Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form"

Transkript

1 (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager], over Energitilsynet af den 22. november 2006 Bramming Fjernvarme A.m.b.a. s regnskaber Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr.polit Chr. Hjorth-Andersen Professor, cand.jur. & Ph.D. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard Fhv. direktør, cand. polyt. H. C. Mortensen Klagen afvises. Sagens problemstillinger Ved brev af 16. december 2006 til Energiklagenævnet, modtaget i Energiklagenævnet den 19. december 2006, har...[klager], (herefter benævnt klager), påklaget Energitilsynets afgørelse af den 22. november 2006 vedrørende Bramming Fjernvarme A.m.b.a. s regnskaber. Sagen vedrører en række kritikpunkter, som klager der er andelshaver i Bramming Fjernvarme A.m.b.a. - har rejst i relation til selskabets regnskaber m.v. De af klagen omfattede problemstillinger ses i det væsentlige at kunne opregnes som følger: 1. Hvorvidt den af Energitilsynet godkendte anvendelse af en akkumuleret overdækning for Bramming Fjernvarme A.m.b.a. på kr er rimelig. 2. Hvorvidt Energitilsynet burde have reageret på Bramming Fjernvarme A.m.b.a. s omkostninger til istandsættelse af ledningsnettet.

2 3. Hvorvidt Energitilsynet burde have givet anbefalinger/pålæg til Bramming Fjernvarme A.m.b.a. vedrørende budgettets/regnskabets udfærdigelse med henblik på en forbedret information af andelshaverne og herunder synliggørelse af: indtægter vedrørende salg af CO2- kvoter, omkostninger til nye tilslutninger, indtægter vedrørende tilslutningsafgifter samt udgifter til bestyrelse og revision. 4. Hvorvidt Energitilsynet i lyset af kravet om kostægte tarifering har hjemmel til at acceptere, at op til 20 % af udgiften til brændsel m.m. uden dokumentation kan indregnes som en del af den faste fjernvarmeafgift. Der er som et led i forberedelsen af klagesagen foretaget høring af Energitilsynet og Bramming Fjernvarme A.m.b.a., ligesom klager i anledning af Energitilsynets høringssvar har afgivet supplerende bemærkninger til sagen. Den påklagede afgørelse Den 22. november 2006 traf Energitilsynet sålydende afgørelse: Side 2 af 28 Vedr.; Klage fra...[klager] gennemgang af Bramming Fjernvarmes regnskaber Ved brev af 10. marts 2006 modtog Energitilsynet en henvendelse fra...[klager] om en række spørgsmål angående Bramming Fjernvarmes faste afgift og Bramming Fjernvarmes regnskaber....[klager] modtog ved Energitilsynets brev af 17. maj 2006 svar på spørgsmålet vedrørende den faste afgift. I samme brev oplyste Energitilsynet, at Bramming Fjernvarmes regnskaber ville blive gennemgået i en særskilt sag. Efterfølgende har Energitilsynet afholdt et møde med Bramming Fjernvarme og har modtaget supplerende indlæg fra parterne. Parternes indlæg Fra Bramming Fjernvarme: Bramming Fjernvarme angiver, at værkets egenkapital i 2004/2005 regnskabet udgjorde kr. og i 2005/2006 regnskabet kr., det vil sige et overført resultat på Ifølge værket er der tale om akkumulerede resultater af værkets drift fra etableringen i Værket foreslår, at denne akkumulerede overdækning anvendes til ekstraordinær nedskrivning på værkets seneste investering i et kraftvarmeanlæg, som blev etableret i 2001.

3 Hensatte forpligtelser på i alt kr. pr. 30. juni 2006 er 1) investering til fremtidig reduktion af CO2-udslip med kr., 2) istandsættelse af Lunagaard med kr., 3) henlæggelse til manglende indtjening ved efterfølgende opgradering af nyt kraftvarmeværk med kr., og 4) service og hovedistandsættelse af motorer med Til de enkelte henlæggelser har værket forklaret følgende: - Investering til fremtidig reduktion af CO2-udslip: Regnskabsposten optræder første gang i værkets regnskab pr. 30. april med kr., og i regnskabet 2005/2006 med kr. Regnskabsposten fremkommer ifølge det oplyste ved, at værket har solgt overskydende CO2-kvoter. Henlæggelsen skal anvendes til opgradering af fyringsanlægget, således at nytteværdien øges og dermed udleder mindre CO2. Den planlagte opgradering blev ifølge det oplyste påbegyndt i regnskabsåret 2005/2006, men var ikke fuldt ud afsluttet ved regnskabsafslutningen pr. 30. april Side 3 af 28 Det er værkets opfattelse, at henlæggelsen ikke bør give anledning til korrektioner, fordi der vil være tale om en forskelsbehandling af værker, der realiserer en fortjeneste på tildelte CO2-kvoter, og værker, der først sælger kvoter efter afslutningen af et regnskabsår. Værket oplyser, at opgraderingen af fyringsanlægget er afsluttet på nuværende tidspunkt. - Istandsættelse af Lunagaard: Værket angiver, at der i regnskabsåret 2004/2005 var planlagt renovering af gaden Lunagaard. Renoveringen var budgetteret til kr. Det angives, at udgiften af tidsmæssige årsager ikke blev afholdt i regnskabet i 2004/2005, og at det blev derfor besluttet at henlægge de kr. til denne regnskabspost. Arbejdet blev ifølge det oplyste ikke udført i regnskabsåret 2005/2006, hvorfor beløbet henstod pr. 30. juni Værket oplyser, at arbejdet er udført nu. - Henlæggelse til manglende indtjening ved efterfølgende opgradering af nyt kraftvarmeværk: Værket oplyser, at leverandøren af kraftvarmeanlægget i 2001 ydede en kompensation på kr. i forhold til den forhandlede pris. Restbeløbet på kr. bliver ifølge værket overført til driften i 2006/2007, således at posten ikke fremover vil fremgå af årsrapporten. - Service og hovedistandsættelse af motorer: Værket forestår ifølge det oplyste selv service på kraftvarmeanlægget som alternativ til en fast serviceaftale. Opsamlingen af kapitalen på kr.

4 er sket ved at værket løbende i varmeprisen har udgiftsført et beløb pr. produceret enhed varme, beregnet på baggrund af de serviceudgifter, der vil fremkomme på motorerne frem til et givent tidspunkt, hvor motorerne vil være nedslidte. Værket begrunder den løbende udgiftsførsel med at der derved sikres en konstant driftsomkostning på anlægget, hvilket igen sikrer en vis stabilitet i varmepriserne, da de faktiske vedligeholdelsesomkostninger, når de afholdes, ifølge værket ligger på 5-8 mio. kr. Fra...[Klager]: -...[Klager] mener at det er rimeligt, at den akkumulerede overdækning på kr. udbetales til andelshaverne, i stedet for at overdækningen bliver anvendt til nedskrivning af investeringen i kraftvarmeanlægget. - Indtægterne fra de solgte CO2-kvoter er på kr. og bør betales tilbage til andelshaverne. Side 4 af 28 - Beløbet på kr. til istandsættelse af Lunagaard er efter...[klager] s opfattelse vedligeholdelsesudgifter, og beløbet burde have været modregnet i varmepriserne allerede i I tilknytning hertil mener...[klager] med henvisning til tidligere beløb til istandsættelse af fjernvarmenettet og de bogførte anlægsværdier af nettet, at værkets projekter for istandsættelse af nettet ikke er gennemskuelige. - Henlæggelsen på kr. til manglende indtjening ved efterfølgende opgradering af nyt kraftvarmeværk bør ifølge...[klager] udbetales til andelshaverne. - Beløbet på kr. henlagt til service og hovedistandsættelse af motorer bør ifølge...[klager] betales tilbage til andelshaverne....[klager] angiver, at service og hovedistandsættelse af motorer er produktionsomkostninger der relaterer til det år, i hvilket de afholdes....[klager] mener, at den opsparede kapital kun giver et begrænset værn mod uventede hændelser i betragtning af, at de samlede produktionsomkostninger i 2005/2006 var på kr. - I regnskaberne er der sket store nedskrivninger af anlægsaktiver. Der peges på, at et kraftvarmeanlæg i 2004/2005 regnskabet blev nedskrevet fra kr. til kr. svarende til en nedskrivning på 68 pct. Der peges endvidere på, at den samlede balance i samme år blev ændret fra til kr kr.

5 - Endelig har...[klager] en række generelle bemærkninger til Bramming Fjernvarmes årsrapporter efter årsregnskabsloven. Bemærkningerne angår de konklusioner, som...[klager] som regnskabslæser uddrager af årsrapporterne. Energitilsynet skal anføre følgende Bramming Fjernvarme er omfattet af definitionen på et kollektivt varmeforsyningsanlæg, da værket ejer anlæg til produktion og fremføring af opvarmet vand eller damp, og værkets formål i henhold til vedtægterne er at etablere fjernvarmeanlæg samt gennem disse anlæg at drive fjernvarmeforsyning på en sådan måde, at andelshaverne og disses eventuelle lejeres forbrug af varme til opvarmning, fremstilling af varmt brugsvand og ventilation kan produceres og leveres billigst muligt. Endvidere fremgår af vedtægterne, at værkets forsyningsområde til enhver tid fastsættes af værkets bestyrelse under hensyntagen til såvel tekniske som økonomiske forhold. Side 5 af 28 Kollektive varmeforsyningsanlæg er omfattet af varmeforsyningslovens prisbestemmelser i kapitel 4. Ved kollektive varmeforsyningsanlæg forstås følgende anlæg, jf. varmeforsyningslovens 2, stk. 1: Anlæg til produktion og fremføring af andre brændbare gasarter end naturgas. Anlæg til fremføring af opvarmet vand eller damp fra kraft-varmeværker, affaldsforbrændingsanlæg, industrivirksomheder, geotermiske anlæg m.v. Fjernvarmeforsyningsanlæg, solvarmeanlæg, affaldsforbrændingsanlæg m.v., herunder kraft-varme-anlæg med en eleffekt op til 25 MW. Blokvarmecentraler med en varmekapacitet på mere end 0,25 MW, herunder kraft-varme-centraler med en eleffekt op til 25 MW. I varmeforsyningslovens kapitel 4 bestemmer 21, stk. 4, at finder Energitilsynet, at tariffer, omkostningsfordeling eller andre betingelser er urimelige eller i strid med bestemmelserne i 20, 20a eller 20b eller regler udstedt i henhold til loven, giver tilsynet, såfremt forholdet ikke gennem forhandling kan bringes til ophør, pålæg om ændring af tariffer, omkostningsfordeling eller betingelser.

6 I 20 bestemmer stk. 1, at inden for de i 20a nævnte indtægtsrammer kan kollektive varmeforsyningsanlæg, industrivirksomheder, kraftvarmeværker med en eleffekt over 25 MW samt geotermiske anlæg m.v. i priserne for levering til det indenlandske marked af opvarmet vand, damp eller gas bortset fra naturgas indregne nødvendige udgifter til energi, lønninger og andre driftsomkostninger, efterforskning, administration og salg, omkostninger som følge af pålagte offentlige forpligtelser samt finansieringsudgifter ved fremmedkapital og underskud fra tidligere perioder opstået i forbindelse med etablering og væsentlig udbygning af forsyningssystemerne. 20, stk. 2, bestemmer, at der efter regler fastsat af transport- og energiministeren endvidere kan indregnes driftsmæssige afskrivninger og med det i 21 nævnte Energitilsyns tiltræden henlæggelser til nyinvesteringer og forrentning af indskudskapital. Side 6 af 28 De nærmere regler om afskrivninger og henlæggelser findes i bekendtgørelse nr. 175 af 18. marts 1991 om driftsmæssige afskrivninger og forrentning af indskudskapital ifølge lov om varmeforsyning. For afskrivningernes vedkommende fremgår det af 4, stk. 1, at afskrivningerne foretages med indtil 20 pct. om året. Af 4, stk. 3, fremgår, at for anlæg idriftsat efter afslutningen af det regnskabsår, der omfatter den 31. marts 1982, foretages afskrivninger særskilt for det enkelte års anlægssum. Det enkelte års anlægssum skal være afskrevet over en periode på højst 30 år fra idriftsættelsestidspunktet. Ved anlægssum forstås i henhold til 3 anskaffelsesprisen med tillæg af de omkostninger, der er foranlediget af anskaffelsen. Heri kan endvidere indregnes byggerenter opgjort på idriftsættelsestidspunktet. For henlæggelsernes vedkommende findes reglerne i bekendtgørelsens 5. 5, stk. 1: Energitilsynet kan tillade, at der i priser for levering af opvarmet vand, damp eller gas indregnes henlæggelser til nye anlæg. Stk. 2: Henlæggelser kan tidligst påbegyndes 5 år før det planlagte idriftsættelsesår.

7 Stk. 3: I 5 år før idriftsættelsesåret kan der i alt henlægges indtil 75 pct. af den budgetterede anlægssum, som denne vil fremtræde på idriftsættelsestidspunktet ved akkumulering af de i anlægsperioden bogførte anlægsomkostninger ekskl. renter. Der kan ikke i noget år henlægges mere end 20 pct. af den budgetterede anlægssum. Stk. 4: På værker med forenet produktion fordeles anlægssummen på de enkelte produkter efter rimelige driftsøkonomiske principper. Stk. 5: Såfremt henlæggelser samlet overstiger 75 pct. af den konstaterede anlægssum ekskl. renter, modregnes det oversydende beløb i priserne i idriftsættelsesåret og det følgende år. Energitilsynet kan i henhold til bekendtgørelsens 8 undtage fra afskrivnings- og henlæggelsesreglerne i tilfælde, hvor anvendelsen af reglerne medfører væsentlige ulemper for virksomheder eller forbrugere eller urimelig ulighed mellem virksomhederne. Side 7 af 28 Efter varmeforsyningslovens 20, stk. 1, skal priserne sættes efter omkostningerne. Prisberegningen skal ske på grundlag af budgetter, jf. Energitilsynets bekendtgørelse nr af 4. december 2000 om regler for anmeldelse af priser, omkostningsfordeling og andre betingelser. Bekendtgørelsen er udstedt i medfør af varmeforsyningslovens 21, stk. 1, efter hvilken tariffer, omkostningsfordeling og andre betingelser for de af 20 og 20 b omfattede ydelser skal anmeldes til Energitilsynet efter regler fastsat af tilsynet. 21, stk. 3, bestemmer, at tariffer, omkostningsfordeling og andre betingelser, der ikke er anmeldt som foreskrevet, er ugyldige. Prisen for budgetåret beregnes således, at der er balance mellem de samlede budgetterede indtægter og de samlede budgetterede omkostninger. I begrænsede perioder, hvor fjernvarmeforsyningen afvikler driftsmæssige over- eller underdækninger, eller hvor forsyningen i fjernvarmepriserne afvikler det i 20, stk. 1, nævnte underskud fra tidligere perioder, vil der selvsagt være tale om, at de budgetterede indtægter afspejler dette tillæg eller fradrag i årets budgetterede omkostninger. Henlæggelser indgår i den budgetterede fjernvarmepris, jf. varmeforsyningslovens 20, stk. 2. Forsyningens prisfastsættelse skal ske efter varmeforsyningslovens regler uanset om forsyningen har valgt at aflægge regnskab efter reglerne i årsregnskabsloven. Årsrapporten der aflægges ef-

8 ter årsregnskabslovens regler kan ikke anvendes til eftervisning af de budgetterede priser efter varmeforsyningsloven, med mindre årsrapporten er udarbejdet efter varmeforsyningslovens bestemmelser. Det indebærer blandt andet, at forsyningens afskrivninger og henlæggelser skal opgøres efter reglerne i afskrivningsbekendtgørelsen. Der kan ikke efter varmeforsyningslovens regler hensættes med henblik på prisudligning. Loven forudsætter, at priserne fastsættes på grundlag af budgetterede nødvendige omkostninger. Eventuelle over- eller underdækninger skal indregnes i fjernvarmepriserne i det budgetår, der følger umiddelbart efter det år, som ubalancerne vedrører. Brug af reglerne om henlæggelser forudsætter, at henlæggelserne indgår i budgettet, og at henlæggelserne er opgjort efter bestemmelserne i afskrivningsbekendtgørelsen. Ved den regnskabsmæssige eftervisning skal henlæggelsen sættes til det samme beløb som i budgettet. Det er desuden en forudsætning, at der samtidig med den forskriftsmæssige anmeldelse af priserne, jf. lovens 21, stk. 1, er sket anmeldelse af den investeringsplan, som danner grundlag for henlæggelsen. Investeringsplanen skal i det mindste indeholde anlægsaktiviteterne 5 år ud i fremtiden. Side 8 af 28 Såfremt henlæggelserne er foretaget i overensstemmelse med reglerne, herunder forskriftsmæssigt anmeldt, kan anmodning om Energitilsynets tiltræden undlades. I Bramming Fjervarmes årsrapport for 2005/2006 er i revisionspåtegningen anført, at årsrapporten er aflagt efter årsregnskabsloven. Den regnskabsmæssige eftervisning af fjernvarmepriserne efter varmeforsyningsloven for 2005/2006 følger resultatmæssigt årsrapporten. Det samme er gældende for 2004/2005. Værkets overskudsdisponering indeholder beløb, som er benævnt henlæggelser. Er der tale om henlæggelser i varmeforsyningslovens forstand, det vil sige henlæggelser til nye anlæg, er det ikke urimeligt efter varmeforsyningsloven, at henlæggelserne behandles i årsrapporterne som overskudsdisponeringer, så længe varmeforsyningslovens regler bliver overholdt. Det betyder, at henlæggelserne som anført tidligere skal indgå i budgettet for fjernvarmeprisen og i den regnskabsmæssige eftervisning efter varmeforsyningslovens med samme beløb, og være opgjort i overensstemmelse med bekendtgørelse nr Energitilsynet forstår på Bramming Fjernvarmes indlæg i sagen, at der ikke er tale om henlæggelser i varmeforsyningslovens for-

9 stand, men snarere om periodiseringer af beløb til vedligeholdelses- forbedrings- og renoveringsarbejder. Om beløbene er periodiseringer eller henlæggelser i varmeforsyningslovens forstand er efter Energitilsynets opfattelse dog af mindre betydning i denne sag, da der efter varmeforsyningsloven hverken kan hensættes til prisudligninger eller foretages henlæggelser til nye anlæg via overskudsdisponeringer. Vedrørende resultaterne i værkets årsrapporter ses, at de tilgår egenkapitalen. Det er der intet urimeligt i efter varmeforsyningsloven, så længe resultaterne det vil sige overdækninger efter varmeforsyningsloven tilbageføres i fjernvarmepriserne i det budgetår, der følger umiddelbart efter det år, som overdækningen vedrører. På samme måde kan underdækninger opkræves i fjernvarmepriserne. Der er i årsrapporten for 2004/2005 blevet overført kr. til næste år via egenkapitalen. I budgettet for 2005/2006 blev der budgetteret med en overdækning på kr., hvilket vil sige at overdækningen fra 2004/2005 ikke blev tilbageført til fjernvarmeforbrugerne. Side 9 af 28 Til de enkelte klagepunkter skal Energitilsynet herefter anføre følgende: - Egenkapitalen: Den akkumulerede overdækning på kr. inkl. 2004/2005 og 2005/2006 overdækningerne foreslår Bramming Fjernvarme anvendt til en ekstraordinær nedskrivning af værkets seneste investering i kraftvarmeanlæg. Fremgangsmåden bevirker, at afskrivningerne i de budgetterede fjernvarmepriser bliver mindre med virkning for fjernvarmepriserne, da afskrivninger efter varmeforsyningsloven er indregningsberettigede omkostninger til priserne. På den måde får fjernvarmeforbrugerne beløbet tilbage over fjernvarmepriserne. Fjernvarmeforbrugerne vil med værkets forslag få beløbet tilbage over en periode på 10 år, der er den resterende afskrivningsperiode for kraftvarmeanlægget. Den af...[klager] foreslåede udbetaling af beløbet til fjernvarmeforbrugerne vil, hvis den sker kontant, indebære, at Bramming Fjernvarme skal lånefinansiere beløbet, da kapitalen ikke henstår som likvide midler i værket, men ifølge regnskaberne er bundet i øvrige aktiver. Fjernvarmeforbrugerne vil få beløbet tilbage her og nu, men skal efterfølgende betale renter og afdrag på lånet. Vær-

10 ket fremskaffer likviditet til afdragene ved at indregne afskrivninger i fjernvarmepriserne. Da aktiverne ifølge regnskaberne består af anlæg til produktionen og levering af fjernvarmen, og den akkumulerede kapital således er bundet i disse anlæg, findes værkets forslag om at nedskrive anlægsværdien ikke urimeligt. - Investering til fremtidig reduktion af CO2-udslip, herunder indtægter ved salg af CO2-kvoter: Energitilsynet kan ikke anerkende værkets argument om, at periodiseringsmæssige hensyn er til hinder for overholdelsen af varmeforsyningslovens princip om nødvendige omkostninger i 20, stk. 1. Imidlertid er det arbejde, som det opsparede beløb er møntet på at finansiere, ifølge det oplyste igangsat i det tidligere regnskabsår, men ikke færdigt i året, hvilket gav anledning til den regnskabsmæssige postering. Side 10 af 28 Energitilsynet har derfor ikke yderligere bemærkninger til dette punkt, da den korrekte regnskabsmæssige behandling af beløbet efter varmeforsyningsloven ville have givet samme resultat for fjernvarmeprisen; Efter varmeforsyningsloven skulle beløbet have været tilbageført i fjernvarmeprisen 2006/2007 samtidig med, at værket skulle have budgetteret med et beløb af samme størrelsesorden som en omkostning i fjernvarmeprisen. - Istandsættelse af Lunagaard: Energitilsynet har ikke yderligere bemærkninger til dette punkt, jf. ovenfor. - Henlæggelse til manglende indtjening ved efterfølgende opgradering af nyt kraftvarmeværk: Bramming Fjernvarme forslår, at beløbet på kr. overføres til driften i indeværende 2006/2007, således at posten ikke fremover vil fremgå af værkets årsrapport. Energitilsynet har derfor ikke yderligere bemærkninger til denne regnskabspost. - Service- og hovedistandsættelse af motorer: Energitilsynet vil udskyde bedømmelsen af denne del af sagen. Begrundelsen er, at tilsynet er ved at forberede en sag om hvorledes serviceaftaler m.v. i forbindelse med vedligeholdelse og nyanlæg ved de periodevise overhalinger af motorer skal behandles efter varmeforsyningsloven. - Nedskrivninger af anlægsaktiver m.v.: Der er ikke i Bramming Fjernvarmes regnskaber og i de enslydende regnskabsmæssige ef-

11 tervisninger efter varmeforsyningsloven konstateret forhold vedrørende værkets afskrivninger, der er i strid med varmeforsyningslovens afskrivningsregler, jf. bekendtgørelse nr Primoafskrivningen på kr. på kraftvarmeanlægget i regnskabsåret 2005/2006 ligger på ca. 15 pct. af anskaffelsessummen for det pågældende anlæg og ligger dermed inden for afskrivningsgrænsen i bekendtgørelse nr. 175 på 20 pct. af anskaffelsessummen. Den samlede afskrivning på kraftvarmeanlægget i året, det vil sige summen af primoafskrivningen og årets afskrivning, ligger på ca. 18 pct., og den samlede afskrivningsperiode er sat til 15 år. Energitilsynet har ikke yderligere bemærkninger. Vedrørende indtægterne fra salget af CO2-kvoter fremgår af årsrapporten 2005/2006, at indtægter på kr. er indregnet i resultatopgørelsen. Da dette regnskab er anvendt til eftervisning af de budgetterede fjernvarmepriser for samme år, indgår indtægten i prisberegningern af fjernvarmepriserne efter varmeforsyningsloven. Side 11 af 28 Energitilsynet har ikke bemærkninger til...[klager] s oplysning om, at værkets projekter for istandsættelse af ledningsnettet ikke er gennemskuelige. Begrundelsen er, at tilsynet ved gennemgang af Bramming Fjernvarmes regnskaber ikke har fundet forhold som skulle tilsige, at vedligeholdelsesudgifterne til ledningsnettet ikke skulle være nødvendige udgifter, jf. varmeforsyningslovens 20, stk. 1. Energitilsynet kan ikke kommentere [Klager] s generelle bemærkninger om de konklusioner, som en regnskabslæser kan uddrage af årsrapporterne fra Bramming Fjernvarme. De forhold som tilsynet har fundet efter varmeforsyningsloven er omhandlet ovenfor til følgende samlede bedømmelse. Energitilsynets samlede bedømmelse Det er Energitilsynets samlede vurdering, at Bramming Fjernvarme har fastsat fjernvarmepriser, som er urimelige i varmeforsyningslovens forstand ved at akkumulere overdækning via fjernvarmepriserne, jf. varmeforsyningslovens 20, stk. 1, der tillader at der kan indregnes nødvendige omkostninger i priserne. Derfor har Bramming Fjernvarme i sagens behandling foreslået, - at akkumuleret overdækning på kr. anvendes til nedskrivning af den seneste investering i kraftvarmeanlægget.

12 Energitilsynet har ikke yderligere bemærkninger til dette forslag, jf. varmeforsyningslovens 21, stk. 4. Energitilsynet finder ikke grundlag for at foretage sig yderligere i henhold til varmeforsyningslovens 21, stk. 4, vedrørende - et beløb på kr. om en hensættelse til manglende indtjening ved efterfølgende opgradering af nyt kraftvarmeværk., da Bramming Fjernvarme foreslår, at beløbet overføres til driften i indeværende 2006/2007. Energitilsynet finder ikke grundlag for at foretage sig yderligere i henhold til varmeforsyningslovens 21, stk. 4, vedrørende. - regnskabsposten på kr. om en investering til fremtidig reduktion af CO2-udslip, der er anvendt til formålet nu, og Side 12 af 28 - regnskabsposten på om istandsættelse af Lunagaard, der ligeledes er anvendt til formålet nu, da disponeringerne ikke har påvirket fjernvarmepriserne ud over hvad en korrekt regnskabsmæssig behandling af beløbene efter varmeforsyningsloven ville have gjort. Energitilsynet forudsætter, at Bramming Fjernvarme ved fremtidige anmeldelser af priser og budgetter samt regnskabsmæssige eftervisninger af priserne efterlever varmeforsyningslovens prisbestemmelser. Energitilsynet har ikke truffet afgørelse om de beløb, som Bramming Fjernvarme løbende udgiftsfører til vedligeholdelse m.v. af kraftvarmeanlæggets motorer. Begrundelsen er, at tilsynet har en lignende sag til behandling. Energitilsynet vil træffe afgørelse i denne del af sagen, når der foreligger yderligere i den nævnte sag. Klagen til Energiklagenævnet Klagers henvendelse til Energiklagenævnet lyder som følger: Vedrørende Energitilsynets afgørelse af 22. november 2006 Angående Energitilsynets fremstilling har jeg følgende synspunkter: A. Egenkapitalen.

13 Den akkumulerede overdækning kr. foreslår Bramming Fjernvarme anvendt til ekstraordinær nedskrivning på værkets seneste investering i et kraftvarmeanlæg, som blev etableret i Dette tiltag beskrives af Energitilsynet som ikke urimeligt. Kommentar: Om jeg ikke tager fejl, handler det om penge, som tilhører nuværende andelshavere. Man får antage, at nedskrivningen er bekvem for Bramming Fjernvarme. Derimod er den efter min opfattelse både uretfærdig og risikabel for andelshaverne, eftersom den gruppe, som har oparbejdet egenkapitalen, må vente 10 år på at få noget som ligner total kompensation, mens nytilkomne andelshavere umiddelbart får en ufortjent rabat. Side 13 af 28 Desuden foreligger en åbenbar risiko for at andelshaverne mister skjulte værdier, dersom ejerforholdene ændres, eller om værket slås sammen med andre værk. Hvordan finansieringen af tilbagebetalingen gennemføres har ifølge min opfattelse ikke så meget med sagen at gøre. Det burde for øvrigt ikke være vanskeligt at konstruere en mere retfærdig d.v.s. betydeligt kortere afviklingsperiode. Beløbet er ikke specielt imponerende sammenlignet med ÅRETS RESULTAT for de seneste år. I øvrigt mener jeg at Energitilsynet er tidligt på banen med sin rimelighedsvurdering, eftersom andelshaverne ikke endnu har haft mulighed for at bedømme forslaget. B. Nedskrivning af anlægsaktiver mm. Energitilsynet påpeger: Vedrørende indtægterne fra salget af CO2-kvoter fremgår af årsrapporten 2005/2006, at indtægter på er indregnet i resultatopgørelsen. Kommentar:

14 Dette er ikke sandt. Beløbet kr. nævnes overhovedet ikke i årsrapporten 2005/2006. Beløbet indgår muligvis under rubrikken Andre driftsindtægter , som afviger betydeligt fra budgettet. (En lignende afvigelse forekom i årsrapporten 2004/2005, og på generalforsamlingen anså man da, at et notat burde være præsenteret, hvilket bestyrelsen medgav. Men altså uden effekt.) Jeg nævnet dette, fordi Energitilsynet påpeger: Energitilsynet har ikke bemærkninger til...[klager] s oplysninger om, at værkets projekter for istandsættelse af ledningsnettet ikke er gennemskuelige. Kommentar: Det var min forhåbning, at Energitilsynet ville reagere på værkets omkostninger for istandsættelser af meget begrænsede dele af ledningsnettet ( kr. på 3 år), samtidigt som omkostninger for nye tilslutninger ikke kan identificeres. Side 14 af 28 Hvordan kan man gennem flere år anvende ca kr./år på istandsættelser af begrænsede dele af ledningsnettet, samtidigt som værdien af hele nettet varierer fra kr.? Energitilsynet påpeger: Energitilsynet praksis er, at tarifering skal være kostægte. Kommentar: Under seneste 3 år har man udført cirka 100 nye tilslutninger til varmeværket, ofte med omfattende gadearbejder. Den virkelige udgift for dette kan ikke udlæses af årsrapporterne, ej heller indtægter som eventuelle tilslutningsafgifter har medført. Det ser for mig ud, som om denne aktivitet stort set er ignoreret, og det er min opfattelse, at omkostningsfordelingen ved tariferingen er gjort på misvisende underlag. Jeg mener derfor, at Energistyrelsen savner underlag for at hævde at disponeringen ikke har påvirket fjernvarmepriserne ud over, hvad en korrekt regnskabsmæssig behandling af beløbene efter varmeforsyningsloven ville have gjort. Jeg har i øvrigt ikke fundet bekræftelse for kravet om kostægte tarifering i varmeforsyningsloven. Tværtimod vil formålsparagraffen ( 1) fremme den mest samfundsøkonomiske og miljøvenlige

15 anvendelse af energi til tilbygningers opvarmning og..., hvilket Bramming Fjernvarmes tarifering absolut ikke gør. Efter at være anmodet om at præcisere sin klage, har klager yderligere om indholdet heraf meddelt følgende: A. Egenkapitalen ,- kr. er indbetalt for meget af nuværende andelshavere, og figurerer som egenkapital i årsrapporten for 2005/2006. Pengene burde altså tilhøre nuværende andelshavere. Bramming Fjernvarme foreslår imidlertid at pengene anvendes til en ekstraordinær nedskrivning på værkets kraftvarmeanlæg. Side 15 af 28 Dette finder Energitilsynet ikke urimeligt. Jeg formoder, at Bramming Fjernvarme tolker Energitilsynets formulering som en godkendelse af forslaget. Jeg anser at forslaget er urimeligt, eftersom det er ufordelagtigt for de nuværende andelshavere på blandt andet følgende punkter: - nedskrivningen medfører, at en del af pengene under kommende år delvis bruges til rabat til senere tilkomne andelshavere. Dette er måske ikke så betydningsfuldt, værre er at - nedskrivningen indebærer reduktion af balanceomfatningen med ca. 10 %, altså at anlægningen tilføres en skjult værdi på 3,7 millioner, hvilket påfører andelshaverne risiko for tab ved salg af anlægningen eller ved anden ændring af ejerforholdene. Egenkapitalen har oparbejdets i strid med Varmeforsyningslovens 20. Lovens 21, stk. 4, foreskriver, at forholdet søges bragt til ophør gennem forhandling inden tilsynet giver pålæg om ændring af tariffer, omkostningsfordeling eller betingelser. En sådan forhandling har ikke fundet sted. Præcisering: Energitilsynet har ignoreret Varmeforsyningslovens 21, stk. 4. Energitilsynet bør påse, at en model for tildeling og tilbagebetaling af den oparbejdede egenkapital forhandles frem af berørte

16 parter, og at den godkendes af vedkommende andelshavere inden implementering. Først om dette skulle mislykkes, bliver Energitilsynets pålæg aktuelt. B. Nedskrivning af anlægsaktiviteter m.v. 1.Utydelig information. Som tidligere anført opererer Energitilsynet med en sum ,- kr. som jeg ikke kan identificere i årsrapporten 2005/2006. Energitilsynet hævder at det handler om indtægter fra salg af CO2-kvoter. Jeg kan stadigværk ikke finde tallet. Men jeg kan naturligvis se, at der er stor forskel budget og resultat. Præcisering; Det er utilfredsstillende at Energitilsynet bygger en afgørelse på information, som ikke findes i andelshavernes eksemplar af værkets årsberetning. Jeg skulle i øvrigt gerne se, at Energitilsynet anbefalede et notat i årsrapporten i situationer som denne. Det har erfaringsmæssigt begrænset effekt, at det påpeges på generalforsamlingen. Men det er måske en pædagogisk tiltag, som ligger uden for Energitilsynets ansvar? Side 16 af 28 Jeg kan forestille mig, at Energitilsynet er faret vild i udmeldinger fra Bramming Fjernvarme. Som eksempel findes vedlagt 2 varianter af budget for 2006/2007, nemlig Bilag 1, Bramming Fjernvarmes årsberetning 2005/2007, sidste side Bilag 2, Budget vedlagt skrivelse til mig fra Energitilsynet af 24. jan Man finder betydelige forskelle mellem faste afgifter og forbrugsafgifter i de to varianter. Desuden har Bramming Fjernvarme givet bedre information til Energitilsynet end til andelshaverne. Andelshaverne får eksempelvis ingen information om omkostninger for bestyrelse og revision. Jeg mener, at andelshaverne har krav på lige så fyldig information som Energitilsynet, og jeg kan ikke se det meningsfulde i at fremstille flere udgaver af dokumenter med samme funktion. Præcisering: Energitilsynet bør opfordres til at tilse, at fjernvarmeværkets budgetarbejde forenkles, så at afgiftsfordelingerne bliver rigtige eller i det mindste ens i forskellige publikationer, og at omkostninger for bestyrelse og revision også angives såvel i budget som resultatregning i andelshavernes eksemplar af årsberetningen.

17 2. Ledningsnet. Energitilsynet har ikke bemærkninger til...[klager] s oplysninger om, at værkets istandsættelse af ledningsnettet ikke er gennemskuelige. Normalt anvendes 1,5-2 millioner årligt til istandsættelse af ledningsnet, her er tilslutning af nye abonnenter indregnet. Under udførtes 44 nye tilslutninger til en omkostning af mindst 0,5 millioner. Det er et i sammenhængen betydeligt beløb. Dog går det ikke at identificere i resultatregningen her synes man ikke at have taget kravet om kostægte fordeling alvorligt. Præcisering: Energitilsynet bør påse, at tilslutningsomkostninger angives i årsberetningen og budget. 3. Tarifering. Side 17 af 28 Energitilsynet accepterer, at op til 20 % af udgiften til brændsel mm uden dokumentation kan overføres til dækning af den faste udgift. (Jeg skulle gerne se begrundelsen for dette, jf. Forvaltningslovens 22). Denne overførelse giver en ikke kostægte økonomisk belastning af forbrugere med moderne energibesparende anlægninger. Den fungerer desuden som økonomisk hindring for modernisering og effektivisering af ældre anlægninger, samt fremmer sløseri, jf. varmeforsyningslovens 1. Tænk også om signalerne fra EU omsænkning af energiforbrug samt af CO2-udslip med 20 % - til år 2020 skal tages alvorligt. Præcisering: Energitilsynet bør opfordres til at granske varmeforsyningslovens 21 stk. 5 og eliminere den afvigelse fra kostægte tarifering, som overføringen indebærer. Foranlediget af Energitilsynets udtalelser til sagen, som er citeret nedenfor, er klager fremkommet med følgende yderligere bemærkninger: Mit egentlige mål i denne sag har været at formå Bramming Fjernvarme at agere i et miljømæssigt forsvarligt mønster, samt i den omfatning mine begrænsede kundskaber tillader det med

18 respekt for gældende love. Deraf blandt andet mine synspunkter på forbrugsafhængige contra faste dele af Bramming Fjernvarmes fakturering til forbrugerne. Jeg har i denne sammnhæng ikke opnået noget som helst. Bramming Fjernvarme har nemlig under de seneste år ændret mønstret på følgende måde: År Fast afgift kr./m2 Forbrugsafhængig afgift kr./kwh :50 0: :50 0: :80 0:12 Dersom man ønsker at spare på energi og dermed formindske CO2-udslip, forekommer en sådan økonomisk styring absurd, og jeg mener det er påfaldende at Energitilsynet støtter den. Et positivt (?) projekt har imidlertid været henlæggelsen til Investering i fremtidig reduktion af CO2-udslip. For dette projekt viser årsrapporten for 2004/05 en henlæggelse på kr. Af beløbet angives i årsrapporten for 2005/ kr. som stadig uanvendt. I Energitilsynets brev af 22. november 2006 anføres : Henlæggelsen skal anvendes til opgradering af fyringsanlægget, således at nytteværdien øges og dermed udleder mindre CO2 samt Energitilsynet finder ikke grundlag for at foretage sig yderligere i henhold til varmeforsyningslovens 21, stk. 4, vedrørende regnskabsposten på kr. om en investering til fremtidig reduktion af CO2-udslip, der er anvendt til formålet nu, og Side 18 af 28 Så vidt jeg forstår, skal altså Bramming Fjernvarme have anvendt ,- kr. til fremtidig reduktion af CO2-udslip. Det handler om en i sammenhængen stor sum, omkring 650 kr. per forbruger. Konceptet er jo godkendt af både revisorerne og af Energitilsynet, og jeg forestiller mig, at Energitilsynet faktisk har gransket projektet ikke bare konstateret, at nu er pengene jo alligevel brugt. Jeg vil gerne vide, hvad der findes dokumenteret om projektets mål, aktiviteter, fysiske indhold, tidsplan, resultater og økonomi. Jeg har de seneste uger henvendt mig to gange hos Bramming Fjernvarme om en nærmere redegørelse for projektet, men er blevet afvist. Derfor denne bemærkning. Energitilsynet anfører i brev af 22. august 2006, at: Den af...[klager] foreslåede udbetaling af beløbet til fjernvarmeforbrugerne vil, hvis den sker kontant, indebære, at Bramming Fjernvarme skal lånefinansiere beløbet, da kapitalen ikke henstår som likvide midler i værket, men ifølge regnskaberne er bundet i øvri-

19 ge aktiver. Fjernvarmeforbrugerne vil få beløbet tilbage her og nu, men skal efterfølgende betale renter og afdrag på lånet. Værket fremskaffer likviditet til afdragene ved at indregne afskrivninger i fjernvarmepriserne. Min kommentar: Energitilsynet er muligvis fejlinformeret. I hvert fald stemmer fakta ikke med informationen i årsrapporten 2006/07. Ifølge balancen per 30. april 2007 er posten likvide midler øget fra tkr. (2005/06) til tkr. 2006/07. Samtidigt er ,- kr. reserverede til Afregning for varmeåret. Energitilsynets bedømmelse: Da aktiverne ifølge regnskaberne består af anlæg til produktion og levering af fjernvarme, og den akkumulerede kapital således er bundet i disse anlæg, findes værkets forslag om et nedskrive anlægsværdien ikke urimeligt. Side 19 af 28 Min kommentar: Jeg mener, at Energitilsynets bedømmelse er gjort på et fejlagtigt grundlag og bør afvises. Der findes rigeligt med likvide midler for tilbagebetaling af den ulovligt indsamlede egenkapital. Der bør desuden gennemføres en forhandling (jf. varmeforsyningslovens 21, stk. 4), inden beslutning fattes i denne sag. Energitilsynets bemærkninger Energitilsynet har over for Energiklagenævnet fastholdt den trufne afgørelse. Energitilsynet er i øvrigt fremkommet med følgende bemærkninger til klagen: Energitilsynets bemærkninger til klagen Energitilsynet havde som led i sagen et møde med Bramming Fjernvarme A.m.b.a. den 8. september 2006 om værkets regnskaber. I mødet blev aftalt, at værket til Energitilsynet fremsendte et notat om de regnskabsmæssige forhold, som værket fremførte i mødet. Klager modtog kopi af notatet af 29. september 2006, og fremsendte sine bemærkninger til notatet ved brav af 22. oktober 2006 til Energitilsynet. Energitilsynets møde med værket drejede sig om, at få belyst regnskabsmæssige forhold i værkets årsrapport, der aflægges efter årsregnskabslovens regler. Baggrunden var og er, at visse af årsregnskabslovens regler er ikke forenelige med varmeforsyningslovens prisbestemmelser, ligesom visse af varmeforsynings-

20 lovens prisbestemmelser eller regler udstedt i henhold til disse bestemmelser ikke er forenelige med årsregnskabsloven. Energitilsynets afgørelse af 22. november 2006 vedrører forhold i værkets årsrapport, der havde indflydelse på beregningen af fjernvarmeprisen, og derfor kunne bedømmes efter varmeforsyningslovens prisbestemmelser. Nedskrivning af egenkapitalen i Bramming Fjernvarme. Varmeforsyningslovens 20, stk. 1, bestemmer at der kan indregnes nødvendige omkostninger i priserne. Derfor er en over- eller underdækning et mellemværende mellem værket og forbrugerne. Bramming Fjernvarme A.m.b.a. erkendte, at egenkapitalen bestod af akkumuleret overdækning opsamlet over mange år, og foreslog, at overdækningen blev nedskrevet ved en modpostering på anlægsaktiverne, da overdækningen ikke var liggende i likvide midler, men var bundet i anlæggene. Side 20 af 28 En tilbagebetaling ville som følge af, at overdækningen var bundet i anlæggene, have nødvendiggjort låneoptagelse til senere indregning af gældsafviklingen i priserne. Derfor ville en tilbagebetaling regnskabsmæssigt have konverteret egenkapital til gæld. Af den grund havde Energitilsynet ikke indvendinger imod, at overdækningen regnskabsmæssigt blev konverteret til en nedskrivning af anlægssaldoen med den virkning, at overdækningen reelt bliver tilbageført ved mindre afskrivninger i fjernvarmepriserne. Energitilsynet har ignoreret varmeforsyningslovens 21, stk. 4. Energitilsynet fandt, at værkets forslag ikke var urimeligt, jf. varmeforsyningslovens 21, stk. 4. Nedskrivning af anlægsaktiver Nedskrivningen af værkets anlægsaktiver er i fuld overensstemmelse med varmeforsyningslovens prisbestemmelser, der vedrører

21 prisfastsættelsen af de af bestemmelserne omfattede ydelser, og ikke værkernes regnskabsaflæggelse. Da de akkumulerede overdækninger er anvendt til investeringer i anlæg svarer nedskrivningen til de førsteårsnedskrivninger, der fremkommer hvis værket har foretaget henlæggelser til investeringerne, jf. 2 i bekendtgørelse nr Henlæggelsesreglerne indebærer, at værkerne ved henlæggelser kan forskudsafskrive op til 75 pct. af anlægssummerne over priserne, og de resterende 25 pct. af anlægssummerne over minimum 5 år og maksimalt 30 år, jf. henlæggelses- og afskrivningsreglerne i bekendtgørelse nr. 175, uagtet at anlæggene har betydeligt længere levetider. I henhold til bekendtgørelsens 2, kan der indregnes driftsmæssige afskrivninger i priserne på grundlag af den konstaterede anlægssum med fradrag af henlæggelser. Side 21 af 28 Oplysninger om indtægter fra salg af CO2-kvoter findes ikke Energitilsynet skal henvise til vedlagte årsrapport 2005/2006 fra Bramming Fjernvarme A.m.b.a., der i note 4 indeholder en indtægt fra salg af CO2-kvoter på kr. Årsrapporten er anmeldt til Energitilsynet. Punktet indeholder endvidere anbringender om Bramming Fjernvarme A.m.b.a. s tarifering. Energitilsynet skal henvise til tilsynets var nedenfor. Tilslutningsomkostninger Omkostninger til tilslutninger er nødvendige omkostninger i medfør af varmeforsyningslovens 20, stk. 1. I de af Energitilsynet udarbejdede anmeldelsesskemaer i henhold til varmeforsyningslovens 21, stk. 1, sker anmeldelse på et aggregeret niveau. Tilslutningsomkostninger fremgår ikke direkte af anmeldelsesskemaerne, fordi Energitilsynet har godkendt, at tilslutningsomkostninger m.v. dækkes gennem standardiserede priser, således at priserne dækker de gennemsnitlige omkostninger ved tilslutningerne m.v.

22 Energitilsynet har ikke bemærkninger til...[klager] s forslag om, at tilslutningsomkostninger skal kunne ses i Bramming Fjernvarme A.m.b.a. s årsrapport og budget, fordi det ligger uden for Energitilsynets beføjelse at bedømme værkets valg af opstilling af årsrapporten aftalt efter årsregnskabsloven. Energitilsynet accepterer at op til 20 pct. af udgiften til brændsel m.m. uden dokumentation kan overføres til dækning i den faste betaling. Energitilsynet [har] ikke bemærkninger til...[klager] s anbringende om, at der er forskelle mellem realiserede regnskabstal i Bramming Fjernvarme A.m.b.a. s årsrapporter og værkets budgetter. Sidste side i værkets årsrapport 2005/2006 som fremhævet af Valdemar Kristensen er således værkets anlægskartotek for året, der indeholder realiserede regnskabstal. Side 22 af 28 Energitilsynet har ikke bemærkninger til...[klager] s anbringende om, at Energitilsynet modtager bedre information end værkets andelshavere. Det er efter tilsynets opfattelse et spørgsmål mellem værket og ejerne hvilken information værket skal fremlægge for ejerne, herunder op til og på generalforsamlingen. Varmeforsyningslovens 20, stk. 5, hjemler værkerne mulighed for at prisdifferentiere. Bestemmelsen vedrører ikke forhold om selve tariferingen af fjernvarmepriser. I bilag til klagen til Energiklagenævnet findes kopi af Energitilsynets brev af 15. februar 2007 til...[klager], i hvilket tilsynet i forbindelse med spørgsmål til en afgørelse af 24. januar 2007 fremsender kopi af Gas- og Varmeprisudvalgets cirkulæreskrivelse af 21. juli 1992 til samtlige varmeforsyningsvirksomheder om tarifering af fjernvarmepriser. Energitilsynet opfatter klagepunktet som en klage over Energitilsynets afgørelse af 24. januar 2007 i sag 4/ , hvorfor tilsynet har følgende bemærkninger: Energitilsynet nedlægger følgende påstand: Energitilsynets afgørelse af 24. januar 2007 om, at Energitilsynet ikke finder Bramming Fjernvarmes beregning af den kostægte pris for urimelig efter varmeforsyningslovens bestemmelser stadfæstes.

23 Sagsfremstilling Sagen drejer sig om en klage fra...[klager] af 10. marts 2006 over en række forhold i Bramming Fjernvarme. I forbindelse med sagsbehandlingen klager Valdemar Kristensen i e-post af 25. juni 2006 over en omlægning af priserne for varme fra Bramming Fjernvarme. Omlægningen medførte, at den faste m2-afgift blev forhøjet og forbrugsafgiften blev sænket. I afgørelsen af 24. januar 2007 har Energitilsynet redegjort nærmere for fjernvarmeværkernes tarifering efter varmeforsyningslovens bestemmelser. Energitilsynet henviser til fremstillingen i afgørelsen. Til brug for sagsbehandlingen har Energitilsynet indhentet Bramming Fjernvarmes kalkulation af den kostægte tarif. Energitilsynet fandt ikke grundlag for at gribe ind i Bramming Fjernvarmes kalkulationer af den kostægte tarif. Ved brev af 12. februar 2007 bemærker...[klager], at 20 pct. af de forbrugsrelaterede omkostninger uden antydning af motivering overføres til dækning gennem effektafgiften. Desuden kan...[klager] ikke se, at tilslutningsafgifterne indgår ved prisberegningen. Side 23 af 28 Ved brev af 15. februar 2007 redegør Energitilsynet herefter for, at det er i overensstemmelse med varmeforsyningsloven, at der sker en overførsel af 20 pct. af omkostningerne til brændselskøb/varmekøb til dækning gennem den faste afgift. Også den måde Bramming Fjernvarme håndterer tilslutningsafgifterne er i overensstemmelse med varmeforsyningsloven. Til støtte for Energitilsynets godkendelse af, at op til 20 pct. af udgifterne ved brændselskøb/varmekøb uden dokumentation kan overføres til dækning gennem den faste afgift, henviser Energitilsynet til Gas- & Varmeprisudvalgets cirkulæreskrivelse til samtlige varmeforsyningsvirksomheder af 21. juli Baggrunden for cirkulæret er en beslutning i Gas- & Varmeprisudvalgets møde den 11. maj 1992, hvor udvalget under pkt. 3 behandlede Notat vedr. en øvre grænse for tarifering af variabel afgift. Der er således tale om en fast og langvarig praksis. Bemærkninger fra...[klager]...[klager] anfører, at Energitilsynet ikke har begrundet, at der kan overføres 20 pct. Energitilsynet henviser til, at...[klager] som bilag til Energitilsynets brev af 15. ferbruar 2007 har modtaget kopi af cirkulæreskrivelsen.

24 Energitilsynet har ikke i øvrigt bemærkninger til...[klager] s opfordringer. Bramming Fjernvarme A.m.b.a. s bemærkninger Bramming Fjernvarme A.m.b.a. har tilsluttet sig Energitilsynets afgørelse i sagen og er fremkommet med følgende bemærkninger: Nedskriviningen af egenkapitalen i Bramming Fjernvarme. Der har den 8. september 2006 været afholdt møde med Energitilsynet og Bramming Fjernvarme, og i fortsættelse af dette møde fremsendte Bramming Fjernvarme den 29. september 2006 en redegørelse, hvor der om dette punkt blev anført følgende af Bramming Fjernvarme: Egenkapital pr. 30. april 2006 på kr : Det skal oplyses, at den i værkets årsrapport anførte egenkapital på kr er akkumulerede resultater af værkets drift fra etableringen i Der er således tale om akkumuleret overdækning for resultatet af værkets drift. Side 24 af 28 Det foreslås, at denne overdækning anvendes til en ekstraordinær nedskrivning på værkets seneste investering i kraftvarmeanlæg, som blev etableret i Denne investering over en periode på oprindelig 15 år, der er derfor på nuværende tidspunkt en restperiode på 10 år. Konsekvensen af den foreslåede måde vil derfor være, at der sker en tilpasning over en periode på ca. 10 år. Det skal anføres, at værket finder dette forslag passende, idet værket på nuværende tidspunkt har andelshavere. Beløbet svarer således gennemsnitligt til et beløb på kr pr. forbruger over hele perioden. Hertil fremfører Energitilsynet i afgørelsen af 22. november 2006 bl.a. følgende: Bramming Fjernvarme A.m.b.a. erkendte, at egenkapitalen bestod af akkumuleret overdækning opsamlet over mange år, og foreslår, at overdækningen blev nedskrevet ved en modpost på anlægsaktiverne, da overdækningen ikke var liggende i likvide midler, men bundet i anlæggene. En tilbagebetaling ville som følge af, at overdækningen var bundet i anlæggene, have nødvendiggjort låneoptagelse til senere indregning af gældsafvikling i priserne. Derfor ville tilbagebetaling regnskabsmæssig have konverteret egenkapital til gæld.

25 Bramming Fjernvarme er enig i Energitilsynets afgørelse på dette punkt, og har indarbejdet dette i virksomhedens årsrapport som blev afsluttet pr. 30. april 2007, og godkendt på generalforsamling den 29. august Energitilsynet har ignoreret varmeforsyningslovens 21, stk. 4. Bramming Fjernvarme A.m.b.a. er enige i Energitilsynets opfattelse af, at forslaget ikke var urimeligt, jf. varmeforsyningslovens 21, stk. 4. Nedskrivning af anlægsaktiver. Side 25 af 28 Bramming Fjernvarme er enige i Energitilsynets indstilling jf. Energitilsynets redegørelse til Energiklagenævnet. Der er derfor ingen uddybende bemærkninger til dette punkt. Oplysninger om indtægter fra salg af CO2 kvoter findes ikke På samme måde som Energitilsynet skal Bramming Fjernvarme A.m.b.a. anføre, at der under note 4 på side 17 er anført indtægter for salg af CO2 kvoter med kr Tilslutningsomkostninger. Bramming Fjernvarme har ikke oplyst størrelsen af tilslutningsomkostninger i værkes årsrapport, da værket er af den opfattelse, at det ikke er pligtig til at anføre dette i årsrapporten, idet udgifter til tilslutninger er nødvendige omkostninger i medfør af varmeforsyningslovens 20, stk. 1. På værkets seneste generalforsamling den 29. august 2007 blev dette punkt behandlet, idet et medlem havde stillet forslag om ændret informationsniveau, det blev her vedtaget, at den nuværende information var den som medlemmerne ønskede.

26 Energitilsynets accept af op til 20 pct. af udgifter til brændsel m.m. uden dokumentation kan overføres til dækning af faste betaling. Bramming Fjernvarme har tidligere anvendt en anden fordeling mellem fast og variable bidrag. Som følge af at denne ikke var retvisende for værkets økonomi, blev det besluttet at bregne fast afgift på grundlag af Gas- og Varmprisudvalgets cirkulæreskrivelse til samtlige varmeforsyningsvirksomheder af 21. juli Dette cirkulære er fortsat gældende. Retsgrundlaget Varmeforsyningsloven regulerer i 26, hvilke afgørelser der kan indbringes for Energiklagenævnet (lovbekendtgørelse nr. 347 af 17. maj 2005 med senere ændringer). Af bestemmelsen fremgår følgende: 26. Energiklagenævnet behandler klager over afgørelser truffet af kommunen, transport- og energiministeren eller Energitilsynet efter denne lov eller efter regler udstedt i henhold til loven. Stk. 2. Kommunens, transport- og energiministerens og Energitilsynets afgørelser kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed end det i stk. 1 nævnte Energiklagenævn. Afgørelserne kan ikke indbringes for domstolene, før den endelige administrative afgørelse foreligger. Stk. 3. Klage skal være indgivet skriftligt inden fire uger efter, at afgørelsen er meddelt.. Side 26 af 28 Energiklagenævnets bemærkninger Det er de almindelige forvaltningsretlige regler, som regulerer, hvem der kan indbringe Energitilsynets afgørelse af 22. november 2006 for Energiklagenævnet. Efter disse regler er det et krav, at man har en væsentlig og individuel interesse i den påklagede afgørelse.

Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen

Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen ENERGITILSYNET 31-10-2006 ENR 4/0904-0300-0004 /Ca Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen Nedenfor findes en gennemgang af hovedreglerne i forbindelse med brug af reglerne i afskrivningsbekendtgørelsen

Læs mere

80. Energitilsynet kan behandle og afgøre sager på eget initiativ eller på grundlag af en anmeldelse eller en klage.

80. Energitilsynet kan behandle og afgøre sager på eget initiativ eller på grundlag af en anmeldelse eller en klage. BILAG 2 KLAGE OVER SORØ FJERNVARME A/S VARMEPRISER 2. maj 2018 Varme J. nr. 18/08422 MDCL RETSGRUNDLAG 1) Energitilsynets kompetence 2) Princippet om nødvendige omkostninger 3) Forrentning af indskudskapital

Læs mere

Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber

Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber (Varmeforsyning) Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv.

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Den Almene Andelsboligforening Eskemosepark

Læs mere

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energitilsynet af 9. maj 2007 forhandlingsløsning efter varmeforsyningslovens 21, stk. 4 Nævnsformand, dommer Poul K. Egan

Læs mere

Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum. I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg

Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum. I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen 30. juni 2011 Sag 4/0920-8901-0690 /SB Deres ref. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg Helsingør Kraftvarmeværk

Læs mere

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a.

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. (Varmeforsyning) Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr. polit.

Læs mere

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen 1. april 2014 Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen Sekretariatet har i 2013 gennemgået virksomhedernes selvevalueringer. Gennemgangen har omfattet

Læs mere

ENERGITILSYNET VEJLEDNING TIL IMØDEGÅELSE AF FEJL OG MANGLER IDENTIFICERET I FORBINDELSE MED SELVEVALUERINGEN INDLEDNING... 3

ENERGITILSYNET VEJLEDNING TIL IMØDEGÅELSE AF FEJL OG MANGLER IDENTIFICERET I FORBINDELSE MED SELVEVALUERINGEN INDLEDNING... 3 Side 2/9 INDHOLD INDLEDNING... 3 1. MANGLENDE ANMELDELSE AF PRISER, BUDGET OG PRISEFTERVISNINGER... 4 2. IKKE RETTIDIG ANMELDELSE AF PRISER, BUDGET OG PRISEFTERVISNINGER... 4 3. MANGLENDE AFSTEMNING IMELLEM

Læs mere

Advokat Peter Schiøtz på vegne en række forbrugere over Energitilsynet Prisberegning hos Hyllinge Menstrup Kraftvarmeværker A.m.b.a.

Advokat Peter Schiøtz på vegne en række forbrugere over Energitilsynet Prisberegning hos Hyllinge Menstrup Kraftvarmeværker A.m.b.a. (Varmeforsyning) Advokat Peter Schiøtz på vegne en række forbrugere over Energitilsynet Prisberegning hos Hyllinge Menstrup Kraftvarmeværker A.m.b.a. Nævnsformand, cand. jur. Jørgen Nørgaard Professor,

Læs mere

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen AUGUST 2018 FORSYNINGSTILSYNET Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. 4171 5400 post@forsyningstilsynet.dk

Læs mere

VARMEFORSYNINGSLOVENS PRISBESTEMMELSER. Søren P. Nielsen

VARMEFORSYNINGSLOVENS PRISBESTEMMELSER. Søren P. Nielsen VARMEFORSYNINGSLOVENS PRISBESTEMMELSER Søren P. Nielsen VARMEFORSYNINGSLOVENS PRISBESTEMMELSER Formål: Forbrugerbeskyttelse Prisbestemmelserne skal hindre at en monopolsituation ikke udnyttes Prisfastsættelse

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Boligselskabet AKB Lyngby OVER Energitilsynets

Læs mere

Dansk Fjernvarme Prissætning, prisdifferentiering, tariffer m.v.

Dansk Fjernvarme Prissætning, prisdifferentiering, tariffer m.v. Dansk Fjernvarme Prissætning, prisdifferentiering, tariffer m.v. 1 Det vil jeg tale om Prissætning Prisdifferentiering Tariffer 2 1 Prissætning Varmeforsyningslovens kapitel 4 Varmeforsyningslovens kapitel

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 24. februar 2011 ophæves, og sagen hjemvises til Energitilsynet til fornyet behandling.

Energitilsynets afgørelse af 24. februar 2011 ophæves, og sagen hjemvises til Energitilsynet til fornyet behandling. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA E.ON Produktion Danmark A/S OVER

Læs mere

Revisionsinstruks af 10. juli 2015 om revision af priseftervisninger

Revisionsinstruks af 10. juli 2015 om revision af priseftervisninger Revisionsinstruks af 10. juli 2015 om revision af priseftervisninger Indledning Anlæg og virksomheder nævnt i 1, stk. 1, i anmeldelsesbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 1282 af 5. december 2014) skal

Læs mere

Revisionsinstruks af 2. september 2015 om revision af priseftervisninger

Revisionsinstruks af 2. september 2015 om revision af priseftervisninger Revisionsinstruks af 2. september 2015 om revision af priseftervisninger Indledning Anlæg og virksomheder nævnt i 1, stk. 1, i anmeldelsesbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 1282 af 5. december 2014) skal

Læs mere

A F G Ø R E L S E. (Varmeforsyning)

A F G Ø R E L S E. (Varmeforsyning) ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form 25. juli 2001 J.nr. 97-2311-0014 HJD A F G Ø R E

Læs mere

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 24. juni 2014.

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 24. juni 2014. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Grundejerforeningen Vejlesøparken

Læs mere

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a.

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet

Læs mere

Nævnenes Hus Toldboden Viborg. Til: XXX Lemvig Varmeværk a.m.b.a. Energitilsynet.

Nævnenes Hus Toldboden Viborg. Til: XXX Lemvig Varmeværk a.m.b.a. Energitilsynet. Til: XXX Lemvig Varmeværk a.m.b.a. Energitilsynet Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage på grund af manglende

Læs mere

Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster

Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster (Varmeforsyning) Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt.

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2015 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2015 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Arbejdernes Boligselskab Gladsaxe

Læs mere

KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER Høje-Taastrup Kommunes afgørelse af 26. juni 2014 udskiftning af naturgasbaseret kedel (blokvarmecentral)

KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER Høje-Taastrup Kommunes afgørelse af 26. juni 2014 udskiftning af naturgasbaseret kedel (blokvarmecentral) (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER

Læs mere

Energitilsynets afgørelse stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse stadfæstes. (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] af 26. april 2005 over Energitilsynet af 14. april 2005 Opkrævning af udtrædelsesgodtgørelse i forbindelse med udtræden af Hirtshals

Læs mere

UDKAST 29112011. Varmeforsyningsvirksomhedens selvevaluering af overholdelse af regler i eller i medfør af kapitel 4 i lov om varmeforsyning

UDKAST 29112011. Varmeforsyningsvirksomhedens selvevaluering af overholdelse af regler i eller i medfør af kapitel 4 i lov om varmeforsyning Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 99 Offentligt UDKAST 29112011 Bilag 1 Varmeforsyningsvirksomhedens selvevaluering af overholdelse af regler i eller i medfør af kapitel 4

Læs mere

Afgørelse om tilbageførsel af ikke-godkendt forrentning for perioden for Verdo Varme

Afgørelse om tilbageførsel af ikke-godkendt forrentning for perioden for Verdo Varme Afgørelse om tilbageførsel af ikke-godkendt forrentning for perioden 2000-2005 for Verdo Varme 11. april 2019 J. nr. 18/03961 MDCL RESUMÉ Sekretariatet for Energitilsynet (nu Forsyningstilsynet) traf den

Læs mere

UDKAST Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning

UDKAST Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning UDKAST 09072012 Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning I bekendtgørelse nr. 150 af 27. februar 2012 om selvevaluering

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 21. december 2010 ophæves, og sagen hjemvises til Energitilsynet til fornyet behandling.

Energitilsynets afgørelse af 21. december 2010 ophæves, og sagen hjemvises til Energitilsynet til fornyet behandling. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA E.ON Produktion Danmark A/S OVER

Læs mere

A F G Ø R E L S E. (el- og varmeforsyning) Klage fra [...] over afgørelse af 30. marts 2001 fra

A F G Ø R E L S E. (el- og varmeforsyning) Klage fra [...] over afgørelse af 30. marts 2001 fra ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form 3. oktober 2001 J.nr. 97-2311-0045 SPR A F G Ø R

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af den 28. februar 2006 hjemvises til behandling ved Energitilsynet.

Energitilsynets afgørelse af den 28. februar 2006 hjemvises til behandling ved Energitilsynet. (Varmeforsyning) Måbjergværket A/S og Elsam Kraft A/S (nu DONG Energy A/S) over Energitilsynet af den 28. februar og 25. april 2006 Afslag på indregning i priserne af udgifter til fremtidig skrotning af

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 22. august 2006 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 22. august 2006 stadfæstes. (Varmeforsyning) Brøndby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. august 2006 påbud om tilbageførelse af Brøndby Fjernvarme A.m.b.a. s overdækning til varmeforbrugerne Nævnsformand, dommer Poul K.

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 4. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 4. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Boligselskabet AKB Lyngby OVER Energitilsynets

Læs mere

[...] over Energitilsynet tariferingen af Billund Lufthavn i forbindelse med fjernvarmetilslutning

[...] over Energitilsynet tariferingen af Billund Lufthavn i forbindelse med fjernvarmetilslutning (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energitilsynet tariferingen af Billund Lufthavn i forbindelse med fjernvarmetilslutning til Billund Varmeværk. Nævnsformand, cand.

Læs mere

Revisionsinstruks af 6. juli 2017 om revision af priseftervisninger

Revisionsinstruks af 6. juli 2017 om revision af priseftervisninger Revisionsinstruks af 6. juli 2017 om revision af priseftervisninger Indledning Virksomheder omfattet af 1, stk. 1, i anmeldelsesbekendtgørelsen på varmeområdet (BEK nr. 816 af 21. juni 2017) skal årligt,

Læs mere

SAGSFREMSTILLING KLAGENS INDHOLD OG FORLØB. Perioden, der klages over: 1. juli juni Påklaget beløb: kr.

SAGSFREMSTILLING KLAGENS INDHOLD OG FORLØB. Perioden, der klages over: 1. juli juni Påklaget beløb: kr. 2 4/1920-0301-0047 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: 1. juli 2004-30. juni 2007. Påklaget beløb: 2.880 kr. Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: Telefonisk 29. september 2006.

Læs mere

Varmeforsyningsvirksomhedernes selvevaluering i revisors opgave

Varmeforsyningsvirksomhedernes selvevaluering i revisors opgave Varmeforsyningsvirksomhedernes selvevaluering i 2012 - revisors opgave Indledning - baggrund for selvevalueringen Alle varmeforsyningsvirksomheder skal inden 1. december 2012 foretage en selvevaluering

Læs mere

2. Nedenfor refereres høringssvar, opdelt på høringssvarets emner, som efterfølges af sekretariatets bemærkninger (i kursiv).

2. Nedenfor refereres høringssvar, opdelt på høringssvarets emner, som efterfølges af sekretariatets bemærkninger (i kursiv). PUNKT 6 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 23. JUNI 2015 HØRINGSSVAR BILAG 1 10. juni 2015 Varme 13/12063 MLD 5. HØRINGSSVAR 1. Udkast til afgørelse blev sendt i høring den 20. februar 2015 med frist den 6. marts

Læs mere

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet Nævnsformand,

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 5. januar 2010 om udstykningen i Tøpkilde

Klage over Energitilsynets afgørelse af 5. januar 2010 om udstykningen i Tøpkilde [...] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over

Læs mere

Afgørelse Klage over afslag på ansøgning om dispensation fra forblivelsespligt

Afgørelse Klage over afslag på ansøgning om dispensation fra forblivelsespligt [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 19. juni 2009 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 19. juni 2009 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Slagslunde Fjernvarmelaug over Energitilsynet

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse af 11. september 2013 klage over afslag på partsstatus i Energitilsynets sag om Odsherred

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse af 11. september 2013 klage over afslag på partsstatus i Energitilsynets sag om Odsherred (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Anonymiseret KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets

Læs mere

...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement

...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor,

Læs mere

Klagen af 16. september 2003 fra [...] har været forelagt Energitilsynet og Sønderborg

Klagen af 16. september 2003 fra [...] har været forelagt Energitilsynet og Sønderborg (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energitilsynet af 16. september 2003 flyttegebyr Formand, professor cand. jur. Christen Boye Jacobsen Fhv. Overingeniør, cand.

Læs mere

A F G Ø R E L S E. (varmeforsyning) Klage fra [...] over afgørelse af 15. februar 2001 fra

A F G Ø R E L S E. (varmeforsyning) Klage fra [...] over afgørelse af 15. februar 2001 fra ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form 3. oktober 2001 J.nr. 97-2311-0038 JDA A F G Ø R

Læs mere

A F G Ø R E L S E. (Varmeforsyning) Klage fra [...] over afgørelse af 13. oktober 2000 fra

A F G Ø R E L S E. (Varmeforsyning) Klage fra [...] over afgørelse af 13. oktober 2000 fra ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk 29. august 2001 J.nr. 97-2311-0019 HJD Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form A F G Ø R

Læs mere

Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk

Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk a.m.b.a.

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Tønder Kommunes tinglysning af forblivelsespligten.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Tønder Kommunes tinglysning af forblivelsespligten. Til: XXX Tønder Kommune Energiklagenævnet Toldboden 2 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse afvisning af klage over tinglysning af forblivelsespligt

Læs mere

Klage over afgørelse fra Energitilsynet, for meget opkrævet arealbidrag m.v.

Klage over afgørelse fra Energitilsynet, for meget opkrævet arealbidrag m.v. Den Kristlige Fagbevægelse Engboulevarden 30 8900 Randers Klage over afgørelse fra Energitilsynet, for meget opkrævet arealbidrag m.v. Ved brev af 24. september 2002 har Den Kristelige Fagbevægelse til

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 15. juli 2015 ophæves, og sagen hjemvises til fornyet behandling.

Energitilsynets afgørelse af 15. juli 2015 ophæves, og sagen hjemvises til fornyet behandling. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014. Til: [XXX] Horsens Kommune [XXX] Horsens Varmeværk A.m.b.a. Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen (Varmeforsyning) Frede Gundberg, Roskilde over Energitilsynet af 15. marts 2005 Regler for dispensation i forbindelse med opkrævning af afkølingstarif i Roskilde Kommunes varmeforsyning. (Genoptagelse

Læs mere

Stadfæstelse af Energitilsynets afgørelse

Stadfæstelse af Energitilsynets afgørelse (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Hirtshals Fjernvarme over Energitilsynet af 7. juni 2004 Udtrædelsesgodtgørelse fra Hirtshals Fjernvarme Nævnsformand, professor, cand.jur.

Læs mere

Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen

Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 22. oktober 2002 klaget til Energiklagenævnet over Sakskøbing

Læs mere

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...]

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 5. december 2002 klaget til

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Direktør Per Søndergaard Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Direktør Per Søndergaard Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA I/S AffaldPlus OVER Energitilsynets

Læs mere

Bilag til punkt 6 - ANMODNING OM DISPENSATION FRA HEN- LÆGGELSESREGLER SKROTNING AF BLOK 7 PÅ FYNS- VÆRKET

Bilag til punkt 6 - ANMODNING OM DISPENSATION FRA HEN- LÆGGELSESREGLER SKROTNING AF BLOK 7 PÅ FYNS- VÆRKET BILAGSOVERSIGT ENERGITILSYNETS MØDE DEN 20. DECEMBER 2016 Bilag til punkt 6 - ANMODNING OM DISPENSATION FRA HEN- LÆGGELSESREGLER SKROTNING AF BLOK 7 PÅ FYNS- VÆRKET 20. december 2016 Varme 16/05079 SSH/MLD

Læs mere

Vejledning om varmeforsyningslovens prisbestemmelser og Energitilsynets praksis om afvikling af. over-/underdækning

Vejledning om varmeforsyningslovens prisbestemmelser og Energitilsynets praksis om afvikling af. over-/underdækning Vejledning om varmeforsyningslovens prisbestemmelser og Energitilsynets praksis om afvikling af over-/underdækning JUNI 2009 Energitilsynets sekretariat modtager løbende henvendelser om, hvordan en varmeforsyning

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 8. juli 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 8. juli 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Sønderborg Fjernvarme A.m.b.a. OVER

Læs mere

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax (Varmeforsyningen) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Brdr. Hartmann A/S OVER Energitilsynets

Læs mere

Meddelelser fra Sekretariatet for Energitilsynet samt fra direktøren

Meddelelser fra Sekretariatet for Energitilsynet samt fra direktøren Punkt 3 28. februar 2013 /MEMU Energitilsynets møde den 5. marts 2013 Meddelelser fra Sekretariatet for Energitilsynet samt fra direktøren 1. Nye klagesager for Energiklagenævnet 1.1. Brørup Fjernvarme

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [Klager] over Energitilsynet af 17. september 2008 manglende klageberettigelse til Energitilsynet i sag om tilbagebetaling af overdækning

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: Anonymiseret Sendes pr. e-mail til [XXX] og ikke også pr. brevpost Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 10. september 2013.

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 10. september 2013. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse

Læs mere

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...]

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 4. marts 2002 klaget til Energiklagenævnet

Læs mere

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Hvalsø Kommunes afgørelse af 17. august 2006 om afslag på ansøgning om fritagelse for tilslutning til kollektiv varmeforsyning for ejendommen [...].

Læs mere

Energiklagenævnet afviser anmodningen om at genoptage afgørelsen

Energiklagenævnet afviser anmodningen om at genoptage afgørelsen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.a OVER Energiklagenævnets

Læs mere

Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S over Energitilsynet af 19. december 2007 pålæg om at tilbageføre ca. 18 mio. kr. til selskabets kunder

Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S over Energitilsynet af 19. december 2007 pålæg om at tilbageføre ca. 18 mio. kr. til selskabets kunder (Varmeforsyning) Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S over Energitilsynet af 19. december 2007 pålæg om at tilbageføre ca. 18 mio. kr. til selskabets kunder Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor,

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over Energitilsynets

Læs mere

Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen,

Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen, (Varmeforsyning) XXX af 15. januar 2005 over Stubbekøbing kommune af 21. december 2004 tilslutningspligt til for ejendommen XXX til Stubbekøbing Fjernvarmeselskab A.m.b.a. Nævnsformand, professor, cand.jur.

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Syddjurs Kommune OVER Energistyrelsens

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H.C. Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H.C. Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

[...] over Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne forblivelsespligt til Ellidshøj-Ferslev Kraftvarmeværk

[...] over Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne forblivelsespligt til Ellidshøj-Ferslev Kraftvarmeværk (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne forblivelsespligt til Ellidshøj-Ferslev Kraftvarmeværk Formand, professor, cand.jur.

Læs mere

Klage over Roskilde Kommunes afgørelse af 9. oktober 2008 om afslag på dispensation fra tilslutningspligt til Svogerslev Fjernvarme a.m.b.a.

Klage over Roskilde Kommunes afgørelse af 9. oktober 2008 om afslag på dispensation fra tilslutningspligt til Svogerslev Fjernvarme a.m.b.a. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over Roskilde Kommunes afgørelse af 9. oktober 2008 om

Læs mere

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a [XXX] Fremsendes pr. e-mail: [XXX] og pr. brevpost Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 11. marts 2013 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 11. marts 2013 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA E.ON Produktion Danmark A/S OVER

Læs mere

Næstved Varmeværk a.m.b.a. har anmodet Energitilsynet om at træffe afgørelse om følgende:

Næstved Varmeværk a.m.b.a. har anmodet Energitilsynet om at træffe afgørelse om følgende: Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby UDKAST Agnete Nordentoft Specialistadvokat T +45 72 27 35 10 ano@bechbruun.com J.nr. 011286-0012 ano/jhp Sekretær Jette Rohde Pedersen

Læs mere

...[Klager] over Energitilsynet af 1. august 2005 sammensætning af priser på fjernvarme for Slagslunde

...[Klager] over Energitilsynet af 1. august 2005 sammensætning af priser på fjernvarme for Slagslunde (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energitilsynet af 1. august 2005 sammensætning af priser på fjernvarme for Slagslunde Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand,

Læs mere

Energinet.dk over Energitilsynet af 26. marts 2007 Energinet.dk s overskudsdisponering for regnskabsåret 2005

Energinet.dk over Energitilsynet af 26. marts 2007 Energinet.dk s overskudsdisponering for regnskabsåret 2005 (Elforsyning) Energinet.dk over Energitilsynet af 26. marts 2007 Energinet.dk s overskudsdisponering for regnskabsåret 2005 Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr. polit. Chr. Hjorth-Andersen

Læs mere

128 borgere over Ringkøbing-Skjern Kommune af 17. oktober 2007 forblivelsespligt til Troldhede Kraftvarmeværk a.m.b.a.

128 borgere over Ringkøbing-Skjern Kommune af 17. oktober 2007 forblivelsespligt til Troldhede Kraftvarmeværk a.m.b.a. (Varmeforsyning) 128 borgere over Ringkøbing-Skjern Kommune af 17. oktober 2007 forblivelsespligt til Troldhede Kraftvarmeværk a.m.b.a. Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand. polyt. H.

Læs mere

K e n d e l s e: Ved skrivelser af 1. og 6. september 2007 har B og C klaget over statsautoriseret revisor A.

K e n d e l s e: Ved skrivelser af 1. og 6. september 2007 har B og C klaget over statsautoriseret revisor A. Den 13. maj 2008 blev i sag nr. 53/2007-S B og C mod Statsautoriseret revisor A afsagt følgende K e n d e l s e: Ved skrivelser af 1. og 6. september 2007 har B og C klaget over statsautoriseret revisor

Læs mere

Afgørelse Klage over Skive Kommunes afslag på dispensation fra forblivelsespligt

Afgørelse Klage over Skive Kommunes afslag på dispensation fra forblivelsespligt [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over Skive Kommunes afslag

Læs mere

Afgørelse - Klage over Næstved Kommunes afgørelse af 10. februar 2012 om afslag på dispensation fra forblivelsespligt

Afgørelse - Klage over Næstved Kommunes afgørelse af 10. februar 2012 om afslag på dispensation fra forblivelsespligt [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Afgørelse om skat for 2017/18 hos Blåhøj Energiselskab a.m.b.a.

Afgørelse om skat for 2017/18 hos Blåhøj Energiselskab a.m.b.a. Afgørelse om skat for 2017/18 hos Blåhøj Energiselskab a.m.b.a. 9. april 2019 18/17162 hrj RESUMÉ Blåhøj Energiselskab a.m.b.a. (herefter Blåhøj Energiselskab) henvendte sig i e-mail af 1. oktober 2018

Læs mere

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og pr. brevpost til ovennævnte adresse. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Anmodning fra [XXX] om genoptagelse af Energiklagenævnets sag j.nr , som blev afgjort den 19. september 2014.

Anmodning fra [XXX] om genoptagelse af Energiklagenævnets sag j.nr , som blev afgjort den 19. september 2014. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Silkeborg Kommunes afgørelse

Læs mere

AFGØRELSE. (varmeforsyning)

AFGØRELSE. (varmeforsyning) ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk ANONYMISERET AFGØRELSE 17. april 2001 J.nr. 97-2311-0018 JDA AFGØRELSE (varmeforsyning) Klage fra

Læs mere

Energitilsynets påbud af 23. juni 2008 om udarbejdelse af en redegørelse stadfæstes.

Energitilsynets påbud af 23. juni 2008 om udarbejdelse af en redegørelse stadfæstes. (Elforsyning) DONG Energy City Elnet A/S over Energitilsynet af 23. juni 2008 påbud om udarbejdelse af en redegørelse vedrørende "andre driftsmæssige indtægter" i reguleringsregnskabet for 2004. Nævnsformand,

Læs mere

ENERGIKLAGENÆVNET AFGØRELSE. (varmeforsyning) Klage fra Nørresundby Boligselskab, afd. 35 over afgørelse af 26. april 2001 fra

ENERGIKLAGENÆVNET AFGØRELSE. (varmeforsyning) Klage fra Nørresundby Boligselskab, afd. 35 over afgørelse af 26. april 2001 fra ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk 3. oktober 2001 J.nr. 97-2311-0087 JDA AFGØRELSE (varmeforsyning) Klage fra Nørresundby Boligselskab,

Læs mere

Sagen handler om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget.

Sagen handler om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget. Til: XXX Vesthimmerlands Kommune Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage over godkendelse af projektforslag Energiklagenævnet

Læs mere

Toldboden Viborg. Tlf

Toldboden Viborg. Tlf Til: Aftagerforeningen Østerlund Varme A/S Dansk Gas Distribution A/S Sønderborg Forsyning A/S Sønderborg Kommune Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail

Læs mere

Forbehold - eksempler

Forbehold - eksempler Forbehold - eksempler Væsentlige fejl og mangler (uenighed med ledelsen) Uenighed med ledelsen fortsat drift Ledelsen har aflagt regnskabet under forudsætning om fortsat drift. Som omtalt i årsregnskabets

Læs mere

Højslev Nr. Søby Fjernvarmeværk A.m.b.a. Søbyvej 48 A 7840 Højslev. Årsrapport 1. juni 2009 til 31. maj 2010. CVR. nr. 18849518

Højslev Nr. Søby Fjernvarmeværk A.m.b.a. Søbyvej 48 A 7840 Højslev. Årsrapport 1. juni 2009 til 31. maj 2010. CVR. nr. 18849518 Højslev Nr. Søby Fjernvarmeværk A.m.b.a. Søbyvej 48 A 7840 Højslev Årsrapport 1. juni 2009 til 31. maj 2010 CVR. nr. 18849518 Godkendt på selskabets generalforsamling, den / 2010 Dirigent Dansk Revision

Læs mere

Den 7. august 2014 blev der i. sag nr. 111/2013. Revisortilsynet. mod. Registreret revisor Flemming M. Nielsen. afsagt sålydende K E N D E L S E:

Den 7. august 2014 blev der i. sag nr. 111/2013. Revisortilsynet. mod. Registreret revisor Flemming M. Nielsen. afsagt sålydende K E N D E L S E: Den 7. august 2014 blev der i sag nr. 111/2013 Revisortilsynet mod Registreret revisor Flemming M. Nielsen afsagt sålydende K E N D E L S E: Ved skrivelse af 10. september 2013 har Revisortilsynet i medfør

Læs mere

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt Til: [XXX] Energitilsynet, (j.nr. [XXX]) TRE-FOR A/S, TRE-FOR Varme A/S og TRE-FOR El-net A/S Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 19. februar 2015.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 19. februar 2015. Til: Sammensluttede Danske Energiforbrugere v/ [XXX] Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. Randers Kommune Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

XXX Elforsyning af 7. marts 2005 over Energitilsynet af 10. februar 2005 afslag på partsaktindsigt i klagers identitet

XXX Elforsyning af 7. marts 2005 over Energitilsynet af 10. februar 2005 afslag på partsaktindsigt i klagers identitet (Elforsyning) XXX Elforsyning af 7. marts 2005 over Energitilsynet af 10. februar 2005 afslag på partsaktindsigt i klagers identitet Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Konsulent,

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H.C Mortensen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H.C Mortensen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen (Elforsyning) Vaarst Fjellerad Kraftvarmeværk A.m.b.a. over Energitilsynet af 16. maj 2007 betingelserne for Aalborg Kommunes Fjernvarmeforsynings overtagelse af Vaarst Fjellerad Kraftvarmeværk A.m.b.a.

Læs mere

RAPPORT UDVIDET PRISSTATISTIK PR. 1. DECEMBER 2016 UDARBEJDET AF SEKRETARIATET FOR ENERGITILSYNET

RAPPORT UDVIDET PRISSTATISTIK PR. 1. DECEMBER 2016 UDARBEJDET AF SEKRETARIATET FOR ENERGITILSYNET RAPPORT UDVIDET PRISSTATISTIK PR. 1. DECEMBER 2016 UDARBEJDET AF SEKRETARIATET FOR ENERGITILSYNET Side 2/14 ENERGITILSYNET INDHOLD UDVIDET PRISSTATISTIK PR. 1 DECEMBER 2016... 3 ENERGITILSYNETS STATISTIK

Læs mere