Arkitektoniske retningslinjer og gode eksempler på solceller

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arkitektoniske retningslinjer og gode eksempler på solceller"

Transkript

1 Arkitektoniske retningslinjer og gode eksempler på solceller Københavns Kommune har udarbejdet et sæt retningslinjer for solceller. Formålet med retninglinjerne er at foretage en kvalificeret afvejning af, hvordan og hvor man kan placere solceller og samtidig bevare de mange arkitektoniske kvaliteter og værdier på bygninger i Københavns Kommune. Her kan du orientere dig om retningslinjerne og få råd og inspiration til at bevare din bygnings særlige kvaliteter, så dit solcelleprojekt i så vidt muligt omfang medvirker til bevarelsen af den københavnske karakteristika. Undersøg din bygning Herunder finder du en række spørgsmål, der kan hjælpe dig med at undersøge, hvordan det er mest hensigtsmæssigt at placere solceller i forhold til bygningens arkitektur, kvaliteter og værdier i forhold til at bevare dem. Hvilket gadebillede ligger bygningen i? Hvor kan bygningen ses fra? Hvilken type bygning er der tale om? Har bygningen højbevaringsværdi og er der detaljer, der skal tages højde for? Er der nogen linjer i bygningen, som man kan placere solcellerne efter? Hvilken placering, udformning og farve vil være mest fordelagtig både energimæssigt og æstetisk? Kan solcellerne kombineres med andre bæredygtige tiltag fx et grønt tag? Vil solcellerne passe ind i de omgivelser din bygning ligger i?

2 RETNINGSLINJER Retningslinjer Københavns Kommune har en række retningslinjer, som skal følges ved opsætning af solceller. Solcelletypen skal så vidt muligt have samme farve som eksisterende tagmateriale, så de bliver en del af bygningens helhedsudtryk. Solcellepaneler skal udformes, så de passer til det eksisterende tags form, størrelse, rytme og linjer. Solceller må ikke spejle eller blænde omgivelserne og skal derfor videst muligt være refleksfrie. Inddækninger, afslutninger og blændstykker mv. skal udføres i samme farve som solcellerne for at skabe en rolig flade. Rør og kabler i forbindelse med solceller skal føres, så de ikke er synlige. Solceller placeret i forbindelse med / i forlængelse af eksisterende bygningsdele som fx vinduer, karnapper mv. skal tage hensyn til disse dele, så solcellerne fremstår som en del af bygningens udtryk. Solceller skal placeres med afstand til tag- eller facadeafslutning. Det gælder tagkip, tagkanter, hjørner og gesims for at understrege bygningens form og helhed. Solceller integreret i solafskærmning på vinduer og på altaner skal tage hensyn til lysindfald, udsyn og bygningens arkitektoniske udtryk. Af hensyn til arkitekturen vil solceller i nogle tilfælde kun kunne opsættes mod gård-/bagside. I områder med høje bevaringsværdier, kulturmiljøer og specielle områder fx Indre By kan det være vanskeligt at indpasse solceller. Til inspiration kan du her finde en række billedeksempler på gode muligheder for solcelleopsætning.

3 Gode eksempler på opsætning af solceller Foto: Tryllehytten, Solrød Solcelletypen skal så vidt muligt have samme farve som eksisterende tagmateriale, så de bliver en del af bygningens helhedsudtryk.

4 Eksisterende tag Solcelletag Her ses specialdesignede solceller lagt som tagerstatning. Foto: Søpassagen, København Solcellepaneler skal udformes, så de tager hensyn til det eksisterende tags størrelse, rytme og linjer.

5 Foto: Snorregade, København Solceller må ikke spejle eller blænde omgivelserne og skal derfor så vidt muligt være refleksfrie.

6 Her ses et godt eksempel på solceller som skaber en ensartet tagflade. er ell olc ke k sty nd Blæ Inddækninger, afslutninger og blændstykker mv. skal udføres i samme farve som solcellerne for at skabe en rolig flade. Foto: Søpassagen, København S

7 Her ses et godt eksempel på et solcelleanlæg, hvor rør eller kabler ikke er synlige. Foto: Søpassagen, København Rør og kabler i forbindelse med solceller skal føres, så de ikke er synlige.

8 Her ses solcellerne som en integreret del af vinduespartiet. Foto: Guldberg Skole, København Solceller placeret i forbindelse med / i forlængelse af eksisterende bygningsdele som fx vinduer, karnapper mv. skal forholde sig til disse dele, så solcellerne fremstår som en del af bygningens udtryk.

9 Foto: Hedebygadekarréen, København Solceller skal placeres med afstand til tag- eller facadeafslutning. Det gælder tagkip, tagkanter, hjørner og gesims for at understrege bygningens form og helhed.

10 Her ses solceller som integreret solafskærmning og udsmykning i ovenlysvindue. Foto: Lærkelængen, Albertslund Solceller integreret i solafskærmning på vinduer og på altaner skal forholde sig til lysindfald, udsyn og bygningens arkitektoniske udtryk.

11 Her ses solceller opsat mod gård-/ bagsiden af bygningen. Foto: Gasværksvej, København Af hensyn til arkitekturen vil solceller i nogle tilfælde kun kunne opsættes mod gård-/bagside.

12 Standardmoduler af solceller monteret på stativ på den flade del af københavnertag med grønt tag. Solcellerne er ikke synlige fra gadeniveau. Foto: Sommerstedgade, København

13 Solceller lagt i niveau med tagmaterialet. Ikke synligt fra gaden. Montagebeslag er skjult og solcellerne fremstår på grund af farve og placering som en del af tagbeklædningen. Foto: Valby Skole, Ved Ovnhallen, København

14 Foto: Prøvehallen, København Solceller monteret som nyt facadeelement. Her udgør solcelleanlægget et kunstnerisk element på facaden.

15 Administrationsgrundlag Vær opmærksom på Når du skal gennemføre et byggearbejde eller opsætte et skilt, en reklame eller lignende på en bygning, vil det ofte kræve en tilladelse, godkendelse eller dispensation fra kommunen. Det skyldes, at der findes regler om bygnings- og facadeforhold flere steder ikke blot i byggeloven, men også i lokalplaner, byplaner og servitutter. Det følger af byggeloven, at kommunen i forbindelse med byggetilladelser kan stille krav til byggeriets udformning for at sikre, at bygningen passer ind i omgivelserne. Men også hvor arbejdet eller opsætningen ikke kræver en byggetilladelse, skal kommunen ofte spørges. Som eksempel kan nævnes, at en vinduesudskiftning normalt ikke kræver en byggetilladelse, men at kommunen ofte med hjemmel i en lokalplan skal godkende vinduernes udformning. Selv i tilfælde, hvor kommunen ikke direkte har en hjemmel til at stille krav til byggearbejdet eller opsætningen, kan kommunen efter planlovens regler nedlægge forbud mod det med henblik på at udarbejde en lokalplan med bestemmelser om de forhold, kommunen ønsker reguleret. Endelig gælder der særlige regler for offentligt støttede byggearbejder. Du kan læse lidt mere om de forskellige planer og regler generelt i det følgende. Kommunen har derudover udviklet et sæt retningslinjer og anbefalinger for istandsættelse og ændringer af bygninger, som dels danner grundlag for kommunens administration og dels fungerer som en mere konkret vejledning til dig, som skal bygge. Lokalplaner og byplaner Mange ejendomme i Københavns Kommune er omfattet af en lokalplan eller af en byplan, der stiller krav om, at kommunen skal godkende bygnings- og facadeændringer og opsætning af skilte, reklamer og lignende. I nogle planer er der også fastsat mere detaljerede regler om, hvordan ændringerne eller skiltningen skal udføres, og de kan have forskelligt indhold alt efter, hvilket område og hvilken bygning, det drejer sig om.

16 Hvis der er krav om kommunens godkendelse, skal den være givet, inden du går i gang med arbejdet. Tilsvarende gælder, hvis arbejdet afviger fra planen og derfor kræver en dispensation. Hvis der ikke er søgt eller givet fornøden godkendelse eller dispensation, kan kommunen gennemtvinge en lovliggørelse fx ved nedtagning af et skilt eller omlægning af et tag med nye tagsten, som svarer til de oprindelige. Servitutter - facadecensur En del ejendomme i kommunen er omfattet af tinglyste servitutter, der indeholder bestemmelser om bygnings- eller facadeforhold. En del servitutter indeholder det, der kaldes facadecensurbestemmelser. Det er bestemmelser, som stiller krav om, at kommunen skal godkende facadeændringer, skiltning og lignende forhold af betydning for en bygnings udseende. Hvis din ejendom er omfattet af sådan en servitut, vil det være nødvendigt at indhente kommunens godkendelse eller dispensation, inden der foretages ændringer i bygningens udseende eller opsættes et skilt eller en reklame. Undlader du det, kan du risikere at skulle lovliggøre forholdene, fx ved ommaling af en facade. Byggeloven I tilfælde hvor en ejendom ikke er omfattet af en lokalplan eller en byplan, skal du være opmærksom på, at kommunen har en generel hjemmel i byggeloven til at skride ind overfor skilte, reklamer og lignende, der er til ulempe eller virker skæmmende for omgivelserne. Når kommunen benytter sig af den mulighed, sker det altid ud fra en konkret vurdering af forholdene i hver enkelt sag. Forbud Selv hvor kommunen ikke har direkte grundlag i planer, lovgivning eller servitutter for at stille krav til byggearbejdet eller opsætningen, kan kommunen som nævnt nedlægge forbud mod det med henblik på at udarbejde en lokalplan. Det står i planlovens 14. Et forbud gælder for højst ét år og giver kommunen tid til at udarbejde en lokalplan, som giver den fornødne hjemmel til at stille krav til bygnings- og facadeforholdene. Kommunen bruger bl.a. denne mulighed i forbindelse med bevaringsværdige bygninger eller bygninger, der indgår i bevaringsværdige sammenhænge. Offentligt støttede byggearbejder I forbindelse med byfornyelse vil der i byfornyelsesbeslutningen være stillet ganske omfattende krav til de arbejder, som skal gennemføres. Herunder vil der også være krav til facadeudformning, materialevalg, skiltning og andre forhold af betydning for de enkelte bygningers udseende. Sådanne krav skal overholdes, for at de støtteberettigede byggearbejder vil blive godkendt af kommunen. På tilsvarende måde betinger kommunen støtte til til- og ombygninger på almene, bevaringsværdige bebyggelser af, at kommunens retningslinjer og anbefalinger følges. Hvis du vil sikre dig mod problemer, er det derfor en god idé at forelægge projektet for kommunen inden arbejdet sættes i gang.

Arkitektoniske retningslinjer og gode eksempler på solceller

Arkitektoniske retningslinjer og gode eksempler på solceller Arkitektoniske retningslinjer og gode eksempler på solceller Københavns Kommune har udarbejdet et sæt retningslinjer for solceller. Formålet med retninglinjerne er at foretage en kvalificeret afvejning

Læs mere

Vejledning om solceller og solfangere

Vejledning om solceller og solfangere Vejledning om solceller og solfangere Lovgivning og lovhjemmel: Bygningsreglementets lovhjemmel betyder følgende: at solceller på private ejendomme som udgangspunkt betragtes som tekniske anlæg og derfor

Læs mere

Solcelle- og solfangeranlæg

Solcelle- og solfangeranlæg Solcelle- og solfangeranlæg Der opleves en stigende interesse for etablering af vedvarende energi. Aalborg Kommune støtter som udgangspunkt grøn energi og har generelt stor fokus på bæredygtighed. I nedenstående

Læs mere

Solfanger og solcelleanlæg - Administrationsgrundlag

Solfanger og solcelleanlæg - Administrationsgrundlag Teknik og Miljø Byggeri Dahlsvej 3 4220 Korsør teknik@slagelse.dk 23. september 2013 Solfanger og solcelleanlæg - Administrationsgrundlag Ved opførelse af solfangere/solcelleanlæg sondres der mellem opførelse

Læs mere

Københavns Kommunes retningslinjer. Bilag 1 SAMMEN OM BYEN. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen

Københavns Kommunes retningslinjer. Bilag 1 SAMMEN OM BYEN. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen tagvindmøller Københavns Kommunes retningslinjer Bilag 1 Baggrund Københavns Kommunes klimaplan indeholder et fyrtårnsprojekt om at opstille vindmøller i København. Kommunens egen satsning retter sig mod

Læs mere

Administrationsgrundlag. januar 2013 2012. - opsætning af solfangere og solcelleanlæg

Administrationsgrundlag. januar 2013 2012. - opsætning af solfangere og solcelleanlæg januar 2013 2012 - opsætning af solfangere og solcelleanlæg Byggeloven I henhold til bygningsreglementet er der ikke en fast grænse for, hvornår der skal søges om tilladelse til opsætning af solfangere

Læs mere

Vejledning om solenergianlæg

Vejledning om solenergianlæg Vejledning om solenergianlæg Fanø kommune 2013 Vejledning om solenergianlæg Indholdsfortegnelse Før du går igang Generelt Solenergianlæg og brand Lokalplanforhold Anbringelse af solenergianlæg Byggetilladelse

Læs mere

Vejledning 9. Opsætning af solceller. Teknik og Miljø. Slagelse Kommune Teknik og Miljø Byggeri Dahlsvej 3 4220 Korsør

Vejledning 9. Opsætning af solceller. Teknik og Miljø. Slagelse Kommune Teknik og Miljø Byggeri Dahlsvej 3 4220 Korsør Teknik og Miljø Vejledning 9 Opsætning af solceller Slagelse Kommune Teknik og Miljø Byggeri Dahlsvej 3 4220 Korsør November 2015 Redaktion: Ingelise Rask Design: Teknik og Miljø/NFN Print: Slagelse Kommune

Læs mere

Sagsfremstilling Center for Teknik og Miljø modtager i stigende grad henvendelser om opsætning af anlæg til solfangere og solcelleanlæg.

Sagsfremstilling Center for Teknik og Miljø modtager i stigende grad henvendelser om opsætning af anlæg til solfangere og solcelleanlæg. Principielle retningslinjer for opsætning af solfangere/celleanlæg Sagsfremstilling Center for Teknik og Miljø modtager i stigende grad henvendelser om opsætning af anlæg til solfangere og solcelleanlæg.

Læs mere

og ser smart ud i København 63. Danske byplanmøde 26. september 2013 v/ arkitekt Milena Mille Rudez, Københavns Kommune

og ser smart ud i København 63. Danske byplanmøde 26. september 2013 v/ arkitekt Milena Mille Rudez, Københavns Kommune SOLCELLER ER SMARTE og ser smart ud i København 63. Danske byplanmøde 26. september 2013 v/ arkitekt Milena Mille Rudez, Københavns Kommune Er jeres tag egnet til solceller? 2 Tilføj præsentationens titel

Læs mere

KBH 2025: Temaer og projekter

KBH 2025: Temaer og projekter 1 KBH 2025: Temaer og projekter KBH 2025 Klimaplanen Grønt energiforbrug Grøn energiproduktion Grøn transport Københavns Kommune Renovering Lavenergibyggeri Solceller Dem smarte by Vindmøller Biomasse

Læs mere

Byggeri 2013. Vejledning 10. Opsætning af solcelleanlæg

Byggeri 2013. Vejledning 10. Opsætning af solcelleanlæg Byggeri 2013 Vejledning 10 Opsætning af solcelleanlæg Ved opsætning af solceller og solfangere Jfr. Bygningsreglementet og Energistyrelsens vejledende udtalelse har Slagelse Kommune fastsat nogle administrative

Læs mere

SVEAHUS TAGPROJEKT ANDELSBOLIGFORENING SVEAHUS - TILLÆG til den reviderede ansøgning (fra d )

SVEAHUS TAGPROJEKT ANDELSBOLIGFORENING SVEAHUS - TILLÆG til den reviderede ansøgning (fra d ) ANDELSBOLIGFORENING SVEAHUS - TILLÆG til den reviderede ansøgning (fra d. 29.10.2017) 29.01.2018 J.nr.: 02.34.00-P19-151-17 Matr. nr. 20FR af Frederiksberg, Norsvej 6 Udnyttelse af ekisterende tagetage

Læs mere

Antenner og master. - vejledning i administration af retningslinjer for opstilling af antennemaster m.m.

Antenner og master. - vejledning i administration af retningslinjer for opstilling af antennemaster m.m. Antenner og master - vejledning i administration af retningslinjer for opstilling af antennemaster m.m. 2012 Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling har i en fælles udmelding med KL i 2009 opfordret

Læs mere

SOLCELLE- OG SOLFANGERANLÆG

SOLCELLE- OG SOLFANGERANLÆG - en vejledning Norddjurs Kommune 2013 Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk U D V I K L I N G S F O RVA LT N I N G E N SOLCELLE- OG SOLFANGERANLÆG Folder om SOLFANGERE

Læs mere

Vejledning. Opsætning af solcelleanlæg. Sådan gør du når du skal bygge. Side 1

Vejledning. Opsætning af solcelleanlæg. Sådan gør du når du skal bygge. Side 1 Vejledning Vejledning 9 3 Sådan gør du når du skal bygge Opsætning af solcelleanlæg Center for Teknik og Miljø juni 2015 Layout juni 2015/Tekst december 2013 Side 1 Indholdsfortegnelse Opsætning af solceller

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Valby Langgade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Valby. Strøggadelokalplan

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Valby Langgade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Valby. Strøggadelokalplan KØENHAVNS KOMMUNE PLANORENTERNG Lokalplan nr. 179 ygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur Valby Langgade Valby Strøggadelokalplan Publikumsorienterede serviceerhverv Delvist ophævet - Se nr. 218

Læs mere

OPSÆTNING AF SOLCELLER/ SOLFANGERE

OPSÆTNING AF SOLCELLER/ SOLFANGERE OPSÆTNING AF SOLCELLER/ SOLFANGERE 1 solceller og solfangere bør skæmme mindst muligt Har du planer om at sætte solceller/ solfangere op som ikke kan integreres, så læs her! Som en hjælp til borgere, der

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Fiolstræde. Bygge- og Teknikforvaltningen Plandirektoratet. Indre By. Strøggadelokalplan

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Fiolstræde. Bygge- og Teknikforvaltningen Plandirektoratet. Indre By. Strøggadelokalplan KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORENTERNG Lokalplan nr 163 Bygge- og Teknikforvaltningen Plandirektoratet & Arkitektur Fiolstræde ndre By Strøggadelokalplan Publikumsorienterede serviceerhverv Delvist ophævet -

Læs mere

Reviderede retningslinjer for altaner og tagterrasser

Reviderede retningslinjer for altaner og tagterrasser Ny tekst er markeret med blåt Slettet tekst er gennemstreget BILAG 1 Reviderede retningslinjer for altaner og tagterrasser Lys og luft til alle Københavns Kommune ønsker at fremme mulighederne for at etablere

Læs mere

Matr.nr. 25cf af Frederiksberg, Henrik Ibsens Vej 42, 4. th. og 4. tv.

Matr.nr. 25cf af Frederiksberg, Henrik Ibsens Vej 42, 4. th. og 4. tv. Natur & Miljøklagenævnet Matr.nr. 25cf af Frederiksberg, Henrik Ibsens Vej 42, 4. th. og 4. tv. 17. marts 2014 Byggeri & Arkitektur skal hermed videresende sagsakter der er medgået i sagens bedømmelse,

Læs mere

Regelgrundlag Efter byggelovens 16, jf. 2, stk. 2 skal der søges om byggetilladelse for at opsætte altan eller anlægge tagterrasse.

Regelgrundlag Efter byggelovens 16, jf. 2, stk. 2 skal der søges om byggetilladelse for at opsætte altan eller anlægge tagterrasse. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Byplanlægning NOTAT Til Teknik- og Miljøudvalget Krav til altaner og tagterrassers udformning Notatet redegør for forvaltningens praksis vedrørende

Læs mere

Retningslinjer for altaner og tagterrasser

Retningslinjer for altaner og tagterrasser BILAG 1 Retningslinjer for altaner og tagterrasser Lys og luft til alle Københavns Kommune ønsker at fremme mulighederne for at etablere altaner og tagterrasser i eksisterende bygninger og tilstræber,

Læs mere

Tilladelse til at opføre etageboligbebyggelse på hjørnet af Nørre Allé 78 og Lollandsgade 3, 8000 Aarhus C.

Tilladelse til at opføre etageboligbebyggelse på hjørnet af Nørre Allé 78 og Lollandsgade 3, 8000 Aarhus C. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 3. februar 2017 Etageboligbebyggelse, Nørre Allé 78/Lollandsgade 3, Aarhus C Tilladelse til at opføre etageboligbebyggelse på hjørnet

Læs mere

Bilag 7: Gældende lovgivning på altanområdet - Juridisk notat vedr. retningslinjer og lovgrundlaget. Sagsnr

Bilag 7: Gældende lovgivning på altanområdet - Juridisk notat vedr. retningslinjer og lovgrundlaget. Sagsnr KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Bilag 7: Gældende lovgivning på altanområdet - Juridisk notat vedr. retningslinjer og lovgrundlaget 1. Indledning 2. Hvorfor udarbejde

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommunes afslag på dispensation til at opføre en tagterrasse på ejendommen Søndergade 38 i Svaneke

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommunes afslag på dispensation til at opføre en tagterrasse på ejendommen Søndergade 38 i Svaneke Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 18. oktober 2011 J.nr.: NMK-33-00379 Ref.: SSC AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommunes afslag på dispensation til at

Læs mere

Sikring af bevaringsværdige bygninger

Sikring af bevaringsværdige bygninger BILAG 1 Sikring af bevaringsværdige bygninger Hvad er bevaringsværdige bygninger I henhold til lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer er en bygning bevaringsværdig, når den er optaget

Læs mere

Egil Fischers Ferieby

Egil Fischers Ferieby Lokalplan med fokus på bevaring af Egil Fischers Ferieby OPSTARTSMØDE 31. MAJ 2019 Lokalplan for Egil Fischers Ferieby - Program Program: 10:00 Velkomst ved Grundejerforeningen Femmøller Strand og Syddjurs

Læs mere

Gode råd inden du opsætter solenergianlæg. (solcelleanlæg eller solfangeranlæg)

Gode råd inden du opsætter solenergianlæg. (solcelleanlæg eller solfangeranlæg) Gode råd inden du opsætter solenergianlæg (solcelleanlæg eller solfangeranlæg) 1.oktober 2012 Indhold: Først.. Hvad er et solenergianlæg? Generelt Tænk på naboerne Når lokalplanen siger... Byggetilladelse

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Vesterbrogade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plandirektoratet. Vesterbro. Strøggadelokalplan

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Vesterbrogade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plandirektoratet. Vesterbro. Strøggadelokalplan KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORENTERNG Lokalplan nr. 178 Bygge- og Teknikforvaltningen Plandirektoratet Vesterbrogade Vesterbro Strøggadelokalplan Publikumsorienterede serviceerhverv Delvist ophævet - Se nr.

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Nordre Frihavnsgade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur.

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Nordre Frihavnsgade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORENTERNG Lokalplan nr. 162 Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur Nordre Frihavnsgade ndre Østerbro Strøggadelokalplan Publikumsorienterede serviceerhverv KONGSBAK NFORMATK

Læs mere

På baggrund af høringen foreslår forvaltningen nedenstående ændret i lokalplanen

På baggrund af høringen foreslår forvaltningen nedenstående ændret i lokalplanen KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Bilag 9 Forslag til ændringer På baggrund af høringen foreslår forvaltningen nedenstående ændret i lokalplanen 5 præcisering af fordeling

Læs mere

Virksomhedsskilte i by-, bolig- og sommerhusområder

Virksomhedsskilte i by-, bolig- og sommerhusområder Virksomhedsskilte i by-, bolig- og sommerhusområder Når du søger om virksomhedsskiltning i by- og sommerhusområde undersøger kommunen (Afd. Byg & Miljø) følgende trin, som kan indeholde beskrivelse af

Læs mere

Solrød Kommune ØKONOMI-, TEKNIK- & MILJØUDVALGET. Regler for facader & skiltning i Solrød Center. Administrationsgrundlag FORSLAG

Solrød Kommune ØKONOMI-, TEKNIK- & MILJØUDVALGET. Regler for facader & skiltning i Solrød Center. Administrationsgrundlag FORSLAG Solrød Kommune ØKONOMI-, TEKNIK- & MILJØUDVALGET Regler for facader & skiltning i Solrød Center Administrationsgrundlag Indhold Indledning - Baggrund og hovedformål 3 1 Butiksfacader 4 2 Farver 4 3 Skiltetyper

Læs mere

AFGØRELSE i sag om dispensation fra lokalplan til udskiftning af vinduer m.v. i Vordingborg Kommune.

AFGØRELSE i sag om dispensation fra lokalplan til udskiftning af vinduer m.v. i Vordingborg Kommune. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 29. august 2014 J.nr.: NMK-33-02167 Ref.: lismb-nmkn AFGØRELSE i sag om dispensation fra lokalplan til udskiftning af vinduer

Læs mere

Bygningsfornyelse 2012 - den vestlige del af Herning Kommune

Bygningsfornyelse 2012 - den vestlige del af Herning Kommune Bygningsfornyelse 2012 - den vestlige del af Herning Kommune Bilag 1 - behandling af ansøgninger Hermodsvej 1, 7480 Vildbjerg nyt tag lagt med sort ædelengoberet vingefalstagsten samt undertag, nye tagrender

Læs mere

Lokalplan for Solbjærget & Soldraget

Lokalplan for Solbjærget & Soldraget Lokalplan for Solbjærget & Soldraget Baggrunden for arbejdet med lokalplanen er at vi ønsker at kunne fastholde kvarterets helhedsindtryk. Dette fremgår også af vores servitut, men grundet de beslutninger

