Referat. Møde i det Rådgivende Udvalg for Vadehavet den 8. Maj Skærbæk Fritidscenter, Skærbæk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat. Møde i det Rådgivende Udvalg for Vadehavet den 8. Maj Skærbæk Fritidscenter, Skærbæk"

Transkript

1 Referat Møde i det Rådgivende Udvalg for Vadehavet den 8. Maj 2015 Skærbæk Fritidscenter, Skærbæk Dagsorden: 1. Velkomst 2. Godkendelse af Dagorden 3. Status på politisk behandling i kommunerne vedr. RUV 4. Naturprojekt i Ribemarsken 5. Arbejdet med klimatilpasning i Kystdirektoratet (UDGÅR) 6. Klimatilpasning i vadehavskommunerne 7. Vadehavsforum og arbejdsgrupper 8. Nyt fra arbejdet med Verdensarv Vadehavet 9. Nyt fra det Trilaterale Samarbejde og Naturstyrelsen 10. Nyt fra Nationalpark Vadehavet (Udsat til næste møde) 11. EVT. 1.Velkomst Formand for RUV, Preben Friis Hauge bød velkommen til dagens møde, med et særligt velkommen til det nye medlem af RUV, Preben Linnet, som repræsenterer Det Rådgivende Udvalg for Tøndermarsken. Suppleanter: Til dagens møde var følgende suppleanter mødt op Kim Fischer fra DOF og Søren Eller fra DN. Preben Friis-Hauge tilkendegav, at det er glædeligt, at suppleanterne møder op, når de faste repræsentanter er forhindret i fremmøde.

2 2. Godkendelse af Dagsorden Dagsorden blev godkendt med følgende rettelser: Punkt 5 udgår. Punkt 4: rettelse fra Græsningsprojekt i Ribemarsken til Naturprojekt i Ribemarsken. Preben Friis-Hauge oplyste at mødeindkaldelser fremadrettet vil blive lavet som en kalender invitation. Han kunne videre oplyse at man har indviet Naturpark Vesterhavet som er den første af sin art i Jylland. Preben Friis-Hauge ønskede Svend Tougaard tillykke med formandsskabet for Nationalparkrådet. 3. Status på politisk behandling I kommunerne arbejdes der fortsat på et det nye kommissorium for det Rådgivende Udvalg for Vadehavet. Preben Friis-Hauge håbede på, at RUV inddrages i dette arbejde. Den politiske behandling af RUVs fremtid er færdigbehandlet i Varde Kommune, i de øvrige kommuner er det fortsat i proces. 4. Naturprojekt i Ribemarsken v. John Frikke fra Nationalpark Vadehavet John Frikke præsenterede baggrunden for projektet, som er et samarbejde mellem Esbjerg Kommune, Nationalpark Vadehavet og Naturstyrelsen. Projektidéen omfatter tre hovedelementer: Åbning af åslyngerne, naturforbedringer i marsken og etablering af stiforbindelser. Der er igangsat udarbejdelse af en forundersøgelse og der er etableret en projektgruppe og styregruppe. Man inviterede i januar lodsejerne til møde. En gruppe lodsejere har efterfølgende givet udtryk for, at de mener, at projektet kan give uønskede begrænsninger for landbrugserhvervet. I februar måned blev der indkaldt til en interessent-workshop og i maj blev der afholdt et opfølgningsmøde med interessenterne, hvor noget af indholdet fra forundersøgelsen blev præsenteret. Man forventer at have undersøgelsen klar i løbet af juni. Med hensyn til en eventuel åbning af åslyngerne præsenterede John Frikke tre scenarier for, hvordan man kunne få vandet tilbage i det oprindelige åløb. Scenarie 1 er en genåbning af åslyngerne og en tilkastning af gennemskæringerne. Scenarie 2 er en genåbning af åslyngerne og etablering af en spuns/sluse i den store gennemskæring.

3 Scenarie 3 er en genåbning af åslyngerne og bevarelsen af gennemskæringerne John Frikke understregede, at eventuelle projekter er baseret på frivillighed og tilvejebringelse af den nødvendige økonomi, herunder til eventuelle erstatninger. Forundersøgelsen er færdig i juni, hvorefter den skal til politisk behandling og stillingtagen til, hvorvidt man ønsker at iværksætte en fase 2 for projektet. Kristen Fromsejer fra Landbruget, bemærkede, at han i Holland har set, at man sagtens kan kombinere intensiv drift og naturvenlige arealer side om side. John Frikke svarede, at det er vigtigt at man holder området i live, og understregede, at det ene ikke udelukker det andet og at man har landbruget med inde over i processen. Søren Eller fra DN oplyste, at projektet minder meget om det projekt, man har lavet ved Brede Å. Man skal egentlig starte med scenarie 3, fordi 1 er mere vidtrækkende. Man kan altid lave scenarie 1 og 2 hvis man vil på sigt. John Frikke svarede, at en oplagt donor til projektet er EU LIFE-fonden, men at det også stiller krav til naturresultaterne, og at man i den sammenhæng kunne forestille sig at scenarie 3 vil stå for svagt. Det er noget af det, man skal vurdere ift. LIFE. Søren Eller bemærkede videre, at projektet vel også skal bygge på frivillighed, hvorfor den mere milde model er nemmere at nå til enighed om. Kjeld Andreasen fra Digelaget sagde, at med hensyn til frivillighed, er scenarie 1 og 2 ikke noget man fra landbruget kan være med til, og at man efter hans opfattelse skal gå efter scenarie 3. Kjeld Andreasen bemærkede videre, at stiprojektet fra Ribe til Kammerslusen heller ikke kan blive til noget på grund af fuglene. Han oplyste, at der yngler kobbersnepper i området, men at de vel bliver der alligevel. Preben Friis-Hauge bemærkede, at han på kortet kan se at der er to trampestier. John Frikke uddybede, at der oprindeligt lå et forslag om en sti langs med åen hele vejen fra Ribe til Kammerslusen, men at Esbjerg Kommune i denne sammenhæng må tage hensyn til Natura 2000-reglerne og nogle vigtige bestande af engfugle ved Petersholm. Derfor ser man på, om det er muligt, at lave det sådan at en del af stien går lidt mere nord for åen på en del af ruten, eller at man kan gøre færdslen årstidsbestemt. Preben Friis-Hauge takkede John Frikke for den inspirerende præsentation. Pkt. 5 udgår Pkt. 6 Klimatilpasning i Vadehavskommunerne Esbjerg Kommune, Ole Beck Andersen, Leder af kommuneplan, klima og bæredygtighed.

4 Ole Beck Andersen fra Esbjerg Kommune oplyste, at oversvømmelserne man oplever i København medvirker til, at der igangsættes nationale initiativer. Dette sker i den aftale der bliver indgået mellem KL og regeringen om, at der skal udarbejdes klimatilpasningsplaner i kommunerne inden udgangen af Formålet med disse er, at minimere de negative konsekvenser af klimaforandringerne med fokus på håndtering af vand. Ole Beck Andersen orienterede om, at man har fået udarbejdet klimatilpasningsplanerne med en kortlægning og indarbejdelse af retningslinjer i kommuneplanerne. Man står nu i fase 2 overfor, at skulle udarbejde og indarbejde risikokort for kloaksystemet og udpege og prioritere indsatsområder, og endeligt udarbejde en handleplan. Ole Beck Andersen oplyste, at man i vadehavsregionen står overfor særlige problemstillinger, i det, de kort der er udarbejdet fra statens side, ikke illustrerer oversvømmelser, fordi man regnede med, at man altid kunne komme af med bagvandet, og det er jo netop ikke altid tilfældet i Vadehavsregionen. Derfor har man fra kommunal side forsøgt, at lave et scenarie, hvor sluserne er lukket og der er øget bagvand - man kiggede i den sammenhæng på alle de gamle byer - de holdt sig stort set tørre. I forhold til værdierne har man set på byerne, men hvad med marsken? Hvad sker der med landbruget? Skal man afværge i forhold til Natura2000 områder? Der er fortsat mange åbne spørgsmål. Ole Beck Andersen understregede vigtigheden af, at man arbejder sammen vadehavskommunerne imellem, men fremhævede, at det er lige så vigtigt, at man arbejder sammen med kommunerne inde i landet, helt frem til vandskellet. I forhold til løsninger ser man på mange forskellige muligheder, herunder hvordan man eksempelvis kan drage fordele af de foranstaltninger man kan laver F.eks. etablering af skaterbaner, vand på fodboldbaner osv. I Esbjerg Kommune er man lige nu i gang med at få lavet kloakseparering. Ole Beck Andersen bemærkede, at han lige har været til et møde i Nyborg, hvor en del af mødet omhandlede kystlovgivning; man ser på hvem skal betale, hvem skal planlægge osv. Før i tiden var der 30 forskellige lovgivninger der gik ind over hinanden, og det var grundejeren selv der skulle sørge for at sikre sin grund. Nu bliver man nødt til, at se på, hvad der er af national, regional og kommunal interesse. Kristen Fromsejer tilkendegav, at det bliver landmændene, der kommer til at stå med aben, fordi man ikke har inkluderet landbrugsområderne i risikozonerne, alle burde være med til at betale især byerne. John Frikke oplyste, at man i blandt andet i Holland er i gang med, at lave nogle gode kombinationer mellem klimatilpasning og landbrug. Ole Beck Andersen fortalte, at man har en ambition om, at kunne løse problemerne uden at skulle anvende pumper. Preben Friis-Hauge bemærkede, at det jo er langtidsplanlægning det handler om, når man har en horisont der hedder

