Ændringsforslag. til

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ændringsforslag. til"

Transkript

1 6. maj 2005 FM 2005/20 Ændringsforslag Forslag til: Landstingsforordning nr. x af xx. xx 2005 om ændring af landstingsforordning om leje af boliger (Rettelser af tekniske fejl og mangler samt anvendelsesområde) til Fremsat af Landsstyret til anden behandlingen. Til 1 1. I 3, stk. 1, indsættes efter nr. 2 som nyt nummer: "3) Hjemmestyret og kommunerne stilles til rådighed for uddannelsessøgende som led i deres uddannelse, jf. dog stk. 3.". 2. I 3 indsættes efter stk. 2 som nyt stykke: "Stk. 3. Landsstyret kan efter samråd med De Grønlandske Kommuners Landsforening fastsætte nærmere regler om de i stk. 1, nr. 3, nævnte boliger, herunder betingelser og vilkår vedrørende lejeaftaler.". 3. 4, stk. 3, affattes således: "Stk. 3. Ved indkvartering af anden midlertidig karakter af personale i Hjemmestyrets eller kommunernes boliger kan der opkræves et gebyr af den indkvarterede, jf. stk. 2.". 4. 5, stk. 2, affattes således: "Stk. 2. Anviste boliger i henhold til stk. 1, nr. 1 5, skal tilstræbes at være af passende størrelse og standard. Den samlede boligudgift bør så vidt muligt ikke overstige boligudgiften i den fraflyttede bolig.". 5. I 9, stk. 1, ændres "et årligt gebyr" til: "en årlig afgift". 6. I 9, stk. 3, ændres "det årlige gebyr samt administrationsgebyret." til: "den årlige afgift samt administrationsgebyret.".

2 7. 13, stk. 2, affattes således: "Stk. 2. Landsstyret kan fastsætte regler om anvisning af boliger til de i 16 og 17 nævnte personer.". 8. I 14, stk. 2, ændres "enfamile-" til: "enfamilie-" , stk. 3, affattes således: "Stk. 3. Til ansatte, jf. 15, kan der maksimalt rekvireres 5 rums boliger, uanset antallet af husstandsmedlemmer opgjort efter reglerne i 19, berettiger den ansatte til en større bolig." affattes således: " 20. For ansatte, jf. 11, 12, 15, 16 og 17, der er ansat med ret til anvist bolig, gælder følgende: 1) En ansat har pligt til at modtage en anvist personalebolig. 2) En ansat, der nægter at tage imod en anvist personalebolig, har ikke krav på at få anvist en anden bolig. 3) En ansat, der nægter at tage imod en anvist personalebolig, og som er indkvarteret vakant, har følgelig ikke længere krav på vakant godtgørelse eller fortsat indkvartering for arbejdsgiverens regning. 4) En ansat, der bliver udsat af sin personalebolig på grund af misligholdelse, har ikke krav på at få anvist en anden bolig. Stk. 2. Landsstyret kan indgå overenskomstaftale med den ansattes forhandlingsberettigede organisation om anvisning af særlige typer boliger.". 11. I 21, stk. 2, 1. pkt., ændres "jf. dog stk. 3." til: "jf. dog stk. 4.". 12. I 21 indsættes efter stk. 2 som nyt stykke: "Stk. 3. Uanset det i stk. 1 nævnte, kan en lejer, der har beboet en personalebolig i de seneste 3 år, før lejeren går på pension, ansøge om at overtage boligen som almindelig udlejningsbolig, jf. dog stk. 4. Det er en betingelse, at den ansatte i hele perioden har været opnoteret på den almindelige boligventeliste.". Stk. 3 bliver herefter stk , stk. 3, der bliver til stk. 4 affattes således: "Stk. 4. De i stk. 1, 2 og 3 nævnte muligheder gælder ikke for boliger anvist til personale, der er ansat med ret til anvist bolig ved Rigsombudet, Grønlands Landsret, Politimesteren i Grønland og underliggende institutioner eller boliger anvist til Landsstyremedlemmer og direktører for de enkelte Landsstyreområder samt afdelingschefer i Hjemmestyrets centraladministration, der aflønnes efter lønramme 37 eller højere, jf. 11, 14 og 15 samt boliger, der er reserveret til bestemte formål eller øremærket til bestemte stillinger, jf. 5, stk. 3." affattes således: " 28. I Hjemmestyrets og kommunernes flerfamiliehuse skal den samlede lejeindtægt for en boligafdelings boliger til enhver tid være fastsat således, at den giver boligafdelingen mulighed for at afholde samtlige udgifter, herunder udgifter til

3 kapitalafkast til boligejeren, jf. 321, og udgifter der er forbundet med driften, herunder administrationsbidrag, jf. 342, stk. 1-6, bidrag til bekæmpelse af hærværk, jf. 32, stk. 7, og foreskrevne bidrag og henlæggelser. Stk. 2. Lejen fastsættes årligt på grundlag af et af udlejer udarbejdet og godkendt driftsbudget for den enkelte boligafdeling for det kommende år. Lejeforhøjelser, der måtte være nødvendige til opfyldelse af kravet i stk. 1, kan gennemføres med 3 måneders skriftligt varsel overfor den enkelte lejer. Såfremt varslingen ikke indeholder oplysning om grunden til forhøjelsen og forhøjelsens størrelse angivet i kroner pr. måned, er varslingen ugyldig. Sammen med varslingen kan vedlægges et budget for det kommende år, hvori grunden til forhøjelsen fremgår. Lejenedsættelse kan gennemføres uden varsel. Stk. 3. De udgifter, der kan medtages i driftsbudgettet kan blandt andet være de omfatter de i bilag 1 opstillede typeeksempler på indtægter og omkostningerudgifter. Bilag 1 er ikke udtømmende. Stk. 4. Afdelingsbestyrelsen kan stille forslag om, at der i afdelingen skal udføres rimelige forbedrings- og moderniseringsarbejder, såfremt afdelingsbestyrelsen samtidig tiltræder den nødvendige lejeforhøjelse. Afdelingsbestyrelsens forslag til rimelige forbedrings- og moderniseringsarbejder skal godkendes på et afdelingsmøde. Stk. 5. Landsstyret kan fastsætte regler om henlæggelser til planlagt vedligeholdelse og til fornyelse af tekniske installationer, om lejeberegning og om varsling af lejeregulering.". 15. I 29 indsættes efter stk. 2 som nyt stykke: "Stk. 3. Samtidig med renovering af en ejendoms tekniske installationer, jf. stk. 2, nr. 2, skal der installeres individuelle vandmålere." , stk. 4, affattes således: "Stk. 4. 3Administrationsbidraget kan fastsættes delt, således at der fastsættes et grundbidrag for en grundydelse og et tillægsbidrag for tillægsydelser. Grundydelsen skal omfatte en grundlæggende, forsvarlig administration.". 17. I 32, stk. 7, ændres "omkostninger" til: "rimelige omkostninger" , stk. 2, affattes således: "Stk. 2. For indgåelse af en afdragsordning, jf. stk. 1, opkræves lejeren et etableringsgebyr på 500 kr., og yderligere 50 kr. for hver måned afdragsordningen løber, jf. dog stk. 3. Som gebyr for påkrav, kan udlejer kræve et gebyr på 50 kr. plus 2 % af det skyldige beløb udover kr., jf. dog stk. 3. Beløbet nedrundes til nærmeste hele kronebeløb. Gebyret tilfalder udlejer." , stk. 2, affattes således: "Stk. 2. Udlejeren skal anvise et betalingssted og en betalingsmåde. Betaling, jf. stk. 1, skal ske senest den tredje hverdag efter forfaldsdagen. Er denne dag en lørdag, helligdag eller Nationaldagen, er betaling den følgende hverdag rettidig. Indbetaling til et pengeinstitut anses for betaling på det anviste betalingssted. Er der ikke anvist et betalingssted, skal lejen betales på udlejerens forretningssted eller på udlejerens eksterne administrators forretningssted, såfremt en sådan er antaget.".

4 20. 40, stk. 1, affattes således: "I privat boligudlejning må depositum og forudbetalt leje ikke overstige et beløb svarende til 6 måneders leje." , stk. 3, affattes således: "Stk. 3. Har lejeren betalt for lidt i a conto bidrag, kan udlejeren tidligst forlange tillægsbetaling ved den første lejebetaling, der finder sted en måned efter, at lejeren har modtaget meddelelse i henhold til stk. 2. Overstiger tillægsbetalingen 3 måneders a conto varmebetaling, er lejeren dog berettiget til at betale i 3 lige store månedlige rater." affattes således: " 44. Leverer et forsyningsselskab vand til den enkelte lejer på baggrund af en aftale mellem parterne, skal opkrævning og afregning ske direkte mellem forsyningsselskabet og lejeren. Opkrævning og afregning sker efter forsyningsselskabets almindelige betingelser. Stk. 2. Leverer udlejeren vand til lejeren, kan udlejeren kræve sine udgifter hertil dækket. Udlejer opkræver a conto bidrag hos lejeren til dækning af udlejerens udgifter til vand. A conto bidraget opkræves særskilt sammen med huslejen en gang om måneden. Stk. 3. Såfremt ejendommen ikke er forsynet med individuelle afregningsmålere, fordeles ejendommens samlede vandforbrug på de enkelte lejemål efter areal. For udfærdigelse af vandregnskabet kan udlejer opkræve et gebyr pr. lejemål, der ikke må overstige 275 kr. Vandregnskabet følger regnskabsåret for den boligafdeling, hvori ejendommen er beliggende. Stk. 4. Såfremt ejendommens enkelte lejemål er forsynet med individuelle afregningsmålere skal disse en gang årligt aflæses med henblik på opkrævning af beløb til dækning af udgifter eller tilbagebetaling af for meget betalt a conto. Det samme gælder ved en lejers ind- og fraflytning. Opkrævningen, der sendes til lejeren, består af periodens faktiske vandforbrug efter vandmåleren med et tillæg på 5 %, et aflæsningsgebyr, der ikke må overstige 175 kr. samt målerleje, der udgør 10 kr. pr. måned pr. måler. Stk. 5. Foretager lejer efter aftale med udlejer selv aflæsning af vandmåleren og meddeler resultatet til udlejer, opkræves lejeren et aflæsningsgebyr, der ikke overstiger 50 kr. For meget betalt a conto tilbagebetales til lejeren og for lidt betalt a conto opkræves af lejeren som tillægsbetaling. Overstiger tillægsbetalingen 3 måneders a conto vandbetaling, er lejeren berettiget til at betale beløbet i 3 lige store månedlige rater." Stk. 6. Landsstyret kan fastsætte nærmere regler om aflæsning og opkrævning af vandforbrug samt udfærdigelse af vandregnskab." , stk. 2, affattes således: "I forbindelse med indflytningen skal udlejeren sammen med lejeren eller en repræsentant for denne besigtige boligen og udarbejde en indflytningsrapport, hvoraf lejeren skal modtage en kopi, jf. dog stk. 5. Mangler, som konstateres ved besigtigelsen, skal medtages i indflytningsrapporten.".

5 24. I 47 indsættes efter stk. 4 som nyt stykke: "Stk. 5. Indflytningsbesigtigelse kan undlades, såfremt det vil være forbundet med væsentlige omkostninger at gennemføre besigtigelsen." , stk. 3, affattes således: "Stk. 3. I Hjemmestyrets og kommunernes udlejningsejendomme må der ikke holdes husdyr uden udlejers skriftlige tilladelse. Dog kræves tilladelse ikke til hold af akvariefisk, fugle i bur, gnavere i bur, samt skildpadder. For udstedelse af tilladelse til husdyrhold kan udlejer kræve en særlig sikkerhed svarende til 3 måneders husleje. Lejere, der lovligt har holdt husdyr indtil tidspunktet for denne forordnings ikrafttræden, har ret til at beholde det lovligt holdte husdyr." affattes således: " 51. En lejer i Hjemmestyrets eller kommunernes udlejningsboliger har mod forudgående skriftlig tilladelse fra udlejeren ret til for egen regning at foretage sædvanlige installationer i det lejede, medmindre udlejeren kan godtgøre, at ejendommens el- og afløbskapacitet ikke er tilstrækkelig til installationerne. Stk. 2. Udlejer kan stille krav om, at lejeren ved fraflytning foretager reetablering eller at udlejer overtager installationen. Stk. 3. Udlejer kan stille krav om, at lejer indbetaler et rimeligt depositum til sikkerhed for reetablering af installationen." , stk. 1, affattes således: "Lejere i Hjemmestyrets og kommunernes udlejningsboliger har med respekt for kommune- og lokalplaner ret til at anbringe individuelle eller fælles radio- og fjernsynsantenner på ejendommen efter udlejerens anvisning til modtagelse af radioog TV-programmer, jf. dog stk. 2. Lejerne har tilsvarende ret til at etablere bredbånd eller kabelforbindelse til fremføring af radio- og TV-programmer i ejendommen, såfremt der er mulighed for tilslutning til kabel-tv i området." , stk. 1, affattes således: "Lejeren i Hjemmestyrets og kommunernes udlejningsboliger har mod forudgående skriftlig tilladelse fra udlejeren ret til at installere hjælpemidler m.v. efter bestemmelser i den sociale lovgivning. Udlejer kan stille krav om, at lejeren foretager reetablering ved fraflytning, og at kommunalbestyrelsen stiller garanti for betaling af reetableringsudgifterne. Lejeren skal underrette udlejer senest 6 uger, inden installation af hjælpemidlerne finder sted." affattes således: " 54. En lejer i Hjemmestyrets eller kommunernes udlejningsejendomme er erstatningsansvarlig for skade, der er forårsaget af de installationer, som den enkelte lejer har foretaget efter 51 og 52. Stk. 2. Lejerens erstatningsansvar bortfalder ved reetablering eller udlejers overtagelse af installationen." affattes således: " 55. Lejeren i Hjemmestyrets eller kommunernes udlejningsboliger har mod forudgående skriftlig tilladelse fra udlejer ret til at udføre nærmere fastsatte

6 forbedringer m.v. i og udenfor boligen og ved fraflytning at få økonomisk godtgørelse for de afholdte dokumenterede udgifter, jf. 56 og 57." Stk. 2. Foretager lejeren ændringer i det lejede uden udlejers tilladelse, er lejeren erstatningsansvarlig herfor." , stk. 6, affattes således: "Stk. 6. Lejer er berettiget til at opkræve et depositum fra fremlejetager til sikkerhed for fremlejetagers forpligtelser overfor lejer. Depositum og forudbetalt husleje må maksimalt svare til 6 måneders leje." , stk. 1, affattes således: "Lejere i Hjemmestyrets eller kommunernes udlejningsboliger kan lade sig opnotere på en ønskeflytningsliste." , stk. 4, affattes således: "Stk. 4. Lejerne kan foretage boligbytning på en af følgende måder: 1) At aftale, at fortsætte i hinandens lejemål. Boligbytning kan kun ske, hvis begge lejemål er indgået indenfor de seneste 36 måneder før lejernes ansøgning om boligbytning. Lejerne indtræder i hinandens rettigheder og pligter og i hinandens lejekontrakter. Er der forskel på lejernes indbetalte depositum, er det udlejer uvedkommende. Udlejer skal vejlede lejerne om retsvirkningerne af, at lejerne indtræder i hinandens rettigheder og pligter. 2) At aftale, at boligerne skal normalistandsættes eller fremstå normalistandsatte ved boligbytningen. Udlejer opretter nye lejekontrakter i henhold til den til enhver tid gældende lejeforordning, herunder indbetaler lejerne depositum for deres nye lejemål. Lejerne kan skriftligt erklære, at de selv vil gennemføre normalistandsættelse af det nye lejemål i forbindelse med indflytningen. Disse boliger betragtes derfor som normalistandsatte på indflytningstidspunktet i relation til 77 og 78." , stk. 1, 2. pkt., affattes således: "Såfremt ægtefællerne ikke træffer aftale, afgøres det ved bevilling eller dom, hvem der har ret til at fortsætte lejeforholdet, jf. dog 63, stk. 4." affattes således: " 65. Ophører et ansættelsesforhold, har den ansatte pligt til skriftligt at opsige boligen. Den ansatte hæfter for de løbende ydelser, der knytter sig til lejemålet, indtil udløbet af sædvanligt opsigelsesvarsel, jf. dog 70, stk. 3. Stk. 2. Lejemålet for en personalebolig skal senest være fraflyttet inden udløbet af sædvanligt opsigelsesvarsel for boligen.". 36. Efter 67 fjernes en tom linje , stk. 2, 3. pkt., affattes således: "En indsigelse mod opsigelse af lejemål i Hjemmestyrets og kommunernes udlejningsboliger efter 67, nr. 2 og 3, har ikke opsættende virkning.".

7 affattes således: " 81. Har Hjemmestyret eller en kommune antaget ekstern boligadministrator, skal Landsstyret eller kommunalbestyrelsen påse, at boligadministrator varetager sin virksomhed i overensstemmelse med nærværende landstingsforordning og bestemmelser, der er udstedt i medfør af forordningen. Stk. 2. Varetager en kommune selv administrationen af sine boliger, skal kommunen varetage sin virksomhed i overensstemmelse med nærværende landstingsforordning og bestemmelser, der er udstedt i medfør af forordningen. Stk. 3. For at opfylde sin økonomiske tilsynsforpligtelse, jf. stk. 1, kan Hjemmestyret eller en kommune vælge at lade boligadministrators revisor udarbejde en erklæring om, at boligadministrator varetager sin virksomhed i overensstemmelse med nærværende landstingsforordning og bestemmelser, der er udstedt i medfør af forordningen. Stk. 4. En kommune, der selv varetager administrationen af sine boliger, skal årligt lade egen revisor udarbejde en erklæring om, at administrationen varetages i overensstemmelse med nærværende landstingsforordning og bestemmelser, der er udstedt i medfør af forordningen. Stk. 5. Landsstyret kan fastsætte regler for tilsyn med Hjemmestyrets og kommunernes udlejningsejendomme og boligafdelinger, herunder om boligejers eller administrators kapitalforvaltning, budgetlægning, regnskabsaflæggelse og revision." , stk. 6, affattes således: "Stk. 6. Udpeger IPK ikke et nævnsmedlem, tilfalder retten til at indstille et nævnsmedlem på skift følgende organisationer i nævnte rækkefølge: SIK, IMAK og PPK." , stk. 2, 1. pkt., affattes således: "Landsstyret afholder udgifter til nævnets virksomhed, herunder udgifter til formandens og medlemmernes udlæg i anledning af hvervet, jf. stk. 5, samt udgifter til kontorhold m.v." , stk. 4, affattes således: "Stk. 4. Boligklagenævnet udgiver en årsberetning, der bl.a. skal indeholde en statistisk oversigt over indbragte og færdigbehandlede sager samt de enkelte afgørelser i kort summarisk form." , stk. 5, 4. pkt., affattes således: "Bidraget fastsættes ved tekstanmærkning på den årlige Landstingsfinanslov." affattes således: " 84. Boligklagenævnet behandler klager indbragt af lejere vedrørende: 1) Formalia ved varsling af huslejeforhøjelser, jf. 28, stk. 2. 2) Vedligeholdelse og istandsættelse, jf ) Boligens stand ved indflytningen, jf ) Installation i og forbedringer af det lejede (råderet), jf. 51 og 55. 5) Lejerens brug af det lejede (overtrædelser af ordensreglerne), jf ) Brugsrettens overgang til andre (boligbytning, fremleje og fortsættelse af lejemål), jf

8 7) Boligens stand ved fraflytning (normalistandsættelse), jf. 77. Stk. 2. Klager skal indbringes skriftligt for Boligklagenævnet og indeholde en præcisering af, hvad lejeren ønsker, at nævnet skal tage stilling til. Klagen skal vedlægges den fornødne dokumentation for de forhold, som lejeren ønsker behandlet. Stk. 3. For behandlingen af en klage ved Boligklagenævnet skal lejeren betale et gebyr på højst 500 kr. Klagegebyret tilbagebetales, hvis lejeren får medhold i klagen, eller hvis sagen afvises som uegnet til behandling ved Boligklagenævnet. Stk. 4. Ønsker en lejer en sag, der allerede er anlagt ved domstolene, indbragt for Boligklagenævnet, skal nævnet afvise at realitetsbehandle klagen." affattes således: " 85. Boligklagenævnet skal afvise at behandle en klage, der ikke skønnes egnet til behandling ved nævnet. Stk. 2. Nævnet kan afvise at behandle en klage, hvis det må anses for åbenbart, at der ikke kan gives lejeren medhold i klagen. Stk. 3. Nævnet kan bemyndige sekretariatet til at træffe de i stk. 1 og 2 nævnte afgørelser. Stk. 4. Boligklagenævnets sekretariat og formand forbereder sagerne til behandling på nævnsmøde. Formanden kan træffe beslutning om, at en konkret sag skal undersøges eller belyses nærmere i forbindelse med udfærdigelse af indstilling i sagen. Formanden kan i den forbindelse begære udlevering af oplysninger hos sagens parter, offentlige myndigheder og private. Formanden fremlægger sager for nævnet med en indstilling. Stk. 5. Senest 2 uger efter sagen optages til realitetsbehandling giver nævnets sekretariat den anden part i sagen underretning om indbringelsen med angivelse af, at parten må fremsætte sine synspunkter i sagen inden 3 uger fra tidspunktet for afsendelsen af meddelelsen. Denne frist kan forlænges af nævnets sekretariat, såfremt særlige omstændigheder taler herfor. Stk. 6. Sekretariatet fastsætter en frist, der normalt ikke kan overstige 3 uger, for besvarelse af de spørgsmål, formanden stiller til sagens parter eller andre. Fristen, der regnes fra tidspunktet for afsendelse af meddelelsen, kan forlænges af nævnets sekretariat, såfremt særlige omstændigheder taler herfor. Stk. 7. Formanden kan anmode nævnets sekretariat om at foranledige en uvildig besigtigelse af den påklagede bolig. Sagens parter skal indkaldes hertil med mindst 1 uges varsel. Udgifterne til besigtigelse afholdes af Landsstyret. Stk. 8. Parterne kan ikke ved fremmøde afgive forklaring for nævnet.". 45. I 86, stk. 2, ændres " 85, stk. 5," til: " 85, stk. 6," , stk. 3, affattes således: "Stk. 3. Boligklagenævnets afgørelse træffes ved almindelig stemmeflerhed. I tilfælde af stemmelighed er formandens stemme afgørende. Boligklagenævnet er beslutningsdygtigt, når formanden eller dennes suppleant og mindst to medlemmer eller deres respektive suppleanter er til stede.".

