Park- & Naturpolitik for Slagelse Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Park- & Naturpolitik for Slagelse Kommune"

Transkript

1 & Anlæg Park- & Naturpolitik for Slagelse Kommune

2 Grøn udvikling i Slagelse Kommune Slagelse Kommune er i hastig udvikling og dermed også behovet for at kunne bevæge sig og færdes i parker og natur. Vi ved, at det giver øget livskvalitet og at antallet af livsstilssygdomme reduceres ved mere motion. Kommunens parker og naturområder spiller en vigtig rolle i denne forbindelse. Vi ønsker også at værne om den biologiske mangfoldighed og sikre, at kulturhistoriske værdier bevares. Der er således forskellige hensyn at tage, som stiller store krav til planlægning og drift af områderne. Denne Park- & Naturpolitik er et udtryk for hvordan Slagelse Kommune i de kommende år vil udvikle kommunens grønne områder. Med venlig hilsen Slagelse Kommune Borgmester Lis Tribler

3 10 visioner for Slagelse Kommune Park- & Naturpolitikken består af 10 visioner, som hver fokuserer på specielle områder eller temaer. Samlet udgør de en helhed. I denne folder kan du læse om de overordnede tanker bag visionerne. En fuld beskrivelse af Park- & Naturpolitik for Slagelse Kommune kan ses på 1. De grønne områder skal forsat udvikles og forbedres 2. De grønne områder skal tilbyde mangfoldige oplevelser og understøtte befolkningens sundhed 3. Borgerne skal have nem adgang til grønne områder 4. Indfaldsvejene ved de tre købstæder skal forskønnes 5. Byens træer skal sikres gennem en målrettet plejeindsats 6. De små grønne områder i de mindre bysamfund skal bevares 7. Kyster og strande skal sikre en mangfoldighed af oplevelser og funktioner 8. Flersidig skovdrift skal tilgodese natur, kultur og friluftsliv 9. Den biologiske mangfoldighed skal forbedres og beskyttes 10. Landskabet og naturkvaliteterne i kommunen skal tiltrække besøgende

4 1 De grønne områder skal fortsat udvikles og forbedres De mange grønne områder i Slagelse Kommune giver borgere og besøgende muligheder for forskellige rekreative oplevelser, herunder at kunne færdes trygt, at kunne finde fred og ro til pauser i en ellers travl dagligdag samt mulighed for fysisk udfoldelse. Grønne områder tjener mange formål og funktioner både for mennesker i byerne, men også i forhold til de mindre lokale miljøer, for naturen og herunder den biologiske mangfoldighed. Det er derfor et vigtigt mål for kommunen, at arbejde for at kommunens grønne områder forsat udvikles. Udviklingen af kommunens grønne områder bør ske ved at sammentænke de rekreative, sundhedsmæssige, sociale, æstetiske, biologiske og økonomiske hensyn. Der tilstræbes mere natur i byerne. Der udarbejdes såvel overordnede områdebeskrivelser som mere detaljerede plejeplaner for alle større grønne områder.

5 2 De grønne områder skal tilbyde mangfoldige oplevelser og understøtte befolkningens sundhed Slagelse Kommune ønsker at skabe rammerne for en flersidig udnyttelse af kommunens grønne områder, der giver mulighed for gode oplevelser året igennem. Forskellige befolkningsgrupper har forskellige behov. Dette stiller forskellige krav til de grønne områders indhold og udformning. De grønne områder i Slagelse Kommune skal kunne tilbyde et vedkommende og trygt opholdssted med en stor variation af oplevelser. Der skal derfor være plads til at kunne nyde den friske luft, træer og blomster og samtidig skal de grønne områder udgøre en vigtig ramme som mødested mellem forskellige befolkningsgrupper ved at danne ramme for forskellige sociale arrangementer såsom cirkus og koncerter. De grønne områder er desuden værdifulde i forbindelse med børn og unges læring og skal derfor kunne anvendes i forbindelse med udeskoler og lignende. Slagelse Kommunes grønne områder skal samlet tilbyde en mangfoldighed af muligheder for brug af kommunale arealer og understøtte kommunale planer og politikker. Borgernes aktuelle brug og ønsker i forbindelse med benyttelsen af kommunens grønne områder skal opsamles gennem brugerkontakt i driften. Byernes grønne rum skal tilbyde forskellige muligheder, der skal udvikles efter de fysiske rammer og muligheder, som findes i det enkelte område. Det tilstræbes derfor, at de grønne områder udvikles, så de tilgodeser nye behov for borgerne f.eks. udeskoler og motion på recept. Besøg i parkerne skal være forbundet med tryghed, ligesom der skal være let adgang til toiletter og rent drikkevand i de større parker og på torve. Områderne skal som helhed fremstå rene, plejede og indbydende. Der sikres mulighed for brugerkontakt i forbindelse med driften.

