Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Erik P. Bentzen, Jørgen Egholm, Kaj Kjærsgaard) 16. september 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020655 (Erik P. Bentzen, Jørgen Egholm, Kaj Kjærsgaard) 16. september 2010"

Transkript

1 Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Erik P. Bentzen, Jørgen Egholm, Kaj Kjærsgaard) 16. september 2010 K E N D E L S E Bayer A/S (advokat Peter Lambert, København) mod Amgros I/S (advokat Malene Roose Bagh, København) Ved udbudsbekendtgørelse af 17. august 2009 nr. 2009/S udbød Amgros I/S som offentlig udbud efter direktiv 2004/18/EF om samordning af fremgangsmåderne ved indgåelse af offentlige vareindkøbskontakter, offentlige tjenesteydelseskontrakter og offentlige bygge- og anlægskontrakter (udbudsdirektivet) rammeaftaler om vareindkøb af lægemidler til sklerosepatienter. Efter udbudsbekendtgørelsen var der tale om udbud af ni lægemidler, og de blev udbudt under hvert sit udbudsnummer (udbudsnumrene 1-9) uafhængigt af de øvrige lægemidler. En leverandør kunne vælge at afgive tilbud på ét, flere eller alle udbudsnumre. Hver rammeaftale ville blive indgået med op til tre økonomiske aktører. Rammeaftalerne skulle gælde for perioden 1. januar december 2010 med en option på forlængelse af kontrakterne på hvert lægemiddel med et år. Tildelingskriteriet var»det økonomisk mest fordelagtige bud«med underkriterierne»1. Kvalitet af devises forstået som disses håndterbarhed og egnethed til at yde størst mulig sikkerhed for patienten ved anvendelsen (især patienter med føle- og koordinationsforstyrrelse)«(55 %) og»2. Den tilbudte pris pr. DDD«(45 %). Samtidig med, at udbudsbekendtgørelsen blev afsendt den 17. august 2009, blev udbudsbetingelserne offentliggjort i Amgros I/S elektroniske udbudssystem. Ved udløbet af fristen for afgivelse af tilbud den 2. oktober 2009 havde følgende virksomheder afgivet tilbud:

2 2. Udbudsnummer 1-2: Biogen Idec Denmark A/S Udbudsnummer 3-7: Merck Serono Udbudsnummer 8-9: Bayer A/S Novartis Healthcare A/S Pharma Bayer A/S havde således kun afgivet tilbud på udbudsnumrene 8 og 9, som begge vedrørte Interferon beta-1b med styrke 0,25 mg/ml, men produkterne var til henholdsvis Regionsinddeling 2010 F (regionerne Hovedstaden og Sjælland) og Regionsinddeling 2010 I (regionerne Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland). Den 2. november 2009 besluttede Amgros I/S at tildele kontrakterne til følgende tilbudsgivere: Udbudsnummer 3-7: Merck Serono Udbudsnummer 8-9: Novartis Healthcare A/S Pharma For så vidt angik udbudsnumrene 1-2 var tilbuddene fra Biogen Idec Denmark A/S ikke konditionsmæssige, idet virksomheden bl.a. ikke havde fremsendt tro og love-erklæring. Amgros I/S meddelte den 2. november 2009 Bayer A/S, at virksomhedens tilbud på udbudsnumrene 8-9 var blevet vurderet som ikke-konditionsmæssige, idet virksomhedens tilbud ikke indeholdt en tro og love-erklæring. Den 11. november 2009 indgav klageren, Bayer A/S, klage til Klagenævnet for Udbud over indklagede, Amgros I/S. Klageren fremsatte ved klagens indgivelse anmodning om, at klagenævnet i medfør af lov om Klagenævnet for Udbud 6, stk. 2, skulle beslutte, at klagen skulle have opsættende virkning. Den 9. december 2009 besluttede klagenævnet ikke at tillægge klagen opsættende virkning. Klagen har været behandlet skriftligt.

3 3. Klageren har nedlagt følgende påstande: Påstand 1a Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med princippet om ligebehandling i udbudsdirektivets artikel 2 ved ikke at have taget klagerens tilbud i betragtning med den begrundelse, at tilbuddet ikke var vedlagt en tro og love-erklæring, og at den serviceattest, som var vedlagt tilbuddet, var udstedt mere end 6 måneder før tilbudsfristens udløb, uanset at indklagede under tidligere udbud havde accepteret en serviceattest, og uanset at den vedlagte serviceattest og soliditetsoplysninger fra klagerens bank indeholdt alle relevante oplysninger om klagerens økonomiske forhold. Påstand 1b Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med udbudsdirektivets artikel 51 ved ikke at have anmodet klageren om at fremlægge supplerende oplysninger i forhold til den indleverede serviceattest, uanset at indklagede derved tilsidesatte sin forpligtelse til at fremme den effektive konkurrence. Påstand 1c Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med principperne i udbudsdirektivets artikel 44, stk. 3, ved ikke at have tilrettelagt udbuddet således, at antallet af tilbudsgivere ville være tilstrækkeligt stort til at sikre reel konkurrence. Påstand 1d Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med det EUudbudsretlige proportionalitetsprincip ved ikke at have taget klagerens tilbud i betragtning som følge af, at klageren ikke havde indleveret en tro og love-erklæring, som var dateret senere end 6 måneder før tilbudsfristens udløb, uanset at indklagede kunne have anmodet klageren om supplerende oplysninger, jf. udbudsdirektivets artikel 51. Påstand 1e Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med formålet i udbudsdirektivet om effektiv konkurrence ved at tildele Novartis Healthcare A/S Pharma kontrakterne på udbudsnumrene 8-9, uanset at indklagede

4 ikke var forpligtet til det, og uanset at indklagede kunne have sikret en effektiv konkurrence. 4. Påstand 2 Klagenævnet skal annullere indklagedes beslutning om ikke at tage klagerens tilbud i betragtning. Påstand 3a Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med princippet om gennemsigtighed i udbudsdirektivets artikel 2 ved ikke at have beskrevet kontraktgenstanden under de enkelte udbudsnumre klart og præcist, herunder med værdiansættelse, men kun anført en skønnet værdi over det samlede udbud, uanset at indklagede vidste, at ingen tilbudsgiver ville afgive tilbud på samtlige udbudsnumre, og at en sådan værdiansættelse var relevant for tilbudsgiverne. Påstand 3b Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med princippet om gennemsigtighed i udbudsdirektivets artikel 2 og artikel 36, stk. 1, ved ikke i udbudsbekendtgørelsen at have fastsat, hvilket tildelingskriterium tilbuddene ville blive vurderet efter. Påstand 3c Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med udbudsdirektivets artikel 38, stk. 2, ved at have afsendt udbudsbekendtgørelsen den 17. august 2009 med en fastsat tilbudsfrist til den 2. oktober 2009, uanset at fristen for afgivelse af tilbud derved ikke var mindst 52 dage, men kun 46 dage. Påstand 3d Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med princippet om ligebehandling i udbudsdirektivets artikel 2, artikel 23, stk. 2, og artikel 32, stk. 2, 5. afsnit, ved at have tilrettelagt og gennemført udbuddet på en sådan måde, at udbuddene under de enkelte udbudsnumre passede til de enkelte tilbudsgivere, som indklagede besluttede at indgå kontrakter med, uanset at dette udelukkede en reel konkurrence. Påstand 3e Klagenævnet skal annullere indklagedes udbud af 17. august 2009.

5 Påstand 4 Klagenævnet skal annullere indklagedes beslutning af 2. november 2009 om at indgå kontrakt med Novartis Healthcare A/S Pharma. 5. Klageren har tilkendegivet senere at ville nedlægge påstand om erstatning. Indklagede har nedlagt påstand om, at klagen ikke tages til følge. Sagens omstændigheder Indklagede er et interessentskab, der er ejet af regionerne, og indklagede varetager blandt andet en række funktioner i relation til regionernes lægemiddelindkøb. Indklagedes udbud af lægemidler tilrettelægges således, at forskellige lægemidler kategoriseres i grupper og struktureres i en række forskellige udbudsgrupper. Indklagede gennemfører flere specialudbud samt en række udbud af lægemidler om indgåelse af rammekontrakter efter en så vidt mulig standardiseret model. Udbuddet er gennemført under anvendelse af et elektronisk udbudssystem, hvor udbudsbetingelserne er gjort tilgængelige. Tilbudsgiverne skulle anvende udbudssystemet ved afgivelse af tilbud. Af den udbudsbekendtgørelse, der blev offentliggjordt i Tenders Electronic Daily TED, var tildelingskriteriet fastsat til»det økonomisk mest fordelagtige bud vurderet på grundlag af de kriterier, der er anført i specifikationerne, opfordringen til at afgive bud eller til at forhandle eller i det beskrivende dokument«. I den version af udbudsbekendtgørelsen, som fremgik af indklagedes udbudssystem, var det ikke anført, hvilket tildelingskriterium der var gældende, idet det alene under overskriften»tildelingskriterier«fremgik:»de kriterier, der er anført i specifikationerne, opfordringen til at afgive bud eller til at forhandle eller i det beskrivende dokument«. I udbudsbetingelserne under punkt 5»Ordregivers evaluering af tilbud i henhold til tildelingskriteriet«fremgik bl.a., at tildelingskriteriet var det»økonomisk mest fordelagtige tilbud«. De udbudte lægemidler er i udbudsbekendtgørelsen af 17. august 2009 beskrevet således:

