Udeskoleforløb Vestvolden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udeskoleforløb Vestvolden"

Transkript

1 Udeskoleforløb Vestvolden

2 Vestvolden Fag: Historie,dansk, natur/teknokologi(geografi), matematik Klassetrin : klassetrin Sted: Vestvolden Årstid: Hele året Formål: Få kendskab til Vestvoldens historie før, under og efter det blev bygget. Tid: Dette forløb kan varieres så meget som man ønsker, fra en enkelt dag på volden, til et forløb der strækker sig over et par måneder, alt efter hvor meget man ønsker at dykke ned i den spændende historie og tage på besøg de mange spændende steder som Volden har at byde på! Her følger et eksempel på hvordan det kunne se ud. Kort om forløbet Vestvolden gemmer på en fantastisk spændende historie, og ligger i smukke omgivelser fra Avedøre til Husum. Der er masser at tage fat på, så det kan strække sig over mange uger og mange fag kan bidrage. Gå på opdagelse i historien og find ud af hvor meget det kostede at bygge, hvorfor det blev bygget og hvorfor det aldrig kom rigtigt i brug. Lær også om hvordan det var at være voldbisse, eller soldat under 1.verdenskrig.

3 Uge 1 - forsvundet på vestvolden posteløb Forbedredelse: se på kort, hvor ligger Vestvolden, se videoklip om volden Efterarbejde: gennemgå den læste tekst og saml op på udedagens oplevelser og ny viden. Uge 2 - Rumfang og målestoksforhold - byg en mini-voldgrav Forberedelse: lær om rumfang og målestok Efterarbejde: lav en beregning af hvor meget jord der er gravet ud til vestvolden. Uge 3 - Livet som soldat - novelleskrivning og besøg på Forstadsmuseet Forberedelse: læs teksten om en soldats liv og sammenlign med eget. Tag på besøg på Forstadsmuseet og kom ned i en bunker. Efterarbejde: skriv en novelle om livet som soldat. Uge 4 - Vestvoldens placering - på cykeltur langs volden Forberedelse: kig nærmere på kortet over volden Efterarbejde: lav en billedcollage af voldens mange sider.

4 Uge 1 Forsvundet på Vestvolden - posteløb Inden i går i gang med forløbet kan i se disse små klip om Københavns befæstningsanlæg På udedagen tager klassen på Vestvolden og laver posteløbet Forsvundet på Vestvolden. (Bilag 1) Det starter for enden af Avedøre Tværvej, helt henne ved Volden. Klassen deles i 5 grupper og sendes afsted med 5 minutters mellemrum. Hele posteløbet varer ca. 1 ½ time, fra den første gruppe sendes afsted, til den sidste er tilbage. Da grupperne sendes afsted forskudt, kan dem som er tilbage (først og sidst) læse en tekst om Vestvolden og svare på spørgsmål. (Bilag 2) Gennengå posteløbet, hvad lærte de derude og hvad er kodeordet? Gennemgå teksten eleverne har læst samt spørgsmålene. Læringsmål for ugen: Eleven kan med indlevelse fortælle livet på Vestvolden Eleven kan beskrive Vestvoldens historie og tilblivelse

5 Uge 2 - Rumfang og målestoksforhold - byg en mini-voldgrav I matematiktimerne lærer eleverne om målestoksforhold og beregning af rumfang, så færdighederne kan anvendes på udedagen. På udedagen tages udgangspunkt i opgaven Byg en mini-model (bilag 3), og der bygges en minimodel af et udvalgt udsnit af Vestvolden. Valg af målestok og beregning af hvor meget jord der graves væk. Udregninger efterbehandles Læringsmål for ugen: Eleven kan anvende metoder til at beregne målestoksforhold og rumfang i deres minimodel.

6 Uge 3 - Livet som soldat Uddraget af en soldats historie i teksten Retræten (Bilag 4) skal lægge op til at eleverne får større indsigt i livet som soldat og sammenligne det med deres egen hverdag. Hvordan er den anderledes/bedre/dårligere!? Brug spørgsmålene til at reflektere og til debat og skrive ned. På udedagen kan klassen tage på besøg på Forstadsmuseet. Lav aftale med museet om evt. forberedelse på telefon eller pr. forstadsmuseet@forstadsmuseet.dk Læs også novellen Aftenvagt - En soldaterfortælling (hent den her: storie.pdf ) Skriv efterfølgende din egen historie om livet som soldat. (Bilag 5) Ekstra opgave: ER DU ET BEFÆSTNINGSBARN? - Interview din familie Læringsmål for ugen: Eleven kan beskrive livet under 1.verdenskrig og sammenligne med i dag.

7 Uge 4 - Vestvoldens placering Eleven får her en kropslig oplevelse af, hvor stor Vestvolden er og hvordan den er placeret. Se på kortet over Vestvoldens placering (Bilag 6) og svar på spørgsmålene inden i cykler på volden. På udedagen cykler klassen langs volden og stopper ved historiske steder for at se nærmere. Kontakt forstadsmuseet og spørg om der er mulighed for, at komme ned i et poppelbatteri eller en carponiere. Cykelturen giver en fornemmelse af hvor langt volden strækker sig, og giver anledning til at komme forbi flere bunkers og se flere forskellige typer. Tag billeder undervejs som placeres på de gamle kort over volden, som printes ud og sættes sammen til et stort kort og hænges op i klassen. Ekstra opgave: UDSTIL VESTVOLDEN - i fortid og nutid. Vælg forskellig fokus når i tager fotos. De gamle bunkers, nutidige legepladser og rekreative områder. Læringsmål for ugen: Eleven kan beskrive Vestvoldens placering i forhold til København og betydningen af placeringen. Eleven kan aflæse et kort og beskrive kendetegn

