Baggrundsnotat område 1: Infrastrukturen skal favne flere mulige veje til et fossilfrit samfund i 2050

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Baggrundsnotat område 1: Infrastrukturen skal favne flere mulige veje til et fossilfrit samfund i 2050"

Transkript

1 Arbejdspapir Juli 2019 Baggrundsnotat område 1: Infrastrukturen skal favne flere mulige veje til et fossilfrit samfund i 2050 INDLEDNING For at komme i mål med omstillingen til et samfund uafhængigt af fossile brændsler i 2050 skal infrastrukturen til el, gas, varme og vand kunne understøtte en bred vifte af teknologier og samtidig holde omkostningerne nede. Forsyningsselskaberne spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling og skal træffe investeringsbeslutninger på kortere sigt, som vil få stor betydning for, hvorvidt Danmark på længere sigt når i mål med en omkostningseffektiv omstilling til et fossilfrit samfund i Forsyningsselskaberne bliver udfordret på deres kerneopgave af de mange teknologiske ubekendte, som er forbundet med omstillingen til et fossilfrit samfund 1. Det skyldes ikke mindst, at den regulering, de er underlagt, er bagudskuende og i vid udstrækning baserer sig på historiske data uden at indtænke fremtidige udfordringer, muligheder og behov i infrastrukturen. Reguleringen er desuden baseret på en silotænkning, der begrænser og i nogle tilfælde forhindrer værdiskabende samspil på tværs af forsyningsarter. Det kan føre til investeringsbeslutninger, der ikke er samfundsøkonomisk optimale og fordyrer omstillingen unødigt. Denne situation kan og skal der gøres noget ved gennem udvikling af en bedre lovgivning. Der skal arbejdes henimod en mere fremsynet økonomisk regulering af selskaberne inden for el, varme, gas og vand, som baserer sig på en fælles forståelse mellem regulator og forsyningsselskaber om forventninger til det fremtidige kapacitetsbehov, og som giver selskaber mulighed for at investere derefter. Dialogen skal basere sig på et solidt og konsolideret billede af investeringsbehovet, som udarbejdes på brancheniveau. Dette skal underbygges af troværdige, robuste fremtidsscenarier og investeringsplaner inden for selskabernes respektive netområder. Det er af afgørende betydning for den næste fase i den grønne omstilling, at alle forsyningssektorer får incitament til at implementere digitale løsninger, der skaber overblik over aktiver og giver langt bedre styringsmuligheder. Forsyningsselskaberne skal derfor sammen med eksterne samarbejdspartnere opbygge kompetencer i at prognosticere udviklingsscenarier med forskellige antagelser om de bagvedliggende drivere. Det styrkede vidensgrundlag skal bruges til at udnytte driftsløsninger, der aktiverer fleksibilitet på forbrugssiden som ny ressource i infrastruktur-udviklingen, og indtænke dem i investeringsplanlægning. Læs mere herom i afsnit 2 om rammerne for handel med fleksibilitet. 1 Se tabellen i hovednotatet over teknologier der får betydning for investeringer i forsyningssektorerne.

2 Det styrkede vidensgrundlag skal også bruges som afsæt til at udnytte potentialet for samarbejde på tværs af forsyningsarter. De beslutninger, som træffes om fx fjernvarme og gassystemernes udnyttelse, vil få stor indflydelse på behovet for investeringer i eldistributionsnettet. Derfor er det væsentligt, at de investeringsog udviklingsplaner, som laves på brancheniveau og i de enkelte selskaber, indtænker muligheden for samspil med andre forsyningsarter i det omfang, det kan lade sig gøre. Status på forsyningssektorens digitale udviklingsrejse Det står klart for alle, der beskæftiger sig med energi og forsyning, at sektoren står over for en stor digital udviklingsrejse. På den ene side giver denne rejse nye udfordringer for selskaberne, fx når det kommer til cybersikkerhed, som er en absolut kerneopgave, der kræver flere og flere ressourcer. På den anden side åbner data og digitalisering af energi og forsyning op for, at selskaberne kan optimere deres kerneydelse og forbedre deres drift, vedligeholdelse og investeringsplanlægning. Rapporter fra bl.a. McKinsey (2015) viser, at energisektoren globalt set halter bagefter sektorer som industri, turisme og transport i digital modenhed. Den gode nyhed er imidlertid, at hvis man sammenligner den danske sektor med andre rundt om i verden, så er vi nået ganske langt i udrulningen af digital infrastruktur ikke mindst med udrulning af fjernaflæste målere i elsektoren og i en række større varme og vandselskaber. Vi har således et godt udgangspunkt. The fundamentals er på plads i flere selskaber på tværs af el, gas, varme og vand. Selskaberne skal nu arbejde med at bevæge sig fra traditionel bagudskuende business intelligence til advanced analytics, der kan generere dybere indsigt, forudsigelser og anbefalinger (boks 1). Det vil blive afgørende for, at de kan lave en omkostningseffektiv og fleksibel investeringsplanlægning, der gør dem i stand til at levere på de behov, som drives frem af den hastige teknologiudvikling på både produktions- og forbrugssiden. Udfordringen med at forløse mulighederne ved datadreven forretningsudvikling går igen inden for el, varme, gas og vand/spildevand.

3 Perspektiver for digitaliseret asset management Energi- og forsyningsbranchen står overfor et stort scenarie-udviklingsarbejde, som skal munde ud i nogle overordnede forudsætninger for, hvad infrastrukturen skal levere fremadrettet på nationalt, regionalt og lokalt niveau, og hvad det betyder for investeringsbehovet fremadrettet. Med udgangspunkt i disse overordnede forudsætninger skal selskaberne udvikle troværdige fremtidsscenarier og investeringsplaner for deres netområder, der kan bruges som afsæt for en dialog med kunder, ejere og regulator om et fremadsynet tillæg til den eksisterende regulering. Det fremadskuende element skal dække den meromkostning, selskaber har, når de skal imødekomme de fremtidige kapacitetsudfordringer, som ikke kan dækkes i den historisk opgjorte indtægtsramme. Som det også bemærkes i Copenhagen Economics rapport, Næste skridt i reguleringen af forsyningssektoren fra 2018, så kan en klar asset management-strategi mindske den asymmetriske information mellem selskab og regulator (s. 23) og betrygge regulator i, at selskaberne ikke snyder på vægtskålen. Branchens scenarieudviklingsarbejde og selskabernes asset management udgør således et vigtigt afsæt for en mere fremadskuende økonomisk regulering, der giver selskaberne mulighed for at investere efter fremtidens behov frem for historiske data. Elnetselskabet Evonet er et af de forsyningsselskaber herhjemme, som har arbejdet med digitalisering og Asset Management. Boks 2 på side 6 giver et indblik i, hvor langt selskabet er på den digitale rejse, hvad der er next step for dem og hvilke barrierer, de støder på i deres jagt på at omsætte de data, de henter ind, til værdi i deres kerneforretning. Et andet godt eksempel på, hvordan forsyningsselskaber inden for alle forsyningsarter arbejder med datadreven værdiskabelse, er MV-gruppen, som er en sammenslutning af oprindeligt 8 midt- og vestjyske forsyningsselskaber på tværs af el, varme og vand. Tabel 1 viser den datadrevne værdiskabelse, som selskaberne samarbejder om at forløse i forhold til deres respektive kerneforretninger. Læs mere herom i Intelligent Energis case samling Verdens bedste energisystem 2.0. Kilde: RAH, præsentation i regi af ienergi, maj 2018.

4 Hovedudfordringen: En bagudskuende og siloopdelt regulering spænder ben for at samarbejde og investere efter fremtidige behov Udbygningen af vedvarende energi på markedsvilkår og elektrificering af transport og opvarmning betyder, at elinfrastrukturen kommer til at spille en central rolle for en omkostningseffektiv grøn omstilling også i fjernvarmen. Derfor forventes den samlede mængde el, der skal distribueres, at stige voldsomt, og at mange elnetselskaber ser ind i en fremtid med øgede investeringer i fornyelse af nettet samt et betydeligt behov for yderligere investeringer. I bestræbelserne på at imødegå denne udfordring støder elnetselskaberne på den fundamentale barriere, at den økonomiske regulering ikke tillader dem at investere efter de fremtidige behov. Den nuværende indtægsrammeregulering baserer sig på historiske data og benchmark-sammenligning. Det risikerer at blive en stopklods for en effektiv grøn omstilling med rettidige investeringer og anvendelse af omkostningseffektive digitale muligheder ift. asset management og fleksibilitet. Hvis ikke investeringsniveauet følger med behovet, ser vi reelt ind i en fremtid, hvor leveringskvaliteten kommer under voldsomt pres. Det er ikke kun i elsektoren, at reguleringen er bagudskuende. Som Copenhagen Economics har vist i rapporten Næste skridt i reguleringen af forsyningssektoren fra 2018, er det også tilfældet inden for gas, varme og vand/spildevand. Rapporten hæfter sig ved, at forsyningsselskaber i dag reguleres med mekaniske indtægtsrammer baseret på historiske data, mens der: Fremadrettet ( ) [er] behov for at tilpasse den nuværende måde at regulere disse fire selskaber 2 på, da den ofte statiske og bagudskuende måde at regulere dem på ikke flugter med de fremtidige kundebehov og integration mellem de ellers traditionelt adskilte sektorer. 3 Figur 1: Den økonomiske regulering af forsyningsselskaber inden for el, gas, varme og vand/spildevand Kilde: Næste skridt i reguleringen af forsyningssektoren, Copenhagen Economics Udfordringen er, at den nuværende regulering er opdelt i siloer, som gør det svært for selskaberne at samarbejde om udfordringer og løsninger, der går på tværs af forsyningsarter. De beslutninger, som træffes 2 Energinet, Radius, HOFOR og BIOFOS) 3 Næste skridt i reguleringen af forsyningssektoren, 2018, Copenhagen Economics

5 om fjernvarme, vand/spildevand- og gassystemernes udnyttelse, vil få stor indflydelse på behovet for investeringer i eldistributionsnettet. Derfor er det yderst problematisk, at reguleringen ikke i tilstrækkelig grad tilskynder til og belønner de selskaber, som formår at udnytte hinandens fleksibilitet og kapacitet på tværs. Som vist i bl.a. Qvartz-rapporten om Multiforsyning En strategisk manøvremulighed i strukturudvikling af den danske forsyningssektor? er der milliarder at hente hjem i et tættere samarbejde mellem forsyningsselskaber (el, gas, varme og vand). Regulator åbner op for mere fremsynet økonomisk regulering Det er imidlertid værd at hæfte sig ved, at myndighederne på en række områder ikke længere pr. automatik afviser enhver tanke om at bevæge sig i retning af en mere sammentænkt og fremsynet regulering af forsyningssektorerne på tværs af el, gas, varme og vand.

6 I den politiske aftale fra juni 2018 er det besluttet at inkludere et fremadskuende element til den økonomiske regulering af Energinet. Således vil Energinets indtægtsramme fra 2020 blive fastsat bl.a. med udgangspunkt i forventede omkostninger til en langsigtet udviklingsplan, hvis den historisk baserede indtægtsramme ikke er tilstrækkelig til at dække det fremtidige investeringsbehov på transmissionsniveau. I Energiaftalen er der også fokus på systemintegration og udnyttelse af digitaliseringens muligheder ift. myndighedsbetjening. Der er i 2019 oprettet et Sekretariat for Ny Forsyningslov (SeNFo), som de næste to år skal udarbejde forslag til en lovramme, der går på tværs af de eksisterende forsyningslove for el, varme, vand og gas. Folketinget indgik i november 2018 også en aftale om en justeret økonomisk regulering af vandsektoren, hvor der lægges vægt på, at forbrugertilfredshed fremover skal integreres i den økonomiske regulering af vandsektoren. Det er dog endnu uafklaret, hvornår regeringen vil komme med et oplæg til, hvordan dette skal indarbejdes i lovgivning. Sidst men ikke mindst skal det fremhæves, at Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet barsler med et projekt, der skal analysere potentialet for aftalebaseret regulering på tværs af forsyningsarter. Det står således klart, at også regulator er klar over, at der er behov for at udvikle reguleringen på tværs af forsyningsarter, som kan favne den grønne omstilling. Reguleringen skal understøtte selskaberne i at samarbejde om løsninger, der går på tværs. Fx løsninger i varmesektoren, der ofte omfatter el og udfasning af naturgas; den skal favne el-gas-hybrid-løsninger med en potentiel fleksibilitetsværdi mellem gas og elsektoren; og den skal understøtte et optimalt samspil med vandsektoren, herunder sikre fleksibelt elforbrug, et bedre samspil mellem vand, varme og elsektoren og udnyttelse af vandsektorens biogaspotentiale. I forhold til elnetselskaberne er det også værd at hæfte sig ved, at EU s Ren Energipakke stiller krav om, at elnetselskaber skal levere 5-10 års net-udviklingsplaner begyndende i Så selvom selskabernes egne investeringsplaner og scenarier ikke på nuværende tidspunkt indgår i deres økonomiske regulering, så er der et krav fra EU om, at de kommer til at gøre det i fremtiden.

7 Kompetencer i fremtidens forsyningsselskab Den dybe og nødvendige digitalisering af forsyningsselskabernes drift- og asset management betyder, at de skal have tilført kompetencer, som de ikke nødvendigvis har i dag. Der skal opbygges en solid viden om bl.a. aktivbasen, og der skal opbygges kompetencer i at prognosticere alternative udviklingsscenarier med forskellige antagelser om de bagvedliggende drivere. Dertil kommer ny viden om det potentielle, integrerede samspil mellem investeringer og driftsløsninger, der aktiverer fleksibilitet som ny ressource i netudviklingen. Figur 4, Datadreven forretningsudvikling, giver et indblik i roller, arbejdsopgaver, kompetencer og værktøjer, som skal bringes i spil for at digitalisere selskabernes asset management og høste værdi af data. Det forventes langt fra, at forsyningsselskaberne vil (eller kan) insource alle disse kompetencer og roller, hvorfor der også skal være et tæt samarbejde med teknologileverandører, rådgivere og forskning. For at få optimal værdi af dette samarbejde vil det derfor være afgørende, at der findes passende format og ramme for data-flowet mellem selskaber og samarbejdspartnere, som gør relevante data tilgængelige og samtidig respekterer persondata-beskyttelse og IT-sikkerhed. En række initiativer er allerede iværksat fra bl.a. el- og varme for at finde fælles løsninger. Det vil selvsagt kræve betydelige ressourcer hos forsyningsselskaberne at høste værdi af deres data. Det er derfor afgørende for deres appetit på at investere i datadreven forretningsudvikling, at de fordele, som det muliggør fx i forhold til udarbejdelsen af fremtidsscenarier og investeringsplanlægning, rent faktisk afspejles i den økonomiske regulering, som de ser ind i. De selskaber, som er i stand til at gribe disse muligheder, skal belønnes med en regulering, der anerkender og indtænker de scenarier og investeringsplaner, som selskaberne udvikler. Bliver de ikke det, kan man godt sætte spørgsmålstegn ved selskabernes mulighed for at tilføre nok midler til området inden for lovgivningens rammer.

8 Kilde: Netcompany præsentation i regi af ienergi, september Det er også afgørende, at der ikke er regulatoriske hindringer for, at selskaberne kan dele deres erfaringer og indgå strategiske samarbejder om at høste værdi af data, ligesom det fx er sket i det midt-vestjyske, hvor MV-gruppen (8 selskaber på tværs af el, vand og varme) er gået sammen om en fælles analytics platform, der giver dem indsigt i deres infrastruktur, mens omkostningerne bredes ud og derved holdes nede. Budskab: Infrastrukturen skal favne flere mulige veje til et fossilfrit samfund i 2050 Anbefaling 1. Der skal udvikles en fremsynet økonomisk regulering, der baserer sig på en fælles forståelse om forventninger til det fremtidige kapacitetsbehov og giver forsyningsselskaber mulighed for at investere derefter. Motivation Den nuværende regulering baserer sig på historiske data uden at indtænke fremtidige udfordringer, muligheder og behov i infrastrukturen. Reguleringen forhindrer forsyningsselskaber i at træffe investeringsbeslutninger, der matcher den fremtid, de ser ind i (fx stigende kapacitetsbehov i elnettet), hvilket risikerer at fordyre omstillingen unødigt. Alle forsyningssektorer skal have incitament til at implementere digitale løsninger, der skaber overblik over aktiver og giver langt bedre styringsmuligheder, herunder anvendelse af fleksibilitet, og forbedrer deres investeringsbeslutninger. Det er afgørende for en effektiv omstilling til et fossilfrit samfund i 2050, at regulator gennem den økonomiske regulering giver selskaberne et incitament til at høste den værdi, som

9 digitalisering og data muliggør, fx i form af bedre drift og investeringsplanlægning. 2. Regulatoriske barrierer for samarbejde på tværs af forsyningsarter skal fjernes. Samarbejdet på tværs af forsyningsselskaber skal understøttes ved at strømline reguleringen. Intelligent Energi og Dansk Energi har identificeret 14 barrierer for samarbejde på tværs af forsyningsarter, som med fordel kan ryddes af vejen for at understøtte selskabernes samarbejde om datadreven forretningsudvikling 4. Forslagene bygger på det arbejde, der blev lavet i regi af Platform for Smart Energi og Hortens opfølgende arbejde med uddybning af tankerne fra Platformen. Det er også af afgørende betydning for en effektiv grøn omstilling, at der ikke er regulatoriske hindringer for, at selskaberne kan dele deres erfaringer og indgå i strategiske samarbejder om at høste værdi af data, sådan som det fx er sket i det midt- og vestjyske, hvor MV-gruppen (8 selskaber på tværs af el, vand og varme) er gået sammen om en fælles analytics platform, der giver dem indsigt i deres infrastruktur, mens omkostningerne bredes ud og derved holdes nede. 3. De investerings- og udviklingsplaner, som laves på brancheniveau og i de enkelte selskaber, skal indtænke muligheden for samspil med andre forsyningsarter i det omfang, det kan lade sig gøre. Reguleringen på tværs af forsyningsarter skal tilskynde og belønne de selskaber, som formår at udnytte hinandens fleksibilitet og kapacitet. 4. Forsyningsselskaber skal gennem tariffer og tilslutningsvilkår belønne den, der hjælper nettet, så det værdiskabende samspil mellem den fleksible slutbruger og infrastrukturen udnyttes. De beslutninger, som træffes om fjernvarme og gassystemernes udnyttelse, vil få stor indflydelse på behovet for investeringer i eldistributionsnettet. Derfor nytter det ikke noget, hvis investerings- og udviklingsplaner, som laves på både brancheniveau og i selskaberne, ikke indtænker muligheder for samspil med andre forsyningsarter. Ved at udnytte slutkundens fleksibilitetspotentiale kan infrastrukturejeren optimere udnyttelsen af infrastrukturen, så fremrykning af investeringer begrænses. Dette kan med fordel bredes ud til også varme-, vand- og gastariffer, så den forbruger, der hjælper forsyningsinfrastrukturen, herunder afhjælper behov for spidslastproduktion i fx varme, belønnes, mens den, som belaster infrastrukturen, betaler. 4 Barrierer for samarbejde på tværs af skal fjernes, 2017, Intelligent Energi og Dansk Energi

10

Fremtiden tilhører de fleksible. Intelligent Energis anbefalinger til en ny energiaftale

Fremtiden tilhører de fleksible. Intelligent Energis anbefalinger til en ny energiaftale Fremtiden tilhører de fleksible Intelligent Energis anbefalinger til en ny energiaftale Maj 2018 NY ENERGIAFTALE Fremtiden tilhører de fleksible I lyset af regeringens udspil vil Intelligent Energi i den

Læs mere

Energipolitisk aftale post 2020 Intelligent Energis oplæg til fokusområder og pejlemærker for en energipolitisk aftale post

Energipolitisk aftale post 2020 Intelligent Energis oplæg til fokusområder og pejlemærker for en energipolitisk aftale post Energipolitisk aftale post 2020 Intelligent Energis oplæg til fokusområder og pejlemærker for en energipolitisk aftale post 2020 18. september 2017 Intelligent Energis oplæg til fokusområder og pejlemærker

Læs mere

FORSYNING FOR FREMTIDEN Koncernstrategi 2016

FORSYNING FOR FREMTIDEN Koncernstrategi 2016 FORSYNING FOR FREMTIDEN Koncernstrategi 2016 Mission & vision Mission Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet arbejder for en effektiv, værdiskabende og fremtidssikret forvaltning af aktiver og videnkapital

Læs mere

Bygninger skal være et aktiv i energisystemet. Danvak Dagen 2019, onsdag den 10. april 2019

Bygninger skal være et aktiv i energisystemet. Danvak Dagen 2019, onsdag den 10. april 2019 Bygninger skal være et aktiv i energisystemet Danvak Dagen 2019, onsdag den 10. april 2019 Branchefællesskab for Intelligent Energi Mission: ienergi samler de centrale aktører i og omkring energisektoren

Læs mere

Fremtidens elsystem - scenarier, problemstillinger og fokusområder

Fremtidens elsystem - scenarier, problemstillinger og fokusområder Fremtidens elsystem - scenarier, problemstillinger og fokusområder Net Temadag 2009 24. november 2009 Dorthe Vinther, udviklingsdirektør Energinet.dk 1 Indhold Udfordringen for det danske elsystem Fremtidsscenarier

Læs mere

Samspil med det intelligente elsystem. Lara Aagaard, Adm.dir

Samspil med det intelligente elsystem. Lara Aagaard, Adm.dir Samspil med det intelligente elsystem Lara Aagaard, Adm.dir Ind med vind og biomasse 3 Elektrificering CO2 2 VE Mindre energiforbrug 1 Ren el og fjernvarme Ud med olie og gas Det åbenbare mod 2020 Vind

Læs mere

FORVENTNINGER OG MULIGHEDER FOR FREMTIDENS VANDFORSYNING

FORVENTNINGER OG MULIGHEDER FOR FREMTIDENS VANDFORSYNING FORVENTNINGER OG MULIGHEDER FOR FREMTIDENS VANDFORSYNING Præsentation ved Danske Vandværkers konference: Regulering af drikkevandet på Christiansborg den 21. februar 2018 KENDER I FRI? BRANCHEORGANISATION

Læs mere

Branchefællesskab for Intelligent Energi

Branchefællesskab for Intelligent Energi Branchefællesskab for Intelligent Energi Indholdsfortegnelse 1. Den bærende idé derfor er der brug for ienergi... 2 2. ienergis målsætninger... 4 3. Tre kerneydelser sådan arbejder ienergi... 5 4. De fem

Læs mere

K O N C E R N S T R A T E G I

K O N C E R N S T R A T E G I K O N C E R N S T R A T E G I 2 0 1 7-2 0 1 8 VISION VI ER ANERKENDT FOR AT FREMME FORSYNINGS- OG ENERGIYDELSER I VERDENSKLASSE, DER UNDERSTØTTER VÆKST OG HOLDBAR OMSTILLING. MISSION VI ARBEJDER FOR EN

Læs mere

FJERNVARME SOM KRUMTAP I ENERGIFORSYNINGEN

FJERNVARME SOM KRUMTAP I ENERGIFORSYNINGEN FÆLLES OM FREMTIDENS FORSYNING FJERNVARME SOM KRUMTAP I ENERGIFORSYNINGEN Kim Behnke, Vicedirektør kib@danskfjernvarme.dk 11. april 2019 FN VERDENSMÅL Fjernvarmesektoren arbejder og samarbejder om verdensmålene.

Læs mere

Forsyningsarter El og smart energi. v. Helle Juhler-Verdoner, branchechef, Intelligent Energi. Konference om Energilagring, den 11.

Forsyningsarter El og smart energi. v. Helle Juhler-Verdoner, branchechef, Intelligent Energi. Konference om Energilagring, den 11. Forsyningsarter El og smart energi v. Helle Juhler-Verdoner, branchechef, Intelligent Energi Konference om Energilagring, den 11. oktober 2016 Branchefællesskab for Intelligent Energi favner i dag et stort

Læs mere

Fokus for energianalyser 2016

Fokus for energianalyser 2016 4. januar 2016 Fokus for energianalyser 2016 Energianalyser er grundlag for Energinet.dk s planlægning Et grundigt analysearbejde er en nødvendig forudsætning for en vellykket planlægning og drift og i

Læs mere

ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN

ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN Energivisionen Energivisionen skal Være i tydeligt samspil med ReVUS, så investeringer i energi- og transportsystemet

Læs mere

FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI?

FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI? AKTUEL ENERGIPOLITIK FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI? Kim Mortensen direktør Dansk Fjernvarme kmo@danskfjernvarme.dk 9.. september 2015 FJERNVARMENS AKTUELLE STATUS Dansk Fjernvarmes positioner Nyt Energi-,

Læs mere

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Gastekniske dage 18. maj 2009 Dorthe Vinther, Planlægningschef Energinet.dk 1 Indhold 1. Fremtidens energisystem rammebetingelser og karakteristika 2.

Læs mere

Fremtidens energisystem

Fremtidens energisystem Fremtidens energisystem Besøg af Netværket - Energy Academy 15. september 2014 Ole K. Jensen Disposition: 1. Politiske mål og rammer 2. Fremtidens energisystem Energinet.dk s analyser frem mod 2050 Energistyrelsens

Læs mere

Forsyningssektoren Undersøgelse af strategier og tendenser. Rapport

Forsyningssektoren Undersøgelse af strategier og tendenser. Rapport Forsyningssektoren 2016 Undersøgelse af strategier og tendenser Rapport August 2016 1 Introduktion Pluss har sammen med EY gennemført en spørgeskemaundersøgelse af strategier og tendenser i den danske

Læs mere

Elsystemets samspil med vindkraft, naturgas og de vandbårne systemer

Elsystemets samspil med vindkraft, naturgas og de vandbårne systemer Elsystemets samspil med vindkraft, naturgas og de vandbårne systemer Anders Bavnhøj Hansen, Energinet.dk, Strategisk Planlægning ABH@Energinet.dk 1 Disposition 1. Udfordringen for elsystemet frem til 2025

Læs mere

Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes

Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes dataanvendelse Disruptionrådets sekretariat September 2018 Bør det være nemmere for virksomheder at høste og genanvende data til udvikling af nye innovative

Læs mere

Baggrundsnotat om kvalificering af forslag under Platform for Smart Energi. Hovedbudskaber. Baggrund. ENK/5/4.c

Baggrundsnotat om kvalificering af forslag under Platform for Smart Energi. Hovedbudskaber. Baggrund. ENK/5/4.c ENK/5/4.c 22. november 2016 Baggrundsnotat om kvalificering af forslag under Platform for Smart Energi. Hovedbudskaber Den økonomiske regulering af og rammevilkår for forsyningssektorerne har stor betydning

Læs mere

Energiplan Fyn. Strategisk energiplanlægning. Kick-off konference 10. april Jørgen Krarup Systemplanlægning Tlf.

Energiplan Fyn. Strategisk energiplanlægning. Kick-off konference 10. april Jørgen Krarup Systemplanlægning Tlf. Energiplan Fyn Strategisk energiplanlægning Kick-off konference 10. april 2014 Jørgen Krarup Systemplanlægning jkp@energinet.dk Tlf.: 51380130 1 Energinet.dk 3 Hvilke hovedudfordringer har vi i fremtidens

Læs mere

NÆSTE SKRIDT I REGULERINGEN AF FORSYNINGSSEKTOREN

NÆSTE SKRIDT I REGULERINGEN AF FORSYNINGSSEKTOREN NÆSTE SKRIDT I REGULERINGEN AF FORSYNINGSSEKTOREN En mere fremadskuende og kundeorienteret regulering med øget fokus på effektive løsninger - Sammenfatning for politikere og interessenter - Et projekt

Læs mere

Indsatsområder og udviklingstendenser i forsyningssektoren. Forsyningssurvey August 2017

Indsatsområder og udviklingstendenser i forsyningssektoren. Forsyningssurvey August 2017 Indsatsområder og udviklingstendenser i forsyningssektoren Forsyningssurvey August 2017 INDHOLD Emne Forord Hovedkonklusioner Undersøgelsesresultater Bilag 2 FORORD Pluss og EY har for andet år gennemført

Læs mere

Sådan bliver bygninger aktive medspillere i DET INTELLIGENTE ENERGISYSTEM

Sådan bliver bygninger aktive medspillere i DET INTELLIGENTE ENERGISYSTEM Sådan bliver bygninger aktive medspillere i DET INTELLIGENTE ENERGISYSTEM INTELLIGENTE ENERGISYSTEMER 3 ET INTELLIGENT ENERGISYSTEM BYGNINGER Omstillingen fra fossile brændsler til et el-baseret energisystem

Læs mere

11/10/2017 Ny rapport giver fire bud på fremtidens forsyningssektor - Altinget: forsyning

11/10/2017 Ny rapport giver fire bud på fremtidens forsyningssektor - Altinget: forsyning ƒforsyning Ny rapport giver re bud på fremtidens forsyningssektor Klaus Ulrik Mortensen 11. oktober 2017 kl. 3:00 0 kommentarer (Foto: Colourbox) SCENARIER: En statslig multiforsyning, som styrer hele

Læs mere

Mulighederne ved gas/el-hybridvarmepumper

Mulighederne ved gas/el-hybridvarmepumper Mulighederne ved gas/el-hybridvarmepumper Ved Frank Rosager HMN Naturgas I/S 30. maj 2017 Slide 1 Visionen for 2050 Gas/el-hybridvarmepumper Problemstillinger Gasselskabets indsats Spørgsmål? Energipolitiske

Læs mere

CYBER-SIKKERHED OG DIGITALISERING

CYBER-SIKKERHED OG DIGITALISERING FÆLLES OM FREMTIDENS FORSYNING CYBER-SIKKERHED OG DIGITALISERING Kim Behnke, vicedirektør, kib@danskfjernvarme.dk HVORNÅR BLIVER DET FJERNVARMENS TUR? DIGITALISERING ER NUTID OG FREMTID VÆKSTTEAM ANBEFALINGER

Læs mere

FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET

FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget 2018-19 (2. samling) KEF Alm.del - Bilag 83 Offentligt FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET 100% CO 2 -NEUTRAL FJERNVARME I 2030 Kim Mortensen & Michael

Læs mere

Et balanceret energisystem

Et balanceret energisystem Et balanceret energisystem Partnerskabets årsdag Københavns Rådhus, 18. April 2012 Forskningskoordinator Inger Pihl Byriel ipb@energinet.dk Fra Vores Energi til Energiaftale 22. marts 2012 Energiaftalen:

Læs mere

Hvordan hjælper forsyningsstrategien på fjernvarmens grønne omstilling?

Hvordan hjælper forsyningsstrategien på fjernvarmens grønne omstilling? Hvordan hjælper forsyningsstrategien på fjernvarmens grønne omstilling? Temadag om varmepumper, 29. september 2016 v/ Marie Hindhede, kontorchef, Energistyrelsen Energistyrelsen 30. september 2016 Side

Læs mere

Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem. Ole Damm SE Big Blue. 4. juli Ole Damm SE Big Blue

Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem. Ole Damm SE Big Blue. 4. juli Ole Damm SE Big Blue Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem 1 Centrale målsætninger i Energiaftalen 22-3-2012 2020: 50% vindenergi i elforbruget 2020: 40% reduktion af drivhusgasser set i forhold til 1990

Læs mere

EU s 2030 klimaplan kan Danmark nå målene

EU s 2030 klimaplan kan Danmark nå målene EU s 2030 klimaplan kan Danmark nå målene Sekretariatsleder, DI Bioenergi Gastekniske Dage Billund, 24. maj 2017 Photo: 2 Agenda Introduktion EU s 2030 målsætninger i Danmark Udfordringer i ikke-kvote

Læs mere

50 % VE er ikke målet - det er bare en milepæl på vejen VE-Net workshop 3.feb. 2010

50 % VE er ikke målet - det er bare en milepæl på vejen VE-Net workshop 3.feb. 2010 50 % VE er ikke målet - det er bare en milepæl på vejen VE-Net workshop 3.feb. 2010 Inger Pihl Byriel Forskningskoordinator Energinet.dk ipb@energinet.dk Uafhængighed h af fossile brændsler Hvad angår

Læs mere

De rigtige incitamenter til at fremtidssikre vore investeringer! - Intelligent Energis anbefalinger til fremtidens elmarked

De rigtige incitamenter til at fremtidssikre vore investeringer! - Intelligent Energis anbefalinger til fremtidens elmarked De rigtige incitamenter til at fremtidssikre vore investeringer! - Intelligent Energis anbefalinger til fremtidens elmarked MWh/h Stigende mængder fluktuerende el-produktion baseret på vind og sol nu og

Læs mere

HVOR ER BIOGASSEN? i fremtidens energisystem. Niels Træholt Franck, Gassystemudvikling. Dokument 17/ Biogas Økonomiseminar

HVOR ER BIOGASSEN? i fremtidens energisystem. Niels Træholt Franck, Gassystemudvikling. Dokument 17/ Biogas Økonomiseminar HVOR ER BIOGASSEN? i fremtidens energisystem Niels Træholt Franck, Gassystemudvikling Dokument 17/08124-28 Biogas Økonomiseminar 11.12.2017 1 DANMARK ÅR 2050 EU målsætning 80-95% CO 2 - reduktion Regeringens

Læs mere

Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg d. 30. august vedr. Baltic Pipe

Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg d. 30. august vedr. Baltic Pipe Energi- Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del Bilag 353 Offentligt Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg d. 30. august vedr. Baltic Pipe Kontor FK2 Dato 10. august 2018 J

Læs mere

VE Outlook PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD JANUAR Resumé af Dansk Energis analyse

VE Outlook PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD JANUAR Resumé af Dansk Energis analyse 14. december 2017 Perspektiver for den vedvarende energi mod 2035 VE Outlook Side 1 PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD 2035 5. JANUAR 2018 VE Outlook Resumé af Dansk Energis analyse 14. december

Læs mere

Årets Energikonference 2015

Årets Energikonference 2015 Årets Energikonference 2015 Naturgasforsyning, grønne gasser og energilagring i et fremtidsperspektiv Thea Larsen, adm. direktør 1 De danske energimålsætninger Fossil uafhængighed i 2050 2015 status i

Læs mere

Branchefællesskab for Intelligent Energi

Branchefællesskab for Intelligent Energi Branchefællesskab for Intelligent Energi Indholdsfortegnelse 1. Den bærende idé derfor er der brug for ienergi... 2 2. ienergis målsætninger... 4 3. Tre kerneydelser sådan arbejder ienergi... 5 4. De fem

Læs mere

Fremtidens energisystem

Fremtidens energisystem Fremtidens energisystem - Omstilling af den danske energiforsyning til 100 pct. VE i 2050 Strategisk energiplanlægning, Region Midtjylland Torsdag den 6. juni 2013 Carsten Vittrup, Systemplanlægning 1

Læs mere

Kommissorium for Temagruppe 2: Energiproduktion

Kommissorium for Temagruppe 2: Energiproduktion Kommissorium for Temagruppe 2: Energiproduktion 1. Motivation/baggrund for temagruppens arbejde Region Hovedstaden har som politisk målsætning at gøre den regionale energisektor fossilfri i 2035 og tilsvarende

Læs mere

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2018 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2018 2020 2 Vision og mission DI Energi arbejder for, at virksomheder i energibranchen har de bedst mulige optimale rammevilkår. Det er en forudsætning for,

Læs mere

Projektet "Energi på tværs",

Projektet Energi på tværs, Projektet "Energi på tværs", Energikortlægning for Ballerup Kommune www.ballerup.dk Energikortlægning 2 Energikortlægning 3 Energikortlægning 4 Energikortlægning 5 Energikortlægning 6 Energivision Energivisionen

Læs mere

MULTIFORSYNING BLOT EN SPAREØVELSE? Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 15. september 2016

MULTIFORSYNING BLOT EN SPAREØVELSE? Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 15. september 2016 MULTIFORSYNING BLOT EN SPAREØVELSE? Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 15. september 2016 DANSK FJERNVARME BRANCHEFORENINGEN Dansk Fjernvarme er den foretrukne brancheforening;

Læs mere

Af chefkonsulent Jens Zoëga Hansen og konsulent Holger N. Jensen

Af chefkonsulent Jens Zoëga Hansen og konsulent Holger N. Jensen Indblik Frederiksberg 17. oktober 2014 Danske el-net foran stor investeringspukkel Af chefkonsulent Jens Zoëga Hansen og konsulent Holger N. Jensen De danske elnet leverede i 2013 en rekordhøj stabilitet.

Læs mere

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af FJERNVARMENS TÆNKETANK Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst

Læs mere

Indsatsområder og udviklingstendenser i forsyningssektoren. Forsyningssurvey August 2019

Indsatsområder og udviklingstendenser i forsyningssektoren. Forsyningssurvey August 2019 Indsatsområder og udviklingstendenser i forsyningssektoren Forsyningssurvey August 2019 INDHOLD Forord Hovedkonklusioner Undersøgelsesresultater Bilag FORORD Pluss og EY har for fjerde år i træk gennemført

Læs mere

Indsatsområder og udviklingstendenser i forsyningssektoren. Forsyningssurvey August 2018

Indsatsområder og udviklingstendenser i forsyningssektoren. Forsyningssurvey August 2018 Indsatsområder og udviklingstendenser i forsyningssektoren Forsyningssurvey August 2018 INDHOLD Emne Forord Hovedkonklusioner Undersøgelsesresultater Bilag 2 FORORD Pluss og EY har for tredje år gennemført

Læs mere

Energidag - House of Energy. Kim Christensen, Group CEO

Energidag - House of Energy. Kim Christensen, Group CEO Energidag - House of Energy Kim Christensen, Group CEO Integrerede Energisystemer kræver samarbejde mellem aktører Med det formål at: Reducere det samlede relative energiforbrug Sikre en hurtig og effektiv

Læs mere

I Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg har Søren Egge Ramussen (EL) stillet ministeren følgende 2 samrådsspørgsmål G og H:

I Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg har Søren Egge Ramussen (EL) stillet ministeren følgende 2 samrådsspørgsmål G og H: Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del Bilag 119 Offentligt Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg den 11. januar 2018 vedr. udfasning af kul og udnyttelsen af dansk

Læs mere

Halmgruppen PERSPEKTIVER PÅ FJERNVARMESEKTOREN. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 18. maj 2017

Halmgruppen PERSPEKTIVER PÅ FJERNVARMESEKTOREN. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 18. maj 2017 Halmgruppen PERSPEKTIVER PÅ FJERNVARMESEKTOREN Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kbe@danskfjernvarme.dk 18. maj 2017 SIKKER FORSYNING OGSÅ I 2030 Forsyningen af det moderne samfund med el, gas,

Læs mere

INVITATION TIL SUMMER SCHOOL 2015

INVITATION TIL SUMMER SCHOOL 2015 INVITATION TIL SUMMER SCHOOL 2015 - For beslutningstagere i energi- og transportsektoren DATO: 19-20 August STED: Comwell Sorø inviteres til Energifondens Summer School fordi du er Du blandt dem, der har

Læs mere

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler UDFORDRING: STORT PRES PÅ OLIE OG GASRESSOURCER mb/d 120 100 80 60 40 20 0 1990 2000 2010 2020 2030 Natural gas liquids Non conventional oil Crude

Læs mere

Baggrundsnotat: Middelsporet og elsporet i AP2016 og målsætningen om uafhængighed af fossile brændsler

Baggrundsnotat: Middelsporet og elsporet i AP2016 og målsætningen om uafhængighed af fossile brændsler Baggrundsnotat: Middelsporet og elsporet i AP2016 og målsætningen om uafhængighed af fossile brændsler 24. november 2016 Energikommissionen har i forbindelse med præsentationen af forløbene i AP2016 stillet

Læs mere

Præsentation af Hovedresultater fra Pluss og EY s analyse af prioriteterne i forsyningssektoren

Præsentation af Hovedresultater fra Pluss og EY s analyse af prioriteterne i forsyningssektoren Præsentation af Hovedresultater fra Pluss og EY s analyse af prioriteterne i forsyningssektoren Dansk Affaldsforening 22. marts 2018 Foto: w ww.danskaffaldsforening.dk UNDERSØGELSESDESIGN OG DATAGRUNDLAG

Læs mere

Tale til Energikommissionen ved møde i følgegruppen den 26. maj 2016. Leveret af vicedirektør Anders Stouge, Dansk Energi

Tale til Energikommissionen ved møde i følgegruppen den 26. maj 2016. Leveret af vicedirektør Anders Stouge, Dansk Energi Tale til Energikommissionen ved møde i følgegruppen den 26. maj 2016 Leveret af vicedirektør Anders Stouge, Dansk Energi Tak for lejligheden til at give Dansk Energis input til kommissionens arbejde. Jeg

Læs mere

Baggrundsnotat: "Grøn gas er fremtidens gas"

Baggrundsnotat: Grøn gas er fremtidens gas Baggrundsnotat: "Grøn gas er fremtidens gas" Gasinfrastrukturen er værdifuld for den grønne omstilling Det danske gassystems rolle forventes, som med de øvrige dele af energisystemet (elsystemet, fjernvarmesystemet

Læs mere

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune Dato 07.10.2013 Dok.nr. 142691/13 Sagsnr. 12/6001 Ref. Poul Sig Vadsholt Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune I den Strategiske Energiplan beskrives, at Byrådet ønsker en ren

Læs mere

TEMADAG OM GAS TIL FJERNVARME SKAL VI BEHOLDE GASSEN I FREMTIDEN? Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6.

TEMADAG OM GAS TIL FJERNVARME SKAL VI BEHOLDE GASSEN I FREMTIDEN? Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6. TEMADAG OM GAS TIL FJERNVARME SKAL VI BEHOLDE GASSEN I FREMTIDEN? Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 6. september 2016 SKAL VI BEHOLDE GASSEN I FREMTIDEN Det korte svar er

Læs mere

DERFOR HAR GRØN GAS EN FREMTID I DANMARK

DERFOR HAR GRØN GAS EN FREMTID I DANMARK DERFOR HAR GRØN GAS EN FREMTID I DANMARK De store penselsstrøg Torben Brabo, SVP 1 ENERGINET FOKUSERER I takt med at vi har flere opgaver Strategi og Kommunikation KONCERN HR Koncernjura Koncernøkonomi

Læs mere

Kommissorium for Energikommissionen

Kommissorium for Energikommissionen Kommissorium for Energikommissionen Formål Danmark skal fortsat være et af de førende lande i den grønne omstilling, og omstillingen skal ske på en måde, som er fornuftig set i forhold til udviklingen

Læs mere

Går jorden under? Replik Djævlen ligger i detaljen

Går jorden under? Replik Djævlen ligger i detaljen Går jorden under? det historiske perspektiv og menneskets rolle Replik Djævlen ligger i detaljen Professor Jørgen E. Olesen De langsigtede mål for 2050 (Klimakommissionen) Uafhængige af olie, kul og gas

Læs mere

Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus

Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus DEBATOPLÆG Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus Plan C: http://www.gate21.dk/projekter/planc/ Svend Svendsen og Maria Harrestrup samt PlanC s forsyningsgruppe Regeringens

Læs mere

Ny regulering, nye fronter?

Ny regulering, nye fronter? Ny regulering, nye fronter? Spildevandsselskaberne står over for ny regulering. De møder den med forskellige udgangspunkter: Fx større eller mindre samt nyere eller ældre anlægsaktiver. Konsulentfirmaet

Læs mere

FRA KLIMAAFTALE TIL GRØN VÆKST

FRA KLIMAAFTALE TIL GRØN VÆKST FRA KLIMAAFTALE TIL GRØN VÆKST BRIAN VAD MATHIESEN bvm@plan.aau.dk Gate 21 s Borgmesterforum 2016 DOLL Visitors Center, København, April 2016 SUSTAINABLE ENERGY PLANNING RESEARCH GROUP AALBORG UNIVERSITY

Læs mere

Struktur og omstilling, der fremmer verdensmål

Struktur og omstilling, der fremmer verdensmål Struktur og omstilling, der fremmer verdensmål Disposition Min baggrund - Lobbyist Potentialet i fjernvarme Stort ved tværgående samarbejde Politiske implikationer Offentlig planlægning og investering

Læs mere

Strategisk energiplanlægning i Syddanmark

Strategisk energiplanlægning i Syddanmark Strategisk energiplanlægning i Syddanmark Kick-off møde 27. februar 2014 Jørgen Krarup Systemplanlægning 1 Målsætninger 2020: Halvdelen af klassisk elforbrug dækkes af vind. 2030: Kul udfases fra de centrale

Læs mere

s Udfordringer for dansk klimapolitik Peter Birch Sørensen Formand for Klimarådet Oplæg på Miljøstrategisk årsmøde den 23.

s Udfordringer for dansk klimapolitik Peter Birch Sørensen Formand for Klimarådet Oplæg på Miljøstrategisk årsmøde den 23. s Udfordringer for dansk klimapolitik Peter Birch Sørensen Formand for Klimarådet Oplæg på Miljøstrategisk årsmøde den 23. november 2015 Præsentation af Klimarådet Klimarådet skal bidrage med uafhængig

Læs mere

ANBEFALINGER/KOMMENTARER TIL EU s ENERGIUNIONSPAKKE. Jørgen Skovmose Madsen

ANBEFALINGER/KOMMENTARER TIL EU s ENERGIUNIONSPAKKE. Jørgen Skovmose Madsen Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del Bilag 413 Offentligt ANBEFALINGER/KOMMENTARER TIL EU s ENERGIUNIONSPAKKE Jørgen Skovmose Madsen Hvorfor Energiunion? EU importerer dagligt energi for mere end 8 mia.

Læs mere

Fremtidens Intelligente Energi- og Forsyningssystem

Fremtidens Intelligente Energi- og Forsyningssystem Fremtidens Intelligente Energi- og Forsyningssystem En effektiv omstilling til et fossilfrit samfund Juli 2019 Indholdsfortegnelse Forord... 2 Indledning... 3 EU-kommissionen viser vejen med ambitiøst

Læs mere

NÆSTE SKRIDT I REGULERINGEN

NÆSTE SKRIDT I REGULERINGEN NÆSTE SKRIDT I REGULERINGEN af de forbrugerejede drikkevandsselskaber med en debiteret vandmængde mellem 200.000 og 800.000 m 3 Danske Vandværker 1. oktober 2018 Sigurd Næss-Schmidt Partner og Director

Læs mere

OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI

OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI VIDEN PEJLEMÆRKER POLITISK MODEL Indholdsfortegnelse 1. Hvorfor opgaveudvalg for digitalisering og teknologi side 3 2. Digitalisering i DIS-modellen (digitalisering,

Læs mere

Et energisystem fri af fossile brændsler - elsektorens rolle. Jesper Koch, Dansk Energi

Et energisystem fri af fossile brændsler - elsektorens rolle. Jesper Koch, Dansk Energi Et energisystem fri af fossile brændsler - elsektorens rolle Jesper Koch, Dansk Energi MERE VEDVARENDE ENERGI ENERGIEFFEKTIVITET EL BLIVER CENTRAL ENERGIBÆRER 2011 Der findes vel realistisk set ikke en

Læs mere

Otte forslag til hvordan vi sikrer en billig, sikker og hurtig grøn omstilling

Otte forslag til hvordan vi sikrer en billig, sikker og hurtig grøn omstilling Otte forslag til hvordan vi sikrer en billig, sikker og hurtig grøn omstilling Læs mere om grøn logik og energieffektivisering af bygningsmassen og industrien på grønlogik.dk Kontakt Direktør Henrik L.

Læs mere

Bilag A. Oplæg til analyse: Den energieffektive og intelligente bygning i det smarte energisystem

Bilag A. Oplæg til analyse: Den energieffektive og intelligente bygning i det smarte energisystem Bilag A Oplæg til analyse: Den energieffektive og intelligente bygning i det smarte energisystem Kontor/afdeling Center for Systemanalyse, Energieffektivisering og Global Rådgivning Dato Rev. 30. august

Læs mere

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 Fjernvarmen i Danmark Fjernvarmen leveres i dag af mere end 4 fjernvarmeselskaber. Fjernvarmen dækker 5 % af det samlede behov for opvarmning. 1,7

Læs mere

IDA GRØN FREMTID MED FJERNVARME OG FJERNKØLING. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6. april 2017

IDA GRØN FREMTID MED FJERNVARME OG FJERNKØLING. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6. april 2017 IDA GRØN FREMTID MED FJERNVARME OG FJERNKØLING Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kbe@danskfjernvarme.dk 6. april 2017 SIKKER FORSYNING OGSÅ I 2025 Forsyningen af det moderne samfund med el, gas,

Læs mere

Beretning for Dias: Indledning. Mission og Vision Grøn omstilling Bortfald af grundbeløb Status på Dupont Medejerskaber. Afslutning.

Beretning for Dias: Indledning. Mission og Vision Grøn omstilling Bortfald af grundbeløb Status på Dupont Medejerskaber. Afslutning. Beretning for 2017. Dias: Indledning Mission og Vision Grøn omstilling Bortfald af grundbeløb Status på Dupont Medejerskaber Afslutning. Dias med Mission Vi har indenfor det seneste år arbejdet en del

Læs mere

STRATEGIPLAN 2015 2020

STRATEGIPLAN 2015 2020 STRATEGIPLAN 2015 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2015 2020 2 Branchefællesskab for energibranchens virksomheder De sidste 40 år har den danske energiindustri omstillet sig fra at være afhængig af olie fra

Læs mere

Status for Elreguleringsudvalgets anbefalinger til ny regulering af elforsyningssektoren

Status for Elreguleringsudvalgets anbefalinger til ny regulering af elforsyningssektoren Dato 28. september 2016 Baggrundsnotat Status for Elreguleringsudvalgets anbefalinger til ny regulering af elforsyningssektoren Notatet er en opfølgning på det første møde i Energikommissionen den 9. maj

Læs mere

Erhvervspotentialer i energibranchen

Erhvervspotentialer i energibranchen Energitopmøde 2012 28. jun. 12 Erhvervspotentialer i energibranchen Hans Peter Branchedirektør Dagsorden Intro til DI Energibranchen Vi har en stærk energisektor Muligheder i grøn omstilling Udnyttelse

Læs mere

Policy measures to enhance energy system integration:

Policy measures to enhance energy system integration: 0 7-1 0 - Policy measures to enhance energy system integration: Enhancing flexibility across utilities and activating end-users v. Helle Juhler-Verdoner, branchechef, Intelligent Energi DiCyPS-konference,

Læs mere

Sammentænkning af energisystemerne

Sammentænkning af energisystemerne Sammentænkning af energisystemerne Konference om energilagring Gigantium Aalborg, 11. oktober 2016 Hanne Storm Edlefsen, Afdelingsleder, Forskning og Udvikling, Energinet.dk Dok: 14/24552-18 11. okt. 2016

Læs mere

What s Hot 2018 Survey

What s Hot 2018 Survey What s Hot 2018 Survey Hvordan ser vores digitale fremtid ud? kaastrup andersen Marts 2018 BAGGRUND Den digitale fremtid giver virksomhederne mulighed for at skabe nye forretningsområder og indtjening.

Læs mere

Digitalisering af fjernvarme og vand

Digitalisering af fjernvarme og vand Digitalisering af fjernvarme og vand Grønt Vækstteam, August 2018 Steen Schelle Jensen Head of Product Management Erfaring, ambitioner og innovation 70+ års erfaring kombineret med de højeste ambitioner

Læs mere

HMN GasNet P/S. Midt i en brydningstid- regulering og governance. Frank Rosager Planlægnings- og udviklingschef. Slide 1. Management præsentation EPU

HMN GasNet P/S. Midt i en brydningstid- regulering og governance. Frank Rosager Planlægnings- og udviklingschef. Slide 1. Management præsentation EPU HMN GasNet P/S Midt i en brydningstid- regulering og governance. Frank Rosager Planlægnings- og udviklingschef Slide 1 Udviklings forløb offentlige monopoler Nødvendigt med fællesskab om f.eks. Infrastruktur

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet forventer at meddele tilsagn om støtte og afslag på ansøgninger inden udgangen af 2017.

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet forventer at meddele tilsagn om støtte og afslag på ansøgninger inden udgangen af 2017. Støtte til initiativer, der fremmer integration mellem forskellige forsyningssektorer Kontor/afdeling Energikontor II Dato 6. juli 2017 J nr. 2017-2254 /Mvi, Jawih Indkaldelse af ansøgninger til Smart

Læs mere

Strategi for Frederiksberg Forsyning A/S

Strategi for Frederiksberg Forsyning A/S Strategi 2020 for Frederiksberg Forsyning A/S Forord 2 Omverdenen 3 Vores vision 4 Vores mission 5 Strategiske mål 6 Strategiske temaer 7 Strategi 2020 kunden er i centrum Det er vores ambition at levere

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verden står over for i dag. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Samspil mellem energisystemerne

Samspil mellem energisystemerne Samspil mellem energisystemerne Energiforsk konference 2014-06-18 Anders Bavnhøj Hansen (abh@energinet.dk) Energinet.dk Forskning & Miljø 1 Energiforligs-analyserne viser flere retninger Brutto brændsels-forbrug

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0763 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0763 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0763 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Kommissionens meddelelse om en fælles strategi for at fremme innovation

Læs mere

Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle

Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle 1 Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle Jan Bünger, Projektkonsulent IDA - 10. april 2018 Slide 2 Om EUDP Født i 2007 - skal fremme de energipolitiske mål ved at støtte udvikling og demonstration af ny energiteknologi.

Læs mere

Den intelligente bygning i det smarte energisystem.

Den intelligente bygning i det smarte energisystem. Udbud af analyse: Den intelligente bygning i det smarte energisystem. Orienteringsmøde d. 11. september 2017 Energistyrelsen Program for mødet 1. Introduktion og baggrund, v. Energistyrelsen. 2. Orientering

Læs mere

GRØN FJERNVARME I NETTET OG I RADIATOREN

GRØN FJERNVARME I NETTET OG I RADIATOREN GRØN FJERNVARME I NETTET OG I RADIATOREN Charlotte Søndergren, Planlægningschef, HOFOR 1. oktober 2019 chs@hofor.dk. Mobil: 27952724 HOFOR Danmarks største forsyningsvirksomhed inden for vores kerneområder

Læs mere

Platform for Smart Energi

Platform for Smart Energi 30. september 2015 Platform for Smart Energi Indledning Med energiaftalen fra foråret 2012 er der bred politisk opbakning til en omstilling af energisystemet til mere vedvarende energi, der bl.a. betyder

Læs mere

Ny branche ser lyst på vækst

Ny branche ser lyst på vækst Vækstbarometer 2012 November 2012 Branchefællesskab for Intelligent Energi Ny branche ser lyst på vækst En ny undersøgelse blandt medlemmerne i Branchefælleskab for Intelligent Energi viser, at medlemmerne

Læs mere

Velkommen til House of Energy

Velkommen til House of Energy C Velkommen til House of Energy Energy Cluster Denmark House of Energy er den danske energiklynge, som samler energibranchens aktører - virksomheder, vidensinstitutioner, myndigheder, forsyningsselskaber

Læs mere

Ambitiøs energipolitik med sigte mod 2050 nødvendig fra 2020

Ambitiøs energipolitik med sigte mod 2050 nødvendig fra 2020 1 VE-andel Ambitiøs energipolitik med sigte mod 2050 nødvendig fra 2020 Målet er et lavemissionssamfund baseret på VE i 2050 2030 er trædesten på vejen Der er behov for et paradigmeskifte og yderligere

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere