Marias naturvidenskabelige rejse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Marias naturvidenskabelige rejse"

Transkript

1 Marias naturvidenskabelige rejse

2 ASTRA s naturfagskompas - den naturfaglige kultur! Det lange seje træk! Årlig kompassamtale.

3 Kommunale naturfagsstrategi Dragør (15.000) - Tre skoler med SFO - 15 daginstitutioner - Ungdomsskole Status 2016: - Ingen samarbejde/naturfaglige netværk på tværs af skoler/institutioner. - Status 2019:

4 Diplomopgave mine anbefalinger til en styrkelse af den naturfaglige kultur i Dragør Kommune: Styrkelse af naturfagskoordinatorrollen i kommunen. Prioritering og styrkelse af naturfagsteams og naturfagsnetværket i kommunen (Distribueret ledelse, stilladsering, bærer af en stærk naturfaglig kultur) Opprioritering af indsatser/ikoniske begivenheder fx naturvidenskabsfestival (Hele skolen/kommunen).

5 UdviklingsRum Astra faciliterer et fælles udviklingsrum for medarbejderteams fra kommuner, der har givet tilsagn om at ville prioritere en kommunal naturfagsstrategi.

6 UdviklingsRum Dragør Fredericia Furesø Høje-Taastrup Kalundborg Kolding Odsherred Skive Sorø Sønderborg Vejle

7 Formål og mål med UdviklingsRum At styrke kapaciteten til og effekten af naturfaglig udvikling i kommuner med naturfagskoordinatorrollen og -funktionen som omdrejningspunkt. Efter forløbet skal de deltagende kommuner være rustede med en ajour, politisk vedtaget strategi og plan for udvikling af naturfagsområdet. Procesplan/tidslinje på ASTRA s hjemmeside.

8 Ph.d.-projekt for naturfagslærerne i udskolingen på alle tre skoler. Kompetenceorienteret undervisning. Teori og praksis. Netværk øger kapacitet til naturfaglig udvikling

9 UR 1. Hjemmeopgave: Brugercentreret strategiudvikling med hvem? Hvordan vil teamet organisere sin strategiudvikling? Styregruppe Arbejdsgruppe Følgegruppe (Inddragelse af relevante repræsentanter på tværs af skoler og sektorområder)

10 Brugercentreret design Metode. Inddragelse af brugerne og dermed fokus på deres behov. Samskabende tilgang til strategiudviklingen (ejerskab og motivation).

11 UR 1. Workshop: at få styr på interessenter i en kommunal naturfagsstrategi, deres organisering og håndtering.

12 UR 2. Hjemmeopgave: Den ønskede situation på naturfagsområdet i Dragør Kommune. Hvad skal strategien i sidste ende føre til? Skærpelse af børns glæde og forståelse for naturen, fx biodiversiteten i Dragør. Større motivation og interesse for naturvidenskab. Større forståelse og indsigt i lokale og globale udfordringer, fx bæredygtighed/klimaforandringer. Faglig dygtige elever i naturfag som kan koble naturfagene med deres anvendelse. Styrkelse af fagteamsamarbejdet på de enkelte skoler, samt på tværs af kommunens tre skoler, så et spændende og stærkt fagligt miljø styrkes - derved vil undervisningsekspertisen styrkes. Styrkelse at naturfagsindsatsen på daginstitutionsområdet. Koordinering og facilitering af naturfaglige indsatser i kommunen, til gavn for børns læring og motivation. Hvem skal opleve gavn af strategien? Målgruppen er børn fra daginstitutionsområdet og folkeskolen. Vi har ikke ungdomsuddannelser i Dragør. Hvilke forandringer og positive konsekvenser skal målgruppe(r) mærke? Alle børn skal opleve en inspirerende og mangfoldig naturfagsundervisning, der styrker deres nysgerrighed. Alle børn skal have interessante naturfaglige oplevelser og praktiske erfaringer samt samarbejde med aktører i lokalområdet. Alle børn skal arbejde med forskellige naturvidenskabelige arbejdsmetoder som fx Engineering. Målet er at skabe stærke læringsmiljøer, så vores børn får motivation og bliver så dygtige, som de kan blive.

13 Dragør 1. Workshop i naturfagsnetværket 12:30-13:00 networking, velkomst og info om naturfagsstrategien. 13:00-14:15 Hvad er vores drømmescenarie for naturfagsområdet? - walk and talk - spørgsmål - opsamling i grupper - opsamling i plenum 14:15-15:15 Engineering-udfordringen/Lodrette haver. 15:15-15:30 Opsamling

14 Formålet med workshoppen. Inputs til en kommende naturfagsstrategi. Hvad er vores drømmescenarie/vision for naturfagsområdet? Hvordan gør vi naturfagsundervisningen i Dragør endnu bedre? Hvad skal der til, for at vi får et løft på naturfagsområdet? Styrkelse af naturfaglige læringsfællesskaber på tværs af skoler og institutioner i Dragør.

15 Dragør 1. Workshop Hvad er vores drømmescenarie for naturfagsområdet? Hvad skal der til, for at vi får et løft på naturfagsområdet? Øget teamsamarbejde, også på tværs af de tre skoler. (Teammedlem uden team) Fælles kommunale indsatser fx naturvidenskabsfestival. Mulighed for at få inspiration og viden, ved fx at deltage i fælles kurser og seminar fx Big Bang. Optimering af faglokaler og materialesamling/udstyr. Delehold/to-lærer. Opprioritering af naturfagene, så fx natur/teknologi ikke er et udfyldningsfag i skemalægningen. Prioritering af de fællesfaglige fokusområder i udskolingen. Talentudvikling, fx valghold eller science kompetence-center. Åben skole, samarbejde med andre aktører fx genbrugspladsen og rensningsanlægget.

16 Dragør 2. Workshop i naturfagsnetværket. -den kommunale naturfagsstrategi 13:30-13:50 Networking, velkomst og info om naturfagsstrategien. 13:50-14:50 Sparring omkring den kommende naturfagsstrategi. - Vision stafet - gruppediskussion: indsatsområder og handlinger. - opsamling i plenum. 14:50:-15:50 Engineering-udfordring. 15:50-16:00 Afrunding.

17 Formålet med workshoppen. Sparring omkring den kommende naturfagsstrategi. Hvad er vores vision for naturfagsområdet i Dragør? Hvilke indsatsområder og handlinger skal der prioriteres? Styrkelse af det naturfaglige netværk på tværs af institutioner og skoler i Dragør.

18

19 VISION Vores vision er at udvikle en stærk og bæredygtig naturfaglig kultur, der styrker Dragørs børn og unges nysgerrighed, motivation og naturfaglige kompetencer/dannelse. Således vil eleverne fra skolerne i Dragør kommune få noget helt særligt med sig på deres videre vej mod en ungdomsuddannelse og et bæredygtigt liv.

