Tilvænning. Særligt arbejdstøj. Beskyttelsesdragt. Overtræksdragt. Sådan vedligeholder du de personlige værnemidler. Arbejdshandsker.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tilvænning. Særligt arbejdstøj. Beskyttelsesdragt. Overtræksdragt. Sådan vedligeholder du de personlige værnemidler. Arbejdshandsker."

Transkript

1 Særligt arbejdstøj Det er ikke altid, dit almindelige arbejdstøj beskytter dig godt nok. Derfor bør du bruge en beskyttelses- eller en overtræksdragt fx når du maler. Beskyttelsesdragt En beskyttelsesdragt holder de ting, du arbejder med ude fra din krop. Gør den ren, når du har brugt den. Og smid den ud, når du ikke kan gøre den ren. Overtræksdragt En overtræksdragt afviser de ting, du arbejder med. Den er som regel lavet af papir. Der findes flere modeller med åben og lukket ryg, faste og løse hætter og med løse sokker og handsker. Smid den ud, når den ikke længere kan beskytte dig. Arbejdshandsker Arbejdshandsker beskytter dig mod kemi, mekanik, varme, kulde osv. Personlige værnemidler Det er ikke altid, du kan undgå støj, skadelige stoffer, ting der falder ned osv. Derfor skal du bruge personlige værnemidler som hjelm, høreværn, åndedrætsværn, øjenværn og faldsikring. Det er dit beskyttelses-udstyr. Du skal sikre dig, at de personlige værnemidler er i orden. Derfor skal udstyret være godkendt. Det kan du se på mærkningen. Det er Arbejdstilsynet, der godkender udstyret. Men Søfartsstyrelsen stiller f.eks deres egne krav til de kompressorer, der bliver brugt til åndedrætsværn. Sådan vedligeholder du de personlige værnemidler Behandl de personlige værnemidler med omhu og vedligehold dem hele tiden. Sådan sikrer du dig, at de er i orden: Arbejdshandsker beskytter dig mod: Hjelm Brug hjelm, når der er fare for: Tilvænning Der findes mange forskellige værnemidler, der beskytter dit hoved. Den mest almindelige er industri-hjelmen, og den findes i to udgaver:

2 Hvis hjelmen også beskytter dig mod strålevarme, er den mærket med type Av eller type Bv. Godkendt hjelm Hjelmen er enten lavet af duroplast eller termoplast. Den består af en yderskal, der har indvendigt for. Foret består af issebånd, nakkebånd og svedrem. Dem skal du kunne indstille efter dit hoved. Hvis der er fare for, at hjelmen blæser af dit hoved, kan du få en hagerem til hjelmen. Men husk, at hageremmens fæste skal kunne briste, hvis hjelmen hænger fast. Hjelmen kan have forskellige andre værnemidler som fx visir og høreværn. Kilde: Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

3 Støj kan ødelægge din hørelse. Og jo mere støj du bliver udsat for, jo større er faren. Støjen, dvs. lydtrykket, bliver målt i decibel - db(a). Jo højere lyd - jo højere tal. Støj begynder at påvirke dig allerede omkring 70 db(a). Støj på db(a) kan give dig høreskader efter år. Støj på 120 db(a) er så kraftig, at det gør ondt i dine ører. Og hvis du bliver udsat for støj over 135 db(a), tager din hørelse skade også selvom støjen er kortvarig. Disse skilte skal stå på dørene ind til et støjfyldt rum Regler om støj Hvis du arbejder i støj på over 80 db(a), bør du anvende høreværn. Hvis du arbejder i støj over 85 db(a), skal du bruge høreværn Hvis du normalt arbejder i støj over 90 db(a), skal du have dit eget, personlige høreværn. BRUG HØREVÆRN! SÅ BESKYTTER DU DIN HØRELSE P 204 K påbudt db(a) Højt støjniveau - brug høreværn P 204 K påbudt db(a) Farlig støj - høreværn skal anvendes Skiltet betyder, at støjen er db(a) Skiltet betyder, at støjen er db(a) P 204 K påbudt P 204 K påbudt db(a) Advarsel: farlig støj - høreværn skal anvendes - kun ophold i kortere tid Skiltet betyder, at støjen er db(a) > 115 db(a) Advarsel: Meget farlig støj - høreværn skal anvendes - højst 10 min. ophold for inspektion Skiltet betyder, at støjen er over 115 db(a). Der er ikke adgang for besætningsmedlemmer, der ikke har noget at gøre i rummet.

4 Udvendigt høreværn Der findes både indvendige og udvendige høreværn Et indvendigt høreværn består af en prop, du sætter i øret. Det kan være en formfast prop eller en engangsprop, som er lavet af vat eller skumplast. Du drejer den ind i øret, mens du trækker op og skråt bagud. Pas på at du ikke får snavs fra fingrene med ind i øregangen. Et udvendigt høreværn består af to kopper, som du sætter over ørerne. Kopperne bliver holdt på plads af en bøjle, der sørger for det rigtige tryk mellem kopperne og hovedet. Der er vulste dvs. pakninger - på koppen, som sørger for, at der er tæt mellem kopperne og hovedet. Kopperne har støj-absorberende materiale indeni. Udover den daglige vedligeholdelse skal du være opmærksom på vulstene. Hvis de er slidt, lukker de ikke støjen effektivt ude. Du kan skifte vulstene på de fleste høreværn. Hvis du ikke kan udskifte dem, skal du have et nyt høreværn. skal være godkendt og mærket. Indvendigt høreværn

5 Åndedrætsværn Din krop har brug for ilt. Derfor skal indåndingsluften være i orden. Det er den, når: Et partikel-filter er så tæt, at partikler og aerosoler ikke kan trænge igennem Et gasfilter indeholder aktivt kulstof, der opsuger de skadelige gasarter Et kombineret filter har både af et partikel- og et gasfilter Tre slags filtre beskytter dit åndedræt Hvis der er nok ilt i luften, men også skadelige stoffer eller urenhender, kan du filtrere dem fra med et filter. Du kan beskytte dit åndedræt med et partikel-filter, et gasfilter eller et kombineret filter. Afmærkning på filtre Partikelfiltre Gasfiltre Kombineret filter Vælg det rigtige til formålet Livet kan opretholdes uger uden føde og adskillige dage uden vand, men få minutter uden luft egnet til indånding. Arbejdspladsen forudsættes indrettet, så ventilation sikre de tilstedeværende trivsel, herunder at den omgivende luft er egnet til indånding. Unormale forhold, herunder reparationsarbejde rejser behovet for åndedrætsværn. Her gælder det om at planlægge i tide. Åndedrætsværn findes under mange former, afpasset såvel risiko som specielle arbejdsforhold og individuelle brugerbehov. Filtervalg Valg af filter forudsætter kendskab til arten af luftforurening støv, gas eller en kombination af begge. Støv er i denne forbindelse enhver type partikel, som er skadelig eller til gene for åndedrættet. Partikelfiltre mærkes P. Gas er i denne forbindelse enhver blanding af gasarter skadelige eller til gene for åndedrættet i modsætning til luft egnet til indånding. Gasfiltre mærkes efter deres filterregnskab A-B-C eller K etc. Alle filtre kodes i kapacitetsklasser, hvor 1 er laveste trin. EN 141, EN 143, EN 371, EN 372. Obs. Filtre beskytter ikke imod oxygenmangel (nedsat iltindhold i luft). Filtrering af den omgivende luft sker ved enten brugerens inhalering gennem et filter eller ved indsats af en Filter-Turbo, dvs. en mekanisk indsugning af luften igennem filtret frem til ansigtsdelen, hvor indåndingen sker efter behag.

