TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 7. december 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 7. december 2015"

Transkript

1 TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 7. december 2015 i faglig voldgiftssag, FV Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening for A/S Bladkompagniet (advokat Hans Henrik Christiansen) Tvisten A var ansat i A/S Bladkompagniets returafdeling i Kolding, og hans arbejdstid var fastlagt til mandag-onsdag med 12 timer og 20 min. pr. dag, i alt 37 timer pr. uge. Hvis en af ugens tre første dage faldt på en søgnehelligdag, blev han indkaldt til arbejde en torsdag eller fredag i stedet. Tvisten angår, om A i de uger, hvor han således blev indkaldt til at arbejde en torsdag eller fredag, har udført arbejde udenfor den i den enkelte uge fastlagte normale daglige arbejdstid med den virkning, at han har krav på overarbejdsbetaling, jf. 6 i Fællesoverenskomst for Provinsen. Tvisten angår endvidere, om det samme gælder andre medarbejdere ansat i returafdelingen med enten en 3- dages arbejdsuge eller en 4-dages arbejdsuge. Påstande Klager, Fagligt Fælles Forbund, har påstået: 1) indklagede, Danske Mediers Arbejdsgiverforening for A/S Bladkompagniet, tilpligtet at anerkende, at SH-dage indgår i opgørelsen af den normale ugentlige arbejdstid på 37 timer, når SHdagen falder på medarbejderens normale ugentlige arbejdsdag, jf. Fællesoverenskomst for Provinsen mellem DMA og 3F, Transportgruppen, og 2) A/S Bladkompagniet tilpligtet at betale ,64 kr. i efterbetaling af manglende overtidstillæg med procesrente fra de enkelte lønandeles forfaldsdatoer til forbundets medlem A for perioden 29. december 2011 til 2. januar 2015.

2 2 Indklagede, Danske Mediers Arbejdsgiverforening for A/S Bladkompagniet, har påstået frifindelse. Sagens behandling Sagen blev hovedforhandlet den 3. december 2015 med højesteretsdommer Thomas Rørdam som opmand. Som sidedommere udpeget af klager fungerede Tina Petersen og John Bondebjerg, og som sidedommere udpeget af indklagede fungerede Claus Borly og Pia Rude Truelsen. Efter procedure voterede rettens medlemmer. Der kunne ikke blandt sidedommerne opnås flertal for noget resultat. Overenskomstgrundlag Fællesoverenskomst for Provinsen mellem Danske Mediers Arbejdsgiverforening og 3F Fagligt Fælles Forbund, Transportgruppen, indeholder bl.a. følgende bestemmelser: 2. Arbejdstid Stk. 1. Den ugentlige normale effektive arbejdstid er mindst 15 timer og højst 37 timer. Arbejdstidens længde og placering aftales lokalt mellem virksomheden og den enkelte medarbejder. Der udfærdiges et ansættelsesbrev til hver medarbejder, hvoraf det aftalte antal timer fremgår. Stk. 3. Under forudsætning af lokal enighed kan der træffes aftale om varierende ugentlig arbejdstid. Stk. 4. Hvor der arbejdes efter en fast vagtplan, kan denne suspenderes i tilfælde, hvor det nødvendiggøres af forhold, som virksomheden er uden indflydelse på, samt i tilfælde, hvor der træffes aftale mellem parterne herom. 6. Overarbejde Overarbejde udover 1 time skal så vidt muligt varsles dagen før inden normal arbejdstids ophør. For arbejde, der udføres udenfor den i den enkelte uge fastlagte normale daglige arbejdstid, betales følgende tillæg til timelønnen på hverdage: 8. Forskudt tid

3 3 Stk. 3. For arbejde på søn- og helligdage fra kl til kl betales et tillæg på 10. Søgnehelligdagsbetaling Hovedorganisationernes aftale af 22. juni 1967 om søgnehelligdagsbetaling - nedenfor gengivet - med senere ændringer, er gældende med mindre andet er aftalt lokalt: Pkt. 1. Med det formål at yde arbejderne betaling for søgnehelligdage henlægger arbejdsgiveren for hver arbejder et beløb svarende til 3½% af arbejderens ferieberettigende løn. I dette beløb er indeholdt feriegodtgørelse af søgnehelligdagsbetalingen. Pkt. 3. Den for hver enkelt arbejder i kalenderåret henlagte søgnehelligdagsbetaling udbetales dels i form af et forskudsbeløb i forbindelse med den enkelte søgnehelligdag, dels i form af en restbetaling, der udbetales ved kalenderårets afslutning, så vidt muligt med den første lønudbetaling i det nye år. Pkt. 4. Stk. 1. Det i pkt. 3 nævnte forskudsbeløb andrager: Kr. 485,- til voksne arbejdere for hver søgnehelligdag. Grundlovsdag betragtes som halv søgnehelligdag. Forskudsbeløbets størrelse kan dog aftales lokalt. Stk. 2. Forskudsbeløbet ydes på søgnehelligdage, der falder på f.eks. frilørdage eller hverdagsfridage men ydes ikke, når de falder på søndage. Pkt. 10. Såfremt der arbejdes på en søgnehelligdag, har arbejderen, foruden overenskomstmæssig betaling for arbejde på en sådan dag, krav på forskudsbeløb i henhold til nærværende aftale. 10 a. Ekstra opsparing på kontoen for søgnehelligdagsbetaling Kort sagsfremstilling der henvises i øvrigt til det anførte under opmandens begrundelse og resultat A var ansat i A/S Bladkompagniets returafdeling i Vejle. For dette arbejdssted gælder Fællesoverenskomst for Provinsen. Bladkompagniets produktion i Rødovre er omfattet af en anden overenskomst. Indtil 2011 udbetalte Bladkompagniet i hvert fald i en eller anden udstrækning overarbejdsbetaling til medarbejdere i Vejle, når der blev varslet ændring af en arbejdsuge som følge af, at den omfattede en søgnehelligdag, men Bladkompagniet foretog ikke indbetaling til den opsparingsordning, der er nævnt i Fællesoverenskomst for Provinsen 10 og 10 a.