6 6.»Udbudsnr.: 1, ATC Kode: L03AB07, Generisk navn: Interferon beta- 1a, Dispenseringsform: Injektionsvæske, Styrke: 30 mikrogram, DDD: 4,3 mcg, Mængde i DDD: Regionsinddeling: 2010 F. Udbudsnr.: 2, ATC Kode: L03AB07, Generisk navn: Interferon beta-1a, Dispenseringsform: Injektionsvæske, Styrke: 30 mikrogram, DDD: 4,3 mcg, Mængde i DDD: Regionsinddeling: 2010 I. Udbudsnr.: 3, ATC Kode: L03AB07, Generisk navn: Interferon beta-1a, Dispenseringsform: Injektionsvæske, Styrke: 8, mikrogram, DDD: 4,3 mcg, Mængde i DDD: Regionsinddeling: 2010 K. Udbudsnr.: 4, ATC Kode: L03AB07, Generisk navn: Interferon beta-1a, Dispenseringsform: Injektionsvæske, Styrke: 22 mikrogram, DDD: 4,3 mcg, Mængde i DDD: Regionsinddeling: 2010 F. Udbudsnr.: 5, ATC Kode: L03AB07, Generisk navn: Interferon beta-1a, Dispenseringsform: Injektionsvæske, Styrke: 22 mikrogram, DDD: 4,3 mcg, Mængde i DDD: Regionsinddeling: 2010 I. Udbudsnr.: 6, ATC Kode: L03AB07, Generisk navn: Interferon beta-1a, Dispenseringsform: Injektionsvæske, Styrke: 44 mikrogram, DDD: 4,3 mcg, Mængde i DDD: Regionsinddeling: 2010 F. Udbudsnr.: 7, ATC Kode: L03AB07, Generisk navn: Interferon beta-1a, Dispenseringsform: Injektionsvæske, Styrke: 44 mikrogram, DDD: 4,3 mcg, Mængde i DDD: Regionsinddeling: 2010 I. Udbudsnr.: 8, ATC Kode: L03AB08, Generisk navn: Interferon beta-1b, Dispenseringsform: Injektionsvæske, Styrke: 0,25 mg/ml, DDD: 4 MU, Mængde i DDD: Regionsinddeling: 2010 F. Udbudsnr.: 9, ATC Kode: L03AB08, Generisk navn: Interferon beta-1b, Dispenseringsform: Injektionsvæske, Styrke: 0,25 mg/ml, DDD: 4 MU, Mængde i DDD: Regionsinddeling: 2010 I.«Regionsinddeling 2010 F omfatter regionerne Hovedstaden og Sjælland, 2010 I omfatter regionerne Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland og 2010 K omfatter alle regionerne. Indklagede vurderede værdien af det samlede udbud (udbudsnumrene 1-9) i rammeaftalernes varighed på 12 måneder til 252 mio. kr. Ved udnyttelse af en option på forlængelse af kontakterne i yderligere et år blev værdien vurderet til 505 mio. kr. Indklagede havde ikke vurderet værdien af de enkelte udbudsnumre, hvor alene mængden i DDD var angivet.

7 7. Indklagede har oplyst om DDD, at det er et fast og i branchen kendt begreb for mængde, der er baseret på den definerede døgndosis fastsat af WHO. Den angivne mængde i DDD pr. udbudsnummer var således udtryk for det forventede omfang af anvendelsen af de pågældende lægemidler. Under parternes skriftveksling har klageren vurderet værdien af lægemidlerne under udbudsnumrene 8-9 til 50 mio. kr., mens indklagede har vurderet værdien til under 30 mio. kr. Tilbudsgiverne skulle sammen med tilbuddene afgive en tro og love-erklæring. Følgende fremgik af udbudsbekendtgørelsens punkt III.2.1):» En erklæring på tro og love om, hvorvidt leverandøren har opfyldt sine forpligtelser med hensyn til betaling af ydelser til sociale sikringsordninger og skatte og afgifter i henhold til lovgivningen i det land, hvor leverandøren er etableret, og i Danmark. Erklæringen skal være dateret mindre end 6 måneder forud for tilbudsfristens udløb, dog betinget af, at erklæringen fortsat er retvisende.«af udbudsbetingelsernes punkt 4»Tilbuddenes indhold«under punkt 4.4»Tro- og loveerklæring m.m.«fremgik følgende:»leverandøren skal med tilbuddet sende en erklæring på tro og love om, i hvilket omfang leverandøren har ubetalt, forfalden gæld til det offentlige på mere end DKK, jf. lovbekendtgørelse nr. 336 af 13. maj 1997 om begrænsninger af skyldners mulighed for at deltage i offentlige udbudsforretninger. Af hensyn til Amgros håndtering af tilbud er det et krav, at tro- og loveerklæring sendes med tilbud under hver udbudsgruppe, uanset om tilbudsgiveren samtidigt måtte afgive tilbud under flere forskellige udbudsgrupper. Erklæringen skal være dateret mindre end 6 måneder forud for tilbudsfristens udløb, dog betinget af, at erklæringen fortsat er retvisende.«i indklagedes udbudssystem var der offentliggjort en formular, som tilbudsgiverne kunne anvende ved afgivelse af tro og love-erklæring. Tilbudsgiverne skulle angive virksomhedens navn og cvr-nr., og der skulle foretages afkrydsning ved:

8 1) Virksomheden har ikke ubetalt, forfalden gæld til det offentlige, 2) Virksomheden har ubetalt, forfalden gæld til det offentlige, men denne gæld overstiger ikke kroner (eller tilsvarende beløb i anden valuta), eller 3) Virksomheden har ubetalt, forfalden gæld til det offentlige, og denne gæld overstiger kroner (eller tilsvarende beløb i anden valuta). 8. Indklagede havde udarbejdet en brugervejledning til udbudssystemet. Følgende fremgik bl.a. af vejledningens punkt 2.4.4»Vedhæft fil«:»hvis leverandøren afgiver tilbud under flere udbudsgrupper vil en del af de påkrævede dokumenter være de samme for disse udbudsgrupper. Af hensyn til Amgros håndtering af tilbud er det imidlertid et krav, at alle de påkrævede dokumenter under en udbudsgruppe sendes med tilbud afgivet under den pågældende udbudsgruppe. Leverandøren kan således ikke henvise til, at Amgros har modtaget en del af dokumenterne med et tilbud under en anden udbudsgruppe. Leverandøren skal f.eks. således medsende en tro og love erklæring for hver udbudsgruppe, da tilbuddet ellers er ikke-konditionsmæssigt og derfor må diskvalificeres i henhold til udbudsreglerne, jf. pkt «Under punkt var det bl.a. anført, at tro og love-erklæring skulle downloades og udfyldes, og at tilbudsgiveren skulle huske at medsende erklæringen for hver udbudsgruppe, da tilbuddet ellers ikke ville være konditionsmæssigt og derfor ville blive diskvalificeret. Kravet om afgivelse af tro og love-erklæring fremgår også af et referat fra et orienteringsmøde den 22. april 2009 om indklagedes udbud af lægemidler Af referatet, som var tilgængeligt på indklagedes udbudssystem, fremgår, at bl.a. udbudsbetingelsernes punkt 4.4 om tro og love-erklæring blev gennemgået, og at det blev påpeget, at det var væsentligt, at krævede materiale blev medsendt, idet tilbuddet ellers måtte anses som ikke-konditionsmæssigt. Tilbuddene fra klageren på udbudsnumrene 8 og 9 indeholdt ikke en tro og love-erklæring, men derimod en serviceattest, som var dateret 27. februar Klagerens tilbud indeholdt endvidere soliditetsoplysninger om klageren fra klagerens bank, Skandinaviska Enskilda Banken (SEB). Af serviceattesten fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen fremgik bl.a., at klageren»har opfyldt sine forpligtelser med hensyn til betaling af bidrag til sociale sikringsordninger i henhold til lovgivningen i Danmark«og»har opfyldt

9 sine forpligtelser med hensyn til betaling af skatter og afgifter i henhold til lovgivningen i Danmark«. 9. I forbindelse med indklagedes evaluering af de modtagne tilbud konstaterede indklagede, at klageren ikke havde medsendt en tro og loveerklæring, der opfyldte dateringskravet på 6 måneder, og indklagede bedømte derfor tilbuddene som ukonditionsmæssige. Indklagede anførte:»efter Udbudsbekendtgørelsens pkt. III.2.1) og Udbudsbetingelserne pkt skal tilbuddet indeholde en tro og loveereklæring dateret mindre end 6 måneder før tilbudsfristens udløb. Erklæringen skal derfor være afgivet efter d. 1. april Uanset om Amgros måtte være berettiget eller forpligtet til at anerkende en serviceattest, som alternativ til den krævede tro og loveerklæring, er den serviceattest fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, som Bayer A/S har indsendt, dateret d. 27. februar Attesten er dermed for gammel i forhold til kravet i bekendtgørelsens punkt III.2.1) og betingelsernes punkt 4.4. Tilbuddet er på denne baggrund ikke konditionsmæssigt.«indklagede har om de udbudte lægemidler nærmere oplyst, at udbuddet omfatter to forskellige lægemidler, nemlig Interferon beta-1a (ATC-kode L03AB07), udbudsnumrene 1-7, og Interferon beta-1b (ATC-kode L03AB08), udbudsnumrene 8-9. Der er tale om to lægemidler med forskellige aktive indholdsstoffer. Interferon beta-1a er udbudt i i alt 4 forskellige styrker, idet udbudsnummer 3 dog indeholder en kombination af styrker. Alle lægemidlerne anvendes til behandling af multipel sclerose, men der er en række forskelle mellem lægemidlerne i relation til den konkrete anvendelse. De to aktive substanser, dvs. lægemidlerne på hver sin ATC-kode, de forskellige styrker og de dertil knyttede forskellige administrationsveje (injektion i muskel eller injektion under huden), anvendes i forskellige faser af sygdommen og ved forskellige bevirkningsprofiler. Lægemidlerne har forskellige bivirkninger og er dokumenteret til at behandle sklerose i forskellige stadier. De aktive indholdsstoffers styrke er fastlagt ved dosis-titreringsstudier for hver administrationsvej, og der er derved fundet en dosis, som har tilstrækkelig effekt og ikke giver for mange og/eller alvorlige bivirkninger. Denne dosis anvendes efterfølgende til at beregne relevante styrker af lægemidlerne indeholdende de forskellige aktive indholdsstoffer ved anvendelse af forskellige administrationsveje.