6 Filterbrug ved inhalering Inhalering er dybe åndedrag ved filtermodstand. Helmaske Engangsmaske Også benævnt filtrerede ansigtsmaske. I standarden kodet som: FF = Filtering Facepiece, dvs., at filtret udgøres af maskehuset med eller uden udåndingsventil. Beregnet til brug en eller nogle få gange. EN 149, EN 405, EN Obs. FF-masker kan ikke af brugeren tæthedsprøves efter påtagning. Halvmaske Maske med udskiftelige tvillingefiltre monteret for frit udsyn og brug under klart eller svejsevisir. Tre størrelser for bedste tilpasningsevne og komfort. Til brug med partikel-, gas- eller kombifiltre. EN 140 Maske med filter båret foran eller på ryggen. Panoramarude giver fuldt udsyn. Talemembran til normal kommunikation. Anvendes med støv-, gas- eller kombifiltre. EN 136, EN Luftforsynet åndedrætsværn uafhængigt Brugeren opnår fuld bevægelighed ved at medbringe luft egnet til indånding i apparatet, båret i en sele. Den sikreste form for åndedrætsværn - men også den tungeste. Det allerbedste udstyr til professionelle redningsfolk. Værndelen er, for kortere indsats, en lufttrykflaske med lungeautomat. Udånding til den omgivende luft. Trykmåler viser hvor lang tid, der er luft til. Trykfaldsalarm. For længere indsats, op til 4 timer, anvendes et Luft-kredsløbsapparat. Luft egnet til indånding regenereres i lukket kredsløb. Ansigtsdelen kan være bidemundstykke med næseklemme, men er som oftest helmaske.

7 Lufttrykflaskeapparat med udånding til den omgivende luft mandskab at fungere i 4 timer. Luft egnet til indånding regenereres i et lukket kredsløb. Regenerering kan være baseret på komprimeret ilt eller flydende ilt eller kemisk udviklet ilt. EN 145 Evakuering og selvredning Hvor der kan være risiko for pludselig gasudstrømning, brand eller andre livstruende forhold, skal åndedrætsværn ligge klar. Det er baseret på samme princip som åndedrætsværn til arbejdsbrug. Dvs. enten filter eller luftforsyning. Helmaske med lungeautomat luftforsynes fra lufttrykflaske med luft til minutter. Lungeautomaten kan være med udligningstryk, dvs. at lufttilførslen sker rytmisk i takt med åndedrættet. Alternativt lungeautomat med overtryk i masken. Overtryk sikre mod lækager, dersom masken bliver forskubbet, men kan koste mere luft. EN 137 Lufttrykflaskeapparat til korttidsindsats Luftforsyning gennem lungeautomat fra bæltehængt lufttrykflaske. Uafhængigt af den omgivende luft, men kort brugstid, ca. 15 minutter. Maskevalg som ovenfor. Ringe vægt. Fuld bevægelighed. EN 137 Gasudslip Hvor risikobetonede materialer håndteres i mængder, består faren for akut opstående koncentrationer. Bæltehængt evakueringsskilt med filterkombination A-B-E-K til EN 141 vil være løsningen. Valg mellem halvmaske og bidemaske med næseklemme. Rejsekit Luft-kredsløbsapparat Lille pakke med ringe vægt til at have i kufferten. Et alternativ, der gør det muligt for trænet Da en ildebrand uvægerlig ville dø ud af mangel på ilt, regner man med, at den omgivende luft indeholder det minimum af oxygen, som gør, at personer, som skal evakuere sig selv under ildebrand, kan klare sig bedst med et kombineret CO-filter på halvmaske med hætte. EN 403

8 Luft I miner, tunneler, kloakker, kældre, flyvemaskinekabiner under tryk og lignende lukkede rum, hvor luften er afskåret fra forsyningen udefra, vil der være risiko for, at brand eller andre processer opæder det til åndedrættet, nødvendige ilt minimum. Her skal udstyret være oxygenudviklende. Evakueringsapparat Specielle danske regler Inden for områder underkastet det danske Arbejdstilsyn må brug af Filter ved Inhalering, dvs. uden Filter-Turbo, ikke foregå i mere end 3 timer pr. arbejdsdag. Derimod op til 6 timer med Filter-Turbo. HUSK Her er et par retningslinier for, hvor længe du kan bruge et filter: I realiteten et Luft-kredsløbsapparat baseret på kemisk iltudvikling. Valg mellem helmaske og bidemundstykke-næseklemme. EN 400, EN 401, EN 404, EN HUSK Sådan vedligeholder du åndedrætsværn Du skal bruge lufttilført åndedrætsværn, når: Kilde: Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

9 Øjenværn Der findes forskellige typer øjenværn, der beskytter dine øjne og dit syn - fx stelbriller med skærme, øjenkapsler, ansigtsskærme og briller/skærme med filtrerende glas (svejseglas). De beskytter dine øjne mod: Hvis du bruger briller, bør du bruge øjenværnet oven på dem med mindre du har øjenværn med brilleglas. Hold øjenværnet rent og helt. Du kan smøre stelbriller og øjenkapsler med et anti-dugmiddel, før du begynder at bruge dem. Nogle øjenværn er godkendt. De er mærket som vist nedenfor. Hvis uheldet er ude Du bør bruge øjenværn alle steder, hvor der er fare for, at du får ødelagt dine øjne. Øjenværn, der skal beskytte mod ætsende luftarter, skal være lufttætte. Sikkerhedsbriller med godkendt mærke Øjenskyllebeholdere HUSK Kilde: Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Valg af personligt beskyttelsesudstyr

Valg af personligt beskyttelsesudstyr Valg af personligt beskyttelsesudstyr Afgrænsning Generelt Dette kapitel om personlig beskyttelse skal læses som en vejledning til brug for redningsberedskabets valg af personligt beskyttelsesudstyr ved

Læs mere

Åndedrætsværn. Cirkulære nr. 6, 8. december 2003.