8 Bilag 1 Hent folderen til posteløbet her: pdf

9 Bilag 2 VESTVOLDEN Omkring århundredeskiftet mellem og 1900-tallet var Avedøre et vigtigt militært knudepunkt til lands, til vands og i luften, hvilket Vestvolden var en del af. For godt 200 år siden angreb englænderne København under Englandskrigene og skød byen i flammer. Det var et alvorligt nederlag for landet, men samtidig begyndte diskussionen om, hvordan hovedstaden kunne forsvares i fremtiden. Rundt om København blev der derfor i slutningen af 1800-tallet lagt en fæstningsring, baseret på datidens højt udviklede militærteknologi. Ringen bestod af et stort antal forter og batterier, et oversvømmelsesanlæg og den næsten 15 km lange Vestvold. Befæstningen kom dog aldrig i krig, og i lang tid har de fleste anlæg ligget øde og ubemærket hen. Opførelsen af Københavns Befæstning kostede i perioden 1885 til 1894 i alt kr. og 31 øre, hvilket i en nutidig målestok svarer til 40 Storebæltsbroer. Vestvolden går gennem fire kommuner. Hvidovre, Brøndby, Rødovre og København. Den strækker sig som et næsten 15 kilometer langt militært voldanlæg. Vestvolden blev opført fra 1888 til 1892, som en del af Københavns befæstning. Fra Vestvolden skulle København forsvares, hvis fjendtlige styrker blev sat i land på Sjælland og angreb fra vest. Tanken var at så længe at man forsvarede hovedstaden, forsvarede man nationen, også selvom andre dele af landet var besat 15 kilometer med spade og skovl Da volden blev anlagt for 120 år siden, udgjorde den et af de mest omfangsrige ingeniørprojekter nogensinde. Omkring 2000 voldbisser knoklede gennem fire år med at bygge vestvolden. For hver meter af den meter lange vold, skulle ca. 225 kubikmeter jord flyttes med håndkraft; med skovl, trillebør og tipvogne. Det svarer i alt til 3.15 millioner kubikmeter jord.

10 Som et cirkelslag rundt om byen indrammer Københavns befæstning store dele af Storkøbenhavn. Det enorme bygningsværk er et af verdens største fæstningsanlæg og det hidtil største stykke ingeniørarbejde i Danmarks historie. Det meste er anlagt i årene for at forsvare hovedstaden mod et frygtet tysk angreb. Da byggeriet var på sit højeste, var det Danmarks største arbejdsplads med op til 2000 arbejdere. Gravearbejdet foregik timer ad gangen med spade og skovl. Da arbejdet var færdigt havde man en 15 kilometer lang fæstningsvold med 23 batterier, samt beskyttelsesrum, skytsrum og ammunitionsmagasiner. Vestvolden er verdensberømt i militærhistorisk sammenhæng for sine forskudte bunkers, kaponierer, hvorfra man kunne beskyde fjenden langs med voldgraven i stedet for på tværs. Man talte således om den danske front, der dengang var blandt de største og mest moderne i verden. Vestvolden udgjorde den befæstede forsvarslinie mod land og bestod af en jordvold med standplads for skyts og en foranliggende voldgrav, der igen var beskyttet af en vold. Denne yderste vold udgjorde fjernforsvaret, som bestod af batterier, betonanlæg bygget ind i jorden med krudtmagasin indeni og kanoner ovenpå. På den måde kunne man standse en indtrængende fjende i flere etaper. Volden ophører som befæstning Da 1. verdenskrig brød ud i 1914, blev Københavns befæstning gjort klar til at forsvare hovedstaden og bemandet med næsten soldater. Krigen kom aldrig til Danmark, og i 1920 blev Vestvolden nedlagt som forsvarsværk, uden at have været i kamp. Allerede ved forsvarsforliget i 1909 blev det besluttet at Vestvolden skulle udfases og ophøre som befæstning i Krigsteknologien havde indhentet funktionaliteten og under 1. Verdenskrig blev det tydeligt at den slags befæstninger ikke længere havde sin gang på jorden. Trods det blev den udvidet under krigen bl.a. med sanitetsrum. Allerede i 1920 stoppede volden imidlertid som fæstningsværk, men blev dog stadig brugt til depot og træningsområde for militæret.

11 Paradislejren/Avedørelejren I Avedøre placerede man i 1896 Paradislejren, her var 120 soldater indlogeret i telte der var slået op på marken. Der var ingen strøm, toiletter eller lignende. Når det regnede var det derfor en stor mudderpøl og den eneste lyskilde var petroliumslamper. Men med et nyt forsvarsforlig, blev der afsat penge til at anlægge en rigtig lejr og Avedørelejren blev bygget i årene Avedørelejren kunne huse op mod 500 mand af gangen og området omkring blev frem til 1996 brugt som kaserne og militært øvelsesanlæg. Der blev gravet ud til 2 søer og jorden brugt til at lave forhøjninger. Rundt omkring kan man hvis man er heldig stadig finde patronhylstre, der er brugt i træning. Et rekreativt område I 1970 blev Vestvolden overgivet til de kommuner den lå i, som kunne bruge den til rekreative formål. I 1996 blev volden fredet og i 2013 blev et større projekt for at få volden revitaliseret afsluttet. Det betød at voldgaden blev asfalteret og der blev opsat lys. Dele af de gamle befæstningsværker blev restaureret, og der blev lagt op til at civilbefolkningen skulle tage volden til sig bl.a. ved at anlægge cykelbaner, aktivitetsposter m.m. Derudover blev der opsat adskillige informationsskilte og udviklet spil, som skulle formidle voldens historie.

