HØRING AF FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF LOV OM ENERGINET.DK,

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HØRING AF FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF LOV OM ENERGINET.DK,"

Transkript

1 Energistyrelsen acl.ens.dk HØRING AF FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF LOV OM ENERGINET.DK, LOV OM NATURGASFORSYNING OG LOV OM ETABLERING OG BENYTTELSE AF RØRLEDNING TIL TRANSPSORT AF RÅOLIE OG KONDENSAT Side 1/8 Dansk Fjernvarme takker for invitationen til at afgive høringssvar og har på vegne af 400 fjernvarmeselskaber, hvoraf et stort antal er naturgaskunder, følgende bemærkninger. Dansk Fjernvarme anerkender det politiske ønske om at kunne fastholde vigtige dele af den danske infrastruktur for gas og olie på danske hænder. Dette ønske kan dog sagtens blive understøttet gennem andre konstruktioner end at overlade alle de infrastruktur aktiver, som DONG Energy påtænker at frasælge, til Energinet.dk. Bekymringen kan være, at formålet med DONG Energys afhændelse af aktiverne er at gøre DONG Energy klar til børsnotering. Staten skal således varetage to modstridende vurderinger. På den ene side gælder det om at Energinet.dk kan overtage gasopstrømsrørledningsnettet til lavest mulig pris af hensyn til gaskunderne og markedsudviklingen. På den anden side skal børsnoteringen af DONG Energy indbringe staten højest mulig provenu. Argumenterne i bemærkningerne om, at netop den statslige kontrol med vital energi infrastruktur er desværre ingen garanti for, at staten vil afholde sig fra at høste provenu ved egne handler med energiinfrastrukturen. Dansk Fjernvarme vil gerne påpege, at trods lovforslagets forsikringer om det modsatte (side Forhold til EU-retten), så er der en risiko for at EU konkurrencemyndigheder (DG-COMP) såvel som EU regulator organisationer (ACER) kan finde den foreslåede model uhensigtsmæssig. Der er både hensyn at tage til den markant forringende konkurrencesituation og det faktum, at den valgte model ikke er konform med de bestræbelser, der pågår i EU for adskillelse af roller og interesser.

2 Dansk Fjernvarme noterer, at der i lovforslagets bemærkninger anvendes forskellige terminologier for den aktivitet, der skal foregå, når DONG Energy ikke længere skal være ejer og operatør på de forskellige aktivitetsområder inden for olie og naturgas. Side 2/8 I indledningen anvendes formuleringen, at Energinet.dk vil kunne overtage og drive DONG Energy A/S naturgasinfrastruktur og olierørledninger Formuleringen åbner for, at Energinet.dk også kan fravælge at overtage og drive aktiverne, lige som ordet overtage ej heller angiver, om der skal betales en købspris mellem Energinet.dk og DONG Energy. Øverst på side 5 er teksten mere klar, idet der her tales om at DONG Energys aktiver skulle søges solgt til Energinet.dk.. Dansk Fjernvarme lægger i dette høringssvar og vores argumenter til grund, at DONG Energy sælger aktiviteterne til Enegrinet.dk, at Energinet.dk skal optage lån for at kunne betale salgsprisen, samt at Energinet.dk som statsejet selvstændig virksomhed næppe får held til at frasige sig købspåbuddet. Dansk Fjernvarme vil generelt gøre gældende, at der bør undersøges andre muligheder for at fastholde det nationale ejerskab til vital energiinfrastruktur end at samle det hele hos Energinet.dk, hvis rolle dermed bliver vanskelig og sammenblandet, idet Energinet.dk som systemansvarlig for gas kommer til at have myndigheds og myndighedslignende roller, lige som Energinet.dk har ansvar for markedsudvikling m.v. på gasområdet. Gasdistributionsnet Fra Dansk Fjernvarmes medlemmer er der størst bekymring og modstand i forbindelse med delelementet om Energinet.dks overtagelse af gasdistributionsnettet fra DONG Energy. Argumenterne, om at gasdistributionsnettet skal fastholdes på danske hænder og under dansk myndighedskontrol, deler vi. Det betyder dog ikke, at Energinet.dk er den eneste mulighed for at overtage gasdistributionsnettet fra DONG Energy.

3 Gasdistributionsnettet kan sælges til et nyt uafhængigt selskab under statens kontrol, hvis formål alene er at eje og drive gasdistribution i det sydlige Jylland og på Vest- og Sydsjælland. Gasdistributionsnettet i de to nævnte områder kan frasælges til et af de andre distributionsselskaber HMN eller NGF Nature Energy. NGF Nature Energy har offentligt tilkendegivet interesse for at komme i betragtning ved salgsproceduren bl.a. i Ingeniøren den 24. september Og som en sidste mulighed kan der ske salg til Energinet.dk, når andre løsningsforslag er udtømt. Side 3/8 Regeringen gør hele sagen meget sårbar over for EU, når der ikke vælges en procedure for frasalget af gasdistributionsnettet fra DONG Energy, hvor der sker en prøvning af salgsmuligheder til andre end Energinet.dk. Endvidere vil den pris, som aftales mellem statsejet DONG Energy og statsejet Energinet.dk være åben for kritik, hvis ikke andre har haft mulighed for at give et bud. I bemærkningerne argumenteres for, at alle naturgasdistributionsselskaber underlægges samme økonomiske regulering (side 4), hvilket stiller krav om, at der sker en selskabsmæssig opdeling af aktiviteterne i Energinet.dk, såfremt de overtager gasdistribution fra DONG Energy. Imidlertid er økonomisk regulering kun et hjørne af de vilkår, som skal gælde for gasdistribution på fair, åbne og lige vilkår. For gaskunderne er det helt afgørende, hvordan tariffen for gasdistribution udvikler sig. Alle har set frem til det tidspunkt, hvor gælden i gasdistributionsnettet var tilbagebetalt, og tariffen derfor kan sænkes som planlagt. Energistyrelsens nyligt leverede dokument, Gasanalysen fra februar 2016, har opgjort restgælden i gasdistributionsnettene. DONG Energy har distributionsnet for naturgas i det sydlige Jylland (det gamle Naturgas Syd) og på Vest- og Sydsjælland (det gamle Naturgas Sjælland). I henhold til Energistyrelsens analyse er der en restgæld i dette selskab på ca. 2,7 mia. kr. og en planlagt afvikling af restgælden frem mod Den økonomiske påvirkning af distributionstariffen er ganske betydelig, når gælden er væk, og der er i henhold til analysen en udsigt til, at distributionstariffen falder fra 1,574 kr./m3 til 0,598 kr./m3 naturgas.