10 10. For ATC-kode L03AB07 Interferon beta-1a er dosis, som balancerer effekt og bivirkninger, fundet til: 30 mikrogram en gang pr. uge ved injektion i muskel eller 44 mikrogram tre gange pr. uge ved injektion under huden. Ved for mange bivirkninger kan denne dosis sænkes til 22 mikrogram tre gange pr. uge ved injektion under huden. For ATC-kode L03AB08 Interferon beta-1b er dosis, som balancerer effekt og bivirkninger, fundet til: 250 mikrogram hver anden dag ved injektion under huden. Der er væsentlig forskelle på effekten af det aktive indholdsstof afhængig af, hvilken administrationsvej der anvendes. Det beror på en række omstændigheder hos den enkelte patient, herunder navnlig stadiet for patientens sygdom og individuelle forhold vedrørende administrationsvej og bivirkninger, hvilket lægemiddel der konkret anvendes til den enkelte. Klageren er ikke i det hele enig i indklagedes beskrivelse af forskellene mellem lægemidlerne og har under skriftvekslingen anført, at Interferon beta-1b (udbudsnumrene 8-9) er substituerbare med Interferon beta-1a (udbudsnumrene 1-7). Klageren har anført, at det blandt de faggrupper, der arbejder med sygdomsmodificerende behandling af bl.a. dissemineret sklerose, antages, at virkningen af Interferon er en klasseeffekt, således at det ikke i sig selv gør nogen forskel, om der anvendes beta-1a eller beta-1b. Hensynet til det konkrete behandlingsforløb kan dog begrunde en forskel i medicineringen. Bivirkningsprofilen for Interferon beta-1a og Interferon beta-1b er i øvrigt i al væsentlighed ens. Af»Vejledende retningslinier for sygdomsmodificerende behandling af dissemineret sklerose i Danmark, Oktober 2009«, udgivet af Dansk Multipel Sclerose Gruppe, DMSG, fremgår bl.a. følgende:»interferon-beta (IFN-beta) og Glatirameracetet (GA) er fortsat førstevalgspræparater ved behandling af attakvis dissemineret sklerose (RRMS). Præparaternes karakteristika Der kan ikke gives generelle regler eller rekommandationer for hvilket af de tre IFN-beta præparater eller GA, der skal anvendes. Der er for-

11 11. skelle i præparaternes biologiske effekter og deres administration, således at valget af præparat til den enkelte patient må ske efter en konkret og individuel lægelig vurdering, også medtagende patientens egne præferencer. Forskelle i effekt Virkningen af IFN antages at være en klasseeffekt således at det i sig selv ikke gør nogen forskel, om der anvendes IFN-beta 1a eller 1b. Effekten af GA er helt sammenlignelig med effekten af IFN-præparaterne Forskelle i dosering Når det gælder de fire IFN-præparationer, er der derimod forskelle i dosis og doseringshyppighed, hvilket kan betyde forskelle i effekt. Forskelle i bivirkninger Bivirkningsprofilen for de forskellige IFN-beta præparaterne er stort set ens. Neutraliserende antistoffer Interferon-præparaterne adskiller sig fra hinanden med hensyn til deres tilbøjelighed til at inducere neutraliserende antistoffer (NAb). Præparatvalg Den evidens, der findes for en vis dosis-afhængighed af effekten af IFN-præparaterne, bør medtages ved valg af præparat ved start af 1. immunmodulerende behandling af en patient. Hvis sygdomsmanifestationerne har været udtalte, f.eks. hyppigere eller alvorligere attakker eller»aggressiv«mr-scanning med mange læsioner og et eller flere opladende elementer, men alligevel ikke nok til at vælge Tysabri eller Novantrone, bør høj-dosis IFN (Rebif44 eller Betaferon/Extavia) foretrækkes. Er der omvendt mere beskeden sygdomsaktivitet, kan man udnytte patientens mulighed for at nøjes med en enkelt ugentlig injektion og dermed vælge Avonex. Da GA har vist sig jævnbyrdig med høj-dosis IFN-præparaterne, indgår det på lige fod med disse som en valgmulighed. Risikoen for NAb bør indgå i præparatvalget, idet man ved induktion af NAb har spillet sig muligheden for fortsat eller evt. senere behandling med et hvilket som helst IFN-præparat af hænde. Man kan derfor stå uden behandlingsmulighed, hvis en patient med aktiv sygdom og med NAb f.eks. heller ikke kunne behandles med GA pga. bivirkninger og alligevel ikke har sygdomsaktivitet nok til at påbegynde behandling med Tysabri og Novantrone. Hvis situationen ikke kræver høj-dosis behandling, bør lav-immunogene IFN-præparater foretrækkes. Forventninger om bivirkninger indgår kun i mindre grad i præparatvalget, da bivirkninger er meget varierende og i mange tilfælde kan behandles

12 eller forebygges, og alvorlig grad af bivirkninger er sjældne, men bivirkninger er årsag til en del af tilfældene af behandlingsophør/-skift. 12. Patientens valg Hvis der lægeligt synes at være ligeværdighed mellem to eller flere præparater, kan patientens præferencer vedr. injektionshyppighed, injektionsmåde og injektionsudstyr og forventede bivirkninger indgå i overvejelserne. Økonomi Det er en lægelig pligt at være omkostningsbevidst i sine valg af behandling af patienter. Der er visse prisforskelle præparaterne imellem, og det kan godt være udslagsgivende ved præparatvalg. De ovennævnte forskelligheder i præparaternes profil umuliggør imidlertid et obligatorisk eller tvungent valg af billigste behandling i alle situationer, specielt da IFN-beta 1a og -1b pga. deres anførte forskelligheder ikke kan substituere hinanden.«indklagede har nærmere om kategoriseringen af lægemidler oplyst, at alle lægemidler kategoriseres i et af WHO fastlagt kategoriseringssystem med forskellige niveauer kaldet Anatomical Therapeutic Chemicals (ATC). Indklagede har endvidere i sit processkrift A anført følgende vedrørende inddelingen og klassificeringen af lægemidlerne:»lægemidler er inddelt i grupper i forhold til de organer/systemer, som lægemidlerne virker i, og i forhold til deres terapeutiske, farmakologiske og kemiske egenskaber. Der er tale om klassificering i 5 niveauer. Lægemidlerne er inddelt i anatomiske hovedgrupper (1. niveau), farmakologiske/terapeutiske undergrupper (2. niveau), kemisk/farmakologisk og terapeutisk undergruppe (3. og 4. niveau) og kemisk substans (5. niveau). Lægemidler klassificeres og godkendes af de relevante myndigheder inden for en fastsat ATC-kode på 5. niveau (dvs. efter det aktive indholdsstof). Henset hertil udbyder Amgros traditionelt lægemidler på ATC-kode 5. niveau, da dette udbudsretligt kan betragtes som specifikation af forskellige varer. En række lægemidler med forskelligt indholdsstof (dvs. på forskellige ATC-koder på 5. niveau) kan på et overordnet plan have den samme terapeutiske anvendelse, jf. ovenfor om kategorisering af lægemidler. De udbudte lægemidler interferon beta-1a og interferon beta-1b hører således til den del af interferoner, der anvendes til behandling af sklerose. Andre lægemidler inden for gruppen af interferoner (dvs. på samme ATC-kode 4. niveau) anvendes til andre behandlinger, f.eks. hepatitis B og C og nogle former for kræft.