12 Hvorfor blev fæstningsanlægget bygget og hvornår? Hvad kostede det at bygge Vestvolden? Hvor mange mænd arbejdede med at udgrave Vestvolden? Hvad er der særligt ved forsvaret på Vestvolden? Hvorfor ophørte Vestvolden som befæstning? Hvor mange soldater kunne der bo på kasernen i Avedørelejren? Hvornår holdt man op med at bruge kasernen? Hvad bruges Vestvolden til i dag?

13 Bilag 3 Byg en minimodel af Vestvolden I skal bygge en minimodel af et udsnit af Vestvolden. Først skal I finde ud af hvor lang hele volden er, og hvor mange carbonierer der ligger på strækningen. Vælg et udsnit som er passende og beslut jer for et målestoksforhold. Hvor lang bliver jeres model så og hvor mange carboniere er der på den strækning? Hvordan skal modellen bygges? Hvad og hvordan skal i gøre det? Hvad skal i bruge? Byg modellen.

14 Bilag 4 HVERDAG PÅ GARDERHØJFORTET Livet som soldat var præget af en masse rutiner: Hver dag stod soldaten op på samme tid, spiste på samme tid og gik i seng på samme tid. Derudover skulle soldaten løse en masse opgaver. Selvom krigen aldrig kom mente dem, der bestemte over soldaterne nemlig, at det var vigtigt, at soldaterne lærte at gøre, som der blev sagt. På næste side kan du læse soldaten Haralds beskrivelse af en almindelig dag på Garderhøjfort. Sammenlign soldatens hverdag med din egen. Hvilke ligheder og forskelle er der mellem din hverdag og soldatens? Overvej for eksempel: Hvilke opgaver havde soldaten? Hvilke opgaver har du? Derhjemme, i skolen, andre steder. Hvem bestemmer, hvordan du bruger din dag? Hvor meget fritid havde soldaten? Hvor meget har du? Hvilken tid på dagen kan du bedst lide? Hvad laver du der? Får du også det samme at spise hver dag? Hvem bestemmer hvad du spiser? ORDFORKLARING Reveillen: Horn eller trommesignal, der vækkede soldaterne om morgenen som et vækkeur. Kaserneløjnanten:Ham, der stod for kasernen, hvor soldater sov og spiste. Projektiler:Kugler og granater fra geværer og kanoner. Forsvindingstaarnene:Kanontårne på Garderhøj, der kunne sænkes ned i fortet, så de ikke kunne ses. Batteri:En mindre opstilling af kanoner uden for fortet. Fodexercits:Øvelser til fods. Forterrænet:Området foran fortet. Skytset:Geværer og kanoner. Retræten:Når man trækker sig tilbage, her når soldaterne skulle gå i seng.

15 Bilag 4 Retræten Om Morgenen kl. 4 blæser Reveillen, og herude er det højst ufornuftigt at sunde sig lidt, inden man staar op, hvad man jo ellers nok kan forfalde til paa steder, hvor Kaserneløjtnanten er langt borte. Er man ikke ude af Sengen og travlt beskæftiget med at rede den, naar Klokken er et Kvarter over fire, kan man være vis paa at blive noteret af den inspektionshavende Officer, og hvor velgjørende en Morgenlur end kan være, er den dog dyrt betalt, naa Middagshvilen som erstatning skal anvendes til Fejning og Rivning, Vandhentning, Opsamling af Skrubtudser i Gravene og andet lignende, sikkert meget gavnligt, men slet ikke morsom Sport [...] Lidt før sex stiller hele Styrken til Parade i Strubegraven, og først naar Næstkommanderendes kritiske Blik lykkelig og vel er passeret forbi Ens Ringhed, aander man frit og kan med godt Humør tage fat paa Dagens Gjerning [...] En Times Tid efter ere Øvelserne fuldt gang overalt - Forternes indre gjenlyde af Kommandoraab, Projektiler [...] Forsvindingstaarnene skyde ivrigt ivejret som Paddehatte for, efter at have afgivet en Række af Skud mod det markede fjendtligt batteri [...] Kl. 12 hører Formiddagsøvelsen op, og Styrken samles atter paa Garderhøj, hvor Kokken og hans Hjælpere [...] staar klar med Middagsmaden. Menuen er ikke særlig afvekslende:den ene dag Suppe og Kjød, den næste Ærter og Flæsk! [...] naar Tallerkner og Skaale ere vel rengjorte og stillede paa Plads, kommer Dagens gode Time Middagssøvnen! [...] Eftermiddagsøvelserne vare som Regel fra 4-6 og bestaa enten i Fodexercits [...] Signal og Telefontjeneste, Orientering i Forterrænet eller Rengjøring af Skytset o.s.v. [...] Ved Solnedgang stryges Flaget [...] Naar Dagens Øvelser ere afsluttede, Sagerne pudsede til næste dag, Aftensmaden fortæret (...) har man Fornøjelse af en fredeligaftentime [...] Tobakken smager godt, naar den nydes paalangs i Græsset [...] Men Stilheden brydes pludselig af et skingrende Hornsignal Der er Retræten. Man farer op i et spring [...] og styrter afsted til Sovekasematten. Uddrag af Premierløjtnant Harald Harboes optegnelser fra Garderhøjfortet, Gengivet i Livet på Fæstningen, Claus Harkjær, 2006.

