Slutrapport - Lavfrekvent støj fra decentrale elproduktionsenheder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Slutrapport - Lavfrekvent støj fra decentrale elproduktionsenheder"

Transkript

1 Rapport 29. juni 2005 Dok. nr Anonymiseret udgave af dok. nr Tlf Vores ref. JIJ/asl Erstatter dok. nr Sag nr. T Side 1 af 16 Dok.ansvarlig: QA: Slutrapport - Lavfrekvent støj fra decentrale elproduktionsenheder PSO-F&U 3169 Indsatsområde: Miljø Tidsplan PSO omkostninger Projektorganisation: og Afdeling for akustik, Aalborg Universitet maj 2001 til juni kr. Resumé har i samarbejde med Afdeling for Akustik, Aalborg Universitet foretaget en undersøgelse med henblik på at tilvejebringe viden om decentrale elproducerende anlægs miljøbelastning med hensyn til lavfrekvent støj og infralyd. Formålet med undersøgelsen har været at vurdere den lavfrekvente støjemission fra decentale elproduktionsenheder og sammenholde resultaterne med viden om menneskets høre- og genetærskel for lavfrekvent støj og infralyd. har i forbindelse med projektet gennemført en målekampagne på forskellige typer kraftvarmeanlæg: Affaldsforbrændingsanlæg, biomassefyret anlæg samt gasmotor- og gasturbineanlæg. Der er endvidere foretaget målinger på seks forskellige danske vindmølletyper. har forestået den praktiske del af undersøgelsen og har foretaget akkrediterede målinger og vurdering af de målte niveauer af lavfrekvent støj og infralyd i forhold til de af Miljøstyrelsen anbefalede målemetoder og er på området. Hvor det var muligt, er der målt ved klagere. Afdeling for Akustik, Aalborg Universitet, har analyseret de optagne lydsignaler og har vurderet resultaterne med hensyn til genevirkning i forhold til menneskets lydopfattelse, se Aalborg Universitets rapport bilag 14. Der er gennemført i alt 11 målinger af infralyd og lavfrekvent støj ved forskellige decentrale elproduktionsenheder. Endvidere er der foretaget 2 målinger af baggrundsstøjen på lokaliteter placeret langt fra potentielle støjkilder. De gennemførte målinger har alle vist, at niveauet af infralyden fra alle de omhandlede anlægstyper overholder de af Miljøstyrelsen anbefalede er for infralyd. Analyser, som Aalborg Universitet har foretaget med udgangspunkt i den nyeste viden om menneskets følsomhed over for infralyd, viser, at alle de målte infralydsniveauer ligger langt under den normale høretærskel. Det kan ifølge Aalborg Universitet ikke forventes, at infralyden fra anlæggene vil være årsag til gener.

2 Side 2 af 16 Med hensyn til den lavfrekvente støj har alle målingerne vist, at niveauet fra de omhandlede anlægstyper overholder de af Miljøstyrelsen anbefalede er for lavfrekvent støj. Nærmere analyser af den lavfrekvente støj viser ifølge Aalborg Universitet, at den lavfrekvente støj i nogle tilfælde indeholder toner med niveauer så høje, at nogle mennesker kan være generet af støjen, hvis den er i en bolig. De omhandlede målinger er ikke foretaget i boliger, men på opholdsarealerne i kontorer, og Miljøstyrelsens anbefalede er for lavfrekvent støj er overholdt. Ifølge Aalborg Universitet afhænger graden af gene for lavfrekvent støj af den individuelle persons høretærskel, og af hvor følsom personen er over for støj generelt. Nogle mennesker vil således være generet, såfremt de bare kan høre den lavfrekvente støj. I forbindelse med projektet er der endvidere afprøvet en supplerende målemetode efter Aalborg Universitets anvisninger for at se, om denne metode skulle give mere repræsentative måleresultater i forhold til den af Miljøstyrelsen anbefalede målemetode. Den supplerende målemetode omfatter måling af støjen i ægte hjørnepositioner, hvor man i henhold til Miljøstyrelsens anvisninger skal foretage målingerne på rummets opholdsarealer. Målinger i de supplerende ægte hjørnepunkter viste ikke nogen væsentlig forskel på, om infralyden blev målt i rummet eller de supplerende ægte hjørnepositioner. Med hensyn til den lavfrekvente støj gav alle målingerne i de ægte hjørnepositioner et betydeligt højere A-vægtet lydtrykniveau, som ved ingen af målingerne blev fundet i målepositionerne på opholdsarealerne i rummet. Aalborg Universitets analyser har vist, at den lavfrekvente støj i de ægte hjørnepositioner indeholder toneniveauer, som i nogen tilfælde var over høretærsklen. Hvis disse niveauer findes på opholdsarealer i rummet, er det Aalborg Universitets opfattelse, at nogle personer vil føle sig generet. Det skal understreges, at Aalborg Universitet angiver, at målemetoden med ægte hjørnepositioner skal undersøges nærmere, før målemetoden endeligt kan vurderes.

3 Side 3 af 16 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning Udført måleprogram Afvigelser fra planlagt undersøgelsesprogram Målemetode Målepositioner i henhold til Miljøstyrelsens orientering Supplerende målepositioner efter Aalborg Universitets anvisninger Anbefalede er for infralyd og lavfrekvent støj Sammendrag af måleresultater Måleresultater for infralyd Baggrundsstøj for infralyd Infralyd fra et biomassefyret anlæg Infralyd fra et gasmotoranlæg Infralyd fra et gasturbineanlæg Infralyd fra forskellige vindmøller Måleresultater for lavfrekvent støj Baggrundsstøj for lavfrekvent støj Lavfrekvent støj fra et biomassefyret anlæg Lavfrekvent støj fra et gasmotor anlæg Lavfrekvent støj fra et gasturbineanlæg Lavfrekvent støj fra forskellige vindmøller Aalborg Universitets undersøgelsesresultater Konklusion...15 Bilagsfortegnelse: 1) Prøvningsrapport: Måling af lavfrekvent støj/infralyd fra vindmøller i By1. Dok. nr , Projekt nr Tech-wise, 18. august ) Prøvningsrapport: Måling af lavfrekvent støj/infralyd fra NEG Micon vindmølle ved By2. Dok. nr , Projekt nr Elsam Engineering, 9. december ) Prøvningsrapport: Måling af lavfrekvent støj/infralyd fra fire Bonus vindmøller ved By3. Dok. nr , Projekt nr Elsam Engineering, 16. december ) Prøvningsrapport: Måling af lavfrekvent støj/infralyd i ejendom ved By4. Måling af baggrundsstøj. Dok. nr , Projekt nr Elsam Engineering, 18. december ) Prøvningsrapport: Måling af lavfrekvent støj/infralyd i ejendom ved By5. Måling af baggrundsstøj. Dok. nr , Projekt nr Elsam Engineering, 18. december 2003.

4 6) Prøvningsrapport: Måling af lavfrekvent støj/infralyd samt vibrationer fra biomassefyret kraftvarmeværk. Dok. nr , Projekt nr Elsam Engineering, 26. februar ) Prøvningsrapport: Måling af lavfrekvent støj/infralyd samt vibrationer fra affaldsfyret kraftvarmeværk. Dok. nr , Projekt nr Elsam Engineering, 5. marts Side 4 af 16 8) Prøvningsrapport: Måling af lavfrekvent støj/infralyd samt vibrationer fra NEG Micon vindmølle ved By8. Dok. nr , Projekt nr Elsam Engineering, 12. marts ) Prøvningsrapport: Måling af lavfrekvent støj/infralyd fra et gasmotor kraftvarmeværk. Dok. nr , Projekt nr Elsam Engineering, 12. marts ) Prøvningsrapport: Måling af lavfrekvent støj/infralyd fra et gasmotor kraftvarmeværk II. Dok. nr , Projekt nr Elsam Engineering, 18. marts ) Prøvningsrapport: Måling af lavfrekvent støj/infralyd samt vibrationer fra NEG Micon vindmølle ved By11. Dok. nr , Projekt nr Elsam Engineering, 20. april ) Prøvningsrapport: Måling af lavfrekvent støj/infralyd samt vibrationer fra biomassefyret anlæg II. Dok. nr , Projekt nr Elsam Engineering, 1. juli ) Prøvningsrapport: Måling af lavfrekvent støj/infralyd samt vibrationer fra et gasturbineanlæg. Dok. nr , Projekt nr Elsam Engineering, 16. juli ) Christian Sejer Pedersen og Henrik Møller: Vurdering af lavfrekvent støj og infralyd fra decentrale el-producerende anlæg, Afdeling for Akustik, Aalborg Universitet 2005, ISBN

5 Side 5 af Indledning har i samarbejde med Afdeling for Akustik, Aalborg Universitet foretaget en PSO- F&U støttet undersøgelse med henblik på at tilvejebringe viden om decentrale elproducerende anlægs miljøbelastning med hensyn til lavfrekvent støj og infralyd. Formålet med undersøgelsen er at vurdere den lavfrekvente støjemission fra decentale elproduktionsenheder og sammenholde resultaterne med viden om menneskets høre- og genetærskel for lavfrekvent støj og infralyd samt vurdere, i hvilket omfang støjen kan forventes at give anledning til gener. har i forbindelse med projektet gennemført en målekampagne på forskellige typer kraftvarmeanlæg: affaldsforbrændingsanlæg, biomassefyret anlæg samt gasmotor- og gasturbineanlæg. Der er endvidere foretaget målinger på 6 forskellige danske vindmølletyper. De af udførte målinger er foretaget som akkrediterede prøvningsrapporter Miljømåling ekstern støj i henhold til DS/EN ISO/IEC under DANAK reg I forbindelse med projektet er der endvidere afprøvet en supplerende målemetode efter Aalborg Universitets anvisninger for at vurdere, om denne metode skulle give mere repræsentative måleresultater i forhold til den af Miljøstyrelsen anbefalede målemetode. har forestået den praktiske del af undersøgelsen og har foretaget vurderinger af de målte niveauer af lavfrekvent støj og infralyd i forhold til de af Miljøstyrelsen anbefalede er på området. Hvor det var muligt, er der målt ved klagere. Afdeling for Akustik, Aalborg Universitet, har analyseret de optagne lydsignaler og har vurderet resultaterne med hensyn til genevirkning i forhold til menneskets lydopfattelse. 2. Udført måleprogram I ansøgningen til projektet er der som målekampagne angivet, at der skal foretages målinger på forskellige typer moderne vindmøller og decentrale kraftvarmeværker. I følgende tabel er vist, hvilke anlægstyper der er foretaget målinger ved i forhold til den ansøgte målekampagne.

