Operation OVERLORD-1. Indledning. Spillet. Billedmateriale

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Operation OVERLORD-1. Indledning. Spillet. Billedmateriale"

Transkript

1 Operation OVERLORD-1 Indledning I sommeren 2000 blev der i kredsen af krigsspillere talt om, at det kunne være spændende at prøve et spil fra Invasionen i Normandiet, den 6. juni 1944, også kaldet D-Dag. Jeg påtog mig at arrangere et par mindre spil, der kunne tjene som grundlag for et senere større spil, som - forstår jeg - nu snart er klar til brug. Et par år før havde jeg lejlighed til at besøge Normandiet sammen med nogle gode venner, og denne viden sammen med en langvarig interesse for Invasionen gjorde at jeg følte mig nogenlunde hjemme i terræn og hovedtrækkene i kampene. En stor del af min sommerferie dette år blev brugt på at studere detaljer i cirka 15 kilo bøger, som jeg havde taget med i sommerhuset, men ikke mindst på at skrive oplæg mv. Spillet Spillet tog udgangspunkt i landgangen på Sword Beach, som var den nordligste af de tre engelske landgangsoperationer. Terrænet blev opbygget med inspiration i det virkelige terræn - og med de aktuelle stednavne. Dog var det nødvendigt at rokere lidt om på de fysiske afstande mellem lokaliteterne, således at tingene passede til det aktuelle spillebord. Der var brug for en mængde landgangsfartøjer for at bringe de engelske styrker i land. Vi rådede ikke over modeller, som kunne bruges. Vi kunne nok have støvet nogle gamle Airfix landgangsbåde op, men dels fyldte de for meget, dels ville vi ikke have nok. Valget faldt derfor på et passende antal papstykker, hvorpå det enkelte fartøjs løbenummer og type var skrevet på, eksempelvis LCA 30 for Landing Craft Assault løbenummer 30. Det var nødvendigt med et vist bogholderi omkring fartøjerne, idet der trods alt ikke var uanede ressourcer til rådighed på allieret side. Metoden fungerede, om end et vist abstraktion var nødvendigt. Ligeledes forholdt det sig med hensyn til en del af de tyske fæstningsanlæg, også her gjorde papstykker godt fyldest. Grundlaget til spillet kan ses her. Billedmateriale Det lykkedes mig, trods dommerhvervet, at få taget en række billeder fra spillet - og et par af dem bringes her til inspiration. Engelsk parti fik på forhånd lejlighed til at se de billeder, som var taget af terrænet inden spillet, men med tyske tropper deployeret. Det var tanken, at billederne skulle gøre det ud for den store mængde af luftfotografier, som de allierede brugte ved planlægningen af Invasionen. Tysk side fik herefter mulighed for en mindre omgruppering, således at der var skabt en vis usikkerhed med hensyn til den faktiske tyske opstilling.

2 Et vue over spillebordet. Vand og sand var vist ved hjælp af forskelligt farvede stykker papir - effektivt og billigt, men måske ikke det flotteste ud fra et modelmæssigt synspunkt. Men det virkede - og var hurtigt at fremstille. Lion-sur-Mer set fra søsiden. Noget i den retning må kysten have taget sig ud under figurernes sejlads mod kysten.

3 Fra de tyske forberedelser. Et par officerer fra kystforsvaret diskuterer en planlæg nings mæssig detalje. De to papstykker repræsenterer betonbunkers. Da selve spillet gik i gang, havde vi heldigvis mulighed for at erstatte dem med nogle mere vellignende genstande. Figurer: Søren Juul Engelsk infanteri rykker frem mod en tysk bunker. Figurer: Per Finsted

4 Bunker: Kaare Myltoft Har man set filmen Den længste Dag - og det er et godt forstudie - så er et strand kom man do ikke et helt ukendt begreb. Peter Kamp Nielsens figurer til venstre i billedet stammer fra Britannia Miniatures, som netop har modelleret beachmasteren, efter den rolle som i filmen blev spillet af den engelske skuespiller Kenneth Moore. De tyske figurer er Søren Juul s, ligesom den forreste Sherman kampvogn. I baggrunden til højre ses en Sherman minerydningskampvogn, som er konverteret af Jens Lind, mens de engelske kommandotropper er malet af Per Finsted.

5 Et billede fra de voldsomme kamphandlinger om og i Lion-sur-Mer. De engelske figurer er Per Finsteds, mens de tyske figurer og Renault 17 kampvognen er Søren Juuls. Engelske styrker er brudt gennem de tyske hindringer på stranden og angriber byen La Brèche. De engelske figurer er hovedsagelig Ole Thureholms, mens kampvognene er Søren Juuls. Kampvognsbroen (fra en Churchill AVRE) er Peter Kamp Nielsens - og det var vist gået så stærkt med at få den færdig, at broen endnu ikke var malet - derfor den meget lyse farve.

6 Operation OVERLORD-2 Indledning Natten mellem den 5. og 6. juni 1944 blev enheder af 6th Airborne Division landsat og nedkastet på invasionsstyrkernes venstre fløj. Formålet med operationerne var blandt andet: at hindre, at tyske styrker - fra øst - angreb invasionsstrandene at sikre de allierede en overgang Caen Kanalen og Floden Orne at ødelægge batteriet ved Merville, så det ikke forstyrrede sølandsætning. Forhåbningerne til divisionen var således store og trods mange uheld lykkedes det at løse de stillede opgaver. Spillet her beskæftiger sig med de to sidste opgaver erobringen af Pegasus broen og ødelæggelsen af batteriet ved Merville. Grundlaget til hele spillet kan ses her. Nedenfor følger en stribe billeder fra krigsspillet. Situationen ved slutningen af 5. træk Pegasus Broen og Bénouville - der kæmpes om Café Gondrée. Da 5. træk slutter, er den tyske styrke i cafeen nedkæmpet, og hele området dermed i engelske hænder.

