Borgere med udviklingshæmning og kriminalitet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Borgere med udviklingshæmning og kriminalitet"

Transkript

1 Borgere med udviklingshæmning og kriminalitet Fagkonference 2019 v. Trine Uhrskov Psykolog og VISO-specialist

2 Disposition 1. Karakteristik af målgruppen 2. Forebyggende socialfaglig indsats 1. Forebyggelse af kriminalitet 2. Når borgeren har en dom 3. Når borgeren skal videre ud i livet 3. Perspektivering i forhold til Socialtilsynets kvalitetsmodel

3 Antal personer med udviklingshæmning, som har fået en foranstaltningsdom i indestående kalenderår From, Dorte (2017): Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden Socialstyrelsen Sandberg, Lars (2013): Domfældte udviklingshæmmede i tal, Socialstyrelsen

4 Karakteristika ved målgruppen Belastede opvækstvilkår Mange skoleskift Få skolefærdigheder Svingende ADL færdigheder Tidlig misbrug Selvskadende Unge ved den første dom Ofte borgere, der ikke ellers ville bo i et botilbud Et højere kognitivt funktionsniveau forskellige fra andre borgere i botilbuddet

5 Risikofaktorer Individuelle forhold: Dårlig begavelse Lav selvkontrol Økonomisk dårligt stillet Psykiske lidelser Socialstyrelsen (2018): Håndbog om sigtede og domfældte borgere med udviklingshæmning. Lovregler og kriminalpræventive sociale indsatser.

6 Risikofaktorer Familie- opvækstvilkår: Forældre har haft en uhensigtsmæssig opdragelsesstil Forældre har vanskelige økonomiske forhold Opvokset i brudt familie Opvækst med omsorgssvigt eller misrøgt Barn af teenageforældre Kriminalitet blandt forældre Forældre i fængsel Socialstyrelsen (2018): Håndbog om sigtede og domfældte borgere med udviklingshæmning. Lovregler og kriminalpræventive sociale indsatser.

7 Risikofaktorer Livsstil og kontekstuelle forhold: En kriminel omgangskreds Alkohol- eller stofmisbrug Placeret i lukket institution med andre kriminelle Negative forventninger fra personale Skole uddannelse og arbejdsforhold Manglende skole- ungdoms- og erhvervsuddannelse Arbejdsløs Socialstyrelsen (2018): Håndbog om sigtede og domfældte borgere med udviklingshæmning. Lovregler og kriminalpræventive sociale indsatser.

8 Den manglende forebyggelse Vi kender dem inden den første kriminalitet finder sted Vi lykkedes ikke i vores forebyggelse

9 Hvad siger straffeloven om udviklingshæmning og straf? 16. Personer, der på gerningstiden var utilregnelige på grund af sindssygdom eller tilstande, der må ligestilles hermed, straffes ikke. Tilsvarende gælder personer, der var mentalt retarderede i højere grad. Stk. 2. Personer, der på gerningstiden var mentalt retarderede i lettere grad, straffes ikke, medmindre særlige omstændigheder taler for at pålægge straf. Tilsvarende gælder personer, der befandt sig i en tilstand, som ganske må ligestilles med mental retardering. Socialstyrelsen (2018): Håndbog om sigtede og domfældte borgere med udviklingshæmning. Lovregler og kriminalpræventive sociale indsatser.

10 Type 1 Dom til anbringelse i sikret afdeling for personer med vidtgående psykiske handicap Denne foranstaltning er beregnet på personer med udviklingshæmning, der må anses for at være udtalt farlige og derfor frembyder nærliggende risiko for personfarlige handlinger, og hvor det skønnes, at personen med udviklingshæmning har behov for konstant overvågning. Dommen indebærer, at den pågældende anbringes i en sikrede boform (aktuelt Kofoedsminde). Socialstyrelsen (2018): Håndbog om sigtede og domfældte borgere med udviklingshæmning. Lovregler og kriminalpræventive sociale indsatser.

11 Type 2 Dom til anbringelse i institution for personer med vidtgående psykiske handicap, således at domfældte efter bestemmelse fra kommunen kan overføres til sikret afdeling Denne foranstaltning indebærer, at personen med udviklingshæmning anbringes i en social boform med døgndækning, og som er godkendt til formålet (SEL 108) Det vil sige, at der er personale døgnet rundt, inklusiv vågen nattevagt. Denne domstype anvendes typisk over for personer med udviklingshæmning, der har begået personfarlig kriminalitet, eksempelvis brandstiftelse, røveri, voldtægt eller vold, og hvor det skønnes, at personen med udviklingshæmning har behov for konstant overvågning, og at der er risiko for ny personfarlig kriminalitet, således at personen med udviklingshæmning i givet fald hurtigt skal kunne overføres til en sikret boform. Socialstyrelsen (2018): Håndbog om sigtede og domfældte borgere med udviklingshæmning. Lovregler og kriminalpræventive sociale indsatser.

12 Type 3 Dom til anbringelse i institution for personer med vidtgående psykiske handicap Denne foranstaltningsdom indebærer, at personen med udviklingshæmning anbringes i en social boform med døgndækning, og som er godkendt til formålet (SEL 108). Det vil sige, at der er personale døgnet rundt, inklusiv vågen nattevagt. Boformen vil som udgangspunkt ikke være låst, bortset fra under nærmere fastsatte betingelser, hvorefter der kan ske dørlåsning om natten i maksimalt 8 timer, jf. 137 j i serviceloven. Denne domstype anvendes typisk over for personer med udviklingshæmning, der har begået personfarlig kriminalitet i form af eks. brandstiftelse, røveri, voldtægt eller vold, og hvor det skønnes, at personen med udviklingshæmning har behov for konstant overvågning. Socialstyrelsen (2018): Håndbog om sigtede og domfældte borgere med udviklingshæmning. Lovregler og kriminalpræventive sociale indsatser.

13 Type 4 Dom om tilsyn af kommunen, således at domfældte efterkommer tilsynsmyndighedens bestemmelse om ophold og arbejde, og således at tilsynsmyndigheden kan træffe bestemmelse om anbringelse i institution for personer med vidtgående psykiske handicap. Denne domstype anvendes over for personer med udviklingshæmning, hvor tilsyn, eventuelt kombineret med socialpædagogisk bistand, kan være tilstrækkeligt, men hvor der kan opstå behov for, at personen med udviklingshæmning skal anbringes i en social boform. Foranstaltningsdommen forhindrer ikke, at den domfældte anbringes i en social boform med døgndækning. Socialstyrelsen (2018): Håndbog om sigtede og domfældte borgere med udviklingshæmning. Lovregler og kriminalpræventive sociale indsatser.

14 Type 5 dom Dom om tilsyn af kommunen, således at domfældte efterkommer tilsynsmyndighedens bestemmelse om ophold og arbejdedenne foranstaltningsdom anvendes over for personer med udviklingshæmning, der skønnes at have behov for social støtte i dagligdagen. Påstanden kan eventuelt suppleres med særlige vilkår om psykiatrisk behandling, der også giver mulighed for behandling mod misbrug og/eller sexologisk behandling. Socialstyrelsen (2018): Håndbog om sigtede og domfældte borgere med udviklingshæmning. Lovregler og kriminalpræventive sociale indsatser.

