Flytninger blandt de årige

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Flytninger blandt de 55-70-årige"

Transkript

1 Dato: 5. april 2016 Flytninger blandt de årige Af Nadja Christine Hedegaard Andersen, Side 1 af 27 Formålet med dette analysenotat er at belyse flyttemobiliteten blandt de årige samt se på hvilke områder, der især tiltrækker denne gruppe af personer. Derudover gives der et skøn på, hvad der kan forventes i fremtiden med hensyn til niveauet af tilflyttere i alderen år. Analysens hovedkonklusioner Godt 4 pct. af de årige flyttede i løbet af Hovedparten af flytningerne skete til et område, der lignede det, de flyttede fra. Flyttehyppigheden er generelt størst blandt de årige bosat på Sjælland. I de vest- og midtjyske kommuner er de årige derimod meget stedbundne. En række kommuner tiltrækker mange personer i aldersgruppen. Det drejer sig især om de tre største byer, København, Aarhus og Odense, samt sommerhuskommunen Odsherred. Dog oplever de tre største byer også at have en høj fraflytning blandt aldersgruppen. Ses der på antallet af nettotilflyttere i forhold til antallet af indbyggere i kommunen er det især Odsherred, Halsnæs, Fanø og Læsø, der har en høj tiltrækningskraft blandt gruppen af de årige. Det er især i sogne langs vandkanten og kommuner med mange sommerhuse, hvor tilflytterne udgør en relativ høj andel.

2 1. Indledning og sammenfatning I dette analysenotat belyses flyttemobiliteten blandt personer i alderen år samt hvilke områder, der især tiltrækker denne aldersgruppe. Derudover ses der på tilflytternes indkomst set i forhold til indkomsten blandt kommunens eksisterende borgere. Til sidst gives der en forventning til det fremtidig flyttemønster blandt aldersgruppen. De ældre mellem år udgør godt 1,1 mio. personer, heraf flyttede godt 4 pct. af dem i løbet af Sammenlignet med øvrige aldersgrupper er flyttemobiliteten lav blandt de årige. Side 2 af 27 I USA er sydstaten Florida blandt andet kendt for at tiltrække mange pensionister, der ønsker at nyde deres otium i varme breddegrader. Det har fået Florida til at have den højeste andel ældre over 65 år i USA 1. I Danmark er det især områder beliggende ud til vandet og områder med mange sommerhuse, som de ældre tilflyttere er særligt tiltrukket af. Det drejer sig især om Odsherred, Vordingborg, områderne langs den nordlige kyst i Nordsjælland samt ø-kommunerne Fanø, Læsø og Samsø. Sammenlignet med borgerne i tilflytterkommunen, er det især ressourcestærke ældre med en god økonomi, der vælger at flytte til disse områder med natur og vand. Størstedelen af områderne langs vandkanten, som tiltrækker mange af de årige, er landdistrikter længere væk fra de største byer 2. Halvdelen af tilflytterne til disse områder kommer fra områder med samme kategori, mens 40 pct. af tilflytterne kommer fra byområder. Over to tredjedele af de årige, der flyttede i løbet af 2014, flyttede til et område, der lignede det område, de kom fra. Derved vil en stor del af de ældre, der bor i byområder flytte til andre byområder og ligeså for de ældre bosat i landområder. Kombinationen af en stigende tilbøjelighed til at flytte blandt de årige og et stigende antal ældre, vil formodentlig få antallet af tilflyttere i aldersgruppen til at stige i fremtiden. Udviklingen kan forstærkes, hvis det bliver muligt for pensionister at flytte ud i deres sommerhus og bo hele året, uanset hvor længe de har ejet sommerhuset, jf. forslag herom i regeringens vækstudspil 3. Analysenotatet er opbygget med følgende afsnit: - Flyttehyppigheden - Områder der tiltrækker mange ældre - Indkomst - Udviklingen i flytninger in the United States: 2010, juni Sognetypologien følger Landdistriktsredegørelsen 2014 udgivet af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. 3 Vækst og udvikling i hele Danmark, side 47

3 0 år 5 år 10 år 15 år 20 år 25 år 30 år 35 år 40 år 45 år 50 år 55 år 60 år 65 år 70 år 75 år 80 år 85 år 90 år 95 år NOTAT 2. Flyttehyppigheden blandt de årige De åriges flyttehyppighed er generelt lavere end den øvrige befolknings, jf. figur 1. Det gælder både flytninger indenfor og mellem kommuner. De yngres højere flyttehyppighed afspejler flytninger i forbindelse med uddannelse og senere familiestiftelse, mens den højere flyttehyppighed blandt den helt ældre befolkning over 80 år, kan forklares af flytninger til plejeboliger og lignende. Figur 1: Flyttehyppigheden fordelt på alder, 2014 Andel Side 3 af Samtlige flytninger Mellemkommunale flytninger Kilde: Danmarks Statistik, FLY, FLY66 og FOLK1 I dette analysenotat ses der på flytninger i aldersgruppen år. I løbet af denne periode kan der ske store ændringer i familie- og arbejdssituationen. Størstedelen af gruppen vil gå på pension i løbet af denne aldersperiode og hjemmeboende børn flytter hjemmefra. Det er dermed en periode i livet med store omvæltninger, som kan resultere i ønsket om et boligskifte. For at undgå at se på flytninger til plejeboliger afgrænses der til at se på flytninger for personer i alderen år. De ældre mellem år udgør godt 1,1 mio. personer, heraf er godt 4 pct. flyttet i løbet af 2014, jf. tabel 1. To tredjedel af de ældre, der er flyttet i løbet af 2014, er flyttet inden for samme kommune, mens en tredjedel er flyttet til en ny kommune. Tabel 1: Flytninger blandt de årige, 2014 Antal Andel Ikke flyttet i løbet af ,9 Flyttet inden for kommunen ,7 Flyttet til ny kommune ,4 I alt Anm.: Se boks 1 for definition af flytninger. Kilde: KL s egne beregninger baseret på Danmarks Statistik registerdata.

4 Boks 1: Definition af flytninger Antallet af flytninger er opgjort på baggrund af flytteregisteret fra Danmarks Statistiks registerdata. I registeret er samtlige flytninger på individniveau medtaget, dvs. flytninger i samme opgang er også medregnet i det pågældende år. I denne analyse ses der på samtlige flytninger, dvs. både flytninger inden for kommunen samt flytninger på tværs af kommunegrænser, kaldet mellemkommunale flytninger. Side 4 af 27 Der analyseres på et datasæt med én observation pr. person i alderen år. Hvis en person er flyttet mere end én gang i det pågældende år, er det den mellemkommunale flytning, der er den dominerende. Hvis en person har flyttet kommune flere gange, er det den første mellemkommunale flytning, der er regnet på. Flyttehyppigheden dækker i denne sammenhæng over antal personer, der enten er flyttet til en ny kommune eller er flyttet inden for kommunen. Der ses dermed ikke på, hvor mange gange den enkelte person er flyttet i det pågældende år. Flyttehyppigheden er størst blandt indbyggerne mellem år i København samt kommunerne nord for København, jf. figur 2. På Sjælland drejer det sig derudover om Slagelse og Vordingborg Kommuner, der har en relativ høj flyttehyppighed. Også de ældre på Lolland har en relativ høj flyttehyppighed. På Fyn er det kun Nyborg Kommune med mange flytninger i aldersgruppen. I Jylland drejer det sig om Aalborg, Aarhus og Fredericia Kommuner og blandt Ø-kommunerne Fanø, Samsø og Ærø. De årige er meget stedbundne i de vest- og midtjyske kommuner, hvor flyttehyppigheden er relativ lav, jf. figur 2. På Fyn er flyttehyppigheden lavest i Kerteminde, Assens og Faaborg-Midtfyn Kommuner. På Sjælland gælder det kommunerne Lejre, Ringsted, Sorø og Solrød, samt de kommunerne nord for København: Allerød, Egedal, Ballerup og Herlev. Københavns Kommune har den højeste flyttehyppighed blandt de årige. Her er det 5,8 pct., der flyttede fra eller inden for kommunen i løbet af Kommunen med de mest stedbundne ældre findes i Vejen Kommune, hvor det kun var 2,8 pct. af de årige, der flyttede i løbet af 2014.

5 Figur 2: Flyttehyppigheden blandt de årige, 2014 Side 5 af 27 Anm.: I figuren ses der på samtlige flytninger (både inden for kommunen og mellemkommunale flytninger) fordelt på fraflytningskommunen. Flyttehyppigheden på landsplan er 4 pct. Kilde: KL s egne beregninger baseret på registerdata. Ses der kun på de mellemkommunale flytninger er det i høj grad de årige bosat i Nordsjælland samt på øerne Fanø, Samsø og Ærø, der flytter til en ny kommune, jf. figur 3. I Vallensbæk Kommune flyttede 2,8 pct. af de årige til en anden kommune i løbet af 2014, hvilket er den højeste andel blandt alle kommuner. Omvendt flyttede de årige bosat i de jyske kommuner samt på Bornholm i mindre grad kommune. De mest stedbundne årige findes i Sønderborg Kommune, hvor kun 0,6 pct. flyttede fra kommunen i løbet af 2014.

