Om arvefæste og landboreformer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Om arvefæste og landboreformer"

Transkript

1 25. marts 2013 Om arvefæste og landboreformer - lidt landbohistorie i Solrøds 5 landsbyer Af Bent Hartvig Petersen Aktualiseret af en aflevering til Solrød Kommunes Lokalarkiv af en større samling dokumenter med arvefæstebreve, skøder mv. skal denne artikel beskrive hvorledes arvefæsteordningen fik indflydelse på ejerforholdene i bøndergårde på Solrødegnen. I midten af 1700-tallet var dansk landbrug nået sit laveste niveau siden Middelalderen. På vor egn var alle bønder simple fæstere under herregårde og andre fjerne ejere, og bønderne var tynget af store landgildeydelser, stavnsbånd og hoveri samtidig med, at de ikke havde nogen ret til at lade gården gå videre til næste generation. Ejeren kunne uden videre bortdømme en bonde fæstet og lade gården gå videre til en anden fæster. Alle disse forhold ødelagde naturligvis bondens motivation til at vedligeholde bygninger og dyrke jorden effektivt. Landbrug ved hjælp af fæstegårde var blevet en dårlig forretning for ejerne, og de fornuftigste i godsejerkredse begynder o at diskutere de nødvendige reformer. De største problemer for et effektivt landbrug skyldtes: - hoveriet, som beslaglagde en for stor del af bøndernes kræfter og arbejdstid - de ret store afgifter (indfæstning og landgilde) som belastede bøndernes økonomi - den helt ineffektive fællesdrift, hvor bøndernes jord lå spredt på mange små stykker jord, og som bevirkede at en aktiv bonde måtte vente på sine byfæller for at dyrke sin jord - de helt usikre ejerforhold, der skyldtes at en bonde ikke kunne lade sin gård gå videre i slægten - stavnsbåndet, der bandt en ung karl til sin hjemegn og det gods, der ejede jorden Det er kendt, at der kom en større reform i 1788, hvor stavnsbåndet blev ophævet, og hvor der forberedtes at udskifte jorden, så gårdene fik deres jord samlet. Der lagdes endvidere op til at bønder, der kunne samle kapital, kunne købe deres gård til selveje. Som det allerførste tilløb til reformer, begyndte man i 1767 på Bernstorff Gods at indføre arvefæste for godsets bønder, og samme år gjorde Københavns Magistrat - der via Bidstrup Gods ejede mange gårde ud over Sjælland - det samme. Dette kom alle bønder i Solrød og enkelte i de øvrige 4 landsbyer til gode. Bidstrup Gods ved Roskilde (tidligere Roskilde bispegård) blev i 1660 af Frederik III skænket til byen København som tak for borgernes udholdenhed under den lange svenske belejring. Magistraten havde til huse i dette gamle rådhus, som Chr. IV ombyggede. De øvrige reformer tog fart efter 1788, og i vore 5 landsbyer kom der gang i udskiftningen og sammenlægningen af bøndernes jord. Da en del gårde måtte flytte ud på markerne, skete der en markant ændring af landskabet, som med alle gårde liggende i landsbyerne havde været uændret i mange århundreder.

2 Det var godserne, der jo stadig ejede jorden, der fik gang i udskiftningen. Her er et eksempel fra Karlstrup, hvor gårdenes jordstykker kom til at se sådan ud: Lodderne i mosen og langs stranden blev her fællesarealer for husmændene og fælles græsningsarealer. Også Københavns Universitet og Vallø Gods indførte løbende i starten af 1800-tallet arvefæste på de gårde, de ejede i landsbyerne Jersie og Kirke Skensved. Her er et arvefæstebrev fra 1816 for Malesgård i Jersie under Universitetet: Vi ser, at der er tale om en gård på 73 tdr. land af landets bedste jord med bonitet 24. I landgilde skal betales 11 tdr. og 6 skp. af henholdsvis rug, byg og havre og i penge 2 Rigsdaler og 2 Mark. Da det er Universitetet, der er ejer, skal der ikke betales hoveripenge, som der skal for en god del af andre samtidige arvefæstekontrakter. I arvefæstebreve fra andre godser kan vi imidlertid læse, at mange forhold fra den undertrykte bondes tid har overlevet. Der er stadig tale om hoveriforpligtelse, kørsel og vejarbejde, men afstandene gør, at disse ydelser betales i penge sammen med landgilden til godset. Endvidere skal bonden stadig vise Herskabet vedbørlig Lydighed og denne bestemmelse fra Christian II s landlov i 1521 består uændret langt op i 1800-tallet.

3 Vi læser også, at der er en yderligere fordel ved arvefæsteordningen, idet der nu gives fæsteren mulighed for at dele sin gård eller udstykke dele af den. En klar fordel, hvis gården skal blive i familiens eje. Der udstedes arvefæstebreve til helt op omkring 1860, og et enkelt gods, Vallø har arvefæsteordninger helt til Godset Gammel Køgegård, der ejer alle gårde i Karlstrup indfører ikke arvefæste, men bønderne her er simple fæstere, indtil selvejet slår igennem omkring Et gods som Giesegård, der havde gårde i Jersie, udsteder heller ikke arvefæstebreve. Et fæstebrev fra Giesegård for en større gård (Frihedstoft i Jersie) i simpelt fæste i 1822 viser en landgildeydelse på 5 Rbd og 81 Sk i Sølv, 5 Skp Havre, 7 Mk og 3 Sk Sølv i småredselspenge og 10 Rbd i Sølv i hoveripenge. Fæstebrevet fastslår endvidere, at gården ikke må deles, og at fæsteren skal vise mig og min Fuldmægtig tilbørlig Ære og Lydighed, alt under Fæstes Forbrydelse! Han kan altså smides ud af gården! Det er ikke nemt at sammenligne disse ydelser med de ovenfor nævnte ydelser for Malesgård, men hoveripengene og truslen om tab af fæstet er bemærkelsesværdige. Umiddelbart ser det ikke ud til, at det simple fæste ellers har betydet større ydelser. Hvordan gik det med landboreformerne fra 1788? Landøkonomen S. Sterm udgav i 1836 altså ca. 50 år efter sin Beskrivelse over Kjøbenhavns Amt, hvor han nøje beskriver tilstandene i alle amtets sogne. En gennemgang af denne beskrivelse giver et indtryk af, om reformerne har virket og om der er indført selveje eller arvefæste i vore landsbyer: I Karlstrup hvor alle gårde, huse, kroen og møllerne tilførte Gammel Køgegård, var hele byen stadig i simpelt fæste og gårdene blev først købt til selveje omkring Om godset ikke ville sælge, eller om der trods alt var så store fordele ved fæsteordningen, at bønderne ikke ville købe, vides ikke. Gammel Køgegård I Solrød var det lige så enkelt. Alle huse og gårde tilhørte Bistrup Gods, dvs. Københavns Magistrat, der havde været fremskridtsvenligt og indført arvefæste allerede i Her i 1836 var der ikke købt en eneste gård til selveje, så arvefæstet bestod uændret. Vi ved, at Bistrup gjorde sig store anstrengelser for at få solgt sit jordegods ud over Sjælland, men arvefæsteordningen var åbenbart så fordelagtig, at bønderne først købte til selveje fra omkring Bidstrup gods ved Roskilde (Reesen Danske Atlas 1677) I Sterms beskrivelse ser det straks mere broget ud for forholdene i de øvrige landsbyer. Da han besøgte byerne i 1836 kunne han konstatere, at ejerforholdene var vidt forskellige fra gård til gård i landsbyerne:

4 I Havdrup tilhørte 7 gårde Benzonseje (nuværende Risbyholm) og disse gårde var købt til selveje allerede i Om godset manglede penge og gerne ville sælge, eller om bønderne, der havde måttet yde direkte hoveri på dette nærliggende gods, ville slippe for dette påtvungne arbejde, vides ikke. En enkelt gård er købt til selveje fra Svenstrup i gårde havde stadig arvefæste under Bistrup og blev først købt til selveje efter Benzonseje (Risbyholm) Ejerforholdene i 1836 var vidt forskellige i Kirke Skensved, hvor der var mange ejere: Halvdelen af gårdene tilhørte tidligere Benzonseje, men er nu selvejergårde som i Havdrup. 2 gårde, der tilhører Bistrup og Københavns Universitet har arvefæste. 6 gårde, der tilhører Vallø og Universitetet er i simpelt fæste. Et meget broget billede. Billedet var ikke mindre broget i Jersie i 1836, hvor ejerkredsen omfattede Vartov Hospital, Københavns Universitets bogtrykker (5 gårde), Roskilde Domkirke, Gl. Køgegård, Giesegård, Gunderslevholm, Bidstrup (5 gårde) og en assessor Smidth. 6 gårde var i selveje, medens arvefæste var oprettet for Bistrups gårde og de fleste af Universitetets og Domkirkens gårde. 8 gårde er stadig i simpelt fæste og 1 gård er i privat eje af en borger i København. På dette kort fra 1767 (Pontoppidans Danske Atlas) ses markeret de godser, der ejede gårde og huse i vore 5 landsbyer. Det ses, at der var store afstande fra godserne til landsbyerne. Derfor var det kun muligt at yde direkte hoveri på Gl. Køgegård og Benzonseje. Til de øvrige godser måtte bønderne betale sig fra denne forpligtelse.

5 Af udstykningskort for alle landsbyerne i Sterms beskrivelse fra 1836 fremgår det klart, at selve udskiftningen, der fandt sted omkring år i alle landsbyerne, var en succes. Hans beskrivelse af dyrkningsmetoder og hans vurdering af landbrugets kvalitet og udbytte viser, at der er sket rigtig meget siden midten af 1700-tallet, og at reformerne har virket og udviklet landbruget, og at en vel aflagt og standsbevidst gårdmandsstand er blevet skabt. Der er svært at se, hvor stor effekt arvefæsteordninger har haft i denne proces, men da det var det første tiltag i 1767, som satte gang i processen 20 år før de egentlige landboreformer, og da den indeholdt åbenbare fordele i forhold til simpelt fæste, må vi tro, at den hjalp til i udviklingen af det landbrug, der i de næste 150 år skulle blive et bærende erhverv i landet. Den sene overgang til selveje for gårde i både arvefæste og simpelt fæste, kunne tyde på at den undertrykkelse og udnyttelse af bønderne, der prægede forholdene til og med 1700-tallet, var slut. De bønder, der allerede i 1800-tallets første halvdel fik indflydelse og fik sæde i fattigkommissioner, skolekommissioner og fra 1842 i sogneforstanderskaberne, blev givetvis ikke behandlet som i tidligere tider af godsejerne, selv om deres gård var i simpelt fæste eller arvefæste. Den forbedrede skolegang efter 1814-loven og retten til at stemme med det indførte demokrati efter 1849-grundloven, har naturligvis også fremmet bøndernes selvstændighedsfølelse. Vallø slot. Fra Pontoppidans Danske Atlas [1767]. Denne artikel har udelukkende fokuseret på gårdmandsstanden og dens vilkår. Men vi må ikke glemme, at godt og vel halvdelen af befolkningen på landet var uden for den egentlige gårdmandsstand, og levede som landhåndværkere, husmænd og tjenestefolk, enten med en lille jordlod eller helt jordløse og med jordlod og hus i fæste. Disse folk fik ikke megen del i landboreformerne, og mange historikere påstår, at de fik det værre. De mistede f.eks. græsningsmulighederne for deres ene ko eller ged, da de fælles græsningsarealer ved udskiftningen blev fordelt mellem gårdene. I vore landsbyer blev der dog ved udskiftningen også lagt jordstykker ud til husmændene, og tidligere jordløse fik også lidt jord. Men dog ikke så meget jord, at en familie kunne leve af det. Det skulle stadig være sådan, at husmændene skulle være til rådighed som arbejdskraft for gårdene, for at de kunne opretholde en tålelig tilværelse. Da man skulle have både jord og formue for at have stemmeret til både Rigsdag og lokale råd, fik husmændene ingen indflydelse på beslutningerne hverken på landsplan eller lokalt.

6 Først med jordlovene i 1919 og lov om udstykning i 1921 blev der lagt jord ud til husmandsbrug ved inddragelse af herregårdsjord og præstegårdsjord. Herved oprettedes husmandsbrug i en størrelse, så en nøjsom familie kunne leve af det. De allerfattigste, de gamle, staklerne og indsidderne fik kun nødtørftig hjælp fra de midler som fattigkommissionerne bevilgede efter fattiglovene fra 1802, og bønderne i de senere sogneråd ruttede heller ikke med midlerne til fattighjælp. Kildehenvisninger: S. Sterm : Beskrivelse over Kjøbenhavns Amt [1836] Fridlev Strubbeltrang: Det danske Landbosamfund [1978] Havdrup- Solrød sognebog [1949] Karlstrup sogn af V. Mortensen. Årbog udgivet af Historisk Samfund for Københavns Amt [1951] Fred. Vedsø: Hvorfra vi kom [1953] Arvefæstebreve fra Solrød Kommunes Lokalarkiv Pontoppidans Danske Atlas [1767] Artikel: Hvem ejede landsbyerne (Medlemsblad for Solrød lokalhistoriske Forening ) Jens Engberg: Det Daglige Brød [2011] Reesen Danske Atlas [1677]

1 Slægtsforskeren og fæstebønderne

1 Slægtsforskeren og fæstebønderne 1 Slægtsforskeren og fæstebønderne 2014 Ulrich Alster Klug www.dannebrog.biz/godser - ulrich@dannebrog.biz 1.1 Ordet fæstebonde - at fæste betyder at knytte til eller underlægge, forpligte. Så en fæstebonde

Læs mere

Bonden og Slægtsforskeren

Bonden og Slægtsforskeren Bonden og Slægtsforskeren Hæfter til salg Kirkebøger og Folketællinger 50,00 Skifte- og overformynderivæsenerne 50,00 DAISY, AO og lægdsrullerne 50,00 Flytninger, Danske Kancelli, faderskabssager Amtsarkiver,

Læs mere

Landsbyernes historie i al korthed

Landsbyernes historie i al korthed Landsbyernes historie i al korthed af Kurt Hartvig Petersen og Bent Hartvig Petersen KIRKE SKENSVED Byen nævnt første gang i 1257. Navnet var SCENSWITH. Det betyder stedet ved randen. Med randen menes

Læs mere

Om Kirke Skensved. - en landsbys tidlige historie 1000-1800. Af Bent Hartvig Petersen

Om Kirke Skensved. - en landsbys tidlige historie 1000-1800. Af Bent Hartvig Petersen Om Kirke Skensved - en landsbys tidlige historie 1000-1800 Af Bent Hartvig Petersen I mange sammenhænge er der skrevet lokalhistorie om landsbyerne Jersie, Solrød, Havdrup og Karlstrup, medens der er meget

Læs mere

Et 100 års jubilæum i Solrød sogn - Solrød kirkes overgang til selveje 1910

Et 100 års jubilæum i Solrød sogn - Solrød kirkes overgang til selveje 1910 Af Bent Hartvig Petersen Den 18. februar kan Solrød sogn fejre et 100 års jubilæum for den over 800 år gamle Solrød Landsbykirke. Det er på denne dag 100 år siden, at kirken overgik til selveje og blev

Læs mere

Ændringer og udvikling i 1600- og 1700-tallet v. museumsleder Anne M. Provst Skinnerup, Give-Egnens Museum

Ændringer og udvikling i 1600- og 1700-tallet v. museumsleder Anne M. Provst Skinnerup, Give-Egnens Museum Adelen på Give-egnen Ændringer og udvikling i 1600- og 1700-tallet v. museumsleder Anne M. Provst Skinnerup, Give-Egnens Museum I de kommende år vil jeg beskæftige mig med et forskningsprojekt om adelen

Læs mere

Dansker hvad nu? Fra vikingerige til velfærdsstat

Dansker hvad nu? Fra vikingerige til velfærdsstat Undervisningsmateriale til Dansker hvad nu? Formål Vi danskere er glade for vores velfærdssamfund uanset politisk orientering. Men hvordan bevarer og udvikler vi det? Hvilke værdier vil vi gerne bygge

Læs mere

Biskop og skolelærer - modsætninger i Solrød

Biskop og skolelærer - modsætninger i Solrød Af Bent Hartvig Petersen Skolernes historie i Solrød landsby er for længst forbi. Den sidste hovedskole ved kirken faldt for udviklingen i 1976, men den historie, der her skal fortælles foregår på samme

Læs mere

Side. 1. Tavlhøjcenteret

Side. 1. Tavlhøjcenteret Side. 1 9 Tavlhøjcenteret Side. 2 Fæstebonden For de fleste slægtsforskere vil det være relevant at beskæftige sig med fæstere og de hovedgårde, som vore forfædre har været underlagt. Men hvad er det for

Læs mere

Godsarkiver en verden i og uden for verden Erik Kann

Godsarkiver en verden i og uden for verden Erik Kann Godsarkiver en verden i og uden for verden Erik Kann 1 Disposition 1 Indledning en verden i og uden for verden eller noget om hvad det vil sige at være fæstebonde? Hvordan finder du din fæstebonde, 1.

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Landboreformerne. Forløb 14 HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om Landboreformerne. Forløb 14 HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om Landboreformerne Forløb 14 HISTORIE 4-6 klasse Landboreformerne fik stor betydning for landet og landsbyerne. Fra landsbyens tætte fællesskab flyttede nogle af gårdene ud på markerne.

Læs mere

Oversigt over indhold af fotokopisamlingen. Materiale i Højelse Sognearkiv der vedrører Højelse Sognearkivs dækningsområde:

Oversigt over indhold af fotokopisamlingen. Materiale i Højelse Sognearkiv der vedrører Højelse Sognearkivs dækningsområde: Oversigt over indhold af fotokopisamlingen. Materiale i Højelse Sognearkiv der vedrører Højelse Sognearkivs dækningsområde: Kasse 1: Materiale År Arkiv Vedrører Ekstra skattemandtal 1627 kasse 1? Duebrødre

Læs mere

Nr. 43- Persillekræmmeren - 2007

Nr. 43- Persillekræmmeren - 2007 Nr. 43- Persillekræmmeren - 2007 Digteren H. C. Andersen skrev i 1854: Hist, hvor vejen slår en bugt, ligger der et hus så smukt. Væggene lidt skæve stå, ruderne er ganske små, osv. "Stensballehus" Verslinjerne

Læs mere

Brugerhjælp/Workshop Ejendomshistorie på landet Rigsarkivet i Viborg, 21. marts 2019

Brugerhjælp/Workshop Ejendomshistorie på landet Rigsarkivet i Viborg, 21. marts 2019 Brugerhjælp/Workshop Ejendomshistorie på landet Rigsarkivet i Viborg, 21. marts 2019 Karen Straarup karen.straarup@viborgslaegt.dk Links: Opslag af persondata i de store databaser og Kort og ejendomsfakta

Læs mere

Fra bebyggelsesstatistik til bebyggelsesrum

Fra bebyggelsesstatistik til bebyggelsesrum Fra bebyggelsesstatistik til bebyggelsesrum mindre rurale byer, samlinger af gårde og huse Per Grau Møller Kartografisk Dokumentationscenter Institut for Historie, Kultur og Samfundsbeskrivelse Indledning

Læs mere

Gård nr. 2-B - KRINKELKÆR - Egedevej 150

Gård nr. 2-B - KRINKELKÆR - Egedevej 150 Gård nr. 2-B - KRINKELKÆR - Egedevej 150 Gårdens navn Matr.nr. Krinkelkær 2-b m.fl., Frenderup By Selvstændig ejendom fra 1866. Areal - 1866 Matr.nr. 2-b blev udskilt fra matr.nr. 2-a i 1866. Ejeren af

Læs mere

Efteruddannelse Kulturhistorisk Netværk. Vol Mennesket i Naturen i historisk tid

Efteruddannelse Kulturhistorisk Netværk. Vol Mennesket i Naturen i historisk tid Efteruddannelse Kulturhistorisk Netværk. Vol. 2.0. Mennesket i Naturen i historisk tid På baggrund af successen, evalueringen og dialogen med kursisterne fra efteruddannelseskurset Mennesket i Naturen,

Læs mere

VREDENS BØRN. Danmark for 125 a r siden

VREDENS BØRN. Danmark for 125 a r siden Danmark for 125 a r siden Danmark var for 125 år siden et lille land med 2,5 millioner indbyggere. Langt de fleste boede på landet, men mange var begyndt at flytte til de store byer som København og Århus

Læs mere

Politikordbog. Folkehold: Folk, der arbejder for andre folk. Altså folk, der bliver holdt af andre folk.

Politikordbog. Folkehold: Folk, der arbejder for andre folk. Altså folk, der bliver holdt af andre folk. Politikordbog Adlen: Det var de folk, der mente, at de var specielle i forhold til særdeles bønderne. Det var dem, som havde næstmest magt i landet før Grundloven. Andelsforeninger: Når man er medlem af

Læs mere

Slesvigske godser. Carsten Porskrog Rasmussen

Slesvigske godser. Carsten Porskrog Rasmussen Slesvigske godser Carsten Porskrog Rasmussen Indledningsforelæsning ved forsvaret af disputatsen Rentegods og hovedgårdsdrift. Godsstrukturer og godsdrift i hertugdømmet Slesvig 1524-1770 den 26. september

Læs mere

9/3/2009. Det førindustrielle Danmark, ca Om mig. Om kurset

9/3/2009. Det førindustrielle Danmark, ca Om mig. Om kurset Det førindustrielle Danmark, ca. 1730-1870 Danmarks Økonomiske Historie Forelæsning 3/9-2009 Paul Sharp, paul.sharp@econ.ku.dk Om mig Cand.Polit og ph.d. i økonomi Afhandling om international økonomisk

Læs mere

Livet på landet omkring

Livet på landet omkring Landbefolkningen Markarbejde Landbefolkningen bestod omkring 1700 som den havde gjort i århundreder af - gårdmandsfamilier, - husmandsfamilier, - landarbejderfamilier, - ugifte tjenestefolk, - samt de

Læs mere

Arbejdsform. Introduktion til Ejendomshistorie ved Peter Korsgaard side 1. Tingbog. idag. Skatteliste, Almindelig vurdering. urtid

Arbejdsform. Introduktion til Ejendomshistorie ved Peter Korsgaard side 1. Tingbog. idag. Skatteliste, Almindelig vurdering. urtid Arbejdsform Når man arbejder med ejendomshistorie, ligegyldigt om det er i form af slægtsforskning, gårdshistorie eller som lokalhistoriker ser på en hel landsby, er identifikationen at den enkelte ejendom

Læs mere

Hvor går grænsen mellem Sejs og Svejbæk? Skrevet af Bente Rytter

Hvor går grænsen mellem Sejs og Svejbæk? Skrevet af Bente Rytter Hvor går grænsen mellem Sejs og Svejbæk? Skrevet af Bente Rytter Det er et spørgsmål, vi somme tider har fået stillet i foreningen, og svaret er, at det et godt spørgsmål, hvilket på nutidsdansk betyder,

Læs mere

Selvejet i dansk landbrug er en historisk udvikling slut?

Selvejet i dansk landbrug er en historisk udvikling slut? Selvejet i dansk landbrug er en historisk udvikling slut? Henrik Zobbe, Institutleder Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Udgangspunktet

Læs mere

Søndag den 31. august 2008 søndag den 7. september 2008

Søndag den 31. august 2008 søndag den 7. september 2008 Seniorkulturuge 2008 Søndag den 31. august 2008 søndag den 7. september 2008 Kulturelt Samråd, Solrød Bibliotekerne, Kræftens Bekæmpelse, AOF, Super Brugsen, Lokalhistorisk Forening, Lions, Ældresagen,

Læs mere

Roskilde Adelige Jomfruklosters gods i Vindinge: Tornagergård og Stålmosegård

Roskilde Adelige Jomfruklosters gods i Vindinge: Tornagergård og Stålmosegård Roskilde Adelige Jomfruklosters gods i Vindinge: Tornagergård og Stålmosegård Roskilde Adelige Jomfrukloster blev oprettet i 1699, men gårdenes historie går meget længere tilbage. I 1200-tallet kom dominikanermunkene

Læs mere

LANDBOREFORMERNE OG DEN NYERE JORDLOVGIVNING

LANDBOREFORMERNE OG DEN NYERE JORDLOVGIVNING LANDBOREFORMERNE OG DEN NYERE JORDLOVGIVNING Karsten Kyed, tidligere lektor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet Selv om vi i dag befinder os i en periode med omfattende

Læs mere

Udskiftningen i Lille Lyngby Sogn

Udskiftningen i Lille Lyngby Sogn Udskiftningen i Lille Lyngby Sogn Inge Kristensen Inge Kristensen er formand for Lokalhistorisk Forening for Skævinge & Omegn og sidder i Folkemuseets bestyrelse. Helt tilbage til jernalderen har der været

Læs mere

Godsernes betydning for fæstebønderne Ulrich Alster Klug, 2011, dannebrog@dk-yeoman.dk, www.dannebrog.biz

Godsernes betydning for fæstebønderne Ulrich Alster Klug, 2011, dannebrog@dk-yeoman.dk, www.dannebrog.biz Godsernes betydning for fæstebønderne Side 1 af 5 Godsernes betydning for fæstebønderne Ulrich Alster Klug, 2011, dannebrog@dk-yeoman.dk, www.dannebrog.biz Indledning En jorddrot er en godsejer, hovedgårdsejer

Læs mere

Aastrup. Erik Krabbe opførte nordfløjen 1558. Han var den første lærde renæssanceskikkelse.

Aastrup. Erik Krabbe opførte nordfløjen 1558. Han var den første lærde renæssanceskikkelse. Aastrup 1400 Hovedgården kan følges tilbage til 1400-tallet, hvor familien Bille ejede den Aastrup hovedgård eksisterer samtidig med resterne af landsby Aastrup til 1562. Erik Krabbe opførte nordfløjen

Læs mere

STORM P. & TIDEN HISTORIE

STORM P. & TIDEN HISTORIE & TIDEN HISTORIE MASKINALDEREN Man kaldte tiden omkring slutningen af 1800tallet og begyndelsen af 1900tallet for maskinalderen eller industrialiseringen*. Det var en tid, hvor der var fart og tempo på

Læs mere

Christen Nielsens fæstebrev under Nørholm

Christen Nielsens fæstebrev under Nørholm Christen Nielsens fæstebrev under Nørholm På arkivet i Næsbjerg findes et fæstebrev fra 1781. Fæstebrevet er udstedt af godsejeren på Nørholm. I brevet fæster han Christian Nielsen til at drive en af godsets

Læs mere

Sådan kan beskrivelsen af en enkelt husstand se ud i folketællingen. Her tællingen fra 1801. Vi er i Solrød sogn og

Sådan kan beskrivelsen af en enkelt husstand se ud i folketællingen. Her tællingen fra 1801. Vi er i Solrød sogn og Side 1 af 9 Sognenes folk Siden 1800 af Kurt Hartvig Petersen Vi kan starte med et af de mest kendte billeder fra Danmarkshistorien, billedet af bønderne, der i vinteren 1840 bærer kong Frederik den Sjette

Læs mere

LØRSTED MØLLE. Fæstere, ejere og beboere på Lørsted Mølle gennem tiden. Fra ca.: år 1500 til år 2010. Møllegården som den så ud i 1923

LØRSTED MØLLE. Fæstere, ejere og beboere på Lørsted Mølle gennem tiden. Fra ca.: år 1500 til år 2010. Møllegården som den så ud i 1923 Fæstere, ejere og beboere på Lørsted Mølle gennem tiden. Fra ca.: år 1500 til år 2010 Møllegården som den så ud i 1923 Billedet er malet i forbindelse med Mads- og Karen Kirstine Godiksen s Guldbryllup

Læs mere

Oplev Brøndby fra en ny vinkel BLÅ KLØVERSTI

Oplev Brøndby fra en ny vinkel BLÅ KLØVERSTI Oplev Brøndby fra en ny vinkel BLÅ KLØVERSTI Den blå kløversti 5,5 km Kort beskrivelse af den blå kløversti Fra Brøndbyøster Torv, går man ad Brøndbyøster Boulevard forbi politiskolen, ned til Park Alle

Læs mere

Stagstrup i»gamle dage«

Stagstrup i»gamle dage« 2006 09/06/11 12:00 Side 139 Stagstrup i»gamle dage«af Morten Hammer Artikelforfatteren er født på gården»aagaard«i Stagstrup sogn, som ligger ca. midt i det gamle Thisted amt i Thy. I forbindelse med,

Læs mere

Tekster: 2 Mos 32, , Åb 2,1-7, Joh 8,42-51

Tekster: 2 Mos 32, , Åb 2,1-7, Joh 8,42-51 Tekster: 2 Mos 32,7-10.30-32, Åb 2,1-7, Joh 8,42-51 Salmer: Lem kl 10.30 330 Du som ud af intet skabte (mel. Peter Møller) 166.1-3 Så skal dog Satans rige (mel. Guds godhed vil) 166.4-7 52 Du Herre Krist

Læs mere

Årsplan for historieundervisningen i 7. klasse, skoleåret 2012/2013

Årsplan for historieundervisningen i 7. klasse, skoleåret 2012/2013 Årsplan for historieundervisningen i 7. klasse, skoleåret 2012/2013 Der arbejdes primært med bogen Historie 7 fra Gyldendal samt www.historiefaget.dk. Hertil kommer brug af film og andre medier. Uge 33-41

Læs mere

Nr Persillekræmmeren En Stensballe Krønike I

Nr Persillekræmmeren En Stensballe Krønike I STENSBALLE LOKALHISTORISKE ARKIV Nørrevan g, Brådhusvej 50 - www.sten sballe-arkiv.d k Nr. 120 - Persillekræmmeren - 2019 En Stensballe Krønike I Historien om en bondeslægt i Stensballe er blevet til på

Læs mere

Generation XI Ane nr. 2500/2501

Generation XI Ane nr. 2500/2501 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Mads Nielsen og Apelone -datter 4 Oversigt over kildemateriale 8 Kildemateriale 10 Niels Madsen & -datter Ane nr. 5000/5001 Mads Nielsen og Apelone

Læs mere

Skøde på Hjarnø og Glud Kirker 1788

Skøde på Hjarnø og Glud Kirker 1788 Skøde på Hjarnø og Glud Kirker 1788 Jacob Hanson til Ruugaard og Lyngsbechgaard, hands Kongelige Mayestæts Captain af Infanteriet kiender og hermed for alle vitterliggiøre at have solgt og afhændet, ligesom

Læs mere

Dansk landbrug før og nu - fra selveje til godsdannelse

Dansk landbrug før og nu - fra selveje til godsdannelse Dansk landbrug før og nu - fra selveje til godsdannelse Professor, dr.jur. Jens Evald Juridisk Institut (Retslære) Aarhus Universitet. je@jura.au.dk. Underviser i: 1. Retshistorie og alm. retslære. 2.

Læs mere

Velkommen til landsbyerne FRÆER. Guldfund, Bette Berlin og Fræer Purker

Velkommen til landsbyerne FRÆER. Guldfund, Bette Berlin og Fræer Purker Fræer Kirke. Velkommen til landsbyerne FRÆER Guldfund, Bette Berlin og Fræer Purker To kilo af det pureste guld! Det var fundet, der kom til syne på Fræer Mark en dag tilbage i 1869. Det bestod af fem

Læs mere

Slægtsforskning. Slægt- og Lokalhistorisk forening Djursland Serptember 2013

Slægtsforskning. Slægt- og Lokalhistorisk forening Djursland Serptember 2013 Slægtsforskning Slægt- og Lokalhistorisk forening Djursland Serptember 2013 Slægtsforskning Tirsdag d. 10. sep.: kursus Tirsdag d. 17. sep.: kursus Torsdag d. 19. sep. klubmøde 13-16 Tirsdag d. 24. sep.:

Læs mere

Christian Wedell-Neergaard Passer på Sjælland i EU

Christian Wedell-Neergaard Passer på Sjælland i EU Christian Wedell-Neergaard Passer på Sjælland i EU Jeg passer på Sjælland i EU Jeg er europæer, men jeg er først og fremmest sjællænder med base hjemme på Svenstrup ved Køge. Her har jeg gennem 25 år drevet

Læs mere

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført for 16.000 kr. Nuværende bygninger opført i 1929 for

Læs mere

Regn Den Fynske Landsby ud - Et praktisk matematikforløb i Den Fynske Landsby

Regn Den Fynske Landsby ud - Et praktisk matematikforløb i Den Fynske Landsby Regn Den Fynske Landsby ud - Et praktisk matematikforløb i Den Fynske Landsby Opgavesæt til Gruppe 2: Jens Rasmussen, den gamle træskomager, er netop afgået ved døden efter et langt godt liv som træskomager.

Læs mere

GODSEJEREN. En godsejer skriver om bønderne:

GODSEJEREN. En godsejer skriver om bønderne: GODSEJEREN En godsejer skriver om bønderne: Alt for megen frihed vil ikke tjene bonden. Han bør derimod ved tåleligt arbejde hele tiden holdes i tøjlen. Da hans opdragelse er grov og slet, så er det også

Læs mere

Skærbækhus 29. jan 2019

Skærbækhus 29. jan 2019 Side. 20 Side. 1 Dagens opgaver i fæstebreve: 1. Find fæstebreve under Frijsenborg på AO 2. Søge efter fæste-breve fra Hagsholm under 3. AO 4. Daisy 5. FamilySearch.org I skal finde fæstebrevet hvor Peder

Læs mere

Helga Poulsens aner. BK 88, HP 52 og HP Lars Pedersen, Søsum. Kilde Stenløse Lokalarkivs hjemmeside:

Helga Poulsens aner. BK 88, HP 52 og HP Lars Pedersen, Søsum. Kilde Stenløse Lokalarkivs hjemmeside: BK 88, HP 52 og HP 56-1697 Lars Pedersen, Søsum Kilde Stenløse Lokalarkivs hjemmeside: 1724 - Lars Pedersen fæster sin gamle svage fader Peder Jørgensens gaard Hartkorn 7 td. 5 skp. 4o fag husrum, temmelig

Læs mere

Ryegård. Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974.

Ryegård. Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974. Ryegård Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974. Ryegaard ligger i smukke omgivelser vest for Rye landsby og gårdens jorde strækker sig mod vest til og

Læs mere

Hovgaard Hougaard slægten af Ring, Hammer Sogn, Hammer Herred.

Hovgaard Hougaard slægten af Ring, Hammer Sogn, Hammer Herred. Hovgaard Hougaard slægten af Ring, Hammer Sogn, Hammer Herred. Om slægtens forfader Hans Hovgaard (født 1645, død 1728) bonde på Hovgaarden i Ring siden 1669. Historier og citater om slægten. I det følgende

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole

KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole Forløb 10 HISTORIE Billedkunst 4-6 klasse Bondestenalder, Middelalder og Landboreformer kan godt virke lidt fjerne, men lige uden for skoledøren

Læs mere

Købekontrakt & Skøde 1960 fra Christian Carl Christiansen til Jens Frederik Mørkeberg Christiansen. Købers Bopæl: Frenderup pr.

Købekontrakt & Skøde 1960 fra Christian Carl Christiansen til Jens Frederik Mørkeberg Christiansen. Købers Bopæl: Frenderup pr. Matr.nr. 2b m.fl. Frenderup By Dalby Sogn Købers Bopæl: Frenderup pr. Fakse Anmelder: Poul Opstrup Landsretssagfører Haslev Stemplet med i alt 450 Kr. og 20 Øre Stempelfradrag ved gaveafgift 82-1961/62

Læs mere

Gudernes stræde omkring Karlstrup En historisk rute fra Isefjord til Køge bugt og de seværdigheder der knytter sig til Karlstrup by og Karlstrup Mose

Gudernes stræde omkring Karlstrup En historisk rute fra Isefjord til Køge bugt og de seværdigheder der knytter sig til Karlstrup by og Karlstrup Mose Gudernes stræde omkring Karlstrup En historisk rute fra Isefjord til Køge bugt og de seværdigheder der knytter sig til Karlstrup by og Karlstrup Mose Gudernes Stræde er en vandresti skabt af Danmarks Naturfredningsforenings

Læs mere

Generation IX Ane nr. 696/697. Indholdsfortegnelse

Generation IX Ane nr. 696/697. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Hans Jensen og? -datter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Jens Morten. Clausen & -datter Ane nr. 1392/1393 Hans Jensen & -datter Svensmarke

Læs mere

Rapport over Research Exchange i Brno, Tjekkiet

Rapport over Research Exchange i Brno, Tjekkiet Rapport over Research Exchange i Brno, Tjekkiet Mit navn er Kamilla Maria Hansen, jeg er 23 år gammel og læser medicin ved København Universitet. I sommerferien før 5. semester var jeg på Research Exchange

Læs mere

BYG JERES HUS I EN ÆBLELUND TÆT VED HAVET

BYG JERES HUS I EN ÆBLELUND TÆT VED HAVET STOLPEGAARD - FÆLLES FACILITETER ET STENKAST FRA HAVET UNIK PLACERING INDFLYTNINGSKLAR FRA 2,7 MIO. KR. GØR DRØMMEN TIL VIRKELIGHED: BYG JERES HUS I EN ÆBLELUND TÆT VED HAVET Byg jeres drømmehus i det,

Læs mere

Nr. 51- Persillekræmmeren - 2008

Nr. 51- Persillekræmmeren - 2008 Nr. 51- Persillekræmmeren - 2008 Den gamle smedje i Stensballe Artiklen fortæller om den gamle smedje, der lå på adressen Bygaden 83. Den arbejdede fra ca. 1750 til 1920. Derefter var den en kort tid landsbymuseum

Læs mere

Landboreformerne på Københavns Universitets fæstegods

Landboreformerne på Københavns Universitets fæstegods Landboreformerne på Københavns Universitets fæstegods Landboreformerne førte mange radikale ændringer med sig for både landets godsejere og bønder. Men for universitetets professorer, som var godsejere

Læs mere

Brande Platter

Brande Platter Brande Platter 1978 1984 Forlaget Ravnebannerets Pdf/tryk udgivelser 2011 I samarbejde med Lokalhistorisk Forening Brande ISBN-13: 978-87-87584-39-9 Brande Platter 1978 1984 Millhouse, Danmark producerede

Læs mere

Redegørelse. Sandru Surendran, 2.x Historieopgave til d. 20/ Nakskov Gymnasium & HF. Enevælden

Redegørelse. Sandru Surendran, 2.x Historieopgave til d. 20/ Nakskov Gymnasium & HF. Enevælden Redegørelse Enevælden Siden 1625 havde kongen af Danmark ført Danmark i krig utallige gange indtil 1659. Dette havde medført stor gæld, da hæren og flåden brugte mange penge. Dette medførte at befolkningen

Læs mere

2 Overskrift. Tekst spalte. Ord fra - Fæsteprotokoller

2 Overskrift. Tekst spalte. Ord fra - Fæsteprotokoller 2 Overskrift Tekst spalte Ord fra - Fæsteprotokoller Om ord i fæsteprotokoller Fæsteprotokoller er en del af godsarkiverne. Godser kan være ejet af enkeltpersoner - en herremand -men der er også andre

Læs mere

Da lærer Cappelen blev sur

Da lærer Cappelen blev sur Da lærer Cappelen blev sur Af Kurt Hartvig Petersen Jersie skoles protokoller er bevaret fra omkring 1840. Hvis vi kigger i de ældste af disse protokoller, kan vi få ganske meget at vide om en lærer og

Læs mere

Lærervejledning Den digitale skoletjeneste Glud Museum

Lærervejledning Den digitale skoletjeneste Glud Museum Lærervejledning Den digitale skoletjeneste Glud Museum Målgruppe: 6.klasse Fag: Historie (primært) Dansk (sekundært) Undervisningsmateriale: Film og audiofiler til download Materialet omhandler: 1930 Livet

Læs mere

Af "Valbygaard"s godsarkiv

Af Valbygaards godsarkiv Af "Valbygaard"s godsarkiv Af Fritz Jacobsen. Da det store rytterdistrikt Antvorskov (ca. 5835 tdr. htk.) i året 1774 blev solgt, opstod der i Slagelse omegn 9 hovedgårde, hvoriblandt "Valbygaard", hvilket

Læs mere

Det sene fæstevæsen på Turebyholm 1770-1860 Til alles bedste?

Det sene fæstevæsen på Turebyholm 1770-1860 Til alles bedste? Christina Franck Det sene fæstevæsen på Turebyholm 1770-1860 Til alles bedste? Når historikerne beskriver dansk landbrug efter 1770, er sigtet næsten altid at undersøge de mange bønder, som overgik fra

Læs mere

Oplysninger vedr. Matr. 2a. (Anneksgaard til Rødding præstegård).

Oplysninger vedr. Matr. 2a. (Anneksgaard til Rødding præstegård). Oplysninger vedr. Matr. 2a. (Anneksgaard til Rødding præstegård). Laurs Sørensen iflg. matriklen 1688. Iflg. en jordebog fra 1706 var gården delt i to halvgårde: Lars Sørensen af herligheden. Hartkorn:

Læs mere

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1879. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført for 16.000 kr. Nuværende bygninger opført i 1929 for

Læs mere

A9 hovedvejen. Købmanden i Dongs Højrup (tv) og skolen i Højslunde (th). Karakteristisk enkel l bebyggelse ved landevejen i Højslunde.

A9 hovedvejen. Købmanden i Dongs Højrup (tv) og skolen i Højslunde (th). Karakteristisk enkel l bebyggelse ved landevejen i Højslunde. kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 A9 hovedvejen Købmanden i Dongs Højrup (tv) og skolen i Højslunde (th). Karakteristisk enkel l bebyggelse ved landevejen i Højslunde. 1 Det sidste vejstykke ned

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om de gamle skoler. Forløb 06 HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om de gamle skoler. Forløb 06 HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om de gamle skoler Forløb 06 HISTORIE 4-6 klasse Med 21 folkeskoler er der i dag en relativ decentral skolestruktur i Hedensted Kommune. Alligevel var der engang mange flere skoler og

Læs mere

Borgerplan for Kvols

Borgerplan for Kvols Borgerplan for Kvols Beskrivelse af byen og landskabet: Kvols er meget smukt beliggende på vestsiden af Hjarbæk fjord. Byens huse ligger tæt opad skrænterne fra den lille havn ved fjorden og holder sig

Læs mere

Live-rollespil Rejsen fra Brandenburg til Fredericia 1715 20

Live-rollespil Rejsen fra Brandenburg til Fredericia 1715 20 Live-rollespil Rejsen fra Brandenburg til Fredericia 1715 20 Temaer Overlevelse i det fremmede Emigration (udvandring) til Danmark? Bosætning i Danmark? Vilkår og betingelser. Spiloplæg Den unge huguenot

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne.

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 7. klasse Vikingetiden 1. Fælles gennemgang: Start med at spørge eleverne hvad de ved om vikingetiden. De har helt sikkert hørt en del om den før. Du kan evt.

Læs mere

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier Adresse: Kvinderupvej 1c, 3550 Slangerup Matrikelnr.: 3a, Kvinderup By, Slangerup Anvendelse: Landbrugsejendom Opførelsesår: 1780 (sydlig længe er

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om simple maskiner. Forløb 20 NAT/TEK 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om simple maskiner. Forløb 20 NAT/TEK 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om simple maskiner Forløb 20 NAT/TEK 4-6 klasse Simple maskiner bygger på principper, der går igen i mange af nutidens meget avancerede maskiner. De simple maskiner betød en stor aflastning

Læs mere

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE Thorsagers gårde blev udskiftet i 1793. De med sort markerede gårde blev liggende i byen, øvrige blev udflyttet. Der kan læses om gårdene i Thorsager i Folk og

Læs mere

Foreningens aktiviteter og arrangementer i 2016

Foreningens aktiviteter og arrangementer i 2016 Foreningens aktiviteter og arrangementer i 2016 Tid Arrangement Indhold 23/1-16 Elektricitetsforsyningen i Helsinge og gennem tiderne Strø- og Holbo Herreds Elektricitetsforsyning, Helsinge Elværk, el-installatørerne

Læs mere

Landskabskarakterområde 12, Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Sømarke

Landskabskarakterområde 12, Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Sømarke Landskabskarakterområde 12, Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Sømarke Foto 1: Den nordlige del af karakterområdet set fra Strivelsehøj mod øst. Foto 2: Den sydlige del af karakterområdet set fra

Læs mere

Udskiftningstiden 1758 til 1810

Udskiftningstiden 1758 til 1810 Landsbyen Sabro Det gamle kort fra 1700-tallet fortæller os, at Sabro i 1700-tallet var en ganske almindelig typisk dansk landsby, præget af gårde og med nogle få huse spredt mellem gårdene. Efter datidens

Læs mere

1.3. Mette Olesdatter. Aner Maren Nielsdatter - Mette Olesdatter. Eva Kristensen Marts udgave METTE OLESDATTER "1

1.3. Mette Olesdatter. Aner Maren Nielsdatter - Mette Olesdatter. Eva Kristensen Marts udgave METTE OLESDATTER 1 Mette Olesdatter Aner Maren Nielsdatter - Mette Olesdatter Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave METTE OLESDATTER "1 METTE OLESDATTER "2 Mette Olesdatter *1789-1880 Mette Olesdatter blev født den 1. november

Læs mere

Ryegaard. Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974.

Ryegaard. Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974. Ryegaard Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974. Ryegaard ligger i smukke omgivelser vest for Rye landsby og gårdens jorde strækker sig mod vest til

Læs mere

Jennifer er kun seks år, men ved hvorledes hun skal hjælpe sin far ud af en økonomisk knibe. Hun har nemlig noget at sælge.

Jennifer er kun seks år, men ved hvorledes hun skal hjælpe sin far ud af en økonomisk knibe. Hun har nemlig noget at sælge. Jennifer Jennifer er kun seks år, men ved hvorledes hun skal hjælpe sin far ud af en økonomisk knibe. Hun har nemlig noget at sælge. Første gang jeg mødte Jenny, var hun tre år gammel. Det foregik ved

Læs mere

Asbjørn Romvig Thomsen. Lykkens smedje? Social mobilitet og social stabilitet over fem generationer i tre sogne i Salling

Asbjørn Romvig Thomsen. Lykkens smedje? Social mobilitet og social stabilitet over fem generationer i tre sogne i Salling Asbjørn Romvig Thomsen Lykkens smedje? Social mobilitet og social stabilitet over fem generationer i tre sogne i Salling 1750-1850 Landbohistorisk Selskab Indhold Forord 9 1. Mål, metode og materiale 12

Læs mere

Slægtsforskning. Slægt- og Lokalhistorisk forening Djursland Januar/Februar 2017

Slægtsforskning. Slægt- og Lokalhistorisk forening Djursland Januar/Februar 2017 Slægtsforskning Slægt- og Lokalhistorisk forening Djursland Januar/Februar 2017 Foreningens Program Tirsdag 10 jan.: Kursus 1 Tirsdag 17 jan.: Grenaa i 1970 erne Torsdag 24 jan.: Kursus 2 Tirsdag 7 feb.:

Læs mere

Mosegårdsvej 4 Pilehøj

Mosegårdsvej 4 Pilehøj Mosegårdsvej 4 Pilehøj Matrikelnummer Matr.nr. 16 Grønholt by, Grønholt sogn, huslod, ved udskiftningen nr 4, 4 skp. Bevokset med underskov, Matr.rn.12 Grønholt by, Grønholt sogn er på 3.9642m2 Matr.nr.

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Barn af Niels Christensen Nørgaard og Maren Christensdatter: 1. Kirsten Nielsdatter, døbt

Barn af Niels Christensen Nørgaard og Maren Christensdatter: 1. Kirsten Nielsdatter, døbt Oplysninger vedr. Matr. 8.a. I matriklen 1688 nævnes, at gården var delt i to halvgårde, hvoraf Just Christensen skulle være fæster af gård matr. 8a. Han blev senere nævnt som fæster af matr. 11a, så om

Læs mere

A. P. Hansen arv og gæld note

A. P. Hansen arv og gæld note A. P. arv og gæld note Denne note beskriver, det jeg har kunne finde om A. P. s økonomi og ikke mindst arven. I børnenes arveanmeldelse fra 1890, blev hans formue angivet til 5.000 kr., hvilket er overraskende

Læs mere

Fattigdom og nøjsomhed

Fattigdom og nøjsomhed Fattigdom og nøjsomhed v. Jesper Bækgaard og Line Lee Horster, Give-Egnens Museum Indledning På Give-egnen er vi på de fattige jorde. Sandet og heden har præget og præger selvopfattelsen. Nøjsomheden har

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE. Spændende foredragsrække om landarbejdere

PRESSEMEDDELELSE. Spændende foredragsrække om landarbejdere 1/1 PRESSEMEDDELELSE Spændende foredragsrække om landarbejdere Gammel Estrup Herregårdsmuseet stiller i efteråret skarpt på fortidens landarbejdere på de danske herregårde gennem tre spændende foredrag.

Læs mere

Udflugt til det gamle hertugdømme Schleswig

Udflugt til det gamle hertugdømme Schleswig Udflugt til det gamle hertugdømme Schleswig Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen Contails på en dybblå sommerhimmel det er da smukt Haderslev den 8. juni 2018 i bragende solskin. Vi var sat stævne

Læs mere

Generation X Ane nr. 1386/1387

Generation X Ane nr. 1386/1387 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Lauridts Lauridtsen og -datter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Laurits Uthersen & Anna Nielsdatter Ane nr. 2772/2773 Lauridts Lauridtsen

Læs mere

Matr.nr. 9-g, 9-h, 9-i - 'V. Egede Mølle' - I landsbyens østre ende

Matr.nr. 9-g, 9-h, 9-i - 'V. Egede Mølle' - I landsbyens østre ende Matr.nr. 9-g, 9-h, 9-i - 'V. Egede Mølle' - I landsbyens østre ende Matr.nr. 9-g, 9-h og 9-i, Vester Egede by og sogn Jordareal 9-g = 690 m 2 9-h = 690 m 2 9-i = 158 m2 Bygninger (1888) Beliggenhed Noter

Læs mere

Brødrene Bartholin og Ole Rømer

Brødrene Bartholin og Ole Rømer Vridsløsemagle 10.000 års historie Brødrene Bartholin og Ole Rømer Stjernekiggerhuset Vidste du, at Vridsløsemagles navn knytter sig til terrænet og betyder den store græsgang ved bugtningen i terrænet?

Læs mere

1837- landbrugstællingen.. forfra

1837- landbrugstællingen.. forfra Tællinger af (landbrugs-)areal og husdyr 1837-1919 (1951) 1837- landbrugstællingen.. forfra HisKIS-seminar Kilder til landskabet 1787-1970 Odense d.10.oktober 2006 Lektor Jørgen R. Rømer jr@hasseris-gym.dk

Læs mere

Manstrup. Sted/Topografi Manstrup, Bejstrup sogn, Han Herred. Tema. Emne(-r) Landsby, forteby. Tid Middelalderen og frem til i dag. Kulturmiljø nr.

Manstrup. Sted/Topografi Manstrup, Bejstrup sogn, Han Herred. Tema. Emne(-r) Landsby, forteby. Tid Middelalderen og frem til i dag. Kulturmiljø nr. Manstrup Kulturmiljø nr. 71 Tema Sted/Topografi Manstrup, Bejstrup sogn, Han Herred. Bosættelse landet Emne(-r) Landsby, forteby Manstrup ligger ca. 2 km. fra Limfjorden i syd og omkring 8 km i fugleflugt

Læs mere

Den kaffe du drikker, kan være med til at forandre verden

Den kaffe du drikker, kan være med til at forandre verden Den kaffe du drikker, kan være med til at forandre verden 1 For hvert kilo miofino kaffe, du køber, går 1 krone til kaffebønderne og deres familier i Rwanda. Det hele startede med en vision om, at Selecta

Læs mere