Lyngby-Taarbæk Kommune Rudersdal Kommune. Vedr. Ansøgning om udledningstilladelse til Ålebækken. Baggrund

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lyngby-Taarbæk Kommune Rudersdal Kommune. Vedr. Ansøgning om udledningstilladelse til Ålebækken. Baggrund"

Transkript

1 Lyngby-Taarbæk Kommune Rudersdal Kommune Dato: Ref.: Sagsnr.: S Dok.nr.: D Vedr. Ansøgning om udledningstilladelse til Ålebækken Baggrund Det eksisterende åbne på fællessystemet ved Ålebækken lever ikke op til hverken udlederkravene i vandplanerne eller et hensigtsmæssigt arbejdsmiljø. Der er tidligere udarbejdet et forslag i 2015 af Krüger med flere forslag til udvidelse af kapaciteten. I efteråret 2016 blev den hydrauliske model for oplandet kalibreret efter målinger hen over sommeren Kalibreringen viste, at der var en højere befæstigelse i oplandet end tidligere forudsat, og det giver alt andet lige en større afstrømning og dermed overløb til Ålebækken og Mølleåen. Samtidig har LTF ikke længere forudsat, at der kan opnås en separering på 50% i Ålebækkens opland. På baggrund af de nye hydrauliske forudsætninger har der været en dialog med myndighederne om hvilke krav som et nyt skal leve op til. Fra vandplanerne kendes kravet på en maksimal tilladt aflastning på 250 m 3 pr. reduceret hektar. Det er aftalt med myndighederne at der kan fokuseres på den stofmæssige udledning, og ikke bare på vandmængder eller hyppighed af aflastning. Der er på baggrund af den opdaterede model gennemført beregninger af den nødvendige størrelse af det nye ved Ålebækken ved forskellige opnåelige rensegrader. Det vurderes, at den kalibrerede model overestimerer hyppigheden af overløb, da regnhændelserne i regnserien fra Søborg, der ligger til grund for de hydrauliske beregninger, tilsyneladende er kraftigere end de regn der i praksis forekommer i Ålebækkens opland. Rensning foretages i skivefilter suppleret med fosforfældning, hvis det er nødvendigt af hensyn til at opnå den ønskede rensegrad. Lokalisering Det nødvendige volumen for et ved Ålebækken afhænger, jf. vandplanerne, af det tilsluttede fælleskloakerede areal. Her er der fokus på de dele af oplandet, der er direkte og uforsinket tilsluttet Ålebækken. På Figur 1 er der vist en skitse over hele oplandet, som afleder til et ved Ålebækken baseret på LTF s hydrauliske afløbsmodel samt Lyngby-Taarbæk og Rudersdal kommunes spildevandsplaner. De fælleskloakerede oplande er opgjort både på baggrund af spildevandsplaner og forsyningernes hydrauliske modeller. For det nordlige opland fra Rudersdal Kommune, der tilsluttes ved et stammer oplandsarealerne dog fra input til en kommende spildevandsplan. For Virum ses det, at befæstelsesgraden i modellen ligger højere end i spildevandsplanerne. Dette er resultatet af, at Sweco i 2016 har udført en modelkalibrering af oplandet til Ålebækken et, baseret på en målekampagne i 2015 (juni-oktober). Denne kalibrering har medført et større reduceret areal for alle oplande. Også sammenlignet med tidligere dispositionsforslag for et ved Ålebækken er der en forøgelse af afløbs- Lyngby-Taarbæk Forsyning A/S Hjortekærbakken Kgs. Lyngby Tlf Direkte Forsyning@ltf.dk

2 Side 2/11 koefficienten for Virumoplandet. Som det også fremgår af figuren er der en række mindre er i oplandet, hvor der sker en forsinkelse og udjævning af afstrømningen. Figur 1. Oplandsoversigt baseret på LTF s hydrauliske afløbsmodel samt spildevandsplaner, De skraverede oplande er registreret som separatkloakerede i spildevandsplanen. Ved beregningen af det nødvendige volumen ved Ålebækken tages der udgangspunkt i de arealer, der uforsinket strømmer ned mod Ålebækken (vist som blå og grå felter på figur). Det var også forudsætningen ved dispositionsforslaget[1. Krüger], og det hænger sammen med LTF s plan om ikke at øge den hydrauliske kapacitet i de store afskærende ledninger, men løse kapacitetsproblemerne lokalt ved separering, LAR eller på anden vis afskære overfladevand fra fællessystemet. Det er således en forudsætning, at der i oplande, der i dag forsinker vandet gennemføres en tilsvarende reduktion i aflastningerne. Generelt er der flere overløb mellem fællessystem og de enkelte separatkloakerede områder. Hvis der på den sikre side ses bort fra dette så kan størrelsen af det direkte tilsluttede fælleskloakerede opland opgøres til: Oplandareal Ålebækken Brutto Red. ha. Lyngby-Taarbæk andel 252,8 114,4 Rudersdal andel 31,7 9,9 I alt 284,5 124,3 Tabel 1: Ålebækkens fælleskloakerede arealer i hektar

3 Side 3/11 figur 2. Benævnelsen nødoverløbsvand er i denne sammnhæng lig med overløbsvand. Udledningspunkt Udledningen sker via det eksisterende overløb fra det åbne til Ålebækken(719195m, m). De to strømme (blå og rød) løber begge ud i Ålebækken, hvor der sker en opblanding inden udledning til Mølleåen. Måling af overløbsmængde foregår i Ålebækken, kort efter, at de to udløb løber sammen. På dette sted er Ålebækken er betonrende, som er egnet til montering af en flowmåler, der skal bruges til at måle udløbsmængderne. En eventuel fosforfældning vil foregå i kammeret benævnt: kanal til dosering og opblanding af polymer og koagulant. Nedenfor ses flowmålerens placering:

4 Side 4/11 Hydrauliske forhold og stofkoncentrationer Som nævnt i tabel 1 er det fælleskloakerede opland til Ålebækken på 124,3 red. Ha. Vandplanens krav om udledning af maksimalt 250 m 3 pr. red. ha svarer til m 3 pr. år. Ved en rensning på 75% - svarende til 50% stoftilbageholdelse i er samt yderligere rensning i skivefiltre, kommes der frem til, at en udledning på m 3 med efterfølgende rensning i skivefilter svarer stofmæssigt til en urenset udledning på m 3, som er vandplanens krav. Figur 3. Placering af nye er samt eksisterende åbent Det er beregnet, at der er følgende sammenhæng ml. overløb og størrelser. Grundlag Rensning Overløb pr. år Antal overløb [m3] [stk./år] Spildevandsplan Status, m Plan, m 3 75% Tabel 2. Der vil være et bypass for skivefilteret, så rensegraden i praksis vil være følgende: Rensegrad Vandmængde % m 3 /år Bassin + Skrivefilter (700 l/s) Bassin (bypass filter) I alt Tabel 3. Forhold mellem mængde, der renses i skivefilter(60%), og mængde, der bypasser skivefilter(40%).

5 Side 5/11 Af tabellen nedenfor fremgår de aktuelle stofmængder ift. de maksimalt tilladte stofmængder: TSS COD BI5 Total-N Total-P Koncentration i overløbsvand 1 mg/l ,8 Status, belastning Mål, belastning PLAN, skivefilter m3/år PLAN Bypass m3/år Mg/l Kg/år Mg/l Kg/år 37, , , , , , ,96 71 Udledte mængder for PLAN, m3/år Tabel 4. Kg/år Det ses, at stofmængder på væsentlige parametre overholdes ved den planlagte størrelse kombineret med skivefilter, mens opfyldelsen for nogle parametre, som f.eks. BI5 ligger under målet. Der er dog planlagt en lang række tiltag i oplandet til Ålebækken i form af LAR-anlæg og øvrig forsinkelse, som vil reducere de tilledte vandmængder og dermed den udledte stofmængde. Det planlagte tiltag betyder, at volumen skal forøges fra 4700 til m 3. Da det åbne bibeholdes, skal der etableres yderligere 5300 m 3. Det ses i tabel 2, at ovennævnte udvidelse medfører 11 årlige overløb. Et overløb regnes som et nyt overløb, hvis der er mere end 12 timer imellem. For langt de fleste hændelser er der dog mere end 24 timer imellem. En yderligere reduktion i antal overløb til maksimalt 5 gange årligt, vil forøge anlægsudgiften fra ca. 64 mio. kr. til 112 mio. kr. og til 167 mio. kr. for 2 årlige overløb. Biologiske og hydrauliske forhold i recipient De biologiske forhold i Mølleåen vil blive påvirket lidt forskelligt af de forskellige løsninger. I vandløb er det primært koncentrationen af iltforbrugende organisk stof (BI5), der påvirker tilstanden. En større vandmængde med en lavere gennemsnitlig koncentration vil derfor som udgangspunkt være positivt. Dette skal dog holdes op imod muligheden for at fortynde udledningen i Mølleåen, der er bedre for en lille vandmængde. Der er dog generelt store vandmængder i Mølleåen ved store regnhændelser, der har en maksimal vandføring der er ca. 3,5 gange større en den gennemsnitlige vandføring. I mølledammene vil næringssalte, særligt fosfor, kunne påvirke tilstanden. Da vandudskiftningen i mølledammene er meget kort (5-7 dage) er det primært koncentrationen af fosfor der vil være væsentlig, da sedimenteret fosfor forventes frigivet hurtigt. Her kommer det samme forhold mellem koncentration i udledningen og fortynding i Mølleåen atter i spil.

6 Side 6/11 Generelt vurderes altså, at det er koncentrationen af det udledte i højere grad end den samlede mængde, der er afgørende for tilstanden i recipienten. Modelberegninger Til beregningen af udledningsvandføringerne er der udført modelberegninger i programmet MIKE URBAN Beregningerne for planforslagene tager udgangspunkt i statusmodellen for de eksisterende forhold. Løsningsforslaget inkluderer implementeringen af et nyt overløbsbygværk i stedet for det eksisterende bygværk opstrøms det eksisterende fælles. Overløbsbygværket indeholder tre overløbskanter, første kant med overløb i kote 17.00, hvoraf vandet løber i en Ø1600 ledning til det første Perstrup 1. Efter vandspejlet opnår en stuvningskote i vil vandet i overløbsbygværket overstige anden overløbskant, hvorefter vandet løber til det sekundære Perstrup 2. Efter opstuvning til samme kote som Perstrup 1 vil vandet løbe over den tredje overløbskant i det nye bygværk og vandet løber derefter til det eksisterende fælles på de ca m 3. Det eksisterende fælles har overløbskote i 17.23, hvorefter vandet udledes til Mølleåen. Statusberegningerne er alle gennemført med CDS-nedbør for en årsmiddelnedbør på 676 mm, jf. SVK regionalregneark 4.1. På nedbøren er der anvendt en faktor 1,00, da der er i tidligere statusberegninger er påvist en overestimering af vandmængder til fælleset, hvorfor denne ikke er yderligere forøget. Regnserie Beregningerne for et er foretaget ved brug af Long Term Statistics (LTS) i MIKE Urban. Til dette er der benyttet 14 års regnhændelser ( ) fra SVK måleren ved Søborg Vandværk. Denne regnmåler er valgt, da den anvendes i Kommunens spildevandsplan, i notatet Krav vedr. hydrauliske analyser for LTF samt i tidligere dispositionsforslag(krüger) for Ålebækken et. Ved en kørsel af modellen for året 2016 blev det fundet, at regnmåleren ved Søborg Vandværk viste flere hændelser, der gav aflastninger, end ved brug af regnmåleren fra Mølleåværket, som er benyttet ved PULS beregninger for Da måleren ved Mølleåværket er opstillet i 2014, vides det ikke om dette er en generel tendens. Da Ålebækkenet i modellen har relativt mange aflastninger, var det nødvendigt at inkludere et stort antal regnhændelser i beregningerne. Der er således benyttet ca. 40 hændelser per år eller i alt 560 regnhændelser. Sikkerhedsfaktor I LTF s Strategi for afløbssystemet (2012) fremgår det, at det tilstræbes ikke at opdimensionere eksisterende ledningsnet, men at klimaforandringer håndteres ved at benytte LAR løsninger samt separering. Derfor forudsættes det, at der ikke skal benyttes en faktor for klimaændringer i beregningerne. I kommunens spildevandsplan er det ikke umiddelbart beskrevet, om der skal benyttes sikkerhedsfaktorer ved dimensionering af anlæg. Derfor er der, ligesom i det tidligere dispositionsforslag, benyttet faktor 1,0. Resultater opnået med LTS modelberegninger indeholder altid usikkerheder, hvoraf nogle af de vigtigste er relateret til regninput, afstrømning, ledningsnet samt beskrivelse af bygværkerne. For at vurdere betydningen af usikkerheder i ovenstående resultater, er der derfor lavet en sammenligning mellem de modellerede værdier og data fra en niveaumåler i Ålebækken et. Data er modtaget fra EnviClean og indeholder overløbstæller samt niveauer fra juni 2012 til juni Sammenlignes data fra til (4,5 år) giver modellen ca. 24 overløb pr. år, men ifølge målinger har der kun været ca. 15 overløb pr. år. Altså overvurderer modellen antallet af overløb. Derfor må resultater baseret på modellen betragtes som konservative værdier. Det er nærmere undersøgt hvad kilden til denne overestimering er. Selve bygværket er blevet inspiceret og beskrevet i modellen efter detaljerede tegninger, så det antages at have mindre usikkerheder. Befæstelsesgrader i modellen er kalibreret i 2016, hvilket resulterede i højere gennemsnitlig afløbskoefficient. I denne kalibrering blev der benyttet lokale regnmålere opsat til opgaven.

7 Side 7/11 Beregninger med måleren fra Søborg Vandværk gav også flere aflastninger end ved PULS 2016 beregninger. Til disse beregninger blev der benyttet SVK måler 5628 (Mølleåværket). Dette kan skyldes lokale variationer i vejret, og måleren ved Mølleåværket er placeret tættere på Ålebækken, men denne måler har kun data tilbage fra maj 2014, og kan derfor ikke benyttes i LTS beregningerne. For at vurdere forskellen mellem regninput og målte værdier, er modellen kørt for 2015 og 2016 med begge målere (Mølleåværket samt Søborg Vandværk). Resultaterne er præsenteret i nedenstående tabel, og viser generelt at modellen har flere aflastninger end der er målt. Niveaumåler Søborg vandværk Mølleåværket Tabel 5: Sammenligning af overløb mellem målt (niveaumåler ) hhv. beregnede med 2 forskellige regnserier De to regnmålere viser dog en forskel for 2016, hvor måleren ved Mølleåværket giver resultater tættere på det målte. Derfor konkluderes det, at resultater med den kalibrerede model giver et konservativt estimat når regnserien fra Søborg anvendes. Vandføring til Mølleåen Ud fra modelberegningerne er der udtrukket overløbshydrografer fra overløbet på fælleset til Mølleåen. Den højest forekommende vandføring på overløbshydrograferne er præsenteret nedenfor, og er derfor ikke et udtryk for den gennemsnitlige udledningsvandføring. Ved regnhændelse med statistisk gentagelsesperiode én gang årligt, T=1: Status: Maksimal forekommende vandføring på 4,4 m 3 /s Plan: Maksimal forekommende vandføring på 2,8 m 3 /s Ved regnhændelse med statistisk gentagelsesperiode hvert 5. år, T=5: Status: Maksimal forekommende vandføring 5,7 m 3 /s Plan: Maksimal forekommende vandføring 3,5 m 3 /s Det ses, at planløsningen vil reducere den hydrauliske belastning på Mølleåen forstået som den maksimale vandføring. Der vil dog foregå en løbende inspektion af brinkerne for at kontrollere, om der sker erosion af brinkerne. Hvis dette er tilfældet, må tiltag til beskyttelse af brinkerne overvejes. Renseeffektiviteten for miljøfremmede stoffer Beskrivelse af renseeffektiviteten for miljøfremmede stoffer er baseret på følgende antagelser: Opløst form: Rensegrad ukendt, sættes til 0%. Partikelbunden form: Rensegrad svarende til TSS. Associeret til det partikulære organiske materiale: Rensegrad svarende til TSS. Bly og blyforbindelse, jf. kilde [2] Bly og blyforbindelser vil i vid udstrækning hurtigt blive bundet til partikler og dermed kunne sedimentere. Det vurderes, at kun omkring 10 % af totalindholdet i spildevand vil forefindes på opløst form.

8 Side 8/11 Kviksølv og kviksølvforbindelser, jf. kilde [2] Til brug for de videre vurderinger i dette projekt antages det, at to tredjedele (65 %) af mængden af kviksølv i spildevand findes på opløst form, og en mindre del (måske omkring 1/3) af kviksølvindholdet vil formodentlig være partikelbundet. Kobber, jf. kilde [2] Det vurderes, at en overvejende del af den totale mængde kobber i spildevand vil forefindes på partikelbundet form (75 %). Til brug for de videre vurderinger i dette projekt sættes den opløste andel af totalmængden derfor kun til 25 %. Zink, jf. kilde [2] Det vurderes, at omkring 50 % af totalindholdet af zink i spildevand vil forefindes på opløst form. Det vurderes, at omkring halvdelen af det samlede zinkindhold vil være på partikulær form. 17β-østradiol, jf. kilde [3] De østrogener, der har indgået i det eksperimentelle arbejde er de naturlige østrogener østron (E1) og 17ßøstradiol (E2) samt 17a-ethinyløstradiol (EE2), der er det aktive stof i de fleste p-piller. Disse tre stoffer tegner sig i almindelighed for langt størstedelen af den østrogene aktivitet, der kan måles i spildevand. Desuden er to konjugater af E1 (et glucuronid og et sulfat) blevet undersøgt da det er på konjugeret form at østrogener udskilles fra kroppen og ledes ud i spildevandssystemet. Konjugaterne er i sig selv ikke østrogent aktive, men kan i spildevandet eller renseanlægget blive tilbagetransformeret til deres oprindelige, frie former (E1, E2 el. EE2). Forskningen omkring østrogener i spildevand og renseanlæg er ret ny og der foreligger kun ret få publicerede undersøgelser om emnet. Disse indikerer imidlertid, at det indledende mekaniske rensetrin kun har ringe effekt på østrogener, og at den væsentligste fjernelse finder sted i aktivslam-trinnet. E2 forsvinder hurtigt (omdannes til E1), mens E1 fjernes lidt langsommere og i mere varierende grad. EE2 er noget langsommere nedbrydeligt end de naturlige østrogener. Konjugater, især glucuronider, synes at blive spaltet ret let i spildevandssystemer, således at de frie moderstoffer genopstår. En høj slamalder synes ifølge litteraturen at have en positiv effekt på fjernelse af østrogener i renseanlæg. Der er således ganske sparsom viden om 17β-østradiol i spildevand. Vi har i nærværende vurderet, at bundfældning og mikrosifiltrering har ringe renseeffekt på 17β-østradiol, idet mekaniske rensetrin på renseanlæg kun har ringe effekt på østrogener. PAH, jf. kilde [2] PAH-gruppen består af et betydeligt antal stoffer, men i miljøsammenhæng fokuseres oftest på et begrænset antal. Den amerikanske Miljøstyrelse, US EPA, har således udpeget 16 stoffer, som standardmæssigt benyttes ved miljøanalyser for PAH, herunder: benz(a)anthacen dibenz(a,h)anthracen benz(b)fluoranthen benz(k)fluoranthen pyren PAH i spildevand vil i altovervejende grad forefindes associeret til det partikulære organiske materiale. Di(ethylhexyl)phthalat (DEHP), jf. kilde [2] DEHP i spildevand vurderes i altovervejende grad at forefindes i spildevand associeret til partikulært organisk materiale. Det ses, at skivefilteret vil reducere koncentrationen af de udledte stoffer. Da effekten af stofferne forventes at være knyttet til koncentrationen og ikke til mængden, vil en større udledt mængde med lavere koncentration være en fordel for Mølleåen.

9 Side 9/11 Tabel 6. Renseeffektivitet af hhv. plan A og plan C for miljøfremmede stoffer. Bundet til partikler Opløst form Rensegrad optimeret for bundne partikler Rensegrad optimeret + skivefilter for bundne partikler Rensegrad optimeret for opløste partikler Rensegrad optimeret + skivefilter for opløste partikler Samlet optimeret + skivefilter - Plan % % % % % % % Bly og blyforbindelser Kviksølv og kviksølvforbindelser Kobber Zink β-østradiol PAH DEHP Anlægsfasen I anlægsfasen forventes det, at det bliver nødvendigt at foretage grundvandssænkning. Vandet vil blive tilledt enten til kloak eller til recipient (Mølleåen). Der vil blive søgt om særskilt udlednings/tilslutningstilladelse til dette. Spildevandsplan Afløbsmodellen, som spildevandsplanen er baseret på, er ændret på væsentlige punkter, hvilket betyder, at udløbsmængder fra spildevandsplanen og den opdaterede model ikke kan sammenlignes. Det væsentligste er ændringer af befæstelsesgrader som følge af kalibreringen. Herudover er der dog også sket en revurdering af oplandet til Ålebækken. I spildevandsplanen er oplandet til udløbet ViR2 (Ålebækken ) opgjort til hhv. 218 ha og 78 red. Ha., mens arealer i den anvendte model er hhv. 284,5 ha og 124,3 red. Ha. For at sikre en ensartet beskrivelse af oplande fra Rudersdal og Lyngby-Taarbæk samt sikre en veldefineret beskrivelse af oplandene, er det valgt kun at se på de oplande, der har direkte afstrømning til Ålebækken. Miljøøkonomisk redegørelse Ansøgningen beskriver en model, hvor er kombineres med et skivefilter for at bringe stofbelastningen på niveau med vandområdeplanens krav. Der er ligeledes set på alternative løsninger, som kan reducere antallet af overløb. Dette vil kræve større er, hvilket dog vil

10 Side 10/11 medføre en langt større belastning af Mølleåværket udover at det vil fordyre projektet markant. Tabel 7. Alternative løsninger med angivelse af antal overløb. Grundlag Rensning Overløb pr. år Antal overløb [m3] [stk./år] Spildevandsplan Status, m A.Plan, % m 3 kombineret med skivefilter. B.Bassin m 3 50% C.Bassin m 3 50% Nedenfor er redegjort for omkostninger ved rensning for de 3 forskellige modeller. Marginalomkostningerne er opgjort som merudgiften ved hhv. løsning B i forhold til A og løsning C i forhold til B divideret med forskellen i rensning mellem B og A hhv. C og B. Koncentration i overløbsvand Status, belastning mg/l TSS COD BI5 Tot-N Tot-P 150,1 130,0 33,0 11,0 2, , ,0 5214,0 1738,0 442,0 Mål, belastning 4661,0 4040,0 1025,0 342,0 87,0 Løsning A ( m³ og skivefilter), Fjernelse i forhold til status Løsning A ( m³ og skivefilter), Løsning B ( m³), fjernelse B i forhold til status Løsning B ( m³), Kg/år kr/kg kr/kg marginalomkostninger Kr/kg Løsning C ( m³), fjernelse C i forhold til status

11 Side 11/11 Løsning C ( m³), marginalomkostninger kr/kg Kr/kg Det ses, at en reduktion af antal overløb fra 11 til 2 vil betyde en fordobling af prisen pr. fjernet kg, og at marginalomkostningerne stiger voldsomt. Det betyder, at en relativt lille reduktion af mængden af overløb og en endnu mindre reduktion af stofmængder koster væsentlig mere pr. fjernet kg end løsningen, der kombinerer er med et skivefilter. Venlig hilsen Nina Ilona Caspersen Projektleder Referencer [1] Tillæg til dispositionsforslag, Ålebækken renseanlæg, 23. marts 2015, Krüger. [2] Rapporten "Forurenende stoffer fra overløbsbygværker fra fælleskloakerede områder", Karl Richard Jørgensen (COWI A/S), By- og Landskabsstyrelsen, [3] Rapporten "Degradation of Estrogens in Sewage Treatment Processes", Henrik R. Andersen et al. (Danish University of Pharmaceutical Sciences og COWI A/S), Danish Environmental Protection Agency, 2004.

RAPPORT. Nyt bassin Ålebækken PROJEKTNUMMER LYNGBY-TAARBÆK SPILDEVAND A/S W&E - WATER EAST - GLOSTRUP BESLUTNINGSGRUNDLAG

RAPPORT. Nyt bassin Ålebækken PROJEKTNUMMER LYNGBY-TAARBÆK SPILDEVAND A/S W&E - WATER EAST - GLOSTRUP BESLUTNINGSGRUNDLAG LYNGBY-TAARBÆK SPILDEVAND A/S Nyt bassin Ålebækken PROJEKTNUMMER 30.8300.84 BESLUTNINGSGRUNDLAG W&E - WATER EAST - GLOSTRUP BO BONNERUP Indholdsfortegnelse 1 Indledning og baggrund 1 2 Mål 1 3 Forudsætninger

Læs mere

Regnbetingede udløbstyper og udløbsmængder.

Regnbetingede udløbstyper og udløbsmængder. Udløb Regnbetingede udløbstyper og udløbsmængder. Der er i alt 213 udløb fra det offentlige afløbssystem, hvoraf 119 er regnvandsudløb, og 94 er overløb fra fælleskloak. De samlede årlige vandmængder samt

Læs mere

1 Skemaforklaring. Skemaerne dækker status og plan. I status er anført et Ja ud for de oplande/renseanlæg/udløb,

1 Skemaforklaring. Skemaerne dækker status og plan. I status er anført et Ja ud for de oplande/renseanlæg/udløb, 1 Skemaforklaring 1.1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (PE), arealer, kloakeringsforhold, spildevands- og forureningsmængder,

Læs mere

Ballerup Forsyning. Måløvhøj

Ballerup Forsyning. Måløvhøj 1/04 2014 Udarbejdet af: Kontrolleret af: ANO CRJ Udgave/dato: [0] Ordrenummer: [xxxx] Krüger A/S ISO 9001 CERTIFIED www.kruger.dk Gladsaxevej 363 DK-2860 Søborg T +45 3969 0222 Indkildevej 6C DK-9210

Læs mere

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg Bilag 1 Forklaring til skemaerne for Oplande Udløb Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (p.e.), arealer, kloakeringsforhold,

Læs mere

Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN

Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN Vedr.: Hydrauliske beregninger, Kastellet Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN Til: Martin Funch Strunge Jensen A/S Fra: Mathias Lassen Nørlem Kopi til: 1 Baggrund I forbindelse med en planlagt

Læs mere

Mathias Nørlem, Krüger A/S, Sammen skaber vi en bæredygtig fremtid

Mathias Nørlem, Krüger A/S, Sammen skaber vi en bæredygtig fremtid Mathias Nørlem, Krüger A/S, mtn@kruger.dk Sammen skaber vi en bæredygtig fremtid Vandkvalitet Erfaringer med decentrale renseteknologier? Mathias Nørlem, Krüger A/S. mtn@kruger.dk Vandmængder vs. stofmængder

Læs mere

Rensning af tyndt spildevand lokalt ved Mathias Nørlem, projektleder, Krüger A/S. Sammen skaber vi en bæredygtig fremtid

Rensning af tyndt spildevand lokalt ved Mathias Nørlem, projektleder, Krüger A/S. Sammen skaber vi en bæredygtig fremtid Rensning af tyndt spildevand lokalt ved Mathias Nørlem, projektleder, Krüger A/S Sammen skaber vi en bæredygtig fremtid Tid til planlægning o Forsyningerne er i rivende udvikling og har haft mange udfordringer

Læs mere

FORUDSÆTNINGER I VVM REDEGØRELSEN

FORUDSÆTNINGER I VVM REDEGØRELSEN Notat Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F +45 8210 5155 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Stofbalancer ved nedlæggelse af renseanlæg og etablering af Tengslemark Renseanlæg 29. juni 2015

Læs mere

Bilag 2. Forklaring til skemaerne for: - Oplande. - Udløb. - Renseanlæg

Bilag 2. Forklaring til skemaerne for: - Oplande. - Udløb. - Renseanlæg Bilag 2 Forklaring til skemaerne for: - Oplande - Udløb - Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

Beregningsforudsætninger spildevand Der regnes med belastninger, som angivet i Tabel,2 og 3 afhængig af områdernes planlagte Anvendelse

Beregningsforudsætninger spildevand Der regnes med belastninger, som angivet i Tabel,2 og 3 afhængig af områdernes planlagte Anvendelse Beregningsforudsætninger Her beskrives hvilke beregningsforudsætninger NK-Spildevand A/S anvender ved dimensionering af nye kloakanlæg eller renovering af eksisterende anlæg. NK-Spildevand A/S vil løbende

Læs mere

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg Bilag 1 Forklaring til skemaerne for Oplande Udløb Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (p.e.), arealer, kloakeringsforhold,

Læs mere

Miljøvurdering af tillæg til Randers Spildevandsplan vedr. separering af Linde og Nørbæk

Miljøvurdering af tillæg til Randers Spildevandsplan vedr. separering af Linde og Nørbæk EnviDan Ferskvandscentret Vejlsøvej 23 DK-8600 Silkeborg Tlf.: +45 86 80 63 44 Fax: +45 86 80 63 45 E-mail: envidan@envidan.dk Miljøvurdering af tillæg til Randers Spildevandsplan 2009-2012 vedr. separering

Læs mere

Planlægning og prioritering af forsyningens indsats

Planlægning og prioritering af forsyningens indsats Planlægning og prioritering af forsyningens indsats Rudersdal Kommune og Rudersdal Forsyning A/S (en del af NOVAFOS koncernen) har aftalt, at Rudersdal Forsyning A/S (en del af NOVAFOS koncernen) i perioden

Læs mere

Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken. Separering af Andi, afskæring af spildevand til Marbæk renseanlæg og udledning af overfladevand

Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken. Separering af Andi, afskæring af spildevand til Marbæk renseanlæg og udledning af overfladevand Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken Separering af Andi, afskæring af spildevand til Marbæk renseanlæg og udledning af overfladevand Titel: Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken

Læs mere

SPILDEVANDSMÆNGDER I BLÅRENDEN, HØRSHOLM

SPILDEVANDSMÆNGDER I BLÅRENDEN, HØRSHOLM Notat SPILDEVANDSMÆNGDER I BLÅRENDEN, HØRSHOLM 07. december 2018 Projekt nr. 219604 Version 1 Dokument nr. 1221941562 Version 4 Figur 1. Gul markering angiver oplandet til Blårenden. Nærværende notat udgør

Læs mere

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg Bilag 1 Forklaring til skemaerne for Oplande Udløb Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (p.e.), arealer, kloakeringsforhold,

Læs mere

Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering

Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering Punkt 12. Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering 2016-010617 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets orientering udledte mængder fra

Læs mere

Tilladelse til udledning af regnvand til Byrenden

Tilladelse til udledning af regnvand til Byrenden Tilladelse til udledning af regnvand til Byrenden Resumé Faaborg-Midtfyn Kommune meddeler tilladelse til udledning af overfladevand fra ny offentlig regnvandskloak via regnvandsbassin til Byrenden i Nr.

Læs mere

Grønne flokkulanter kan være fremtiden

Grønne flokkulanter kan være fremtiden Grønne flokkulanter kan være fremtiden Mathias Nørlem Krüger A/S Projektingeniør Resourcing the world Grøn flokkulant hvad er det? Miljøvenligt alternativ til konventionel polymer Naturligt produkt - kartofler

Læs mere

Bilag 3 BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG. Furesø Kommune Forslag til Spildevandsplan Side 1 af 9

Bilag 3 BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG. Furesø Kommune Forslag til Spildevandsplan Side 1 af 9 BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG Furesø Kommune Forslag til Spildevandsplan 2014-2017 Side 1 af 9 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold

Læs mere

Tilladelse til udledning af regnvand til Sallinge Å via udløb N21U02R.