16 Bilag 5 Soldatens hemmelighed - skriv en historisk novelle. Opgaven Skriv en novelle. Den skal have titlen Soldatens hemmelighed. Historien skal foregå på Vestvolden under Første Verdenskrig. Inden du begynder at skrive skal du bestemme dig for følgende: Vælg novellens tema (kærlighed, gys, krimi eller andet) Vælg personerne i historien Vælg novellens begivenhed Vælg tre genstande, som man brugte på volden under Første Verdenskrig. De skal indgå i novellens handling, og du skal nævne dem ved navn. Når du har skrevet din novelle skal du tegne eller indsætte billeder, som passer til handlingen. Novellens opbygning Novellen er en kort fortælling. Den kredser om én (skelsættende) begivenhed, der sætter hele historien i gang. Den har kun få personer. Den foregår over kort tid (timer, dage). Den har ofte en overraskende slutning. Novellens forløb er tredelt. 1) Historien før begivenheden 2) Begivenheden sker. 3) Historien efter begivenheden. Er den forandret eller er den stadigvæk den samme?

17 Bilag 6 Her har I et kort over Københavns Befæstning, kig grundigt på det. Find ud af hvad de forskellige ting er og hvor de ligger. Svar på spørgsmålene. I må godt søge oplysninger på nettet. 1. Sæt en ring om hvor på volden vi er, altså det man kalder Vestvolden 2. Hvilke byer eller kommuner løber volden igennem? 3. Hvordan er den nordlige del af volden/befæstningen beskyttet, er der noget specielt ved dette? 4. Kan I finde oplysninger om mindst to af det forter, som er en del af befæstningen? 5. Hvorfor er befæstningen bygget netop der, hvad er formålet med den?

Formidlingsguide Partnerskabet bag projekt Københavns Befæstning Historien kort

Formidlingsguide Partnerskabet bag projekt Københavns Befæstning Historien kort Formidlingsguide Partnerskabet bag projekt Københavns Befæstning Et partnerskab bestående af Realdania, Kulturarvsstyrelsen og Naturstyrelsen har taget initiativ til at revitalisere Københavns nyere Befæstning.

Læs mere

Nordfronten I Gentofte Kommune

Nordfronten I Gentofte Kommune Nordfronten I Gentofte Kommune Indledning Københavns Befæstning bestod, i sidste halvdel af 1800-tallet, af Vestvolden, som ligger langs motorringvejen fra Avedøre til Utterslev Mose, og Nordfronten, som

Læs mere

Velkommen til KØBENHAVNS BEFÆSTNINGSDAG. Søndag den 30. september

Velkommen til KØBENHAVNS BEFÆSTNINGSDAG. Søndag den 30. september Velkommen til KØBENHAVNS BEFÆSTNINGSDAG 2012 Søndag den 30. september Indhold Lyngby-Taarbæk Gentofte Gladsaxe Rødovre Brøndby/Hvidovre Greve Amager Side 4 Side 5 Side 5 Side 7 Side 9 Side 10 Side 11 2

Læs mere

kanoner). fjendens position.

kanoner). fjendens position. Præsenteret af: To-kanonen her er en kopi af Garderhøjfortets rigtige To-kanon. Øverste etage er kanonrummet med to kanoner. I den nederste etage drejer man kanonen i den retning, den skal skyde. Den rigtige

Læs mere

Før og efteropgaver - Jul på Vestvolden

Før og efteropgaver - Jul på Vestvolden Før og efteropgaver - Jul på Vestvolden I forløbet Jul på Vestvolden skal vi gå i soldaternes fodspor, og for at give eleverne de bedste forudsætninger, kan det være en fordel at I har arbejdet med disse

Læs mere

Københavns Befæstning en attraktion i verdensklasse

Københavns Befæstning en attraktion i verdensklasse Københavns Befæstning en attraktion i verdensklasse Kulturarv og kulturmiljø Landskab og byrum Friluftsliv og rekreation Københavns Befæstning skal bevares og udvikles som en sammenhængende attraktion

Læs mere

Københavns Befæstningsdag. Søndag den 28. september 2008

Københavns Befæstningsdag. Søndag den 28. september 2008 Københavns Befæstningsdag Søndag den 28. september 2008 2008 Københavns befæstningsdag søndag den 28. september 2008 Velkommen til Københavns Befæstningsdag søndag den 28. september For godt 200 år siden

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING - Gys og Gru

LÆRERVEJLEDNING - Gys og Gru LÆRERVEJLEDNING - Gys og Gru Kære lærer I dette hæfte finder du lidt praktisk info, samt før- og efteropgaver. HUSK at orientere dig i den bekræftelsesmail, som du har modtaget på din mail i forbindelse

Læs mere

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Muligheder belysning Kastrupfortet. Udarbejdet af ÅF Lighting for AØLU

Muligheder belysning Kastrupfortet. Udarbejdet af ÅF Lighting for AØLU Muligheder belysning Kastrupfortet Udarbejdet af ÅF Lighting for AØLU Den Blå Planet & Benzinøen Indledning Nærværende idéoplæg er blevet til efter møde med repræsentanter fra AØLU. AØLU skriver, at: fremadrettede

Læs mere

LØRDAG DEN 16. September 2017 Byvandring i fredericia & Rundtur på volden i Fredericia.

LØRDAG DEN 16. September 2017 Byvandring i fredericia & Rundtur på volden i Fredericia. Kære medlem Du og din ledsager inviteres hermed til foreningens arrangement i Fredericia. Med følgende program: LØRDAG DEN 16. September 2017 Byvandring i fredericia & Rundtur på volden i Fredericia. Kl.

