Branchevejledning om helkropsvibrationer ved vejtransport

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Branchevejledning om helkropsvibrationer ved vejtransport"

Transkript

1 Branchevejledning om helkropsvibrationer ved vejtransport INDHOLD : BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPSVIBRATIONER VED VEJTRANSPORT 1 HVAD ER HELKROPSVIBRATIONER? 2 HVILKE HELBREDSMÆSSIGE KONSEKVENSER ER DER VED UDSÆTTELSE FOR HELKROPSVIBRATIONER? 3 HVORDAN MÅLES HELKROPSVIBRATIONER? 4 ANVENDELSE AF BRANCHEVEJLEDNINGEN 5 Anvendelse af skema til kortlægning 5 Anvendelse af skema til handlingsplan 5 EKSEMPEL PÅ HANDLINGSPLAN 7 LITTERATURLISTE 10 BRANCHEARBEJDSMILJØRÅDET FOR TRANSPORT OG ENGROS 11 SKEMAMATERIALER 12 Førersædet 12 Indretning af førerpladsen 13 Opbygning og vedligehold af udstyr 14 Vejforhold 15 Arbejdsforhold 16 Individuelle faktorer 17 Blank handlingsplan 18

2 Hvad er helkropsvibrationer? I sit arbejdsmiljø kan man blive udsat for vibrationer. Man skelner mellem vibrationer, der påvirker hånd og arm og vibrationer, der påvirker hele kroppen enten ved stående eller siddende arbejde. Helkropsvibrationer er de rystelser, der blandt andet ved kørsel i køretøjer påvirker føreren via sædet. Vibrationerne kan give påvirkninger, der kan betragtes som en bølge, der ruller. Bølgerne laver cirklende bevægelser, og de kan gensidigt forstærke hinanden. Derfor vil muskelspændingen øges, så kroppen styres og ikke hopper rundt i sædet. Det er helkropsvibrationer, denne vejledning beskæftiger sig med. Hvorfra kommer helkropsvibrationer ved kørsel? Vibrationer ved kørsel forplanter sig fra køretøjet og vejen til chaufføren via førerhus og sæde og medvirker dermed til belastning af chaufføren. Vibrationsbelastningerne kan have flere årsager, hvoraf nogle relateres til køretøjet og andre til chaufføren. Derfor er de opdelt i to grupper : De individuelle faktorer: f.eks. alder, kropsbygning, træningstilstand, rygevaner og så videre. De eksterne faktorer: som f.eks. sædets justering, køretøjets opbygning, vedligeholdelse, vejforhold og så videre. Risikoen for at få skader øges, hvis : man arbejder i fastlåste arbejdsstillinger og med hyppige vrid af ryggen musklerne er trætte ryggen er belastet (trykket sammen) f.eks. efter hårdt fysisk arbejde med tunge løft man udsættes for bump og uventede bevægelser, der f.eks. skyldes ujævnt underlag eller mindre påkørsler.

3 Hvilke helbredsmæssige konsekvenser er der ved udsættelse for helkropsvibrationer? Hvorvidt helkropsvibrationer er skadelige for kroppen afhænger af, hvor kraftige vibrationerne er, og hvor lang tid man udsættes for vibrationerne. De kortvarige stød er mere belastende end de jævne rystelser. Helkropsvibrationer kan være årsag til rygproblemer, lænderygsmerter, diskusprolaps og tidlige slidforandringer af rygsøjlen. Jo højere vibrationsstyrke og jo længere tids påvirkning, jo større risiko, mens hvileperioder nedsætter risikoen. Chauffører har en større hyppighed for udvikling af ryglidelser end den øvrige befolkningsgruppe, og udvikling af ryglidelserne skylde en kombination af flere forskellige påvirkninger. Udsættelse for helkropsvibrationer ved transport kan også være med til at vedligeholde og forværre ryglidelser. Andre skadelige påvirkninger kan være : langvarigt siddende arbejde tunge løft, som især ses ved distribution uhensigtsmæssige kropsstillinger som drejende bevægelser, bøjet eller skæv siddestilling rygning. Helkropsvibrationer giver også en øget belastning på nakkens og skuldrenes muskler, idet disse er med til at styre armen, så hånden kan udføre sit arbejde korrekt og uden rystelser. Man kan mindske risikoen for skader, hvis : man vælger køretøjer, der vibrerer mindst muligt køretøjet er forsynet med de rette dæk og korrekt dæktryk køretøjets affjedring, støddæmpere m.v. er godt vedligeholdt førersædet er et afvibreret sæde, der passer til køretøjet. Sædet skal have god rygstøtte og være indstillet til føreren føreren er grundigt instrueret i indstilling af sædet, og sædet skal være nemt at indstillet, så det passer til føreren man vælger køreveje, der fører uden om bump og lignende, hvor det er muligt man kører med en hastighed, der er afpasset efter underlagets beskaffenhed.