20 Det fælles elevråd Dragør (Kvalitetsrapporten) Ønsker: Vi lærer bedst når: Flere ture. Flere forsøg. Lettere undervisningsmateriale til elever, der ikke forstår. Mere hverdagsagtigt (Elevdeltagelses i meningsfulde praksisser). Flere penge. Klassernes/skolernes elever bliver blandet. Gruppearbejde. Det er en konkurrence. Når man bliver undervist af en udefra. Gruppearbejde. Eksperimenterende (kompetenceorientering af undervisningen, Jan Sølberg). når man er udenfor. Når man bliver undervist af en udefra.

21 UR 2. Workshop Mål: at øve metode til at få sammenhæng mellem ønskede virkninger, mål og aktiviteter i en naturfagsstrategi, at give rum for feedback på presserende udfordringer i strategiudviklingen, at aftale et produkt, der kan forberede politikere til at deltage i Midtvejsseminar.

22 UR 3. hjemmeopgave: Indsatsteori. Som opfølgning på workshop 2, skal I udvælge en "ønsket virkning" og renskrive en indsatsteori for den med tegn og succeskriterier, der kan bruges til evaluering.

23 3. Hjemmeopgave Kræfter som hæmmer og fremmer forandring af naturfagsundervisningen/naturfagsudviklingen i Dragør Kommune. Naturfagslærerne er positive over for den fokus naturfagsområdet får, gennem arbejdet med naturfagsstrategien. Naturfagslærerne kan være med til at fremme forandringerne af naturfagsundervisningen og en udvikling på naturfagsområdet. På workshoppen gav de udtryk for at samarbejde i fagteams, og samarbejde på tværs af skolerne, vil være med til at fremme og udvikle naturfagsområdet/naturfagsundervisningen. Fælles tiltag/aktiviteter for hele kommunen, som for eksempel Naturvidenskabsfestival, vil højne den naturfaglige kultur. Naturfagslærerne kan være med til at fremme udviklingen og implementere den kommende strategi, men mange er frustreret, og de nævner flere udfordringer; manglende tid/prioritering af fagteamsamarbejdet på skolen og på tværs af skolerne, ikke tidssvarende lokaler og materialer, manglende økonomi/ressourcer m.m. Der er nogle rammer på nogle af skolerne, som kan hæmme udviklingen af naturfagsområdet/den naturfaglige kultur. Lærernes arbejdspres kan være hæmmende, da de ikke har tid/overskud til fælles forberedelse og deltagelse i projekter. Dilemma.

24 3. Hjemmeopgave (forsat) Inden sommerferien afholdt vi et møde i vores styregruppe, som skolechefen er en del af. Her er der stor opbakning til strategiarbejdet. Dog følger der ingen ekstra ressourcer med. Dem skal skolerne selv finansiere, og der er stor forskel på skolernes økonomi. Der er også forskel på, hvor involveret skolelederne er i vores projekt. Pædagogerne på daginstitutionsområdet var også inviteret til workshoppen, men der mødte ingen op, så der ligger et arbejde i, at få involveret 0-6 års-området. Naturfagskoordinatorrollen er omdrejningspunktet og en fremmer for strategiarbejdet, dog udgør de begrænsede ressourcer/timer en stor udfordring mht. at udvikle naturfagsområdet mest optimalt. Ungdomsskolen i Dragør samarbejder med skolerne i Dragør. Der bliver arrangeret forskellige faste forløb/ekskursioner, som fx krible-krableture i Kongelunden, besøg på landbrug og feltarbejde ved det Maritime Hus. Der er mange muligheder for naturoplevelser, som gør naturvidenskaben levende og nærværende. Ungdomsskolen fremmer den naturfaglige kultur.

25 3. Workshop formål: at overveje en strategis med- og modvind via faglig ledelse og kraftfelt-analyse, at give rum for feedback på succeser eller presserende udfordringer i strategiudviklingen, at samstemme forberedelse og gennemførelse af Midtvejsseminarer.

26 Hvordan kan faglig ledelse øge effekten af en kommunal naturfagsstrategi? Skolechef Søren Thorborg, Køge Kommune. - Give jer et indtryk af, hvordan strategisk, faglig ledelse af naturfagsområdet kan praktiseres i et kommunalt skolevæsen. UVM: Fælles løft af naturfagsundervisningen Temadag: Ledelse der løfter naturfagsundervisningen.

27 UR Midtvejsseminar - med kommunal- og regionspolitikere samt forvaltningsledere. Mål: at bringe kommunale naturfagsstrategier i samspil med eksisterende nationale indsatser, herunder National naturvidenskabsstrategi og den nationale Teknologipagt, at inspirere til at opstille realistiske mål for kommunale naturfagsstrategier, at udvide kommuners blik for samarbejdsmuligheder til fremme af sammenhæng i naturfagsforløbet for børn og unge (0-18 år).

28 4. Hjemmeopgave Gør midtvejsstatus for jeres udviklingsproces - hvad har I nået og hvad mangler I? Hvad har vi nået: Workshop med naturfaglærere fra kommunes tre skoler med temaet Hvad er drømmescenariet for naturfagsområdet? Hvordan gør vi naturfagsundervisningen endnu bedre? Møde med styregruppen juni 2018: direktør for børn og social, skolechefen og de tre skoleledere, samt arbejdsgruppen. Involvering af politiker; formand for skoleudvalget og skolechefen deltog i UR- midtvejsseminar. Vi har arbejdet med indsatsteori, og haft fokus på de kræfter som hæmmer og fremmer forandring af naturfagsområdet. Vi er begyndt at skrive et udkast til strategien. Hvad står vi og mangler: Møde med institutionslederne på årsområdet og chef for børn og pædagogik. Det aftalte møde i november blev aflyst. Chef for børn og pædagogik indkalder til et nyt møde. Inddragelse af eleverne, gennem det fælles elevråd, januar-februar Sparring med og orientering af naturfagsnetværket omkring udkastet til naturfagsstrategien, februar Involvering af styregruppen/sparring i forhold til handleplan/implementeringen af strategien, februar-marts Skrive strategien, slut forår Invitere en politiker og skolechef til slutseminar.