13 13. Der kan endvidere være behov for, at et konkret lægemiddel inden for en angiven ATC-kode på 5. niveau anvendes i forskellige styrker. Om de angivne styrker for de udbudte lægemidler bemærkes, at disse i sagens natur afspejler de styrker, som de konkrete lægemidler produceres i. Som anført i svarskriftet fastlægges styrker ved dosistitreringsstudier, og et konkret lægemiddel i en bestemt dispenseringsform vil ofte blive produceret i bestemte styrker, uanset hvilken producent, der fremstiller lægemidlet.«parternes anbringender Ad påstand 1a, 1b, 1c,1d og 1e Klageren har gjort gældende, at indklagede ikke var berettiget til at afvise klagerens tilbud som ukonditionsmæssigt med den begrundelse, at den indsendte serviceattest var dateret tidligere end 6 måneder før tilbudsfristens udløb. Indklagede havde ikke klart tilkendegivet konsekvenserne af, at en tilbudsgiver ikke indsendte tro og love-erklæring. Klageren har under tidligere udbud fra indklagede vedlagt serviceattest, der var udstedt mere end 6 måneder før tilbudsfristens udløb, hvilket indklagede accepterede. Dengang blev kravet til serviceattestens alder således fraveget, og klageren har derfor fået en opfattelse af, at kravet til serviceattestens alder ikke var ufravigelig. Ved nu at afvise klagerens tilbud med den begrundelse, at serviceattesten var for gammel, har indklagede handlet i strid med princippet om ligebehandling. Indklagede skulle have foretaget en selvstændig prøvelse af klagerens økonomiske forhold ved at inddrage oplysningerne i serviceattesten og solidititsoplysningerne fra klagerens bank. Afvisningen af klagerens tilbud er endvidere i strid med proportionalitetsprincippet, idet det var for vidtgående, at indklagede afviste klagerens tilbud, når indklagede ved en henvendelse til klageren kunne og skulle have anmodet om supplerende oplysninger. Indklagede skulle endvidere have indhentet supplerende oplysninger, jf. udbudsdirektivets artikel 51. Det er ubestridt, at klagerens tilbud i al væsentlighed var konditionsmæssige, og en anmodning om supplerende oplysninger vedrørende den indleverede serviceattest vedrørte ikke fundamentale forhold i klagerens tilbud. Efter at klagerens tilbud var blevet afvist, var der kun ét tilbud på hvert af udbudsnumrene 8 og 9, og indklagedes

14 14. manglende indhentelse af supplerende oplysninger indebar derfor, at indklagede tilsidesatte sin forpligtelse til at fremme den effektive konkurrence. Det var endvidere i strid med princippet i udbudsdirektivets artikel 44, stk. 3, hvor det for bl.a. begrænset udbud og udbud med forhandling fremgår:»under alle omstændigheder skal antallet af ansøgere, der opfordres til at afgive tilbud, være tilstrækkeligt stort til at sikre reel konkurrence«. Dette må karakteriseres som et generelt princip inden for udbudsretten. Da indklagede afviste klagerens tilbud og tildelte kontrakten til den eneste tilbageværende tilbudsgiver, tilsidesatte indklagede formålet med udbudsdirektivet, nemlig at fremme den effektive konkurrence. Indklagede var ikke efter EU-udbudsretten forpligtet til at tildele den eneste tilbageværende tilbudsgiver kontrakten. Indklagede har gjort gældende, at indklagede ikke har handlet i strid med udbudsdirektivets bestemmelser og udbudsretlige principper ved ikke at tage klagerens tilbud i betragtning. Det var et klart og utvetydigt krav, at tro og love-erklæringen skulle være dateret mindre end 6 måneder forud for tilbudsfristens udløb. Med den begrundelse, som indklagede gav klageren for ikke at tage klagerens tilbud i betragtning, tog indklagede ikke stilling til, hvilken betydning det havde, at klageren indsendte en serviceattest i stedet for den krævede tro og love-erklæring. Indklagede var forpligtet eller i hvert fald berettiget til at anse klagerens tilbud for ukonditionsmæssigt og dermed ikke at tage dem i betragtning. Indklagede kunne ikke lovligt indhente supplerende oplysninger i medfør af udbudsdirektivets artikel 51. Indklagedes tidligere gennemførelse af andre og lignende udbud er uden betydning for vurderingen af det aktuelle udbud. I det omfang indklagede under tidligere udbud har haft en praksis, som var i strid med de udbudsretlige regler og principper, kan klageren ikke støtte ret på denne tidligere praksis. Der skal ikke foretages en proportionalitetsvurdering ved fastsættelse af konsekvensen af, at et tilbud ikke indeholder krævede oplysninger. Opfylder et tilbud ikke kravene efter udbudsbekendtgørelsen og udbudsbetingelserne, kan ordregiver ikke tage tilbuddet i betragtning. Hvis dette betyder, at der kun er ét konditionsmæssigt tilbud, er ordregiver berettiget til at annullere udbuddet som følge af manglende effektiv konkurrence, men ordregiver er ikke forpligtet til det. Indklagede var derfor berettiget til at tildele kontrakten til den tilbudsgiver, der som den eneste, havde afgivet et konditionsmæssigt tilbud. Indklagedes forbehold om at indgå op til 3 rammeaftaler pr. udbudsnummer beror på konkrete patientsikkerhedsmæssige hensyn, jf. udbudsbetingelsernes punkt 6 og 7. Princippet i udbudsdirektivets

15 15. artikel 44, stk. 3, vedrører begrænset udbud, udbud med forhandling og konkurrencepræget dialog, og det afspejler, at en begrænsning af det antal af prækvalificerede virksomheder, der vil blive opfordret til at afgive tilbud, netop gælder med det forbehold, at der er et tilstrækkeligt antal egnede ansøgere. Ad påstand 2 Klageren har gjort gældende, at klagenævnet som følge af de fejl, indklagede har begået ad påstand 1a-1d, skal annullere indklagedes beslutningen om ikke at tage klagerens tilbud i betragtning. Indklagede har gjort gældende, at der ikke er grundlag for at annullere indklagedes beslutning om ikke at tage klagerens tilbud i betragtning. Ad påstand 3a Klageren har gjort gældende, at indklagede beskrev kontraktgenstanden under de enkelte udbudsnumre uklart og upræcist, idet indklagede ikke værdiansatte de enkelte udbudsnumre, men kun det samlede udbud dette selv om indklagede vidste, at der ikke var tilbudsgivere til samtlige udbudsnumre. Det var derfor relevant for tilbudsgiverne, at indklagede skønnede værdien af de enkelte udbudsnumre. Indklagede har gjort gældende, at indklagede ikke har handlet i strid med princippet om gennemsigtighed vedrørende omfanget af kontraktgenstandene under de enkelte udbudsnumre. Kontraktgenstanden var desuden klart beskrevet ved angivelse af præcise ATC-koder og styrker. Det fremgik af udbudsbekendtgørelsen, at hvert udbudsnummer var en separat delaftale, og der var for hvert udbudsnummer anført et skønnet indkøb i form af mængde angivet i det almindeligt anerkendte begreb DDD. Der var således tale om en præcis angivelse af det forventede omfang af de enkelte delaftaler, men værdien heraf var naturligvis afhængig af priserne i tilbuddene fra de tilbudsgivere, som indklagede tildelte kontrakterne. Ad påstand 3b Klageren har gjort gældende, at indklagede har handlet i strid med princippet om gennemsigtighed og udbudsdirektivets artikel 36, stk. 1, ved ikke i

16 16. udbudsbekendtgørelsen at have anført, hvilket tildelingskriterium tilbuddene ville blive vurderet efter. Tilbudsgiverne kunne alene konstatere dette efter en nøjere gennemgang af udbudsbetingelserne. Indklagede har gjort gældende, at det fremgik af den udbudsbekendtgørelse, som blev offentliggjort i TED, at tildelingskriteriet var»det økonomisk mest fordelagtige bud vurderet på grundlag af de kriterier, der er anført i specifikationerne, opfordringen til at afgive bud eller til at forhandle eller i det beskrivende dokument«. På grund af en teknisk fejl fremgik det ikke af den udbudsbekendtgørelsen, der blev offentliggjort i indklagedes udbudssystem, at tildelingskriteriet var»det økonomisk mest fordelagtige bud«. Det fremgik dog, at»de kriterier, der er anført i specifikationerne, opfordringen til at afgive bud eller til at forhandle eller i det beskrivende dokument«. Herefter og da tildelingskriteriet fremgik af både udbudsbekendtgørelsen offentliggjort på TED og af udbudsbetingelserne, har det ikke være uklart, at tilbuddet ville blive vurderet efter tildelingskriteriet»det økonomisk mest fordelagtige bud«, og indklagede har således ikke handlet i strid med princippet om gennemsigtighed. Ad påstand 3c Klageren har gjort gældende, at indklagede handlede i strid med udbudsdirektivets artikel 38, stk. 2, hvorefter fristen for modtagelse af tilbud skal være mindst 52 dage fra indklagedes afsendelse af udbudsbekendtgørelsen. Indklagede afsendte udbudsbekendtgørelsen den 17. august 2009 med en tilbudsfrist til den 2. oktober Med den fastsatte tilbudsfrist var fristen kun på 46 dage. Indklagede har gjort gældende, at indklagede ikke har handlet i strid med udbudsdirektivets artikel 38, stk. 2. Indklagedes udbudsbekendtgørelse blev udarbejdet og afsendt elektronisk til offentliggørelse i TED. Tilbudsfristen kunne derfor afkortes med 7 dage, dvs. til 45 dage, jf. artikel 38, stk. 5. Ad påstand 3d Klageren har gjort gældende, at udbuddet har været tilrettelagt og gennemført på en usaglig måde, således at der ikke var mulighed for en reel konkurrence. Indklagede handlede derved i strid med udbudsdirektivets artikel 2, artikel 23, stk. 2, og artikel 32, stk. 2, 5. afsnit. Indklagede har uden

17 17. tilstrækkeligt videnskabeligt eller sagligt grundlag opdelt udbuddet i ni udbudsnumre. Dette indebar, at indklagede opnåede rammeaftaler for samtlige interferon-produkter på markedet med undtagelse af klagerens, selv om produkterne i vidt omfang er substituerbare. De enkelte udbudsnumre var udformet til at passe til de enkelte tilbudsgiveres produkter uden mulighed for indbyrdes konkurrence. Navnlig indklagedes tekniske specifikationer for udbudsnummer 3 med styrkeangivelserne 8, mikrogram indebar, at klageren var udelukket fra at afgive tilbud på dette udbud med sit substituerbare produkt, Betaferon titreringspakke, med styrke 62, , mikrogram. På markedet er der kun Merck Seronos produkt, mærket Rebif, der opfylder de stillede styrkeangivelser under udbudsnummer 3. Indklagede har gjort gældende, at det ikke er i strid med grundlæggende udbudsretlige principper, at udbuddet er tilrettelagt med den angivne specifikation af lægemidler under de enkelte udbudsnumre som sket. Indklagedes specifikation af lægemidlerne var baseret på myndighedernes kategorisering. Der er tale om en række forskellige lægemidler med forskellige aktive indholdsstoffer, forskellige administrationsveje og forskellige styrker. Da der således er tale om en række forskellige lægemidler, var det ikke i strid med udbudsretlige regler eller principper, at indklagede tilrettelagde udbuddet med henblik på at sikre, at der kan ske indkøb af de forskellige lægemidler, som sygehusene har behov for. Der er ikke tale om varetagelse af usaglige hensyn, diskriminering af leverandører eller overtrædelse af udbudsretlige regler, fordi indklagedes vareliste med specifikation af de udbudte varer afspejler de forskellige lægemidler, der er på markedet. Dette gælder, uanset at de konkrete markedsforhold måtte indebære, at der er begrænset konkurrrence i forhold til hvert at de enkelte lægemidler. Klageren har haft mulighed for at afgive tilbud på de produkter, som klageren har markedsføringstilladelse til. Det var ikke styrkeangivelserne for udbudsnummer 3, der afskar klageren fra at afgive tilbud på Betaferon titreringspakke, men derimod det forhold, at klagerens produkt ikke er et lægemiddel, som er omfattet af den angivne ATC-kode under udbudsnummer 3. Der er således reelt tale om en anden vare. Indklagedes udbud af de pågældende lægemidler har være genstand for den konkurrenceudsættelse, som indklagede efter de udbudsretlige regler og principper var forpligtet til, og med den konkurrencemæssige situation for hver af de specificerede lægemidler, der følge af de konkrete markeds-

18 18. forhold. Markedet for visse grupper af lægemidler, som disse kategoriseres af myndighederne, er karakteriseret ved, at der alene er én leverandør af det pågældende lægemiddel. Dette kan bero på særlige markedsmæssige forhold, herunder eventuelle patenter, særlige fremstillingsformer eller lignende, og kan indebære, at indklagede må konstatere, at der er begrænset eller ingen konkurrence om tildeling af ordrer ved indklagedes udbud af forskellige lægemidler, der er behov for indkøb af til de danske sygehuse. Afhængig af forholdene på markedet kan konkurrencen således i høj grad bero på eventuel parallelimport. Ad påstand 3e og 4 Klageren har gjort gældende, at udbuddet har været tilrettelagt og gennemført uden hensyn til gennemsigtighed og konkurrence, og konsekvensen må derfor være, at udbuddet i det hele skal annulleres. Hvis ikke hele udbuddet kan annulleres, må indklagedes beslutning om at indgå kontrakt med Novartis Healthcare A/S Pharma vedrørende udbudsnumrene 8 og 9 annulleres. Indklagede har gjort gældende, at klagenævnet efter lov om Klagenævnet for Udbud 6 kan annullere en ordregivende myndigheds beslutninger, men ikke har kompetence til at annullere et udbud. Der er i øvrigt ikke grundlag for at annullere indklagedes beslutning om at tildele kontrakten vedrørende udbudsnumrene 8-9 til Novartis Healthcare A/S Pharma. Klagenævnet udtaler: Ad påstand 1a, 1b og 1d Det fremgår af både udbudsbekendtgørelsen og udbudsbetingelserne, at en tilbudsgiver skulle afgive erklæring på tro og love om virksomhedens eventuelle gæld til det offentlige. Kravet til erklæringens indhold var efter udbudsbekendtgørelsen, om»leverandøren har opfyldt sine forpligtelser med hensyn til betaling af ydelser til sociale sikringsordninger og skatter og afgifter «, mens leverandøren efter udbudsbetingelserne skulle afgive erklæring om, i hvilket omfang virksomheden havde ubetalt, forfalden gæld til det offentlige på mere end kr.

19 19. En del af indholdet af den serviceattest, som klageren indleverede, svarer til det indhold, tro og love-erklæringen efter udbudsbekendtgørelsen skulle have. Da den indleverede serviceattest imidlertid ikke er det samme som en tro og love-erklæring, og da kravet om, at erklæringen skulle være dateret senere end 6 måneder før tilbudsfristen, ikke var opfyldt, var klagerens tilbud ikke konditionsmæssige, og indklagede var både berettiget og forpligtet til ikke at tage klagerens tilbud i betragtning. Indklagede kunne ikke lovligt i medfør af udbudsdirektivets artikel 51 have anmodet klageren om at supplere eller uddybe den indleverede dokumentation. Klageren ville i givet fald have afgivet en tro og love-erklæring dateret efter tilbudsfristens udløb. Indklagedes beslutning om ikke at tage klagerens tilbud i betragtning var derfor heller ikke i strid med det udbudsretlige proportionalitetsprincip, idet det i øvrigt bemærkes, at konsekvenserne af, at tro og love-erklæringen ikke blev indleveret, fremgik af både brugervejledningen til indklagede udbudssystem og af referatet fra orienteringsmødet den 22. april 2009, som var tilgængeligt på indklagede udbudssystem. I det omfang indklagede under tidligere udbud måtte have accepteret en serviceattest, selv om der var stillet krav om, at der skulle afgives en tro og love-erklæring, eller indklagede accepterede, at den indleverede serviceattest eller tro og love-erklæring var ældre end 6 måneder, selv om der var stillet krav om, at den ikke måtte være ældre end 6 måneder, kan klageren ikke nu støtte ret på dette eller disse tidligere tilfælde. Klagenævnet tager derfor ikke påstandene til følge. Ad påstand 2 Da klagerens tilbud ikke var konditionsmæssige, tager klagenævnet ikke påstanden til følge. Ad påstand 3a Indklagede har klart og præcist under hvert udbudsnummer anført de udbudte lægemidlers ATC-koder og styrker. Indklagede har endvidere skønnet de mængder i DDD, som indklagede forventede sygehusene vil indkøbe. Den omstændighed, at indklagede i udbudsbekendtgørelsen kun har skønnet

20 værdien af det samlede udbud og ikke værdien af de enkelte udbudsnumre (delaftaler), er ikke i strid med princippet om gennemsigtighed. 20. Klagenævnet tager derfor ikke påstanden til følge. Ad påstand 3b Det fremgår af den udbudsbekendtgørelse, der blev offentliggjort i TED, og af udbudsbetingelserne, at tildelingskriteriet var»det økonomisk mest fordelagtige bud«. Da det må karakteriseres som en åbenbar fejl, at det ikke af udbudsbekendtgørelsen på indklagedes udbudssystem fremgik, at tildelingskriteriet var»det økonomisk mest fordelagtige bud«, og da det efter indholdet af den pågældende udbudsbekendtgørelse i øvrigt, udbudsbetingelserne og den udbudsbekendtgørelse, der blev offentliggort i TED, har været klart for tilbudsgiverne, hvad tildelingskriteriet var, har indklagede ikke handlet i strid med princippet om gennemsigtighed eller udbudsdirektivets artikel 36, stk. 1. Klagenævnet tager derfor ikke påstanden til følge. Ad påstand 3c Efter udbudsdirektivets artikel 38, stk. 2, er fristen for modtagelse af tilbud ved offentlige udbud mindst 52 dage regnet fra datoen for afsendelsen af udbudsbekendtgørelsen. Da indklagede imidlertid har udarbejdet og fremsendt udbudsbekendtgørelsen elektronisk til offentliggørelse, kan fristen på 52 dage nedsættes med 7 dage, jf. artikel 38, stk. 5. Indklagede har overholdt fristen på 45 dage, idet udbudsbekendtgørelsen er afsendt den 17. august 2009 med en fastsatte tilbudsfrist til den 2. oktober 2009, hvilket er 46 dage. Klagenævnet tager derfor ikke påstanden til følge. Ad påstand 1c, 1e og 3d Det er ubestridt, at indklagedes specifikation af de udbudte lægemidler er i overensstemmelse med myndighedernes kategorisering af disse. Klagenævnet lægger til grund, at Interferon beta-1a og Interferon beta-1b har samme klasseeffekt, men at bl.a. forskel i dosis, styrke, doseringshyppighed og ad-

21 ministrationsveje (injektion i muskel eller injektion under huden) kan betyde forskelle i effekt. 21. Der har således været sagligt grundlag for, at indklagede tilrettelagde udbuddet med de specifikationer, som fremgår af de enkelte udbudsnumre. Uanset at konkurrencen konkret har været begrænset, har indklagedes udbud ikke udelukket leverandører, herunder eventuelle parallelimportører, fra at afgive tilbud på de udbudte produkter. Indklagedes udbud af lægemidlerne har herefter været genstand for den konkurrenceudsættelse, som indklagede har været forpligtet til, og som der følger af markedet for disse lægemidler. Herefter, og da indklagede har været berettiget til at tildele kontrakterne til henholdsvis Merck Serono (udbudsnumrene 3-7) og Novartis Healthcare A/S Pharma (udbudsnumrene 8-9), selv om disse var de eneste, der afgav konditionsmæssige tilbud, tager klagenævnet ikke påstandene til følge. Ad påstand 3e og 4 Det følger af ovenstående, at klagenævnet ikke tager påstanden om annullation af udbuddet til følge. Da der i øvrigt ikke er grundlag for at annullere indklagedes beslutning om at tildele kontrakterne vedrørende udbudsnumrene 8 og 9 til Novartis Healthcare A/S Pharma, tager klagenævnet heller ikke denne påstand til følge. Herefter bestemmes: Klagen tages ikke til følge. Indklagede skal ikke betale sagsomkostninger til klageren. Klagegebyret tilbagebetales ikke. Erik P. Bentzen