4 Hvordan måles helkropsvibrationer? Helkropsvibrationer kan måles. Når man måler, ønsker man at få et indtryk af den vibrationsbelastning, en person udsættes for over en arbejdsdag. Den målte vibrationsbelastning kan herefter sammenholdes med de erfaringer, man i gennem årene har opbygget om helkropsvibrationers helbredsskadende virkning. Vibrationer måles i enheden m/sec 2. Ved 8 timers vibrationsbelastning er der ingen risiko for helbredsskade ved vibrationer på under 0,45 m/sec 2, mens vibrationsbelastning på over 0,8 m/sec 2 medfører helbredsrisiko. Arbejdstilsynet angiver, at : unødige vibrationsbelastninger skal undgås vibrationsbelastningen bør holdes så lav, at der ikke er risiko for helbredsskade, det vil sige på under 0.45 m/sec 2 ved 8 timers eksponering. Målinger af helkropsvibrationer er vanskelige at gennemføre. Det kræver stor specialviden, og det kan være vanskeligt at relatere måleresultaterne til de anbefalede grænseværdier, da det ikke er klarlagt, hvilke tekniske analysemetoder, der er bedst egnede. I Arbejdstilsynets meddelelse nr Helkropsvibrationer fra 1998 findes mere information om vurdering af måleresultater.

5 Anvendelse af branchevejledningen Der tales en del om helkropsvibrationer, og Arbejdstilsynet har udarbejdet en vejledning herom. Men ud fra det eksisterende materiale, der findes, er det stadig svært at kortlægge og vurdere helkropsvibrationerne. Denne branchevejledning skal betragtes som et redskab til at : give ledelsen og sikkerhedsorganisationen overblik over, hvor helkropsvibrationerne findes give ledelsen og medarbejderne mulighed for drøfte problemstillingen med helkropsvibrationer gøre det muligt at afdække forholdene med helkropsvibrationer og følge op på indsatsen. Anvendelse af skema til kortlægning Skemaerne til kortlægning af helkropsvibrationer omhandler både de faktorer: der direkte har indflydelse på helkropsvibrationerne forplantning til kroppen, som f.eks. dæktryk, luftaffjedring, sædets opbygning o.s.v. der indirekte har indflydelse på, hvordan kroppen modtager helkropsvibrationer som f.eks. dårlig siddestilling på grund af manglende udsyn, lange rækkeafstande til udstyr, tungt løftearbejde o.s.v. som vedrører det individuelle om chaufføren som f.eks. alder, træningstilstand o.s.v. Skemaerne er opdelt efter de områder, hvor der kan være helkropsvibrationer, f.eks.: Førersædet Indretning af førerpladsen Opbygning og vedligeholdelse af udstyr Vejforhold Arbejdsforhold Individuelle faktorer. Skemaerne indeholder de problemstillinger, der kan være aktuelle inden for hvert område, så det er let at registrere de problemer, der måtte være. Som det sidste punkt i hvert skema står der Andet, som kan udfyldes med et problem eller flere problemer, som ikke er nævnt. Skemaet kan bruges af sikkerhedsorganisationen eller vognmandsfirmaet og i forbindelse med virksomhedens arbejde med arbejdspladsvurderinger (APV). Anvendelse af skema til handlingsplan Når virksomheden har kortlagt problemerne med helkropsvibrationerne, vil disse umiddelbart kunne indgå i virksomhedens APV og dermed handlingsplan.

6 For at udarbejde en effektiv handlingsplan forudsætter det, at ledelse og ansatte i fællesskab vurderer de enkelte risikoområder og prioriterer dem, efter hvilke problemer, der bør løses her og nu, og hvilke problemer der kræver nærmere undersøgelse. Der kan også være risikoområder, hvor løsningen eventuelt må udskydes til et senere tidspunkt i forbindelse med nyindkøb eller lignende. Indtil da må den eller de risikoområder midlertidigt forebygges på anden vis. Handlingsplanen kan indføres i det skema, som er vedlagt kortlægningsskemaerne eller indføres i den model, virksomheden har valgt at lave sin APV efter. Her noteres det, hvordan det er besluttet at løse problemet, hvornår det skal løses, hvem der er ansvarlig herfor, og hvornår der skal checkes, om problemet er blevet løst efter den udførte handling.

7 Eksempel på handlingsplan I det følgende er givet et eksempel på en handlingsplan fra et transportfirma. Der vil ofte være forskel på, hvilke problemområder der tages op i forskellige firmaer også selv om firmaerne tilsyneladende er meget ens. Når der vælges løsninger, vil det ligeledes gælde, at de vil være forskellige. Nogle løsninger passer bedre ind i et firma end i et andet. Det vigtigste er, at handlingsplanen udarbejdes, så den passer til de rutiner og den ansvarsfordeling, der er i det pågældende firma. Det er altid vigtigt, at der for de enkelte opgaver er sat en ansvarlig på, som skal følge op på, om løsningen har været tilfredsstillende.

