Den foreslåede ordning indebærer, at den skatteyderen, der vinder sin sag som altovervejende hovedregel kun vil få 50 procent i omkostningsdækning.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den foreslåede ordning indebærer, at den skatteyderen, der vinder sin sag som altovervejende hovedregel kun vil få 50 procent i omkostningsdækning."

Transkript

1 i:\marts-2000\omkostning-fh.doc Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: marts 2000 RESUMÈ OMKOSTNINGSDÆKNINGSUDVALGET Betænkningen fra Omkostningsdækningsudvalget indeholder en række forslag, der vil forbedre skatteyderens vilkår ved klagesager. Samtidig bevares en enkel og let administrativ ordning. Forbedringer for skatteyderen består især i en forøgelse af tilskuddet fra de 32 procent, det ville være kommet ned på i år 2002, til 50 procent samt at ordningen udvides med nye sagstyper. Baggrunden for udvalgets arbejde var bl.a. de seneste års diskussion om en 100 procent omkostningsdækning af udgifter til sagkyndig bistand i skattesager, hvor skatteyderen får helt eller delvist medhold. Udvalget peger på, at der ikke bør gives 100 procent dækning af udgifterne efter omkostningsdækningsordningen, fordi konsekvenserne af en sådan ordning ville være uoverskuelige og uhensigtsmæssige et "tag-selv-bord" - samt at det i praksis vil være vanskeligt at afgrænse begreberne "fuldt" og delvist medhold". Den foreslåede ordning indebærer, at den skatteyderen, der vinder sin sag som altovervejende hovedregel kun vil få 50 procent i omkostningsdækning. Dette skal dog sammenholdes med, at den skatteyder, der får prøvet sin sag og taber, også vil få 50 procent i omkostningsgodtgørelse. Da skatteyderne taber omkring 60 procent af sagerne ved det administrative klagesystem Skatteankenævn og Landsskatteretten - og 75 procent af sagerne ved domstolene, er det udfra en helhedsbetragtning en gunstig ordning for skatteyderne. En ordning med omkostningsdækning findes ikke inden for andre områder som f.eks. miljø eller det sociale område, hvor myndighedernes afgørelser kan have mindst lige så vidtrækkende konsekvenser for borgerne som skattemyndighedernes afgørelser kan have. Forslagene skønnes at medføre årlige merudgifter for det offentlige på ca. 50 mill.kr. til i alt 75 mill.kr.

2 2 OMKOSTNINGSDÆKNINGSUDVALGET Udvalget om behandling af borgernes udgifter ved klage på skatte- og afgiftsområdet i det følgende kaldet Omkostningsdækningsudvalget har i februar 2000 afgivet betænkning. Der har under udvalgsarbejdet været divergerende opfattelser blandt medlemmerne på en række områder, men udvalget er nået frem til at afgive betænkningen i enighed. Hovedindholdet i denne er, at man foreslår en række forbedringer i den gældende ordning vedr. omkostningsdækning set fra klagerens synspunkter, men at man bevarer en enkelt, let administrerbar ordning, baseret på klare kriterier, således at myndighederne i hovedparten af sagerne ikke skal udøve noget skøn. Baggrund Udvalget blev nedsat i foråret Baggrunden var bl.a. de seneste års diskussion om en eventuel fuld omkostningsdækning. Venstre og Konservative havde fremsat et forslag til folketingsbeslutning om op til 100 procent omkostningsdækning af udgifter til sagkyndig bistand i skattesager, hvor skatteyderen får helt eller delvis medhold. Ifølge kommissoriet fik udvalget til opgave dels at beskrive de gældende regler samt at vurdere, om disse virker tilfredsstillende bl.a. i retssikkerhedsmæssig sammenhæng, om reglerne sikrer, at borgere og virksomheder ikke afholder sig fra at søge relevante afgørelser efterprøvet, dels at fremkomme med eventuelle forslag til ændrede tilskudsmuligheder i skatte- og afgiftssager herunder bl.a. overveje, om tilskud skal ydes uafhængigt af sagers udfald. Ifølge de gældende regler på skatte- og afgiftsområdet kan fysiske personer få dækket deres udgifter til skatte- og afgiftssager først og fremmest til advokat- og revisorbistand med 38 procent, mens juridiske personer får dækket tilsvarende udgifter med 32 procent uanset om skatteyderne får helt eller delvis medhold. Tilskudssatserne følger skatteprocenterne, da sigtet er at stille modtagerne af tilskuddet som om, der var fradrag for de afholdte omkostninger. I 2002 vil satsen være 32 procent for både selskaber og personer.

3 3 Mens tilskudsprocenten således gradvist er blevet reduceret i takt med skatteværdien af fradrag, er området for omkostningsdækning ved klager gradvist blevet udvidet. Ifølge den oprindelige lov fra 1984 omfattede tilskudsordningen alene domstolssager. I 1993 blev ordningen udvidet til at omfatte Landsskatteretten og i 1997 også sager ved Skatteankenævn. Samtidig blev afgiftssager også omfattet af ordningen. Klagesystemet Klagesystemet på skatte- og afgiftsområdet omfatter dels den administrative del med Skatteankenævn og Landsskatteretten (denne er trods sit navn en del af det administrative klagesystem), dels domstolene med Landsretten og Højesteret. For den administrative del af systemet gælder efter det almindelige forvaltningsretlige princip "officialprincippet" at skattemyndighederne har pligt til at sikre, at en sag bliver tilstrækkeligt oplyst til, at der kan træffes en materiel rigtig afgørelse i sagen. Myndighederne skal ikke kun tage stilling til de oplysninger, som borgeren fremlægger, men skal sørge for, at de oplysninger tilvejebringes, der skal til for at træffe en rigtig afgørelses. Dette afspejles bl.a. i reglerne om sagsfremstilling og partshøring. Officialprincippet indebærer samtidig, at skattemyndighederne og borgeren ikke kan anses for modstående parter, således som det er tilfældet, hvis skattesagen indbringes for domstolen. For domstolene gælder i modsætning til officialprincippet forhandlingsprincippet, der indebærer, at parterne hver især må fremlægge det dokumentationsmateriale m.v., som parterne ønsker at påberåbe sig. Det er kun dette materiale, som domstolene lægger til grund for sin afgørelse. På grund af officialprincippet stilles der mindre krav til borgerens aktive deltagelse ved en administrativ klagebehandling end ved en domstolsprøvelse., hvorfor behovet for sagkyndig bistand således alt andet lige er mindre her for borgeren/virksomheden end ved en domstolsprøvelse. Langt de fleste klagesager opgøres i det administrative klagesystem, jf. næste afsnit. Antallet af klagesager Udvalget påpeger i betænkningen, at området som helhed er dårligt statistisk belyst. På basis af indhentede oplysninger samt klage- og retssagsstatistik for skatteområdet kan der dog gives nogle skøn over størrelsesordenen af antallet af klagesager m.v.

4 4 Ud af de ca. 4,5 mill. skatteydere, der årligt indgiver selvangivelse, giver skattemyndighedernes ligningsmæssige kontrol anledning til, at der bliver gennemført forhøjelse af skatteansættelser for skatteydere i alt, altså godt 5 procent af samtlige skatteydere. Heraf klager ca eller godt 5 procent til skatteankenævnene. Omkring sager går årligt videre til Landsskatteretten. Det årlige antal skattesager ved Landsretten udgør omkring 300 og ved Højesteret Disse tal kan dog svinge en del fra år til år. Alligevel viser tallene, at omkring skattesager årligt behandles i det administrative klagesystem, mens kun går videre til domstolene. Fordelt på personer og selskaber viser tallene, at af de forhøjelser vedrørte personer og de selskaber. Af personer klagede ca eller knap 5 procent, mens ca selskaber eller godt 12 procent klagede til skatteankenævnene. Antallet af forhøjelser af selskabernes ansættelse for kalenderåret 1999 d.v.s. efter at staten har overtaget selskabsligningen ligger på ca forhøjelser. Sådanne afgørelser kan påklages til Landsskatteretten.