6 3 Borgerne skal have nem adgang til grønne områder Der skal være god adgang til kommunens parker, skove, grønne kiler og de omkringliggende natur- og kystområder. Målet er, at de grønne områder skal tilgodese forskellige adgangs- og brugsbehov og dermed give flere mulighed for dagligt at kunne færdes i grønne områder. Der er sammenhæng mellem tilgængeligheden og antallet af besøg i grønne områder. Jo tættere de grønne områder ligger på boliger, skoler, institutioner mv., jo oftere bliver de besøgt. Der er ligeledes sammenhæng mellem motionsmængden og risikoen for at blive ramt af livsstilssygdomme. Derfor er det et mål at skabe grønne områder tæt på hvor folk bor, arbejder og i øvrigt opholder sig. Mange af kommunens borgere bor i mindre lokalsamfund, hvor mange stier er blevet nedlagt i forbindelse med landbrugets udvikling. Adgang til naturen er derfor blevet vanskeligere. I kommunen findes der dog længere vandrestier som Lagunestien i det smukke område langs Holsteinsborg Nor. Også Storebæltstien, Musholmsleden og Trelleborgleden fører de besøgende igennem meget forskellige landskaber, som også viser elementer fra vores kulturhistorie. For kommunens grønne områder tilstræbes en god tilgængelighed. Der udarbejdes en kortlægning over stierne indenfor kommunen. Der indtænkes trafiksikre og trygge motionsruter. Handicaptilgængeligheden til grønne områder skal fremmes. Kvaliteten af eksisterende stiforbindelser skal forbedres.

7 4 Indfaldsvejene ved de tre købstæder skal forskønnes Flere af de større bysamfund, og specielt Slagelse, er præget af landskabelig uklarhed og manglende identitet langs de primære indfaldsveje. Dette skyldes delvis den gradvise udbygning af byerne og de større omlægninger af vejforløbene, samt et tydeligt fravær af grønne elementer langs de større indfaldsveje. Det er kommunens ønske at gøre indfaldsvejene grønnere og mere indbydende. Det er derudover hensigten at igangsætte en forandring og forskønnelse indenfor bygrænsen, der mere tydeligt understreger byens karakter og gør skiftet fra land til by til en mere markant, æstetisk og smuk oplevelse. Indfaldsvejene skal byde velkommen til et rart ophold i en rar by, ved at hver indfaldsvej har sin egen identitet. Der skal således, på baggrund af analyser, udarbejdes temaer for de enkelte indfaldsveje inklusive rundkørsler og sidearealer. Indenfor bygrænsen anvendes blomsterløg, træer, skulpturer, farver eller former til at understrege byens identitet. Indfaldsvejene skal generelt fremstå velplejede, og plejeniveauet skal tilpasses identiteten. Rabatter skal straks genetableres efter gravearbejder og slitage.

8 5 Byens træer skal sikres gennem en målrettet plejeindsats Træer i byen giver byen karakter, idet de øger de æstetiske og visuelle karakterer ved veje, pladser og plantninger generelt. De bidrager til variation via former, tekstur og farver, og fremmer sanserne via lyde og dufte. Rent miljømæssigt moderer træer klimaet via optag af CO2, nedbør og forurening i flere former. Derudover bidrager træer til den biologiske mangfoldighed inde i byerne. Men byens træer lever og gror under vanskelige forhold. Vejsalt, komprimeret jord og senest klimaforandringer bevirker, at det er nødvendigt med en særlig pleje af bytræerne. Gennem en målrettet indsats ønsker kommunen at fokusere på såvel udvikling som beskyttelse af træplantninger i bysamfundene. Dette vil foretages under hensyntagen til byens rum. Der skal udarbejdes en træregistrant for at opnå et overblik over den eksisterende træbestand, samt et grundlag for fremtidige beplantninger. Nye træer skal etableres efter principperne om rette træ på rette sted, og med hensyn til optimal artsmæssig variation, for at forebygge sygdomsangreb. Eksisterende træer skal generelt beskyttes, samt fremstå sunde og velplejede. Således må opgravninger til kabler og kloak ikke komme nærmere end 2 m. fra træernes stamme. Ved nyetableringer skal der tænkes på træet både over og under jorden, Der skal foreligge en sommervandingsplan, som kan træde i kraft i tilfælde af længerevarende hedebølge. Den permanente julebelysning i træerne skal justeres hver 2. vækstsæson.

9 6 De små grønne områder i de mindre bysamfund skal bevares Af kommunens indbyggere er 18 % bosat i landdistrikterne. Kommunens landsbyer fungerer derfor som lokale centre, der både har en social og rekreativ funktion. De grønne områder og gadekærene er med til at give karakter og identitet i de mindre bysamfund. Det er derfor vigtigt at bevare disse åndehuller i landsbyerne. I denne forbindelse er de omkring 80 gadekær, der findes i Slagelse Kommune, vigtige, da de er tilknyttet rekreative og miljømæssige værdier. Flere steder fungerer gadekæret som det naturlige midtpunkt i et mindre grønt område. Kommunen ønsker at bevare disse særlige områder og ønsker at indgå i en dialog med de lokale bysamfund om områdernes fremtid. Dermed ønsker kommunen, at videreudvikle og styrke den lokale udvikling, som allerede er i gang flere steder i de mindre bysamfund. Gadekærene opdeles i kategorier med naturmæssig og/eller kulturmæssig værdi for herunder at kunne foretage en prioritering m.h.t. plejeniveau blandt kommunens 80 gadekær. Grønne kommunale fællesarealer i de mindre by- og landsbysamfund skal som udgangspunkt udvikles og drives i dialog med borgerne for at fremme de sociale værdier i landsbysamfundet. Der skal i driften tages hensyn til flora og fauna.