6 Side 6 af 16 Ansøgt målekampagne forskellige anlægstyper Affaldsforbrændingsanlæg Biomassefyret anlæg Gasmotoranlæg Gasturbineanlæg Fem forskellige typer af vindmøller fra de danske producenter En vindmølle fra tysk producent (dvs. uden gear), som afviger fra det danske koncept. Ikke angivet i planlagte målekampagne Gennemførte målinger Der er foretaget målinger ved et anlæg Der er foretaget målinger ved 2 forskellige lokaliteter ved et anlæg Der er foretaget målinger ved 2 forskellige lokaliteter ved et anlæg Der er foretaget målinger ved et anlæg Der er ved 5 forskellige lokaliteter i Danmark foretaget målinger på 6 forskellige danske vindmølletyper. Ved en enkelt af disse lokaliteter er der udført målinger under forskellige vindforhold (let og kraftig vind). Ikke gennemført Der er foretaget målinger af den lavfrekvente baggrundsstøj ved 2 lokaliteter i Danmark. Disse målinger er foretaget for at få et billede af, hvad baggrundsstøjen er uden lavfrekvent støj fra nært liggende vindmøller og decentrale kraftvarmeanlæg. Fig. 1 Ved de øvrige målinger har det i praksis vist sig at være mere eller mindre umuligt at få stoppet de forskellige anlæg. Det er ikke muligt bare at stoppe et kraftvarmeværk eller en vindmølle dels på grund af produktionsforhold, og dels fordi dette er for dyrt, og anlægsejeren derfor ikke har været interesseret i dette. Planlagt undersøgelsesprogram kontra gennemførte målinger 2.1 Afvigelser fra planlagt undersøgelsesprogram Der er ikke foretaget målinger på en tysk vindmølletype (uden gear), da det ikke har været muligt at finde en sådan vindmølletype opstillet i Danmark. Med hensyn til hvad målinger af sådan en type kan vise, så vurderes disse møller ikke at give anledning til mere lavfrekvent støj end de danske typer, da den lavfrekvente støj typisk genereres netop i gear. 3. Målemetode De af Elsam Engineering udførte målinger er foretaget i henhold til retningslinierne angivet i Miljøstyrelsens orientering nr. 9, 1977 om Lavfrekvent støj, infralyd og vibrationer i eksternt miljø samt efter Elsam Engineerings procedurer P1 Måling af ekstern støj fra virksomheder, EE dokument nr , 1. oktober 2003 og P7 Måling af vibrationer i det eksterne miljø, EE dokument nr , 1. oktober Endvidere er disse målinger suppleret med målinger i ægte hjørnepositioner efter Aalborg Universitets anvisninger. I forbindelse med målingerne på de forskellige lokaliteter er lydsignalerne blevet optaget som WAW-filer, og disse samt de af Elsam Engineering udførte analyser er så efterfølgende blevet anvendt af Aalborg Universitet i deres del af projektet.

7 Side 7 af 16 Elsam Engineering har i forbindelse med projektet valgt at supplere undersøgelsen med en samtidig måling af vibrationsniveauet. Dette blev valgt ud fra den betragtning, at det muligvis kunne blive nødvendigt at afklare, om infralyden og den lavfrekvente støj blev transmitteret til målelokaliteterne som luftbåren støj eller som strukturbåren støj gennem jorden. Ved måling af høje støjniveauer kunne disse vibrationsmålinger derfor give et bedre grundlag for opsporing og eventuel dæmpning af kilden. Da der i forbindelse med undersøgelsen ikke er fundet specielt høje støjniveauer, er disse vibrationsmålinger ikke anvendt til videre analyse af forholdene. 3.1 Målepositioner i henhold til Miljøstyrelsens orientering I henhold til Miljøstyrelsens orientering skal målingerne som udgangspunkt udføres indendørs i det opholdsrum, som af beboerne udpeges som mest støjbelastet. Efter skøn kan der suppleres med måling i andre rum. Med hensyn til målepositioner er det angivet i orienteringen, at lyden skal måles i mindst 3 punkter i hvert rum. Som målepunkter skal vælges et punkt i et hjørne, 0,5-1 m fra væggen og i en højde på 1-1,5 m over gulvet. De øvrige punkter skal vælges på repræsentative opholdsarealer i rummet, dog mindst 0,5 m fra vægge og større møbler, og 1-1,5 m over gulvet. Hvis beboerne kan udpege punkter, hvor støjen opleves som kraftigst, skal der måles i disse. I orienteringen er det endvidere angivet, at baggrundsstøj fra støjkilder i huset skal minimeres ved at slukke for disse. Hvad angår de meteorologiske forhold under målingerne, skal det sikres, at der er en positiv medvindskomposant fra den potentielle støjkilde til målelokaliteten. Endelig anføres det, at hvis det er muligt, skal støjkilden standses for måling af baggrundsstøjniveauet. Elsam Engineering har ved målingerne, hvor der har været involveret beboere, der har klaget over støj, udført disse i det rum, som blev udpeget som mest støjbelastet. Der er endvidere taget hensyn til beboernes anvisninger om specielle steder, hvor støjen opleves kraftigst. Ved de øvrige målelokaliteter er målerummet og målepositioner valgt ud fra vurdering af, hvor der var størst sandsynlighed for at måle de højeste niveauer. Der er ved alle målingerne anvendt 3 målepositioner (1 hjørne og 2 på opholdsarealer). Som måleperiode er der anvendt 10 minutter. For at minimere bidrag fra uvedkommende støjkilder har Elsam Engineering sørget for, at køleskabe og pumper med videre var slukkede under målingerne. Med hensyn til de meteorologiske forhold er der ved alle målingerne foretaget en samtidig registrering af vindhastig og retning for sikring af opfyldelse af disse krav. Med hensyn til målingerne af baggrundsstøjen har dette i praksis ikke vist sig være gennemførligt. Det er ikke muligt bare lige at få stoppet et kraftvarmeværk eller vindmølle dels på grund af produktionsforhold, og dels fordi dette er for dyrt, og anlægsejeren derfor ikke har været interesseret i dette. Kun ved en måling af støjen fra nogle af vindmøllerne var det muligt at få stoppet disse, da møllerne var ejet af Elsam. 3.2 Supplerende målepositioner efter Aalborg Universitets anvisninger Efter anvisning fra Aalborg Universitet er der endvidere i forbindelse med de enkelte målinger anvendt tre ægte hjørnepositioner i de benyttede rum.

8 Side 8 af 16 To af disse ægte hjørnepositioner var placeret ved loftet og en ved gulvet. Der er målt 5 cm fra hhv. væg/væg/loft og væg/væg/gulv. Som måleperiode for disse hjørnemålinger er der anvendt 5 minutter. I Aalborg Universitets vedlagte bilagsrapport nr. 14 om Vurdering af lavfrekvent støj og infralyd fra decentrale el-producerende anlæg redegøres i afsnit 3.1 nærmere for det teoretiske grundlag for formålet med disse supplerende målepunkter. Dette afsnit 3.1 er her angivet i uddrag: Aalborg Universitet anfører, at for at opnå lavfrekvensstøjmålinger, der er repræsentative for den lyd, som eksisterer i et rum, er det ikke ligegyldigt, hvor man placerer mikrofonerne. Refleksioner fra vægge, gulv og loft vil interferere og dermed give stående bølgemønstre i hele rummet. Dette er især et problem, hvis støjen indeholder toner, da disse vil variere meget i styrke, alt efter hvor i rummet man befinder sig. Toner med forskellig frekvens vil give forskellige bølgemønstre. Det er derfor vigtigt at vælge målepositionerne med omhu, så man ikke risikerer at placere mikrofonen i punkter, hvor den generende lyd er meget lav. Da det er de højeste niveauer, personerne bliver udsat for, som medfører mest gene, gælder det netop om at finde punkter med disse niveauer. Det kunne man gøre ved at bevæge en mikrofon langsomt gennem rummet, mens man kigger på en frekvensanalyse, men dette er meget tidskrævende og derfor ikke praktisk anvendeligt. Målevejledninger fra forskellige lande bruger derfor mere end ét målepunkt og mindst ét hjørnepunkt, idet hjørnepunkter ofte indeholder maksima for standbølgemønstre. Dog har de fleste vejledninger, heriblandt den danske, kun hjørnepunkter i afstande på 0,5-1,0 meter fra væggene. Eftersom standbølgemønstre typisk har lokale minima i en afstand af ¼ bølgelænge fra hårde reflekterende flader, er der risiko for, at frekvenser i området Hz har lokale minima i disse punkter (alt efter den valgte afstand). Desuden betyder kravet om en højde på meter fra gulvet i den danske vejledning, at frekvenser i området Hz nemt kan blive målt for lavt. At afstanden til loftet ofte vil være i samme størrelsesorden som afstanden til gulvet, gør det kun værre. Afstandene til vægge og gulv/loft betyder altså, at der ikke reelt er tale om hjørnepunkter set i forhold til et lydfelt i det lavfrekvente område. I Aalborg Universitets rapport benyttes derfor udtrykket hjørne kun i forbindelse med ægte tredimensionelle hjørner (helt ud i hjørnet mellem to vægge og loft eller gulv). Det vides ikke hvor stort problemet med stående bølger er i praksis, men teoretisk kan det være et stort problem. Afdeling for Akustik har derfor anbefalet, at målingerne iht. Miljøstyrelsens vejledning suppleres med målinger i ægte hjørnepunkter. Det kan synes lidt mærkeligt at måle i et hjørne, hvor personer normalt ikke vil opholde sig, men i hjørnerne har man større chance for at finde de højeste niveauer for de enkelte frekvenskomponenter og undgå at overse bestemte frekvenser. Man ved ikke med sikkerhed, om niveauerne fra hjørnerne også findes ude i rummet, men der er teoretiske grunde til at tro, at det kan være tilfældet. Hvis der for eksempel er tale om en stående bølge i rummets længderetning, reflekteret fra endevæggen, vil det høje tryk, som kan måles i hjørnerne på endevæggen genfindes ude i rummet i en afstand af et helt antal halve bølgelængder fra endevæggen. Hvis bølgelængden er så lang, at disse gentagelser af det høje tryk ikke findes inden for rummets dimensioner, vil det høje tryk på endevæggen til gengæld brede sig langt ud i rummet. Uanset frekvensen findes det høje tryk altså ikke kun på endevæggen, men også i rummets opholdsarealer. Forholdene er naturligvis mere komplicerede med stående bølger i tre dimensioner. En undersøgelse af disse forhold i praksis er i gang på Aalborg Universitet. Et rektangulært rum har otte tre-dimensionelle hjørnepunkter, og man kan ikke forvente maksimum i alle hjørnerne for alle frekvenser. Det vil typisk være sådan, at nogle frekvenser har maksimum i nogle hjørner, mens andre frekvenser har maksimum i andre hjørner. For at begrænse målingernes omfang, blev