5 5 Tabel 1. Årligt antal klagesager m.v. Ialt Personer Selskaber Antal skatteydere 4,5 mill. godt 4,4 mill Antal forhøjelser Antal sager ved: Skatteankenævnene ca ca ca Landsskatteretten ca Det administrative klagesystem i alt ca Landsretten ca. 300 Højesteret ca. 40 Domstolene ialt ca. 340 Antal sager ialt ca NB: Tallene angiver kun størrelsesordenen af sager. De kan svinge fra år til år. Kilde: Materiale i Betænkningen fra udvalget samt klage- og retssagsstatistik fra Skatteministeriet Både udfra et retssikkerhedsmæssigt synspunkt og ud fra et ressourceanvendelses synspunkt er det hensigtsmæssigt, at et problem vedr. skatteansættelse kan afgøres på så lavt et administrativt niveau som muligt. Udvalgets hovedforslag Udvalget foreslår: at tilskudsprocenten hæves til 50 procent mod de 32 procent, den ville komme ned på i at tilskudsprocenten fortsat er den samme i alle situationer uanset sagens udfald og uanset ved hvilken instans sagen behandles samt ens for personer og virksomheder. En undtagelse er, hvor klagesagen videreføres på skattemyndighedernes initiativ (i praksis meget få sager). Her foreslås, at skatteyderen får en dækning på procent, altså fuld dækning minus et selvrisikobeløb på procent. at der gives Ligningsrådet mulighed for at yde fuld omkostningsdækning i syns- og skønssager vedr. bindende forhåndsbesked. Landsskatteretten kan i dag bestemme, at udgifter til syns og skøn ved Landsskatteretten skal dækkes fuldt ud.

6 6 at de tilskudsberettigede udgifter udvides med pålagte sagsomkostninger samt udgifterne til en sagkyndig udtalelse om, hvorvidt en sag skal videreføres i klage- eller domstolssystemet, og dette ikke sker. at de tilskudsberettigede sagstyper udvides med visse typer af sager, bl.a. klager vedr. genoptagelse af en skatteansættelse, bevillings- og dispensationssager samt sager, hvor skatteyderen er part i en sag ved EF-domstolen. at den tilskudsberettigede defineres som den klageberettigede og den som i øvrigt anerkendes som part, herunder trediemand, som Landsskatteretten indddrager i en sag. at tilskud fra organisationer m.v. samt tilskud fra andre juridiske og fysiske personer til dækning af skatteydernes udgifter fritages for beskatning på samme måde som tilskud fra almennyttige fonde i dag fritages for beskatning. Forudsætningen herfor er, at der bortset fra fonde ikke skal være fradragsret for tilskuddet, og at der ikke er tale om, at tilskuddet ydes som følge af et generelt interessefællesskab mellem tilskudsyderen og tilskudsmodtageren. at det fortsat er told- og skatteregionerne, der administrerer ordningen i første instans med Toldog Skattestyrelsen som klageinstans. Dette er muligt, fordi omkostdækningsordningen fortsat vil være en let administrerbar ordning baseret på klare kriterier, således at tilskuddets størrelse kan beregnes på baggrund af en ren skematisk opgørelse, uden at myndighederne i hovedparten af sagerne skal udøve noget skøn. da der ikke bliver tale om en 100 procent's dækning af skatteyderens udgifter til sagkyndig bistand, foreslår udvalget, at betegnelsen "omkostningsdækning" ændres til "omkostningsgodtgørelse". da der hersker usikkerhed med hensyn til provenuvirkningerne af udvalgets forslag foreslås, at omkostningsudviklingen følges i f.eks. en 3-årig periode med afrapportering til Folketingets skatteudvalg. Hvad koster forslagene? Der knytter sig en betydelig usikkerhed til vurderingen af provenuvirkningen af udvalgets forslag.

7 7 En væsentlig del af usikkerheden skal ses på baggrund af, at den statistiske belysning af omkostningsdækningsordningens anvendelse er ufuldstændig. Det er ikke muligt nærmere at fastlægge tilskuddenes fordeling på f.eks. sagstyper og størrelse, eller ordningens anvendelse på hhv. personer, dødsboer m.v. og selskaber. Udgifterne til sagkyndig bistand ved skattesager m.v. er på finanslov 2000 budgetteret til 28,5 mill.kr. ved et anslået antal sager på ca og en tilskudsprocent for personer på 38 og for selskaber på 32. De bagvedliggende sagsomkostninger skønnes til ca.75 mill.kr. Det gennemsnitlige udbetalte tilskudsbeløb er ca kr. I 2002 vil satsen være 32 procent for både selskaber og personer svarende til en årlig udgift på knap 25 mill.kr. ved uændret sagsomfang og et gennemsnitligt udbetalt tilskudsbeløb på ca kr. Forslaget om at hæve tilskudssatsen til en fælles sats på 50 procent skønnes ved gældende sagsomfang og typer at medføre årlige merudgifter på knap 15 mill.kr. årligt. Forhøjelsen af tilskudssatsen fra 32 procent til 50 procent d.v.s. en forhøjelse af tilskudsbeløbet pr. sag på godt 50 procent vil gøre ordningen mere attraktiv at benytte. Dette vil få flere virkninger. For det første vil der antagelig hyppigere blive benyttet sagkyndig bistand ved sagstyper, der allerede er omfattet af den gældende ordning. Med stor usikkerhed skønnes det, at der i dag benyttes sagkyndig bistand og udbetales tilskud i 15 procent eller knap hver sjette af de tilskudsberettigede sager, jf. afsnittet om antal klagesager, hvor der er ca tilskudsberettigede sager. For det andet kan man forestille sig, at forhøjelsen af tilskudssatsen i et vist omfang vil resultere i, at der anvendes mere kvalificeret og dermed antagelig også dyrere sagkyndig bistand. Dette trækker i retning af en forøgelse af de gennemsnitlige sagsomkostninger. Samtidig skal der tages højde for, at en del af de omkostninger, der ved gennemførelse af udvalgets forslag bliver berettigede til omkostningsdækning, i dag fratrækkes ved opgørelse af den skattepligtige indkomst. Dette betyder, at en del af statens udgifter ved en udvidelse af omkostningsdækningsordninen modsvares af en merindtægt i skat, fordi beløb ikke længere vil blive fratrukket. Dette beløb er ikke modregnet i skønnet over merudgifterne til udvidelsen af ordningen.

8 8 Forhøjelse af godtgørelsesprocenten til 50 skønnes at udvide kredsen af sager, der i dag omfattes af ordningen, med ca. 1/3 eller fra sager til ca sager årligt. Merudgiften skønnes til ca.25 mill.kr. årligt. Forslaget om at lade ordningen omfatte nye sagstyper skønnes at medføre ca af nye sager årligt og merudgiften hertil skønnes til ca. 25 mill.kr. årligt. Alt i alt skønnes det samlede årlige sagsomfang forøget med ca sager og udgifterne med 50 mill.kr. Såfremt tilskudssatsen forhøjes til 67 procent, skønnes ordningen af koste yderligere ca. 40 mill.kr. årligt, og at der vil blive ansøgt om omkostningsdækning i yderligere ca sager årligt. Dette tal understreger, at det er relativt kostbart med yderligere forhøjelser af tilskudsprocenten, selvom opgørelsen er meget usikker. Ikke 100 procent dækning Ifølge Venstre og Konservatives beslutningsforslag skulle der kunne gives op til 100 procent dækning af udgifterne, såfremt skatteyderen får helt eller delvis medhold af den behandlende instans. Der har i udvalget været enighed om ikke at støtte denne tankegang dels fordi man generelt er stærkt betænkelig ved at give 100 procent dækning dels fordi det i praksis vil være svært at definere, hvad der forstås ved fuldt eller delvis medhold. Vedr. 100 procent's dækning af udgifterne efter omkostningsdækningsordningen peger udvalget på, at konsekvenserne herved i givet fald kan vare, at afgørelser påklages i videre omfang end hensynet til retssikkerheden kan begrunde, at en sådan ordning understøtter en ukritisk holdning til afholdelsen af udgifter til sagkyndig bistand og at en sådan ordning kan tilskynde til, at honoraret til den sagkyndige sættes i forhold til resultatet i sagen ("no cure no pay"). Endelig vil en ordning med 100 procent's dækning være meget ressourcekrævende og kan give anledning til misbrug. Risikoen for honoraroppustning er således stor, og ordningen vil derfor let kunne få karakter af et "tag-selv-bord".der bør derfor efter udvalgets opfattelse altid være et selvrisiko-element i tilskudsordningen, som indebærer, at skatteyderen under alle omstændigheder kommer til at dække en vis del af sine udgifter ved en sag og derved har en interesse i, at der under sagen økonomiseres med udgifterne til sagens førelse.

