Merudgifter til drift af bil servicelovens 100

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Merudgifter til drift af bil servicelovens 100"

Transkript

1 Merudgifter til drift af bil servicelovens 100 Udgifter, der er forbundet med at have handicapbil, f.eks. forsikring, benzin, reparation mv., skal du som udgangspunkt selv afholde, idet personer med nedsat funktionsevne generelt ikke kan sige at have merudgifter til drift af bil alene på grund af en nedsat funktionsevne i forhold til personer, der ikke er handicappede. Der kan dog i visse situationer ydes hjælp til dækning af merudgifter til drift af bil, f.eks. hvis du har anskaffet dig en særlig stor og driftsmæssig dyr bil (herefter benævnt som kassebil) pga. din nedsatte funktionsevne, eller hvis det kan sandsynliggøres, at du ikke ville have haft bil, hvis der ikke var et særligt kørselsbehov som følge af borgerens nedsatte funktionsevne. Herudover kan der dækkes udgifter til kørsel, der alene relaterer sig til din nedsatte funktionsevne. Hjælp til anskaffelse af bil til befordring af en borger med nedsat funktionsevne kan ikke ydes efter servicelovens 100. Der kan eventuelt ydes støtte til anskaffelse af en bil efter servicelovens 114. Det skal som led i sagsbehandlingen indgå, om borgeren med nedsat funktionsevne har købt en driftsmæssig dyrere handicapbil, end behovet tilsigter. I denne situation vil beregningen af merudgifter skulle tage udgangspunkt i den bil, som kommunen har vurderet dækker behovet. Et gennemgående princip i udmåling af merudgifter er, at der alene ydes tilskud til nødvendige merudgifter, som er en følge af den nedsatte fysiske eller psykiske funktionsevne hos den person, der ansøger. Jf. 5 i bekendtgørelse om nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse, så vurderes behovet i forhold til ikke-handicappede på samme alder og i samme livssituation. Der kan som følge heraf forekomme situationer, hvor kommunen kan foretage en begrænsning i den kørsel, der ydes støtte til, hvis kørsel vurderes at være ud over, hvad der er normalt kørselsomfang (vurderet i forhold til ikke-handicappede på samme alder og i samme livssituation). Der er i det følgende henvist til en del principafgørelser truffet af Ankestyrelsen. Der er henvist til principafgørelser truffet efter både bestemmelserne for merudgifter til voksne (servicelovens 100) og børn (servicelovens 41), idet mange af principperne vil kunne benyttes på både voksen- og børneområdet. Forskellige situationer i forhold til anskaffelse af bil: Situation A: Personen med nedsat funktionsevne ville ikke have haft bil, hvis der ikke var et særligt kørselsbehov som følge af borgerens nedsatte funktionsevne. (følgende foldes ud, når man trykker på situation A)

2 I principafgørelse C-2-06 (link) fandt Ankestyrelsen, at det konkret var sandsynliggjort på baggrund af ansøgers alder, uddannelsesforhold og civilstatus samt ansøgers mulighed for offentlig transport, at ansøger ikke ville have haft bil, hvis pågældende ikke havde haft en nedsat funktionsevne Ankestyrelsen lagde i sin vurdering vægt på, at ansøger var 31 år, at hun var enlig og studerende. Desuden tillagde Ankestyrelsen det betydning, at hun boede i et område med offentlige transportmidler. I principafgørelse C-4-06 (link) vurderede Ankestyrelsen, at det ikke kunne anses for sandsynliggjort, at ansøger ikke ville have haft bil, hvis der ikke var et særligt kørselsbehov som følge af handicappet. Ankestyrelsen lagde i sin vurdering vægt på, at ansøger var 44 år gammel, hendes uddannelse, og at hun var i beskæftigelse. Kommunen skal altid foretage en konkret og individuel vurdering af, hvorvidt du ville have haft bil, hvis der ikke var et særligt kørselsbehov som følge af din nedsatte funktionsevne. Du har ret til en skriftlig afgørelse med begrundelse herom. Dette fremgår af Forvaltningslovens Situation B: Borgeren med nedsat funktionsevne ville have haft bil uanset et særligt kørselsbehov som følge af borgerens nedsatte funktionsevne. (følgende foldes ud, når man trykker på situation B) Kommunen skal foretage vurdering af, om handicapbilen er større end en personbil af normal størrelse og dermed dyrere driftsmæssigt. Dette vil typisk gøre sig gældende i sager, hvor en person har måtte anskaffe sig en kassebil grundet handicappet, fordi personen f.eks. er afhængig af kørestol eller andre hjælpemidler. Principafgørelse (link) omhandler bl.a. dette. Principafgørelsen C (link) omhandler ligeledes kørsel i kassebil. Situation C: Borgeren/familien ville have haft bil uanset den nedsatte funktionsevne, og anskaffer handicapbil som bil nr. 2. (følgende foldes ud, når man trykker på situation C) Der foreligger ikke meget praksis på området om merudgifter, hvis man i forvejen har en bil og bil nr. 2 anskaffes pga. et handicap. Ankestyrelsen har i principafgørelse (link) truffet afgørelse om, at en kvindes udgifter til benzin- og forsikringsudgifter til bil nr. 2 ikke kunne dækkes fuldt ud som en merudgift, da det måtte antages, at kvinden ville have haft en bil, selvom hun ikke havde været handicappet. Ankestyrelsen lagde vægt på kvindens alder, civilstatus og uddannelsesforhold. I den konkrete sag havde borgeren anført, at familien ikke ville have haft 2 biler, hvis hun ikke var handicappet. Ankestyrelsen bemærkede hertil, at disse oplysninger ikke gav grundlag for at træffe en anden afgørelse. DUKH udleder heraf, at udgifter til benzin og forsikring til bil nr. 2 som absolut hovedregel ikke kan dækkes fuldt ud efter servicelovens 100, selvom bil nr. 2 er anskaffet pga. funktionsnedsættelsen.

3 Hvordan vurderer man merudgifterne til drift af bil? Situation A Situation B Situation C Udgifter til brændstof, afgifter mv. til Definition af : ekstra kørsel, som den handicappede har pga. den nedsatte funktionsevne f.eks. kørsel til læge, fysioterapi mv. (se f.eks. principafgørelse om transportudgifter til kontrolbesøg for diabetes på hospital) * (Personen med nedsat funktionsevne ville ikke have haft bil, hvis der ikke var et særligt kørselsbehov som følge af den nedsatte funktionsevne) Udgifter dækkes fuldt ud, da denne kørsel ikke ville forekomme, hvis personen ikke havde en funktionsnedsættelse. (Personen med nedsat funktionsevne ville have haft bil uanset et særligt kørselsbehov som følge af den nedsatte funktionsevne) Udgifterne dækkes efter statens lave takst for godtgørelse for brug af egen bil. (Se principafgørelse ). Ved kørsel i kassebil dækkes tillige merudgiften til kørsel svarende til forskellen mellem udgiften til kørsel i en almindelig familiebil og i en kassebil (C-11-01/258-10). Se principafgørelse om afgift vedrørende dielselbil/-bus. (Borgeren har i forvejen en bil og familien anskaffer handicapbil som bil nr. 2) Udgifter dækkes efter statens lave takst for godtgørelse for brug af egen bil. (257-10). Ved kørsel i kassebil, dækkes tillige merudgiften til kørsel svarende til forskellen mellem udgiften til kørsel i en almindelig familiebil og i en kassebil (C-11-01/258-10). Udgifter til brændstof, afgifter mv. til ikke Definition af ikke : kørsel i øvrigt, som den handicappede ville have uanset om pågældende havde en nedsat funktionsevne eller ej. Det kan være kørsel til indkøb, besøg Udgifterne dækkes fuldt ud (inden for rammerne af bek. 5 se i indledningen) Der kan dog ske fradrag for de udgifter til offentlige transportmidler, som personen sparer til ikke (f.eks. til familiebesøg), da personen ville have Udgifter dækkes ikke ved kørsel i en almindelig størrelse bil. Ingen merudgift, da borgeren ville have denne kørsel uanset funktionsnedsættelse. Der kan dog dækkes merudgifter svarende til differencen mellem kørsel i almindelig størrelse bil og en kassebil (inden for Ved kørsel i kassebil kan differencen mellem kørsel i denne og personbil af almindelig størrelse dækkes (inden for rammerne af bek. 5 se indledningen)

