Hvordan,- på hvilken måde præger ( sætter vort præg) vi, r det os der er vi? ikke os alene, der præger regionen Sydslesvig.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvordan,- på hvilken måde præger ( sætter vort præg) vi, r det os der er vi? ikke os alene, der præger regionen Sydslesvig."

Transkript

1 Kære forsamling, igen er det årsmøde weekend! Årets kulturelle højdepunkt for det danske mindretal. Og så er det allerede Nr. 87, det er mange år og vi viser år for år ved at holde en festdag sammen med vores venner at det danske mindretal ikke bare er i live, nej vi viser at vi er sprælllevende og fyldt med positiv kraft. Jeg har været med mange gange før og for det meste glædet mig meget over mottoerne. Jeg mødte vestnorden, delte min glæde ved Sydslesvig med andre, og var en af de nationale mindretal i Europa, ja jeg kunne endda med mit årsmøde T-shirt dokumentere at det var herfra min verden går. Men i år er ligger der noget andet i mottoet. Hvordan præger vi Sydslesvig? står der stort på plakaterne og småt på min button. Et motto som denne gang ikke er målrettet imod andre, - nej det er målrettet imod os selv. Hvordan præger vi Sydslesvig? Men hvilket ord i sætningen er nu det vigtigste? Er det Hvordan,- på hvilken måde præger vi Sydslesvig? Eller er det Hvordan præger vi ( sætter vort præg) på Sydslesvig? Jeg mener selv det vigtigste ord er vi, hvordan præger vi på Sydslesvig? Men hvem er så vi? Er det os? Er det os der holder årsmøde her i dag, os der henter Kim Larsen til Sydslesvig, er det SSF distrikter der holder sangaftener,cykeludflugter og meget andet ude i distrikterne, er det kvindeforeningen, den danske kirke med sine mange menigheder eller SSW der sidder i mange komuneråde og i landdagen. Er det teatertilbud, SDU s børn og ungdomsarbejde, forårsfester, grønlangkålspisning og lottoaftener og for ikke at glemme dem de mere end 7500 børn i skoleforeningens institutioner er det os der er vi? Ja selvfølgelig er det da os,og selvom vi på fortræffelig vis kan være uenigt indadtil ( tænk bare på avisens debatindlæg eller samrådsdiskussioner i forhenværende tider) så er vi enige og trækker på samme hammel når det gælder de virkelig vigtige ting i mindretalslivet -- men nej selvfølgeligt er det da helt klart ikke os alene, der præger regionen Sydslesvig. Og det ved vi da også godt. Sådan fungerer verdenen ikke. På Årsmødeplakaten kan vi se Istedløven i al sin pragt, og løven er godt valgt som symbol for Sydslesvig. For løverne eller løven er vigtigt for os alle og gud bevare hvis man fornyer sit logo og glemmer løverne.

2 Da Isted løven vender tilbage til Flensborg den 10. september i år og historien om Isted løvens ja-nej tilbagekomst i årenes løb blev debatteret mindst så ofte i avisens sommerudgaver som sprogbrug, sydslesvigidentitet og mindretallets interne opbygning, så mener jeg, at det er helt perfekt valgt at benytte sig af den som et sydslesvigsk symboldyr på en årsmødeplakat lige i år. Lars Salomonsen og Per Dittrich skal have stor tak for dette flotte stykke arbejde. For i deres fremstilling af løven kan vi se, at der er mangfoldighed uden ende med hensyn til, hvem der er vi der præger Sydslesvig. Der er selvfølgelig mange folk fra mindretallet vi kender men der er også venner fra Danmark der er med og mennesker som jeg i hvert fald ikke vil kalde for mindretallets venner, men som uden tvivl præger Sydslesvig. Og det er da også normalt at de,alle vi, alle os nemlig flertalsbefolkningen, mindretalsfolk, danske venner nord for grænsen, landsregeringen i Kiel, ja selv Berlin og Bruxelles sætter deres præg på Sydslesvig. Nogen gør det på en positiv måde og så er der de andre! Næsten nøjagtigt for et år siden, nemlig den 26.maj 2010 blev det danske mindretal gjort bekendt med CDU/FDP s regering spareplaner over for mindretallet. Og fra den ene dag til den anden blev medlemmerne af de danske mindretal fra at være ligestillede medborger i Slesvig Holsten sat til at være andenrangsborgere, en slags B. sorterings medborger i Slesvig-Holsten. Fra at være 100% værd blev vi nedvurderet til at være 85% værd! Det kalder jeg for diskriminering og ikke andet. Regeringen sætter sit præg på Sydslesvig og mindretalspolitikken i 2010 med at bombe mindretalspolitikken 30 år tilbage. En tid vi for længst havde troet var historie og hørte til på et museum. Og hvad gjorde vi så? Vi har mobiliseret, vi var synligt, vi søgte og fandt understøttelse nord for grænsen men også i mange af vores hjemmekommuner og nabolag. Knap underskrifter imod diskriminering af det danske mindretal og ca demonstranter var og er noget som vi kan være stolte af.

3 Og nåede vi så det vi ønskede os? Eller var det hele uden nytte. Dertil et helt klart nej, nej og atter nej. Blev spareplanerne i Kiel forhindret? Nej! Blev forandringen af skoleloven hvori vi havde status som offentlig skole for det danske mindretal forhindret? Nej! Blev diskrimineringen af mindretallet forhindret? Nej! Men, og det er et meget stort men opnåede vi at mange venner nord for grænsen, ikke mindst den danske regering, tog vores sag op på det høje politiske plan. Ja! blev Udenrigsminister Westerwelle nødt til at svare på den danske udenrigsministers Lene Espersen, spørgsmål angående spareplaner ved et møde i Berlin? Ja! havde den danske statsminister samtaler med Peter Harry Carstensen angående vores sag? Ja!. Skoleforeningen,SSF, SSW repræsentanter har deltaget i flere møder både på forbundsplan og i Bruxelles og Strassbourg Landsregeringen havde efter eget udsagn fuldstændig undervurderet modstanden og mobiliseringsmagten af det danske mindretal. Men hvad har vi så opnået? Vores fælles indsats har ført til, at man i Berlin, Regeringskoalitionen af CDU/ FDP, har besluttet, at overføre 3,5 millioner euro til Dansk Skoleforening for Sydslesvig. Lige til forklaring skal der siges, at diskrimineringen,- altså fra ligeværd 100% til mindreværd 85 % udgjord 4,7 millioner euro på det rent økonomiske plan. Så med et plaster på 3,5 millioner i 2011 håber de i Berlin at kunne kompensere det mindretalspolitiske jordskælv i Slesvig- Holsten. Og vi i skoleforeningen og i mindretallet er selvfølgelig også taknemmelig for de penge og det har vi også ved flere lejligheder givet udtryk for. Men det betyder ikke at kampen er slut. Langtfra. For det første er situationen i landet Slesvig Holsten uforandret, hvad diskrimineringen angår og de udtalelser man kunne læse fra CDU s nye stærke mand von Boetticher varsler heller ikke en forandring i mindretalspolitikken.