4 Af bemærkningerne fremgår (side 16) I forhold til gasdistribution bemærkes det, at lovforslaget indebærer, at prisen for Energinet.dks gasdistributionsydelse ikke må stige som følge af vederlag, der erlægges ved overdragelse af virksomhed. Side 4/8 Fra Dansk Fjernvarme læser vi den bemærkning således, at den planlagte og forventede nedsættelse af tariffen i 2023 ikke kommer til at ske, men at Energinet.dk kan opretholde (men ikke øge) gældende distributionstarif. Det er utilfredsstillende og vil have betydelige konsekvenser for gasmarkedet. Kraftvarmeværker, der er tilsluttet gasdistribution i det sydlige Jylland og på Vest- og Sydsjælland vil få en højere gasdistributionstarif, end konkurrenterne tilsluttet HMN områderne eller NGF Nature Energy området, efter 2023 og dermed forringet konkurrenceevne i et elmarked, hvor alle sælger på samme børs. Konsekvensen bliver, at varmeprisen nok en gang vil skulle bære den ekstra omkostning. Gaskunderne har over mange år afdraget på gælden i gasdistributionsnettet. Store og små gaskunder har dermed udsigt til, at prisen endelig vil falde for distributionstariffen efter de mange år med gældsafvikling. For HMN er gælden væk i 2020, mens NGF Nature Energy også er gældsfri fra For selskaberne vil afslutningen på gældsafviklingen medføre lavere distributionstariffer. Særligt for varme- og kraftvarmeværker er en reduktion af tariffen for gasdistribution et vigtigt led i omstillingen af naturgas til biogasser som de konkurrencedygtige fleksible brændsler til el- og varmeproduktion. Naturgaskunder, der ønsker at konvertere til fjernvarme i det sydlige Jylland og på Vest- og Sydsjælland, bliver bundet yderligere ved hæftelse for den nye og yderligere gæld, og dermed fastlåses de til naturgasnettet grundet Energinet.dk s låntagning til køb af gasnet. Naturgaskunder, der gerne vil skifte til f.eks. fjernvarme eller en varmepumpe, skal betale for at forlade naturgassen. Prisen for at komme ud af naturgassystemet opgøres som en del af hæftelsen i selskabet. Med udsigt til at gælden er tilbagebetalt i 2023, reduceres udtrædelsesbeløbet. Salg af DONG

5 Energys naturgasnet og stiftelse af ny gæld hos Energinet.dk vil medføre, at gaskunderne låses i en årrække uden mulighed for at vælge anden opvarmning, med mindre der lægges et stort udtrædelsesbeløb. Side 5/8 Ved salg af DONG Energys gasdistributionsnet til en pris, som ligger udover restgælden i nettet, da vil Energinet.dk skulle optage nye lån og dermed blive en ny gæld for gaskunderne at afvikle gennem distributionstariffen. For gaskunderne vil det betyde, at de kommer til at betale to gange for afvikling af gælden. Energinet.dk er i henhold til gældende danske love og regler samt EU-regler inden for naturgasområdet tillagt en række opgaver som systemansvarlig. Det påhviler således den systemansvarlige virksomhed at udvikle gasmarkedet såvel som de tekniske regler for naturgasområdet. Det følger de anbefalinger, som EU og regulatororganisationen ACER arbejder med i disse år til sikring af et uafhængigt systemansvar og unbundling af regulerede aktiviteter fra markedsudsatte aktiviteter. Energinet.dk vil komme i en uhensigtsmæssig situation, når de både skal være TSO (transmission system operator) og systemansvarlig og være ejer og operatør på et gasdistributionssystem. De to andre gasdistributionsselskaber kommer til at stå uhensigtsmæssigt svagt i forhandlingssituationer om nye tekniske og markedsmæssige regler. Olierørledningsaktiviteter På vegne af medlemmerne af Dansk Fjernvarme har vi ikke stærke holdninger til, hvorledes olierørledningsaktiviteterne fra felterne i Nordsøen til olieraffinaderiet i Fredericia skal forvaltes når DONG Energy frasælger aktiverne. En generel bekymring er dog at Energinet.dk, der i dag har begrænset sit systemansvar til el og naturgas, skal til at opbygge kapacitet og viden inden for transport af olie. Der bliver behov for at have ekstra opmærksomhed på at olieledningsaktiviteterne bliver organiseret på en sådan måde, at der er et effektivt og de facto værn mod krydssubsidiering af olieområdet fra el og gas.

6 Oliemarkedet er præget af faldende priser og faldende interesse for at efterforske nye fund i Nordsøen. I det lys kan investeringen i olierørsaktiviteter blive en særdeles usikker investering. Spørgsmålet er derfor, om det er en opgave for en statsejet virksomhed at gå ind i et så usikkert og konkurrencepræget marked som transport af råolie fra Nordsøen. Side 6/8 Ønsket om statslig kontrol og regulering af olierørledningerne fra Nordsøen kan med fordel ske i regi af andet selskab end Energinet.dk. Gasbehandlingsanlægget Det eksisterende gasbehandlingsanlæg ved Nybro blev etableret tilbage i 1980 erne, da man forventede behov for at rense gassen fra de danske felter i Nordsøen. Til alt held har det vist sig, at kvaliteten af naturgassen i de danske felter har vist sig at være meget tilfredsstillende, og at behovet for rensning og behandling af naturgassen har været stærkt begrænset gennem alle årene. Leverancen af naturgas til Nybro er faldende, og der er ikke gjort nye kommercielle fund i Nordsøen i mange år. Udsigten til at gasbehandlingsanlægget får en relevant rolle, er derfor begrænset. På sigt vil naturgas til det danske og svenske marked i stigende omfang komme fra Tyskland via Ellund-Egtved forbindelsen, og således uden om Nybro anlægget. Gasbehandlingsanlægget i Nybro må forventes at være afskrevet efter de mange år og udgør i dag blot et gennemstrømningsanlæg for naturgas fra Nordsøen, der i visse situationer afhjælper momentane ændringer i leveringen fra de aldrende pumpeanlæg på Tyra-platformen og Syd-Arne-platformen. Prisen for at Energinet.dk skal overtage gasbehandlingsanlægget fra DONG Energy kan derfor næppe forventes at blive væsentlig. For at beskytte Energinet.dk mod efterfølgende mistanke om, at den handlede pris ikke er markedsægte, vil det være en fordel med en åben transparent international procedure, hvor f.eks. internationale syn og skøn bidrager til fastsættelse af prisen.