4 ved venner/familie eller fritidsaktiviteter (se evt. yderligere i principafgørelse C-11-01). Udgifter til forsikring. denne udgift uanset nedsat funktionsevne. Principafgørelse C omhandler fradrag af udgifter til offentlig transport. Udgiften til forsikring dækkes fuldt ud. rammerne af 5 i bek. se indledningen) Ved kørsel i kassebil vil differencen mellem udgift til forsikring af en bil af almindelig størrelse og en kassebil være at betragte som en nødvendig merudgift. Der foreligger ikke praksis, der belyser, om der kan ydes hjælp til den forholdsmæssige del af udgiften til f.eks. reparation, der svarer til den del af kørslen, der dækkes fuldt ud. Af principafgørelse fremgår, at den fulde forsikringsudgift til bil nr. 2 ikke kan dækkes, men kun differencen på forsikringsudgift mellem kasse bil og personbil af normal størrelse. *OBS: befordringsydelser efter anden lovgivning og andre bestemmelser i serviceloven går forud for servicelovens 100. Det betyder, at det først skal afsøges, om kørsel kan dækkes efter f.eks. revalideringsbestemmelser, sundhedsloven (i forbindelse med sygehusbehandling) eller kørselsordning efter servicelovens 117. Se f.eks. principafgørelser og om sektoransvar og dækning af udgifter til transport. I forhold til merudgifter til kørsel til arbejde, har Ankestyrelsen i principafgørelse behandlet spørgsmålet om samspillet mellem merudgiftsreglerne og skattereglerne for fradrag af udgifter til transport mellem hjem og arbejdsplads for personer med varigt nedsat funktionsevne (ligningslovens 9 D). Andre kørselsrelaterede udgifter Falck abonnement: Falck-abonnement kan som udgangspunkt ikke dækkes, jf. principafgørelse C og C Ankestyrelsen begrundede bl.a. afgørelsen med, at udgiften ikke var nødvendig, da pågældende havde mulighed for at tilkalde Falck eller andet autohjælpsfirma, uanset om pågældende havde abonnement eller ej. Serviceaftale/skønnede fremtidige bilreparationer:

5 Det følger af Ankestyrelsens principafgørelse C-27-08, at udgift til serviceaftale på handicapbil og skønnede fremtidige bilreparationer ikke kunne dækkes som merudgifter. Ankestyrelsen vurderede i sagen, at serviceaftalen kunne ikke betragtes som en nødvendig merudgift ved forsørgelsen som følge af drengens nedsatte funktionsevne, og udgifterne til fremtidige reparationer var hverken dokumenterede eller sandsynliggjorte. Selvrisiko i forbindelse med skade /forhøjelse af forsikringspræmie: Ankestyrelsen har i afgørelserne og C truffet afgørelse om, at selvrisiko i forbindelse med skade /forhøjelse af forsikringspræmie ikke var begrundet i den nedsatte funktionsevne, hvorfor udgiften ikke kunne betragtes som en driftsudgift der var forbundet med at have hjælpemiddelbil. Konkret beregning af merudgiften Muskelsvindfonden har i et indlæg skrevet om, hvorledes den konkrete beregning skal foretages se DUKH skal yderligere henvise til, at du kan få prøvet din sag ved Ankestyrelsen, hvis du er uenig i den konkrete beregning.

6 Merudgifter til drift af bil servicelovens 41 Udgifter, der er forbundet med at have handicapbil, f.eks. forsikring, benzin, reparation mv., skal I som udgangspunkt selv afholde, idet familier med børn med nedsat funktionsevne generelt ikke kan sige at have merudgifter til drift af bil alene på grund af en nedsat funktionsevne i forhold til personer, der ikke er handicappede. Der kan dog i visse situationer ydes hjælp til dækning af merudgifter til drift af bil, f.eks. hvis I har anskaffet jer en særlig stor og driftsmæssig dyr bil (herefter benævnt som kassebil) pga. jeres barns nedsatte funktionsevne, eller hvis det kan sandsynliggøres, at I ikke ville have haft bil, hvis der ikke var et særligt kørselsbehov som følge af jeres barns nedsatte funktionsevne. Herudover kan der dækkes udgifter til kørsel, der alene relaterer sig til dit barns nedsatte funktionsevne. Hjælp til anskaffelse af bil til befordring af en borger med nedsat funktionsevne kan ikke ydes efter servicelovens 100. Der kan eventuelt ydes støtte til anskaffelse af en bil efter servicelovens 114. Det skal som led i sagsbehandlingen indgå, om I har købt en driftsmæssig dyrere handicapbil, end behovet tilsigter. I denne situation vil beregningen af merudgifter skulle tage udgangspunkt i den bil, som kommunen har vurderet dækker behovet. Et gennemgående princip i udmåling af merudgifter er, at der alene ydes tilskud til nødvendige merudgifter, som er en følge af den nedsatte fysiske eller psykiske funktionsevne hos den person, der ansøger. Jf. 5 i bekendtgørelse om nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse, så vurderes behovet i forhold til ikke-handicappede på samme alder og i samme livssituation. Der kan som følge heraf forekomme situationer, hvor kommunen kan foretage en begrænsning i den kørsel, der ydes støtte til, hvis kørsel vurderes at være ud over, hvad der er normalt kørselsomfang (vurderet i forhold til ikke-handicappede på samme alder og i samme livssituation). Der er i det følgende henvist til en del principafgørelser truffet af Ankestyrelsen. Der er henvist til principafgørelser truffet efter både bestemmelserne for merudgifter til voksne (servicelovens 100) og børn (servicelovens 41), idet mange af principperne vil kunne benyttes på både voksen- og børneområdet. Forskellige situationer i forhold til anskaffelse af bil: Situation A: Familien ville ikke have haft bil, hvis der ikke var et særligt kørselsbehov som følge af barnets nedsatte funktionsevne. (følgende foldes ud, når man trykker på situation A)