Åndedrætsværn. Cirkulære nr. 6, 8. december 2003. Åndedrætsværn Cirkulære nr. 6, 8. december 2003. Arbejdstilsynet (AT) har udsendt At-vejledning D.5.4 om Åndedrætsværn. Vejledningen erstatter Atmeddelelse nr. 4.09.1 og informerer om reglerne for åndedrætsværn

Læs mere

Arbejdssikkerhed. Pas på dit helbred Alt arbejde både til lands og til vands indebærer en fare for helbredet på kort og på lang sigt.

Arbejdssikkerhed. Pas på dit helbred Alt arbejde både til lands og til vands indebærer en fare for helbredet på kort og på lang sigt. Arbejdssikkerhed Pas på dit helbred Alt arbejde både til lands og til vands indebærer en fare for helbredet på kort og på lang sigt. Det er vigtigt, at du lærer om arbejdssikkerhed. Det handler nemlig

Læs mere

Denne brugervejledning er et redskab til alle, som skal hjælpe børn, der bruger NF-Walker som et stå og ganghjælpemiddel.

Denne brugervejledning er et redskab til alle, som skal hjælpe børn, der bruger NF-Walker som et stå og ganghjælpemiddel. Information 2 Denne brugervejledning er et redskab til alle, som skal hjælpe børn, der bruger NF-Walker som et stå og ganghjælpemiddel. Man skal på forhånd have modtaget en oplæring omkring nedenstående

Læs mere

At-VEJLEDNING. Åndedrætsværn. D.5.4 Marts 2003. Erstatter At-meddelelse nr. 4.09.1 af oktober 1999. Vejledning om åndedrætsværn og dets brug

At-VEJLEDNING. Åndedrætsværn. D.5.4 Marts 2003. Erstatter At-meddelelse nr. 4.09.1 af oktober 1999. Vejledning om åndedrætsværn og dets brug At-VEJLEDNING D.5.4 Marts 2003 Erstatter At-meddelelse nr. 4.09.1 af oktober 1999 Åndedrætsværn Vejledning om åndedrætsværn og dets brug 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan

Læs mere

Brugeren af udskillere og sandfang er ansvarlig for, at der ikke sker uhensigtsmæssige udledninger.

Brugeren af udskillere og sandfang er ansvarlig for, at der ikke sker uhensigtsmæssige udledninger. Januar 2014 1 Formålet med denne vejledning er at sikre, at olie- og benzinudskillere (herefter udskiller) samt sandfang IKKE giver anledning til forurening af jord og grundvand, tilstopning eller tæring

Læs mere

PERSONLIGE VÆRNEMIDLER

PERSONLIGE VÆRNEMIDLER PERSONLIGE VÆRNEMIDLER PERSONLIGE VÆRNEMIDLER Hovedmenu: FILTRERENDE ÅNDEDRÆTSVÆRN FILTRERENDE ÅNDEDRÆTSVÆRN MED TURBOENHED LUFTFORSYNET ÅNDEDRÆTSVÆRN BESKYTTELSESDRAGTER HANDSKER SIKKERHEDSSKO ØJENVÆRN

Læs mere

MSDS Body id 06-7252-7 Frigivet den: 10/03/08 Versions nr.: 05.00 Erstatter den 25/10/05 Udskrevet : 10/03/08 side 1 af 9

MSDS Body id 06-7252-7 Frigivet den: 10/03/08 Versions nr.: 05.00 Erstatter den 25/10/05 Udskrevet : 10/03/08 side 1 af 9 3M a/s Fabriksparken 15 2600 Glostrup DENMARK ======================================================================== Leverandørbrugsanvisning Tlf: 43480100 (efter 16): 21269729 ========================================================================

Læs mere

8. Personlige værnemidler

8. Personlige værnemidler Generelt om personlige værnemidler Generelt om personlige værnemidler Hvad er personlige værnemidler? Personlige værnemidler er et begreb, der dækker over mange forskellige personlige beskyttelsesmidler.

Læs mere

Trykluftinstallationen

Trykluftinstallationen Trykluftinstallationen En trykluftinstallation består af en luftkompressor, der drevet af motor (elmotor eller undertiden en forbrændingsmotor) frembringer trykluft, som eventuelt gennem en efterkøler

Læs mere

Emhætte Type: STANDARD W

Emhætte Type: STANDARD W Manual Emhætte Type: STANDARD W [2] NB: Producenten påtager sig intet ansvar for skader forårsaget af installation foretaget uden om denne guide. INDHOLD I Karakteristika II Komponenter III Tekniske data

Læs mere

Brugsanvisning. Flishugger, 13 HK benzin Varenr.: 90 35 973. Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg.

Brugsanvisning. Flishugger, 13 HK benzin Varenr.: 90 35 973. Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg. Brugsanvisning Flishugger, 13 HK benzin Varenr.: 90 35 973 Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg.dk Tillykke med dit produkt fra P. Lindberg! Inden installering

Læs mere

filtrerende Åndedrætsværn 2007/2008

filtrerende Åndedrætsværn 2007/2008 filtrerende Åndedrætsværn 2007/2008 Indhold Værd at vide... 3 Filtrerende r... 10 Hel- og halvmasker... 20 SB program... 28 Tilbehør... 32 A breath of fresh air Man bør altid undgå at indånde stoffer,

Læs mere

Små passagerer på cyklen

Små passagerer på cyklen Små passagerer på cyklen Vi cykler i Danmark. Mere end i de fleste andre lande tramper vi rundt i pedalerne hver dag. Børn og voksne, på små og store cykler, og små børn som passagerer på voksnes cykler

Læs mere

Kære forældre. Alle undersøgelser vil blive udført af en bioanalytiker.

Kære forældre. Alle undersøgelser vil blive udført af en bioanalytiker. Kære forældre Her følger lidt uddybende forklaring om, hvad I og jeres barn tilbydes ved 5 års undersøgelsen. Herefter er der en lille folder med tegninger, som vi håber vil give både dit barn og dig et

Læs mere

FRITHÆNGENDE EMFANG ANTARTICA I CUBICA I CRYSTAL I

FRITHÆNGENDE EMFANG ANTARTICA I CUBICA I CRYSTAL I DK FRITHÆNGENDE EMFANG ANTARTICA I CUBICA I CRYSTAL I Monterings- og brugsanvisning 2 DK DK 3 4 DK DK 5 6 DK Følg instruktionerne i denne vejledning nøje. Der hæftes ikke for mulige mangler og skader -

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder

Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder i armhulen Du har fået fjernet lymfeknuder i din armhule. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter operationen.