29 5. Hjemmeopgave Kommunens naturfagsstrategi bør spille sammen med og understøtte andre indsatser i kommunen - men hvilke? I den lokale Skolepolitik tales der meget om varieret skoledag; engineering og arbejdet med FabLab i rammer af fx Naturfagsfestival i Astra-regi og verdensmålene understøttes af mangfoldighed i metoder, performativitet og scenarier. Den fælles naturfagsstrategi understøtter også et udtalt kommunalt ønske om samarbejde på tværs mellem de forskellige skoler, faglig sparring og tværprofessionelt samarbejde mellem lærere og pædagoger. "skolen i samspil med virkeligheden"

30 Naturfagsstrategi - Dragør Motivation i den daglige undervisning efterlyses også, bl.a. i Kvalitetsrapporten, og det er et klart ønske og formodning, at en styrkelse af naturfagene med denne strategi kan medvirke til en sammenhængende og varieret dag, der øger motivation og de naturfaglige kompetencer hos vore elever. Indsatsområderne og anbefalingerne i naturfagsstrategien er i tråd med den nationale naturvidenskabsstrategi, og vi er i Dragør Kommune glade for, at kunne betone vigtigheden af naturfag og dermed give eleverne på vore skoler en mere motiverende, alsidig og varieret skoledag, der gør dem endnu bedre i stand til at træffe rigtige valg for deres videre liv

31 5. Workshop Mål: - at kommunerne med afsæt i hjemmeopgaver får checket, om de har overvejet alle relevante indsatser i deres naturfagsstrategi. - at kommunerne får inspiration til at beskrive deres naturfagsstrategi i en kommunal og national kontekst. - at koncept for UR s Slutseminar drøftes og aftales.

32 UR Slutseminar Slutseminarets baggrund og ide Seminarets formål er at gøre politikere i kommuner og regioner opmærksomme på potentialet i kommunale naturfagsstrategier. Seminarets mål: Formidle og perspektivere 11 kommuners naturfagsstrategier m.h.p. at inspirere andre kommuner og regioner til at arbejde strategisk med sammenhængende udvikling af naturfagsforløbet for børn og unge (0-18 år).

33 Naturfagsstrategi - Dragør Mål med strategien Børn og unge oplever større motivation og interesse for naturfagene. Børn og unges naturfaglige kompetencer styrkes, og det høje faglige niveau ved afgangsprøverne bevares. Det naturfaglige netværk styrkes både lokalt og på tværs af kommunens skoler og institutioner med et øget læringsfællesskab som resultat.

34 Central og lokal handleplan (smittemodel) Naturfagsstrategiens vision og anbefalinger skal initieres og implementeres gennem dens handleplan, der både indeholder en central del og lokale dele, som den enkelte skole/institution udarbejder.

35 Indsatsområder og anbefalinger Ledelse og understøttelse af læringsfællesskaberne. Kompetencer og motivation. Professionelle læringsfællesskaber og netværk. Fælles didaktisk indfaldsvinkel.

36 Ledelse og understøttelse af læringsfællesskaberne. Anbefalinger til handlinger: Ledelsen er en aktiv sparringspartner og går i aktiv dialog med naturfagsteamet og der sættes fokus på aktiv læringsledelse. Skolen/institutionen udarbejder (i et samarbejde mellem vejleder/ressourceperson, fagteam og ledelse) som en del af den samlede handleplan en lokal handleplan for udvikling af naturfagene med udgangspunkt i den kommunale naturfagsstrategiens vision og indsatsområder. Den lokale handleplan tager udgangspunkt i en SMTTE modellen, der skaber sammenhæng mellem indsatser i naturfagene både lokalt og kommunalt. I handleplanen beskrives følgende: indsatser, mål og evaluering ift. strategiens temaer. Ledelsen prioriterer og viser interesse for at udvikle medarbejdernes kompetence fx ved at en gruppe af lærere/pædagoger deltager i naturfagskonferencen Big Bang.

37 Naturfagsstrategi Den kommunale naturfagsstrategi kan blive en løftestang, en motor til at fremme den naturfaglige kultur i Dragør kommune. Strategien kan fordre en ensretning i forhold til fx prioritering af fagteamsamarbejde og naturfagene generelt, så den samlede naturfaglige kultur i Dragør kommune styrkes. Strategi kan give naturfagsnetværket en vision, en handleplan og retning for naturfagsområdet, som vi i fællesskab arbejder hen imod.

Naturfagsstrategi for Dragør Kommune

Naturfagsstrategi for Dragør Kommune for Dragør Kommune Forord Naturvidenskab er en af de fundamentale grundstene i det moderne samfund, og en grundlæggende del af børn og unges almendannelse. De aktuelle udfordringer som verden i dag står

Læs mere

Velkommen til UdviklingsRum (UR)

Velkommen til UdviklingsRum (UR) Velkommen til UdviklingsRum 2017-19 (UR) Workshop 4 i Middelfart - nu er der (kun) to workshops tilbage! Blæsten kan man ikke... Blæsten kan man ikke få at se. Det der ikke no et at gøre ve. Men når møllen

Læs mere

Naturfagsstrategi for Dragør Kommune

Naturfagsstrategi for Dragør Kommune Naturfagsstrategi for Dragør Kommune 2019 Forord Naturvidenskab er en af de fundamentale grundstene i det moderne samfund, og en grundlæggende del af børn og unges almendannelse. De aktuelle udfordringer

Læs mere

*Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed

*Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed Velkommen til Naturfagskoordinator møde i Region Syd Formiddagen i punkter Velkommen til nye natufagskoordinatorer og gæster, navneskilte, morgenbrød - og hvor er vi... Lidt om mig (medens I tygger) Gennemgang

Læs mere

Velkommen til UdviklingsRum (UR)

Velkommen til UdviklingsRum (UR) Velkommen til UdviklingsRum 2017-19 (UR) Workshop 3 i Korsør - nu er der (kun) tre workshops tilbage! Noget om Helte 1) Livet er en morgengave, sjælen er et pilgrimskor. Der står krokus i min have, der

Læs mere

Velkommen til UdviklingsRum (UR)

Velkommen til UdviklingsRum (UR) Velkommen til UdviklingsRum 2017-19 (UR) Workshop 2 i Middelfart Kommuner skal fremme et naturfagligt løft - er din kommune klar? Ja, vi har et team på sagen! Har de også timer? Anledning, formål og mål

Læs mere

*Det nationale naturfagscenter

*Det nationale naturfagscenter Velkommen til det regionale naturfagskoordinatormøde i Sjælland Sorø. 30. januar 2019 Naturfagskoordinatoreren er den eller de personer i en kommune, som har til opgave og ansvaret for at udvikle og styrke

Læs mere

Velkommen til UdviklingsRum (UR)

Velkommen til UdviklingsRum (UR) Velkommen til UdviklingsRum 2017-19 (UR) Workshop 1 i Korsør Kommuner skal fremme et naturfagligt løft - er din kommune klar? Ja, vi har et team på sagen! En lille nisse rejste 1 En lille nisse rejste

Læs mere

Ledelse, der løfter naturfagsundervisningen

Ledelse, der løfter naturfagsundervisningen naturfagsundervisning Mål for temadagen at skabe et fælles vidensgrundlag om naturfagsundervisning blandt skoleledere, naturfagskoordinatorer og lokale ressourcepersoner. at tydeliggøre sammenhæng mellem

Læs mere

*Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed

*Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed Naturfagene åben skole skole-virksomhedssamarbejde og og/eller Netværksmøde for naturfagskoordinatorer i Region Nordjylland Aalborg, 1. juni 2017 Dagens program Vision Vores vision er at alle børn og unge

Læs mere

Fra nationale naturvidenskabsanbefalinger til kommunal forankring og lokal forandring - hvordan?