6 Figur 3: Mellemkommunale flytninger blandt de årige fordelt på fraflytningskommunen, 2014 Side 6 af 27 Anm.: I figuren ses der på andelen af de årige, der i 2014 flyttede kommune fordelt på fraflytningskommunen. På landsplan er andelen 1,4 pct. Kilde: KL s egne beregninger baseret på Danmarks Statistik registerdata I de jyske kommuner Aalborg, Fredericia og Aarhus flyttede gruppen af de årige relativt meget sammenlignet med andre kommuner. De flyttede dog i mindre grad til en anden kommune, men derimod i høj grad inden for kommunens grænse jf. figur 2 og 3. Også Nyborg, Slagelse, Vordingborg, Lolland og Halsnæs Kommuner oplevede i høj grad, at deres årige flytter inden for kommunegrænsen. Omvendt er det i Solrød og Lejre Kommuner, hvor flyttehyppigheden blandt de årige er relativ lav, men en høj andel af dem valgte i 2014 at flytte kommune.

7 I det følgende grupperes flyttehyppigheden på sogneniveau og kategoriseres ud fra deres sognetypologi, der følger Landdistriktsredegørelsen 2014 fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter: 1. Byområder i eller tæt på de største byer 2. Byområder længere væk fra de største byer 3. Landdistrikter tæt på de største byer 4. Landdistrikter længere væk fra de største byer 5. Småøer Det ses, at flyttehyppigheden er størst for personer bosat på småøerne samt i byområderne, jf. figur 4. Flyttehyppigheden er lavest for personer bosat i landdistrikter tæt på de største byer, hvor 3,3 pct. af de årige i løbet af 2014 flyttede. Side 7 af 27 Det er i højere grad personer bosat på småøerne, der flytter til en ny kommune, jf. figur 4. 4,5 pct. af de årige bosat på en af småøerne flyttede i 2014, heraf flyttede over halvdelen inden for kommunen, mens lidt under halvdelen flyttede til en anden kommune. Selvom personer bosat i byområder længere væk fra de største byer i relativ høj grad flytter, er det få, der vælger at flytte til en anden kommune. Kun 1,0 pct. af de årige, der er bosat i et byområde længere væk fra de største byer, er flyttet til en ny kommune, mens 3,1 pct. flyttede inden for kommunen. Figur 4: Flyttehyppigheden fordelt på fraflytningsområde, 2014 Andel 5,0 4,5 4,0 3,5 1,6 1,0 3,0 2,5 2,0 1,5 2,7 3,1 1,0 0,5 0,0 Byområder i Byområder eller tæt på de længere væk fra største byer de største byer 1,3 1,2 1,9 2,0 2,3 2,6 Landdistrikter tæt på de største byer Landdistrikter længere væk fra de største byer Småøer Flyttet inden for kommunen Flyttet til ny kommune Anm.: Gruppering af sogne følger Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, Regional- og Landdistriktspolitisk redegørelse 2014, jf. bilag A. 0,2 pct. af gruppen årige har ikke kunne få identificeret en sognekategori, når der kobles med fraflytningssognet, og de indgår derfor ikke i beregningen. Kilde: KL s egne beregninger baseret på registerdata.

8 3. Områder der tiltrækker mange ældre Det er i høj grad København, der tiltrækker mange personer i alderen år. Blandt de årige, der i 2014 flyttede kommune, er 12 pct. enten flyttet til København eller Frederiksberg Kommuner, jf. tabel 2. København og Frederiksberg Kommuner har dog også mange fraflyttere, jf. figur 3. Aarhus og Odense tiltrækker ligeledes mange af de årige, her er det hhv. 3 pct. og 2 pct., der er flyttet til. Således er det hver sjette af alle de årige, som flyttede kommune i 2014, der valgte at flytte til en af de tre storbyer København, Aarhus eller Odense. Side 8 af 27 Odsherred Kommune kommer ind på en femteplads. 2 pct. af alle de årige, som flyttede kommune i 2014, flyttede hertil. Kommunerne, der kommer ind på en 6. til 10. plads, er alle Sjællandske kommuner. Tabel 2: Top ti kommuner, der får flest årige tilflyttere i 2014 Kommune Andel Antal Kommune Andel Antal 1 København 9, Gentofte 1, Aarhus 3, Gribskov 1, Frederiksberg 2, Helsingør 1, Odense 2, Køge 1, Odsherred 2, Vordingborg 1,7 269 Anm.: Beregnet for mellemkommunale flytninger. Kilde: Egne beregninger baseret på registerdata. Nogle kommuner har oplevet at få relativt mange årige tilflyttere i forhold til deres befolkningsmæssige størrelse. De årige tilflyttere udgør en stor andel af befolkningen i især de Sjællandske kommuner, jf. figur 5. Det er også disse områder, hvor en stor del af de ældre vælger at fraflytte, jf. figur 3. På Fyn gælder det Kerteminde og Nyborg Kommuner. I Jylland drejer det sig om Jammerbugt, Syddjurs samt Odder Kommuner. Også på ø-kommunerne Læsø, Fanø, Samsø, Ærø og Langeland oplever de, at de ældre tilflyttere udgør en relativ stor andel af deres befolkning.

9 Figur 5: Antal årige tilflyttere pr indbyggere i kommunen, 2014 Side 9 af 27 Anm.: Alle mellemkommunale flytninger i løbet af 2014 fordelt på tilflytningskommunen pr indbyggere i kommunen primo Kilde: Danmarks Statistik, FLY, FLY66 og FOLK1 Det var særligt kommunernes områder ud til kyster eller større søer, som var attraktive for de ældre, der flyttede til en ny kommune i 2014, jf. figur 6. I Odsherred, Halsnæs og Gribskov Kommuner udgør de ny tilflyttede ældre en relativ høj andel af befolkningen i stort set alle sogne. På Sjælland er det derudover sognene ud til kysten mellem Kalundborg og Slagelse byer. I Køge, Stevns og Vordingborg Kommuner ses det ligeledes, at de i høj grad placerer sig langs kysten. I Jylland er det i høj grad sognene langs kysterne i Norddjurs og Syddjurs Kommuner samt sognene ved Jammerbugt kyst og sognene mellem Hvide Sande og Blåvand, der oplever, at de ældre tilflyttere udgør en stor andel af befolkningen.

10 Ses der på samtlige flytninger blandt de årige er billedet meget det samme, jf. Bilag C, figur C1. Men derudover er de nordlige og sydlige kyststrækninger på Lolland også meget attraktive. I Jylland er det kysterne mellem Frederikshavn og Syddjurs Kommuner, hvor tilflytterne fra både kommunens egne borgere og andre kommuner udgør en stor andel af befolkningen. Figur 6: Antal tilflyttere årige fra andre kommuner pr indbyggere i sognet, 2014 Side 10 af 27 Anm.: Der ses på mellemkommunale flytninger i løbet af 2014 fordelt på tilflytningssognet pr indbyggere i sognet primo I Bilag C figur C1 findes samtlige flytninger fordelt på sogneniveau. Ingen data dækker over, at der er under 5 tilflyttere til sognet. Kilde: KL s egne beregninger baseret på registerdata. Områder med mange tilflyttere har også mange fraflyttere. Ved at se på nettotilflytning, antallet af tilflyttere fratrukket antallet af fraflyttere, gives der et billede af, om der samlet set er kommet flere eller færre personer i alderen

11 55-70 år til kommunen. Når der ses på nettotilflytning pr indbyggere er det kun Frederiksberg Kommune, der har en positiv nettotilflytning for området i og omkring København, jf. figur 7. De resterende kommuner oplever nettofraflytninger, og får derved samlet set færre årige. Figur 7: Nettotilflytning år pr indbyggere, 2014 Side 11 af 27 Anm.: Der ses på antallet af mellemkommunale tilflytninger i løbet af 2014 fratrukket antallet af mellemkommunale fraflytninger i 2014 pr indbyggere primo Høj nettofraflytning er defineret som over 1 nettofraflyttere pr indbyggere, mens nettofraflytning er defineret som en nettofraflytning på mellem 0 og 1 pr indbyggere. Høj nettotilflytning er defineret som over 1 nettotilflyttere pr indbyggere, og nettotilflytning er defineret som en nettotilflytning på mellem 0 og 1 pr indbyggere. Kilde: KL s egne beregninger baseret på registerdata. Odsherred Kommune er kommunen med den højeste nettotilflytning af de årige pr indbyggere, jf. tabel 3. Kommunen havde 5,1 nettotilflyttere i 2014 pr indbyggere. Dernæst kommer den