7 Gasopstrømsrørledningsnet Gasforbindelserne fra Nordsøens gasfelter til gasbehandlingsanlægget i Nybro og videre til gaskunder i Danmark, eksport mod Sverige og eksport mod Tyskland er en afgørende del af den danske naturgasinfrastruktur og derfor vigtigt, at denne del forbliver på danske hænder. Side 7/8 Der kan argumenteres for, at gasopstrømsrørene er en sammenhængende del af gastransmissionsnettet og derfor burde have været inkluderet i det transmissionsnet, som blev udskilt fra DONG til DONG Gastransmission til Gastra og nu Energinet.dk. Etableringen af det nye gastransmissionssystem mod Tyskland fra Ellund til Egtved har åbnet for gasimport til danske og svenske kunder og dermed en bedre markedsplads for handel med naturgas. Desuden har etableringen af pumpefaciliteterne i Egtved reduceret afhængigheden af de pumper på nordsøplatformene, som ellers har leveret tryk til hele det danske og svenske gasnet. Det helt afgørende er således, hvordan anvendelsen af gasopstrømsrørene bliver prissat i markedet. Uenighed om prissætningen af gastransporten i gasopstrømsrørene under DONG Energys ejerskab har betydet, at DUC så en forretning i at investere i og etablere egne gasrør mod det hollandske marked og gastransmissionsnet. Der har også været debat om Energinet.dks prissætning af transporten i Ellund-Egtved transmissionsnettet med synspunkter om, at eksport var billigere end import til skade for prissætningen til danske kunder. Energinet.dks overtagelse af gasopstrømsrørene fra Nordsøen til Nybro stiller skærpede krav til åbenhed og transparens samt myndighedsovervågning af prissætningen på transport af naturgas. Det kan blive en vanskelig balancekunst for Energinet.dk at prissætte transmission af gas i gasopstrømsrørene fra Nordsøen sammenholdt med prissætningen af gas import/eksport mod Tyskland gennem Ellund-Egtved gastransmissionssystemet. Energinet.dk har en betydelig gæld i Ellund- Egtved forbindelsen samt

8 pumpefaciliteterne i Egtved, som skal afdrages. Betaling for gasopstrømsrørledningsnettet fra DONG Energy vil formentlig betyde optagelse af nye lån. Side 8/8 Konkurrencen mellem import af naturgas til det danske og svenske marked mellem henholdsvis Nords-rørene og Tyskland-rørene skal nu varetages af én organisation, der i øvrigt samtidig er myndighed på en række opgaver i henhold til lovgivningen, og det er ikke hensigtsmæssigt. Der må således forventes etablering af åbne transparente prissætninger af transporten i de konkurrerende systemer uden krydssubsidiering og uden subsidiering fra den generelle gastransmissionstarif. For gaskunderne gælder det om, at prisen for transport af naturgas fra flere kilder og flere markeder kan ske så billigt som muligt og til en konkurrencedygtig pris. Det fremgår af bemærkningerne, bl.a. på side 5, at parterne støtter, at Energinet.dk kan købe aktiverne på kommercielle vilkår. Med det aktuelle gasmarked, nye transmissionsrørskapacitet til Europa, nye LNG terminaler i Europa osv. er markedsværdien af gasopstrømsrørledningsnettet fra Nordsøen mindre værd og af mindre betydning for forsyningssikkerheden. I en ren kommerciel handel vil dette blive afspejlet i en lav overtagelsespris. Med venlig hilsen Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk Mobil

UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN

UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN FDKV UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 19. marts 2016 INDHOLD Den energipolitiske dagsorden De vigtigste sager lige nu Regulering

Læs mere

HMN GasNet P/S. Midt i en brydningstid- regulering og governance. Frank Rosager Planlægnings- og udviklingschef. Slide 1. Management præsentation EPU

HMN GasNet P/S. Midt i en brydningstid- regulering og governance. Frank Rosager Planlægnings- og udviklingschef. Slide 1. Management præsentation EPU HMN GasNet P/S Midt i en brydningstid- regulering og governance. Frank Rosager Planlægnings- og udviklingschef Slide 1 Udviklings forløb offentlige monopoler Nødvendigt med fællesskab om f.eks. Infrastruktur

Læs mere

Udbygning af naturgassystemet i Syd- og Sønderjylland

Udbygning af naturgassystemet i Syd- og Sønderjylland Udbygning af naturgassystemet i Syd- og Sønderjylland Hvad vil Energinet.dk bygge? For at sikre, at danske forbrugere fortsat kan forsynes med naturgas, ønsker Energinet.dk at udbygge gastransmissionsnettet

Læs mere

Information om forsyningssituationen 2011-2013

Information om forsyningssituationen 2011-2013 Information om forsyningssituationen 2011-2013 Information om forsyningssituationen 2011-2014 Det danske naturgassystem Roller i Gasmarkedet Forsyningssituationen Udbygning af transmissionsnettet Hvorfor

Læs mere

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser?

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Konkurrencedygtig Hvordan sikrer vi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Uden ville europæerne ikke kende til den velstand, mange nyder i dag. Energi er en forudsætning

Læs mere

FREMTID I FJERNVARME

FREMTID I FJERNVARME FREMTID I FJERNVARME Vi kan ikke få nok varme i radiatorerne med fjernvarme Din nye fjernvarme-unit kan levere samme varme og fremløbstemperatur, som du er vant til. Fordelen ved at skifte til fjernvarme

Læs mere

Arbejdsgruppen for analyse af gassektoren. Februar 2016. En effektiv gassektor. Foto: Palle Peter Skov, Energinet.dk ISBN: 978-87-93180-14-7

Arbejdsgruppen for analyse af gassektoren. Februar 2016. En effektiv gassektor. Foto: Palle Peter Skov, Energinet.dk ISBN: 978-87-93180-14-7 Arbejdsgruppen for analyse af gassektoren Februar 2016 En effektiv gassektor Foto: Palle Peter Skov, Energinet.dk ISBN: 978-87-93180-14-7 Indhold 1. Sammenfatning... 4 2. Indledning... 7 2.1 Arbejdsgruppens

Læs mere

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ PLADS TIL GAS Gas mere grøn end træ Er der plads til gas? Fremtidens energiforsyning er baseret på vedvarende energi. Men både el og varme, når vinden vi bruge gas til at producere vejen til den grønne

Læs mere

Er der penge i skidtet?

Er der penge i skidtet? Er der penge i skidtet? Gasnettet, oprindelsescertifikater og ny støtteordning Foreningen for Danske Biogasanlæg Dorte Gren Kristiansen dgk@energinet.dk Dato - Dok.nr. 1 Indhold 1. Energinet.dk s opgaver

Læs mere

Foreløbig evaluering af reservation på Skagerrak 4- forbindelsen

Foreløbig evaluering af reservation på Skagerrak 4- forbindelsen Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia Att.: Sisse Carlsen DONG Energy Thermal Power A/S Kraftværksvej 53 7000 Fredericia Danmark Tlf. +45 99 55 11 11 Fax +45 99 55 00 11 www.dongenergy.dk CVR-nr.

Læs mere

Dagsorden til ekstraordinært repræsentantskabsmøde den 27. februar 2017 i HMN Naturgas I/S, Søborg

Dagsorden til ekstraordinært repræsentantskabsmøde den 27. februar 2017 i HMN Naturgas I/S, Søborg 10. februar 2017 Sagsnr.: EMN-2017-00187 sic/hrd Dagsorden til ekstraordinært repræsentantskabsmøde den 27. februar 2017 i HMN Naturgas I/S, Søborg Der er afholdes gruppemøder fra kl. 9:30 til 10:30. Repræsentantskabsmødet

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål fra MF Anne Grethe Holmsgaard (af 26. juni 2007)

Besvarelse af spørgsmål fra MF Anne Grethe Holmsgaard (af 26. juni 2007) Notat 28. juni 2007 J.nr. Besvarelse af spørgsmål fra MF Anne Grethe Holmsgaard (af 26. juni 2007) 1.Kan det bekræftes at den gaspris, de små værker betaler, er betydeligt højere end spotprisen på naturgas

Læs mere

Hvilke muligheder er der for anvendelse af naturgas i transportsektoren?