9 47. 88, stk. 1, affattes således: " 45, stk. 3, og 77, 78 og 80, stk. 1 og 2, finder ikke anvendelse på lejemål, der er indgået før den 1. januar 1990.". Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger Fremsættelse af ændringsforslaget til forordningsforslaget sker på baggrund af henstilling fra Landstingets Lovtekniske funktion samt på grund af tekniske og sproglige rettelser. Ændringsforslaget har været til lovteknisk gennemgang. Administrative konsekvenser af forordningsforslaget Ændringsforslaget vil ikke medføre øgede administrative byrder i forhold til forordningsforslaget. Økonomiske konsekvenser af forordningsforslaget Ændringsforslaget vil ikke medføre ændrede økonomiske konsekvenser i forhold til forordningsforslaget. Bemærkninger til de enkelte bestemmelser Til 1 Til nr. 1 Ændringsforslaget er en følge af en henstilling fra Landstingets Ombudsmand og Landstingets Revisionsudvalg om, at der tilvejebringes regler på kollegieområdet. Forslaget indebærer, at forordningen ikke omfatter boliger, som Hjemmestyret eller kommunerne stiller til rådighed for uddannelsessøgende. Som følge heraf vil der i overensstemmelse med nuværende praksis ikke blive ydet boligsikring i forbindelse med sådanne udlejninger.

10 Til nr. 2 Ændringsforslaget indebærer, at Landsstyret efter samråd med De Grønlandske Kommuners Landsforening kan fastsætte regler om boliger, herunder værelser og lejligheder i kollegier, som stilles til rådighed for uddannelsessøgende som led i deres uddannelse. Landsstyret kan blandt andet fastsætte regler om anvisning af sådanne boliger, udlejning, varsling af lejeregulering, istandsættelser, brug af det lejede, fremleje, opsigelse, ophævelse, fraflytning, betaling af depositum, el, vand og varme m.v. Det er hensigten, at huslejen i de boliger, som Hjemmestyret stiller til rådighed, skal fastsættes i Landstingets Finanslov, mens kommunalbestyrelsen fastsætter huslejen for de boliger, som den enkelte kommunalbestyrelse stiller til rådighed. Til nr. 3 I bestemmelsen er "indkvartering af midlertidig karakter" erstattet med " anden indkvartering af midlertidig karakter", hvormed stk. 3 kun finder anvendelse på anden midlertidig indkvartering, jf. stk. 2 og dermed ikke vakant indkvartering jf. stk. 1. Hermed er bestemmelsen bragt i overensstemmelse med Landsstyrets politik og bemærkningerne til forslagets 4. Til nr. 4 Bestemmelsen svarer med sproglige ændringer til forslagets 5, stk. 2. Til nr. 5 I bestemmelsen er "et årligt gebyr" erstattet med "en årlig afgift", for at præcisere, at det afgiftsbeløb, der kan opkræves, ikke nødvendigvis modsvarer de faktiske omkostninger ved administrationen af bolignumrene. Til nr. 6 Ændringen er en konsekvensrettelse af ændringen i 9, stk. 1. Til nr. 7 I bestemmelsen er fjernet et komma efter " 16 og 17". Til nr. 8

11 I bestemmelsen er "enfamile-" i forslagets 14, stk. 2, ændret til "enfamilie-". Til nr. 9 I bestemmelsen er henvisningerne i forslagets 18, stk. 3, til 11, 12, 16 og 17 fjernet, da det allerede fremgår af andre bestemmelser, hvilken størrelse bolig de nævnte grupper kan anvises. Til nr. 10 Bestemmelsen svarer med sproglige og materielle ændringer til forslagets 20. Stk. 1, nr. 1 er præciseret, således at det alene bestemmes, at en ansat har pligt til at tage imod en anvist personalebolig. Anden del i forslagets stk. 1, nr. 1 er videreført i ændringsforslagets stk.2. Stk. 1, nr. 2 indebærer, at en ansat, der nægter at tage imod en anvist personalebolig, vil blive slettet af ventelisten til en personalebolig. Stk. 1, nr. 3 indebærer, at en ansat, der nægter at tage imod en anvist personalebolig, er stillet helt frit på linie med alle andre borgere med hensyn til at løse sin boligsituation. Stk. 2 indebærer, at Landsstyret og den ansattes forhandlingsberettigede organisation har mulighed for at indgå overenskomstaftaler, hvori det aftales, at personalegrupper omfattet af overenskomsten, har krav på en bestemt type bolig, f.eks. størrelsesmæssigt eller beliggenhedsmæssigt. Foreligger der en udtrykkelig overenskomstaftale herom, skal den ansatte anvises en bolig i overensstemmelse hermed. Til, nr. 11 Der er foretaget en teknisk konsekvensrettelse. Til nr. 12 Bestemmelsen er indsat for at gøre det muligt for ansatte, der går på pension, at bevare tilknytningen til boligmarkedet. Med pension menes alderspension, jf. 11, i Landstingsforordning nr. 9 af 15. april 2003 om offentlig pension. Undtaget fra pensionsbegrebet er således førtidspensionister, invalidepensionister og tjenestemænd, der pensioneres før de fylder 63 år. Forslagets stk. 3 bliver herefter stk. 4.

12 Til, nr. 13 Bestemmelsens stk. 4 svarer med sproglige ændringer til forslagets 21, stk. 3. Der er tale om en fejl i sidste afsnit i bemærkningerne til forslaget, hvor der står, at bestemmelsen ikke finder anvendelse på kontorchefer i Hjemmestyrets centraladministration. Der skulle rettelig have stået, at bestemmelsen ikke finder anvendelse på afdelingschefer ansat i Hjemmestyrets centraladministration. Til nr. 14 Bestemmelsen svarer med sproglige og tekniske præciseringer til forslagets 28. I stk. 1 er indsat et komma efter " 32, stk. 7". Stk. 2 indebærer, at udlejer blandt andet kan løfte sin oplysningspligt ved at vedlægge huslejevarslingen et summarisk budget for det kommende år, der viser hovedposterne i budgettet for henholdsvis det indeværende og det kommende år. Stk. 3 er uændret i forhold til forslagets 28, stk. 3. Stk. 4 indebærer, at afdelingsbestyrelsens forslag om, at der i boligafdelingen skal udføres rimelige forbedrings- og moderniseringsarbejder, skal ledsages af et forslag om at tiltræde nødvendige lejeforhøjelser, der skal dække udgifterne til de foreslåede arbejder. Det fremgår af Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 23 af 22. december 2003 om udlejning af Hjemmestyrets og kommunernes udlejningsejendomme, at overstiger den påregnede lejeforhøjelse ikke 5% af den gældende årlige husleje, godkender afdelingsbestyrelsen lejeforhøjelsen. Overstiger den påregnede lejeforhøjelse derimod 5% af den gældende årlige husleje, og fremsætter mindst en ottendedel af de tilstedeværende på afdelingsmødet krav herom, skal endelig godkendelse ske senest inden 1 uge ved urafstemning, hvor hvert lejemål har 2 stemmer uanset lejemålets størrelse. Stk. 4 finder anvendelse i tilfælde, hvor forbedrings- og moderniseringsarbejderne ikke kan holdes inden for rammerne af boligafdelingens driftsbudget, i modsætning til 26, stk. 2, der finder anvendelse i tilfælde, hvor vedligeholdelsesarbejder og fornyelser kan holdes inden for rammerne af boligafdelingens driftsbudget. Til nr. 15 Bestemmelsen indebærer, at der til fritagelsen for at installere individuelle vandmålere i ejendomme, hvis tekniske installationer skal renoveres inden den 1. januar 2015, knytter sig et krav om, at der i den pågældende ejendom skal installeres individuelle vandmålere i forbindelse med renoveringen. For de ejendomme, hvori de tekniske installationer renoveres, skal der installeres individuelle vandmålere i

13 umiddelbar forlængelse af renoveringen. For alle andre ejendomme forventes det, at boligens ejer udarbejder en installationsplan snarest efter lovens ikrafttræden. Til nr. 16 Bestemmelsen svarer med tekniske ændringer til forslagets 32, stk. 4. Der er i forhold til forslaget fjernet stk. 4, 3. pkt., hvoraf det fremgik, at tillægsydelser kan tilbydes og vælges af udlejerboligafdelingerne. Bestemmelsen indebærer, at udlejer ensidigt kan til- og fravælge de tillægsydelser, som en ekstern administrator tilbyder, såfremt finansieringen af tillægsydelserne holder sig inden for det vedtagne driftsbudget i boligafdelingen, jf. forslagets 26, stk. 1. Udlejer har ikke pligt til at høre eller inddrage lejerne i beslutningen. Såfremt udlejer ikke har antaget en ekstern administrator, bestemmer udlejer selv, hvilke tillægsydelser pågældende vil yde overfor lejerne. Ved grundydelse forstås den ydelse, der er nødvendig for en forsvarlig administration af ejendommen. Grundydelsen bestemmes derfor af ejendommens ejer. Tillægsydelser består derimod af de ekstra ydelser, den enkelte boligafdeling har indgået aftale med boligens ejer eller administrator om at modtage. Bestemmelsen finder anvendelse på alle eksterne administratorer, som udlejer måtte antage. Til nr. 17 I bestemmelsen er "omkostninger" erstattet med "rimelige omkostninger", for at præcisere, at udlejer ikke kan fastsætte et vilkårligt højt bidrag til bekæmpelse af hærværk og udbedring af skader efter hærværk. Der er således indbygget et rimelighedskriterium i bestemmelsen. Udlejers forslag til bidragets størrelse bør forelægges afdelingsbestyrelsen til orientering, inden det endeligt fastsættes af udlejer. Til nr. 18 Bestemmelsen er i forhold til forslagets 37, stk. 2, blevet tilføjet et stk. 2, 4. pkt., der lyder "Gebyret tilfalder udlejer.". Bestemmelsen indebærer, at hele gebyret, herunder etableringsgebyret, de løbende gebyrer samt påkravsgebyrerne, skal opkræves af udlejer og tilfalder udlejer. Desuden er gebyret obligatorisk, hvorfor udlejer er forpligtet til at opkræve det. Udlejer kan antage en ekstern administrator, der opkræver gebyrerne på vegne af udlejer.