4 4 Som eksempel er fremlagt meddelelse af 20. april 2011: Aflønning og arbejdstid i ugen efter påske Mandag er en helligdag og dermed en fridag, den vil dog udløse normal timeløn som for en almindelig mandag. Tirsdag og onsdag vil udløse normal timeløn, da det er normale arbejdsdage. Torsdag og fredag, hvor vi har bedt jer komme på arbejde, vil udløse overarbejdsbetaling efter gældende regler. Der vil efterfølgende blive arbejdet på at få lavet en aftale omkring den fremtidige håndtering af lignende situationer. Om den tidligere praksis har indklagede anført følgende i svarskrift af 24. november 2015: I forbindelse med etableringen i Kolding fortsatte A/S Bladkompagniet (fejlagtigt) med at anvende de principper, som man hidtil havde fulgt i Rødovre, og anvendte ikke provinsoverenskomstens søgnehelligdagsopsparing. A/S Bladkompagniet blev først opmærksom på fejltagelsen i løbet af 2011, hvor den lokale 3F afdeling i Kolding bl.a. problematiserede, at der ikke blev beregnet søgnehelligdagsbetaling med 3,5 % af lønnen i h.t. 10 i provinsoverenskomsten, men i stedet blev betalt den ordinære løn for de timer, som medarbejderen ville have arbejdet på en søgnehelligdag. Fra A/S Bladkompagniets side forsøgte man at rette for sig i mindelighed og ændrede administrationen, således at der med virkning for året 2012 blev etableret konti for søgnehelligdagsbetaling og afregnet i overensstemmelse med provinsoverenskomsten. Fagligt Fælles Forbund indbragte yderligere sagen for Arbejdsretten, hvor der efter skriftveksling blev tilvejebragt en forligsmæssig løsning. A/S Bladkompagniet accepterede en bod på kr. til Fagligt Fælles Forbund. Yderligere blev der foretaget efterbetaling af samlet ca kr. til ca. 30 medarbejdere, som svarede til differencen mellem den udbetalte ordinære løn på søgnehelligdage og søgnehelligdagsbetalingen fra 2007 til For så vidt angår tiden efter praksisændringen fra og med 2012 er der under sagen fremlagt eksempler på varslinger om ændret arbejdstid som følge af, at en arbejdsuge omfattede en søgnehelligdag. Eksempelvis hedder det i en varsling af 11. marts 2013: Uge 13, 25/03-31/03 3 dages hold møder normalt mandag til onsdag 4 dages hold følger 3 dages hold

5 5 Uge 14, 01/04-07/04 Ændret! 3 dages hold møder onsdag, torsdag og fredag 4 dages hold møder onsdag, torsdag, fredag og lørdag forskudt uge! 3 dages hold møder alle dage uge 14 07:00-20:00, 4 dages hold møder tirsdag 10:00-20:00, onsdag 07:00-17:00 osv. I en senere varsling fra 2013 hedder det: Uge 19, 6/5-12/5 3 dages hold møder normalt mandag til onsdag 4 dages hold møder mandag til onsdag og fredag Uge 21, 20/5-26/5 3 dages hold møder tirsdag til torsdag 4 dages hold møder tirsdag til fredag Uge 23, 03/06-09/06 3 dages hold møder mandag, tirsdag og torsdag 4 dages hold møder mandag, tirsdag, torsdag og fredag Forklaringer Rene Cederkrantz har forklaret bl.a., at han var produktionschef i Bladkompagniets returafdeling i Kolding fra den 1. februar 2012 til den 31. maj Man undgik arbejde på søgnehelligdage. Faktisk er der aldrig blevet arbejdet på en søgnehelligdag, mens han var i virksomheden. Omfattede en arbejdsuge for 3-dages ansatte eller 4-dages ansatte en søgnehelligdag, blev de pågældende medarbejdere indkaldt til arbejde en dag senere i arbejdsugen i stedet for søgnehelligdagen. Han har aldrig modtaget eller hørt om indsigelser mod denne ordning, mens han var i virksomheden, og han har heller ikke været ude for, at medarbejdere, hvis arbejdstid var blevet ændret, rejste krav om overarbejdsbetaling. Ændringer som dem, der er fremlagt eksempler på fra 2013, blev bekendtgjort ved opslag med 2 måneders varsel. Gert Nielsen har forklaret bl.a., at han er administrerende direktør i Erritsø Tryk A/S og Avis-Tryk A/S. Han har 30 års erfaring i branchen og har deltaget i overenskomstforhandlinger vedrørende bl.a. Fællesoverenskomst for Provinsen fra sidst i 1990 erne. Det primære anvendelsesområde for Fællesoverenskomst for Provinsen er trykkeriernes pakkerier. Der er trykkerier i hele landet. Der er i sådanne virksomheder næsten altid arbejde på søgnehelligdage, men ikke alle medarbejdere arbejder på disse dage. Det har aldrig givet anledning til problemer, at arbejdsugen for medarbejdere med 3-dages arbejdsuge eller 4-dages arbejdsuge ændres, hvis en søgnehelligdag indgår i arbejdsugen, således at medarbejderen indkaldes til arbejde en dag, hvor vedkommende normalt ikke arbejder, i stedet for søgnehelligdagen. Han har aldrig hørt om, at sådanne ændringer har medført krav om overarbejdsbetaling. Søgnehelligdage er fridage.