10 7 Kyster og strande skal sikre en mangfoldighed af oplevelser og funktioner Kysterne i Slagelse Kommune udgør i alt 180 km og langs kysterne findes der 20 offentlige badestrande, hvoraf flere betegnes som Blå Flag strande. Den lange kystlængde viser kommunens nære kobling til havet, som også afspejles i kystbyerne Korsør og Skælskør. Der er tale om kyster af forskellig type, og specielt findes der flere Nor i kommunen end andre steder på Sjælland. Større kystnære områder er udpeget som særlige NATURA 2000 naturbeskyttelses områder på grund af det rige fugleliv. Kulturhistorisk har kysterne spillet en vigtig rolle fra Stenalderen og Vikingetiden og kysternes historiske og geologiske fortælleværdi bør fastholdes og sikres. Det er kommunens mål at tilpasse vedligeholdelse og pleje således, at den visse steder især tilgodeser de biologiske eller geologiske forhold, mens den andre steder sigter på at forbedre og udvikle den rekreative anvendelse af strandene. De gode strande virker dels til glæde for borgerne, dels øger de attraktionskraften for besøgende. Klimaforandringerne kommer blandt andet frem gennem et stigende antal storme, som medfører erosion af kysterne. På sigt forventes også en stigning af vandstanden. Der stilles derfor større krav til pleje og vedligeholdelse af kysterne end tidligere. Der skal udarbejdes bæredygtige helhedsplaner for kommunens 20 strande mht. balancen mellem friluftsliv, natur, kultur og turisme. Det skal overvejes at fastholde kystlinien, så tilbagerykning forhindres eller dæmpes ved anlæg af bølgebrydere og/eller sandfodring. Der skal tilstræbes handicaptilgængelighed, hvor det er muligt. Prognoser for forhøjet vandstand forårsaget af klimasvingninger, skal indgå i kystbeskyttelsesarbejder langs de kommunale kyster. Unødvendige og skæmmende kystsikringsanlæg skal på sigt fjernes.

11 8 Flersidig skovdrift skal tilgodese natur, kultur og friluftsliv Slagelse Kommune tilsigter en bæredygtig forvaltning af skovenes naturværdier, historie, rekreative værdier og publikumsfaciliteter, skovdrift samt vildtpleje og regulering. Herudover er det et mål med skovdriften at beskytte kommunens grundvandsressourcer. Det er derfor målet, at skovene skal drives, så der skabes et varieret udbud af rekreative muligheder, og der skal tilstræbes en høj biologisk mangfoldighed. Der skal tages hensyn til truede dyr og planter samt meget gamle træer i skovdriften, og de områder, hvor de forekommer, skal registreres. Det er vigtigt, at der etableres områder med urørt skov hvor bl.a. andet gamle overstandere og væltede træer bevares. Samtidig skal det nuværende vandspejl i søer og moser sikres eller forøges. Der skal udarbejdes helhedsplaner for alle kommunalt ejede skove med hensyn til balancen mellem natur, kultur og friluftsliv. Skovene skal byde på en varieret natur med variation af træarter, der er hjemmehørende på de aktuelle lokaliteter. Skovene skal i videst mulig omfang benyttes rekreativt, under hensyntagen til flora og fauna. Hvis naturværdier står på spil, skal rekreative værdier og produktive hensyn vige herfor. Der bør findes områder med urørt skov i kommunen med henblik på at forbedre den biologiske mangfoldighed. Bestandene af råvildt og ræv i de kommunale skove skal gennem regulering holdes på et bæredygtigt niveau, der både tilgodeser publikum, naturen og vildtets sundhedstilstand. Kommunens skove skal drives efter internationale certifikationer. PEFC (Pan European Forest Certification) anvendes for at sikre en bæredygtig drift.

12 9 Den biologiske mangfoldighed skal forbedres og beskyttes I det moderne danske landskab er mange mindre naturområder adskilt af veje, boliger og dyrket jord. Landskabet er derved blevet mindre sammenhængende og mere fragmenteret. Slagelse Kommune rummer mange forskellige naturområder, og nogle er mere sårbare end andre. Kommunen ønsker at værne om og beskytte den sårbare natur og sikre levesteder for truede arter, og arbejder derfor med driften uden anvendelse af pesticider. Kommunen har som mål at forbedre vilkårene for plante- og dyrelivet, herunder særligt de truede dyre- og plantearter. Dette gøres bl.a. igennem etablering af plejeaftaler og rådgivning af private lodsejere. Økologiske forbindelser skal forbinde de grønne kerneområder for at forbedre vilkårene for plante- og dyrelivet. Samtidig har nogle af disse spredningskorridorer også en rekreativ funktion, som kan medvirke til at give de besøgende en større naturoplevelse. Slagelse Kommune vil modvirke tilbagegangen af de truede arter ved hjælp af en målrettet plejeindsats og naturgenopretning i det åbne landskab. Der skal foretrækkes oprindeligt hjemmehørende danske og egnskarakteristiske planter / frøblandinger ved etablering af beplantninger i det åbne land. Gennem dialog mellem kommune og lodsejere tilstræbes det at etablere plejeaftaler og rådgivning af private lodsejere vedr. beskyttelse af den biologiske mangfoldighed. Økologiske forbindelser skal fremmes for at forbedre vilkårene for flora og fauna, samt for at øge naturoplevelsen. Planter på Miljøministeriets liste over invasive planter må ikke opformeres eller nyplantes på kommunale arealer. Hvor der er truede eller sårbare dyr og planter skal driften tilpasses, således at maskiner og driftsmetoder ikke skader habitaten. Dette gælder f.eks. hensyn til dyrenes yngleperiode, dvs. ved hækklipning, rørskær omkring vandhuller, beskæring af hegn og krat samt høslet. Der skal i forbindelse med driften undersøges mulighed for at fremme den biologiske variation ved f.eks. at bevare nogle hule træer, opsætte redekasser o.l. Der skal i forbindelse med driften undersøges mulighed for afgræsning i stedet for maskinel pleje på kommunale enge og overdrev.