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 15-03-2011 Dato: 15-02-2011 Sag nr.: KB 40 Sagsbehandler: Pia Møller Hertz Kompetence: Fagudvalg [ ] Økonomiudvalget

Læs mere

Velkommen indenfor på

Velkommen indenfor på Velkommen indenfor på Københavns Befæstningsdag Søndag den 29. september 2013 Oplev fortidens forsvarsanlæg rundt om København - med hele familien Befæstningsdagen afholdes i år for 15. år i træk. Hvert

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om dengang teknikken kom til Lindved

KOM UD OG LÆR! - om dengang teknikken kom til Lindved KOM UD OG LÆR! - om dengang teknikken kom til Lindved Forløb 05 HISTORIE NAT/TEK 4-6 klasse Teknikkens historie er spændende og den har sat sig spor lige uden for skoledøren. I dette forløb kortlægger

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Temarute: Atlantvolden (26 km)

Temarute: Atlantvolden (26 km) Temarute: Atlantvolden (26 km) DK Denne cykeltur fører jer rundt til nogle af de mest markante anlæg, der blev opført af den tyske besættelsesmagt under 2. Verdenskrig. Mange steder på Fanø ses stadig

Læs mere

Føropgaver Systemskiftet 1901 Rigets Overlevelse...

Føropgaver Systemskiftet 1901 Rigets Overlevelse... Føropgaver Systemskiftet 1901 Rigets Overlevelse Demokratiets udvikling og deltagere (1 lektion) Introducér periode og begreber for eleverne med det skriftlige undervisningsmateriale Systemskiftet 1901.

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

Udfordringen og vejledning hertil

Udfordringen og vejledning hertil Årstid: Hele året, men det anbefales, at mærket tages i de mørkere måneder Lokation: I en skov Forløbets varighed: 4 trin + en overnatning Udfordringen og vejledning hertil Kære ledere. I skal nu i gang

Læs mere

Tiende Søndag efter Trinitatis

Tiende Søndag efter Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

Undervisningsforløb til Luremine Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune

Undervisningsforløb til Luremine Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune FORLAG Undervisningsforløb til Luremine Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune Til eleven Indledning Du skal nu læse bogen Luremine. Bogen består af to dele,

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

VÆRDIFULDE KULTURMILJØER I KØBENHAVN KØBENHAVN SOM HOVEDSTAD. Københavns Nyere Befæstning 1.4

VÆRDIFULDE KULTURMILJØER I KØBENHAVN KØBENHAVN SOM HOVEDSTAD. Københavns Nyere Befæstning 1.4 VÆRDIFULDE KULTURMILJØER I KØBENHAVN KØBENHAVN SOM HOVEDSTAD Københavns Nyere Befæstning 1.4 1.4 KØBENHAVNS NYERE BEFÆSTNING Stedet Kulturmiljøet omfatter ud over Vestvolden et større oversvømmelsesområde

Læs mere

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud.

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. I armene på russerne Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. Havde det bare været kanonskud, ville det nærmest have virket beroligende, for så havde russerne stadig været et

Læs mere

MIT LIV SOM SOLDAT ET UNDERVISNINGSFORSLAG TIL FORLØB OM SOLDATERLIVET PÅ STEVNSFORT

MIT LIV SOM SOLDAT ET UNDERVISNINGSFORSLAG TIL FORLØB OM SOLDATERLIVET PÅ STEVNSFORT Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

GUIDEDE TURE I FREDERICIA

GUIDEDE TURE I FREDERICIA I FREDERICIA OPLEV DET HISTORISKE FREDERICIA MED EN GUIDE VisitLillebælt Fredericia TURFORSLAG HISTORISK BYVANDRING Turen tager os rundt i Fredericia historiske bydel. Vi starter fra det smukke gamle Meldahls

Læs mere

Lektion 1 Aktivitet Idéer til udførelse Baggrundsinformation 1 Elevopgave som forberedelse:

Lektion 1 Aktivitet Idéer til udførelse Baggrundsinformation 1 Elevopgave som forberedelse: Lærervejledning Forløbet Forstadens Stemmer er udviklet i samarbejde mellem Forstadsmuseet og Greve Museum i tæt sparring med lærere fra Greve, Hvidovre og Brøndby. Formålet med lærervejledning er, at

Læs mere

Jesus sagde:»det er med Himmeriget som med en mand, der skulle rejse til udlandet og kaldte sine tjenere til sig og betroede dem sin formue; én gav

Jesus sagde:»det er med Himmeriget som med en mand, der skulle rejse til udlandet og kaldte sine tjenere til sig og betroede dem sin formue; én gav Jesus sagde:»det er med Himmeriget som med en mand, der skulle rejse til udlandet og kaldte sine tjenere til sig og betroede dem sin formue; én gav han fem talenter, en anden to og en tredje én, enhver

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 7. 10. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Til dette tema indgår en stribe links til undersider på redbarnet.dk/skole og andre hjemmesider. Når du har dette dokument åbent

Læs mere

1864 Lærervejledning og aktiviteter

1864 Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

Hit med Historien

Hit med Historien Hit med Historien 1914-1949 Køge 1914-1924 Læs en kort beskrivelse af Første Verdenskrig. Få din lærer til at hjælpe dig med at finde litteratur. Det kan være svært at sammenligne pengenes værdi gennem

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Oplev Brøndby fra en ny vinkel RØD KLØVERSTI

Oplev Brøndby fra en ny vinkel RØD KLØVERSTI Oplev Brøndby fra en ny vinkel RØD KLØVERSTI Den røde kløversti 7,6 km Kort beskrivelse af den røde kløversti Fra Brøndbyøster Torv går man under banen og gennem Nygårds Plads. Herfra drejer man til venstre

Læs mere

BYGGET AF VELFÆRD. BOOKING Tlf FAG Historie, dansk og samfundsfag.