8 Område Problem med Løsning Ansvarlig Tidsplan Opfølgning Førersædet Indstilling/regulering af affjedring Instruktion i indstilling, så der kan opnås gode og varierede kørestillinger kontakter BST Dato xx følger op ca. 2 mdr. efter instruktion Indstilling/regulering af sæde, ryglæn og lændestøtte Instruktion i indstilling, så der kan opnås gode og varierede kørestillinger kontakter BST Dato xx følger op ca. 2 mdr. efter instruktion Mange daglige timer i sædet Variere siddestillingen, sørge for småpauser og påbegynde motion Den enkelte chauffør Dato xx følger op 2 gange årligt Mange dage om ugen i sædet Variere siddestillingen, sørge for småpauser og påbegynde motion Den enkelte chauffør Dato xx følger op 2 gange årligt Indretning af førerpladsen Affjedring af førerhuset Gennemgang og justering hos mekaniker Vognmand/- chauffør Max 14 dage kontrollerer Opbygning og vedligeholdelse af udstyr Slid og afbalancering af dæk Korrekt tryk i dæk Afbalancering af dæk. Sporing justeres Regelmæssig kontrol Vognmand/- chauffør 1 uge Dagligt Chauffør/vognmand kontrollerer

9 Område Problem med Løsning Ansvarlig Tidsplan Opfølgning For stram kørselsplan Bedre indberetning om vejforhold, trafik og så videre fra chauffører Arbejdsforhold Sikkerhedsgruppe og de enkelte chauffører Løbende hvert kvartal Meget løftearbejde Tekniske hjælpemidler f.eks. sækkevogn, palleløfter eller lignende Sikkerhedsgruppe 1 mdr. Individuelle forhold At være aktiv i fritiden Fælles udspil til motion, f.eks. deltagelse i firmasport eller andre aktiviteter fælles med kolleger Sikkerhedsgruppe Vognmand Den enkelte chauffør ½ år Gener fra ryggen - Tilrettelægge arbejdet med mere variation - Træning af rygog mavemuskler - Vejledning om gode og varierede arbejds - stillinger Den enkelte chauffør Evt. hjælp fra BST Løbende følger op hvert kvartal

10 Litteraturliste Lings og Leboeuf-Yde: Kjellberg, Anders et al : Voss, Palle Helkropsvibrationer og lænderygsmerter. En kritisk gennemgang af litteraturen. Odense Universitetshospital 1996 Injuries and other adverse effects of occupational exposure to whole-body vibration. Arbete og Hälsa 1994 Helkropsvibrationer som arbejdsmiljøfaktor. Lydteknisk Institut, rapport nr. 115, 1984 Brüel & Kjær Human vibration, 1988 Arbejdstilsynet At-meddelelse nr Helkropsvibrationer 1998 Arbejdstilsynet Transportområdet, Branchebilleder 1995.

11 Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Du kan kontakte Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros på følgende adresser : Fællessekretariatet Børsen 1217 København K. Telefon : Sekretariater : Specialarbejderforbundet i Danmark Kampmannsgade København V Telefon : Telefax : Ledernes Hovedorganisation Vermlandsgade København S Telefon : Telefax : Arbejdsgiverforeningen for Handel, Transport og Service Børsen 1217 København K. Telefon : Telefax : Alle Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros materialer findes desuden frit tilgængeligt på vores hjemmeside :

12 Skemamaterialer Førersædet Resumé: Påvirkningen fra helkropsvibrationer kan begrænses ved gode og varierede kørestillinger. For at opnå dette skal sædet være komfortabelt og være nemt at regulere. Chaufførens alder og fysiske form har betydning for, hvor belastende helkropsvibrationerne er for kroppen. God luftaffjedring er som en stødpude for vibrationer og stød. Luftaffjedring minimerer vibrationerne i at forplante sig til ryggen. God rygstøtte specielt i lænden - giver bedre siddestilling, så ryggen ikke falder sammen. Rygmusklerne bliver mere aktive, og trykket i bruskskiverne bliver mindre. Sædets pasform er afhængig af personens højde og vægt. Mange timer i sædet betyder, at kroppen ikke bevæges aktivt. Den bliver passiv. Påvirkninger som stød og vibrationer giver derfor større risiko for skader på ryggen ved lang tids kørsel. Dato: Udfyldt af: Problem med Ja Nej Årsag Forslag til løsning Manglende affjedring Indstilling/regulering af affjedring Ryglænets pasform Sædets pasform Indstilling/regulering af sæde og ryglæn Mange daglige timer i sædet Mange dage om ugen i sædet Andet