Læs mere

www.icm-arsima.com Vores viden er din sikkerhed

www.icm-arsima.com Vores viden er din sikkerhed www.icm-arsima.com Vores viden er din sikkerhed 1 Hvem er ICM-ArSiMa? Importør og leverandør af personligt sikkerhedsudstyr Siden januar 2012 en sammenlægning af ICM Sikkerhedsmateriel og ArSiMa I dag

Læs mere

60+ - EN STÆRK ALDER

60+ - EN STÆRK ALDER 60+ - EN STÆRK ALDER Af Nickie Winfield Almquist og Kåre Seidelin 60+ EN STÆRK ALDER Roning er en sport der kan dyrkes langt op i alderdommen. Det kræver blot, at du har lyst til at vedligeholde din krop.

Læs mere

my baby carrier DANSK BRUGSANVISNING OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! > ADVARSELSHENVISNINGER

my baby carrier DANSK BRUGSANVISNING OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! > ADVARSELSHENVISNINGER Integreret hovedstøtte my baby carrier BRUGSANVISNING DANSK OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! Integreret rygforlængelse... > ADVARSELSHENVISNINGER ADVARSEL: Balancen kan påvirkes

Læs mere

af 5 10-12-2005 10:37

af 5 10-12-2005 10:37 Førstehjælp At-meddelelse nr. 4.04.19 Oktober 1995 Erstatter: December 1991 Baggrund Bekendtgørelse om byggepladsers og lignende arbejdssteders indretning. Bekendtgørelse om faste arbejdssteders indretning.

Læs mere

Lærerarbejdspladser. Temakursus 2013. v. Amalie Ferdinand

Lærerarbejdspladser. Temakursus 2013. v. Amalie Ferdinand Lærerarbejdspladser Temakursus 2013 v. Amalie Ferdinand Overskrifter Proces til indretning af arbejdspladser Krav til arbejdspladser Krav på pauser? Hjemmearbejdspladser APV Samarbejde mellem TR og AMR

Læs mere

Tekniske standarder Afsnit 4 - bips nr. 54 Luftarter 12. udgave

Tekniske standarder Afsnit 4 - bips nr. 54 Luftarter 12. udgave OUH O D E N S E U N I V E R S I T E T S H O S P I T A L SVENDBORG SYGEHUS Afsnit 4 - bips nr. 54 Luftarter 12. udgave 18. december 2015 Indholdsfortegnelse 54.11 Distributionsanlæg for medicinske gasser...

Læs mere

Bøgeskovvej 7 3490 Kvistgård

Bøgeskovvej 7 3490 Kvistgård SIKKERHEDSDATABLAD 4514 Enviro Sulfaminsyre 1. Identifikation af stoffet/ materialet og leverandøren. Leverandør: SAMSON-ENVIRO ApS Bøgeskovvej 7 3490 Kvistgård CVR.Nr: 31327164 Telefon: 49 13 97 00 Fax.:

Læs mere

Arbejdspladsvurdering

Arbejdspladsvurdering Arbejdspladsvurdering 24.januar2011 Arbejdspladsvurdering B E Stål A/S Januar 2011 SLIBNING Vinkelsliber: Høre- og øjenværn skal benyttes. Skærme skal være monteret. Ledninger skal udskiftes ved ar i beskyttelses

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. : Air Liquide Danmark A/S. Vejlevej 13-15, Tlf. +45 76 25 25 25. DK 8700 Horsens Denmark

SIKKERHEDSDATABLAD. : Air Liquide Danmark A/S. Vejlevej 13-15, Tlf. +45 76 25 25 25. DK 8700 Horsens Denmark Side : 1 Etiket 2.1 : brandfarlige gasser. F+ : Yderst brandfarlig 1 IDENTIFIKATION AF STOFFET / MATERIALET OG AF LEVERANDØREN Handelsnavn :, Altop Acetylen, Flamal Acetylen, Alphagaz Acetylen 1 Sikkerhedsdatablad

Læs mere

Arbejdsteknik. Daglig erhvervsrengøring

Arbejdsteknik. Daglig erhvervsrengøring Daglig erhvervsrengøring Undervisningshæftet handler om, hvordan rengøringsassistenten kan planlægge og udføre sit arbejde, så det slider mindst muligt på kroppen. SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg

Læs mere

BASF Coatings Safety Week 15-19. april 2013. Luftveje

BASF Coatings Safety Week 15-19. april 2013. Luftveje Luftveje 1 Luft Hvad indånder vi? Luften består af 78 % Nitrogen 21 % Oxygen 1 % Andre gasser Kroppens begrænsninger Immunforsvarets svagheder Smitsomme eller giftige partikler Giftige gasser Store mængder

Læs mere

Generelle sikkerhedsforanstaltninger Dansk

Generelle sikkerhedsforanstaltninger Dansk Dansk 1 1 Generelle sikkerhedsforanstaltninger 1.1 Om dokumentationen Den oprindelige dokumentation er skrevet på engelsk. Alle andre sprog er oversættelser. De forholdsregler, der er beskrevet i dette

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Palisanderolie Varenr. 6/3006

Sikkerhedsdatablad. Palisanderolie Varenr. 6/3006 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 1052460 Revision: 15-07-2010 / LBN Anvendelse: Renser og giver såvel olieret som matlakeret palisandertræ

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Tæpperens

Sikkerhedsdatablad. Tæpperens Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/ materialet og leverandøren. Leverandør: Cab-Dan ApS Mådevej 80 6705 Esbjerg Ø Telefon: 75 45 48 28 Fax.: 76 11 50 80 E-mail: info@cabdan.com Produktnavn:

Læs mere

D.7.4 Marts 2003 Måling af støj på arbejdspladsen

D.7.4 Marts 2003 Måling af støj på arbejdspladsen At-VEJLEDNING D.7.4 Marts 03 Måling af støj på arbejdspladsen 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes. At-vejledninger bruges

Læs mere

Albatross svejsehjelme

Albatross svejsehjelme svejsehjelme serien består af flere letvægts svejsehjelme med flip-up visir. Nyheden 4000X 9-1 har automatisk svejsekassette og kan ligesom resten af serien kombineres med både beskyttelseshjelm, høreværn

Læs mere

Manual. Ultrasonisk Luftbefugter HACE MJS-400 - HACE MJS-500 MJS 400 MJS 500

Manual. Ultrasonisk Luftbefugter HACE MJS-400 - HACE MJS-500 MJS 400 MJS 500 Manual Ultrasonisk Luftbefugter HACE MJS-400 - HACE MJS-500 MJS 400 MJS 500 Vigtige sikkerhedsforskrifter Må ikke skilles ad, repareres eller ændres ved. Service skal udføres af uddannede serviceteknikere.