BYGGET AF VELFÆRD. BOOKING   Tlf FAG Historie, dansk og samfundsfag. BYGGET AF VELFÆRD - Et Åben Skole undervisningstilbud til 7.-9. klasse- INTRO Undervisningstilbuddet er et tværfagligt forløb, der omhandler velfærdssamfundet, dets tilblivelse og hvordan man kan se spor

Læs mere

Kombinatorik og smag. Aktivitets-overview. Forfattere: Lise Holm Redaktør: Thomas Brahe Smagskombinationer, Kombinatorik, Algoritmer

Kombinatorik og smag. Aktivitets-overview. Forfattere: Lise Holm Redaktør: Thomas Brahe Smagskombinationer, Kombinatorik, Algoritmer Side: 1/12 Kombinatorik og smag Forfattere: Lise Holm Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Smagskombinationer, Kombinatorik, Algoritmer Kompetenceområder: Statistik og sandsynlighed Introduktion: Med

Læs mere

BERETNING TEGLGÅRDEN 13. APRIL 2013 BRØDREMENIGHEDENS HOTEL

BERETNING TEGLGÅRDEN 13. APRIL 2013 BRØDREMENIGHEDENS HOTEL April 2013 BERETNING TEGLGÅRDEN 13. APRIL 2013 BRØDREMENIGHEDENS HOTEL Det er første gang, at jeg skal aflægge beretning for grundejerforeningen Teglgården og det endda på bestyrelsens vegne. Det vil jeg

Læs mere

KØBENHAVNS BEFÆSTNING EN RING AF OPLEVELSER FOR HELE FAMILIEN

KØBENHAVNS BEFÆSTNING EN RING AF OPLEVELSER FOR HELE FAMILIEN KØBENHAVNS BEFÆSTNING EN RING AF OPLEVELSER FOR HELE FAMILIEN Værløse Måløv Ballerup Malmparken Om Befæstningen Realdania, Naturstyrelsen og Kulturstyrelsen har sammen pustet nyt liv i Københavns Befæstning.

Læs mere

Jeugdtour van Assen 1996

Jeugdtour van Assen 1996 Jeugdtour van Assen 1996 Af: Tonni Johannsen (SCK-Nyt 4/1996). Det er lørdag den 20. juli, taskerne og cyklen er pakket i bilen. Kl. 17.30 startede min far bilen. Jeg skulle til Kolding og derefter med

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE. Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE. Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse Få et forløb til jeres by Forløbet er lavet i Juelsminde, men kan let tilpasses jeres by - kontakt Jens Kjær, Glud Museum, E-mail:

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Juelsmindebanen. Forløb 15 HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om Juelsmindebanen. Forløb 15 HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om Juelsmindebanen Forløb 15 HISTORIE 4-6 klasse Jernbanernes historie er spændende og vi kan finde sporene flere steder tæt på skolerne. Der er eller har været jernbane tæt på Juelsminde,

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Københavns nyere Befæstning

Københavns nyere Befæstning 541 398 Militære fagudtryk: Fort: Permanent fæstningsanlæg med artilleri, der kan skyde til alle sider. Kystfort: Fort placeret ved kysten og primært indrettet til at skyde ud over vandet. Søfort: Fort

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

MUSIKOPLEVELSE LÆRER MUSIKOPLEVELSE LÆRER OM ELEVOPGAVEN Eleverne møder indledningsvis komponisten Simon Steen-Andersen i sit værksted. Derefter oplever de værket Run Time Error på et filmklip (varighed 09.48) Efterfølgende

Læs mere

Soldaterbog. Fornavn: Køn: Klasse: Fornavn: Køn: Klasse:

Soldaterbog. Fornavn: Køn: Klasse: Fornavn: Køn: Klasse: Soldaterbog Fornavn: Køn: Klasse: Fornavn: Køn: Klasse: Indhold: Side 1: Oversigtskort Side 2: Morsekodealfabet. Side 2: Opgave 1: Udfyld forsiden. Side 3: Opgave 2: Morse i terrænet med flag. Side 5:

Læs mere

På jagt efter historiske fortællinger i. Den Fynske Landsby årgang. Billederne er hentet fra wikipedia

På jagt efter historiske fortællinger i. Den Fynske Landsby årgang. Billederne er hentet fra wikipedia På jagt efter historiske fortællinger i Den Fynske Landsby 5.- 6.årgang Billederne er hentet fra wikipedia Velkommen I Den Fynske landsby ser det ud på samme måde, som der kan have set ud i 1800-tallet.

Læs mere

Udeskoleforløb Matematik i 1. klasse

Udeskoleforløb Matematik i 1. klasse Udeskoleforløb Matematik i 1. klasse Matematik i 1. klasse Fag: matematik Klassetrin : 1. klasse Sted: Skolegården og/eller Naturen i nærheden Årstid: Hele året Kort om forløbet: Her er samlet 11 matematik

Læs mere

EMU Kultur og læring

EMU Kultur og læring EMU Kultur og læring Forsvar, slotte og herregårde Mennesket har altid forsøgt at beskytte sig mod ydre fare. Gruppens sikkerhed har været højt prioriteret. Ansvaret har traditionelt været lagt i hænderne

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: " Waffen SS " Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel:  Waffen SS  Vejledning Lærer Waffen-SS Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS - Hitlers elite" Udsendelse 5: Waffen SS ----------------------------------------------------------------------------- Indhold a. Filmens

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik

Læs mere

BYGGERIET GÅR I GANG

BYGGERIET GÅR I GANG 16. DECEMBER BYGGERIET GÅR I GANG Når jeg kigger ud af vores vinduer, kan jeg hver eftermiddagen se pølsemanden komme trækkende med sin pølsevogn hen over viadukten. Der er en lille motor foran pølsevognen,

Læs mere

Borgmestergården. Håndværk og købmandsliv i renæssancen. Tilbud til skoler

Borgmestergården. Håndværk og købmandsliv i renæssancen. Tilbud til skoler Borgmestergården Håndværk og købmandsliv i renæssancen Tilbud til skoler Borgmestergården Borgmestergården i Nyborg byder på en fortælling om købmandsliv i renæssancen, om de danske købstæder, om søfart

Læs mere

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE Kære lærer! Dette spil er udviklet til historieundervisningen i 7.-9. klassetrin. Spillet handler om Grundloven 1915 og har et særligt fokus på de mennesker i datiden, der

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

Tematik: København, elevernes egen verden går herfra. De bedste arkivalier, mulighed for at koble på elevernes egen verden og hverdag.