14 Til nr. 19 I bestemmelsens stk. 2, 5. pkt. er tilføjet "eller på udlejerens eksterne administrators forretningssted, såfremt en sådan er antaget." Tilføjelsen er indsat for at præcisere, at lejer med frigørende virkning kan betale husleje, vand og varme på udlejerens eksterne administrators forretningssted, såfremt udlejeren har antaget en ekstern administrator, og udlejerens eksterne administrator ikke har anvist et betalingssted. Til nr. 20 I bestemmelsen er fjernet ordet "indskud", da der ikke opereres med betaling af indskud, men kun med betaling af depositum i udlejningsejendomme omfattet af lejeforordningen. Til nr. 21 I bestemmelsen er "Overstiger tillægsbetalingen 3 måneders leje" ændret til "Overstiger tillægsbetalingen 3 måneders a conto varmebetaling". Bestemmelsen præciserer, at lejeren har mulighed for at afdrage tillægsbetalingen i 3 lige store månedlige rater, når tillægsbeløbet overstiger et beløb svarende til 3 måneders a conto varmebetaling. Til nr. 22 Der er foretaget en række sproglige såvel som materielle ændringer af forslagets 44. Der er indsat et nyt stk. 5, hvorved forslagets stk. 6 er blevet til stk. 7 i ændringsforslaget. I stk. 2 præciseres, at a conto bidraget dækker udlejers udgifter til vand. I stk. 3 præciseres, at udlejer ikke må opkræve et gebyr for varetagelsen af vandregnskabet, der overstiger 275 kr. pr. lejemål, selvom de samlede reelle omkostninger ved varetagelsen af opgaven overstiger det beløb, der opkræves. I stk. 4 præciseres det ligeledes, at udlejer ikke må opkræve et gebyr for vandaflæsning, der overstiger 175 kr. pr. lejemål. Også for dette gebyr gælder det fastsatte loft, selvom de samlede reelle omkostninger ved varetagelsen af området overstiger dette beløb. Stk. 5 giver mulighed for, at lejeren efter aftale med udlejer selv kan foretage aflæsning af vandmålere og meddele aflæsningsresultatet til udlejer. Benytter en lejer sig af denne mulighed, kan lejeren alene opkræves et aflæsningsgebyr, der ikke overstiger 50 kr.

15 Endvidere kan en lejer afdrage en tillægsbetaling for vand i 3 lige store månedlige rater, når tillægsbeløbet overstiger, hvad der svarer til 3 måneders a conto vandbetaling. Herved sikres, at lejeren har samme mulighed for at afdrage en tillægsbetaling for henholdsvis vand og varme, jf. 43, stk. 3, 2. pkt. Til nr. 23 Bestemmelsen indføjer en henvisning til undtagelsesreglen i stk. 5. Til nr. 24 Bestemmelsen åbner mulighed for, at indflytningsbesigtigelse kan undlades. Som eksempler på tilfælde omfattet af bestemmelsen kan nævnes, hvor boligen er beliggende i en bygd, og det derfor vil være forbundet med store økonomiske omkostninger, samt uforholdsmæssig lang transporttid for lejer henholdsvis udlejer at tage til bygden for at gennemføre en besigtigelse. Til nr. 25 Bestemmelsen har til formål at begrænse antallet af skader på lejemål forvoldt af husdyr samt at undgå gener for de øvrige beboere i en ejendom som følge af husdyrhold. Bestemmelsen præciserer, at udlejer skal give tilladelse til hold af husdyr, dog således, at akvariefisk, fugle i bur, skildpadder, samt gnavere i bur, såsom hamstere, marsvin, mus, rotter, kaniner og chinchillaer er undtaget fra kravet om tilladelse. Henset til bestemmelsens formål, er det ikke fundet hensigtsmæssigt at kræve tilladelse til disse typer af kæledyr. Det er op til udlejer at afgøre, hvorvidt der i det konkrete tilfælde skal gives tilladelse. I vurderingen af, hvorvidt tilladelse skal gives, skal der lægges vægt på bestemmelsens formål. Der bør altid gives tilladelse til hold af førerhunde og politihunde. Til nr. 26 Bestemmelsen er en ændring af forslagets 51, både for så vidt angår det sproglige og det materielle indhold. I stk. 1 præciseres, at 51 alene angår lejere i Hjemmestyrets og kommunernes udlejningsboliger.

16 Udlejer kan efter stk. 2 stille krav om, at lejeren reetablerer en installation, når lejeren fraflytter boligen, eller udlejer kan vælge selv at overtage installationen ved lejerens fraflytning af boligen. Såfremt der stilles krav om, at lejeren reetablerer installationen ved fraflytning, kan udlejer efter stk. 3 samtidig kræve, at lejeren indbetaler et rimeligt depositum til sikkerhed herfor. Bestemmelsen skal give udlejer en økonomisk sikkerhed mod en lejers brud på pligten til at reetablere. Ved et rimeligt depositum forstås, at depositummet forholdsmæssigt skal afspejle det beløb, udlejer vil skulle betale for at reetablere installationen. Til nr. 27 Bestemmelsen præciserer, at forslagets 52 alene angår lejere i Hjemmestyrets og kommunernes udlejningsboliger. Til nr. 28 Bestemmelsen præciserer, at forslagets 53 alene angår lejere i Hjemmestyrets og kommunernes udlejningsboliger. Til nr. 29 Bestemmelsen præciserer, at forslagets 54 alene angår lejere i Hjemmestyrets og kommunernes udlejningsboliger. Der påhviler den enkelte lejer et erstatningsansvar for skade forårsaget af en installation foretaget i henhold til forslagets 51og 52. Erstatningsansvaret reguleres efter almindelige erstatningsretlige principper. I de situationer, hvor der er installeret hjælpemidler i henhold til sociallovgivningen, jf. forslagets 53, påhviler erstatningsansvaret for eventuelle skader forårsaget af installationen den stedlige kommune, der har indestået for etableringen. Kommunen indestår således i disse tilfælde som garant for installationen. Stk. 2 indebærer som noget nyt, at lejerens erstatningsansvar efter stk.1 bortfalder, når lejeren ved fraflytning reetablerer installation, eller når udlejer overtager installationen. Til nr. 30 Bestemmelsen indebærer, at forslagets 55 stk. 2, udgår, således at forslagets stk. 3 indsættes som et nyt stk. 2. I 55, stk. 1 præciseres herefter, at bestemmelsen alene angår lejere i Hjemmestyrets og kommunernes udlejningsboliger.

17 Endvidere præciseres i stk. 2, at lejeren er erstatningsansvarlig, såfremt lejeren foretager ændringer i det lejede uden forudgående godkendelse fra udlejer. Lejeren er ansvarlig efter almindelige erstatningsretlige principper. Til nr. 31 Bestemmelsen bevirker, at ordet "indskud" udgår af bestemmelsen, idet der ikke opereres med dette begreb. Til nr. 32 Bestemmelsen præciserer, at forslagets 59 alene angår lejere i Hjemmestyrets og kommunernes udlejningsboliger. Til nr. 33 Bestemmelsen indebærer en sproglig præcisering af indledningen i forslagets 59, stk. 4, således at det mere klart fremgår, at stk. 4, nr. 1 og 2 er alternative muligheder. I ændringsforslagets 59, stk. 4, nr. 1, er adgangen til boligbytning afgrænset ved en 36 måneders frist i stedet for en i forordningsforslaget fastsat dato. Ændringen er foretaget for at sikre, at boligbytning til en hver tid kun kan ske mellem boliger, der er blevet nyistandsatte indenfor de seneste 36 måneder før boligbytningen. Til nr. 34 Bestemmelsen indebærer en sproglig præcisering af forslagets 61, stk. 1, 2. pkt., således at forholdet kan konstateres objektivt. Til nr. 35 Bestemmelsen præciserer, at den ansatte ved ansættelsesforholdets ophør skal opsige sin personalebolig, men på trods af ansættelsesforholdets ophør, kan blive boende i sin personalebolig, indtil det sædvanlige opsigelsesvarsel, med hvilken boligen skal opsiges efter stk. 2, udløber. Den ansatte skal således ikke nødvendigvis fraflytte sin personalebolig samme dag, som ansættelsesforholdet ophører. Som eksempel kan nævnes tilfældet, hvor en ansat bliver bortvist fra sin arbejdsplads, og ansættelsesforholdet derfor ophører straks. I dette tilfælde kan den ansatte blive boende i sin bolig indtil udgangen af den efterfølgende måned. Til nr. 36

18 Der fjernes en linie for at skabe tilsvarende afstand mellem 67 og 68, som mellem de øvrige bestemmelser i forslaget. Til nr. 37 I 69, stk. 2, 3. pkt., er indsat et komma efter "nr. 2 og 3". Til nr. 38 I bestemmelsen er der foretaget sproglige ændringer i stk. 1 og 3, mens forslagets 81, stk. 5, slettes, således at forslagets stk. 6 bliver stk. 5. I stk. 3 er det præciseret, at Hjemmestyret og kommunen kan delegere den del af tilsynsforpligtelsen, der vedrører boligafdelingens økonomiske forhold til en ekstern boligadministrators revisor, der skal udarbejde en erklæring om, at boligadministrator varetager sin virksomhed i overensstemmelse med landstingsforordning om leje af boliger og bestemmelser udstedt i medfør af forordningen. Formålet med bestemmelsen er således, at revisor varetager det økonomiske tilsyn, mens det øvrige tilsyn efter stk. 1 varetages af boligens ejer, hvilket sker såvel ved løbende kontrol som gennem modtagelse af klager fra lejere. Til nr. 39 I 82, stk. 6, slettes komma mellem "nævnsmedlem" og "på". Til nr. 40 I 83, stk. 2,1. pkt., indsættes efter stk. 5 et komma. Til nr. 41 Bestemmelsen er en sproglig præcisering af 83, stk. 4, således at "statistisk oversigt" erstattes med "en statistisk oversigt". Til nr. 42 Bestemmelsen indebærer en materiel ændring af forslagets 83, stk. 5, 4. pkt. Da bidraget vil kunne ændre sig fra år til år, er det fundet hensigtsmæssigt, alene at angive, at beløbet fastsættes ved tekstanmærkning på den årlige Landstingsfinanslov, hvorved det undgås, at der skal ske ændring af loven, hver gang beløbet skal reguleres. Gebyret udgør på lovens ikrafttrædelsestidspunkt 100 kr.