9 Side 9 af 16 de supplerende målinger lavet i tre tilfældige af de ægte hjørner. Det blev desuden anset for tilstrækkeligt med målinger på fem minutter i disse punkter. 4. Anbefalede er for infralyd og lavfrekvent støj I Miljøstyrelsens orientering nr. 9, 1977 om Lavfrekvent støj, infralyd og vibrationer i eksternt miljø er angivet følgende anbefalede er for lavfrekvent støj og infralyd i det eksterne miljø. Anvendelse A-vægtet Lydtrykniveau ( Hz) L pa,lf [db] G-vægtet Infralydsniveau L pg [db] Beboelsesrum, herunder i Aften/nat (kl ) børneinstitutioner og lignende Dag (kl ) Kontorer, undervisningslokaler og andre lignende støjfølsomme rum Øvrige rum i virksomheder Fig. 3 Anbefalede støjgrænser [db re 20 µpa] for henholdsvis lavfrekvent støj og infralyd I de tilfælde, hvor støjen er impulsagtig, skal de anbefalede er reduceres med 5 db. De anbefalede er omhandler ekstern støj og infralyd fra virksomheder. Grænseværdierne er efter Miljøstyrelsens opfattelse et udtryk for det bedste skøn af sammenhængen mellem objektive mål for styrken af lavfrekvent støj og infralyd og den generende virkning, som sådanne former støj forårsager. De af Miljøstyrelsen anbefalede er er baseret på, at infralyd ikke virker generende, hvis lydtrykniveauet er lavere end høretærsklen. Miljøstyrelsen anfører, at med de foreslåede er sikres dette for mindst 97 % af befolkningen. 5. Sammendrag af måleresultater I det følgende er angivet et sammendrag af de udførte målinger for de forskellige anlægstyper. Der er dels vist måleresultaterne i henhold til Miljøstyrelsens orientering, MST, samt resultaterne af de ekstra målinger i hjørner, som Aalborg Universitet, AAU har ønsket foretaget. Resultater for henholdsvis infralyd og lavfrekvent støj er angivet særskilt, og for de enkelte anlægstyper er der foretaget en vurdering af måleresultaterne i forhold til Miljøstyrelsens anbefalede er for pågældende målelokalitet. Ved infralyd forstås støj i frekvensområdet under 20 Hz, og det måles som et G-vægtet infralydsniveau L pg i db. Lavfrekvent støj måles som et A-vægtet lydtrykniveau ( Hz) L pa,lf i db. Som hovedresultat kan det angives, at alle de udførte målingerne i henhold til Miljøstyrelsens orientering viser, at Miljøstyrelsens anbefalede for infralyd og lavfrekvent støj er overholdt. De enkelte DANAK prøvningsrapporter er vist i bilagsrapporter 1-13.

10 Side 10 af Måleresultater for infralyd I det følgende er angivet resultaterne af målingerne af infralyd for de forskellige anlægstyper i målekampagnen Baggrundsstøj for infralyd G-vægtet infralydsniveau L pg [db] Målt energimiddel værdi i henhold til MST angivet som energimiddel værdi 4 55,9-56,9 5 44,9-44,7 Fig. 4 Måleresultater G-vægtet infralydsniveau L pg [db re 20 µpa] Disse målinger er foretaget på lokaliteter beliggende afsides i forhold til potentielt støjende anlæg, såsom vindmøller, kraftværker og industri. Resultaterne formodes derved at give et generelt udtryk for lave infralydsniveauer. Måleresultaterne giver et billede af baggrundsstøjforholdene, som kan bruges til at sammenligne forholdene ved driften med de forskellige måleobjekter i måleprogrammet. Det har i forbindelse med måleprogrammet vist sig vanskeligt at få stoppet de enkelte anlægstyper, for netop at kunne måle baggrundsstøjen. Det er ikke muligt bare lige at få stoppet et kraftvarmeværk eller vindmølle dels på grund af produktionsforhold, og dels fordi dette er for dyrt, og anlægsejeren derfor ikke har været interesseret i dette Infralyd fra et biomassefyret anlæg G-vægtet infralydsniveau L pg [db] Målt energimiddel værdi i henhold til MST angivet som energimiddel værdi 6* 74, ,7 12* 61, ,6 Fig. 5 Måleresultater G-vægtet infralydsniveau L pg [db re 20 µpa] * De udførte målinger er foretaget ved samme anlæg i 2 forskellige ejendomme i nærheden af anlægget. Målingerne i henhold til Miljøstyrelsens orientering viser, at Miljøstyrelsens anbefalede for infralyd er overholdt. Måleresultaterne viser endvidere, at infralyden er væsentlig lavere ved den målelokalitet, som ligger længst fra anlægget (målerapport nr. 12) Infralyd fra et gasmotoranlæg G-vægtet infralydsniveau L pg [db] Målt energimiddel værdi i henhold til MST angivet som energimiddel værdi 9* 68, ,7 10* 67, ,1 Fig. 6 Måleresultater G-vægtet infralydsniveau L pg [db re 20 µpa] * De udførte målinger er foretaget ved samme anlæg i 2 forskellige ejendomme i nærheden af anlægget.

11 Side 11 af 16 Målingerne i henhold til Miljøstyrelsens orientering viser, at Miljøstyrelsens anbefalede for infralyd er overholdt Infralyd fra et gasturbineanlæg G-vægtet infralydsniveau L pg [db] Målt energimiddel værdi i henhold til MST angivet som energimiddel værdi 13 63, ,6 Fig. 7 Måleresultater G-vægtet infralydsniveau L pg [db re 20 µpa] Målingerne i henhold til Miljøstyrelsens orientering viser, at Miljøstyrelsens anbefalede for infralyd er overholdt Infralyd fra forskellige vindmøller Målt energimiddel værdi i henhold til MST 1* Vindmølletyper: 1 stk. Bonus 1MW 1 stk. NEG Micon 2,5 MW 2 stk. V80 offshore 2 MW 4 stk. NEG Micon 80 2,75 MW 1* Vindmølletyper: 1 stk. Bonus 1MW 1 stk. NEG Micon 2,5 MW 1 stk. V80 offshore 2 MW 3 stk. NEG Micon 80 2,75 MW 2 Vindmølletype: 1 stk. NEG Micon / kw 3 Vindmølletype: 4 stk. Bonus 600 kw G-vægtet infralydsniveau L pg [db] 63,6 85 angivet som energimiddel værdi Ikke målt, da AAU på måletidspunktet endnu ikke havde defineret disse supplerende målepositioner 56,6 85 Ikke målt, da AAU på måletidspunktet endnu ikke havde defineret disse supplerende målepositioner 58, ,4 55,8 85 Ikke målt, da AAU på måletidspunktet endnu ikke havde defineret disse supplerende målepositioner 50, ,0 8** Vindmølletype: 1 stk. NEG Micon 750 kw 11** Vindmølletype: 65, ,3 1 stk. NEG Micon 750 kw Fig. 8 Måleresultater G-vægtet infralydsniveau L pg [db re 20 µpa] * Målingerne er foretaget i et kontor i en kontrolbygning i en vindmøllepark. Flere af møllerne er derfor placeret tættere på målelokaliteten, end det er muligt i forhold til almindelige ejendomme p.g.a. almindelige afstandskrav. Angivne resultater er korrigeret for baggrundsstøjen. ** Målingerne er foretaget på den samme mølle ved forskellige vindhastigheder (rapport nr. 8: 4,8-6,6 m/s og rapport 11: 8,9-10,3 m/s) for at se sammenhængen mellem de målte støjniveauer ved forskellig last og vindhastigheden.

12 Side 12 af 16 Målingerne i henhold til Miljøstyrelsens orientering viser, at Miljøstyrelsens anbefalede for infralyd er overholdt. For målingerne på den samme mølle (målerapporter nr. 8 og 11) ved forskellige vindhastigheder (let og kraftig vind) ses det, at infralyden stiger væsentligt med højere vindhastigheder. Subjektivt vurderet skyldes det øgede niveau forøget baggrundsstøj på grund af vindens susen i beplantning og bygningskonstruktioner. 5.2 Måleresultater for lavfrekvent støj I det følgende er angivet resultaterne af målingerne af lavfrekvent støj for de forskellige anlægstyper i målekampagnen. Der er dels vist måleresultaterne i henhold til Miljøstyrelsens orientering, MST, samt resultaterne af de ekstra målinger i hjørner, som Aalborg Universitet, AAU, har ønsket foretaget Baggrundsstøj for lavfrekvent støj A-vægtet lydtrykniveau ( Hz) L pa,lf [db] Målt energimiddel værdi i henhold til MST angivet som energimiddel værdi 4 14,4-17,6 5 14,8-20,4 Fig. 9 Måleresultater lavfrekvent støj L pa,lf [db re 20 µpa] Disse målinger er foretaget på lokaliteter beliggende afsides i forhold til potentielt støjende anlæg, såsom vindmøller, kraftværker og industri. Resultaterne formodes derved at give et generelt udtryk for lave niveauer af den lavfrekvente støj. Måleresultaterne giver et billede af baggrundsstøjforholdene, som kan bruges til at sammenligne forholdene ved driften med de forskellige måleobjekter i måleprogrammet. Det har i forbindelse med måleprogrammet vist sig vanskeligt at få stoppet de enkelte anlægstyper, for netop at kunne måle baggrundsstøjen. Det er ikke muligt bare lige at få stoppet et kraftvarmeværk eller vindmølle dels på grund af produktionsforhold, og dels fordi dette er for dyrt, og anlægsejeren derfor ikke har været interesseret i dette Lavfrekvent støj fra et biomassefyret anlæg A-vægtet lydtrykniveau ( Hz) L pa,lf [db] Målt energimiddel værdi i henhold til MST angivet som energimiddel værdi 6* 32,0 (30)** 37,8 12* 22, ,0 Fig. 10 Måleresultater lavfrekvent støj L pa,lf [db re 20 µpa] * De udførte målinger er foretaget ved samme anlæg i 2 forskellige kontorejendomme i nærheden af anlægget. **Målingen er foretaget i en intern kontorbygning på værket, hvorfor den angivne for kontorer ikke er relevant, da den reelt kun gælder for ejendomme uden for anlæggets område. Afstanden til nærmeste beboelse er mindst 5 gange større end ved den benyttede målelokalitet, hvorfor det vurderes, at støjen vil være noget lavere her, hvad den anden måling også indikerer.