4 fra den side. Tværtimod er CDU og FDP meget klart i deres diskriminernde udsagn. For det andet er de 3,5 millioner euro deklareret som et engangsbeløb. Der står ikke noget i forbundsrepublikkens budgetforslag til 2012 om det danske mindretal eller skoleforeningen. Og det fører ikke til at man sover godt i skoleforeningens styrelse og centralforvaltning. Situationen i dag er økonomisk set ikke så meget anderledes end var sidste år på samme tidspunkt. Så kampen går videre! Den går videre på den politiske måde idet repræsentanter fra Dansk skoleforening, SSW og SSF har været i Strasbourg hvor den Slesvig-holstenske mindretalspolitik var blevet sat på dagsordenen hos europaparlamentets intergroup for mindretalsspørgsmål. OSCE-højkommissæren for nationale mindretal Knut Vollebæk blev ved et besøg i Flensborg orienteret om mindretallets situationen og jeg kunne nævne mange flere vigtige initiativer der er sat i gang eller står i kalenderen. Det er så det,- der sker uden opsigtsvækkende aktioner og dermed udenfor mediernes store bevågenhed. Men der sker mere. Samtidig med Årsmøderne har Dansk Skoleforening nyt protestmateriale imod diskriminering og for ligestilling på gaderne. Havde vi sidste år de sure smileys som tydelig viste hvad vi syntes om regeringens asymmetriske spareplaner ( Asymmetrisk er i denne sag altså kun et pænt ord for sonderopfer eller diskriminering) så er de nu mere venligt og smiler glad. For man kan ikke blive ved med at lave et surt ansigt. Men den nye smilende smiley er lige så klar i sin formulering som den gamle vi kæmper videre og 100% ligestilling er fortsat målet. Og jeg gider ikke høre på søndagstaler længere, hverken fra kommunal, kreds eller landdagsmedlemmer der fortæller os noget om den merværdi vi dog indbringer i det daglige sydslesvigske liv og i landsdelen. Jeg har sagt det før og jeg gentager det igen : Jeg er ligeglad om vi har en merværdi - vi vil bare være ligeværdig. Og vores børn har krav på de samme tilskud som om de gik på en tysk skole. Skal der spares,- Ja, men så efter ligestillingsprincippet hos alle på samme niveau. Det er da så simpelt og enkelt.

5 Ja og og på den måde præger vi alle sammen Sydslesvig. Mange herhjemme til dagligt, også mange mennesker i Danmark, nogle i Kiel og nogen sidder så langt væk som i Berlin, Bruxelles eller strassbourg. Årsmødeplakaten med den mangfoldige løve er derfor et rigtigt godt svar på årsmødets motto. Hvordan præger vi Sydslesvig? Men jeg ville ønske mig at vi i de næste 343 dage også sætter vores præg på Sydslesvig idet vi sætter disse protest klistermærker på vores biler og dermed viser hvor mange vi egentlig er der går ind for ligestilling. Og at vi bor overalt i sydslesvig. Og jeg ville ønske mig at jeg en dag kører igennem Sydslesvig og allerede på landsbyernes navneskilt kan se,at der er noget specielt ved denne region. At der må bo andre end kun tyskalende medborger,lige som når jeg kører til Risum Lindholm eller Bredsted og ikke er i tvivl om at der bor andre end flertalsbefolkningen i området. Og jeg ønsker mig vores egen sydslesviglov hernede syd for grænsen, en mindretalslov der sætter en stopper for den evige disskussion om frivillige ydelser ( freiwillige Leistung) fra kommuner,amter og landet. Og så har jeg et ønske mere : Den 10september vender løven så endelig til bage til Flensborg og på soklen vil der fremtidig stå... som bevis på venskab mellem danskere og tyskere. Ja og det er rigtigt. Vi har mange venner i vores nabolag og vores hjemstavn. Og jeg tror at vores smiley er så glad fordi den glæder sig til den 06. maj For der har vi valget. Os, Vi der er med til at præge Sydslesvig. Fortsat et godt årsmøde! tak

6

SSWs landssekretær Martin Lorenzens tale til årsmøde på Jørgensby-skolen

SSWs landssekretær Martin Lorenzens tale til årsmøde på Jørgensby-skolen SSWs landssekretær Martin Lorenzens tale til årsmøde på Jørgensby-skolen Landesverband Schiffbrücke 42 24939 Flensburg Tel. (0461) 144 08 310 Fax (0461) 144 08 313 info@ssw.de Flensborg, lørdag den 20.06.2015.

Læs mere

Det Sydslesvigske Samråd SEKRETARIATET (4/2011)

Det Sydslesvigske Samråd SEKRETARIATET (4/2011) Det Sydslesvigske Samråd SEKRETARIATET (4/2011) 1 Protokol over Møde i Det Sydslesvigske Samråd mandag den 23. maj 2011 kl. 18.30 på Flensborghus Til stede: Dieter Paul Küssner, Jens A. Christiansen, Inger

Læs mere

KOM OG VÆR MED I ET GRÆNSELØST FÆLLESSKAB

KOM OG VÆR MED I ET GRÆNSELØST FÆLLESSKAB KOM OG VÆR MED I ET GRÆNSELØST FÆLLESSKAB Den gamle bom ved grænseovergangen Ellund Kirkevej mellem Ellund i Tyskland og Frøslev i Danmark. HVAD ER GRÆNSEFORENINGEN? Grænseforeningen, der er en folkeoplysende