9 9 Vedr. spørgsmålet om afgrænsning af begreberne "fuldt" og "delvis medhold" konstaterer udvalget, at såfremt kriteriet skal være nogenlunde objektivt af hensyn til borgernes mulighed for at forudse, om der kan opnås omkostningsdækning og forudberegne tilskuddets størrelse må det knytte sig til sagens udfald i relation til de enkelte ansættelsespunkter, for hvert enkelt indkomstår, på hvert klagetrin og i relation til skatteyderens principale påstand ved den pågældende instans, uanset på hvilket tidspunkt i klageforløbet ved denne instans påstanden nedlægges. Behovet for et sådant kriterium skyldes ikke mindst, at det meget hyppigt forekommer, at en skattesag vedrører mere end et enkelt ansættelsespunkt. Udvalget skønner, at kriteriet vil være vanskeligt at håndtere i praksis, og at det vil være meget ressourcekrævende, idet anvendelsen af kriteriet kræver, at skatteyderens anmodning om omkostningsdækning nøje udspecificeres på udgifterne ved hver klageinstans. Desuden indebærer kriteriet, at der skal foretages meget vanskelige skøn ikke mindst fordelingsskøn. Realiteten vil formentlig blive, at skatteyderen og dennes repræsentant i meget stort omfang selv vil kunne bestemme fordelingen af udgifterne, uden at myndighederne vil være i stand til at kunne anfægte disse. En ordning, som i høj grad baserer afgørelsen af, hvor stort tilskuddet til skatteyderen skal være, på afgørelsesmyndighedens skønsmæssig vurdering, rejser spørgsmålet om hvilken myndighed, der i givet fald vil være egnet til at træffe afgørelse om disse spørgsmål. Udvalget peger på, at såfremt de skønsmæssige afgørelser skal have den fornødne respekt og tillid, er det hensigtsmæssigt at lade en uvildig instans uden for skattestyrelseslovens område træffe afgørelse i sagerne. Af hensyn til såvel skatteydernes som skattemyndighedernes mulighed for at få prøvet afgørelsen fra den uvildige instans, bør der tillige være en uvildig klageinstans på området. Det er således udvalgets opfattelse, at såfremt man vælger at gennemføre en ordning, som i høj grad baserer afgørelserne om omkostningsdækning på afgørelsesmyndighedens konkrete vurdering, er der behov for at etablere nye myndighedsstrukturer uden for skattestyrelseslovens område altså en ressourcekrævende ordning. Dette skal sammenholdes med, at man med den foreslåede enkle ordning fortsat kan lade administrationen forblive hos told- og skatteregionen/told- og Skattestyrelsen. Højere tilskud ved principielle sager? Dette spørgsmål har været indgående overvejet, men det har vist sig umuligt i praksis på en enkel (objektiv) måde at afgrænse, hvad der er en principiel sag.

10 10 Dog har man besluttet, at hvis en sag videreføres på skattemyndighedernes initiativ, skal der gives skatteyderen en dækning på procent. Det vil ofte men ikke altid være principielle sager, som myndighederne ønsker at videreføre. Antallet af disse sager er i øvrigt meget lille, kun ca. 15 om året. Man kan anføre, at hvis skatteyderen får en høj dækningsprocent, vil skattemyndighederne være mindre betænkelige ved at videreføre en sag. Da skattemyndighederne i praksis vinder ca. 60 procent af sagerne ved det administrative klagesystem og 75 procent af sagerne ved domstolen, kan en sådan ændret praksis muligvis medføre ekstra indtægter for det offentlige, som overstiger merudgifterne ved den højere dækningsgrad. Udvalget anbefaler endvidere, at tilskud fra organisationer m.v. samt tilskud fra andre juridiske og fysiske personer til dækning af den skatte- eller afgiftspligtiges udgifter til sagkyndig bistand i en sag, fritages for beskatning på samme måde som tilskud fra almennyttige fonde i dag fritages for beskatning. Det er en forudsætning for skattefriheden, at tredjemand ikke fradrager et sådant tilskud ved indkomstopgørelsen. En ordning som den foreslåede vil afbøde nogle af de ulemper, der er ved, at det næppe er muligt at finde klare kriterier for øget omkostningsdækning i principielle sager, hvor sagen videreføres på skatteyderens initiativ. Den foreslåede ordning bygger på den antagelse, at der vil være en stærk formodning for, at en fysisk eller juridisk person, der yder et skattefrit ikke fradragsberettiget tilskud, gør dette på grund af en retlig interesse i, at sagen føres, og det finder udvalget anerkendelsesværdigt. Udvalget finder dog, at det ved ligningen må kontrolleres, at tilskuddet ikke er ydet alene på grund af et generelt interessesammenfald mellem tilskudsmodtager og tilskudsgiver, og dermed reelt er benyttet til andre formål end at yde økonomisk støtte til den skatteyder, der fører sagen. Ydes tilskuddet af en arbejdsgiver, finder udvalget, at hvis arbejdstageren kan dokumentere, at arbejdsgiveren ikke har taget fradrag for sin udgift til tilskuddet, bør arbejdstageren ikke beskattes heraf.

11 11 Udvalget anbefaler, at tilskud fra tredjemand ikke skal fragå i beregningsgrundlaget for omkostningsdækning, og at tredjemand selvsagt kun skal kunne dække de udgifter, der ikke dækkes af omkostningsdækning. Af hensyn til muligheden for at kontrollere dette, foreslår udvalget, at det overvejes, om der i et eller andet omfang er behov for en oplysningspligt for tredjemand. Syn og skøn Det er Omkostningsdækningsudvalgets opfattelse, at den mulighed, Landsskatteretten har for at kunne give forhåndstilsagn om fuld omkostningsdækning af udgifter til sagkyndig bistand vedr. syn og skøn, er gavnlig, særligt i en procesbesparende henseende. Udvalget lægger især vægt på, at kun få sager, hvor der har været afholdt syn og skøn, indbringes for domstolene. Man anbefaler derfor, at Landsskatteretten fortsat skal have mulighed for at give forhåndstilsagn om fuld dækning af udgifter til syn og skøn i landsskatteretssager. Ud fra samme hensyn anbefaler udvalget, at der gives mulighed for forhåndstilsagn om fuld dækning af udgifter til syn og skøn i sager om bindende forhåndsbesked ved Ligningsrådet. En sådan ordning vil givetvis medvirke til at mindske antallet af sager om bindende forhåndsbesked, som bliver påklaget til Landsskatteretten. Andre overvejelser Udvalget har overvejet, om man kunne give tilskud til udgifter i forbindelse med førsteinstansbehandlingen af en sag, altså inden en egentlig klage er indgivet. Man finder imidlertid ikke, at man i så tilfælde kan opstille klare kriterier for en sådan omkostningsdækningsordning. Man har endvidere overvejet spørgsmålet vedr. såkaldt grundløs sagsrejsning og "kværulanter". Det bør efter udvalgets opfattelse ikke have nogen betydning for omkostningsdækningsspørgsmålet, at den skatteyder, der har ført sagen, opfattes som en "kværulant" udfra hans adfærd eller tidligere adfærd. Sammenfatning Betænkningen fra Omkostningsdækningsudvalget indeholder en række forslag, der vil forbedre skatteyderens vilkår ved klagesager. Samtidig bevares en enkel og let administrativ ordning. Forbedringer for skatteyderen består især i en forøgelse af tilskuddet fra de 32 procent, det ville være kommet ned på i år 2002 til 50 procent samt at ordningen udvides med nye sagstyper.