13 10 Landskabet og naturkvaliteterne i kommunen skal tiltrække besøgende Slagelse Kommune rummer en mangfoldighed af natur- og kulturlandskaber, som afspejler den underliggende geologi og medvirker til at gøre kommunen helt speciel. Ikke mindst giver de mange kyster og strande muligheder for spændende oplevelser. Samtidig rummer kommunen en meget velbevaret kulturhistorie, som bl.a. kommer til udtryk gennem Trelleborg og herregårdslandskaberne i kommunens sydvestlige del. Her er der mulighed for at få indtryk af forholdene før i tiden. Kombinationen af kyster, natur, landskaber og herregårde, og en god adgang til landskabet, kan medvirke til at tiltrække besøgende, som ikke er bosiddende i kommunen. Et sammenhængende og udbygget stisystem vil også øge kommunens attraktionskraft. Det er derfor kommunens mål, at sikre en kombination af god adgang og service samtidig med, at der udpeges særlige oplevelsesrige ruter. En turistmæssig udvikling af området vil samtidig få betydning for det lokale erhvervsliv. Det er derfor væsentligt at formidle de muligheder, som de grønne områder tilbyder såvel borgerne som andre besøgende. Der skal foretages en videreudbygning af de eksisterende stisystemer med henblik på at udvikle nye sammenhængende rute- og turforslag. Formålet er at understøtte såvel turismen som sundhedspolitikken. Informationerne om de enkelte grønne områder skal forbedres og udbygges, herunder skal der udarbejdes informationsmateriale for alle relevante større grønne områder, og formidlingen af stisystemerne skal fremmes. De kommunale grønne områder skal markedsføres bredt. Der skal rettes særlig fokus på de mest attraktive områder, således at der opretholdes en balance mellem pleje og brug (besøg).

14 Rekreative muligheder i Slagelse Kommune

Bilag 1: Tilgang og principper for Grøn Strategi en strategi for et grønt løft i byerne med fokus på sammenhæng og identitet

Bilag 1: Tilgang og principper for Grøn Strategi en strategi for et grønt løft i byerne med fokus på sammenhæng og identitet Bilag 1: Tilgang og principper for Grøn Strategi en strategi for et grønt løft i byerne med fokus på sammenhæng og identitet Byernes åndehuller Kolding Kommune er beriget med smukke naturområder, som vi

Læs mere

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept. Natur- og friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014 Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Fremlagt på s møde d. 23. sept. 2014 Foto: Aksel Leck Larsen Naturpolitik Ringsted Kommune rummer en storslået natur

Læs mere

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Natur- og miljøpolitik 2015 // Plads til alle Side 3 Indhold Visionen.......................................................... 7 Strategisporene....................................................

Læs mere

NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017

NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 Teknik- & Miljøudvalgets ambitioner for natur er: Skabe mulighed for rekreativ anvendelse af naturen og at skaffe bedre adgang til natur Bevare, udvikle og pleje

Læs mere

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk Politik for NATUR OG MILJØ VISION Kommunens overordnede natur- og miljøvision: Vordingborg Kommune har et smukt kystlandskab og en mangfoldig natur, der får kommunen

Læs mere

TRÆPOLITIK. April 2019

TRÆPOLITIK. April 2019 TRÆPOLITIK April 2019 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Indledning:... 1 Træernes betydning for by, natur og mennesker... 1 Vision... 2 Værdier... 2 Strategiske mål... 3 Vi vil bevare eksisterende

Læs mere

NATURSYN. Vi arbejder for RASKnatur

NATURSYN. Vi arbejder for RASKnatur NATURSYN Vi arbejder for RASKnatur RASKnatur 2 INDLEDNING Danmarks Jægerforbund er en interesseorganisation for jægere. Vi arbejder for vores vision MEST MULIG JAGT OG NATUR, hvor jagten er en del af naturforvaltningen,

Læs mere

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Natur- og miljøpolitik 2015 // Plads til alle Side 3 Indhold Visionen... 7 Strategisporene... 8 Naturen skal benyttes og beskyttes... 10 Planer og programmer

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger Grøn Strukturplan - En rekreativ plan for Hillerød Kommune - 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Det åbne land og de rekreative værdier 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger 4. Grøn Strukturplan

Læs mere

Tårnby Kommunes træpolitik

Tårnby Kommunes træpolitik Tårnby Kommunes træpolitik TÅRNBY KOMMUNE TEKNISK FORVALTNING 2019 Træpolitikken og dens seks hovedmål Tårnby Kommune ønsker at være en grøn kommune med attraktive byrum med frodige træer og grønne naturområder.