Læs mere

AFFUGTER DH10M. Læs venligst denne brugsanvisning og gem den til senere brug

AFFUGTER DH10M. Læs venligst denne brugsanvisning og gem den til senere brug AFFUGTER DH10M Læs venligst denne brugsanvisning og gem den til senere brug Indhold Brug venligst tid på at læse denne manual igennem og gem den til senere brug. Specifikationer Hvordan den virker Placering

Læs mere

Monteringsvejledning for Yepp Maxi stelbeslag

Monteringsvejledning for Yepp Maxi stelbeslag 1 2 Monteringsvejledning for Yepp Maxi stelbeslag DK Yepp Maxi Easyfit er egnet til at befordre børn op til en maksimal vægt af 22 kg (ca. 6 år) og opfylder den europæiske standard EN 14344 og amerikansk

Læs mere

Forældre brev og 5 års folder. Kære forældre

Forældre brev og 5 års folder. Kære forældre Forældre brev og 5 års folder Kære forældre Her følger en uddybende forklaring om, hvad du og dit barn tilbydes ved 5 års undersøgelsen. Herefter er der en lille folder med tegninger, som vi håber vil

Læs mere

November 2010 ATEX INFO Kennet Vallø. INFO om ATEX

November 2010 ATEX INFO Kennet Vallø. INFO om ATEX INFO om ATEX 1 2 HVAD ER ATEX? 4 DEFINITIONER: 5 TEORIEN: 5 STØV: 6 KLASSIFICERING AF EKSPLOSIONSFARLIGE OMRÅDER I ZONER 6 GAS: 7 ZONE 0: 7 ZONE 1: 7 ZONE 2: 7 STØV: 7 ZONE 20: 7 ZONE 21: 8 ZONE 22: 8

Læs mere

[Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år. For dig, der har været faldet og er over 65 år

[Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år. For dig, der har været faldet og er over 65 år [Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år For dig, der har været faldet og er over 65 år FAKTA OM FALD HVERT ÅR: falder 300.000 mennesker over 65 år i Danmark

Læs mere

AKTIVT ÅNDEDRÆTSVÆRN

AKTIVT ÅNDEDRÆTSVÆRN AKTIVT ÅNDEDRÆTSVÆRN CLEANSPACE2 FUNKTIONER PIEZO-MODSTANDSDYGTIG SENSOR Sikrer et positivt tryk indvendigt i masken: Et åndedrætsværn med en høj grad af beskyttelse BATTERI Levetiden på det indbyggede

Læs mere

INFORMATION FRA ISERIT A/S LUFT UD...

INFORMATION FRA ISERIT A/S LUFT UD... INFORMATION FRA ISERIT A/S LUFT UD... Det er velkendt at boligen skal være tæt, så man undgår varmespild. Men i bestræbelserne på at få lukket utætheder må man ikke overse, at frisk luft og dermed ventilation

Læs mere

HALVMASKE OG HEL-ANSIGTS- MASKE ÅNDEDRÆTSVÆRN MASKER OG FILTRE

HALVMASKE OG HEL-ANSIGTS- MASKE ÅNDEDRÆTSVÆRN MASKER OG FILTRE HALVMASKE OG HEL-ANSIGTS- MASKE ÅNDEDRÆTSVÆRN MASKER OG FILTRE NPR_DAN_1.indd 1 04/09/2007 11:23:36 HALVMASKE OG HEL-ANSIGTSMASKE MASKER OG FILTRE Scott s omfattende sortiment af halv- og helansigtsmaske

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

KØLESKAB MED ENKELT DØR MODEL NR.:K73

KØLESKAB MED ENKELT DØR MODEL NR.:K73 KØLESKAB MED ENKELT DØR MODEL NR.:K73 INDHOLDSFORTEGNELSE Generel beskrivelse ------------------------------------------------------------------------------------------ 1 Transport og håndtering ------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling vol. 2. Brain breaks

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling vol. 2. Brain breaks Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling vol. 2 Brain breaks Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 2 SOCIALE BODY TWIST... 3 GRUPPE-JONGELERING... 5 SEND DEN RUNDT... 6 KOORDINATION TÆL TIL ABC...

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Olie til Gulvafslibning

Sikkerhedsdatablad. Olie til Gulvafslibning Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Revideret den: 02-06-2003 / JR Anvendelse: Anvendes som "kølemiddel" ved gulvafslibning. Leverandør: Borup Kemi I/S

Læs mere

Principgodkendelsesordning for partikelfiltre

Principgodkendelsesordning for partikelfiltre Principgodkendelsesordning for partikelfiltre Dato: 19.10.2004 J.nr: 1131338-08 Principgodkendelse nr. 05b Det attesteres herved at Purefi A/S, PUREFI QSF overholder Færdselsstyrelsens kravspecifikation

Læs mere

STUVA. Opbevaringssystem. DESIGN Ebba Strandmark. VEDLIGEHOLDELSE Stellet rengøres med en fugtig klud og tørres af med en ren, tør klud.

STUVA. Opbevaringssystem. DESIGN Ebba Strandmark. VEDLIGEHOLDELSE Stellet rengøres med en fugtig klud og tørres af med en ren, tør klud. 36_015 STUVA Opbevaringssystem DESIGN Ebba Strandmark VEDLIGEHOLDELSE Stellet rengøres med en fugtig klud og tørres af med en ren, tør klud. SIKKERHED Børn gør sjældent, hvad man forventer. De klatrer,

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Fugerens

Sikkerhedsdatablad. Fugerens Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/ materialet og leverandøren. Leverandør: Cab-Dan ApS Mådevej 80 6705 Esbjerg Ø. Telefon: 7545 4828 Fax.: 7611 5080 E-mail: info@cabdan.com Produktnavn: Fugerens

Læs mere

Dokument nummer : 16-5767-5 Udgivelsesdato : 10/05/2007 Version : 2,00 Erstatter dato : 20/03/2002