Læs mere

Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget

Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget Mødetidspunkt 01-03-2018 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Bygnings- og Arkitekturudvalget 01-03-2018 17:00

Læs mere

Solceller til bygningsintegrering

Solceller til bygningsintegrering Solceller til bygningsintegrering -Produceret i Danmark Flensbjerg 8, 4960 Holeby, Danmark Tlf: 3536 7777 www.dansksolenergi.com Skifer Integration BESTEM GLAS Vi laver solcellepanelet i den størrelse,

Læs mere

NÅR DU VIL OPSÆTTE SOLCELLER GODE RÅD

NÅR DU VIL OPSÆTTE SOLCELLER GODE RÅD NÅR DU VIL OPSÆTTE SOLCELLER GODE RÅD NÅR DU VIL OPSÆTTE SOLCELLER København C02-neutral i 2025 København Kommune skal være CO2-neutral i 2025. Teknik- og Miljøforvaltningen vil derfor gerne hjælpe københavnerne

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Østerbrogade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Indre Østerbro/Ydre Østerbro

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Østerbrogade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Indre Østerbro/Ydre Østerbro KØBENHAVNS KMMUNE PLANRENTERNG Lokalplan nr. 161 Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur Østerbrogade ndre Østerbro/Ydre Østerbro Strøggadelokalplan Publikumsorienterede serviceerhverv Delvist

Læs mere

Bebyggelsesprocent. By- og Miljøområdet vurderer, at der er tale om en udskiftning af en tagetage til en ny etage.

Bebyggelsesprocent. By- og Miljøområdet vurderer, at der er tale om en udskiftning af en tagetage til en ny etage. Godthåbsvej 26-28 - Skema over indsigelser Antal Indsigelserne kort refereret Ansøgers kommentar til indsigelser. By- og Miljøområdet har følgende bemærkninger til indsigelserne 18 Bebyggelsesprocent -

Læs mere

Forord 3. Skilte 6. Reklamer 7

Forord 3. Skilte 6. Reklamer 7 Skiltepolitik Forord 3 Byrådets politik 4 Skilte 6 Reklamer 7 Tæt bebyggede områder 8 Erhvervsområder 12 Øvrige skiltetyper 16 Administrationsgrundlag og lovgivning 18 Ansøgning og tilladelse 20 2 Forord

Læs mere

Lokalplan nr for Roskildevej 53-55

Lokalplan nr for Roskildevej 53-55 Lokalplan nr. 148 for Roskildevej 53-55 Hvad er en lokalplan? En lokalplan fastsætter regler om bebyggelse og anvendelse af arealer m.v. inden for planens geografiske område. En lokalplan fastlægger de

Læs mere

Bilag 1 til TU den Ansøgning om solceller på Videbechs Alle 167, Hald Ege

Bilag 1 til TU den Ansøgning om solceller på Videbechs Alle 167, Hald Ege Bilag 1 til TU den 31-10-2012 Ansøgning om solceller på Videbechs Alle 167, Hald Ege Ansøgningen Forsamlingshuset Egekværnen har ansøgt om etablering af solceller på forsamlingshuset, der ligger på Videbechs

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Amagerbrogade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Sundbyvester/-øster

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Amagerbrogade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Sundbyvester/-øster KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORENTERNG Lokalplan nr. 158 Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur Amagerbrogade Sundbyvester/-øster Strøggadelokalplan Publikumsorienterede serviceerhverv KONGSBAK NFORMATK

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Guldborgsund Kommunes dispensation til etablering af solceller på garageby g- ning i gården - Ny Østergade 2, 4880 Nysted

AFGØRELSE i sag om Guldborgsund Kommunes dispensation til etablering af solceller på garageby g- ning i gården - Ny Østergade 2, 4880 Nysted Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 29. september 2015 J.nr.: NMK-33-03029 Ref.: KAGRA-NMKN AFGØRELSE i sag om Guldborgsund Kommunes dispensation til etablering

Læs mere

Lokalplan med fokus på bevaring af. Egil Fischers Ferieby

Lokalplan med fokus på bevaring af. Egil Fischers Ferieby Lokalplan med fokus på bevaring af Egil Fischers Ferieby Proces Lokalplanens formål At opdatere SAVE registreringer som blev fastlagt i forbindelse med udarbejdelse af Kommuneatlas Ebeltoft fra 1999, og

Læs mere

Bilag 2 Retningslinjer for digital skiltning

Bilag 2 Retningslinjer for digital skiltning Bilag 2 Retningslinjer for digital skiltning Digitale skilte er en ny type skilte i bybilledet. Skiltene tiltrækker sig stor opmærksomhed og har større synlighed end de almindelige analoge skilte. Hjørring

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Strædet. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Indre By. Strøggadelokalplan

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Strædet. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Indre By. Strøggadelokalplan KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORENTERNG Lokalplan nr. 226 Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur Strædet ndre By Strøggadelokalplan Publikumsorienterede serviceerhverv KONGSBAK NFORMATK Juni 1994 LOKALPLAN

Læs mere

Lokalplan nr for et område mellem Sønderjyllands Allé og Gustav Johannsens Vej

Lokalplan nr for et område mellem Sønderjyllands Allé og Gustav Johannsens Vej Lokalplan nr. 118 for et område mellem Sønderjyllands Allé og Gustav Johannsens Vej April 2001 INDLEDNING 1. Lokalplanens baggrund Lokalplanen udlægger området mellem Sønderjyllands Allé og Gustav Johannsens

Læs mere

Gode råd inden du opsætter Solenergianlæg

Gode råd inden du opsætter Solenergianlæg Gode råd inden du opsætter Solenergianlæg 3 4 5 6 7 9 10 11 14 18 24 25 Indhold: Først.. Hvad er et solenergianlæg? Generelt Tænk på naboerne Når lokalplanen siger... Byggeloven og brand Bygnings- og Boligregisteret

Læs mere

QAQORTUP KOMMUNIA LOKALPLAN C5-1

QAQORTUP KOMMUNIA LOKALPLAN C5-1 QAQORTUP KOMMUNIA LOKALPLAN C5-1 LOKALPLAN FOR KULTURMILJØ I BYMIDTEN C5 August 2005 HVAD ER EN LOKALPLAN? Den kommunale planlægning består af to plantyper: kommuneplaner og områdeplaner (lokalplaner).