Læs mere

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land BEK nr 521 af 27/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 5. maj 2015 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen j.nr. NST-909-00037 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

beskyt & benyt naturen naturpolitik for guldborgsund kommune

beskyt & benyt naturen naturpolitik for guldborgsund kommune beskyt & benyt naturen naturpolitik for guldborgsund kommune Vedtaget af byrådet den 9. oktober 2008 1 Wilhjelm-udvalgets konklusion I 2001 udkom den såkaldte Wilhjelm-rapport En rig natur i et rigt samfund.

Læs mere

Et eksempel på planlægning for naturen mm.

Et eksempel på planlægning for naturen mm. Natur og Miljø 2013 Session 1: Borgeren og naturen Et eksempel på planlægning for naturen mm. Jørgen Jørgensen Chef for Natur og Vand, Viborg Kommune Grønne Sammenhænge Natur- og Parkpolitik for Viborg

Læs mere

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Vejledning og ansøgningsskema Har du en god idé? I 2016 er det igen muligt af få tilskud til naturpleje, naturgenopretning og friluftsprojekter i Hedensted Kommune.

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder PLAN, BYG OG ERHVERV Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder BAGGRUND FOR KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 1 I forbindelse med

Læs mere

TRÆPOLITIK STEVNS KOMMUNE

TRÆPOLITIK STEVNS KOMMUNE TRÆPOLITIK STEVNS KOMMUNE 1 Indholdsfortegnelse 1. FORORD... 3 2. INDLEDNING... 3 2.1 Formål... 3 2.2 De overordnede mål... 3 2.3 Afgrænsning... 4 3. TRÆETS FYSIOLOGI... 4 3.1 Introduktion til træets fysiologi...

Læs mere

Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje. og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015. Vejledning til ansøgning

Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje. og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015. Vejledning til ansøgning Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015 Vejledning til ansøgning Vejle Kommune afsætter igen i 2015 en pulje, hvor private, organisationer og interessegrupper

Læs mere

Side 1 Handleplan 2013 for Grøn Plan

Side 1 Handleplan 2013 for Grøn Plan Side 1 Handleplan for Grøn Plan Med denne handleplan beskriver vi de handlinger, aktiviteter eller initiativer vi på baggrund af Ballerup Kommunes Grønne Plan vil igangsætte i. Baggrund Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Natur- og friluftsstrategi Norddjurs Kommune 2012

Natur- og friluftsstrategi Norddjurs Kommune 2012 Natur- og friluftsstrategi Norddjurs Kommune 2012 INDHOLD OM NATUR- OG FRILUFTSSTRATEGIEN 3 VISION 3 6 INDSATSOMRÅDER 4 1. Beskyttelse af naturen 5 2. Adgang til naturen 6 3. Bynære rekreative områder

Læs mere

Landsbyen & fremtidens landskaber

Landsbyen & fremtidens landskaber Landsbyen & fremtidens landskaber Om samarbejdsdrevne landskabsstrategier Lone S. Kristensen & Jørgen Primdahl, Planlægning & Landskab, IGN Planlovsdage 2019 13/03/2019 2 Oversigt Budskaber Om landsbyen

Læs mere

Ikoniske Træer & Evighedstræer

Ikoniske Træer & Evighedstræer Ikoniske Træer & Evighedstræer SÆRLIGT VÆRDIFULDE TRÆER Hvilke af byens træer er beskyttet? Eksisterende beskyttelser #1+2 #1 Fredede træer: Udpeges ved naturfredninger, bygningsfredninger eller som fredede

Læs mere

Debatoplæg RASKnatur

Debatoplæg RASKnatur RASKnatur Danmarks Jægerforbunds natursyn 2016 1 Indledning Danmarks Jægerforbund er en interesseorganisation for jægere, og vi arbejder for vores vision MEST MULIG JAGT OG NATUR, hvor jagten er en del

Læs mere

Plads til alt og alle? NATUR OG MILJØPOLITIK - Skanderborg Kommune

Plads til alt og alle? NATUR OG MILJØPOLITIK - Skanderborg Kommune NATUR OG MILJØPOLITIK - Temamøde Miljø- og Planudvalget Den 28. januar 2015 på Foerlev Mølle NATUR OG MILJØPOLITIK - Opgaven er at skabe en samlet politik på natur- og miljøområdet Processen skal indeholde

Læs mere

København: Grønne uderum som urbane uderum. Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011

København: Grønne uderum som urbane uderum. Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011 København: Grønne uderum som urbane uderum Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011 Oversigt 1. Hvor er København? 2. Visioner og mål 3. Urbane tendenser - hvad siger københavnerne?

Læs mere

som element i planlægningen

som element i planlægningen Oplevelsesværdier som element i planlægningen for sundhed og grønne områder Hvordan understøtter vi planlægning og forvaltning, således at befolkningens livskvalitet og sundhed styrkes? Ole Hjorth Caspersen

Læs mere

STAURBY SKOV MASTERPLAN - PIXIUDGAVE. Staurby Skov

STAURBY SKOV MASTERPLAN - PIXIUDGAVE. Staurby Skov STAURBY SKOV MASTERPLAN - PIXIUDGAVE Staurby Skov STAURBY SKOV PIXIUDGAVE - DEN KORTE VERSION AF MASTERPLANEN Middelfart Kommune har overtaget Staurby Skov i 2016. Skoven er en tidligere produktionsskov,

Læs mere

Om Natur- og friluftsstrategien side 3. Vision. side 3. 6 indsatsområder. side 3. 1. Beskyttelse af naturen.. side 4. 2. Adgang til naturen.