Hvilke muligheder er der for anvendelse af naturgas i transportsektoren? Hvilke muligheder er der for anvendelse af naturgas i transportsektoren? "Morgendagens brændstoffer Udfordringer og muligheder" København, 31. maj 2010 Asger Myken asgmy@dongenergy.dk Agenda Hvor skal

Læs mere

Nødplan for det danske gastransmissionssystem 2014

Nødplan for det danske gastransmissionssystem 2014 Nødplan for det danske gastransmissionssystem 2014 Energistyrelsen 27. november 2014 2 1. Indledning Denne nødplan er udarbejdet af Energistyrelsen i samarbejde med Energinet.dk som følge af de vurderinger,

Læs mere

Elinfrastrukturudvalgets hovedkonklusioner

Elinfrastrukturudvalgets hovedkonklusioner Elinfrastrukturudvalgets hovedkonklusioner 3. april 2008 Principper for den fremtidige udbygning og kabellægning af det overordnede elnet Overordnede betragtninger - Udbygningen af elnettet skal ske gennem

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om etablering og benyttelse af en rørledning til transport af råolie og kondensat

Bekendtgørelse af lov om etablering og benyttelse af en rørledning til transport af råolie og kondensat LBK nr 277 af 25/03/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 13. juni 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 1014/1026-0002

Læs mere

GMR 2016-06-14. Forsyningssikkerhed for det danske og svenske gasmarked. Christian Meiniche Andersen. Klassificering: 1

GMR 2016-06-14. Forsyningssikkerhed for det danske og svenske gasmarked. Christian Meiniche Andersen. Klassificering: 1 GMR 2016-06-14 Forsyningssikkerhed for det danske og svenske gasmarked Christian Meiniche Andersen Klassificering: 1 Redegørelse for gasforsyningssikkerhed 2015 Torben Brabo, Direktør for Gas, er meget

Læs mere

ANBEFALINGER/KOMMENTARER TIL EU s ENERGIUNIONSPAKKE. Jørgen Skovmose Madsen

ANBEFALINGER/KOMMENTARER TIL EU s ENERGIUNIONSPAKKE. Jørgen Skovmose Madsen Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del Bilag 413 Offentligt ANBEFALINGER/KOMMENTARER TIL EU s ENERGIUNIONSPAKKE Jørgen Skovmose Madsen Hvorfor Energiunion? EU importerer dagligt energi for mere end 8 mia.

Læs mere

Hvorfor vil naturgassen ændre sig?

Hvorfor vil naturgassen ændre sig? Hvorfor vil naturgassen ændre sig? Torben Brabo Energinet.dk DGF Gastekniske Dage 2008 Energinet.dk Torben Brabo 1 Agenda for min præsentation Energinet.dk og Naturgas (fokus i organisationen) Naturgas

Læs mere

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen.

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net 13. oktober 2014 Sagnr. 14/10480 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Nets (herefter Energi Fyn) anmeldelse af ny metode

Læs mere

RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS

RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS 2012-2015 Side 2/8 INDHOLD RESUMÉ... 3 PRODUKTER PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR GAS... 3 FORSYNINGSPLIGTPRODUKTER...

Læs mere

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 Fjernvarmen i Danmark Fjernvarmen leveres i dag af mere end 4 fjernvarmeselskaber. Fjernvarmen dækker 5 % af det samlede behov for opvarmning. 1,7

Læs mere

Omlægning af støtten til biogas

Omlægning af støtten til biogas N O T AT 11.april 2011 J.nr. 3401/1001-2919 Ref. Omlægning af støtten til biogas Med Energistrategi 2050 er der for at fremme udnyttelsen af biogas foreslået, dels at støtten omlægges, og dels at den forøges.

Læs mere

Afregningsmæssige forhold ved import af tysk gas

Afregningsmæssige forhold ved import af tysk gas Afregningsmæssige forhold ved import af tysk gas Konference - DGF Gastekniske Dage 13. & 14. maj 2008 John H. MølgaardM DONG Gas Distribution Agenda Baggrund for import af gas med anden kvalitet (tysk

Læs mere

KONVERTERING FRA INDIVIDUEL NATURGASFORSYNING TIL FJERNVARMEFORSYNING

KONVERTERING FRA INDIVIDUEL NATURGASFORSYNING TIL FJERNVARMEFORSYNING Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 L 154 Bilag 3 Offentligt KONVERTERING FRA INDIVIDUEL NATURGASFORSYNING TIL FJERNVARMEFORSYNING Kompensation ved ændring af områdeafgrænsning 8. april 2010 1 Problemstilling

Læs mere

Indledning. Talepapir til samråd i Trafikudvalget om Banedanmarks afvikling af Skinnesvejseanlægget, Fredericia, spørgsmål I (21.

Indledning. Talepapir til samråd i Trafikudvalget om Banedanmarks afvikling af Skinnesvejseanlægget, Fredericia, spørgsmål I (21. Talepapir til samråd i Trafikudvalget om Banedanmarks afvikling af Skinnesvejseanlægget, Fredericia, spørgsmål I (21. februar 2006) Samrådsspørgsmål: Hvad kan ministeren oplyse omkring afviklingen af Skinnesvejseanlægget,

Læs mere

Nye gaskvaliteter i det danske naturgasnet

Nye gaskvaliteter i det danske naturgasnet Nye gaskvaliteter i det danske naturgasnet 1. November 2007 13. november 2007 Titel 1 Indhold Energinet.dks rolle Mulige nye infrastrukturprojekter Eksempel: Tysk gas til Danmark kort sigt Nye gaskvaliteter

Læs mere

Fleksibelt og effektivt energiforbrug. Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd

Fleksibelt og effektivt energiforbrug. Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Fleksibelt og effektivt energiforbrug Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd To temaer i denne workshop Tema 1: Hvilke fleksibiliteter har vi brug for? Hvem kan levere dem? Tema 2: Ændring af regulering

Læs mere

Regler for CTF. (Energinet.dk Gastransmissions regler for Capacity Transfer Facility)

Regler for CTF. (Energinet.dk Gastransmissions regler for Capacity Transfer Facility) Regler for CTF (Energinet.dk Gastransmissions regler for Capacity Transfer Facility) VILKÅR OG BETINGELSER FOR BILATERAL HANDEL MED KAPACITET I TRANSMISSIONSSYSTEMET Version 5.2 Juni 2010 Regler for CTF,

Læs mere

Følsomheder for udvikling i gasforbruget, 2015-2035. 1. Indledning. 2. Baggrund for følsomhederne. Til. 14. oktober 2015 NTF-SPG/D'Accord

Følsomheder for udvikling i gasforbruget, 2015-2035. 1. Indledning. 2. Baggrund for følsomhederne. Til. 14. oktober 2015 NTF-SPG/D'Accord Til Følsomheder for udvikling i gasforbruget, 2015-2035 14. oktober 2015 NTF-SPG/D'Accord 1. Indledning Energinet.dk's centrale analyseforudsætninger er Energinet.dk's bedste bud på fremtidens elsystem

Læs mere

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV.

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. Revision 3 Dato 2016-02-12 Udarbejdet af AD, TSR Kontrolleret af TSR Godkendt af Beskrivelse Projektforslag for ændring af projektforslag

Læs mere

NYT FRA DANSK FJERNVARME

NYT FRA DANSK FJERNVARME DFJ NYT FRA DANSK FJERNVARME Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 19. maj 2016 INDHOLD Den energipolitiske dagsorden De vigtigste sager lige nu. Regulering af fjernvarmen 500

Læs mere

Produktfordelingen på det danske detailmarked for naturgas i 2017

Produktfordelingen på det danske detailmarked for naturgas i 2017 Produktfordelingen på det danske detailmarked for naturgas i 2017 ANALYSE DEN 28. NOVEMBER 2018 FORSYNINGSTILSYNET Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. 4171 5400 post@forsyningstilsynet.dk www.forsyningstilsynet.dk

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning og lov om naturgasforsyning

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning og lov om naturgasforsyning 2012/1 LSV 58 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2203/1190-0126 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling

Læs mere

Forsyningsvirksomhederne - plan for ressource- og energispareindsats 2013-2015.

Forsyningsvirksomhederne - plan for ressource- og energispareindsats 2013-2015. Punkt 10. Forsyningsvirksomhederne - plan for ressource- og energispareindsats 2013-2015. 2012-38084. Forsyningsvirksomhederne indstiller, at Forsyningsudvalget godkender, at den indsats, der er beskrevet

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Etablering af forbindelsesledning til Vissenbjerg 16. juni 2015 1/12 Indholdsfortegnelse 1. STAMOPLYSNINGER... 3 2. LÆSEVEJLEDNING... 4 Anvendt lovgivning... 4

Læs mere

FutureGas - anvendelse og integration af gasser i fremtidens energisystem. Professor Poul Erik Morthorst Systemanalyseafdelingen

FutureGas - anvendelse og integration af gasser i fremtidens energisystem. Professor Poul Erik Morthorst Systemanalyseafdelingen FutureGas - anvendelse og integration af gasser i fremtidens energisystem Professor Poul Erik Morthorst Systemanalyseafdelingen Klima Globale drivhusgasemissioner COP21 The Emissions GAP Report 2015 Kilde:

Læs mere

Ordinær generalforsamling 2008

Ordinær generalforsamling 2008 Ordinær generalforsamling 2008 Klik for at redigere titeltypografi i masteren Klik for at redigere undertiteltypografien i masteren Dagsorden 1. Bestyrelsens beretning om selskabets og dets datterselskabers

Læs mere

Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af Energinet.dks erhvervelse af ti regionale transmissionsselskaber.

Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af Energinet.dks erhvervelse af ti regionale transmissionsselskaber. Dato: 13. august 2012 Sag: ITE-12/06453 Sagsbehandler: /MOH, LVS KONKURRENCE- OG FORBRU- GERSTYRELSEN Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af Energinet.dks erhvervelse af ti regionale

Læs mere

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET Selvforsyning, miljø, jobs og økonomi gennem en aktiv energipolitik. Socialdemokratiet kræver nye initiativer efter 5 spildte år. Danmark skal være selvforsynende med energi,

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0531 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0531 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0531 Bilag 1 Offentligt G R UNDNO T AT 15. november 2007 J.nr. Ref. TS/SVF Side 1/8 Grundnotat vedr. forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning

Læs mere

Journal nr 3:1120-0401-5/cp/Energi

Journal nr 3:1120-0401-5/cp/Energi 1 af 6 03-07-2012 12:32 DONG s efterlevelse af tilsagn, afgivet i forbindelse med Konkurrencerådets godkendelse af fusionen mellem DONG og Naturgas Sjælland, og miljø- og energiministerens svar på rådets

Læs mere

RAPPORT EFTERSPØRGSLEN PÅ DET DAN- SKE DETAILMARKED FOR NA- TURGAS FORDELT PÅ PRODUKT- TYPER

RAPPORT EFTERSPØRGSLEN PÅ DET DAN- SKE DETAILMARKED FOR NA- TURGAS FORDELT PÅ PRODUKT- TYPER RAPPORT EFTERSPØRGSLEN PÅ DET DAN- SKE DETAILMARKED FOR NA- TURGAS FORDELT PÅ PRODUKT- TYPER 2012-2014 Side 1/7 ENERGITILSYNET EFTERSPØRGSLEN PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS FORDELT PÅ INDHOLD

Læs mere

indkaldelse af idéer og forslag

indkaldelse af idéer og forslag indkaldelse af idéer og forslag CENTER FOR BYUDVIKLING OG MOBILITET Naturgasledning til Hasselager og Aarhus Havn Baggrund for høringen Det er i dag ikke muligt at få leveret naturgas som procesenergi

Læs mere

Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning

Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning Anders Michael Odgaard Nordjylland Tel. +45 9682 0407 Mobil +45 2094 3525 amo@planenergi.dk Vedrørende Til brug for udarbejdelse af Energiperspektivplan

Læs mere

Case nr. 10: Økonomistyring/finansiering: Cyklop A/S: - Økonomistyring - Investeringskalkule - Strategisk analyse

Case nr. 10: Økonomistyring/finansiering: Cyklop A/S: - Økonomistyring - Investeringskalkule - Strategisk analyse Case nr. 10: Økonomistyring/finansiering: Cyklop A/S: - Økonomistyring - Investeringskalkule - Strategisk analyse ROKI A/S: Økonomistyring - finansiering Cykelfabrikken Cyclop A/S er en ca. 30 år gammel

Læs mere

Hvem skal investere i fremtidens energiinfrastrukturer? Peder Ø. Andreasen, Energinet.dk

Hvem skal investere i fremtidens energiinfrastrukturer? Peder Ø. Andreasen, Energinet.dk Hvem skal investere i fremtidens energiinfrastrukturer? Peder Ø. Andreasen, Energinet.dk Med denne præsentation skal det slås fast, at Det politiske mål om fossil uafhængighed er på plads Gassen er et

Læs mere

Input til strategi for systemydelser

Input til strategi for systemydelser Input til strategi for systemydelser FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 26. august 2015 Udarbejdet af: Anders Houmøller Kontrolleret af: Nina Detlefsen Beskrivelse: Notatet indeholder input til strategi for

Læs mere

Markedet for vindenergi

Markedet for vindenergi Markedet for vindenergi IDA Det Nordeuropæiske marked for energi og ressourcer 5. februar 2015 Martin Risum Bøndergaard Energiøkonomisk konsulent Vindmølleindustrien Hvem er Vindmølleindustrien? Vi: -

Læs mere

UDTALELSE FRA KOMMISSIONEN. af 9.1.2012

UDTALELSE FRA KOMMISSIONEN. af 9.1.2012 EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 9.1.2012 K(2011) 87 endelig UDTALELSE FRA KOMMISSIONEN af 9.1.2012 i medfør af artikel 3, stk. 1, i forordning (EF) nr. 714/2009 og artikel 10, stk. 6, i direktiv 2009/72/EF

Læs mere

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på elog naturgasområdet

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på elog naturgasområdet Punkt 7 Energitilsynets møde den 29. april 2014 2. maj 2014 Ret & Administration 13/10069 /OTS, PAJ Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på elog naturgasområdet Resumé 1. I dette notat orienteres om

Læs mere

Import af gas fra Tyskland - Konsekvenser for måling og afregning. Projektrapport Januar 2008

Import af gas fra Tyskland - Konsekvenser for måling og afregning. Projektrapport Januar 2008 Import af gas fra Tyskland - Konsekvenser for måling og afregning Projektrapport Januar 2008 Import af gas fra Tyskland - Konsekvenser for måling og afregning Leo van Gruijthuijsen Dansk Gasteknisk Center

Læs mere

Nettoafregning for decentral kraftvarme: Fortolkning af love, bekendtgørelser og forskrifter

Nettoafregning for decentral kraftvarme: Fortolkning af love, bekendtgørelser og forskrifter Nettoafregning for decentral kraftvarme: Fortolkning af love, bekendtgørelser og forskrifter FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 25. marts 2015 Udarbejdet af: John Tang Kontrolleret af: Jesper Koch og Nina Detlefsen

Læs mere

Hvilke udfordringer stiller 50 % vindkraft til energisystemet? Hans Duus Jørgensen Dansk Energi

Hvilke udfordringer stiller 50 % vindkraft til energisystemet? Hans Duus Jørgensen Dansk Energi Hvilke udfordringer stiller 50 % vindkraft til energisystemet? Hans Duus Jørgensen Dansk Energi Hvilke udfordringer stiller 50 % vindkraft til energisystemet? Udfordringen består i prisen Hvor stor er

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 38 Bilag 1 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 38 Bilag 1 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 L 38 Bilag 1 Offentligt Notat Kontor/afdeling Center for Forsyning Dato 20. september 2017 J nr. 2016-10635 FMA/JME/MLHO Høringsnotat vedr. forslag til lov

Læs mere

Dokumentation: Fusionen mellem Danish Crown - Steff Houlberg

Dokumentation: Fusionen mellem Danish Crown - Steff Houlberg 1 af 5 21-08-2013 16:05 Dokumentation: Fusionen mellem Danish Crown - Steff Houlberg Konkurrencerådet godkendte i april 2002 fusionen mellem Danish Crown og Steff Houlberg[1] på betingelse af en række

Læs mere

Strategi for Energitilsynet 2013 og 2014

Strategi for Energitilsynet 2013 og 2014 Strategi for Energitilsynet 2013 og 2014 1. Indledning: Præsentation af Energitilsynet Energitilsynet arbejder for velfungerende sektorer inden for el, gas og varme. Energitilsynet består af en formand,

Læs mere

Det må dog forudsættes, at naturgas i årene fremover fortsat vil udgøre en væsentlig

Det må dog forudsættes, at naturgas i årene fremover fortsat vil udgøre en væsentlig Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 EPU alm. del Bilag 126 Offentligt Klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål I, H og J om langsigtet strategi for naturgas, lagerkapacitet og miljøpåvirkning

Læs mere

GRUNDBELØB ELLER EJ HVAD BETYDER DET FOR FJERNVARMENS VARMEPRISER I FORHOLD TIL INDIVIDUEL VARMEFORSYNING?

GRUNDBELØB ELLER EJ HVAD BETYDER DET FOR FJERNVARMENS VARMEPRISER I FORHOLD TIL INDIVIDUEL VARMEFORSYNING? GRUNDBELØB ELLER EJ HVAD BETYDER DET FOR FJERNVARMENS VARMEPRISER I FORHOLD TIL INDIVIDUEL VARMEFORSYNING? Dato: 28. oktober 2014 Udarbejdet af: Nina Detlefsen Kontrolleret af: Jesper Koch Beskrivelse:

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 55 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 55 Offentligt Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 55 Offentligt Europaudvalget og Retsudvalget EU- konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 4. september 2015 Suverænitet, tilvalgsordning og

Læs mere

Samråd i LIU den 15. december 2015 om kønsfordelingen blandt iværksættere

Samråd i LIU den 15. december 2015 om kønsfordelingen blandt iværksættere Ligestillingsudvalget 2015-16 LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 29 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 15. december 2015 15/09000-2 Click here to enter text. Samråd i LIU den

Læs mere

Naturgas er stadig godt for miljøet Energinet.dk s kortlægning

Naturgas er stadig godt for miljøet Energinet.dk s kortlægning Naturgas er stadig godt for miljøet Energinet.dk s kortlægning Dansk Gas Forening Nyborg, 26. november 2010 Kim Behnke Forsknings- og miljøchef, Energinet.dk kbe@energinet.dk Naturgas er stadig godt for

Læs mere

INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE

INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE INTELLIGENT ENERGI INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 18. november 2015 100 % VEDVARENDE ENERGI ER IKKE UTOPI I DANMARK Sammenhængende effektive

Læs mere

DONG Gas Distribution A/S - Investerings- og stikledningsbidrag ved etablering af ny kapacitet i distributionssystemet

DONG Gas Distribution A/S - Investerings- og stikledningsbidrag ved etablering af ny kapacitet i distributionssystemet Notat DONG Gas Distribution A/S - Investerings- og stikledningsbidrag ved etablering af ny kapacitet i distributionssystemet Forbrugerkategoriers betaling af investerings- og stikledningsbidrag, samt sikkerhedsstillelse

Læs mere

Etablering af 99 MW naturgaskedler på Lygten Varmeværk

Etablering af 99 MW naturgaskedler på Lygten Varmeværk MARTS 2016 HOFOR REVIDERET 31. MARTS 2016 Etablering af 99 MW naturgaskedler på Lygten Varmeværk PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL LOV OM VARMEFORSYNING INDHOLD 1 Indledning 5 1.1 Anmodning om godkendelse

Læs mere

Baggrundsnotat til Energinet.dk's redegørelse for elforsyningssikkerhed 2015

Baggrundsnotat til Energinet.dk's redegørelse for elforsyningssikkerhed 2015 Baggrundsnotat til Energinet.dk's redegørelse for elforsyningssikkerhed 2015 Afbrudsstatistik og forsyningssikkerhed i historisk perspektiv 1. Indledning Dette notat er et baggrundsnotat til Energinet.dk

Læs mere

Nettoafregning ved samdrift af motor og varmepumpe

Nettoafregning ved samdrift af motor og varmepumpe Nettoafregning ved samdrift af motor og varmepumpe Sådan sikres fremtidens elproduktionskapacitet Kasper Nagel, Nina Detlefsen og John Tang Side 1 Dato: 25.02.2016 Udarbejdet af: Kasper Nagel, Nina Detlefsen

Læs mere

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald Pressemeddelelse Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald Materialet er klausuleret til torsdag den 28. februar 2013 kl. 12 Vismændenes oplæg til mødet i Det Miljøøkonomiske

Læs mere

SKÆRBÆKVÆRKET I FORANDRING

SKÆRBÆKVÆRKET I FORANDRING DANSK BETONFORENING BETONREPARATION OG RENOVERING 2016, 2. FEBRUAR SKÆRBÆKVÆRKET I FORANDRING - UDBYGNING AF SKÆRBÆKVÆRKET TIL BIOMASSEPRODUCERET FJERNVARME OMSTILLING AF VARMEFORSYNINGEN I TREKANTSOMRÅDET

Læs mere

Hvad vil et naturgasselskab med biogas?

Hvad vil et naturgasselskab med biogas? Hvad vil et naturgasselskab med biogas? Udviklingsdirektør Hans Duus Jørgensen Økonomiseminar 8. december 2014 Foreningen danske biogasanlæg 12-12-2014 1 GASSENS ROLLE INTERNATIONALT SET DANMARK Gas udfases

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af DONG Energy A/S. April 2012

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af DONG Energy A/S. April 2012 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af DONG Energy A/S April 2012 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af

Læs mere

esoft systems FIRST NORTH-MEDDELELSE NR. 64-06.08-2013 Halvårsmeddelelse esoft systems a/s esoft systems

esoft systems FIRST NORTH-MEDDELELSE NR. 64-06.08-2013 Halvårsmeddelelse esoft systems a/s esoft systems - 06.08-2013 esoft systems Halvårsmeddelelse esoft systems a/s 2013 2 HALVÅRSMEDDELELSE 2013 Omsætning Resultat Investeringer Omsætning Esoft systems a/s, der omfatter alle aktiviteter i gruppen, har i

Læs mere

Danmarks energirejse 1972-2013

Danmarks energirejse 1972-2013 Danmarks energirejse 1972-2013 1972 Oliekrisen ulmer Det er året, før oliekrisen bryder løs, og Danmark er fuldstændig afhængigt af olie til strøm, varme og transport. 92 % af det samlede energiforbrug

Læs mere

Energiforsyning i landdistrikter

Energiforsyning i landdistrikter Energiforsyning i landdistrikter Per Alex Sørensen 1 Hvorfor vedvarende energi i landdistrikter? Billigere energi Nye arbejdspladserunder etableringog vedligeholdelse Teknologiskudviklingog salgafknow

Læs mere

Naturgasleveringsaftaler mellem Dansk Naturgas, Elkraft A.m.b.A. og I/S Elsam

Naturgasleveringsaftaler mellem Dansk Naturgas, Elkraft A.m.b.A. og I/S Elsam 1 af 11 18-06-2012 10:47 Naturgasleveringsaftaler mellem Dansk Naturgas, Elkraft A.m.b.A. og I/S Elsam J.rn. 2:8032-197 og 415/mel Rådsmødet den 26. maj 1999 1. Resumé Dangas har den 30. juni 1998 til

Læs mere

Biogas i Danmark hvornår? Michael Dalby, E.ON Danmark Biofuel Seminar, 28. april 2011

Biogas i Danmark hvornår? Michael Dalby, E.ON Danmark Biofuel Seminar, 28. april 2011 Biogas i Danmark hvornår? Michael Dalby, E.ON Danmark Biofuel Seminar, 28. april 2011 En oversigt over E.ON Globalt En af verdens største privat investor ejede el og gas selskaber Ca. 85.000 ansatte skabte

Læs mere

Effektiviteten af fjernvarme

Effektiviteten af fjernvarme Effektiviteten af fjernvarme Analyse nr. 7 5. august 2013 Resume Fjernvarme blev historisk etableret for at udnytte overskudsvarme fra elproduktion, hvilket bidrog til at øge den samlede effektivitet i

Læs mere

Godkendelse af Energinet.dks køb af DONG Storage A/S fra DONG Energy A/S. 1. Transaktionen. 2. Parterne og deres aktiviteter. 3.

Godkendelse af Energinet.dks køb af DONG Storage A/S fra DONG Energy A/S. 1. Transaktionen. 2. Parterne og deres aktiviteter. 3. Dato: 22. december 2014 Sag: BITE-14/10716 Godkendelse af Energinet.dks køb af DONG Storage A/S fra DONG Energy A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 17. december 2014 en anmeldelse af en fusion

Læs mere

Det grønne afgiftstryk forværrer krisen

Det grønne afgiftstryk forværrer krisen December 2012 Det grønne afgiftstryk forværrer krisen AF KONSULENT INGEBORG ØRBECH, INOE@DI.DK OG CHEFKONSULENT KATHRINE LANGE, KALA@DI.DK På trods af et faldende energiforbrug og et svækket erhvervsliv

Læs mere

Hvilke markedsmæssige synergier mellem el og gas ser DONG Energy?

Hvilke markedsmæssige synergier mellem el og gas ser DONG Energy? Hvilke markedsmæssige synergier mellem el og gas ser DONG Energy? Vice President Knud Pedersen, DONG Energy A/S Energinet.dk konference om Gas og el hvor meget kan sektorerne sammentænkes? d. 23. november

Læs mere

HMN Naturgas A/S. Gastekniske dage 2016, Transportsektoren Henrik Rousing

HMN Naturgas A/S. Gastekniske dage 2016, Transportsektoren Henrik Rousing HMN Naturgas A/S Gastekniske dage 2016, Transportsektoren Henrik Rousing Titel; HMN en status for CNG til biogas til transport, enzymer og LNG Titlen burde være; - Drukner biogas i mediebilledet? - Bør

Læs mere

Gasdetailmarkedet. Workshop 13:00-15:15. 19. November 2014. 19. november dok.nr. 14/24735 Gasdetailmarkedet 1

Gasdetailmarkedet. Workshop 13:00-15:15. 19. November 2014. 19. november dok.nr. 14/24735 Gasdetailmarkedet 1 Gasdetailmarkedet Workshop 13:00-15:15 19. November 2014 19. november dok.nr. 14/24735 Gasdetailmarkedet 1 Program 13.00 Velkommen Dorte Kristiansen, Energinet.dk 13.10 10 års jubilæum og overvejelser

Læs mere

Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport

Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport Marts 2013 Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK OG KONSULENT NIS HØYRUP CHRISTENSEN, NHC@DI.DK Tyrkiet har udsigt til at blive det OECD-land, der har den største

Læs mere

Strategi for Energitilsynet 2015-2017

Strategi for Energitilsynet 2015-2017 1 Strategi for Energitilsynet 2015-2017 2 Strategi 2015-2017: I 2012 fik Energitilsynets sin første strategi som selvstændig organisation. Forud for formuleringen af denne var gået et omfattende forarbejde,

Læs mere

www.dongenergy.com Besøg Svanemølleværket DONG Energy A/S Svanemølleværket Lautrupsgade 1 2100 København Ø Tlf. 99 55 03 00 08.12.33.

www.dongenergy.com Besøg Svanemølleværket DONG Energy A/S Svanemølleværket Lautrupsgade 1 2100 København Ø Tlf. 99 55 03 00 08.12.33. www.dongenergy.com Besøg DONG Energy A/S Lautrupsgade 1 2100 København Ø Tlf. 99 55 03 00 08.12.33.01 DONG ENERGY SVANEMØLLEVÆRKET s produktionsanlæg, der ligger i Københavns Nordhavn, er et af DONG Energy

Læs mere

Horsens Kraftvarmeanlæg Måbjerg Kraftvarmeanlæg Affaldplus (Slagelse og Næstved)

Horsens Kraftvarmeanlæg Måbjerg Kraftvarmeanlæg Affaldplus (Slagelse og Næstved) Affaldsforbrænding Stranded cost 1. Indledning Miljøstyrelsen overvejer i øjeblikket forskellige modeller for modernisering af forbrændingssektoren. Som led i den proces herunder Kammeradvokatens undersøgelse

Læs mere

Energitilsynets påbud af 23. juni 2008 om udarbejdelse af en redegørelse stadfæstes.

Energitilsynets påbud af 23. juni 2008 om udarbejdelse af en redegørelse stadfæstes. (Elforsyning) DONG Energy City Elnet A/S over Energitilsynet af 23. juni 2008 påbud om udarbejdelse af en redegørelse vedrørende "andre driftsmæssige indtægter" i reguleringsregnskabet for 2004. Nævnsformand,

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Renovering af fjernvarmenettet år 2015 9. marts 2015 1/11 Indholdsfortegnelse 1. STAMOPLYSNINGER... 3 2. LÆSEVEJLEDNING... 4 Anvendt lovgivning... 4 Godkendelsens

Læs mere

Analyse af tariffer og afgifter for store eldrevne varmepumper

Analyse af tariffer og afgifter for store eldrevne varmepumper Analyse af tariffer og afgifter for store eldrevne varmepumper FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 16. december 2014 Udarbejdet af: Nina Detlefsen & Jesper Koch Kontrolleret af: Kim Clausen Beskrivelse: Denne

Læs mere

Anmeldelse af tarifjustering som følge af revision af Den Nationale Nødplan. Indhold. 1. Baggrund. Sekretariat for Energitilsynet

Anmeldelse af tarifjustering som følge af revision af Den Nationale Nødplan. Indhold. 1. Baggrund. Sekretariat for Energitilsynet Til Sekretariat for Energitilsynet Anmeldelse af tarifjustering som følge af revision af Den Nationale Nødplan 24. juni 2014 NSY/JDA Indhold 1. Baggrund... 1 2. Konklusion... 2 3. Konsekvenserne af ændringen

Læs mere

Scenarier for Danmarks el- og fjernvarmesystem 2020

Scenarier for Danmarks el- og fjernvarmesystem 2020 Scenarier for Danmarks el- og fjernvarmesystem 2020 Analyse nr. 3 28. september 2012 Resume Analysen kaster lys over konsekvenserne for Danmarks el- og fjernvarmesystemer af udviklingen i det nordeuropæiske

Læs mere

2000-07-30: Dansk Naturgas A/S ctr Konkurrencerådet

2000-07-30: Dansk Naturgas A/S ctr Konkurrencerådet 2000-07-30: Dansk Naturgas A/S ctr Konkurrencerådet K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 31. juli 2000 i sag 99-112.213 Dansk Naturgas A/S (advokat Jon Stokholm) mod Konkurrencerådet (kammeradvokaten

Læs mere

RAPPORT, SEPTEMBER 2017

RAPPORT, SEPTEMBER 2017 RAPPORT, SEPTEMBER 2017 PRODUKTFORDELINGEN PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS I 2016 Side 2/6 ENERGITILSYNET PRODUKTFORDELINGEN PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS I 2016 INDHOLD RESUMÉ... 3 PRODUKTFORDELINGEN

Læs mere

FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET

FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget 2018-19 (2. samling) KEF Alm.del - Bilag 83 Offentligt FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET 100% CO 2 -NEUTRAL FJERNVARME I 2030 Kim Mortensen & Michael

Læs mere

Noter fra møde den 6. juni 2013 om Fremtidens energisystem

Noter fra møde den 6. juni 2013 om Fremtidens energisystem 7. juni 2013/Endelig Noter fra møde den 6. juni 2013 om Fremtidens energisystem Mødet blev holdt den 6. juni 2013 i Viborg med deltagelse af energimedarbejdere fra 18 kommuner i regionen, Energinet.dk,

Læs mere

Titel: Tekniske konsekvenser ved brugen af naturgas i Danmarks energisystem

Titel: Tekniske konsekvenser ved brugen af naturgas i Danmarks energisystem 1 Titel: Tekniske konsekvenser ved brugen af naturgas i Danmarks energisystem Tema: Klimaforandringer og planlægningsværktøjer Projektperiode: 3. februar. til 3. juni. 2014 Projektgruppe: Thomas Rasmus

Læs mere

Statusnotat om. vedvarende energi. i Danmark

Statusnotat om. vedvarende energi. i Danmark Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 81 Offentligt Folketingets Energiudvalg og Politisk-Økonomisk Udvalg Økonomigruppen og 2. Udvalgssekretariat 1-12-200 Statusnotat om vedvarende energi i

Læs mere

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011 Varmepumper Frigør Danmark fra fossile brændsler Dansk Energi februar 2011 Danmark har brug for varmepumper Varmepumper hjælper til at frigøre Danmark fra fossile brændsler og sænke udslippet af CO2. Varmepumpen

Læs mere

Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark

Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark Gas i transportsektoren Et nyt marked derfor vigtigt. Potentielt stort energiforbruget til

Læs mere

Indregulering af gasapparater nu og I fremtiden Hvad skal man gøre??

Indregulering af gasapparater nu og I fremtiden Hvad skal man gøre?? Indregulering af gasapparater nu og I fremtiden Hvad skal man gøre?? Kursusindhold Naturgassen nu og i fremtiden og konsekvenserne heraf Ny indreguleringsmetode for kedler med premixbrændere Ny indreguleringsmetode

Læs mere