13 Side 13 af 16 Målingerne i henhold til Miljøstyrelsens orientering viser, at Miljøstyrelsens anbefalede for lavfrekvent støj er overholdt Lavfrekvent støj fra et gasmotoranlæg A-vægtet lydtrykniveau ( Hz) L pa,lf [db] Målt energimiddel værdi i henhold til MST angivet som energimiddel værdi 9* 17, ,6 10* 15, ,4 Fig. 11 Måleresultater lavfrekvent støj L pa,lf [db re 20 µpa] * De udførte målinger er foretaget ved samme anlæg i 2 forskellige boligejendomme i nærheden af anlægget. Målingerne i henhold til Miljøstyrelsens orientering viser, at Miljøstyrelsens anbefalede for lavfrekvent støj er overholdt Lavfrekvent støj fra et gasturbineanlæg A-vægtet lydtrykniveau ( Hz) L pa,lf [db] Målt energimiddel værdi i henhold til MST angivet som energimiddel værdi 13 20, ,9 Fig. 12 Måleresultater lavfrekvent støj L pa,lf [db re 20 µpa] Målingerne i henhold til Miljøstyrelsens orientering viser, at Miljøstyrelsens anbefalede for lavfrekvent støj er overholdt Lavfrekvent støj fra forskellige vindmøller A-vægtet lydtrykniveau ( Hz) L pa,lf [db] Målt energimiddel værdi i henhold til MST angivet som energimiddel værdi 1* Vindmølletyper: 1 stk. Bonus 1MW 1 stk. NEG Micon 2,5 MW 2 stk. V80 offshore 2 MW 4 stk. NEG Micon 80 2,75 MW 19,2 30 1* Vindmølletyper: 1 stk. Bonus 1MW 1 stk. NEG Micon 2,5 MW 11, stk. V80 offshore 2 MW 3 stk. NEG Micon 80 2,75 MW 2 Vindmølletype: 1 stk. NEG Micon / kw 3 Vindmølletype: 4 stk. Bonus 600 kw 9,6 20 Ikke målt, da AAU på måletidspunktet endnu ikke havde defineret disse supplerende målepositioner Ikke målt, da AAU på måletidspunktet endnu ikke havde defineret disse supplerende målepositioner 9, ,1 Ikke målt, da AAU på måletidspunktet endnu ikke havde defineret disse supplerende målepositioner

14 Målt energimiddel værdi i henhold til MST Side 14 af 16 A-vægtet lydtrykniveau ( Hz) L pa,lf [db] værdi angivet som energimiddel 8** Vindmølletype: 8, ,2 1 stk. NEG Micon 750 kw 11** Vindmølletype: 20, ,4 1 stk. NEG Micon 750 kw Fig. 13 Måleresultater lavfrekvent støj L pa,lf [db re 20 µpa] * Målingerne er foretaget i et kontor i en kontrolbygning i en vindmøllepark. Flere af møllerne er derfor placeret tættere på målelokaliteten, end det er muligt i forhold til almindelige ejendomme p.g.a. almindelige afstandskrav. Angivne resultater er korrigeret for baggrundsstøjen. ** Målingerne er foretaget på den samme mølle ved forskellige vindhastigheder (rapport nr. 8: 4,8-6,6 m/s og rapport 11: 8,9-10,3 m/s) for at se sammenhængen mellem de målte støjniveauer ved forskellig last og vindhastigheden. Målingerne i henhold til Miljøstyrelsens orientering viser, at Miljøstyrelsens anbefalede for lavfrekvent støj er overholdt. For målingerne på den samme mølle (målerapporter nr. 8 og 11) ved forskellige vindhastigheder (let og kraftig vind) ses det, at den lavfrekvente støj stiger væsentligt med højere vindhastigheder. Subjektivt vurderet skyldes det øgede niveau forøget baggrundsstøj på grund af vindens susen i beplantning og bygningskonstruktioner. 6. Aalborg Universitets undersøgelsesresultater De af Afdeling fra Akustik, Aalborg Universitet, foretagne analyser m.m. af de udførte målinger er beskrevet i vedlagte bilagsrapport nr. 14 om Vurdering af lavfrekvent støj og infralyd fra decentrale el-producerende anlæg. Rapportens afsnit 7 med resumé og konklusion er her angivet: Der er lavet 12 målinger af lavfrekvent støj og infralyd i boliger og kontorer. Støjkilderne er enten en eller flere vindmøller (0,6-2,75 MW), nærmeste i en afstand af m, eller kraftvarmeværker (8-260 MW), afstand m. I alle tilfælde ligger niveauet af infralyd (frekvenser under 20 Hz) langt under den normale høretærskel. Det vurderes derfor, at infralyden ikke vil være årsag til gener. I lavfrekvensområdet ( Hz) findes der derimod i de fleste tilfælde støj, som ligger over den normale høretærskel. I nogle tilfælde er niveauet så højt, at de fleste vil være generet af støjen, mens graden af gene i andre tilfælde vil afhænge af den individuelle persons høretærskel, og af hvor følsom personen er over for støj generelt. De højeste niveauer er fundet fra de største kraftvarmeværker, hvor der er målt værdier, som overskrider Miljøstyrelsens grænser for boliger i aften- og nattetimerne så langt væk som 700 m (dog målt i et kontor, hvor grænsen er højere). En af vindmøllerne er målt både i let vind (4.4 m/s) og i kraftigere vind (9.4 m/s), og målingerne viser langt højere værdier i den kraftige vind.

15 Side 15 af 16 Støjen består typisk af toner, hvis frekvens som regel har et simpelt forhold til netfrekvensen på 50 Hz. Tonerne er dog ofte moduleret i styrke og/eller frekvens, så de ikke lyder som rene toner og heller ikke fremtræder sådan i analyserne. Miljøstyrelsen har lavet regler for indendørs målepositioner, som giver teoretisk risiko for særligt lave værdier for visse frekvenser. En alternativ metode med måling i hjørner (dvs. tre-dimensionelle hjørner, helt ud i hjørnet mellem to vægge og gulv eller loft), hvor der er større sikkerhed for at fange alle frekvenser, blev afprøvet. For infralydens vedkommende betød det ikke noget, hvor målepositionerne var, men for den lavfrekvente støj gav hjørnemålingerne højere værdier (5-10 db). Det blev ikke vist, om disse højere værdier også findes ude i rummet, hvor personer typisk vil opholde sig. Nye undersøgelser må afventes. Desværre er der kun i ét tilfælde målt baggrundsstøj med værket eller vindmøllen standset. Man kan i de øvrige tilfælde ikke sige med sikkerhed, at den målte støj kommer fra værket eller møllen/møllerne. 7. Konklusion Der er gennemført i alt 11 målinger af infralyd og lavfrekvent støj ved forskellige decentrale elproduktionsenheder. Endvidere er der foretaget 2 målinger af baggrundsstøjen på lokaliteter placeret langt fra potentielle støjkilder. Målingerne er foretaget indendørs i ejendomme ved de forskellige anlægstyper i form af et affaldsforbrændingsanlæg, et biomassefyret anlæg, et gasmotoranlæg og et gasturbineanlæg samt seks forskellige typer af danske vindmøller. De gennemførte målinger har alle vist, at niveauet af infralyden fra alle de omhandlede anlægstyper overholder de af Miljøstyrelsen anbefalede er for infralyd. Analyser, som Aalborg Universitet har foretaget med udgangspunkt i den nyeste viden om menneskets følsomhed over for infralyd, viser, at alle de målte infralydsniveauer ligger langt under den normale høretærskel. Hvorfor det ifølge Aalborg Universitet ikke kan forventes, at infralyden fra anlæggene vil være årsag til gener. Med hensyn til den lavfrekvente støj har alle målingerne vist, at niveauet fra de omhandlede anlægstyper overholder de af Miljøstyrelsen anbefalede er for lavfrekvent støj. I forbindelse med målingerne på den samme vindmølle ved let og kraftig vind ses det, at den lavfrekvente støj stiger væsentligt med højere vindhastigheder. Subjektivt vurderet skyldes det øgede niveau forøget baggrundsstøj på grund af vindens susen i beplantning og bygningskonstruktioner. Nærmere analyser af den lavfrekvente støj viser ifølge Aalborg universitet, at den lavfrekvente støj i nogle tilfælde indeholder toner med niveauer så høje, at nogle mennesker kan være generet af støjen, hvis den var i en bolig. De omhandlede målinger er ikke foretaget i boliger, men i kontorer, og Miljøstyrelsens anbefalede er for lavfrekvent støj er overholdt. Ifølge Aalborg Universitet afhænger graden af gene for lavfrekvent støj af den individuelle persons høretærskel, og af hvor følsom personen er over for støj generelt. Aalborg Universitet tager udgangspunkt i høretærsklen og bruger denne som en genekurve, da nogle mennesker vil være generet, såfremt de bare kan høre den lavfrekvente støj.

16 Side 16 af 16 Målinger i de supplerende ægte hjørnepunkter, som Aalborg Universitet har anbefalet, viste ikke nogen væsentlig forskel på, om infralyden blev målt i rummet eller de supplerende ægte hjørnepositioner. Med hensyn til den lavfrekvente støj gav alle målingerne i de ægte hjørnepositioner et betydeligt højere A-vægtet lydtrykniveau, som ved ingen af målingerne blev fundet i målepositionerne på opholdsarealerne i rummet. Aalborg Universitets analyser har vist, at den lavfrekvente støj i de ægte hjørnepositioner indeholder toneniveauer, som i nogen tilfælde var over høretærsklen. Hvis disse niveauer findes på opholdsarealer i rummet, er det Aalborg Universitets opfattelse, at nogle personer vil føle sig generet. Det skal understreges, at Aalborg Universitet angiver, at målemetoden med ægte hjørnepositioner skal undersøges nærmere, før målemetoden endeligt kan vurderes.