5 Klimatilpasning i Tønder Kommune v. Loa Dahl Loa Dahl fra Tønder Kommune præsenterede Tønder Kommune Strategi for CO2 reduktion som vil indgå i den næste kommuneplan. Loa Dahl oplyste, at der generelt i planerne er meget fokus på vand i byerne, især regnvand, og at der er mindre fokus på grundvand, havvand og vand fra vandløb, disse faktorer indgår heller ikke i den kortlægning, man har udført fra statens side, og det er faktorer som påvirker hinanden. Det er derfor svært at se, hvad der sker i det åbne land, der har man for indeværende kun et delvist overblik. Med hensyn til nybyggeri, har man fået klimatilpasset lokalplanerne, men med hensyn til det eksisterende byggeri, ligger der flere udfordringer. Man har i Tønder Kommune udbygget sin kortlægning og ser i denne sammenhæng på vinter- og sommerscenarier for, at få et mere kvalificeret billede af Tønder by, og det har man planer om at gøre for flere steder i kommunen. Der er forskellige løsningsmodeller, som er til politisk behandling. I eksempelvis Skærbæk har man også problemer med vand, og man bliver nødt til, at arbejde med problematikken i flere lag. I forhold til det åbne land, har man ikke et tilstrækkeligt grundlag til, at sætte ting i værk her og nu, man prøver at kvalificere dette gennem gennemførelsen af yderligere analyser, så det er muligt, at komme op med flere løsningsmodeller. Loa Dahl bemærkede, at man gerne vil klimatilpasse, så man får en merværdi ud af det både i byerne men også i naturen, man ser frem til at få et grønt danmarkskort. Loa Dahl forklarede, at de udfordringer man står overfor er meget komplekse, fordi der er så mange forskellige parametre, at tage hensyn til, og at det er ydermere er meget vanskeligt stof, at formidle til borgerne. Det er også et meget langt tidperspektiv, man opererer med, man ser ikke kun på, hvordan tingene forholder sig i dag men også på, hvordan det kan se ud om 50 år. Man forsøger, at tænke klimatilpasning ind i alle de ting man gør, man ser på hvilke potentialer der ligger for at finde løsninger, der på samme tid kan skabe en merværdi og bruge klimatilpasning, som eksempelvis en løftestang i forbindelse med byfornyelse. Preben Friis-Hauge takkede Loa Dahl for præsentationen og spurgte, hvornår Tønder Kommune har CO2 delen med i kommuneplanen. Loa Dahl kunne til dette oplyse, at det vil blive en del af planen i 2017 Kristen Fromsejer bemærkede, at det er problematisk, at alle udløb sander til og at der ikke er nogen, som vil tage ansvar for oprensningen, og at det er en udfordring når vand skal løbe op ad bakke. Klimatilpasning på Fanø/ Fanø Kommune v/ Kristine Kaas Krog.

6 Kristine Kaas Krogh forklarede indledningsvist, at de problemer man primært har på Fanø i forhold til klimatilpasningen, ikke handler så meget om det vand der kommer ovenfra, men at man er udfordret af havvand. Det er i forhold til havvandet, man har bekymringerne og hvor man har udfordringerne. Kristine Kaas Krog forklarede, at man på Fanø har forskellige indsatsområder, som man også skal have tænkt ind i et fremtidsperspektiv. Det man fokuserer mest på lige nu, er at få lavet digeforhøjelser. Man forsøger på Fanø, at se på om det er muligt, at lave diger på en anden måde, ved eksempelvis at tænke det ind i byområdet. Man har lavet konkrete tiltag. Der er et fælles fokus på klimatilpasning og man forsøger, at tænke det ind i alt hvad man laver. Kristine Kaas Krog oplyste, at hvis man ser på risiko-kortene, har man på Fanø kun to bosætninger og de værdier er beskyttet af digerne, men disse er sandsynligvis ikke høje nok til at kunne klare en 100 års storm. Det er derfor nødvendigt med en forhøjelse af digerne - hvor meget ved man endnu ikke man har mulighed for at spare penge op i en dige-pulje, men en forhøjelse af digerne er en meget bekostelig affære. Ole Beck Andersen fortalte, at han havde talt med en dige-ansvarlig på Lolland, hvor man på et stykke af digekronen har anlagt en cykelsti, normalt må man jo ikke cykle på digerne, men det er vigtigt, at man måske forsøger, at samtænke nogle løsninger eksempelvis i forhold til det rekreative og turismen, det er vigtigt, at vi forsøger at tænke kreativt. Kjeld Andreasen oplyste, at han havde hørt, at i de områder, hvor man havde påtænkt at grave klæg havde Naturstyrelsen givet afslag på, at man kan grave. Klaus Bertram Fries fra Varde Kommune oplyste, at alle kommuner har afgivet et høringssvar, hvori man gør opmærksom på, at man har brug for klæg det er problematisk fordi mange af de områder hvor der netop er klæg, er beliggende i Natura 2000-områder. Han oplyste videre, at dialogen nu ligger mellem Regionen og Naturstyrelsen. Kristen Fromsejer bemærkede, at det godt kan være, at det er Regionen, som er ansvarlig for Råstofplanen, men det er de lokale, der har ansvaret for, at vedligeholde digerne. Spørgsmålet er så, hvad man gør, hvis man ikke har adgang til klæg, og hvordan håndterer man så dette? John Frikke gjorde opmærksom på, at der som udgangspunkt ikke kan udvindes klæg foran digerne, men at der godt kan komme noget specielt og positivt ud af det, når man udvinder klægen bag diget, som eksempelvis med Sneum Digesø. Her kombinerede man for første gang råstofudvinding med naturforvaltning og fik efterfølgende et meget positivt resultat ud af det. Preben Friis-Hauge bemærkede, at situationen efter hans opfattelse ikke er fastlåst og at dialogen fortsat er i proces. Han bemærkede videre, at i forhold til hvem der så skal betale, må man have Kystdirektoratet med ind over. Preben Friis-Hauge gav udtryk for, at han går ud fra, at man støtter op om brevet fra borgmestrene. Kristine Kaas Krog bemærkede, at hun gerne så at Kystdirektoratet var med på brevet, så de har en mulighed for at svare. Preben Friis Hauge gav udtryk for, at man har brug for information om, hvorfor man ikke må grave klæg lige nu, men at der også skal en dialog til.