15 Fordelingen af domstyper i Type 1 Type 2 Type 3 Type 4 Type 5 Justitsministeriets Forskningskontor (2018): Nye Foranstaltningsdomme i 2017

16 Typer af kriminalitet Landsplan er blå/undersøgelsen er rød Gimbel, Anders (2018): Domfældte udviklingshæmmede - data og fortællinger, Psykiatri og Social. Specialområde Udviklingshæmning og ADHD. Region Midtjylland.

17 Vold mod hvem (Gruppe på 32 personer) Gimbel, Anders (2018): Domfældte udviklingshæmmede - data og fortællinger, Psykiatri og Social. Specialområde Udviklingshæmning og ADHD. Region Midtjylland.

18 Faglige opmærksomhedspunkter Særlig målgruppe ift magtanvendelse indgrebsmuligheder efter servicelovens kapitel 24a Øvrige borgere i botilbud er eventuelt ikke omfattet af 24a Viden om at balancere indsatsen mellem servicelov og straffelov Uanset dom skal borgeren stadig have en indsats efter serviceloven Risiko for at tilsidesætte borgerens retssikkerhed Formålet med anbringelsen: At undgå fornyet kriminalitet Men også at borgeren skal udvikle sig hen imod en ophævelser af dom Skal afspejles i mål i handleplan og den faglige indsats Behandlingsbehov? From, Dorte (2019): Oplæg om borgere med udviklingshæmning og kriminalitet/dom. Socialstyrelsen

19 Kapitel 24a om fuldbyrdelse af strafferetlige foranstaltninger - personkreds Servicelovens kapitel 24 a omfatter borgere, som i henhold til en strafferetlig afgørelse, afsagt ved dom eller kendelse, er anbragt i socialt regi i en boform for voksne, jf. servicelovens 108. Det gælder, uanset om disse personer er anbragt på tilbud, der drives af kommuner, regioner eller private. Dette kapitel omhandler derfor personkredsen af voksne med udviklingshæmning og lignende, som i henhold til en strafferetlig afgørelse er anbragt i boformer for voksne med betydelig og varig nedsat funktionsevne, jf. servicelovens 108. Socialstyrelsen (2018): Håndbog om sigtede og domfældte borgere med udviklingshæmning. Lovregler og kriminalpræventive sociale indsatser.

20 Kapitel 24a om fuldbyrdelse af strafferetlige foranstaltninger - indgreb Indgrebsmulighederne, som findes i servicelovens kapitel 24 a, udgør følgende, som kan anvendes i alle boformer efter 108, der huser borgere indenfor målgruppen: indskrænkning i den anbragtes adgang til internet og telefon (servicelovens 137 g) undersøgelse af den anbragtes opholdsrum og ejendele (servicelovens 137 h, stk. 1) inddragelse af den anbragtes effekter (servicelovens 137 i) aflåsning af den anbragtes bolig Socialstyrelsen (2018): Håndbog om sigtede og domfældte borgere med udviklingshæmning. Lovregler og kriminalpræventive sociale indsatser.

21 Kapitel 24a om fuldbyrdelse af strafferetlige foranstaltninger - domstyper Indgrebsmulighederne kan iværksættes over for borgere i varetægtssurrogat, og borgere, som er omfattet af domstype 1, 2 eller 3. Desuden kan de anvendes over for borgere, der er omfattet af domstype 4, når vedkommende har ophold i en boform efter servicelovens 108 som led i fuldbyrdelsen af dommen. Når der er tale om domstype 5, kan indgrebsmulighederne ikke anvendes, da personer med denne domstype ikke er anbragt i en boform efter 108 i serviceloven som led i fuldbyrdelse af dommen. Socialstyrelsen (2018): Håndbog om sigtede og domfældte borgere med udviklingshæmning. Lovregler og kriminalpræventive sociale indsatser.

22 Beskyttende faktorer i arbejdet med borgere med udadreagerende adfærd Viden om borgerens ressourcer og udfordringer Viden om adfærdens hensigt Faglige kompetencer hos personalet Individuelt tilrettelagt indsatser Relationsarbejdets betydning Borgerinddragelse Fremme af borgerens mestring Fysiske og organisatoriske rammer Røgeskov, Mette et. al. (2018): Voksne med udviklingshæmning og udadreagerende adfærd. En kortlægning af virksomme metoder.

23 Faglige metoder og tilgange Neuropædagogik KRAP Low Arousal Positiv adfærdstræning Misbrugsbehandling/ indsatser til forebyggelse af øget misbrug/ negative konsekvenser af misbrug Miljøterapi Recovery FIT Åben dialog LA2 Mestringsskema evt. i kombination med BVC Risikovurderingsmetoder De nationale retningslinjer til forebyggelse af voldsomme episoder From, Dorte (2019): Oplæg om borgere med udviklingshæmning og kriminalitet/dom. Socialstyrelsen

24 Beskyttende faktorer Fastholde retten til medborgerskab at bestemme over sit eget liv, herunder at: beslutte i eget liv klare mest muligt selv udvikle sine kompetencer danne sig sine egne erfaringer Socialstyrelsen (2018): Håndbog om sigtede og domfældte borgere med udviklingshæmning. Lovregler og kriminalpræventive sociale indsatser.

25 Alliance mod borgeren

26 Alliance med borgeren

27 Borgerindragende metoder

28 Borgerinddragende metoder Borgerinddragelse i det voldsforebyggende arbejde er nemmere når det tager udgangspunkt i generel borgerinddragelse Metoder til generel borgerinddragelse fx: Åben Dialog, Feedback Informed Treatment Metoder til borgerinddragelse i det voldsforebyggende arbejde: Mestringsskema med BVC LA2

29 Kriminal-præventiv indsats i forhold til mennesker med udviklingshæmning Metoder som støtter borgeren i at udvikle mestringsstrategier, som kan forhindre residiv adfærd Struktureret risikovurdering, som gerne inddrager borgerens vurdering af egen risiko Inddragelse ad borgeren i udvikling af trivsel i hverdagslivet og mestring af hverdagslivets udfordringer Inddragelse borgeren i læringen af de episoder, hvor det er går galt Udgangspunkt i borgerens mål og drømme Ressourceorienteret Arbejder langsigtet og metodisk

