December 2016 Vol. 9. Så kårer vi også en vinder. Se med nedenfor! Og endelig så omtaler vi lige et tal mere, nemlig tallet 100.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "December 2016 Vol. 9. Så kårer vi også en vinder. Se med nedenfor! Og endelig så omtaler vi lige et tal mere, nemlig tallet 100."

Transkript

1 Cannabis Journal December 2016 Vol. 9 I dette nummer Konferencen 2016 i lyd og billeder Det post faktuelle samfund 100! Dansk forsøgsorden Kommende arrangementer Links Danske Cannabis Behandlere HAP-uddannelsen Kontakt DCB I dette nummer: 93 3 Rekord. Som de foregående år holdt vi den sidste torsdag og fredag i oktober vores nationale konference. For 3. år og med et rekordstort deltagerantal på 93. Igen i år havde vi besøg fra udlandet, både fra Sverige, Norge og Grønland. Læs om indtryk fra konferencen i dette nummer af Cannabis Journalen. Efter konferencen er vi blevet i arbejdstøjet. Vi barsler nemlig med en række nye initiativer for det det nye år. Læs om hvilke. Så kårer vi også en vinder. Se med nedenfor! Cannabis skal ved en ny forsøgsordning tilbydes patienter. Vi kigger nærmere på, hvad det egentlig går ud på. Og endelig så omtaler vi lige et tal mere, nemlig tallet 100. God læselyst! Konferencen blev en succes Hvis I selv skal sige det! Her er et par af de mange fine tilbagemeldinger, vi fik: Det har igen i år været en god oplevelse, og jeg glæder mig til at bruge netværket i mit arbejde. Jeg er glad for at have min HAP-uddannelse. - Per

2 Et par dejlige dage - Jan Stor tak for det flotte arbejde. Jeg er stolt af at være en del af det! - Bo Lotta Åberg underviser i MI Motivational Interviewing på dag 1

3 Mark Anthony fortæller om kunsten at skabe motivation. På det her tidspunkt ved de det ikke, men det er vinderne af Årets netværkspris, der giver deres oplæg om implementering af HAP-metoden. Der bliver produceret guldkorn i tværfaglig fordybelse. Netværk handler om tid til at snakke sammen, lade sig inspirere og få gode ideer til egen praksis. 10 bud for netværket Forud for konferencen, har vi formuleret 10 vitale principper for netværket. Vi håber at du kan tilslutte dig dem!

4 1. Hjælp andre! Når du hjælper andre, glemmer du dine egne bekymringer og skaber en kultur, hvor du før eller senere finder mennesker, som er villige til at hjælpe dig 2. Giv først! Du må investere for at kunne høste. Invester tid, kundskab, kontakter og ideer. Pas godt på den tillid, du bliver vist 3. Byg på glæde! Giv det bedste af dig selv og gå ud fra, at andre er villige til at gøre det samme. Bag om et surt ydre kan gemme sig en usikkerhed 4. Nøglen! Der findes personer i netværket, der sidder med den nøgle, du skal bruge. Opsøg disse personer og vær selv en sådan person for andre 5. Forvent resultat! I bogen Held eller uheld af Richard Wisemann beskriver han, at de, der betragter sig som vellykket, også altid har en forventning om, at heldet dukker op og at de er klar til at gribe det, når det gør 6. Søg de enkelte løsninger! Hvad er den korteste vej til løsningen? Løsningen er tættere på, end du regner med 7. Rekrutter de bedste! Når du får fat i de bedste indenfor deres område, så bliver du skarpere. Du forstærker dit netværk 8. Vær den bedste til dit! Ud af 7 milliarder mennesker findes der kun en som dig. Udvikl det du er bedst til og lad andre komme til med det, de er bedst til 9. Tag udgangspunkt i flow! Netværket er som en flod, der flyder gennem tilværelsen. Følg det flow og eventyr se hvilke mennesker du møder, hvilke drømme du kan udleve, og hvilke døre der åbner sig 10. Gå derhen hvor energien er rigtig Søg de sammenhænge hvor du får energi. Visse mennesker mødes og skaber store ting sammen, andre kommer aldrig frem. Ingen er forkerte det handler om kemi Vi er ovenud lykkelige for Jeres positive modtagelse af vores arbejde med at stable en relevant og spændende konference på benene, så 1000 tak for jeres aktive deltagelse og engagement. Vi kan ikke gøre det uden Jer. Sæt allerede nu X i kalenderen, for næste år gør vi det igen. Det bliver d oktober 2017.

5 Det post faktuelle samfund Årets engelske ord er blevet kåret. Det blev ordet post truth eller på dansk, post faktuel. Man taler i den forbindelse om det post faktuelle samfund. Casper Grathwohl, der er præsident for Oxford Dictionaries, har i forbindelse med kåringen, sagt følgende: Drevet af den øgede brug af sociale medier som nyhedskilde og en voksende mistillid til fakta fremført af den politiske elite (establishment), har postfaktuel som begreb eksisteret i lingvistikken i noget tid. I betragtning af, at brugen af ordet ikke har vist tegn på at aftage, vil jeg ikke blive overrasket, hvis postfaktuel bliver et af de definerende ord for vores tid. Vi skal ikke lede længe for at finde et sted, hvor det post faktuelle dominerer. Vores eget felt er i den grad gennemsyret af det. Her en kommentar til debatkulturen omkring cannabis. LAD OS LEGALISERE CANNABIS. Hvis nogen kan garantere mig, at det ikke betyder flere brugere og dermed flere skadevirkninger. Skadevirkningerne er ligeglade med, hvilken juridisk status cannabis har Lovligt eller ej, så har cannabis alvorlige konsekvenser for den, der vælger at ryge. Vi balancerer på en knivsæg i debatten om cannabis. Vi risikerer at falde til en af siderne, hvor vi enten romantiserer eller dæmoniserer cannabis. Ingen af delene hjælper os til at forstå den fakta, der findes om cannabis. Desværre er retorikken i debatten præget af følgende elementer: Overtalelse og konspirationstænkning Benægtelse af kendte fakta Korrekte påstande som er irrelevante Filosofiske argumenter