Læs mere

BILAG 03_Ændringsskema

BILAG 03_Ændringsskema BILAG 03_Ændringsskema Forvaltningens ændringsforslag i forbindelse med den endelige vedtagelse. Oversigt over forslag til ændringer af forslag til lokalplan 193 for Fuglebakkebebyggelsen og forslag til

Læs mere

Hvilke regler gælder for byggeri? Hvad siger tinglysningen og lokalplanerne? Kan jeg få dispensation?

Hvilke regler gælder for byggeri? Hvad siger tinglysningen og lokalplanerne? Kan jeg få dispensation? Hvilke regler gælder for byggeri? Hvad siger tinglysningen og lokalplanerne? Kan jeg få dispensation? Den enkelte grundejer har som udgangspunkt en byggeret, hvis byggeriets omfang antager 'normale' dimensioner.

Læs mere

Jan Spangsberg Mathiasen Kløvermarken 5 Tørsbøl 6300 Gråsten

Jan Spangsberg Mathiasen Kløvermarken 5 Tørsbøl 6300 Gråsten Jan Spangsberg Mathiasen Kløvermarken 5 Tørsbøl 6300 Gråsten Lovliggørende Landzonetilladelse til solcelleanlæg på stativ på ejendommen matr.nr. 221 Tørsbøl, Kværs, der ligger på Kløvermarken 5, 6300 Gråsten

Læs mere

Side: 1 af 5 Dato: Rathsacksvej 8 Sag nr.: 259

Side: 1 af 5 Dato: Rathsacksvej 8 Sag nr.: 259 Side: 1 af 5 Emne Respons ved bemærkninger til nabohøring vedr. Rathsacksvej 8 Dato 03.10.2018 uge 40 Sted Frederiksberg C Udarbejdet af Ene Cordt Andersen Andersen & Sigurdsson Arkitekter ECA Fordeling

Læs mere

Naboorientering ændring af bevaringsværdig bygning og overskridelse af byggefelt på Amager Strandvej 122

Naboorientering ændring af bevaringsværdig bygning og overskridelse af byggefelt på Amager Strandvej 122 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Byplanlægning 29-09-2017 Sagsnr. 2017-0249573 Dokumentnr. 2017-0249573-1 Naboorientering ændring af bevaringsværdig bygning og overskridelse

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Rudersdal Kommunes afgørelse om dispensation fra lokalplanen til opsætning af informationsskilte

AFGØRELSE i sag om Rudersdal Kommunes afgørelse om dispensation fra lokalplanen til opsætning af informationsskilte Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 6. december 2013 J.nr.: NMK-33-02023 Ref.: HO-NMKN AFGØRELSE i sag om Rudersdal Kommunes afgørelse om dispensation fra lokalplanen

Læs mere

Regulativ for. i Kolding Kommune

Regulativ for. i Kolding Kommune REGULATIV 2008 Regulativ for i Kolding Kommune Regulativ for facader og skilte i Kolding Kommune 2008 37 Indhold 1 INDLEDNING 4 1.1 FORMÅL OG HENSIGT 4 1.2 REGULATIVETS OPBYGNING OG BRUG 4 1.3 LOVHJEMMEL

Læs mere

iltning på Strandvejen Greve Kommune Sk

iltning på Strandvejen Greve Kommune Sk Skiltning på Strandvejen Greve Kommune Retningslinier for Skiltning på Strandvejen. Redaktion, layout og grafisk tilrettelæggelse: Birgitte Beenfeldt Revision: Side 15. 2013,Vin@greve.dk Greve Kommune

Læs mere

Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget

Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget Mødetidspunkt 22-08-2019 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Bygnings- og Arkitekturudvalget 22-08-2019 17:00

Læs mere

Ishøj Kommunes retningslinjer for opsætning af telemaster og mobilantenner

Ishøj Kommunes retningslinjer for opsætning af telemaster og mobilantenner Plan-, Bygge- og Miljøcenter Sagsbehandler: Kristina Moos Den 11. september 2008 Ishøj Kommunes retningslinjer for opsætning af telemaster og mobilantenner Lovmæssigt grundlag Tre forskellige lovgivningsområder

Læs mere

Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 2013

Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 2013 Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 2013 Nr. 7 September 2015 For bevaringsværdige bygninger Natur og Udvikling Halsnæs Kommune Rådhuset Rådhuspladsen 1 3300 Frederiksværk Tlf. 47 78 40 00 Kopi: Halsnæs Kommune.

Læs mere

Om- og Tilbygningsbestemmelser

Om- og Tilbygningsbestemmelser Om- og Tilbygningsbestemmelser Går du med overvejelser om at ombygge eller tilbygge, og er du i den forbindelse i tvivl om hvad du må, og ikke må? Så er dette siden for dig. Om- og tilbygningsbestemmelser

Læs mere

Notat vedrørende opsætning af Solceller i Ryget Skovby

Notat vedrørende opsætning af Solceller i Ryget Skovby Notat vedrørende opsætning af Solceller i Ryget Skovby Baggrund Foranlediget af den store interesse for opsætning af solceller foretog Den Fælles Grundejerforening for Ryget Skovby (DFGRS) i oktober 2012

Læs mere

AB - Altankatalog. Maj 2015. Udarbejdet af

AB - Altankatalog. Maj 2015. Udarbejdet af Maj 2015 Udarbejdet af Indholdsfortegnelse Oversigtsplan med andelstyper Lysdiagrammer ejendommen lejligheden Altanen mål og placering fransk altan design og materialitet fastgørelse indsigtsskærm og altandug

Læs mere

ANTENNER & -MASTER. Retningslinier for Viborg Kommune

ANTENNER & -MASTER. Retningslinier for Viborg Kommune ANTENNER & -MASTER Retningslinier for Viborg Kommune Udviklingen af mobiltelefoner gør, at der er et stigende behov for at opsætte antenner og -master. Viborg Kommune har i dén forbindelse valgt at udarbejde

Læs mere

Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 6. udpegning af bevaringsværdige bygninger -i den tidligere Birkerød Kommune

Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 6. udpegning af bevaringsværdige bygninger -i den tidligere Birkerød Kommune Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 6 udpegning af bevaringsværdige bygninger -i den tidligere Birkerød Kommune HØRING: Forslag til Kommuneplantilllæg 6 er i høring fra den 4. oktober 2016 til og med den 29.

Læs mere

Du har oplyst, at hallen placeres så langt mod nord, som muligt, med henblik på at etablere haveanlæg ud mod vejen.

Du har oplyst, at hallen placeres så langt mod nord, som muligt, med henblik på at etablere haveanlæg ud mod vejen. Plan og Kultur Joachim Johansen Tjørnevej 11 Skydebjerg 5560 Aarup 28. september 2018 Sags id: 2018-0525 Landzonetilladelse. Assens Kommune giver landzonetilladelse til opførelse af garage som ansøgt på

Læs mere

Opførelse af etageboligbebyggelse, Skt. Pauls Gade 42

Opførelse af etageboligbebyggelse, Skt. Pauls Gade 42 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 23. februar 2015 Opførelse af etageboligbebyggelse, Skt. Pauls Gade 42 Tilladelse til at opføre en etageboligbebyggelse på ejendommen

Læs mere

Lokalplan nr for et område ved Lindevangs Allé 11

Lokalplan nr for et område ved Lindevangs Allé 11 Lokalplan nr. 128 for et område ved Lindevangs Allé 11 Januar 2003 INDLEDNING Lokalplanen for et område ved Lindevangs Allé 11 gør det muligt at opføre boliger fortrinsvis som ungdoms- og kollegieboliger.

Læs mere

Lokalplan nr. 121. for et område ved Asgårdsvej 3

Lokalplan nr. 121. for et område ved Asgårdsvej 3 Lokalplan nr. 121 for et område ved Asgårdsvej 3 Oktober 2001 INDLEDNING Lokalplanen gør det muligt for Betty Nansen Teatret at opføre en ny bygning med plads til tidssvarende værkstedsfunktioner og øverum.

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ

SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Grundejerforeningen Klosterparken v/ Næstformand Lisbeth Munk Den 3. juli 2017 J.nr. 2016.0168 Vedr. Lovliggørelse af div. Bygninger i Bebyggelsen. Mail: teknisk@solrod.dk

Læs mere

Bygningskultur. Lyngby Taarbæk har i flere år haft en arkitekturpolitik beskrevet i kommuneplanen.

Bygningskultur. Lyngby Taarbæk har i flere år haft en arkitekturpolitik beskrevet i kommuneplanen. Bygningskultur Arkitekturpolitik Hvad er arkitektur? Hvad er kvalitet? Hvad kan kommunen gøre? Handlinger Fredede og bevaringsværdige bygninger Udpegede bevaringsværdige bygninger Kulturhistorie 2 3 4

Læs mere

Lokalplanen indeholder, som vist på kortbilaget, mulighed for opførelse af yderligere 5 pavillionbygninger, hvis dette bliver nødvendigt.

Lokalplanen indeholder, som vist på kortbilaget, mulighed for opførelse af yderligere 5 pavillionbygninger, hvis dette bliver nødvendigt. Formålet med denne lokalplan er, at sikre det planmæssige grundlag for en udvidelse af Dansk Rød Kors asylcenter på Sanholmlejren, til brug for rigspolitiets sagsbehandling i forbindelse med modtagelse

Læs mere

Regulativ for brug af fortovsarealer i Grindsted og Billund

Regulativ for brug af fortovsarealer i Grindsted og Billund Regulativ for brug af fortovsarealer i Grindsted og Billund April 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Vedtagelse og ikrafttræden 3 3. Revision af regulativ 3 4. Områdebegrænsning 3 5. Administration

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Frederiksberg Kommunes dispensation til opsætning af altaner på Sankt Thomas Allé 11-13

AFGØRELSE i sag om Frederiksberg Kommunes dispensation til opsætning af altaner på Sankt Thomas Allé 11-13 Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 7. februar 2014 J.nr.: NMK-33-02162 Ref.: KAGRA AFGØRELSE i sag om Frederiksberg Kommunes dispensation til opsætning af

Læs mere

Sagsnr Hørhusene 52, 4000 Roskilde tilbygning Oversigt over relevante byggesager

Sagsnr Hørhusene 52, 4000 Roskilde tilbygning Oversigt over relevante byggesager Indledning Dette notat indeholder en gennemgang af tidligere og nuværende byggesager for ejendommene Hørhusene 52 og 54 samt andre byggesager, der kan bruges som reference i dialogen med kommunen. En oversigt

Læs mere

Der er ikke efter planloven pligt til at regulere alle de emner, som fremgår af lokalplankataloget.

Der er ikke efter planloven pligt til at regulere alle de emner, som fremgår af lokalplankataloget. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Bilag 1 Den lovgivningsmæssige ramme for lokalplaner mv. Formålet med dette notat er at belyse det retlige grundlag for lokalplaner

Læs mere

LOKALPLAN NR. 078 # # Februar Indsigelsesfrist xx. xxxxxx Rønne. Nexø

LOKALPLAN NR. 078 # # Februar Indsigelsesfrist xx. xxxxxx Rønne. Nexø LOKALPLAN NR. 078 Indsigelsesfrist xx. xxxxxx 2014 Rønne # # # Nexø Bevarende lokalplan for sammenhængende dobbelt-og rækkehusbebyggelser i Rønne og Nexø Februar 2014 Indsigelser og ændringsforslag Lokalplanforslaget

Læs mere

Digitale virksomhedsskilte og informationsskilte-/standere

Digitale virksomhedsskilte og informationsskilte-/standere Digitale virksomhedsskilte og informationsskilte-/standere Der er en stigende interesse fra erhvervsdrivende og foreninger for at opstille digitale skilte i det offentlige rum langs gader og veje. Digitale

Læs mere

Vejledninger Bestemmelser og anvisninger

Vejledninger Bestemmelser og anvisninger Vejledninger Bestemmelser og anvisninger BR10: 1.6 stk. 1 nr. 2-3 Uden byggetilladelse eller anmeldelse Uden byggetilladelse eller anmeldelse (Visse betingelser) Garager (ej integrerede), carporte, udhuse,

Læs mere

Lovgivningens rammer, muligheder og begrænsninger for undersøgelser og dokumentation af nedrivningstruede bygninger fra Renæssance og Nyere Tid

Lovgivningens rammer, muligheder og begrænsninger for undersøgelser og dokumentation af nedrivningstruede bygninger fra Renæssance og Nyere Tid Lovgivningens rammer, muligheder og begrænsninger for undersøgelser og dokumentation af nedrivningstruede bygninger fra Renæssance og Nyere Tid Henrik Jarl Hansen, Kulturarvsstyrelsen 1 Retsgrundlaget

Læs mere

Bevarende lokalplaner kursus den 25. oktober 2011 Hvad holder i byretten? v. advokat Jens Flensborg jfl@energiogmiljo.dk. www.energiogmiljo.

Bevarende lokalplaner kursus den 25. oktober 2011 Hvad holder i byretten? v. advokat Jens Flensborg jfl@energiogmiljo.dk. www.energiogmiljo. Bevarende lokalplaner kursus den 25. oktober 2011 Hvad holder i byretten? v. advokat Jens Flensborg jfl@energiogmiljo.dk 1 2 Bevarende lokalplaner - generelt Planloven indeholder hjemmel til at udarbejde

Læs mere

De 10 bud. Retningslinier for ændringer og forbedringer af Skælskør bymidte

De 10 bud. Retningslinier for ændringer og forbedringer af Skælskør bymidte De 10 bud Retningslinier for ændringer og forbedringer af Skælskør bymidte Indholsfortegnelse Hæftet er udarbejdet af Plan og Erhvervsudvikling i samarbejde med Afdeling for Byggeri i Slagelse Kommune.

Læs mere

SOLENERGI ENERGIRENOVERING VARMEPUMPER Til dig der overvejer at investere i grønne energiløsninger

SOLENERGI ENERGIRENOVERING VARMEPUMPER Til dig der overvejer at investere i grønne energiløsninger SOLENERGI ENERGIRENOVERING VARMEPUMPER Til dig der overvejer at investere i grønne energiløsninger FORBEDRING AF DIN BOLIG og din økonomi Energirenovering og anvendelse af vedvarende energi, som solfangere,

Læs mere

Opsætning af solenergianlæg

Opsætning af solenergianlæg Retningslinjer for Opsætning af solenergianlæg GLOSTRUP KOMMUNE December 2012 1 Retningslinjer for opsætning af solenergianlæg INDHOLD INDSATSOMRÅDE PLANGRUNDLAGET 8 Hvad betyder lokalplanerne: RETNINGSLINJER

Læs mere

AFGØRELSE i klagesag om Kolding Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til ændret tagkonstruktion og tagbeklædning.

AFGØRELSE i klagesag om Kolding Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til ændret tagkonstruktion og tagbeklædning. 14. august 2017 Sagsnr. NMK-33-03690 KlageID: 104010 NAELS-NMKN AFGØRELSE i klagesag om Kolding Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til ændret tagkonstruktion og tagbeklædning. Kolding Kommune

Læs mere

Overblik. NOTAT: Høringsnotat

Overblik. NOTAT: Høringsnotat Plan og Udvikling Sagsnr. 313638 Brevid. 3257726 Ref. AV Dir. tlf. 46 31 35 41 adamv@roskilde.dk NOTAT: Høringsnotat 2. september 2019 Overblik Lokalplan 685 for Hørhusene og tillæg 18 til Kommuneplan

Læs mere

LOKALPLAN 94. Stenhuggergrunden Gladsaxe kvarter

LOKALPLAN 94. Stenhuggergrunden Gladsaxe kvarter LOKALPLAN 94 Stenhuggergrunden Gladsaxe kvarter GLADSAXE KOMMUNE 1995 HVORFOR LOKALPLAN? I Gladsaxe Kommune skal der normalt laves en lokalplan når dele af kommuneplanen skal realiseres, når der gennemføres

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 6. november 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 5. november 2018 Jour.nr.: 18/01259 Ophævelse

Læs mere

Den aktuelle bygning, som er opført for direktørboligen for Codan-fabrikken, er udpeget som arkitektonisk og kulturhistorisk værdifuld.

Den aktuelle bygning, som er opført for direktørboligen for Codan-fabrikken, er udpeget som arkitektonisk og kulturhistorisk værdifuld. NOTAT Dato Teknik- og Miljøforvaltningen Plan Vurdering af om der bør gives dispensation fra lokalplan 2-46 Plan har modtaget en ansøgning om udbygning af Villa Søvang, Galoche Allé 1, således at den oprindelige

Læs mere

LOKALPLAN NR. 1.1.23 STENLØSE FOR OMRÅDE VED H.P. HANSENSVEJ TIL FORENINGS- OG BOLIGFORMÅL

LOKALPLAN NR. 1.1.23 STENLØSE FOR OMRÅDE VED H.P. HANSENSVEJ TIL FORENINGS- OG BOLIGFORMÅL STENLØSE KOMMUNE LOKALPLAN NR. 1.1.23 STENLØSE FOR OMRÅDE VED H.P. HANSENSVEJ TIL FORENINGS- OG BOLIGFORMÅL KOMMUNEPLANTILLÆG NR 5 TIL KOMMUNEPLAN 2002-2012 Vedtaget endeligt af Byrådet den 25. august

Læs mere

gode råd om vedligeholdelse og forbedring af mindre udlejningsejendomme

gode råd om vedligeholdelse og forbedring af mindre udlejningsejendomme gode råd om vedligeholdelse og forbedring af mindre udlejningsejendomme Gode råd om vedligeholdelse og forbedring af mindre udlejningsejendomme Denne pjece er et værktøj til dig, som ejer en lille eller

Læs mere

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Forslag til Lokalplan 233, Phønixhusene Hvidbog om de indkomne høringssvar NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE By- og Teknikforvaltningen Plan- og Miljøafdelingen Sagsbehandler: Kasper Maxwell Nørgaard j.nr. 13/45972

Læs mere

for området mellem Trykkergang, Store Rådhusgade, Brogade og Bjerggade

for området mellem Trykkergang, Store Rådhusgade, Brogade og Bjerggade SØNDERBORG KOMMUNE LOKALPLAN NR. 1-9407 for området mellem Trykkergang, Store Rådhusgade, Brogade og Bjerggade BESKRIVELSE AF FORSLAGET Lokalplanforslaget omfatter et ældre centerområde med gode muligheder

Læs mere

4 (C+V) 3 (A+Ø) 6 (V-C- Ø) 1 (Per Christensen (A)) 7 (V-C- A-Ø) A-Ø)

4 (C+V) 3 (A+Ø) 6 (V-C- Ø) 1 (Per Christensen (A)) 7 (V-C- A-Ø) A-Ø) Lokalplan 1.150 Helsingør Bykerne afstemning Forslag til ændringer fra de konservative vist Side 34 rød Pkt. 3.1 ønskes tilføjet Offentlige formål undtagen i stueetagerne på hovedstrøgene, samt Offentlige

Læs mere

Solenergianlæg i Favrskov Kommune

Solenergianlæg i Favrskov Kommune Solenergianlæg i Favrskov Kommune Administrationsgrundlag Oktober 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 3 SOLENERGIANLÆG GENERELT... 4 Generelle retningslinjer... 5 Byggetilladelse...6 Byggetilladelse

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ

SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Grundejerforeningen Klosterparken v/ Næstformand Lisbeth Munk Den 16. august 2017 J.nr. 2016.0168 Vedr.: Lovliggørelse af div. bygninger i bebyggelsen Mail: teknisk@solrod.dk

Læs mere