7 Kjeld Andreasen bemærkede, at det indtil videre har taget adskillige år, og at man stadigvæk ikke har klæg til rådighed. Preben Friis-Hauge svarede, at man sagtens kan sende et brev til Regionen vedr. klæg med Naturstyrelsen på som cc. Klimatilpasning i Varde v/ Klaus Bertram Fries Klaus Bertram Fries fra Varde Kommune oplyste, at Varde Kommunes Klimatilpasningsplan blev godkendt i februar 2015, og at man i Varde Kommune, også vil se på den forebyggende indsats. Klaus Bertram Fries orienterede om, at man i Varde skal have en mere detaljeret grundvands kortlægning og for Varde bys vedkommende er der brug for en kloakeringsanalyse, idet der ikke er etableret en sluse ved Varde by. Han oplyste videre, at man skal have lavet en revision af beredskabsplanen set i forhold til klimatilpasningsplanen. Her kunne et eksempel på en løsning være det pilotprojekt, man har igangsat ved Blåvand, hvor man har problemer med vandafledning i flere områder. Pilotprojektet skal vise metoder til udarbejdelse af samlede løsninger på klimatilpasningsområdet, hvor udfordringer med spildevand og regnvand løses samtidig. Klaus Bertram Fries orienterede om, at de forebyggende indsatser man arbejder med. Varde kommune vil reducerer sit CO2-udslip med 2% hvert år frem til Det gøres bl.a. gennem kommunale energieffektiviseringer, eksempelvis ved at indføre LED-belysning i gadelamper, og ved en gennemgang af kommunale bygninger. Kristen Fromsejer bemærkede, at han ikke har hørt om, at man tilpasser vandløbene til en øget nedbørsmængde, men at det er noget man gerne vil have i landbruget. Søren Eller bemærkede, at han gerne så at Tønder Kommune, som Varde Kommune bliver klima-kommune. Kristen Fromsejer spurgte til, hvad der er blevet af det Regionsplantillæg, hvor det er beskrevet, hvor man ikke vil opsætte vindmøller? Preben Friis-Hauge oplyste, at man har fået afslag på at sætte møller op ved Kærgård- Plantage, mens man i Hvide Sande har fået lov til at sætte møller op. Svend Tougaard oplyste, at det i Hvide Sande er kommunens arealer og at man derfor kan opsætte møllerne. Ole Beck Andersen oplyste, at man også i Esbjerg Kommune har store ambitioner i forhold til CO2 reduktion. Man har allerede vedtaget vindmølleplaner, men afventer lige nu en rapport fra Kræftens Bekæmpelse.

8 Preben Friis-Hauge bemærkede, at man ikke har tænkt sig at bremse op. Preben Friis Hauge takkede alle for deres indlæg. 7. Vadehavsforum Preben Friis-Hauge opfordrede til, at man går ind på Vadehavsforums hjemmeside, og ser på de arbejdsgrupper der er etableret under Vadehavsforum. Han opfordrede til, at man deltager i arbejdsgrupperne og deres arbejde Nyt fra arbejdet med Verdensarv Vadehavet v./ Anne Husum Marboe, Naturstyrelsen Anne Husum Marboe oplyste, at det nu er 9 måneder siden den danske del af vadehavet blev optaget på Unescos liste over Verdensarv. Vadehavet blev optaget fordi det har enestående universal værdi for menneskeheden. Verdensarv er baseret på UNESCO s verdensarvskonvention, der har til formål at bevare verdens enestående natur- og kulturarv for kommende generationer. Der er 1007 af udpegede steder. Der er 197 verdensnaturarvsudpegninger. Anne Husum Marboe stillede spørgsmålet: Hvad er Verdensarv? og svarede med det samme, at det er, hvad vi gør den til. Det vil sige, at det er meget op til de enkelte steder, at man gør noget ud af, at vi er blevet udpeget, og at der ligger et potentiale i denne udpegning, som det er op til de enkelte steder at gribe. Anne Husum Marboe oplyste, at man i Danmark indtil videre har fået opbygget en organisering omkring Verdensarv Vadehavet, som har taget afsæt i allerede eksisterende organisationer og netværk, man har villet sikre, at der ikke skulle opbygges en ny parallel organisering, men at man bygger videre på de allerede eksisterende netværk og organisationer. Der er etableret en styregruppe og en projektgruppe. Derudover indgår man fra dansk side i det trilaterale samarbejde og har desuden fået formandsskabet i arbejdsgruppen for Verdensarv, hvor Anne Husum Marboe sidder, som formand for arbejdsgruppen. Anne Husum Marboe orienterede om, at vi fra dansk side har været involveret i projektet PROWAD sammen med Tyskland og Holland, hvor man blandt andet har fået udarbejdet en fælles strategi for bæredygtig turisme i verdenarven, og at man i sammenhæng med dette projekt afholder det 3. seminar i Danmark i slutningen af juni måned. Hvor man blandt vil drøfte, hvad det er vi gerne vil med Verdensarven. Man har i regi af PROWAD også fået udviklet en branding strategi som blandt andet skal være en hjælp til, at man får formidlet den samme historie om verdensarven på tværs af grænserne, vi skal være gode til at brande os og verdensarven. Anne Husum Marboe oplyste, at der derudover vil blive udarbejdet et Toolkit, som skal være en hjælp til, hvordan man kan bruge de materialer der er til rådighed vedr. verdensarven og om, hvordan man kan formidle verdensarven.

9 Preben Friis-Hauge spurgte, hvorvidt der i Danmark, er nogen der bor inden for Verdensarvsafgrænsningen. Anne Husum Marboe oplyste, at så vidt hun vidste, er der ikke er nogen i Danmark, der bor inden for verdensarvsafgrænsningen. Kristine Kaas Krog bemærkede, at det for den enkelte turist ikke er af den store betydning, hvorvidt man går på den ene eller den anden side af afgrænsningen. Hun sagde videre, at hum ikke så det som det store problem og at man ikke skal være så bange for den afgrænsning idet daglige. Anne Husum Marboe tilkendegav, at der hvor det kan være vanskeligt og komplekst, er når vi taler om produkter. Kim Fisher fra DOF spurgte, hvad forskellen er, når man skelner mellem kulturarv og naturarv. Anne Husum Marboe kunne oplyse, at udpegning til Verdensarv sker på baggrund af 10 forskellige kriterier. 6 kriterier omhandler kultur, 4 kriterier omhandler natur. Verdenarv Vadehavet er udpeget på baggrund af 3 af naturkriterierne. Det vil sige, at vi er en ren naturudpegning. Preben Friis-Hauge bemærkede afslutningsvis, at han er pavestolt over at vadehavet er blevet Verdenarv. Nyt fra det Trilaterale samarbejde og Naturstyrelsen: Preben Friis Hauge kunne oplyse, at der afholdes møde i Vadehavsforum den maj 2015 på Ameland i Holland. På det seneste møde i november var man enige om, at man ville have et nyt fokus på arbejdsgrupperne under Vadehavsforum. Anne Husum Marboe orienterede videre om, at der afholdes møde i den Trilaterale Vadehavsbestyrelse den 9. juni 2015, hvor man bl.a. vil drøfte verdensarvsbrandet og logoet. Anne Husum Marboe kunne videre oplyse, at mht. til status på gæs har miljøministeren fornyligt udsendt en pressemeddelelse, hvori hun udtaler, at hun ønsker at styrke den internationale forvaltning af bramgæs, og at der er givet tilladelse til at regulere flere bramgæs på de danske marker. Ministeren har bedt Naturstyrelsen om, at tage kontakt til kolleger i Europa i forhold til at styrke forvaltningen af gæs. Der udover vil der blive taget et dansk initiativ til afholdelse af en international workshop. Preben Friis-Hauge bemærkede, at det er positivt at arbejdet giver pote med 20 gæs per matrikel i stedet for 10. Han sagde videre, at man startede med at have omkring bramgæs og at man nu har en bestand på over 1 mio.

10 John Frikke oplyste, at det ikke er antallet af skudte gæs der gør en forskel, det er effekten af, at man skyder. John Frikke sagde videre, at han havde en rettelse ift. de nævnte antal gæs, at bestanden man startede med ikke var på men derimod på gæs. Kim Fisher gav udtryk for, at man fra DOFs side ikke fandt, at det er den mest hensigtsmæssige måde at forvalte på. Kristen Fromsejer tilkendegav, at det er et godt initiativ men, at der stadig sker alt for lidt og at landbruget ikke kan vente år på, at der sker noget. Punkt 10 Nyt fra Nationalparken Punktet blev udsat til næste møde. EVT: Dato for det næste møde fremsendes med det endelige referat.

STRATEGI FOR VADEHAVET SOM VERDENSARV

STRATEGI FOR VADEHAVET SOM VERDENSARV STRATEGI FOR VADEHAVET SOM VERDENSARV 2016-2020 21 April 2017 BAGGRUND Med optagelsen af den danske del af Vadehavet på UNESCOs verdensarvsliste i 2014 og etableringen af Nationalpark Vadehavet i 2010

Læs mere

Endeligt Referat fra. Møde i Det Rådgivende Udvalg for Vadehavet, 30. september 2016 på Danhostel i Esbjerg. Dagsorden:

Endeligt Referat fra. Møde i Det Rådgivende Udvalg for Vadehavet, 30. september 2016 på Danhostel i Esbjerg. Dagsorden: Endeligt Referat fra Møde i Det Rådgivende Udvalg for Vadehavet, 30. september 2016 på Danhostel i Esbjerg Dagsorden: 1. Velkomst 2. Godkendelse af Dagsorden 3. Tøndermarsk projektet (forkortet) 4. Trilateralt

Læs mere

Kristine Kaas Krogh spurgte til, om de ændrede tilskudsregler for bl.a. naturlig hydrologi ville få betydning for de igangværende projekter.

Kristine Kaas Krogh spurgte til, om de ændrede tilskudsregler for bl.a. naturlig hydrologi ville få betydning for de igangværende projekter. Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 24. juni 2016 Sagsbehandler Henrik KIkkenborg Telefon direkte 76 16 51 35 E-mail Henki@esbjergkommune.dk Sagsid 14/414 Referat fra møde i Grønt Råd 15. juni 2016 Deltagere:

Læs mere

NATIONALPARK VADEHAVET PROJEKTKONSULENT JOHN FRIKKE

NATIONALPARK VADEHAVET PROJEKTKONSULENT JOHN FRIKKE NATIONALPARK VADEHAVET PROJEKTKONSULENT JOHN FRIKKE Indhold Vadehavet / Nationalpark Vadehavet? Historien Loven Geografien Organisationen Økonomien Nationalparkplanen, vision og målsætninger Aktiviteterne

Læs mere

Endeligt referat fra mødet i Det rådgivende Udvalg for Vadehavsområdet Skærbæk Fritidscenter den 29. februar 2008

Endeligt referat fra mødet i Det rådgivende Udvalg for Vadehavsområdet Skærbæk Fritidscenter den 29. februar 2008 Endeligt referat fra mødet i Det rådgivende Udvalg for Vadehavsområdet Skærbæk Fritidscenter den 29. februar 2008 Tilstedeliste vedlagt 1. Velkommen Jens Andresen bød velkommen til udvalgets medlemmer.

Læs mere

Møde i Nationalparkbestyrelsen den 29. januar 2014 Mødested: Blue Water, Trafikhavnskaj 9, 6701 Esbjerg

Møde i Nationalparkbestyrelsen den 29. januar 2014 Mødested: Blue Water, Trafikhavnskaj 9, 6701 Esbjerg Endelig dagsorden Udsendt 22. januar 2014 Møde i Nationalparkbestyrelsen den 29. januar 2014 Mødested: Blue Water, Trafikhavnskaj 9, 6701 Esbjerg Mødet finder sted fra kl. 15.00 til senest 19.30 Der vil

Læs mere

Diger er vigtige for at beskytte landet. Grundejeren har ansvar for beskyttelse. Forandringer i vejret giver bekymringer

Diger er vigtige for at beskytte landet. Grundejeren har ansvar for beskyttelse. Forandringer i vejret giver bekymringer Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 333 Offentligt Anledning Samråd om danske diger den 6. maj 2014 Titel Tale til samråd om danske diger Deltagere - Tale Praktik: Debat/sp.mål Kontaktperson Kontaktperson

Læs mere

VADEHAVSSEKRETARIATET Torvegade 74. 6700 Esbjerg - +45 7616 1325 / 7616 1324

VADEHAVSSEKRETARIATET Torvegade 74. 6700 Esbjerg - +45 7616 1325 / 7616 1324 Endeligt referat fra mødet i Det rådgivende Udvalg for Vadehavsområdet Skærbæk Fritidscenter den 16. november 2007 Tilstedeliste vedlagt. 1. Velkommen Jens Andresen bød velkommen til udvalgets medlemmer.

Læs mere

Høringssvar til Regional vækst- og udviklingsstrategi 2016-2019

Høringssvar til Regional vækst- og udviklingsstrategi 2016-2019 Høringssvar til Regional vækst- og udviklingsstrategi 2016-2019 Varde Kommune har med fornøjelse gennemlæst høringsudkastet, der sætter fokus på det gode liv i Syddanmark - med en vision og de tre mål

Læs mere

Dagsorden for Naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet tirsdag den 27. Marts 2012

Dagsorden for Naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet tirsdag den 27. Marts 2012 Dok.nr. 1111627 Sagsnr. 985046 Dagsorden for Naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet tirsdag den 27. Marts 2012 Sted: Blåvand Naturcenter, Fyrvej 81, 6840 Blåvand Tid: 27. marts 2012 kl. 14.00 16.00

Læs mere

Møde i Nationalparkbestyrelsen og Nationalparkrådet

Møde i Nationalparkbestyrelsen og Nationalparkrådet Møde i Nationalparkbestyrelsen og Nationalparkrådet 4. december 2013 Endeligt referat Udsendt 19.12.2013 Mødetid: Onsdag den 4. december 2013 fra 17.00 21.00. Mødested: Deltagere: Danhostel Ribe, Skt.

Læs mere

HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014

HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014 HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014 13. AGENDA 21 OG KLIMA RETNINGSLINJER FOR PLANLÆGNINGEN BYRÅDETS MÅL Byrådet ønsker at tage lokalt ansvar

Læs mere

Møde i Nationalparkrådet 14. august 2013 Referat udsendt 30.08.13

Møde i Nationalparkrådet 14. august 2013 Referat udsendt 30.08.13 Møde i Nationalparkrådet 14. august 2013 Referat udsendt 30.08.13 Mødetid: Onsdag den 14. august 2013 kl. 17.00-20.30. Mødested: Deltagere: Mødeleder: SE (Syd Energi), Edison Park 1, 6715 Esbjerg N Medlemmer

Læs mere

KOMMUNERNES VADEHAVSSEKRETARIAT

KOMMUNERNES VADEHAVSSEKRETARIAT Tilstedeliste vedlægges det endelige referat. Foreløbigt referat fra mødet i Det rådgivende Udvalg for Vadehavsområdet Myrthuegaard den 3. oktober 2008 Oversigt over referatpunkter: 1. Velkomst...1 2.

Læs mere

2. Det Trilaterale Vadehavssamarbejde herunder status for udpegning som Verdens Naturarv ved Bent Rasmussen

2. Det Trilaterale Vadehavssamarbejde herunder status for udpegning som Verdens Naturarv ved Bent Rasmussen Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 14. marts 2014 Sagsbehandler Mette Kirkebjerg Due Telefon direkte 76 16 51 30 Sags id 14/414 Referat fra møde i Grønt Råd den 5. marts 2014 Deltagere: Bent Rasmussen, Naturstyrelsen

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 3 Klimatilpasning

Forslag til kommuneplantillæg nr. 3 Klimatilpasning Forslag til kommuneplantillæg nr. 3 Klimatilpasning Nyborg Kommune satser på at skabe attraktive bymiljøer og grønne og bæredygtige boligområder, så der skabes en positiv udvikling på bosætningsområdet

Læs mere

Introduktion til metoder /teknologier til klimatilpasning af danske kyster Miljøteknisk Konference 2. oktober 2013 Jan Dietrich, NIRAS.

Introduktion til metoder /teknologier til klimatilpasning af danske kyster Miljøteknisk Konference 2. oktober 2013 Jan Dietrich, NIRAS. Introduktion til metoder /teknologier til klimatilpasning af danske kyster Miljøteknisk Konference 2. oktober 2013 Jan Dietrich, NIRAS. 03/10/2013 PRÆSENTATION AF HØJVANDSSIKRING I KORSØR 1 Enestående

Læs mere

Forslag til høringssvar: Justering af Natura 2000-afgrænsninger høringssvar fra Esbjerg Kommune

Forslag til høringssvar: Justering af Natura 2000-afgrænsninger høringssvar fra Esbjerg Kommune Miljøstyrelsen Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 18. december 2017 Sagsid 17/2001 Forslag til høringssvar: Justering af Natura 2000-afgrænsninger høringssvar fra Esbjerg Kommune Esbjerg Kommune har i forbindelse

Læs mere

Dagsorden til Naturparkrådsmøde den 19. januar 2017

Dagsorden til Naturparkrådsmøde den 19. januar 2017 Side 1 af 5 Dagsorden til Naturparkrådsmøde den 19. januar 2017 Vi vil gerne invitere jer til det årets første naturparkrådsmøde. Vi mødes ved Varde Rådhus, Bytoften 2, 6800 Varde i den lille kantine kl.

Læs mere

Bilag 10. Sammenfattende redegørelse til miljøvurdering

Bilag 10. Sammenfattende redegørelse til miljøvurdering Bilag 10 Sammenfattende redegørelse til miljøvurdering Dato 15. december 2014 Dok.nr. 168946-14 Sagsnr. 13-13395 Ref. Slyn Sammenfattende redegørelse inklusivt overvågningsprogram supplement til miljøvurderingen

Læs mere

Hvor har du senest set, eller kan huske et sted, der var påvirket af regn, hav eller kloakvand i Sønderborg Kommune?

Hvor har du senest set, eller kan huske et sted, der var påvirket af regn, hav eller kloakvand i Sønderborg Kommune? Hvor har du senest set, eller kan huske et sted, der var påvirket af regn, hav eller kloakvand i Sønderborg Kommune? Adsbøl - august 2007 Adsbøl - august 2007 Sønderborg - januar 2012 Naldmose - juni 2010

Læs mere

Dialogprocessen forud for udarbejdelse af forslag til Natura 2000-planer for

Dialogprocessen forud for udarbejdelse af forslag til Natura 2000-planer for Dialogprocessen forud for udarbejdelse af forslag til Natura 2000-planer for 2016-21 Noter fra møde med interessenter og organisationer den 10. marts 2014. Danmarks Naturfredningsforening (Sønderborg,

Læs mere

HVIDBOG den 23. april 2013

HVIDBOG den 23. april 2013 HVIDBOG den 23. april 2013 Høringssvar til forslag til Roskilde Kommunes strategi og handleplan for Vand og Klimatilpasning Høringsperiode fra 31. januar til 22. marts 2013 Nr./ dato Organisation/ borger

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BM stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BM stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 382 Offentligt Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BM stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg Spørgsmål BM Vil ministeren

Læs mere

Klimatilpasningsplanen hvordan bliver den?

Klimatilpasningsplanen hvordan bliver den? Klimatilpasningsplanen hvordan bliver den? Kristian Bransager, projektchef 1 26. FEBRUAR 2013 De nye klimatilpasningsplaner Fastlagt i aftalen om kommunernes økonomi for 2013 side 7 Kommunerne udarbejder

Læs mere

Teknik & Miljø Natur & Vandmiljø. Referat fra møde i Grønt Råd 29. oktober 2014

Teknik & Miljø Natur & Vandmiljø. Referat fra møde i Grønt Råd 29. oktober 2014 Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato Sagsbehandler Telefon direkte Sags id 30. oktober 2014 Mette Kirkebjerg Due 76 16 51 30 14/414 Referat fra møde i Grønt Råd 29. oktober 2014 Deltagere: Bent Jepsen, Familielandbruget

Læs mere

Miljøscreeningen er udsendt i høring sammen med forslag til kommuneplanstillæg nr 7.

Miljøscreeningen er udsendt i høring sammen med forslag til kommuneplanstillæg nr 7. Tillæg nr. 7 til Odsherred Kommunes kommuneplan 2013-2025 Indhold 1. Redegørelse 2. Overordnede mål 3. Retningslinjer 4. Kort Bilag 1. Screening for miljøvurdering Tilhørende dokumenter: Klimatilpasningsplan

Læs mere

FANØ. Forslag til tillæg til Kommuneplanstrategi 2017

FANØ. Forslag til tillæg til Kommuneplanstrategi 2017 FANØ Forslag til tillæg til Kommuneplanstrategi 2017 INDHOLD Fra strategi til kommuneplan 2 Beskrivelse af Grønt Danmarkskort 3 Byrådets målsætning 4 2 Fra strategi til kommuneplan Fanø Byråd har vedtaget

Læs mere

Referat fra Naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet onsdag den 3. oktober 2012

Referat fra Naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet onsdag den 3. oktober 2012 Dok.nr. 921421-12 Sagsnr. 11/12126 Referat fra Naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet onsdag den 3. oktober 2012 Sted: Mødelokale 2 hos Varde Kommune, Bytoften 2, 6800 Varde Tid: 3. oktober 2012 kl.

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde den 31. januar 2018 kl Mødelokale 1, Kirkevej 9, Hurup

Referat fra bestyrelsesmøde den 31. januar 2018 kl Mødelokale 1, Kirkevej 9, Hurup Referat fra bestyrelsesmøde den 31. januar 2018 kl. 14-17 Mødelokale 1, Kirkevej 9, Hurup Deltagere: Torben Juul-Olsen, Esben Oddershede, Karin Lynggaard, Liselotte Schouboe Madsen, Ingrid Agerholm, Poul

Læs mere

Referat fra 6. Naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet Torsdag den 6. december 2012

Referat fra 6. Naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet Torsdag den 6. december 2012 Dok.nr. 1026662-12 Sagsnr. 11/12126 Referat fra 6. Naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet Torsdag den 6. december 2012 Sted: Oksbøl Vandrehjem, Præstegaardsvej 21, 6840 Oksbøl Tid: 6. december 2012

Læs mere

Brugerrådsmøde ved Naturstyrelsen Vadehavet tirsdag den 2. maj 2017

Brugerrådsmøde ved Naturstyrelsen Vadehavet tirsdag den 2. maj 2017 Brugerrådsmøde ved Naturstyrelsen Vadehavet tirsdag den 2. maj 2017 Deltagere: Martin Martinsen Hans Pedersen Schmidt Bent Pedersen Werner Straadt Poul Bundgaard Bente Krog Niels Erik Physant Henrik Præstholm

Læs mere

»Hvor truer klimaet og hvordan handler vi? ATV Vintermøde marts 2014 Chefkonsulent, Phd, Ulla Lyngs Ladekarl, ALECTIA

»Hvor truer klimaet og hvordan handler vi? ATV Vintermøde marts 2014 Chefkonsulent, Phd, Ulla Lyngs Ladekarl, ALECTIA »Hvor truer klimaet og hvordan handler vi? ATV Vintermøde 11-12 marts 2014 Chefkonsulent, Phd, Ulla Lyngs Ladekarl, ALECTIA Hvor truer klimaet? Oversvømmelsesdirektivet/klimatilpasningsplan »Plan-områder

Læs mere

KOMMUNERNES VADEHAVSSEKRETARIAT

KOMMUNERNES VADEHAVSSEKRETARIAT Endeligt referat fra mødet den 23. april 2010 i Det rådgivende Udvalg for Vadehavet Tilstedeliste vedlægges det endelige referat. Oversigt over referatpunkter: 1. Velkomst... 1 2. Godkendelse af dagsorden....

Læs mere

Sønderho Havn Støtteforening. Generalforsamling

Sønderho Havn Støtteforening. Generalforsamling Sønderho Havn Støtteforening Generalforsamling 29.6.2013 1 Dagsorden Dagsorden til den ordinære generalforsamling skal indeholde følgende punkter: 1) Valg af dirigent. 2) Formandens beretning. 3) Regnskabet

Læs mere

Møde i Nationalpark Thys bestyrelse

Møde i Nationalpark Thys bestyrelse ENDELIG Kirkevej 9 DK-7760 Hurup Tlf. +96 19 15 00 Møde i s bestyrelse thy@danmarksnationalparker.dk www.nationalparkthy.dk Videncenter Thy-Mors, Silstrupparken 2, Thisted, d. 17. april kl. 19-22 Dagsorden:

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012

Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012 Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 24. april 2013 Ole Thorup Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Tissø Forum. Program for opstartsmøde 8. november 2018

Tissø Forum. Program for opstartsmøde 8. november 2018 Program for opstartsmøde 8. november 2018 Kl. 16.00 Velkomst ved Jakob Bech Jensen Kl. 16.40 Fælles drøftelse af interesser og forventninger Kl. 17.45 Opsamling og næste skridt Kl. 18.00 Tak for i dag

Læs mere

som en diskussion af, om den kommunale indsats nu var god nok, når der var så få, der havde lavet klimatilpasningsplaner.

som en diskussion af, om den kommunale indsats nu var god nok, når der var så få, der havde lavet klimatilpasningsplaner. Indledning Vinteren er snart over os, og sandsynligheden for, at det bliver en hvid vinter, er markant større, end den var for bare få år siden. Paradoksalt nok er det en konsekvens af klimaændringerne.

Læs mere

Ramme for kommunernes klimatilpasning

Ramme for kommunernes klimatilpasning Ramme for kommunernes klimatilpasning Louise Grøndahl Rejsehold for klimatilpasning SIDE 1 Forebyggelse frem for oversvømmelse Regeringen vil Etablere en Task Force for klimatilpasning, der skal udarbejde

Læs mere

Foto: Hunderup Luftfoto Kystdirektoratet. Fra plan til handling i Vejle kommune hvad går det ud på?

Foto: Hunderup Luftfoto Kystdirektoratet. Fra plan til handling i Vejle kommune hvad går det ud på? Foto: Hunderup Luftfoto Kystdirektoratet Fra plan til handling i Vejle kommune hvad går det ud på? Vand i Byer 21. januar 2015 Fra plan til handling eller? Vigtigt at have en plan Men lige så vigtigt,

Læs mere

Invitation til at søge om deltagelse i Regn & Byer

Invitation til at søge om deltagelse i Regn & Byer Invitation til at søge om deltagelse i Vær med Lige nu kan kommuner og vandselskaber søge om 250.000 kr. til at styrke deres samarbejde. 1/9 Invitation til at søge om deltagelse i Realdania, Styrelsen

Læs mere

Handleplan for Klimatilpasning 2015-2017

Handleplan for Klimatilpasning 2015-2017 Handleplan for Klimatilpasning 2015-2017 Center for Miljø og Teknik August 2015 Handleplan for Klimatilpasning 2015-2017 Ballerups Kommunalbestyrelse godkendte i 2014 en Klimatilpasningsplan. Klimatilpasningsplanen

Læs mere

Referat af fællesmødet fredag den 23. januar 2015 kl. 12.00 ca. 14.00, mødelokale 1, Rådhuset, Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing.

Referat af fællesmødet fredag den 23. januar 2015 kl. 12.00 ca. 14.00, mødelokale 1, Rådhuset, Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing. Direktionen Fredensvej 1 5900 Rudkøbing Tlf. 63 51 60 00 Fax 63 51 60 01 E-mail: alh@langelandkommune.dk www.langelandkommune.dk Februar 2015 J. nr. 11/12879 Ref: alh Referat af fællesmødet fredag den

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Skallingen og Langli Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F55 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Vadehavet Skallingen

Læs mere

I 2017 blev der slået rynket rose 3 gange i løbet af vækstsæsonen og et mindre område blev ryddet første gang.

I 2017 blev der slået rynket rose 3 gange i løbet af vækstsæsonen og et mindre område blev ryddet første gang. Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 17. april 2018 Sagsid 16/5376 Sagsbehandler Mette Sejerup Rasmussen Telefon direkte 76 16 51 25 E-mail mesej@esbjergkommune.dk Notat Plan for naturplejen på Fanø for 2018

Læs mere

Møde i Darum Lokalråd d

Møde i Darum Lokalråd d Tilstede: Fraværende: Referent: 1. Besøg af arbejdsgruppe: 2. Forberedelse af møde med næste arbejdsgruppe 3. Siden sidst: Møde med ny landdistriktskoordinator d. 10.1 v. Eva og Helle Velkomstmøde på Rådhuset

Læs mere

Rådet for Nationalpark Vadehavet 2011-2015 Evaluering af Nationalparkrådets første periode. Behandlet på Rådsmødet den 12. november 2014.

Rådet for Nationalpark Vadehavet 2011-2015 Evaluering af Nationalparkrådets første periode. Behandlet på Rådsmødet den 12. november 2014. Rådet for Nationalpark Vadehavet 2011-2015 Evaluering af Nationalparkrådets første periode. Behandlet på Rådsmødet den 12. november 2014. Indledning Funktionsperioden for Nationalparkrådet for Nationalpark

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om etablering af nationalparker i Danmark. Januar 2016

Notat til Statsrevisorerne om beretning om etablering af nationalparker i Danmark. Januar 2016 Notat til Statsrevisorerne om beretning om etablering af nationalparker i Danmark Januar 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om etablering af nationalparker i Danmark (beretning

Læs mere

Møde i Nationalparkbestyrelsen 4. december 2013 Mødested: Danhostel Ribe, Skt. Peders Gade 16, 6760 Ribe

Møde i Nationalparkbestyrelsen 4. december 2013 Mødested: Danhostel Ribe, Skt. Peders Gade 16, 6760 Ribe Endelig dagsorden Udsendt 27. november 2013 Møde i Nationalparkbestyrelsen 4. december 2013 Mødested: Danhostel Ribe, Skt. Peders Gade 16, 6760 Ribe Mødet finder sted fra kl. 14.00 til senest 17.00 herefter

Læs mere

Notat Handicaprådets årlige møde med Borgmesteren 6. juni 2017

Notat Handicaprådets årlige møde med Borgmesteren 6. juni 2017 Notat Handicaprådets årlige møde med Borgmesteren 6. juni 2017 Forum: Furesø Handicapråd + Borgmester Ole Bondo Christensen Tid: Tirsdag den 6. juni 2017, kl. 16.00-18.00 Sted: Mødelokale F-S-53 Hørmarken

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 2 til Forslag til kommuneplan for Holbæk Kommune

Forslag til kommuneplantillæg nr. 2 til Forslag til kommuneplan for Holbæk Kommune Forslag til kommuneplantillæg nr. 2 til Forslag til kommuneplan 2013-25 for Holbæk Kommune - Retningslinjer og rammebestemmelser for Klimatilpasningsplan Forslaget behandles i byrådet den 18. december

Læs mere

Retningslinjerevision 2019 Klima

Retningslinjerevision 2019 Klima Retningslinjerevision 2019 Klima Indholdsfortegnelse Klima 3 Risiko for oversvømmelse og erosion 4 Sikring mod oversvømmelse og erosion 6 Afværgeforanstaltninger mod ekstremregn 8 Erosion og kystbeskyttelse

Læs mere

Mette Slyngborg, Sydvestjyske Museer. Odense 29. januar 2018

Mette Slyngborg, Sydvestjyske Museer. Odense 29. januar 2018 SAMARBEJDET MELLEM MUSEUM OG KOMMUNER OG MANGE FLERE Mette Slyngborg, Sydvestjyske Museer Odense 29. januar 2018 SAMARBEJDET MELLEM MUSEUM OG KOMMUNER OG EN DEL ANDRE Introduktion strategi i forhold til

Læs mere

Fra Plan til Handling er støttet af Landdistriktsmidler og Region Nordjylland.

Fra Plan til Handling er støttet af Landdistriktsmidler og Region Nordjylland. Fra Plan til Handling er støttet af Landdistriktsmidler og Region Nordjylland. Ejer: Søren Nørmølle Adresse: Toftholmvej 58 Postnummer og by: 9690 Fjerritslev Fjerritslev Info Inden mødet med søren, blev

Læs mere

Vedhæftet er Danmarks Naturfredningsforening på Fanøs kommentarer til kommuneplanstategi for Fanø.

Vedhæftet er Danmarks Naturfredningsforening på Fanøs kommentarer til kommuneplanstategi for Fanø. Tove Have Fra: søren vinding Sendt: 23. december 2016 21:23 Til: Officiel postkasse Fanø Kommune Emne: Kommuneplansstrategi. Vedhæftede filer: 161223 kommentar til kommuneplanstrategi.doc

Læs mere

http://www.dn-esbjerg.dk/udvalg_aktivitetsudvalget/udvalg_vadehavsudvalget/dn_esbjerg_vadehavsgrp.htm

http://www.dn-esbjerg.dk/udvalg_aktivitetsudvalget/udvalg_vadehavsudvalget/dn_esbjerg_vadehavsgrp.htm Ideer til nationalparkplanen udarbejdet i samarbejde mellem: DN Esbjerg (http://www.dn-esbjerg.dk) Vadehavsudvalget http://www.dn-esbjerg.dk/udvalg_aktivitetsudvalget/udvalg_vadehavsudvalget/dn_esbjerg_vadehavsgrp.htm

Læs mere

Indhold 22-05-2014. Samarbejde mellem kommune og forsyning - om klimatilpasning

Indhold 22-05-2014. Samarbejde mellem kommune og forsyning - om klimatilpasning Samarbejde mellem kommune og forsyning - om klimatilpasning Birgit Krogh Paludan Civilingeniør, hydraulikker Indhold Udfordringerne Baggrund: Klimatilpasningsplanerne ind i kommuneplanen Klimatilpas/afhjælp:

Læs mere

Tillæg nr. 10 er udarbejdet sammen med Klimatilpasningsplan 2014 2017 for Lemvig Kommune.