13 Indretning af førerpladsen Resumé: Indretningen af førerpladsen har stor betydning for, hvor mange gange ryggen skal bøjes, vrides eller drejes. Uhensigtsmæssige siddestillinger gør kroppen mere modtagelig for påvirkninger fra vibrationer. Når opmærksomheden ikke er rettet mod vejen, men mod instrumenter og lignende, får vibrationer og stød lettere ved at påvirke kroppen, fordi musklerne ikke spændes og derved forsvarer kroppen. Luftaffjedring af førerhuset minimerer rystelserne fra motoren og underlaget. Dato: Udfyldt af: Problem med Ja Nej Årsag Forslag til løsning Manglende regulering af rattet At nå gearstangen og skifte gear At nå kontakter og betjeningsgreb At aflæse instrumenter Manglende højde i førerhuset Manglende udsyn Dårlig udsyn til sidespejle Dårligt placeret kommunikationsudstyr Manglende luftaffjedring af førerhuset Manglende regulering af luftaffjedring på førerhuset Andet

14 Opbygning og vedligehold af udstyr Resumé: Vedligeholdelse af de forskellige dele af køretøjet har afgørende indflydelse på, hvordan vibrationer under kørslen forplantes til førerhus og førersæde. De vigtigste punkter er affjedring, ophæng af førerhus, koblinger til anhænger, skammel og bølgeplade til trailer, dæk og bremser. F.eks. har korrekt dækmontering og dæktryk stor betydning i forhold til at nedsætte vibrationer under kørslen. Dato: Udfyldt af: Problem med Ja Nej Årsag Forslag til løsning Den mekaniske affjedring af vognen Luftaffjedringen af vognen Ophæng og affjedring af førerhus Slid og afbalancering af dæk Korrekt tryk i dæk Manglende bølgeplade under drejeskammel Jævn bremsning Vedligehold af bremser Andet

15 Vejforhold Resumé: Trods en god affjedring af køretøjet, har det en væsentlig betydning, hvilket underlag der køres på. Huller og større ujævnheder i vejen samt passage af bump giver nogle kraftige påvirkninger af hele køretøjet, hvoraf nogle vil forplantes til førersædet. Regelmæssige ujævnheder i vejen bør ikke give anledning til generende helkropsvibrationer, idet førerhusets og sædets affjedring bør optage disse. Hastigheden har dog en væsentlig indflydelse på, hvor kraftige svingninger der kommer. Det gælder både for passage af bump og for kørsel på ujævnt underlag. Dato: Udfyldt af: Problem med Ja Nej Årsag Forslag til løsning Dårlige tilkørselsveje ved faste afhentningsog leveringssteder Hyppig passage af vej bump Planlægning af kørsel i forhold til vejenes beskaffenhed Afpasning af hastighed i forhold til ujævnheder Ofte kørsel på ujævne og hullede veje Andet

16 Arbejdsforhold Resumé: Ved kørsel over lang tid uden pauser, forstærkes belastningerne fra køretøjets vibrationer ved, at man sidder stille i lang tid af gangen. Tidspres for at nå planen kan medføre stress. Det vil være en god ide at tilrettelægge arbejdet, så der udføres forskelligt arbejde i løbet af dagen, eller at udnytte pauserne til at motionere, så man får brugt hele kroppen. Tungt løftearbejde i kombination med kørsel og udsættelse for helkropsvibrationer giver øget risiko for problemer med lænderyggen. Arbejdsbeklædning egnet til skiftende arbejdsopgaver f.eks. kørsel afbrudt af løftearbejde er vigtig for at undgå unødig afkøling af kroppen og dermed større risiko for skader. Dato: Udfyldt af: Problem med Ja Nej Årsag Forslag til løsning Overholdelse af hviletider Tilrettelæggelse af arbejdet så det bliver afvekslende For stram kørselsplan Tungt løftearbejde Meget løftearbejde Træk og skub af tunge vogne Hjælp fra kollega Andet

17 Individuelle faktorer Resumé: Helkropsvibrationer påvirker kroppen mindst, hvis man er i god fysisk form det gælder specielt i forhold til lænderyggen, der er den del af kroppen som er mest udsat. De uheldige påvirkninger af helkropsvibrationer bliver større med alderen på grund af slid og almindelige aldersforandringer. Derfor bliver det endnu vigtigere at holde sig i god fysisk form. Også faktorer som overvægt på grund af manglende aktivitet og rygning påvirker kroppen negativt. Dato: Udfyldt af: Problem med Ja Nej Årsag Forslag til løsning At være i god fysisk form At være overvægtig At være ryger At være aktiv i fritiden Samme arbejde i mange år Gener fra led og muskler Gener fra ryggen Andet

18 Blank handlingsplan Område Problem med Løsning Ansvarlig Tidsplan Opfølgning Førersædet Indretning af førerpladsen Opbygning og vedligeholdelse af udstyr Vejforhold Arbejdsforhold Individuelle forhold

branchevejledning helkropsvibrationer indenfor transportområdet Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

branchevejledning helkropsvibrationer indenfor transportområdet Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning helkropsvibrationer indenfor transportområdet Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning helkropsvibrationer Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros har

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPS- VIBRATIONER INDENFOR TRANSPORTOMRÅDET. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPS- VIBRATIONER INDENFOR TRANSPORTOMRÅDET. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPS- VIBRATIONER INDENFOR TRANSPORTOMRÅDET Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros VEJLEDNING OM HELKROPSVIBRATIONER INDHOLD FORORD................................................