Læs mere

SSWs landdagsvalg resultater 2009 informationer, analyser og konsekvenser. Grænseforeningens sendemandsmøde d. 24.10.09

SSWs landdagsvalg resultater 2009 informationer, analyser og konsekvenser. Grænseforeningens sendemandsmøde d. 24.10.09 SSWs landdagsvalg resultater 2009 informationer, analyser og konsekvenser Grænseforeningens sendemandsmøde d. 24.10.09 Fordeling af anden-stemmerne CDU/FDP-regering Resultatet af landdagsvalget blev en

Læs mere

CITATER OM DET DANSKE-TYSKE GRÆNSELANDE

CITATER OM DET DANSKE-TYSKE GRÆNSELANDE CITATER OM DET DANSKE-TYSKE GRÆNSELANDE Ligeledes skal hertugdømmet Sønderjylland ikke forenes med Danmarks rige og krone og ikke incorporeres deri, således at en er herre over dem begge. fra Constitutio

Læs mere

Årsmøderne fejres i år for 90. gang og mottoet denne gang er Sydslesvig en dansk fortælling.

Årsmøderne fejres i år for 90. gang og mottoet denne gang er Sydslesvig en dansk fortælling. Må tidligst offentliggøres, når talen er holdt Det talte ord gælder SSF s 1. Næstformand Gitte Hougaard-Werner Ved mødet på Store Vi Danske Skole Fredag den 23. Maj 2014 kl. 18.30 Ved mødet på Bøl/Strukstrup

Læs mere

Det Sydslesvigske Samråd

Det Sydslesvigske Samråd Det Sydslesvigske Samråd Beretning ved formanden Christian Jürgensen ved Sydslesvig-Konferencen den 4. marts 2017 Kære Gæster både nord- og sydfra Som formand for det sydslesvigske samråd vil jeg gerne

Læs mere

KOM OG VÆR MED I ET GRÆNSELØST FÆLLESSKAB

KOM OG VÆR MED I ET GRÆNSELØST FÆLLESSKAB KOM OG VÆR MED I ET GRÆNSELØST FÆLLESSKAB Den gamle bom ved grænseovergangen Ellund Kirkevej mellem Ellund i Tyskland og Frøslev i Danmark. HVAD ER GRÆNSEFORENINGEN? Grænseforeningen, der en folkeoplysende

Læs mere

Formandens beretning 2014

Formandens beretning 2014 Rede des Landesvorsitzenden des SSW Flemming Meyer zum Tagesordnungspunkt 7 a Landesverband Schiffbrücke 42 24939 Flensburg Tel. (0461) 144 08 310 Fax (0461) 144 08 313 info@ssw.de Formandens beretning

Læs mere

Må tidligst offentliggøres, når talen er holdt Det talte ord gælder. Find Sydslesvig. Tak for invitationen...

Må tidligst offentliggøres, når talen er holdt Det talte ord gælder. Find Sydslesvig. Tak for invitationen... Må tidligst offentliggøres, når talen er holdt Det talte ord gælder Første næstformand for SSF og formand for SSF s Årsmødeudvalg Gitte Hougård-Werner Ved årsmødet fredag den 19. juni 2015 På Kaj Munk-Skolen,

Læs mere

Sydslesvigudvalgets beretning 2010

Sydslesvigudvalgets beretning 2010 Sydslesvigudvalget Sydslesvigudvalgets beretning 2010 Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5590 Fax 3392 5567 E-mail sydslesvigudvalget@uvm.dk www.sydslesvigudvalget.dk CVR nr. 20-45-30-44

Læs mere

1. marts 2008 Flensborghus, Norderstr. 76 D-24939 Flensburg

1. marts 2008 Flensborghus, Norderstr. 76 D-24939 Flensburg Klima- forandringen - Hvordan vil vi tackle de globale og lokale udfordringer i Norden og Slesvig-Holsten? Temakonference for beslutningstagere og interesserede fra Norden og Slesvig-Holsten 1. marts 2008

Læs mere

esvigs danske historie

esvigs danske historie esvigs danske historie Tekst- og billedredaktion: Lars N. Henningsen Udgivet af Studieafdelingen ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig Nr. 62 Flensborg 2009 Indhold Indledning 9 Hvad er Sydslesvig

Læs mere

Årsmødetale den 6. juni 2009 i Frederiksstad

Årsmødetale den 6. juni 2009 i Frederiksstad Lisbet Mikkelsen Buhl Årsmødetale den 6. juni 2009 i Frederiksstad Den tredje januar i år, demonstrerede op imod 2000 menne sker i København mod vold og overgreb og for fred i Gaza. Umiddelbart efter demonstrationerne

Læs mere

Slesvigs nordgrænse 1914-18. Sønderjyder i tysk krigstjeneste. Sønderjylland genforenet med Danmark. 1940-45 Danmark besat af Nazityskland

Slesvigs nordgrænse 1914-18. Sønderjyder i tysk krigstjeneste. Sønderjylland genforenet med Danmark. 1940-45 Danmark besat af Nazityskland 1864 Slesvigs nordgrænse 1914-18 Sønderjyder i tysk krigstjeneste 1920 Sønderjylland genforenet med Danmark 1940-45 Danmark besat af Nazityskland 1955 København-Bonn Erklæringerne Slesvig bliver preussisk,

Læs mere

Folketingets formand Mogens Lykketoft Ved friluftsmødet i Flensborg Søndag den 25. maj 2014 kl. 14.15

Folketingets formand Mogens Lykketoft Ved friluftsmødet i Flensborg Søndag den 25. maj 2014 kl. 14.15 1 Må tidligst offentliggøres, når talen er holdt Det talte ord gælder Folketingets formand Mogens Lykketoft Ved friluftsmødet i Flensborg Søndag den 25. maj 2014 kl. 14.15 Kære venner Jeg er stolt over

Læs mere

ssw Dansksindet politik i Sydslesvig 1945_1998

ssw Dansksindet politik i Sydslesvig 1945_1998 ssw Dansksindet politik i Sydslesvig 1945_1998 4 LARS N. HENNINGSEN MARTIN KLATT JØRGEN KUHL under redaktion af LARS N. HENNINGSEN Udgivet af Studieafdelingen ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig

Læs mere

Biografi af Verena Neumann

Biografi af Verena Neumann VERENA NEUMANN Et liv med en del flytteture rundt omkring i Sydslesvig. Eventyret starter i Kiel og slutter i Flensborg, hvor jeg stadig er bosat sammen med min kæreste. Især skoletiden i Sydslesvig har

Læs mere

Forord Kapitel 1 Slesvig før et kortfattet sammendrag... 15

Forord Kapitel 1 Slesvig før et kortfattet sammendrag... 15 Indhold Forord...13 Kapitel 1 Slesvig før 1920 - et kortfattet sammendrag... 15 DEL i Perioden 1920-1933: - Det danske m indretal i Sydslesvig organiserer sig - De første danske skoler i den tyske Weimarrepublik...21

Læs mere

En europæisk model? Nationale mindretal i det dansk-tyske grænseland 1945-2000. redigeret af Jørgen Kiihl INSTITUT FOR GRÆNSEREG 10NSFORSKNING

En europæisk model? Nationale mindretal i det dansk-tyske grænseland 1945-2000. redigeret af Jørgen Kiihl INSTITUT FOR GRÆNSEREG 10NSFORSKNING En europæisk model? Nationale mindretal i det dansk-tyske grænseland 1945-2000 redigeret af INSTITUT FOR GRÆNSEREG 10NSFORSKNING INSTITUT FUR SCH LESWI G - H 0 LSTE I N ISCH E ZEIT- UND REGIONALG ESCHICHTE

Læs mere

Undervisningsmateriale til årsmøderne 2016

Undervisningsmateriale til årsmøderne 2016 Undervisningsmateriale til årsmøderne 2016 Kan downloades her www.syfo.de/aarsmoede/undervisningsmateriale eller www.skoleforeningen.org/aarsmoede-2016-undervisningsmateriale ÅRSMØDERNE 2016 INTRO Det

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

spå, at økonomien i dag, i morgen og i fremtiden fortsat vil være det største diskussionsemne.

spå, at økonomien i dag, i morgen og i fremtiden fortsat vil være det største diskussionsemne. Efterårstanker Af Frode Sørensen Forhenværende folketingsmedlem, medlem af Slesvig-Ligaens bestyrelse & 6-mandsudvalget vedr. Sydslesvig Over alt i verden, hvor der som i Sønderjylland i 1920 bliver ændret

Læs mere

Justits-, kultur- og europaminister Anke Spoorendonk Ved mødet på Duborg-Skolen Lørdag den 24. maj 2014 kl

Justits-, kultur- og europaminister Anke Spoorendonk Ved mødet på Duborg-Skolen Lørdag den 24. maj 2014 kl Må tidligst offentliggøres, når talen er holdt Det talte ord gælder Justits-, kultur- og europaminister Anke Spoorendonk Ved mødet på Duborg-Skolen Lørdag den 24. maj 2014 kl. 14.00 Opbrud mod nye horisonter

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

Folketingsmedlem Flemming Damgaard Larsen (V) Ved mødet på Kobbermølle Danske Skole Fredag den 23. maj 2014 kl. 17.00

Folketingsmedlem Flemming Damgaard Larsen (V) Ved mødet på Kobbermølle Danske Skole Fredag den 23. maj 2014 kl. 17.00 Må tidligst offentliggøres, når talen er holdt Det talte ord gælder Folketingsmedlem Flemming Damgaard Larsen (V) Ved mødet på Kobbermølle Danske Skole Fredag den 23. maj 2014 kl. 17.00 Der er mange grunde

Læs mere

KIEL UNDERGRAVER DANSK-TYSK MINDRETALSMODEL

KIEL UNDERGRAVER DANSK-TYSK MINDRETALSMODEL nr. 4 / august 2010-72. årgang magasin for mindretal, sprog og kultur KIEL UNDERGRAVER DANSK-TYSK MINDRETALSMODEL EN KILE MELLEM DANSK-TYSK FORDRAGELIGHED GRÆNSELANDET MELLEM FOLKEOPLYSNING OG DEMOKRATI

Læs mere

Udkast til udenrigsministerens tale i Berlin den 26.3.2015 København-Bonn erklæringerne 60 år. - Det talte ord gælder -

Udkast til udenrigsministerens tale i Berlin den 26.3.2015 København-Bonn erklæringerne 60 år. - Det talte ord gælder - Udkast til udenrigsministerens tale i Berlin den 26.3.2015 København-Bonn erklæringerne 60 år - Det talte ord gælder - Ærede hr. udenrigsminister Steinmeier kære kollega Ærede hr. ministerpræsident Albig

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Pressemeddelelse om Sydslesvigudvalgets projekttilskud 2014

Pressemeddelelse om Sydslesvigudvalgets projekttilskud 2014 Sydslesvigudvalget Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5590 Fax 3392 5567 E-mail sydslesvigudvalget@uvm.dk www.sydslesvigudvalget.dk CVR nr. 20-45-30-44 Pressemeddelelse om Sydslesvigudvalgets

Læs mere

Medlem af Sydslesvigudvalget føler sig ført bag lyset af SSF

Medlem af Sydslesvigudvalget føler sig ført bag lyset af SSF Medlem af Sydslesvigudvalget føler sig ført bag lyset af SSF Flensborg Avis den 21. december 2017 Det er min opfattelse, at når der står Mindretallenes Hus uden på bygningen, så er det også Mindretallenes

Læs mere

Orientering om landsregeringens politik

Orientering om landsregeringens politik Rede der Ministerin für Justiz, Kultur und Europa Anke Spoorendonk zum Tagesordnungspunkt 7 c Orientering om landsregeringens politik Landesverband Schiffbrücke 42 24939 Flensburg Tel. (0461) 144 08 310

Læs mere

Årsmødetale i Medelby d. 6. 6. 2008

Årsmødetale i Medelby d. 6. 6. 2008 Anne-Margrehe Jessen Årsmødetale i Medelby d. 6. 6. 2008 Vi vågner op, sætter kaffen over og skynder os ud til postkassen for at hente avisen, for den skal naturligvis nydes til morgenmaden. Noget af det

Læs mere

Tidligere minister og medlem af 6-mandsudvalget Torben Rechendorff

Tidligere minister og medlem af 6-mandsudvalget Torben Rechendorff Friluftsmødet i Garding søndag den 7.juni 2009 Tidligere minister og medlem af 6-mandsudvalget Torben Rechendorff Sådan dybest set er det en hel god dag at holde årsmøde på. Søndag den 7.juni 2009. Jeg