6 6 Opmandens begrundelse og resultat Efter dansk arbejdsretlig sædvane er det almindeligt at holde fri på søgnehelligdage, dvs. helligdage, der falder på en søgnedag (uden for søndage), jf. f.eks. Ole Hasselbalch. Den Danske Arbejdsret, bind II, 2009, s Opmanden lægger på baggrund af overenskomstens bestemmelser til grund, at den nævnte arbejdsretlige sædvane ikke er fraveget i As tilfælde. Oplysningerne om As øvrige ansættelsesforhold hos A/S Bladkompagniet er ikke fuldstændig belyst, idet der bl.a. ikke er fremlagt ansættelsesaftale, men opmanden lægger på baggrund af oplysningerne i parternes processkrifter og efter overenskomsten til grund, at As og en række andre medarbejderes arbejdstid i Bladkompagniets returafdeling i Kolding efter overenskomstens 2 var fastlagt således, at de skulle arbejde 37 timer om ugen fordelt ligeligt på ugens 3 første dage med 12 timer og 20 min. pr. arbejdsdag. De 37 timer var for andre medarbejdere fordelt over ugens 4 første dage (med 9 ½ timer pr. dag) eller over alle ugens 5 dage (med 7 ½ timer pr. dag). A var ikke omfattet af en fuldlønordning med den virkning, at han skulle have udbetalt fuld normal betaling, selv om der i den pågældende lønperiode indgik søgnehelligdage. Han var derimod som det fremgår af overenskomstens 10 og 10 a omfattet af en særlig opsparingsordning, som gav ham en vis kompensation for, at han ikke modtog løn, når hans arbejdsuge omfattede en søgnehelligdag, hvor han havde fri. Kompensationsbeløbet blev dog også udbetalt, hvis han efter aftale arbejdede en søgnehelligdag. I så fald fik han udover kompensationsbeløbet udbetalt sin almindelige timeløn med tillæg for søgnehelligdagsarbejde, jf. overenskomstens 10, pkt. 10, og 8, stk. 3. Indklagede har anført, at der normalt ikke var produktion på returafdelingen på søgnehelligdage, og at arbejdstiden for medarbejdere med 3-dages uge efter forudgående varsel blev ændret, hvis de 3 første dage af ugen omfattede en søgnehelligdag, således at søgnehelligdagen blev erstattet af en hverdag senere i ugen (en torsdag eller fredag). Tilsvarende er der under sagen vist et eksempel på, at medarbejdere med 4-dages uge har fået ugen ændret til en 3-dages uge med daglige arbejdstider som for medarbejdere med 3-dages uge, hvis de 4 første dage af ugen omfattede en søgnehelligdag. Indstævnte har anført, at der er mangeårig tradition i branchen for sådanne ændringer, og at Bladkompagniets praksis har været i overensstemmelse hermed fra Den påberåbte tradition har ikke fundet udtryk i Fællesoverenskomst for Provinsen, som senest er fornyet i 2014, og opmanden finder, at det ikke er godtgjort, at Bladkompagniet på andet grundlag har haft adgang til med et passende varsel at pålægge A at arbejde en torsdag eller fredag i uger, hvor en af ugens 3 første dage var en søgnehelligdag. Det bemærkes herved, at eksistensen af en branchesædvane om en sådan adgang ikke er dokumenteret alene ved Gert Nielsens forklaring. Det bemærkes endvidere, at der efter de foreliggende oplysninger ikke er grundlag for at fastslå, at de ændringer, der er sket for As vedkommende i den periode, som sagen angår, har været aftalt med A på en sådan måde, at han på det grundlag er afskåret fra at fremsætte krav om overarbejdsbetaling. Herefter finder opmanden, at A i de uger, hvor han er blevet indkaldt til at arbejde en torsdag eller fredag i uger, hvor en af ugens 3 første dage var en søgnehelligdag, har udført arbejde udenfor den i den enkelte uge fastlagte normale daglige arbejdstid, og at han derfor har krav på overarbejdsbetaling, jf. overenskomstens 6. Et modsat resultat ville indebære, at den pågældende søgnehelligdag reelt ikke var fridag for ham.

7 7 Klagers påstand 2 tages derfor til følge. Som sagen er oplyst, har opmanden ikke grundlag for generelt at fastslå, at det samme gælder for alle andre medarbejdere i Bladkompagniets returafdeling i Kolding, ansat med enten en 3-dages arbejdsuge eller en 4-dages arbejdsuge. Opmanden tager derfor ikke klagers påstand 1 til følge. Thomas Rørdam

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i Faglig voldgiftssag FV 2011.0147: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I (DI) for Torkilstrup Bus A/S (advokat Jesper Hollegaard) Sagen

Læs mere

Arbejde i holddrift 2013-2015. Den Grønne Gruppe. Overenskomst mellem Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere og Fagligt Fælles Forbund

Arbejde i holddrift 2013-2015. Den Grønne Gruppe. Overenskomst mellem Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere og Fagligt Fælles Forbund Arbejde i holddrift 2013-2015 Overenskomst mellem Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere og Fagligt Fælles Forbund 1. marts 2013 Den Grønne Gruppe Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere 2

Læs mere

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Orientering nr. 65/2007. Løn- og arbejdsforhold. 23. november 2007

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Orientering nr. 65/2007. Løn- og arbejdsforhold. 23. november 2007 Danske Mediers Arbejdsgiverforening Orientering nr. 65/2007 Løn- og arbejdsforhold 23. november 2007 Oversigt over fritvalgskontoordninger og særlig opsparing Et af resultaterne af overenskomstforhandlingerne

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 5. november 2014. faglig voldgiftssag (FV2014.0054): Fødevareforbundet NNF. (advokat Martin Juul Christensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 5. november 2014. faglig voldgiftssag (FV2014.0054): Fødevareforbundet NNF. (advokat Martin Juul Christensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 5. november 2014 i faglig voldgiftssag (FV2014.0054): Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod DI Overenskomst I for Fertin Pharma A/S (Fagleder Jane

Læs mere

PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 24. januar 2012. i faglig voldgiftssag 2011.0123: Fødevareforbundet, NNF

PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 24. januar 2012. i faglig voldgiftssag 2011.0123: Fødevareforbundet, NNF PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 24. januar 2012 i faglig voldgiftssag 2011.0123: Fødevareforbundet, NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod DI overenskomst I for Danish Crown, Sønderborg

Læs mere

Praktiske oplysninger om ferielukning i forbindelse med jul og nytår

Praktiske oplysninger om ferielukning i forbindelse med jul og nytår Praktiske oplysninger om ferielukning i forbindelse med jul og nytår 1. Indledning En del af HORESTA Arbejdsgivers medlemsvirksomheder holder lukket i en periode i forbindelse med jul og nytår. I det følgende

Læs mere

G-dage. Vodroffsvej 32 1900 Frederiksberg tlf. +45 35 24 80 80

G-dage. Vodroffsvej 32 1900 Frederiksberg tlf. +45 35 24 80 80 G-dage Når en virksomhed bringer et ansættelsesforhold til ophør, er der under visse betingelser pligt til at betale dagpengegodtgørelse for 1., 2. og 3. ledighedsdag også kaldet G-dage. Derefter modtager

Læs mere

Sygefravær afskedigelsesgrund? Opsigelse grund til annullering af orlov?