Læs mere

Branchevejledning. førerpladsens. indretning. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Branchevejledning. førerpladsens. indretning. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Branchevejledning førerpladsens indretning Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning om førerpladsens indretning Forord Dit køretøj er din arbejdsplads - derfor er det vigtigt,

Læs mere

Transport af passagerer - taxi

Transport af passagerer - taxi Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af passagerer - taxi Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Arbejdspladsvurdering

Arbejdspladsvurdering Arbejdspladsvurdering Alle virksomheder skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering. En såkaldt APV. Det fremgår af arbejdsmiljøloven. Den skriftlige APV skal revideres senest hvert 3. år. APV skal

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Arbejdsmiljøkonsulentens perspektiv på forebyggelse og behandling af dårlig ryg

Arbejdsmiljøkonsulentens perspektiv på forebyggelse og behandling af dårlig ryg Arbejdsmiljøkonsulentens perspektiv på forebyggelse og behandling af dårlig ryg Oplæg af: Fysioterapeut, Master of Public Health og Specialist i sundhedsfremme og forebyggelse Definitionerne afslører perspektivet.

Læs mere

Transport af passagerer - taxi

Transport af passagerer - taxi Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af passagerer - taxi Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Stilladsarbejde Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital

Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Praktiserende læger Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Ja Nej Kommentarer og ideer til forbedringer Løft og håndtering Er der opmærksomhed på, hvad, hvordan og hvor meget chauffør og bud løfter?

Ja Nej Kommentarer og ideer til forbedringer Løft og håndtering Er der opmærksomhed på, hvad, hvordan og hvor meget chauffør og bud løfter? APV for chauffører og bude Arbejdssted: Udfyldt af: Dato: Ja Nej Kommentarer og ideer til forbedringer Løft og håndtering Er der opmærksomhed på, hvad, hvordan og hvor meget chauffør og bud løfter? Vurder

Læs mere

Transport af gods - post - kurer

Transport af gods - post - kurer Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af gods - post - kurer Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Helkropsvibrationer i anlægsgartneriet

Helkropsvibrationer i anlægsgartneriet Helkropsvibrationer i anlægsgartneriet Indholdsfortegnelse 2 Side Forord... 3 Vibrationer... 4 Hvad er helkropsvibrationer?... 5 Hvad siger reglerne?... 6 Følger af vibrationspåvirkning... 7 Vurdering

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.7. Helkropsvibrationer

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.7. Helkropsvibrationer At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.7 Helkropsvibrationer April 2006 Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.5 af juli 1998 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

2014 Vandforsyning. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Vandforsyning. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Vandforsyning Virksomhed: Afdeling: Dato: 16-10-2014 12:39 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde, kold vind, regn) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller

Læs mere

Helkropsvibrationer i skovbruget

Helkropsvibrationer i skovbruget Helkropsvibrationer i skovbruget Indholdsfortegnelse 2 Side Forord................................................................. 3 Vibrationer.............................................................

Læs mere

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

Helkropsvibrationer i landbruget

Helkropsvibrationer i landbruget Helkropsvibrationer i landbruget Indholdsfortegnelse 2 Side Forord................................................................. 3 Vibrationer.............................................................

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Camping Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Transport af gods - generelt

Transport af gods - generelt Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af gods - generelt Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Bedemænd Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Jord-, beton-, kloakog brolæggerarbejde

Jord-, beton-, kloakog brolæggerarbejde Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Jord-, beton-, kloakog brolæggerarbejde Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er

Læs mere

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED

TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED Tjekliste til TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og

Læs mere

Branchevejledning. helkrops. vibrationer i. helikoptere. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. Arbejdsmiljørådet for Luftfart

Branchevejledning. helkrops. vibrationer i. helikoptere. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. Arbejdsmiljørådet for Luftfart Branchevejledning helkrops vibrationer i helikoptere Arbejdsmiljørådet for Luftfart Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning helkropsvibrationer i helikoptere Forord I 2006 trådte

Læs mere

Tunge løft og bæring Vi har her samlet seks instruktionsfilm, der sætter fokus på løft og bæring af tunge byrder.