30

31 Litteraturliste Blickfeldt Juliussen, F. et al (2013): Mennesker med psykiske vanskeligheder Sociale indsatser, der virker. Breumlund, Anne og Bruun Hansen, Inger (2013): Planer for den andens liv I - den socialpædagogiske indsats på et botilbud for unge med ASF+. Ålborg Universitet Breumlund, Anne og Bruun Hansen, Inger (2014): Planer for den andens liv II - forandringer af hverdagslivet på et botilbud for unge med ASF+. Ålborg Universitet Breumlund, Anne og Bruun Hansen, Inger (2014): Domsanbragte udviklingshæmmede - Hvorfra - Hvorhen? II Beboerperspektiver på forandringer. Ålborg Universitet. From, Dorte (2017): Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden Socialstyrelsen Gimbel, Anders (2018): Domfældte udviklingshæmmede - data og fortællinger, Psykiatri og Social. Specialområde Udviklingshæmning og ADHD. Region Midtjylland. Liversage, A. (2017): Voldsforebyggelse på botilbud og forsorgshjem. SFI. NDU (2010): Kvalitet og retssikkerhed i det tværsektorielle arbejde med sigtede og domfældte udviklingshæmmede - syv vejledere standarter. Justitsministeriets Forskningskontor (2018): Nye Foranstaltningsdomme i Overgaard, K. & Ørsted A.S. (2016): Vold på botilbud og forsorgshjem Tværgående analyse af 10 cases om voldsepisoder. CFK Folkesundhed of Kvalitetsudvikling, Kvalitetsudvikling Social, Region Midtjylland. Ringø, Pia (2014): Domsanbragte udviklingshæmmede Hvorfra - Hvorhen? I: Den socialpædagogiske indsats på et botilbud for voksne udviklingshæmmede med dom. Ålborg Universitet. Røgeskov, Mette et. al. (2018): Voksne med udviklingshæmning og udadreagerende adfærd. En kortlægning af virksomme metoder. Rømer, Mette (2015): Domfældte voksne med udviklingshæmning. Den socialpædagogiske indsats på et botilbud. Ålborg Universitet. Rømer, Mette (2016): Dømt til socialpædagogik. Et studie af dilemmaer i den socialpædagogiske indsats på et botilbud for domfældte voksne med udviklingshæmning. PH.D. Afhandling. Ålborg Universitet. Sandberg, Lars (2013): Domfældte udviklingshæmmede i tal, Socialstyrelsen Socialstyrelsen (2018): Håndbog om sigtede og domfældte borgere med udviklingshæmning. Lovregler og kriminalpræventive sociale indsatser. Socialstyrelsen (2017): Nationale retningslinjer for forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud samt boformer for hjemløse. Uhrskov, T. (2012): En undersøgelse af Low Arousal metodens teoretiske grundlag og de mulige implikationer for den professionelle praksis. Kandidatspeciale på Institut for psykologi, Københavns Universitet. Fås ved henvendelse på mail til tu@sopra.dk Uhrskov, Trine & Naver, Krista (2017): LA2. Et Low Arousal inspireret redskab til forebyggelse, håndtering og læring af kritiske episoder

LA2. LA2 - Low Arousal 2. En metodemanual til forebyggelse af vold og fremme af trivsel på botilbud. v. Trine Uhrskov Psykolog og VISO-specialist

LA2. LA2 - Low Arousal 2. En metodemanual til forebyggelse af vold og fremme af trivsel på botilbud. v. Trine Uhrskov Psykolog og VISO-specialist LA2 En metodemanual til forebyggelse af vold og fremme af trivsel på botilbud v. Trine Uhrskov Psykolog og VISO-specialist 1 LA2 - Low Arousal 2 2 Baggrunden for LA2 LA2 - et redskab til dialog LA2 s

Læs mere

Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud

Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud BFA Konference Stress, ledelse og roller i arbejdsmiljøet d. 4. & 5. april april 2017 v. Trine Uhrskov, psykolog og VISO-specialist & Jan Hoffmann Pedersen,

Læs mere

Domfældte udviklingshæmmede i tal

Domfældte udviklingshæmmede i tal Domfældte udviklingshæmmede i tal Artiklen Domfældte udviklingshæmmede i tal beskriver nye domme pr. år, antallet af domfældte udviklingshæmmede over tid, foranstaltningsdommenes længstetider samt typer

Læs mere

Det kriminalpræventive tilsyn med udviklingshæmmede lovovertrædere i Skanderborg Kommune. Lone Mose socialfaglig konsulent, juni 2012/oktober 2013

Det kriminalpræventive tilsyn med udviklingshæmmede lovovertrædere i Skanderborg Kommune. Lone Mose socialfaglig konsulent, juni 2012/oktober 2013 Det kriminalpræventive tilsyn med udviklingshæmmede lovovertrædere i Skanderborg Kommune Lone Mose socialfaglig konsulent, juni 2012/oktober 2013 Indhold 1 Baggrund:... 3 2 Hovedprincip:... 3 3 Lovgrundlag:...

Læs mere

Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden

Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden 2014-2016 Artiklen `Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden 2014-2016` beskriver antallet af domfældte

Læs mere

Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden

Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden 2014-2016 Artiklen `Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden 2014-2016` beskriver antallet af domfældte

Læs mere

Borgerinddragelse i forebyggelse af vold og trusler

Borgerinddragelse i forebyggelse af vold og trusler Borgerinddragelse i forebyggelse af vold og trusler - med udgangspunkt i praksiserfaringer med FIT i VISO rådgivningforløb Trine Uhrskov, psykolog og VISO-leverandør 1 Projekt Forebyggelse af magtanvendelser

Læs mere

Dansk forskning om udviklingshæmmede og kriminalitet

Dansk forskning om udviklingshæmmede og kriminalitet Dansk forskning om udviklingshæmmede og kriminalitet Dorte Lystrup cand. mag. Ph.d. stud. Kofoedsminde / Aalborg Universitet & Søren Holst cand. scient. soc. Ph.d. stud. Kofoedsminde / Aalborg Universitet

Læs mere

LA Sopra. Min Trivselsplan, Min Tryghedsplan & Min Læringsplan

LA Sopra. Min Trivselsplan, Min Tryghedsplan & Min Læringsplan LA Sopra Min Trivselsplan, Min Tryghedsplan & Min Læringsplan Aspergers Personaletræf d. 22. september 2016 v. Trine Uhrskov psykolog og VISO-specialist 1 For-forståelse om Low Arousal Tankegangen bag

Læs mere

Årsberetning Samrådet for domfældte udviklingshæmmede i kommunerne i Region Hovedstaden

Årsberetning Samrådet for domfældte udviklingshæmmede i kommunerne i Region Hovedstaden Årsberetning 2013 Samrådet for domfældte udviklingshæmmede i kommunerne i Region Hovedstaden Generelt om Samrådet Samrådet for domfældte udviklingshæmmede i kommunerne i Region Hovedstaden blev etableret

Læs mere

Domsanbragte udviklingshæmmede Hvorfra Hvorhen? Del 1. Pia Ringø Adjunkt Institut for Sociologi og Socialt Arbejde Aalborg Universitet

Domsanbragte udviklingshæmmede Hvorfra Hvorhen? Del 1. Pia Ringø Adjunkt Institut for Sociologi og Socialt Arbejde Aalborg Universitet Domsanbragte udviklingshæmmede Hvorfra Hvorhen? Del 1 Pia Ringø Adjunkt Institut for Sociologi og Socialt Arbejde Aalborg Universitet En fremtid uden dom Hvorledes iværksættes den sociale og pædagogiske

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Lolland Kommune og Region Sjælland vedr. Kofoedsminde

Samarbejdsaftale mellem Lolland Kommune og Region Sjælland vedr. Kofoedsminde Samarbejdsaftale mellem Lolland Kommune og Region Sjælland vedr. Kofoedsminde 1. Baggrund og formål med aftalen Kommunalbestyrelsen for Lolland Kommune har pligt til at etablere en særlig sikret afdeling

Læs mere

Årsberetning Samrådet for domfældte udviklingshæmmede i kommunerne i Region Hovedstaden