Vurdering af lavfrekvent støj og infralyd fra decentrale el-producerende anlæg Pedersen, Christian Sejer; Møller, Henrik

Vurdering af lavfrekvent støj og infralyd fra decentrale el-producerende anlæg Pedersen, Christian Sejer; Møller, Henrik Aalborg Universitet Vurdering af lavfrekvent støj og infralyd fra decentrale el-producerende anlæg Pedersen, Christian Sejer; Møller, Henrik Publication date: 2 Document Version Også kaldet Forlagets PDF

Læs mere

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS Valg af måle- og beregningspositioner Orientering nr. 43 PFi/CB/ilk 31. december 2010 Måle- og beregningspositioner skal nogle gange være i skel, nogle gange på opholdsarealer,

Læs mere

Notat vedrørende projektet EFP06 Lavfrekvent støj fra store vindmøller Kvantificering af støjen og vurdering af genevirkningen

Notat vedrørende projektet EFP06 Lavfrekvent støj fra store vindmøller Kvantificering af støjen og vurdering af genevirkningen Notat vedrørende projektet EFP6 Lavfrekvent støj fra store vindmøller Kvantificering af støjen og vurdering af genevirkningen Baggrund Et af projektets grundelementer er, at der skal foretages en subjektiv

Læs mere

Bekendtgørelse om støj fra vindmøller

Bekendtgørelse om støj fra vindmøller Udvalget for Landdistrikter og Øer 2014-15 ULØ Alm.del Bilag 36 Offentligt (Gældende) Udskriftsdato: 27. november 2014 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-5114-00070

Læs mere

BILAG 4 STØJBEREGNINGER. Fra side 94 (afsnit 6.2.1.) til 100 midt (afsnit 6.2.4.) i VVM-rapporten

BILAG 4 STØJBEREGNINGER. Fra side 94 (afsnit 6.2.1.) til 100 midt (afsnit 6.2.4.) i VVM-rapporten BILAG 4 STØJBEREGNINGER Fra side 94 (afsnit 6.2.1.) til 100 midt (afsnit 6.2.4.) i VVM-rapporten Bilag til orienteringsmateriale om nye vindmøller på Køge Havn Adresse Støjniveau Brogade 22 34-40 db (nat)

Læs mere

Indsigelse mod vindmølleplanlægning for Jernbæk & Holsted N Til rette vedkommende i Vejen Kommune:

Indsigelse mod vindmølleplanlægning for Jernbæk & Holsted N Til rette vedkommende i Vejen Kommune: Indsigelse mod vindmølleplanlægning for Jernbæk & Holsted N Til rette vedkommende i Vejen Kommune: Jeg skriver, da jeg er bekymret over kommunens plan om at opsætte vindmøller i Jernbæk og Holsted N. Som

Læs mere

Planlægning for vindmøller ved Højstrup

Planlægning for vindmøller ved Højstrup Planlægning for vindmøller ved Højstrup Plan for i aften Projektet og planprocessen VVM redegørelsen Pause Spørgerunde Værditabsordningen Borgermøde d. 11/10 2012, Højstrupvej 42, Østervrå Planlægning

Læs mere

PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner.

PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. Miljømåling Ekstern Støj: Bekendtgørelse nr. 1284 Måling af støj fra Osiris 10 vindmølle

Læs mere

Teknisk Notat. Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s. Udført for Miljøstyrelsen. TC-100531 Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15

Teknisk Notat. Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s. Udført for Miljøstyrelsen. TC-100531 Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15 Teknisk Notat Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s Udført for Miljøstyrelsen Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15 3. april 2014 DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Danmark Tlf. +45 72

Læs mere

Rapport Arkil A/S Arkil Asfalt Støjkortlægning

Rapport Arkil A/S Arkil Asfalt Støjkortlægning Rapport Arkil A/S Arkil Asfalt Støjkortlægning Miljømåling - ekstern støj Maj '14 Rekvirent Arkil A/S Fiskerhusvej 24 4700 Næstved Dato 19. maj '14 Udført af Eurofins Miljø A/S Ørnebjergvej 1 2600 Glostrup

Læs mere

Ny vejledning om måling af støj fra vejtrafik

Ny vejledning om måling af støj fra vejtrafik Ny vejledning om måling af støj fra vejtrafik Lene Nøhr Michelsen Trafiksikkerhed og Miljø Niels Juels Gade 13 1059 København K lmi@vd.dk Hugo Lyse Nielsen Transportkontoret Strandgade 29 1410 København

Læs mere

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. VINDMØLLER VED TRIKELSHØJ

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. VINDMØLLER VED TRIKELSHØJ ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. VINDMØLLER VED TRIKELSHØJ Randers Kommune har den 15. august 2012 offentliggjort forslag til kommuneplantillæg nr. 113 samt lokalplan nr. 573 med tilhørende VVM-redegørelse

Læs mere

Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt Hvad er lavfrekvent støj

Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt Hvad er lavfrekvent støj Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt Hvad er lavfrekvent støj Lavfrekvent lyd: frekvenser under 200 Hz Infralyd: frekvenser under 20 Hz. Typiske kilder til lavfrekvent

Læs mere

1 Indledning. Bilag 3 Dokumentation af vilkår til støj. 1.1 Gyldighedsområde

1 Indledning. Bilag 3 Dokumentation af vilkår til støj. 1.1 Gyldighedsområde Herning Kommune Teknik og Miljø Rådhuset, Torvet 1 7400 Herning Tlf.: 96282828 Forskrift om miljøkrav til restaurationer, diskoteker mv. i Herning Kommune Side 12 Side 1 1 Indledning Hovedformålet med

Læs mere

Anmodning om udpegning af nyt vindmølleområde i Struer Kommune

Anmodning om udpegning af nyt vindmølleområde i Struer Kommune 27. november 2013 Anmodning om udpegning af nyt vindmølleområde i Struer Kommune Indsendt af gårdejer Hans Michaelsen, Kalkværksvej 7, 7790 Thyholm Tage Kristensen, Havrelandsvej 9, 7790 Thyholm På lokaliteten

Læs mere

Måling af støj fra to vindmøller af typen SWT-2.3-93 i Setting -5 db ved Søby, Tåsinge

Måling af støj fra to vindmøller af typen SWT-2.3-93 i Setting -5 db ved Søby, Tåsinge DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af støj fra to vindmøller af typen SWT-2.3-93 i Setting -5 db ved Søby, Tåsinge Udført for Wind1 ApS AV 106/10 Sagsnr.: A581343 Side 1 af 33 14 måleblade 7 bilag

Læs mere

Lavfrekvent støj fra store vindmøller

Lavfrekvent støj fra store vindmøller Lavfrekvent støj fra store vindmøller Vindmølleindustrien 1. december 2010 Kaj Dam Madsen DELTA, kdm@delta.dk Baggrund for projektet En voksende bekymring i befolkningen for, at store nye vindmøller skulle

Læs mere

Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen. cc: Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Stege, den 16. november 2015

Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen. cc: Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Stege, den 16. november 2015 Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen cc: Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Stege, den 16. november 2015 Kommentarer til ministerens besvarelse af spørgsmål nr. 35 (alm.del) Vi henviser til ministerens

Læs mere

Bilag til ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. NYE VINDMØLLER I NY GESINGE

Bilag til ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. NYE VINDMØLLER I NY GESINGE Bilag til ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. NYE VINDMØLLER I NY GESINGE Beskrivelse af projektet Projektet består af at erstatte de 2 eksisterende 200 kw og 150 kw møller med nye møller med en totalhøjde op

Læs mere

Regler om støj fra vindmøller

Regler om støj fra vindmøller Regler om støj fra vindmøller Jørgen Jakobsen, Miljøstyrelsen Vindmøller Biopix.dk: N Sloth Oversigt Vindmøllebekendtgørelsen Støjgrænser gene af vindmøllestøj Baggrund for støjgrænser Lavfrekvent støj

Læs mere

VVM tilladelse til opstilling af 3 vindmøller ved Skaføgård

VVM tilladelse til opstilling af 3 vindmøller ved Skaføgård VVM tilladelse til opstilling af 3 vindmøller ved Skaføgård i henhold til VVM bekendtgørelsens 2, stk. 3 nr. 2. Anlæggets navn: Matrikel nr.: Anlægget ejes og drives af: Vindmøller ved Skaføgård 3, Skaføgård

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.6. Brug af ultralyd

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.6. Brug af ultralyd At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.6 Brug af ultralyd December 2005 Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.3 af september 1987 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

Bestemmelse af lydeffekt fra Thy Windpower 6 kw mølle "Miljømåling ekstern støj"

Bestemmelse af lydeffekt fra Thy Windpower 6 kw mølle Miljømåling ekstern støj ARBEJDSMILJØCENTER MIDT-VEST APS THY WINDPOWER 6 KW MØLLE ASTRUPVEJ 29, 7760 HURUP Rekvirent Arbejdsmiljøcenter Midt-Vest ApS att. Henning Beyer Lyngbro 7 7900 Nykøbing M DK Bestemmelse af lydeffekt fra

Læs mere

INDRETNING OG DRIFT AF RESTAURATIONER

INDRETNING OG DRIFT AF RESTAURATIONER Udkast 01-06-2015 Forskrift vedrørende miljøkrav i forbindelse med INDRETNING OG DRIFT AF RESTAURATIONER i Horsens Kommune Billede: #574152 Billede: #572326 1 Sådan indretter jeg min restaurant Her er

Læs mere

Indsigelse mod opsætning af mølle på nabogrunden

Indsigelse mod opsætning af mølle på nabogrunden Indsigelse mod opsætning af mølle på nabogrunden Hermed gør Lene og Bjarne Bliddal Krogstrupvej 11, 7400 Herning indsigelse mod opstilling af Gaia 10 KW mølle på Krogstrupvej 20, sags nr. 02.34.02-p19-586-15

Læs mere

Ændringer i Lokalplan 933

Ændringer i Lokalplan 933 Ændringer i Lokalplan 933 Bilag 4 LOKALPLANENS INDHOLD I afsnittet Planens baggrund, bliver 12.525 m 2 rettet til 13.275 m 2. I afsnittet Bebyggelse bliver de fire første afsnit rettet til: Det omgivende

Læs mere

Metromonitors anden støjrapport om metrobyggeriet i Nørrebroparken

Metromonitors anden støjrapport om metrobyggeriet i Nørrebroparken Metromonitors anden støjrapport om metrobyggeriet i Nørrebroparken Målt ved Nordbanegade den 17. januar 2012 1 Til: Alle interesserede CC: Metroselskabet, Københavns Kommune og Miljøstyrelsen I forbindelse

Læs mere

Afgørelsen er truffet af formand Anita Rønne og statsautoriseret ejendomsmægler Anders Kokborg.