Tematik: København, elevernes egen verden går herfra. De bedste arkivalier, mulighed for at koble på elevernes egen verden og hverdag. Undervisning onsdag d.18.2.15 Unge Stemmer Tematik: København, elevernes egen verden går herfra. De bedste arkivalier, mulighed for at koble på elevernes egen verden og hverdag. Grupperne skal arbejde

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING FORSTADENS STEMMER

LÆRERVEJLEDNING FORSTADENS STEMMER LÆRERVEJLEDNING FORSTADENS STEMMER Om forløbet Forløbet Forstadens Stemmer er udviklet i samarbejde mellem Forstadsmuseet og Greve Museum i tæt sparring med lærere fra Greve, Hvidovre og Brøndby. Formålet

Læs mere

GRIBBEN VI TRODSEDE REGNEN! Mandag d. 19. August, blev der holdt Stor ipad dag på Gribskov efterskole.

GRIBBEN VI TRODSEDE REGNEN! Mandag d. 19. August, blev der holdt Stor ipad dag på Gribskov efterskole. GRIBBEN August 2013 NR. 1 VI TRODSEDE REGNEN! VI CYKLEDE CA. 40 KM PÅ 3 DAGE. hdjfksadbfksbfwvcbnsvmhjsgfkjwedl hdjfksadbfksbfwvcbnsvmhjsgfkjwedl hdjfksadbfksbfwvcbnsvmhjsgfkjwedl Selvom det regnede på

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

Englandskrigene Lærervejledning og aktiviteter

Englandskrigene Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om mad og måltider er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke

Læs mere

MALLEBROK 2014. et undervisningsmateriale...

MALLEBROK 2014. et undervisningsmateriale... MALLEBROK 2014 et undervisningsmateriale... MALLEBROK 2014 Musik: Fransk folkemelodi/queen Arrangement: Rødkål&Sauerkraut (Dirk-Uwe Wendrich/Eberhard von Oettingen) Tekst: Ukendt forfatter/eberhard von

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om jernbanen og stationsbyen. Forløb 18 HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om jernbanen og stationsbyen. Forløb 18 HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om jernbanen og stationsbyen Forløb 18 HISTORIE 4-6 klasse Jernbanerne fik stor betydning for egnen og omkring de fleste stationer voksede en ny by op. Der kom stationsbyer i Stenderup,

Læs mere

Lærervejledning til efter-opgaver til Familien Sørensen

Lærervejledning til efter-opgaver til Familien Sørensen Lærervejledning til efter-opgaver til Familien Sørensen Et sprogskoleforløb til DU2 modul 4-6 på Arbejdermuseet. Om undervisningen på Arbejdermuseet Familien Sørensen er en familie, der ligesom tusindvis

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik

Læs mere

De Pokkers Fasaner. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

De Pokkers Fasaner. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Ordforklaring. KILDE 1: Erindring

Ordforklaring. KILDE 1: Erindring Kildesæt Op gennem 1960erne blev det mere udbredt at eje en bil. De mange biler betød, at der skulle tænkes biler, parkeringspladser og biltrafik ind i planlægningen af forstæderne. Der var mange måder

Læs mere

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Dyr har en anden måde at bevæge sig på end mennesker. Det vil sige,

Læs mere

Lærervejledning til tema om ensomhed

Lærervejledning til tema om ensomhed Lærervejledning til tema om ensomhed 1 ensomhed Lærervejledning til tema om ensomhed DR Skoles undervisningsmateriale om ensomhed er målrettet undervisningen i fagene dansk og klassens tid, 6.-9. klasse.

Læs mere

KOM UD OG LÆR! Størrelser på bygninger, rumfang af kornlæs og kornsiloer, markernes arealer, planteavlerens udbytter o.m.m.

KOM UD OG LÆR! Størrelser på bygninger, rumfang af kornlæs og kornsiloer, markernes arealer, planteavlerens udbytter o.m.m. KOM UD OG LÆR! - om landsbymatematik MATEMATIK HISTORIE 4-6 klasse Her tager vi fat på matematikken med et historisk twist. Meget af det vi omgiver os med kan der regnes på og vi vender os mod noget af

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Besættelsen Lærervejledning og aktiviteter

Besættelsen Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter - Undervisningsmateriale 218 Meloni Forfatter: Anni List Kjærby Redaktør: Thomas Meloni Rønn DTP: Thomas Meloni Rønn Forlaget Meloni Havnegade 1F 5 Odense C www.meloni.dk

Læs mere

Prædiken til 3. S. i Fasten

Prædiken til 3. S. i Fasten En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE Hvad kan I huske? Snak om billederne Havn og arbejde Fritid 1 Besøget på Arbejdermuseet Køkken og mad Bolig 2 Boligen i København i slutningen af 1800-tallet 2 OPGAVE

Læs mere

Generalforsamling i Ø-Kvarterets grundejerforening den 25. marts 2014

Generalforsamling i Ø-Kvarterets grundejerforening den 25. marts 2014 Generalforsamling i Ø-Kvarterets grundejerforening den 25. marts 2014 Bestyrelsens beretning ved formanden. Fra bestyrelsens side vil vi gerne byde jer rigtig hjertelig velkommen her til årets generalforsamling

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Lærere rustes til at flytte undervisningen ud i Nationalpark Thy.