Fra nationale naturvidenskabsanbefalinger til kommunal forankring og lokal forandring - hvordan? Fra nationale naturvidenskabsanbefalinger til kommunal forankring og lokal forandring - hvordan? Astra FORANKRING, juni 2017 Evidens peger på netværks effekt: Naturfaglig udvikling i en kommune afhænger

Læs mere

Velkommen til Regionalt koordinatormøde 30. januar 18 *Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed

Velkommen til Regionalt koordinatormøde 30. januar 18 *Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed Velkommen til Regionalt koordinatormøde 30. januar 18 Program 14.00-14.15: Kaffe, te og kage 12.00-12.30: Frokost - drop-ind, flydende ankomst 12.30-12.45 Velkommen og præsentation af programmet og deltagere

Læs mere

Velkommen til UdviklingsRum (UR)

Velkommen til UdviklingsRum (UR) Velkommen til UdviklingsRum 2017-19 (UR) Workshop 5 i Nyborg - nu er der blot workshop 6 tilbage før.! Blæsten kan man ikke... Blæsten kan man ikke få at se. Det der ikke no et at gøre ve. Men når møllen

Læs mere

Velkommen til Regionalt koordinatormøde 30. maj 18 *Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed

Velkommen til Regionalt koordinatormøde 30. maj 18 *Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed Velkommen til Regionalt koordinatormøde 30. maj 18 Program 12.00-12.30 Drop-ind frokost og uformel netværkstid 12.30-12.45 Velkomst og præsentation af program mv. 12.45-13:30 Videndeling om seneste nyt

Læs mere

Regionalt naturfagskoordinatormøde. Nordjylland

Regionalt naturfagskoordinatormøde. Nordjylland Regionalt naturfagskoordinatormøde i Nordjylland 30. maj 2018 Trådløst netværk: Navn: AAU-1-DAY Adgangskode: nerf60jedi Hvorfor er vi her? Formål - Videndeling på tværs af kommunerne - at sætte fokus på

Læs mere

Skolepolitik Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016

Skolepolitik Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Skolepolitik Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 National baggrund for Dragør Kommunes skolepolitik Vision Mål for Dragør skolevæsen Prioriteter for skolevæsenet Lokal sammenhængskraft

Læs mere

*Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed

*Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed Sammen om naturvidenskab Anbefalingsrapporten set i sammenhæng med naturfagskompasset Warm-up: Hvis I nu skulle formulere anbefalinger til en national strategi... Hvad ville I så fokusere på? 13 forandringsteorier

Læs mere

*Det nationale naturfagscenter

*Det nationale naturfagscenter Velkommen til det regionale naturfagskoordinatormøde i Syd Vejle 22. maj 2019 Hvorfor er vi her? Naturfagskoordinatoreren er den eller de personer i en kommune, som har til opgave og ansvaret for at udvikle

Læs mere

Science-kommuner. Science-kommuner uddannelse skaber vækst. Erfaringer og gode råd fra projekt Science-kommuner

Science-kommuner. Science-kommuner uddannelse skaber vækst. Erfaringer og gode råd fra projekt Science-kommuner Science-kommuner Science-kommuner uddannelse skaber vækst Erfaringer og gode råd fra projekt Science-kommuner 2008-11 De 25 deltagende kommuner 2008-11. 1/3 af Danmarks skoleelever bor i en Science-kommune.

Læs mere

Hvordan kan særlige initiativer bidrage til at styrke kommunens naturfaglige kultur? *Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed

Hvordan kan særlige initiativer bidrage til at styrke kommunens naturfaglige kultur? *Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed Hvordan kan særlige initiativer bidrage til at styrke kommunens naturfaglige kultur? Astras tre store events Naturvidenskabsfestival Unge Forskere Big Bang Astras tre store events Oplevelser der: gør

Læs mere

Science-kommuner uddannelse skaber vækst. Science-kommuner

Science-kommuner uddannelse skaber vækst. Science-kommuner Science-kommuner Science-kommuner uddannelse skaber vækst Erfaringer gode råd fra projekt Science-kommuner uddannelse 2008-11 skaber vækst Erfaringer gode råd fra projekt Science-kommuner 2008-11 De 25

Læs mere

Netværksmøde for naturfagskoordinatorer i Syddanmark

Netværksmøde for naturfagskoordinatorer i Syddanmark Netværksmøde for naturfagskoordinatorer i Syddanmark Heiko Buch-Illing og Maiken R. Thyssen Hindsgavl Naturcenter, Middelfart 29.maj 2017 Program 9.30-9.50 Velkommen + kaffe og brød. Intro til dagens program

Læs mere

Velkommen til det regionale koordinatormøde i Midtjylland

Velkommen til det regionale koordinatormøde i Midtjylland Velkommen til det regionale koordinatormøde i Midtjylland Anvisning til hjemmeopgave Svarene på nedenstående spørgsmål skrives på post-its(et svar pr. post-it) og placeres ved den relevante akse på naturfagskompasset

Læs mere

*Det nationale naturfagscenter

*Det nationale naturfagscenter Velkommen til det regionale naturfagskoordinatormøde i Midtjylland Skanderborg 24. januar 2019 Hvorfor er vi her? Naturfagskoordinatoreren er den eller de personer i en kommune, som har til opgave og ansvaret

Læs mere

SKOLEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE (udkast)

SKOLEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE (udkast) SKOLEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE (udkast) Udkast 2016 Indhold National baggrund for Dragør Kommunes skolepolitik...2 Vision...3 Mål for Dragør skolevæsen...4 Prioriteter for skolevæsenet...5 Trivsel...5 Faglige

Læs mere

*Det nationale naturfagscenter

*Det nationale naturfagscenter Velkommen til det regionale naturfagskoordinatormøde De regionale koordinatormøder har til formål at styrke den enkelte naturfagskoordinator og det lærende netværk mellem naturfagskoordinatorer fra kommuner

Læs mere

Science i Ishøj set i et forankringsperspektiv. Astra netværksmøde 23 maj 2019

Science i Ishøj set i et forankringsperspektiv. Astra netværksmøde 23 maj 2019 Science i Ishøj set i et forankringsperspektiv Astra netværksmøde 23 maj 2019 Mindset Talenter ABCmodellen Det summer af science i Ishøj Nære rollemodeller Netværk på tværs Makerspace Fagteam samarbejde

Læs mere

Strategi for Folkeskole

Strategi for Folkeskole Strategi for Folkeskole 2014 Forfatter: Skole og dagtilbud Revideret den 5. februar 2015 Dokument nr. [xx] Sags nr. 480-2014-97805 I Indhold Forord... 1 Indledning... 2 Kerneopgaven:... 2 Visionen... 3

Læs mere

Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer.

Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer. Ishøj Kommune Juli 2014 Flere Lille og Store Nørder i Ishøj Projektbeskrivelse Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer. Projektet

Læs mere

Ledelse, der løfter naturfagsundervisningen

Ledelse, der løfter naturfagsundervisningen Ledelse, der løfter Naturfaglig kultur for skoleledere Ledelse, der løfter Det har vi lovet... Skoleledelsen har stor betydning, når det gælder udvikling af naturfaglige kulturer på skolerne. Koordinering

Læs mere

11 kommuners erfaringer med strategisk naturfagsudvikling Astras UdviklingsRum

11 kommuners erfaringer med strategisk naturfagsudvikling Astras UdviklingsRum 11 kommuners erfaringer med strategisk naturfagsudvikling Astras UdviklingsRum 2017-2019 *Det nationale naturfagscenter Indhold Forord 3 Dragør 4 Fredericia 5 Furesø 6 Høje-Taastrup 7 Kalundborg 8 Kolding

Læs mere

Nationalt netværksmøde for naturvidenskabskoordinatorer Tirsdag d. 2. april 2019

Nationalt netværksmøde for naturvidenskabskoordinatorer Tirsdag d. 2. april 2019 Nationalt netværksmøde for naturvidenskabskoordinatorer Tirsdag d. 2. april 2019 Velkommen! Baggrund og intentioner for naturvidenskabskoordinatorer og netværk Sidsel Hansen, Undervisningsministeriet Astra

Læs mere

*Det nationale naturfagscenter

*Det nationale naturfagscenter Velkommen til det regionale naturfagskoordinatormøde i Hovedstaden Hvidovre 23. januar 2019 Hvorfor er vi her? Naturfagskoordinatoreren er den eller de personer i en kommune, som har til opgave og ansvaret

Læs mere

den kommunale indsats

den kommunale indsats den kommunale indsats det NATioNAlE CENTER FoR undervisning i NATuR, TEkNik og SuNdHEd Dette er en kort præsentation af NTS-centerets strategi for indsatsen på det kommunale område. Den er tænkt som en

Læs mere

Udvikling af naturfaglig kultur. - forankring i flere led

Udvikling af naturfaglig kultur. - forankring i flere led Udvikling af naturfaglig kultur - forankring i flere led 3 niveauer i udvikling og forankring - Politisk (behov/synlighed/bevidsthed/kendskab) - Forvaltning (kompetenceudvikling/understøttelse/oversættelse)

Læs mere

*Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed

*Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed Naturfagene og skole-virksomhedssamarbejdet - en del af åben skole dagsordenen Formål - At få mulighed for at drøfte Astras samarbejde med jer naturfagskoordinatorer At få mulighed for videndeling og sparring

Læs mere

Kommissorium for effektivisering. hjvhjgyu. Effektivisering og udvikling. af folkeskolen

Kommissorium for effektivisering. hjvhjgyu. Effektivisering og udvikling. af folkeskolen Kommissorium for effektivisering af folkeskolen hjvhjgyu Effektivisering og udvikling af folkeskolen 15. november 2016 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Formål... 2 Mål og succeskriterier...

Læs mere

Potentialer og udfordringer i naturfagsundervisningen. Jan Alexis Nielsen Lektor & Sektionsleder Institut for Naturfagenes Didaktik

Potentialer og udfordringer i naturfagsundervisningen. Jan Alexis Nielsen Lektor & Sektionsleder Institut for Naturfagenes Didaktik Potentialer og udfordringer i naturfagsundervisningen Jan Alexis Nielsen Lektor & Sektionsleder Institut for Naturfagenes Didaktik 25/04/2019 2 National Naturvidenskabsstrategi 1. Styrket motivation og

Læs mere

Sønderborg Kommunes udviklingen som Science Kommune

Sønderborg Kommunes udviklingen som Science Kommune Sønderborg Kommunes udviklingen som Science Kommune Projektet med udvikling af ScienceKommuner er afsluttet og indgår nu i NTS-samarbejdet. Der var formuleret 4 vilkår til at være Science Kommune: 1) Ledelsesmæssig

Læs mere

Den åbne skole. i Favrskov Kommune. Favrskov Kommune

Den åbne skole. i Favrskov Kommune. Favrskov Kommune Den åbne skole i Favrskov Kommune Favrskov Kommune Forord Byrådet valgte i forbindelse med realiseringen af folkeskolereformen at nedsætte Udvalget for samspil mellem skoler, fritid og foreningsliv til

Læs mere

Drejebog folkeskolereformen vs. 2

Drejebog folkeskolereformen vs. 2 Drejebog folkeskolereformen vs. 2 Skoleafdelingen oktober 2014 Folkeskolereform version 2 Folkeskolereformen er en realitet og mange af dens elementer er implementeret. Skolerne i Dragør har et højt ambitionsniveau,

Læs mere

*Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed

*Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed Vision Vores vision er at alle børn og unge får handlekompetencer inden for science, så de kan udfolde sig som kreative og kritiske samfundsborgere. Astra arbejder for: at alle unge får indsigt i og handlekompetencer

Læs mere

Skoleafdelingen Kirkevej Dragør. Dragør - Det rådgivende skoleudvalg Kommissorium for arbejdet i 17. stk. 4. Tlf.

Skoleafdelingen Kirkevej Dragør. Dragør - Det rådgivende skoleudvalg Kommissorium for arbejdet i 17. stk. 4. Tlf. Dragør - Det rådgivende skoleudvalg Kommissorium for arbejdet i 17. stk. 4 Folkeskolerne i Danmark slog den 1. august 2014 dørene op til første skoledag i den nye folkeskolereforms tegn. Ambitionerne for

Læs mere

Udvikling af lokal naturfaglig kultur er en del af den lokale skoleudvikling

Udvikling af lokal naturfaglig kultur er en del af den lokale skoleudvikling Udvikling af lokal naturfaglig kultur er en del af den lokale skoleudvikling Inspiration til pædagogisk ledelse af naturfagsområdet workshop ledelse Indholdspunkter Fokus og sammenhæng Pædagogisk ledelse

Læs mere

I Kommunens Børn- og Ungepolitik 2007 er et af delmålene for skolen, at der gøres en særlig indsats for naturfagsundervisningen.

