGINALEN ER PÅ 66 SIDER) Særlig tak til:

Professoren. -udforsker Skoven! Baseret på en (næsten) sand historie. STÆRKT FORKORTET DEMORVERSION (ORIGINALEN ER PÅ 66 SIDER) Særlig tak til: 1 Professoren -udforsker Skoven! 2016 af Kim Christensen Baseret på en (næsten) sand historie. STÆRKT FORKORTET DEMORVERSION (ORIGINALEN ER PÅ 66 SIDER) Særlig tak til: Lars. Naturstyrelsen Til minde om

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET

SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET BADEVÆRELSET Badeværelset er det sted, hvor næsten to tredjedele af hjemmets vandforbrug foregår. Vi skyller ud i toilettet, tager varme bade om vinteren

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11. Uge 10 Emne: Venner Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 10 l Venner Det er en dejlig frostklar vinterdag, og der er ikke

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

Spar på energien. Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd

Spar på energien. Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd Spar på energien Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd varme Udnyt varmen rigtigt JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC 15,5 14,5 14 9 3,5 2 2 2 3 8 12 14,5 Årligt

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Trivselspolitik på Ejerslykkeskolen

Trivselspolitik på Ejerslykkeskolen Trivselspolitik på Ejerslykkeskolen At vi trives er vigtigt. Både for eleverne og for skolens personale. Trivsel skaber gode resultater og er afgørende for, at man lærer noget. På skolen gør vi vores bedste

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Teksten: Det effektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Sundhed og levevilkår. I kan beskrive jeres egen liv og kost i forhold

Læs mere

Nyhedsbrev november december Kære forældre.

Nyhedsbrev november december Kære forældre. Nyhedsbrev november december 2018 Kære forældre. Det er igen blevet tid til et nyhedsbrev. Denne gang er årets bedsteforældrejuleklippeklisterdag netop blevet afholdt. Endnu engang var det en rigtig god

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Petra

Kostpolitik Børnehuset Petra Kostpolitik Børnehuset Petra Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. 1 I samarbejde med bestyrelsen

Læs mere

Hvordan har du det i børnehaven?

Hvordan har du det i børnehaven? Samtale om børnemiljø Dansk Center for Undervisningsmiljø. Danish Centre of Educational Environment www.dcum.dk. dcum@dcum.dk. tlf. +45 722 654 00. fax +45 722 654 01 Postboks 2077. Blommevej 40. DK -

Læs mere

Klimaambassadørernes bidrag til 2030-panelets SDG-baseline

Klimaambassadørernes bidrag til 2030-panelets SDG-baseline Klimaambassadørernes bidrag til 2030-panelets SDG-baseline Opgaven fra 2030-panelet Klima Ambassadør Uddannelsen er et undervisningsforløb for københavnske 7. klasser. Uddannelsen inddrager eleverne i

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Velkommen til Dagmargårdens fleksgrupper. Mariehønsene & Bamserne

Velkommen til Dagmargårdens fleksgrupper. Mariehønsene & Bamserne Velkommen til Dagmargårdens fleksgrupper Mariehønsene & Bamserne Fleksafdelingen består af 2 grupper: Mariehønsene og Bamserne. Begge grupper er normeret til max. 20 børn mellem 2 og 5 år. Der er to pædagoger

Læs mere

TIL FORÆLDRE MED BØRN DER SKAL BEGYNDE I SKOLE OG FRITIDSINSTITUTION. En god skolestart

TIL FORÆLDRE MED BØRN DER SKAL BEGYNDE I SKOLE OG FRITIDSINSTITUTION. En god skolestart TIL FORÆLDRE MED BØRN DER SKAL BEGYNDE I SKOLE OG FRITIDSINSTITUTION En god skolestart Jeres barn skal begynde i skole og fritidsinstitution Det er stort at begynde i skole og fritidsinstitution. Det er

Læs mere

Vi arbejder for at inddrage eleverne og de ansattes ønsker og idéer til miljømæssige forbedringer.