Sygefravær afskedigelsesgrund? Opsigelse grund til annullering af orlov? Tilkendegivelse af 13. november 2009 i faglig voldgift FV2009.0164: 3F Offentlig Gruppe (advokat Stephan Agger) mod KL for Københavns Kommune (advokat Morten Ulrich) Sygefravær afskedigelsesgrund? Opsigelse

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Akademikernes Centralorganisation (AC) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN)

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Akademikernes Centralorganisation (AC) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) 1 Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (2010.0010) Akademikernes Centralorganisation (AC) (advokat Jakob Juul) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) (advokat Morten Ulrich) 2 1. Indledning

Læs mere

Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI - Organisation for erhvervslivet for Midtjysk Fornikling og

Læs mere

Aftale om alternative arbejdstidsregler for rengøring/housekeeping

Aftale om alternative arbejdstidsregler for rengøring/housekeeping Aftale om alternative arbejdstidsregler for rengøring/housekeeping 14. februar 2012 Der etableres i overenskomstperioden, som en forsøgsordning, en aftale om "Alternative arbejdstidsregler for medhjælpere,

Læs mere

Ansættelsesbevis for ikke-funktionær

Ansættelsesbevis for ikke-funktionær Ansættelsesbevis for ikke-funktionær Ansættelsesbevis for ikke-funktionær Det bekræftes hermed at: Navn: CPR.nr.: Adresse: Postnr.: By: Telefon: E-mail: Er ansat som (stilling): Med følgende jobbeskrivelse

Læs mere

K E N D E L S E. Deklarationen havde bl.a. til formål at begrænse byggehøjde og taghældning på fremtidige bygningerne på grundene.

K E N D E L S E. Deklarationen havde bl.a. til formål at begrænse byggehøjde og taghældning på fremtidige bygningerne på grundene. København, den 7. januar 2015 Sagsnr. 2014-523 /2KR/HCH 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X på vegne af klager klaget over indklagede, [bynavn]. Sagens tema: X har på vegne

Læs mere

Ret til supplerende dagpenge

Ret til supplerende dagpenge Bekendtgørelse om supplerende dagpenge I medfør af 58, stk. 1, nr. 1 og 2, litra b, 60, stk. 2, 62, stk. 7 og 73, stk. 4, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 348 af 8. april

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 18. januar 2010. faglig voldgift: CO-Industri for 3F for A. mod. DI Overenskomst 1 for Harboes Bryggeri A/S

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 18. januar 2010. faglig voldgift: CO-Industri for 3F for A. mod. DI Overenskomst 1 for Harboes Bryggeri A/S PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. januar 2010 i faglig voldgift: CO-Industri 3F A mod DI Overenskomst 1 Harboes Bryggeri A/S Sagen handledes den 18. januar 2010. Den faglige voldgiftsret bestod af

Læs mere

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst - februar 2016 Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarbureauansatte vikarer var ikke omfattet af en brugervirksomheds kollektive

Læs mere

OVERENSKOMST 2012-14. mellem DANSKE FÆRGER A/S DANSK METALS MARITIME AFDELING. for PURSERE

OVERENSKOMST 2012-14. mellem DANSKE FÆRGER A/S DANSK METALS MARITIME AFDELING. for PURSERE OVERENSKOMST 2012-14 mellem DANSKE FÆRGER A/S og DANSK METALS MARITIME AFDELING for PURSERE (DAS) Gældende fra 1. maj 2012 1 Indholdsfortegnelse 1 ANSÆTTELSE OG OPSIGELSE...3 2 ANCIENNITET...3 3 LØNNINGER

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 15. februar 2016 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i Sag nr.: AR2014.0458 Landsorganisationen i Danmark for CO-industri

Læs mere

TILKENDEGIVELSE. i faglig voldgiftssag FV2015.0108. Danmarks Lærerforening for A (advokat Peter Breum) mod. Aabenraa Kommune (advokat Jørgen Vinding)

TILKENDEGIVELSE. i faglig voldgiftssag FV2015.0108. Danmarks Lærerforening for A (advokat Peter Breum) mod. Aabenraa Kommune (advokat Jørgen Vinding) TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 26. november 2015 i faglig voldgiftssag FV2015.0108 Danmarks Lærerforening for A (advokat Peter Breum) mod Aabenraa Kommune (advokat Jørgen Vinding) Tvisten Hovedspørgsmålet

Læs mere

ÅRSNORM. - En aftale Teknikog Servicesektoren har søsat FOA 1

ÅRSNORM. - En aftale Teknikog Servicesektoren har søsat FOA 1 ÅRSNORM - En aftale Teknikog Servicesektoren har søsat FOA 1 Indledning...3 Før vi arbejder med planlægning af årsnormen...3 Hvor mange timer består årsnormen af...3 Hvad skal afskrives årsnormen og hvordan

Læs mere

Kendelse af 16. juli 2008 i faglig voldgift: Danmarks Frisørmesterforening (advokat Marianne Granhøj) mod

Kendelse af 16. juli 2008 i faglig voldgift: Danmarks Frisørmesterforening (advokat Marianne Granhøj) mod Kendelse af 16. juli 2008 i faglig voldgift: Danmarks Frisørmesterforening (advokat Marianne Granhøj) mod Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) Arbejde nytårsaftensdag

Læs mere

OVERENSKOMST MELLEM. FOA Fag Og Arbejde PBH A/S

OVERENSKOMST MELLEM. FOA Fag Og Arbejde PBH A/S CVR 20199830 OVERENSKOMST MELLEM FOA Fag Og Arbejde og PBH A/S - 2-1. OVERENSKOMSTENS OMRÅDE Overenskomsten omfatter personer, der ansættes som hjemmeserviceassistenter, samt personer, der udfører tilsvarende

Læs mere

OVERENSKOMST FOR SYGEPLEJERSKER ANSAT HOS. Speciallæge Claus Christoffersen. Lygten 2 c, 2400 København NV INDHOLDSFORTEGNELSE

OVERENSKOMST FOR SYGEPLEJERSKER ANSAT HOS. Speciallæge Claus Christoffersen. Lygten 2 c, 2400 København NV INDHOLDSFORTEGNELSE OVERENSKOMST FOR SYGEPLEJERSKER ANSAT HOS Speciallæge Claus Christoffersen 2000 SPECIALLÆGE CLAUS CHRISTOFFERSEN Lygten 2 c, 2400 København NV INDHOLDSFORTEGNELSE DANSK SYGEPLEJERÅD 1. Overenskomstens

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. maj 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Dansk Supermarked

Læs mere

Specialarbejdere i Dansk Røde Kors Asylafdeling

Specialarbejdere i Dansk Røde Kors Asylafdeling Cirkulære om organisationsaftale for Specialarbejdere i Dansk Røde Kors Asylafdeling 2002 Cirkulære af 21. januar 2004 Perst. nr. 003-04 PKAT nr. 603 J.nr. 03-333/14-8 Indholdsfortegnelse Cirkulære Bemærkninger

Læs mere

D O M. Afsagt den 26. september 2014 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Tuk Bagger, Karen Hald og Ina Darby Iwersen (kst.)).