12 12 Et hovedsynspunkt bag forøgelsen af tilskudsprocenten har været, at den bør have en størrelse, der ikke afholder en skatteyder fra at få prøvet en sag af økonomiske grunde. Det har ligeledes været anført, at jo tidligere sagkyndig bistand anvendes i sagsforløbet, jo større er sandsynligheden for, at problemet i sagen kan afklares hurtigere. Modsat kan det anføres, at langt de fleste skattesager afgøres i det administrative klagesystem og ikke ved domstolene - og at officialprincippet indebærer, at myndighederne har pligt til at tilvejebringe de fornødne oplysninger i en sag til, at der kan træffes en korrekt afgørelse i sagen. Skattemyndighederne er således forpligtet til at være borgernes hjælpere i sagerne. Hvis det med en udvidelse af omkostningsdækningsordningen bliver det normale at antage sagkyndig bistand i mellemværender med skattemyndighederne, kan det måske få myndighederne til at føle sig presset ind i en rolle som modpart i sagen og det kan få nogle borgere til at føle, at de er nødt til at antage sagkyndig bistand når de har et mellemværende med skattemyndighederne. Dette kan resultere i, at nogle borgere kommer til at afholde udgifter til sagkyndig bistand, selv om de egentlig ikke har behov herfor eller måske endda få nogle borgere til at afstå fra at gå videre med sagen, hvis de ser en risiko i, at de selv kommer til at afholde ikke uvæsentlige udgifter til sagkyndig bistand. Udvalget peger på, at der ikke bør gives 100 procent dækning af udgifterne efter omkostningsdækningsordningen, fordi konsekvenserne af en sådan ordning ville være uoverskuelige og uhensigtsmæssige, samt at det i praksis vil være vanskeligt at afgrænse begreberne "fuldt" og delvist medhold". Med den foreslåede ordning indebærer dette, at den skatteyderen, der vinder sin sag som altovervejende hovedregel kun vil få 50 procent i omkostningsdækning. Dette skal dog sammenholdes med, at den skatteyder, der får prøvet sin sag og taber, også vil få 50 procent i omkostningsgodtgørelse. Da skatteyderne taber omkring 60 procent af sagerne ved det administrative klagesystem og 75 procent af sagerne ved domstolene, er det udfra en helhedsbetragtning en gunstig ordning for skatteyderne. Det kan tilføjes, at en ordning med omkostningsdækning ikke findes inden for andre områder som f.eks. miljø eller det sociale område, hvor myndighedernes afgørelser kan have mindst lige så vidtrækkende konsekvenser for borgerne som skattemyndighedernes afgørelser kan have.

Omkostningsdækningsordningen. Betænkning fra Udvalget om behandling af borgernes udgifter ved klage på skatte- og afgiftsområdet

Omkostningsdækningsordningen. Betænkning fra Udvalget om behandling af borgernes udgifter ved klage på skatte- og afgiftsområdet Omkostningsdækningsordningen Betænkning fra Udvalget om behandling af borgernes udgifter ved klage på skatte- og afgiftsområdet Betænkning nr. /Februar 2000 Indholdsfortegnelse Side Kapitel 1. Indledning

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. juni 2015 Sag 202/2014 (2. afdeling) Viggo Larsen (advokat Eduardo Vistisen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere instanser

Læs mere

Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2011

Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2011 Skatteudvalget 2011-12 SAU alm. del Bilag 301 Offentligt Redegørelse om om omkostningsgodtgørelse i 2011 1. Baggrunden for redegørelsen Efter skatteforvaltningslovens 59 afgiver skatteministeren årligt

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Skatteforvaltningslovens 55, stk. 1, nr. 1 - omkostningsgodtgørelse ved genoptagelse efter medhold ved klage over afslag på genoptagelse - SKM2011.827.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc.

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse til sagkyndig bistand i skattesager medholdsvurdering - SKM LSR.

Omkostningsgodtgørelse til sagkyndig bistand i skattesager medholdsvurdering - SKM LSR. 1 Omkostningsgodtgørelse til sagkyndig bistand i skattesager medholdsvurdering - SKM2009.573.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse af 12/6 2009, at

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. 1 Omkostningsgodtgørelse sagkyndig udtalelse om hvorvidt påklage af 1. instans-afgørelse til Landsskatteretten skulle ske - ingen adgang til omkostningsgodtgørelse SKM2008.669LSR Af advokat (L) og advokat

Læs mere

Påstandenes betydning for omkostningsgodtgørelse hjemvisning Landsskatterettens kendelse af 28/ , jr. nr

Påstandenes betydning for omkostningsgodtgørelse hjemvisning Landsskatterettens kendelse af 28/ , jr. nr - 1 Påstandenes betydning for omkostningsgodtgørelse hjemvisning Landsskatterettens kendelse af 28/11 2013, jr. nr. 12-0192110 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten har ved en

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse - sagkyndig bistand efter klage- eller domstolssagens afslutning - L 42, FT samt SKM SKAT

Omkostningsgodtgørelse - sagkyndig bistand efter klage- eller domstolssagens afslutning - L 42, FT samt SKM SKAT - 1 Omkostningsgodtgørelse - sagkyndig bistand efter klage- eller domstolssagens afslutning - L 42, FT 2014-15 samt SKM2014.816.SKAT Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skattemyndighederne har

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Omkostningsgodtgørelse udgifter til sagkyndig bistand ydet efter, at der er truffet afgørelse i klageinstansen Højesterets dom af 10/10 2013, jf. nr. 350/2011, jf. tidligere SKM2011.827.ØLR Af advokat

Læs mere

Told- og Skattestyrelsen** 5 0,1 128.075 0,1 25.615 25.615 4 0 91.897 0 22.974 22.974. EF-voldgiftsret - - - - - - - - - - - -

Told- og Skattestyrelsen** 5 0,1 128.075 0,1 25.615 25.615 4 0 91.897 0 22.974 22.974. EF-voldgiftsret - - - - - - - - - - - - Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 351 Offentligt Indberettede udgifter fordelt på instans Bilag 1 Instans 2007 2007* 2008 2008* i alt i alt Skatteankenævn 1.476 38,9 22.116.797 16,0 14.984 14.984 1.072

Læs mere

Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2013

Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2013 Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del Bilag 228 Offentligt 26. juni 2014 J.nr.14-2198204 SKAT, Jura, Proces og administration Redegørelse om om omkostningsgodtgørelse i 2013 1. Baggrunden for redegørelsen.