7 Kommunen skal foretage en vurdering af, hvorvidt familien ville have haft bil, hvis ikke der var et særligt kørselsbehov som følge af barnets nedsatte funktionsevne. Ankestyrelsen har i principafgørelse C fundet det sandsynliggjort, at en familie ikke ville have haft bil, hvis der ikke var et særligt kørselsbehov som følge af barnets nedsatte funktionsevne. Ankestyrelsen har i afgørelsen inddraget oplysninger om familiens personlige forhold og den omstændighed, at familien tidligere havde benyttet cykler og offentlige transportmidler. Situation B: Familien ville have haft bil uanset et særligt kørselsbehov som følge af barnets nedsatte funktionsevne. (følgende foldes ud, når man trykker på situation B) Kommunen skal foretage vurdering af, om handicapbilen er større end en personbil af normal størrelse og dermed dyrere driftsmæssigt. Dette vil typisk gøre sig gældende i sager, hvor en person har måtte anskaffe sig en kassebil grundet barnets handicap, fordi barnet f.eks. er afhængig af kørestol eller andre hjælpemidler. Denne situation gør sig gældende i principafgørelse C (link). Situation C: Familien ville have haft bil, og anskaffer handicapbil som bil nr. 2. (følgende foldes ud, når man trykker på situation C) Kommunen skal vurdere, om det er sandsynliggjort, at handicapbilen alene eller helt overvejende anvendes til at dække det kørselsbehov, som barnet har på grund af den nedsatte funktionsevne. Principafgørelse (link) omhandler denne situation. Konkret har Ankestyrelsen i sagen taget stilling til berettigelse til reparation af forrude som en merudgift, men det fremgår tillige, at afgørelsen har til formål at afklare, i hvilket omfang der kan ydes hjælp til betaling af driftsudgifter i situationer, hvor bilen alene bruges til befordring af barnet eller den unge. Merudgifter efter servicelovens 41 Situation A Situation B Situation C Udgifter til brændstof, afgifter mv. til (Familien ville ikke have haft bil, hvis der ikke var et særligt kørselsbehov som følge af barnets funktionsnedsættelse) Udgifter dækkes fuldt ud, da denne kørsel ikke ville forekomme, hvis (Familien ville have haft bil uanset et særligt kørselsbehov som følge af barnets nedsatte funktionsevne) Udgiften dækkes efter statens lave takst for godtgørelse for brug af (Familien ville have haft bil, og bil nr. 2 benyttes alene eller helt overvejende til at dække barnets kørselsbehov) Hvis bil nr. 2 alene eller helt overvejende anvendes til at dække

8 Definition af : ekstra kørsel, som den handicappede har pga. den nedsatte funktionsevne f.eks. kørsel til læge, fysioterapi mv. (se f.eks. principafgørelse om transportudgifter til kontrolbesøg for diabetes på hospital) * barnet ikke havde en funktionsnedsættelse. egen bil (se principafgørelse ). Ved kørsel i kassebil dækkes tillige merudgiften til kørsel svarende til forskellen mellem udgiften til kørsel i en almindelig familiebil og i en kassebil (C-11-01). Se principafgørelse om afgift vedrørende dieselbil-/bus. barnets kørselsbehov, kan udgiften dækkes fuldt ud. Udgifter til brændstof, afgifter mv. til ikke Definition af ikke : kørsel i øvrigt, som den handicappede ville have uanset om pågældende havde en nedsat funktionsevne eller ej. Det kan være kørsel til indkøb, besøg ved venner/familie eller fritidsaktiviteter (se evt. yderligere i principafgørelse C-11-01). Anden kørsel uden barnet: kørsel, der ikke er begrundet i barnets funktionsnedsættelse, og hvor barnet ikke er med. Det kan f.eks. være kørsel til arbejde. Udgifterne dækkes fuldt ud (inden for rammerne af 5 i bek. se indledningen) Der kan dog ske fradrag for de udgifter til offentlige transportmidler, som familien sparer til ikke (f.eks. til familiebesøg), da familien ville have denne udgift uanset nedsat funktionsevne. Principafgørelse C omhandler fradrag af udgifter til offentlig transport. Udgifter til kørsel til f.eks. arbejde dækkes ikke, da forældrene forinden anskaffelse af handicapbil har klaret denne transport på anden vis enten ved brug af bil nr. 1 eller andre transportmidler. Udgifter dækkes ikke, hvis der er tale om kørsel i en almindelig størrelse bil. Ingen merudgift, da familien ville have denne kørsel uanset barnets funktionsnedsættelse. Der kan dog dækkes merudgifter svarende til differencen mellem kørsel i almindelig størrelse bil og en kassebil (inden for rammerne af 5 i bek. se indledningen) Det samme gør sig gældende som for ikkeformålsbestemt kørsel se ovenfor. Hvis bil nr. 2 alene eller helt overvejende anvendes til at dække barnets kørselsbehov, kan udgiften dækkes fuldt ud, dog fratrukket udgifter til offentlige transportmidler osv., som familien ellers sparer (inden for rammerne af 5 i bek. se indledningen) Udgifter hertil dækkes ikke, da det må forudsættes, at familiens bil nr. 1 anvendes til denne type kørsel.

9 Udgifter til forsikring Udgift til forsikring dækkes fuldt ud Hvis der er tale om en kassebil, vil differencen mellem udgift til forsikring af en bil af almindelig størrelse og en kassebil være at betragte som en nødvendig merudgift. Udgift til forsikring, service, reparation mv. dækkes fuldt ud. Der foreligger ikke praksis, der belyser, om der kan ydes hjælp til den forholdsmæssige del af udgiften til f.eks. reparation, der svarer til den del af kørslen, der dækkes fuldt ud. *OBS: befordringsydelser efter anden lovgivning og andre bestemmelser i serviceloven går forud for servicelovens 100. Det betyder, at det først skal afsøges, om kørsel kan dækkes efter f.eks. revalideringsbestemmelser, sundhedsloven (i forbindelse med sygehusbehandling) eller kørselsordning efter servicelovens 117. Se f.eks. principafgørelser og om sektoransvar og dækning af udgifter til transport. Andre kørselsrelaterede udgifter Falck abonnement: Falck-abonnement kan som udgangspunkt ikke dækkes, jf. principafgørelse C og C Ankestyrelsen begrundede bl.a. afgørelsen med, at udgiften ikke var nødvendig, da pågældende havde mulighed for at tilkalde Falck eller andet autohjælpsfirma, uanset om pågældende havde abonnement eller ej. Serviceaftale/skønnede fremtidige bilreparationer: Det følger af Ankestyrelsens principafgørelse C-27-08, at udgift til serviceaftale på handicapbil og skønnede fremtidige bilreparationer ikke kunne dækkes som merudgifter. Ankestyrelsen vurderede, at serviceaftalen kunne ikke betragtes som en nødvendig merudgift ved forsørgelsen som følge af drengens nedsatte funktionsevne, og udgifterne til fremtidige reparationer var hverken dokumenterede eller sandsynliggjorte. Selvrisiko i forbindelse med skade /forhøjelse af forsikringspræmie:

10 Ankestyrelsen har i afgørelserne og C truffet afgørelse om, at selvrisiko i forbindelse med skade /forhøjelse af forsikringspræmie ikke var begrundet i den nedsatte funktionsevne, hvorfor udgiften ikke kunne betragtes som en driftsudgift der var forbundet med at have hjælpemiddelbil. Konkret beregning af merudgiften Muskelsvindfonden har i et indlæg skrevet om, hvorledes den konkrete beregning skal foretages se DUKH skal yderligere henvise til, at du kan få prøvet din sag ved Ankestyrelsen, hvis du er uenig i den konkrete beregning.