Læs mere

Resultataftale mellem Sydslesvigsk Forening (SSF) og Sydslesvigudvalget 2013

Resultataftale mellem Sydslesvigsk Forening (SSF) og Sydslesvigudvalget 2013 Resultataftale mellem Sydslesvigsk Forening (SSF) og Sydslesvigudvalget 2013 Resultataftale 2013 mellem Sydslesvigsk Forening og Sydslesvigudvalget 1 1. Indledning Denne resultataftale er indgået mellem

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

SydSleSvigSk Forening. Protokol SydSleSvigSk ForeningS 35. landsmøde 12. november 2011 i HuSum

SydSleSvigSk Forening. Protokol SydSleSvigSk ForeningS 35. landsmøde 12. november 2011 i HuSum SydSleSvigSk Forening 2011 2011 Protokol SydSleSvigSk ForeningS 35. landsmøde 12. november 2011 i HuSum Protokol over Sydslesvigsk Forenings Landsmøde den 12. november 2011 på Husumhus i Husum 3 Dagsorden:

Læs mere

Julen er lige overstået, men jeg vil alligevel gerne invitere dig til at tænke på jul. Men vi skal tilbage i tiden. Tilbage til din barndoms jul.

Julen er lige overstået, men jeg vil alligevel gerne invitere dig til at tænke på jul. Men vi skal tilbage i tiden. Tilbage til din barndoms jul. 1 af 7 Prædiken søndag d. 13. januar 2019. Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Es 43,1-7 & Salme 29 & Apg 8,14-17 Luk 3,15-17&21-22 Guds gaver - Du er min elskede! Julen er lige overstået,

Læs mere

Fra mod hinanden til med hinanden - den dansk-tyske mindretalsmodel

Fra mod hinanden til med hinanden - den dansk-tyske mindretalsmodel Henrik Becker-Christensen Tale ved FUEV Kongres 2014 Fra mod hinanden til med hinanden - den dansk-tyske mindretalsmodel Mine damer og herrer. Kære kongresdeltagere. Jeg skal overbringe jer en hilsen fra

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

Nyhedsbrev november 2017

Nyhedsbrev november 2017 Nyhedsbrev november 2017 Slutspurten er sat i gang: kommunal- og regionsrådsvalg 2017 Så er der under en uge til, at vi alle skal til stemmeurnerne. Det har jeg glædet mig til. Kommunalog regionsrådsvalget

Læs mere

TTT h. Denne HILSEN har Hanne Leffler modtaget under tankeinspiration den 4. april 2016 af ANKER JØRGENSEN

TTT h. Denne HILSEN har Hanne Leffler modtaget under tankeinspiration den 4. april 2016 af ANKER JØRGENSEN Den 4. april 2016 modtog vi fra ANKER JØRGENSEN en HILSEN til alle i Danmark. - Han slutter sin HILSEN med en Sang på melodien: Når jeg ser et rødt flag smælde. TTT h Denne HILSEN har Hanne Leffler modtaget

Læs mere

Resultataftale mellem Sydslesvigsk Forening (SSF) og Sydslesvigudvalget 2014

Resultataftale mellem Sydslesvigsk Forening (SSF) og Sydslesvigudvalget 2014 Resultataftale mellem Sydslesvigsk Forening (SSF) og Sydslesvigudvalget 2014 Resultataftale 2014 mellem Sydslesvigsk Forening og Sydslesvigudvalget 1. Indledning Denne resultataftale er indgået mellem

Læs mere

LANDSMØDET 2010 VESTERLED. Vil du hjælpe os, så vi kan komme ud og lege? 89. årgang Nr. 3 Oktober kvartal 2010 Nummer 895

LANDSMØDET 2010 VESTERLED. Vil du hjælpe os, så vi kan komme ud og lege? 89. årgang Nr. 3 Oktober kvartal 2010 Nummer 895 89. årgang Nr. 3 Oktober kvartal 2010 Nummer 895 LANDSMØDET 2010 I år var det Sjællands tur l at være vært for landsmødet, som fandt sted på restaurant Frega en i Hundige Havn. Beretninger fra mødet kan

Læs mere

Formand for Sydslesvigsk Forening Dieter Paul Küssner Ved mødet på Duborg-Skolen, Flensborg Lørdag den 9. juni 2012 kl. 14.00

Formand for Sydslesvigsk Forening Dieter Paul Küssner Ved mødet på Duborg-Skolen, Flensborg Lørdag den 9. juni 2012 kl. 14.00 Formand for Sydslesvigsk Forening Dieter Paul Küssner Ved mødet på Duborg-Skolen, Flensborg Lørdag den 9. juni 2012 kl. 14.00 Sydslesvig en spændende melodi Tænker jeg på Sydslesvig om natten, ligger jeg

Læs mere

D A N S K I G R Æ N S E L A N D E T

D A N S K I G R Æ N S E L A N D E T D A N S K I G R Æ N S E L A N D E T F I N N S L U M S T R U P Danmark har adskillige nabostater, og alligevel er vi aldrig i tvivl, når der tales om grænselandet i bestemt form. Så ved alle, at det er

Læs mere

Velkommen igen, 98 Det var ikke, 438 Hellig, Min Jesus, du stedse skal være, 118 Julen har englelyd

Velkommen igen, 98 Det var ikke, 438 Hellig, Min Jesus, du stedse skal være, 118 Julen har englelyd Tekster: 1 Mos 1,1-5, 1 Joh 4,7-11, Joh 1,1-14 Salmer: 100 Kimer I klokker, (115 Lad det klinge) kun Lem, 99 Velkommen igen, 98 Det var ikke, 438 Hellig, 122. 7-8 Min Jesus, du stedse skal være, 118 Julen

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget L 81 Bilag 1 Offentligt

Børne- og Undervisningsudvalget L 81 Bilag 1 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 L 81 Bilag 1 Offentligt Sagsnr.: 181.77M.351 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling December 2015 Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om Sydslesvigudvalget

Læs mere

DE DANSKE FORENINGER I STORE VI. Nr. 274 marts-maj 2019

DE DANSKE FORENINGER I STORE VI. Nr. 274 marts-maj 2019 DE DANSKE FORENINGER I STORE VI Nr. 274 marts-maj 2019 Store Vi danske foreninger Sydslesvigsk Forening (SSF) Telefon Næstformand Janett Nielsen 1537 Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) Formand Keno Jaspers

Læs mere

Dialog. Forum. Norden. Mindretal & mindretalspolitik. Nationale mindretal og folkegrupper i Slesvig-Holsten og i Nordslesvig / Region Syddanmark

Dialog. Forum. Norden. Mindretal & mindretalspolitik. Nationale mindretal og folkegrupper i Slesvig-Holsten og i Nordslesvig / Region Syddanmark Dialog Forum Norden Mindretal & mindretalspolitik Nationale mindretal og folkegrupper i Slesvig-Holsten og i Nordslesvig / Region Syddanmark Information Koordination Kooperation Hvad beskæftiger DialogForumNorden

Læs mere

Jørgen Kühl, Ph. D., historiker og rektor for A. P. Møller Skolen, Slesvig Ved aftenmødet på Risby Danske Skole Fredag, 27. maj 2011, kl. 17.

Jørgen Kühl, Ph. D., historiker og rektor for A. P. Møller Skolen, Slesvig Ved aftenmødet på Risby Danske Skole Fredag, 27. maj 2011, kl. 17. Jørgen Kühl, Ph. D., historiker og rektor for A. P. Møller Skolen, Slesvig Ved aftenmødet på Risby Danske Skole Fredag, 27. maj 2011, kl. 17.00 Tak for invitationen til i år at holde den traditionelle

Læs mere

Den gode historie om mindretallet - Ressourcepersoner. Pressesekretær Bernd Engelbrecht, Sydslesvigsk Forening, Pressetjeneste

Den gode historie om mindretallet - Ressourcepersoner. Pressesekretær Bernd Engelbrecht, Sydslesvigsk Forening, Pressetjeneste Den gode historie om mindretallet - Ressourcepersoner Pressesekretær Bernd Engelbrecht, Sydslesvigsk Forening, Pressetjeneste Person Informationer Kontakt Dieter Paul Küssner Formand for Sydslesvigsk Forening

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP DANSK FOLKEHJÆLPS VÆRDIER Det frivillige arbejde i Dansk Folkehjælp hviler på værdier som: fællesskab, demokrati og åbenhed troværdighed, engagement, loyalitet,

Læs mere

Broderloge nr. 48 Hertha Sønderborg

Broderloge nr. 48 Hertha Sønderborg Broderloge nr. 48 Hertha Sønderborg Vejledning til yngre brødre Dette skrift er ikke beregnet til udlevering til nye kandidater, men skal bruges som et redskab og huskeliste til brug for medlemmer af broderloge

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

SydSleSvigSk Forening. Protokol SydSleSvigSk ForeningS 34. landsmøde 6. november 2010 i HuSum

SydSleSvigSk Forening. Protokol SydSleSvigSk ForeningS 34. landsmøde 6. november 2010 i HuSum SydSleSvigSk Forening 2010 2010 Protokol SydSleSvigSk ForeningS 34. landsmøde 6. november 2010 i HuSum Protokol over Sydslesvigsk Forenings Landsmøde den 6. november 2010 på Husumhus i Husum 1 Dagsorden:

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Sydslesvigsk Forening Dansk Generalsekretariat Nørregade/Norderstraße 76 24939 Flensborg. Post til: Postfach 2664 24916 Flensborg

Sydslesvigsk Forening Dansk Generalsekretariat Nørregade/Norderstraße 76 24939 Flensborg. Post til: Postfach 2664 24916 Flensborg SYDSLESVIGMAGASIN November 2013 Udgiver: Flensborg Avis Ansv. chefredaktør: Bjarne Lønborg Redaktion: Jens A. Christiansen, Bernd Engelbrecht, Peter Hansen og Bjarne Lønborg Layout: Anneke Tack Sydslesvigsk

Læs mere

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig Jeg kender Jesus -1 Jesus kender mig Mål: Børnene får at vide, at Jesus kender og elsker dem, uanset hvem de er, og han ved hvad de laver. Tekst: Mark. 2, 13-17 (Levi kaldes til discipel). Visualisering:

Læs mere

De sydslesvigske fodboldlandshold

De sydslesvigske fodboldlandshold De sydslesvigske fodboldlandshold Indhold Historien om holdet 4 Sportsligt koncept for Sydslesvigs landshold 5-6 Budget 7 Støtteforeningen 8 Medier/Pressespiegel 9-10 Billedkavalkade 11 Fakta 12 Fodbold

Læs mere

Sorberne til kamp for deres kultur

Sorberne til kamp for deres kultur Sorberne til kamp for deres kultur Information, 3. juni 2008( Af Henriette Harris Sorberne, det mindste slaviske folk i Europa, demonstrerede i torsdags i Berlin for deres ret til at overleve kulturelt.

Læs mere

DANSK GENERALKONSULAT FLENSBORG FRA MOD HINANDEN TIL MED HINANDEN DEN DANSK-TYSKE MINDRETALSMODEL

DANSK GENERALKONSULAT FLENSBORG FRA MOD HINANDEN TIL MED HINANDEN DEN DANSK-TYSKE MINDRETALSMODEL DANSK GENERALKONSULAT FLENSBORG FRA MOD HINANDEN TIL MED HINANDEN DEN DANSK-TYSKE MINDRETALSMODEL FRA MOD HINANDEN TIL MED HINANDEN DEN DANSK-TYSKE MINDRETALSMODEL af Generalkonsul Henrik Becker-Christensen

Læs mere

Bilag 1 interview med Ole P. Nielsen

Bilag 1 interview med Ole P. Nielsen Bilag 1 interview med Ole P. Nielsen AL: Det opgaven handler om er hvad man kan ligge til grund for sammenbruddet i Roskilde Bank. Sådan som jeg har det er aktieoptionsordningen fra 2002 en stor del af

Læs mere

Vi er ude. Gu er vi ej. PerlePosten. Bidrager. Unge får hjælp i livet Side 2. - Og der blev jeg muslim! Side 3. Side 2. Side 3

Vi er ude. Gu er vi ej. PerlePosten. Bidrager. Unge får hjælp i livet Side 2. - Og der blev jeg muslim! Side 3. Side 2. Side 3 PerlePosten Vi er ude Gu er vi ej Der er mange fordomme, om hvem der er med, og hvem der ikke er med i samfundet. Spørgsmålet er hvem der bidrager, og hvem der ikke bidager til samfundet. Vi elever fra

Læs mere

FORMANDENS BERETNING VED DET ORDINÆRE FÆLLESRÅDSMØDE. Torsdag den 25. oktober 2018 på Jes Kruse-Skolen

FORMANDENS BERETNING VED DET ORDINÆRE FÆLLESRÅDSMØDE. Torsdag den 25. oktober 2018 på Jes Kruse-Skolen FORMANDENS BERETNING VED DET ORDINÆRE FÆLLESRÅDSMØDE Torsdag den 25. oktober 2018 på Jes Kruse-Skolen 2018 Måden at se fjernsyn på forandrer sig, måden at organisere sine indkøb på forandrer sig, måden

Læs mere

Formandsberetning 2015

Formandsberetning 2015 Formandsberetning 2015 Der er sket en del, siden vi havde GF i november 2014. Som i har kunnet se i de tilsendte lejekontrakter, ser de faktisk helt anderledes ud, end det vi enedes om der. Det er der

Læs mere

Fhv. minister Torben Rechendorff Ved mødet i Kejtumhallen Lørdag den 24. maj 2014 kl

Fhv. minister Torben Rechendorff Ved mødet i Kejtumhallen Lørdag den 24. maj 2014 kl Må tidligst offentliggøres, når talen er holdt Det talte ord gælder Fhv. minister Torben Rechendorff Ved mødet i Kejtumhallen Lørdag den 24. maj 2014 kl. 14.00 Overskriften over dette årsmøde er som bekendt

Læs mere

Den, der har bruden, er brudgom; men brudgommens ven, som står og lytter efter ham, fyldes med glæde, når han hører brudgommen komme.

Den, der har bruden, er brudgom; men brudgommens ven, som står og lytter efter ham, fyldes med glæde, når han hører brudgommen komme. Nu kom Johannes' disciple i diskussion med en jøde om renselse, og de gik hen til Johannes og sagde:»rabbi, han, som var hos dig på den anden side af Jordan, han, som du har vidnet om, han døber nu selv,

Læs mere

Resultataftale mellem Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) og Sydslesvigudvalget 2013

Resultataftale mellem Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) og Sydslesvigudvalget 2013 Sydslesvigudvalget c/o Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5590 E-mail: sydslesvigudvalget@uvm.dk www.sydslevigudvalget.dk Resultataftale mellem Sydslesvigsk Vælgerforening

Læs mere

Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00

Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00 Må tidligst offentliggøres, når talen er holdt Det talte ord gælder Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00 Først vil jeg takke

Læs mere

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes Påskedag Det er påskemorgen, det er glædens dag vi samles i kirken for at markere kristendommens fødsel. For det er hvad der sker i de tidlige morgentimer kristendommen fødes ud af gravens mørke og tomhed.

Læs mere

Dilemma 1. Dilemma 2. Dilemma 3. Dannebrog er formentlig det stærkeste fælles symbol, danskerne har.

Dilemma 1. Dilemma 2. Dilemma 3. Dannebrog er formentlig det stærkeste fælles symbol, danskerne har. Dilemma 1 Dannebrog er formentlig det stærkeste fælles symbol, danskerne har. Er det i orden, at en danskfødt muslimsk kvinde med tørklæde bærer Dannebrog ved indmarchen til De olympiske Lege i 2016? Dilemma

Læs mere

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække 1 Nollund Kirke Søndag d. 18. september 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2,14-22. 2. tekstrække Salmer 1. DDS 749: I østen stiger solen op 2. DDS 371: Du

Læs mere

Kraner, stilladser, buldozere. Et byggeboom af historiske dimensioner finder sted netop nu.

Kraner, stilladser, buldozere. Et byggeboom af historiske dimensioner finder sted netop nu. Vores by er under forandring. Rammerne for en moderne, attraktiv, europæisk by bliver lagt i disse år. Vi ser det, når vi går gennem byen: Kraner, stilladser, buldozere. Et byggeboom af historiske dimensioner

Læs mere

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014 Tale til 8. Marts Tak for invitationen. I morges hørte jeg i radioen at i dag er kvindernes dag. Kvindernes dag? nej i dag er kvindernes internationale kampdag! Jeg synes også at I dag, er en dag, hvor

Læs mere

2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644. Åbningshilsen

2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644. Åbningshilsen 1 2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644 Åbningshilsen Vi er kommet til anden søndag i fasten. For at det kan blive forår, må vi gennemleve

Læs mere

1. næstformand for Sydslesvigsk Forening, Jon Hardon Hansen Ved aftenmødet på Husum Danske Skole Fredag den 7. juni 2013 kl. 17.00

1. næstformand for Sydslesvigsk Forening, Jon Hardon Hansen Ved aftenmødet på Husum Danske Skole Fredag den 7. juni 2013 kl. 17.00 Må tidligst offentliggøres, når talen er holdt Det talte ord gælder 1. næstformand for Sydslesvigsk Forening, Jon Hardon Hansen Ved aftenmødet på Husum Danske Skole Fredag den 7. juni 2013 kl. 17.00 Ét

Læs mere

På påskebesøg i Kairos Skraldeby

På påskebesøg i Kairos Skraldeby På påskebesøg i Kairos Skraldeby Forfatter og fotograf: Kirsten Graversen Rejser man til Kairo, bør man besøge den autentiske bydel Mokattam, som betyder Skraldebyen. Trods bynavnet er det ikke slum alt

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

Det danske mindretals politiske historie 1945-2014. Af Martin Klatt og Jørgen Kühl

Det danske mindretals politiske historie 1945-2014. Af Martin Klatt og Jørgen Kühl Det danske mindretals politiske historie 1945-2014 Af Martin Klatt og Jørgen Kühl SSW Det danske mindretals politiske historie 1945-2014 Af Martin Klatt og Jørgen Kühl Studieafdelingen ved Dansk Centralbibliotek

Læs mere

Bed og mærk fællesskabet!

Bed og mærk fællesskabet! Bed og mærk fællesskabet! Den internationale bede og fællesskabsuge nærmer sig. Fra den 9.-15. november samles YMCA og YWCA over hele kloden til bøn og refleksion. Faktisk har denne uge været afholdt hvert

Læs mere

Vi bor i Sydslesvig. Et materiale til dansk, historie og tværfaglig undervisning

Vi bor i Sydslesvig. Et materiale til dansk, historie og tværfaglig undervisning Vi bor i Sydslesvig Et materiale til dansk, historie og tværfaglig undervisning Karen Margrethe Pedersen Institut for Grænseregionsforskning, Syddansk Universitet i samarbejde med Dansk Skoleforening for

Læs mere

DANSK GENERALKONSULAT FLENSBORG FRA MOD HINANDEN TIL MED HINANDEN DEN DANSK-TYSKE MINDRETALSMODEL

DANSK GENERALKONSULAT FLENSBORG FRA MOD HINANDEN TIL MED HINANDEN DEN DANSK-TYSKE MINDRETALSMODEL DANSK GENERALKONSULAT FLENSBORG FRA MOD HINANDEN TIL MED HINANDEN DEN DANSK-TYSKE MINDRETALSMODEL Statsgrænserne i det dansk-tyske grænseland i 1864 og 1920 FRA MOD HINANDEN TIL MED HINANDEN DEN DANSK-TYSKE

Læs mere

Der er nogle gode ting at vende tilbage til!

Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Artikel af Janick og Gitte Janick og jeg sidder over frokosten og taler, han fortæller lidt om, hvad hans tid på Parkvænget går med og hvordan han selv har

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: Penge til mad + oplæring Ansøgt om

Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: Penge til mad + oplæring Ansøgt om Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: + oplæring Ansøgt om Bevilget apr. 2014 mv. Bevilget sep. 2014 mv. Bevilget apr. 2015 mv. Bevilget sep. 2015 Bevilget apr. 2016

Læs mere

Resultataftale mellem Federal Union of European Nationalities (FUEN) og Sydslesvigudvalget 2014

Resultataftale mellem Federal Union of European Nationalities (FUEN) og Sydslesvigudvalget 2014 Resultataftale mellem Federal Union of European Nationalities (FUEN) og Sydslesvigudvalget 2014 Resultataftale 2014 mellem Federal Union of European Nationalities og Sydslesvigudvalget 1. Indledning Denne

Læs mere

Pressemeddelelse: Sydslesvigudvalgets fordeling af projektstøtte 2015

Pressemeddelelse: Sydslesvigudvalgets fordeling af projektstøtte 2015 Sydslesvigudvalget Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5590 Fax 3392 5567 E-mail sydslesvigudvalget@uvm.dk www.sydslesvigudvalget.dk CVR nr. 20-45-30-44 Pressemeddelelse: Sydslesvigudvalgets

Læs mere

Velkomstkomiteen

Velkomstkomiteen Velkomstkomiteen Velbekomme Formand og Stifter af Fælleslisten Leif Hornshøj Lukker Generalforsamlingen Formandsberetningen Generalforsamlingen 2 april 2011 Side1 Det har igen været et utroligt

Læs mere

Landdagsgruppens skriftlige beretning 2017

Landdagsgruppens skriftlige beretning 2017 Sydslesvigsk Vælgerforening Landdagsgruppen Landdagsgruppens skriftlige beretning 2017 Gruppeformand Lars Harms SSWs landsmøde 16. september 2017 i Husumhus, Neustadt 95, Husum For os i Sydslesvig. For

Læs mere

Kom, Sandheds Ånd og vidne giv At Jesus Kristus er vort liv Og at vi ej af andet ved End Ham, vor sjæl til salighed.

Kom, Sandheds Ånd og vidne giv At Jesus Kristus er vort liv Og at vi ej af andet ved End Ham, vor sjæl til salighed. PRÆDIKEN SØNDAG DEN 15.JULI 2012 6.SETRIN BRAHETROLLEBORG KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 AASTRUP KL. 14 (KIRKEKAFFE) Tekster: 2.Mos.20,1-17; Rom.3,23-28; Matth.19,16-26 Salmer: 392,512,493,621,444 Kom, Sandheds

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10 1 7. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 19. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 30/434/436/302//3/439/722/471 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen. Vel mødt i kirke denne

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014

Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014 Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014 Kære venner. Vi har haft økonomisk krise længe. Nu er der lys forude. Så det er nu, vi igen skal minde hinanden om, at Danmarks vej videre handler om fællesskab. Vi kommer

Læs mere

DILEMMASPIL FOR UNGE SPORTSUDØVERE

DILEMMASPIL FOR UNGE SPORTSUDØVERE Dette er et dilemmaspil, hvor I skal gætte hinandens svar på spørgsmål og dilemmaer om pengespil. Gennem diskussioner og gæt, får de unge fokus på deres egne og kammeraternes spillevaner og holdninger.

Læs mere

Kristen eller hvad? Linea

Kristen eller hvad? Linea Forord Du er ret heldig Du sidder lige nu med en andagtsbog, der er den første af sin slags i Danmark. En andagtsbog som denne er ikke set før. Den udfordrer måden, vi tænker andagter på, og rykker grænserne

Læs mere

Skolebestyrelsens årsberetning på Strandgårdskolen for skoleåret 2013/14

Skolebestyrelsens årsberetning på Strandgårdskolen for skoleåret 2013/14 Skolebestyrelsens årsberetning på Strandgårdskolen for skoleåret 2013/14 Efter et turbulent år med lockouten i april 13, så glæder vi os til og ser frem til den nye Folkeskolereform, som skal træde i kraft

Læs mere

Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21.

Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21. Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21. 1 Der findes et folkeligt udtryk, der taler om at slå tiden ihjel. Det er jo som regel, når man keder sig, at man siger: Hvad skal vi slå tiden ihjel med? Men det er jo i

Læs mere

Landsformandens skriftlige beretning og organisationsberetning 2014

Landsformandens skriftlige beretning og organisationsberetning 2014 Sydslesvigsk Vælgerforening - Landsformanden og landssekretariatet - Landsformandens skriftlige beretning SSWs landsmøde 20. september 2014 i Husumhus, Neustadt 95, Husum For os i Sydslesvig. Indholdsfortegnelse

Læs mere