Om Natur- og friluftsstrategien side 3. Vision. side 3. 6 indsatsområder. side 3. 1. Beskyttelse af naturen.. side 4. 2. Adgang til naturen. 1 INDHOLD Om Natur- og friluftsstrategien side 3 Vision. side 3 6 indsatsområder. side 3 1. Beskyttelse af naturen.. side 4 2. Adgang til naturen. side 5 3. Bynære rekreative områder. side 6 4. Formidling

Læs mere

IKONISKE TRÆER TRÆER. materiale til LOKALUDVALG 2016

IKONISKE TRÆER TRÆER. materiale til LOKALUDVALG 2016 IKONISKE TRÆER 100.000 TRÆER materiale til LOKALUDVALG 2016 IKONISKE TRÆER 100.000 TRÆER materiale til LOKALUDVALG 2016 INDHOLD Kort præsentation af strategi for bynatur Præsentation af hvad er ikoniske

Læs mere

Tilgang og principper for Grøn Strategi. Oplæg i Bæredygtighedsrådet, maj 2017

Tilgang og principper for Grøn Strategi. Oplæg i Bæredygtighedsrådet, maj 2017 Tilgang og principper for Grøn Strategi Oplæg i Bæredygtighedsrådet, maj 2017 Byudvikling Pres på arealer/fortætning / stigende grundpriser Udviklingsbehov Klimatilpasning Udviklingsbehov Sundhed fysisk

Læs mere

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND VISION 1 // NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND VISION

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND VISION 1 // NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND VISION NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND 1 // NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND VISION VISION NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND Hillerød, Gribskov, Fredensborg, Halsnæs og Helsingør Kommuner og Naturstyrelsen

Læs mere

Analyse af danske byboeres brug af og holdning til grønne områder

Analyse af danske byboeres brug af og holdning til grønne områder 26.02.14 Nordea-fonden: Det gode liv i byen Side 1 af 5 Analyse af danske byboeres brug af og holdning til grønne områder 100.000 danskere er de seneste 10 år flyttet fra land til by, og syv ud af otte

Læs mere

LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT. - strategi for et grønnere København

LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT. - strategi for et grønnere København LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT - strategi for et grønnere København Mål og visioner for et grønnere København I visionen for København som Miljømetropol har vi under overskriften En grøn og blå hovedstad

Læs mere

Skovvision for Mariagerfjord Kommune. - skovene som rekreative naturområder

Skovvision for Mariagerfjord Kommune. - skovene som rekreative naturområder Skovvision for Mariagerfjord Kommune - skovene som rekreative naturområder Mariagerfjord Kommune betragter de kommunale skove som en værdifuld ressource, der gennem en langsigtet drift og administration

Læs mere

Naturkvalitetsplanen i korte træk

Naturkvalitetsplanen i korte træk Naturkvalitetsplanen i korte træk Hvordan skal de beskyttede naturområder udvikle sig frem mod 2025 Hvad er beskyttet natur? Naturkvalitetsplanen gælder for de naturtyper som er beskyttet mod tilstandsændringer

Læs mere

Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde

Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde Natursagsbehandler Keld Koustrup Sørensen samt landbrugssagsbehandler Marianne Heilskov

Læs mere

Certificering af Aalborg Kommunes skove.

Certificering af Aalborg Kommunes skove. Punkt 12. Certificering af Aalborg Kommunes skove. 2012-1258. Teknik- og Miljøforvaltningen fremsender til Teknik- og Miljøudvalgets orientering sag om certificering af de kommunalt ejede skove i Aalborg

Læs mere

UDKAST Udvalgsplan Teknik- og Miljøudvalget

UDKAST Udvalgsplan Teknik- og Miljøudvalget UDKAST Udvalgsplan 2014-2017 Teknik- og Miljøudvalget VELFÆRD OG SUNDHED Forord Vækst og bæredygtighed skal gå hånd i hånd det er visionen for Teknik og Miljøudvalget i Horsens Kommune. Vi skal skabe plads

Læs mere

Politik Politik for for Herning Herning Kommune

Politik Politik for for Herning Herning Kommune Erhverv Parkpolitik Politik Politik for for Herning Herning Kommune Samarbejde med borgere En mangfoldighed af oplevelser Udvikling af grønne områder Grønne indfaldsveje Klimaet og de bynære grønne områder

Læs mere

Vindmøller og DN ikke kun som vinden blæser. Temadag for kommunalpolitikere. Ringkøbing, 2. marts 2010 Danmarks Naturfredningsforening

Vindmøller og DN ikke kun som vinden blæser. Temadag for kommunalpolitikere. Ringkøbing, 2. marts 2010 Danmarks Naturfredningsforening Vindmøller og DN ikke kun som vinden blæser Temadag for kommunalpolitikere Ringkøbing, 2. marts 2010 Danmarks Naturfredningsforening 100 års naturbeskyttelse Stiftet 1911 Naturfredningsloven 1925 Fredning

Læs mere

Strategi for natur og friluftsliv. Lemvig Kommune

Strategi for natur og friluftsliv. Lemvig Kommune Strategi for natur og friluftsliv Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

DN og Naturprojekter

DN og Naturprojekter DN og Naturprojekter 2008-2018 Udnyttelse af kommunens areal - 496km2 Kommuneplan 2017 2029 Biologisk mangfoldighed Mål Bremse tilbagegangen af alle naturlige levesteder for vilde dyr og planter på land

Læs mere

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer.