Ankestyrelsens principafgørelse om merudgifter til voksne - udmåling - transport - befordring - behandling - sektoransvar

Ankestyrelsens principafgørelse om merudgifter til voksne - udmåling - transport - befordring - behandling - sektoransvar KEN nr 9716 af 30/04/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 30. marts 2019 Ministerium: Journalnummer: 5200453-12 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

KVALITETSSTANDARD Økonomisk støtte til merudgifter Servicelovens 100, stk. 1-5

KVALITETSSTANDARD Økonomisk støtte til merudgifter Servicelovens 100, stk. 1-5 KVALITETSSTANDARD Økonomisk støtte til merudgifter Servicelovens 100, stk. 1-5 LOVGRUNDLAG FORMÅL 100. Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer

Læs mere

Kvalitetsstandard: Økonomisk støtte til merudgifter. Lov om Social Service 100.

Kvalitetsstandard: Økonomisk støtte til merudgifter. Lov om Social Service 100. Kvalitetsstandard: Økonomisk støtte til merudgifter Lov om Social Service 100. Lovgrundlag 100. Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer mellem

Læs mere

Principafgørelse om: merudgifter - voksne - forhøjet husleje - boligskift - boligstøtteloven - almen ældrebolig

Principafgørelse om: merudgifter - voksne - forhøjet husleje - boligskift - boligstøtteloven - almen ældrebolig Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 19-09-2013 01-11-2013113-13 5200247-13 Status: Gældende Principafgørelse om: merudgifter - voksne - forhøjet husleje - boligskift

Læs mere

Tilskud til nødvendige merudgifter for voksne, jf. Servicelovens 100

Tilskud til nødvendige merudgifter for voksne, jf. Servicelovens 100 Tilskud til nødvendige merudgifter for voksne, jf. Servicelovens 100 Formål At yde kompensation til borgere med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne for de merudgifter, som er en konsekvens

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 24-01-2013 28-02-2013 28-13 5200109-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 24-01-2013 28-02-2013 28-13 5200109-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 24-01-2013 28-02-2013 28-13 5200109-12 Status: Gældende Principafgørelse om: merudgifter ved forsørgelsen - børn - ferielejr

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-07-2013 30-08-2013 99-13 5200893-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-07-2013 30-08-2013 99-13 5200893-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-07-2013 30-08-2013 99-13 5200893-12 Status: Gældende Principafgørelse om: merudgifter - enkeltstående - løbende udgifter

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-04-2013 30-08-2013 98-13 5200582-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-04-2013 30-08-2013 98-13 5200582-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-04-2013 30-08-2013 98-13 5200582-12 Status: Gældende Principafgørelse om: merudgiftsydelse - barnepige - aflastning - sandsynliggjorte

Læs mere

Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100

Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Introduktion Greve Kommune bevilger økonomisk kompensation til dækning af merudgifter efter Lov om Social Service

Læs mere

Bilag 1. Alfabetisk oversigt med uddybende eksempler på, hvad man kan og ikke kan få dækket merudgifter til:

Bilag 1. Alfabetisk oversigt med uddybende eksempler på, hvad man kan og ikke kan få dækket merudgifter til: Bilag 1 Alfabetisk oversigt med uddybende eksempler på, hvad man kan og ikke kan få dækket merudgifter til: Abonnement og lydbøger Der ydes ikke dækning af merudgifter til abonnementer til aviser, fagblade

Læs mere

HÅNDBOG FOR SERVICELOVENS 100, DÆKNING AF MERUDGIFTER. Godkendt i Kommunalbestyrelsen d. 21. november 2018

HÅNDBOG FOR SERVICELOVENS 100, DÆKNING AF MERUDGIFTER. Godkendt i Kommunalbestyrelsen d. 21. november 2018 HÅNDBOG FOR SERVICELOVENS 100, DÆKNING AF MERUDGIFTER Godkendt i Kommunalbestyrelsen d. 21. november 2018 Bilag 1 Alfabetisk oversigt med uddybende eksempler på, hvad man kan og ikke kan få dækket merudgifter

Læs mere

100 merudgifter. Hvem kan få hjælp til merudgifter?

100 merudgifter. Hvem kan få hjælp til merudgifter? 100 merudgifter Hvem kan få hjælp til merudgifter? Der kan ydes hjælp til personer mellem det fyldte 18. år og folkepensionsalderen og til personer, der efter 15 a i lov om social pension har opsat udbetalingen

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for merudgifter Servicelovens 100

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for merudgifter Servicelovens 100 Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for merudgifter Servicelovens 100 Gældende fra 1. januar 2019 Indledning Nedenfor finder du kvalitetsstandarden for merudgifter efter Lov om Social Service 100. Du kan

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 24-03-2010 30-04-2010 103-10 3500612-09

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 24-03-2010 30-04-2010 103-10 3500612-09 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 24-03-2010 30-04-2010 103-10 3500612-09 Status: Gældende Principafgørelse om: merudgifter - diabetiker - juice - druesukker

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om nødvendige merudgifter - ferie - hjælpere - serviceniveau - efterprøvelse af kommunens skøn

Ankestyrelsens principafgørelse om nødvendige merudgifter - ferie - hjælpere - serviceniveau - efterprøvelse af kommunens skøn KEN nr 10104 af 02/10/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 12. april 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.: 5200050-12 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Varde Kommune sætter mennesket før handicappet.

Varde Kommune sætter mennesket før handicappet. Kvalitetsstandard Nødvendige merudgifter Serviceloven 100 1. Rammer 2. Indhold 3. Visitation og tildeling 4. levering af ydelsen 1. Rammer 1.1 Formål Ydelsens formål er, at yde kompensation til borgere

Læs mere

Stk. 2. Støtten efter stk. 1 ydes som et rentefrit lån inden for en ramme på kr.

Stk. 2. Støtten efter stk. 1 ydes som et rentefrit lån inden for en ramme på kr. KVALITETSSTANDARD Støtte til køb af bil Servicelovens 114-115 og Bekendtgørelse om støtte til køb af bil efter serviceloven, BEK nr. 1252 af 20/11-2017 LOVGRUNDLAG Af servicelovens 114 fremgår det, at

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR SERVICELOVENS 100, DÆKNING AF MERUDGIFTER. Godkendt i Kommunalbestyrelsen d. 21. november 2018

KVALITETSSTANDARD FOR SERVICELOVENS 100, DÆKNING AF MERUDGIFTER. Godkendt i Kommunalbestyrelsen d. 21. november 2018 KVALITETSSTANDARD FOR SERVICELOVENS 100, DÆKNING AF MERUDGIFTER Godkendt i Kommunalbestyrelsen d. 21. november 2018 Kvalitetsstandard 100 i Lov om social service Kommunalbestyrelsen skal en gang om året

Læs mere

KVALITETSSTANDARD Støtte til køb af bil Servicelovens 114 og Bekendtgørelse om støtte til køb af bil efter serviceloven,

KVALITETSSTANDARD Støtte til køb af bil Servicelovens 114 og Bekendtgørelse om støtte til køb af bil efter serviceloven, KVALITETSSTANDARD Støtte til køb af bil Servicelovens 114 og Bekendtgørelse om støtte til køb af bil efter serviceloven, BEK nr. 719 af 19/06-2013 LOVGRUNDLAG Af servicelovens 114 fremgår det, at Brønderslev

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE. Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100

SOLRØD KOMMUNE. Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 SOLRØD KOMMUNE Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Indhold INDHOLD... 1 INDLEDNING... 2 VÆRDIGRUNDLAG... 2 SERVICEMÅL... 3 VISITATION/ANSØGNING... 3 LOVGIVNING...

Læs mere

Fredericia Kommune Vejledning i forbindelse med ansøgning om støtte til køb af bil

Fredericia Kommune Vejledning i forbindelse med ansøgning om støtte til køb af bil Fredericia Kommune Vejledning i forbindelse med ansøgning om støtte til køb af bil Sagsbehandling og afprøvning af biler Hjælpemiddelafsnittet, Vesterballevej 4-6 Økonomi og beregning af lån og gældsbreve

Læs mere

Fredensborg Kommune Center for Familie og Handicap. Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100

Fredensborg Kommune Center for Familie og Handicap. Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100 Fredensborg Kommune Center for Familie og Handicap Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100 2019 1 Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem det politisk besluttede

Læs mere

Håndbog for dækning af nødvendige merudgifter

Håndbog for dækning af nødvendige merudgifter Håndbog for dækning af nødvendige merudgifter Hvornår kan du ikke få dækket dine merudgifter Du skal være omfattet af den personkreds som kan modtage merudgiftsydelse: Du skal have en varigt nedsat fysisk

Læs mere

Kvalitetsstandard Dækning af nødvendige merudgifter jf. 100 i Lov om Social Service

Kvalitetsstandard Dækning af nødvendige merudgifter jf. 100 i Lov om Social Service Kvalitetsstandard Dækning af nødvendige merudgifter jf. 100 i Lov om Social Service Myndighed social Voksenhandicap Revideret udkast 26. februar 2019 Dækning af nødvendige merudgifter 100 i Lov om Social

Læs mere

Kvalitetsstandard for dækning af nødvendige merudgifter efter Servicelovens 100.

Kvalitetsstandard for dækning af nødvendige merudgifter efter Servicelovens 100. Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard for dækning af nødvendige merudgifter efter Servicelovens 100. 1. udgave er: godkendt af Voksen- og Plejeudvalget på møde den 09.12.2010 godkendt af Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Støttemuligheder når du har et barn med diabetes

Støttemuligheder når du har et barn med diabetes Støttemuligheder når du har et barn med diabetes Esbjerg d. 22. oktober 2014 Gitte Madsen Socialrådgiver handicapkonsulent 1 Samarbejdet med kommunen 2 10 gode råd 1. Få det på skrift søg skriftligt, og

Læs mere

Vejledning om ændring af vejledning om særlig støtte til voksne (vejledning nr. 5 til serviceloven)

Vejledning om ændring af vejledning om særlig støtte til voksne (vejledning nr. 5 til serviceloven) Socialudvalget SOU alm. del - Bilag 113 Offentligt Vejledning om ændring af vejledning om særlig støtte til voksne (vejledning nr. 5 til serviceloven) 1. I vejledning nr. 96 af 5. december 2006 om særlig

Læs mere

Sagsbehandlingstider: Socialområdet

Sagsbehandlingstider: Socialområdet Sagsbehandlingstider: Socialområdet Når din sag skal afgøres, skal den være afgjort inden for en bestemt tid. Du kan se, hvor længe du skal vente på en afgørelse i din sag i denne oversigt. Du finder sagsbehandlingstiderne

Læs mere

Lov om Social Service 100

Lov om Social Service 100 Kvalitetsstandard Ydelsens lovgrundlag 100 - Merudgifter Lov om Social Service 100 Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer mellem det fyldte

Læs mere

Kørselsordninger for pensionister i Esbjerg kommune

Kørselsordninger for pensionister i Esbjerg kommune Kørselsordninger for pensionister i Esbjerg kommune Kørselsordninger til: Indkøb, familiebesøg og lignende kommunal ordning side 2 Indkøb, familiebesøg og lignende handicapordningen side 2 Læge/speciallæge

Læs mere

Ankestyrelsen har taget stilling til spørgsmålet i forhold til en barn med funktionsnedsættelse (merudgifter til børn 41 i lov om social service)

Ankestyrelsen har taget stilling til spørgsmålet i forhold til en barn med funktionsnedsættelse (merudgifter til børn 41 i lov om social service) Spørgsmål: kan der bevilges merudgifter ( 100 i lov om social service) til reparation/istandsættelse af f.eks. dørkarme, når borger eller hjælpere rammer disse med kørestolen: Vedr. reparation: Det vil

Læs mere

Side / afsnit Nuværende formulering Handicaprådets kommentar Forvaltningens indstilling

Side / afsnit Nuværende formulering Handicaprådets kommentar Forvaltningens indstilling Side / afsnit Nuværende formulering Handicaprådets kommentar Forvaltningens indstilling Side 7 afsnit under punktet Ophold i udlandet Bemærk, at der som udgangspunkt ikke kan ydes hjælp til rejse- og opholdsudgifter

Læs mere

Oplæg Merudgifter Lov om social service 100 og sagsbehandlingsregler Brugerklubben Århus 10. Marts 2015

Oplæg Merudgifter Lov om social service 100 og sagsbehandlingsregler Brugerklubben Århus 10. Marts 2015 Oplæg Merudgifter Lov om social service 100 og sagsbehandlingsregler Brugerklubben Århus 10. Marts 2015 Socialfaglig konsulent Lotte Egebak Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet DUKH er oprettet

Læs mere

Kvalitetsstandard. - Støtte til køb af bil. Lov om Social Service 114

Kvalitetsstandard. - Støtte til køb af bil. Lov om Social Service 114 Kvalitetsstandard - Støtte til køb af bil Lov om Social Service 114 Indhold Indledning 3 Støtte til køb af bil 4 Beretning om Kvalitetsstandard Udgivet af Solrød Kommune, Visitation og Koordination Solrød

Læs mere

Oplæg. Hjerneskadeforeningen. Lokalafdeling Aarhus/Østjylland. for. d. 3. oktober 2015. v/ socialfaglig konsulent Beth Lander Astrup

Oplæg. Hjerneskadeforeningen. Lokalafdeling Aarhus/Østjylland. for. d. 3. oktober 2015. v/ socialfaglig konsulent Beth Lander Astrup Oplæg for Hjerneskadeforeningen Lokalafdeling Aarhus/Østjylland d. 3. oktober 2015 v/ socialfaglig konsulent Beth Lander Astrup Dagens program Kort præsentation Hvem er DUKH Retssikkerhed Borgeres rettigheder

Læs mere

Statsforvaltningen har på baggrund af henvendelsen indhentet en udtalelse fra Greve Kommune.

Statsforvaltningen har på baggrund af henvendelsen indhentet en udtalelse fra Greve Kommune. Resumé: Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Greve Kommune ikke har handlet i uoverensstemmelse med de regler, der er fastsat for støtte til køb af bil i servicelovens 114 med tilhørende bekendtgørelse.

Læs mere

Merudgiftsydelse til voksne efter Lov om social service 100.

Merudgiftsydelse til voksne efter Lov om social service 100. Merudgiftsydelse til voksne efter Lov om social service 100. Lov om social service s formål ifølge 1 er: - at tilbyde rådgivning og støtte for at forebygge sociale problemer - at tilbyde en række almene

Læs mere

"Indgribende lidelse" betyder i denne sammenhæng, at lidelsen skal være af en sådan karakter, at den har alvorlige følger i den daglige tilværelse.

Indgribende lidelse betyder i denne sammenhæng, at lidelsen skal være af en sådan karakter, at den har alvorlige følger i den daglige tilværelse. Kvalitetsstandard for Merudgifter i Lov om Social Service 41 Redigeret d. 250811 1. Lovgrundlag 41 i Lov om Social Service. Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved forsørgelse

Læs mere

KVALITETSSTANDARD. støtte til køb af bil: Hvad er indsatsens lovgrundlag?

KVALITETSSTANDARD. støtte til køb af bil: Hvad er indsatsens lovgrundlag? KVALITETSSTANDARD Støtte til køb af bil Vedtaget Hjørring Byråd 28.02.2018 Hvad er indsatsens lovgrundlag? Servicelovens 114 vedrørende støtte til køb af bil. Bestemmelsen omfatter både børn (fra ca. 3

Læs mere

Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne.

Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. 1 Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne Område Randers Kommune

Læs mere

Den grundige udgave. Med henvisninger til formuleringer, paragraffer og afgørelser på området

Den grundige udgave. Med henvisninger til formuleringer, paragraffer og afgørelser på området 18. september 2013 Den grundige udgave Med henvisninger til formuleringer, paragraffer og afgørelser på området Forkortelser Serviceloven Lov om social service 100-bekendtgørelsen Bekendtgørelse 648 af

Læs mere

Vejledning om ændring af vejledning om særlig støtte til børn og unge og deres familier (Vejledning nr. 3 til serviceloven)

Vejledning om ændring af vejledning om særlig støtte til børn og unge og deres familier (Vejledning nr. 3 til serviceloven) Vejledning om ændring af vejledning om særlig støtte til børn og unge og deres familier (Vejledning nr. 3 til serviceloven) (Hjælp til dækning af merudgiftsydelser til børn med handicap) 1. I vejledning

Læs mere

Handicapbiler. Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for hjælpemidler handicapbil 2012

Handicapbiler. Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for hjælpemidler handicapbil 2012 Kvalitetsstandard Handicapbiler Lovgrundlag for ydelse Lov om social service LBK nr 904 af 18.08.11 114. Økonomisk støtte og vejledning til køb af bil, afgiftsfritagelse, særlig Indretning og kørekort.

Læs mere

Kvalitetsstandard for merudgiftsydelse efter lov om social service 100

Kvalitetsstandard for merudgiftsydelse efter lov om social service 100 1 Kvalitetsstandard for merudgiftsydelse efter lov om social service 100 Lovgrundlag Merudgiftsydelse efter lov om social service 100. Bekendtgørelse nr. 1248 af 13/11/2017 om nødvendige merudgifter ved

Læs mere

STØTTE TIL KØB AF BIL SERVICEDEKLARATION

STØTTE TIL KØB AF BIL SERVICEDEKLARATION STØTTE TIL KØB AF BIL SERVICEDEKLARATION 1 STØTTEN SKAL MEDVIRKE TIL, AT MAN FÅR MULIGHED FOR AT FØRE SÅ NORMAL EN TILVÆRELSE SOM MULIGT 2 SERVICEINFORMATIONER FOR STØTTE TIL KØB AF BIL EFTER SERVICELOVENS

Læs mere

Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne med nedsat funktionsevne. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne med nedsat funktionsevne. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 18 Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne med nedsat funktionsevne Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau. Den

Læs mere

DUKH-nyt. Merudgifter efter servicelovens 100. DUKH Nyt: Nr. 10 Januar Kort lovgivningsmæssig introduktion om merudgiftsydelse

DUKH-nyt. Merudgifter efter servicelovens 100. DUKH Nyt: Nr. 10 Januar Kort lovgivningsmæssig introduktion om merudgiftsydelse DUKH-nyt DUKH Nyt: Nr. 10 Januar 2019 Merudgifter efter servicelovens 100 af DUKH-konsulent Inga Petersen Om DUKH-nyt: DUKH har en lovgivningsmæssig forpligtelse til at formidle vores erfaringer om udviklingen

Læs mere

Forslag til serviceniveau Merudgifter - Kørsel Lov om Social Service 41

Forslag til serviceniveau Merudgifter - Kørsel Lov om Social Service 41 Forslag til serviceniveau Merudgifter - Kørsel Lov om Social Service 41 I dette forslag fremgår ændringer i forhold til nuværende serviceniveau med rød skrifttype. Reglerne om dækning af merudgifter betyder,

Læs mere

Vejledende serviceniveau 100 Juni 2014

Vejledende serviceniveau 100 Juni 2014 Vejledende serviceniveau 100 Juni 2014 1. Hvad er indsatsens lovgrundlag? Servicelovens 100 Dækning af nødvendige merudgifter til personer med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne 2. Hvilket

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. Lov om ændring af lov om social service Socialudvalget 2010-11 SOU alm. del Bilag 159 Offentligt Lovforslag nr. L 0 Folketinget 2009-10 Fremsat den xx 2011 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag til Lov om ændring af lov om social service

Læs mere

Kvalitetsstandard Nødvendige merudgifter Serviceloven Rammer 2. Indhold 3. Visitation og tildeling 4. levering af ydelsen

Kvalitetsstandard Nødvendige merudgifter Serviceloven Rammer 2. Indhold 3. Visitation og tildeling 4. levering af ydelsen Kvalitetsstandard Nødvendige merudgifter Serviceloven 100 1. Rammer 2. Indhold 3. Visitation og tildeling 4. levering af ydelsen 1. Rammer 1.1 Formål Ydelsens formål er, at yde kompensation til borgere

Læs mere

Handicapbil efter serviceloven 114. Kvalitetsstandard

Handicapbil efter serviceloven 114. Kvalitetsstandard Handicapbil efter serviceloven 114 Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for støtte til køb af handicapbil Denne pjece indeholder kvalitetsstandarden for Sønderborg Kommunes tilbud om støtte til køb af

Læs mere

Myndighedsafdelingen. Kvalitetsstandard. Dækning af nødvendige merudgifter. Servicelovens 100

Myndighedsafdelingen. Kvalitetsstandard. Dækning af nødvendige merudgifter. Servicelovens 100 Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Dækning af nødvendige merudgifter Servicelovens 100 Acadre dok.: 69211-13 Godkendt i Voksen- og Plejeudvalget på møde den 25.04.2013 Godkendt i Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Sociallovgivning og anden lovgivning ved fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne i forbindelse med hjertesygdom.

Sociallovgivning og anden lovgivning ved fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne i forbindelse med hjertesygdom. Sociallovgivning og anden lovgivning ved fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne i forbindelse med hjertesygdom. Socialrådgiver Marianne Vinther Kardiologisk afdeling Roskilde Sygehus Sygedagpenge Lov

Læs mere

Aflastning, afløsning og pasning på børneområdet

Aflastning, afløsning og pasning på børneområdet Aflastning, afløsning og pasning på børneområdet Handicapkonferencen 2011 Gitte Madsen www.gittemadsen.dk Selvstændig socialrådgiver og handicapkonsulent 1 Alle de mange regler Aflastning kan foregå i

Læs mere

Samarbejdet med kommunen

Samarbejdet med kommunen Alfa1 Danmark Medlemskursus Samarbejdet med kommunen søndag d.25.maj 2014 Byggecentrum, Middelfart Socialrådgiver handicapkonsulent Inge Louv www.ingelouv.dk Opgaven lød Kommunerne er de senere år blevet

Læs mere

Administrationsgrundlag

Administrationsgrundlag Administrationsgrundlag for dækning af nødvendige merudgifter Godkendt i Udvalget for Voksne d. 2. april 2013 1. Indhold i administrationsgrundlaget Dette administrationsgrundlag beskriver kriterierne

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om egenbetaling - midlertidigt botilbud - integreret del af botilbuddet

Ankestyrelsens principafgørelse om egenbetaling - midlertidigt botilbud - integreret del af botilbuddet KEN nr 10332 af 20/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2016-2126-01628 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

13 Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne

13 Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne 13 Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne Vedtaget af byrådet den XX Side 1 af 9 Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne: Hvordan læser jeg denne kvalitetsstandard? På de første sider i kvalitetsstandarden

Læs mere

Præsentation af Ankestyrelsen

Præsentation af Ankestyrelsen Præsentation af Ankestyrelsen 2014 Hvem er vi? Oprettet i 1973 som en selvstændig styrelse under Socialministeriet Kontor i København og i Aalborg 520 ansatte og 40 lægekonsulenter 90 beskikkede medlemmer

Læs mere

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100 Fredensborg Kommune Ældre og Handicap Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100 2015 Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem det politisk besluttede serviceniveau,

Læs mere

SOCIALE YDELSER OG HJÆLPEMIDLER Annemarie Mikkelsen Socialrådgiver, anmi@rcfm.dk Helle Munkholm Ergoterapeut, hemu@rcfm.dk

SOCIALE YDELSER OG HJÆLPEMIDLER Annemarie Mikkelsen Socialrådgiver, anmi@rcfm.dk Helle Munkholm Ergoterapeut, hemu@rcfm.dk SOCIALE YDELSER OG HJÆLPEMIDLER Annemarie Mikkelsen Socialrådgiver, anmi@rcfm.dk Helle Munkholm Ergoterapeut, hemu@rcfm.dk INTENTIONER MED SOCIALPOLITIKKEN I DANMARK At skabe lovgivningsmæssige rammer

Læs mere

Bilag Vejledende serviceniveau til servicelovens 42 & 43

Bilag Vejledende serviceniveau til servicelovens 42 & 43 Skema til afgivelse af høringssvar - kvalitetsstandarder Bilag Vejledende serviceniveau til servicelovens 42 & 43 Høringssvar fra Dialoggruppen Forældre til syge- og handicappede børn i Ringsted Kommune

Læs mere

Ansøgning om støtte til køb af. bil efter lov om social service

Ansøgning om støtte til køb af. bil efter lov om social service Ansøgning om støtte til køb af bil efter lov om social service 114 Ansøgning om støtte til køb af bil og særlig indretning Hvem kan søge Personer med et varigt nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne.

Læs mere

Støtte til bil Ansøgning om støtte til køb af bil samt særlig indretning

Støtte til bil Ansøgning om støtte til køb af bil samt særlig indretning Handicap- og Ældrerådgivningen Støtte til bil Ansøgning om støtte til køb af bil samt særlig indretning 1 I denne pjece kan du læse om, hvordan du kan ansøge om støtte til køb af bil samt særlig indretning

Læs mere

Lov om social service 100, Dækning af nødvendige merudgifter

Lov om social service 100, Dækning af nødvendige merudgifter Lov om social service 100, Dækning af nødvendige merudgifter Serviceloven 100: Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer mellem det fyldte

Læs mere

Kvalitetsstandarden for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100

Kvalitetsstandarden for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Kvalitetsstandarden for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Introduktion Greve Kommune bevilger økonomisk støtte til dækning af merudgifter efter Lov om Social Service 100.

Læs mere

Børne- og familierådgivningen Handicapteamet

Børne- og familierådgivningen Handicapteamet Udfærdiget d. 18-06-2015 Børne- og familierådgivningen Handicapteamet Rådgivning, vejledning og støtte til familier med handicappede børn Kommunen informerer om Servicelovens 41, 42, 45, 84 og 50 samt

Læs mere

Børne- og familierådgivningen Handicapteamet

Børne- og familierådgivningen Handicapteamet Udfærdiget d. 18-06-2015 Børne- og familierådgivningen Handicapteamet Rådgivning, vejledning og støtte til familier med handicappede børn Kommunen informerer om Servicelovens 41, 42, 45, 84 og 50 samt

Læs mere

Forslag til serviceniveau Kompensation for tabt arbejdsfortjeneste Lov om Social Service 42

Forslag til serviceniveau Kompensation for tabt arbejdsfortjeneste Lov om Social Service 42 Forslag til serviceniveau Kompensation for tabt arbejdsfortjeneste Lov om Social Service 42 Kompensation for tabt arbejdsfortjeneste er dækning af indtægtstab for forældre, der ikke kan passe deres arbejde

Læs mere

Kvalitetsstandard merudgifter efter Servicelovens 100

Kvalitetsstandard merudgifter efter Servicelovens 100 Kvalitetsstandard merudgifter efter Servicelovens 100 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? Ændret fra at punktet hed Service Kommunalbestyrelsen skal jf. Lov om Social Service 100 yde dækning af nødvendige

Læs mere

Høje-Taastrup Kommunes serviceniveau for merudgifter efter Servicelovens 41

Høje-Taastrup Kommunes serviceniveau for merudgifter efter Servicelovens 41 Høje-Taastrup Kommunes serviceniveau for merudgifter efter Servicelovens 41 Serviceniveau I hver enkelt sag vil blive foretaget en konkret og individuel vurdering af merudgiftens nødvendighed og eventuelle

Læs mere

Kvalitetsstandarden for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100

Kvalitetsstandarden for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Kvalitetsstandarden for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Introduktion Greve Kommune bevilger økonomisk kompensation til dækning af merudgifter efter Lov om Social Service

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om kontant tilskud - udmåling - fradrag

Ankestyrelsens principafgørelse om kontant tilskud - udmåling - fradrag KEN nr 10858 af 12/10/2015 Udskriftsdato: 16. juni 2019 Ministerium: Journalnummer: 2014-213-60295 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Kvalitetsstandard. Merudgiftsydelse Lov om Social Service 100. Omsorg og Sundhed

Kvalitetsstandard. Merudgiftsydelse Lov om Social Service 100. Omsorg og Sundhed Kvalitetsstandard Merudgiftsydelse Lov om Social Service 100 Omsorg og Sundhed Godkendt af social- og forebyggelsesudvalget den 2. september 2014 Introduktion Baggrunden for at indføre kvalitetsstandarder

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 15-08-2012 30-11-2012 184-12 4300031-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 15-08-2012 30-11-2012 184-12 4300031-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 15-08-2012 30-11-2012 184-12 4300031-12 Status: Gældende Principafgørelse gratis advokatbistand - udgifter - samvær under anbringelse

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE. Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100

SOLRØD KOMMUNE. Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 SOLRØD KOMMUNE Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Indhold INDHOLD...1 INDLEDNING...2 VÆRDIGRUNDLAG...2 SERVICEMÅL...3 VISITATION/ANSØGNING...3 LOVGIVNING...3

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om serviceeftersyn - lift - hjælperudgifter - merudgifter

Ankestyrelsens principafgørelse om serviceeftersyn - lift - hjælperudgifter - merudgifter KEN nr 9959 af 23/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 19. oktober 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2123-53261 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Center for Børn og Forebyggelse Handicapområdet

Center for Børn og Forebyggelse Handicapområdet Udfærdiget d. 18-06-2015, opdateret d. 23.05.16 Center for Børn og Forebyggelse Handicapområdet Rådgivning, vejledning og støtte til familier med børn, der har en funktionsnedsættelse. Kommunen informerer

Læs mere

Merudgifter. Efter Servicelovens 100. Kvalitetsstandard. Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang.

Merudgifter. Efter Servicelovens 100. Kvalitetsstandard. Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Merudgifter Efter Servicelovens 100 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker højeste grad

Læs mere

Kvalitetsstandard for dækning af nødvendige merudgifter efter Servicelovens 100.

Kvalitetsstandard for dækning af nødvendige merudgifter efter Servicelovens 100. Udkast Kvalitetsstandard for dækning af nødvendige merudgifter efter Servicelovens 100. Acadre dok. 173662-10 04.11.10 mtm 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Lovgivning og personkreds 3. Formålet med

Læs mere

Indhold INDHOLD...1 INDLEDNING...2

Indhold INDHOLD...1 INDLEDNING...2 SOLRØD KOMMUNE Kvalitetsstandard vedr. støtte til køb af bil Bekendtgørelse nr.810 af 19. juli 2012 og Bekendtgørelse nr. 1252 af 20.november 2017 Lov om Social Service 114 Lovgrundlag og kriterier for

Læs mere

MCADD foreningen Om samarbejdet med kommunen lørdag d.27.september 2014 Middelfart FerieResort

MCADD foreningen Om samarbejdet med kommunen lørdag d.27.september 2014 Middelfart FerieResort MCADD foreningen Om samarbejdet med kommunen lørdag d.27.september 2014 Middelfart FerieResort Socialrådgiver handicapkonsulent Inge Louv www.ingelouv.dk Hvem har ansvaret forældre har ansvar for deres

Læs mere

Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 6 Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for

Læs mere

12 Kvalitetsstandard for ledsagerordning for voksne

12 Kvalitetsstandard for ledsagerordning for voksne 12 Kvalitetsstandard for ledsagerordning for voksne Vedtaget af byrådet den XX Side 1 af 9 Kvalitetsstandard for ledsagerordning: Hvordan læser jeg denne kvalitetsstandard? På de første sider i kvalitetsstandarden

Læs mere

DINE SOCIALE RETTIGHEDER. Transport

DINE SOCIALE RETTIGHEDER. Transport DINE SOCIALE RETTIGHEDER Transport Forord I denne pjece gennemgår jeg nogle af de muligheder og rettigheder, du har som kronisk nyresyg i forhold til transport. Pjecen indeholder kun de overordnede regler.

Læs mere

Forældre til børn med diabetes

Forældre til børn med diabetes Forældre til børn med diabetes Samarbejdet med kommunen offentlige støttemuligheder - når barnet har diabetes d.6.februar 2012 Inge Louv Socialrådgiver - handicapkonsulent www.ingelouv.dk Forventninger

Læs mere

Handicapbil. støtte til køb af bil. Velfærdsrådgivningen

Handicapbil. støtte til køb af bil. Velfærdsrådgivningen Handicapbil støtte til køb af bil Velfærdsrådgivningen August 2018 Hvem kan modtage støtte? Du kan søge kommunen om støtte til en bil, hvis du eller dit barn har en varigt nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne,

Læs mere

Offentlige støttemuligheder for voksne med immundefekt

Offentlige støttemuligheder for voksne med immundefekt for voksne med immundefekt Quality Hotel, Tåstrup d.27.august 2011 Inge Louv Socialrådgiver - handicapkonsulent www.ingelouv.dk En sags gang gennem systemet Kommunen yder råd og vejledning Borgeren ansøger

Læs mere

Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne efter Servicelovens

Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne efter Servicelovens Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne efter Servicelovens 100 Når du læser kvalitetsstandarden, skal du være opmærksom på, at den består af to dele. Den første del er

Læs mere

Lov om social service 100, Dækning af nødvendige merudgifter

Lov om social service 100, Dækning af nødvendige merudgifter Lov om social service 100, Dækning af nødvendige merudgifter Serviceloven 100: Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer mellem det fyldte

Læs mere

Støtte når man har et barn med Prader-Willi syndrom

Støtte når man har et barn med Prader-Willi syndrom Støtte når man har et barn med Prader-Willi syndrom Brogården 27. september 2014 Gitte Madsen Socialrådgiver - handicapkonsulent 1 Afgørelser En afgørelse kan gives både mundtligt og skriftligt, den skal

Læs mere

Lov og ret Hvilken hjælp kan I få?

Lov og ret Hvilken hjælp kan I få? Lov og ret Hvilken hjælp kan I få? Spastikerforeningen Indhold Aflastning for familier... 4 Aflastning for barnet/den unge... 4 Anbringelse udenfor hjemmet... 4 Boligændringer... 4 Børnefagligundersøgelse

Læs mere

Vejledning om nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse. Indholdsfortegnelse

Vejledning om nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse. Indholdsfortegnelse Vejledning om nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse Indholdsfortegnelse Kapitel 1 Indledning Kapitel 2 Generelt om merudgifter og formål med bestemmelsen Kapitel 3 Betingelser, herunder personkreds

Læs mere

Landsforeningen Autisme

Landsforeningen Autisme Landsforeningen Autisme Rettigheder i forhold til gældende lovgivning - Autismekonference 25.11.2017 Sektoransvarligheds-princippet Skole- og uddannelsessektoren er ansvarlig for alt på eget område inkl.

Læs mere

Dækning af merudgifter

Dækning af merudgifter Dækning af merudgifter Medlemmet Tanja Lambach Rasmussen er socialrådgiver og fortæller her om reglerne for dækning af merudgifter i forbindelse med vores hudlidelse. Mange oplever, at det er blevet vanskeligere

Læs mere

BOLIGER FOR ÆLDRE & HANDICAPPEDE SERVICEDEKLARATION

BOLIGER FOR ÆLDRE & HANDICAPPEDE SERVICEDEKLARATION BOLIGER FOR ÆLDRE & HANDICAPPEDE SERVICEDEKLARATION 1 2 HJÆLP TIL INDRETNING AF BOLIGEN TIL BORGERE MED VARIGT NEDSAT FYSISK ELLER PSYKISK FUNKTIONSEVNE SERVICEINFORMATIONER FOR BOLIGÆNDRIN- GER EFTER

Læs mere

Dækning af merudgifter efter servicelovens 41

Dækning af merudgifter efter servicelovens 41 Juni 2018 Dækning af merudgifter efter servicelovens 41 Bilagsdokumenter 2 Ankestyrelsen Telefon: 33 41 12 00 mandag til fredag klokken 9-15 Postadresse: Ankestyrelsen, 7998 statsservice Mailadresse: ast@ast.dk

Læs mere

Servicestandard for merudgifter

Servicestandard for merudgifter Servicestandard for merudgifter Lovgrundlag Lov om Social Service 41 Mål med ydelsen Målet er at medvirke til, at Familier lever så normalt som muligt på trods af et barns eller en ungs nedsatte funktionsevne

Læs mere

Mie Birkebæk Socialrådgiver Studerer cand.jur v. Syddansk Universitet Rådgivningskonsulent i Diabetesforeningen

Mie Birkebæk Socialrådgiver Studerer cand.jur v. Syddansk Universitet Rådgivningskonsulent i Diabetesforeningen Mie Birkebæk Socialrådgiver Studerer cand.jur v. Syddansk Universitet Rådgivningskonsulent i Diabetesforeningen Kontaktoplysninger: mbl@diabetes.dk, social@diabetes.dk Rådgivningens telefontider: Mandage

Læs mere