12 nordsjællandske kommune Halsnæs med 3,5 nettotilflyttere pr indbyggere. På 3. og 4. pladsen kommer de to ø-kommuner Fanø og Læsø. Der er ingen storbykommuner blandt top ti med flest nettotilflyttere af de år pr indbyggere, jf. tabel 3. Dette ses også, når tilflytterne grupperes på sognekategori. Byområder i eller tæt på de største byer har i 2014 haft en nettofraflytning. Det samme har landdistrikter i eller tæt på det største byer, jf. Bilag D tabel D1. Derimod har byområder og landdistrikter længere væk fra de største byer samt småøer haft flere tilflyttere end fraflyttere blandt de årige. Side 12 af 27 Tabel 3: Top ti kommuner med flest nettotilflyttere år pr indbyggere, 2014 Kommune Antal Kommune Antal 1 Odsherred 5,1 6 Samsø 2,7 2 Halsnæs 3,5 7 Gribskov 2,6 3 Fanø 3,4 8 Stevns 2,1 4 Læsø 3,3 9 Langeland 2,0 5 Vordingborg 2,8 10 Syddjurs 2,0 Anm.: Beregnet for mellemkommunale flytninger. Kilde: Egne beregninger baseret på registerdata. Alle kommuner med en høj nettotilflytning af de årige pr indbyggere har ligeledes et højt antal sommerhuse i kommunen, jf. Bilag B. Vordingborg Kommune er den eneste kommune blandt top ti over nettotilflyttere, der ikke er i top ti over antallet af sommerhuse pr indbyggere. Sammenholdt med, at det især er sognene langs vandkanten, der tiltrækker mange i aldersgruppen, kunne det tyde på, at en del af disse ældre tilflyttere, er flyttet i sommerhus. Denne hypotese understøttes af, at antallet af personer over 60 år bosat i deres sommerhus er steget med 30 pct. over de sidste fem år, jf. Bilag B. Regeringen har fremlagt forslag om, at det skal være muligt for pensionister at flytte ud i deres sommerhus og bo hele året, uanset hvor længe de har ejet sommerhuset. Tidligere skulle pensionister eje sommerhuset i 8 år, før de kunne benytte sommerhuset som helårshus 4. Dette kan få antallet af ældre, der vælger at bosætte sig i sommerhus, til at stige yderligere de kommende år, og dermed antallet af tilflyttere til områder med mange sommerhuse til at stige yderligere. De særligt populære områder for pensionister er i høj grad vandkantskommuner, jf. figur 8. Generelt oplevede kommunerne langs hele den sjællandske nord-, vest- og sydkyst nettotilflytning af pensionister. I Jylland er det især kommunerne Jammerbugt, Morsø og Vesthimmerlands ved Limfjorden, der er attraktive for pensionisterne. Også i Norddjurs og Syddjurs Kommuner udgør den en stor andel af befolkningen. De sidste nævnte kommuner har ligeledes en stor andel 4 Vækst og udvikling i hele Danmark, side 47.

13 sommerhuse, hvilket kunne indikere, at når de ældre bliver pensionister, så flytter de ud i deres sommerhuse. Det samme gælder Ringkøbing- Skjern og Varde Kommuner. Figur 8: Nettotilflytning af årige pensionister pr indbyggere, 2014 Side 13 af 27 Anm.: Der ses på antallet af personer, der pr. november 2013 er registreret som pensionister, som er flyttet til kommunen i løbet af 2014 fratrukket antallet af pensionister, der er flyttet fra kommunen pr indbyggere primo Pensionister dækker over personer, der modtager førtidspension, efterløn, fleksydelse eller folkepension. Høj nettofraflytning er defineret som over 0,5 nettofraflyttere pr indbyggere, mens nettofraflytning er defineret som en nettofraflytning på mellem 0 og 0,5 pr indbyggere. Høj nettotilflytning er defineret som over 0,5 nettotilflyttere pr indbyggere, og nettotilflytning er defineret som en nettotilflytning på mellem 0 og 0,5 pr indbyggere. Kilde: KL s egne beregninger baseret på registerdata.

14 De fleste flytninger sker dog til områder, der ligner det, man flyttede fra, jf. figur 9. To tredjedele af alle flytninger i 2014 skete inden for samme sognekategori blandt de årige, svarende til knap personer. Heraf var 40 pct. inden for samme sogn, mens 60 pct. var til et andet sogn med samme sognekategori. Det svarer til, at 28 pct. af de årige, der flyttede i løbet af 2014, flyttede inden for samme sogn, jf. figur pct. af alle flytninger var til et andet sogn, men med samme sognekategori 5. En tredjedel af de årige, der flyttede i løbet af 2014, flyttede til et sogn med en anden sognekategori, svarende til godt personer, jf. figur 9. Det kan eksempelvis være de ældre, der efter arbejdslivet flytter fra byen ud til deres sommerhus i et landområde. To tredjedele af de ældre, der flyttede til en ny sognekategori, flyttede til en anden kommune, mens en tredjedel var inden for samme kommune. Side 14 af 27 Figur 9: Flytninger blandt de årige på sognegruppering, 2014 Andel 80,0 70,0 60,0 25,5 50,0 40,0 16,9 30,0 20,0 10,8 10,0 28,2 18,6 0,0 Samme sognekategori Anden sognekategori Flyttet inden for kommunen Flyttet kommune Samme sogn Anm.: Gruppering af sogne følger Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, Regional- og Landdistriktspolitisk redegørelse 2014, jf. bilag A. 0,2 pct. af gruppen årige har ikke kunne få identificeret et sognekategori, når der kobles på fraflytningssogn, og de indgår derfor ikke i beregningen. Kilde: KL s egne beregninger baseret på registerdata. Personer fra byområder i eller tæt på de største byer, flytter i høj grad til et område med samme sognekategori. 82,1 pct. af flytningerne fra et byområde i eller tæt på de største byer er til et område i samme kategori, jf. bilag D tabel D1. Ældre fra landdistrikter tæt på de største byer flytter i mindre grad til et område med samme sognekategori. Her flyttede 41,0 pct. til et sogn med samme kategori. De flyttede i højere grad til et byområde i eller tæt på de største byer, jf. Bilag D tabel D2. 5 Se Bilag A figur A1 for kommunernes sogneinddeling.

15 Størstedelen af sognene langs vandkanten, som tiltrækker mange af de årige, er defineret som landdistrikter længere væk fra de største byer, jf. Bilag A figur A1. Halvdelen af tilflytterne til landdistrikter længere væk fra de største byer kommer fra områder med samme kategori, jf. Bilag D tabel D2. De resterende tilflyttere kommer især fra byområderne. 24 pct. kommer fra byområder i eller tæt på de største byer og 18 pct. kommer fra byområder længere væk fra de største byer. 7 pct. kommer fra landdistrikter tæt på de største byer. Side 15 af Indkomsten blandt de årige tilflyttere Tilflytterne med de højeste indkomster findes i Nordsjælland samt i og omkring Aarhus området, jf. figur 10. Også personer der er flyttet til Bornholm og Læsø Kommuner har en relativ høj indkomst. I disse områder er medianindkomsten over kr. blandt tilflytterne. Ses der på medianindkomsten blandt tilflytterne i forhold til indkomsten blandt tilflytningskommunens borgere i samme alder, er der andre kommuner, som træder frem, jf. figur 11. På Sjælland har tilflytterne til Odsherred, Guldborgsund, Vordingborg og Vallensbæk Kommuner en medianindkomst på over 10 pct. højere end kommunens borgere i samme alder. På Fyn har tilflytterne til de nordlige kommuner en langt højere indkomst end kommunens borgere. I Jylland drejer det sig om Syddjurs og Jammerbugt Kommuner, som får en del rigere borgere end personer i samme alder, der allerede bor i kommunen. Også Ø- kommunerne Samsø og Langeland oplever dette.

16 Figur 10: Medianindkomst for de årige tilflyttere, 2014 Side 16 af 27 Anm.: Medianindkomst blandt dem, der er flyttet kommunen i 2014 fordelt på tilflytningskommunen. Se boks 2 for definition og beregning af indkomst. Kilde: KL s egne beregninger baseret på registerdata.

17 Figur 11: Medianindkomst for de årige tilflyttere i forhold til medianindkomsten blandt kommunens borgere i samme alder, 2013 Side 17 af 27 Anm.: Medianindkomst blandt tilflytterne i 2014 som årige i forhold til medianindkomsten for de årige i kommunen ultimo 2013 fordelt på tilflytningskommunen. Se boks 2 for definition og beregning af indkomst Kilde: KL s egne beregninger baseret på registerdata.

18 Boks 2: Definition og beregning af indkomst Indkomsten er beregnet som den samlede indkomst, dvs. løn, selvstændiges virksomhedsoverskud samt offentlige understøttelse. Indkomsten er beregnet for tilflytterne, da de var år. Dette er gjort for at gøre det mere sammenligneligt på tværs af aldersgruppen år. Indkomsten, mens personerne stadig er på arbejdsmarkedet, afspejler i høj grad, hvor meget personerne har til rådighed som pensionist. Side 18 af 27 Indkomstniveauet er fremskrevet med lønindekset for den private sektor, som skønnes at være repræsentativt for den generelle lønudvikling. Det skyldes primært, at flertallet (65 pct.) af alle beskæftigede er ansat i den private sektor. Desuden bevirker reguleringsordningen, at lønudviklingen i den offentlige sektor i høj grad følger udviklingen i den private sektor. Der ses på medianindkomsten for at tage højde for den store spredning, der er på indkomster. Medianindkomsten er defineret som den midterste indkomst i den samlede indkomstfordeling. Derved vil personer med meget høje og meget lave indkomster ikke påvirke indkomstniveauet. Når der sammenlignes med resten af kommunens borgere, er det gjort for personer samme alder. 5. Udviklingen i flytninger blandt de årige Over de seneste fem år er antallet af ældre, der flytter kommune, steget med 19 pct. fra mellemkommunale flytninger i 2010 til mellemkommunale flytninger i 2014, jf. figur 12. Stigningen skyldes delvist en stigning i antallet af ældre, men også at de ældre generelt flytter mere. 1,26 pct. af de årige flyttede kommune i I 2014 er det steget til 1,45 pct. Hvis flyttehyppigheden havde været den samme i 2014 som i 2010, ville antallet af tilflyttere blandt de årige være , svarende til færre personer end der reelt var i 2014, jf. figur 12. At der er kommet flere personer i alderen år har også haft betydning for det stigende antal personer, der er flyttet kommune. Hvis der havde været det samme antal årige i 2014 som, der var i 2010, ville antallet af tilflyttere være , svarende til 500 færre tilflyttere end der reelt var i 2014, jf. figur 12.

