Årsberetning Tuse Å s Ørredsammenslutning. Info til TØS er. Leder. Af Rune Hylby. Af Rune Hylby.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årsberetning Tuse Å s Ørredsammenslutning. Info til TØS er. Leder. Af Rune Hylby. Af Rune Hylby."

Transkript

1 Årsberetning Tuse Å s Ørredsammenslutning. Leder. Info til TØS er Af Rune Hylby. Der var stor fremdrift i TØS i På medlemsområdet var ikke mindst de guidede fisketure med Poul, medlemsmødet i Tuse Forsamlingshus og senere Lystfiskeriets dag i maj en stor succés. Disse tiltag gentages i det kommende TØS-år. Desværre fik vi ikke hjemmesiden op at køre som vi gerne ville, men det er der rådet bod på i skrivende stund med adressen: På miljøområdet blev der taget flere gode skridt i den rigtige retning med restaurering af Møllerenden, projekt Våde Enge og en til stadighed, klar markering i medierne af vores miljømæssige virke og holdning. Det blev også et år, hvor flere forureninger satte en kæp i hjulet på den gode udvikling, vi igennem 27 år har været ansvarlige for. Vi må konstatere, at vores tilstedeværelse aldrig overflødiggøres. Vi vil derfor fortsat være bidske (som altid) og netop i disse år, hvor vandplanerne, Å-lauget og Holbæk Kommune arbejder mod et offentligt ønske om større naturværdier, er det ekstremt vigtigt, at TØS fortsætter sit virke. Vi takker naturligvis lodsejerne for et godt samarbejde og håber i det kommende år, at vi igen i år kan finde fælles fodslaw på udvalgte strækninger til naturgenopretningsprojekter. Ligeledes skal der lyde en stor tak til jer medlemmer for jeres høje moral, hvad angår fiskeriet i Tuse Å. Vi kan være stolte af vores opfattelse af bæredygtigt fiskeri, idet ganske få fisk hjemtages. Vi kan bryste os med landets højeste genudsætningsprocent, der ligger på mellem %. Velkommen til et nyt TØS-år. Knæk og bræk, vi ses, -derude. Arbejdsgruppen. Af Rune Hylby. P-plads ved Tuse Forsamlingshus. Parkeringsforholdene ved Tuse-broerne har været meget problematiske, siden etableringen af den nye bro. Nogle har holdt ved vejen, andre ved nedkørslen til Flemmings mark og andre igen, har sat sin bil ved Tommys hus (ved det gamle TØS-klækkeri), hvilket er helt utilgiveligt. Derfor har vi truffet aftale med Marianne fra Tuse Forsamlingshus, der har indvilliget i, vi holder på parkeringspladsen ved Tuse Skovvej. Parkering skal finde sted langs med træerne, så vi forstyrrer mindst muligt. Vi takker naturligvis for Mariannes velvilje, og beder jer om, at vise størst muligt hensyn overfor Forsamlingshusets gæster. Der kan fremover parkeres langs træerne på Tuse Forsamlingshus parkeringsplads overfor kirken. Lystfiskeriets dag i Tuse Å Vejret var absolut ikke indbydende søndag den 17. maj, da Tuse Å s Ørredsammenslutning åbnede dørene for gratis fiskeri på Lystfiskeriets Dag.

2 Til trods for de truende skyer, var der ikke desto mindre en del håbefulde lystfiskere, der begav sig af sted på udvalgte strækninger, op- og nedstrøms for Åkalvebroen. Udover lidt til både halsen og ganen, blev der tillige trukket lod om en fiskestang og en grejkasse med indhold, sponseret af henholdsvis Lystfiskeren og Holbæk Bådcenter. Foruden et årskort til åen, der blev udlovet af TØS. Det er første gang, Tuse Å s Ørredsammenslutning deltager i Lystfiskeriets Dag, men absolut ikke sidste gang. Medlemsmøde den 4. marts Igen i år følger vi op på sæsonstarten med et medlemsmøde, hvor I er meget velkomne til at komme og hilse på og få en sludder med medlemmer fra Arbejdsgruppen. Vi vil, over en bid brød og kaffe, kort fortælle om årets ingredienser i TØS-arbejdet og der vil naturligvis også blive mulighed for at stille spørgsmål. Mødet finder sted den 4. marts kl i Tuse Forsamlingshus. Ny Hjemmeside Uha, -fisken er helt våd!!!!!!! Der blev både fanget fisk, og ikke mindst set fisk, der naturligvis var betydeligt større end de fisk, der kom på land. Største ørred, blev fanget af journalist Jacob Høngaard Jensen fra Holbæk Amts Venstreblad, der deltog i hele arrangementet. Nu er den nye hjemmeside næsten i cyberspace. Vi mangler kun få ting, så er den dér. Adressen er Hjemmesiden vil i de kommende måneder blive opdateret til glæde for jer medlemmer. Der er mange informationer at hente om fiskeri, miljø, nyheder om TØS og fra TØS. Der er en blog, hvor I kan skrive indlæg og der er galleri og kortmaterialer. Kig ind på hjemmesiden og giv endelig feedback. Kun derigennem kan den blive bedre. Miljøsiderne Løve Sø, -nu med vand i Af Rune Hylby. En glad journalist med en fin bækørred fra Lyst-fiskeriets dag, hvor TØS holdt åbent hus. Svømmefuglene har for længst taget Løve Sø til sig. Det storstilede projekt-våde-enge, som blev indviet af Miljøminister Troels Lund Poulsen i efteråret 2008, er blevet skabt for at reducere udledning af næringssalte til Isefjorden.

3 Under stor mediebevågenhed tog ministeren selv det første gravemaskine-spadestik, der blev indledningen til en mere vandig Løve Sø. Det 143 ha store vådområde er etableret på Løvenborg Gods, hvor Greve Christian Ahlenfeldt med stor glæde følger med i udviklingen af de nye muligheder. De våde enge i Tuse Å og Elverdamsåen skulle, ifølge Skov og Naturstyrelsen, reducere mængden af kvælstof til Isefjorden med ca. 50 tons årligt. Ørrederne i Kobbel Å næsten udslettet % af ørrederne er døde i Kobbel Å. Forureningen, der har udslettet mange tusinder stk. ørredyngel og hundredvis af større ørreder, skete på en 4 km lang strækning af vandløbet den 6. juni. Fuglene var i forårshumør i påsken ved de nu meget vandige våde enge ved Løvenborg. Flere våde enge Bundvendinger og iltsvind i Isefjorden har været årligt tilbagevendende fænomener. Derfor skal udledningen af næringssalte til fjorden reduceres. Skov og Naturstyrelsen har derfor udpeget flere muligheder for etablering af våde enge i Tuse Å og Elverdamsåen, der begge er tilløb til Isefjorden. Første projekt, ved Løvenborg, er allerede afsluttet. Men der er flere in mente. I Tuse Å er et nyt projekt allerede ved at se dagens lys, idet Skov og Naturstyrelsen har foretaget alle indledende manøvrer. Nu mangler en spændende jordfordeling, som afsluttes i de kommende måneder. Når lodsejerne i samarbejde med Skov og Naturstyrelsen er færdige med dette, kan projektet skydes i gang. I Elverdamsåen er man ikke nået helt så langt med et våde enge-projekt, idet lodsejerne her er mere skeptiske. Det fremgik af et følgegruppemøde med de implicerede parter i begyndelsen af marts Tusindvis af fisk døde under forureningen i Kobbel Å. Forureningen stammede øjensynligt fra Wewers Belægningssten A/S i Mørkøv, oplyste man fra Holbæk Kommunes afdeling for Teknik og Miljø, da Kommunen besigtigede vandløbet og virksomheden. Udledningen af et giftigt basisk stof mentes at stamme fra en ulovlig vaskeplads på virksomheden, som stod i direkte forbindelse med Kobbel Å via kloakledninger til det højt målsatte vandløb. Kobbel Å lørdag morgen, da Peter W. Henriksen ankom.

4 Vi anslår, der vil gå 4-6 år, før ørredbestanden igen er reetableret og vi satte os naturligvis for, at drage Wewers Belægningssten A/S til ansvar for forureningen og kræve erstatning. Holbæk Amts Venstreblad bragte en længere række artikler om forureningen. Ingen erstatning for døde ørreder Desværre måtte vi opgive at rejse erstatningskrav over for betonvarefabrikken Wewers Belægningssten, idet Holbæk Kommune ikke kunne bevise, hvad der var årsag til fiskedøden i Kobbel Å. Mellem Tusebroerne var der ikke meget strømrende tilbage, tværtimod tog vandmasserne hele profilet. Langt de fleste oversvømmelser var dog meget lokale, og det så ud til, at Tuse Å havde en fin vandføringsevne, idet der ikke lå vand af nævneværdig karakter på markerne langs å-systemet. Om der nogensinde er faldet så meget regn i Holbæk vides ikke med sikkerhed, men Tuse Å ændrede sig radikalt på et par dage, fra at være et lille sjællandsk vandløb til at være en rivende flod, hvor vandmasserne tordnede mod fjorden. En sæk med penge, der kunne hjælpe med at genoprette naturbalancen i Kobbel Å, stod ellers øverst på ønskelisten, efter vi havde fordøjet den triste juni-nyhed om, at massevis af ørreder i Kobbel Å var døde. Ønsket blev ikke mindre af, at flere spor i lang tid tydede på, at det var en forurening fra Wewers Belægningssten i Mørkøv, der havde haft et ulovligt tilsluttet afløb til åen, som var årsagen til fiskedøden. Men Holbæk Kommune har desværre ikke kunnet påvise, hvad fiskene døde af, eller hvorfra forureningen stammede. Kommunen opgav dermed at placere et ansvar. Dét gav os ikke andre muligheder, end at droppe et eventuelt erstatningskrav. Endelig vand i åen. Mindst 115 mm regn faldt der på et par dage i Holbæk-området. Alene om natten mellem torsdag og fredag, den 12. juni målte DMI 81 mm regn i Hagested. Det gav oversvømmelser flere steder. Møllerenden restaureret Søndag den 20. september fik ikke blot Arbejdsgruppen, men også et par frivillige medlemmer, en del at rive i. Restaureringsprojektet i Møllerenden blev nemlig afsluttet med at rette gydegruset til i det lille vandløb. Femten personer med skovle og river mødte op på denne dejlige septemberdag i mere end én forstand. Solen skinnede fra en skyfri himmel og temperaturerne nærmede sig det svedige niveau. På en 350 meter lang strækning blev gydegruset fordelt i et jævnt lag, således at ørrederne, allerede i den kommende gydesæson, kan benytte de mange kunstige gydebanker. I 2½ time blev der arbejdet ihærdigt inden resultatet var tilfredsstillende. Vandet rislede efterfølgende henover de kunstige gydebanker og vil mange år frem i tiden, uden tvivl, danne grundlag for en god gydeaktivitet og yngeloverlevelse.

5 Projektet blev finansieret af Fisketegnsmidlerne og udført af lodsejer og TØS i fællesskab. Således stillede lodsejer, Birgitte Petersen på Toftholm gravemaskine til rådighed, mens TØS har sørget for indkøb og tilrettelæggelse af gydegrus og håndsten. Skumsprøjt i Møllerenden Det skortede ikke på opmuntrende ord fra de mindre menige medlemmer. Projektet i Møllerenden blev yderligere sat i relief i dette forår, da øvre Kobbel Å blev forurenet og stort set hele fiskebestanden udslettet. Endnu engang er Kobbel Å ramt af en mystisk forurening. Denne gang drejer det sig om det lille, og i øvrigt nyligt restaurerede tilløb, Møllerenden. Skumklatter i varierende størrelse skyller ud af det rør, hvor åen på de sidste 400 meter, løber frit inden sammenløbet med Kobbel Å i Tuse Åsystemet. Den omfattende mængde skum, som lå i store puder og helt dækkede overfladen sine steder, blev opdaget af biolog, Peter Weber Henriksen fra Limno Consult. I det lille, men meget produktive tilløb er gydningen i fuld gang, og vi frygtede for dels fiskene i åen, og dels de æg, der er blevet lagt i bunden.holbæk Kommune begyndte at lede efter årsagen til den store mængde skum. Kommunen rettede derfor henvendelse til Forsyningen i Mørkøv By, der mente, at det kunne være en forstoppelse i en regnvandsledning, der således løb over. Det overskydende vand havnede derfor i Møllerenden og ikke i rensningsanlægget. I skrivende stund, er det Holbæk Kommunes bedste bud på en årsag til det omfattende skumsprøjt i Møllerenden. Vi følger naturligvis op på forureningen, idet vi har bedt om en skriftlig redegørelse fra Holbæk Kommune, når denne foreligger. Møllerenden opklaret Lange arme og svedige hænder, men med et smil på læben, blev dagen afsluttet med en rundkreds i bedste forenings-stil!!!! Møllerenden vil i fremtiden være garant for, at en forurening ikke kan udslette hele fiskebestanden i Kobbel Å, idet der vil være overlevelse i enten det ene eller andet vandløb. Den lidt mærkelige forurening, der ramte Møllerenden i november måned, skulle nu være opklaret. Anne Sofie Olsen fra Holbæk Kommune har forfulgt sporet af skum i Møllerendens mange forgreninger af rørledninger. Ifølge Anne Sofie stammer skummet fra ophobede næringsstoffer (humus) fra Møllerendens udspring i Torbenfeldt Sø. Anne Sofie mener ikke, det er skadeligt for fiskene i Møllerenden.

6 Fangstrapporter 2009 Af Peter W. Henriksen Pænt mange fangstrapporter Der blev indsendt i alt 50 rapporter. Dertil kommer, at nogle kun havde skrevet på standeren. Det betyder, at over halvdelen indberettede på den ene eller den anden måde. De senere år har vi ligget på omkring halvdelen, mens der førhen kun var omkring eller mindre end en tredjedel, som rapporterede. Rapporterne giver et rimeligt billede af årets fangster, idet vi har erfaring for, at medlemmer som har noget at rapportere, hyppigere indsender sammenlignet med dem uden fangster. Det var påfaldende, at kun de 26 havde noget at rapportere. Resten havde ikke fisket eller havde ikke fanget noget. Et rimeligt fiskeår 2009 var et vejrmæssigt mærkeligt år. En meget varm vinter gled ind i et varmt og tørt forår. Grønlænderne svigtede, men det blev til enkelte blanke overspringere op til 5,0 kg. Til gengæld blev der fanget 37 stk. store nedfaldsfisk i marts. Mange var i god kondition og var tydeligvis i fuld gang med at æde. Muligvis var de elevatorfisk på togter frem og tilbage mellem fjorden og åen. April og maj var tørre, og først i slutningen af juni måned kom der så til gengæld megen regn og stor flom i åen. Det satte i den grad gang i havørredopgangen. I juli var dagsfangster på 2 3 fisk ikke ualmindelige til de rutinerede Tuse Å drenge. At der tilmed var fine fisk på op til 68 cm gjorde ikke perioden mindre spændende. Der blev mistet en del gode fisk (også meget større naturligvis???) i den stedvis kraftige strøm, som vi ellers ikke er forvent med i Tuse Å midt på sommeren. Der blev rapporteret fanget 18 havørreder i juli måned. Der blev samlet rapporteret om 122 havørreder, hvilket er flere end i 2008, hvor der blev rapporteret om 83 stk. jævnfør figur 1. Fangsterne fordelte sig på 26 grønlændere, 39 opgangsfisk og 57 nedfaldsfisk. Fangster af bækørreder (kun målte over 25 cm medtaget) er fortsat bekymrende få, idet der kun blev rapporteret om 35 stk. Det blev kun hjemtaget 3 havørred i 2009, hvilket er færre end medlemmerne må jævnfør de nye regler. Det betyder, at den markant forbedrede fiskemoral, som også sås i 2007 og 2008, fortsætter. Til sammenligning blev i årene før dunket % af både bækørreder, grønlændere og opgangsfisk. Havørredfiskeriet udvikling siden 1986 Samtlige rapporterede havørreder (alle livstyper) igennem årene siden 1986 fremgår af figur 1. Det ses, at 2006 og 07 var blandt de bedste. Årsagen til det ret dårlige år 2008 er muligvis dels en varm senvinter uden grønlændere i åen og en tør forsommer. Generelt var der desuden få fiskere ved åen. I 2009 synes det som om, der var lidt flere aktive fiskere ved åen, og selvom vinter/forårsperioden lignede 2008 mht. temperatur og nedbør, så blev der fanget betydeligt flere. God sommerhavørred genudsættes forsigtigt.

7 Figur 1. Det totale antal rapporterede havørreder i perioden Summen af grønlændere, nedfaldsfisk og opgangsfisk. Havørredernes størrelsesfordeling Havørrederne havde i 2009 nogenlunde samme størrelse, som de foregående år jævnfør figur 2. Grønlændere/overspringere og nedfaldsfisk havde middellænger på henholdsvis 43,5 og 63,1 cm, hvilket er lidt mindre for grønlænderne og lidt større for nedfaldsfiskene. Der blev som vanligt rapporteret om store bamser af nedfaldsfisk på op til 90 cm. Opgangfiskenes middelstørrelse har i mange år ligget lige under eller omkring 50 cm. I 2009 var de krøbet op på 53,6 cm. Spredningen var ret stor med fisk mellem 38 og 72 cm, og der var en del fine blanke sommerhavørreder på 2 4 kg. Middellængde i cm Figur 2. Middellængden for havørreder grønlændere/overspringere (blå), opgangsfisk (Hvid) og nedfaldsfisk (sort) fanget af lystfiskere i Tuse Å Så bliver de ikke flottere. Blank overspringer på præcis 5 kg fra foråret Bækørreder Bækørredfangsternes udvikling er meget bekymrende. Efter rigtigt gode år i sidste halvdel af 1990 erne er fangsterne nu helt nede at skrabe bunden jævnfør figur 3.

8 Figur 3. Det totale antal rapporterede bækørreder i perioden Kun de målte (større end 25 cm) er medtaget. Der var kun små bækørreder i rapporterne med de største på 40 cm og middellængden var omkring 30 cm. Bestandens udvikling er bekymrende, og den totale fredning opretholdes. Andre arter Der blev desuden rapporteret om en enkelt regnbueørred på 55 cm. Der var færre aborrer i fangsterne med blot 11 stk. op til 27 cm og enkelte skaller. Årets mest spektakulære fangst var nok en skælkarpe på 86 cm og 11,2 kg. Også sidste år blev der rapporteret om en enkelt karpe. Prognose for 2010 Vi forventer en fortsat god opgang i Smoltudvandringen fra naturlig produktion har antagelig været nogenlunde uændret i de foregående år. Forureningen i Kobbel Å vil ikke påvirke opgangen i 2010, men muligvis i 2011, hvor en beregnet reduktion af smoltudvandringen på ca. 16 %, som følge af den døde yngel, muligvis vil kunne mærkes i antallet af opgængere med 1½ havår. Se artiklen om Kobbel Å. Med hensyn til bækørrederne er situationen uafklaret. Vi kender ikke årsagen/erne til tilbagegangen, og kan ikke pt. sige noget om forventningerne. Sådan! Skælkarpe på 11,2 kg fra Tuse Å. Så har vi set det med.

9 Årets el-fiskeri og udsætninger Moderfisk Af Peter W. Henriksen Vi ser ofte frem til årets el-fiskeri efter moderfisk som en vigtig og spændende begivenhed. Det vigtigste formål er at skaffe æg, men vi indsamler desuden vigtig viden om tætheden af gydemodne fisk, bestandens, størrelsesfordeling, garnskader mm. Også forekomsten af gydemodne bækørreder er vigtig at følge i disse år. Sensommeren og efteråret havde været forholdsvis normal hvad angår nedbør i Men da vi skulle ud på el-fiskeri den 15. november var der i ugen før faldet så meget regn, at det kun med nød og næppe var muligt at el-fiske i hovedløbet, der hvor vi plejer at plukke havørreder på bare omkring 1-2 km vandløb. Vi måtte se i øjnene, at mange fisk var vandret videre op i systemet og en del fisk slap fra os i det dybe vand. Vi fik derfor kun 33 stk. på den første tur og måtte ugen efter følge efter fiskene og op i Regstrup Å. I alt fik vi 74 stk., hvoraf 56 stk. blev hjemtaget til afstrygning. Der blev el-fisket sammenlagt 3,0 km, så der stod altså 24,7 stk. pr. km vandløb. Det er noget lavere end årene før, og skyldes formentlig ikke en mindre opgang, men i højere grad vanskelige betingelser under fiskeriet. Tabel 1. El-fiskeresultater efter moderfisk i de sidste 18 år. Længdeintervaller, cm Middellængde, Opgangs- Antal havørred sæson Total pr. km < >90 cm , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,3

10 Havørredernes størrelse var moderat med en stor hyppighed af fisk i mellemstørrelsen. Der var dog gode fisk i fangsten op i 80 cm klassen, og middellængden landede på 56,3 cm, hvilket ikke afviger meget fra årene før jævnfør tabel 1. Der var 3 stk. havørreder med tydelige garnskader. Det svarer til 4,1 %, hvilket ikke er alarmerende. Det svarer nogenlunde til hyppigheden i årene før. Vi fangede ingen laks, hvilket ellers var forventet efter rekorden sidste år med 4 stk. Til alles overraskelse fik vi 5 lynende blanke overspringere op til 53 cm allerede i november. Det har vi, så vidt vides, aldrig set før. Vi fik kun enkelte store kønsmodne bækørreder. Bækørredbestanden er helt nede at skrabe bunden i disse år. Et billede der bestyrkes af de få fangstrapporter om store bækørreder. Se tidligere i årsberetningen. Der blev strøget 7 liter æg, som skal bruges til produktionen af stk. 1 år gamle smolts til mundingsudsætning. Vi kørte æggene til vores samarbejdspartner Elsesminde ved Odense, hvor vi også hilste på sidste års Tuse ørreder, der svømmer rundt i bassinerne klar til at blive sat ud i foråret De er da cm lange og klar til at udvandre til fjorden kort efter udsætningen. Årets udsætninger Udsætninger af yngel og ungfisk i åerne er ophørt, fordi bestanden nu kan formere sig selv. Der skal derfor kun indlægges æg til produktion af 1 års ørreder til mundingsudsætning. En portion smolts klar til Tuse Å i foråret De stammer fra æg, der blev afstrøget i efteråret Karsten Bangsgaard (biolog på Elsesminde) lægger æggene i klækkebakker. Der bliver hvert år lagt æg af Tuse Å fisk ind på det recirkulerede produktionsanlæg hos Fyns Laksefisk på Elsesminde ved Odense. Disse bliver opfodret 1 års smolts, der indgår i udsætningsplanen for Tuse Å. De betales af Fisketegnsmidlerne, og er en del af den samlede pulje på ca stk. til Isefjorden. Fiskene udsættes i mundingen af åen i marts/april, og opholder sig her nogle uger, indtil flertallet udvandrer til Isefjorden. De bidrager til fiskeriet langs kysterne, og nogle vender tilbage og styrker gydebestanden i åen.

Tuse Å s Ørredsammenslutning.

Tuse Å s Ørredsammenslutning. Årsberetning. 2010. Tuse Å s Ørredsammenslutning. Leder. Af Rune Hylby. Vi står aldrig stille i Tuse Å s Ørredsammenslutning. Vi læner os ikke tilbage i selvtilfredshed over de resultater, vi har opnået.

Læs mere

Tuse Å s Ørredsammenslutning

Tuse Å s Ørredsammenslutning Tuse Å s Ørredsammenslutning Nyhedsbrev. Januar 2009. Arbejdsgruppen består af: (formand), Poul Johansen (kasserer), Lars J. Hansen, Jan Bonnichsen, Årsberetningen bliver elektronisk Det har jævnligt været

Læs mere

Vurdering af omfanget af fiskedød efter udslip af novoslam i Møllerenden, Kobbel Å og Tuse Å

Vurdering af omfanget af fiskedød efter udslip af novoslam i Møllerenden, Kobbel Å og Tuse Å NOTAT Vurdering af omfanget af fiskedød efter udslip af novoslam i Møllerenden, Kobbel Å og Tuse Å Baggrund Holbæk Kommune har den 14.9.2018 bedt Limno Consult (LC) om en foreløbig vurdering af skaderne

Læs mere

STATUS FOR ØRRED OG LAKS I KONGEÅEN

STATUS FOR ØRRED OG LAKS I KONGEÅEN 2018 STATUS FOR ØRRED OG LAKS I KONGEÅEN Michael Deacon, V.O.S.F. Lars Hammer-Bek, S.S.F. Forside billed: Gydegravning i tilløbet Gamst Møllebæk. Opsummering Dette notat viser fordeling af gydegravninger,

Læs mere

Udkast. Sammendrag af projekt vedr. havørreden i Gudenå. Redigeret af Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua, Silkeborg 15.

Udkast. Sammendrag af projekt vedr. havørreden i Gudenå. Redigeret af Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua, Silkeborg 15. Udkast Sammendrag af projekt vedr. havørreden i Gudenå Redigeret af Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua, Silkeborg 15. oktober 2018 Danmarks Tekniske Universitet Vejlsøvej 39 Tlf. 35 88 33 00 janie@aqua.dtu.dk

Læs mere

Lederen. Indhold FANGST OG FISKERI... 3 UDSÆTNING OG OPDRÆT... 8

Lederen. Indhold FANGST OG FISKERI... 3 UDSÆTNING OG OPDRÆT... 8 Årsberetning 2007 Tuse Ås Ørredsammenslutning Kasserer, medlemsadministrator og web-master Kurt Nielsen Møllestensparken 31 4300 Holbæk Arbejdsgruppen: Gunnar Berndorf Jan Bonnichsen Flemming Hummer Rune

Læs mere

VSF Fangstrapport for 2013

VSF Fangstrapport for 2013 Vejle, d. 22. nov. 2013 VSF Fangstrapport for 2013 1 Generelt... 1 2 Oversigt... 1 3 Havørred... 2 3.1 Vejle Å... 3 3.2 Rohden Å... 5 3.3 Øvrige åer... 6 3.4 Genudsætninger... 6 3.5 Udsætninger & fangster...

Læs mere

Hvor bliver havørrederne af i Gudenå?

Hvor bliver havørrederne af i Gudenå? Antal havørreder [stk] Hvor bliver havørrederne af i Gudenå? Delrapport: Analyse af BSF havørredfangst fordelt på måneder. Er fiskeriet i ydermånederne januar, februar og november kritisk med hensyn til

Læs mere

Forslag til restaurering af to strækninger i Regstrup Å

Forslag til restaurering af to strækninger i Regstrup Å Forslag til restaurering af to strækninger i Regstrup Å Formål Projektet omhandler to strækninger i øvre Regstrup Å ved henholdsvis Præstevænget (Ådals Bæk til grøft fra boldbaner) samt fra Nr. Jernløse

Læs mere

Lederen. Indhold. Konsulent: Peter W. Henriksen. Redaktion: Kurt Nielsen. Forfattere: Peter W. Henriksen Rune Hylby Lars Juel Hansen

Lederen. Indhold. Konsulent: Peter W. Henriksen. Redaktion: Kurt Nielsen. Forfattere: Peter W. Henriksen Rune Hylby Lars Juel Hansen Årsberetning 2006 Tuse Å s Ørredsammenslutning Kasserer, medlemsadministrator og Web-master Kurt Nielsen Møllestensparken 31 4300 Holbæk tuse.aa@holbaek.mail.telia.com Arbejdsgruppen: Gunnar Berndorf Jan

Læs mere

Årsberetning lederen. Indhold. Skuden skal vendes. Fangst og fiskeri.. Udsætning og opdræt.

Årsberetning lederen. Indhold. Skuden skal vendes. Fangst og fiskeri.. Udsætning og opdræt. Årsberetning 2005 lederen 2005 har på mange måder været et skelsættende år for TØS. Det blev året hvor vi i samarbejde med DFU med sikkerhed kunne konstatere at den naturlige reproduktion af Tuse Å ørreder

Læs mere

Effektundersøgelse i øvre Holtum Å

Effektundersøgelse i øvre Holtum Å 2016 Effektundersøgelse i øvre Holtum Å Kim Iversen Danmarks Center for Vildlaks 05-12-2016 For Ikast-Brande Kommune Indhold Indledning... 2 Formål... 2 Fiskeundersøgelsen... 2 Effektvurdering... 5 Kommentarer...

Læs mere

Gudenåens Ørredfond Formandsberetning 2006

Gudenåens Ørredfond Formandsberetning 2006 Gudenåens Ørredfond Formandsberetning 2006 2006 har været endnu et godt år for Gudenåens Ørredfond. Vi har opfyldt udsætningsplanen for vores område leveret fisk til Tangeværkets pligtudsætning, leveret

Læs mere

UDSÆTNINGSFORENINGEN VESTSJÆLLAND

UDSÆTNINGSFORENINGEN VESTSJÆLLAND UDSÆTNINGSFORENINGEN VESTSJÆLLAND 95 V/ Formand Kurt Jørgensen Bødkervænget 5, Sæby 4270 Høng Tlf. 20898182 kj@ufv95.dk ÅRSBERETNING 2014 Udsætningerne 2014 Den 31. marts 2014 blev der udsat 30.700 stk.

Læs mere

Elektrofiskeri i Binderup Å

Elektrofiskeri i Binderup Å Elektrofiskeri i Binderup Å 20.09.2017 Deltagere: Niels Jepsen og Andreas Svarer, DTU Aqua samt Uffe Westerberg, LBAa Strækning: Pandum Bro (Jordemodervej) Klæstrup (til stuvezonen opstrøms møllen) en

Læs mere

Havørredbestanden giver hvert år anledning til mange diskussioner blandt medlemmerne af Vejle Sportsfiskerforening (VSF):

Havørredbestanden giver hvert år anledning til mange diskussioner blandt medlemmerne af Vejle Sportsfiskerforening (VSF): Vejle Sportsfiskerforening Buldalen 13 7100 Vejle Vejle, d. 13. april 2013 Havørredbestanden i Vejle Å. 1 Indledning Havørredbestanden giver hvert år anledning til mange diskussioner blandt medlemmerne

Læs mere

Projektforslag i høring Udlægning af gydesubstrat og skjulesten i Højbro Å st

Projektforslag i høring Udlægning af gydesubstrat og skjulesten i Højbro Å st Jan Ove Hornum Åmosevejen 18 A 3210 Vejby Sag: 06.02.10-P19-2-18 23. marts 2018 Projektforslag i høring Udlægning af gydesubstrat og skjulesten i Højbro Å st. 1239-1500 Vandløbsmyndigheden i Gribskov Kommune

Læs mere

Naturgenopretning i danske vandløb hvad virker?

Naturgenopretning i danske vandløb hvad virker? Naturgenopretning i danske vandløb hvad virker? Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua Naturlige vandløbsprojekter skaber de mest naturlige forhold for fisk, dyr og planter! Men hvad er naturligt nok,

Læs mere

Projektområde: Lindenborg Å hovedløb fra vejbroen mellem Nysum og Ravnkilde fra station 1 i FFI-rapport og ca. 320 meter nedstrøms.

Projektområde: Lindenborg Å hovedløb fra vejbroen mellem Nysum og Ravnkilde fra station 1 i FFI-rapport og ca. 320 meter nedstrøms. Projektforslag gydebanker i Lindenborg Å-hovedløb Sammenslutningen af Sports- og Lystfiskerforeninger ved Lindenborg å (SSL) Åplejeudvalget v/ Karsten Jensen og Bjarne Christensen Rapport udarbejdet på

Læs mere

Gjern Fiskeriforenings Nyhedsbrev

Gjern Fiskeriforenings Nyhedsbrev G Gjern Fiskeriforenings Nyhedsbrev Nummer 19. Januar 2015. 2015 bliver et helt specielt år for Gjern Fiskeriforening. Foreningen bliver 50 år, og det bliver fejret med en jubilæums konkurrence den 26.

Læs mere

Ansøgning om udlægning af skjulesten/brinksikring i Elverdamsåen station

Ansøgning om udlægning af skjulesten/brinksikring i Elverdamsåen station Ansøgning om udlægning af skjulesten/brinksikring i Elverdamsåen station 10450-11350. Undertegnede skal hermed på vegne af Tuse Å s Ørredsammenslutning og Den sjællandske Grusbande, ansøge om tilladelse

Læs mere

FISK I UNGFISKESLUSEN

FISK I UNGFISKESLUSEN W A T E R F R A M E R Å D G I V N I N G S F I R M A I V A N D M I L J Ø R Y E S G A D E 9 A 8 6 8 0 R Y W W W. W A T E R F R A M E. D K FISK I UNGFISKESLUSEN TANGE, FORÅR 2007 NOTAT JUNI 2007 BAGGRUND

Læs mere

Omegnens All-Round Klub

Omegnens All-Round Klub Indledning Regler for fiskeri Kort over fiskevand Foreningen samler lystfiskere i alle aldre, og arrangerer fisketure, familieture, udflugter og klubfester. Desuden stiller klubben ca. 6 km. fiskevand

Læs mere

VSF Fangststatistik for 2008

VSF Fangststatistik for 2008 5. december 2008 VSF Fangststatistik for 2008 1 Generelt...1 2 Havørred...2 3 Laks...8 4 Regnbue...8 5 Bækørred...8 6 Gedde...8 7 Ål...8 8 Andet...9 9 Næste sæson...9 1 Generelt Fangststatistikken omfatter

Læs mere

Tuse Å s Ørredsammenslutning har igennem 30 års frivilligt arbejde, været den direkte årsag til, at Tuse Å i dag er Sjællands bedste ørredvandløb.

Tuse Å s Ørredsammenslutning har igennem 30 års frivilligt arbejde, været den direkte årsag til, at Tuse Å i dag er Sjællands bedste ørredvandløb. Tølløse den 12. marts 2012. Til Borgmester, Søren Kjærsgaard Vedrørende Klima- og Miljøudvalgsformand, John Harpøth s beslutning om oprensning af Tuse Å på en 300 meter lang strækning af hovedløbet fra

Læs mere

Restaureringsprojekt Genåbning af rørlagt strækning og restaurering ved Kastkær Bæk

Restaureringsprojekt Genåbning af rørlagt strækning og restaurering ved Kastkær Bæk Restaureringsprojekt Genåbning af rørlagt strækning og restaurering ved Kastkær Bæk Foto: Kastkær Bæk nedstrøms for omløbsstryget. Indholdsfortegnelse Formål 3 Baggrund og fysiske forhold 3 Planlagte typer

Læs mere

Forslag til udlægning af sten og gydegrus ved restaurering af Ellebæk i Næstved Kommune

Forslag til udlægning af sten og gydegrus ved restaurering af Ellebæk i Næstved Kommune Forslag til udlægning af sten og gydegrus ved restaurering af Ellebæk i Næstved Kommune Havørred Rapport til Næstved Kommune Udarbejdet 9. oktober 2003 af Biotop v/rådgivende biolog Jan Nielsen Ønsbækvej

Læs mere

Laks Havørred Bækørred* Stalling Snæbel Ål Helt Gedde Mindstemål 40 cm 40 cm 30 cm

Laks Havørred Bækørred* Stalling Snæbel Ål Helt Gedde Mindstemål 40 cm 40 cm 30 cm Regler og kortmaterialer gældende for: Dagkort - Zone 1: Varde Å og Linding Å Regler for fiskeri på zone 1 Obligatorisk indrapportering af fangst - Fra sæsonen 2015 skal alle fangster af laks, havørred,

Læs mere

Gudenåens Ørredfond Beretning 2010/2011

Gudenåens Ørredfond Beretning 2010/2011 Gudenåens Ørredfond Beretning 2010/2011 2010 har været et år mærket af sygdomsproblemerne tilbage i 2009. I 2010 har vi således ikke været i stand til at opfylde udsætningsplanen mht. 1-års, smolt og type

Læs mere

VSF Fangstrapport for 2010

VSF Fangstrapport for 2010 15. december 2010 VSF Fangstrapport for 2010 1 Generelt... 1 2 Havørred... 3 2.1 Vejle Å... 3 2.2 Rohden Å... 6 2.3 Øvrige åer... 7 3 Laks... 7 4 Regnbue... 8 5 Bækørred... 8 6 Gedde... 8 7 Ål... 8 8 Andet...

Læs mere

Tips og værktøjer til at genskabe naturlige gydestryg og gode økologiske forhold i vandløb - uden at skabe oversvømmelser

Tips og værktøjer til at genskabe naturlige gydestryg og gode økologiske forhold i vandløb - uden at skabe oversvømmelser Tips og værktøjer til at genskabe naturlige gydestryg og gode økologiske forhold i vandløb - uden at skabe oversvømmelser Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent DTU Aqua startede som Dansk Biologisk Station i

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Etablering af faunapassage ved Høghøj Dambrug

INDHOLDSFORTEGNELSE. Etablering af faunapassage ved Høghøj Dambrug Etablering af faunapassage ved Høghøj Dambrug under vandområdeplan 2015 2021. // december 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Vandområdeplanindsats... 3 2. Status før restaurering... 4 3. Gennemført indsats...

Læs mere

Regn, regn og regn... og så denne fine bækørred på 44 cm, fanget og genudsat i går ved slusen. Med venlig hilsen Torben B. Jensen

Regn, regn og regn... og så denne fine bækørred på 44 cm, fanget og genudsat i går ved slusen. Med venlig hilsen Torben B. Jensen Fangster 2008 Fik denne blanke ørred, på det flade d 17/7 08 kl. 22. Den huggede på en black doctor flash zonker rørflue med dobbeltkrog str. 14. Fighten blev lidt dramatisk, da fisken strøg direkte i

Læs mere

Fra de gamle protokoller 1966 til 1970

Fra de gamle protokoller 1966 til 1970 Fra de gamle protokoller 1966 til 1970 Den fortsatte opsummering af foreningens opståen og virke gælder de næste 4 år. Opsummeringen er sket ved gennemlæsning af protokollen det går fra omtale af bestyrelsesmøde

Læs mere

UNDERSØGELSE AF FISKEBESTANDEN PÅ 13 ANLAGTE GYDESTRYG OG 3 URØRTE VANDLØBSSTRÆKNINGER I GRYDE Å - ET TILLØB TIL STORÅ

UNDERSØGELSE AF FISKEBESTANDEN PÅ 13 ANLAGTE GYDESTRYG OG 3 URØRTE VANDLØBSSTRÆKNINGER I GRYDE Å - ET TILLØB TIL STORÅ UNDERSØGELSE AF FISKEBESTANDEN PÅ 13 ANLAGTE GYDESTRYG OG 3 URØRTE VANDLØBSSTRÆKNINGER I GRYDE Å - ET TILLØB TIL STORÅ Holstebro Kommune 2013 Michael Deacon Jakob Larsen Indledning Gryde Å der har sit

Læs mere

Heltbestanden i Ringkøbing Fjord Rekreativ anvendelse i kyst og fjorde. - fangst og bifangst i garnfiskeri efter helt. Undersøgt

Heltbestanden i Ringkøbing Fjord Rekreativ anvendelse i kyst og fjorde. - fangst og bifangst i garnfiskeri efter helt. Undersøgt Heltbestanden i Ringkøbing Fjord Rekreativ anvendelse i kyst og fjorde - fangst og bifangst i garnfiskeri efter helt Undersøgt 212-215 Josianne G Støttrup & Søren Berg DTU Aqua, Danmarks Tekniske Universitet

Læs mere

Fiskenes krav til vandløbene

Fiskenes krav til vandløbene Fiskenes krav til vandløbene Naturlige vandløbsprojekter skaber god natur med gode fiskebestande Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua www.fiskepleje.dk Vandløbene er naturens blodårer Fiskene lever

Læs mere

Limfjordens havørreder - Status og fremtid

Limfjordens havørreder - Status og fremtid Limfjordens havørreder - Status og fremtid Resultater fra Limfjorden Ved at geare fisketegnsmidler med EU-midler, lavede vi et overordnet studie af adfærd og overlevelse i Limfjorden hos både smolt og

Læs mere

SLUTRAPPORT. Realisering: Vandløbsrestaurering i Simested Å, Viborg Kommune. Vandområdeplan-projekt: NaturErhvervstyrelsen j. nr.

SLUTRAPPORT. Realisering: Vandløbsrestaurering i Simested Å, Viborg Kommune. Vandområdeplan-projekt: NaturErhvervstyrelsen j. nr. SLUTRAPPORT Vandområdeplan-projekt: Realisering: Vandløbsrestaurering i Simested Å, Viborg Kommune NaturErhvervstyrelsen j. nr.: 16-0150295 Naturstyrelsens j. nr.: NST-4265-00343 Projektet består af: Ref.

Læs mere

Vedskølle Å mellem Vedskøllevej og Egøjevej. Høring af restaureringsprojekt jf. Vandløbsloven

Vedskølle Å mellem Vedskøllevej og Egøjevej. Høring af restaureringsprojekt jf. Vandløbsloven Returadresse: Køge Kommune, Miljøafdelingen Torvet 1, 4600 Køge Dato Teknik- og Miljøforvaltningen Miljøafdelingen Vedskølle Å mellem Vedskøllevej og Egøjevej. Høring af restaureringsprojekt jf. Vandløbsloven

Læs mere

Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter

Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter Endnu større Efter fjeldørredturen til Grønland i 2009 en tur der havde været på ønskelisten i lang tid gik der ikke lang tid efter hjemkomsten, før

Læs mere

VSF Fangstrapport for 2011

VSF Fangstrapport for 2011 Rev 15. december 2011 VSF Fangstrapport for 2011 1 Generelt... 1 1.1 Rapportering... 1 1.2 Årsvariation... 2 1.3 Oversigt... 2 2 Havørred... 3 2.1 Vejle Å... 4 2.2 Rohden Å... 6 2.3 Øvrige åer... 7 3 Laks...

Læs mere

Registrering af gydegravninger i Halleby/Åmose å for gydeperiode 2010/2011.

Registrering af gydegravninger i Halleby/Åmose å for gydeperiode 2010/2011. Halleby-aa.dk Registrering af gydegravninger i Halleby/Åmose å for gydeperiode 2010/2011. udført af medlemmer af Halleby å Sammenslutningen. Kontaktpersoner: Knud Nielsen tlf. 20461760 Anders Werth tlf.

Læs mere

Forslag til projekt vedr. udlægning af gydegrus og forbedring af de fysiske forhold i Rønbæk

Forslag til projekt vedr. udlægning af gydegrus og forbedring af de fysiske forhold i Rønbæk Hadsten Lystfiskerforening Søndergade 61 8370 Hadsten c/o John Eistrøm Favrskov Kommune Natur og Miljø Skovvej 20 8382 Hinnerup Hadsten, den 10. juni 2016 Forslag til projekt vedr. udlægning af gydegrus

Læs mere

Introduktionsmateriale

Introduktionsmateriale Introduktionsmateriale Velkommen til Vejle Sportsfiskerforening Ryd op efter dig selv Vi harmes alle over de mennesker der mishandler dyr, eller når vi i aviser eller på fjernsyn høre om tankskibe som

Læs mere

AFRAPPORTERING FOR SIGNALKREBSEBEKÆMPELSE I ALLING Å-SYSTEMET FOR PERIODEN 2. MAJ 28. JULI 2011

AFRAPPORTERING FOR SIGNALKREBSEBEKÆMPELSE I ALLING Å-SYSTEMET FOR PERIODEN 2. MAJ 28. JULI 2011 ebekæmpelse i Alling Å 211 AFRAPPORTERING FOR SIGNALKREBSEBEKÆMPELSE I ALLING Å-SYSTEMET FOR PERIODEN 2. MAJ 28. JULI 211 INDLEDNING: ebekæmpelsen i 211 blev udført af Danmarks Center for Vildlaks samt

Læs mere

46. årgang - nr.2 April 2016

46. årgang - nr.2 April 2016 46. årgang - nr.2 April 2016 Kig godt på det, for nu smutter det. Formand: Thomas Dalgaard Skudshalevej 35 Højtoften 10, 9230 Svenstrup 9600 Aars Næstformand Niels-Christian Rask Tlf. 42528499 Tlf. 98623739

Læs mere

Opgangen af havørred til Aarhus Å systemet 2012

Opgangen af havørred til Aarhus Å systemet 2012 Opgangen af havørred til Aarhus Å systemet 2012 13-03-2013 Aarhus Kommune, Natur og Miljø Bjarke Dehli Indhold Side Baggrund... 1 Ørredudsætninger... 5 Forventet havørredopgang... 6 Metode... 7 Resultater...

Læs mere

B-holdet på Bornholm 2011 uge 14

B-holdet på Bornholm 2011 uge 14 B-holdet på Bornholm 2011 uge 14 Indledning B-holdets oprindelige bemanding Peder Pral Friis, Svend O. Svenno Nielsen og Søren Fynne Christrup var på denne tur forstærket af John Fishfinder Rahbæk, som

Læs mere

Ansøgning om ventilering af gydebanker, samt udlægning af sten til brinksikring og skjul i Højbro Å, st

Ansøgning om ventilering af gydebanker, samt udlægning af sten til brinksikring og skjul i Højbro Å, st Ansøgning om ventilering af gydebanker, samt udlægning af sten til brinksikring og skjul i Højbro Å, st. 2730-3500 Undertegnede skal hermed på vegne af Helsinge og Omegns Sportsfiskerforening og Den sjællandske

Læs mere

UNDERSØGELSE AF FISKEBESTANDEN PÅ 13 ETABLEREDE GYDESTRYG I RÅSTED LILLEÅ, ET TILLØB TIL STORÅ

UNDERSØGELSE AF FISKEBESTANDEN PÅ 13 ETABLEREDE GYDESTRYG I RÅSTED LILLEÅ, ET TILLØB TIL STORÅ UNDERSØGELSE AF FISKEBESTANDEN PÅ 13 ETABLEREDE GYDESTRYG I RÅSTED LILLEÅ, ET TILLØB TIL STORÅ Holstebro Kommune 2012 Michael Deacon, Jakob Larsen Indledning: Råsted Lilleå, der har sit udspring øst for

Læs mere

Bornholm A-holdet 2018

Bornholm A-holdet 2018 Bornholm A-holdet 2018 Endelig blev lørdag morgen og Knudsen og Richard holdt i indkørslen, så vi kunne få pakket og komme afsted til en uges fiskeri på Bornholm.Ved Knudshoved blev der holdt pause. Søren

Læs mere

Sensommerhilsner til jer alle sammen

Sensommerhilsner til jer alle sammen Sensommerhilsner til jer alle sammen September 2012 Hos Familier med kræftramte børn sender vi dig denne hilsen med stor tak for din støtte, som gør det muligt for os at afholde rigtig mange nyttige aktiviteter

Læs mere

Gjern Fiskeriforenings Nyhedsbrev

Gjern Fiskeriforenings Nyhedsbrev G Gjern Fiskeriforenings Nyhedsbrev Nummer 33. Januar. 2018 Årets første nyhedsbrev skal som sædvanligt omhandle foreningens generalforsamling og kommende aktiviteter. Torsdag den 1. februar, afholder

Læs mere

Bilag 1 til den sammenfattende redegørelse Indeholdende samtlige høringssvar til VVM-redegørelsen for Hjeds Sø vådområdeprojekt i Rebild Kommune

Bilag 1 til den sammenfattende redegørelse Indeholdende samtlige høringssvar til VVM-redegørelsen for Hjeds Sø vådområdeprojekt i Rebild Kommune Bilag 1 til den sammenfattende redegørelse Indeholdende samtlige høringssvar til VVM-redegørelsen for Hjeds Sø vådområdeprojekt i Rebild Kommune Høringssvar fra Friluftsrådet Aalborg-Himmerland: Høringssvar

Læs mere

Færøerne. sildehaj torskefisk store FLADFISK ørreder & laks

Færøerne. sildehaj torskefisk store FLADFISK ørreder & laks Færøerne sildehaj torskefisk store FLADFISK ørreder & laks Færøerne Alle danskere ved jo, hvad Færøerne er, men det er pudsigt, at så få har været på besøg deroppe. Denne gruppe af øer i nord Atlanten,

Læs mere

NOTAT. Odense Kommune. og fiskeriet på Fyn. Finn Sivebæk, Jan Nielsen, Kim Aarestrup og Anders Koed Sektion for Ferskvandsfiskeri og -Økologi

NOTAT. Odense Kommune. og fiskeriet på Fyn. Finn Sivebæk, Jan Nielsen, Kim Aarestrup og Anders Koed Sektion for Ferskvandsfiskeri og -Økologi NOTAT Til Odense Kommune Vedr. Betydningen af opstemningerne i hovedløbet af Odense Å for fiskebestandene og fiskeriet på Fyn. Fra Finn Sivebæk, Jan Nielsen, Kim Aarestrup og Anders Koed Sektion for Ferskvandsfiskeri

Læs mere

Naturgenopretning i Gudenåen. - Standpladser til laks og havørreder ved Ulstrup i Favrskov Kommune -

Naturgenopretning i Gudenåen. - Standpladser til laks og havørreder ved Ulstrup i Favrskov Kommune - Naturgenopretning i Gudenåen - Standpladser til laks og havørreder ved Ulstrup i Favrskov Kommune - Naturgenopretning i Gudenåen - Standpladser til laks og havørreder ved Ulstrup i Favrskov Kommune 2011,

Læs mere

Klik for at redigere titeltypografi i masteren

Klik for at redigere titeltypografi i masteren Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 L 34 Bilag 5 Offentligt Uddybning af høringssvar til L 34 og udkast til bekendtgørelse titeltypografi i Foretræde Miljø- og Fødevareudvalget 9. November 2016 11-11-2016

Læs mere

VISION & MÅLSÆTNING For fremtiden

VISION & MÅLSÆTNING For fremtiden VISION & MÅLSÆTNING For fremtiden OVERORDNET VISION & MÅLSÆTNING FOR Det er Køge Sportsfiskerforenings overordnede VISION & MÅLSÆTNING at: For at kunne opfylde den overordnede VISION & MÅLSÆTNING vil Køge

Læs mere

Projekt hvor bliver havørrederne af?

Projekt hvor bliver havørrederne af? Projekt hvor bliver havørrederne af? Møde med DTU Aqua BSF holdt 9.januar møde med eksperter fra DTU Aqua: Jan Nielsen, Finn Sivebæk og Gorm Rasmussen. Fra BSF deltog Jon Rose, Jesper Knudsen, Erik Søndergaard,

Læs mere

LIMFJORDENS ØRREDDAGE

LIMFJORDENS ØRREDDAGE LIMFJORDENS ØRREDDAGE 12-13 APRIL 2014 www.skf1990.dk Kære Lystfiskere Det er en stor glæde at byde jer velkommen til Limfjordens Ørreddage. Der kan vindes præmier i kategorierne Største Havørred, Bedste

Læs mere

Notat. Fiskeundersøgelser i Tryggevælde Å 2015

Notat. Fiskeundersøgelser i Tryggevælde Å 2015 Notat Fiskeundersøgelser i Tryggevælde Å 20 Indledning Der har igennem mange år været udført restaurering i Tryggevælde Å med gydegrus og sten samt genslyngning ved Tinghusvej (Fluestykket) for at forbedrede

Læs mere

KØB ABONNEMENT ABONNEMENT & KUNDECENTER LÆS AVISEN POLITIKEN PLUS POLITIKEN BILLET ANNONCER PRIVATLIVS

KØB ABONNEMENT ABONNEMENT & KUNDECENTER LÆS AVISEN POLITIKEN PLUS POLITIKEN BILLET ANNONCER PRIVATLIVS Side 1 af 15 KØB ABONNEMENT ABONNEMENT & KUNDECENTER LÆS AVISEN POLITIKEN PLUS POLITIKEN BILLET ANNONCER PRIVATLIVS Projektet 'Landmanden som Vandforvalter' har fået tilskud fra Grønt Udviklings- og Demonstrations

Læs mere

60.000 kr. 17 og 18 september. Billetsalg: Deltagerbeviset gælder som et gavekort på 150,- kr til Grejbiksen. Præmier for over

60.000 kr. 17 og 18 september. Billetsalg: Deltagerbeviset gælder som et gavekort på 150,- kr til Grejbiksen. Præmier for over 17 og 18 september Konkurrencestart fredag kl. 16 00 Indvejning på Langå Stadion slutter lørdag kl. 16 0 0 Præmieoverrækkelse fra kl. 16 1 5 Grill-menu i teltet ved indvejning fredag kl. 20-23 Billetsalg:

Læs mere

Update. Årets lystfisker 2009-2010. Hvem fører i konkurrencerne: Indhold. [3. Sæson, update nr. 1] October 2009 Bornholmerklubben

Update. Årets lystfisker 2009-2010. Hvem fører i konkurrencerne: Indhold. [3. Sæson, update nr. 1] October 2009 Bornholmerklubben October 29 Bornholmerklubben [3. Sæson, update nr. 1] Update Årets lystfisker 29-21 Der er nu ca. 5 måneder tilbage af konkurrencen. Nogen har været meget ihærdige, mens andre skal til at spænde hjelmen

Læs mere

Teknik og Miljø. Naturprojekt på Glænø 2009-2010 - Rapport for 2010. Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune

Teknik og Miljø. Naturprojekt på Glænø 2009-2010 - Rapport for 2010. Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune Teknik og Miljø Naturprojekt på Glænø 2009-2010 - Rapport for 2010 Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune Klokkefrøen i Slagelse Kommune Fra tidligere at have været vidt udbredt

Læs mere

Status for havørredbestande på Sjælland, del 2

Status for havørredbestande på Sjælland, del 2 Status for havørredbestande på Sjælland, del 2 Studier af udvalgte havørredbestande Vækst Antal gydninger Hyppighed af gengangere Overlevelse i havet Forslag til overvågningsprogram Status for havørredbestande

Læs mere

Beretning for Gudenåens Ørredfond og Gudenåens Ørredfond-Skibelund Havørredopdræt 2016

Beretning for Gudenåens Ørredfond og Gudenåens Ørredfond-Skibelund Havørredopdræt 2016 Beretning for Gudenåens Ørredfond og Gudenåens Ørredfond-Skibelund Havørredopdræt 2016 Denne beretning er fælles for Gudenåens Ørredfond og Gudenåens Ørredfond- Skibelund Havørredopdræt. Vi har I Ørredfonden

Læs mere

R A P P O R T Etablering af gydebanker i Egebæk samt etablering af omløbsstryg ved Egebæk dambrug.

R A P P O R T Etablering af gydebanker i Egebæk samt etablering af omløbsstryg ved Egebæk dambrug. R A P P O R T Etablering af gydebanker i Egebæk samt etablering af omløbsstryg ved Egebæk dambrug. // maj 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Udført projekt... 3 2. Forventet effekt... 3 3. Forprojektet.... 3

Læs mere

Status for laksen i Danmark -siden 2004. Anders Koed, DTU Aqua, Sektion for Ferskvandsfiskeri og -økologi

Status for laksen i Danmark -siden 2004. Anders Koed, DTU Aqua, Sektion for Ferskvandsfiskeri og -økologi Status for laksen i Danmark -siden 2004 Anders Koed, DTU Aqua, Sektion for Ferskvandsfiskeri og -økologi Indhold 1. Indledning 2. Historisk udvikling af laksebestanden indtil 2004 3. Udvikling efter National

Læs mere

Vandløbsprojekter. Vandløbsindstasten

Vandløbsprojekter. Vandløbsindstasten Vandløbsprojekter 2015 Vandløbsindstasten 2. Vandløb og søer Udviklingsmål Der udarbejdes en vandløbsplan, som skal indeholde en prioriteret liste over projekter, der skaber synergi med bl.a. Vand- og

Læs mere

Dette notat vedrører DVFI-prøvetagning i Tuse Å-systemet, i henhold til Holbæk Kommunes ønsker til overvågning.

Dette notat vedrører DVFI-prøvetagning i Tuse Å-systemet, i henhold til Holbæk Kommunes ønsker til overvågning. NOTAT Projekt DVFI i Tuse Å, 2018 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Holbæk Kommune DVFI overvågning i Tuse-systemet ifm. forurening Holbæk Kommune, Stig Per Andersen Flemming Nygaard

Læs mere

Mörrum 29/5-1/6 2014

Mörrum 29/5-1/6 2014 Mörrum 29/5-1/6 2014 Endelig kom turen til Mörrum. Vi var 5 seniorer og 2 juniorer tilmeldt. Vi kørte fra Hørsholm torsdag morgen kl. 04.00. Kenneth ville køre senere. Forventningerne til at fange den

Læs mere

Ansøgning om tilskud til restaurering af Bjerge Å

Ansøgning om tilskud til restaurering af Bjerge Å Ansøgning om tilskud til restaurering af Bjerge Å Indledning Slagelse Kommune er gennem Regionplanen forpligtet til at forbedre vandløbskvaliteten i kommunens vandløb med henblik på at leve op til de fastlagte

Læs mere

Restaurering af vandløb nedstrøms Halkevad Mølle.

Restaurering af vandløb nedstrøms Halkevad Mølle. Miljø og Natur Dahlsvej 3 4220 Korsør Tlf.: 58 57 36 00 thhil@slagelse.dk www.slagelse.dk Restaurering af vandløb nedstrøms Halkevad Mølle. Baggrund for projektet Slagelse Kommune er gennem regionplanen

Læs mere

Hvor bliver havørrederne af i Gudenå?

Hvor bliver havørrederne af i Gudenå? Antal Hvor bliver havørrederne af i Gudenå? Analyse af Fangst af havørred på BSF s del af Gudenå sammenholdt med udsætning af yngel og smolt i Gudenå nedstrøms Tangeværket til Lilleåens udløb i Gudenå

Læs mere

FORUNDERSØGELSE. Vandløbsrestaurering. Limfjord Nord

FORUNDERSØGELSE. Vandløbsrestaurering. Limfjord Nord FORUNDERSØGELSE Vandløbsrestaurering Limfjord Nord Vandopland: 1.2 Limfjorden Indsatser ref. nr.: Februar 2016 Revideret juni 2016 Spærringer: RIN-00288, RIN-00291, RIN-00293, RIN-00298, RIN-00308, RIN-00309,

Læs mere

Vandløbslauget GST - Bestyrelsens beretning

Vandløbslauget GST - Bestyrelsens beretning Indledning. Denne generalforsamling er vores 5. ordinære generalforsamling. Vi har således eksisteret nu i ca. 5 ½ år. Det der har samlet os, er den forhøjede sommer vandstand i Gudenå-systemet og herunder

Læs mere

Lokaløkonomiske effekter af det udsætningsbaserede laksefiskeri i Gudenåen

Lokaløkonomiske effekter af det udsætningsbaserede laksefiskeri i Gudenåen Gudenå sammenslutningen, generalforsamling 2013 Lokaløkonomiske effekter af det udsætningsbaserede laksefiskeri i Gudenåen Indhold Om lystfiskeri og samfundsøkonomi Undersøgelsens resultater Kan vi øge

Læs mere

Turen til Sverige. Vejen derop var enten op til Frederikshavn og over med færgen til Göteborg eller over med broerne eller bro/færgerne ved Helsingør.

Turen til Sverige. Vejen derop var enten op til Frederikshavn og over med færgen til Göteborg eller over med broerne eller bro/færgerne ved Helsingør. Turen til Sverige. Efter mere en et halvt års forberedelse på en tur til Sverige var dagen kommet den 30 maj og 4 dage frem, vejr meldingen forud for turen var lidt spændende, der skulle være gode dage

Læs mere

Stort fokus på laksefiskeriet

Stort fokus på laksefiskeriet Stort fokus på laksefiskeriet Turisme, udsætninger, hvilken vej skal vi? Hvorfor er opgangen i Skjern Å stagneret? Uklart vand skæmmer Skjern Å, hvorfor? Lystfiskerfangede laks 1500 1000 500 0 Laksefiskeriet

Læs mere

Klub 60 + arrangement med Tom Donbæk!

Klub 60 + arrangement med Tom Donbæk! Klub 60 + arrangement med Tom Donbæk! D. 8/01 2007 havde klub 60 + besøg af Tom Donbæk, miljøkoordinator for Ribe å systemet s samarbejdsudvalg. Udvalget repræsenterer alle lystfiskerforeninger, (16 stk.)

Læs mere

Laksen i Danmark Udvikling og strategi for genopbygning af danske laksebestande!

Laksen i Danmark Udvikling og strategi for genopbygning af danske laksebestande! Laksen i Danmark Udvikling og strategi for genopbygning af danske laksebestande! Søren Larsen, Danmarks Center for Vildlaks, (Arbejde) Skjern Å Sammenslutningen og Dansk Laksefond, (Fritid) Laksefangster!

Læs mere

Smedebæk. Februar 2014

Smedebæk. Februar 2014 Smedebæk Restaureringsprojekt Februar 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE PROJEKTETS BAGGRUND... 3 EKSISTERENDE FORHOLD... 3 PROJEKTFORSLAG... 5 KONSEKVENSER... 7 ØKONOMI... 7 UDFØRELSESTIDSPUNKT... 7 LODSEJERFORHOLD...

Læs mere

Indtjeningen vil relativt let kunne fordobles hvis en række tiltag gennemføres:

Indtjeningen vil relativt let kunne fordobles hvis en række tiltag gennemføres: Fisk og fiskeri i Randers Fjord Potentialet er vurderet højt, og der er en meget høj diversitet i fiskearter, bl.a. pga. den konstant skiftende ændring i saltindholdet. Mange af fiskearterne er populære

Læs mere

Status for stalling og bækørred 2014

Status for stalling og bækørred 2014 Downloaded from orbit.dtu.dk on: Jan 11, 217 Status for stalling og bækørred 214 Jepsen, Niels Publication date: 215 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Link to publication Citation (APA): Jepsen,

Læs mere

Vandløbsrestaurering der både forbedre natur og vandføring

Vandløbsrestaurering der både forbedre natur og vandføring Vandløbsrestaurering der både forbedre natur og vandføring 4 eksempler fra Næstved Kommune 1. Miniådale - (Åsidebækken 2010) 2. Å med diger - (Jydebækken 2011) 3. Klimasøer - (Stenskoven 2015) 4. Fjernelse

Læs mere

UDKAST til tilladelse til restaureringsprojekt i Landeby Bæk

UDKAST til tilladelse til restaureringsprojekt i Landeby Bæk Lystfiskerforeningen Brede Å Mølleparken 251 6240 Løgumkloster Miljø og Natur Direkte tlf.: +4574929237 Mail: cws@toender.dk Sags id.: 06.02.03-P19-2-16 Ks: xx. august 2016 UDKAST til tilladelse til restaureringsprojekt

Læs mere

48. årgang - nr.3 September 2018

48. årgang - nr.3 September 2018 48. årgang - nr.3 September 2018 Læs artiklen om miniudstilling i klubhuset på side 7. Formand: Næstformand Thomas Dalgaard Karsten Bjerg Jensen Skudshalevej 35 Schibstedsvej 11, 9230 Svenstrup 9460 Brovst

Læs mere

Klik for at redigere titeltypografi i masteren

Klik for at redigere titeltypografi i masteren Envina Fagmøde Skarrild, den 1. november 2016 Samfundsøkonomiske gevinster ved større fiskebestande titeltypografi i undertiteltypografien i 06-11-2016 Kaare Manniche Ebert, biolog i Danmarks Sportsfiskerforbund

Læs mere

ABC i vandløbsrestaurering

ABC i vandløbsrestaurering ABC i vandløbsrestaurering Naturlige vandløbsprojekter skaber naturlige forhold for fisk, dyr og planter Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua Vandløbene er naturens blodårer Genskab naturlige forhold

Læs mere

Laks Havørred Bækørred* Stalling Snæbel Ål Helt Gedde Mindstemål 40 cm 40 cm 30 cm

Laks Havørred Bækørred* Stalling Snæbel Ål Helt Gedde Mindstemål 40 cm 40 cm 30 cm Regler og kortmaterialer gældende for: GSF Junior, senior og familie årskort Generelle regler for fiskeri på zone 2-5 samt zone 6 Obligatorisk indrapportering af fangst - Fra sæsonen 2015 skal alle fangster

Læs mere

Egedal Kommune Center for Teknik og Miljø Dronning Dagmars Vej 200 3650 Ølstykke. Restaureringsprojekt - Damvad Å.

Egedal Kommune Center for Teknik og Miljø Dronning Dagmars Vej 200 3650 Ølstykke. Restaureringsprojekt - Damvad Å. Egedal Kommune Center for Teknik og Miljø Dronning Dagmars Vej 200 3650 Ølstykke Restaureringsprojekt - Damvad Å. Station 5695 6383 INDLEDNING... 3 BAGGRUND... 3 NUVÆRENDE OG FREMTIDIG SKIKKELSE.... 3

Læs mere

Restaureringsprojekt af Holev Bæk 2013

Restaureringsprojekt af Holev Bæk 2013 Tlf. 65 15 14 67 Fax sby@kerteminde.dk Restaureringsprojekt af Holev Bæk 2013 Kerteminde Kommune undersøger i øjeblikket mulighederne for at forbedre Holev Bæk på to strækninger gennem vandløbsrestaurering.

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

Restaurering af Lindes Å, Mindelunden

Restaurering af Lindes Å, Mindelunden Teknik og Miljø Dahlsvej 3 4220 Korsør Tlf.: 58 57 36 00 teknik@slagelse.dk www.slagelse.dk Restaurering af Lindes Å, Mindelunden Lindes Å, som løber gennem Mindelunden, er en del af Tude Å systemet. Tude

Læs mere

Generalforsamling fredag den 25. september 2015 kl på Ellebjerg gl. st.

Generalforsamling fredag den 25. september 2015 kl på Ellebjerg gl. st. 1 Generalforsamling fredag den 25. september 2015 kl 18.00 på Ellebjerg gl. st. Første punkt på dagsordenen Valg af dirigent B. L. Andersen blev valgt uden modkandidat Bestyrelsens beretning ved formand

Læs mere

VOSF Vejen og Omegns Sportsfisker Forening. Foreningens fiskevand og reglement

VOSF Vejen og Omegns Sportsfisker Forening. Foreningens fiskevand og reglement VOSF Vejen og Omegns Sportsfisker Forening Foreningens fiskevand og reglement 2016 Indhold A. Almindelige bestemmelser B. Særregler C. Fiskesøen i Drostrup D. Gels Å E. Anbefalinger til håndtering under

Læs mere

Vi ses på www.sportsfiskerforeningen-nordborg.dk

Vi ses på www.sportsfiskerforeningen-nordborg.dk Vi ses på www.sportsfiskerforeningen-nordborg.dk Nr.3. Juli August September -35. årg. 2014 Information omkring Sportsfiskerforeningen Nordborg Bestyrelsen: Formand: Jesper Erhardsen Dyvigvej 7 Holm 64433334/23

Læs mere