6 Anonymitet Påstande som ikke kan kontrolleres Går efter manden, ikke bolden Massiv aktivitet på nettet (spam) Ukorrekte kilder Årsagen til at mange tester cannabis er ikke, at det er harmløst men fordi vi har hørt, at det ikke er farligt Den fælles forståelse omkring cannabis, lægger ikke op til at en kritisk stillingtagen til hvordan det i virkeligheden forholder sig. Det vi ved, ved vi. Men er det, vi tror, vi ved, rigtigt? Der findes videnskabelig enighed om, hvordan cannabis påvirker kroppen og hjernen Lad mig citere Vidensråd for forebyggelse, der har udarbejdet rapporten Cannabis og Sundhed : "UNGE HASHRYGERE RISIKERER, AT DERES KOGNITIVE EVNER, SÅSOM HUKOMMELSE OG INDLÆRINGSEVNE, NEDSÆTTES BETYDELIGT. VI SER SAMME PÅVIRKNING HOS VOKSNE HASHRYGERE, MEN HVOR DE VOKSNES SKADER FORSVINDER ELLER GENOPRETTES, NÅR DE STOPPER MED AT RYGE HASH, SÅ TYDER MEGET PÅ, AT DE UNGES TAB ER BLIVENDE. Ingen ung eller voksen er immune over for skadevirkningerne af cannabis Myten om, at nogle kan tåle at ryge, baserer sig på en manglende forståelse af, hvordan cannabis virker; cannabis rammer alle på kognitionen, men da det kognitive niveau er individuelt, er cannabisrygere med et højt kognitivt udgangspunkt bedre i stand til at kompensere for det kognitive tab. Cannabisrygeren med et højere kognitivt udgangspunkt, kan, så at sige, tåle at smide noget kognition væk, inden det også for ham eller hende bliver et problem. DER ER TO primære perspektiver, man kan anlægge i legaliserings-spørgsmålet. Det ene er en fordel/ulempe-afvejning ud fra en række filosofiske argumenter. Filosofiske, fordi vi simpelthen ikke kan vide, hvordan det vil gå, hvis cannabis blev legaliseret. Eller.

7 Vi kan tage den viden, der er om skadevirkningerne af cannabis til indtægt og samtidig kigge til andre landes erfaringer med legalisering. Lad os starte med at bruge det, vi ved, og stoppe med at gætte på det, vi ikke ved. Benægtelse af kendt fakta, filosofiske argumenter, påstande der ikke kan kontrolleres, er omvendt lommetyveri : det lægger holdninger i lommerne på os, uden at vi opdager det. Før vi ved af det, sidder vi og diskuterer ud fra synsninger og personlige holdninger. Du har ret til din egen holdning, ikke til din egen fakta Så hvis jeg kan efterlade dig med en ting, så lad det være dette: Lyt til fakta og underhold dig med filosofiske argumenter. For det omvendte gør os ikke klogere. 100! Vi har nu passeret 100 HAP-uddannede i Danmark. Vi havde på ingen måder kunne forudse den store interesse, som uddannelsen har hos Jer medlemmer. Vi viste fra Sverige og Norge, at uddannelsen er blevet synonym med cannabisbehandlingen, og at man begge steder (fra deres pendant til vores Sundhedsstyrelsen) har fundet HAP-metoden tung nok til at anbefale den som metoden, når man skal afvikle et cannabismisbrug. Dansk forsøgsordning Fra 2018 og 4 år frem skal patienter med sklerose, rygmarvsskader, kroniske smerter og kræftpatienter kunne få ordineret cannabis fra deres læge. Der er to ting der (burde) springe i øjnene, da denne nyhed blev offentliggjort i november. Hvorfor nu? er der kommet evidens, der siger, at cannabis har effekt i forhold til disse sygdomme? og cannabis hvad betyder det i denne sammenhæng?

8 Erfaringer frem for videnskabelig viden Liselotte Blixt, Sundhedsordfører (DF) og formand for Folketingets Sundhedsudvalg, har presset på for at for forsøgsordningen vedtaget. Om grunden hertil, siger Liselotte Blixt til Politiken d. 13. november: Grunden til at jeg har presset så meget på for at få dette vedtaget, er, at jeg har fået mange henvendelser. Både fra patientgrupper og enkeltpersoner, der har brugt cannabis og haft rigtig god glæde af det. Jeg har læst mig til, hvad man gør i andre lande, hvor man mere og mere går i retning af en legalisering af cannabis til medicinsk brug. Jeg har også været i Holland, hvor jeg besøgte coffeeshops, og jeg har spurgt indtil hvem, der køber cannabis til medicinering Der er en stor del af befolkningen, som gerne vil have det. Normalt er proceduren, når et produkt skal introduceres for patienter, at produktet må bevise, at det virker, før det kan blive godkendt medicin. Men ikke i dette tilfælde. Det er da også grunden til, at man i 2003 i Holland begyndte at udskrive cannabis til patienter. Myndighederne besluttede, at patienternes positive erfaringer med medicinsk cannabis skulle veje tungere end manglen på klinisk forsøg, der beviste en virkning. Sundhedsmyndighederne i Holland etablerede et samarbejde med firmaet Bedrocan BV, der producerer cannabis i forskellige styrker til den hollandske stat. Det danske forsøg skal netop tage afsæt i de hollandske erfaringer, hvor virkningen i forhold til smertedækning alene baseres på patienternes tilbagemeldinger og ingen kliniske forsøg om virkning. De hollandske erfaringer er, at ingen patienter melder om bivirkninger. Patienter der vel at mærke har indtaget cannabis med den psykoaktive (rusfremkaldende) komponent, THC. Selv om hollandske læger har kunne udskrive medicinsk cannabis på recept siden 2003, er det ikke et godkendt lægemiddel i Holland (eller andre steder i verden). Statskontrolleret pot Medicinsk cannabis som begreb er misvisende, da der i forsøgsordningen er tale om, at man vil benytte sig af rå topskud fra cannabisplanten med det euforiserende aktive stof THC som dem, den hollandske producent Bedrocan BV fremstiller. Den danske forsøgsordning bør omtales på denne måde: En forsøgsordning med rå cannabis til medicinsk brug. Der er ikke styr på bivirkninger, interaktion med andre lægemidler, dosis, varighed af behandling og langtidsvirkning; altså hvad der sker med patienter, der bruger det her i lang tid - Formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing. Den helt store udfordring bliver, at de danske læger, der skal udskrive recepterne, ikke har viden om dosis og virkning. På den måde bliver det