19 Figur 12: Udviklingen i antallet af tilflyttere, Antal Antal tilflyttere Antal tilflyttere, hvis kun stigning i flyttehyppigheden Antal tilflyttere, hvis kun stigning i antallet af årige Side 19 af 27 Anm.: Der ses på antallet af mellemkommunale flytninger blandt de årige. Kilde: KL s egne beregninger baseret på registerdata. Ses der på fremtiden, vil antallet af personer i alderen år falde i perioden , jf. figur 13. Dette skyldes, at de store årgange fra begyndelsen af 40 erne nu runder de 70 år, således at antallet af årige kommer ned på et lavere niveau. Fra 2018 vil antallet af personer i denne aldersgruppe igen stige. Hvis det antages, at stigningen i flyttehyppigheden blandt de år vil forsætte med at stige de kommende år, så vil antallet er tilflyttere alligevel være stigende, trods færre ældre mellem år i perioden , jf. figur 13. I 2020 vil der være knap personer i alderen år, der flytter kommune, hvis antagelserne holder. Det svarer til en stigning på flere tilflyttere end i Det kan få antallet af personer i aldersgruppen år, der flytter kommune til at stige endnu mere end det beregnede skøn, hvis det bliver muligt for pensionister at flytte ud i deres sommerhus og bo hele året, uanset hvor længe de har ejet det, jf. forslag herom i regeringens vækstudspil 6. 6 Vækst og udvikling i hele Danmark, side 47

20 Figur 13: Fremskrivning af antal tilflyttere blandt de årige Antal Antal Side 20 af Antal årige Antal tilflyttere i alderen år Anm.: Der ses på antallet af mellemkommunale flytninger blandt de årige. Flyttehyppigheden er steget årligt med gennemsnitlig 3,4 pct., antallet af tilflyttere er fremskrevet ud fra den rate. Kilde: KL s egne beregninger baseret på registerdata samt Danmarks Statistik, Statistikbank.dk, FRDK115.

21 Bilag Bilag A: Grupperinger af sogne Analyserne opdeles på landdistrikter og byområder. Den opdeling af de danske sogne, der anvendes i Regional- og Landdistriktspolitiske Redegørelse, bruges også i denne analyse. Grupperne anvendes på følgende måde: Byområder Side 21 af 27 1) Byområder i eller tæt på de største byer: områder, hvor mindst halvdelen af borgerne bor a) i byer med over indbyggere og b) inden for en halv times kørsel fra et af de største byområder i landet. 2) Byområder længere væk fra de største byer: områder, hvor mindst halvdelen af indbyggerne bor a) i byer med over indbyggere og b) mere end en halv times kørsel fra et af de største byområder i landet. Landdistrikter 3) Landdistrikter tæt på de største byer: områder, hvor mere end halvdelen af indbyggerne bor a) uden for byer med over indbyggere og b) inden for en halv times kørsel fra et af de største byområder i landet. 4) Landdistrikter længere væk fra de største byer: områder, hvor mere end halvdelen af indbyggerne bor a) udenfor byer med over indbyggere og b) mere end en halv times kørsel fra et af de største byområder i landet. 5) De danske småøer, som omfatter: Aarø, Agersø, Anholt, Askø (inkl. Lilleø), Avernakø, Baagø, Barsø, Birkholm, Bjørnø, Drejø, Egholm, Endelave, Fejø, Femø, Fur, Hjarnø, Hjortø, Lyø, Mandø, Nekselø, Omø, Orø, Sejerø, Skarø, Strynø, Tunø, Venø. Det anvendte datamateriale er på sogneniveau. Enkelte øer udgår fra analyserne, idet der ikke er sammenfald med et sogn. Dette gælder Barsø, Egholm, Nekselø og Aarø.

22 Figur A1: Gruppering af sogne på danmarkskort Side 22 af 27 Kilde: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, Regional- og Landdistriktspolitisk redegørelse 2014.

23 Bilag B: Sommerhusområder Figur B1: Antal sommerhuse pr indbyggere, 2014 Side 23 af 27 Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken.dk, BYGB12 og FOLK1

24 Figur B2: Antallet af personer over 60 år bosat i sommerhus Antal Side 24 af Anm.: Der ses på fritidshuse Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken.dk, BOL201

25 Bilag C: Alle typer flytninger sognefordelt Figur C1: Antal tilflyttere årige fra både kommunen samt andre kommuner pr indbyggere i sognet, 2014 Side 25 af 27 Anm.: Der ses på både mellemkommunale flytninger og flytninger inden for kommunen i løbet af 2014 fordelt på tilflytningssognet pr indbyggere i sognet primo Ingen data dækker over, at der er under 5 tilflyttere til sognet. Kilde: KL s egne beregninger baseret på registerdata.

26 Bilag D: Flytninger fordelt på sognegrupperinger Tabel D1: Fordeling mellem fra- og tilflytningsområde (fraflytningsområde summerer til 100) Byområde i eller tæt på de største byer Fraflytningsområde Byområde længere væk fra de største byer Landdistrikter tæt på de største byer Landdistrikter længere væk fra de største byer Side 26 af 27 Byområde i eller tæt på de største byer 82,1 12,4 42,6 16,5 Tilflytningsområde Byområde længere væk fra de største byer Landdistrikter tæt på de største byer Landdistrikter længere væk fra de største byer 4,2 65,4 5,4 24,7 7,0 3,2 41,0 5,0 6,7 19,0 11,0 53,8 Andel i alt 100,0 100,0 100,0 100,0 Antal fraflyttere Nettotilflytning Anm.: Gruppering af sogne er defineret af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, Regionalog Landdistriktspolitisk redegørelse 2014, jf. bilag A. Samtlige flytninger er medregnet, dvs. at flytninger inden for samme sogn også er medregnet. Flytningerne er fordelt efter fraflytningsområde, hvormed andelen summere til 100 over fraflytningsområde. Antallet af personer, der er flyttet i løbet af 2014 er 2,9 pct. lavere i forhold til tabel 1. Det skyldes, at de sidste personer ikke har kunne få identificeret en sognegruppering, når der kobles på både tilog fraflytningssogn. Kategorien Småøer indgår her under kategorien Landdistrikter længere væk fra de største øer som et diskretionshensyn. Kilde: KL s egne beregninger baseret på registerdata.

27 Tabel D2: Fordeling mellem fra- og tilflytningsområde (tilflytningsområde summerer til 100) Fraflytningsområde Byområde i eller tæt på de største byer Byområde længere væk fra de største byer Landdistrikter tæt på de største byer Landdistrikter længere væk fra de største byer Andel i alt Antal tilflyttere Side 27 af 27 Byområde i eller tæt på de største byer 83,9 3,4 8,2 4,5 100, Tilflytningsområde Byområde længere væk fra de største byer Landdistrikter tæt på de største byer 14,3 59,9 3,5 22,3 100, ,1 5,1 45,9 7,9 100, Landdistrikter længere væk fra de største byer 23,9 18,2 7,4 50,6 100, Anm.: Gruppering af sogne er defineret af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, Regionalog Landdistriktspolitisk redegørelse 2014, jf. bilag A. Samtlige flytninger er medregnet, dvs. at flytninger inden for samme sogn også er medregnet. Flytningerne er fordelt efter tilflytningsområde, hvormed andelen summere til 100 over tilflytningsområde. Antallet af personer, der er flyttet i løbet af 2014 er 2,9 pct. lavere i forhold til tabel 1. Det skyldes, at de sidste personer ikke har kunne få identificeret en sognegruppering, når der kobles på både tilog fraflytningssogn. Kategorien Småøer indgår her under kategorien Landdistrikter længere væk fra de største øer som et diskretionshensyn. Kilde: KL s egne beregninger baseret på registerdata.

Flytninger i barndommen

Flytninger i barndommen Flytninger i barndommen Af Nadja Christine Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 18 Formålet med dette analysenotat er at belyse, hvilke børn, der især flytter i barndommen. Dette gøres ved at se på

Læs mere

ELITEN ER KONCENTRERET I NORDSJÆLLAND

ELITEN ER KONCENTRERET I NORDSJÆLLAND 1. april 2008 Af Jonas Schytz Juul: tlf: 3355 7722 Jakob Mølgaard tlf.: 3355 7729 Resumé: ELITEN ER KONCENTRERET I NORDSJÆLLAND Eliten er i høj grad koncentreret nord for København. Specielt Rudersdal,

Læs mere

Biltilgængelighed for familierne i Danmark

Biltilgængelighed for familierne i Danmark Biltilgængelighed for familierne i Danmark Der er en stigende andel af husstandene i Danmark, som har bil til rådighed. Andelen er steget fra 58,8 pct. i 2007 til 60,3 pct. i 2015. Andelen af husstandene

Læs mere

Store forskelle i restlevetider mellem de danske kommuner

Store forskelle i restlevetider mellem de danske kommuner Store forskelle i restlevetider mellem de danske kommuner Der er stor forskel i de forventede restlevetider mellem kommunerne i Danmark. Den kommune med de laveste restlevetider er København, hvor en 60-årig

Læs mere

Befolkningsregnskab for kommunerne, 2010-2015

Befolkningsregnskab for kommunerne, 2010-2015 Befolkningsregnskab for kommunerne, 2010-2015 Af Nadja Christine Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 24 Formålet med analysenotat er at belyse de forskellige årsager til den enkelte kommunes befolkningsudvikling.