Årsberetning Samrådet for domfældte udviklingshæmmede i kommunerne i Region Hovedstaden Årsberetning 2015 Samrådet for domfældte udviklingshæmmede i kommunerne i Region Hovedstaden Generelt om Samrådet Samrådet for domfældte udviklingshæmmede i kommunerne i Region Hovedstaden blev etableret

Læs mere

Unge mentalt retarderede med kriminel adfærd Bakkegården

Unge mentalt retarderede med kriminel adfærd Bakkegården Unge mentalt retarderede med kriminel adfærd Bakkegården Bakkegården Bakkegården er 1 af de 8 sikrede institutioner i Danmark De sikrede afdelinger modtager primært unge i varetægtssurrogat, som led i

Læs mere

Håndbog om sigtede og domfældte borgere med udviklingshæmning. Lovregler og kriminalpræventive sociale indsatser. Viden til gavn

Håndbog om sigtede og domfældte borgere med udviklingshæmning. Lovregler og kriminalpræventive sociale indsatser. Viden til gavn Håndbog om sigtede og domfældte borgere med udviklingshæmning Lovregler og kriminalpræventive sociale indsatser Viden til gavn Indhold 1. INDLEDNING... 4 Håndbogens formål... 4 Målgruppen for håndbogen...

Læs mere

Danske Regioners høringssvar om kriminalpræventive sociale indsatser

Danske Regioners høringssvar om kriminalpræventive sociale indsatser N O T A T Social- og Integrationsministeriet Holmens Kanal 22, 1060 Kbh. K Danske Regioners høringssvar om kriminalpræventive sociale indsatser Her er Danske Regioners kommentarer til Social- og Integrationsministeriets

Læs mere

Årsberetning Samrådet for domfældte udviklingshæmmede i kommunerne i Region Hovedstaden

Årsberetning Samrådet for domfældte udviklingshæmmede i kommunerne i Region Hovedstaden Årsberetning 2016 Samrådet for domfældte udviklingshæmmede i kommunerne i Region Hovedstaden Generelt om Samrådet Samrådet for domfældte udviklingshæmmede i kommunerne i Region Hovedstaden blev etableret

Læs mere

Årsrapport 2016 Magtanvendelser Voksenområdet

Årsrapport 2016 Magtanvendelser Voksenområdet Årsrapport 2016 Magtanvendelser Voksenområdet - Sundhed og Ældre - Handicap og psykiatri Tilsynsenheden Afdelingsleder Pia Strandbygaard Tilsynsførende Mia Mortensen Tilsynsførende Joan Dahl Nørgaard Indledning

Læs mere

Kommuners tilsyn med domfældte udviklingshæmmede mfl.

Kommuners tilsyn med domfældte udviklingshæmmede mfl. Socialudvalget 2008-09 SOU alm. del Bilag 464 Offentligt Ankestyrelsens undersøgelse af Kommuners tilsyn med domfældte udviklingshæmmede mfl. August 2009 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Kommuners

Læs mere

Dagens program. Værgemål herunder arv/testamente. Pause. Straffeloven og foranstaltningsdomme. Frokost. Pause

Dagens program. Værgemål herunder arv/testamente. Pause. Straffeloven og foranstaltningsdomme. Frokost. Pause Dagens program 9.00 10.30 Værgemål herunder arv/testamente Pause 10.45-12.30 Straffeloven og foranstaltningsdomme Frokost 13.15-14.15 Sundhedsloven Pause 14.45 16.00 Magtanvendelse Værgemålsformer - Værgemålslovens

Læs mere

Afrapportering af magtanvendelse på de regionale sociale tilbud 2013

Afrapportering af magtanvendelse på de regionale sociale tilbud 2013 Dato: 5. marts 2014 Brevid: 2259136 Afrapportering af magtanvendelse på de regionale sociale tilbud 2013 Indberetninger om magtanvendelse Administrationen i Region Sjælland har i 2013 modtaget 411 indberetninger

Læs mere

Bilag 1: Orientering om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten for 2016

Bilag 1: Orientering om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten for 2016 Specialsektoren Udviklingskonsulent Anne Birk Frederiksen Direkte +4520592410 anne.birk@rn.dk 25. januar 2017 NOTAT Bilag 1: Orientering om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten for

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé 15 8200 Aarhus N. Ydelsesspecifikke standarder

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé 15 8200 Aarhus N. Ydelsesspecifikke standarder Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé 15 8200 Aarhus N Ydelsesspecifikke standarder Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Olof Palmes Allé

Læs mere

KOFOEDSMINDE Deling af specialiseret viden D. 4. november 2016

KOFOEDSMINDE Deling af specialiseret viden D. 4. november 2016 KOFOEDSMINDE Deling af specialiseret viden D. 4. november 2016 Hvad er Kofoedsminde? Eneste sikrede institution for udviklingshæmmede, der har begået alvorlig kriminalitet Modtagepligt Surrogat for varetægt

Læs mere

Projekt styrket indsats i at skabe tryghed og sikkerhed for både borgere og medarbejdere

Projekt styrket indsats i at skabe tryghed og sikkerhed for både borgere og medarbejdere Projekt styrket indsats i at skabe tryghed og sikkerhed for både borgere og medarbejdere Temadag for AMR & TR SL d. 1.11.2018 Kristina B. Sørensen, Inger Petersen og Gitte Leve Clausen Projekt styrket

Læs mere

Afrapportering af magtanvendelse på de regionale sociale tilbud i 2014

Afrapportering af magtanvendelse på de regionale sociale tilbud i 2014 Dato: 5. marts 2015 Brevid: 2488513 Afrapportering af magtanvendelse på de regionale sociale tilbud i 2014 Indledning Nye regler om behandling af magtanvendelse. Lov om socialtilsyn trådte i kraft 1. januar

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område

Forslag. Lov om ændring af lov om social service og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område Lovforslag nr. L 160 Folketinget 2012-13 Fremsat den 27. februar 2013 af social- og integrationsministeren (Karen Hækkerup) Forslag til Lov om ændring af lov om social service og lov om retssikkerhed og

Læs mere

Indgreb som del af den kriminalpræventive sociale indsats til professionelle på boformer for sigtede og domfældte med udviklingshæmning og lignende

Indgreb som del af den kriminalpræventive sociale indsats til professionelle på boformer for sigtede og domfældte med udviklingshæmning og lignende HÅNDBOG Indgreb som del af den kriminalpræventive sociale indsats til professionelle på boformer for sigtede og domfældte med udviklingshæmning og lignende Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. Lov om ændring af lov om social service Lovforslag nr. L 119 Folketinget 2017-18 Fremsat den 13. december 2017 af børne- og socialministeren (Mai Mercado) Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Mulighed for forbud mod enheder,

Læs mere

I nedenstående tabel er antallet af indberetninger i de tidligere år opgjort.