Tilladelse til udledning af regnvand til Sallinge Å via udløb N21U02R. Tilladelse til udledning af regnvand til Sallinge Å via udløb N21U02R. Resumé Faaborg-Midtfyn Kommune meddeler tilladelse til udledning af overfladevand fra ny offentlig regnvandskloak via rørbassin til

Læs mere

Håndtering af regnvand i Lyngby-Taarbæk Kommune - Mølleå og Furesø som aktive elementer ved klimasikring. Jakob H. Hansen, COWI

Håndtering af regnvand i Lyngby-Taarbæk Kommune - Mølleå og Furesø som aktive elementer ved klimasikring. Jakob H. Hansen, COWI Jakob H. Hansen, COWI 1 Mølleå og Furesø/Lyngby Sø 12.600 ha afstrømningsopland heraf ca. 8.500 ha opstrøms for Lyngby Mølle Opstrøms Kommuner Rudersdal Kommune Lyngby-Taarbæk Kommune Lyngby Mølle 2 20

Læs mere

Bilag 9 Dimensionering af kloakanlæg

Bilag 9 Dimensionering af kloakanlæg Bilag 9 Dimensionering af kloakanlæg Dimensionering af regn- og spildevandsledninger og bassiner 1. Indledning Dette notat indeholder forudsætninger for dimensionering af regn- og spildevandsledninger

Læs mere

Til Dato 15. oktober Ansøgning om udledningstilladelse for separat regnvand fra Søgrøften til Kollerød Å, U2.14

Til Dato 15. oktober Ansøgning om udledningstilladelse for separat regnvand fra Søgrøften til Kollerød Å, U2.14 Til Dato 15. oktober 2018 Allerød Kommune Natur og Miljø Bjarkesvej 2 3450 Allerød Ansøgning om udledningstilladelse for separat regnvand fra Søgrøften til Kollerød Å, U2.14 Kort resume Ved denne ændring

Læs mere

Viborg Spildevand A/S. Beregninger af nødvendigt bassinvolumen for nyt bassin ved Gl. Århusvej

Viborg Spildevand A/S. Beregninger af nødvendigt bassinvolumen for nyt bassin ved Gl. Århusvej Viborg Spildevand A/S Beregninger af nødvendigt bassinvolumen for nyt bassin ved Gl. Århusvej ENERGI VIBORG SPILDEVAND BEREGNINGER AF NØDVENDIGT BASSINVOLUMEN FOR PLANLAGT BASSIN VED GL. ÅRHUSVEJ Rekvirent

Læs mere

I nærværende afsnit gennemgås de hydrauliske forudsætninger for beregningerne.

I nærværende afsnit gennemgås de hydrauliske forudsætninger for beregningerne. Teknisk Notat Afledning af overfladevand Emne Projekt: Container og ny krydstogtterminal Nordhavn Udfærdiget af: Zahid Syed Projektnummer: 30.8690.01 Dato: 29. januar 2019 Projektleder: Jens Peter Ringsted

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

Tilladelse til udledning af regnvand til Ølsted Bæk via udløb X12U01R.

Tilladelse til udledning af regnvand til Ølsted Bæk via udløb X12U01R. Tilladelse til udledning af regnvand til Ølsted Bæk via udløb X12U01R. Resumé Faaborg-Midtfyn Kommune meddeler tilladelse til udledning af overfladevand fra ny offentlig regnvandskloak via bassin til Ølsted

Læs mere

Hydraulisk vurdering af Vildersbæk systemet i forbindelse med planlagt bolig- og golfområde nord for Frederikshavn

Hydraulisk vurdering af Vildersbæk systemet i forbindelse med planlagt bolig- og golfområde nord for Frederikshavn HYDRAULISK NOTAT Dato: 20. marts 2015 Udarbejdet af: Aske Kristensen Kvalitetssikring: Kim Skals/LAKN Modtager: Frederikshavn Forsyning (LAKN) Side: 1 af 10 Hydraulisk vurdering af Vildersbæk systemet

Læs mere

Bilag 2. Beregningsforudsætninger

Bilag 2. Beregningsforudsætninger Side 1 af 5 Bilag 2. Beregningsforudsætninger I dette bilag er anført en række vejledende værdier til brug ved belastningsberegning i oplandsskemaer for status og plan. For en mere detaljeret vejledning

Læs mere

Punktkilder - regnbetingede udledninger fra fælleskloakerede områder v/jóannes Jørgen Gaard. ATV-møde 29. maj 2018,

Punktkilder - regnbetingede udledninger fra fælleskloakerede områder v/jóannes Jørgen Gaard. ATV-møde 29. maj 2018, Punktkilder - regnbetingede udledninger fra fælleskloakerede områder v/jóannes Jørgen Gaard ATV-møde 29. maj 2018, Aftale om Fødevare- og landbrugspakke mellem Regeringen (Venstre) og Konservative, Dansk

Læs mere

Tilladelse til udledning af overfladevand fra Stationsvej.

Tilladelse til udledning af overfladevand fra Stationsvej. Tilladelse til udledning af overfladevand fra Stationsvej. Resumé Faaborg-Midtfyn Kommune meddeler tilladelse til udledning af overfladevand fra ny offentlig regnvandskloak i Stationsvej til Vindinge Å,

Læs mere

NOTAT. Kundenavn : Kolding Spildevand as. Til : Jette Nørregaard Jensen. Fra : Kristina Møberg Jensen/Lars Bendixen

NOTAT. Kundenavn : Kolding Spildevand as. Til : Jette Nørregaard Jensen. Fra : Kristina Møberg Jensen/Lars Bendixen NOTAT Kundenavn : Kolding Spildevand as Til : Jette Nørregaard Jensen Fra : Kristina Møberg Jensen/Lars Bendixen Projektleder : Lars Bendixen Kvalitetssikring : Brian Rosenkilde Godkendt af : Lars Bendixen

Læs mere

Herning Kommune BILAG 5 Årlige udledte mængder fra renseanlæg og regnbetingede udløb

Herning Kommune BILAG 5 Årlige udledte mængder fra renseanlæg og regnbetingede udløb BILAG 5 Årlige udledte mængder fra renseanlæg og regnbetingede udløb 1 Årlige udledte mængder Belastningerne fra renseanlæg og regnbetingede udløb er opstillet i efterfølgende fire figurer fordelt på oplandene

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, spildevandsbelastning (p.e.), kloakeringsforhold,

Læs mere

Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner

Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner Bilag 1 Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner i Furesø Kommune 1. Indledning Dette notat indeholder forudsætninger for dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt

Læs mere

Tillæg nr. 5 - Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020

Tillæg nr. 5 - Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020 Tillæg nr. 5 - Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020 Optagelse af Brønsholmdalgrøften som spildevandsteknisk anlæg August 2014 Billede indsættes i stedet for denne tekstboks Størrelsen på billedet

Læs mere

Flowmålingsmæssige udfordringer i regn- og spildevandssystemer Temadag om Flowmåling i udvikling Teknologisk Institut den 19.

Flowmålingsmæssige udfordringer i regn- og spildevandssystemer Temadag om Flowmåling i udvikling Teknologisk Institut den 19. Flowmålingsmæssige udfordringer i regn- og spildevandssystemer Temadag om Flowmåling i udvikling Teknologisk Institut den 19. november 2009 23-11-2009 Dias nr. 1 Hvem er jeg? Mads Uggerby - uddannelse

Læs mere

Forklaring til skemaer: Oplande, Udløb og Renseanlæg Bilag 3 BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

Forklaring til skemaer: Oplande, Udløb og Renseanlæg Bilag 3 BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG Kalundborg Kommune Forslag til Spildevandsplan 2010-2015 Side 1 af 11 December 2009 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende

Læs mere

Spørgsmål nr. 48. Svar

Spørgsmål nr. 48. Svar Spørgsmål nr. 48 Vil ministeren redegøre for overløbs relative betydning for eutrofiering af kystnære farvande og dermed for opfyldelsen af målene i vandrammedirektivet sammenlignet med landbruget og øvrige

Læs mere

Tilladelse til nedsivning og udledning af overfladevand fra Dømmestrupvej.