Læs mere

De rigeste kommuner har dobbelt så høj indkomst som de fattigste

De rigeste kommuner har dobbelt så høj indkomst som de fattigste De rigeste kommuner har dobbelt så høj indkomst som de fattigste Gennem de sidste årtier har der været en stigende ulighed i indkomsterne mellem de danske kommuner. Langt de fleste af de rigeste kommuner

Læs mere

Den gyldne procent klumper sig sammen

Den gyldne procent klumper sig sammen Den gyldne procent klumper sig sammen En kortlægning af, hvor den rigeste procent bor viser, at denne gruppe i stigende grad klumper sig sammen i bestemte områder. Først og fremmest i Nordsjælland og Hovedstadsområdet,

Læs mere

Profilmodel 2009 på kommuner fremskrivning af ungdomsårgangs uddannelsesniveau

Profilmodel 2009 på kommuner fremskrivning af ungdomsårgangs uddannelsesniveau Profilmodel 2009 på kommuner fremskrivning af ungdomsårgangs uddannelsesniveau Af Katja Behrens og Thomas Lange En ungdomsårgangs kommende uddannelsesniveau fremskrives under antagelse af, at uddannelsessystemet

Læs mere

Lettelser i topskatten gør Danmark skævere

Lettelser i topskatten gør Danmark skævere NOTAT MELA - - 03.03.2016 KONTAKT: METTE LANGAGER - MELA@FTF.DK - TLF: 33 36 88 00 Lettelser i topskatten gør Danmark skævere Hvis regeringen nedsætter topskatten, vil skattelempelse især komme skatteydere

Læs mere

TABEL 1: FRAFLYTNINGER 2010-2013 OPGJORT PÅ REGION

TABEL 1: FRAFLYTNINGER 2010-2013 OPGJORT PÅ REGION Antallet af eksterne husstandsfraflytninger i den almene boligsektor er faldet med 4.204 fra 2010 til 2013. Antallet af fraflytninger er højest i familieboliger i Region Hovedstaden. Fraflytningsprocenterne

Læs mere

Folketallet på småøerne i Danmark er samlet set mere end halveret siden 1930, svarende til et fald på 51,2 pct.

Folketallet på småøerne i Danmark er samlet set mere end halveret siden 1930, svarende til et fald på 51,2 pct. Småøerne i Danmark Af Jan Christensen, jnc@kl.dk Småøerne skiller sig ud fra resten af landet på en række punkter. Blandt andet, så kan småøerne være særlig udfordret i forhold til infrastrukturen, hvor

Læs mere

Anvisninger i den almene bolig sektor i 2015

Anvisninger i den almene bolig sektor i 2015 Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December TEMASTATISTIK 2016:1 Anvisninger i den almene bolig sektor i 2015 Der er anvist 87.188 boliger i den almene boligsektor

Læs mere

Øget forskel i indkomsterne deler de danske byer

Øget forskel i indkomsterne deler de danske byer Øget forskel i indkomsterne deler de danske byer De største byer i Danmark har oplevet en øget opdeling i gennem de seneste 30 år. I Århus er indkomsten i det rigeste område, Risskov, 3,3 gange så høj

Læs mere

Fattigdommen vokser især på Sjælland

Fattigdommen vokser især på Sjælland Fattigdom i Danmark Fattigdommen vokser især på Sjælland Fattigdommen i de danske kommuner er ikke jævnt fordelt. Specielt udkantskommuner, de tre storbyer og vestegnskommunerne er hårdt ramt af fattigdom.

Læs mere

Sådan rammer nulvækst dit område

Sådan rammer nulvækst dit område Sådan rammer nulvækst dit område Finansministeriets beregninger viser, at nulvækst i det offentlige forbrug fra 2015-2020 koster 32.000 offentlige ansatte og svarer til en besparelse på det offentlige

Læs mere

Børnefattigdommen stiger og er skævt fordelt i Danmark

Børnefattigdommen stiger og er skævt fordelt i Danmark Børnefattigdommen stiger og er skævt fordelt i Danmark Antallet af børn, der lever i familier i fattigdom er vokset i Danmark gennem mange år. I dag er der næsten 65.000 børn, der lever i fattige familier,

Læs mere

Tabel 1. Husstandsækvivaleret disponibel indkomst for de rigeste, 2009. Indkomstgrænse (1.000 kr.) 395,3 Gennemsnitlig indkomst (1.000 kr.

Tabel 1. Husstandsækvivaleret disponibel indkomst for de rigeste, 2009. Indkomstgrænse (1.000 kr.) 395,3 Gennemsnitlig indkomst (1.000 kr. 30. januar 2009 ad pkt. 5c) FORDELING OG LEVEVILKÅR Resumé: DE RIGESTE FAMILIER De rigeste familier i Danmark er en gruppe på knap 200.000 personer, der alle har en indkomst efter skat på over 400.000

Læs mere

Hvem er den rigeste procent i Danmark?

Hvem er den rigeste procent i Danmark? Hvem er den rigeste procent i Danmark? Ny kortlægning fra AE viser, at den rigeste procent også kaldet den gyldne procent - hovedsagligt udgøres af mænd i 40 erne og 50 erne med lange videregående uddannelse,

Læs mere

Udviklingen i byernes folketal

Udviklingen i byernes folketal Udviklingen i byernes folketal Af Jan Christensen, jnc@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at belyse udviklingen i folketallet for byerne i Danmark. Herunder belyses udviklingen forskellige størrelsesgrupper

Læs mere

I regeringens Sundhedsstrategi Jo før jo bedre opstiller regeringen to ambitiøse mål frem mod 2025 for patienter med kroniske sygdomme.

I regeringens Sundhedsstrategi Jo før jo bedre opstiller regeringen to ambitiøse mål frem mod 2025 for patienter med kroniske sygdomme. Fakta Forebyggelse af indlæggelser Den patientrettede forebyggelse skal effektivt modvirke, at borgerne indlægges unødigt på sygehuset. Formålet er et sammenhængende sundhedsvæsen, der giver de bedste

Læs mere

Notat. Resumé. Udvikling i flyttemønstre. Analyse af til- og fraflytning Faaborg-Midtfyn Kommune 2011-2015 Økonomi og Løn 18-05-2016

Notat. Resumé. Udvikling i flyttemønstre. Analyse af til- og fraflytning Faaborg-Midtfyn Kommune 2011-2015 Økonomi og Løn 18-05-2016 Notat Analyse af til- og fraflytning Faaborg-Midtfyn Kommune 2011-2015 Økonomi og Løn 18-05-2016 Resumé Økonomi og Løn har udarbejdet et notat om til- og fraflytning i Faaborg-Midtfyn kommune for perioden

Læs mere

Efterskolen og kommunerne

Efterskolen og kommunerne Efterskolen og kommunerne Dato 15. januar 2010 Efterskoleforeningen Vartov, Farvergade 27 H, 2. 1463 København K Tlf. 33 12 86 80 Fax 33 93 80 94 info@efterskoleforeningen.dk www.efterskole.dk www.efterskoleforeningen.dk

Læs mere

Lolland afgiver de succesfulde og tager imod de udsatte

Lolland afgiver de succesfulde og tager imod de udsatte Lolland afgiver de succesfulde og tager imod de udsatte AE har analyseret til- og fraflytning i Lolland Kommune siden 199. Samtidig med, at en del af indbyggerne i Lolland Kommune er flyttet siden 199

Læs mere

Bilag til Profilmodel 2014 på kommuneniveau

Bilag til Profilmodel 2014 på kommuneniveau Bilag til Profilmodel 2014 på kommuneniveau Dette bilag indeholder to tabeller. Tabel 1 viser andelen af ungdomsårgang 2014, der forventes at opnå en ungdoms, mindst en, en videregående og en lang videregående

Læs mere

Yderkommuner vil være vinderkommuner

Yderkommuner vil være vinderkommuner September 2013 Yderkommuner vil være vinderkommuner Med tre kommuner i top 5 hvad angår forbedring af den overordnede erhvervsvenlighed, så dominerer yderkommunerne toppen af listen over hvilke kommuner,

Læs mere

Nyt kommunalt velfærdsindeks viser billedet af et opdelt Danmark

Nyt kommunalt velfærdsindeks viser billedet af et opdelt Danmark Nyt kommunalt velfærds viser billedet af et opdelt Danmark Et samlet kommunalt velfærds afslører, at de store forskelle på yderkantsområderne og vækstcentrerne i Danmark ikke blot er et spørgsmål om indkomstforskelle.