Tunge løft og bæring Vi har her samlet seks instruktionsfilm, der sætter fokus på løft og bæring af tunge byrder. Forsvar, politi, fængsler og vagt Instruktionsfilm om MSB Forebyggelse af muskel- og skeletbesvær Instruktionsfilm om MSB Instruktionsfilm og dialogmateriale om forebyggelse af muskel- og skeletbesvær

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Dentallaboratorier Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering It-rådgivning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Universiteter og forskning

Universiteter og forskning Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Universiteter og forskning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

arbejde over skulderhøjde

arbejde over skulderhøjde Branchearbejdsmiljørådet (BAR) for transport og engros medvirker ved løsning af sikkerheds- og sundhedsspørgsmål inden for transport og engroshandel og understøtter arbejdsmiljøindsatsen på branche- og

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Daginstitutioner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Elektronik Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

Skovarbejder! Pas på din krop! Stig Holm Fysioterapeut T: Mail:

Skovarbejder! Pas på din krop! Stig Holm Fysioterapeut T: Mail: Skovarbejder! Pas på din krop! Stig Holm Fysioterapeut T: 26 300 544 Mail: sh@amcentret.dk Dagen i dag Ryggens opbygning Kroppens reaktioner på slid eller løft Hvornår er det sundhedsskadeligt at løfte?

Læs mere

Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde

Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Nr. 17 Kontor Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

God ergonomi i tjenestebiler. - Politi og forsvar

God ergonomi i tjenestebiler. - Politi og forsvar God ergonomi i tjenestebiler - Politi og forsvar Indholdsfortegnelse 1 Forord...3 2 Indledning...4 3 Ind i og ud af bilen...5 4 Sid og kør godt i bilen...7 4.1 Sæde og rat...7 4.2 Nakkestøtten og sikkerhedsselen...10

Læs mere

2014 Ejendomsservice. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Ejendomsservice. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Ejendomsservice Virksomhed: Afdeling: Dato: 23-06-2014 13:18 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling

Læs mere

2014 Forlystelsesvirksomhed. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Bemærkninger: Ikke relevant. Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Forlystelsesvirksomhed. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Bemærkninger: Ikke relevant. Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Forlystelsesvirksomhed Virksomhed: Afdeling: Dato: 06-11-2014 08:26 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde, kold vind, regn) 1.02. Trækgener, kuldenedfald

Læs mere

Herlufsholms Idrætscenter APV - Idræts- og svømmehaller Foråret 2011 ARBEJDSPLADSVURDERING

Herlufsholms Idrætscenter APV - Idræts- og svømmehaller Foråret 2011 ARBEJDSPLADSVURDERING Angiv dit navn her: ARBEJDSPLADSVURDERING 4. Opfølgning på handlingsplanen 1. Kortlægning og identifikation 3. Prioritering og handlingsplan 2. Beskrivelse og vurdering Marts 2011 Kære ansatte på Herlufsholm

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering El-installatører Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Indhold Ansvar ifølge Det Naturvidenskabelige Fakultets graviditets politik... 2 Registrering... 2 Ergonomi... 3 Arbejdsstillinger...

Læs mere

ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ

ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ TUNGE LØFT Løfter medarbejderne tunge emner eller byrder manuelt? Løfter eller holder medarbejderne tungt værktøj eller redskaber under arbejdet, f støvsuger, skraldespande, gulvspande

Læs mere

Fysioterapeutklinikker og kiropraktorer

Fysioterapeutklinikker og kiropraktorer Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Fysioterapeutklinikker og kiropraktorer Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Kontor Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

Jeg kører last... 22/11/01 10:36 Side 2 JEG KØRER LASTBIL. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Jeg kører last... 22/11/01 10:36 Side 2 JEG KØRER LASTBIL. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Jeg kører last... 22/11/01 10:36 Side 2 JEG KØRER LASTBIL Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Jeg kører last... 22/11/01 10:36 Side 4 INDHOLD FORORD s1: Forord s2: Test dit arbejdsmiljø s4:

Læs mere

Gør det færdigt! God ergonomi kræver en plan

Gør det færdigt! God ergonomi kræver en plan Gør det færdigt! God ergonomi kræver en plan Udgiver: Grafisk BAR 2 Redaktion: Hanne Mølgaard, Alectia, Tine Vorting, MAX Kommunikation, Grafisk BAR Fotos: Sonja Iskov og Grafisk BAR Layout: Michael Svendsen,

Læs mere

Ejendomsservice. APV-spørgeskema

Ejendomsservice. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema Ejendomsservice Virksomhed: Afdeling: Dato: 12-05-2011 14:08 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperaturer (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling 1.03.

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Nr. 35 Undervisning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Kontor Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden kan

Læs mere

Dialogmateriale om forebyggelse muskel- og skeletbesvær. Løft og bæring af tunge byrder

Dialogmateriale om forebyggelse muskel- og skeletbesvær. Løft og bæring af tunge byrder Løft og bæring af tunge byrder Film om tunge løft og bæring Vi har her samlet fem instruktionsfilm, der sætter fokus på løft og bæring af tunge byrder. Filmene giver gode råd om løfteteknik og brug af

Læs mere

VÆGTGRÆNSER. Løft. Optimale forhold VÆGTGRÆNSER

VÆGTGRÆNSER. Løft. Optimale forhold VÆGTGRÆNSER VÆGTGRÆNSER Løft Generelt kan man sige, at belastningen på kroppen ved løft stiger jo tungere byrden er, og jo større rækkeafstanden mellem rygsøjlen og grebspunkt på varen er. Tunge løft med lange rækkeafstande,

Læs mere

Opførelse og nedrivning af byggeri

Opførelse og nedrivning af byggeri Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Opførelse og nedrivning af byggeri Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med førerhus

Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med førerhus NB: BST modtager meget gerne en kopi af udfyldte tjekskemaer. Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med førerhus Eksempelvis græsklippere, fejemaskiner, traktorer, transportere Revideret

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Malervirksomhed Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

RESTAURANT, CAFE, BODEGA M.M.

RESTAURANT, CAFE, BODEGA M.M. Checkliste til RESTAURANT, CAFE, BODEGA M.M. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte,

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering VVS-installatører Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

STILLADSARBEJDE. Checkliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

STILLADSARBEJDE. Checkliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Checkliste til STILLADSARBEJDE Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV

Læs mere

KØKKENER. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

KØKKENER. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Tjekliste til KØKKENER Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV en er virksomhedens

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Hotel og camping Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af servicebiler

Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af servicebiler Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af servicebiler Eksempelvis kassevogne, små lastbiler, pick-up er, tjenestebiler og personbiler Rekvirer brugsanvisning og læs den Det er lovpligtigt, at

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Undervisning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

LANDBRUG. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

LANDBRUG. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Tjekliste til LANDBRUG Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV en er virksomhedens

Læs mere

Dialogmateriale om forebyggelse muskel- og skeletbesvær. Trange arbejdspladsforhold

Dialogmateriale om forebyggelse muskel- og skeletbesvær. Trange arbejdspladsforhold Trange arbejdspladsforhold Film om trange pladsforhold Du må godt arbejde under trange arbejdspladsforhold, men kun hvis arbejdet kan planlægges, så det ikke udgør en risiko. I filmene her er der to eksempler

Læs mere

Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med førerhus

Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med førerhus Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med førerhus Eksempelvis græsklippere, fejemaskiner, traktorer, transportere Rekvirer brugsanvisning og læs den Det er lovpligtigt,

Læs mere

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Indhold Ansvar... 2 Registrering... 2 Ergonomi... 3 Arbejdsstillinger... 3 Tunge eller akavede løft, træk og skub... 4 Computer

Læs mere

JEG KØRER LASTBIL. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

JEG KØRER LASTBIL. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros JEG KØRER LASTBIL Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros INDHOLD s1: Forord s2: Test dit arbejdsmiljø s4: Instruktion og sikkerhed s6: Forhold, der skal overvejes Chaufførsædet Fartpilot Automatgear

Læs mere

Baggrund: - Bekendtgørelse om manuel håndtering. - Bekendtgørelse om arbejdets udførelse. - Bekendtgørelse om brug af personlige værnemidler.

Baggrund: - Bekendtgørelse om manuel håndtering. - Bekendtgørelse om arbejdets udførelse. - Bekendtgørelse om brug af personlige værnemidler. At-meddelelse Nr. 4.05.2 Oktober 1994 Erstatter: Nr. 4.04.15/Maj 1989 Vurdering af løft Indholdsfortegnelse Baggrund Belastninger ved løft Risiko for skader Vurdering af løft Vægt og rækkeafstand Vurdering

Læs mere

Restauranter og barer

Restauranter og barer Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Restauranter og barer Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

RENGØRING. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

RENGØRING. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Tjekliste til RENGØRING Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV en er

Læs mere

AKON Arbejdsmiljøkonsulenterne AS - Tlf.: 96 44 40 08 - www.akon.dk

AKON Arbejdsmiljøkonsulenterne AS - Tlf.: 96 44 40 08 - www.akon.dk Gør det ondt? -- kan vi undgå muskel- og skeletbesvær? -v. Pia Jakobsen Program Forebyggelse af MSB i tre led Den bio-psyko-sociale model Egenindsats Virksomhedens indsats Drøftelser undervejs Ondt i kroppen

Læs mere

Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med sæde

Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med sæde Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med sæde Eksempelvis græsklippere, fejemaskiner, traktorer, transportere. Rekvirer brugsanvisning og læs den Det er lovpligtigt, at

Læs mere

Murer- og stukkatørvirksomheder

Murer- og stukkatørvirksomheder Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Murer- og stukkatørvirksomheder Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Museer Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

2014 Forsvar. APV-spørgeskema

2014 Forsvar. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema 2014 Forsvar Virksomhed: Afdeling: Dato: 23-06-2014 11:04 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling 1.03.

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Rengøring Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Malervirksomhed Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

I rapporten Arbejdsmiljø ved håndtering af kartofler gennemgås risikoområderne ved lægning, optagning og indlagring samt lagring af kartofler.

I rapporten Arbejdsmiljø ved håndtering af kartofler gennemgås risikoområderne ved lægning, optagning og indlagring samt lagring af kartofler. I rapporten Arbejdsmiljø ved håndtering af kartofler gennemgås risikoområderne ved lægning, optagning og indlagring samt lagring af kartofler. Anvisningerne er velegnede til at anvende ved kortlægning

Læs mere

APV for HoptrupBrandstation

APV for HoptrupBrandstation Navn:Fælles Hoptrup PSYKISK ARBEJDSMILJØ ARBEJDSMÆNGDE OG TIDSPRES Har du konstant en stor arbejdsmængde, eller udsættes du for stort tidspres? Bringer arbejdet brandmændene i følelsesmæssigt belastende

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Døgninstitutioner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Butikker Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

2014 Museer og biografer. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Museer og biografer. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Museer og biografer Virksomhed: Afdeling: Dato: 16-10-2014 12:34 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling

Læs mere

2014 Catering. APV-spørgeskema

2014 Catering. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema 2014 Catering Virksomhed: Afdeling: Dato: 21-05-2014 11:09 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling 1.03.

Læs mere

Helkropsvibrationer Vejledning om helkropsvibrationer. Industriens Branchearbejdsmiljøråd

Helkropsvibrationer Vejledning om helkropsvibrationer. Industriens Branchearbejdsmiljøråd Helkropsvibrationer Vejledning om helkropsvibrationer Industriens Branchearbejdsmiljøråd Vejledning om helkropsvibrationer Denne vejledning angiver det niveau og den gode praksis, som arbejdsmarkedets

Læs mere

Korrekte arbejdsstillinger og løft

Korrekte arbejdsstillinger og løft Korrekte arbejdsstillinger og løft Indholdet i denne pjece er baseret på lovgivningen, men indholdet udtrykker ikke hele lovgivningen. Hvis der er behov for at vide præcist hvad lovgivningen i alle detaljer

Læs mere

2014 Politi og fængselspersonale. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Politi og fængselspersonale. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Politi og fængselspersonale Virksomhed: Afdeling: Dato: 21-05-2014 12:11 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller

Læs mere

10 gode råd om dit arbejdsmiljø, når du sidder i kassen

10 gode råd om dit arbejdsmiljø, når du sidder i kassen Du bør tænke på dit eget arbejdsmiljø, og hvordan du kan tage vare på dig selv i dagligdagen. Uanset om du er nyansat eller har været kasseassistent i længere tid, er det altid en god idé med jævne mellemrum

Læs mere

Supplerende viden: Arbejdets tilrettelæggelse. Arbejdet skal planlægges og tilrettelægges, så det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt

Supplerende viden: Arbejdets tilrettelæggelse. Arbejdet skal planlægges og tilrettelægges, så det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt Arbejdet skal planlægges og tilrettelægges, så det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Arbejdsgiveren har ansvaret for at skabe rammerne herfor. Det kan være ved planlægning og

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Køkkener Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Installation og reparation af maskiner og udstyr

Installation og reparation af maskiner og udstyr Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Installation og reparation af maskiner og udstyr Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde

Læs mere

1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Helt i orden Kan forbedres Bør ændres. Side 1

1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Helt i orden Kan forbedres Bør ændres. Side 1 Side 1 APV-spørgeskema Vand, kloak og affald Virksomhed: Afdeling: Dato: 18-01-2010 17:30 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling 1.03. Luftkvalitet

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Engros Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

Undgå skader under arbejde

Undgå skader under arbejde Undgå skader under arbejde Skadeforebyggelse for transportfirmaer og chauffører der udfører godstransport. Som chauffør skal du dagligt udføre mange arbejdsopgaver, som du kan komme til skade ved læs folderen,

Læs mere

Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord. Håndskubbet plæneklipper

Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord. Håndskubbet plæneklipper Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord Håndskubbet plæneklipper Indhold 3 Forord 4 Indledning 7 Klipning af græs på skråninger 9 Rotorplæneklipper 16 Opsummering Forord 3 Denne branchevejledning Håndskubbet

Læs mere

Frisører og anden personlig pleje

Frisører og anden personlig pleje Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Frisører og anden personlig pleje Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Tandlæger, kliniske tandteknikere og klinikassistenter

Tandlæger, kliniske tandteknikere og klinikassistenter Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Tandlæger, kliniske tandteknikere og klinikassistenter Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti

Læs mere

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Autobranchen Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Transport af passagerer

Transport af passagerer Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af passagerer Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere