SKILTE OG REKLAMER I KØBENHAVN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SKILTE OG REKLAMER I KØBENHAVN"

Transkript

1 SKILTE OG REKLAMER I KØBENHAVN Læs mere på Reklamer i det offentlige rum spiller en stor rolle i den moderne by. Den hastige udvikling af nye typer reklamer skaber et øget pres for flere reklamer i byen. Københavns Kommune har i 2008 udarbejdet nye retningslinjer for opsætning af skilte og reklamer med det mål, at byens særlige bymæssige og arkitektoniske kvaliteter respekteres, og at særlige knudepunkter i byen markeres. Retningslinjerne giver et overblik over, hvilke krav og hensyn der skal tilgodeses ved opsætning og udformning af skilte og forskellige typer reklamer, samt hvilke love og bestemmelser der danner grundlag for kommunens administration. Retningslinjerne er vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget den KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen

2 Baggrund Storbyerne har stor betydning for samfundsudviklingen, og de konkurrerer om at tiltrække investeringer for at opnå vækst og indflydelse. Som en del af Øresundsregionen udvikler København sig i disse år i konkurrence med andre storbyregioner som Hamburg og Berlin. Udviklingen tilfører byen dynamik i form af byudvikling, arbejdspladser, mere aktivt byliv osv. Sammen med den dynamiske udvikling opleves en øget interesse fra erhvervsliv o.a. for en større synliggørelse, herunder reklamering på steder, hvor mange mennesker passerer eller opholder sig. Billedet af den pulserende storby med lysreklamer, storskærme, reklameduge, billboards m.v. er næsten blevet et ikon for en metropol. København er også en velbevaret by, med store bymæssige og arkitektoniske kvaliteter, som skal respekteres. Med retningslinjer for skilte og reklamer er det kommunens mål både at understøtte og respektere byens kvaliteter og samtidig markere særlige bymæssige og trafikale knudepunkter. Retningslinjerne er delt op i særskilte afsnit for henholdsvis opsætning af skilte og opsætning af reklamer. Afslutningsvis er der et afsnit om administration af retningslinjerne. Principielt kræver al form for skiltning og reklamering nemlig kommunens godkendelse. For mange skilte virker forvirrende på potentielle kunder.

3 SKILTE Skiltning er information om en butik eller en virksomhed, f.eks. navn, art, logo eller lignende, som bliver opsat direkte i forbindelse med butikken eller virksomheden. Skiltning skal være tilpasset den enkelte bygnings facadeudformning og udtryk. Den skal desuden afpasses efter den bymæssige sammenhæng, som bebyggelsen indgår i og selvfølgelig det budskab, som skiltet skal formidle. Det er afgørende for en god skiltning, at forbrugeren ikke forvirres af for mange informationer. Skiltningen skal derfor være enkel, klar og tydeligt formidle, hvad der forhandles. Skiltningen må gerne være fantasifuld og af høj kvalitet, hvad angår design og udførelse. Skiltningen formidler på en enkel måde hvad der forhandles og butikkens navn på en måde som er fint tilpasset kvarterets arkitektur.

4 Retningslinjer for skiltning Skiltningens omfang, udformning og farve tilpasses bygningen og gadebilledet. Bygningens hoved- og fagopdeling respekteres, således at sokler, gesimser, søjler og andre karakteristiske facadeelementer friholdes for skiltning. Placering af flere skilte såvel planskilte som fremspringende skilte samordnes, så der opstår en god helhedsvirkning. Butiksskilte - både planskilte, fremspringende skilte og faneskilte - holdes inden for den del af facaden, som begrænses af butikken. Butiksvinduer skal fremstå som udstillingsvinduer og må ikke tilklæbes, idet det giver et tillukket og afvisende udtryk i gadebilledet. Planskilte placeres, så de ikke føres hen over porte, opgange og ejendomsskel. Her har man opnået en fin harmoni mellem skiltningen og bygningens facade med dens materialer og detaljer. Enkeltsiddende bogstaver og neonskiltning er at foretrække, da disse ofte bedre kan tilpasses facaden. Skilte på murpiller udføres i en størrelse, så de ikke dækker hele murpillens bredde og får karakter af facadebeklædning. Der opsættes kun ét udhængsskilt for hver butik, dog kan der opsættes ét til hver gadeside, hvis butikken ligger på et hjørne. Udhængsskilte placeres, så de ikke er til gene for naboens udhængsskiltning. Skilte opsættes som hovedregel ikke over butiksetagen. Undtaget er dog ejendomme med erhverv på 1. sal og opefter. Her placeres skiltning som enkeltsiddende bogstaver i et eller flere af lejemålets vinduer eller på facaden. Ved kælderbutikker, hvor det ikke er muligt at placere et udhængsskilt inden for butikkens naturlige skilteområde, kan et skilt eventuelt placeres et andet sted på facaden, hvis bygningens arkitektur tillader det, og der ikke opstår gener herved.

5 Flagning Kommunen vil som hovedregel modsætte sig flagning med reklameflag opsat på facaden eller på offentligt vejareal, da dette ofte slører bygningen og gaden. Dog kan der ved festlige lejligheder flages med Dannebrog. Opsætning af flagstænger på offentligt vejareal skal godkendes af Teknik- og Miljøforvaltningen, Center for Veje. Faste ophængningssteder og opsætning af flagstænger på egen grund kan kræve kommunens godkendelse. Se herom under Administration. Ved tvivlsspørgsmål kontakt Teknik- og Miljøforvaltningen, Center for Bydesign. Solafskærmning og sikringsgitre Det er tilladt at flage med firmalogo som her på hustage. Markiser sættes som hovedregel op i en bredde som svarer til de enkelte vinduesfag, således at bygningens fagopdeling og sammenhængen mellem butiksetagen og den øvrige bygning opretholdes. Markiser udføres oprullelige eller sammenklappelige. Faste baldakiner, markiser og kalecher godkendes generelt ikke, idet de ofte vil sløre de enkelte vinduesfag. Markiser udføres med ensfarvet refleksfri markisedug og farvenuancer afstemmes efter bygningens øvrige farver. Skiltning på markiser må generelt kun ske med butikkens logo på markisekanten. Sikringsgitre udformes således, at de respekterer butikkens facade, placeres bag vinduesglasset og ikke skjuler vinduesudstillingen efter lukketid. Markiserne her respekterer bygningens fagdeling. Skiltning sker på markisekanten.

6 Belysning af skilte Skiltebelysning afstemmes efter forholdene, således at belysningen ikke virker blændende eller generende for trafikanter og omkringboende. Den primære lyskilde i gaden bør altid være gadebelysningen. Lys i skilte udformes uden løbende eller blinkende effekter, som virker generende i gadebilledet. Belysningsarmaturer til skiltebelysning udformes med et diskret udseende og placeres, så de ikke er til gene for omgivelserne. Ved en skiltning med lys må kun skilteteksten og logo være lysende. Ved skiltebelysning foretrækkes lyskilder med en varm tone. Flere og mindre lyskilder giver som hovedregel det bedste resultat. Ofte er lyset fra udstillingsvinduet tilstrækkelig belysning. Skiltebelysning med coronaeffekt løser på fin måde blændingsproblemer. Skiltning på vejareal og egen grund Skiltene må kun reklamere for varer, der sælges i butikken. Reklamefinansierede cykelstativer tillades ikke. Skilte, vareudstillinger, herunder udstillingsskabe må som hovedregel opstilles langs facaden og må ikke have et større fremspring end 60 cm. Der skal altid være mindst 1,5 m til fri passage. Skiltene må ikke opstilles i den primære ganglinie. Vær opmærksom på, at der kan være særlige regler for visse gadestrækninger på for eksempel Strøget, Købmagergade og Fiolstræde mv. Fritstående skilte, standerskilte og pylonskilte placeres på eget grundstykke ved fritliggende erhvervsbebyggelser eller benzinstationer. Højde, udformning og farver tilpasses omgivelserne og vurderes i hvert enkelt tilfælde. Opstillinger på offentligt areal skal meddeles kommunen, Center for Veje. På offentligt vejareal betales en brugerafgift for opstillingen. Skilteudstyr placeret på fortovsareal bør generelt begrænses.

7 REKLAMER En reklame indeholder et budskab, der skal påvirke en målgruppe til at handle ved f.eks. at købe et bestemt produkt. Der kan være tale om mindre, butiksrelaterede reklamer eller store lys- og bannerreklamer, der har vidtrækkende effekt på byrummet. Reklamer er med til at sende et signal om en dynamisk og levende by og kan give et festligt indslag - ikke mindst lysreklamerne i byens nattebillede. Reklamer i det offentlige rum spiller i dag en stigende rolle, og der udvikles til stadighed nye måder at reklamere på. Med retningslinierne ønsker kommunen både, at særlige bymæssige og trafikale knudepunkter understøttes og samtidigt sende signalet om en aktiv og levende storby. Oveni skal et hensyn til byens særlige kvaliteter, herunder de historiske byområder, sikres. Retningslinierne skal derfor også tilgodese, at følsomme områder i byen beskyttes mod store reklameindslag. Reklamer på Rådhuspladsen er med til at understrege pladsen som knudepunkt.

8 Placering af reklamer i bydelene Indre By og Christianshavn Reklameringen skal respektere facadernes udtryk og de ofte snævre historiske byrum. Mindre og mere raffinerede reklamer er ofte tilstrækkelige, hvor der kun færdes fodgængere. Af hensyn til de mange mennesker, der færdes her, gælder her særlige regler for vareudstillinger, sandwichskilte osv. Store dele af de historiske bydele, middelalderbyen, Christianshavn og Frederiksstaden er visuelt sårbare. Her skal reklamer indpasses med stor respekt for de historiske og arkitektoniske værdier. I en række byrum og kvarterer er mulighederne for reklamering derfor meget begrænsede. I områderne omkring Rådhuspladsen, Hovedbanegården, Vesterport og Nørreport er lysreklamer en karakteristisk del af bybilledet. Biografer, Tivoli, hoteller og trafik skaber liv i aftentimerne, og områderne rummer blandt andet mange bygninger i en modernistisk arkitektur, som giver mulighed for opsætning af reklamer. Gågaderne i Indre By er livlige handelsgader, og reklamer er en del af gadebilledet. De snævre gaderum med diskrete facade variationer giver ringe mulighed for reklamering. Skiltningen i den Indre By skal tilpasses byens småskala og må ikke sløre bygningens facader.

9 Brokvartererne Brokvarterernes meget homogene karrebebyggelse og fint detaljerede facader giver begrænsede muligheder for opsætning af reklamer, og generelt er reklamering ikke hensigtsmæssig i boligområderne. I områder, der har en mere blandet karakter med boliger og erhverv, er der større mulighed for indpasning af reklamer. De store handelsgader er præget af en livlig blanding af butikker, caféer, trafik og naturligvis også reklamer. Mange af facaderne langs gaderne har fine arkitektoniske kvaliteter. Det er derfor vigtigt, at skilte og reklamer indgår i et harmonisk samspil med ejendommenes facader og det omkringliggende bymiljø. Mange reklamer samlet - særlig lysreklamer -, kan være med til at markere knudepunkter i byen, f.eks. byrum, trafikknudepunkter og større indkøbscentre. Brokvarterenes strøggader er præget af et livligt butiksliv. Byen uden for brokvartererne Indfaldsveje og jernbanelinier gennemskærer de ydre bydele, og her kan der være mulighed for opsætning af reklamer f.eks. ved større parkeringspladser, ved benzinstationer, i gangtunneller, viadukter og i forbindelse med jernbanearealer og S-togsstationer. Reklamer kan i denne forbindelse være med til at markere trafikknudepunkter eller en port til byen. Lysreklamer i viadukter kan virke tryghedsskabende. Omkring indkøbsgader og lokale torvedannelser er der mulighed for opsætning af reklamer. Det er dog vigtigt, at reklamerne tilpasses bygningernes skala og byrummets karakter. Reklamer må som hovedregel ikke opsættes ved villakvarterer, rækkehus- eller parkbebyggelser. Her skal de landskabelige og beplantningsmæssige træk præge bebyggelsen. Reklamer må som hovedregel ikke opsættes i og ved grønne områder. Her skal der være mulighed for at opleve naturen uden at blive påvirket af reklamer. Belyste reklameskabe i gangrumarealer kan virke tryghedsskabende.

10 Retningslinjer for opsætning af reklamer Lysreklamer Lysreklamer defineres i denne sammenhæng som statiske eller dynamiske neonreklamer, elektroniske lystavler, signboards, storskærme og lyseffekter placeret på bygningers facade eller tag. Lyset fra reklamerne kan skabe problemer særligt for de omkringboende. Kommunen giver derfor kun tilladelse til opsætning af lysreklamer, hvor de ikke er til gene for omgivelserne. Kommunen vil kunne stille krav om begrænsninger i lysstyrke, lyskarakter, flimren mv. under hensyn til at den ikke må være til gene for omgivelserne. Lysreklamer skal desuden være forenelige med bygningernes arkitektoniske udtryk. På kortet bagest er udpeget de områder i byen, hvor kommunen er indstillet på, at der opsættes lysreklamer. Lysreklamer kan være med til at skabe en bymæssig identitet. Neonreklamer Neonreklamer skal afpasses efter omgivelserne og respektere bygningernes arkitektur. Samtidig skal de gerne have en selvstændig designmæssig værdi. Neonreklamer på tagflader placeres så lavt, at taget danner baggrund. Skiltets bærende konstruktion, bogstaver og eventuelle billeder skal være gennembrudt, således at skiltet syner mindst muligt i dagtimerne. For neonreklamer på flade tage gælder, at reklamens bærende konstruktion udformes således, at bygningsprofilen ikke sløres. Den bærende konstruktion - som skal nedtages, hvis den ikke bruges - skal altid godkendes af Teknik- og Miljøforvaltningen, Center for Byggeri. Lysreklamer er med til at sende et signal om en dynamisk og levende by og kan give et festligt udslag.

11 Signboards, storskærme og elektroniske lystavler Signboards, storskærme og elektroniske lystavler godkendes ikke, medmindre de placeres på steder, hvor der ønskes særlig byintensitet, og hvor de i øvrigt naturligt kan integreres i bygningens arkitektur og ikke er til gene for omgivelserne. Den bærende konstruktion - som skal nedtages, hvis den ikke bruges - skal altid godkendes af Teknik -og Miljøforvaltningen, Center for Byggeri. Billboards Billboards er tavler med skiftende reklamebudskaber, som opsættes på bygninger eller på eget stativ. Billboards er pga. de store formater generelt ikke egnet til opsætning i den tætte bystruktur eller i boligområder. Kommunen anbefaler derfor, at billboards kun opsættes i de ydre bydele typisk i forbindelse med store trafikårer og i erhvervsområder, hvor de kan målrettes den kørende trafik. Billboards kan opsættes på brandgavle i industriområder og på byggepladshegn. Kommunen ønsker generelt ikke opsætning af billboards: I bydelene Indre By, Christianshavn, Vesterbro samt de indre dele af Østerbro og Nørrebro. I boligområder, i villakvarterer eller på boligejendomme. I og ved parker og grønne områder. Kommunen vil generelt ikke modsætte sig opsætning af billboards i industri- og erhvervsområder, ved større parkeringspladser og benzinstationer, i gangtunneller, viadukter og i forbindelse med jernbanearealer uden for ovennævnte bydele og områder. Midlertidig opsætning af billboards på byggepladshegn og byggepladser accepteres over hele byen, men kræver godkendelse af Teknik -og Miljøforvaltningen, Center for Veje, såfremt det sker på offentligt vejareal. På offentligt vejareal betales en brugerafgift til kommunen.

12 Gavlreklamer Gavlreklamer defineres i denne sammenhæng som reklamer malet direkte på en gavl, typisk en brandgavl. Det kan være en hel gavl eller på dele af en gavl. I København findes en lang tradition for at bruge kunstnere i forbindelse med udsmykning af brandgavle og til at udforme reklamegavle. I forhold til andre reklametyper har disse ofte en forholdsvis lang levetid. Samtidig har de med deres størrelse en væsentlig visuel effekt på lokalområdet. Det er derfor særlig vigtigt, at gavlreklamen afpasses efter omgivelserne, indgår som en integreret del af arkitekturen og at motivet har selvstændige æstetiske, idémæssige og kunstneriske kvaliteter. Stilladsreklamer og reklameduge Heerups kendte mælkereklame fra Sølvgade. Reklameduge er reklamer trykt på net eller lignende med billeder i store størrelser, eventuelt i kombination med relieflignende tredimensionelle figurer. Store reklameduge kan være et voldsomt visuelt element i gadebilledet. Reklameduge må kun ophænges på stilladser, der tjener et egentligt formål, opstillet i forbindelse med igangværende byggearbejder på facade og tag. Reklameduge på stilladser på offentligt vejareal kræver tilladelse fra Teknik- og Miljøforvaltningen, Center for Veje. Sker det på offentligt vejareal, skal der endvidere betales en afgift.

13 Retningslinjer for stilladsreklamer og reklameduge Permanent ophængning af reklamebannere godkendes generelt ikke. Reklameduge godkendes generelt ikke på tomme bygninger eller dele af bygninger under ombygning. Reklameduge tillades på stilladser, der er nødvendige i forbindelse med nybyggeri eller renovering og ombygning af facader og tag, men tillades generelt ikke på fritstående stilladser opstillet direkte i reklameøjemed på egen eller offentlig grund. Midlertidig ophængning af bannere godkendes i nærmere afgrænsede perioder i forbindelse med særlige kulturelle arrangementer, fremstød og lignende. Relieflignende figurer skal holdes inden for fortovskanten og må maks. have en dybde på 150 cm målt fra stilladset og min. 250 cm over fortovet. De må ikke være til gene for gadebelysningen, andet byudstyr eller for trafiksikkerheden. Belysning af stilladsreklamer må ikke være til gene for omgivelserne. Reklameduge tillades generelt ikke. Reklameduge tillades kun på stilladser i forbindelse med renovering af facader og tage. Reklameballoner Kommunen vil kun undtagelsesvis godkende opsætning af reklameballoner i forbindelse med større events i byen, der har bred offentlig interesse. Opsætning af reklameballoner kræver kommunens godkendelse. Se herom under Administration. Ved tvivlsspørgsmål kontakt Teknik -og Miljøforvaltningen, Center for Bydesign. Opsætning af reklameballoner skal altid godkendes af politiet. Reklameballon tillades kun undtagelsesvis i forbindelse med særlige events.

14 ADMINISTRATION Her kan du få et overblik over hvilke love og bestemmelser, der danner grundlag for kommunens administration af udendørs reklamer. Afsnittet kan bruges som en checkliste over forhold, der skal undersøges inden opsætning af en reklame. Lokalplaner og byplanvedtægter En stor del af ejendommene i Københavns Kommune er omfattet af en lokalplan eller af en byplanvedtægt. I sådanne planer vil der oftest være bestemmelser om, at skiltning og reklamering kræver godkendelse i kommunen. Bestemmelserne for, hvorledes skiltning og reklamering skal udføres, vil variere i de forskellige planer - alt efter hvilket område de omfatter, og hvilke planmæssige og arkitektoniske hensigter, der ligger bag planen. Ulovligt opsatte skilte og reklamer vil, såfremt de ikke efterfølgende kan godkendes, blive forlangt fjernet. Fredede bygninger Opsætning af skilte og reklamer på fredede bygninger kræver Kulturarvsstryrelsens godkendelse. Byggeloven Byggeloven indeholder i 6 D, stk. 2, en bestemmelse om, at skiltning, lysinstallationer og lign. ikke må være til ulempe eller virke skæmmende i forhold til omgivelserne. Kommunen kan ved forbud eller påbud sikre dette. For så vidt angår skiltning, reklamering og opsætning af belysning, vil kommunen således både hvis den får kendskab til ønsker herom, og når de er gennemført kunne gribe ind for at sikre en god helhedsvirkning, hvis skiltene eller belysningen efter kommunens vurdering virker skæmmende i forhold til omgivelserne eller på anden vis virker generende. Herudover kan skiltning forudsætte byggetilladelse, hvis de har en størrelse eller udformning, der kræver en decideret byggesagsbehandling. Det kan eksempelvis være lysreklamer på tage eller store skilte, der udsættes for vindpåvirkning eller lignende. Nedlæggelse af forbud Hvis kommunen ikke har direkte grundlag i planer, lovgivning eller servitutter for at forhindre eller regulere etablering af en reklame, kan kommunen i medfør af bestemmelserne i planlovens 14 nedlægge forbud mod arbejdets gennemførelse. Et forbud gælder for et år. Inden dette år skal kommunen udarbejde et lokalplanforslag, der giver den fornødne hjemmel til at forhindre eller regulere etablering af en ny reklame. Facadecensur En stor gruppe ejendomme i kommunen er omfattet af tinglyste servitutter, hvori der stilles krav om, at kommunen skal godkende facader, skiltning og lignende forhold, som er af betydning for bygningens udformning. Sådanne ejendomme siges at være omfattet af facadecensurbestemmelser. I tilfælde, hvor en ejendom er omfattet af facadecensurbestemmelser, vil det således også være nødvendigt at indhente kommunens godkendelse, inden der opsættes nye skilte eller reklamer.

15 Offentligt støttede byggearbejder I forbindelse med byfornyelse vil der i byfornyelsesbeslutningen være stillet ganske omfattende krav til de arbejder, som skal gennemføres. Herunder vil der også kunne være krav til skiltning og andet, som er af betydning for de enkelte bygningers fremtidige udseende. Sådanne krav skal overholdes, for at de støtteberettigede byggearbejder vil blive godkendt. På tilsvarende måde vil støtte til ombygninger af og tilbygninger til almene bebyggelser i henhold til lovgivningen herom kunne blive betinget af, at særlige arkitektoniske krav, herunder til skiltning og reklamering, som de er beskrevet i disse retningslinier, tilgodeses. Vejloven Lov om offentlige veje og lov om private fællesveje regulerer vejbestyrelsens forpligtelser og rettigheder for så vidt angår brugen af vejarealet til henholdsvis trafikale og ikke trafikale formål. Vejbestyrelsen kan således acceptere, at vejarealet anvendes til f.eks. opstilling af reklameskilte og vareudstillinger, til fortovscafeer, placering af byggematerialer m.m. under forudsætning af, at denne særlige råden over vejarealet ikke kommer i strid med vejbestyrelsens centrale forpligtelse: Betjening af den offentlige trafik. Vejbestyrelsens tilladelse skal altid indhentes til aktiviteter, der ikke tjener trafikale formål. Bestemmelser om råden over vejareal m.m. i Københavns Kommune Det reklamemæssige indhold reguleres dels i et regelsæt vedtaget af Borgerrepræsentationen, dels ved politiske beslutninger. Regelsættet, der har hjemmel i vejloven, opstiller betingelserne for bl.a. opstilling af reklameskilte, vareudstillinger, cykelstativer og afholdelse af kommercielle arrangementer og arrangementer til reklameformål, herunder sponsorreklame. Regelsættet regulerer også hvilke aktiviteter, der betales brugerafgift for. Færdselsloven I forbindelse med aktiviteter og opstilling af diverse effekter på gader, veje, pladser, torve og ophængning af eksempelvis reklameduge med lyseffekter, skal der altid tages højde for færdselslovens krav om sikkerhed for trafikanterne. Hvor skal du henvende dig Teknik -og Miljøforvaltningen står til rådighed med yderligere information og vejledning. Dette kan ske ved henvendelse til Teknik - og Miljøforvaltningens Center for Bydesign eller for vejarealer Center for Veje på Læs mere på

16 SKILTE OG REKLAMER I KØBENHAVN Områder i byen, hvor der kan opsættes lysreklamer 1. Hans Knudsens Plads 2. Trianglen 3. Nørrebro Station 4. Nørrebros Runddel 5. Dronning Louises Bro 6. Nørreport 7. Rådhuspladsen og indre del af Vesterbrogade 8. Vesterbros Torv 9. Vesterbrogade og Frederiksberg Allé 10. Enghave Plads 11. Toftegårds Plads 12. Christmas Møllers Plads 13. Sundbyvester Plads 14. Kay Fiskers Plads 1 BISPEBJERG BRØNSHØJ-HUSUM ØSTERBRO 3 2 NØRREBRO 4 5 VANLØSE 6 INDRE BY CHRISTIANSHAVN 7 FREDERIKSBERG KOMMUNE AMAGER ØST VESTERBRO/ KONGENS ENGHAVE VALBY AMAGER VEST 14 13

Stilladsreklamer kan være et voldsomt element i gadebilledet.

Stilladsreklamer kan være et voldsomt element i gadebilledet. Bilag 3 Reklamer i København Lysreklamer på Rådhuspladsen Reklamer i det offentlige rum spiller en stigende rolle i den moderne by. Byens udvikling og erhvervslivets interesse for synliggørelse gennem

Læs mere

VEJLEDNING OM SKILTE OG REKLAMER. i Næstved Kommunes byområder

VEJLEDNING OM SKILTE OG REKLAMER. i Næstved Kommunes byområder VEJLEDNING OM SKILTE OG REKLAMER i Næstved Kommunes byområder 1 2 INDHOLD INTRODUKTION 5 ANSØGNING OM TILLADELSE OG GODKENDELSE 6 1. GENERELT FOR SKILTE OG REKLAMER 8 2. NÆSTVED BYMIDTE 9 FACADESKILTE

Læs mere

Arkitektoniske retningslinjer og gode eksempler på solceller

Arkitektoniske retningslinjer og gode eksempler på solceller Arkitektoniske retningslinjer og gode eksempler på solceller Københavns Kommune har udarbejdet et sæt retningslinjer for solceller. Formålet med retninglinjerne er at foretage en kvalificeret afvejning

Læs mere

Forord 3. Skilte 6. Reklamer 7

Forord 3. Skilte 6. Reklamer 7 Skiltepolitik Forord 3 Byrådets politik 4 Skilte 6 Reklamer 7 Tæt bebyggede områder 8 Erhvervsområder 12 Øvrige skiltetyper 16 Administrationsgrundlag og lovgivning 18 Ansøgning og tilladelse 20 2 Forord

Læs mere

Ølbycentret. Skilteregler

Ølbycentret. Skilteregler Ølbycentret Skilteregler 00 Regler for skilte og andet facadeudstyr i Ølbycentret Om skilte og skilteregler Formålet med skilteregler er at fremme god skiltning. God skiltning God skiltning opnås gennem

Læs mere

BYENS ANSIGT Retningslinier for skilte og andet facadeudstyr

BYENS ANSIGT Retningslinier for skilte og andet facadeudstyr BYENS ANSIGT Retningslinier for skilte og andet facadeudstyr BYENS ANSIGT Retningslinier for skilte og andet facadeudstyr UDGIVER Herning Kommune By, Erhverv og Kultur ÅR 2010 REDAKTION OG TEKST: Mette

Læs mere

Skiltevejledning 2013 / revideret januar 2016

Skiltevejledning 2013 / revideret januar 2016 Skiltevejledning 2013 / revideret januar 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE Skiltning i byområder: 4 Facadeskiltning 5 Skiltevejledningen er vejledende indtil bestemmelserne optages i fremtidige lokalplaner i Syddjurs

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE MÅLSÆTNING. Skiltning i byområder: 4. Facadeskiltning 5. Udhængsskilte 6. Henvisningsskilte 7. Pyloner 8.

INDHOLDSFORTEGNELSE MÅLSÆTNING. Skiltning i byområder: 4. Facadeskiltning 5. Udhængsskilte 6. Henvisningsskilte 7. Pyloner 8. Skiltemanual 2013 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Skiltning i byområder: 4 Facadeskiltning 5 Skiltemanualen er vejledende indtil bestemmelserne optages i fremtidige lokalplaner i Syddjurs Kommune. Der er tidligere

Læs mere

OPLÆG RETNINGSLINJER FOR DIGITAL SKILTNING

OPLÆG RETNINGSLINJER FOR DIGITAL SKILTNING POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK OPLÆG RETNINGSLINJER FOR DIGITAL SKILTNING Digital skiltning er en ny type skiltning i bybilledet,

Læs mere

Bilag 2 Retningslinjer for digital skiltning

Bilag 2 Retningslinjer for digital skiltning Bilag 2 Retningslinjer for digital skiltning Digitale skilte er en ny type skilte i bybilledet. Skiltene tiltrækker sig stor opmærksomhed og har større synlighed end de almindelige analoge skilte. Hjørring

Læs mere

OPLÆG RETNINGSLINJER FOR DIGITAL SKILTNING

OPLÆG RETNINGSLINJER FOR DIGITAL SKILTNING POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK OPLÆG RETNINGSLINJER FOR DIGITAL SKILTNING Digital skiltning er en ny type skiltning i bybilledet,

Læs mere

Til politikerne på Københavns Rådhus Fra Grundejerforeningen Vanløse stationsby Den 14. november 2017 Som nærmeste nabo til Kronen i Vanløse, har vi siden november 2008 været udsat for byggestøj, støv,

Læs mere

Digitale virksomhedsskilte og informationsskilte-/standere

Digitale virksomhedsskilte og informationsskilte-/standere Digitale virksomhedsskilte og informationsskilte-/standere Der er en stigende interesse fra erhvervsdrivende og foreninger for at opstille digitale skilte i det offentlige rum langs gader og veje. Digitale

Læs mere

acader, fortove og forretninger i Gladsaxe

acader, fortove og forretninger i Gladsaxe Facader acader, fortove og forretninger i Gladsaxe Gladsaxe Kommune ønsker at gøre Gladsaxe til en smuk, oplevelsesrig og bæredygtig by for alle. Derfor sætter Gladsaxe Kommune fokus på, hvordan vi kan

Læs mere

Vilkår for reklameskilte og vareudstillinger

Vilkår for reklameskilte og vareudstillinger - Vilkår for reklameskilte og vareudstillinger Kopi af tilladelse skal altid være tilgængelig og kunne fremvises ved tilsyn. Indgangspartier, opgange, porte, cykelstativer og lignende må ikke blokeres,

Læs mere

Københavns Kommunes retningslinjer. Bilag 1 SAMMEN OM BYEN. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen

Københavns Kommunes retningslinjer. Bilag 1 SAMMEN OM BYEN. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen tagvindmøller Københavns Kommunes retningslinjer Bilag 1 Baggrund Københavns Kommunes klimaplan indeholder et fyrtårnsprojekt om at opstille vindmøller i København. Kommunens egen satsning retter sig mod

Læs mere

Vilkår for reklameskilte og vareudstillinger

Vilkår for reklameskilte og vareudstillinger Vilkår for reklameskilte og vareudstillinger Kopi af tilladelse skal altid være tilgængelig og kunne fremvises ved tilsyn. Indgangspartier, opgange, porte, cykelstativer og lignende må ikke blokeres, og

Læs mere

iltning på Strandvejen Greve Kommune Sk

iltning på Strandvejen Greve Kommune Sk Skiltning på Strandvejen Greve Kommune Retningslinier for Skiltning på Strandvejen. Redaktion, layout og grafisk tilrettelæggelse: Birgitte Beenfeldt Revision: Side 15. 2013,Vin@greve.dk Greve Kommune

Læs mere

Virksomhedsskilte i by-, bolig- og sommerhusområder

Virksomhedsskilte i by-, bolig- og sommerhusområder Virksomhedsskilte i by-, bolig- og sommerhusområder Når du søger om virksomhedsskiltning i by- og sommerhusområde undersøger kommunen (Afd. Byg & Miljø) følgende trin, som kan indeholde beskrivelse af

Læs mere

Skilte- og facadevejledning

Skilte- og facadevejledning - Aalborg Kommune Side 1 af 1 Presse Web-TV Min Side Sitemap Blanketter Selvbetjening English politik manualer Forside Om kommunen Skiltning skal medvirke til at understøtte de arkitektoniske kvaliteter

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Valby Langgade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Valby. Strøggadelokalplan

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Valby Langgade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Valby. Strøggadelokalplan KØENHAVNS KOMMUNE PLANORENTERNG Lokalplan nr. 179 ygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur Valby Langgade Valby Strøggadelokalplan Publikumsorienterede serviceerhverv Delvist ophævet - Se nr. 218

Læs mere

Solrød Kommune ØKONOMI-, TEKNIK- & MILJØUDVALGET. Regler for facader & skiltning i Solrød Center. Administrationsgrundlag FORSLAG

Solrød Kommune ØKONOMI-, TEKNIK- & MILJØUDVALGET. Regler for facader & skiltning i Solrød Center. Administrationsgrundlag FORSLAG Solrød Kommune ØKONOMI-, TEKNIK- & MILJØUDVALGET Regler for facader & skiltning i Solrød Center Administrationsgrundlag Indhold Indledning - Baggrund og hovedformål 3 1 Butiksfacader 4 2 Farver 4 3 Skiltetyper

Læs mere

På baggrund af høringen foreslår forvaltningen nedenstående ændret i lokalplanen

På baggrund af høringen foreslår forvaltningen nedenstående ændret i lokalplanen KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Bilag 9 Forslag til ændringer På baggrund af høringen foreslår forvaltningen nedenstående ændret i lokalplanen 5 præcisering af fordeling

Læs mere

Regulativ for. i Kolding Kommune

Regulativ for. i Kolding Kommune REGULATIV 2008 Regulativ for i Kolding Kommune Regulativ for facader og skilte i Kolding Kommune 2008 37 Indhold 1 INDLEDNING 4 1.1 FORMÅL OG HENSIGT 4 1.2 REGULATIVETS OPBYGNING OG BRUG 4 1.3 LOVHJEMMEL

Læs mere

FOR OFFENTLIGE VEJAREALER

FOR OFFENTLIGE VEJAREALER STEVNS KOMMUNE Forslag til REGULATIV FOR OFFENTLIGE VEJAREALER STORE-HEDDINGE BYCENTER 1997 REGULATIV FOR RÅDEN OVER OFFENTLIG VEJAREAL I STORE-HEDDINGE BYCENTER INDHOLD 1. Administrative bestemmelser...

Læs mere

Lokalplan 68. for skilte i Vallensbæk Kommune

Lokalplan 68. for skilte i Vallensbæk Kommune Lokalplan 68 for skilte i Vallensbæk Kommune Juni 2005 REDEGØRELSE Forord Skiltene på husenes facader betyder meget for hvordan vi opfatter et område. Dominerende skilte, pyloner, bannere og reklamer ses

Læs mere

Skilte og vareudstillingsregulativ

Skilte og vareudstillingsregulativ Skilte og vareudstillingsregulativ Januar 2018 Rev. 12.9.2018 Skilte og Vareudstillingsregulativet Køge Kommune I henhold til 80 stk.1+3, lov om offentlige veje fastsættes hermed forskrifter for råden

Læs mere

Skiltning. Arkitekturpolitiske retningslinjer

Skiltning. Arkitekturpolitiske retningslinjer Skiltning Arkitekturpolitiske retningslinjer 2005 Skiltning Arkitekturpolitiske retningslinjer Udarbejdet af Helsingør Kommune, Teknisk Forvaltning i samarbejde med Tegnestuen Jens V. Nielsen, Hellebæk

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Vesterbrogade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plandirektoratet. Vesterbro. Strøggadelokalplan

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Vesterbrogade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plandirektoratet. Vesterbro. Strøggadelokalplan KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORENTERNG Lokalplan nr. 178 Bygge- og Teknikforvaltningen Plandirektoratet Vesterbrogade Vesterbro Strøggadelokalplan Publikumsorienterede serviceerhverv Delvist ophævet - Se nr.

Læs mere

SKILTNING ARKITEKTUR- POLITISKE RETNINGSLINJER

SKILTNING ARKITEKTUR- POLITISKE RETNINGSLINJER SKILTNING ARKITEKTUR- POLITISKE RETNINGSLINJER Vores vej // Skiltning Arkitekturpolitiske retningslinjer // Side 1 EN DEL AF VORES VEJ - SAMLEDE POLITIKKER I HELSINGØR KOMMUNE SKILTNING I HELSINGØR KOMMUNE

Læs mere

Regulativ for brug af fortovsarealer i Grindsted og Billund

Regulativ for brug af fortovsarealer i Grindsted og Billund Regulativ for brug af fortovsarealer i Grindsted og Billund April 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Vedtagelse og ikrafttræden 3 3. Revision af regulativ 3 4. Områdebegrænsning 3 5. Administration

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Amagerbrogade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Sundbyvester/-øster

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Amagerbrogade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Sundbyvester/-øster KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORENTERNG Lokalplan nr. 158 Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur Amagerbrogade Sundbyvester/-øster Strøggadelokalplan Publikumsorienterede serviceerhverv KONGSBAK NFORMATK

Læs mere

Retningslinjer for skiltning i byområder på Bornholm

Retningslinjer for skiltning i byområder på Bornholm Retningslinjer for skiltning i byområder på Bornholm Indhold RETNINGSLINJER FOR SKILTNING I BYOMRÅDER PÅ BORNHOLM... 3 SØG ALTID OM TILLADELSE... 4 1. GENERELLE RETNINGSLINJER... 5 2. FACADESKILTE... 6

Læs mere

Retningslinjer for reklamer på midlertidige konstruktioner, såsom stilladser, containere, skurvogne ol.

Retningslinjer for reklamer på midlertidige konstruktioner, såsom stilladser, containere, skurvogne ol. Retningslinjer for reklamer på midlertidige konstruktioner, såsom stilladser, containere, skurvogne ol. Reklamebannere tillades på stilladser, containere, skurvogne ol., der er nødvendige i forbindelse

Læs mere

SKILTE OG REKLAMER I KØBENHAVN

SKILTE OG REKLAMER I KØBENHAVN SKILTE OG REKLAMER I KØBENHAVN Læs mere på www.kk.dk/skilteogreklamer Reklamer i det offentlige rum spiller en stor rolle i den moderne by. Den hastige udvikling af nye typer reklamer skaber et øget pres

Læs mere

Skilte Lovlig skiltning i Odsherred

Skilte Lovlig skiltning i Odsherred Skilte Lovlig skiltning i Odsherred Indhold Her gælder reglerne for skiltning... 2 Offentlighedens adgang og skilte... 3 Sådan må skiltet se ud... 4 Her må du opsætte skilte... 5 Skema: Næringsdrivendes

Læs mere

NATTEN I BYENS LYS ForSLAg TIL EN BELYSNINgSSTrATEgI For KøBENhAvN

NATTEN I BYENS LYS ForSLAg TIL EN BELYSNINgSSTrATEgI For KøBENhAvN NATTEN I BYENS LYS Forslag til en belysningsstrategi for København INDHOLD FORORD 5 VISION 6 BYLIV 10 IDENTITET 14 IDE OG ÆSTETIK 18 FUNKTION 22 TEKNIK 25 LÆS MERE 26 NATTEN I BYENS LYS Forslag til en

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Østerbrogade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Indre Østerbro/Ydre Østerbro

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Østerbrogade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Indre Østerbro/Ydre Østerbro KØBENHAVNS KMMUNE PLANRENTERNG Lokalplan nr. 161 Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur Østerbrogade ndre Østerbro/Ydre Østerbro Strøggadelokalplan Publikumsorienterede serviceerhverv Delvist

Læs mere

Skiltepolitik - administrationsgrundlag for facade- og reklameskilte

Skiltepolitik - administrationsgrundlag for facade- og reklameskilte Skiltepolitik - administrationsgrundlag for facade- og reklameskilte 2. udgave september 2014 Introduktion Nyborg Kommune er meget optaget af at sikre en smidig sagsbehandling, når de erhvervsdrivende

Læs mere

Kapitel 9. Friluftsreklamer

Kapitel 9. Friluftsreklamer Kapitel 9. Friluftsreklamer 9.1. Indledning 9.2. Virksomhedsreklamer, trafikpropaganda m.v., samt mindre oplysningsskilte 9.3. Reklamer på idrætsanlæg 9.4. Ikrafttrædelse 9. l. Indledning Den hidtidige

Læs mere

Ishøj Kommunes retningslinjer for opsætning af telemaster og mobilantenner

Ishøj Kommunes retningslinjer for opsætning af telemaster og mobilantenner Plan-, Bygge- og Miljøcenter Sagsbehandler: Kristina Moos Den 11. september 2008 Ishøj Kommunes retningslinjer for opsætning af telemaster og mobilantenner Lovmæssigt grundlag Tre forskellige lovgivningsområder

Læs mere

Regulativ for vej og gade i Odder bymidte - 4. udgave gågadestrækningen fra Torvet til Raupachsgade

Regulativ for vej og gade i Odder bymidte - 4. udgave gågadestrækningen fra Torvet til Raupachsgade Regulativ for vej og gade i Odder bymidte - 4. udgave gågadestrækningen fra Torvet til Raupachsgade Odder Kommune 2004 Plan Sag nr. 727-2009-65534 Dok. nr. 727-2014-80667 Dette regulativ omhandler i første

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Nordre Frihavnsgade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur.

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Nordre Frihavnsgade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORENTERNG Lokalplan nr. 162 Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur Nordre Frihavnsgade ndre Østerbro Strøggadelokalplan Publikumsorienterede serviceerhverv KONGSBAK NFORMATK

Læs mere

Facader og skilte. Hadsten Midtby

Facader og skilte. Hadsten Midtby V e j l e d n i n g Facader og skilte Hadsten Midtby Sløjfen Indledning 2 Denne vejledning for Skilte og Facader i Hadsten Midtby er udarbejdet som opfordrende retningslinier for byens politikere og andre

Læs mere

min by og min gade Nærum Hovedgade SKILTE OG FACADER

min by og min gade Nærum Hovedgade SKILTE OG FACADER min by og min gade Nærum Hovedgade SKILTE OG FACADER Din forretning fotæller mere end man skulle tro om stil og betyder meget mere end man forestiller sig for gademiljøet og huset forretningen ligger i.

Læs mere

5 love. Love regler. Ny vejlov pr. 27. dec. 2014

5 love. Love regler. Ny vejlov pr. 27. dec. 2014 Love regler Reglerne er delt mellem flere ministerier og flere styrelser 5 love Vejloven Privatvejsloven Lov om naturbeskyttelse Lov om mark og vejfred Færdselsloven Teknik var traditionelt i Transportministeriet

Læs mere

Arkitektoniske retningslinjer og gode eksempler på solceller

Arkitektoniske retningslinjer og gode eksempler på solceller Arkitektoniske retningslinjer og gode eksempler på solceller Københavns Kommune har udarbejdet et sæt retningslinjer for solceller. Formålet med retninglinjerne er at foretage en kvalificeret afvejning

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Fiolstræde. Bygge- og Teknikforvaltningen Plandirektoratet. Indre By. Strøggadelokalplan

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Fiolstræde. Bygge- og Teknikforvaltningen Plandirektoratet. Indre By. Strøggadelokalplan KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORENTERNG Lokalplan nr 163 Bygge- og Teknikforvaltningen Plandirektoratet & Arkitektur Fiolstræde ndre By Strøggadelokalplan Publikumsorienterede serviceerhverv Delvist ophævet -

Læs mere

Retningslinjer for udendørsservering supplement til eksisterende vilkår.

Retningslinjer for udendørsservering supplement til eksisterende vilkår. Punkt 9. Retningslinjer for udendørsservering supplement til eksisterende vilkår. 2014-21716. By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at By- og Landskabsudvalget godkender nedenstående udkast til regler

Læs mere

Lokalplan. Kladde L05 - Skiltning langs udvalgte indfaldsveje og større fordelingsveje i Hjørring (temaplan) Lokalplanen er kladde

Lokalplan. Kladde L05 - Skiltning langs udvalgte indfaldsveje og større fordelingsveje i Hjørring (temaplan) Lokalplanen er kladde Kladde Lokalplan 109.9610-L05 - Skiltning langs udvalgte indfaldsveje og større fordelingsveje i Hjørring (temaplan) Lokalplanen er kladde Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Indholdsfortegnelse Beskrivelse

Læs mere

Betingelser for tilladelse til opsætning af bannere på vejareal i Københavns Kommune

Betingelser for tilladelse til opsætning af bannere på vejareal i Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Center for veje og renhold Bilag A - Retningslinier Betingelser for tilladelse til opsætning af bannere på vejareal i Københavns Kommune Om brugen af offentligt vejareal Center

Læs mere

Regler for facader & skiltning i Solrød Center. Administrationsgrundlag

Regler for facader & skiltning i Solrød Center. Administrationsgrundlag Solrød Kommune BYRÅDET Regler for facader & skiltning i Solrød Center Administrationsgrundlag Solrød Byvej Indhold Indholdsfortegnelse Solrød Center er placeret ved både S-togstation og en række andre

Læs mere

Regulativ for anvendelse af offentlige vejarealer i Næstved Kommune

Regulativ for anvendelse af offentlige vejarealer i Næstved Kommune Regulativ for anvendelse af offentlige vejarealer i Næstved Kommune Juni 2014 Side 1 af 13 Side 2 af 13 Forord De offentlige vejarealer skal bruges til færdsel, men vejarealerne kan også indgå i bymiljøet

Læs mere

Forord 3 Byrådets politik 4 Skilte 6 Reklamer 7 Tæt bebyggede områder 8 Erhverv 12 Øvrige skiltetyper 16 Administrationsgrundlag og lovgivning 18

Forord 3 Byrådets politik 4 Skilte 6 Reklamer 7 Tæt bebyggede områder 8 Erhverv 12 Øvrige skiltetyper 16 Administrationsgrundlag og lovgivning 18 Skiltepolitik Forord 3 Byrådets politik 4 Skilte 6 Reklamer 7 Tæt bebyggede områder 8 Erhverv 12 Øvrige skiltetyper 16 Administrationsgrundlag og lovgivning 18 Ansøgning og lovgivning 20 2 Forord Aalborg

Læs mere

Dispensation fra lokalplan 56 Bådehavnsgade til indretning af forsamlingslokaler

Dispensation fra lokalplan 56 Bådehavnsgade til indretning af forsamlingslokaler KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Bydesign BILAG 3 Dispensation fra lokalplan 56 Bådehavnsgade til indretning af forsamlingslokaler Notat om henvendelser Der er kommet følgende

Læs mere

Ny vejledning om råden over vejarealer i Holbæk Kommune

Ny vejledning om råden over vejarealer i Holbæk Kommune UDKAST Emne: Ny vejledning om råden over vejarealer i Holbæk Kommune Dato: April 2017 Udarb. Af: Vækst og Bæredygtighed Byg, Vej og Trafik Vedtaget: Byrådet den xx. Juni 2017 Formål Formålet med denne

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Strædet. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Indre By. Strøggadelokalplan

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Strædet. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Indre By. Strøggadelokalplan KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORENTERNG Lokalplan nr. 226 Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur Strædet ndre By Strøggadelokalplan Publikumsorienterede serviceerhverv KONGSBAK NFORMATK Juni 1994 LOKALPLAN

Læs mere

Vejledning om regler for skilte i Varde Kommune

Vejledning om regler for skilte i Varde Kommune Vejledning om regler for skilte i Varde Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... 3 Pas på landskabet... 3 Flowdiagram...3 Bestemmelser efter naturbeskyttelsesloven... 4 Hvordan må skiltet se ud, og hvor

Læs mere

SMUKKE INDFALDSVEJE Strategi

SMUKKE INDFALDSVEJE Strategi SMUKKE INDFALDSVEJE Strategi INDLEDNING 3 En bund af krokus ANKOMSTEN 5 INDFALDSVEJE 6 VIRKEMIDLER 7 Beplantning Bebyggelse og arkitektur Skiltning Kunst og udsmykning Belysning Forside - H. P. Hansens

Læs mere

GÅGADE REGULATIV. Opdateret den 20. september 2010 FOR RIBES HOVEDGADE STRÆKNINGEN FRA TORVET TIL YDERMØLLEN

GÅGADE REGULATIV. Opdateret den 20. september 2010 FOR RIBES HOVEDGADE STRÆKNINGEN FRA TORVET TIL YDERMØLLEN GÅGADE REGULATIV Opdateret den 20. september 2010 FOR RIBES HOVEDGADE STRÆKNINGEN FRA TORVET TIL YDERMØLLEN Regulativets bestemmelser m.h.t. gadeinventarets omfang og udformning herunder parasoller, afskærmninger,

Læs mere

Regulativ for gågader og fortovsarealer i Nykøbing Falster

Regulativ for gågader og fortovsarealer i Nykøbing Falster Regulativ for gågader og fortovsarealer i Nykøbing Falster Guldborgsund Kommune Administrative bestemmelser: Gyldighedsområde: Regulativet gælder for gågader og alle fortovsarealer i bymidten. Byrådets

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og Miljøforvaltningen

Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og Miljøforvaltningen Indre By Lokaludvalg Rådhusstræde 13 1466 København K indrebylokaludvalg@okf.kk.dk Tlf. 60 37 80 58 EAN nr. 5798009800077 Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og Miljøforvaltningen Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

Lokalplan nr for Roskildevej 53-55

Lokalplan nr for Roskildevej 53-55 Lokalplan nr. 148 for Roskildevej 53-55 Hvad er en lokalplan? En lokalplan fastsætter regler om bebyggelse og anvendelse af arealer m.v. inden for planens geografiske område. En lokalplan fastlægger de

Læs mere

Arkitekturstrategi for Odder Kommune September 2011

Arkitekturstrategi for Odder Kommune September 2011 Arkitekturstrategi 2011 1 Indhold Vision... 3 Arkitektur... 3 For byernes huse og rum vil byrådet:... 4 For nybyggeri vil byrådet:... 7 For bebyggelse i det åbne land vil byrådet:... 9 For erhvervsområder

Læs mere

RETNINGSLINIER FOR GLADSAXE ERHVERVSKVARTER

RETNINGSLINIER FOR GLADSAXE ERHVERVSKVARTER RETNINGSLINIER FOR GLADSAXE ERHVERVSKVARTER ERHVERVSOMRÅDERNE GENERELT Bymiljøet i Gladsaxe skal være kønnere og grønnere. Det gælder også for erhvervskvartererne, som jo er en del af de byrum, vi bevæger

Læs mere

Ny vejledning om råden over vejarealer i Holbæk Kommune

Ny vejledning om råden over vejarealer i Holbæk Kommune UDKAST Emne: Ny vejledning om råden over vejarealer i Holbæk Kommune Dato: November 2017 Udarb. Af: Vækst og Bæredygtighed Byg, Vej og Trafik Vedtaget: Byrådet den xx. Yyyy 2017 Formål Formålet med denne

Læs mere

Retningslinier for Gladsaxe Erhvervskvarter

Retningslinier for Gladsaxe Erhvervskvarter Retningslinier for Gladsaxe Erhvervskvarter Udkast den 5. Oktober 2005 DESIGNMANUAL FOR GLADSAXE KOMMUNE, REV. 05.10.2005 45 ERHVERVSOMRÅDERNE GENERELT Bymiljøet i Gladsaxe skal være kønnere og grønnere.

Læs mere

Idékonkurrence om Carlsberg-byen vores by - et bidrag fra naboområdet Humleby

Idékonkurrence om Carlsberg-byen vores by - et bidrag fra naboområdet Humleby Idékonkurrence om Carlsberg-byen vores by - et bidrag fra naboområdet Humleby Humleby Vi er 750 mennesker, der bor i 235 byggeforeningshuse, opført i perioden 1886-91 som arbejderboliger for B&W. Husene

Læs mere

Antenner og master. - vejledning i administration af retningslinjer for opstilling af antennemaster m.m.

Antenner og master. - vejledning i administration af retningslinjer for opstilling af antennemaster m.m. Antenner og master - vejledning i administration af retningslinjer for opstilling af antennemaster m.m. 2012 Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling har i en fælles udmelding med KL i 2009 opfordret

Læs mere

SKILTEPOLITIK K AS T

SKILTEPOLITIK K AS T SKILTEPOLITIK UD K AS T Forord 3 Byrådets politik 4 Skilte 6 Reklamer 7 Tæt bebyggede områder 8 Erhverv 12 Øvrige skiltetyper 16 Administrationsgrundlag og lovgivning 18 Ansøgning og lovgivning 20 2 Forord

Læs mere

Skilte og forarealer i Gladsaxe Erhvervskvarter

Skilte og forarealer i Gladsaxe Erhvervskvarter Skilte og forarealer i Gladsaxe Erhvervskvarter Gladsaxe Kommune ønsker at gøre Gladsaxe til en smuk, oplevelsesrig og bæredygtig by for alle. Det gælder også for erhvervskvartererne, som jo er en del

Læs mere

Bygningskultur. Lyngby Taarbæk har i flere år haft en arkitekturpolitik beskrevet i kommuneplanen.

Bygningskultur. Lyngby Taarbæk har i flere år haft en arkitekturpolitik beskrevet i kommuneplanen. Bygningskultur Arkitekturpolitik Hvad er arkitektur? Hvad er kvalitet? Hvad kan kommunen gøre? Handlinger Fredede og bevaringsværdige bygninger Udpegede bevaringsværdige bygninger Kulturhistorie 2 3 4

Læs mere

Tillæg nr. 6 til. Kommuneplan 2009-2021. Retningslinjer for master og antenner

Tillæg nr. 6 til. Kommuneplan 2009-2021. Retningslinjer for master og antenner Tillæg nr. 6 til Kommuneplan 2009-2021 Retningslinjer for master og antenner Kommuneplantillæg nr. 6 for master og antenner er udarbejdet af Teknik & Miljø i Greve Kommune. Indholdsfortegnelse Redegørelse

Læs mere

Vejledning om facader og skilte i Nykøbing F.bymidte

Vejledning om facader og skilte i Nykøbing F.bymidte Vejledning om facader og skilte i Nykøbing F.bymidte Indhold Indledning 3 Facader 4 Tage, kviste og skorstene 6 Vinduer, døre og porte 8 Baldakiner og markiser 9 Skilte 10 Belysning 12 Antenner 13 Facaderådet

Læs mere

ANVENDELSE AF GÅGADER TORVE PLADSER FORTOVE SKIVE KOMMUNE

ANVENDELSE AF GÅGADER TORVE PLADSER FORTOVE SKIVE KOMMUNE ANVENDELSE AF GÅGADER TORVE PLADSER FORTOVE SKIVE KOMMUNE Side 2 Gågaderegulativ for Skive er udarbejdet af Skive Kommune, Teknisk Forvaltning i samarbejde med COWI A/S Januar 2007 Fælles spilleregler

Læs mere

Afgørelse om placering af digital reklamestander på Købmagergade ud for Silkegade.

Afgørelse om placering af digital reklamestander på Købmagergade ud for Silkegade. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Drift 10-02-2017 Anonymiseret afgørelsesbrev: Afgørelse om placering af digital reklamestander på Købmagergade 20-22 ud for Silkegade. Sagsnr. 2016-0450824

Læs mere

Lokalplan. Forslag L05 - Skiltning langs udvalgte indfaldsveje og større fordelingsveje i Hjørring (temaplan)

Lokalplan. Forslag L05 - Skiltning langs udvalgte indfaldsveje og større fordelingsveje i Hjørring (temaplan) Forslag Lokalplan 109.9610-L05 - Skiltning langs udvalgte indfaldsveje og større fordelingsveje i Hjørring (temaplan) Forslaget er politisk godkendt den 07.03.2018. Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet

Læs mere

Lokalplan. Til politisk vedtagelse L05 - Skiltning langs udvalgte indfaldsveje og større fordelingsveje i Hjørring (temaplan)

Lokalplan. Til politisk vedtagelse L05 - Skiltning langs udvalgte indfaldsveje og større fordelingsveje i Hjørring (temaplan) Til politisk vedtagelse Lokalplan 109.9610-L05 - Skiltning langs udvalgte indfaldsveje og større fordelingsveje i Hjørring (temaplan) Forslaget er politisk godkendt den 07.03.2018. Hjørring Kommune Teknik-

Læs mere

Skilte i det åbne land. - vejledning til landbrug, virksomheder, overnatnings- og salgssteder, m.v.

Skilte i det åbne land. - vejledning til landbrug, virksomheder, overnatnings- og salgssteder, m.v. Skilte i det åbne land - vejledning til landbrug, virksomheder, overnatnings- og salgssteder, m.v. Skilte i det åbne land Du må gerne selv sætte mindre skilte i det åbne land, når du blot følger nogle

Læs mere

Boligbebyggelse hjørnet af Ansgargade og Vesterbro.

Boligbebyggelse hjørnet af Ansgargade og Vesterbro. Boligbebyggelse hjørnet af Ansgargade og Vesterbro Hvad er en lokalplan? En lokalplan er en plan, hvori byrådet kan fastsætte bindende bestemmelser for et område, f eks om anvendelse, udstykning, vej-

Læs mere

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3 Kvalitets- og Designmanual Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Indhold Formål... 3 Generelt... 4 1. Byporte... 6 1.1 Visuel Byport specieldesignet i metal... 6 1.2 Visuel Byport

Læs mere

Regulativ for benyttelse af gadeareal i Allerød Kommune

Regulativ for benyttelse af gadeareal i Allerød Kommune Regulativ for benyttelse af gadeareal i Hjemmel for bestemmelserne i dette regulativ findes i Lov om offentlige veje 102, og i Lov om private fællesveje 66. Regulativet omfatter offentligt tilgængelige

Læs mere

Skilte i det åbne land. I denne pjece finder du de vigtigste regler for opsætning af skilte i det åbne land

Skilte i det åbne land. I denne pjece finder du de vigtigste regler for opsætning af skilte i det åbne land Skilte i det åbne land I denne pjece finder du de vigtigste regler for opsætning af skilte i det åbne land På Ærø foretrækker vi rigtig skov frem for en skov af skilte. Vi ønsker smukke og naturlige landskaber,

Læs mere

Hvad er din alder? Respondenter. Hvad er dit køn? Respondenter

Hvad er din alder? Respondenter. Hvad er dit køn? Respondenter Hvad er din alder? 0-16 2 16-19 17 20-39 4 2.372 40-59 3 2.241 60-100 1.359 25% 5 75% 10 Hvad er dit køn? Kvinde 56% 3.327 Mand 2.657 Angiv venligst din seneste afsluttede uddannelse: 25% 5 75% 10 Grundskoleuddannelse

Læs mere

Administrationsgrundlag for skiltning i Jammerbugt Kommune

Administrationsgrundlag for skiltning i Jammerbugt Kommune Administrationsgrundlag for skiltning i Jammerbugt Kommune Udgave nr. 1 Godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 11.01.2008 2 Forord Jammerbugt Kommune vil i december 2007 fastsætte retningslinier for

Læs mere

Regulativ for gade og plads i Odder bymidte Generelle bestemmelser - 3. udgave

Regulativ for gade og plads i Odder bymidte Generelle bestemmelser - 3. udgave Regulativ for gade og plads i Odder bymidte Generelle bestemmelser - 3. udgave Odder Kommune August 2005 Plan Sag nr. 727-2009-65534 Dok. nr. 727-2014-80873 Dette regulativ omhandler i første udgave centrum

Læs mere

Skiltepolitik. og administrationsgrundlag for skiltning

Skiltepolitik. og administrationsgrundlag for skiltning Skiltepolitik og administrationsgrundlag for skiltning Indhold Skiltepolitik for Viborg Kommune Forord...3 Byrådets politik... 4 Administrationsgrundlag - retningslinjer for skiltning Baggrunden for retningslinjer

Læs mere

Sagsfremstilling Center for Teknik og Miljø modtager i stigende grad henvendelser om opsætning af anlæg til solfangere og solcelleanlæg.

Sagsfremstilling Center for Teknik og Miljø modtager i stigende grad henvendelser om opsætning af anlæg til solfangere og solcelleanlæg. Principielle retningslinjer for opsætning af solfangere/celleanlæg Sagsfremstilling Center for Teknik og Miljø modtager i stigende grad henvendelser om opsætning af anlæg til solfangere og solcelleanlæg.

Læs mere

Skilte i det åbne land

Skilte i det åbne land Skilte i det åbne land - vejledning til landbrug, virksomheder, overnatnings og salgssteder April 2017 Miljøafdelingen Maj 2017 1 1 Skilte i det åbne land Du må gerne selv sætte mindre skilte i det åbne

Læs mere

Forslag til princip om individuelle energiløsninger i forhold til kollektive løsninger.

Forslag til princip om individuelle energiløsninger i forhold til kollektive løsninger. Temadrøftelse : Klima og Bebyggelse Bilag til Planudvalgets møde den 2. oktober 2012 Principper for placering af solenergianlæg og vindmøller i Furesø kommune Indeværende principper er tænkt som afsæt

Læs mere

Skilte i det åbne land. - vejledning til landbrug, virksomheder, overnatnings- og salgssteder

Skilte i det åbne land. - vejledning til landbrug, virksomheder, overnatnings- og salgssteder Skilte i det åbne land - vejledning til landbrug, virksomheder, overnatnings- og salgssteder Skilte i det åbne land Du må gerne selv sætte mindre skilte i det åbne land, når du blot følger nogle enkle

Læs mere

Orientering til Teknik- og Miljøudvalget om glasoverdækning på Ældre Sagens ejendom ved Nørreport

Orientering til Teknik- og Miljøudvalget om glasoverdækning på Ældre Sagens ejendom ved Nørreport KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Bydesign NOTAT Orientering til Teknik- og Miljøudvalget om glasoverdækning på Ældre Sagens ejendom ved Nørreport I notatet redegør forvaltningen

Læs mere

Tillæg nr. 6 til FORSLAG. Kommuneplan Retningslinjer for master og antenner

Tillæg nr. 6 til FORSLAG. Kommuneplan Retningslinjer for master og antenner Tillæg nr. 6 til Kommuneplan 2009-2021 FORSLAG Retningslinjer for master og antenner Forslag til kommuneplantillæg nr. 6 for master og antenner er udarbejdet af Teknik & Miljø i Greve Kommune. Planforslaget

Læs mere

Brug af fortovsareal administrationsgrundlag

Brug af fortovsareal administrationsgrundlag Brug af fortovsareal administrationsgrundlag Fortovsarealet bruges ofte til andet end almindelig færdsel, fx til opsætning af skilte og udstillingsvare. I henhold til Vejloven er det generelt kommunen

Læs mere

Bilag 1. Økonomiforvaltningens forslag til regler for anvendelse af kommunens ejendomme og løsøre til reklamering for andre

Bilag 1. Økonomiforvaltningens forslag til regler for anvendelse af kommunens ejendomme og løsøre til reklamering for andre Bilag 1. Økonomiforvaltningens forslag til regler for anvendelse af kommunens ejendomme og løsøre til reklamering for andre Regler for anvendelse af kommunens ejendomme og løsøre til reklamering for andre

Læs mere

caroline hus i carlsberg byen

caroline hus i carlsberg byen caroline hus i carlsberg byen Caroline Hus ligger centralt i Carlsberg Byen, med Bryggernes Plads på den østlige side og Ottilia Plads på den nordvestlige side. Placeringen sikrer et frit udsyn mod den

Læs mere

Skilte i det åbne land

Skilte i det åbne land Skilte i det åbne land Vejledning om regler for skilte i det åbne land Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Pas på landskabet... 3 Efter Naturbeskyttelsesloven... 4 Hvordan må skiltet se ud, og hvor må

Læs mere

Regelgrundlag Efter byggelovens 16, jf. 2, stk. 2 skal der søges om byggetilladelse for at opsætte altan eller anlægge tagterrasse.

Regelgrundlag Efter byggelovens 16, jf. 2, stk. 2 skal der søges om byggetilladelse for at opsætte altan eller anlægge tagterrasse. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Byplanlægning NOTAT Til Teknik- og Miljøudvalget Krav til altaner og tagterrassers udformning Notatet redegør for forvaltningens praksis vedrørende

Læs mere

facader & skilte i København Københavns Kommune

facader & skilte i København Københavns Kommune facader & skilte i København Københavns Kommune 1 facader & skilte Udgivet af Bygge- og Teknikforvaltningen, Københavns Kommune, 2001. Tekst: Plandirektoratet. Redaktion: Byggedirektoratet og Plandirektoratet.

Læs mere