22 22. Genpartens rigtighed bekræftes. Lillian Sivertsen kontorfuldmægtig

DK-København: Lægemidler 2011/S 245-397835. Udbudsbekendtgørelse. Varer

DK-København: Lægemidler 2011/S 245-397835. Udbudsbekendtgørelse. Varer 1/6 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:397835-2011:text:da:html DK-København: Lægemidler 2011/S 245-397835 Udbudsbekendtgørelse Varer Direktiv 2004/18/EF Del

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010 K E N D E L S E Coloplast Danmark A/S (advokat Malene Lystoft Zabel, København) mod Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008 K E N D E L S E Totalrådgivergruppen bestående af 1. Cubo Arkitekter A/S 2. Søren Jensen Rådgivende

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011 K E N D E L S E Nykøbing Dag og Industrirenovation v/bjørn Filtenborg (advokat Jesper Svenning,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 K E N D E L S E EKJ Rådgivende Ingeniører A/S (advokat Karsten Havkrog Pedersen, København) mod Statens og Kommunernes

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023217 (Kirsten Thorup, Gorm K. Elikofer, Mogens Hansen) 15. september 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023217 (Kirsten Thorup, Gorm K. Elikofer, Mogens Hansen) 15. september 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023217 (Kirsten Thorup, Gorm K. Elikofer, Mogens Hansen) 15. september 2011 K E N D E L S E GC Rieber Salt A/S (advokat Jesper Altamirano, Odense) mod Aalborg Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024913 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Pernille Hollerup) 5. oktober 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024913 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Pernille Hollerup) 5. oktober 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024913 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Pernille Hollerup) 5. oktober 2011 K E N D E L S E Køge Taxa mod Køge Kommune (advokat Povl Nick Bronstein, København) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010 K E N D E L S E Atea A/S (advokat Lotte Hummelshøj, København) mod Økonomistyrelsen. (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 14. april 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 14. april 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 14. april 2008 K E N D E L S E Damm Cellular Systems A/S (advokat Camilla Bonde, København) mod Økonomistyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm Thomas Facklamm Jensen)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm Thomas Facklamm Jensen) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm Thomas Facklamm Jensen) 14. februar 2008 K E N D E L S E Jysk Erhvervsbeklædning ApS (advokat Mogens Pahl Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021188 (Katja Høegh, Kaj Kjærsgaard, Trine Heidemann Gaarde) 16. juli 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021188 (Katja Høegh, Kaj Kjærsgaard, Trine Heidemann Gaarde) 16. juli 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021188 (Katja Høegh, Kaj Kjærsgaard, Trine Heidemann Gaarde) 16. juli 2010 K E N D E L S E Kongsvang Rengøringsservice A/S (advokat Per Q. Ovesen, Århus) mod Retten i

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 K E N D E L S E Køge Boglade v/ Erik Nielsen (advokat Kåre Wanscher, København) mod Køge Kommune (advokat Povl Nick

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018027 (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkær) 11. marts 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018027 (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkær) 11. marts 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018027 (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkær) 11. marts 2009 K E N D E L S E Danske Kroer & Hoteller (selv) mod Økonomistyrelsen (Kammeradvokaten ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014 K E N D E L S E AV Form A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Skive Kommune (advokat Henrik Holtse, København) Klagenævnet har

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009 K E N D E L S E CLS Communication A/S (selv) mod Miljøstyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.:2009-0020600 (Katja Høegh, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 21. april 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.:2009-0020600 (Katja Høegh, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 21. april 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.:2009-0020600 (Katja Høegh, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 21. april 2010 K E N D E L S E Clavis Sprog og Kompetence (selv) mod Hvidovre Kommune (Kammeradvokaten ved advokatfuldmægtig

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004 K E N D E L S E Eurofins Danmark A/S (selv) mod Århus Amt (selv) Ved udbudsbekendtgørelse af 1. maj 2003

Læs mere

1. Indledning 1. 2. Den ordregivende myndighed 1. 3. Udbudsmaterialet 2. 4. Kontrolbud 2

1. Indledning 1. 2. Den ordregivende myndighed 1. 3. Udbudsmaterialet 2. 4. Kontrolbud 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1 2. Den ordregivende myndighed 1 3. Udbudsmaterialet 2 4. Kontrolbud 2 5. Tidsplan for udbudsforretningen 2 5.1 Spørgemøde 2 5.2 Anmodninger om yderligere oplysninger

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012 K E N D E L S E Møbeltransport Danmark (advokat Gorm Himmer, Aarhus) mod Udenrigsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014 K E N D E L S E Falck Danmark A/S (advokat Jens Munk Plum, København) mod Region Syddanmark (Kammeradvokaten v/advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010 K E N D E L S E Hounisens Laboratorieudstyr A/S (advokat Niels Lomborg, Århus) mod Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2010-0023440 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 27. juni 2011 K E N D E L S E Hotel Maritime ApS (selv) mod Økonimistyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004 K E N D E L S E Eurofins Danmark A/S (selv) mod Ringkjøbing Amt (advokat Erik Hørlyck, Århus) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Fra vejledningen Udbud-trin-for-trin. Udvælgelseskriterier

Fra vejledningen Udbud-trin-for-trin. Udvælgelseskriterier Udvælgelseskriterier Den første sortering af tilbuddene sker på baggrund af en række udvælgelseskriterier. Her er der typisk tale om en række mindstekrav, der skal sikre, at leverandøren kan magte opgaven.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018451 (Michael Ellehauge, Gorm K. Elikofer, Niels Henriksen) 10. juli 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018451 (Michael Ellehauge, Gorm K. Elikofer, Niels Henriksen) 10. juli 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018451 (Michael Ellehauge, Gorm K. Elikofer, Niels Henriksen) 10. juli 2009 K E N D E L S E NCC Construction Danmark A/S (advokat Holger Schöer, Århus) mod Billund Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 03-226.271 H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine H. Garde 20. februar 2004

Klagenævnet for Udbud 03-226.271 H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine H. Garde 20. februar 2004 Klagenævnet for Udbud 03-226.271 H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine H. Garde 20. februar 2004 K E N D E L S E Miri Stål A/S (advokat K. Dalsgaard Hansen, Brovst) mod Esbjerg Kommune (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 25. november 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 25. november 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 25. november 2013 K E N D E L S E DUBA-B8 A/S (advokat Henrik Holtse, København) mod DONG Energy Oil & Gas A/S (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2010-0021285 (Katja Høegh, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 13.juli 2010 K E N D E L S E Abena A/S og VTK A/S (advokat Claus Guldager, Aabenraa) mod Københavns Universitet (selv)

Læs mere

Parykker til kræftpatienter.

Parykker til kræftpatienter. Parykker til kræftpatienter. Info Version 1 URL http://com.mercell.com/permalink/41813900.aspx Ekstern udbuds ID 373778-2013 Udbudstype Udbud Dokumenttype Udbudsbekendtgørelse Udbudsprocedure Offentligt

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032948 (N. Feilberg Jørgensen, Lene Ravnholt) 7. februar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032948 (N. Feilberg Jørgensen, Lene Ravnholt) 7. februar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032948 (N. Feilberg Jørgensen, Lene Ravnholt) 7. februar 2013 K E N D E L S E Uniteam A/S (selv) mod Forsvarets Materieltjeneste (Kammeradvokaten ved advokat Rasmus Holm

Læs mere

Danmark-Svendborg: Engangsbleer 2014/S 163-291851. Udbudsbekendtgørelse. Varer

Danmark-Svendborg: Engangsbleer 2014/S 163-291851. Udbudsbekendtgørelse. Varer 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:291851-2014:text:da:html Danmark-Svendborg: Engangsbleer 2014/S 163-291851 Udbudsbekendtgørelse Varer Direktiv 2004/18/EF

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER JAMMERBUGT KOM- MUNE UDBUD AF CONTAINERE, KOMPRIMATORENHEDER OG BEHOLDERE

UDBUDSBETINGELSER JAMMERBUGT KOM- MUNE UDBUD AF CONTAINERE, KOMPRIMATORENHEDER OG BEHOLDERE UDBUDSBETINGELSER JAMMERBUGT KOM- MUNE UDBUD AF CONTAINERE, KOMPRIMATORENHEDER OG BEHOLDERE INDHOLD 1. Indledning 1 2. Den ordregivende myndighed 1 3. Udbudsmaterialet 2 4. Tidsplan for udbudsforretningen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011 K E N D E L S E Vognmandsforretningen Ordrupgaard af 2009 SMBA (selv) mod Vejdirektoratet. (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022255 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010 K E N D E L S E HMN A/S (selv) mod K-17 Indkøbsfællesskabet (advokat Peter Lund Meyer, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J. J.nr.: 2011-024886

Klagenævnet for Udbud J. J.nr.: 2011-024886 Klagenævnet for Udbud J. J.nr.: 2011-024886 (Michael Kistrup, Helle Bøjen Larsen og Trine Heidemann Garde) 10. januar 2013 K E N D E L S E Vas-dk (selv) mod Ikast-Brande Kommune (selv) Indklagede, Ikast-Brande

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006

Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006 Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006 K E N D E L S E J. Olsen A/S Entreprenør- & nedrivningsfirmaet og Jens Olsen (advokat Anders Hein, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 K E N D E L S E Skandinavisk Parykcenter ApS (advokat David Frølich, København) mod 1. Hillerød