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer. 1/9 Screening for miljøvurdering af Natura 2000-handleplan 2016-2021 Salten Å, Salten Langsø, Mossø og søer syd for Salten Langsø og dele af Gudenå nr. 52, habitatområde H48 og Fuglebeskyttelsesområde

Læs mere

Kortlægning. af oplevelsesmuligheder I fem landdistriktskommuner. Berit C. Kaae Ole Hjorth Caspersen. Forest & Landscape, University of Copenhagen

Kortlægning. af oplevelsesmuligheder I fem landdistriktskommuner. Berit C. Kaae Ole Hjorth Caspersen. Forest & Landscape, University of Copenhagen Kortlægning af oplevelsesmuligheder I fem landdistriktskommuner Berit C. Kaae Ole Hjorth Caspersen Forest & Landscape, University of Copenhagen Disposition Kortlægning af oplevelsesværdier Brugergrupperne

Læs mere

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer.

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer. 1/9 Screening for miljøvurdering af Natura 2000-handleplan 2016-2021 Horsens Fjord, havet øst for og Endelave, Natura 2000-område nr. 56, habitatområde H52 og Fuglebeskyttelsesområde F36 Screening i henhold

Læs mere

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 1. Formål En meget stor del af Køge Kommunens areal udgøres af landdistrikter, og en betydelig del af kommunens borgere bor i landdistrikterne.

Læs mere

Miljøscreening af forslag til lokalplan nr. 3.39 for en bolig på Gl. Strandvej 197 i Espergærde

Miljøscreening af forslag til lokalplan nr. 3.39 for en bolig på Gl. Strandvej 197 i Espergærde Miljøscreening af forslag til lokalplan nr. 3.39 for en bolig på Gl. Strandvej 197 i Espergærde Lokalplanens indvirkning på miljøområdet er vurderet i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer,

Læs mere

Oplevelsesværdi 1 - Urørte og eventyrlige naturmiljøer

Oplevelsesværdi 1 - Urørte og eventyrlige naturmiljøer Oplevelsesværdi 1 - Urørte og eventyrlige naturmiljøer Oplevelsesværdi 1 I naturskove, gamle skovbeplantninger og skovmoser er træer ofte væltede, døende, knudrede og gamle. Her er gode muligheder for

Læs mere

Nationalpark Skjoldungernes Land - betydning og perspektiver. Friluftslivet i Danmark mål, midler og værdier

Nationalpark Skjoldungernes Land - betydning og perspektiver. Friluftslivet i Danmark mål, midler og værdier Nationalpark Skjoldungernes Land - betydning og perspektiver Friluftslivet i Danmark 2018 - mål, midler og værdier Nationalparkchef Anders Bülow 8. maj 2018 Nationalparker i verden Områder med enestående

Læs mere

DET SKAL VÆRE HELT NATURLIGT AT SAMARBEJDE!

DET SKAL VÆRE HELT NATURLIGT AT SAMARBEJDE! DET SKAL VÆRE HELT NATURLIGT AT SAMARBEJDE! 8 VISION 2: NATUREN TILBAGE I ALLES LIV Livskvalitet, oplevelser og sundhed Hjørring Kommune vil gerne inspirere den enkelte borger til at invitere naturen ind

Læs mere

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Side 3 Indhold Et fællesskab for alle...................................... 5 Visionen.......................................................... 4 Strategisporene....................................................

Læs mere

Naturplan Danmark. Vores fælles natur - Sammendrag

Naturplan Danmark. Vores fælles natur - Sammendrag Naturplan Danmark Vores fælles natur - Sammendrag Oktober 2014 Naturplan Danmark 1 Vores fælles natur, side 3 Regeringens vision - helt nede på jorden, side 4 Naturpolitik med retning og resultater, side

Læs mere

Forvaltning af risikotræer

Forvaltning af risikotræer Forvaltning af risikotræer Forvaltning af risikotræer Et risikotræ er et træ med strukturelle fejl på rødder, stamme eller grene, som kan bevirke at træet eller dele af træet falder sammen, og hvor disse

Læs mere

Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference maj 2014 SIDE 1

Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference maj 2014 SIDE 1 Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference 27.-27. maj 2014 SIDE 1 Green Infrastructure Enhancing Europe s Natural Capital Udfordringer Små og fragmenterede naturområder Klimaændringer

Læs mere

PROJEKTER DEN GRØNNE BØLGE

PROJEKTER DEN GRØNNE BØLGE PROJEKTER B o r n h o l m s R e g i o n s k o m m u n e DEN GRØNNE BØLGE DEN GRØNNE BØLGE Nærhed til naturen er en vigtig ressource for yderområderne. Mange steder er forbindelsen til naturen dog gået

Læs mere

13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima

13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima 13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima overslag Regn skab 2012 Udvalget for Natur, Miljø og Klima 7.934 14.652 14.197 14.195 14.152 14.152 Planlægning 91 101 101 101 101 101 Natur og miljø 12.50 3 14.155

Læs mere

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans.