9 patienten, der guider lægen, og ikke omvendt. Tilbagemeldingen fra patienten er naturligvis vigtig, men hvis patienten er skæv, er risikoen, at tilbagemeldingen er påvirket. Selv om cannabis* har medicinsk værdi, gør det ikke cannabis, man ryger, til medicin. Opium har også medicinsk værdi, men det giver vi patienten via morfin ikke ved at injicere heroin. Her en oversigt de forskellige begreber og deres betydninger: *Godkendt medicinsk cannabis: Navne: Sativex, Marinol og Nabilone, henholdsvis mundhulespray og kapsler (bruges til symptomforbedring hos patienter med Multipel Sklerose, Kræft- og HIV-patienter). Indeholder syntetisk THC, der ikke giver patienten bivirkning i form af rus og negativ indflydelse på de intellektuelle funktioner. Ordineres af læge. Cannabispiller og -olie fra apotek: Magistrel fremstilling, dvs. fremstilling ud fra lægens ordination (Glostrup og Skanderborg Apotek). Foreløbigt er det kun muligt at udskrive cannabiskapsler på recept til ganske få sygdomme, f.eks. patienter med sklerose eller terminale kræftpatienter i såkaldt palliativ, dvs. lindrende, behandling. Indeholder ren THC. Ordineres af læge. Rå topskud fra cannabisplanten: Indeholder THC. Ikke godkendt som lægemiddel noget sted i verden. Skal i den danske forsøgsordning ordineres af læger, uden at der eksisterer videnskabelig dokumentation for virkning. HAP-uddannelse Vi har for længe siden nået et maksimalt deltagerantal på uddannelsens hold 6 med start Vi kan derfor nu åbne op for datoerne efterårsholdet Hvis du vil være sikker på at få en plads på det hold, kan du kontakte os her Datoer er: september kl. 8:30-16: oktober kl. 12:30-16:00 9. november 12:30-16: december 12:30-16:00

10 Ny-uddannede specialister, HAP Hold 5 (Ryomgård december 2016). Kommende arrangementer Faglig Verdensmester for dig der vil være sikker på, at det nye år betyder et mærkbart kompetenceløft. Lige nu kan du blive Faglig Verdensmester for blot 1788 kr. Medlemsskabet gælder hele 2017 og giver gratis adgang til fire kompetencegivende workshops (der ellers koster 1498 kr pr. workshop). Alliancebygning Forældrecoaching Feedback Informed Treatment (FIT) Deliberate Practice: Sådan bliver du blandt de bedste Som Faglig Verdensmester får du hele 25% rabat på billetten til den årlige konference i netværket.

Apoteket må sælge medicin med cannabis til personer med en recept på medicinen fra lægen.

Apoteket må sælge medicin med cannabis til personer med en recept på medicinen fra lægen. 1. Hvad er cannabis? Cannabis, også kaldet hash, pot, marihuana mv. - kommer ofte fra planten Cannabis sativa. Cannabis indeholder mange forskellige aktive stoffer(cannabinoider). De to stoffer man typisk

Læs mere

De to stoffer man typisk taler om i forbindelse med medicinsk cannabis er:

De to stoffer man typisk taler om i forbindelse med medicinsk cannabis er: 1. Hvad er cannabis? Cannabis, også kaldet hash, pot, marihuana mv. - kommer ofte fra planten Cannabis sativa. Cannabis indeholder mange forskellige aktive stoffer(cannabinoider). De to stoffer man typisk

Læs mere

Medicinsk cannabis: Forsøgsordningen og udviklingsordningen. Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz

Medicinsk cannabis: Forsøgsordningen og udviklingsordningen. Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz Medicinsk cannabis: Forsøgsordningen og udviklingsordningen Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz Lægemiddelstyrelsens 'normale' rolle Effektive og sikre lægemidler til gavn for borgerne Patienternes

Læs mere

Alternativ Behandling Cannabis Kræft. Nanna Cornelius Projektleder for Alternativ Behandling dokumentation og udvikling Patient- og Pårørendestøtte

Alternativ Behandling Cannabis Kræft. Nanna Cornelius Projektleder for Alternativ Behandling dokumentation og udvikling Patient- og Pårørendestøtte Alternativ Behandling Cannabis Kræft Nanna Cornelius Projektleder for Alternativ Behandling dokumentation og udvikling Patient- og Pårørendestøtte Agenda Alternativ behandling i Kræftens Bekæmpelse? Hvordan

Læs mere

Efter dette oplæg vil du vide:

Efter dette oplæg vil du vide: Efter dette oplæg vil du vide: Hvilken indflydelse hashen har på det kognitive system i et lærings- og udviklingsperspektiv Hvilke skadevirkninger der er af hashmisbrug Hvilke klassiske myter eller flertalsmisforståelser

Læs mere

Generelle kommentarer

Generelle kommentarer Lægemiddelstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København S E-mail: smov@dkma.dk Høringssvar vedr. vejledning om lægers behandling af patienter med medicinsk cannabis omfattet af forsøgsordningen Danske Patienter

Læs mere

Kræftens Bekæmpelse, Scleroseforeningen, Gigtforeningen, Danske Patienter, Epilepsiforeningen og Lægeforeningen

Kræftens Bekæmpelse, Scleroseforeningen, Gigtforeningen, Danske Patienter, Epilepsiforeningen og Lægeforeningen Notat Jr. /2015-2120 Emne: Til: Fra: En sikker model for forsøgsordning med medicinsk cannabis Folketingets Sundhedsudvalg Kræftens Bekæmpelse, Scleroseforeningen, Gigtforeningen, Danske Patienter, Epilepsiforeningen

Læs mere

Høringssvar over vejledning vedrørende forsøgsordning med medicinsk cannabis

Høringssvar over vejledning vedrørende forsøgsordning med medicinsk cannabis Lægemiddelstyrelsen Fremsendt pr. e-mail 08-08-2017 EMN-2017-02841 1074376 Thomas Birk Andersen Høringssvar over vejledning vedrørende forsøgsordning med medicinsk cannabis Lægemiddelstyrelsen har fremsendt

Læs mere

og hvordan man kan imødegå dem

og hvordan man kan imødegå dem og hvordan man kan imødegå dem Cannabis er medicin. Der er ingen undersøgelser, der viser, at cannabis er farligt. Cannabis er mindre skadeligt end alkohol. Eftersom det er kriminelt at ryge cannabis,

Læs mere

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE 1 Kognition er et psykologisk begreb for de funktioner i hjernen, der styrer vores mulighed for at forstå, bearbejde, lagre og benytte information. Multipel sklerose er en

Læs mere

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION 1 og kan bedres helt op til et halvt år efter, og der kan være attakfrie perioder på uger, måneder eller år. Attakkerne efterlader sig spor i hjernen i form af såkaldte plak, som er betændelseslignende

Læs mere

Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren

Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren Region Syddanmark Sagsnr. 13/31059 Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren Indholdsfortegnelse.....Side

Læs mere

Uge 5+6: TRIN 3 Session Socialt fokus, - indtil den unge kan stå på egne ben

Uge 5+6: TRIN 3 Session Socialt fokus, - indtil den unge kan stå på egne ben Samtalens indhold Oversigt: Uge 1+2: TRIN 1 Session 1-6. Medicinsk fokus, 0-12 dage efter ophør Uge 3+4: TRIN 2 Session 7-12. Psykologisk fokus, -21 dage efter ophør Uge 5+6: TRIN 3 Session 13-18. Socialt

Læs mere

Vi har tidligere fremsendt et omfattende oplysningsmateriale til sundhedsordfører, partiformænd samt Stats og Sundhedsminister.

Vi har tidligere fremsendt et omfattende oplysningsmateriale til sundhedsordfører, partiformænd samt Stats og Sundhedsminister. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 100 Offentligt Til Sundhedsudvalget, Vi har tidligere fremsendt et omfattende oplysningsmateriale til sundhedsordfører, partiformænd samt Stats

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd vedr. bivirkninger ved HPV-vaccine. 7. november 2013 kl. 14.00-16.00, lokale

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd vedr. bivirkninger ved HPV-vaccine. 7. november 2013 kl. 14.00-16.00, lokale Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 164 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Anledning: Taletid: Tid og sted: Folketingets Sundhedsudvalg

Læs mere

Ældre og deres medicin forbrug. Ved Lisbeth Fredholm Speciallæge i geriatri

Ældre og deres medicin forbrug. Ved Lisbeth Fredholm Speciallæge i geriatri Ældre og deres medicin forbrug. Ved Lisbeth Fredholm Speciallæge i geriatri De fem geriatriske giganter Instabilitet/ immobilitet Iatrogenitet Intellektuelle og mentale prob. Incontinens Infektion Geriatri?

Læs mere

E-cigaretten: Sundhedsskadelig eller ej?

E-cigaretten: Sundhedsskadelig eller ej? E-cigaretten: Sundhedsskadelig eller ej? Salget af elektroniske cigaretter går forrygende herhjemme, men de er ikke nær så ufarlige, som producenterne får dem til at lyde, lyder advarslerne Af Heidi Pedersen,

Læs mere

En omdiskuteret forsøgsordning?

En omdiskuteret forsøgsordning? Karina Luise Andersen er cand. mag. og er redaktør på STOF Medicinsk cannabis: En omdiskuteret forsøgsordning? AF KARINA LUISE ANDERSEN En 4-årig forsøgsordning med lægeordineret medicinsk cannabis trådte

Læs mere

CANNABIS SOM MEDICIN BLANDT MENNESKER MED SCLEROSE. Holdninger, erfaringer og barrierer

CANNABIS SOM MEDICIN BLANDT MENNESKER MED SCLEROSE. Holdninger, erfaringer og barrierer CANNABIS SOM MEDICIN BLANDT MENNESKER MED SCLEROSE Holdninger, erfaringer og barrierer Scleroseforeningen August 2019 Indhold 1 Opsummering... 2 2 Baggrund og formål... 3 3 Metode... 4 3.1 Design... 4

Læs mere

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE FÅ OPTIMALT UDBYTTE AF DIN BEHANDLING

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE FÅ OPTIMALT UDBYTTE AF DIN BEHANDLING AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE FÅ OPTIMALT UDBYTTE AF DIN BEHANDLING 1 Følger du din behandling punktligt, særligt i perioden lige efter du påbegynder den - de første tre måneder - kan det lettere blive

Læs mere

Kære dimittender, kære 9. klasse Så nåede vi til jeres aller sidste dag på Th. Langs Skole. Vi står her i Lunden og mødes for sidste gang.

Kære dimittender, kære 9. klasse Så nåede vi til jeres aller sidste dag på Th. Langs Skole. Vi står her i Lunden og mødes for sidste gang. 1 Kære dimittender, kære 9. klasse Så nåede vi til jeres aller sidste dag på Th. Langs Skole. Vi står her i Lunden og mødes for sidste gang. Vi skal tage afsked med hinanden I skal sige farvel til hinanden.

Læs mere

Når du undertrykker din kreativitet, dør noget i dig

Når du undertrykker din kreativitet, dør noget i dig Når du undertrykker din kreativitet, dør noget i dig Kender du det, du har en rigtig god idé, til noget du gerne vil lave, men får det aldrig rigtigt gjort? Sandsynligheden for at du svarer JA til spørgsmålet,

Læs mere

VELKOMMEN TIL DEN FØRSTE NATIONALE KONFERENCE FOR DANSKE CANNABISBEHANDLERE

VELKOMMEN TIL DEN FØRSTE NATIONALE KONFERENCE FOR DANSKE CANNABISBEHANDLERE VELKOMMEN TIL DEN FØRSTE NATIONALE KONFERENCE FOR DANSKE CANNABISBEHANDLERE Deltagere: Fagfolk fra alle niveauer, der arbejder med hashmisbrugsbehandling og alle der har med hashmisbrugere at gøre behandlere,

Læs mere

ERFARING SKABER KVALITET OG SIKKERHED

ERFARING SKABER KVALITET OG SIKKERHED AURORA NORDIC A/S Side 02 ERFARING SKABER KVALITET OG SIKKERHED Aurora Nordic udspringer af et joint venture mellem Gartneriet Alfred Pedersen & Søn og den canadiske virksomhed Aurora Cannabis Inc. VI

Læs mere

Lægemiddelstyrelsen Danish Medicines Agency

Lægemiddelstyrelsen Danish Medicines Agency Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 174 Offentligt Lægemiddelstyrelsen Danish Medicines Agency Dato 30. oktober 2015 Sagsnr. 2015094022 Notat om afgrænsning

Læs mere

Styrket indsats for psykiatriske patienter med misbrug

Styrket indsats for psykiatriske patienter med misbrug STOF nr. 27, 2016 Styrket indsats for psykiatriske patienter med misbrug Hvis vi kan finde ud af, hvordan misbruget hjælper dem, så kan vi måske finde noget at erstatte det med. AF MARIE BARSE Vi kan ikke

Læs mere

Psykofarmakaepidemien kan bekæmpes

Psykofarmakaepidemien kan bekæmpes Psykofarmakaepidemien kan bekæmpes Hvis vi skal det voldsomme overforbrug af antidepressiva til livs, er der behov for en holdningsændring hos de praktiserende læger. De skal indse, at medicinens bivirkninger

Læs mere

Kort intro til producenter af medicinsk cannabis. Karen Juul Jensen, Specialkonsulent i Lægemiddelstyrelsen

Kort intro til producenter af medicinsk cannabis. Karen Juul Jensen, Specialkonsulent i Lægemiddelstyrelsen Kort intro til producenter af medicinsk cannabis Karen Juul Jensen, Specialkonsulent i Lægemiddelstyrelsen Politisk aftale Forsøgsordningen skal gøre det muligt at behandle patienter med medicinsk cannabis

Læs mere

VOX POP fra temadagen om fremtidens sygepleje

VOX POP fra temadagen om fremtidens sygepleje VOX POP fra temadagen om fremtidens sygepleje 354 gæster var mødt op til temadagen om muligheder og udfordringer for fremtidens sygepleje. Temadagen blev afholdt den 1. december på Comwell Middelfart og

Læs mere

En tablet daglig mod forhøjet risiko

En tablet daglig mod forhøjet risiko En tablet daglig mod forhøjet risiko Af: Dorte Glintborg, Institut for Rationel Farmakoterapi, Sundhedsstyrelsen. Der kommer flere og flere lægemidler på markedet, som ikke skal helbrede men forebygge

Læs mere

Et spørgsmål om tillid

Et spørgsmål om tillid PsykiatriNyt SÆRNUMMER Leder Et spørgsmål om tillid I fredags kom Sundhedsstyrelsen med den længe ventede vurdering af medicineringspraksis på Psykiatrisk Center Glostrup. Beskeden er klar: Der er sket

Læs mere

Elevnøgler. - inspiration til elevindragelse

Elevnøgler. - inspiration til elevindragelse Elevnøgler - inspiration til elevindragelse Kompetencerne i elevsprog At arbejde med det 21. århundredes kompetencer med eleverne er ikke en nødvendighed. Man kan sagtens planlægge undervisning og læringsaktiviter

Læs mere

Løbetræning for begyndere 1

Løbetræning for begyndere 1 Løbetræning for begyndere 1 Lige nu sidder du med en PDF-fil der forhåbentlig vil gavne dig og din løbetræning. Du sidder nemlig med en guide til løbetræning for begyndere. Introduktion Denne PDF-fil vil

Læs mere

MEDICINFORBRUG - MONITORERING Cannabisprodukter monitorering af brugen 2. kvartal 2018

MEDICINFORBRUG - MONITORERING Cannabisprodukter monitorering af brugen 2. kvartal 2018 1 MEDICINFORBRUG - MONITORERING 2018 Cannabisprodukter monitorering af brugen 2. kvartal 2018 Brug af cannabisprodukter siden starten af forsøgsordningen med medicinsk cannabis Som led i implementering

Læs mere

Fra idé til virksomhed på 6 uger. Accelerator. - Et iværksætterkursus

Fra idé til virksomhed på 6 uger. Accelerator. - Et iværksætterkursus Fra idé til virksomhed på 6 uger Accelerator - Et iværksætterkursus Om Accelerator Accelerator er et tilbud til dig, som er ledig, bor i Aarhus kommune og har en drøm om at blive iværksætter. Hos TalentMatch

Læs mere

SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL

SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL EN STOR OPLEVELSE VENTER FORUDE Det er en stor oplevelse for din teenager at tage på festival. Det er musik og fest i flere dage sammen med de bedste

Læs mere

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige VELoverstået - eksamen. Vi skaber succeser. Det er vores

Læs mere

Beslutninger ved livets afslutning - Praksis i Danmark

Beslutninger ved livets afslutning - Praksis i Danmark Beslutninger ved livets afslutning - Praksis i Danmark Notat, Nov. 2013 KH og HT I de senere år har der været en stigende opmærksomhed og debat omkring lægers beslutninger ved livets afslutning. Praksis

Læs mere

TAK TIL Kollegaer og patienter der har været behjælpelig med kritisk gennemlæsning. copyright: SIG smerte FSK

TAK TIL Kollegaer og patienter der har været behjælpelig med kritisk gennemlæsning. copyright: SIG smerte FSK KRÆFT OG SMERTER TEKST OG IDÈ SIG-smerte Speciel Interesse Gruppe Under Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker Februar 2006 Nye pjecer kan rekvireres ved henvendelse til SIG smerte på email: aka@rc.aaa.dk

Læs mere

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser til konkurrence for X. IT klasser Indledning Konkurrencen for 7.-9. klasser på X:IT skoler har to formål: Dels skal konkurrencen være med til at fastholde elevernes interesse for projektet og de røgfri

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Christiansborg den 12. oktober 2016] Tale til samråd AG om aktiv dødshjælp og palliation

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Christiansborg den 12. oktober 2016] Tale til samråd AG om aktiv dødshjælp og palliation Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 42 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Primær Sundhed, Ældrepolitik og Jura Sagsbeh.: DEPFRE Koordineret med: SPOK

Læs mere

Påstand: Et foster er ikke et menneske

Påstand: Et foster er ikke et menneske Påstand: Et foster er ikke et menneske Hvad svarer vi, når vi møder denne påstand? Af Agnete Maltha Winther, studerende på The Animation Workshop, Viborg Som abortmodstandere hører vi ofte dette udsagn.

Læs mere

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året Tro og etik Omsorg Målgruppe: Spejder Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Omsorg - niveau 3 - trin for trin Omdrejningspunktet for mærket Omsorg er i høj grad sladder. Idéen med at beskæftige

Læs mere

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375 19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; 318-164; 67 (alterg.); 375 Lad os alle bede! Kære Herre Jesus, vi beder dig: Giv du os øjne, der kan se Din herlighed,

Læs mere

MEDICINFORBRUG - MONITORERING Cannabisprodukter monitorering af brugen 3. kvartal 2018

MEDICINFORBRUG - MONITORERING Cannabisprodukter monitorering af brugen 3. kvartal 2018 1 MEDICINFORBRUG - MONITORERING 2018 Cannabisprodukter monitorering af brugen 3. kvartal 2018 Brug af cannabisprodukter siden starten af forsøgsordningen med medicinsk cannabis Som led i implementering

Læs mere

Refleksionsspil for sundhedsprofessionelle

Refleksionsspil for sundhedsprofessionelle Refleksionsspil for sundhedsprofessionelle Velkommen til refleksionsspillet om patienters værdige og respektfulde møde med sundhedsvæsenet. Fokus i spillet er, at få en konstruktiv dialog om hvordan sundhedsprofessionelle

Læs mere

HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE?

HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE? KAPITEL 6: HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE? 48 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse www.op-i-røg.dk 49 Kapitel 6: Indhold Dette kapitel beskriver, hvad der sker, når man holder

Læs mere

Autorisation er ansvar. Så mange behandlerfarmaceuter

Autorisation er ansvar. Så mange behandlerfarmaceuter 6 Behandlerfarmaceut en Lige nu uddanner Pharmakon behandlerfarmaceuter på livet løs, så alle apoteker kan blive klar til at tilbyde genordination fra den 1. juli. Farmaci har været med på kursus. Mavefornemmelse.

Læs mere

Program. Sclerose undersøgelse og behandling

Program. Sclerose undersøgelse og behandling Program 1 Sclerose undersøgelse og behandling Modul 1: 27. - 28. september 2019 Hotel Svendborg Modul 2: 1. - 2. november 2019 Sclerosehospitalet i Haslev, Ringstedvej 106, 4690 Haslev Foreløbigt program

Læs mere

Åbent brev til sundhedsminister Jakob Axel Nielsen

Åbent brev til sundhedsminister Jakob Axel Nielsen Åbent brev til sundhedsminister Jakob Axel Nielsen Som psoriasispatient, og desværre en af dem der har en meget aggressiv form, brænder jeg efter at indvie dig i mine betragtninger vedrørende den debat

Læs mere

TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL

TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL MINDRE DRUK. MERE FEST En stor oplevelse venter forude Det er en stor oplevelse for din teenager at tage på festival. Det er musik og fest i flere dage

Læs mere

Den Forbudte Medicin.

Den Forbudte Medicin. Den Forbudte Medicin. Cannabis: Den Forbudte Medicin med sundhedsmæssige fordele du ikke hører om i nyhederne. Ja det kan jo ikke undre nogen, at medicinal industrien ikke fortæller folk om planten. De

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg PANSAID PAracetamol og NSAID i kombinationsbehandling Forsøgsansvarlige: Kasper H. Thybo, læge, ph.d.-studerende, Anæstesiologisk afdeling,

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Foredrag for sygeplejersker

Foredrag for sygeplejersker Foredrag for sygeplejersker Hvordan oplever kronisk syge hospitalsbesøg og/eller afhængighed af personlig hjælp igen og igen? Hvordan skaber vi bedre dialog med patienterne? Få et indblik i livet hos én

Læs mere

Patientsikkerhed til patientorganisationer

Patientsikkerhed til patientorganisationer Læringssæt 7 PowerPoint præsentation 1 Patientsikkerhed til patientorganisationer November 2006 Patientsikkerhed til patientorganisationer PowerPoint præsentationen findes i elektronisk form på den medfølgende

Læs mere

Smerter. Aarhus Universitetshospital. Forord. Årsagen til smerter

Smerter. Aarhus Universitetshospital. Forord. Årsagen til smerter Smerter Forord Pjecen henvender sig til alvorligt syge patienter og deres pårørende. Ikke alle alvorligt syge patienter har smerter, men mange er bange for at få smerter. Alle kan derfor med fordel læse

Læs mere

Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge

Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge Til forældre og unge Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er ADHD? 04 Hvordan behandler man ADHD? 05 Medicin mod ADHD 06 Opstart af medicin

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

VELKOMMEN TIL DEN FØRSTE NATIONALE KONFERENCE FOR DANSKE CANNABIS BEHANDLERE

VELKOMMEN TIL DEN FØRSTE NATIONALE KONFERENCE FOR DANSKE CANNABIS BEHANDLERE VELKOMMEN TIL DEN FØRSTE NATIONALE KONFERENCE FOR DANSKE CANNABIS BEHANDLERE Deltagere: Fagfolk fra alle niveauer der arbejder med hashmisbrugsbehandling, og alle der har med hashmisbrugere at gøre: behandlere,

Læs mere

Oplæg, NKR konference, brugerrepræsentant

Oplæg, NKR konference, brugerrepræsentant Oplæg, NKR konference, brugerrepræsentant Intro Jeg hedder Louise. Jeg er brugerrepræsentant i den arbejdsgruppen, der er ved at lave retningslinier for unipolar depression. Det er jeg, fordi jeg både

Læs mere

Generelt om at tage medicin

Generelt om at tage medicin GRUPPEPSYKOEDUKATION Baggrundsmateriale til facilitator Medicinpædagogik og psykoedukation 1 6 Grunden til, at der er udarbejdet et generelt ark er, at svarene på disse spørgsmål stort set er de samme

Læs mere

Foredrag 2015. Mindbooster. Foreningen hjernesund Færøvej 51 2800 Lyngby Telefon +45 4162 4887 E-mail: info@hjernesund.dk

Foredrag 2015. Mindbooster. Foreningen hjernesund Færøvej 51 2800 Lyngby Telefon +45 4162 4887 E-mail: info@hjernesund.dk Foredrag 2015 Mindbooster STYRK DET MODNE LIV - få inspiration og viden med foredrag fra Mindbooster Det bedste jeg kan gøre for mig selv, min familie og venner er at holde mig frisk og i live - Charlotte,

Læs mere

Alternativ Behandling Kræft. Nanna Cornelius Projektleder for Alternativ Behandling dokumentation og udvikling Patient- og Pårørendestøtte

Alternativ Behandling Kræft. Nanna Cornelius Projektleder for Alternativ Behandling dokumentation og udvikling Patient- og Pårørendestøtte Alternativ Behandling Kræft Nanna Cornelius Projektleder for Alternativ Behandling dokumentation og udvikling Patient- og Pårørendestøtte Agenda Alternativ behandling Definitionen af alternativ behandling

Læs mere

Har I plads til unge i jeres forening?

Har I plads til unge i jeres forening? Artikel 22. juni 2018 Har I plads til unge i jeres forening? Af Mette Wang, rådgiver og konsulent på Center for Frivilligt Socialt Arbejde At engagere unge frivillige kræver, at I har mod på at se jeres

Læs mere

Peqqik. Hop til indhold Hop til sogning og navigation Hop til footer. vælg et emne DanskKalaallisut Søg Kontakt... eller vælg et emne

Peqqik. Hop til indhold Hop til sogning og navigation Hop til footer. vælg et emne DanskKalaallisut Søg Kontakt... eller vælg et emne Peqqik Hop til indhold Hop til sogning og navigation Hop til footer vælg et emne DanskKalaallisut Søg Kontakt... eller vælg et emne Søg på Sundhedspor søg danskkalaallisut Kommune valg Qaasuitsup Kommunia

Læs mere

GODE RÅD. Når du lever med smerter ULYKKESPATIENTFORENINGEN.DK

GODE RÅD. Når du lever med smerter ULYKKESPATIENTFORENINGEN.DK GODE RÅD Når du lever med smerter ULYKKESPATIENTFORENINGEN.DK Et liv med kroniske smerter I en tværfaglig smertebehandling samarbejder forskellige faggrupper. Det kan være: Et liv med kroniske smerter

Læs mere

At udarbejde og anvende faglig dokumentation

At udarbejde og anvende faglig dokumentation At udarbejde og anvende faglig dokumentation Dokumentation? Hvad skal jeg bruge det til? Jeg skal jo være frisør, automekaniker, social og sundhedsassistent, kontorassistent, kok, tømrer, buschauffør,

Læs mere

MEDICINFORBRUG - MONITORERING Cannabisprodukter monitorering af brugen 4. kvartal 2018

MEDICINFORBRUG - MONITORERING Cannabisprodukter monitorering af brugen 4. kvartal 2018 1 MEDICINFORBRUG - MONITORERING 2019 Cannabisprodukter monitorering af brugen 4. kvartal 2018 Brug af cannabisprodukter siden starten af forsøgsordningen med medicinsk cannabis Som led i implementering

Læs mere

VELKOMMEN TIL DEN FØRSTE NATIONALE KONFERENCE FOR DANSKE CANNABIS BEHANDLERE

VELKOMMEN TIL DEN FØRSTE NATIONALE KONFERENCE FOR DANSKE CANNABIS BEHANDLERE VELKOMMEN TIL DEN FØRSTE NATIONALE KONFERENCE FOR DANSKE CANNABIS BEHANDLERE Deltagere: Fagfolk fra alle niveauer der arbejder med hashmisbrugsbehandling, og alle der har med hashmisbrugere at gøre: behandlere,

Læs mere

Velkommen til Smerteklinikken

Velkommen til Smerteklinikken Velkommen Velkommen til Smerteklinikken Vi kan tilbyde: Ingen ventelister Konsultation med en speciallæge med mange års erfaring i smertebehandling Løbende kontakt med den samme læge Den nødvendige tid

Læs mere

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv Guide MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her 12 hvordan du kommer videre sider Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv GUIDE INDHOLD I DETTE HÆFTE: Side

Læs mere

15.s.e.trin. II 2016, Strellev 9.00, Ølgod / / / /728

15.s.e.trin. II 2016, Strellev 9.00, Ølgod / / / /728 Dengang jeg gik på pastoralseminariet for at skulle lære at være præst, fik jeg et godt råd af en af underviserne. Han sagde, at når man sidder og taler med et menneske, og samtalen går i stå, så skal

Læs mere

Cannabinoider THC-CBD-CBN. Kender du forskellen

Cannabinoider THC-CBD-CBN. Kender du forskellen Cannabinoider THC-CBD-CBN Kender du forskellen De aktive dele i cannabis Link til artiklen: http://www.rollitup.org/t/cannabinoids-thc-cbd-cbn-do-you-know-thedifference.268014/ Tonny Nielsen 11-1-16 Cannabis

Læs mere

MEDICINFORBRUG - MONITORERING Medicinsk cannabis monitorering af brugen 1. kvartal 2018

MEDICINFORBRUG - MONITORERING Medicinsk cannabis monitorering af brugen 1. kvartal 2018 1 MEDICINFORBRUG - MONITORERING 2018 Medicinsk cannabis monitorering af brugen 1. kvartal 2018 Brug af medicinsk cannabis i 1. kvartal 2018 Som led i implementering af den 4-årige forsøgsordning med medicinsk

Læs mere

Mitokondrier og oxidativt stress

Mitokondrier og oxidativt stress Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab At gå målrettet mod oxidativ stress i Huntingtons Sygdom Skade på celler skabt af oxidativt stress

Læs mere

EUFORISERENDE STOFFER ØVELSE

EUFORISERENDE STOFFER ØVELSE 1 KAPITEL 4 INDSATSOMRÅDER UNDERVISNING I EUFORISERENDE STOFFER TIP EN 13 ER 1 X 2 1 Er hash skadeligt? Nej, hash er et naturprodukt, der stammer fra en plante. 2 Er hash afhængighedsskabende? Ja, man

Læs mere

INSPIRATION TIL UNDERVISERE UNGDOMMENS FOLKEMØDE 2018

INSPIRATION TIL UNDERVISERE UNGDOMMENS FOLKEMØDE 2018 INSPIRATION TIL UNDERVISERE UNGDOMMENS FOLKEMØDE 2018 1 KÆRE UNDERVISER Den 6.-8. september afholdes Ungdommens Folkemøde 2018 i Valbyparken i København, og du og dine elever er selvfølgelig inviteret

Læs mere

Langtved Data A/S Nyhedsbrev

Langtved Data A/S Nyhedsbrev Langtved Data A/S Nyhedsbrev Marts, 2008 Nyhedsbrev Velkommen til Langtved Data A/S nyhedsbrev Ca. fire gange om året vil vi informere vore kunder og personer med tilknytning til os, om udvikling og nye

Læs mere

Navn: Adresse: Telefon: Gruppe: .bloggerbadge.com

Navn: Adresse: Telefon: Gruppe:   .bloggerbadge.com Aktivitetshæfte Navn: Adresse: Telefon: Gruppe: E-mail:.bloggerbadge.com Hvad er Blogger Badge? Du sidder lige nu med lommebogen for mærket Blogger Badge. Blogger Badge er et mærke, hvor du lære at tilkendegive

Læs mere

Systematik i medicinafstemning og medicingennemgang anbefalinger for samarbejde mellem almen praksis og de øvrige parter i primærsektoren

Systematik i medicinafstemning og medicingennemgang anbefalinger for samarbejde mellem almen praksis og de øvrige parter i primærsektoren Systematik i medicinafstemning og medicingennemgang anbefalinger for samarbejde mellem almen praksis og de øvrige parter i primærsektoren regionsyddanmark.dk Forord Denne folder er udarbejdet i forbindelse

Læs mere

Udvikling af en ny strategi for IRF. Åbent spørgsmål: Er der områder du vurderer IRF særligt kan støtte dig som almen praktiserende læge?

Udvikling af en ny strategi for IRF. Åbent spørgsmål: Er der områder du vurderer IRF særligt kan støtte dig som almen praktiserende læge? Udvikling af en ny strategi for IRF Åbent spørgsmål: Er der områder du vurderer IRF særligt kan støtte dig som almen praktiserende læge? Fortsat super arbejde som nu 9 15 Præparater og behandling Information,

Læs mere

1 Få mest muligt ud af GynZones e-læring: Guide til follow up

1 Få mest muligt ud af GynZones e-læring: Guide til follow up 1 Få mest muligt ud af GynZones e-læring: Guide til follow up 1: Følg med i hvor meget brugerne benytter e-læringen Hvor mange timers log ind-tid har den enkelte bruger? GynZones multi-user licenser gælder

Læs mere

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR Har du spørgsmål om kræft? Er der noget, du er i tvivl om i forbindelse med sygdommen eller livets videre forløb? Savner du nogen, der ved besked,

Læs mere

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden Historien bag FIA-metoden Baggrund: Drivkræfter i den videnskabelige proces Opfindermyten holder den? Det er stadig en udbredt opfattelse, at opfindere som typer er geniale og nogle gange sære og ensomme

Læs mere

Formandens beretning 2012/2013

Formandens beretning 2012/2013 Formandens beretning 2012/2013 Timring Læringscenter har nu eksisteret i et år og dette er dermed den første beretning for Timring Læringscenter. Det har været et rigtig spændende første år, men også et

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskabs website (www.illvid.dk) og må ikke videregives til tredjepart.

Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskabs website (www.illvid.dk) og må ikke videregives til tredjepart. Kære bruger Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskabs website (www.illvid.dk) og må ikke videregives til tredjepart. Af hensyn til copyright indeholder den ingen fotos. Mvh Redaktionen En

Læs mere

Ny med demens Udfordringer og muligheder for en god hverdag

Ny med demens Udfordringer og muligheder for en god hverdag Ny med demens Udfordringer og muligheder for en god hverdag Neuropsykolog Laila Øksnebjerg Nationalt Videnscenter for Demens www.videnscenterfordemens.dk Ny med demens Udfordringer og muligheder for en

Læs mere

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 8. Hashdebat

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 8. Hashdebat Rusmiddelforebyggende undervisning MODUL 8 MODUL 8 Aktiviteter Spil: -spillet. Vinderholdet hyldes. Læreroplæg: Den akutte påvirkning og den kroniske påvirkning. Film: Stoffer i hjernen. Feedback-spørgeskema.

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler i ATC-grupperne N07A, N07CA01, N07X + N02BG

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler i ATC-grupperne N07A, N07CA01, N07X + N02BG Til virksomheden 4. juli 2017 Sagsnr. 2015122546 Reference usk T +45 44889350 E usk@dkma.dk Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler i ATC-grupperne N07A, N07CA01, N07X + N02BG Vi har revurderet tilskudsstatus

Læs mere

Forælder til hashryge

Forælder til hashryge Forælder til hashryge Guide for SHARE & LIKE: WWW.FACEBOOK.COM/KOMPHASH.DK Spring dét, der ikke virker over. Kom i gang med dét der gør! Denne pixibog er blevet til i forlængelse af kurser i Forældrecoaching

Læs mere

Referat Grønlandskarbejdsgruppemøde Det Nordatlantiske Hus // den 31. oktober

Referat Grønlandskarbejdsgruppemøde Det Nordatlantiske Hus // den 31. oktober Referat Grønlandskarbejdsgruppemøde Det Nordatlantiske Hus // den 31. oktober Deltagere: Sakarine, Karl, Ivalo, Gerth, Bent og David (Fra sekretariat Nancy og Tobias) Ordstyrer: Nancy Referent: Tobias

Læs mere

Reagér altid på bivirkninger

Reagér altid på bivirkninger Reagér altid på bivirkninger Det er vigtigt, at du taler med din læge, hvis du oplever bivirkninger ved din medicin. Men du kan også selv melde bivirkninger til Sundhedsstyrelsen på www.meldenbivirkning.dk.

Læs mere

klassetrin Vejledning til elev-nøglen.

klassetrin Vejledning til elev-nøglen. 6.- 10. klassetrin Vejledning til elev-nøglen. I denne vejledning vil du til nøglen Kollaboration finde følgende: Elev-nøgler forklaret i elevsprog. En uddybende forklaring og en vejledning til hvordan

Læs mere

TEGN PÅ AT DER ER TAGET FOR MEGET

TEGN PÅ AT DER ER TAGET FOR MEGET Opioider HVAD ER OPIOIDER? Opioider er naturlige eller syntetiske stoffer, der virker på opioidreceptorer. Opioider binder til receptorerne i centralnervesystemet og sænker bl.a. smertesignaleringen til

Læs mere

Guide: Sådan lytter du med hjertet

Guide: Sådan lytter du med hjertet Guide: Sådan lytter du med hjertet Når du i dine kærlighedsrelationer er I stand til at lytte med dit hjerte, opnår du som oftest at kunne bevare det intense og mest dyrebare i et forhold. Når du lytter

Læs mere

SMERTER. AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk

SMERTER. AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk SMERTER AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk Hvad er smerte? Smerte er en del af kroppens fysiologiske forsvar. Smerte er noget som alle mennesker kender til, men som kan opleves meget forskelligt.

Læs mere