Afgørelsen er truffet af formand Anita Rønne og statsautoriseret ejendomsmægler Anders Kokborg. Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedrørende ejendommen Søndervej 48, 4700 Næstved som følge af opstilling af vindmøller ved Saltø Gods i henhold til lokalplan nr. 057 for Næstved Kommune 28.

Læs mere

Måling af luftlydisolation mellem to lokaler på Ellekildeskolen, 4990 Sakskøbing

Måling af luftlydisolation mellem to lokaler på Ellekildeskolen, 4990 Sakskøbing We help ideas meet the real world DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af luftlydisolation mellem to lokaler på Ellekildeskolen, 4990 Sakskøbing Rekvirent: Skandek A/S Side 1 af 10 31. januar 2008

Læs mere

skolefritidsordning mv.).

skolefritidsordning mv.). Dato: Marts 2009 - Side: 1/5 Lyd Lydforhold i bygninger Bygningsreglementet BR2008 stiller krav til bygningers lydforhold. Kravene er angivet som funktionskrav i form af minimumsværdier henholdsvis maksimumsværdier,

Læs mere

WindPRO version 2.8.563 Okt 2012 Udskrevet/Side 11/20/2012 1:48 PM / 2. DECIBEL - Hovedresultat

WindPRO version 2.8.563 Okt 2012 Udskrevet/Side 11/20/2012 1:48 PM / 2. DECIBEL - Hovedresultat kunden, hvorfor SWP må tage Støjberegningsmetode: Dansk 2011 Beregning er baseret på "Bekendtgørelse nr. 1284 af 15. december 2011" fra Miljøministeriet. Støjbelastningen fra vindmøller må ikke overstige

Læs mere

ORIENTERINGSMATERIALE VINDMØLLER VED KOLSTRUPVEJ

ORIENTERINGSMATERIALE VINDMØLLER VED KOLSTRUPVEJ ORIENTERINGSMATERIALE VINDMØLLER VED KOLSTRUPVEJ Billund Kommune har den 10. maj 2011 offentliggjort forslag til Lokalplan nr. 245 samt forslag til Kommuneplantillæg nr. 8 med tilhørende VVM-redegørelse

Læs mere

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. NYE VINDMØLLER VED NEES VEST

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. NYE VINDMØLLER VED NEES VEST ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. NYE VINDMØLLER VED NEES VEST Beskrivelse af projektet Projektet består af 3 møller med en totalhøjde op til 107 m ved Nees Vest. Møllerne vil stå på en lige linje fra nord,

Læs mere

Særlige bestemmelser for DS-certificering af DS/SBC 13187 termografiinspektion af bygninger gennemført efter DS/EN 13187 2007-12-01

Særlige bestemmelser for DS-certificering af DS/SBC 13187 termografiinspektion af bygninger gennemført efter DS/EN 13187 2007-12-01 Certificering af virksomheder der udfører termografiinspektioner 0 Indledning Denne SBC er udarbejdet med henblik på DS-certificering af termografiinspektion af bygninger gennemført efter DS/EN 13187.

Læs mere

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse: Den 9. oktober 2013 samledes Taksationsmyndigheden på Ruhøjvej 10, Moestrup.

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse: Den 9. oktober 2013 samledes Taksationsmyndigheden på Ruhøjvej 10, Moestrup. Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedr. ejendommen Ruhøjvej 10, Moestrup, 8983 Gjerlev J som følge af opstilling af vindmøller ved Allestrupgård i henhold til lokalplan nr. 565 for Randers Kommune

Læs mere

KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle

KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle > Høj effektivitet > Få sliddele > Minimal støj En attraktiv investering - skabt til danske forhold! KVA Vind A/S Borrisvej 10, Astrup DK-6900 Skjern Tel. (+45) 9736

Læs mere

KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle

KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle > Høj effektivitet > Få sliddele > Minimal støj En attraktiv investering - skabt til danske forhold! KVA Vind A/S Borrisvej 10, Astrup DK-6900 Skjern Tel. (+45) 9736

Læs mere

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS Miljømåling eller Orienterende støjmåling - hvad kan de bruges til, og hvad er forskellen? Orientering nr. 38 THP/Miljøstyrelsen/Referencelaboratoriets styringsgruppe/lm/ilk

Læs mere

Temadag om luft som varmekilde Mandag den 12. november 2018 Fjernvarmens Hus Merkurvej 7, 6000 Kolding

Temadag om luft som varmekilde Mandag den 12. november 2018 Fjernvarmens Hus Merkurvej 7, 6000 Kolding Temadag om luft som varmekilde Mandag den 12. november 2018 Fjernvarmens Hus Merkurvej 7, 6000 Kolding Claus Backalarz Civilingeniør 1987 DTU Målt og beregnet industristøj i 31 år Ansat i DELTA i 14 år

Læs mere

Måling af støjemission fra BONUS 2,3 MW vindmølle nr. 2300101 ved Rødby

Måling af støjemission fra BONUS 2,3 MW vindmølle nr. 2300101 ved Rødby Testrapport DANAK Reg. nr. 100 Måling af støjemission fra BONUS 2,3 MW vindmølle nr. 2300101 ved Rødby Udført for BONUS Energy A/S Sagsnr.: A 100629 Side 1 af 18 inkl. 6 måleblade og 5 bilag 2003-05-12

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.5. Infralyd

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.5. Infralyd At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.5 Infralyd November 2004 Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.4 af februar 1998 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt GlassCover design Splash

Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt GlassCover design Splash DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt GlassCover design Splash Udført for Fraster ApS DANAK 100/1870 Sagsnr.: I100645 Side 1 af 9 11. december 2014 DELTA

Læs mere

Projektbeskrivelse. Vindmøller ved Kjellingbro

Projektbeskrivelse. Vindmøller ved Kjellingbro Projektbeskrivelse Vindmøller ved Kjellingbro Marts 2014 1 Udarbejdet af: Arkitektfirma Mogens B. Leth ApS Magnoliavej 16, 7700 Thisted Mail: mogens.leth@gmail.com Tlf. 40 59 17 01 2 Indledning Denne projektbeskrivelse

Læs mere

Netto Himmelev Himmelev Bygade 61 4000 Roskilde. Varsling af påbud om støjgrænser - Netto Himmelev

Netto Himmelev Himmelev Bygade 61 4000 Roskilde. Varsling af påbud om støjgrænser - Netto Himmelev Netto Himmelev Himmelev Bygade 61 4000 Roskilde By, Kultur og Miljø Miljø Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 www.roskilde.dk Varsling af påbud om støjgrænser - Netto Himmelev 21.

Læs mere

Støjredegørelse vedr. støj fra virksomheden ASA-TOR i nyt lokalplanområde, lokalplanforslag 263.

Støjredegørelse vedr. støj fra virksomheden ASA-TOR i nyt lokalplanområde, lokalplanforslag 263. NOTAT Projekt Lokalplanforslag 263, Birkende Støjredegørelse vedr. støj fra eksisterende virksohed i nyt lokalplanoråde Kunde Kerteinde Koune Notat nr. 01 21-04-2015 Til Fra Kopi til Mikkel Aagaard Rasussen,

Læs mere

Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt Twister akustikpaneler

Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt Twister akustikpaneler DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt Twister akustikpaneler Udført for Fraster ApS DANAK 100/1871 Sagsnr.: I100645 Side 1 af 9 11. december 2014 DELTA Venlighedsvej

Læs mere

Debatoplæg. Vindmøller mellem Sdr. Harritslev og Rakkeby. Forudgående offentlighed 5. januar til 2. februar 2016

Debatoplæg. Vindmøller mellem Sdr. Harritslev og Rakkeby. Forudgående offentlighed 5. januar til 2. februar 2016 Forudgående offentlighed 5. januar til 2. februar 2016 Debatoplæg Vindmøller mellem Sdr. Harritslev og Rakkeby Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Forudgående Indledning offentlighed Ideer, forslag

Læs mere

BILAG 5 SKYGGEKAST. Fra side 103 nederst (fra afsnit 6.3) til 106 (til afsnit 6.3.4.) i VVM-rapporten

BILAG 5 SKYGGEKAST. Fra side 103 nederst (fra afsnit 6.3) til 106 (til afsnit 6.3.4.) i VVM-rapporten BILAG 5 SKYGGEKAST Fra side 103 nederst (fra afsnit 6.3) til 106 (til afsnit 6.3.4.) i VVM-rapporten Bilag til orienteringsmateriale om nye vindmøller på Køge Havn Hvis en støjmåling efter opstilling af

Læs mere

Til rette vedkommende

Til rette vedkommende Nørrebro 26-3-2011 Til rette vedkommende I forbindelse med etableringen af metrobyggepladsen i Nørrebroparken har E/F Nordbanegade/Vedbækgade sammensat en arbejdsgruppe bestående af frivillige, som har

Læs mere

Muligheder for investering i vindmøller

Muligheder for investering i vindmøller Frederiksberg Kommune Muligheder for investering i vindmøller Rapport September 2011 Projektnr 69738 - R-1 Dokumentnr 69739-01- 02 Version 30 Udgivelsesdato 22092011 Udarbejdet Kontrolleret Godkendt SAJ

Læs mere

Referat af borgermøde om vindmøller ved Nørre Økse Sø den 3. marts 2016 i ØAH-Hallen i Halvrimmen Ca. 160 personer deltog i mødet.

Referat af borgermøde om vindmøller ved Nørre Økse Sø den 3. marts 2016 i ØAH-Hallen i Halvrimmen Ca. 160 personer deltog i mødet. Referat af borgermøde om vindmøller ved Nørre Økse Sø den 3. marts 2016 i ØAH-Hallen i Halvrimmen Ca. 160 personer deltog i mødet. Oplæg Velkomst og præsentation v/jens Christian Golding, Formand for Teknik-

Læs mere

Måling af absorptionskoefficient for SkanDek Tagelement med 20 mm mineraluld TF-20 og 18 mm perforeret ståltrapezplade

Måling af absorptionskoefficient for SkanDek Tagelement med 20 mm mineraluld TF-20 og 18 mm perforeret ståltrapezplade DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af absorptionskoefficient for SkanDek Tagelement med 20 mm mineraluld TF-20 og 18 mm perforeret ståltrapezplade Rekvirent: SkanDek Tagelementfabrik A/S AV 1182/09

Læs mere

FORSLAG TIL TILLÆG NR. VINDMØLLER VED ULVEMOSEN OG BÆKHEDE PLANTAGE ENKELTOMRÅDE 25.10.T01 VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2010-2022 - FEBRUAR 2013

FORSLAG TIL TILLÆG NR. VINDMØLLER VED ULVEMOSEN OG BÆKHEDE PLANTAGE ENKELTOMRÅDE 25.10.T01 VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2010-2022 - FEBRUAR 2013 Næsbjerg Rousthøje Årre Roust 28 FORSLAG TIL TILLÆG NR. VINDMØLLER VED ULVEMOSEN OG BÆKHEDE PLANTAGE ENKELTOMRÅDE 25.10.T01 VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2010-2022 - FEBRUAR 2013 VEJLEDNING OFFENTLIG HØRING

Læs mere

Støjgrænser. Vejledende grænseværdier (Miljøstyrelsens vejledninger) Foreslåede grænseværdier (vibrationer, infralyd og lavfrekvent støj)

Støjgrænser. Vejledende grænseværdier (Miljøstyrelsens vejledninger) Foreslåede grænseværdier (vibrationer, infralyd og lavfrekvent støj) Støjgrænser Støjgrænser Støjgrænser /grænseværdier Vejledende grænseværdier (Miljøstyrelsens vejledninger) Foreslåede grænseværdier (vibrationer, infralyd og lavfrekvent støj) Vejledende/foreslåede grænseværdier

Læs mere

Lydeffektbestemmelse TWP 40 10kW Vindmølle. Dokumentation af støj fra vindmølle på Thyholm. Miljømåling Ekstern støj

Lydeffektbestemmelse TWP 40 10kW Vindmølle. Dokumentation af støj fra vindmølle på Thyholm. Miljømåling Ekstern støj 19. augusti 2015 Telefon: + 45 78 103 103 Ref: REH QA: CBA Dok: REH-080615-1 Lydeffektbestemmelse TWP 40 10kW Vindmølle Dokumentation af støj fra vindmølle på Thyholm Miljømåling Ekstern støj Østerbro

Læs mere

Afgørelse om tilladelse til tilslutning af spildevand til Viborg Spildevand A/S er truffet efter Miljølovens 28 stk. 3.

Afgørelse om tilladelse til tilslutning af spildevand til Viborg Spildevand A/S er truffet efter Miljølovens 28 stk. 3. Viborg Kraftvarmeværk Industrivej 40 8800 Viborg Sendt pr mail til pus@energiviborg.dk og RIBH@ramboll.dk Teknik & Miljø Virksomhedsmiljø Prinsens Alle 5 8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 virksomhedsmiljoe@viborg.dk

Læs mere

Teknisk Notat. Målt og beregnet lavfrekvent støj ved Avedøre Holme. Rekvirent: DONG Energy. We help ideas meet the real world. AV 1099/08 Side 1 af 18

Teknisk Notat. Målt og beregnet lavfrekvent støj ved Avedøre Holme. Rekvirent: DONG Energy. We help ideas meet the real world. AV 1099/08 Side 1 af 18 We help ideas meet the real world Teknisk Notat Målt og beregnet lavfrekvent støj ved Avedøre Holme Rekvirent: DONG Energy Side 1 af 18 30. april 2008 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Venlighedsvej

Læs mere

Måling af trinlyddæmpning for et trægulv på strøer på Kombi Max kiler udlagt på et 140 mm betondæk

Måling af trinlyddæmpning for et trægulv på strøer på Kombi Max kiler udlagt på et 140 mm betondæk DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af trinlyddæmpning for et trægulv på strøer på Kombi Max kiler udlagt på et 140 mm betondæk Udført for Knudsen Kilen A/S AV 1166/11 Sagsnr. T200142 Side 1 af

Læs mere

Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk. Musik og bølger

Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk. Musik og bølger Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Musik og bølger Formål Hovedformålet med denne øvelse er at studere det fysiske begreb stående bølger, som er vigtigt for at forstå forskellige musikinstrumenters

Læs mere

INFORMATIONSMØDE OM NYE VINDMØLLER PÅ KØGE HAVN

INFORMATIONSMØDE OM NYE VINDMØLLER PÅ KØGE HAVN INFORMATIONSMØDE OM NYE VINDMØLLER PÅ KØGE HAVN Orienteringsmateriale Foto: Vindmøllerejseholdet KØGE VIND WWW.KOEGEVIND.DK ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. NYE VINDMØLLER PÅ KØGE HAVN Beskrivelse af projektet

Læs mere

STØJGRÆNSER Hvorfor høreværn?

STØJGRÆNSER Hvorfor høreværn? 1 STØJGRÆNSER Hvorfor høreværn? af Brian Sten Larsen, Daglig arbejdsmiljøleder jjj I denne forkortede udgave af Bygge og anlægs branchevejledning, har jeg prøvet og forenkle teksten og vise hvornår man

Læs mere

Henrik Møller og Christian Sejer Pedersen. Lavfrekvent støj fra store vindmøller

Henrik Møller og Christian Sejer Pedersen. Lavfrekvent støj fra store vindmøller Henrik Møller og Christian Sejer Pedersen Lavfrekvent støj fra store vindmøller Lavfrekvent støj fra store vindmøller Af Henrik Møller og Christian Sejer Pedersen Sektion for Akustik Aalborg Universitet

Læs mere

Debat rapport 21.11.2008 09:59

Debat rapport 21.11.2008 09:59 Generel information om debatten Debat rapport 21.11.2008 09:59 Titel: Hvor skal de store vindmøller stå i Struer Kommune? Beskrivelse: Struer Kommune fremsætter forslag til 11 områder, hvor der vil kunne

Læs mere

Afgørelsen er truffet af formanden Anita Rønne og statsautoriseret ejendomsmægler

Afgørelsen er truffet af formanden Anita Rønne og statsautoriseret ejendomsmægler Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedrørende ejendommen Gerringvej 10, 4970 Rødby, som følge af opstilling af vindmøller ved Rødby Fjord i henhold til lokalplan nr. 360-53 for Lolland Kommune

Læs mere

Afgørelsen er truffet af formand Anita Rønne og statsautoriseret ejendomsmægler Anders Kokborg.

Afgørelsen er truffet af formand Anita Rønne og statsautoriseret ejendomsmægler Anders Kokborg. Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedrørende ejendommen Bistrupvej 5, 4700 Næstved som følge af opstilling af vindmøller ved Saltø Gods i henhold til lokalplan nr. 057 for Næstved Kommune 28.

Læs mere

Undersøgelsen af lavfrekvent støj og infralyd fra Kyndbyværket skal så vidt muligt omfatte følgende anlæg: KYV21 og/eller KYV 22 KYV51 eller KYV 52

Undersøgelsen af lavfrekvent støj og infralyd fra Kyndbyværket skal så vidt muligt omfatte følgende anlæg: KYV21 og/eller KYV 22 KYV51 eller KYV 52 Dong Energy Power A/S Kyndbyværket Kyndbyvej 90 3630 Jægerspris Roskilde J.nr. MST-1272-00643 Ref. Annje/jojak 23. februar 2012 Påbud om måling af lavfrekvent støj og infralyd fra Kyndbyværket Dong Energy

Læs mere

Det godkendte orienteringsmateriale, jf. 9, stk. 2 i lovbekendtgørelse om fremme af vedvarende energi Lokalplan nr. 25.10.L02 for Varde Kommune

Det godkendte orienteringsmateriale, jf. 9, stk. 2 i lovbekendtgørelse om fremme af vedvarende energi Lokalplan nr. 25.10.L02 for Varde Kommune Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedr. ejendommen Egebjergvej 4, 6818 Årre som følge af opstilling af vindmøller ved Ulvemosen og Bækhede Plantage i henhold til lokalplan nr. 25.10.L02 for

Læs mere

4. PÅVIRKNING AF NABOER

4. PÅVIRKNING AF NABOER 4. PÅVIRKNING AF NABOER 4.1. Afstand og visuelle forhold A B Det er normalt kendetegnende for beboelser omkring et mølleområde, at de nærmeste naboer får den største støjpåvirkning. Generelt vil boliger

Læs mere

Taksationsmyndigheden har vurderet, at den planlagte opstilling af vindmøller ikke vil forårsage værditab på jeres beboelsesejendom.

Taksationsmyndigheden har vurderet, at den planlagte opstilling af vindmøller ikke vil forårsage værditab på jeres beboelsesejendom. Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedrørende ejendommen Engvangvej 1, som følge af opstilling af vindmøller ved Faster-Astrup i henhold til lokalplan nr. 285b for Ringkøbing-Skjern Kommune 8.

Læs mere

Bilag til den indsigelse, som sommerhusgrundejerforeningerne på Samsø har fremsendt til Skov- og Naturstyrelsen den 27. april 2012.

Bilag til den indsigelse, som sommerhusgrundejerforeningerne på Samsø har fremsendt til Skov- og Naturstyrelsen den 27. april 2012. Bilag til den indsigelse, som sommerhusgrundejerforeningerne på Samsø har fremsendt til Skov- og Naturstyrelsen den 27. april 2012. Bilagets formålet: Bilaget dokumenterer, at der fra de i lokalplanen

Læs mere

5 Miljøkonsekvenser ved naboboliger

5 Miljøkonsekvenser ved naboboliger 5 Miljøkonsekvenser ved naboboliger Kapitel 5 indeholder i afsnit 5.1 en gennemgang af den visuelle påvirkning ved naboboliger. Til brug for vurderingen er der udarbejdet en visualisering af de fremtidige

Læs mere

Den gode støjrapport. Vise ord fra det forrige århundrede

Den gode støjrapport. Vise ord fra det forrige århundrede Den gode støjrapport Vise ord fra det forrige århundrede Generelt bærer rapporter præg af, at pengene er brugt, når man er nået frem til rapporteringen, tiden er knap, målinger er mere interessante og

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål V Æstillet af Miljøudvalget

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål V Æstillet af Miljøudvalget Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 347 Offentligt J.nr. 001-09275 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål V Æstillet af Miljøudvalget Spørgsmål V: Finder ministeren det rimeligt, at ministeriets

Læs mere

Seacon A/S. Indledning. Indhold. Færgestøj Orienterende støjberegninger. Projektnr.: 13.2089 08. april 2013 Rev. 30. april RAR

Seacon A/S. Indledning. Indhold. Færgestøj Orienterende støjberegninger. Projektnr.: 13.2089 08. april 2013 Rev. 30. april RAR Færgestøj Orienterende støjberegninger Projektnr.: 13.2089 08. april 2013 Rev. 30. april RAR Indledning Seacon A/S ved Stine Gro Jensen har bedt Viatrafik om at foretage støjberegninger ved etablering

Læs mere

EN ANALYSE AF LAVFREKVENT STØJ FRA STORE VINDMØLLER - LUND SYMPOSIUM 2011 a

EN ANALYSE AF LAVFREKVENT STØJ FRA STORE VINDMØLLER - LUND SYMPOSIUM 2011 a EN ANALYSE AF LAVFREKVENT STØJ FRA STORE VINDMØLLER - LUND SYMPOSIUM 2011 a Af Christian Sejer Pedersen, Henrik Møller, Steffen Pedersen Akustik, Aalborg Universitet, Fredrik Bajers Vej 7, B5, 9220 Aalborg

Læs mere

Evalueringer af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København

Evalueringer af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København Evalueringer af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København Trafiksikkerhedskoordinator Anne Eriksson Center for Trafik, Københavns Kommune E-mail: anneri@tmf.kk.dk Introduktion

Læs mere

Planlægning. Planlægning. November 2011. Januar 2013. Tillæg nr. 29. Til Kommuneplan 2009 FORSLAG. Plan for opførelse af små vindmøller - under 25 m.