Læs mere

U D B U D S B E T I N G E L S E R. for. Udbud af fast mængde 2009 (udbudsgruppe 1.28.a) L02BB03 Bicalutamid

U D B U D S B E T I N G E L S E R. for. Udbud af fast mængde 2009 (udbudsgruppe 1.28.a) L02BB03 Bicalutamid U D B U D S B E T I N G E L S E R for Udbud af fast mængde 2009 (udbudsgruppe 1.28.a) L02BB03 Bicalutamid Udbud 1.28.a erstatter det pr. 3. december 2008 aflyste udbud 1.26.a. Udbud 1.28.a adskiller sig

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter

Bekendtgørelse af lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter LBK nr 1410 af 07/12/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Konkurrencestyrelsen, j.nr. 4/0404-0200-0002 Senere

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022252 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 16. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022252 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 16. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022252 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 16. juni 2011 K E N D E L S E Beierholm, Statsautoriseret Revisionspartnerselskab (selv) mod Statens og

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011 K E N D E L S E Telenor A/S (selv) mod Region Nordjylland (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved

Læs mere

Udbudsbetingelser. Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Udbud 2014. Udbud af rammeaftale om varetagelse af tolkebistand. Side1

Udbudsbetingelser. Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Udbud 2014. Udbud af rammeaftale om varetagelse af tolkebistand. Side1 Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Udbud af rammeaftale om varetagelse af tolkebistand Side1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Den ordregivende myndighed... 4 3. Udbudsmaterialet... 4 4. Tidsplan for

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026851 (Katja Høegh) 19. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026851 (Katja Høegh) 19. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026851 (Katja Høegh) 19. marts 2012 K E N D E L S E VKS Inventa A/S (advokat Christian Nielsen, Aarhus) mod Hjemmeværnskommandoen (Kammeradvokaten v/advokat Astrid Malki

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019658 (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 11. november 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019658 (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 11. november 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019658 (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 11. november 2009 K E N D E L S E Yding A/S (advokat Janus Skak Olufsen, Viborg) mod Viborg Kommune. (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022034 (Kirsten Thorup, Vibeke Steenberg, Melitta Keldebæk) 13. september 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022034 (Kirsten Thorup, Vibeke Steenberg, Melitta Keldebæk) 13. september 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022034 (Kirsten Thorup, Vibeke Steenberg, Melitta Keldebæk) 13. september 2010 K E N D E L S E Roslev Turist ved John Madsen (selv) mod Skive Kommune (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011 K E N D E L S E Landsorganisationen i Danmark (selv) mod Københavns Universitet (advokat Kurt Bardeleben, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 K E N D E L S E Delfin Vask A/S (advokat Bent Sommer, Kastrup) mod Gentofte Kommune (selv) Gentofte Kommune iværksatte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020242 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 1. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020242 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 1. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020242 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 1. december 2009 K E N D E L S E Løgten Murer- og Entreprenørforretning A/S (advokat Hans Erik Steffensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014 K E N D E L S E 1. Kontech A/S og 2. ES Stålindustri ApS (advokat Morten Hove, Rødovre) mod Boligorganisationen Tårnbyhuse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009 K E N D E L S E Konsortiet Rindum Skole (advokat Jonas Valhøj Kleffel Nielsen, Randers)

Læs mere

Danmark-København: Lægemidler 2015/S 033-055939. Udbudsbekendtgørelse. Varer

Danmark-København: Lægemidler 2015/S 033-055939. Udbudsbekendtgørelse. Varer 1/6 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:55939-2015:text:da:html Danmark-København: Lægemidler 2015/S 033-055939 Udbudsbekendtgørelse Varer Direktiv 2004/18/EF

Læs mere

Danmark-Aarhus: Køleskabe 2014/S 037-060713. Udbudsbekendtgørelse. Varer

Danmark-Aarhus: Køleskabe 2014/S 037-060713. Udbudsbekendtgørelse. Varer 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:60713-2014:text:da:html Danmark-Aarhus: Køleskabe 2014/S 037-060713 Udbudsbekendtgørelse Varer Direktiv 2004/18/EF Del

Læs mere

BETINGELSER FOR PRÆKVALIFIKATION Maj 2012

BETINGELSER FOR PRÆKVALIFIKATION Maj 2012 J.nr. 050784-0003 BETINGELSER FOR PRÆKVALIFIKATION Maj 2012 Annoncering med prækvalifikation af ejendomsmæglerbistand til salg af erhvervsejendomme Bech-Bruun Advokatfirma Frue Kirkeplads 4 8100 Århus

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032239 (Kirsten Thorup, Pernille Hollerup) 16. april 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032239 (Kirsten Thorup, Pernille Hollerup) 16. april 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032239 (Kirsten Thorup, Pernille Hollerup) 16. april 2013 K E N D E L S E LiteCom A/S og Thomas Kristensen ApS (advokat Peter Lund Meyer, København) mod Danmarks Radio

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8415 (Kirsten Thorup) 21. januar 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8415 (Kirsten Thorup) 21. januar 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8415 (Kirsten Thorup) 21. januar 2015 K E N D E L S E Kinnarps A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Sjælland (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved udbudsbekendtgørelse nr.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011 K E N D E L S E Tabulex ApS (advokat Jesper Fabricius, København) mod Odense Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012 K E N D E L S E Forenede Service A/S (selv) mod Egedal Kommune (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Danmark-Svendborg: Hjælpemidler til ældre 2014/S 114-200363. Udbudsbekendtgørelse. Varer

Danmark-Svendborg: Hjælpemidler til ældre 2014/S 114-200363. Udbudsbekendtgørelse. Varer 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:200363-2014:text:da:html Danmark-Svendborg: Hjælpemidler til ældre 2014/S 114-200363 Udbudsbekendtgørelse Varer Direktiv

Læs mere

Udbudsbetingelser til begrænset udbud - Prækvalifikationsfasen. Sekretariat for administration af tilskudsordning

Udbudsbetingelser til begrænset udbud - Prækvalifikationsfasen. Sekretariat for administration af tilskudsordning Udbudsbetingelser til begrænset udbud - Prækvalifikationsfasen af Sekretariat for administration af tilskudsordning 1 1.1 Indledning... 3 1.2 Den ordregivende myndighed... 3 1.3 Beskrivelse af projektet...

Læs mere

Medlemsstater - Tjenesteydelseskontrakt - Udbudsbekendtgørelse - Begrænset udbud

Medlemsstater - Tjenesteydelseskontrakt - Udbudsbekendtgørelse - Begrænset udbud 1/6 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:32512-2012:text:da:html DK-København: It-tjenester: rådgivning, programmeludvikling, internet og support 2012/S 20-032512

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010 K E N D E L S E ISS Facility Services A/S (advokat Mette Willemoe Wang, København) mod Skive

Læs mere

DK-Viborg: Bygge- og anlægsarbejder 2011/S 104-170311 UDBUDSBEKENDTGØRELSE. Bygge- og anlægsarbejde

DK-Viborg: Bygge- og anlægsarbejder 2011/S 104-170311 UDBUDSBEKENDTGØRELSE. Bygge- og anlægsarbejde 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:170311-2011:text:da:html DK-Viborg: Bygge- og anlægsarbejder 2011/S 104-170311 UDBUDSBEKENDTGØRELSE Bygge- og anlægsarbejde

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99-204.435 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Niels Henriksen) 29. maj 2000

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99-204.435 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Niels Henriksen) 29. maj 2000 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99-204.435 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Niels Henriksen) 29. maj 2000 K E N D E L S E Arriva Danmark A/S (advokat Esben Kjær, København) mod Hovedstadsområdets Trafikselskab

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017680 (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkær) 10. marts 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017680 (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkær) 10. marts 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017680 (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkær) 10. marts 2009 K E N D E L S E Munkebjerg Hotel A/S (selv) mod Økonomistyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER. 1. Indledning... 2. 2. Udbuddets formål... 2. 3. Ordregivende myndighed... 2. 4. Udbudsmateriale... 3. 5. Fortrolighed...

UDBUDSBETINGELSER. 1. Indledning... 2. 2. Udbuddets formål... 2. 3. Ordregivende myndighed... 2. 4. Udbudsmateriale... 3. 5. Fortrolighed... UDBUDSBETINGELSER Indhold 1. Indledning... 2 2. Udbuddets formål... 2 3. Ordregivende myndighed... 2 3.1. Afdeling og kontaktperson... 2 4. Udbudsmateriale... 3 5. Fortrolighed... 4 6. Tidsplan... 4 7.

Læs mere

Udbudsbetingelser for stilladsarbejder på Roskilde Kraftvarmeværk

Udbudsbetingelser for stilladsarbejder på Roskilde Kraftvarmeværk KARA/NOVEREN Udbudsbetingelser for stilladsarbejder på Roskilde Kraftvarmeværk KARA/NOVEREN I/S Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Ordregiver... 2 3. Kontraktperiode... 3 4. Udbudsform og forhandlingsforløb...

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022902 (Erik P. Bentzen, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 3. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022902 (Erik P. Bentzen, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 3. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022902 (Erik P. Bentzen, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 3. maj 2011 K E N D E L S E Enca A/S (advokat Charlotte Pors, Vinderup) mod Skive Kommune (advokat Erik Hørlyck,

Læs mere

Indsamling af glas, alu-dåser og PET-flasker.

Indsamling af glas, alu-dåser og PET-flasker. Indsamling af glas, alu-dåser og PET-flasker. Info Version 2 URL http://com.mercell.com/permalink/40920838.aspx Ekstern udbuds ID 305822-2013 Udbudstype Udbud Dokumenttype Udbudsbekendtgørelse Udbudsprocedure

Læs mere

Laboratorie- og husholdningskøleskabe, fryseskabe og køle-/fryseskabe.

Laboratorie- og husholdningskøleskabe, fryseskabe og køle-/fryseskabe. Laboratorie- og husholdningskøleskabe, fryseskabe og køle-/fryseskabe. Info Version 1 URL http://com.mercell.com/permalink/43388114.aspx Ekstern udbuds ID 60713-2014 Udbudstype Udbud Dokumenttype Udbudsbekendtgørelse

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER. for. Indsamling af priser til Danmarks Statistiks forbruger- og nettoprisindeks samt det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks

UDBUDSBETINGELSER. for. Indsamling af priser til Danmarks Statistiks forbruger- og nettoprisindeks samt det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks UDBUDSBETINGELSER for Indsamling af priser til Danmarks Statistiks forbruger- og nettoprisindeks samt det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks 1. Den ordregivende myndighed Den ordregivende myndighed er:

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016028 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008 K E N D E L S E Informi GIS A/S (advokat Vagn Blindkilde, København) mod Kulturarvsstyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012 K E N D E L S E Tensid Danmark ApS (advokat Nicolai A. Clausen, Aarhus) mod Aarhus Kommune

Læs mere

Udskiftning af hovedmaskineri i lodsfartøj.

Udskiftning af hovedmaskineri i lodsfartøj. Udskiftning af hovedmaskineri i lodsfartøj. Info Version 1 URL http://com.mercell.com/permalink/32679116.aspx Ekstern udbuds ID 107763-2012 Udbudstype Udbud Dokumenttype Udbudsbekendtgørelse Udbudsprocedure

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023565 (Katja Høegh, Niels Henriksen, Erik Hammer) 27. april 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023565 (Katja Høegh, Niels Henriksen, Erik Hammer) 27. april 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023565 (Katja Høegh, Niels Henriksen, Erik Hammer) 27. april 2011 K E N D E L S E Atea A/S (selv) mod Ballerup Kommune (advokat Majse Jarlov, København) Den 15. oktober

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 K E N D E L S E Willis Danmark (advokat Andreas Christensen, Hellerup) mod DSB (advokat

Læs mere

Medlemsstater - Vareindkøbskontrakter - Udbudsbekendtgørelse - Udbud efter forhandling

Medlemsstater - Vareindkøbskontrakter - Udbudsbekendtgørelse - Udbud efter forhandling 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:53762-2012:text:da:html DK-Fredericia: Elektriske maskiner, apparatur, udstyr og forbrugsartikler; belysning 2012/S 33-053762

Læs mere

Klagenævnet for Udbud (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde)

Klagenævnet for Udbud (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde) Klagenævnet for Udbud (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde) J.nr.: 2014-0037797 /2014-7611 9. oktober 2014 K E N D E L S E ATKI A/S (advokat Anders Nørgaard Jensen, København) mod Rigspolitiet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035307 (Erik P. Bentzen, Pernille Hollerup) 15. december 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035307 (Erik P. Bentzen, Pernille Hollerup) 15. december 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035307 (Erik P. Bentzen, Pernille Hollerup) 15. december 2014 K E N D E L S E BSN Medical AB (advokat Anders Worsøe, København) mod Region Sjælland (advokat Claus Berg,

Læs mere

Udarbejdelse af undervisningsmateriale om fertilitet til de gymnasiale ungdomsuddannelser samt markedsføring af indsatsen på gymnasier og HF m.v.

Udarbejdelse af undervisningsmateriale om fertilitet til de gymnasiale ungdomsuddannelser samt markedsføring af indsatsen på gymnasier og HF m.v. Udarbejdelse af undervisningsmateriale om fertilitet til de gymnasiale ungdomsuddannelser samt markedsføring af indsatsen på gymnasier og HF m.v. Info Version 2 URL http://com.mercell.com/permalink/48052656.aspx

Læs mere

Danmark-Viborg: Møbler til medicinsk brug 2015/S 188-340641. Udbudsbekendtgørelse. Varer

Danmark-Viborg: Møbler til medicinsk brug 2015/S 188-340641. Udbudsbekendtgørelse. Varer 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:340641-2015:text:da:html Danmark-Viborg: Møbler til medicinsk brug 2015/S 188-340641 Udbudsbekendtgørelse Varer Direktiv

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018618 (Michael Ellehauge, Jørgen Egholm, Michael Jacobsen) 27. juli 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018618 (Michael Ellehauge, Jørgen Egholm, Michael Jacobsen) 27. juli 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018618 (Michael Ellehauge, Jørgen Egholm, Michael Jacobsen) 27. juli 2009 K E N D E L S E Alfa Laval Nordic A/S (advokat Gitte Holtsø, København) mod Odense Vandselskab

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023658 (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011 K E N D E L S E Finn Frogne A/S (advokat Camilla Bonde, København) mod Region Nordjylland, Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2011-0024562 (Nikolaj Aarø-Hansen, Pernille Hollerup, Michael Jacobsen) 1. november 2011 K E N D E L S E Jorton A/S (advokat Kristian Skovgård Larsen, Aarhus) mod Sønderborg

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013 K E N D E L S E OSK Konsortiet: OSK-SHIPTECH A/S, BK Engineering A/S og Logimatic Engineering A/S (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025791 (Katja Høegh) 10. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025791 (Katja Høegh) 10. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025791 (Katja Høegh) 10. januar 2012 K E N D E L S E Tandlægerne Anne Lise Goth Erik Jensen og Jens Vollbrecht (selv) mod Frederikshavn Kommune (advokat Christian Nielsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025471 (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012 K E N D E L S E Noe Net A/S (selv) mod Sikkerhedsstyrelsen (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2011/S 157-261409 af

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 K E N D E L S E Isoplus Fjernvarmeteknik A/S (advokat Michael Baruah, Kolding) mod Guldborgsund Varme A/S (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-87.921 (A.F.Wehner, Helle Bøjen Larsen, Niels Henriksen) 14. oktober 2003

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-87.921 (A.F.Wehner, Helle Bøjen Larsen, Niels Henriksen) 14. oktober 2003 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-87.921 (A.F.Wehner, Helle Bøjen Larsen, Niels Henriksen) 14. oktober 2003 K E N D E L S E KK-Ventilation A/S (selv) mod Vejle Amt (advokat Mads Danielsen, Vejle) Den 31.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025454 (Katja Høegh, Allan Åge Christensen) 28. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025454 (Katja Høegh, Allan Åge Christensen) 28. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025454 (Katja Høegh, Allan Åge Christensen) 28. februar 2012 K E N D E L S E Mediq Danmark A/S (advokat Tina Braad, Aarhus) mod Københavns Kommune (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Suzanne Helsteen, Gorm K. Elikofer)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Suzanne Helsteen, Gorm K. Elikofer) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0009366 (Niels Feilberg Jørgensen, Suzanne Helsteen, Gorm K. Elikofer) 19. december 2007 K E N D E L S E HIQ Wise A/S (advokat Philip Nyholm, København) mod Danske Spil

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018 K E N D E L S E Joca Trading A/S (Steen Jensen, Fredericia) mod SamAqua A/S (advokat Andreas Christensen, Hellerup) Ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Jens Fejø og Michael Jacobsen) 3. april 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Jens Fejø og Michael Jacobsen) 3. april 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018573 (Niels Feilberg Jørgensen, Jens Fejø og Michael Jacobsen) 3. april 2009 K E N D E L S E Smith & Nephew A/S (advokat Morten Færch, Århus) mod Region Nordjylland

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023540 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Helle Bøjen Larsen) 25. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023540 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Helle Bøjen Larsen) 25. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023540 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Helle Bøjen Larsen) 25. august 2011 K E N D E L S E WelMed Scanbio ApS (advokat Steen Hellmann, København) mod Gentofte Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 K E N D E L S E Yding Gruppen A/S (advokat Jesper Håkonsson, Horsens) mod Aarhus Kommune (advokat Christian Nielsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022258 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Melitta Keldebæk) 14. april 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022258 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Melitta Keldebæk) 14. april 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022258 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Melitta Keldebæk) 14. april 2011 K E N D E L S E Axiell Bibliotek A/S (advokat Rikke Søgaard Berth, Hellerup) mod Aalborg kommune,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034726

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034726 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034726 (Kirsten Thorup, Kirsten Thøgersen) 29. oktober 2013 K E N D E L S E Vand og Teknik A/S (advokat Ole Møller Jespersen, Horsens) mod Ringkøbing-Skjern Vand A/S

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010 K E N D E L S E Clear Channel Danmark A/S (advokat Dan Terkildsen, København) mod Odense Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021424 (Erik P. Bentzen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 5. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021424 (Erik P. Bentzen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 5. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021424 (Erik P. Bentzen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 5. november 2010 K E N D E L S E Hospitech A/S (selv) mod Region Syddanmark (advokat Laila Barslund Pedersen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008 K E N D E L S E XO Care A/S (advokat Simon Hauch, København) mod 1. Århus Universitet,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023254 (Erik P. Bentzen, Thomas Grønkær, Allan Åge Christensen) 24. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023254 (Erik P. Bentzen, Thomas Grønkær, Allan Åge Christensen) 24. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023254 (Erik P. Bentzen, Thomas Grønkær, Allan Åge Christensen) 24. august 2011 K E N D E L S E Kongsvang Rengøringsservice A/S (advokat Per Q. Ovesen, Aarhus) mod Skive

Læs mere