Læs mere

Til Folketingets Skatteudvalg

Til Folketingets Skatteudvalg Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 63 Offentligt j.nr. 05-002371 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed fremsendes den særlige, udbyggede redegørelse for omkostningsgodtgørelse i skattesager m.v. for 2002

Læs mere

2. Samlede udgifter til omkostningsgodtgørelse i regnskabstal for 2012

2. Samlede udgifter til omkostningsgodtgørelse i regnskabstal for 2012 Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del Bilag 260 Offentligt Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2012 1. Baggrunden for redegørelsen. Efter skatteforvaltningslovens 59 afgiver skatteministeren

Læs mere

Skattemyndighedernes udvidelse af påstand efter indbringelse for domstolene SKM HR

Skattemyndighedernes udvidelse af påstand efter indbringelse for domstolene SKM HR - 1 Skattemyndighedernes udvidelse af påstand efter indbringelse for domstolene SKM2011.242.HR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Ved Højesterets dom af 17/3 2011 tiltrådte Højesteret, at Skatteministeriet

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse fradragsberettigede udgifter - forelæggelse af honorar for brancheforening SKM2011.574.LSR

Omkostningsgodtgørelse fradragsberettigede udgifter - forelæggelse af honorar for brancheforening SKM2011.574.LSR - 1 Omkostningsgodtgørelse fradragsberettigede udgifter - forelæggelse af honorar for brancheforening SKM2011.574.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten har ved en kendelse

Læs mere

ADVOKATFIRMAET POUL BOSTRUP

ADVOKATFIRMAET POUL BOSTRUP Kristian Stidsen m.fl.: Omkostningsgodtgørelse i skattesager 3. udgave, ThomsonReuters 2010, Hans Henrik Bonde Eriksen m.fl. Skatte- og afgiftsproces, Jurist- og økonomforbundets forlag 2010, side 291-297

Læs mere

Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2014

Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2014 Notat 5. november 2015 J.nr. 15-1589483 Proces og Administration HW Redegørelse om om omkostningsgodtgørelse i 2014 1. Baggrunden for redegørelsen Efter skatteforvaltningslovens 59 afgiver skatteministeren

Læs mere

Indberettede udgifter fordelt på sagstype Bilag 2

Indberettede udgifter fordelt på sagstype Bilag 2 Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del Bilag 243 Offentligt Indberettede udgifter fordelt på instans Bilag 1 Instans 2016 2016* 2017 2017* I alt 1.232 100,0 79.116.650 100,0 64.218 50.517 1.474 100,0 92.644.031

Læs mere

Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2017

Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2017 Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del Bilag 243 Offentligt Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2017 1. Baggrunden for redegørelsen Efter skatteforvaltningslovens 59 afgiver skatteministeren årligt

Læs mere

Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2015

Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2015 Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 218 Offentligt Notat 10. juni 2016 J.nr. 16-0058199 Civil og Straffeproces HW Redegørelse om om omkostningsgodtgørelse i 2015 1. Baggrunden for redegørelsen Efter

Læs mere

Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2016

Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2016 Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del Bilag 221 Offentligt Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2016 1. Baggrunden for redegørelsen Efter skatteforvaltningslovens 59 afgiver skatteministeren årligt

Læs mere

REGERINGENS SKATTELEMPELSER UDOVER SKATTESTOPPET

REGERINGENS SKATTELEMPELSER UDOVER SKATTESTOPPET 28. november 2001 Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 REGERINGENS SKATTELEMPELSER UDOVER SKATTESTOPPET I regeringsgrundlaget "Vækst, velfærd - fornyelse" er der udover det proklamerede skattestop

Læs mere

Klage over behandling af spørgsmål, der ikke er afgørelser SKAT s retningslinier for behandling af indsigelser SKM2013.211.SKAT

Klage over behandling af spørgsmål, der ikke er afgørelser SKAT s retningslinier for behandling af indsigelser SKM2013.211.SKAT - 1 Klage over behandling af spørgsmål, der ikke er afgørelser SKAT s retningslinier for behandling af indsigelser SKM2013.211.SKAT Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) SKAT har ved en meddelelse

Læs mere

Indberettede udgifter fordelt på instans Bilag 1

Indberettede udgifter fordelt på instans Bilag 1 Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del Bilag 221 Offentligt Notat Klik og v ælg dato J.nr. 17-0840781 Civ il og Straf f eproces HW Indberettede udgifter fordelt på instans Bilag 1 Instans 2015 2015* 2016 2016*

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse arbejdsgivers betaling af ansattes udgifter til sagkyndig bistand SKM ØLR

Omkostningsgodtgørelse arbejdsgivers betaling af ansattes udgifter til sagkyndig bistand SKM ØLR -1 - Omkostningsgodtgørelse arbejdsgivers betaling af ansattes udgifter til sagkyndig bistand SKM2010.658.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse af 25/5

Læs mere

Bindende svar nye oplysninger afvisning af klage over bindende svar Landsskatterettens kendelse af 18/7 2014, jr. nr. 13-6765209.

Bindende svar nye oplysninger afvisning af klage over bindende svar Landsskatterettens kendelse af 18/7 2014, jr. nr. 13-6765209. - 1 06.11.2014-33 Klage over bindende svar nye oplysninger 20140812 TC/BD Bindende svar nye oplysninger afvisning af klage over bindende svar Landsskatterettens kendelse af 18/7 2014, jr. nr. 13-6765209.

Læs mere

Indberettede udgifter fordelt på instans Bilag 1

Indberettede udgifter fordelt på instans Bilag 1 Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 218 Offentligt Notat 10. juni 2016 J.nr. 16-0058199 Civil og Straffeproces HW Indberettede udgifter fordelt på instans Bilag 1 Instans 2014 2014* 2015 2015* pr.

Læs mere

Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2018

Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2018 Skatteudvalget 2018-19 (2. samling) SAU Alm.del - Bilag 30 Offentligt Juni 2019 Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2018 Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2018 Side 1 Efter

Læs mere

Forskertset anke præjudikatsværdi af ikke-indbragt kendelse fra Landsskatteretten SKM2013.604.SKAT

Forskertset anke præjudikatsværdi af ikke-indbragt kendelse fra Landsskatteretten SKM2013.604.SKAT - 1 Forskertset anke præjudikatsværdi af ikke-indbragt kendelse fra Landsskatteretten SKM2013.604.SKAT Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) SKAT har i en meddelelse ref. i SKM2013.604.SKAT oplyst,

Læs mere

Mere retssikkerhed på skatteområdet Retssikkerhedspakke II

Mere retssikkerhed på skatteområdet Retssikkerhedspakke II - 1 Mere retssikkerhed på skatteområdet Retssikkerhedspakke II Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I sidste uge præsenterede skatteministeren en Retssikkerhedspakke II med overskriften Borgeren

Læs mere

Udmåling af sagsomkostninger - sen fremlæggelse af nye oplysninger - SKM ØLR

Udmåling af sagsomkostninger - sen fremlæggelse af nye oplysninger - SKM ØLR - 1 Udmåling af sagsomkostninger - sen fremlæggelse af nye oplysninger - SKM2016.282.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret fandt ved en kendelse af 18/3 2016, at parterne i

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget 20. november 2014 J.nr. 14-0357670 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges supplerende høringsskema samt modtagne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af skatteforvaltningsloven,

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse godtgørelse ved konkursbos tilbagetræden fra domstolssag SKM2014.668.SANST

Omkostningsgodtgørelse godtgørelse ved konkursbos tilbagetræden fra domstolssag SKM2014.668.SANST - 1 06.11.2014-40 Omkostningsgodtgørelse konkursbos tilbagetræden fra domstolssag 20140930TC/BD Omkostningsgodtgørelse godtgørelse ved konkursbos tilbagetræden fra domstolssag SKM2014.668.SANST Af advokat

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse - reduktion af omkostningsgodtgørelse vedrørende á conto-afregning - SKM SANST

Omkostningsgodtgørelse - reduktion af omkostningsgodtgørelse vedrørende á conto-afregning - SKM SANST - 1 Omkostningsgodtgørelse - reduktion af omkostningsgodtgørelse vedrørende á conto-afregning - SKM2016.300.SANST Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatteankestyrelsen tiltrådte ved en afgørelse

Læs mere

Retssikkerhedspakke II med særligt fokus på omkostningsgodtgørelse

Retssikkerhedspakke II med særligt fokus på omkostningsgodtgørelse 5/17/2017 Retssikkerhedspakke II med særligt fokus på omkostningsgodtgørelse ved retsformand Poul Bostrup og advokat Claus Bach Christensen Disposition En historisk gennemgang af omkostningsgodtgørelse

Læs mere

2016 Sagsstatistikker

2016 Sagsstatistikker 216 Sagsstatistikker Indhold 3 Indhold 4 1 12 14 15 16 17 19 Til- og afgang af klager Gennemsnitlige sagsbehandlingstider Sagsudfald Retsmøde Ankenævnsmøder Omkostningsgodtgørelse Domstolssager Ombudsmandssager

Læs mere

Bindende svar - samtidig behandling af anmodning om bindende svar og ligningsmæssig gennemgang - SKM SR

Bindende svar - samtidig behandling af anmodning om bindende svar og ligningsmæssig gennemgang - SKM SR - 1 Bindende svar - samtidig behandling af anmodning om bindende svar og ligningsmæssig gennemgang - SKM2016.365.SR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatterådet afviste ved en afgørelse af

Læs mere

Selvangivelsesomvalg fra kapitalafkastordningen til virksomhedsskatteordningen i forbindelse med fejl i selvangivelsen - SKM

Selvangivelsesomvalg fra kapitalafkastordningen til virksomhedsskatteordningen i forbindelse med fejl i selvangivelsen - SKM - 1 Tvc13579checkpiratkopi Selvangivelsesomvalg fra kapitalafkastordningen til virksomhedsskatteordningen i forbindelse med fejl i selvangivelsen - SKM2016.468.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand.

Læs mere

Er SKAT efter dig? Brug din advokat så snart sagen opstår

Er SKAT efter dig? Brug din advokat så snart sagen opstår Er SKAT efter dig? Brug din advokat så snart sagen opstår Udvis rettidig omhu Få lagt den rigtige strategi fra starten Hvad gør du, når SKAT ikke kan godkende virksomhedens skatteog afgiftsangivelser?

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 11. november 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 11. november 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 11. november 2016 Sag 248/2016 Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) mod A (advokat Torben Bagge) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 7719. 13.november 2000 RESUMÉ KONTROLUNDERSØGELSE MED AKTIEHANDEL

Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 7719. 13.november 2000 RESUMÉ KONTROLUNDERSØGELSE MED AKTIEHANDEL i:\november-2000\skat-b-11-00.doc Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 7719 RESUMÉ 13.november 2000 KONTROLUNDERSØGELSE MED AKTIEHANDEL En landsdækkende undersøgelse af aktiehandler i 1996 og 1997,

Læs mere

2017 Sagsstatistikker

2017 Sagsstatistikker 2017 Sagsstatistikker 2 Indhold Indhold 2 Til- og afgang af klager 6 Gennemsnitlige sagsbehandlingstider 8 Sagsudfald 9 Retsmøder 10 Ankenævnsmøder 11 Omkostningsgodtgørelse 12 Domstolssager 14 Ombudsmandssager

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Den

Skatteministeriet J.nr Den Skatteministeriet J.nr. 04-711-30 Den Til Folketingets Skatteudvalg L 130 - Forslag til Skatteforvaltningsloven. Hermed fremsendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 22 af 7. december 2004. Kristian

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for sine overvejelser

Ministeren bedes redegøre for sine overvejelser Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 574 Offentligt Tale 13. maj 2014 J.nr. 14-2331092 Samrådsspørgsmål AD talepapir Samrådsspørgsmål AD: Indledning Retssikkerhed Ministeren bedes

Læs mere

Kørsel og parkering i arbejdsgiverens tjeneste

Kørsel og parkering i arbejdsgiverens tjeneste - 1 Kørsel og parkering i arbejdsgiverens tjeneste Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Reglerne for skattemæssig håndtering af udgifter i forbindelse med medarbejderes kørsel i arbejdsgiverens

Læs mere

Selvangivelsesomvalg efter skatteforvaltningslovens 30 overførsel af gæld fra virksomhedsskatteordningen til privatsfæren

Selvangivelsesomvalg efter skatteforvaltningslovens 30 overførsel af gæld fra virksomhedsskatteordningen til privatsfæren - 1 06.11.2014-27 Selvangivelsesomvalg gæld i VSO 20140701 TC/BD Selvangivelsesomvalg efter skatteforvaltningslovens 30 overførsel af gæld fra virksomhedsskatteordningen til privatsfæren SKM2014.470.LSR

Læs mere

Genoptagelse en direkte følge af en skatteansættelse for et andet indkomstår skatteforvaltningslovens 27, stk. 1, nr. 2 SKM

Genoptagelse en direkte følge af en skatteansættelse for et andet indkomstår skatteforvaltningslovens 27, stk. 1, nr. 2 SKM -1 - Genoptagelse en direkte følge af en skatteansættelse for et andet indkomstår skatteforvaltningslovens 27, stk. 1, nr. 2 SKM2010.306.BR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Retten i Århus

Læs mere

Supplerende oplysninger om Skatteankestyrelsens virksomhed og afgørelser fra ankenævn, Landsskatteretten og Skatteankestyrelsen.

Supplerende oplysninger om Skatteankestyrelsens virksomhed og afgørelser fra ankenævn, Landsskatteretten og Skatteankestyrelsen. 2014 Supplerende oplysninger om Skatteankestyrelsens virksomhed og afgørelser fra ankenævn, Landsskatteretten og Skatteankestyrelsen. Indhold 1. Til- og afgang af klager... 2 2. Gennemsnitlige sagsbehandlingstid...

Læs mere

Henstand i skattesager Højesterets dom af 19/3 2014, sag 18/2012

Henstand i skattesager Højesterets dom af 19/3 2014, sag 18/2012 - 1 06.11.2014-13 (20140325) Henstand Henstand i skattesager Højesterets dom af 19/3 2014, sag 18/2012 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesteret har ved en dom af 19/3 2014, med ændrede

Læs mere

Skatteudvalget L 183 endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt

Skatteudvalget L 183 endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 L 183 endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt 16. maj 2017 J.nr. 2017-208 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 183 - Forslag til lov om ændring af boafgiftsloven og forskellige

Læs mere

SKATs gentagne kontrol af to hovedaktionærer

SKATs gentagne kontrol af to hovedaktionærer SKATs gentagne kontrol af to hovedaktionærer SKAT havde siden 2008 udtaget to hovedaktionærer og deres selskaber til kontrol, hvilket havde resulteret i forhøjelser af hovedaktionærernes indkomster. 18.

Læs mere

K e n d e l s e. Klagen vedrører indklagedes virksomhed som revisor for selskaberne H ApS, CVR. nr. xx xx xx xx og I ApS, CVR nr. xx xx xx xx.

K e n d e l s e. Klagen vedrører indklagedes virksomhed som revisor for selskaberne H ApS, CVR. nr. xx xx xx xx og I ApS, CVR nr. xx xx xx xx. Den 13. februar 2014 blev i Sag nr. 94/2012 SKAT mod 1. Statsautoriseret revisor A. 2. B Statsautoriseret Revisionsaktieselskab. afsagt sålydende K e n d e l s e Ved skrivelse af 19. november 2012 har

Læs mere

Regeringen foreslår at ændre reglerne vedr. hjemme-pc og arbejdsgiverbetalt datakommunikation.

Regeringen foreslår at ændre reglerne vedr. hjemme-pc og arbejdsgiverbetalt datakommunikation. 27. februar 2002 Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 Resumé: HJEMME-PC-ORDNINGEN Regeringen foreslår at ændre reglerne vedr. hjemme-pc og arbejdsgiverbetalt datakommunikation. Folketinget

Læs mere

Skatteankenævn Midt- og Østsjælland Beretning 2010

Skatteankenævn Midt- og Østsjælland Beretning 2010 Skatteankenævn Midt- og Østsjælland Beretning 2010 Indledning Formålet med denne beretning er at informere om skatteankenævnets opgaver og forløbet af klagebehandlingen i perioden 1. januar 2010 til 31.

Læs mere

Forlig med skattevæsenet

Forlig med skattevæsenet - 1 Forlig med skattevæsenet Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I den forløbne uge har SKAT været udsat for en hård kritik for håndteringen af flere skattesager, herunder sagen vedrørende Jesper

Læs mere

SKAL DET KOSTE PENGE AT VINDE EN SAG OVER SKAT?

SKAL DET KOSTE PENGE AT VINDE EN SAG OVER SKAT? Af erhvervsjuridisk seniorkonsulent Henriette Kinnunen Direkte telefon 33 45 60 33/28 89 21 33 23. juni 2011 SKAL DET KOSTE PENGE AT VINDE EN SAG OVER SKAT? Mens personer kan få dækket sine udgifter forbundet

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Skatteproces - syn og skøn - skatteankenævns afvisning af at meddele tilsagn om fuld omkostningsgodtgørelse til syn og skøn vedrørende værdiansættelse af fast ejendom - Landsskatterettens kendelse

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse forelæggelse for nævn tvivl om honorarets rimelighed SKM2011.768.LSR.

Omkostningsgodtgørelse forelæggelse for nævn tvivl om honorarets rimelighed SKM2011.768.LSR. - 1 Omkostningsgodtgørelse forelæggelse for nævn tvivl om honorarets rimelighed SKM2011.768.LSR. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse af 28/10 2011, at

Læs mere

Danmarks Skatteadvokater 15. maj 2014 Domstolsprøvelse i skattesager sagsstatistik, retssikkerhed og retsanvendelse

Danmarks Skatteadvokater 15. maj 2014 Domstolsprøvelse i skattesager sagsstatistik, retssikkerhed og retsanvendelse Danmarks Skatteadvokater 15. maj 2014 Domstolsprøvelse i skattesager sagsstatistik, retssikkerhed og retsanvendelse Lida Hulgaard LH@hulgaardadvokater.dk Tlf. 38 40 42 08 1 TfS 2014.132 Lida Hulgaard:

Læs mere

Lovudkast om omkostningsgodtgørelse

Lovudkast om omkostningsgodtgørelse - 1 Lovudkast om omkostningsgodtgørelse Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatteministeriet har i juni 2016 sendt et lovudkast om ændring af reglerne om omkostningsgodtgørelse i høring. Med

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. februar 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. februar 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. februar 2016 Sag 133/2015 (1. afdeling) A Invest ApS (advokat Michael Amstrup) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Bodil Søes Petersen) I tidligere

Læs mere

Rentekildeskat pligt til rentekildeskat uden fradrag for renteudgiften - ordlyds- og formålsfortolkning - SKM ØLR

Rentekildeskat pligt til rentekildeskat uden fradrag for renteudgiften - ordlyds- og formålsfortolkning - SKM ØLR - 1 Rentekildeskat pligt til rentekildeskat uden fradrag for renteudgiften - ordlyds- og formålsfortolkning - SKM2012.469.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Et flertal i Østre Landsret

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 06.11.2014-36 Virksomhedsordningen - erhvervsmæssig virksomhed 20140902 TC/BD Virksomhedsordningen - erhvervsmæssig virksomhed - ophør eller fortsættelse af eksisterende virksomhed - krav til tilbageværende

Læs mere

Udmåling af sagsomkostninger Højesterets dom af 19/7 2016, sag 120/2015

Udmåling af sagsomkostninger Højesterets dom af 19/7 2016, sag 120/2015 - 1 Udmåling af sagsomkostninger Højesterets dom af 19/7 2016, sag 120/2015 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med Procesbevillingsnævnets tilladelse har Højesteret fået forelagt en afgørelse

Læs mere

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Udtalelse Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Resumé 23. januar 2019 Ved Landsskatteretten kan en klager anmode om at få lejlighed til at udtale sig mundtligt for retten

Læs mere

Skatteudvalget B 42 - Bilag 2 Offentligt

Skatteudvalget B 42 - Bilag 2 Offentligt Skatteudvalget B 42 - Bilag 2 Offentligt J.nr. 2005-711-0068 Dato: marts 2006 Til Folketinget - Skatteudvalget B 42 - Forslag til folketingsbeslutning om mere rimelige muligheder for at få tilbagebetalt

Læs mere

Hvornår er et bindende svar fra Skat bindende?

Hvornår er et bindende svar fra Skat bindende? - 1 Hvornår er et bindende svar fra Skat bindende? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med regeringens Retssikkerhedspakke III varslede regeringen bl.a. en ændring af reglerne om bindende svar,

Læs mere

Flere sommerhuse erhvervsmæssig udlejning Landsskatterettens kendelse af 23/6 2014, jr. nr. 14-0164360.

Flere sommerhuse erhvervsmæssig udlejning Landsskatterettens kendelse af 23/6 2014, jr. nr. 14-0164360. - 1 06.11.2014-35 Sommerhus erhvervsmæssig udlejning 20140826 TC/BD Flere sommerhuse erhvervsmæssig udlejning Landsskatterettens kendelse af 23/6 2014, jr. nr. 14-0164360. Af advokat (L) og advokat (H),

Læs mere

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har SKAT klaget over [Advokatfirma A], [bynavn].

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har SKAT klaget over [Advokatfirma A], [bynavn]. København, den 28. januar 2016 Sagsnr. 2015-3211/GGR 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har SKAT klaget over [Advokatfirma A], [bynavn]. Klagens tema: SKAT har klaget over [Advokatfirma

Læs mere

VENSTRES SKATTELEMPELSER UDOVER SKATTESTOPPET

VENSTRES SKATTELEMPELSER UDOVER SKATTESTOPPET 8. november 2001 Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 VENSTRES SKATTELEMPELSER UDOVER SKATTESTOPPET Resumé: Udover det proklamerede skattestop har Venstre samtidig fremlagt en række forslag,

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse - afvisning - SKM LSR

Omkostningsgodtgørelse - afvisning - SKM LSR - 1 Omkostningsgodtgørelse - afvisning - SKM2016.378.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten afviste ved en kendelse af 4/5 2016 at imødekomme en ansøgning om omkostningsgodtgørelse,

Læs mere

Skatteforbehold - udnyttelse påklage afskåret - SKM LSR

Skatteforbehold - udnyttelse påklage afskåret - SKM LSR - 1 Skatteforbehold - udnyttelse påklage afskåret - SKM2014.653.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten afviste ved en kendelse af 16/6 2014, ref. i SKM2014.653.LSR, en klage

Læs mere

Lønindeholdelse - ændrede regler - SKM ØLR, jf. tidligere TfS 2009, 449 LSR

Lønindeholdelse - ændrede regler - SKM ØLR, jf. tidligere TfS 2009, 449 LSR 1 Lønindeholdelse - ændrede regler - SKM2010.866.ØLR, jf. tidligere TfS 2009, 449 LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret fandt ved en dom af 12/10 2010, at vedtagelsen af ændrede

Læs mere

Fikseret leje udlejning til forældre Landsskatterettens kendelse af 6/11 2014, jr. nr. 13-6656322

Fikseret leje udlejning til forældre Landsskatterettens kendelse af 6/11 2014, jr. nr. 13-6656322 - 1 Fikseret leje udlejning til forældre Landsskatterettens kendelse af 6/11 2014, jr. nr. 13-6656322 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten tiltrådte ved en kendelse af 6/11

Læs mere

Beskatning af fri bil - kontrolleret transaktion

Beskatning af fri bil - kontrolleret transaktion - 1 Beskatning af fri bil - kontrolleret transaktion Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Beskatning af fri bil afføder fortsat mange skattesager. Med en dom af 5. december 2013 fra Vestre Landsret,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af personskatteloven

Forslag. Lov om ændring af personskatteloven Lovforslag nr. L 74 Folketinget 2009-10 Fremsat den 18. november 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af personskatteloven (Kompensation for kommunale skatteforhøjelser)

Læs mere

Danmarks Skatteadvokater Folketingets Skatteudvalg

Danmarks Skatteadvokater Folketingets Skatteudvalg Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 53 Offentligt Danmarks Skatteadvokater Folketingets Skatteudvalg Møde 25. oktober 2012 Retssikkerhed Rum til forbedring Retssikkerhed er mere end en programerklæring

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Fradragsret for advokatudgifter til sagsførelse vedrørende erstatning for tab af erhvervsevne Landsskatterettens kendelse af 5/9 2013, jr. nr. 13-0009758 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc.

Læs mere

Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM

Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM - 1 Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM2013.469.BR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Københavns Byret fandt

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Værdi af fri rådighed over lejlighed i uudstykket udlejningsejendom efter hovedaktionærreglerne (direktørreglen) - Landsskatterettens kendelser af 16/8 2016, jr. nr. 11-0303568, 11-0303569, 11-0303570

Læs mere

Forlænget ligningsfrist skatteforvaltningslovens 26, stk. 5, jf. skattekontrollovens

Forlænget ligningsfrist skatteforvaltningslovens 26, stk. 5, jf. skattekontrollovens - 1 Forlænget ligningsfrist skatteforvaltningslovens 26, stk. 5, jf. skattekontrollovens 3 B SKM2012.221.HR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesteret tilkendegav ved en dom af 23/3 2012,

Læs mere

Delvist afslag på aktindsigt i to interne dokumenter hos Skatteministeriet. Ekstrahering

Delvist afslag på aktindsigt i to interne dokumenter hos Skatteministeriet. Ekstrahering Myndighed: Folketingets Ombudsmand Underskriftsdato: 26. oktober 2015 Udskriftsdato: 25. december 2018 (Gældende) Delvist afslag på aktindsigt i to interne dokumenter hos Skatteministeriet. Ekstrahering

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Udkast (3)

Skatteministeriet J.nr Udkast (3) Skatteministeriet J.nr. 2019-8337 Udkast (3) Forslag til Lov om ændring af skatteforvaltningsloven (Aftale om en ny ankenævnsstruktur og en hurtigere vej gennem klagesystemet, ingen omkostningsgodtgørelse

Læs mere

Om skatteyderens bevis for skattemyndighedernes korrekte anvendelse af juraen TfS 2011, 28 Ø

Om skatteyderens bevis for skattemyndighedernes korrekte anvendelse af juraen TfS 2011, 28 Ø 1 Om skatteyderens bevis for skattemyndighedernes korrekte anvendelse af juraen TfS 2011, 28 Ø Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret tiltrådte ved en dom af 15/10 2010, at der ikke

Læs mere

Beskatning af genvundne afskrivninger på udbyderhonorar SKM2013.423.VLR

Beskatning af genvundne afskrivninger på udbyderhonorar SKM2013.423.VLR - 1 Beskatning af genvundne afskrivninger på udbyderhonorar SKM2013.423.VLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Vestre Landsret fandt ved dom af 13. maj 2013, ref. i SKM2013.423.VLR, at der

Læs mere

Ny problemer for den offentlige vurdering

Ny problemer for den offentlige vurdering - 1 06.13.2014-06 (20140208) Off. vurd. Ny problemer for den offentlige vurdering Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Den offentlige vurdering har lidt et nyt nederlag med en dom af 20/11 2013

Læs mere

Forældelse skatteansættelse og skattekrav

Forældelse skatteansættelse og skattekrav - 1 Forældelse skatteansættelse og skattekrav Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med selvangivelsen foretages en opgørelse af årets skattetilsvar (skatteansættelse), og skattevæsenet opkræver

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Omkostningsgodtgørelse - skatteforvaltningslovens 52, stk. 1 - hæftelse for den sagkyndiges honorar honoraraftale, hvorefter klienten i intet tilfælde selv skulle betale for den ydede juridiske bistand

Læs mere

Når den fraskilte far, der bor i udlandet, betaler for børnenes skolegang på en privatskole, skal dette beskattes

Når den fraskilte far, der bor i udlandet, betaler for børnenes skolegang på en privatskole, skal dette beskattes - 1 Når den fraskilte far, der bor i udlandet, betaler for børnenes skolegang på en privatskole, skal dette beskattes Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Mit spørgsmål er af skattemæssigt karakter:

Læs mere

Syn og skøn i skattesager

Syn og skøn i skattesager - 1 Syn og skøn i skattesager Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten har i en ny afgørelse præciseret, at en skatteyder har krav på et uvildigt syn og skøn som bevismiddel i en

Læs mere

SKAT: SKATs anmodning om kontooplysninger - skattepligt

SKAT: SKATs anmodning om kontooplysninger - skattepligt BORGER VIRKSOMHED LOG PÅ Her står du: Juridisk information > Afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser mv. > 2013 Dokumentets dato 13 feb 2013 Dato for 02 jul 2013 14:47 offentliggørelse SKM-nummer

Læs mere

Skatteudvalget L 28 Bilag 1 Offentligt

Skatteudvalget L 28 Bilag 1 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 L 28 Bilag 1 Offentligt 5. oktober 2016 J.nr. 15-2232670 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag

Læs mere

Skatteforvaltningslovens 51 henstand i skattesager Landsskatterettens kendelse af 18/10 2011, jr. nr. 11-02884

Skatteforvaltningslovens 51 henstand i skattesager Landsskatterettens kendelse af 18/10 2011, jr. nr. 11-02884 - 1 Skatteforvaltningslovens 51 henstand i skattesager Landsskatterettens kendelse af 18/10 2011, jr. nr. 11-02884 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse

Læs mere

Ventureselskaber management fee TfS 40924

Ventureselskaber management fee TfS 40924 1 Ventureselskaber management fee TfS 40924 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret har ved en dom af 15/1 2010 ændret Landsskatterettens kendelse ref. i TfS 2008, 868, idet landsretten

Læs mere

Beskatning af bestyrelseshonorarer x

Beskatning af bestyrelseshonorarer x - 1 06.13.2017-37 (20170916) Beskatning bestyrelseshonorarer Beskatning af bestyrelseshonorarer x Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Beskatningen af bestyrelsesmedlemmer i aktie- og anpartsselskaber

Læs mere

Manglende hjemmel til bindende svar

Manglende hjemmel til bindende svar FOB 2019-1 Manglende hjemmel til bindende svar Resumé En andelsboligforening udbetalte 360.000 kr. til sine andelshavere og anmodede efterfølgende SKAT om bindende svar om den skattemæssige virkning for

Læs mere

Fremsat den 18. november 2009 af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) Forslag. til

Fremsat den 18. november 2009 af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) Forslag. til Lovforslag nr. L 71 Folketinget 2009-10 Fremsat den 18. november 2009 af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) Forslag til Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet

Læs mere

Anmodning om udlevering af kontoudskrifter - SKM2012.335.LSR

Anmodning om udlevering af kontoudskrifter - SKM2012.335.LSR - 1 Anmodning om udlevering af kontoudskrifter - SKM2012.335.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse af 1/3 2012, at SKAT s anmodning til en dansker bosat

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 356, 357 og 358 af 17. juli 2008. (Alm. del). /Tina R. Olsen

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 356, 357 og 358 af 17. juli 2008. (Alm. del). /Tina R. Olsen J.nr. jjournal.nr. 08-107319 Dato 13. august 2008 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 356, 357 og 358 af 17. juli 2008. (Alm. del). Spørgsmålene er stillet efter ønske fra

Læs mere