Planlægning. Planlægning. November 2011. Januar 2013. Tillæg nr. 29. Til Kommuneplan 2009 FORSLAG. Plan for opførelse af små vindmøller - under 25 m. Planlægning Januar 2013 Planlægning November 2011 Tillæg nr. 29 Til Kommuneplan 2009 FORSLAG Plan for opførelse af små vindmøller - under 25 m. 2 Indholdsfortegnelse INDHOLD Indledning... 5 Retningslinjer...

Læs mere

Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd

Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd Reflecting everyday life Akustik og lyd Akustik er, og har altid været, en integreret del af byggemiljøet. Basis for lyd Akustik er en nødvendig design-faktor ligesom

Læs mere

NMT - /40, 60, 80 NMT ER - /40, 60, 80 EGHN SMART - /60

NMT - /40, 60, 80 NMT ER - /40, 60, 80 EGHN SMART - /60 NMT - /40, 60, 80 NMT ER - /40, 60, 80 EGHN SMART - /60 Instruktion Installation 7340041 IMP Pumper erklære at disse produkter er i overensstemmelse med følgende EU-direktiver: CE Overensstemmelseserklæring

Læs mere

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedrørende ejendommen Møborgåvej 20, 7660 Bækmarksbro som følge af opstilling af vindmøller ved Vemb i henhold til lokalplan nr. 1095 for Holstebro Kommune

Læs mere

Anmeldelse af vindmøller

Anmeldelse af vindmøller Anmeldelse af vindmøller Vindmølleområde T18 ved Fonvad i Herning Kommune Visualisering af 4 nye møller ved Fonvad set fra Odinsvej 21. oktober 2013 Ansøger og baggrund Erik Fiedler Jensen, Helstrupvej

Læs mere

VÆRDITABSORDNING ORIENTERINGSMATERIALE OM VINDMØLLER VED HØJSTRUP I FREDERIKSHAVN KOMMUNE

VÆRDITABSORDNING ORIENTERINGSMATERIALE OM VINDMØLLER VED HØJSTRUP I FREDERIKSHAVN KOMMUNE VÆRDITABSORDNING ORIENTERINGSMATERIALE OM VINDMØLLER VED HØJSTRUP I FREDERIKSHAVN KOMMUNE INFORMATIONSMØDE OM VINDMØLLER VED HØJSTRUP Frederikshavn Kommune har den 26. september 2012 offentliggjort forslag

Læs mere

Armeringsstål Klasse A eller klasse B? Bjarne Chr. Jensen Side 1. Armeringsstål Klasse A eller klasse B?

Armeringsstål Klasse A eller klasse B? Bjarne Chr. Jensen Side 1. Armeringsstål Klasse A eller klasse B? Bjarne Chr. Jensen Side 1 Armeringsstål Klasse A eller klasse B? Bjarne Chr. Jensen 13. august 2007 Bjarne Chr. Jensen Side 2 Introduktion Nærværende lille notat er blevet til på initiativ af direktør

Læs mere

Grundejerforeningen Sommerbyen, Rønhøjgård Afd. B v./ Carsten Arim Ringtoften 161, 1. tv 2740 Skovlunde

Grundejerforeningen Sommerbyen, Rønhøjgård Afd. B v./ Carsten Arim Ringtoften 161, 1. tv 2740 Skovlunde Grundejerforeningen Sommerbyen, Rønhøjgård Afd. B v./ Carsten Arim Ringtoften 161, 1. tv 2740 Skovlunde CVR-NR. 18 41 18 30 BANK 3543 3534028210 DATO 2008.11.24 SAG NR. 9149 REF. FHH Vedr. etablering af

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse af 30. juli 2008 (j.nr. 1011-3) er offentliggjort i anonymiseret form på nævnets hjemmeside: www.ekn.dk.

Energiklagenævnets afgørelse af 30. juli 2008 (j.nr. 1011-3) er offentliggjort i anonymiseret form på nævnets hjemmeside: www.ekn.dk. Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Anmodning om genoptagelse af Energiklagenævnets afgørelse af 30. juli 2008 om afvisning af klage over Energistyrelsens afgørelse af 6. maj 2008 om tilladelse

Læs mere

Afgørelse. efter 41 i miljøbeskyttelsesloven (lovbekendtgørelse nr af 22. december 2006).

Afgørelse. efter 41 i miljøbeskyttelsesloven (lovbekendtgørelse nr af 22. december 2006). MILJØKLAGENÆVNET Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 11 00 Telefax: 72 54 11 01 mkn@mkn.dk www.mkn.dk Den 14. september 2009 J.nr. MKN-100-00333 Afgørelse efter 41 i miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

Teknisk Notat Vindmøllepark ved Kappel, kommentarer til indsigelse af 4. oktober 2009 Udført for DONG Energy DELTA

Teknisk Notat Vindmøllepark ved Kappel, kommentarer til indsigelse af 4. oktober 2009 Udført for DONG Energy     DELTA Teknisk Notat Vindmøllepark ved Kappel, kommentarer til indsigelse af 4. oktober 2009 Udført for DONG Energy AV 1331/09 Sagsnr.: A581259 Side 1 af 9 9. november 2009 DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm

Læs mere

Vejledning Stop cirkulationspumpen

Vejledning Stop cirkulationspumpen Vejledning Stop cirkulationspumpen til varmt brugsvand uden for arbejdstid Konstant cirkulation af det varme brugsvand er unødvendigt i langt de fleste kontorbygninger, fordi bygning erne ikke bliver brugt

Læs mere

Thy Windpower Model TWP 6 KW Mølle, på 21 m gittermast "Miljømåling - ekstern støj"

Thy Windpower Model TWP 6 KW Mølle, på 21 m gittermast Miljømåling - ekstern støj Thy Windpower Model TWP 6 KW Mølle, på 21 m gittermast "Miljømåling - ekstern støj" Certifikat nr. 24057 Målingerne er foretaget den 29. februar og 20. marts 2012 Sag nr. 154 Rekvirent Arbejdsmiljøcenter

Læs mere

ENERGIPRODUKTIONS BEREGNING

ENERGIPRODUKTIONS BEREGNING Tåsinge, Søby, Svendborg kommune, DANMARK 4,6 MW vindmøllepark 2 stk. Siemens SWT-2.3-93, 80 m navhøjde ENERGIPRODUKTIONS BEREGNING De to nye møller illustreret med Google Earth. Kunde: EMD: Dato: december

Læs mere

Når lyd bliver til støj

Når lyd bliver til støj Når lyd bliver til støj En vejledning til undervisere på erhvervsskolerne 1 Når lyd bliver til støj NY_Når lyd bliver til støj_layout.indd 1 2014-10-24 10:30:40 Indhold 3 Vent ikke til skaden er sket 5

Læs mere

Forslag til forskrift vedrørende varelevering til detailhandel i Hvidovre Kommune 410103

Forslag til forskrift vedrørende varelevering til detailhandel i Hvidovre Kommune 410103 Pkt.nr. 5 Forslag til forskrift vedrørende varelevering til detailhandel i Hvidovre Kommune 410103 Indstilling: Teknisk Forvaltning indstiller til Teknik og Miljøudvalget 1. at de ændringer til forskriftens

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indhold Længdebølger og tværbølger... 2 Forsøg med frembringelse af lyd... 3 Måling af lydens hastighed... 4 Resonans... 5 Ørets følsomhed over for lydfrekvenser.... 6 Stående tværbølger på en snor....

Læs mere

Orienterende støjmåling

Orienterende støjmåling Orienterende støjmåling G.S.V. Materieludlejning A/S Rudolfgårdsvej 1 860 Viby J 17. februar 017 TEKNIK OG MILJØ Virksomheder og Jord Grøndalsvej 1C, Postboks 4049 860 Viby J Telefon: 89 40 13 Direkte

Læs mere

DANSK AUTOMOBIL SPORTS UNION

DANSK AUTOMOBIL SPORTS UNION DANSK AUTOMOBIL SPORTS UNION ADM CIR I 19.3 30.marts 2015 ADMINISTRATIVT CIRKULÆRE STØJMÅLING STANDMÅLING CROSSKART Indledning Dette cirkulære indeholder bestemmelser for støjmåling inden for DASU ansvarsområde

Læs mere

Jernbanen og støj ISBN 978-87-90682-94-1. Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk

Jernbanen og støj ISBN 978-87-90682-94-1. Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk Jernbanen og støj Jernbanen og støj ISBN 978-87-90682-94-1 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk Februar 2011 Jernbanen og støj Indhold Side Indledning 4 Jernbaner

Læs mere

Alarmsystem. INSTALLATIONSVEJLEDNING Kun for kvalificerede teknikere

Alarmsystem. INSTALLATIONSVEJLEDNING Kun for kvalificerede teknikere 10034576 Alarmsystem INSTALLATIONSVEJLEDNING Kun for kvalificerede teknikere ADVARSEL! Producenten fralægger sig ethvert ansvar for og giver ingen garanti i forbindelse med fejl og fejlfunktioner, der

Læs mere

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse:

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse: Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedr. ejendommen matr.nr. 36 Sønden Åen, Tim som følge af opstilling af vindmøller ved Tim i henhold til lokalplan nr. 281 for Ringkøbing-Skjern Kommune sagsnr.

Læs mere

Allan C. Malmberg. Terningkast

Allan C. Malmberg. Terningkast Allan C. Malmberg Terningkast INFA 2008 Programmet Terning Terning er et INFA-program tilrettelagt med henblik på elever i 8. - 10. klasse som har særlig interesse i at arbejde med situationer af chancemæssig

Læs mere