Læs mere

P Å F O R K A N T. PÅ FORKANT Januar 2016 For-/bagside: Søren Garner

P Å F O R K A N T. PÅ FORKANT Januar 2016 For-/bagside: Søren Garner Gribskov Kommune 2 P Å F O R K A N T PÅ FORKANT Januar 2016 For-/bagside: Søren Garner Indhold #1 Indledning 4 #2 Den lokale udvikling i Gribskov Kommune 6 #3 Befolkningens størrelse 8 #4 Befolkningens

Læs mere

Borgere i Midtjylland og Nordsjælland scorer højest på velfærdsindikatorer

Borgere i Midtjylland og Nordsjælland scorer højest på velfærdsindikatorer Borgere i Midtjylland og Nordsjælland scorer højest på velfærdsindikatorer I denne analyse er der set på en række forskellige indikatorer for borgerne i de danske kommuner. Placeres kommunerne i forhold

Læs mere

P Å F O R K A N T. PÅ FORKANT Januar 2016 For-/bagside: Søren Garner

P Å F O R K A N T. PÅ FORKANT Januar 2016 For-/bagside: Søren Garner Halsnæs Kommune 2 P Å F O R K A N T PÅ FORKANT Januar 2016 For-/bagside: Søren Garner Indhold #1 Indledning 4 #2 Den lokale udvikling i Halsnæs Kommune 6 #3 Befolkningens størrelse 8 #4 Befolkningens aldersfordeling

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål nr. 87 (Alm. del), som Kommunaludvalget

Besvarelse af spørgsmål nr. 87 (Alm. del), som Kommunaludvalget Kommunaludvalget KOU alm. del - Svar på Spørgsmål 87 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 1. maj 2006 Kontor: Kommunaløkonomisk kt. J.nr.: 2006-2414-74 Sagsbeh.: mja Fil-navn: I:/mja/kom

Læs mere

Notat 14. marts 2016 MSB / J-nr.: 211808 / 2281408

Notat 14. marts 2016 MSB / J-nr.: 211808 / 2281408 Notat 14. marts 2016 MSB / J-nr.: 211808 / 2281408 Beskæftigelsesfrekvens og tomme boliger i kommunerne Medtagede boliger er defineret alene ved etageboliger, parcelhuse eller række-, kæde- og dobbelthuse,

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 36 af 21. oktober 2015 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 36 af 21. oktober 2015 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF). Skatteudvalget 205-6 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 39 Offentligt Skatteudvalget 205-6 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 36 Offentligt 6. november 205 J.nr. 5-3020380 Til Folketinget Skatteudvalget

Læs mere

Befolkningen i de arbejdsdygtige aldre falder markant i udkantsdanmark

Befolkningen i de arbejdsdygtige aldre falder markant i udkantsdanmark Befolkningen i de arbejdsdygtige aldre falder markant i udkantsdanmark I løbet af de næste 25 år forventes befolkningen i de arbejdsdygtige aldre at falde i fire ud af fem kommuner i Danmark. Udfordringen

Læs mere

ÆLDRE I TAL 2016. Antal Ældre. Ældre Sagen Maj 2016

ÆLDRE I TAL 2016. Antal Ældre. Ældre Sagen Maj 2016 ÆLDRE I TAL 2016 Antal Ældre Ældre Sagen Maj 2016 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten Statistikbanken

Læs mere

Mange sjællandske folkeskoleelever består ikke dansk og matematik

Mange sjællandske folkeskoleelever består ikke dansk og matematik Mange sjællandske folkeskoleelever består ikke dansk og matematik Cirka hver femte elev, der påbegyndte 9. klasse i 2010, bestod ikke afgangsprøverne i dansk og matematik. Tallet dækker både over unge,

Læs mere

Regional udvikling i beskæftigelsen

Regional udvikling i beskæftigelsen Regional udvikling i beskæftigelsen af Forskningschef Mikkel Baadsgaard og stud.polit Mikkel Høst Gandil 12. juni 2013 Kontakt Forskningschef Mikkel Baadsgaard Tlf. 33 55 77 27 Mobil 25 48 72 25 mb@ae.dk

Læs mere

De jyske kommuner er bedst til at give unge en erhvervsuddannelse

De jyske kommuner er bedst til at give unge en erhvervsuddannelse De jyske kommuner er bedst til at give unge en erhvervsuddannelse Det seneste år har flere unge fået en ungdomsuddannelse end tidligere. Ser man på de unge 10 år efter 9. klasse, hvor de fleste vil være

Læs mere

Projektstatistik i Pleje.net

Projektstatistik i Pleje.net Projektstatistik i Pleje.net Indledende forklaring Projekt for national udbredelse af telemedicinsk sårvurdering Regeringen, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening tog i juni 2012 initiativet til

Læs mere

Landet er delt i to: Kun i nogle kommuner oplever familierne at deres formue vokser

Landet er delt i to: Kun i nogle kommuner oplever familierne at deres formue vokser 1 Landet er delt i to: Kun i nogle kommuner oplever familierne at deres formue vokser Familiernes formuer er på landsplan tilbage på samme niveau, som før finanskrisen; men uligheden er øget. I årene fra

Læs mere

Antal undersøgte kvinder efter 1. invitation (tæller)

Antal undersøgte kvinder efter 1. invitation (tæller) 1 DKLS Indikator 2A Patobank udtrækket er dannet den 12.01.2012 for 24 mdr. siden og 12 mdr. frem Tabel 12A. Andelen af kvinder, der får taget celleprøve fra livmoderhalsen inden for 90 dage efter første

Læs mere

Reformen af førtidspension og fleksjob

Reformen af førtidspension og fleksjob Reformen af førtidspension og fleksjob Jobindsats: jan-13 mar-13 maj-13 jul-13 sep-13 nov-13 jan-14 mar-14 maj-14 jul-14 sep-14 nov-14 jan-15 mar-15 maj-15 jul-15 sep-15 nov-15 jan-16 Tilgang til ressourceforløb

Læs mere

P Å F O R K A N T. PÅ FORKANT Januar 2016 For-/bagside: Søren Garner

P Å F O R K A N T. PÅ FORKANT Januar 2016 For-/bagside: Søren Garner Struer Kommune 2 P Å F O R K A N T PÅ FORKANT Januar 2016 For-/bagside: Søren Garner Indhold #1 Indledning 4 #2 Den lokale udvikling i Struer Kommune 6 #3 Befolkningens størrelse 8 #4 Befolkningens aldersfordeling

Læs mere

ANALYSENOTAT Uligheden er ulige fordelt

ANALYSENOTAT Uligheden er ulige fordelt ANALYSENOTAT Uligheden er ulige fordelt AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND.POLIT OG MAKROØKONOMISK MEDARBEJDER JONAS SPENDRUP MEYER, BA.POLIT. Danmark er verdens mest lige land i. Men ser vi på tværs af landet,

Læs mere

Fagligt svage unge har svært ved at få en uddannelse efter grundskolen

Fagligt svage unge har svært ved at få en uddannelse efter grundskolen Fagligt svage unge har svært ved at få en uddannelse efter grundskolen 22 procent af alle 25-årige har ikke fuldført en uddannelse udover grundskolen. For børn af ufaglærte er andelen mere end dobbelt

Læs mere

Fattigdom blandt FOAs medlemmer

Fattigdom blandt FOAs medlemmer Andelen af FOAs medlemmer, som lever under fattigdomsgrænsen, er på 1,1 procent. Til sammenligning er der i alt 3,7 procent fattige blandt hele befolkningen. Det er især de unge medlemmer og personer uden

Læs mere

Økonomisk analyse. Region Syddanmark har størst stigning i andel, der oplever fremgang i sit lokalsamfund. 26. februar 2016

Økonomisk analyse. Region Syddanmark har størst stigning i andel, der oplever fremgang i sit lokalsamfund. 26. februar 2016 Økonomisk analyse 26. februar 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Region Syddanmark har størst stigning i andel, der oplever fremgang i sit

Læs mere

Overførsler for de rigeste i Danmark

Overførsler for de rigeste i Danmark Overførsler for de rigeste i Danmark De rigeste familier i Danmark modtager samlet 3,4 mia. kr. i indkomstoverførsler. Det svarer til et gennemsnit på 15.500 kr. for hver af de 220.000 personer der er

Læs mere

Fremtidens tabere: Flere unge havner i fattigdom

Fremtidens tabere: Flere unge havner i fattigdom Fremtidens tabere: Fattigdommen blandt unge er vokset markant over en årrække. Når studerende ikke medregnes, er nu 53.000 fattige unge i Danmark. Det svarer til, at 7,3 pct. af alle unge i Danmark lever

Læs mere

SKÆVT OG DYRT SKATTESTOP

SKÆVT OG DYRT SKATTESTOP 28. februar 2008 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 Resumé: SKÆVT OG DYRT SKATTESTOP Skattestoppet på ejerboliger koster over ti mia. kr. i 2008. Heraf har Hovedstadsregionen fået over fire mia.

Læs mere

28.000 ledige har fået brev om akutberedskab

28.000 ledige har fået brev om akutberedskab 1. oktober 2012 Michel Klos 28.000 ledige har fået brev om akutberedskab Fra januar 2013 og frem er der en betydelig del af de ledige dagpengemodtagere, der er i risiko for at opbruge retten til dagpenge.