D O M. Afsagt den 26. september 2014 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Tuk Bagger, Karen Hald og Ina Darby Iwersen (kst.)). D O M Afsagt den 26. september 2014 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Tuk Bagger, Karen Hald og Ina Darby Iwersen (kst.)). 7. afd. nr. B-3286-13: Dansk Metalarbejderforbund s.m.f. A (advokat

Læs mere

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår.

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Nye regler for fleksjobbere pr. 1. januar 2013 Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, som gennemfører fleksjobreformen, er vedtaget

Læs mere

L Ø N S K E M A I for MEJERIPERSONALE og CHAUFFØRER Gældende fra den 1. marts 2016

L Ø N S K E M A I for MEJERIPERSONALE og CHAUFFØRER Gældende fra den 1. marts 2016 MEJERIBRUGETS ARBEJDSGIVERFORENING L Ø N S K E M A I for MEJERIPERSONALE og CHAUFFØRER Gældende fra den 1. marts 2016 Timeløn. Mejeriarbejdere, chauffører, industrioperatører, pakkeoperatører og afløsere

Læs mere

For indklagede mødte Henrik Legarth som procedør og Peter Ross Jensen som vidne.

For indklagede mødte Henrik Legarth som procedør og Peter Ross Jensen som vidne. FV20090135 Den 30. oktober 2009 kl. 10 blev voldgiftsretten sat i Arbejdsmarkedets Hus af John Jeppesen og Erik B. Wiberg, udpeget af Dansk Metal, Peter Stenholm og Hans Henrik Mortensen, udpeget af DI

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 20. april 2011

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 20. april 2011 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 20. april 2011 I sag nr.: AR2010.0664 Landsorganisationen i Danmark FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) mod Dansk Arbejdsgiverening DI Arriva Skandinavien A/S (advokat

Læs mere

C.125/11.03 Side 1. Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 AFSKRIFT

C.125/11.03 Side 1. Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 AFSKRIFT Side 1 Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 Cirkulære nr. 125 Juni 1977 J.nr. 1103-1/77 AFSKRIFT UDBETALING AF VISSE SÆRLIGE YDELSER TIL PERSONER MED ANSÆTTELSE PÅ FUNKTIONÆRVILKÅR

Læs mere

Lokale aftaler om arbejdstid

Lokale aftaler om arbejdstid Lokale aftaler om arbejdstid For pædagoger på det forebyggende og dagbehandlende område Pædagogernes Forhandlingsfællesskab Blegdamsvej 124 2100 København Ø Juli 2010 Indledning Denne vejledning retter

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift:

Opmandskendelse i faglig voldgift: Opmandskendelse i faglig voldgift: Gymnasieskolernes Lærerforening for Erik H. Jørgensen (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Personalestyrelsen for Grindsted Gymnasium (Kammeradvokaten ved advokat Niels

Læs mere

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0050) Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Kara/Noveren (advokat Christian K. Clasen) afsagt den 18. marts 2014 - 2 1. Indledning

Læs mere

København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E

København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i forbindelse

Læs mere

Bekendtgørelse om dagpengegodtgørelse for 1., 2. og 3. ledighedsdag (G-dage)

Bekendtgørelse om dagpengegodtgørelse for 1., 2. og 3. ledighedsdag (G-dage) BEK nr 674 af 30/06/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 19. september 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin. Arbejdsdirektoratet, j.nr. 09-22-0013 Senere ændringer til

Læs mere

OVERENSKOMST 2012-14. mellem DANSKE FÆRGER A/S DANSK METALS MARITIME AFDELING. for PURSERE (DIS)

OVERENSKOMST 2012-14. mellem DANSKE FÆRGER A/S DANSK METALS MARITIME AFDELING. for PURSERE (DIS) OVERENSKOMST 2012-14 mellem DANSKE FÆRGER A/S og DANSK METALS MARITIME AFDELING for PURSERE (DIS) Gældende fra 1. maj 2012 1 Indholdsfortegnelse 1 ANSÆTTELSE OG OPSIGELSE...3 2 ANCIENNITET...3 3 LØNNINGER

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 Sag 83/2014 (1. afdeling) Holbæk Kommune (advokat Steen Marslew) mod GF Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Arbejdstid mv. i forbindelse med kursusdeltagelse

Arbejdstid mv. i forbindelse med kursusdeltagelse Cirkulære om Arbejdstid mv. i forbindelse med kursusdeltagelse 2006 Cirkulære af 24. marts 2006 Perst. nr. 021-06 PKAT nr. J.nr. 06-511-25 Indholdsfortegnelse Cirkulære Bemærkninger til aftalen... 3 Ikrafttræden...

Læs mere

Notat fra forvaltningen om retningslinjer for lukkedage

Notat fra forvaltningen om retningslinjer for lukkedage Notat fra forvaltningen om retningslinjer for lukkedage Retningslinjer for antal og placering af lukkedage Med udgangspunkt i Børne- og ungdomsudvalgets beslutning af 17.12.2008 ( http://www.kk.dk/edoc/b%c3%b8rne-

Læs mere

landsoverenskomsten på kontor/lager mellem Dansk Erhverv og HK/Privat

landsoverenskomsten på kontor/lager mellem Dansk Erhverv og HK/Privat Mini-udgave landsoverenskomsten på kontor/lager mellem Dansk Erhverv og HK/Privat Overenskomsten gælder fra 1. marts 2012 til 28. februar 2014 Kære medlem! For at hjælpe både nye og gamle medlemmer har

Læs mere

Bemærkninger til voldgiftskendelse:

Bemærkninger til voldgiftskendelse: Trumf Stilladser, Opsigelse; 6. maj 1997 Bemærkninger til voldgiftskendelse: Denne voldgiftskendelse fastslår at arbejdsgiver ikke uden videre kan tilbageholde løn. Den fastslår at det er arbejdsgiverens

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV 2015.0185. 3F Transportgruppen. mod. DI Overenskomst II v/dansk Industri (DI) for. Jysk Vikarservice ApS

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV 2015.0185. 3F Transportgruppen. mod. DI Overenskomst II v/dansk Industri (DI) for. Jysk Vikarservice ApS KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2015.0185 3F Transportgruppen mod DI Overenskomst II v/dansk Industri (DI) for Jysk Vikarservice ApS Uoverensstemmelsen Uoverensstemmelsen angår i første række, om der

Læs mere

Forretningsgang for udbetaling af tabt arbejdsfortjeneste.