Dokument nummer : 16-5767-5 Udgivelsesdato : 10/05/2007 Version : 2,00 Erstatter dato : 20/03/2002 3M a/s Fabriksparken 15 2600 Glostrup Tel: 43 48 01 00 /24-timers service v/uheld 21269729 Fax: 43 96 08 93 ================================================================ Leverandørbrugsanvisning ================================================================

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Olie til Skifer & Klinker

Sikkerhedsdatablad. Olie til Skifer & Klinker Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 1691860 Revideret den: 22-06-2007 / JST Anvendelse: Anvendes til behandling af klinker, teglfliser

Læs mere

TA-10. Manual. Feiyue Group Europé Aps Troensevej 7 DK 9220 Aalborg, Denmark

TA-10. Manual. Feiyue Group Europé Aps Troensevej 7 DK 9220 Aalborg, Denmark TA-10 Manual DK Feiyue Group Europé Aps Troensevej 7 DK 9220 Aalborg, Denmark Kære fru, hr. Hjertelig tillykke med købet af din affugter. Du har købt et kvalitetsprodukt, som du vil have glæde af i mange

Læs mere

Instruks ved udskiftning af vandmålere.

Instruks ved udskiftning af vandmålere. Notat Den 26. juni 2014 Instruks ved udskiftning af vandmålere. Anvendelse: Denne instruks skal anvendes ved udskiftning af koldtvandsmålere for Aarhus Vand Aarhus Vand A/S Bautavej 1 8210 Aarhus V Ref.:

Læs mere

Aduro 2. Monterings og betjeningsvejledning. For brændeovn. Læs betjeningsvejledningen før brændeovnen monteres og tages i brug. www.aduro.

Aduro 2. Monterings og betjeningsvejledning. For brændeovn. Læs betjeningsvejledningen før brændeovnen monteres og tages i brug. www.aduro. Monterings og betjeningsvejledning For brændeovn Aduro 2 Læs betjeningsvejledningen før brændeovnen monteres og tages i brug. www.aduro.dk - 1 - 1. Montering 1.1 Generelt Aduro brændeovnene er godkendt

Læs mere

Udarbejdelse af udbudsmateriale

Udarbejdelse af udbudsmateriale Checkliste til udbydere Udarbejdelse af udbudsmateriale ved afhentning af dagrenovation Indledning Checklisten kan bruges ved udarbejdelse af udbudsmateriale for afhentning af dagrenovation. Checklisten

Læs mere

Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR

Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR I denne brugsanvisning kan høreapparat, renseudstyr og lignende se anderledes ud end det, du har. Ret til ændringer forbeholdes. Høreapparater, tilbehør

Læs mere

Instruktion havkajak

Instruktion havkajak Instruktion havkajak Discipliner for havkajak 24-04-2009 Fredericia Roklub Per Jørgensen Side 2: Side 3: Side 4: Side 5: Side 6: Side 7: Side 8: Side 9: Side 10: Side 12: Side 14: Side 15: Skadesforebyggende

Læs mere

Affugter KCC-610HA. drifts- og vedligeholdelsesvejledning

Affugter KCC-610HA. drifts- og vedligeholdelsesvejledning 64303501 drifts- og vedligeholdelsesvejledning 1 VIGTIGE SIKKERHEDSINSTRUKTIONER ViVIGTIGE INSTRUKTIONER 1. Læs disse instruktioner grundigt inden aggregatet tages i brug. 2. ADVARSEL: Lad ikke børn lege

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravetbenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

Terapiafdelingen. Patienter med KOL. Patientvejledning

Terapiafdelingen. Patienter med KOL. Patientvejledning Terapiafdelingen Patienter med KOL Patientvejledning Hvad er KOL? KOL betyder Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Symptomerne er åndenød, hoste, øget slimproduktion og nedsat aktivitetsniveau. Når man har

Læs mere

ALASKA slim. Brugervejledning

ALASKA slim. Brugervejledning ALASKA slim Brugervejledning Kort introduktion Dette produkt er lavet af førsteklasses materiale. Brug af antirust-materiale og speciel spraymaling til at forbedre kvaliteten. Brug af metalfiltrene Dette

Læs mere

Til patienter og pårørende. Grå stær. Information om ambulant operation for grå stær. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt.

Til patienter og pårørende. Grå stær. Information om ambulant operation for grå stær. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Til patienter og pårørende Grå stær Information om ambulant operation for grå stær Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øjenklinikken HUSK at hente øjendråber på apoteket! Navn Cpr. nr. Deres kontaktperson

Læs mere

BRUG BOLDEN. 7 tips til hvordan du bruger bolden sammen med dit barn

BRUG BOLDEN. 7 tips til hvordan du bruger bolden sammen med dit barn BRUG BOLDEN 7 tips til hvordan du bruger bolden sammen med dit barn I denne e-bog har jeg samlet 7 supernemme tips til, hvordan du kan bruge den store træningsbold. Du skulle gerne blive inspireret til

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 201-116-6 202-859-9 229-962-1

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 201-116-6 202-859-9 229-962-1 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Under anmeldelse Udarbejdet den: 12-05-2009 / LFJ Anvendelse: Hærder. Anvendes sammen med Flexovoss

Læs mere

FOOD LINE NITROGEN FRYSNING & KØLING, MA-PAKNING VERSION 2015/04

FOOD LINE NITROGEN FRYSNING & KØLING, MA-PAKNING VERSION 2015/04 FOOD LINE NITROGEN FRYSNING & KØLING, MA-PAKNING VERSION 2015/04 FOOD LINE Der er i dag stor fokus på fødevarer og dermed også på fødevareindustrien. Forbrugerne stiller stadig større krav til blandt andet

Læs mere

Bristet akillessene med operation (Øvelsesprogram)

Bristet akillessene med operation (Øvelsesprogram) Bristet akillessene med operation (Øvelsesprogram) DE FØRSTE 3 UGER Når din akillessene er syet sammen i lokalbedøvelse, får du en støvle (Rom Walker) på foden, så din fod sidder i spidsfods stilling.