Lærere rustes til at flytte undervisningen ud i Nationalpark Thy. Lærere rustes til at flytte undervisningen ud i Nationalpark Thy. Den 4. august 2016 deltog 15 lærere og formidlere i lærerkurset Udeskole i praksis. Museumscenter Hanstholm dannede rammerne for kurset

Læs mere

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling Skyde opgaver Ideer til forskellige skydeøvelser, som træner forskellige aspekter Stress/spænding Tennis-skydning, 2 og 2 skyder match, hver sin skive. Skyde på kryds, to og to, på samme skive Koncentration

Læs mere

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie Opgaver til historie Under indgangen til Samfund og Demokrati kan dine elever lære om samfundsdynamikken i Nicaragua og få et indblik i et system og civilsamfund, der fungerer markant anderledes end det

Læs mere

FREDNINGSDOKUMENT. På ovennævnte ejendomme er det nedenfor beskrevne fæstningsanlæg beskyttet i henhold til Museumslovens 29 e:

FREDNINGSDOKUMENT. På ovennævnte ejendomme er det nedenfor beskrevne fæstningsanlæg beskyttet i henhold til Museumslovens 29 e: Matr.nr. 4 c, 5 b, 5 r, 13 a, 14 d, 15 f, 16 d, 43 gn, 43 gr, 234 a, 234 b og 235 Avedøre By, Avedøre Matr.nr. 2 b, 2 fo, 2 fp, 2 fq, 2 fæ, 2 fø, 2 ga, 15 b, 15 c, 15 i, 25 d, 25 e og 92 Brøndbyøster By,

Læs mere

Skolepatrulje uge 18

Skolepatrulje uge 18 Logbog som lektier Det ligger sådan nu, at man i Grøn, Lysegul og kommende Gul skal arbejde med Logbog i mine timer, som tæller matematiktimerne og naturfagstimerne Denne logbog er lektier til hver uge,

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT 1. EXT TOGPERRON MIDDAG Vi ser en tom togperron. Der er klip mellem titelskilte og billeder af den tomme perron. Der er helt stille. En svag baggrundsstøj er det eneste

Læs mere

Pædagogisk vejledning til

Pædagogisk vejledning til 1 Pædagogisk vejledning til 1 Udarbejdet af Pædagogisk konsulent Helle Rahbek VIA Center for Undervisningsmidler 1 DET SKJULTE KORT af Morten Dürr Målgruppe: 6.-7.klasse Bogen er læseteknisk ikke svær

Læs mere

Oksbøl Mennesker bag. Pigtråd. Undervisningsmateriale

Oksbøl Mennesker bag. Pigtråd. Undervisningsmateriale Oksbøl 1945-49 Mennesker bag Pigtråd Undervisningsmateriale Til læreren I perioden 1945-1949 opholdt mange tusinde tyske flygtninge sig i Danmarks største flygtningelejr i Oksbøl. Da lejren var på sit

Læs mere

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen.

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. Gartner Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. En dag da jeg var omkring otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner mens han arbejdede i haven.

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven

KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven Forløb 11 HISTORIE 4-6 klasse Oldtiden ligger mere end 1000 år tilbage med sten-, bronze- og jernalder. Alligevel kan vi stadig finde spor fra dengang i landskabet

Læs mere

4. klasses avis 17. 21. maj 2010

4. klasses avis 17. 21. maj 2010 4. klasses avis 17. 21. maj 2010 Den fede overraskelse Mandag morgen klokken tidlig tog 4 og 5 til tyskland med tog I toget fik de at vide hvad de skulle alle dagene. Mandag med tog, tirsdag kanotur, onsdag

Læs mere

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup Penge! Af Bjørn Ousland På dansk ved Flemming Møldrup Pædagogisk vejledning Udarbejdet af Pædagogisk konsulent Marianne Skovsted Pedersen VIACFU Bogen er inspireret af film og tegneserie og historien forløber

Læs mere

Skønlitterære tekster

Skønlitterære tekster Trin 1 Brevet af Jørn Jensen Læs historien højt i klassen og tal om indholdet. Eleverne vælger en af illustrationerne og laver en billedbeskrivelse. Det kan være mundtligt eller skriftligt. Tal om billedets

Læs mere

Kalmarunionen har stor relevans for vores samfundsstruktur, som vi kender den i dag. Nøgleord: fortid, nutid og fremtid f.eks.

Kalmarunionen har stor relevans for vores samfundsstruktur, som vi kender den i dag. Nøgleord: fortid, nutid og fremtid f.eks. Kalmarunionen har stor relevans for vores samfundsstruktur, som vi kender den i dag. Nøgleord: fortid, nutid og fremtid f.eks. følgende: At vi alle har en forståelse og indsigt i, hvordan vores forfædre

Læs mere

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt Jeg kender Jesus -3 Jesus kan alt Mål: Målet er, at børnene ved, at Jesus kan alt. Jesus er Herre over enhver situation og kan gribe ind i enhver situation. Der er ikke noget, der er håbløst, når Jesus

Læs mere

Lærervejledning. Familien Sørensen

Lærervejledning. Familien Sørensen Lærervejledning Familien Sørensen Intro Vi glæder os til at byde dig og dine elever velkomne til undervisningsforløbet Familien Sørensen på Arbejdermuseet. Lærervejledningen er udarbejdet med det formål,

Læs mere