I nedenstående tabel er antallet af indberetninger i de tidligere år opgjort. Dato: 19. februar 2013 Afrapportering vedrørende magtanvendelser i 2012. Indberetninger om magtanvendelse Administrationen har i 2012 modtaget 380 indberetninger om magtanvendelse. Heraf er 287 indberetninger

Læs mere

Socialudvalget SOU alm. del Bilag 217 Offentligt

Socialudvalget SOU alm. del Bilag 217 Offentligt Socialudvalget 2009-10 SOU alm. del Bilag 217 Offentligt REGIONER Kære medlem af Folketingets Socialudvalg Vi glade for at kunne sende dig vores nyeste produkt på socialområdet - en rapport og tilhørende

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. Lov om ændring af lov om social service Lovforslag nr. L 54 Folketinget 2016-17 Fremsat den 9. november 2016 af social- og indenrigsministeren (Karen Ellemann) Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Undersøgelse af effekter, aflåsning

Læs mere

2012/1 LSF 160 (Gældende) Udskriftsdato: 24. januar Forslag. til. (Kriminalpræventive sociale indsatser)

2012/1 LSF 160 (Gældende) Udskriftsdato: 24. januar Forslag. til. (Kriminalpræventive sociale indsatser) 2012/1 LSF 160 (Gældende) Udskriftsdato: 24. januar 2017 Ministerium: Social- og Integrationsministeriet Journalnummer: Social- og Integrationsmin., j.nr. 2012-7900 Fremsat den 27. februar 2013 af social-

Læs mere

Udkast. Fremsat den x af social- og indenrigsministeren (Karen Ellemann) Forslag. til

Udkast. Fremsat den x af social- og indenrigsministeren (Karen Ellemann) Forslag. til Udkast Fremsat den x af social- og indenrigsministeren (Karen Ellemann) Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Undersøgelse af effekter, aflåsning af værelser og afdelinger om natten samt

Læs mere

Temadag Samrådene i Region Hovedstaden 5. december 2016

Temadag Samrådene i Region Hovedstaden 5. december 2016 Temadag Samrådene i Region Hovedstaden 5. december 2016 Hvad er Kofoedsminde? Eneste sikrede institution for udviklingshæmmede, der har begået alvorlig kriminalitet Modtagepligt Surrogat for varetægt Surrogat

Læs mere

Social- og integrationsministeriet Departementet Holmens Kanal København K

Social- og integrationsministeriet Departementet Holmens Kanal København K Social- og integrationsministeriet Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Høringssvar vedrørende forslag til lov om kriminalpræventive sociale indsatser FOA- Fag og Arbejde vil meget gerne benytte

Læs mere

Sigtede og domfældte. UDVikliNgshæmmEDE. UNDer kommunalt tilsyn. - en håndbog om lovregler og pædagogiske udfordringer

Sigtede og domfældte. UDVikliNgshæmmEDE. UNDer kommunalt tilsyn. - en håndbog om lovregler og pædagogiske udfordringer Sigtede og domfældte UDVikliNgshæmmEDE UNDer kommunalt tilsyn - en håndbog om lovregler og pædagogiske udfordringer Sigtede og domfældte udviklingshæmmede under kommunalt tilsyn - en håndbog om lovregler

Læs mere

Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K Danmark. Att: Laura Brogaard Poulsen med kopi til

Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K Danmark. Att: Laura Brogaard Poulsen med kopi til Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K Danmark W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø B E N H A V N K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B I L 9 1 3 2 5 6 1 1 N I N I @ H U M A N

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED Juni 2005 FORANSTALTNINGSDOMME

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED Juni 2005 FORANSTALTNINGSDOMME JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED Juni 2005 FORANSTALTNINGSDOMME 1.1.2004-31.12.2004 I forbindelse med gennemførelse af lovforslag vedrørende tidsbegrænsning af foranstaltninger efter straffelovens 68

Læs mere

KONTAKT. Kompetencecenter børn og unge med psykiatrinære problemstillinger. Kompetencecenter for de 12-14 årige børn og unge

KONTAKT. Kompetencecenter børn og unge med psykiatrinære problemstillinger. Kompetencecenter for de 12-14 årige børn og unge KONTAKT Ved behov for rådgivning og/eller faglig sparring vedrørende en eller flere af kompetencecentrenes målgrupper, tages direkte kontakt til det relevante kompetencecenter. Kompetencecenter børn og

Læs mere

Oversigt over auditanbefalinger 2018

Oversigt over auditanbefalinger 2018 Oversigt over auditanbefalinger 2018 Auditrapport Område nr. 18.1 Sikrede institutioner Anbefalinger Fokus på den pædagogiske praksis Målgruppen på de sikrede institutioner er meget sammensat og er generelt

Læs mere

Kvalitet og retssikkerhed i det tværsektorielle arbejde med sigtede og domfældte udviklingshæmmede

Kvalitet og retssikkerhed i det tværsektorielle arbejde med sigtede og domfældte udviklingshæmmede Kvalitet og retssikkerhed i det tværsektorielle arbejde med sigtede og domfældte udviklingshæmmede syv vejledende standarder Kvalitet og retssikkerhed i det tværsektorielle arbejde med sigtede og domfældte

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé Aarhus N. Ydelsesspecifikke standarder

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé Aarhus N. Ydelsesspecifikke standarder Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé 15 8200 Aarhus N Ydelsesspecifikke standarder 1 Standardbetegnelse 1.1 Kommunikation 2 Standard Der arbejdes kontinuerligt med at afdække borgerens

Læs mere

KOMMUNERNES OG KRIMINALFORSORGENS OPGAVER VED AFGØRELSE AF STRAFFESAGER MOD UNGE

KOMMUNERNES OG KRIMINALFORSORGENS OPGAVER VED AFGØRELSE AF STRAFFESAGER MOD UNGE Vejledning fra Ungesamrådet i Nordjylland ANKLAGEMYNDIGHEDEN December 2011 (ajourført jan. 2013) KOMMUNERNES OG KRIMINALFORSORGENS OPGAVER VED AFGØRELSE AF STRAFFESAGER MOD UNGE I. Hvilken afgørelse kan

Læs mere

Et godt liv. uden. kriminalitet. fakta og anbefalinger til indsatsen for domfældte udviklingshæmmede personer. Danske Regioner 2010

Et godt liv. uden. kriminalitet. fakta og anbefalinger til indsatsen for domfældte udviklingshæmmede personer. Danske Regioner 2010 Et godt liv uden kriminalitet fakta og anbefalinger til indsatsen for domfældte udviklingshæmmede personer Danske Regioner 2010 Danske regioner 2010 1 Flere udviklingshæmmede med dom skaber udfordringer

Læs mere

Koordinerende indsatsplaner. Koordinerende indsatsplaner over for borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug

Koordinerende indsatsplaner. Koordinerende indsatsplaner over for borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug Koordinerende indsatsplaner Koordinerende indsatsplaner over for borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug Koordinerende indsatsplaner Primære udfordringer i den kommunale misbrugsbehandling ift.

Læs mere

Nationale retningslinjer for forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud og forsorgshjem. SBH repræsentantskabsmøde og konference 2017

Nationale retningslinjer for forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud og forsorgshjem. SBH repræsentantskabsmøde og konference 2017 Nationale retningslinjer for forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud og forsorgshjem SBH repræsentantskabsmøde og konference 2017 Plan for eftermiddagen 1. De Nationale retningslinjer 2. Gruppedrøftelser

Læs mere

Samråd for udviklingshæmmede lovovertrædere i Syddanmark nedsat i fællesskab mellem kommunerne og Region Syddanmark.