7 Broerne over Canal du Caen (Pegasus Bridge) til venstre i billedet og River Orne (Horsa Bridge) til højre i billedet. D Company (+)/2nd Bn. Oxfordshire and Buckinghamshire Light Infantry blev succesfuldt landsat i spillets 1. træk. Nummerbrikkerne øverst i billedet viser resten af 8th Parachute Battalion, som under landsætningen mistede mindst et kompagni, da vinden førte dem alle i River Orne. Den engelske fremrykning mod den østlige del af Ranville. Nummerbrikkerne repræsenterer stab/3rd Parachute Brigade Group og 3rd Parachute Company, Royal Engineers.

8 Angrebet mod Merville Batteriet. Ved landsætningen af 9th (Eastern Counties) Parachute Battalion havnede bataljonens panserværnsdeling inden for området mens den middeltunge maskingeværdeling landede i de omgivende minefelt. Mens resten af bataljonen rykkede frem mod batteriet, kæmpede de to delinger mod besætningen. Billeder fra træk Bénouville er nu besat af D Company/2nd Bn. Oxfordshire & Buckinghamshire Light Infantry. Det tyske kampvognskompagni fra garnisonen i Beuville rykker frem for at imødegå videre engelsk fremrykning. Situationen er fra 7. træk. Her ses Landing Zone/2nd Bn. Oxfordshire & Buckinghamshire Light Infantry, syd for Ranville. Denne landsætning gik næsten over al forventning og den resterende del af bataljonen blev landsat - næsten som planlagt. Anderledes uheldigt gik det for dele af Support Group/3rd Parachute Brigade Group, som ikke fik 210th Airlanding Light Battery landsat, idet de gliders, som transporterede batteriet gik tabt undervejs. Situationen er fra 7. træk.

9 3rd Parachute Company, Royal Engineers, angriber den østlige del af Ranville. Composite Squadron/6th Armoured Airborne Reconnaissance Regiment er ved at være klar til at rykke ud af sin Landing Zone. Situationen er fra 7. træk, hvor 3rd Parachute Company, Royal Engineers, til sidst får nedkæmpet tyske enheder i den østlige del af Ranville. 9th (Eastern Counties) Parachute Battalion, kæmper fortsat i og om Merville Batteriet.

10 I løbet af 8. træk når enheder fra den tyske garnison i Beuville frem foran Bénouville. Umiddelbart før billedet blev taget, nedkæmpede forreste engelske deling - fra 8th (Midland) Parachute Battalion - en tysk cyklistdeling, umiddelbart foran nummerbrik 4. I løbet af 9. træk rykker dele af 2nd Bn. Oxfordshire & Buckinghamshire Light Infantry og Composite Squadron/6th Armoured Airborne Reconnaissance Regiment frem over Horsa Bridge for at imødegå det tyske angreb mod Bénouville.

11 I løbet af 9. træk kæmper 3rd Parachute Company, Royal Engineers, sig frem gennem Ranville. Da 9. træk slutter, holder de tyske styrker fortsat deres stillinger, og dele af ingeniørkompagniet må trække sig ud af nærkampen. 9th (Eastern Counties) Parachute Battalion har nu erobret kanonstillingen i Merville Batteriet. Da 9. træk slutter er det lykkedes for den tyske maskingeværdeling, som sikrer indgangen til batteriet, at tvinge de angribende faldskærmsdelinger tilbage. Maskingeværdelingen er dog hårdt medtaget og holder næppe længe.

12 Billeder fra træk Enheder fra 2nd Bn. Oxfordshire & Buckinghamshire Light Infantry og 8th Parachute Battalion rykker ud af Bénouville. Den tilbageværende deling af cyklistkompagniet fra Garnisonen i Beuville holder fortsat sin fremskudte stilling. I underkanten af billedet er garnisonens stabskompagni i stilling langs det levende hegn. Situationen er fra 10. træk. Ved slutningen af 10. træk er Merville Batteriet stort set erobret. I løbet af 11. træk nedkæmpes den sidste tyske deling og 9th Parachute Battalion har dermed løst sin opgave. Søren Juul, som førte enheden, oplyste efterfølgende, at bataljonen efter kampene havde tre kampduelige delinger i behold; resten af bataljonen kunne dog bringes i orden umiddelbart efter første dagslys.

13 Kampvognsdeling/Composite Squadron/6th Armoured Airborne Reconnaissance Regiment under fremrykning vest for Bénouville. Forspidsen fra 8th Parachute Battalion og maskingeværdeling/2nd Oxfordshire & Buckinghamshire Light Infantry har i mellemtiden nedkæmpet den tyske cyklistdeling foran Bénouville. Situationen er fra 11. træk. I løbet af og sidste - træk får forspidsen af 8th Parachute Battalion nedkæmpet maskingeværdelingen fra Beuville garnisonens stabskompagni. 3rd Parachute Brigade Group har nu løst de stillede opgaver, nemlig: 1. Med D Company/2 Ox & Bucks erobre og holde broerne i C3. 2. Med 9th Parachute Bn. erobre Merville Batteriet og ødelægge kanonerne heri. 3. Med resten af brigaden efterfølgende holde broerne i C3 indtil nærmere ordre. Og tysk side har gjort, hvad de kunne for at forhindre det! Afsluttende bemærkninger fra dommeren Operation OVERLORD-2 blev afviklet over tre aftener og gav os lejlighed til at arbejde med såvel faldskærmsnedkastning som landsætning af svæveplaner, hvilket i sig selv er to spændende forhold, som vi ikke har tidligere har gjort meget ud af. Kombineret med, at hele spillet foregik i mørke, blev det til et meget spændende spil - en opfattelse som også spillerne delte. Der var fra starten ikke den store tvivl om, at resultatet måtte blive, som det blev - og som det blev i virkeligheden. Naturligvis spillede også held og uheld i terningkast ind - ikke alle engelske landsætninger gik som planlagt, og - ganske som i virkeligheden - kom ikke alle enheder frem som ønsket, uden at dette dog fik afgørende betydning.

14 Reglernes afsnit om luftbårne operationer fungerer i det store og hele hensigtsmæssige. Der var brug for en enkelt tillempning, nemlig at en enhed som D Compagny/2nd Oxfordshire & Buckinghamshire Light Infantry ikke bliver nedholdt (N-1) ved en succesfuld landing, men er klar til kamp straks de er landet. Reglernes afsnit om kamp i mørke forekom også rimelige - men de skal nok både studeres en ekstra gang og bruges et par gange endnu, før de sidder helt på rygraden. Et par mindre spil vil nok råde bod på dette. Som arrangør og dommer vil jeg slutte af med et TAK FOR KAMPEN!! Per Finsted

15 Operation OVERLORD-3 Om spillet I spillene Operation OVERLORD-1 og OVERLORD-2 behandlede vi forskellige elementer af selve landgangen i Normandiet den 6. juni Tiden er nu skruet nogle uger frem og udgangspunktet for spillet er et de engelske forsøg på at erobre byen Caen, der som bekendt var et af målene på selve D-Dag. Grundlaget til spillet kan ses her. Operation MARTLET [(by)svale] er kodenavnet for 30. Korps fremstød mod syd den 25. juni 1944, cirka 12 kilometer vest for Caen. Målet var at erobre Fontenay-le-Pesnel og højdedragene syd herfor og derved sikre højre flanke af 8. Korps fremstød vest for Caen (Operation EPSOM), som blev indledt den 26. juni Operation MARTLET sluttede med udgangen af juni måned. På det tidspunkt besad de allierede det meste af terrænet, mens der stadig var mindre lommer af tyske enheder tilbage i området. Der findes ikke billeder fra spillet, men nedenstående fotografi tog jeg som en del af mine egne forberedelser til selve spillet. Engelsk infanterikompagni, støttet en kampvognsdeling, under fremrykning. Længere inde i terrænet rykker et infanterikompagni frem gennem bocage-terræn. Fremrykningen sikres af en kampvognsdeling. Øverste til højre står dele af infanteribataljonens tredje kompagni i beredskab. Per Finsted

Nordvest for byen GLEBOVKA blev der i de tidlige morgentimer den 4. februar 1943 nedkastet et kompagni fra 31. Faldskærmsregiment.

Nordvest for byen GLEBOVKA blev der i de tidlige morgentimer den 4. februar 1943 nedkastet et kompagni fra 31. Faldskærmsregiment. Ozereika Udgangssituation Vi befinder os ved Sortehavet i februar 1943. Det aktuelle terrænområde er besat af en tysk kystartilleriafdeling (789.) og en rumænsk infanteribataljon (+) (1./38. Infanteriregiment).

Læs mere

D Minus 1 (5 June 1944, D-1, 2300 hours)

D Minus 1 (5 June 1944, D-1, 2300 hours) Steen Villarsen D Minus 1 (5 June 1944, D-1, 2300 hours) D Minus 1 (D-1) var den første Late War bog, som udkom kort efter at FOW havde lanceret 2. udgave af regelbogen og Festung Europa. D-1 er derfor

Læs mere

Slovakiske mobile enheder i Rusland

Slovakiske mobile enheder i Rusland Slovakiske mobile enheder i Rusland Indledning Slovakiske enheder deltog i operation Barbarossa næsten fra starten af felttoget. I Slovakiet begyndte mobiliseringen om morgenen d. 22. juni 1941. Samtidigt

Læs mere

Her lidt billeder og info fra Normandiet.

Her lidt billeder og info fra Normandiet. Den første angrebsbølge - 3.000 mand - blev sat i land lidt før klokken 06.30. 11 minutter senere blev den erklæret for udslettet. Over halvdelen var druknet, dræbt eller såret i kugleregnen; den resterende

Læs mere

70 året for D-dagen Af Sven-Erik Bolt Magnussen

70 året for D-dagen Af Sven-Erik Bolt Magnussen 70 året for D-dagen Af Sven-Erik Bolt Magnussen Den største landgangsoperation, der er foretaget i historien, var de allieredes landgang i Normandiet den 6. juni 1944. Den fik kodenavnet Overlord. Der

Læs mere

maj, Aarhus Flames of War kampagne. Aroscon Slaget om St. Lô. Tilmelding:

maj, Aarhus Flames of War kampagne. Aroscon Slaget om St. Lô. Tilmelding: 12. -13. maj, Aarhus Flames of War kampagne Aroscon 2018 - Slaget om St. Lô Tilmelding: www.aroscon.dk Al den info du skal bruge I dette dokument får du alle reglerne og info, som du skal bruge som deltager

Læs mere

Stalin s Europe. Steen Villarsen

Stalin s Europe. Steen Villarsen Steen Villarsen Stalin s Europe Wupti, så er vi tilbage på Ostfronten. Man bliver sku helt svimmel af al denne hoppen rundt mellem de forskellige tidsperioder; man kan kun håbe at Battlefront selv kan

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Den 2. verdenskrig i Europa

Den 2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: Den 2. verdenskrig i Europa Den 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet et par dage før, nemlig den 5. maj

Læs mere

NORMANDIET JUNI museer, slagmarker og kirkegårde -

NORMANDIET JUNI museer, slagmarker og kirkegårde - NORMANDIET JUNI 2018 - museer, slagmarker og kirkegårde - Tekst: Poul Christensen. Billeder: Niklas Bay Clausen & Poul Christensen I marts måned 2018 blev Niklas og jeg gjort opmærksomme på, at der var

Læs mere

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Kronologi i punktform for krigen i Vesteuropa: 10. maj - 25. juni 1940. Kort Udtrykket "den allierede hovedstyrke" skal her forstås som den belgiske hær og de dele

Læs mere

Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge.

Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge. 14538i08 2/18/00 4:31 PM Page 1 Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge. Forstærkningsfase - 1/3 af de besatte

Læs mere

2/7th og 2/8th Battalion, Middlesex Regiment,

2/7th og 2/8th Battalion, Middlesex Regiment, 2/7th og 2/8th Battalion, Middlesex Regiment, 1914-1916 Indledning Denne artikel kan læses i sammenhæng med Senussi Opstanden, og som baggrundsoplysninger for de enheder, der deltog i nedkæmpelsen af Senussi

Læs mere

Nuts - december 1944. Steen Villarsen

Nuts - december 1944. Steen Villarsen Steen Villarsen Nuts - december 1944 Så er vi nået til den sidste bog i Wacht Am Rhein kampagnen fra Battlefront. Altså indtil Battlefront udgiver alle tre bøger, som et samlet værk om et års tid eller

Læs mere

RINGENES HERRE-RISK HUSKELISTE

RINGENES HERRE-RISK HUSKELISTE 46233i08 22/8/02 2:32 pm Page RINGENES HERRE-RISK HUSKELISTE FORSTÆRKNINGER. Tag en bataljon for hvert 3. territorium, du har. 2. Tag yderligere bataljoner for de områder, du kontrollerer. 3. Byt territoriekort

Læs mere

FREDAGSNYT. FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 2. oktober 2015

FREDAGSNYT. FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 2. oktober 2015 FREDAGSNYT Udeskole, mellemgruppen: HUSK varmt tøj til om torsdagen samt en madpakke, der ikke skal varmes. Matematik Der er lektier til mandag FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 2. oktober 2015 På

Læs mere

Rejsebrev fra Glasgow, januar 2006

Rejsebrev fra Glasgow, januar 2006 Rejsebrev fra Glasgow, januar 2006 Indledning En weekend i embeds medfør bragte mig til Glasgow, og heldigvis gav mit program mig mulighed for at opsøge et antal lokale "bedesteder" af militærhistorisk

Læs mere

Temarute: Atlantvolden (26 km)

Temarute: Atlantvolden (26 km) Temarute: Atlantvolden (26 km) DK Denne cykeltur fører jer rundt til nogle af de mest markante anlæg, der blev opført af den tyske besættelsesmagt under 2. Verdenskrig. Mange steder på Fanø ses stadig

Læs mere

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del II

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del II Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del II Indledning Del I handlede om virkelighedens materielgenstande, mens temaet i del II er krigsspilsenheder og materiellet, som det eksempelvis kan

Læs mere

Tysk luftværnsartilleri

Tysk luftværnsartilleri Tysk luftværnsartilleri Nu er turen så kommet til en lille beskrivelse af mit tyske luftværnsbatteri. Som med mine øvrige tyske krigsspilsenheder er der tale om brug af modeller fra mange forskellige fabrikater

Læs mere

A bridge too far. Steen Villarsen

A bridge too far. Steen Villarsen Steen Villarsen A bridge too far The Battles For Oosterbeek and Arnhem Operation Market Garden, The Netherlands, September 1994 Dyb stilhed - Hvordan kunne jeg spille FOW uden denne bog? Inden den kom

Læs mere

November, Aarhus. Flames of War real time kampagne. Aroscon 2018 II. Breakout on the Eastern Front. Tilmelding:

November, Aarhus. Flames of War real time kampagne. Aroscon 2018 II. Breakout on the Eastern Front. Tilmelding: 10. -11. November, Aarhus Flames of War real time kampagne Aroscon 2018 II Breakout on the Eastern Front Tilmelding: www.aroscon.dk Al den info du skal bruge I dette dokument får du alle reglerne og info,

Læs mere

2. verdenskrig i Europa

2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet den 5. maj 1945. Krigsudbrud Den 1. september

Læs mere

Pz Kpfw IV. Indledning. Billeder

Pz Kpfw IV. Indledning. Billeder Pz Kpfw IV Indledning Mit andet kompagni med tyske kampvogne er udrustet med typen Pz IV. Sådanne kamvogne indgik blandt andet i 2. Bataljon i SS-Panserregiment 9 fra "Hohenstaufen" divisionen. Mine modeller

Læs mere

I N G E N I E R O S M I L I T A R E S HÆRENS INGENIØR

I N G E N I E R O S M I L I T A R E S HÆRENS INGENIØR INGENIEROS MILITARES HÆRENS INGENIØR VESTRE LANDSDELS KOMMANDO (VLK) WEST LAND COMMAND; INGENIØR REGIMENTET (IGR) ENGINEER REGIMENT; INGENIØR REGIMENT (SIR) ZEALAND ENGINEER REGIMENT; JYDSKE INGENIØR REGIMENT

Læs mere

Et tysk kampvognsangreb i 1918

Et tysk kampvognsangreb i 1918 Et tysk kampvognsangreb i 1918 Indledning Tysk kampvognskommandør foran en Sturm-Panzerkraftwagen A7V, oktober 1918. Fra Nigel Thomas & Ramiro Bujeiro: The German Army in World War I (3), Osprey Publishing,

Læs mere

Campanile Caen Nord Hérouville Spændende verdenshistorie venter jer overalt i Normandiet

Campanile Caen Nord Hérouville Spændende verdenshistorie venter jer overalt i Normandiet Campanile Caen Nord Hérouville Tag på en historisk og tankevækkende ferie, som I sent vil glemme. Få steder finder I så meget verdenshistorie samlet på et sted og krydret med den charmerende stemning i

Læs mere

Krigsspil - Kampen om Schnee Eifel og St. Vith

Krigsspil - Kampen om Schnee Eifel og St. Vith Krigsspil - Kampen om Schnee Eifel og St. Vith Baggrund Spillet startede på offensivens første dag d. 16. december 1944 (Null Tag) ved daggry i Schnee Eifel bjergene lige øst for St. Vith. Området lå i

Læs mere

Monty s Meatgrinder. Steen Villarsen

Monty s Meatgrinder. Steen Villarsen Steen Villarsen Monty s Meatgrinder Monty s Meatgrinder (MM) er den seneste udgivelse fra Flames of War (FOW). Bogen er samtidig den femte bog der går ind og giver muligheden for at spille FOW i Late War,

Læs mere

Tyske faldskærmsjægere - Enheder fra 9. Fallschirmjäger Division

Tyske faldskærmsjægere - Enheder fra 9. Fallschirmjäger Division Tyske faldskærmsjægere - Enheder fra 9. Fallschirmjäger Division Indledning Under forstudierne til det, der senere blev til Chakotens krigsspil i april 2000 - Kampene om Seelow- Højderne - stødte jeg for

Læs mere

Her følger en række opmærksomhedsfelter i relation til undervisningens form og elevens læring:

Her følger en række opmærksomhedsfelter i relation til undervisningens form og elevens læring: BRØK 1 Vejledning Udvidelsen af talområdet til også at omfatte brøker er en kvalitativt anderledes udvidelse end at lære om stadigt større tal. Det handler ikke længere bare om nye tal af samme type, som

Læs mere

The Black Watch (Royal Highland Regiment) Af Canada i Operation "forår", 25 JULY 1944

The Black Watch (Royal Highland Regiment) Af Canada i Operation forår, 25 JULY 1944 The Black Watch (Royal Highland Regiment) Af Canada i Operation "forår", 25 JULY 1944 I dette slag omkom Svend Emanuel Moustgaard Jensen, som canadisk soldat. Ministeren for nationalt forsvar udsendt følgende

Læs mere

Pz Kpfw V Panther. Panserregimentets chef kørte i en kampvogn, som var mærket R01. En spændende afmærkning, som jeg bare måtte lave.

Pz Kpfw V Panther. Panserregimentets chef kørte i en kampvogn, som var mærket R01. En spændende afmærkning, som jeg bare måtte lave. Pz Kpfw V Panther I fortsættelse af min artikel om SdKfz 251 serien - og dermed billeder af ældre modeller - så er her et par snapshots af mine Panthere. Her er også her tale om Esci modeller i skala 1:72.

Læs mere

Inspiration til fagligt indhold

Inspiration til fagligt indhold Inspiration til fagligt indhold På dette ark finder du inspiration til det faglige indhold til aktiviteten Kilde-kålorm. I dette tilfælde er kilderne tekststykker, som kan klippes i mindre bidder. Der

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Ugebrev. Studietur til Normandiet. Nr. 9, skoleåret 2014-15. 14. oktober 2014

Ugebrev. Studietur til Normandiet. Nr. 9, skoleåret 2014-15. 14. oktober 2014 Ugebrev Nr. 9, skoleåret 2014-15. 14. oktober 2014 Studietur til Normandiet Udklædt som teenageturister infiltrerede omkring 90 allierede spioner i den forgangne uge området omkring Normandiets strande

Læs mere

Om dansk fodfolk , Regimentets kanonkompagni

Om dansk fodfolk , Regimentets kanonkompagni Om dansk fodfolk 1932-1941, Regimentets kanonkompagni Indledning Fodfolksregimenternes kanonkompagnier blev oprettet som en del af 1937-ordningen, og udrustet med en - efter datidens forhold - slagkraftig

Læs mere

HELGENÆS: RYES SKANSER

HELGENÆS: RYES SKANSER HELGENÆS: RYES SKANSER Ved Dragsmur, ved overgangen fra Mols til Helgenæs, finder vi Ryes Skanser, et imponerende skanseanlæg, der stammer fra Treårskrigen 1848-51. Skanserne stod færdige i 1848 og blev

Læs mere

Om 1/6th Battalion, Royal Scots,

Om 1/6th Battalion, Royal Scots, Om 1/6th Battalion, Royal Scots, 1914-1916 Indledning Noget spøgefuldt siges det, at det første af den engelske hærs infanteriregimenter er så gammelt, at det fungerede som livvagt for den romerske statholder

Læs mere

10 + SPILLET OM VERDENSHERREDØMMET 2-4. www.hasbro.dk

10 + SPILLET OM VERDENSHERREDØMMET 2-4. www.hasbro.dk SPILLET OM VERDENSHERREDØMMET 2006 Hasbro. Alle rettigheder forbeholdt. Distributed in the Nordic region by Hasbro Nordic, Ejby Industrivej 40, 2600 Glostrup. www.hasbro.dk Made in Ireland 120614575108

Læs mere

Russisk ingeniørkampvogn - PT-34

Russisk ingeniørkampvogn - PT-34 Russisk ingeniørkampvogn - PT-34 Indledning Kontoret udfasede på et tidspunkt en IBM matrixprinter af ældre model. Printerens farvebånd blev ført frem og tilbage ved hjælp af nogle tandhjul fremstillet

Læs mere

"Ungarische Reiter in der Ukraine" - Ungarske husarer, 1941

Ungarische Reiter in der Ukraine - Ungarske husarer, 1941 "Ungarische Reiter in der Ukraine" - Ungarske husarer, 1941 Indledning Det tyske tidsskrift Die Wehrmacht, Nr. 18/5. årgang, fra 27. august 1941, indeholder en malerisk beretning af krigskorrespondenten

Læs mere

Torden over Europa Stortaktisk krigsspil fra Napoleonstiden

Torden over Europa Stortaktisk krigsspil fra Napoleonstiden Torden over Europa 7. udgave af 18. oktober 2006 VEXprint udgave 7.0 Forord Regelsættet har nu siden første udgave stået sin prøve dels i Dansk Figurspilsforening og dels i Chakoten både ved mindre som

Læs mere

Deployment Rasmus skulle stille op først, og han vælger klogeligt at stille sine tre Grenadier-delinger så de dækker hvert sit objekt.

Deployment Rasmus skulle stille op først, og han vælger klogeligt at stille sine tre Grenadier-delinger så de dækker hvert sit objekt. Just bevæbnet med D-Day skulle der kæmpes i "The Bocage". Samtidig var det faktisk første gang jeg skulle spille LW med Festung Europa (FE), så det var spændende nok. Kompagnierne fra FE US Rifle company

Læs mere

Tekst til Zeppelin foredrag:

Tekst til Zeppelin foredrag: Page 1 of 9 Besøg på Page 2 of 9 ZEPPELIN MUSEUM Tønder En smagsprøve på hvad der venter FRISKAREN i september 2005: Tønder husede i tiden 1914-1918 en af det tyske kejserriges store luftskibsbaser Marine

Læs mere

Engelsk rytteri under Første Verdenskrig

Engelsk rytteri under Første Verdenskrig Engelsk rytteri under Første Verdenskrig Indledning Under søgning på Internettet mødte jeg en spændende dokumentation af et stykke grundigt udført slægtsforskning, hvori historien bag et gammelt fotografi

Læs mere

Chakoten anno Indledning. Det hele er en uniformssag

Chakoten anno Indledning. Det hele er en uniformssag Chakoten anno 1946 Indledning Jeg har været heldig at låne en artikel, som stammer fra Billedbladet, sandsynligvis en gang i 1946. Her får man et spændende indblik i selskabets tidlige år og de personer,

Læs mere

B E L L E A L L I A N C E

B E L L E A L L I A N C E B E L L E A L L I A N C E Regler for krigsspil fra Napoleonstiden 1809-1815 på bataljonsniveau Lexnet 2001 Anden udgave Belle Alliance, anden udgave, 18. juni 2001 Side 1 Indholdsfortegnelse Forord..........................

Læs mere

REJSEHOLDET. Vork E18. Kompendium

REJSEHOLDET. Vork E18. Kompendium Vork E18 REJSEHOLDET Kompendium Instruktører: Kirsten Fischer: kirsten-fischer@hotmail.com Freyja Deis: freyja@deis.dk Nikolaj Nielsen: nicolajelgaardnielsen@hotmail.com At opbygge en temaramme Når man

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

Anmeldelse. Musee des Blindees i Saumur. Indledning. Museet. Besøgt af Søren Juul

Anmeldelse. Musee des Blindees i Saumur. Indledning. Museet. Besøgt af Søren Juul Anmeldelse Musee des Blindees i Saumur Besøgt af Søren Juul Indledning Efter et nogle dage i Normandiet i sommeren 2005, gik turen mod Paris via Saumur. Det gav mig selvfølgelig en undskyldning til at

Læs mere

Uniformer - Royal Naval Division,

Uniformer - Royal Naval Division, Uniformer - Royal Naval Division, 1914-1918 Indledning Denne artikel kan læses som supplement til min omtale af bogen Command in the Royal Naval Division - A Military Biography of Brigadier General A.M.

Læs mere

Uniformspostkort - The Lancashire Fusiliers, 1918

Uniformspostkort - The Lancashire Fusiliers, 1918 Uniformspostkort - The Lancashire Fusiliers, 1918 Indledning Jeg har tidligere omtalt et postkort fra Royal Flying Corps 1) i Gale & Polden's History and Tradition serie, der gengav alle den engelske hærs

Læs mere

Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps

Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps Indledning Blandt de mere usædvanlige enheder i Det engelske Ekspeditionskorps i Frankrig, 1939-40, var 6 forsyningskompagnier udrustet med muldyr. Kompagniernes

Læs mere

Hirtshals Fyr og befæstningsanlæg

Hirtshals Fyr og befæstningsanlæg Hirtshals Fyr og befæstningsanlæg Kulturmiljø nr. 5 Tema Anlæg ved kysten Emne (-r) Fyr og befæstningsanlæg fra 2. verdenskrig Sted/Topografi Hirtshals ligger på et 15-20 meter højt plateau, der falder

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Elev ark geografi 7.-9. klasse

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Elev ark geografi 7.-9. klasse Når man står oppe i Egebjerg Mølle mere end 100m over havet og kigger mod syd og syd-vest kan man se hvordan landskabet bølger og bugter sig. Det falder og stiger, men mest går det nedad og til sidst forsvinder

Læs mere

Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig

Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig Indledning Som supplement til min artikel Om engelsk jernbaneartilleri under Første Verdenskrig kan historien rundes af med en omtale af den engelske

Læs mere

Spillet om verdensherredømmet

Spillet om verdensherredømmet Spillet om verdensherredømmet 2004 Hasbro. Alle rettigheder forbeholdt. Distributed in the Nordic region by Hasbro Nordic, Ejby Industrivej 40, DK-2600 Glostrup, Denmark. www.hasbro.dk 040414538108 K O

Læs mere

Reportage sponsorer. DM4 Vejle.

Reportage sponsorer. DM4 Vejle. Reportage sponsorer. DM4 Vejle. Vejret viste sig fra sin pæneste side ved DM4 i Vejle, den første weekend i August. Banen i Vejle har et godt layout og er en fornøjelse at køre på. Desværre har de ingen

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 1

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 1 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 1 Indledning Efter Hærloven af 1932 var skytskompagniet i praksis et morterkompagni (chef med kommandogruppe samt 3 delinger á 2 mortergrupper og 1 ammunitionsdeling),

Læs mere

Det er MIT bibliotek!

Det er MIT bibliotek! Det er MIT bibliotek! Denne guide er skrevet til dig, som skal køre rollespillet Det er MIT bibliotek! Det er et rollespil, som giver unge i udskolingsklasserne en bedre forståelse for, hvorfor biblioteket

Læs mere

Om dansk fodfolk Ammunitionstjenesten

Om dansk fodfolk Ammunitionstjenesten Om dansk fodfolk 1932-1941 - Ammunitionstjenesten Indledning En nylig diskussion af krigsspilsregler for ammunitionstildeling og regnskab med forbrug har affødt behovet for at klarlægge hvorledes ammunitionstjenesten

Læs mere

Min Far - en sømand i allieret tjeneste.

Min Far - en sømand i allieret tjeneste. Foredrag d. 6.02.2017. på Arkivet - et foredrag i samarbejde med Historie Aalborg Aftenens foredragsholder: Jens Aarlo Jensen. Min Far - en sømand i allieret tjeneste. Jens Jensen læste op fra sin fars

Læs mere

I krig med US riffelkompagnier

I krig med US riffelkompagnier Steen Villarsen I krig med US riffelkompagnier Så er tiden kommet til det FOW kompagni jeg nok kender bedst. Beklageligvis (eller heldigvis vil nogle måske sige) har kompagniet gennemgået en del omvæltninger

Læs mere

af Michael Zilmer-Johns

af Michael Zilmer-Johns FALL GELB Slaget om Frankrig maj 1940 Modangrebet ved Arras Kortudsnittet er fundet hos http://www.wwiidaybyday.com/ af Michael Zilmer-Johns Modangrebet ved Arras Frankrig, maj 1940 Allieret Grundlag

Læs mere

Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3

Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3 Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3 Indledning Det så vidt vides fjerde og sidste udklipsark i serien Danske Soldater (fra cirka 1946), tegnet og/eller udgivet af N.C.W. - se Udklipsark: Danske

Læs mere

Indhold: Spillebræt 5 hære med 40 infanteri-, 12 kavaleri- og 8 artillerienheder i hver 43 kort 2 referencekort 5 terninger

Indhold: Spillebræt 5 hære med 40 infanteri-, 12 kavaleri- og 8 artillerienheder i hver 43 kort 2 referencekort 5 terninger REGLER FOR 2 TIL 5 SPILLERE, FRA 10 ÅR S P I L L E T O M V E R D E N S H E R R E D Ø M M E T 2010 Hasbro. Alle rettigheder forbeholdt. Produceret af: Hasbro SA, Route de Courroux 6, 2800 Delemont CH Repræsenteret

Læs mere

Tyske pansergrenaderer - SS-Panzergrenadier Regiment "H"

Tyske pansergrenaderer - SS-Panzergrenadier Regiment H Tyske pansergrenaderer - SS-Panzergrenadier Regiment "H" Om infanterienhederne i 9. SS-Panzerdivision "Hohenstaufen" Divisionen rådede over to pansergrenaderregimenter - 19. og 20. SS-Panzergrenadier-Regiment

Læs mere

Den kolde Krig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Den kolde Krig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 4

Om dansk rytteri , Del 4 Om dansk rytteri 1932-1940, Del 4 1939-1940 Gardehusarregimentet Regimentet formeredes 2. september 1939 i henhold til mobiliseringsbestemmelserne, men med reducerede styrker, da hærordningen ikke var

Læs mere

Marinehjemmeværnet og Kapsejladsen Sjælland Rundt. Jeg blev fartøjsfører for MHV 61 i August 1971, først dog som menig fører (!). Men min anden store interesse, sejlads med sejlbåde, bevirkede at jeg deltog

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

1st Arnold Europe Powerlifting Championship

1st Arnold Europe Powerlifting Championship 1st Arnold Europe Powerlifting Championship Selv om dette første Europæiske Arnold Classic i styrkeløft måske kunne være afviklet på en mere professionel måde og mange ting ikke fungerede eller kørte efter

Læs mere

Tysk organisation og uniformering 1914

Tysk organisation og uniformering 1914 Tysk organisation og uniformering 1914 Udmarchen i 1914. Samtidigt postkort tegnet af A. Roloff, gengivet fra hjemmesiden The Great War in a Different Light. Indledning I forbindelse med læsningen af Walter

Læs mere

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440 Klasse: 6.x og y Fag: Tysk (Observering af 2. rang) Dato: 24.10.12. Situation: Stafette mit Zahlen Temaer: Igangsætning og mundtlighed Tema Person Beskrivelse: Hvad bliver der sagt? Hvad sker der? Igangsætning

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 27. september 2016 Sagsnr. 2016-859/HCH 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema:

Læs mere

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Målet For at vinde krigen skal du opnå følgende: De Allierede skal indtage både Berlin og Tokyo for at vinde krigen. Aksemagterne har to muligheder:

Målet For at vinde krigen skal du opnå følgende: De Allierede skal indtage både Berlin og Tokyo for at vinde krigen. Aksemagterne har to muligheder: Danske regler til Axis & Allies Det er foråret 1942 og verden er midt i 2. Verdenskrig. Fem verdensmagter kæmper om overherredømme. Du og dine modstandere behersker den militære og økonomiske skæbne for

Læs mere

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud.

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. I armene på russerne Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. Havde det bare været kanonskud, ville det nærmest have virket beroligende, for så havde russerne stadig været et

Læs mere

Fremtidens Øresund har plads til natur, friluftsliv og erhverv

Fremtidens Øresund har plads til natur, friluftsliv og erhverv Fremtidens Øresund har plads til natur, friluftsliv og erhverv - miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens tale til konferencen Fremtidens Øresund 3. februar 2016 (Det talte ord gælder) Indledning 1.

Læs mere

Vesterhav Nord (VHN) Arkivalsk kontrol rapport

Vesterhav Nord (VHN) Arkivalsk kontrol rapport Vesterhav Nord (VHN) Arkivalsk kontrol rapport STEDNAVN: Vesterhav Nord MUSEETS j.nr. DKM 20.697 KUAS j.nr. KUAS 2013-7.26.01-0009 Strandingsmuseum St. George Marinarkæologisk Center Vesterhavsgade 1E,

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

Honourable Artillery Company,

Honourable Artillery Company, Honourable Artillery Company, 1914-1916 Indledning Honourable Artillery Company indtager på alle måder en særstatus i den engelske hær og regnes som den ældste af alle enheder (oprettet 1537). Enheden

Læs mere

Dragonfactory har 181 medlemmer og 52 prøvemedlemmer samt et fast samarbejde med 10 institutioner fra Ballerup og nabokommunerne.

Dragonfactory har 181 medlemmer og 52 prøvemedlemmer samt et fast samarbejde med 10 institutioner fra Ballerup og nabokommunerne. Referat fra Rollespilsforeningen Dragonfactory s Ordinære Generalforsamling den 4. februar 2014 kl. 19:00, Lystoftegaard, Gl. Skovlundevej 1, 2740 Skovlunde Tilstede: 15 stemmeberettigede, 1 gæst (fra

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I Indledning Et fælles træk i beretningerne om krigen på Østfronten er russernes imponerende evne til at krydse vandløb ved hjælp af improviserede

Læs mere

Tilpasset dansk mesterskab i 11-

Tilpasset dansk mesterskab i 11- Tiderne skifter og som ofte nævnt gennem det sidste halvandet år, er der sket mange store forandringer i den danske politisport. Det traditionsrige politifodboldmesterskab blev desværre, pga af et sent

Læs mere

The Malay States Guides,

The Malay States Guides, The Malay States Guides, 1896-1919 Indledning I min artikel Om indiske enheder i Østafrika, 1915-1918 omtales en hændelse i Singapore den 15. februar 1915, hvor størstedelen af den indiske bataljon 5 th

Læs mere

Husk Sun Tzu Observer

Husk Sun Tzu Observer NYHEDSBREV Husk Sun Tzu Overblik giver ro. I bund og grund handler det om forberedelse. Du kan let gøre brug af 1.000 variabler, og sidde foran 3 skærme 24/7. Det bliver det blot sjældent bedre af. Uagtet

Læs mere

Om engelske kampvogne ved Gaza, 1917

Om engelske kampvogne ved Gaza, 1917 Om engelske kampvogne ved Gaza, 1917 Indledning HMLS Ole-Luk-Oie. Fra Kilde 1. Under læsningen af bogen British Mark I Tank 1916 af David Fletcher stødte jeg på nogle ældre artikler, hvori de otte kampvogne,

Læs mere

T A K T I S K K R I G S S P I L F R A D E N A M E R I K A N S K E B O R G E R K R I G 1 8 6 1-1 8 6 3

T A K T I S K K R I G S S P I L F R A D E N A M E R I K A N S K E B O R G E R K R I G 1 8 6 1-1 8 6 3 T A K T I S K K R I G S S P I L F R A D E N A M E R I K A N S K E B O R G E R K R I G 1 8 6 1-1 8 6 3 2. UDGAVE 1992 Dette regelsæt kan uden tilladelse kopieres til privat brug og distribueres på ikke-kommercielle

Læs mere

Chip og Chap (Snipp-Snapp) Øvelse 2.3.1.

Chip og Chap (Snipp-Snapp) Øvelse 2.3.1. 2.3. Mest for børn Chip og Chap (Snipp-Snapp) Øvelse 2.3.1. Spillerne er sammen i par. Hvert par tager opstilling langs midterlinjen, ryg mod ryg. Alle, som kigger den ene vej, er Chip, alle, som kigger

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 2

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 2 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 2 Maskingeværdelingen Delingstrop 4 maskingeværgrupper, hver med 1 delingsfører 1 næstkommanderende 1 karrefører 1 afstandstager 1 vinkeltager 2 ordonnanser

Læs mere

Danske. Af Bjørn Bæk Nielsen og Gunnar Nørager DPIF fodboldudvalg Fotos: Gunnar Andersen og Robert Hansen, DPIF

Danske. Af Bjørn Bæk Nielsen og Gunnar Nørager DPIF fodboldudvalg Fotos: Gunnar Andersen og Robert Hansen, DPIF Danske politimesterskaber Fredericia Forenede Fodboldklubbers baner ved Madsbyparken var atter skueplads for et dansk politimesterskab i fodbold. Sidste år blev 11-mands afholdt på de selvsamme baner.

Læs mere

BYTUREN Sommerkonkurrence for børn juni 25. august 2018

BYTUREN Sommerkonkurrence for børn juni 25. august 2018 BYTUREN Sommerkonkurrence for børn -------- 15. juni 25. august 2018 Tag børn eller børnebørn i hånden og prøv Middelfart Kultur & Biblioteks gå-det-selv-tur i Middelfart. Følg ruten, svar på spørgsmål

Læs mere

Hærens dominerende grundopfattelse under kampagnen : Felthærens muligheder generelt efter 1864 erfaringen: Underlegen i mobil kamp

Hærens dominerende grundopfattelse under kampagnen : Felthærens muligheder generelt efter 1864 erfaringen: Underlegen i mobil kamp HOVEDPUNKTERNE Hærens grundopfattelse under kampagnen i 1870 1880 erne Flådens oprindelige syn Højres grundopfattelse Venstres grundopfattelse Kühnels variation Kofoed Hansens opfattelse De radikales dominerende

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

B-holdet på Bornholm 2011 uge 14

B-holdet på Bornholm 2011 uge 14 B-holdet på Bornholm 2011 uge 14 Indledning B-holdets oprindelige bemanding Peder Pral Friis, Svend O. Svenno Nielsen og Søren Fynne Christrup var på denne tur forstærket af John Fishfinder Rahbæk, som

Læs mere

The Canadian Motor Machine Gun Brigade, Del 1

The Canadian Motor Machine Gun Brigade, Del 1 The Canadian Motor Machine Gun Brigade, Del 1 Indledning En af de mere usædvanlige enheder i den canadiske hær under Første Verdenskrig var The Canadian Motor Machine Gun Brigade. Denne enhed var den første

Læs mere