Læs mere

Chondromalacia patellae

Chondromalacia patellae Patientinformation Chondromalacia patellae Ved smerter i knæene, bag knæskallen Kvalitet Døgnet Rundt Ortopædkirurgisk Afdeling Smerter i knæene Hvordan opstår generne? Knæleddets forreste del mellem knæskallen

Læs mere

Påklædning Bluse og Trøje i Kørestol

Påklædning Bluse og Trøje i Kørestol Påklædning Bluse og Trøje i Kørestol På- og afklædning af overkrop indeholder mange momenter, der påvirkes af personens ressourcer, både hvad angår det mentale, muskelstyrke, balance i den siddende stilling

Læs mere

Arbejdspladsbrugsanvisning BORE- OG SKÆREPASTA - PERFECT, 500G

Arbejdspladsbrugsanvisning BORE- OG SKÆREPASTA - PERFECT, 500G Identifikation af stof eller kemisk produkt Revisionsdato 13.08.2014 Trykdato 16.08.2014 Produkt kode : 0893050010 Firma : Würth Danmark A/S Montagevej 6, Industri N2 6000 Kolding Danmark E-mail adresse:

Læs mere

CAVALO 60CV. Emhætte. Bruger- og monteringsvejledning

CAVALO 60CV. Emhætte. Bruger- og monteringsvejledning CAVALO 60CV Emhætte Bruger- og monteringsvejledning DA - Bruger- og monteringsvejledning Overhold venligst alle instruktioner i denne vejledning. Fabrikanten frasiger sig ethvert ansvar for eventuelle

Læs mere

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Der er et ordsprog, der lyder: Åndedræt er liv, og det kan ikke siges bedre. Du trækker vejret for at leve, og din livskvalitet bliver påvirket af,

Læs mere

Tjæreforurening. Arbejdsmiljø ved håndtering af jord på tjæreforurenede grunde

Tjæreforurening. Arbejdsmiljø ved håndtering af jord på tjæreforurenede grunde Tjæreforurening Arbejdsmiljø ved håndtering af jord på tjæreforurenede grunde Arbejdsmiljø ved håndtering af jord på tjæreforurenede grunde ARBEJDSMILJØ VED HÅNDTERING AF JORD PÅ TJÆREFORURENEDE GRUNDE

Læs mere

Agrex SP. Model SP. Instruktionsbog. [Skriv forfatterens navn]

Agrex SP. Model SP. Instruktionsbog. [Skriv forfatterens navn] Agrex SP Model SP Instruktionsbog [Skriv forfatterens navn] Model SP Agrex SP MASKINTYPE: Gødningsspreder Modelserie: SP Serienummer... Forhandler: Leveringsdato:... Ejer:... INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Forord...

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD MALKE DES. Udledning af større mængder til vandmiljøet kan forårsage ændringer i ph-værdien.

SIKKERHEDSDATABLAD MALKE DES. Udledning af større mængder til vandmiljøet kan forårsage ændringer i ph-værdien. da 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: Produktnavn: Leverandør: ApS Platinvej 21 6000 Kolding Telefon: +45 76 34 84 00 Telefax: +45 75 50 43 70 Ansvarlig for sikkerhedsdatablad:

Læs mere

Anæstesi og operationsafdeling. Anæstesi (bedøvelse) Patientinformation

Anæstesi og operationsafdeling. Anæstesi (bedøvelse) Patientinformation Anæstesi og operationsafdeling Anæstesi (bedøvelse) Patientinformation FØR BEDØVELSEN Før bedøvelsen skal du tilses af en anæstesilæge. Dette kan ske ved den kirurgiske forundersøgelse eller på selve operationsdagen.

Læs mere

AFHENTNING/LØFT LANG RÆKKEAFSTAND

AFHENTNING/LØFT LANG RÆKKEAFSTAND AFHENTNING/LØFT LANG RÆKKEAFSTAND Når du skal løfte emner, hvor du har lang rækkeafstand og kun kan komme til fra en side, så anvend følgende gode tips til, hvordan du løfter emnet bedst muligt. Kom tæt

Læs mere

Brugsanvisning for TA. Mobil bade/toiletløfter m/el-løft

Brugsanvisning for TA. Mobil bade/toiletløfter m/el-løft Brugsanvisning for TA. Mobil bade/toiletløfter m/el-løft Advarsel: For at sikre korrekt brug af TA. bade/toiletløfter skal denne brugsanvisning læses grundigt før brug. Der skal rettes opmærksomhed specielt

Læs mere

fsb bellahøj husorden for bellahøj

fsb bellahøj husorden for bellahøj fsb bellahøj husorden for bellahøj Rådhuspladsen 59 1550 København V tel 3313 2144 fax 3314 1260 www.fsb.dk februar 2014 HUSORDEN FOR BELLAHØJ Afdelingsbestyrelsen og ejendomskontoret byder dig velkommen

Læs mere

Sø- og arbjedssikkerhed for fiskere. 2. udgave 2007 ISBN 87-90749-11-1. Udgiver: Fiskericirklen. Copyright: Fiskericirklen

Sø- og arbjedssikkerhed for fiskere. 2. udgave 2007 ISBN 87-90749-11-1. Udgiver: Fiskericirklen. Copyright: Fiskericirklen Sø- og arbjedssikkerhed for fiskere 2. udgave 2007 ISBN 87-90749-11-1 Udgiver: Fiskericirklen Copyright: Fiskericirklen Forfatter: Fiskeriets Arbejdsmiljøråd i samarbejde med erhvervets parter m.fl. Projektet

Læs mere

Værktøjskufferter. Fleksibel og robust

Værktøjskufferter. Fleksibel og robust Værktøjskufferter Fleksibel og robust ToolCase Basic ToolCase Premium 2 raaco værktøjskufferter... fleksible og robuste Vil du holde styr på dit værktøj og samtidig sikre dig, at det er godt beskyttet

Læs mere

Program. Lovgivning. Gennemgang af værnemidler

Program. Lovgivning. Gennemgang af værnemidler Program Lovgivning Gennemgang af værnemidler Lovgivning Der skal anvendes personlige værnemidler, når arbejdet ikke på anden måde kan udføres forsvarligt Det er arbejdsgiverens ansvar, at de relevante

Læs mere

SHELLAK, FILTRERET REN

SHELLAK, FILTRERET REN Udstedelsesdato: 29.08.2007 Revisionsdato: 29.04.2012 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: Shellak, filtreret ren PR-nr.: Under anmeldelse Relevante

Læs mere

LASAL FLYDEPUDER. Få en bedre oplevelse i vandet. Positionering i vand

LASAL FLYDEPUDER. Få en bedre oplevelse i vandet. Positionering i vand LASAL FLYDEPUDER Få en bedre oplevelse i vandet Positionering i vand Terapi Forbedrer mulighederne for at udføre behandlinger Træning Forbedrer bevægelser og bevægelighed i vandet E-mail: info@lasal.dk

Læs mere

HATHA YOGA for SATANISTER

HATHA YOGA for SATANISTER HATHA YOGA for SATANISTER Fysisk yoga, samt Kundalini Yoga, forstærker drastisk ens vril, chi, heksekraft, livskraften osv. Nedenfor er et grundlæggende program, du bør udføre hver dag. Det er vigtigt