Vi arbejder for at inddrage eleverne og de ansattes ønsker og idéer til miljømæssige forbedringer. Vorrevangskolen ønsker i sit daglige virke at fremme udviklingen frem mod et mere bæredygtigt samfund, hvor hensyn til det ydre miljø og arbejdsmiljøet for såvel elever som ansatte har høj prioritet. Vorrevangskolen

Læs mere

Uge 15: Verden omkring mig. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Verden omkring mig side 1 HIPPY

Uge 15: Verden omkring mig. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Verden omkring mig side 1 HIPPY Kursusmappe Uge 15: Verden omkring mig Vejledning til HippHopp guider Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp uge_15_guidevejl_verden_omkring_mig.indd 1 06/07/10

Læs mere

Nyhedsbrev Februar 2015

Nyhedsbrev Februar 2015 Fælles for hele Børnehuset Nyhedsbrev Februar 2015 Fødselsdag for hele Børnehuset: Tirsdag den 3. Februar holder vi fødselsdag for hele børnehuset med bla. Underholdning fra børnene og fællesspisning.

Læs mere

Hobbyer SPORT. Børn rører sig for det meste mere end voksne. Både fordi de generelt er mere aktive, men også fordi

Hobbyer SPORT. Børn rører sig for det meste mere end voksne. Både fordi de generelt er mere aktive, men også fordi Min fritid 78 Det er forskelligt, hvad man bruger sin fritid til. Nogle slapper af ude i naturen, mens andre elsker at sidde indendørs og hygge sig med en hobby. Prøv forskellige aktiviteter for at se,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Trivselspolitik på Kragsbjergskolen

Trivselspolitik på Kragsbjergskolen Trivselspolitik på Kragsbjergskolen Kragsbjergskolen, efteråret 2010 At vi trives er vigtigt. Både for eleverne og for skolens personale. Trivsel skaber gode resultater og er afgørende for, at man lærer

Læs mere

Det overordnede mål med skolens ordensregler er at skabe god adfærd i hverdagen til gavn for den enkelte og for fællesskabet

Det overordnede mål med skolens ordensregler er at skabe god adfærd i hverdagen til gavn for den enkelte og for fællesskabet Midtskolen Skolebestyrelsen Princip nr. 5 Dato for vedtagelse: 06.08.2017 Princip vedrørende: Ordensregler Formål: Det overordnede mål med skolens ordensregler er at skabe god adfærd i hverdagen til gavn

Læs mere

3. december Jeg skal i skole

3. december Jeg skal i skole 3. december Jeg skal i skole 3. DECEMBER Her er Sallinge Brugs, hvor min bedste kammerat, Per boede. - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 Uge 8 Emne: Familie og arbejde Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp Uge8_familie.indd 1 06/07/10 11.25 Uge 8 l Familie og arbejde Ved

Læs mere

Vi har alle et medansvar. HUMI s bidrag til en bæredygtig og ansvarlig udvikling

Vi har alle et medansvar. HUMI s bidrag til en bæredygtig og ansvarlig udvikling Vi har alle et medansvar HUMI s bidrag til en bæredygtig og ansvarlig udvikling I HUMI arbejder vi aktivt med at bidrage til en bæredygtig og ansvarlig udvikling i verden. Vi har i januar 2019 gennemført

Læs mere

Om eleverne på Læringslokomotivet

Om eleverne på Læringslokomotivet Om eleverne på Læringslokomotivet LÆRINGS- LOKOMOTIVET Intensive læringsforløb Indhold Forord 5 Om at føle sig privilegeret... 6 Om at have faglige udfordringer... 8 Om at have personlige og sociale udfordringer...

Læs mere

Fælles Pædagogisk Grundlag

Fælles Pædagogisk Grundlag Fælles Pædagogisk Grundlag Information til forældre Dagtilbud 0-6 år Forord Det er med glæde, at Børne-, Unge- og Familieudvalget i oktober måned godkendte et fællespædagogisk grundlag for det samlede

Læs mere

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY Uge 1 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge 1 l Dyr Hipp og Hopp møder tit hinanden. De er meget forskellige, men de kan begge to godt lide at spise

Læs mere

Side 1 af 7. Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012. Følgende institutioner indgår i resultatvisningen: Sæby Hallenslev Fribørnehave Myretuen

Side 1 af 7. Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012. Følgende institutioner indgår i resultatvisningen: Sæby Hallenslev Fribørnehave Myretuen Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012 Følgende institutioner indgår i resultatvisningen: Sæby Hallenslev Fribørnehave Myretuen Periode: Resultatet baserer sig på besvarelser, som ikke er afgrænset

Læs mere

Indledning. På kan du finde mere materiale til at lære om børns rettigheder.

Indledning. På   kan du finde mere materiale til at lære om børns rettigheder. 1 Indholdsfortegnelse Forside... 1 Indledning... 3 Øvelser om rettigheder til dagtilbud... 4 Øvelse 1 Introduktion til rettigheder... 5 Øvelse 2 Der var engang... 7 Øvelse 3 Jeg har rettigheder... 10 Øvelse

Læs mere

Find de nemme klimaråd, der hvor du handler.

Find de nemme klimaråd, der hvor du handler. værktøjskasse Find de nemme klimaråd, der hvor du handler. Kære virksomheder Forbrugerstyrelsen lancerer nu en række klimaråd i samarbejde med detailhandlen, producenter og organisationer. Klimarådene

Læs mere

Ve skabsløbet. Hej og tak, fordi jeg måtte besøge jeres skole.

Ve skabsløbet. Hej og tak, fordi jeg måtte besøge jeres skole. Ve skabsløbet n PRÆSENTATION AF RED BARNETS ARBEJDE Her får du ni tekster, som du kan bruge, når du holder oplæg på skoler om Red Barnets arbejde. Klip dem ud, og brug dem som talekort. Vær opmærksom på

Læs mere

Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald

Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald Oktober 2015 5. info Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald Hvordan sorterer din nabo? Kære beboer i Lærkeparken Vores pilotprojekt Affald er ressourcer, der skal genanvendes er stadig godt i

Læs mere

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE På Platanhaven bygger vi med klodser, hopper, leger med dukker, kigger i bøger, spiller på computer, taler sammen og løber

Læs mere

Vild Viden! om batterier

Vild Viden! om batterier Vild Viden! om batterier 1 VELKOMMEN Her er batteri-banditterne. De er vores gode venner. Selvom de kan være nogle rigtige banditter, så er de også meget kloge. De ved alt om batterier, og hvordan man

Læs mere

Forslag til samtaler om Trækfuglen

Forslag til samtaler om Trækfuglen Trækfuglen Opgaveark Dansk, 1.-5. klasse Omfang: Varierende Forslag til samtaler om Trækfuglen I dette opgaveark får du en række forslag til gode klassesamtaler om elevbogen Trækfuglen. Samtaleemnerne

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn.

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge1_dyr.indd 1 06/07/

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge1_dyr.indd 1 06/07/ Uge 1 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge1_dyr.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 1 l Dyr Hipp og Hopp møder tit hinanden. De er meget forskellige, men de

Læs mere

Max s Max s Håndvaskeskole Håndvaskeskole

Max s Max s Håndvaskeskole Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole 2 I skolen har vi for nylig haft om at vaske hænder, og der lærte vi nogle ret seje ting, som jeg gerne vil dele med dig. Jeg håber, du også vil synes, det er

Læs mere

Forældre evaluering 2015

Forældre evaluering 2015 Forældre evaluering 2015 Hvordan har det været at have sin daglige gang i Børnehaven Toftebo. En glæde at se hvor glad ens barn er hver eneste dag i Toftebo. Alle voksne kender ens barn, det gør forældrene

Læs mere

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning t for dit barn Dialogisk læsning At læse højt med sit barn er rigtig hyggeligt. Samtidig er det også en af de største sproggaver, du kan give

Læs mere

Navn Susanne Olesen Mai-Britt Norup Maria Mølholm Hansen. Mailadresse suole@esbjergkommune.dk mbno@esbjergkommune.dk mamh@esbjergkommune.

Navn Susanne Olesen Mai-Britt Norup Maria Mølholm Hansen. Mailadresse suole@esbjergkommune.dk mbno@esbjergkommune.dk mamh@esbjergkommune. 3-Stammen 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 5 Science - Dagtilbuddets opgave

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere