Euraffex Insight analyse:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Euraffex Insight analyse:"

Transkript

1 Euraffex Insight analyse: Hvem har vundet i udvalgs-lotteriet? Det nyvalgte Europa-Parlament har nu mødtes i Strasbourg for første gang efter valget, for at konstituere sig. Udvalgsposterne blev fordelt mellem grupperne, og der blev sat navn på de enkelte medlemmer af udvalgene. Og hvordan er det så gået de danske medlemmer? Har de søgt og fået den indflydelse, der blev talt så meget om under valgkampen? Ved nærmere undersøgelse viser der sig hurtigt et par interessante mønstre. Som det ses i Tabel 1, er det mest populære udvalg blandt de danske EU-politikere uden tvivl Udvalget for Industri, Forskning og Energi (ITRE). Hele tre danskere er blevet fuldgyldige medlemmer og to er suppleanter, hvilket betyder, at mere end hver 3. af de danske parlamentarikere er involverede i arbejdet. Der er flere tunge sager på dagsordenen i ITRE bl.a skal EUs klima og energistrategi for 2030 behandles. Det bliver nu spændende at se i hvor høj grad, de danske medlemmer kan få danske mærkesager med i forslaget. Ulempen er her, at ingen af dem tidligere har siddet i udvalget, så der skal knokles for at vinde respekt og indflydelse. På andenpladsen for de mest populære udvalg finder vi Beskæftigelsesudvalget (EMPL), hvor både Folkebevægelsen, Socialdemokraterne og Venstre er repræsenteret. Her er et oplagt emne for dansk interesse ikke mindst spørgsmålet om strejkeretten. Hertil kommer, at Kommissionen arbejder på et større udspil indenfor beskæftigelsesområdet. Det bliver interessant at se, om de tre danskere i udvalget i praksis vil ende som én blok, eller om de primært vil fordele sig på forskellige fløje. Med tre danskere involveret har også Økonomiudvalget (ECON) stor interesse, men alle synes dog at være enige om kun at være suppleanter. Det er i ECON, man bl.a. behandler oprydningen af finanskrisen. I sidste periode sad Bendt Bendtsen i dette udvalg og arbejdede ikke mindst for bevarelsen af den danske realkreditsmodel. Der en risiko for, at udvalget blot udvikler sig til en retorisk kampplads for de danske suppleanter. Udvalget for Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (ENVI) er med to faste medlemmer og en enkelt suppleant stadig populært blandt danskerne, men ikke i lige så høj grad som tidligere. I sidste valgperiode var der fire danskere involverede i udvalget, 2 som faste medlemmer og 2 som suppleanter, men hertil kommer, at en af de 2 faste medlemmer var næstformand for udvalget og den anden var sin gruppes koordinator. Udvalget spænder bredt og skal i den kommende periode blandt andet tage stilling til en opdatering af EUs lovgivning om veterinærmedicin, ligesom både hormonforstyrrende stoffer og klimapolitik også traditionelt har fyldt meget. Mere overraskende er også Udvalget for Andragender (PETI) blevet populært og har nu 2 fuldgyldige medlemmer fra Danmark. Det samme gælder Budgetkontroludvalget (CONT), hvor Dansk Folkeparti og Folkebevægelsen mod EU skal slås om opmærksomheden, ved at kritisere, hvordan EUs penge er blevet brugt.

2 Tabel 1: Danske MEPere og deres udvalgsposter. MEP Medlem Suppleant Auken, Margrete (F) ENVI(Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed) PETI (Udvalget for Andragender) Bendtsen, Bendt (C) ITRE (Udvalget for Industri, INTA (Udvalget for International Handel) Christensen, Ole (A) EMPL (Beskæftigelsesudvalget) PECH (Fiskeriudvalget) Dohrmann, Jørn (O) ENVI (Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed) AGRI (Landbrugsudvalg) Kari, Rina Ronja (N) CONT (Budgetkontroludvalget) EMPL (Beskæftigelsesudvalget) ECON (Økonomiudvalget) Karlsson, Rikke (O) CULT (Kulturudvalget) PETI (Udvalget for Andragender) LIBE (Udvalget for Borgerrettigheder) Kofod, Jeppe (A) Messerschmidt, Morten (O) Petersen, Morten Helveg (B) ITRE (Udvalget for Industri, AFCO (Institutionelle anliggender) ITRE(Udvalget for Industri, ECON (Økonomiudvalget) ECON (Økonomiudvalget) ITRE (Udvalget for Industri, Forskning og Energi) LIBE Udvalget for Borgerrettigheder Rohde, Jens (V) AGRI (Landbrugsudvalg) ITRE(Udvalget for Industri, Schaldemose, Christel (A) IMCO (Indre Marked) ENVI(Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed) Tørnæs, Ulla (V) EMPL (Beskæftigelsesudvalget) IMCO (Indre Marked) Vistisen, Anders (O) CONT (Budgetkontroludvalget) BUDG (Budgetudvalget)

3 Hvad der måske også overrasker iagttagere i Bruxelles er, at Udvalget for International Handel (INTA), der ellers spås at få en stor rolle - ikke mindst i forbindelse med forhandlingerne om en transatlantisk frihandelsaftale mellem EU og USA - kun har et enkelt dansk medlem nemlig Bendt Bendtsen, og det endda kun som suppleant. Den lave danske repræsentation i dette udvalg kan godt undre lidt, ikke mindst taget i betragtning at udvalget faktisk lige har fået øget sit medlemsantal med 25%. Den lave danske deltagelse kan dog skyldes, at ikke alle ønsker om udvalgsposter er blevet opfyldt. Til gengæld er Transportudvalget (TRAN) i denne omgang helt uden dansk repræsentation, noget der næppe kan falde i god jord hos den danske transportsektor. På den positive side er den danske deltagelse i det vigtige Landbrugsudvalg (AGRI) blevet styrket. Der er nu to danskere involveret, en som fast medlem og en som suppleant. Et udvalg er ikke bare et udvalg... De færreste EU-politikere vil sandsynligvis indrømme, at de udvalg, de er medlemmer af, ikke er blandt de allervigtigste, og samtidigt er der i sagens natur tale om en subjektiv anskuelse. Det er dog alligevel interessant at se på, ikke blot hvilke udvalg, der er populære, men også hvilke politikere, der har sat sig på de mest indflydelsesrige udvalg og hvem hvis nogen der er endt i den anden grøft. Skal man forsøge sig med en opgørelse, er der forskellige parametre, der med fordel kan bruges til at vurdere, hvor vigtigt et udvalg er. Hvilke parametre man vælger og eventuelt hvilken vægt de tillægges kan afhænge af, hvilken vinkel man ser det fra. Eksempelvis vil de udvalg der er vigtigst for den danske landbrugssektor som oftest være forskellige fra de udvalg der måtte være mest vigtige for eksempelvis musikindustrien eller menneskerettighedsgrupperinger. Vi har i denne analyse valgt at fokusere på udvalgenes betydning i en bred forstand således at der fokuseres på deres betydning i forhold til lovgivning og økonomi, herunder med en særlig fokus på betydningen for dansk økonomi. De fire parametre vi arbejder med i denne analyse tager derfor udgangspunkt i om der er tale om: 1. Et udvalg, der er lovgivningsmæssigt tungt og altså behandler megen EU-lovgivning. 2. Et udvalg, der arbejder med noget, der har stor direkte betydning for Danmark og dansk økonomi (eksempelvis landbrug). 3. Et udvalg, der arbejder direkte med sager, der har indflydelse på Europas økonomi 4. Et udvalg, der har en historie for reelt set at stoppe eller radikalt ændre EU-lovgivning. Baseret på ovenstående parametre har vi udarbejdet Tabel 2, der med krydser vurderer hvor mange kriterier, de enkelte udvalg opfylder. For hvert kryds et udvalg opnår, tildeles det et point, således at pointscoren går fra 0-4 point per udvalg.

4 Tabel 2: Point for udvalgene. Udvalg I alt AFCO x 1 AGRI x x x 3 BUDG x x 2 CONT x x 2 CULT 0 ECON x x 2 EMPL x 1 ENVI x x x x 4 IMCO x x x x 4 INTA x x x 3 ITRE x x x x 4 LIBE x x 1 PECH x x 2 PETI 0 I Tabel 3 kombinerer vi derefter de ovenstående point med de danske EU-parlamentarikeres valg af udvalgsposter, med fuld pointescore for faste medlemskaber af et udvalg og halv pointescore for suppleantposter. Her er det tydeligt, at selvom mange af politikerne ganske vist opnår nogenlunde ligeværdige point, tegner der sig alligevel et billede af, hvad man kan kalde vindere og tabere i kampen om udvalgsposterne men naturligvis ud fra den præmis, at alle parlamentarikerne har gået efter at maksimere deres indflydelse på EU-politikken. I de sager hvor dette ikke måtte være tilfældet, eller hvor der i stedet sigtes efter mere bsnævre interesser er det klart, at vurderingen kan ændre sig.

5 Tabel 3: MEPernes point. MEP Fuldgyldigt medlemskab Suppleant I alt Margrete Auken Bendt Bendtsen 4 1,5 5,5 Ole Christensen Jørn Dohrmann 4 1,5 5,5 Rina Ronja Kari Rikke Karlsson ,5 0,5 Jeppe Kofod M. Messerschmidt M Helveg 4 0,5 4,5 Jens Rohde C. Schaldemose Ulla Tørnæs A. Vistisen Som det fremgår af Tabel 3, er lotteriets vinder, måske lettere overraskende, ikke at finde blandt valgets mange spidskandidater. Der er derimod tale om Socialdemokraternes Christel Schaldemose, der har fastholdt sine fokusområder fra sidste valgperiode. Vinderen er dog skarpt forfulgt af både konservative Bendt Bendtsen og DFs Jørn Dohrmann, der deler andenpladsen. På en delt 3. plads finder vi, Jeppe Kofod (A), Morten Messerschmidt (O) og Jens Rohde (V), mens Morten Helveg Petersen kommer ind på en 4. plads. SFs Margrete Auken og Folkebevægelsens Rina Ronja Kari deler 5. pladsen. De efterfølges af en 6. plads der deles af Ulla Tørnæs (V) og Anders Vistisen (O) der kun har scoret halvt så mange point som Christel Schaldemose. 7. pladsen går til Ole Christensen. Med sine to fulde medlemskaber af Udvalget for Andragender (PETI) og Kulturudvalget og en suppleant rolle i udvalget for Borgerrettigheder som eneste pointgivende udvalg går plads nummer

6 sjok ubetinget til DFs Rikke Karlsson. Det er i den forbindelse værd at bemærke, at PETI-udvalget er et såkaldt neutraliseret udvalg, altså at det normalt faktisk ikke rigtigt tæller med, når der tales fordeling af udvalg. Et eksempel på det er, at SFs Margrete Auken ikke blot er fuldgyldigt medlem af udvalget, men også samtidigt er fuldt medlem af det langt tungere Miljøudvalg, og derfor selv uden en suppleantpost formår at sikre sig en anstændig placering. Tabel 3 b: Rangorden ud fra Udvalgsmedlemskaber 1. Christel Schaldemose (6 point) 2. Bendt Bendtsen, Jørn Dohrmann (5,5 point) 3. Jeppe Kofod, Morten Messerschmidt, Jens Rohde (5 point) 4. Morten Helveg Petersen (4,5 point) 5. Margrete Auken, Rina Ronja Kari (4 piont) 6. Ulla Tørnæs, Anders Vistisen (3 point) 7. Ole Christensen (2 point) 8. Rikke Karlsson (0,5 point) Nu handler det naturligvis ikke blot om at sidde i det rigtige udvalg, men også om, hvor meget magt man rent faktisk kan få. MEPernes politiske gruppe spiller desuden en afgørende rolle for, om man kan få sat afgørende fingeraftryk på det endelige resultat. Hvordan det i sidste ende kommer til at gå vil kun tiden vise.

Opgave: Find oplysninger om jeres tildelte danske EU-parlamentariker, og lav en planche om ham/hende. Bendt Bendtsen

Opgave: Find oplysninger om jeres tildelte danske EU-parlamentariker, og lav en planche om ham/hende. Bendt Bendtsen Bendt Bendtsen Jeppe Kofod Christel Schaldemose Ole Christensen Morten Messerschmidt Anders Vistisen Jørn Dohrmann Steder og måder I kan finde oplysninger om jeres tildelte EU-Parlamentariker Rikke Karlsson

Læs mere

Gallup om EP-valg. TNS Marts 2014 Projekt: 59786

Gallup om EP-valg. TNS Marts 2014 Projekt: 59786 Feltperiode: Den 5.-11. marts 2014 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse: 1.124 personer Stikprøven er vejet

Læs mere

HVEM HAR INDFLYDELSE I EUROPA-PARLAMENTET?

HVEM HAR INDFLYDELSE I EUROPA-PARLAMENTET? HVEM HAR INDFLYDELSE I EUROPA-PARLAMENTET? Kontakt: Ditte Wiberg, akademisk medarbejder +45 40 74 26 96 dwi@thinkeuropa.dk Maja Kluger Dionigi, seniorforsker +45 30 59 55 87 mkr@thinkeuropa.dk RESUME Om

Læs mere

Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den

Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den 20.10. 2017 Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den Danske Fagbevægelse Uge 43 / 44 2017 Indhold Kommissionen... 3 Uge 43... 3 Møde i Kommissionen... 3 Uge 44... 3 Ingen møder

Læs mere

Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den

Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den Danske Fagbevægelse Uge 19/20 2018 Indhold Kommissionen... 2 Uge 19... 2 Der afholdes ingen møder i Kommissionen i denne uge... 2 Uge

Læs mere

EP valg paratviden. EP valg paratviden. TNS Dato: 9. maj 2014 Projekt: 61133

EP valg paratviden. EP valg paratviden. TNS Dato: 9. maj 2014 Projekt: 61133 TNS Dato: 9. maj 2014 Projekt: 61133 Feltperiode: Den 6-9 maj 2014 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse: 1156

Læs mere

Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den

Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den 18.05.2018 Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den Danske Fagbevægelse Uge 21/22 2018 Indhold Kommissionen... 2 Uge 21... 2 Møde i Kommissionen:... 2 Uge 22... 2 Møde i Kommissioen:...

Læs mere

HVILKE UDVALG VIL DU SIDDE I,

HVILKE UDVALG VIL DU SIDDE I, HVILKE UDVALG VIL DU SIDDE I,? HVIS DU BLIVER VALGT Her er resultaterne af den rundspørge, som nyhedsbloggen EU ZOO har sendt ud til samtlige danske kandidater til EU-Parlamentet 2009. 72 kandidater ud

Læs mere

Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den

Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den Danske Fagbevægelse Uge 35/36 2017 Indhold Kommissionen... 3 Uge 35... 3 Møde i Kommissionen - seminar... 3 Uge 36... 3 Møde i Kommissionen...

Læs mere

KONTAKT EUROPA-PARLAMENTETS HÅNDBOG OKTOBER 2014

KONTAKT EUROPA-PARLAMENTETS HÅNDBOG OKTOBER 2014 EUROPA-PARLAMENTETS KONTAKT HÅNDBOG OKTOBER 2014 Europa-Parlamentet i Danmark Europa-Huset - Gothersgade 115 - DK-1123 København K Tlf.: 33 14 33 77 - Fax: 33 15 08 05 Web: www.europarl.dk E-mail: epkobenhavn@ep.europa.eu

Læs mere

FORSLAG TIL DAGSORDEN

FORSLAG TIL DAGSORDEN EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Retsudvalget (2015)0223_1 FORSLAG TIL GSORDEN Møde Mandag den 23. februar 2015 kl. 15.00-18.30 Tirsdag den 24. februar 2015 kl. 9.00-12.30 og 15.00-18.30 Bruxelles Mødelokale:

Læs mere

Gallup om EU skepsis og solidaritet

Gallup om EU skepsis og solidaritet TNS Dato: 2. maj 2014 Projekt: 61132 Feltperiode: Den 29. april 2. maj 2014 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse:

Læs mere

Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den

Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den Danske Fagbevægelse Uge 17/18 2018 Indhold Kommissionen... 2 Uge 17... 2 Møde i Kommissionen... 2 Præsentation af Whistleblower initiativ...

Læs mere

FORSLAG TIL DAGSORDEN

FORSLAG TIL DAGSORDEN Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget FORSLAG TIL DAGSORD Møde Onsdag den 24. januar 2018 kl. 9.00-12.30 og 14.30-18.30 Bruxelles Mødelokale: Paul-Henri Spaak (5B001) JURI(2018)0124_1 Den 24. januar

Læs mere

FORSLAG TIL DAGSORDEN

FORSLAG TIL DAGSORDEN Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Industri, Forskning og Energi FORSLAG TIL GSORDEN ITRE(2017)0322_1 Møde Onsdag den 22. marts 2017 kl. 9.00-12.30 og 15.00-18.30 Torsdag den 23. marts 2017 kl. 9.00-12.30

Læs mere

EU KORT &GODT. EP-valg i 2019, brexit, nye medlemslande?, Danmark i EU, institutionerne... Bliv klogere her!

EU KORT &GODT. EP-valg i 2019, brexit, nye medlemslande?, Danmark i EU, institutionerne... Bliv klogere her! EU KORT &GODT EP-valg i 2019, brexit, nye medlemslande?, Danmark i EU, institutionerne... Bliv klogere her! EP-VALG 2019 Søndag den 26. maj 2019 er der valg til Europa-Parlamentet, men vidste du, at vi

Læs mere

FORSLAG TIL DAGSORDEN

FORSLAG TIL DAGSORDEN Europa-Parlamentet 2014-2019 Budgetudvalget FORSLAG TIL GSORDEN BUDG(2017)0830_1 Møde Onsdag den 30. august 2017 kl. 15.00-18.30 Torsdag den 31. august 2017 kl. 9.00-10.00 (koordinatormøde) Bruxelles Mødelokale:

Læs mere

Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den

Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den 02.03.2018 Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den Danske Fagbevægelse Uge 10/11 2018 Indhold Kommissionen... 2 Uge 10... 2 Møde i kommissionen... 2 Præsentation af implementeringen

Læs mere

Morten Messerschmidt deler

Morten Messerschmidt deler Morten Messerschmidt deler Dansk Folkeartis sidskandidat deler vandene blandt vælgerne mens hver anden med en erhvervsuddannelse bedømmer ham ositivt eller meget ositivt gælder det samme kun hver fjerde

Læs mere

FORSLAG TIL DAGSORDEN

FORSLAG TIL DAGSORDEN Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om International Handel FORSLAG TIL GSORDEN INTA(2018)0321_1 Møde Onsdag den 21. marts 2018 kl. 9.00-10.00 (fælles møde) og 10.00-11.30 og 11.30-12.30 (koordinatormøde)

Læs mere

År Ansvarligt organ Forfatter Dokumenttype Emne (med anvendelse af Eurovoc-deskriptorer http://eurovoc.europa.eu/) Valgperiode Foreliggende sprog

År Ansvarligt organ Forfatter Dokumenttype Emne (med anvendelse af Eurovoc-deskriptorer http://eurovoc.europa.eu/) Valgperiode Foreliggende sprog SØGNING I DET ELEKTRONISKE DOKUMENTREGISTER Indledende bemærkninger: Det er muligt at anvende flere forskellige kriterier i en og samme søgning: F.eks.: søgeord og dokumenttype søgeord og forfatter forfatter

Læs mere

APRIL BAG OM NYHEDERNE. Europa-Parlamentet den oversete indflydelse. Af Anne Marie Damgaard, EU-chef, Dansk Erhverv

APRIL BAG OM NYHEDERNE. Europa-Parlamentet den oversete indflydelse. Af Anne Marie Damgaard, EU-chef, Dansk Erhverv APRIL 2009 BAG OM NYHEDERNE Europa-Parlamentet den oversete indflydelse Af Anne Marie Damgaard, EU-chef, Dansk Erhverv Det kommende Europa-Parlament, som vælges i juni i år, får større indflydelse på EU

Læs mere

FORSLAG TIL DAGSORDEN

FORSLAG TIL DAGSORDEN Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Industri, Forskning og Energi FORSLAG TIL GSORDEN (2018)1008_1 Møde Mandag den 8. oktober 2018 kl. 15.00-18.30 Tirsdag den 9. oktober 2018 kl. 9.00-12.30 og 14.30-18.30

Læs mere

Europa-Parlamentet, Informationskontoret i Danmark Eftertryk tilladt med kildeangivelse

Europa-Parlamentet, Informationskontoret i Danmark Eftertryk tilladt med kildeangivelse Europa-Parlamentet, Informationskontoret i Danmark Eftertryk tilladt med kildeangivelse FORORD I dagene 22.-25. maj 2014 går millioner af borgere fra EU's 28 medlemslande til stemmeurnerne for at vælge

Læs mere

Hanne, Dan og Sofie - hvem

Hanne, Dan og Sofie - hvem Hanne, Dan og Sofie hvem? Tidligere MF ere løber med al omtalen forud for valget til EU-parlamentet. Således kender kun hver tredje topkandidaten fra S Dan Jørgensen. Bedst kendt er Bendt Bendtsen (K),

Læs mere

FORSLAG TIL DAGSORDEN

FORSLAG TIL DAGSORDEN Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget FORSLAG TIL GSORDEN JURI(2017)0712_1 Møde Onsdag den 12. juli 2017 kl. 9.00-12.30 og 15.00-18.30 Torsdag den 13. juli 2017 kl. 9.00-12.30 Bruxelles Mødelokale:

Læs mere

Et hurtigt blik på de parlamentariske udvalg

Et hurtigt blik på de parlamentariske udvalg Et hurtigt blik på de parlamentariske udvalg Et hurtigt blik på de parlamentariske udvalg Europa-Parlamentet er den eneste direkte valgte EU-institution. De 751 medlemmer af Europa-Parlamentet repræsenterer

Læs mere

Skiftedag i EU. EU - en kort introduktion til skiftedagen

Skiftedag i EU. EU - en kort introduktion til skiftedagen Skiftedag i EU EU - en kort introduktion til skiftedagen Et fælles europæisk energimarked, fælles europæiske løsninger på klimaudfordringer, fælles europæiske retningslinjer for statsstøtte, der skal forhindre

Læs mere

Kl. 9.30 11.30 Central Denmark EU Office (CDEU). Avenue de Tervueren 35, B-1040 Bruxelles

Kl. 9.30 11.30 Central Denmark EU Office (CDEU). Avenue de Tervueren 35, B-1040 Bruxelles Notat Dato: Juni 2015 Reference: Inger Nehm Tlf: 8959 1008 E-mail: inbn@norddjurs.dk Journalnr.: 54051/15 Økonomiudvalgets studietur til Bruxelles 5. 7. maj 2015 Referat ONSDAG 6. MAJ 2015 Kl. 9.30 11.30

Læs mere

I - INDLEDNING. 3. Tidsplanen ser ud som følger: NT\798980DA.doc 2/11 PE432.337/BUR DA. Procedure. Vejledende tidsplan for proceduren

I - INDLEDNING. 3. Tidsplanen ser ud som følger: NT\798980DA.doc 2/11 PE432.337/BUR DA. Procedure. Vejledende tidsplan for proceduren Generalsekretæren D(2009) 67287 09/12/2009 NOTAT TIL PRÆSIDIET Om.: Foreløbigt forslag til budgetoverslag med henblik på et ændringsbudget for regnskabsåret 2010 Sektion I Europa-Parlamentet (De budgetmæssige

Læs mere

FORSLAG TIL DAGSORDEN

FORSLAG TIL DAGSORDEN Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget FORSLAG TIL GSORDEN JURI(2017)0228_1 Møde Tirsdag den 28. februar 2017 kl. 15.00-18.30 Bruxelles Mødelokale: Altiero Spinelli (1G-2) Den 28. februar 2017 kl. 15.00-17.15

Læs mere

KONTAKT EUROPA-PARLAMENTETS HÅNDBOG MAJ 2013

KONTAKT EUROPA-PARLAMENTETS HÅNDBOG MAJ 2013 EUROPA-PARLAMENTETS KONTAKT HÅNDBOG MAJ 2013 Europa-Parlamentet i Danmark Europa-Huset - Gothersgade 115 - DK-1123 København K Tlf.: 33 14 33 77 - Fax: 33 15 08 05 Web: www.europarl.dk E-mail: epkobenhavn@ep.europa.eu

Læs mere

FORSLAG TIL DAGSORDEN

FORSLAG TIL DAGSORDEN EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed ENVI(2014)1105_1 FORSLAG TIL GSORDEN Møde Onsdag den 5. november 2014 kl. 9.00-12.30 og 15.00-18.30 Torsdag den 6. november

Læs mere

FORSLAG TIL DAGSORDEN

FORSLAG TIL DAGSORDEN Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender FORSLAG TIL GSORDEN LIBE(2017)0928_1 Møde Torsdag den 28. september 2017 kl. 9.00-12.30 og 14.00-18.00 Bruxelles

Læs mere

FORSLAG TIL DAGSORDEN

FORSLAG TIL DAGSORDEN Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget FORSLAG TIL GSORDEN (2017)1120_1 Møde Mandag den 20. november 2017 kl. 15.00-18.30 Tirsdag den 21. november 2017 kl. 9.00-12.30 og 14.30-18.30 Bruxelles Mødelokale:

Læs mere

Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed

Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed ENVI_PV(2015)0413_1 PROTOKOL fra mødet den 13. april 2015, kl.15.00-18.30 og den 14. april 2015, kl.9.00-12.30 BRUXELLES

Læs mere

FORSLAG TIL DAGSORDEN

FORSLAG TIL DAGSORDEN Europa-Parlamentet 2014-2019 Transport- og Turismeudvalget FORSLAG TIL GSORDEN (2016)1109_1 Møde Onsdag den 9. november 2016 kl. 9.00-12.30 og 15.00-18.00 og 18.00-18.30 (koordinatormøde) Torsdag den 10.

Læs mere

PARTIERNES (SKJULTE) TILVALG I EUROPAPARLAMENTET

PARTIERNES (SKJULTE) TILVALG I EUROPAPARLAMENTET NOTAT PARTIERNES (SKJULTE) TILVALG I EUROPAPARLAMENTET Kontakt: S en iora na lyt ike r, ph.d., M aj a K lu ger Ra sm us s en +45 30 59 55 87 m kr@ th inke uro pa.dk S en iorforske r, p h.d., Julie Hassing

Læs mere

EU som løftestang for vækst i Danmark. - arrangementet i billeder

EU som løftestang for vækst i Danmark. - arrangementet i billeder EU som løftestang for vækst i Danmark - arrangementet i billeder Godt 130 deltog i DAcoB og EU-repræsentationens debatarrangement om EU som løftestang for vækst i Danmark. Debatpanellet bestod af uddannelses-

Læs mere

FORSLAG TIL DAGSORDEN

FORSLAG TIL DAGSORDEN Europa-parlamentet 2014-2019 Retsudvalget FORSLAG TIL GSORDEN (2015)1012_1 Møde Mandag den 12. oktober 2015 kl. 15.00-18.30 Tirsdag den 13. oktober 2015 kl. 9.00-12.30 og 15.00-18.30 Bruxelles Mødelokale:

Læs mere

Analyse. Partiernes (skjulte) tilvalg i Europa-Parlamentet. 11. november 2015. Af Maja Kluger Rasmussen og Julie Hassing Nielsen

Analyse. Partiernes (skjulte) tilvalg i Europa-Parlamentet. 11. november 2015. Af Maja Kluger Rasmussen og Julie Hassing Nielsen Analyse 11. november 2015 Partiernes (skjulte) tilvalg i Europa-Parlamentet Af Maja Kluger Rasmussen og Julie Hassing Nielsen Danmarks nuværende retsforbehold betyder, at Danmark ikke kan sidde med ved

Læs mere

FORSLAG TIL DAGSORDEN

FORSLAG TIL DAGSORDEN Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget FORSLAG TIL GSORDEN JURI(2016)1128_1 Møde Mandag den 28. november 2016 kl. 15.00-18.30 Tirsdag den 29. november 2016 kl. 9.00-12.30 og 15.00-18.30 Bruxelles Mødelokale:

Læs mere

NATIONAL RAPPORT DANMARK

NATIONAL RAPPORT DANMARK Standard Eurobarometer EB90 MENINGSMÅLING I EU EFTERÅR 2018 NATIONAL RAPPORT DANMARK Europa-Kommissionens Repræsentation i Danmark Standard Eurobarometer EB90 Efterår 2018 Kantar Public Generelt Danskerne

Læs mere

Standard Eurobarometer 90. Meningsmåling i EU

Standard Eurobarometer 90. Meningsmåling i EU Standard Eurobarometer 90 Undersøgelsen er blevet bestilt og koordineret af den Europa Kommissionen, Generaldirektoratet for Kommunikation. Denne rapport er udarbejdet for Europa-Kommissionens Repræsentation

Læs mere

MÅLING: S OG V BLIVER STØRRE END DF VED EP-VALGET

MÅLING: S OG V BLIVER STØRRE END DF VED EP-VALGET MÅLING: S OG V BLIVER STØRRE END DF VED EP-VALGET Kontakt: Kommunikationschef, Malte Kjems +45 23 39 56 57 mkj@thinkeuropa.dk Seniorforsker, Maja Kluger Dionigi +45 3 59 55 87 mkr@thinkeuropa.dk RESUME

Læs mere

GRUNDE TIL AT STEMME VED EUROPA-PARLAMENTSVALGET

GRUNDE TIL AT STEMME VED EUROPA-PARLAMENTSVALGET 7 GRUNDE TIL AT STEMME VED EUROPA-PARLAMENTSVALGET 1 OM DENNE PJECE I DENNE PJECE finder du 7 argumenter for, at du bør stemme til Europa-Parlamentsvalget i maj 2019. Pjecen indeholder 7 eksempler fra

Læs mere

Indstilling fra udvalget vedrørende opstillingsregler til valg til Europa-Parlamentet

Indstilling fra udvalget vedrørende opstillingsregler til valg til Europa-Parlamentet Region Hovedstaden Skovlunde den 24. maj 2011 JA Indstilling fra udvalget vedrørende opstillingsregler til valg til Europa-Parlamentet Udvalget vedrørende Opstillingsregler til Europa-Parlamentsvalget

Læs mere

Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller. kinesisk ordsprog. EU og arbejdsmarkedet

Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller. kinesisk ordsprog. EU og arbejdsmarkedet Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller kinesisk ordsprog EU og arbejdsmarkedet Ole Christensen, socialdemokratisk europaparlamentariker, medlem af Parlamentets

Læs mere

Anne E. Jensen Sådan arbejder jeg i Europa-Parlamentet

Anne E. Jensen Sådan arbejder jeg i Europa-Parlamentet Anne E. Jensen Sådan arbejder jeg i Europa-Parlamentet Anne E. og Transportkommissær Barrot til første spadestik til den sikre rasteplads i Valenciennes. I baggrunden: Europæiske transportarbejdere. Min

Læs mere

Parlamentarisk beretning 2019

Parlamentarisk beretning 2019 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 Parlamentarisk beretning 2019 En Dansk udmeldelse af EU er formålet med Folkebevægelsen mod EU. Arbejdet

Læs mere

http://ec.europa.eu/danmark/index_da.htm

http://ec.europa.eu/danmark/index_da.htm 2 http://ec.europa.eu/danmark/index_da.htm Altinget EU er udgivet af netavisen Altinget.dk ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR: Rasmus Nielsen IDÉ OG KONCEPT: Mette Rosendahl, Morten Øyen Jensen, Mads Bang, Kristoffer

Læs mere

*** UDKAST TIL HENSTILLING

*** UDKAST TIL HENSTILLING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 20.10.2014 2013/0418(NLE) *** UDKAST TIL HENSTILLING om forslag til Rådets afgørelse om Den Europæiske Unions tiltrædelse

Læs mere

1. Vedtagelse af dagsordenen Godkendelse af I-punkterne i bilaget

1. Vedtagelse af dagsordenen Godkendelse af I-punkterne i bilaget Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. februar 2017 (OR. en) 6218/17 OJ CRP1 6 FORELØBIG GSORDEN Vedr.: 2616. møde i DE FASTE REPRÆSENTANTERS KOMITÉ (1. afdeling) Dato: 15. februar 2017 Kl.:

Læs mere

DANSKERE: NY REGERING BØR VÆGTE SELSKABSSKAT, SOCIAL DUMPING OG KLIMA I EU

DANSKERE: NY REGERING BØR VÆGTE SELSKABSSKAT, SOCIAL DUMPING OG KLIMA I EU NOTAT DANSKERE: NY REGERING BØR VÆGTE SELSKABSSKAT, SOCIAL DUMPING OG KLIMA I EU Kontakt: Kommunikationschef, Malte Kjems +45 23 39 56 57 mkj@thinkeuropa.dk Direktør, Bjarke Møller +45 51 56 19 15 bjm@thinkeuropa.dk

Læs mere

1. Vedtagelse af dagsordenen Godkendelse af I-punkterne i bilaget

1. Vedtagelse af dagsordenen Godkendelse af I-punkterne i bilaget Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. april 2017 (OR. en) 8381/17 OJ CRP1 15 FORELØBIG GSORDEN Vedr.: 2625. møde i DE FASTE REPRÆSENTANTERS KOMITÉ (1. afdeling) Dato: 26. april 2017 Kl.: 10.00

Læs mere

FORSLAG TIL DAGSORDEN

FORSLAG TIL DAGSORDEN Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed FORSLAG TIL GSORDEN ENVI(2018)0425_1 Møde Onsdag den 25. april 2018 kl. 9.00-12.30 og 14.30-18.30 Torsdag den 26. april

Læs mere

FORSLAG TIL DAGSORDEN

FORSLAG TIL DAGSORDEN Europa-Parlamentet 2014-2019 Transport- og Turismeudvalget FORSLAG TIL GSORDEN (2019)0121_1 Møde Mandag den 21. januar 2019 kl. 15.00-18.30 Tirsdag den 22. januar 2019 kl. 9.00-12.30 Bruxelles Mødelokale:

Læs mere

DAGSORDEN 31. MAJ - 1. JUNI 2006 BRUXELLES RETTELSE. Mødedokument

DAGSORDEN 31. MAJ - 1. JUNI 2006 BRUXELLES RETTELSE. Mødedokument Mødedokument RETTELSE DAGSORDEN 31. MAJ - 1. JUNI 2006 BRUXELLES MED DE ÆNDRINGER, SOM FORMANDEN VIL FORESLÅ VED BEGYNDELSEN AF MØDET ONSDAG DEN 31. MAJ 2006 30/05/06 PE DA DA Forklaring af procedurerne

Læs mere

ET STÆRKERE SOCIALT EU SPLITTER DANSKERNE

ET STÆRKERE SOCIALT EU SPLITTER DANSKERNE ET STÆRKERE SOCIALT EU SPLITTER DANSKERNE Kontakt: Forskningschef, Catharina Sørensen +45 54 88 cas@thinkeuropa.dk RESUME En ny måling foretaget af YouGov for Tænketanken EUROPA viser, at danskerne er

Læs mere

FORSLAG TIL DAGSORDEN

FORSLAG TIL DAGSORDEN EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender LIBE(2015)0330_1 FORSLAG TIL GSORDEN Møde Mandag den 30. marts 2015 kl. 15.00-18.30 Tirsdag den 31. marts

Læs mere

Nej til patentdomstolen

Nej til patentdomstolen Stem nej til patentdomstolen den 25. maj 2014 Nej til patentdomstolen Hvis vi stemmer ja til patentdomstolen, kommer der til at gælde mange flere patenter i Danmark. Det vil skade samfundsudviklingen.

Læs mere

FORSLAG TIL DAGSORDEN

FORSLAG TIL DAGSORDEN EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender EMPL(2012)0917_1 FORSLAG TIL GSORDEN Møde Mandag den 17. september 2012 kl. 15.00-18.30 Tirsdag den 18. september 2012 kl.

Læs mere

Trine Viskum Philipsen

Trine Viskum Philipsen Trine Viskum Philipsen Fra: Margrete Auken Sendt: 18. april 2016 17:07 Til: Trine Viskum Philipsen Emne: Nyt fra Margrete Auken i Europa-Parlamentet/Hvor er vi med Tyrkiet-aftalen?/De

Læs mere

Europa-Parlamentets gruppeformænd

Europa-Parlamentets gruppeformænd Europa-Parlamentets gruppeformænd Focus Hvem er de nye politiske gruppeledere efter valget til Europa-Parlamentet? Vi ser her nærmere på de personligheder, som står i spidsen for de politiske grupper i

Læs mere

TVIVLEREN PROFIL AF FOLKEAFSTEMNINGENS STORE JOKER

TVIVLEREN PROFIL AF FOLKEAFSTEMNINGENS STORE JOKER NOTAT 24. november 2015 TVIVLEREN PROFIL AF FOLKEAFSTEMNINGENS STORE JOKER Kontakt: Direktør, Bjarke Møller +45 51 56 19 15 bjm@thinkeuropa.dk Kommunikationschef, Malte Kjems +45 39 56 57 mkj@thinkeuropa.dk

Læs mere

Lyngallup om ministrenes karakterbog 2011 Dato: 15. december 2011

Lyngallup om ministrenes karakterbog 2011 Dato: 15. december 2011 Lyngallup om ministrenes karakterbog 2011 Dato: 15. december 2011 Agenda 1. Metode 2. Resultater 3. Statistisk sikkerhed Lyngallup om ministrenes karakterbog 2011 Dato: 15. december 2011 TNS Gallup A/S

Læs mere

KONSTITUERINGSAFTALE Horsens Kommune

KONSTITUERINGSAFTALE Horsens Kommune 29.11.13 KONSTITUERINGSAFTALE 2014-2017 Horsens Kommune Indgået mellem Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Konservative, Venstre og Liberal Alliance. I forlængelse

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR. Overordnet om retsforbeholdet og tilvalgsordningen

SPØRGSMÅL OG SVAR. Overordnet om retsforbeholdet og tilvalgsordningen SPØRGSMÅL OG SVAR Overordnet om retsforbeholdet og tilvalgsordningen Hvorfor har Danmark et retsforbehold? Baggrunden for det danske retsforbehold er den danske folkeafstemning om den såkaldte Maastricht-Traktat

Læs mere

Danmarks mest magtfulde politikere sidder i Bruxelles

Danmarks mest magtfulde politikere sidder i Bruxelles 12 Danmarks mest magtfulde politikere sidder i Bruxelles EU-Parlamentet er en af verdens mest magtfulde arbejdspladser De 785 parlamentarikere lovgiver om store dele af hverdagen for 450 millioner borgere

Læs mere

I (1) 2. Svar på skriftlige forespørgsler til Rådet fra medlemmer af Europa-Parlamentet (+)

I (1) 2. Svar på skriftlige forespørgsler til Rådet fra medlemmer af Europa-Parlamentet (+) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. september 2015 (OR. fr, en) 12148/15 OJ CRP1 33 FORELØBIG GSORDEN Vedr.: 2556. møde i DE FASTE REPRÆSENTANTERS KOMITÉ (1. afdeling) Dato: 23. og 25. september

Læs mere

FORSLAG TIL DAGSORDEN

FORSLAG TIL DAGSORDEN Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget FORSLAG TIL GSORDEN (2017)0529_1 Møde Mandag den 29. maj 2017 kl. 15.00-18.30 Tirsdag den 30. maj 2017 kl. 9.00-12.30 Bruxelles Mødelokale: Altiero Spinelli (3E-2)

Læs mere

Aftale om Danmark i Europol

Aftale om Danmark i Europol Aftale om Danmark i Europol Vi er enige om, at Danmarks interesser og værdier varetages bedst gennem et stærkt europæisk samarbejde. Det er gennem medlemskabet af EU, at Danmark får den indflydelse, som

Læs mere

QK3a STILLES HVIS "STEMTE", KODE 1 I QK1 - ANDRE GÅ TIL QK3b

QK3a STILLES HVIS STEMTE, KODE 1 I QK1 - ANDRE GÅ TIL QK3b QK Valget til det europæiske parlament blev afholdt d. 7. juni 009. Af den ene eller anden grund stemte nogle danskere ikke ved valget. Stemte du selv ved det seneste valg til det europæiske parlament?

Læs mere

Analyse fra Cevea, 3. juni 2009

Analyse fra Cevea, 3. juni 2009 03.06.09 EP-valget skuffer vælgerne Side 1 af 5 Analyse fra Cevea, 3. juni 2009 Cevea Teglværksgade 27 2100 København Ø Tlf +45 31 64 11 22 kontakt@cevea.dk www.cevea.dk Skuffelse med stort S sådan dømmer

Læs mere

FORSLAG TIL DAGSORDEN

FORSLAG TIL DAGSORDEN Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed FORSLAG TIL GSORDEN ENVI(2017)0529_1 Møde Mandag den 29. maj 2017 kl. 15.00-18.30 Tirsdag den 30. maj 2017 kl. 9.00-12.30

Læs mere

Notat om Europaparlamentsvalget 2014

Notat om Europaparlamentsvalget 2014 20. juni 2014 Notat om Europaparlamentsvalget 2014 Analysen er foretaget af Magnus Skovrind Pedersen, Enhedslisten Baggrund Op til årsmødet 2013 overvejede Enhedslisten at opstille til Europaparlamentsvalget

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Konstitutionelle Anliggender. 7.3.2007 PE 386.364v01-00

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Konstitutionelle Anliggender. 7.3.2007 PE 386.364v01-00 EUROPA-PARLAMENTET 2004 ««««««««««««2009 Udvalget om Konstitutionelle Anliggender 7.3.2007 PE 386.364v01-00 ÆNDRINGSFORSLAG 1-25 Udkast til udtalelse Johannes Voggenhuber Vurdering af Euratom - 50 års

Læs mere

Af Anita Vium - direkte telefon: OPTAGELSESFORHANDLINGERNE SKRIDER FREM

Af Anita Vium - direkte telefon: OPTAGELSESFORHANDLINGERNE SKRIDER FREM \\1651-fs-0\vol2\brugere\gs\maj-2001\ost-a-05-01.doc Af Anita Vium - direkte telefon: 3355 7724 OPTAGELSESFORHANDLINGERNE SKRIDER FREM Forhandlingerne om de østeuropæiske ansøgerlandes optagelse i EU skrider

Læs mere

Klimabarometeret. Juni 2010

Klimabarometeret. Juni 2010 Klimabarometeret Juni 2010 1 Indledning Klimabarometeret er CONCITOs måling af den danske befolknings holdning til klimaet. I februar 2010 publicerede CONCITO første udgave af Klimabarometeret, og fremover

Læs mere

Europa-Parlamentet, Informationskontoret i Danmark Eftertryk tilladt med kildeangivelse

Europa-Parlamentet, Informationskontoret i Danmark Eftertryk tilladt med kildeangivelse Europa-Parlamentet, Informationskontoret i Danmark Eftertryk tilladt med kildeangivelse FORORD Ca. 375 millioner europæere i EUs 27 medlemslande kunne i begyndelsen af juni 2009 gå til valgurnerne for

Læs mere

DJØF Belgiens skriftlige beretning 2009-2010

DJØF Belgiens skriftlige beretning 2009-2010 DJØF BELGIEN - ORDINÆR GENERALFORSAMLING 4. MAJ 2010 DJØF Belgiens skriftlige beretning 2009-2010 DJØF Belgien Ref. msi 03.05.2009 Bestyrelsens sammensætning og mødeaktivitet Bestyrelsen har bestået af

Læs mere

1. Vedtagelse af dagsordenen Godkendelse af I-punkterne i bilaget

1. Vedtagelse af dagsordenen Godkendelse af I-punkterne i bilaget Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. maj 2017 (OR. en) 9692/17 OJ CRP1 20 FORELØBIG GSORDEN Vedr.: 2630. møde i DE FASTE REPRÆSENTANTERS KOMITÉ (1. afdeling) Dato: 31. maj 2017 Kl.: 10.00

Læs mere

REGLER FOR STOA VEDTAGET AF PRÆSIDIET DEN 4. MAJ der henviser til reglerne for STOA, der blev vedtaget af Præsidiet den 19.

REGLER FOR STOA VEDTAGET AF PRÆSIDIET DEN 4. MAJ der henviser til reglerne for STOA, der blev vedtaget af Præsidiet den 19. 5.1.2. REGLER FOR STOA VEDTAGET AF PRÆSIDIET DEN 4. MAJ 2009 Præsidiet - der henviser til forretningsordenens artikel 23, stk. 2 1, - der henviser til sin afgørelse af 1. september 2003 om STOA's fremtidige

Læs mere

Dagsorden for Byrådet

Dagsorden for Byrådet Dagsorden for Byrådet 10.12.2013 Kl. 19:00 A: Socialdemokratiet B: Det Radikale Venstre C: Det Konservative Folkeparti F: Socialistisk Folkeparti I: Liberal Alliance O: Dansk Folkeparti V: Venstre Ø: Enhedslisten

Læs mere

FAIR KONKURRENCE Nyt initiativ mod løndumping splitter Europa Af Cecilie Agertoft Fredag den 27. oktober 2017

FAIR KONKURRENCE Nyt initiativ mod løndumping splitter Europa Af Cecilie Agertoft Fredag den 27. oktober 2017 S M FAIR KONKURRENCE Nyt initiativ mod løndumping splitter Europa Af Cecilie Agertoft Fredag den 27. oktober 2017 Kampen mod social dumping er for alvor skudt i gang, nu hvor EU s beskæftigelsesministre

Læs mere

EU-note E 12 Offentligt

EU-note E 12 Offentligt 2012-13 EU-note E 12 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten og Folketingets repræsentant ved EU EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer 13. december 2012 EU-Domstolen annullerer Europa-Parlamentets beslutninger

Læs mere

NYT FRA: KF-formanden Folketingsmedlem. KOMMENDE ARRANGEMENTER: Valg-Debatmøde i Gråsten (4. juni)

NYT FRA: KF-formanden Folketingsmedlem. KOMMENDE ARRANGEMENTER: Valg-Debatmøde i Gråsten (4. juni) V-Mail juni 2019 LÆS I DENNE UDGAVE: NYT FRA: KF-formanden Folketingsmedlem KOMMENDE ARRANGEMENTER: Valg-Debatmøde i Gråsten (4. juni) NYT FRA KOMMUNEFORENINGEN Karsten Schøn formand 1. valg er vundet

Læs mere

Europa-Parlamentet, Informationskontoret i Danmark Eftertryk tilladt med kildeangivelse

Europa-Parlamentet, Informationskontoret i Danmark Eftertryk tilladt med kildeangivelse Europa-Parlamentet, Informationskontoret i Danmark Eftertryk tilladt med kildeangivelse FORORD I dagene 22.-25. maj 2014 går millioner af borgere fra EU's 28 medlemslande til stemmeurnerne for at vælge

Læs mere

Europa-Parlamentets Eurobarometer (EB79.5) ET ÅR FØR VALGET TIL EUROPA-PARLAMENTET I 2014 Den institutionelle del SOCIODEMOGRAFISK BILAG

Europa-Parlamentets Eurobarometer (EB79.5) ET ÅR FØR VALGET TIL EUROPA-PARLAMENTET I 2014 Den institutionelle del SOCIODEMOGRAFISK BILAG Generaldirektoratet for Kommunikation Enheden for Analyse af den Offentlige Opinion Europa-Parlamentets Eurobarometer (EB79.5) Bruxelles, den 21. august 2013 ET ÅR FØR VALGET TIL EUROPA-PARLAMENTET I 2014

Læs mere

JORDSKRED I GANG BLANDT EU-SKEPTISKE VÆLGERE

JORDSKRED I GANG BLANDT EU-SKEPTISKE VÆLGERE 18. april 2018 JORDSKRED I GANG BLANDT EU-SKEPTISKE VÆLGERE Kontakt: Kommunikationschef, Malte Kjems +45 23 39 56 57 mkj@thinkeuropa.dk RESUME: Mens venstrefløjen tegnede sig for næsten 9 ud af 10 EU-skeptiske

Læs mere

Kommende partiledere

Kommende partiledere Ugens Gallup, nr., 00 Side / Q: Hvor vigtig er følgende karaktertræk hos formanden for det parti du stemmer på? Karaktertræk - ALLE VÆLGERE VISIONÆR 0 MODIG HANDLEKRAFTIG 7 TROVÆRDIG 8 0 SYMPATISK 7 VISIONÆR,

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0366 (NLE) 14997/16 FORSLAG fra: modtaget: 28. november 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: COASI 219

Læs mere

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN HVORDAN LOVGIVER EU?

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN HVORDAN LOVGIVER EU? Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN HVORDAN LOVGIVER EU? HVORDAN LOVGIVER EU? INDHOLD INTRO (ARK 1) 1. Før du ser filmen 2. Mens du ser filmen 3. Efter du har set filmen TJEK DIN FORSTÅELSE (ARK 2) 1. EU's

Læs mere

TTIP HVAD BETYDER DET FOR 3F OG VORES MEDLEMMER?

TTIP HVAD BETYDER DET FOR 3F OG VORES MEDLEMMER? TTIP HVAD BETYDER DET FOR 3F OG VORES MEDLEMMER? HVAD ER TTIP? TTIP står for Transatlantic Trade and Investment Partnership, og det er en handelsaftale mellem to af verdens største økonomier, EU og USA.

Læs mere

Spørgsmål/svar i forbindelse med kommunalbestyrelsens og regionsrådenes konstituering (KRV17)

Spørgsmål/svar i forbindelse med kommunalbestyrelsens og regionsrådenes konstituering (KRV17) Spørgsmål/svar i forbindelse med kommunalbestyrelsens og regionsrådenes konstituering (KRV17) 1) Er en konstitueringsaftale bindende? Nej, en konstitueringsaftale er ikke juridisk bindende og kan ikke

Læs mere

Nyhedsbrev nr Socialdemokratiet Tønder kredsen

Nyhedsbrev nr Socialdemokratiet Tønder kredsen Højer Tønder Løgumkloster Nyhedsbrev nr. 5-2019 Socialdemokratiet Tønder kredsen Toftlund Skærbæk Bredebro Vi er midt i to valgkampe! Så telefon og mail gløder, gad vist om det fortsætter hele valgkampen

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA B8-0250/4. Ændringsforslag. Anne-Marie Mineur, Rina Ronja Kari, Stelios Kouloglou for GUE/NGL-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA B8-0250/4. Ændringsforslag. Anne-Marie Mineur, Rina Ronja Kari, Stelios Kouloglou for GUE/NGL-Gruppen 23.2.2016 B8-0250/4 4 Anne-Marie Mineur, Rina Ronja Kari, Stelios Kouloglou Betragtning A A. der henviser til, at Australien og New Zealand er blandt EU's ældste og tætteste partnere, deler fælles værdier

Læs mere

EUpDate Nyhedsbrev om EU, uddannelse og beskæftigelse

EUpDate Nyhedsbrev om EU, uddannelse og beskæftigelse EUpDate Nyhedsbrev om EU, uddannelse og beskæftigelse Nr. 5/2009 EU...2 Konstitueringen af det nye parlament...2 Det svenske formandskabs prioriteter...5 UDDANNELSE...7 OECD: Education at a Glance 2009...7

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. oktober 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. oktober 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. oktober 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0259 (NLE) 13354/17 N 36 EEE 39 AGRI 560 FORSLAG fra: modtaget: 17. oktober 2017 til: Komm. dok. nr.:

Læs mere

EU s medlemslande Lande udenfor EU

EU s medlemslande Lande udenfor EU EU s medlemslande Lande udenfor EU Fig. 22.1 EU s medlemslande. År 1951 1957 1968 1973 1979 1981 1986 1986 1991 1992 1993 1995 1997 1999 2000 2001 2002 2004 2005 2007 2008 2008 2009 2010 Begivenhed Det

Læs mere