Tilladelse til nedsivning og udledning af overfladevand fra Dømmestrupvej. Tilladelse til nedsivning og udledning af overfladevand fra Dømmestrupvej. Resumé Faaborg-Midtfyn Kommune meddeler tilladelse til udledning af overfladevand fra ny offentlig regnvandskloak til Kohaverenden,

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, spildevandsbelastning (p.e.), kloakeringsforhold,

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, spildevandsbelastning (p.e.), kloakeringsforhold,

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

Spildevandsplan

Spildevandsplan Spildevandsplan 2012-2015 1 - Forside - endelig vedtaget Tillæg nr. 22 til Spildevandsplan 2012-2015 Administrationspraksis - regnvand Horsens Kommune Rådhustorvet 4 8700 Horsens Telefon: 76 29 29 29 Telefax:

Læs mere

Notat. Problemstilling vedr. fastsættelse af udledninger fra sommerhuse med nedsivningsanlæg som septiktanke mv. : Odsherred Forsyning A/S

Notat. Problemstilling vedr. fastsættelse af udledninger fra sommerhuse med nedsivningsanlæg som septiktanke mv. : Odsherred Forsyning A/S Notat Dusager 12 8200 Århus N Danmark T +45 82 10 51 00 F +45 8210 5165 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Problemstilling vedr. fastsættelse af udledninger fra sommerhuse med nedsivningsanlæg som

Læs mere

Lokal rensning af vejvand med skivefilter

Lokal rensning af vejvand med skivefilter Lokal rensning af vejvand med skivefilter En mulig BAT? WATER TECHNOLOGIES Problemstillingen - Lovgivning Miljøbeskyttelsesloven Spildevandsbekendtgørelsen Bekendtgørelse om miljøkvalitetskrav Miljømålsloven

Læs mere

Sønderborg Forsyning. Retningslinjer til dimensionering af afløbssystemer der skal fungere under regn i Sønderborg Kommune.

Sønderborg Forsyning. Retningslinjer til dimensionering af afløbssystemer der skal fungere under regn i Sønderborg Kommune. Sønderborg Forsyning Retningslinjer til dimensionering af afløbssystemer der skal fungere under regn i Sønderborg Kommune Revision 1-2015 Udgivelsesdato den 11.09.2015 1 FUNKTIONSPRAKSIS Sønderborg Forsyning

Læs mere

Teknisk notat. Hillerød Forsyning Vurdering af regnserier. : Camilla Hagbarth og Alvaro Fonseca. Vedlagt : Kopi til : 1 INDLEDNING

Teknisk notat. Hillerød Forsyning Vurdering af regnserier. : Camilla Hagbarth og Alvaro Fonseca. Vedlagt : Kopi til : 1 INDLEDNING Teknisk notat Granskoven 8 6 Danmark T +45 448 66 F www.grontmij.dk CVR-nr. 485 Forsyning Vurdering af regnserier. februar Projekt:.747.5 Udarbejdet Kontrolleret : Camilla Hagbarth og Alvaro Fonseca :

Læs mere

Urbane udledninger til ferskvandsområder og lidt om vandplaner

Urbane udledninger til ferskvandsområder og lidt om vandplaner Miljø- og Fødevareministeriet Urbane udledninger til ferskvandsområder og lidt om vandplaner Bo Skovmark og Thomas Rützou Naturstyrelsen Punktkilder Renseanlæg (938) Regnbetingede udledninger (ca. 19.000)

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

Tilladelser til regnbetingede udløb

Tilladelser til regnbetingede udløb Tilladelser til regnbetingede udløb Lovgrundlag Datagrundlag til en tilladelse Opbygning af en udledningstilladelse U-skema PULS Bo Skovmark Oversigt over lovgivningen Miljømålsloven Miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

I det følgende præsenteres forslag til separeringsprojekter til kommende spildevandsplansperiode, , i Faxe Kommune.

I det følgende præsenteres forslag til separeringsprojekter til kommende spildevandsplansperiode, , i Faxe Kommune. Teknisk notat til Faxe Kommune Sendt per e-mail den 21.9.2016 Til Poul Jensen og Jacob Hald, Faxe Kommune. Fra Faxe Forsyning. Faxe Spildevand A/S CVR-nr. 31 49 83 41 Jens Chr. Skous Vej 1 4690 Haslev

Læs mere

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 1. Indhold. Funktionspraksis og serviceniveau. Vedtaget 27. maj 2014

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 1. Indhold. Funktionspraksis og serviceniveau. Vedtaget 27. maj 2014 Vedtaget 27. maj 2014 Spildevandsplan 2013-2021 Bilag 1 Funktionspraksis og serviceniveau Indhold 1 Indledning... 2 2 Funktionspraksis og designkriterier... 2 3 Serviceniveau... 2 4 Sikkerhedstillæg...

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund. 2. Beskrivelse af nuværende forhold

NOTAT. 1. Baggrund. 2. Beskrivelse af nuværende forhold NOTAT Projekt Ændret afledning til Gentofterenden fra kommende projekt ved Mosegårdskvarteret Kunde Novafos A/S Notat nr. 2 Dato 22-06-2018 Til Fra Kopi til Jacob Dyrby Petersen, Novafos AOH, Rambøll 1.

Læs mere

KLAR Forsyning A/S. Skensved Å. Bassindimensionering v. Køge Nord

KLAR Forsyning A/S. Skensved Å. Bassindimensionering v. Køge Nord Skensved Å Bassindimensionering v. Køge Nord August 2017 Skensved Å Udarbejdet af: Anders Skovgård Olsen & Alex Torpenholt Jørgensen Kontrolleret af: Alex Torpenholt Jørgensen & Jens Jørgen Linde Udgave:

Læs mere

# $ % $ $ #& $ & # ' # ' & # $ &($ $ ( $ $ )!# $& $

# $ % $ $ #& $ & # ' # ' & # $ &($ $ ( $ $ )!# $& $ " # % % # # ' # ' # ( ( )# " ) " ", " - * " - ". % " " * / 0 *+ # 2, *3 4 # % " "/ *1 4 /0' /6 )77*)/8 9 )77)-/6 : 9 ;)777*/ 0)77.. 0 + +7< 17< '=-7 ' > *> " +?. @ *5 #. @ ' -. '* - " '=*777 - ' > *> 8

Læs mere

STRATEGI FOR AFLØBSSYSTEMET PÅ VESTERMARKEN INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Anbefaling og resumé 2. 3 Området 3. 4 Eksisterende forhold 3

STRATEGI FOR AFLØBSSYSTEMET PÅ VESTERMARKEN INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Anbefaling og resumé 2. 3 Området 3. 4 Eksisterende forhold 3 FORSYNING BALLERUP STRATEGI FOR AFLØBSSYSTEMET PÅ VESTERMARKEN ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk POLITISK NOTAT INDHOLD 1 Baggrund 1

Læs mere

Bilag 7 Bilagsforklaring

Bilag 7 Bilagsforklaring Bilag 7 Bilagsforklaring Skemaforklaring, Bilag 1, 2 og 3 Bilag 1 Deloplande - Skemaforklaring Holstebro Kommune er inddelt i 5 hovedoplande svarende til renseanlæggene i kommunen: Hovedopland 1: Holstebro

Læs mere

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg Bilag 1 til skemaerne for Oplande Udløb Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (p.e.), arealer, kloakeringsforhold,

Læs mere

Der er ved kraftig regn oversvømmelse langs Byåen i Rønne, specielt når de kraftige regn kommer i de perioder, hvor der er meget vand i Byåen.