I Kommunens Børn- og Ungepolitik 2007 er et af delmålene for skolen, at der gøres en særlig indsats for naturfagsundervisningen. Naturfagsstrategi for Kalundborg Kommune 2007-2014 DATO 23. marts 2007 JOURNAL NR. 326-2007-47264 SAGSANSVARLIG Susanne Boesen / Michael Rasmussen UNDERVISNING / UDVIKLING Kalundborg Kommune hører med

Læs mere

Fra Science-kommune-projekt til et naturfagsløft for alle kommuner

Fra Science-kommune-projekt til et naturfagsløft for alle kommuner 94 Kommentarer Fra Science-kommune-projekt til et naturfagsløft for alle kommuner Lene Beck Mikkelsen, NTS-centeret, Alsion, Marianne Hald, NTS-centeret Nordjylland Artiklen Hvad kan vi lære af Science-kommune-projektet

Læs mere

*Det nationale naturfagscenter

*Det nationale naturfagscenter Velkommen til det regionale naturfagskoordinatormøde Viborg 23. maj 2019 Mødets formål Formål: Videndele blandt naturfagskoordinatorer: om arbejdsopgaver, indsatsområder og problemstillinger i arbejdet

Læs mere

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse Beslutning: Afrapportering på Fortsat Fremgang for Furesø: Løft af elever, der har svært ved indlæring (pkt. 3.6) Sagsnr. i ESDH: 18/18826 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for skole og ungdomsuddannelse

Læs mere

Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne

Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne www.eva.dk Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne HR-temadag 6. februar 2017 Camilla Hutters, område chef, Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) Hvad er EVAs opgave? EVA s formål er at udforske og udvikle

Læs mere

TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE

TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE Strategi for talentudvikling i Fredericias dagtilbud og skoler. 1 TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE BØRNENE ER FREMTIDEN. Byrådet har vedtaget en vision

Læs mere

Hvad er realistiske mål for kommunal naturfagsudvikling- - og hvordan evalueres de?

Hvad er realistiske mål for kommunal naturfagsudvikling- - og hvordan evalueres de? Hvad er realistiske mål for kommunal naturfagsudvikling- - og hvordan evalueres de? Olga Trolle, konsulent, Institut for Naturfagenes Didaktik, KU og Naturfagenes Evaluerings- og Udviklingscenter 13/09/2018

Læs mere

*Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed

*Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed Velkommen til koordinatormøde for naturfagskoordinatorer i Region Hovedstaden 1. februar 2018 Program 11.45: Frokost 12.30: Velkommen og siden sidst 12.45: Science i dagtilbud - anbefalingsrapport og rådgivningsgruppe

Læs mere

Et naturfagskompas til hele kommunen

Et naturfagskompas til hele kommunen Et naturfagskompas til hele kommunen Heiko Buch-Illing og Ole Kronvald, Astra Jesper Vilsbæk, Fredericia kommune Et naturfagskompas til hele kommunen Formålet med workshoppen: At præsentere Naturfagskompasset

Læs mere

Bilag til ansøgningsskema, Mariagerfjord Kommune

Bilag til ansøgningsskema, Mariagerfjord Kommune Bilag til ansøgningsskema, Mariagerfjord Kommune Projektbeskrivelse Mariagerfjord Kommune er en Science Kommune og har gennem de sidste to år arbejdet for at skabe fokus på naturfag i skolerne. Dels gennem

Læs mere

Kommunernes naturfagsindsatser er forskellige og unikke

Kommunernes naturfagsindsatser er forskellige og unikke 71 Kommunernes naturfagsindsatser er forskellige og unikke Ole Kronvald, Astra Heiko Buch-Illing, Astra Kommentar til Kastorp Kok: Professionel udvikling i et kommunalt perspektiv, MONA, 2017-4. Indledning

Læs mere

Jobprofil. Skoleleder på Rungsted Skole Hørsholm Kommune

Jobprofil. Skoleleder på Rungsted Skole Hørsholm Kommune Jobprofil Skoleleder på Rungsted Skole Hørsholm Kommune 1. Indledning Hørsholm Kommune ønsker at ansætte en skoleleder på Rungsted Skole. Stillingen er ledig og ønskes besat snarest muligt. Denne jobprofil

Læs mere

*Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed

*Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed Velkommen til nationalt netværksmøde for naturfagskoordinatorer 3.-4. oktober 2018 Formål At opleve Lego House - et særligt initiativ At opnå en større grad af forståelse for STEM-begrebet, hvor det kommer

Læs mere

Naturfaglig udvikling i Faxe, Køge og Stevns kommuner 2014-2018

Naturfaglig udvikling i Faxe, Køge og Stevns kommuner 2014-2018 Naturfaglig udvikling i Faxe, Køge og Stevns kommuner 2014-2018 Indhold: Baggrund, vision og målbare mål Projektorganisation Projektelementer Omfang Uddannelsesplan Tidsramme Skoleledernes rolle Udvælgelse

Læs mere

Spydspidsmedlemmerne skal introducere og opfordre lærerkolleger til, at gennemfører et undervisningsforløb på indskoling, mellemtrin og udskoling.

Spydspidsmedlemmerne skal introducere og opfordre lærerkolleger til, at gennemfører et undervisningsforløb på indskoling, mellemtrin og udskoling. Formål og mål med projektet Hvidovre Kommune skal udvikle en dialog og et samarbejde mellem uddannelsesområdet og erhvervslivet omkring natur, teknik og sundhed. Yderligere skal der er skabes et samarbejde

Læs mere

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringen af målstyret undervisning og god klasseledelse er prioriteret som A og er det første og største indsatsområde i den fælleskommunale

Læs mere

Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2014 2017. Alle elever skal lære mere og trives bedre

Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2014 2017. Alle elever skal lære mere og trives bedre Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2017 Alle elever skal lære mere og trives bedre Mål, formål og oprindelse Målet er implementering af Folkeskolereformen over en treårig periode med udgangspunkt

Læs mere

Kvalitetsrapport for skoleåret 2013/2014 forslag til opbygning

Kvalitetsrapport for skoleåret 2013/2014 forslag til opbygning Kvalitetsrapport for skoleåret 2013/2014 forslag til opbygning Baggrund Siden 2006 har det været lovpligtigt at udarbejde kvalitetsrapporter en gang om året. Rapporten er en del af Kommunalbestyrelsens

Læs mere

Strategi for Folkeskole 2014Folkeskolestrategi 20142014

Strategi for Folkeskole 2014Folkeskolestrategi 20142014 Strategi for Folkeskole 2014Folkeskolestrategi 20142014 Sagsnummer: 480-2014-97805 Dokumentnummer: 480-2015-1021 Afdeling: Skole og Dagtilbud Udarbejdet af: Hanne Vogelius Indhold Forord... 2 Indledning...

Læs mere

Ny Nordisk Skole-institution.

Ny Nordisk Skole-institution. Ny Nordisk Skole-institution. 1. GRUNDOPLYSNINGER OM ANSØGER: 2. MOTIVATION OG TILGANG TIL FORANDRINGSPROCESSEN: Hvorfor vil I være Ny Nordisk Skole-institution og hvordan vil I skabe forandringen? Vi

Læs mere

Opsamling Naturfagskoordinatormøde i Region Syddanmark d. 6. juni 2018

Opsamling Naturfagskoordinatormøde i Region Syddanmark d. 6. juni 2018 Opsamling Naturfagskoordinatormøde i Region Syddanmark d. 6. juni 2018 Bordet rundt Vi afprøvede en ny form på bordet rundt i to mindre grupper. Det gav lidt mere tid til den værdifulde samtale og erfaringsudveksling

Læs mere

Nationalt koordinatormøde Talentcentret Sorø oktober 2017 *Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed

Nationalt koordinatormøde Talentcentret Sorø oktober 2017 *Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed Nationalt koordinatormøde 2017 Talentcentret Sorø 4.+5. oktober 2017 Sammen om naturvidenskab hvad betyder anbefalingerne for kommuner og koordinatorer? Dag 1 Velkomst Informatik - som fag og i fag. v.