Forretningsgang for udbetaling af tabt arbejdsfortjeneste. Punkt 2. Forretningsgang for udbetaling af tabt arbejdsfortjeneste. 2013-49399. Borgmesterens Forvaltning indstiller, at Magistratens godkender, at den nuværende forretningsgang for udbetaling af tabt

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt onsdag den 24. juni 2015

TILKENDEGIVELSE meddelt onsdag den 24. juni 2015 TILKENDEGIVELSE meddelt onsdag den 24. juni 2015 i faglig voldgiftssag, FV2014.0169 HK Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod DI Overenskomst I ved DI for SAS Ground Handling Denmark A/S (advokat

Læs mere

Køkkenmedarbejdere i Dansk Røde Kors Asylafdeling og Beredskabsstyrelsens asylcentre

Køkkenmedarbejdere i Dansk Røde Kors Asylafdeling og Beredskabsstyrelsens asylcentre Cirkulære om organisationsaftale for Køkkenmedarbejdere i Dansk Røde Kors Asylafdeling og Beredskabsstyrelsens asylcentre 2002 Cirkulære af 18. maj 2004 Perst. nr. 032-04 PKAT nr. 606 J.nr. 01-333/05-2

Læs mere

Tilkendegivelse af 16. marts 2016 i faglig voldgiftssag FV 2016.0013: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod

Tilkendegivelse af 16. marts 2016 i faglig voldgiftssag FV 2016.0013: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Tilkendegivelse af 16. marts 2016 i faglig voldgiftssag FV 2016.0013: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for Ommen & Møller A/S, cvr.nr. 34053847 (juridisk

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 29. marts 2016

TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 29. marts 2016 TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 29. marts 2016 i faglig voldgiftssag 2015.0139 CO-industri for Fagligt Fælles Forbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I ved DI for HKScan Denmark

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning vedr. varigt ansatte timelønnedes overgang til månedsløn

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning vedr. varigt ansatte timelønnedes overgang til månedsløn REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN Vejledning vedr. varigt ansatte timelønnedes overgang til månedsløn På baggrund

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A. mod

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A. mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A mod DI-Organisation for erhvervslivet for Skare Meat Packers K/S Tvisten Sagen angår spørgsmålet, om

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E. vedrørende realiteten

T I L K E N D E G I V E L S E. vedrørende realiteten T I L K E N D E G I V E L S E vedrørende realiteten i Faglig voldgiftssag FV2014.0009: Dansk Sygeplejeråd som mandatar for A (advokat Tina Ortega) mod Esbjerg Kommune (advokat Sabine Buhl Lauborg) INDLEDNING

Læs mere

Juleaftensdag, nytårsaftensdag og grundlovsdag er ikke helligdage.

Juleaftensdag, nytårsaftensdag og grundlovsdag er ikke helligdage. Bilag 2b for lærere og børnehaveklasseledere 1. Indledning Aarhusaftalen er den fælles aftale, der sætter rammerne for samarbejdet mellem skolens ledelse og det pædagogiske personale og mellem det forskellige

Læs mere

Kontrakt. Leverancesystemet. Mellem. Region Syddanmark CVR 29190909. Damhaven 12. 7100 Vejle. (herefter benævnt kunden) [Leverandør] [CVR] [adresse]

Kontrakt. Leverancesystemet. Mellem. Region Syddanmark CVR 29190909. Damhaven 12. 7100 Vejle. (herefter benævnt kunden) [Leverandør] [CVR] [adresse] Kontrakt Leverancesystemet Mellem Region Syddanmark CVR 29190909 Damhaven 12 7100 Vejle (herefter benævnt kunden) og [Leverandør] [CVR] [adresse] [postnummer, by] (herefter benævnt leverandøren) [1] Indholdsfortegnelse

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 11. september 2015.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 11. september 2015. København, den 26. februar 2016 Sagsnr. 2015 3393/CBW 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Gorm Beck, Roskilde. Klagens tema: [Klager] har klaget

Læs mere

Natpenge mv. for tjenestemænd i staten

Natpenge mv. for tjenestemænd i staten Cirkulære om Natpenge mv. for tjenestemænd i staten 2006 Cirkulære af 24. marts 2006 Perst. nr. 019-06 PKAT nr. 201 J.nr. 05-426-7 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger... 3 Bemærkninger

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. FOA Fag og Arbejde for et medlem. mod. KL for en Kommune

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. FOA Fag og Arbejde for et medlem. mod. KL for en Kommune Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2011.0169) FOA Fag og Arbejde for et medlem (advokat Henrik Piil) mod KL for en Kommune (advokat Christian K. Clasen) afsagt den 9. november 2012 - 2 1. Indledning

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift FV

Opmandskendelse i faglig voldgift FV Opmandskendelse i faglig voldgift FV 2015.0207 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening (DMA) for Nordjyske Medier A/S (advokat Hans Henrik Christiansen) (om

Læs mere

Vilkår for betalingskonti til privatkunder Gældende fra 1. november 2009

Vilkår for betalingskonti til privatkunder Gældende fra 1. november 2009 Vilkår for betalingskonti til privatkunder Gældende fra 1. november 2009 Nordea Finans Danmark A/S, CVR-nr. 89805910, København Nordea Finans Danmarks vilkår for betalingskonti til privatkunder Vilkår

Læs mere

H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale

H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale Side 1 H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale --------------------------- Denne hovedaftale er indgået med bindende

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0083) Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet, FMM.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0083) Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet, FMM. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0083) Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet, FMM for Dansk Musikpædagogisk Forening, DMPF mod KL for Aarhus Kommune Tvisten

Læs mere

Kendelse. faglig voldgiftssag 2010.181. Fagligt Fælles Forbund. (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A. for. Graff Kristensen A/S

Kendelse. faglig voldgiftssag 2010.181. Fagligt Fælles Forbund. (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A. for. Graff Kristensen A/S Kendelse i faglig voldgiftssag 2010.181 Fagligt Fælles Forbund (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A for Graff Kristensen A/S (advokat Charlotte Strøm Petersen, GLS-A) Tvisten Tvisten vedrører i det væsentlige

Læs mere

FLØS-Vejledning til overenskomstansatte kirkefunktionærer med arbejdsfunktion som kirketjener.

FLØS-Vejledning til overenskomstansatte kirkefunktionærer med arbejdsfunktion som kirketjener. FLØS-Vejledning til overenskomstansatte kirkefunktionærer med arbejdsfunktion som kirketjener. Den 1. september 2009 træder ny organisationsaftale i kraft for de nyansatte Kirketjenere. Samme organisationsaftale

Læs mere

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening, DMA for Post & Medier ApS (advokat Katja Holbech Mårtensen)

Læs mere

K E N D E L S E. [Indklagede] korresponderede herefter i perioden august til september 2014 med modpartens advokat vedrørende bodelingen.

K E N D E L S E. [Indklagede] korresponderede herefter i perioden august til september 2014 med modpartens advokat vedrørende bodelingen. København, den 27. januar 2016 Sagsnr. 2015-3739/CSI 7. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede]. Klagens tema: [Klager] har klaget over, at [indklagede]

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 245/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Lise Herup Rosenkilde, Jette Holm Olesen, Heine Lund og Niels Frøik (advokat Jacob Goldschmidt)

Læs mere

Bilag 1 Arbejdstid Indhold

Bilag 1 Arbejdstid Indhold Bilag 1 Arbejdstid Indhold 1 - Tjenesteliste... 2 2 - Ugentlig arbejdstid... 4 3 - Daglig arbejdstid... 5 4 - Pauser... 5 5 Hviletid, fridøgn og anden frihed... 5 6 - Søgnehelligdage og andre særlige fridage...

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens kendelse af 24. januar 2013

Udskrift af Arbejdsrettens kendelse af 24. januar 2013 Udskrift af Arbejdsrettens kendelse af 24. januar 2013 I Sag nr.: AR2012.0254 Landsorganisationen i Danmark for Dansk Metal mod Dansk Arbejdsgiverforening for DI Overenskomst I v/di for City Trafik A/S

Læs mere

Rammeaftale. provision og bonusløn. mellem. Tele Danmark A/S. AC-organisationerne

Rammeaftale. provision og bonusløn. mellem. Tele Danmark A/S. AC-organisationerne Rammeaftale om provision og bonusløn mellem Tele Danmark A/S og AC-organisationerne Denne rammeaftale vedrører aftaler, der fastlægger en variabel løndel i forhold til den enkelte medarbejder på grundlag

Læs mere

Arbejdet i skolen. Medlemsmøde Roskilde 26. november 2014

Arbejdet i skolen. Medlemsmøde Roskilde 26. november 2014 Arbejdet i skolen Medlemsmøde Roskilde 26. november 2014 Nye regler Skolereformen Så ens som muligt med lærer og pædagoger Sikre mulighed for arbejde i skolen 2. Hvor kan man ansættes Hvad står der i overenskomsten

Læs mere

30. okt. 12. Fleksibel arbejdstid. Chefkonsulent Jesper Madsen

30. okt. 12. Fleksibel arbejdstid. Chefkonsulent Jesper Madsen 30. okt. 12 Fleksibel arbejdstid Chefkonsulent Jesper Madsen Fleksibel arbejdstid Dagsorden 1. Lokalaftaler og kutymer der hæmmer virksomhedens fleksibilitet 2. Lokalaftaler der øger virksomhedens fleksibilitet

Læs mere

HK/KOMMUNAL VEDTÆGTER FOR HK KLUBBEN. Regionshuset

HK/KOMMUNAL VEDTÆGTER FOR HK KLUBBEN. Regionshuset HK/KOMMUNAL VEDTÆGTER FOR HK KLUBBEN Regionshuset 2012 2 Vedtægter for HK-klubben Klubbens navn: HK Klubben Regionshuset Klubbens område: Regionshuset i Sorø Vedtaget på den ordinære klubgeneralforsamling

Læs mere

Stk. 1 Ved fuldtidsbeskæftigelse udgør den normale arbejdstid gennemsnitligt 37 timer om ugen.

Stk. 1 Ved fuldtidsbeskæftigelse udgør den normale arbejdstid gennemsnitligt 37 timer om ugen. Protokollat 3 Aftale om arbejdstid for musikskolelærere (fra 1. august 2016) [] 1 Arbejdstid Ved fuldtidsbeskæftigelse udgør den normale arbejdstid gennemsnitligt 37 timer om ugen. Side 23 Arbejdstiden

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. september 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. september 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. september 2010 Sag 121/2008 (1. afdeling) Panda Service & Holding ApS under konkurs ved kurator, advokat Finn Mejnertsen mod Jyske Bank A/S (advokat Jess Thiersen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010 Sag 108/2008 (1. afdeling) Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) mod FOA - Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Karsten

Læs mere

Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod

Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod Kommunernes Landsforening for Roskilde Kommune og Odsherred Kommune (advokat Jørgen Vinding) Flere tjenestesteder 2

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret FORSKELLIGE PRISER PÅ HERREKLIP OG DAMEKLIP ER IKKE I STRID MED LIGESTILLINGSLOVEN Kontakt Marianne Granhøj Partner Direkte: +4538774680 Mobil: +4524274820 MRG@kromannreumert.com

Læs mere

04.85 O.11 39/2011 Side 1. Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal

04.85 O.11 39/2011 Side 1. Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal Side 1 Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal KL Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Indholdsfortegnelse Side Side 2 Forord... 3 1. Anvendelsesområde... 4 2. Formål... 4 3. Pligt

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E

O P M A N D S K E N D E L S E O P M A N D S K E N D E L S E af 25. februar 2013 i faglig voldgiftssag FV 2012.0139: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I v/di (AKT) for Nettbuss A/S (advokat Jacob

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i Faglig voldgiftssag FV 2010.0248: HK Privat for A (advokat Martin Juul Christensen) mod DI for G4S Security Services A/S (advokat Annette Fæster Petersen) Sagen angår spørgsmålet,

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren,

Sagen drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren, RETTEN I HJØRRING Udskrift af dombogen DOM fsagt den 28. juni 2013 i sag nr. mod Brønderslev Kommune Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Indledning Sagen drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren, krav på tabt

Læs mere

TILKALDEVIKARER OM TILKALDEVIKARER

TILKALDEVIKARER OM TILKALDEVIKARER PROGRAM Hvornår må arbejdsgiver kontakte medarbejdere? Tilkaldevikarer Lov om tidsbegrænset ansættelse, herunder retten til fastansættelse Begivenhedsansættelser Kørsel i egen bil Fra deltid til fuldtid,

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( )

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( ) TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september 2016 i faglig voldgiftssag 2015.0194 (2015.0201) Fagligt Fælles Forbund (advokat Dennis Schnell-Lauritzen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Back Up Vikar

Læs mere

HVORNÅR MÅ ARBEJDSGIVER KONTAKTE MEDARBEJDERE?

HVORNÅR MÅ ARBEJDSGIVER KONTAKTE MEDARBEJDERE? HVORNÅR MÅ ARBEJDSGIVER KONTAKTE MEDARBEJDERE? UNDER FERIE Som udgangspunkt NEJ. Uanset årsag kan arbejdsgiver ikke kræve, at arbejdstager afbryder en allerede pbegyndt ferie ifølge ferieloven. Ferie begynder

Læs mere

Privatansat hjælper i eget hjem

Privatansat hjælper i eget hjem Privatansat hjælper i eget hjem Lov om Social Service 41 Informationsfolder om løn- og ansættelsesvilkår Privat ansat hjælper Ifølge Lov om Social Service har en familie med et handicappet barn mulighed

Læs mere

Betalingssatser. Industriens Overenskomster

Betalingssatser. Industriens Overenskomster Betalingssatser Industriens Overenskomster Tekst - og stk. nr. Sats pr. 1/3 07 Industriens Overenskomst 13 Overarbejde Stk. 2 Varsling af overarbejde Overarbejde ud over 1 time skal varsles dagen før inden

Læs mere

Barsel Udligning Rederierhvervet

Barsel Udligning Rederierhvervet En pjece om Barselsudligningsordningen for Rederierhvervet Barsel Udligning Rederierhvervet Få refusion ved barsel (9. udgave 01.03.2016) Indhold: Hvad er barselsudligning 2 Hvem er omfattet af barselsudligning

Læs mere

D O M. afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst.

D O M. afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst. D O M afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst.)) i ankesag V.L. B 1033 15 A (advokat Leo Jantzen, Åbyhøj) mod C (advokat

Læs mere

Områdeudvalg administrationen BESLUTNINGSREFERAT

Områdeudvalg administrationen BESLUTNINGSREFERAT Områdeudvalg administrationen BESLUTNINGSREFERAT Sted: Mødelokale 2, rådhuset Dato: Mandag den 30. marts 2015 Start kl.: 13:00 Slut kl.: 14:00 Medlemmer: Fraværende: Eva Iversen (Formand) Kim Bruun Nielsen

Læs mere

Arbejdstidsaftale. for sygeplejersker. ansat ved. OK Fondens institutioner

Arbejdstidsaftale. for sygeplejersker. ansat ved. OK Fondens institutioner Bilag 1 Arbejdstidsaftale for sygeplejersker ansat ved OK Fondens institutioner Arbejdstidsaftale Indledende bemærkninger Tilrettelæggelse af arbejdstid bør ses i en større sammenhæng, da arbejdstid også

Læs mere

Beslutning: Den 9. februar 2015 blev der i. sag nr. 27/2014. mod. afsagt sålydende

Beslutning: Den 9. februar 2015 blev der i. sag nr. 27/2014. mod. afsagt sålydende Den 9. februar 2015 blev der i sag nr. 27/2014 A mod B afsagt sålydende Beslutning: Ved skrivelse af 28. marts 2014 vedhæftet en politianmeldelse har Advokatfirmaet A indbragt revisor statsautoriseret

Læs mere

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at:

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at: BORGER RÅDGIVEREN Det kan du bruge borgerrådgiveren til Er du utilfreds med behandlingen af din sag i Hvidovre Kommune eller med kommunens behandling af dig, kan du henvende dig til borgerrådgiveren. Borgerrådgiverens

Læs mere

Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse.

Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse. Punkt 9. Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse. 2013-22686. Familie og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Beskæftigelsesudvalget orientering At lovforslag

Læs mere

Opmandskendelse. 12. oktober 2011. faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Opmandskendelse. 12. oktober 2011. faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Opmandskendelse af 12. oktober 2011 i faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for Graff

Læs mere

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely)

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) Protokollat i faglig voldgift Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) (vedrørende fortolkningsproblemer i parternes aftalegrundlag) Den 7. november

Læs mere

Ferieloven og efterløn...

Ferieloven og efterløn... Ferieloven og efterløn... FAGLIG FÆLLES AKASSE 2 Samspillet mellem ferieloven og reglerne for efterløn Indhold 1. Fradrag for ferie - din oplysningspligt 2. Ferie med løn 3. Ferie med feriegodtgørelse

Læs mere

Organisationsaftale for lodsmedhjælpere i DanPilot. indgået mellem Forsvarets Personeltjeneste og Serviceforbundet 2011-2013

Organisationsaftale for lodsmedhjælpere i DanPilot. indgået mellem Forsvarets Personeltjeneste og Serviceforbundet 2011-2013 Organisationsaftale for lodsmedhjælpere i DanPilot indgået mellem Forsvarets Personeltjeneste og Serviceforbundet 2011-2013 1. Fællesoverenskomst Nedennævnte bestemmelser supplerer og/eller fraviger den

Læs mere

Løntilskud Offentlig virksomhed

Løntilskud Offentlig virksomhed Løntilskud Offentlig virksomhed Undgå misbrug af løntilskudsjob I denne pjece kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på, og hvor du som tillidsrepræsentant kan søge mere information om løntilskudsjob.

Læs mere

Kommunernes Landsforening mod Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte

Kommunernes Landsforening mod Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Udskrift af Den Kommunale Tjenestemandsrets dom af 25. januar 2007 i sag nr. K2004.009: Kommunernes Landsforening mod Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Dommere: Helle Krogh Basse, Michael Berner,

Læs mere

OVERENSKOMST MELLEM. HK's KURSUSEJENDOM "KLINTEN" FORBUNDET AF OFFENTLIGT ANSATTE

OVERENSKOMST MELLEM. HK's KURSUSEJENDOM KLINTEN FORBUNDET AF OFFENTLIGT ANSATTE OVERENSKOMST MELLEM HK's KURSUSEJENDOM "KLINTEN" OG FORBUNDET AF OFFENTLIGT ANSATTE 2002-2005 Fejl! Ukendt argument for parameter./fejl! Ukendt argument for parameter./fejl! Ukendt argument for parameter.

Læs mere