Der er ved kraftig regn oversvømmelse langs Byåen i Rønne, specielt når de kraftige regn kommer i de perioder, hvor der er meget vand i Byåen. NOTAT Projekt Mike Urban beregning i Rønne Projektnummer 3631200019 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Bornholm Forsyning A/S Byåen - Hydrauliske beregninger John W. Hansen, Per Martlev Hansen og Vivi

Læs mere

Notat vedr. optimering af afstrømningskapacitet fra Stampedam

Notat vedr. optimering af afstrømningskapacitet fra Stampedam Stampedam Notat vedr. optimering af afstrømningskapacitet fra Stampedam UDFØRT AF ENVICLEAN/NHJ 29-05-2012 Skodshøj 16, Guldbæk 9530 Støvring, Tel. +45 9686 7600 Email: nhj@enviclean.dk 1 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Hvidbog Høringssvar. Afsender Resume af høringssvar Bemærkninger

Hvidbog Høringssvar. Afsender Resume af høringssvar Bemærkninger Forslag til tillæg nr. 7 til Spildevandsplan 2011 2021: Transportledning Hundested Melby Samt Ombygning af Hundested Renseanlæg og etablering af afskærende ledning til Melby Renseanlæg Hvidbog Høringssvar

Læs mere

Natur og Miljø Februar 2018 sag nr Tillæg 3 til Spildevandsplan Svendborg Kommune

Natur og Miljø Februar 2018 sag nr Tillæg 3 til Spildevandsplan Svendborg Kommune Natur og Miljø Februar 2018 sag nr. 17-27344 Tillæg 3 til Spildevandsplan 2013 2024 Svendborg Kommune for boligområde øst for Gambøtvej og syd for Søndervej, Thurø. 1 Indholdsfortegnelse A. Indledning...

Læs mere

Miljøvurdering. Varde Kommunes Spildevandsplan Udarbejdet af: Varde Kommune, Carina Lippert Tlf.

Miljøvurdering. Varde Kommunes Spildevandsplan Udarbejdet af: Varde Kommune, Carina Lippert   Tlf. Udarbejdet af: Varde Kommune, Carina Lippert E-mail: cali@varde.dk Tlf.: 7994 6582 Oktober 2018 Miljøvurdering Varde Kommunes Spildevandsplan 2019-2029 Side 1 / 8 Indhold 1. Indledning... 3 2. Planens

Læs mere

Tillæg til spildevandsplanen. Sanering af afløbssystemet i Vorup og etablering af regnvandsbassin.

Tillæg til spildevandsplanen. Sanering af afløbssystemet i Vorup og etablering af regnvandsbassin. Sammenfattende redegørelse Tillæg til spildevandsplanen. Sanering af afløbssystemet i Vorup og etablering af regnvandsbassin. Nr. 31/2015 Denne redegørelse er udarbejdet i henhold til Miljøvurderingslovens

Læs mere

NOTAT. Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene. Frederikshavn Kommune. Golfparken A/S. Henrik Brødsgaard, COWI A059835

NOTAT. Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene. Frederikshavn Kommune. Golfparken A/S. Henrik Brødsgaard, COWI A059835 NOTAT TITEL Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene i Lerbækken. DATO 27. marts 2015 TIL Frederikshavn Kommune KOPI Golfparken A/S FRA Henrik Brødsgaard, COWI PROJEKTNR A059835

Læs mere

Frederikshavn Kommune - Spildevandsplan 2012-2016

Frederikshavn Kommune - Spildevandsplan 2012-2016 BILAG A: Skemaforklaring Side 1 A. SKEMAFORKLARING A.1 KLOAKOPLANDE Hovedoplande Frederikshavn Kommune er inddelt i 11 hovedoplande svarende til hvilket renseanlæg, der afledes til: Hovedopland 1 Brønden

Læs mere

Separatkloakering af fælleskloakerede opland PK07.01 i Jennum

Separatkloakering af fælleskloakerede opland PK07.01 i Jennum Forslag om Tillæg til Spildevandsplanen for Randers Kommune 2009 2012 Tillæg nr. 14/2011 Separatkloakering af fælleskloakerede opland PK07.01 i Jennum Miljø og Teknik INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 BAGGRUND

Læs mere

At sikre at borgeren oplever forsyningssikkerhed, god service og rådgivning.

At sikre at borgeren oplever forsyningssikkerhed, god service og rådgivning. Niveau 1 Overordnet målsætning for spildevandsplanen. At sikre at borgeren oplever forsyningssikkerhed, god service og rådgivning. At håndtere og behandle spildevand og regnvand i kommunen på en stabil,

Læs mere

Tidsbegrænset revideret tilladelse til udledning af opspædet spildevand fra overløbsbygværk til Ålebækken. 20.februar 2019

Tidsbegrænset revideret tilladelse til udledning af opspædet spildevand fra overløbsbygværk til Ålebækken. 20.februar 2019 Lyngby-Taarbæk Forsyning A/S Hjortekærbakken 12 2800 Kongens Lyngby Sendt pr e-mail til ansøger: forsyningen@ltf.dk Natur, Park og Miljø Øverødvej 2 2840 Holte Tlf. 46 11 24 00 TOM@rudersdal.dk Tidsbegrænset

Læs mere

Udledningstilladelse til regnvandsbassin i Frifelt

Udledningstilladelse til regnvandsbassin i Frifelt Tønder Spildevand A/S Miljø og Natur Direkte tlf.: 7492 9207 Mail: ljo@toender.dk ks: Martin Madsen Dato 16. november 2017 Udledningstilladelse til regnvandsbassin i Frifelt Tilladelsen omhandler udledning

Læs mere

Tillæg nr. 10 til Spildevandsplan LAR i Lidemark

Tillæg nr. 10 til Spildevandsplan LAR i Lidemark Tillæg nr. 10 til Spildevandsplan 2012-2016 LAR i Lidemark Februar 2018 Indholdsfortegnelse Resumé...1 Ændret belastning af recipienter og renseanlæg...1 Indledning...2 Plangrundlag...3 Lovgivning...3

Læs mere

HOLBÆK HAVE 11 HÅNDTERING AF OVERFLADEVAND

HOLBÆK HAVE 11 HÅNDTERING AF OVERFLADEVAND HOLBÆK HAVE 11 HÅNDTERING AF OVERFLADEVAND ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT Indholdsfortegnelse 1 Indledning 1 1.1 Konklusion

Læs mere

Spildevandsplanlægning - ændring af spildevandsplanen for K-område , Lindholm.

Spildevandsplanlægning - ændring af spildevandsplanen for K-område , Lindholm. Mødet den 06.03.20 Punkt 9. Spildevandsplanlægning - ændring af spildevandsplanen for K-område 0.0.18,. 2012-50065. Forsyningsvirksomhederne indstiller, at Forsyningsudvalget godkender, at forslag om ændring

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Opland Strøby Egede - Udledning til Tryggevælde Å - Udledningstilladelse

AFGØRELSE i sag om Opland Strøby Egede - Udledning til Tryggevælde Å - Udledningstilladelse Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 03. april 2013 J.nr.: NMK-10-00106 (tidl. MKN-100-00391) Ref.: LITEL, XPSAL AFGØRELSE i sag om Opland Strøby Egede - Udledning

Læs mere

Dato: 5. februar Redegørelse og retningslinjer i kapitlet om vand er fastsat i medfør af planlovens 11e, stk. 1 nr. 4 og 5.

Dato: 5. februar Redegørelse og retningslinjer i kapitlet om vand er fastsat i medfør af planlovens 11e, stk. 1 nr. 4 og 5. Dato: 5. februar 2017 qweqwe 7.2.6) Al ny og forøget spildevandsudledning til stillestående vandområder skal så vidt muligt undgås. 7.2.7) Vandplanen identificerer et antal overløb af opspædet spildevand

Læs mere

Notat Side 1 af november 2015 Ref.:MTN/JL

Notat Side 1 af november 2015 Ref.:MTN/JL Vedr.: Hydrauliske beregninger, Kastelsgraven Notat Side 1 af 18 18. november 2015 Ref.:MTN/JL Til: Lisbeth Gervin Kim Michelsen Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen, Byens Anvendelse Københavns

Læs mere

Hørsholm Kommune. Maj 2013. REDEGØRELSE FOR SEPARATKLOAKERING, RUNGSTED NORD, HØRSHOLM Vurdering af kloakeringsprincipper TILLÆG

Hørsholm Kommune. Maj 2013. REDEGØRELSE FOR SEPARATKLOAKERING, RUNGSTED NORD, HØRSHOLM Vurdering af kloakeringsprincipper TILLÆG Hørsholm Kommune Maj 2013 REDEGØRELSE FOR SEPARATKLOAKERING, RUNGSTED NORD, HØRSHOLM Vurdering af kloakeringsprincipper PROJEKT Vurdering af kloakeringsprincipper Hørsholm Kommune Projekt nr. 211521 Dokument

Læs mere

Svendborg Spildevand A/S Ryttermarken 21 5700 Svendborg

Svendborg Spildevand A/S Ryttermarken 21 5700 Svendborg Svendborg Spildevand A/S Ryttermarken 21 5700 Svendborg Kultur, Erhverv og Udvikling. Erhverv, Bolig og Natur. Ramsherred 5, 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 keu@svendborg.dk www.svendborg.dk Fornyet tilladelse

Læs mere

Billund Kommunes Spildevandsplan Tillæg 5 - Forslag

Billund Kommunes Spildevandsplan Tillæg 5 - Forslag Billund Kommunes Spildevandsplan 2011-2018 Tillæg 5 - Forslag Tillægget omfatter: Nedlæggelse af DuPonts Renseanlæg Afledning af spildevand fra DuPont til Grindsted Renseanlæg Nedlæggelse af eksisterende

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

BILAG A. Skemaforklaring til: Oplandsskemaer. Udløbsskemaer. Renseanlægsskemaer.

BILAG A. Skemaforklaring til: Oplandsskemaer. Udløbsskemaer. Renseanlægsskemaer. BILAG A Skemaforklaring til: Oplandsskemaer. Udløbsskemaer. Renseanlægsskemaer. 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til: Oplandsareal, kloakeringstype, personækvivalentbelastning

Læs mere

Performance benchmarking

Performance benchmarking Formål I vandsektorloven er indført i krav om, som vil blive et krav fra foråret 2018 med data for 2017. Det er Naturstyrelsen, der har ansvaret for indhentning af data og præsentation af resultatet. Det

Læs mere

1 Formål 2. 2 Forudsætninger 3. 3 Status 4. 4 Åbning af skybrudsklapper hvert 3. år 4. 5 Åbning af skybrudsklapper hvert 5. år 6

1 Formål 2. 2 Forudsætninger 3. 3 Status 4. 4 Åbning af skybrudsklapper hvert 3. år 4. 5 Åbning af skybrudsklapper hvert 5. år 6 15. februar 2018 Notat HOFOR A/S & Frederiksberg Forsyning Kalvebod Brygge Skybrudstunnel Analyse af skybrudsklappers betydning for aflastninger Document no: KAL-PD-HYD-GEN-NOT-006 Projekt nr.: 229404

Læs mere

Den ønskede løsning er scenarie 1. Der bedes derfor ses bort fra øvrige løsninger beskrevet i dette notat.

Den ønskede løsning er scenarie 1. Der bedes derfor ses bort fra øvrige løsninger beskrevet i dette notat. NOTAT Projekt Floodingberegninger til afhjælpning af oversvømmelser ved Gentofterenden Kunde Nordvand Notat nr. 2 Dato 13-06-2013 Til Fra Annette Kolte-Olsen, Nordvand Andreas Henriques, Rambøll Den ønskede

Læs mere

Separat regnvand. Er ikke kun problematisk ved nedsivning også ved udledning til recipienter WATER TECHNOLOGIES

Separat regnvand. Er ikke kun problematisk ved nedsivning også ved udledning til recipienter WATER TECHNOLOGIES WATER TECHNOLOGIES Separat regnvand Er ikke kun problematisk ved nedsivning også ved udledning til recipienter WATER TECHNOLOGIES Problemstillingen - Lovgivning Miljøbeskyttelsesloven Spildevandsbekendtgørelsen

Læs mere

KLAR Forsyning. Skensved Å. Hydraulisk robusthedsanalyse for Skensved Å

KLAR Forsyning. Skensved Å. Hydraulisk robusthedsanalyse for Skensved Å Hydraulisk robusthedsanalyse for April 2017 Hydraulisk robusthedsanalyse for Udarbejdet af: Anders Skovgård Olsen Kontrolleret af: Alex Torpenholt Jørgensen & Jens Jørgen Linde Udgave: [0] Ordrenummer:

Læs mere

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 6. Indhold. Håndtering af overfladevand og dimensionering af bassiner og faskiner. Vedtaget 27.

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 6. Indhold. Håndtering af overfladevand og dimensionering af bassiner og faskiner. Vedtaget 27. Vedtaget 27. maj 2014 Spildevandsplan 2013-2021 Bilag 6 Håndtering af overfladevand og dimensionering af bassiner og faskiner Indhold 1 Regnvandsbassiner... 2 1.1 Generelt om regnvandsbassiner... 2 1.2

Læs mere

Bilag 4: Kloakprojekter

Bilag 4: Kloakprojekter Bilag 4: Kloakprojekter Byudvikling Kokkedal V og NV Område afgrænset af udkast til lokalplan 147 (indtil videre kaldet kloakopland A40) foruden lokalplan 141 og generel masterplan for området (indtil

Læs mere

Rensning af regnvand med nyt produkt HydroSeparator

Rensning af regnvand med nyt produkt HydroSeparator Rensning af regnvand med nyt produkt HydroSeparator Udfordringer og erfaringer Arne Bonnerup, Bonnerup Consult ApS Vand i Byer Triple Helix stormøde 2-maj-2011 Baggrund Gamle havneområder i København Holmen,

Læs mere

Forklaring Udløbsskema

Forklaring Udløbsskema Bilag 3 Udløbsskema Udløbsskema Udløbsskemaet er en opgørelse over de eksisterende og fremtidige forhold i kloakoplandene, der angiver recipienterne og udløbene hertil, de maksimale tørvejrs- og regnvandsmængder,

Læs mere

NOTAT. Baggrund. Herlev. Gladsaxe. København

NOTAT. Baggrund. Herlev. Gladsaxe. København NOTAT Projekt Reduktion af aflastninger til kagsåen Kunde Herlev Forsyning og Nordvand Notat nr. [xx] Dato 2012-06-21 Til [Navn] Fra Henrik Sønderup, Rambøll Kopi til [Name] Baggrund Kagså er et mindre

Læs mere

Fokusområdet sammenligner vandbalancer og rensegrader samt miljøbelastningen målt i kr/m3 sammenholdt med skærpede krav.

Fokusområdet sammenligner vandbalancer og rensegrader samt miljøbelastningen målt i kr/m3 sammenholdt med skærpede krav. Formål Fokusområdet dækker over spildevandsselskabets samlede data for alle sine renseanlæg. For individuelle renseanlæg henvises til fokusområdet Renseanlæg, der indeholder spørgsmål og nøgletal for det

Læs mere

Aalborg Byråd Miljø- og Energiudvalget. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den Punkt

Aalborg Byråd Miljø- og Energiudvalget. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den Punkt Punkt 6. Godkendelse: Spildevandsplanlægning - ændring af spildevandsplanen vedrørende separatkloakering af ejendomme i den fælleskloakerede del af K-område 3.0.20 i Klarup inden den 31. december 2019.

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan

Tillæg til Spildevandsplan Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 17. juni 2016 Sagsid 16/7150 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Omhandlende: - Forsinkelsesbassin på matrikel 1o Oksvang, Esbjerg Jorder. - Forsinkelsesbassin på

Læs mere

Faktablad om dimensionering af våde regnvandsbassiner

Faktablad om dimensionering af våde regnvandsbassiner Aalborg Universitet, 2012 Faktablad om dimensionering af våde regnvandsbassiner Formålet med faktabladet er at give en kort vejledning om hvordan våde regnvandsbassiner dimensioneres. Faktabladet er udarbejdet

Læs mere

Bilag 4: Favrskov Kommune Skrift 27 - Funktionspraksis for afløbssystemer under regn

Bilag 4: Favrskov Kommune Skrift 27 - Funktionspraksis for afløbssystemer under regn Bilag 4: Favrskov Kommune Skrift 27 - Funktionspraksis for afløbssystemer 1/1 Rekvirent Favrskov Kommune Teknik og Miljø Torvegade 7 8450 Hammel Lone Bejder Telefon 89 64 53 06 E-mail lb@favrskov.dk Rådgiver

Læs mere