Læs mere

Versionnr. 2014/01 GASSER. - i hverdagen

Versionnr. 2014/01 GASSER. - i hverdagen Versionnr. 2014/01 GASSER - i hverdagen Læs mere om Strandmøllen A/S og om vores gasser på www.strandmollen.dk GASSER I HVERDAGEN Mennesker der ikke har en professionel tilknytning til gasbranchen, har

Læs mere

Kvalitetsordning for mikrobryggerier Good Manufacturing Practice (GMP)

Kvalitetsordning for mikrobryggerier Good Manufacturing Practice (GMP) 20 ILTOPTAGELSE I TANKE, UNDER TRANSPORT OG UNDER TAPNING 20.1 Procesidentifikation Denne procedure vedrører opbevaring, transport (pumpning) og tapning, hvorunder øllet potentielt kan bringes i forbindelse

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø... 1 Sag nr. 1... 1. Påbud om at håndtere skotøjsæsker sikkerheds- og sundhedsmæssigt

Lov om arbejdsmiljø... 1 Sag nr. 1... 1. Påbud om at håndtere skotøjsæsker sikkerheds- og sundhedsmæssigt Nyhedsbrev nr. 11/2011 Arbejdsmiljøklagenævnet har i december måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. rne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Medicinsk Dinitrogenoxid Strandmøllen, 100%, medicinsk gas, flydende Dinitrogenoxid

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Medicinsk Dinitrogenoxid Strandmøllen, 100%, medicinsk gas, flydende Dinitrogenoxid INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Medicinsk Dinitrogenoxid Strandmøllen, 100%, medicinsk gas, flydende Dinitrogenoxid Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Du kan

Læs mere

Sådan træner du i hverdagen, efter du er blevet opereret i mavesækken

Sådan træner du i hverdagen, efter du er blevet opereret i mavesækken Sådan træner du i hverdagen, efter du er blevet opereret i mavesækken Du er blevet opereret i mavesækken gennem et snit i din mave og brystkasse. Operationen er foregået tæt på dit mellemgulv, og det betyder,

Læs mere

1. ARBEJDSSTILLING VED AFHENTNING/LØFT - LANG RÆKKEAFSTAND

1. ARBEJDSSTILLING VED AFHENTNING/LØFT - LANG RÆKKEAFSTAND 1. ARBEJDSSTILLING VED AFHENTNING/LØFT - LANG RÆKKEAFSTAND Når du skal løfte emner, hvor du har lang rækkeafstand og kun kan komme til fra en side, så anvend følgende gode tips til, hvordan du løfter emnet

Læs mere

Risikogrænseværdier. De tre AEGL-kategorier er defineret på følgende måde:

Risikogrænseværdier. De tre AEGL-kategorier er defineret på følgende måde: Risikogrænseværdier Risikogrænseværdier En risikogrænseværdi eller en eksponeringsgrænseværdi - er en koncentration i luften af et kemisk stof (en gas eller dampe fra en væske). Efter indånding af denne

Læs mere

219-1. 3M a/s Fabriksparken 15 2600 Glostrup DENMARK

219-1. 3M a/s Fabriksparken 15 2600 Glostrup DENMARK 3M a/s Fabriksparken 15 2600 Glostrup DENMARK ======================================================================== Leverandørbrugsanvisning Tlf: 43480100 (efter 16): 21269729 ========================================================================

Læs mere

TD 5.7.1.1-DK ver. 01 (28.03.2013)

TD 5.7.1.1-DK ver. 01 (28.03.2013) Indholdsfortegnelsen. 1. Introduktion.... 2. Generelle forsigtigheds regler:... 3. Anvendelsesområde.... 4. Levetid for produktet.... 5. Udpakning.... 6. Gode råd ved gang og anvendelse. (vejledning til

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD EDDIKESYRE 32% Udledning af større mængder til vandmiljøet kan forårsage ændringer i ph-værdien.

SIKKERHEDSDATABLAD EDDIKESYRE 32% Udledning af større mængder til vandmiljøet kan forårsage ændringer i ph-værdien. da 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: Produktnavn: Leverandør: ITW ApS Platinvej 21 6000 Kolding Telefon: +45 76 34 84 00 Telefax: +45 75 50 43 70 Ansvarlig for sikkerhedsdatablad:

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING INDSATS- BEKLÆDNING TIL AMBULANCE- TJENESTE. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING INDSATS- BEKLÆDNING TIL AMBULANCE- TJENESTE. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING AMBULANCE- INDSATS- BEKLÆDNING TIL TJENESTE Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING OM INDSATSBEKLÆDNING TIL AMBULANCETJENESTE 1 Definition Ved indsatsbeklædning

Læs mere

Installations- og vedligeholdelsesvejledning for ventiler. VAI skydeventiler fig 4433 Pn 25

Installations- og vedligeholdelsesvejledning for ventiler. VAI skydeventiler fig 4433 Pn 25 Installations- og vedligeholdelsesvejledning for ventiler. VAI skydeventiler fig 4433 Pn 25 Indhold: 1.0 Opbevaring... 3 2.0 Montage.... 3 2.1 Generelt... 3 2.2 Rørføring... 3 3.0 Rørsystem.... 4 3.1 Fittings....

Læs mere

MODEL: RC421-WL TO RADIO FREKVENS RØG ALARM LÆS MANUALEN OMHYGGELIGT FØR BRUG OG GEM DEN FOR FREMTIDIG REFERENCE

MODEL: RC421-WL TO RADIO FREKVENS RØG ALARM LÆS MANUALEN OMHYGGELIGT FØR BRUG OG GEM DEN FOR FREMTIDIG REFERENCE MANUAL MODEL: RC421-WL TO RADIO FREKVENS RØG ALARM LÆS MANUALEN OMHYGGELIGT FØR BRUG OG GEM DEN FOR FREMTIDIG REFERENCE 1 INDHOLD: SPECIFICATION 2 SIKKERHEDS INFORMATION... 2 BATTERI FORBINDELSE 3 ANBEFALEDE

Læs mere

Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave

Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave 24 JULE PLANKER Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave Plejer din mave også at få en ekstra delle eller to i december? Bare rolig, i år kommer I FORM dig til hjælp. Redningen hedder PLANKEN

Læs mere

Manual DK EMHÆTTE TYPE S-X

Manual DK EMHÆTTE TYPE S-X Manual DK EMHÆTTE TYPE S-X [2] NB: Producenten påtager sig intet ansvar for skader forårsaget af installation foretaget uden om denne guide. INDHOLDSFORTEGNELSE I. Karakteristika 4 II. Egenskaber 4 III.

Læs mere