Læs mere

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse Den 4. december Løft af elever, der har svært ved indlæring

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse Den 4. december Løft af elever, der har svært ved indlæring Udvalg for skole og ungdomsuddannelse Den 4. december 2018 Afrapportering på byrådets arbejdsprogram. Løft af elever, der har svært ved indlæring Kontekst og baggrund for indsatsområdet: Arbejdet med byrådets

Læs mere

Forpligtende samarbejder og partnerskaber i folkeskolen

Forpligtende samarbejder og partnerskaber i folkeskolen Forpligtende samarbejder og partnerskaber i folkeskolen Folkeskoleloven pålægger kommuner at sikre, at der finder samarbejder og partnerskaber sted mellem de kommunale skoler og andre institutioner og

Læs mere

Evaluering af understøttende undervisning Skoleudvalget, 17. januar 2017

Evaluering af understøttende undervisning Skoleudvalget, 17. januar 2017 Evaluering af understøttende undervisning Skoleudvalget, 17. januar 2017 Evaluering i Aalborg Kommune Evaluering er fremadrettet og lærende Evaluering er et værktøj til at give indsigt og viden, der bidrager

Læs mere

Erfaringer med pædagogisk ledelse og øget kvalitet i undervisningen. V/Jens Andersen University College Nordjylland(UCN) Act2learn.

Erfaringer med pædagogisk ledelse og øget kvalitet i undervisningen. V/Jens Andersen University College Nordjylland(UCN) Act2learn. SAMMEN GØR VI DIG BEDRE Erfaringer med pædagogisk ledelse og øget kvalitet i undervisningen. V/Jens Andersen University College Nordjylland(UCN) Act2learn. 1 Elevcentreret skoleledelse hvad kan Erhvervsskolen

Læs mere

Strategi for læring på Egtved skole

Strategi for læring på Egtved skole 1 Strategi for læring på Egtved skole Hvem er vi på Egtved skole På Egtved skole ønsker vi til stadighed at udvikle os for at give elevene de bedste forutsætninger for at nå sit læringspotentiale. Derfor

Læs mere

Behandling af principper for en ny skoledag i Fredensborg Kommune

Behandling af principper for en ny skoledag i Fredensborg Kommune Behandling af principper for en ny skoledag i Fredensborg Kommune Sagsnummer: 13/29782 Sagsansvarlig: MITA Beslutningstema: Byrådet skal præsenteres for de indholdsmæssige rammer for en sammenhængende

Læs mere

UDKAST. Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 30. maj 2018

UDKAST. Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 30. maj 2018 UDKAST Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og 30. maj 2018 Fra politiske mål til indsatser - hvor kommer vi fra? Nationale mål: Ny styrket læreplan: 2 landsdækkende læringsmål for

Læs mere

ODENSE APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE

ODENSE APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE ODENSE 2. - 3. APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE OPLÆG, WORKSHOPS, KEYNOTE SPEAKERS, MESSE OG VÆRKSTEDER BIG BANG er Danmarks største naturfagskonference og -messe. Den er for

Læs mere

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten INDLEDNING Som en del af videreudviklingsfasen i ansøgningsrunden Unge på kanten har Bikubenfonden

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Undervisningsudvalget

GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Undervisningsudvalget GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Undervisningsudvalget 22-05-2018 Bilag 1: Beskrivelse af det samlede intensive læringsforløb "Læringscamp Gladsaxe" Beskrivelse af det samlede intensive læringsforløb Læringscamp

Læs mere

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Indhold Vi vil være bedre Læring i fokus Læring, motivation og trivsel Hoved og hænder Hjertet med Form og fornyelse Viden og samarbejde Fordi verden venter 3 6

Læs mere

Lyst til. Laering 2O16-2O18. Skolepolitiske målsætninger

Lyst til. Laering 2O16-2O18. Skolepolitiske målsætninger Lyst til Laering Skolepolitiske målsætninger 2O16-2O18 Dialogkæden - kort fortalt Vi arbejder med 4 niveauer i dialogkæden, som hver især er med til at give viden om, hvordan vi lykkes med at gøre målene

Læs mere

Forord. Læsevejledning

Forord. Læsevejledning Forord Folkeskolen er en kommunal kerneopgave og Middelfart Kommune har ambitioner for sit skolevæsen. Middelfart Kommunes skolepolitik bygger på et ønske om en folkeskole, der har en fælles retning -

Læs mere

Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen

Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen Formålet med dette notat er formuleringen af formål, mål og succeskriterier for udviklingsprojektet Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen.

Læs mere

Udkast til en strategi. for en GRØN GENERATION i Fredericia. Kommunen hvor børn og unge tager del i en bæredygtig udvikling

Udkast til en strategi. for en GRØN GENERATION i Fredericia. Kommunen hvor børn og unge tager del i en bæredygtig udvikling Udkast til en strategi for en GRØN GENERATION i Fredericia Kommunen hvor børn og unge tager del i en bæredygtig udvikling Fredericia kommune oktober 2016 1 Strategi for en Grøn Generation i Fredericia

Læs mere

Rådgivningsgruppen har under sit arbejde særligt drøftet og prioriteret, at børn og unges naturvidenskabelige dannelse skal styrkes.

Rådgivningsgruppen har under sit arbejde særligt drøftet og prioriteret, at børn og unges naturvidenskabelige dannelse skal styrkes. Rådgivningsgruppens anbefalinger til en naturvidenskabsstrategi Nedenstående dokument er rådgivningsgruppens anbefalinger til en naturvidenskabsstrategi. Baggrund Det fremgår af gymnasiereformen fra juni

Læs mere

Velkommen til det regionale naturfagskoordinatormøde i Hovedstaden. *Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed

Velkommen til det regionale naturfagskoordinatormøde i Hovedstaden. *Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed Velkommen til det regionale naturfagskoordinatormøde i Hovedstaden Hvorfor er vi her? Naturfagskoordinatoreren er den eller de personer i en kommune, som har til opgave og ansvaret for at udvikle og styrke

Læs mere

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud 1. Baggrund Stort set alle børn i Danmark går i dag i dagtilbud. Kommunerne har derfor en unik mulighed for at investere i vores børns

Læs mere

FÆLLESFAGLIG NATURFAGSUNDERVISNING

FÆLLESFAGLIG NATURFAGSUNDERVISNING FÆLLESFAGLIG NATURFAGSUNDERVISNING Praksiserfaringer med fagteam, planlægning og kvalificering af naturfagsundervisning Naturfag i Spil 23. november 2016 DAGSORDEN Sammenhæng og baggrund Fagteamets struktur

Læs mere

Strategi for læring på Egtved skole

Strategi for læring på Egtved skole 1 Strategi for læring på Egtved skole Hvem er vi på Egtved skole På Egtved skole ønsker vi til stadighed at udvikle os for at give elevene de bedste forudsætninger for at nå sit læringspotentiale. Derfor

Læs mere

TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER

TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER . TEMADAG TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER Karen K. Eriksen og Eva M. Burchard Konsulenter i Center for Forebyggelse i praksis, KL Center for Forebyggelse i praksis Formål 2016-2018 Center for

Læs mere

LAD ELEVERNE LØSE FREMTIDENS PROBLEMER NU - MED DIGITAL DANNELSE I RYGSÆKKEN. Christine Antorini, direktør LIFE

LAD ELEVERNE LØSE FREMTIDENS PROBLEMER NU - MED DIGITAL DANNELSE I RYGSÆKKEN. Christine Antorini, direktør LIFE LAD ELEVERNE LØSE FREMTIDENS PROBLEMER NU - MED DIGITAL DANNELSE I RYGSÆKKEN. Christine Antorini, direktør LIFE 27.2.19 INVITER ELEVERNE MED TIL AT LØSE VERDENSMÅL LOKALT http://www.effekt.dk /regenvillages/

Læs mere

NATURFAG STRATEGI FOR NATURFAG. i Vejle Kommune

NATURFAG STRATEGI FOR NATURFAG. i Vejle Kommune NATURFAG STRATEGI FOR NATURFAG i Vejle Kommune 2018-2021 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... 3 Naturfag nødvendig læring og almen dannelse?... 4 Resiliens og naturfaglig dannelse... 6 Vision for udvikling

Læs mere

Kvalitetskriterier for kompetenceudviklingsindsatser

Kvalitetskriterier for kompetenceudviklingsindsatser Kvalitetskriterier for kompetenceudviklingsindsatser Erfaringer fra projekt Naturlig-Vis Jan Sølberg Lektor, Københavns Universitet De senere år har der været forsket mere og mere i, hvilke typer kompetenceudviklingsforløb,

Læs mere

RESULTATER FRA KL- UNDERSØGELSE AF STYRING PÅ FOLKESKOLEOMRÅDET, FORÅR 2017

RESULTATER FRA KL- UNDERSØGELSE AF STYRING PÅ FOLKESKOLEOMRÅDET, FORÅR 2017 RESULTATER FRA KL- UNDERSØGELSE AF STYRING PÅ FOLKESKOLEOMRÅDET, FORÅR 2017 BLANDT DE KOMMUNALE SKOLEFORVALTNINGER Om undersøgelsen Undersøgelse blandt de kommunale skoleforvaltninger Gennemført marts-april

Læs mere

Lektiehjælp og faglig fordybelse

Lektiehjælp og faglig fordybelse Punkt 5. Lektiehjælp og faglig fordybelse 2015-056033 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, status på lektiehjælp og faglig fordybelse. Beslutning: Til orientering. Skoleudvalget

Læs mere

Vi vil være bedre Frederikshavn Kommunes skolepolitik inkl. udmøntning 2014-2017

Vi vil være bedre Frederikshavn Kommunes skolepolitik inkl. udmøntning 2014-2017 Vi vil være bedre Frederikshavn Kommunes skolepolitik inkl. udmøntning 2014-2017 #100254-14 Indhold Vi vil være bedre...4 Læring i fokus...6 Læring, motivation og trivsel...7 Hoved og hænder...8 Ambitionen

Læs mere

Danish Science Factory VELKOMMEN TIL FØRSTE MØDE FOR GRØN GENERATION KOORDINATORER

Danish Science Factory VELKOMMEN TIL FØRSTE MØDE FOR GRØN GENERATION KOORDINATORER VELKOMMEN TIL FØRSTE MØDE FOR GRØN GENERATION KOORDINATORER Danish Science Factory 10 Kommuner i 2 klynger Vest: Kolding Randers Horsens Fredericia Sønderborg Øst: Næstved Hvidovre Lejre Gentofte Kalundborg

Læs mere

Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 20. juni 2018

Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 20. juni 2018 Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og 20. juni 2018 Fra politiske mål til indsatser - hvor kommer vi fra? Nationale mål: Ny styrket læreplan: 2 landsdækkende læringsmål for hvert

Læs mere

Learning Pipeline sammen om læring og ledelse

Learning Pipeline sammen om læring og ledelse MEDARBEJDER Skaber et ambitiøst læringsmiljø, hvor alle elever trives og ser, at de bliver bedre fagligt og socialt Learning Pipeline sammen om læring og ledelse + Fremmer børn og unges læring, trivsel

Læs mere

Dagsorden til møde i Ældre-,Social- og Sundhedsudvalget

Dagsorden til møde i Ældre-,Social- og Sundhedsudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Ældre-,Social- og Sundhedsudvalget Mødetidspunkt 30-09-2019 18:05 Mødeafholdelse Råddsalen Indholdsfortegnelse Ældre-,Social- og Sundhedsudvalget 30-09-2019 18:05

Læs mere

Bilag 8. Idékatalog for anvendelsessporet - skoler

Bilag 8. Idékatalog for anvendelsessporet - skoler Bilag 8 Idékatalog for anvendelsessporet - skoler Det følgende er et idékatalog bestående af forslag til tiltag, som ville kunne styrke forudsætningerne for en øget faglig progression og trivsel hos børn

Læs mere

IMPLEMENTERING AF VIDA I KOMMUNEN GENNEM KONSULENTERS STØTTE

IMPLEMENTERING AF VIDA I KOMMUNEN GENNEM KONSULENTERS STØTTE 9.-10. DECEMBER 2013 IMPLEMENTERING AF VIDA I KOMMUNEN GENNEM KONSULENTERS STØTTE VED CHARLOTTE BUCHHAVE, DORTE LE COQ OG DORTE BRØNS, RANDERS KOMMUNE EFFEKTER AF VIDA en vidensbaseret indsats i danske

Læs mere

Natur/teknologi V/ KÅRE RASBORG LÆRINGSKONSULENT I NATURFAG, STYRELSEN FOR UNDERVISNING OG KVALITET. Naturfag

Natur/teknologi V/ KÅRE RASBORG LÆRINGSKONSULENT I NATURFAG, STYRELSEN FOR UNDERVISNING OG KVALITET. Naturfag Natur/teknologi V/ KÅRE RASBORG LÆRINGSKONSULENT I NATURFAG, STYRELSEN FOR UNDERVISNING OG KVALITET 06/04/2018 LÆRINGSKONSULENT KÅRE RASBORG 1 Indhold Kompetencedækning og fagets status Forenklede fælles

Læs mere