Samråd for udviklingshæmmede lovovertrædere i Syddanmark nedsat i fællesskab mellem kommunerne og Region Syddanmark. Samråd for udviklingshæmmede lovovertrædere i Syddanmark nedsat i fællesskab mellem kommunerne og Region Syddanmark Årsrapport 2009 Juni 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Samrådets medlemmer

Læs mere

Ild som kommunikation

Ild som kommunikation Med støtte fra Ild som kommunikation Dorte Lystrup og Søren Holst Aalborg Universitet København d. 29. januar 2015 Kofoedsminde Danmarks eneste institution for domfældte udviklingshæmmede med sikrede afdelinger

Læs mere

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Socialudvalget Orientering

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Socialudvalget Orientering Notat Side 1 af 6 Til Til Socialudvalget Orientering Baggrundsnotat, udviklingshæmmede og psykisk syge med dom. Indledning. I forhold til kriminelle udviklingshæmmede og kriminelle psykisk syge, har kommunerne

Læs mere

Samråd og Tilsyn. Årsrapport Samrådet for udviklingshæmmede lovovertrædere i Syddanmark og Det kriminalpræventive tilsyn

Samråd og Tilsyn. Årsrapport Samrådet for udviklingshæmmede lovovertrædere i Syddanmark og Det kriminalpræventive tilsyn Samråd og Tilsyn Årsrapport 2018 Samrådet for udviklingshæmmede lovovertrædere i Syddanmark og Det kriminalpræventive tilsyn Februar 2019 1. Indledning...3 2. Samrådets medlemmer ved udgangen af 2018...3

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED Maj 2003 * FORANSTALTNINGSDOMME

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED Maj 2003 * FORANSTALTNINGSDOMME JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED Maj 2003 * FORANSTALTNINGSDOMME 1.1.2002-31.12.2002 I forbindelse med gennemførelse af lovforslag vedrørende tidsbegrænsning af foranstaltninger efter straffelovens

Læs mere

SOCIALPÆDAGOGERS OPFATTELSE AF VOKSNE UDVIKLINGSHÆMMEDE MED DOM

SOCIALPÆDAGOGERS OPFATTELSE AF VOKSNE UDVIKLINGSHÆMMEDE MED DOM SOCIALPÆDAGOGERS OPFATTELSE AF VOKSNE UDVIKLINGSHÆMMEDE MED DOM K O N F E R E N C E D A G D. 2 9. J A N U A R 2 0 1 5, S Y D H AV N E N M E T T E R Ø M E R P Æ D A G O G, C A N D. S O C. O G P H. D. S

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR NOVEMBER 2017

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR NOVEMBER 2017 JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR NOVEMBER 2017 NYE FORANSTALTNINGSDOMME I 2016 I forbindelse med en lovændring vedrørende tidsbegrænsning af foranstaltninger efter straffelovens 68 og 69 blev det besluttet,

Læs mere

Servicedeklaration for Bo og Naboskab Sydlolland 2015

Servicedeklaration for Bo og Naboskab Sydlolland 2015 Servicedeklaration for Bo og Naboskab Sydlolland 2015 Praktiske oplysninger K.H. Kofoedsvej 16, 4970 Rødby Tlf. 24 82 68 82 Forstander: Kjeld Saul Hjemmeside: bnsydlolland.blogspot.com E-mail: bnsydlolland@regionsjaelland.dk

Læs mere

Et godt liv. uden. kriminalitet. fakta og anbefalinger om domfældte udviklingshæmmede personer. Danske Regioner 2010

Et godt liv. uden. kriminalitet. fakta og anbefalinger om domfældte udviklingshæmmede personer. Danske Regioner 2010 Et godt liv uden kriminalitet fakta og anbefalinger om domfældte Danske Regioner 2010 Danske regioner 2010 1 Fakta om domfældte I Danmark har vi en lang tradition for ikke at betragte som egnede til straf.

Læs mere

Årsrapport 2014 Magtanvendelser Voksenområdet

Årsrapport 2014 Magtanvendelser Voksenområdet Årsrapport 2014 Magtanvendelser Voksenområdet - Sundhed og Ældre - Handicap og psykiatri Tilsynsenheden Afdelingsleder Pia Strandbygaard Tilsynsførende Mia Mortensen Tilsynsførende Joan Dahl Nørgaard Sags

Læs mere

Forvaring. i dansk strafferet. 7. november 2012 Hans Jørgen Engbo

Forvaring. i dansk strafferet. 7. november 2012 Hans Jørgen Engbo Forvaring i dansk strafferet 7. november 2012 Hans Jørgen Engbo Kriminalitetskrav Alvorlig voldsforbrydelse, drab Voldtægt eller anden alvorlig sædelighedsforbrydelse Frihedsberøvelse Brandstiftelse Røveri

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2016

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2016 JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2016 NYE FORANSTALTNINGSDOMME I 2015 I forbindelse med en lovændring vedrørende tidsbegrænsning af foranstaltninger efter straffelovens 68 og 69 blev det besluttet,

Læs mere

En introduktion til kompetencecentrene

En introduktion til kompetencecentrene Kompetencecentre for børn og unge med kriminel adfærd og komplicerede problemstillinger En introduktion til kompetencecentrene kompetencecentre.info Kompetencecentrenes formål Kompetencecentrenes væsentligste

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et indsatsforløb om voldsforebyggelse

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et indsatsforløb om voldsforebyggelse Vejledning til ansøgning om deltagelse i et indsatsforløb om voldsforebyggelse Ansøgningsfrist: Onsdag den 28. november 2018 på mailadresse Indsatsteam@socialstyrelsen.dk Hvem kan ansøge? 1. Botilbud (

Læs mere

Årsrapport 2017 Magtanvendelser Voksenområdet

Årsrapport 2017 Magtanvendelser Voksenområdet 11-01-2018 Årsrapport 2017 Magtanvendelser Voksenområdet - Sundhed og Ældre - Handicap og psykiatri Udarbejdet af: Joan D. Nørgaard Mia G. Mortensen Pia B. Strandbygaard Indledning Tilsynsenheden behandler,

Læs mere

Årsberetning 2013. Samrådet for domfældte udviklingshæmmede i kommunerne i Region Hovedstaden

Årsberetning 2013. Samrådet for domfældte udviklingshæmmede i kommunerne i Region Hovedstaden Årsberetning 2013 Samrådet for domfældte udviklingshæmmede i kommunerne i Region Hovedstaden Generelt om Samrådet Samrådet for domfældte udviklingshæmmede i kommunerne i Region Hovedstaden blev etableret

Læs mere

Årsrapport 2015 Magtanvendelser Voksenområdet

Årsrapport 2015 Magtanvendelser Voksenområdet Årsrapport 2015 Magtanvendelser Voksenområdet - Sundhed og Ældre - Handicap og psykiatri Tilsynsenheden Afdelingsleder Pia Strandbygaard Tilsynsførende Mia Mortensen Tilsynsførende Joan Dahl Nørgaard Indledning

Læs mere

Samråd for udviklingshæmmede lovovertrædere i Syddanmark nedsat i fællesskab mellem kommunerne og Region Syddanmark

Samråd for udviklingshæmmede lovovertrædere i Syddanmark nedsat i fællesskab mellem kommunerne og Region Syddanmark Samråd for udviklingshæmmede lovovertrædere i Syddanmark nedsat i fællesskab mellem kommunerne og Region Syddanmark Årsrapport 2008 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Samrådets medlemmer ved udgangen

Læs mere

Social- og Indenrigsministeriet Holmens Kanal København K Danmark. Att. og

Social- og Indenrigsministeriet Holmens Kanal København K Danmark. Att. og Social- og Indenrigsministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K Danmark Att. kany@sim.dk og lbpo@sim.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3

Læs mere

Årsberetning 2011 Samrådet for domfældte udviklingshæmmede i kommunerne i Region Hovedstaden.

Årsberetning 2011 Samrådet for domfældte udviklingshæmmede i kommunerne i Region Hovedstaden. Årsberetning 2011 Samrådet for domfældte udviklingshæmmede i kommunerne i Region Hovedstaden. 1 Generelt om Samrådet Samrådet for domfældte udviklingshæmmede i kommunerne i Region Hovedstaden blev etableret

Læs mere

Mental retardering. Jens Lund Overlæge dr.med. Region Nordjylland. Oktober 2014

Mental retardering. Jens Lund Overlæge dr.med. Region Nordjylland. Oktober 2014 Mental retardering Jens Lund Overlæge dr.med. Region Nordjylland Oktober 2014 Lovgrundlag Straffeloven, 3. kapitel Strafbarhedsbetingelser 16. Personer der på gerningstiden var utilregnelige på grund af

Læs mere

Lokal instruks for magtanvendelse på Sødisbakke

Lokal instruks for magtanvendelse på Sødisbakke 1 Lokal instruks for magtanvendelse på Sødisbakke Dokumentoverblik Dokumenttype: Lokal instruks for magtanvendelse på Sødisbakke. Instruksen er formuleret med udgangspunkt i Specialsektorens regionale

Læs mere

Forslag. Lov om voksenansvar for anbragte børn og unge

Forslag. Lov om voksenansvar for anbragte børn og unge 2015/1 LSV 162 (Gældende) Udskriftsdato: 2. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Social- og Indenrigsmin., j.nr. 2015-9621 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 31. maj 2016 Forslag

Læs mere

Beskrivelse af iværksættelse af aflastning og anbringelse af børn og unge

Beskrivelse af iværksættelse af aflastning og anbringelse af børn og unge Børne- og Familierådgivningen Ungeenheden Beskrivelse af iværksættelse af aflastning og anbringelse af børn og unge 2 Beskrivelse af iværksættelse af aflastning og anbringelse af børn og unge i henhold

Læs mere

Samråd og Tilsyn. Årsrapport Samrådet for udviklingshæmmede lovovertrædere i Syddanmark og Det kriminalpræventive tilsyn

Samråd og Tilsyn. Årsrapport Samrådet for udviklingshæmmede lovovertrædere i Syddanmark og Det kriminalpræventive tilsyn Samråd og Tilsyn Årsrapport 2017 Samrådet for udviklingshæmmede lovovertrædere i Syddanmark og Det kriminalpræventive tilsyn Januar 2018 1. Indledning... 3 2. Samrådets medlemmer ved udgangen af 2017...

Læs mere

Ungdomssanktionen i strafferetligt perspektiv. Anette Storgaard, prof. lic. jur. juridisk institut, Aarhus Universitet

Ungdomssanktionen i strafferetligt perspektiv. Anette Storgaard, prof. lic. jur. juridisk institut, Aarhus Universitet Ungdomssanktionen i strafferetligt perspektiv Anette Storgaard, prof. lic. jur. juridisk institut, Aarhus Universitet Straffeloven 74 a Hvis en person, der på gerningstiden ikke var fyldt 18 år, har begået

Læs mere

Målgrupper omfattet af den nationale koordinationsstruktur

Målgrupper omfattet af den nationale koordinationsstruktur Målgrupper omfattet af den nationale koordinationsstruktur 24. november 2015 Målgrupper 1 Borgere med autisme og svær spiseforstyrrelse Målgruppen omfatter borgere, hvor kombinationen af autisme og spiseforstyrrelse

Læs mere

Til Social- og Integrationsministeriet

Til Social- og Integrationsministeriet Til Social- og Integrationsministeriet KL's høringssvar vedr. udkast til forslag til lov om ændring af lov om social service og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område (kriminalpræventive

Læs mere

04/05/2018. Mestringsskemaet i kombination med BVC

04/05/2018. Mestringsskemaet i kombination med BVC Mestringsskemaet i kombination med BVC Mestringsskemaet i kombination med BVC Med retningslinjer, mod trivsel og tryghed Forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud og forsorgshjem 3. maj 2018 Marlene

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2018

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2018 JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2018 NYE FORANSTALTNINGSDOMME I 2017 I forbindelse med en lovændring vedrørende tidsbegrænsning af foranstaltninger efter straffelovens 68 og 69 blev det besluttet,

Læs mere

Kriminalitetsprofiler & kriminalitetsforebyggelse

Kriminalitetsprofiler & kriminalitetsforebyggelse Kriminalitetsprofiler & kriminalitetsforebyggelse - hvem & hvordan?, projektleder, cand.polit./kriminolog Nyborg 1. 2. november 2017 En retspsykiatrisk patient: skyldig og straffri Ifølge Straffelovens

Læs mere

Mennesker med psykiske vanskeligheder. findes i alle målgrupper. Workshop 2 Årsmøde 2015. Socialt tilsyn. Finn Blickfeldt Juliussen Socialstyrelsen

Mennesker med psykiske vanskeligheder. findes i alle målgrupper. Workshop 2 Årsmøde 2015. Socialt tilsyn. Finn Blickfeldt Juliussen Socialstyrelsen Mennesker med psykiske vanskeligheder. findes i alle målgrupper Workshop 2 Årsmøde 2015. Socialt tilsyn Finn Blickfeldt Juliussen Socialstyrelsen fju@socialstyrelsen.dk Oplæggets pointer Alle målgrupper

Læs mere

Ydelsespakkerne skal ses som supplement til de godkendte kvalitetsstandarder for de tilsvarende i Serviceloven.

Ydelsespakkerne skal ses som supplement til de godkendte kvalitetsstandarder for de tilsvarende i Serviceloven. Ydelseskatalog Det specialiserede socialområde for voksne 1. januar 2015 Indledning Dette katalog beskriver de ydelsespakker og indsatser, som Handicap og Psykiatri i Haderslev Kommune tilbyder borgere

Læs mere

Beboerfortællinger om de uvisse mål for forandringer. Konference, Sydhavn 29.1. 2015 Lektor Anne Breumlund

Beboerfortællinger om de uvisse mål for forandringer. Konference, Sydhavn 29.1. 2015 Lektor Anne Breumlund Beboerfortællinger om de uvisse mål for forandringer Konference, Sydhavn 29.1. 2015 Lektor Anne Breumlund Forskningsprojekt: En fremtid uden dom Formål med undersøgelsen Undersøge om og hvordan den socialpædagogiske

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark Retsudvalget 2017-18 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark Dato: 25. juni 2018 Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret Sagsbeh:

Læs mere

Præsentation Falka. Leankonsulent (optimering af effektivitet, kvalitet og trivsel) Cand. Scient. Pol. Specialkonsulent Velfærds- og Sundhedsstaben

Præsentation Falka. Leankonsulent (optimering af effektivitet, kvalitet og trivsel) Cand. Scient. Pol. Specialkonsulent Velfærds- og Sundhedsstaben Præsentation Falka Cand. Scient. Pol. Specialkonsulent Velfærds- og Sundhedsstaben Leankonsulent (optimering af effektivitet, kvalitet og trivsel) Tilsynsførende Tilbud om aktivitet og samvær Tilbud om

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. september 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. september 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. september 2019 Sag 14/2019 Anklagemyndigheden mod A (advokat Allan Sørensen) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Esbjerg den 8. maj 2018 og af

Læs mere

Specialområde Kriminalitetstruede og Dømte Børn og Unge (DOK)

Specialområde Kriminalitetstruede og Dømte Børn og Unge (DOK) YDELSESBESKRIVELSE Specialområde Kriminalitetstruede og Dømte Børn og Unge (DOK) Målgruppe: Unge der har begået kriminalitet eller er i risiko for at komme ud i kriminalitet. Hemmedvej 1, 8585 Glesborg

Læs mere

Procedurebeskrivelse for det Kriminalpræventive tilsyn med dømte udviklingshæmmede

Procedurebeskrivelse for det Kriminalpræventive tilsyn med dømte udviklingshæmmede Sagsnr. 27.12.16-A26-2-15 Dato: 16.8.2018 Procedurebeskrivelse for det Kriminalpræventive tilsyn med dømte udviklingshæmmede Indhold Baggrund og formål - procedurebeskrivelsen...3 Tilsynets formål...3

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på voksenområdet

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på voksenområdet Maj 2016 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på voksenområdet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner

Læs mere

Anmodning om indstilling til ophold på en særlig plads på psykiatrisk afdeling i Region Hovedstaden

Anmodning om indstilling til ophold på en særlig plads på psykiatrisk afdeling i Region Hovedstaden Anmodning om indstilling til ophold på en særlig plads på psykiatrisk afdeling i Region Hovedstaden Udfyld nedenstående formular og gem den lokalt. Send den herefter som vedhæftning i en e-mail til visitationsforummets

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Standardprogrammet - Standardhæftet

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Standardprogrammet - Standardhæftet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Standardprogrammet - Standardhæftet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Olof Palmes Allé 15 8200 Århus N 1 Standardbetegnelse

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Lolland Kommune, Region Sjælland og Kofoedsminde

Samarbejdsaftale mellem Lolland Kommune, Region Sjælland og Kofoedsminde Samarbejdsaftale mellem Lolland Kommune, Region Sjælland og Kofoedsminde Kofoedsminde er Danmarks eneste behandlingsinstitution for domfældte udviklingshæmmede med sikrede afdelinger. Institutionen er

Læs mere

1. Formål... 2. 2. Tilbud omfattet af forretningsgangen... 2

1. Formål... 2. 2. Tilbud omfattet af forretningsgangen... 2 KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen NOTAT Forretningsgang for håndtering af indberetning af magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten på voksenområdet (herunder nødret/nødværge). 21-11-2014

Læs mere

ABL 4+52, 5 og 105 samt SEL 85 Længerevarende botilbud uden døgndækning

ABL 4+52, 5 og 105 samt SEL 85 Længerevarende botilbud uden døgndækning Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for ABL 4+52, 5 og 105 samt SEL 85 Længerevarende botilbud uden døgndækning Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål Lovgrundlag Målgruppe Levering af ydelsen

Læs mere

Aalborg Universitet. Domfældte voksne med udviklingshæmning Rømer, Mette. Publication date: Document Version Også kaldet Forlagets PDF

Aalborg Universitet. Domfældte voksne med udviklingshæmning Rømer, Mette. Publication date: Document Version Også kaldet Forlagets PDF Aalborg Universitet Domfældte voksne med udviklingshæmning Rømer, Mette Publication date: 2015 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Link to publication from Aalborg University Citation for published

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på voksenområdet

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på voksenområdet 15. Marts 2017 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på voksenområdet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner

Læs mere

ungdomssanktion Aktiv Weekend er et akkrediteret opholdssted, der modtager et alternativ til fængsel

ungdomssanktion Aktiv Weekend er et akkrediteret opholdssted, der modtager et alternativ til fængsel Aktiv Weekend er et akkrediteret opholdssted, der modtager unge, som af den ene eller anden grund har brug for at bo et andet sted end hjemme. Målet er at skabe de bedste rammer og give de bedste tilbud

Læs mere

TRE I ÉN BOLIG, BESKÆFTIGELSE OG BEHANDLING TAKSTER UDGAVE, JANUAR 2017

TRE I ÉN BOLIG, BESKÆFTIGELSE OG BEHANDLING TAKSTER UDGAVE, JANUAR 2017 TRE I ÉN BOLIG, BESKÆFTIGELSE OG BEHANDLING TAKSTER 2017 1. UDGAVE, JANUAR 2017 Granhøjen er internationalt ISO 9001: 2008-certificeret Certificeringen er sket for at imødekomme tilsynsreformens krav om

Læs mere

Et godt liv. uden. kriminalitet fakta og anbefalinger om domfældte udviklingshæmmede personer. Danske Regioner 2010

Et godt liv. uden. kriminalitet fakta og anbefalinger om domfældte udviklingshæmmede personer. Danske Regioner 2010 Et godt liv uden kriminalitet fakta og anbefalinger om domfældte udviklingshæmmede personer Danske Regioner 2010 DANSKE REGIONER 2010 1 Flere udviklingshæmmede med dom skaber udfordringer Ikke alle udviklingshæmmede

Læs mere

Redegørelse vedrørende magtanvendelser på det specialiserede voksenområde

Redegørelse vedrørende magtanvendelser på det specialiserede voksenområde Redegørelse vedrørende magtanvendelser på det specialiserede voksenområde 215 Magtanvendelser 215 Tilsynsenheden har på vegne af kommunalbestyrelsen til opgave at administrere bestemmelserne i servicelovens

Læs mere

TAKSTER 2018 TRE I ÉN BOLIG, BESKÆFTIGELSE OG BEHANDLING

TAKSTER 2018 TRE I ÉN BOLIG, BESKÆFTIGELSE OG BEHANDLING TAKSTER 2018 TRE I ÉN BOLIG, BESKÆFTIGELSE OG BEHANDLING Granhøjen er internationalt ISO 9001:2015-certificeret Certificeringen er sket for at imødekomme tilsynsreformens krav om en øget professionalisering

Læs mere

Sociale problemer i opvæksten og i det tidlige voksenliv

Sociale problemer i opvæksten og i det tidlige voksenliv Sociale problemer i opvæksten og i det tidlige voksenliv Hvert år anvendes omkring 15 mia. kr. på anbringelser og forebyggende foranstaltninger til udsatte børn og unge. Nogle af indsatserne skal forebygge,

Læs mere