Tillæg nr. 10 er udarbejdet sammen med Klimatilpasningsplan 2014 2017 for Lemvig Kommune. Tillæg nr. 10 til Lemvig Kommuneplan 2013-2025 Lemvig kommunalbestyrelse har den 17. september 2014 vedtaget tillæg nr. 10 til Lemvig Kommuneplan 2013-2025. Kommuneplantillægget er udarbejdet i henhold

Læs mere

Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG

Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG December 2018 Fjordskrænterne langs Limfjordskysten indgår i Grønt Danmarkskort som særlige naturområder Baggrund for Projektet Thisted Kommune har som en del

Læs mere

REFERAT - Endeligt Udsendt 20. december 2012 Møde i Nationalparkbestyrelsen 5. december 2012 Mødested: Klægager, Østerende 13, Ballum, 6261 Bredebro

REFERAT - Endeligt Udsendt 20. december 2012 Møde i Nationalparkbestyrelsen 5. december 2012 Mødested: Klægager, Østerende 13, Ballum, 6261 Bredebro REFERAT - Endeligt Udsendt 20. december 2012 Møde i Nationalparkbestyrelsen 5. december 2012 Mødested: Klægager, Østerende 13, Ballum, 6261 Bredebro Mødet fandt sted fra kl. 15.00 til 21.00 Deltagere:

Læs mere

I uprioriteret rækkefølge vurderer Ferslev Borgerforening, at formålet med den kombinerede gang- og cykelsti er bl.a.:

I uprioriteret rækkefølge vurderer Ferslev Borgerforening, at formålet med den kombinerede gang- og cykelsti er bl.a.: Aalborg Kommune Sundhed og Bæredygtig Udvikling Rantzausgade 4 Postboks 248 9000 Aalborg Ferslev, den 5. maj 2012 Vedr.: Sti fra Ferslev til Svenstrup 1. Baggrund Nedenstående ansøgning er udarbejdet af

Læs mere

Grønt Råds møde den 12. december 2013 blev afholdt i mødelokale 1, hos Teknik og Miljømyndighed, Fruegade 7, 4970 Rødby

Grønt Råds møde den 12. december 2013 blev afholdt i mødelokale 1, hos Teknik og Miljømyndighed, Fruegade 7, 4970 Rødby GRØNT RÅD REFERAT Af Grønt Råds møde den 12. december 2013 Grønt Råds møde den 12. december 2013 blev afholdt i mødelokale 1, hos Teknik og Miljømyndighed, Fruegade 7, 4970 Rødby 19. december 2013 Brevid:

Læs mere

Solcelleparker i Faxe Kommune

Solcelleparker i Faxe Kommune Indkaldelse af idéer og forslag forud for planlægningen for solcelleparker i Faxe Kommune. Idefase Solcelleparker i Faxe Kommune - fremlagt i offentlig høring i perioden 12.06 til 07.08.2018 Idéfase -

Læs mere

Danske Naturparker. - en mærkningsordning koordineret af Friluftsrådet. Præsentation for Grønt Råd i Ringsted 7. juni 2017

Danske Naturparker. - en mærkningsordning koordineret af Friluftsrådet. Præsentation for Grønt Råd i Ringsted 7. juni 2017 Danske Naturparker - en mærkningsordning koordineret af Friluftsrådet Præsentation for Grønt Råd i Ringsted 7. juni 2017 Kirsten Østerbye, politisk konsulent, kos@friluftsraadet.dk Friluftsrådet paraply

Læs mere

Projektbeskrivelse for Klimatilpasningsplan

Projektbeskrivelse for Klimatilpasningsplan Projektbeskrivelse for Klimatilpasningsplan Baggrund Aftalen mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi for 2013 indebærer, at alle kommuner inden udgangen af 2013 skal udarbejde en klimatilpasningsplan,

Læs mere

FORSLAG til Sammenhængende vandresti i Nørreådalen fra Viborg til Fladbro RAPPORT fra LAG Viborg Rapporten er finansieret af Viborg Kommune

FORSLAG til Sammenhængende vandresti i Nørreådalen fra Viborg til Fladbro RAPPORT fra LAG Viborg Rapporten er finansieret af Viborg Kommune FORSLAG til Sammenhængende vandresti i Nørreådalen fra Viborg til Fladbro RAPPORT fra LAG Viborg Rapporten er finansieret af Viborg Kommune December 2013 Indholdsfortegnelse: Baggrund Undersøgelse af muligheder

Læs mere

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 1 8600 Silkeborg Sendt via hjemmesiden under Din mening og pr. e-mail til teknikogmiljoe@silkeborg.dk Kirsten Kruckow Sorringvej 77, Voel 8600 Silkeborg

Læs mere

Møde i Nationalparkbestyrelsen 11. september 2013 Mødested: Tønnisgaard, Havnebyvej 30, 6792 Rømø

Møde i Nationalparkbestyrelsen 11. september 2013 Mødested: Tønnisgaard, Havnebyvej 30, 6792 Rømø Endeligt referat Udsendt 27. september 2013 Møde i Nationalparkbestyrelsen 11. september 2013 Mødested: Tønnisgaard, Havnebyvej 30, 6792 Rømø Mødet fandt sted fra kl. 15:00 til 19:30 Deltagere: Formand

Læs mere

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord Natura 2000-område nr. 66 Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021. Stadil Fjord og Vest

Læs mere

MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING

MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING MODELLER FOR STRATEGISK AKTIVERING AF INDUSTRIKULTURARV MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING INDUSTRIKULTURENS GRØNSEL±SE KULTURARV I BYFORNYELSEN BYFORNYELSE MODELLER FOR STRATEGISK AKTIVERING AF INDUSTRIKULTURARV

Læs mere

Vores Kyst. - Pilotprojekt ved Kelstrup- og Hejsager strand

Vores Kyst. - Pilotprojekt ved Kelstrup- og Hejsager strand Vores Kyst - Pilotprojekt ved Kelstrup- og Hejsager strand Præsentation Mikael Kjær Jensen - Afdelingleder Planlægning Allan N. Kristiansen Provas Rene Holst Borger (Spildevand) Mie S. Rasmussen - Planlægning

Læs mere

MIDT- OG VESTSJÆLLANDS

MIDT- OG VESTSJÆLLANDS MIDT- OG VESTSJÆLLANDS Referat fra møde nr. 3 i 2007 i Kredsrådet for Midt- og Vestsjællands Politi Mødet blev afholdt onsdag den 5. september 2007 kl. 1000 i Holbæk LEDELSESSEKRETARIATET Kornerups Vænge

Læs mere

Referat fra 13. naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet Mandag den 1. december 2014

Referat fra 13. naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet Mandag den 1. december 2014 Dok.nr. 152655-14 Sagsnr. 11/12126 Referat fra 13. naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet Mandag den 1. december 2014 Sted: Årre Kantinen Tid: 1. december 2014 kl. 14.00 16.00 Deltagere: Preben Friis-Hauge,

Læs mere

Ekstraordinær generalforsamling den 29. november 2012 kl. 19.30

Ekstraordinær generalforsamling den 29. november 2012 kl. 19.30 Referat af Ekstraordinær generalforsamling den 29. november 2012 kl. 19.30 Dagsorden 1. Grundig orientering fra formanden, herunder kredsens økonomiske situation 2. Gennemgang af det mulige omkring den

Læs mere

Workshop C. Samarbejdsforhold i Københavns Kommune

Workshop C. Samarbejdsforhold i Københavns Kommune Workshop C. Samarbejdsforhold i Københavns Kommune 1 2 Fortiden, nutiden og måske en fremtid 3 Interesse eller branche? Klar arbejdsdeling Professionalisme Mål og rammer Fordi den effektive interesseorganisation

Læs mere

Møde i Grønt Råd den 8. marts 2017

Møde i Grønt Råd den 8. marts 2017 Møde i Grønt Råd den 8. marts 2017 kl. 13.30 i mødesalen på Rådhuset i Varde Deltagere: Bjarne Jøker Eg, Claus Christensen, Colin Seymour, Jan Pedersen, Jan Porsgaard, Kirstine Gottlieb, Lasse Frøkjær

Læs mere

Referat Naturrådet,

Referat Naturrådet, Referat Naturrådet, 23.01.18 Tidspunkt: Tirsdag d. 23. januar 2018, kl 16-18.30 Sted: Kulturcenteret Mariehøj, Øverødvej 246 B, 2840 Holte Mødelokale: Storm P, 205 Deltagere: Anna Bodil Hald (Dansk Botanisk

Læs mere

Klimatilpasning i Aarhus Kommune

Klimatilpasning i Aarhus Kommune Klimatilpasning i Mogens Bjørn Nielsen, Afdelingschef, geolog Natur og Miljø Det hører I mere om: Hvad satte os i gang med klimatilpasning? høje vandstande i Aarhus Å og Aarhus Bugt i 2006 og 2007: Vi

Læs mere

Høringssvar. Forslag til Fællesregulativ. For visse offentlige vandløb i Silkeborg Kommune. Vandløbslauget GST. 24. november 2015

Høringssvar. Forslag til Fællesregulativ. For visse offentlige vandløb i Silkeborg Kommune. Vandløbslauget GST. 24. november 2015 Vandløbslauget GST 24. november 2015 Høringssvar Forslag til Fællesregulativ For visse offentlige vandløb i Silkeborg Kommune Vandløbslaug for Gudenå-systemet Silkeborg Tange sø CVR-nr. 32498701 Klostergårdsvej

Læs mere

Rejseholdets temamøde

Rejseholdets temamøde Rejseholdets temamøde Planlovsændring: Forebyggelse af skader ved oversvømmelse eller erosion og mulighed for at etablere kystbeskyttelse uden tilvejebringelse af en lokalplan. Baggrund for lovændring

Læs mere

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Tid og sted: Fredag 22. august 2014, fra kl. 9.00 til 11.30 (11.00) med efterfølgende frokost Medborgerhuset i Silkeborg, Sal C, Bindslevs

Læs mere

Referat. fra Beredskabskommission

Referat. fra Beredskabskommission Referat fra Beredskabskommission Mødedato: Tirsdag den 13. januar 2015 Mødetidspunkt: 09:00 Mødested: Vibevej 18 Deltagere: Afbud: Johnny Søtrup, Erik Buhl, Erik Nørreby, Jørgen Ahlquist, Kjeld Anker Espersen,

Læs mere

REFERAT AF GRØNT RÅDS MØDE DEN 17. JUNI 2014 AFHOLDT I VIRKETHUS

REFERAT AF GRØNT RÅDS MØDE DEN 17. JUNI 2014 AFHOLDT I VIRKETHUS Medlemmer af Grønt Råd og Flemming Jantzen REFERAT AF GRØNT RÅDS MØDE DEN 17. JUNI 2014 AFHOLDT I VIRKETHUS 13-08-2014 Til stede fra Rådet: Danmarks Naturfredningsforening, Sven Thorsen Danmarks Jægerforbund,

Læs mere

Bemærkninger til Forslag til Nationalparkplan for Nationalpark Vadehavet

Bemærkninger til Forslag til Nationalparkplan for Nationalpark Vadehavet Bemærkninger til Forslag til Nationalparkplan 2019 2025 for Nationalpark Vadehavet Bestyrelsen for Nationalpark Vadehavet har med det fremsendte debatoplæg skabt et godt redskab for styring af nationalparken

Læs mere

Referat af Medlemsmøde i Fyrremose, den

Referat af Medlemsmøde i Fyrremose, den Referat af Medlemsmøde i Fyrremose, den 6.6.2015 Hermed kommer referatet fra vores møde, som ikke er: I kronologisk rækkefølge, men emnerelateret! Noteret med navneangivelser, hvem der har spurgt hvad.

Læs mere

Referat af Generalforsamling afholdt torsdag den 26. marts 2009 kl. 1930 i Dalby forsamlingshus lille sal.

Referat af Generalforsamling afholdt torsdag den 26. marts 2009 kl. 1930 i Dalby forsamlingshus lille sal. Referat af Generalforsamling afholdt torsdag den 26. marts 2009 kl. 1930 i Dalby forsamlingshus lille sal. Dagsorden: 1: Valg af dirigent 2: Bestyrelsens beretning 3: Det reviderede regnskab forelægges

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur

Kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur Grønt Danmarkskort og potentiel natur Hvad er et kommuneplantillæg? Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i kommunen. Kommuneplanen sætter

Læs mere

Forslag - Tillæg nr. 5 Klima Tilpasning & CO2-reduktion. Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2013-2025

Forslag - Tillæg nr. 5 Klima Tilpasning & CO2-reduktion. Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2013-2025 Forslag - Tillæg nr. 5 Klima Tilpasning & CO2-reduktion Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2013-2025 Forslag - Tillæg nr. 5 Klima Tilpasning & CO2-reduktion Udgivet af: Vordingborg Kommune 2013. Vordingborg

Læs mere

Landsbyen & fremtidens landskaber

Landsbyen & fremtidens landskaber Landsbyen & fremtidens landskaber Om samarbejdsdrevne landskabsstrategier Lone S. Kristensen & Jørgen Primdahl, Planlægning & Landskab, IGN Planlovsdage 2019 13/03/2019 2 Oversigt Budskaber Om landsbyen

Læs mere

Natura 2000 handleplan - gennemførelse

Natura 2000 handleplan - gennemførelse Natura 2000 handleplan - gennemførelse type: Fagområde De kommunale Natura 2000-handleplaner skal gennemføres i perioden 2013 2015. Kommunen er ansvarlig for at handleplanerne gennemføres. Det drejer sig

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde i LAG Fanø-Varde tirsdag den 13. marts 2018 kl ca Restaurant Ambassaden, Hovedgaden 57, Nordby

Referat fra bestyrelsesmøde i LAG Fanø-Varde tirsdag den 13. marts 2018 kl ca Restaurant Ambassaden, Hovedgaden 57, Nordby Referat fra bestyrelsesmøde i LAG Fanø-Varde tirsdag den 13. marts 2018 kl. 18.30 ca. 20.00 Restaurant Ambassaden, Hovedgaden 57, Nordby (Bemærk besøg i Nyttehaven inden bestyrelsesmødet færge fra Esbjerg

Læs mere

Notat. 28. februar Miljø og Teknik. Baggrund

Notat. 28. februar Miljø og Teknik. Baggrund Notat Forvaltning: Miljø og Teknik Dato: J.nr.: 28. 2013 Br.nr.: Udfærdiget af: Lars Bo Jensen Vedrørende: Projektbeskrivelse for Klimatilpasningsplan Notatet sendes/sendt til: Baggrund Aftalen mellem

Læs mere

Idéoplæg Vækstprojekt Marin naturpark Lillebælt

Idéoplæg Vækstprojekt Marin naturpark Lillebælt Natur- og Miljøafdelingen Middelfart Kommune Østergade 21 5580 Nørre Aaby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 4923 Fax +45 8888 5501 Dato: 30. marts 2011 Sagsnr.: 201003505-4 Anni.Berndsen@middelfart.dk

Læs mere

Indstilling. Grønne/rekreative områder i byen Tre pilotprojekter for perioden Resume. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Grønne/rekreative områder i byen Tre pilotprojekter for perioden Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 16. juni 2010 Grønne/rekreative områder i byen Tre pilotprojekter for perioden 2011-2012 Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune 1.

Læs mere

Resultater fra borgertopmøde om klimatilpasning. - Lørdag den 5.marts I Kalundborg hallerne

Resultater fra borgertopmøde om klimatilpasning. - Lørdag den 5.marts I Kalundborg hallerne Resultater fra borgertopmøde om klimatilpasning - Lørdag den 5.marts I Kalundborg hallerne 1. Intro Først en række afstemninger for at lære udstyret at kende. Dernæst en runde ved bordene, hvor I lærer

Læs mere

Præsentation af Natura 2000-planerne John Frikke, Naturstyrelsen Ribe

Præsentation af Natura 2000-planerne John Frikke, Naturstyrelsen Ribe Præsentation af Natura 2000-planerne John Frikke, Naturstyrelsen Ribe Møde i Det Rådgivende Udvalg for Vadehavet 4. februar 2011 246 Natura 2000-planforslag EF-habitat- og EF-fuglebeskyttelsesområder ca.

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur

Forslag til kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i kommunen. Kommuneplanen sætter rammerne for al lokalplanlægning. Hvis Byrådet ønsker at gennemføre

Læs mere

Redegørelse for planens Forudsætninger. Kommuneplan Forslag

Redegørelse for planens Forudsætninger. Kommuneplan Forslag Redegørelse for planens Forudsætninger Kommuneplan 2017-29 Forslag August 2017 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Om forudsætninger for Kommuneplan 17...2 Redegørelse for forudsætninger...4 Rækkefølge

Læs mere

Vand i Vejle. Ulla Pia Geertsen, Klimakoordinator og projektudvikler, Teknik & Miljø, Vejle Kommune. Kortlægning Løsninger Udfordringer

Vand i Vejle. Ulla Pia Geertsen, Klimakoordinator og projektudvikler, Teknik & Miljø, Vejle Kommune. Kortlægning Løsninger Udfordringer Vand i Vejle Ulla Pia Geertsen, Klimakoordinator og projektudvikler, Teknik & Miljø, Vejle Kommune Kortlægning Løsninger Udfordringer VAND I BYER - Aarhus 19. september 2017 Vejle med vilje Vejle og vækst

Læs mere