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER BILLUND

BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER BILLUND BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER BILLUND 7 spørgsmål og svar til kommunalvalg 2013 21 pct. uden for arbejdsmarkedet BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER Dansk Arbejdsgiverforening 2013 Layout: DA Forlag

Læs mere

Flere ældre kræver bedre boliger

Flere ældre kræver bedre boliger Notat Flere ældre kræver bedre boliger En analyse foretaget af Dansk Byggeri viser, at den nuværende boligmasse ikke er gearet til den stigende andel af ældre, der kommer i Danmark. De ældre ønsker boliger

Læs mere

Flest danskere på efterløn i Udkantsdanmark

Flest danskere på efterløn i Udkantsdanmark Flest danskere på efterløn i Udkantsdanmark Der er i dag 121.700 fuldtidspersoner på efterløn i Danmark. Andelen af personer på efterløn varierer imidlertid betydeligt imellem landets kommuner. Mens andelen

Læs mere

Sygeplejerskers sygefravær i 2010 og 2011

Sygeplejerskers sygefravær i 2010 og 2011 Bettina Carlsen September 2012 Sygeplejerskers sygefravær i 2010 og 2011 Det Fælleskommunale Løndatakontor (FLD) opgør årligt sygefraværet i kommunerne og regionerne for sygeplejersker ansat i basis-,

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER SKIVE

BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER SKIVE BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER SKIVE 24 pct. uden for arbejdsmarkedet 7 spørgsmål og svar til kommunalvalg 2013 BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER Dansk Arbejdsgiverforening 2013 Layout: DA Forlag

Læs mere

Status for ledighed og ministermål

Status for ledighed og ministermål -netværk 5 Bornholm Guldborgsund Lolland Næstved Vordingborg Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Status for ledighed og ministermål - Netværksdialogmøde 2. kvartal 2014-11. marts 2014 Marts 2014

Læs mere

Se hvor i landet flest risikerer at miste dagpengene i 2012

Se hvor i landet flest risikerer at miste dagpengene i 2012 Se hvor i landet flest risikerer at miste dagpengene i 2012 Alene i juli 2012 vil 38.500 langtidsledige falde ud af dagpengesystemet, hvis de ikke finder et job inden. Baggrunden er, at man har indfaset

Læs mere

Tabel 1: Administrative medarbejdere pr. 1.000 indbyggere (mindst til størst)

Tabel 1: Administrative medarbejdere pr. 1.000 indbyggere (mindst til størst) Tabel 1: Administrative medarbejdere pr. 1.000 indbyggere (mindst til størst) Nr. Kommune Nr. Kommune Nr. Kommune 1 155 Dragør 12,3 1 155 Dragør 11,2 1 155 Dragør 10,8 2 480 Nordfyns 12,9 2 727 Odder 12,4

Læs mere

Omfanget af den almene boligsektor i kommunerne

Omfanget af den almene boligsektor i kommunerne TEMASTATISTIK 2015:3 Omfanget af den almene boligsektor i kommunerne Brøndby og den københavnske vestegn har den relativt største almene boligsektor set i forhold til kommunernes samlede boligmasse, viser

Læs mere

Finansudvalget 2015-16 L 1 endeligt svar på spørgsmål 170 Offentligt

Finansudvalget 2015-16 L 1 endeligt svar på spørgsmål 170 Offentligt Finansudvalget 2015-16 L 1 endeligt svar på spørgsmål 170 Offentligt 7. december 2015 J.nr. 15-3201569 Til Folketinget Finansudvalget Vedrørende L 1 - Forslag til finanslov for finansåret 2016 Hermed sendes

Læs mere

Bekendtgørelse xxxx-xx-xx nr. xxxx om landets inddeling i skatte-, vurderings og motorankenævnskredse

Bekendtgørelse xxxx-xx-xx nr. xxxx om landets inddeling i skatte-, vurderings og motorankenævnskredse Bekendtgørelse xxxx-xx-xx nr. xxxx om landets inddeling i skatte-, vurderings og motorankenævnskredse I medfør af skatteforvaltningslovens 8, stk., jf. lovbekendtgørelse nr. xxx af xx. xxx x, fastsættes

Læs mere

Profilmodel 2008 på kommuner fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau

Profilmodel 2008 på kommuner fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau Profilmodel 2008 på kommuner fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau Af Katja Behrens og Thomas Lange En ungdomsårgangs kommende uddannelsesniveau fremskrives under antagelse af, at uddannelsessystemet

Læs mere

Befolkningsregnskab for Kalundborg og Odsherred Kommune

Befolkningsregnskab for Kalundborg og Odsherred Kommune Befolkningsregnskab for Kalundborg og Odsherred Kommune Af Nadja Christine Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Dato: 8. december 215 Sags ID: PRJ-215-3 Direkte: 337 336 Weidekampsgade 1 Postboks 337 23 København

Læs mere

Destinationsmonitor. Januar til maj 2016. VisitDenmark, august 2016 Viden & Analyse

Destinationsmonitor. Januar til maj 2016. VisitDenmark, august 2016 Viden & Analyse Destinationsmonitor Januar til maj 2016 VisitDenmark, august 2016 Viden & Analyse Udgivet af: VisitDenmark Sidst opdateret: august 2016 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m. : maj

Læs mere

Statistik for anvendelsen af Netlydbog Juli 2014

Statistik for anvendelsen af Netlydbog Juli 2014 jan13 feb13 mar13 apr13 maj13 jun13 jul13 aug13 sep13 okt13 nov13 dec13 apr14 47.809 43.807 91.616 45.563 41.264 41.216 44.419 51.006 45.301 44.894 48.516 48.087 44.165 52.188 48.069 49.837 46.200 47.201

Læs mere

Størst fald i kommuner med flest tvangsauktioner

Størst fald i kommuner med flest tvangsauktioner NR. FEBRUAR Størst fald i kommuner med flest tvangsauktioner I endte. ejerboliger på tvangsauktion mod.9 sidste år. Der er tale om et marginalt fald på, pct. Men de tre kommuner, der i havde flest tvangsauktioner,

Læs mere

Statistik over antal personer som har fået tilbagebetalt deres efterlønsbidrag efter anmodning i perioden 2. april-1. oktober 2012 del 2

Statistik over antal personer som har fået tilbagebetalt deres efterlønsbidrag efter anmodning i perioden 2. april-1. oktober 2012 del 2 N O T A T Statistik over antal som har fået tilbagebetalt deres efterlønsbidrag efter anmodning i perioden 2. april-1. oktober 2012 del 2 22. august 2013 J.nr. 2012-959 8. kt./lpe/mad Som led i tilbagetrækningsreformen

Læs mere

Den danske fattigdom er mest udbredt på Sjælland

Den danske fattigdom er mest udbredt på Sjælland Den danske fattigdom er mest udbredt på Sjælland Regeringens ekspertudvalg for fattigdom har udarbejdet en dansk fattigdomsgrænse. På baggrund af den nye fattigdomsgrænse viser tal fra AE, at antallet

Læs mere

Social slagside i brug af dagtilbud 1-5-årige uden dagtilbud

Social slagside i brug af dagtilbud 1-5-årige uden dagtilbud 1-5-årige uden dagtilbud I gennemsnit er 9 ud af 10 børn i alderen 1-5 år indskrevet i enten dagpleje eller institution. Blandt de 1-2-årige er dækningsgraden på 84 procent, mens dækningsgraden for de

Læs mere

Sammenfatning af kommunernes redegørelser om forvaltningsretlige fejl i sager om gensidig forsørgelsespligt

Sammenfatning af kommunernes redegørelser om forvaltningsretlige fejl i sager om gensidig forsørgelsespligt Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt N O T A T Sammenfatning af kommunernes redegørelser om forvaltningsretlige fejl i sager om gensidig forsørgelsespligt

Læs mere

fra 55 til 60 pct. og på den måde styrke muligheden for at arbejde pædagogisk målrettet med børnene og styrke det enkelte barns udvikling.

fra 55 til 60 pct. og på den måde styrke muligheden for at arbejde pædagogisk målrettet med børnene og styrke det enkelte barns udvikling. NOTAT 20. januar 2015 Sagsbehandler: Dok.nr.: 2015/0002190-2 Børne- og ungeområdet Børne- og Ungestaben Baggrundsorientering om i dagtilbud på Frederiksberg På baggrund af indslag bragt i DR den 4. og

Læs mere

Befolkning og bevægelser i København i 3. kvartal 2015

Befolkning og bevægelser i København i 3. kvartal 2015 November 2015 Befolkning og bevægelser i København i 3. kvartal 2015 I løbet af 3. kvartal 2015 steg folketallet i København fra 583.525 til 589.699. I løbet af 3. kvartal 2015 blev der født 2.651 børn

Læs mere

LO's jobcenterindikatorer 3. kvartal 2014

LO's jobcenterindikatorer 3. kvartal 2014 Dokumentet indeholder to sider for hvert jobcenter - indikatorværdier og antal forløb bag beregningen af indikatorværdier. Du kan nemt springe frem til den ønskede side ved at skrive sidetallet i feltet

Læs mere

Velkommen. Repræsentant skabsmøde 2013

Velkommen. Repræsentant skabsmøde 2013 Velkommen Repræsentant skabsmøde 2013 Og hvem er vi så.? Ø-repræsentanter fra 20 af de 27 øer Bestyrelsen Sekretariatet fra Strynø mfl. Næstformanden Eva Terkelsen Sekretariatsleder Lise Thillemann Sørensen

Læs mere

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: 676 1. juni 2015 Dato: 29. maj 2015 BRK/ENI/RKP/lbw

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: 676 1. juni 2015 Dato: 29. maj 2015 BRK/ENI/RKP/lbw ORIENTERER Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: 676 1. juni 2015 Dato: 29. maj 2015 BRK/ENI/RKP/lbw Månedlig opgørelse af antal ledige boliger Ledige boliger Til brug for næste måneds undersøgelse

Læs mere

Tal for erhvervsgrunduddannelsen (egu) i kalenderåret 2008

Tal for erhvervsgrunduddannelsen (egu) i kalenderåret 2008 Tal for erhvervsgrunduddannelsen (egu) i kalenderåret 2008 Af Asger Hyldebrandt Pedersen Elevtilgang til erhvervsgrunduddannelsen (egu) steg i 2008 med over 20 pct. Færre kvinder startede på egu. Den typiske

Læs mere

Realkreditrådet estimerer kommunernes grundskyld i 2008

Realkreditrådet estimerer kommunernes grundskyld i 2008 København, 15. oktober 2007 Yderligere information: Økonom Gert Holst Andersen tlf. 33 73 01 89, gha@realkreditraadet.dk Realkreditrådet estimerer kommunernes grundskyld i 2008 Realkreditrådet har estimeret

Læs mere

Statistik på jobrotation i Østdanmark

Statistik på jobrotation i Østdanmark Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Den 11.juni 2 J.nr. : 2-26799/JHO Statistik på jobrotation i Østdanmark Det er nu kommet data på antallet af vikarer i jobrotation fordelt på dagpengemodtagere

Læs mere

Til orientering kan Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter give følgende oplysninger vedrørende Pulje til Landsbyfornyelse:

Til orientering kan Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter give følgende oplysninger vedrørende Pulje til Landsbyfornyelse: Til kommunalbestyrelser, jf. vedhæftede liste Dato: 28. april 2014 Kontor: Bypolitik Sagsnr.: 2014-1225 Sagsbeh.: arp Dok id: 451713 Ansøgning om andel i Pulje til Landsbyfornyelse 2015 Som led i regeringens

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 374 Offentligt

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 374 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 374 Offentligt Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Folketingets

Læs mere

BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN OG SJÆLLAND ARBEJDSMARKEDSOVERBLIK

BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN OG SJÆLLAND ARBEJDSMARKEDSOVERBLIK BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN OG SJÆLLAND ARBEJDSMARKEDSOVERBLIK Arbejdsmarkedet i tal 2. halvår 2011 December 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE BESKÆFTIGELSE, LEDIGHED OG ARBEJDSSTYRKE 1 BEFOLKNING OG UDDANNELSE

Læs mere

Tabel 1: Kommunernes serviceramme 2016

Tabel 1: Kommunernes serviceramme 2016 Tabel 1: Kommunernes serviceramme 2016 Udvikling i serviceudgifterne fra regnskab 2014 til teknisk beregnet vejledende serviceramme for 2016 (G.1-12) Udvikling i serviceudgifterne pr. indbygger fra budget

Læs mere

Tabel 1: Kommunernes serviceramme 2017

Tabel 1: Kommunernes serviceramme 2017 30. juni 2016 Tabel 1: Kommunernes serviceramme 2017 Udvikling i serviceudgifterne pr. indbygger fra regnskab 2015 til teknisk beregnet vejledende serviceramme for 2017 (G.1-12) Udvikling i serviceudgifterne

Læs mere

Udvikling i gennemsnitlig indlæggelsestid blandt unge, voksne og ældre fra 2008 til 2013

Udvikling i gennemsnitlig indlæggelsestid blandt unge, voksne og ældre fra 2008 til 2013 A NALYSE Udvikling i gennemsnitlig indlæggelsestid blandt unge, voksne og ældre fra 2008 til 2013 Af Bodil Helbech Hansen I dette notat opgøres udviklingen i den gennemsnitlige indlæggelsestid fra 2008

Læs mere

Udmelding af landstal for 2016

Udmelding af landstal for 2016 4. Asylkontor UDLÆNDINGESTYRELSEN Kommunernes Landsforening og Kommunekontaktrådene Dato: 1. april 2015 Sagsnummer: 15/058495 Sagsbehandler: pep Udmelding af landstal for 2016 Det følger af integrationslovens

Læs mere

Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 198 Offentligt. kommuner Ringkøbing-Skjern Varde Fanø Esbjerg. beliggende i Varde Kommune

Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 198 Offentligt. kommuner Ringkøbing-Skjern Varde Fanø Esbjerg. beliggende i Varde Kommune Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 198 Offentligt Oversigt over s enheder og opgaver fordelt på kommuner. Flere af enhederne løser udvalgte opgaver på tværs af landet. Disse opgaver

Læs mere

Udviklingen i den gennemsnitlig boligstørrelse

Udviklingen i den gennemsnitlig boligstørrelse Udviklingen i den gennemsnitlig boligstørrelse Af Lasse Vej Toft, lvt@kl.dk Dato: Vælg datoælg dat Side 1 af 9 Formålet med dette analysenotat er at give et overblik over udviklingen i boligarealet per

Læs mere

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: 608 1. september 2013 Dato: 22. august 2013 BRK/ENI/LKS/LBW

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: 608 1. september 2013 Dato: 22. august 2013 BRK/ENI/LKS/LBW ORIENTERER Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: 608 1. september 2013 Dato: 22. august 2013 BRK/ENI/LKS/LBW Månedlig opgørelse af antal ledige boliger 1. Ledige boliger Til brug for næste måneds

Læs mere

Offentligt forsørgede fraflytter de store byer

Offentligt forsørgede fraflytter de store byer Offentligt forsørgede fraflytter de store byer Den største nettofraflytning af offentligt forsørgede er fra de største byer og kommunerne omkring Hovedstaden. Omvendt kommer den største nettotilflytning

Læs mere

Fremtidens Danmark: Bosætning og udvikling. Jesper Bo Jensen, ph.d., Fremtidsforsker www.fremforsk.dk

Fremtidens Danmark: Bosætning og udvikling. Jesper Bo Jensen, ph.d., Fremtidsforsker www.fremforsk.dk Fremtidens Danmark: Bosætning og udvikling Jesper Bo Jensen, ph.d., Fremtidsforsker www.fremforsk.dk Demografi Danmark Absolutte tal 2015-2025 2015 2025 Ændring 0-9 627372 651288 23916 10-19 684627 639410-45217

Læs mere

Frustrerede kommuner mister millioner på nyt refusionssystem

Frustrerede kommuner mister millioner på nyt refusionssystem Frustrerede kommuner mister millioner på nyt refusionssystem Foreløbigt beregnede er en på beskæftigelsesområdet. Se konsekvenserne alle landets regioner og kommuner 2016 og 2017. ANALYSE-BUREAU I ØKONOMI

Læs mere

Undersøgelse af lærermangel

Undersøgelse af lærermangel ANALYSENOTAT Undersøgelse af lærermangel 14. januar 2016 Danmarks Lærerforening har i perioden 4. til 13. januar 2016 gennemført en spørgeskemaundersøgelse vedrørende lærermangel og rekrutteringsproblemer

Læs mere

Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene

Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene NOTAT Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene Baggrund I december 2000 indgik den daværende regering (S og RV), V, KF, SF, CD og

Læs mere

file://c:\adlib Express\Work\20140321T125416.902\20140321T125417.402\350636de-ea2e-43da-...

file://c:\adlib Express\Work\20140321T125416.902\20140321T125417.402\350636de-ea2e-43da-... Page 1 of 1 From: Stine Holm Sent: 17-03-2014 09:20:01 To: Susanne Bro Lundgren Subject: 2013/0013482-557 - VS: Supplerende baggrundsmateriale til høring om forslag til organisering af lokale aktionsgrupper

Læs mere

Q1 Dit barns alder 1 / 50. Inklusion i folkeskolen 2016. Besvaret: 352 Sprunget over: 0 100% 80% 60% 40% 20% 0% 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Q1 Dit barns alder 1 / 50. Inklusion i folkeskolen 2016. Besvaret: 352 Sprunget over: 0 100% 80% 60% 40% 20% 0% 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Q1 Dit barns alder Besvaret: 352 Sprunget over: 0 10 8 6 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 0,0 0 5,97% 21 6,53% 23 11,65% 41 8,81% 31 12,22% 43 11,08% 39 7,95%

Læs mere

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: 616 1. december 2013 Dato: 21. november 2013 BRK/ENI/RKP/LBW

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: 616 1. december 2013 Dato: 21. november 2013 BRK/ENI/RKP/LBW ORIENTERER Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: 616 1. december 2013 Dato: 21. november 2013 BRK/ENI/RKP/LBW Månedlig opgørelse af antal ledige boliger Ledige boliger Til brug for næste måneds

Læs mere

Danmark - Regionsopdelt Andel af befolkningen der er registreret i RKI registret Udvikling januar 2007 - oktober 2009

Danmark - Regionsopdelt Andel af befolkningen der er registreret i RKI registret Udvikling januar 2007 - oktober 2009 Danmark - Regionsopdelt Andel af befolkningen der er registreret i RKI registret Udvikling januar 2007 - oktober 2009 6,00% 5,50% Januar 2007-4,69% Januar 2008-4,66% Januar 2009-4,65% Oktober 2009-4,73%

Læs mere

Bilag 2: Klyngeinddeling for kommuner med samme rammevilkår forskellige ydelsesområder

Bilag 2: Klyngeinddeling for kommuner med samme rammevilkår forskellige ydelsesområder Bilag 2: Klyngeinddeling for kommuner med samme rammevilkår forskellige ydelsesområder Tabel B1 Alle ydelsesgrupper Obs antal Præd antal Rang Klynge I mere end 20 pct. over median 360 Lolland 104,2 93,5

Læs mere

Dødssted i Danmark i perioden 2004 til 2006

Dødssted i Danmark i perioden 2004 til 2006 Dødssted i Danmark i perioden 2004 til 2006 Palliativt Videncenter, Marts 2013 (LJ og RV) Officielle tal for, hvor danskerne dør, er ikke offentliggjort siden 1999. Dødssted fremgår af dødsattesten og

Læs mere

Unges flyttemønstre. Hovedkonklusioner:

Unges flyttemønstre. Hovedkonklusioner: U n g es f l y t temønstre Unges flyttemønstre Rettelse: I den første udgave af analysen og i Momentum-artiklen var angivet, at andelen af unge, som flytter tilbage til oprindelseskommunen er 14,1 pct.

Læs mere