19 Til nr. 43 Bestemmelsen er en ændring af forslagets 84, både for så vidt angår det sproglige og det materielle indhold. I stk. 1 præciseres, at alene lejere kan indbringe en klage for Boligklagenævnet. Således kan udlejer ikke indbringe en klage for nævnet. I stk. 3 præciseres, at lejeren skal betale et gebyr for behandlingen af sin klage ved Boligklagenævnet. Gebyret tilbagebetales, hvis lejeren får medhold i klagen. Medhold er, når der træffes en afgørelse, der på alle eller visse punkter imødekommer klagers krav. Ikke medhold er, når afgørelsen ikke eller kun i begrænset omfang imødekommer klagers krav. Gebyret tilbagebetales tillige, hvis sagen afvises som uegnet til behandling ved nævnet. I stk. 4 bestemmes, at Boligklagenævnet skal afvise at realitetsbehandle en sag, der på tidspunktet for klagens indgivelse allerede er indbragt for domstolene. Til nr. 44 Bestemmelsen er en ændring af forslagets 85, både for så vidt angår det sproglige og det materielle indhold. Der er indsat nye stykker (1-3). Forslagets stk. 2 og 4 er sammenskrevet til ændringsforslagets stk. 4. De øvrige stykker fra det oprindelige forslag følger herefter som stk Nævnet skal efter stk. 1 afvise klager, der ikke skønnes egnet til behandling. Det kan være, hvis sagens faktiske omstændigheder er komplicerede eller uoverskuelige, hvis der forudsættes en egentlig bevisførelse, og det derfor vurderes, at der ikke vil kunne træffes en afgørelse. Nævnet kan endvidere efter stk. 2 afvise sager, hvor det må anses for åbenbart, at der ikke kan gives lejeren medhold. Det kan f.eks. være fordi, kravet er forældet efter de formueretlige regler eller lignende. Som noget nyt bestemmer stk. 3, at nævnets sekretariat kan bemyndiges til at afvise klager, som enten ikke skønnes egnede til behandling eller hvor det er åbenbart, at der ikke kan gives lejeren medhold. Ændringsforslagets stk. 4 er en sammenskrivning af forslagets stk. 2 og 4, der er i den forbindelse foretaget sproglige præciseringer. I stk. 5 og stk. 6 præciseres, at fristerne regnes fra tidspunktet for henvendelsens afsendelse.

20 Det bestemmes i stk. 7, at formanden kan anmode nævnets sekretariat om at foranledige en uvildig besigtigelse af den påklagede bolig. Bestemmelsen indebærer, at nævnets sekretariat efter anmodning fra formanden, kan foranledige en uvildig besigtigelse, ved at kontakte en uvildig sagkyndig på området og anmode denne om på nævnets vegne, at besigtige det påklagede forhold ved boligen. Bestemmelsen udelukker ikke, at formanden bistået af nævnets sekretariat foretager besigtigelser. Til nr. 45 Ændringen er en konsekvensrettelse af, at forslagets 85 er blevet ændret. Til nr. 46 Bestemmelsen er en sproglig præcisering af 86, stk. 3. Således ændres "gør formandens stemme udfaldet" til "er formandens stemme afgørende". Til nr. 47 I 86, stk. 1, indsættes et komma efter " 45, stk. 3" samt "stk. 1 og 2".

Kapitel 1 Anvendelsesområde

Kapitel 1 Anvendelsesområde Landstingsforordning nr. 2 af 12. maj 2005 om leje af boliger I medfør af lov nr. 944 af 23. december 1986 for Grønland om boligforsyning, boligstøtte, leje af boliger mv. fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde

Læs mere

I medfør af lov nr. 944 af 23. december 1986 for Grønland om boligforsyning, boligstøtte, leje af boliger mv. fastsættes:

I medfør af lov nr. 944 af 23. december 1986 for Grønland om boligforsyning, boligstøtte, leje af boliger mv. fastsættes: Landstingsforordning om leje af boliger I medfør af lov nr. 944 af 23. december 1986 for Grønland om boligforsyning, boligstøtte, leje af boliger mv. fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde 1. Forordningen

Læs mere

Forslag til: Landstingsforordning nr. x af xx maj 2005 om leje af boliger

Forslag til: Landstingsforordning nr. x af xx maj 2005 om leje af boliger 12. april 2005 FM2005/20 Forslag til: Landstingsforordning nr. x af xx maj 2005 om leje af boliger I medfør af lov nr. 944 af 23. december 1986 for Grønland om boligforsyning, boligstøtte, leje af boliger

Læs mere

8. marts 2008 EM2008/XX

8. marts 2008 EM2008/XX 8. marts 2008 EM2008/XX Forslag til: Landstingsforordning nr. x af xx 2008 om ændring af landstingsforordning om leje af boliger (Øget tidsfrist for rettidig betaling. Mulighed for at indgå afdragsordning

Læs mere

Bekendtgørelse om lejerrettigheder til visse beboere i botilbud efter serviceloven

Bekendtgørelse om lejerrettigheder til visse beboere i botilbud efter serviceloven Bekendtgørelse om lejerrettigheder til visse beboere i botilbud efter serviceloven I medfør af 111, stk. 2, i lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr. 979 af 1. oktober 2008, fastsættes: Kapitel

Læs mere

12. september 2006 EM2006/45. Rettelsesblad erstatter Landsstyrets forslag af 2. august 2006

12. september 2006 EM2006/45. Rettelsesblad erstatter Landsstyrets forslag af 2. august 2006 12. september 2006 EM2006/45 Rettelsesblad erstatter Landsstyrets forslag af 2. august 2006 Forslag til: Landstingsforordning nr. x af xx 2006 om ændring af landstingsforordning om leje af boliger (Ændring

Læs mere

29. marts 2019 EM2019/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

29. marts 2019 EM2019/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 29. marts 2019 EM2019/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning På efterårssamlingen 2018 blev der stillet et beslutningsforslag om, at ordensreglerne i bilag 4 til landstingsforordning

Læs mere

Tidsbegrænset lejekontrakt

Tidsbegrænset lejekontrakt Dato: XXXX J.nr. NST-523-00729 Tidsbegrænset lejekontrakt (Beboelse) mellem Naturstyrelsen Hovedstaden, Dyrehaven 6 2930 Klampenborg (herefter Udlejer) og [ ] [ ] [ ] (herefter Lejer) Indholdsfortegnelse

Læs mere

Vedtægter for Arbejdernes Boligforening, Rugårdsvej 52, 5000 Odense C tlf. 6612 4201. Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål

Vedtægter for Arbejdernes Boligforening, Rugårdsvej 52, 5000 Odense C tlf. 6612 4201. Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål Vedtægter for Arbejdernes Boligforening, Rugårdsvej 52, 5000 Odense C tlf. 6612 4201. Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Boligorganisationens navn er Arbejdernes Boligforening Odense Stk. 2. Organisationen

Læs mere

Lejekontrakt for Birkehavehus

Lejekontrakt for Birkehavehus Dato: 5. februar 2014 Journal nr. NST-5232-00454 Lejekontrakt for Birkehavehus mellem Naturstyrelsen, Nordsjælland Gillelejevej 2B, 3230 Græsted, tlf. 72543000 (herefter Udlejer) og NAVN ADRESSE TLF CPR

Læs mere

4. august 2008 EM 2008/73

4. august 2008 EM 2008/73 4. august 2008 EM 2008/73 Forslag til landstingsforordning nr. x af xx 2008 om ændring af landstingsforordning om leje af boliger (Øget tidsfrist for rettidig betaling og mulighed for at indgå afdragsordning

Læs mere

Vedtægter for Lejerbo Stevns Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål

Vedtægter for Lejerbo Stevns Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål Vedtægter for Lejerbo Stevns Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Boligorganisationens navn er Lejerbo Stevns Stk. 2. Boligorganisationen har hjemsted i Stevns kommune. 2. Boligorganisationen er organiseret

Læs mere

Lejeaftale. Hvidovre Kommune Hvidovrevej 278 2650 Hvidovre. (I det følgende udlejer ) Hvidovre Produktionsskole Stevnsbovej 1 2650 Hvidovre

Lejeaftale. Hvidovre Kommune Hvidovrevej 278 2650 Hvidovre. (I det følgende udlejer ) Hvidovre Produktionsskole Stevnsbovej 1 2650 Hvidovre Udkast Lejeaftale mellem Hvidovre Kommune Hvidovrevej 278 2650 Hvidovre (I det følgende udlejer ) og Hvidovre Produktionsskole Stevnsbovej 1 2650 Hvidovre (I det følgende lejer ) vedrørende Sprøjtehuset,

Læs mere

Bekendtgørelse om lejerrettigheder til beboere i visse botilbud efter serviceloven

Bekendtgørelse om lejerrettigheder til beboere i visse botilbud efter serviceloven BEK nr 715 af 19/06/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 17. februar 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Social- og Integrationsmin., j.nr. 2013-1042 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Administrative bestemmelser for Brejning Lystbådehavn

Administrative bestemmelser for Brejning Lystbådehavn Administrative bestemmelser for Brejning Lystbådehavn 1 Formål Nedenstående bestemmelser har til formål at sikre en kendt og smidig administration af Brejning Lystbådehavn. 2 Retningslinier Enhver pladshaver/bruger

Læs mere

VEDTÆGTER. for ODENSE SOCIAL-FILANTROPISKE BOLIGSELSKAB

VEDTÆGTER. for ODENSE SOCIAL-FILANTROPISKE BOLIGSELSKAB VEDTÆGTER for ODENSE SOCIAL-FILANTROPISKE BOLIGSELSKAB Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Boligorganisationens navn er ODENSE SOCIAL-FILANTROPISKE BOLIG- SELSKAB. Stk. 2. Boligorganisationen har hjemsted

Læs mere

Standard lejekontrakt

Standard lejekontrakt Dato: [ ] Ledelsesnr.: [ ] Standard lejekontrakt (Beboelse) mellem Naturstyrelsen [ ] [ ] (herefter Udlejer) og [ ] [ ] [ ] (herefter Lejer) Indholdsfortegnelse 1. DET LEJEDE... 3 2. DET LEJEDES STAND...

Læs mere

28. maj 2019 EM2019/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

28. maj 2019 EM2019/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 28. maj 2019 EM2019/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning 1.1 Husdyrhold På efterårssamlingen 2018 blev der stillet et beslutningsforslag om, at ordensreglerne i bilag 4

Læs mere

Den selvejende almene ungdomsboliginstitution, Startbo

Den selvejende almene ungdomsboliginstitution, Startbo Vedtægter for CVR 3517 8953 Den selvejende almene ungdomsboliginstitution, Startbo Navn, hjemsted og formål 1. Den selvejende almene ungdomsboliginstitutions navn er: Startbo Stk. 2. Ungdomsboliginstitutionen

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence. Til 12

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence. Til 12 EM2007/49 Ændringsforslag til Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence Fremsat af Landsstyret til 2. behandling. Til 12 1. Stk. 2 affattes således: "Stk. 2. Påbud kan udstedes, når støtten:

Læs mere

VEDTÆGTER UDKAST FOR. Foreningen SENDESAMVIRKET [INDSÆT NAVN] K Ø B E N H A V N. A A R H U S. L O N D O N ADVOKATFIRMA SUNDKROGSGADE 5

VEDTÆGTER UDKAST FOR. Foreningen SENDESAMVIRKET [INDSÆT NAVN] K Ø B E N H A V N. A A R H U S. L O N D O N ADVOKATFIRMA SUNDKROGSGADE 5 K Ø B E N H A V N. A A R H U S. L O N D O N ADVOKATFIRMA SUNDKROGSGADE 5 DK-2100 KØBENHAVN Ø TEL. +45 70 12 12 11 FAX. +45 70 12 13 11 UDKAST VEDTÆGTER FOR Foreningen SENDESAMVIRKET [INDSÆT NAVN] C V R

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 12. september 2006 EM 2006/45 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Motivationen til at fremlægge et ændringsforslag til lejeforordningen bygger i det væsentlige

Læs mere

VEDTÆGTER FOR POSTBUDENES ALDERDOMSHJEMS SELVEJENDE BYGGEVIRKSOMHED

VEDTÆGTER FOR POSTBUDENES ALDERDOMSHJEMS SELVEJENDE BYGGEVIRKSOMHED 1 VEDTÆGTER FOR POSTBUDENES ALDERDOMSHJEMS SELVEJENDE BYGGEVIRKSOMHED Navn, Hjemsted og formål Boligorganisationens navn er Postbudenes Alderdomshjems Selvejende Byggevirksomhed. Stk. 2. Boligforeningen

Læs mere

Standard lejekontrakt

Standard lejekontrakt Dato: Ledelsesnr.: Standard lejekontrakt (Beboelse) mellem Naturstyrelsen (herefter Udlejer) og (herefter Lejer) Indholdsfortegnelse 1. DET LEJEDE... 3 2. DET LEJEDES STAND... 3 3. DET LEJEDES BENYTTELSE...

Læs mere

ERHVERVSLEJEKONTRAKT

ERHVERVSLEJEKONTRAKT ERHVERVSLEJEKONTRAKT PARTERNE Mellem og medundertegnede Tønder Kommune Kongevej 57 6270 Tønder Cvr. 29189781 (i det følgende kaldet udlejer) Udlændingestyrelsen Ryesgade 53 2100 København Cvr. 77940413

Læs mere

Mellem.xx... som lejer og Naturstyrelsen, Trekantsområdet som udlejer, oprettes nedenstående L E J E K O N T R A K T

Mellem.xx... som lejer og Naturstyrelsen, Trekantsområdet som udlejer, oprettes nedenstående L E J E K O N T R A K T Mellem.xx... som lejer og Naturstyrelsen, Trekantsområdet som udlejer, oprettes nedenstående L E J E K O N T R A K T Lejemålet omfatter stuehus, samt garage /staldbygning og have som vist på det vedhæftede

Læs mere

Lejekontrakt for Rungstedhus

Lejekontrakt for Rungstedhus Dato: xx. xx 2016 Journal nr. NST-xxx Lejekontrakt for Rungstedhus mellem Naturstyrelsen, Hovedstaden Dyrehavehus 6, 2930 Klampenborg, tlf. xx (herefter Udlejer) og NAVN ADRESSE TLF CPR (herefter Lejer)

Læs mere

Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål

Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål VEDTÆGTER for Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Boligorganisationens navn er Møllevænget & Storgaarden. Boligorganisationen har hjemsted i Randers Kommune. 2. Boligorganisationen er organiseret uden

Læs mere

L E J E K O N T R A K T

L E J E K O N T R A K T MILJØMINISTERIET Naturstyrelsen Midtjylland Mellem xxxx som lejer og Naturstyrelsen Midtjylland, Bjørnkærvej 18, 7540 Haderup som udlejer, oprettes nedenstående L E J E K O N T R A K T 1. Lejemålet Hastruphus

Læs mere

VEDTÆGTER FOR HAVEFORENINGEN TREKANTEN

VEDTÆGTER FOR HAVEFORENINGEN TREKANTEN VEDTÆGTER FOR HAVEFORENINGEN TREKANTEN 1 Navn og hjemsted 1.1 Foreningens navn er Haveforeningen Trekanten, beliggende Hestehaven/ Folehaven 80 på matr.nr. 3074 Vigerslev, der er udlejet af Københavns

Læs mere

LEJEKONTRAKT. Lejemålet: Det lejede er fzi en lejlighed O et enkeltværelse O en ejerlejlighed O andet: _ Beliggende: Bakken 26 1.

LEJEKONTRAKT. Lejemålet: Det lejede er fzi en lejlighed O et enkeltværelse O en ejerlejlighed O andet: _ Beliggende: Bakken 26 1. Typeformular A, 8. udgave Lejemåls nr. LEJEKONTRAKT for beboelse Lejekontrakt til anvendelse i lejeaftaler om beboelseslejligheder, herunder blandede lejemål, og værelser i private udlejningsejendomme.

Læs mere

Standard lejekontrakt

Standard lejekontrakt Dato: xx. november 2014 Anlægsnummer: 90 10 39 Jour. nr. NST-5232-00493 Standard lejekontrakt (Beboelse) mellem Naturstyrelsen, Sønderjylland Felstedvej 14, 6300 Gråsten tlf. 72 54 30 00 Mail: sdj@nst.dk

Læs mere

Bekendtgørelse om vedligeholdelse og istandsættelse af almene boliger

Bekendtgørelse om vedligeholdelse og istandsættelse af almene boliger Bekendtgørelse om vedligeholdelse og istandsættelse af almene boliger I medfør af 14, 31 og 95 i lov om leje af almene boliger, jf. lovbekendtgørelse nr. 394 af 2. maj 2006, samt 44 og 75 i lov om almene

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om forbrugerklager (forbrugerklageloven)

Bekendtgørelse af lov om forbrugerklager (forbrugerklageloven) LBK nr 1095 af 08/09/2010 Udskriftsdato: 7. maj 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr.08/07485 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Vedtægter for Bomiva

Vedtægter for Bomiva Vedtægter for Bomiva Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Boligorganisationens navn er Bomiva. Organisationen har hjemsted i Skive Kommune. 2. Boligorganisationen er organiseret uden medlemsindskud. 3.

Læs mere

Kommunal anvisningsret til almene boliger

Kommunal anvisningsret til almene boliger KOMMUNIKATION OG UDVIKLING - UDVIKLING & ERHVERV Kommunikation og Udvikling - Udvikling & Erhverv Dato: 20. oktober 2016 Sagsnr.: sagsnr.? Kontaktperson: Hanna Kretzschmar Dir. tlf.: 7996 6104 E-mail:

Læs mere

Standard lejekontrakt

Standard lejekontrakt Dato: 29. april 2015 J.nr. NST-5232-00508 Standard lejekontrakt (Halkær Mølle stuehus) mellem Naturstyrelsen Himmerland Møldrupvej 26, 9520 Skørping (herefter Udlejer) og [ ] [ ] [ ] (herefter Lejer) Indholdsfortegnelse

Læs mere

ERHVERVSLEJEKONTRAKT. Mellem. Udlejer A/S CVR-nr.: Bygade København Ø (Udlejer)

ERHVERVSLEJEKONTRAKT. Mellem. Udlejer A/S CVR-nr.: Bygade København Ø (Udlejer) ERHVERVSLEJEKONTRAKT Mellem Udlejer A/S CVR-nr.: 87654321 Bygade 27 2100 København Ø (Udlejer) og Lejer A/S CVR-nr.: 12345678 Lokalevejen 27 2100 København Ø (Lejer) vedrørende lejemålet Industrivej 47,

Læs mere

Erhvervslejeaftale Driftsbygning Hal? Stenninggårdsvej 1, Vejen

Erhvervslejeaftale Driftsbygning Hal? Stenninggårdsvej 1, Vejen TEKNIK & MILJØ Team Administration Dato: 13-07-2014 Sagsnr.: 14/24150 Kontaktperson: Birgith M. Hansen Dir. tlf.: 7996 6203 E-mail: teknik@vejen.dk Erhvervslejeaftale Driftsbygning Hal? Stenninggårdsvej

Læs mere

Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Kapitel 2 Medlemskab og kapitalforhold 1. Kapitel 3 Boligorganisationens ledelse (repræsentantskabet) 1

Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Kapitel 2 Medlemskab og kapitalforhold 1. Kapitel 3 Boligorganisationens ledelse (repræsentantskabet) 1 Vedtægter Indhold Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1 Kapitel 2 Medlemskab og kapitalforhold 1 Kapitel 3 Boligorganisationens ledelse (repræsentantskabet) 1 Kapitel 4 Afdelingernes ledelse 5 Kapitel 5

Læs mere

Indsendes til:

Indsendes til: NAMMINERSORLUTIK OQARTUSSAT - GRØNLANDS SELVSTYRE - GOVERNMENT OF GREENLAND Indsendes til: bolig@nanoq.gl BOLIGREKVISITION: Personalebolig i Nuuk - Anvendes ved tiltrædelse af stilling hvortil der er godkendt

Læs mere

LEJEKONTRAKT FOR BÅDPLADS I SCANPORT HAVN

LEJEKONTRAKT FOR BÅDPLADS I SCANPORT HAVN Dato / 2012 LEJEKONTRAKT FOR BÅDPLADS I SCANPORT HAVN mellem undertegnede og Skanska Øresund A/S CVR-nr.: 18 05 23 85 Havneholmen 25 1561 København V (i det følgende kaldet Udlejer) Lejer Adresse Postnummer

Læs mere

Vedtægter. Vedtaget på repræsentantskabsmøde den 10. juni 2010 Ændret den 12. juni 2013

Vedtægter. Vedtaget på repræsentantskabsmøde den 10. juni 2010 Ændret den 12. juni 2013 Vedtægter 2013 Vedtaget på repræsentantskabsmøde den 10. juni 2010 Ændret den 12. juni 2013 Vedtægter for Svendborg Andels-Boligforening Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Boligorganisationens navn

Læs mere

SVEJGAARD ǀ GALST ǀ QWIST

SVEJGAARD ǀ GALST ǀ QWIST J.nr. 135088-000603 HQ/CBD 2. maj 2014 VEDTÆGTER FOR DEN SELVEJENDE ALMENE UNGDOMSBOLIGINSTITUTION RANDERS SPORTS COLLEGE Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Stk. 1. Den selvejende almene ungdomsboliginstitutions

Læs mere

Sammenskrivning af. Lov om kolonihaver

Sammenskrivning af. Lov om kolonihaver Sammenskrivning af Lov om kolonihaver Dette er en sammenskrivning af Lovbekendtgørelse nr. 790 af 21. juni 2007 med følgende ændringslove indarbejdet i teksten: Lov nr. 1571 af 20. december 2006 Lov nr.

Læs mere

Vedtægter for den selvejende institution

Vedtægter for den selvejende institution Vedtægter for den selvejende institution Strandlyst Boliger, Lundeborg. 1. Strandlyst Boliger, Lundeborg er en selvejende institution, der drives i lejede plejeboliger og servicearealer beliggende Strandstien

Læs mere

Aftale om anvisning og udlejning (med fleksibel udlejning)

Aftale om anvisning og udlejning (med fleksibel udlejning) mellem: Aftale om anvisning og udlejning (med fleksibel udlejning) Boligselskabet Farumsødal v/domea LBF-: 856 og Furesø Kommune Ikrafttrædelse Aftalen er gældende med virkning fra den 1. april 2019. Aftalen

Læs mere

Regler for udvidet voldgift om heste. af 15. april 2011

Regler for udvidet voldgift om heste. af 15. april 2011 Regler for udvidet voldgift om heste af 15. april 2011 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan tage

Læs mere

Vedtægter. for RANDERS ARBEJDERES BYGGEFORENING AF 1874

Vedtægter. for RANDERS ARBEJDERES BYGGEFORENING AF 1874 Vedtægter for RANDERS ARBEJDERES BYGGEFORENING AF 1874 Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1 Boligorganisationens navn er Randers Arbejderes Byggeforening af 1874. Stk. 2. Boligorganisationen har hjemsted

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til landstingsforordning nr. x af xx 2008 om ændring af landstingsforordning om leje af boliger.

Ændringsforslag. til. Forslag til landstingsforordning nr. x af xx 2008 om ændring af landstingsforordning om leje af boliger. 25. november 2008 EM 2008/73 Ændringsforslag Forslag til landstingsforordning nr. x af xx 2008 om ændring af landstingsforordning om leje af boliger til Fremsat af Landsstyret til 3. behandling. Til 1

Læs mere

Kapitel 1. Kapitel 2. Kapitel 3. Stk. 3. Repræsentantskabet træffer beslutning. om følgende forhold

Kapitel 1. Kapitel 2. Kapitel 3. Stk. 3. Repræsentantskabet træffer beslutning. om følgende forhold Kapitel 1 1. Boligorganisationens navn er Boligforeningen ØsterBO. Stk. 2. Organisationen har hjemsted i Vejle Kommune. 2. Boligorganisationen er organiseret: 1) Uden medlemsindskud. 3. Boligorganisationens

Læs mere

KAP17. Kap. 17. Beboerklagenævn og boligret 292]

KAP17. Kap. 17. Beboerklagenævn og boligret 292] KAP17-LBKG 2010-08-11 nr 961 Almenlejeloven Page 1 of 12 KAP17 Kap. 17. Beboerklagenævn og boligret 292] 96 293) I kommuner med almene boliger nedsættes et eller flere beboerklagenævn til afgørelse af

Læs mere

Bekendtgørelse om Advokatnævnets og kredsbestyrelsernes virksomhed ved behandling af klager over advokater m.v.

Bekendtgørelse om Advokatnævnets og kredsbestyrelsernes virksomhed ved behandling af klager over advokater m.v. BEK nr 20 af 17/01/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 30. december 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2007-440-0160 Senere ændringer til forskriften BEK nr 748 af 11/06/2010

Læs mere

Lejekontrakt. Kolding Kommune. Kolding Modeljernbaneklub. mellem

Lejekontrakt. Kolding Kommune. Kolding Modeljernbaneklub. mellem Lejekontrakt mellem Kolding Kommune og Kolding Modeljernbaneklub Mellem Kolding Kommune Senior-, Sundhed- og Fritidsforvaltningen Fritid og Idræt 6000 Kolding (i det følgende kaldet udlejer) og Kolding

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Baggrunden for at fremlægge et ændringsforslag til lejeforordningen er Landstingets vedtagelse af Atassut s beslutningsforslag,

Læs mere

14. februar 2006 VM 2006/8. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

14. februar 2006 VM 2006/8. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 14. februar 2006 VM 2006/8 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Landstingsloven om vederlag m.v. til medlemmer af Landstinget og Landsstyret m.v. blev vedtaget under EM

Læs mere

Vedtægter For Boligforeningen Ringbo

Vedtægter For Boligforeningen Ringbo Vedtægter For Boligforeningen Ringbo Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Boligorganisationens navn er Boligforeningen Ringbo. Stk. 2. Organisationen har hjemsted i Glostrup Kommune. 2. Boligorganisationen

Læs mere

Kapitel 1. Navn, hjemsted og formål

Kapitel 1. Navn, hjemsted og formål Vedtægter for Arbejdernes Boligforening, Kirkegade 55, 6700 Esbjerg. Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Boligorganisationens navn er Arbejdernes Boligforening. Stk. 2. Boligorganisationen har hjemsted

Læs mere

Standard lejekontrakt

Standard lejekontrakt Dato: 15. juli 2019. Standard lejekontrakt (Beboelse) mellem Naturstyrelsen Kronjylland Vasevej 7, 8920 Randers Nv. (herefter Udlejer) og [ ] [ ] [ ] (herefter Lejer) Indholdsfortegnelse 1. DET LEJEDE...

Læs mere

Bekendtgørelse om indsamling m.v.

Bekendtgørelse om indsamling m.v. BEK nr 820 af 27/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juli 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2014-529-0018 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om

Læs mere

Almindelige regler for voldgift om heste. af 15. april 2011

Almindelige regler for voldgift om heste. af 15. april 2011 Almindelige regler for voldgift om heste af 15. april 2011 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan

Læs mere

Lejekontrakt. Pilleovn til beboelsesejendom. Type: Serienummer: Leje pr. måned Uopsigelig i et år XXXXXXXX

Lejekontrakt. Pilleovn til beboelsesejendom. Type: Serienummer: Leje pr. måned Uopsigelig i et år XXXXXXXX Lejekontrakt Pilleovn til beboelsesejendom Udlejer, Navn: Adresse: Tlf.: Mail: CVR-nr.: Lejer, Navn: Adresse: Tlf.: Mail: CPR-nr.: de nedenfor nævnte effekter: Type: Serienummer: Leje pr. måned Uopsigelig

Læs mere

1 Foreningens navn, hjemsted og formål Stk. 1 Foreningens navn er Nyboe Antenneforening. Foreningens hjemsted er Vejle Kommune.

1 Foreningens navn, hjemsted og formål Stk. 1 Foreningens navn er Nyboe Antenneforening. Foreningens hjemsted er Vejle Kommune. Vedtægter 1 Foreningens navn, hjemsted og formål Foreningens navn er Nyboe Antenneforening. Foreningens hjemsted er Vejle Kommune. Formålet er at drive antenneforening for modtagning af tv- og radioprogrammer,

Læs mere

1 Boligorganisationens navn er Den Almene Andelsboligforening Eskemosepark. I det følgende Eskemosepark.

1 Boligorganisationens navn er Den Almene Andelsboligforening Eskemosepark. I det følgende Eskemosepark. Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1 Boligorganisationens navn er Den Almene Andelsboligforening Eskemosepark. I det følgende Eskemosepark. Boligorganisationen har hjemsted i Birkerød, Rudersdal Kommune.

Læs mere

Djurslands Udlejerforening 20. maj 2015 Ændringer i lejelovgivningen

Djurslands Udlejerforening 20. maj 2015 Ændringer i lejelovgivningen Djurslands Udlejerforening 20. maj 2015 Ændringer i lejelovgivningen Lov nr. 310 af 30. marts 2015 Obligatoriske ind- og fraflytningssyn Vedligeholdelse i lejeperioden Istandsættelse ved fraflytning Obligatoriske

Læs mere

25. januar 2008 FM 2008/12 3. august 2007 EM 2007/43. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

25. januar 2008 FM 2008/12 3. august 2007 EM 2007/43. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 25. januar 2008 FM 2008/12 3. august 2007 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Forordningsforslaget indeholder ændring af 2 bestemmelser i den gældende landstingsforordning.

Læs mere

Bekendtgørelse om organisation af ungdomsboliger, der er opført med offentlig støtte

Bekendtgørelse om organisation af ungdomsboliger, der er opført med offentlig støtte Bekendtgørelse om organisation af ungdomsboliger, der er opført med offentlig støtte I medfør af 67, stk. 7, og 75 i lov om boligbyggeri, jf. lovbekendtgørelse nr. 676 af 20. august 1993, som ændret senest

Læs mere

Almindelige regler for voldgift om heste. April 2019

Almindelige regler for voldgift om heste. April 2019 Almindelige regler for voldgift om heste April 2019 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan tage

Læs mere

Kapitel 3 Boligorganisationens ledelse Repræsentantskabet. Vedtægter for Funktionærernes Boligselskab i Lyngby/Tårbæk kommune

Kapitel 3 Boligorganisationens ledelse Repræsentantskabet. Vedtægter for Funktionærernes Boligselskab i Lyngby/Tårbæk kommune Vedtægter for Funktionærernes Boligselskab i Lyngby/Tårbæk kommune Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Boligorganisationens navn er Funktionærernes Boligselskab i Lyngby/Tårbæk kommune Stk. 2. Organisationen

Læs mere

V E D T Æ G T E R for Den Selvejende Institution Ældreboligerne Parkboulevarden 69, 8920 Randers NV

V E D T Æ G T E R for Den Selvejende Institution Ældreboligerne Parkboulevarden 69, 8920 Randers NV Sagsnr. 027737/JWG/GK V E D T Æ G T E R for Den Selvejende Institution Ældreboligerne Parkboulevarden 69, 8920 Randers NV 1 Den selvejende Institutions navn er Den Selvejende Institution Ældreboligerne

Læs mere

Bilag 14 Accelereret konfliktløsning og Mediation

Bilag 14 Accelereret konfliktløsning og Mediation Bilag 14 Accelereret konfliktløsning og Mediation Version 0.8 26-06-2015 Indhold 1 VEJLEDNING TIL TILBUDSGIVER... 2 2 INDLEDNING... 3 3 ACCELERERET KONFLIKTLØSNING MED BRUG AF SAGKYNDIG UDTALELSE... 4

Læs mere

Gørlev Antenneforening

Gørlev Antenneforening Love og vedtægter for 1 Foreningens navn er:. 2 Foreningens interesseområde er: Gørlev by. 3 Foreningens formål er at drive og eje et fællesantenneanlæg, der kan forsyne medlemmerne med. 1. Internet og

Læs mere

LEJEKONTRAKT FOR BÅDPLADS I SCANPORT HAVN

LEJEKONTRAKT FOR BÅDPLADS I SCANPORT HAVN Dato / 2015 LEJEKONTRAKT FOR BÅDPLADS I SCANPORT HAVN mellem undertegnede og Skanska Øresund A/S CVR-nr.: 18 05 23 85 Havneholmen 25 1561 København V (i det følgende kaldet Udlejer) Lejer Adresse Postnummer

Læs mere

Vedtægter for Sporvejsfunktionærernes Boligforening

Vedtægter for Sporvejsfunktionærernes Boligforening Vedtægter for Sporvejsfunktionærernes Boligforening Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Boligorganisationens navn er Sporvejsfunktionærernes Boligforening. Stk. 2. Organisationens har hjemsted i Københavns

Læs mere

23. oktober 2007 EM 2007/44. Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af dd.mm 2007 om støtte til boligbyggeri, fælleshuse,

23. oktober 2007 EM 2007/44. Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af dd.mm 2007 om støtte til boligbyggeri, fælleshuse, 23. oktober 2007 EM 2007/44 Ændringsforslag Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af dd.mm 2007 om støtte til boligbyggeri, fælleshuse, byggesæt m.v. til Fremsat af Landsstyret til 2. behandling. Til

Læs mere

Vedtægter for Boligforeningen AAB

Vedtægter for Boligforeningen AAB Vedtægter for Boligforeningen AAB Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Boligorganisationens navn er Boligforeningen AAB. Boligforeningen AAB er grundlagt den 12. marts 1912 og er senest drevet under navnet

Læs mere

Vedtægter Estrupsgade Silkeborg Tlf aab-silkeborg.dk

Vedtægter Estrupsgade Silkeborg Tlf aab-silkeborg.dk Vedtægter Indhold Kapitel 1 - Navn, hjemsted og formål... 2 Kapitel 2 - Medlemskab og kapitalforhold... 2 Kapitel 3 - Boligorganisationens ledelse... 2 Repræsentantskabet... 2 Bestyrelsen... 4 Kapitel

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om tvungen administration af udlejningsejendomme

Bekendtgørelse af lov om tvungen administration af udlejningsejendomme LBK nr 884 af 17/09/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 2. august 2016 Ministerium: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Journalnummer: Indenrigs- og Socialmin., j.nr. 2006-71 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

CIRKULÆRE OM BOLIGER, SOM STILLES TIL RÅDIGHED FOR SUNDHEDS- VÆSENETS PERSONALE M.V.

CIRKULÆRE OM BOLIGER, SOM STILLES TIL RÅDIGHED FOR SUNDHEDS- VÆSENETS PERSONALE M.V. PEQQISSUTSIMUT PISORTAQARFIK DIREKTORATET FOR SUNDHED NR. 16 CIRKULÆRE OM BOLIGER, SOM STILLES TIL RÅDIGHED FOR SUNDHEDS- VÆSENETS PERSONALE M.V. 1. Dette cirkulære regulerer de vilkår, hvorunder sundhedsvæsenets

Læs mere

Standard lejekontrakt

Standard lejekontrakt Dato: 25. juni 2014 J.nr. NST-5232-00485 Standard lejekontrakt (Rebild Hedehus) mellem Naturstyrelsen Himmerland Møldrupvej 26, 9520 Skørping (herefter Udlejer) og [ ] [ ] [ ] (herefter Lejer) Indholdsfortegnelse

Læs mere

Vedtægter for Ankenævnet for hotel, restaurant og turisme

Vedtægter for Ankenævnet for hotel, restaurant og turisme Vedtægter for Ankenævnet for hotel, restaurant og turisme 1 Nævnet er oprettet af Hotel, Restaurant og Turisterhvervet, HORESTA, og Forbrugerrådet. 2 Nævnets kompetence Ankenævnet for hotel, restaurant

Læs mere

Vedtægter. Kapitel 1

Vedtægter. Kapitel 1 HAB Vedtægter 2015 side 1 Vedtægter For boligorganisationen HAB Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Boligorganisationens navn er HAB. Stk. 2. Organisationen har hjemsted i Haderslev Kommune. 2. Boligorganisationen

Læs mere

VEDTÆGTER FOR Den selvejende almene boligorganisation Brøndby Boligselskab

VEDTÆGTER FOR Den selvejende almene boligorganisation Brøndby Boligselskab VEDTÆGTER FOR Den selvejende almene boligorganisation Brøndby Boligselskab TRYGHED - FÆLLESSKAB - KVALITET - DIALOG 9011 Brøndby Boligselskab_Vedtægter_A5.indd 1 08/07/15 16.18 9011 Brøndby Boligselskab_Vedtægter_A5.indd

Læs mere

Lov om midlertidig regulering af boligforholdene 11-12-2013

Lov om midlertidig regulering af boligforholdene 11-12-2013 Titel Lov om midlertidig regulering af boligforholdene Status Gældende Ikrafttrådt 01-01-1980 Type Lov Nummer 238 Publiceret 08-06-1979 Udgiver By- og Boligministeriet Udskrevet af Bjørn Søeborg Dato 11-12-2013

Læs mere

Standard lejekontrakt

Standard lejekontrakt Dato: 2. november 2015 Ledelsesnr.: [ ] Standard lejekontrakt Hedekrogen mellem Naturstyrelse, Himmerland Møldrupvej 26 9520 Skørping (herefter Udlejer) og [ ] [ ] [ ] (herefter Lejer) Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger Den xx. xxx 2017 EM 2017/XX Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget har til hensigt at sikre, at husstande hvor den ene ægtefælle eller samlever afgår ved døden, eller

Læs mere

Bilag [nr.] Trepartsaftale

Bilag [nr.] Trepartsaftale J.nr.: 7501417 MPE/KRM Bilag [nr.] Trepartsaftale Kammeradvokaten Telefon +45 33 15 20 10 Vester Farimagsgade 23 Fax +45 33 15 61 15 DK-1606 København V www.kammeradvokaten.dk Trepartsaftale INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om alderspension

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om alderspension Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om alderspension Sammenskrivningen er ikke retligt bindende. Sammenskrivningen skal samle og overskueliggøre

Læs mere

for Antenneforeningen Tolveren 1. Navn, hjemsted og formål 1.1 Foreningens navn er Antenneforeningen Tolveren.

for Antenneforeningen Tolveren 1. Navn, hjemsted og formål 1.1 Foreningens navn er Antenneforeningen Tolveren. VEDTÆGTER for Antenneforeningen Tolveren 1. Navn, hjemsted og formål 1.1 Foreningens navn er Antenneforeningen Tolveren. 1.2 Foreningen dækker område 43 (tidligere område 12) i henhold til opdelingskort

Læs mere

Vedtægt for foreningen Anvisning af Kollegie- og Ungdomsboliger i Aalborg

Vedtægt for foreningen Anvisning af Kollegie- og Ungdomsboliger i Aalborg Godkendt af Aalborg Byråd 13. november 2017 Vedtægt for foreningen Anvisning af Kollegie- og Ungdomsboliger i Aalborg 1 Navn og hjemsted 1.1. Foreningens navn er Anvisning af Kollegie- og Ungdomsboliger

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 12. april 2005 FM2005/20 Bemærkninger til forordningsforslaget 1. Indledning Almindelige bemærkninger Den gældende landstingsforordning om leje af boliger har været i kraft siden 2001. I den forløbne tid

Læs mere

Vedtægter for Frederiksborg Almene Boligforening. Hillerød

Vedtægter for Frederiksborg Almene Boligforening. Hillerød Vedtægter for Frederiksborg Almene Boligforening Hillerød Kapitel 1 Navn, hjemsted, formål 1. Boligorganisationens navn er Frederiksborg Almene Boligforening. Stk. 2. Boligorganisationens hjemsted er Hillerød

Læs mere

Kolonihave - vedtægt for et haveområde i Herning Kommune

Kolonihave - vedtægt for et haveområde i Herning Kommune Kolonihave - vedtægt for et haveområde i Herning Kommune Formål og virke 1. Foreningen har til formål at administrere og forvalte det til kolonihaveformål udlagte areal i overensstemmelse med de bestemmelser,

Læs mere

Vedtaget på afdelingsmødet: 21. maj 2015. Afdeling: AKB Lundtoftegade

Vedtaget på afdelingsmødet: 21. maj 2015. Afdeling: AKB Lundtoftegade B-ordningen kort fortalt Det er dig som lejer, der skal tage initiativ til at vedligeholde boligen, men det er boligorganisationen, der sørger for boligens indvendige vedligeholdelse med hvidtning, maling,

Læs mere

VEDTÆGTER FOR ALBOA, ALMEN BOLIGORGANISATION AARHUS

VEDTÆGTER FOR ALBOA, ALMEN BOLIGORGANISATION AARHUS VEDTÆGTER FOR ALBOA, ALMEN BOLIGORGANISATION AARHUS Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1 1.1. Boligorganisationens navn er ALBOA, Almen Boligorganisation Aarhus. 1.2. Boligorganisationen har hjemsted i

Læs mere

«Selskab_Navn» VEDTÆGTER FOR

«Selskab_Navn» VEDTÆGTER FOR «Selskab_Navn» VEDTÆGTER FOR Vedtægter For Boligforeningen Fredensbo Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Boligorganisationens navn er: Boligforeningen Fredensbo Stk. 2. Organisationen har hjemsted i

Læs mere

VEDTÆGTER. For. Den almene boligorganisation

VEDTÆGTER. For. Den almene boligorganisation VEDTÆGTER For Den almene boligorganisation BOLIGSELSKABET AF 2014 Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål Boligselskabets navn er Boligselskabet af 2014. 1. Selskabet har hjemsted i Randers Kommune. 2. Selskabet

Læs mere

Lejekontrakt Typeformular B 1998

Lejekontrakt Typeformular B 1998 Lejekontrakt Typeformular B 1998 Autoriseret af Bolig- og Byministeriet den 1. juli 1998 i henhold til 6 i lov om leje af almene boliger som typeformular B 6. udgave, til anvendelse i lejeaftaler om beboelseslejligheder,

Læs mere

Regler for udvidet voldgift om heste. April Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste.

Regler for udvidet voldgift om heste. April Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Regler for udvidet voldgift om heste April 2019 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan tage stilling

Læs mere