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Friluftspolitik Inspiration fra 3 kommuner Herning kommune Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Den nationale friluftspolitik har sat fokus på at styrke vores sundhed og livskvalitet.

Læs mere

Udvalgsplan Teknik- og Miljøudvalget

Udvalgsplan Teknik- og Miljøudvalget Udvalgsplan 2014-2017 Teknik- og Miljøudvalget TEKNIK OG MILJØ Forord Vækst og bæredygtighed skal gå hånd i hånd det er visionen for Teknik- og Miljøudvalget i Horsens Kommune. Vi skal skabe plads til

Læs mere

NyebyskoveiNæstved. Natur og skovrejsningsplan for Næstved kommune Fase 1

NyebyskoveiNæstved. Natur og skovrejsningsplan for Næstved kommune Fase 1 Natur og skovrejsningsplan for Næstved kommune Fase 1 Næstved kommune teknisk forvaltning September 2006 Indledning Denne plan indeholder 3 nye byskove i Næstved, og er første fase af en omfattende satsning

Læs mere

Adgang til Oplevelser

Adgang til Oplevelser Adgang til Oplevelser - en politik for styrkelsen af de særlige steder der findes i vores natur og landskaber og muligheden for oplevelsen af dem. Holbæk Kommune 2016 synliggøre fortællinger i landskabet

Læs mere

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold Biolog Tina Pedersen Hvad er natur? J.Th. Lundbye maleriet Strandbillede med kvæg fra 1835 Guldalderen har påvirket vores natursyn Hvad er natur?

Læs mere

Hashøj Kommune Naturpolitik Kommuneplan 2005-2016

Hashøj Kommune Naturpolitik Kommuneplan 2005-2016 Hashøj Kommune Naturpolitik Kommuneplan 2005-2016 Rammer for lokalplanlægningen Kommuneplanen 2005-2016 indeholder følgende dele: Planstrategi Hovedstruktur Rammer for Dalmoseområdet Rammer for Flakkebjergområdet

Læs mere

Indsatsområdets navn: Vandrestier i Undersøgelsesområdet Nationalpark Det Sydfynske Øhav.

Indsatsområdets navn: Vandrestier i Undersøgelsesområdet Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Indsatsområdets navn: Vandrestier i Undersøgelsesområdet Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Kort/billede Beskrivelse af forslaget hvad går det ud på? Det særlige ved at vandre i undersøgelsesområdet Nationalpark

Læs mere

Miljøscreening i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer

Miljøscreening i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer NOTAT Miljøscreening i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer Forslag til lokalplan nr. 029 Dato: 5. oktober 2009 Sagsbehandler: jrhan J.nr.: 017684-2008 Dok. nr.: 454708 LÆSEVEJLEDNING

Læs mere

Besøg Lolland, og få inspiration til udvikling i landdistrikter og yderområder

Besøg Lolland, og få inspiration til udvikling i landdistrikter og yderområder Besøg Lolland, og få inspiration til udvikling i landdistrikter og yderområder Få inspiration til de udfordringer, du står overfor lige nu: Læs om de 16 inspirerende projekter i vores publikationer Kom

Læs mere

Grøn Politik 2006 Høje-Taastrup Kommune

Grøn Politik 2006 Høje-Taastrup Kommune Grøn Politik 2006 Høje-Taastrup Kommune Grøn politik 2006 Indhold Grøn politik 2006...3 Grøn politik 2006 s fire visioner...4 1. En rig natur... 5 2. Adgangsforhold... 7 3. Oplevelser... 8 4. Formidling

Læs mere

Holdningspapir om naturpolitik

Holdningspapir om naturpolitik Holdningspapir om naturpolitik Det handler om mennesker Holdningspapiret er vedtaget af Radikale Venstres hovedbestyrelse 27.08.2016 Holdningspapir om naturpolitik 1. Vision Radikale Venstre ønsker en

Læs mere

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse Karakterområdets placering. 28 Karakterområdets grænse Nøglekarakter: Åbent, fladt og drænet kystnært område med strandvolde og vindmøller. I området findes der også sommerhusområde og badestrand. Det

Læs mere

Opgørelse over kommunernes Naturkapital. Grønt Råds møde den 23. februar 2017

Opgørelse over kommunernes Naturkapital. Grønt Råds møde den 23. februar 2017 Opgørelse over kommunernes Naturkapital Grønt Råds møde den 23. februar 2017 Kommunernes Naturkapital Hvordan ser det ud for Assens Kommune? Naturkapital på 14 ud af 100 point (100 = natur uden tab af

Læs mere

Natura Status og proces

Natura Status og proces Natura 2000 - Status og proces Friluftsrådet mere natur mere friluftsliv Natura 2000 Områder i EU med særlig værdifuld natur Fuglebeskyttelsesområder og habitatområder Målet er at standse tilbagegangen

Læs mere

Organisering af arbejdet med miljøvurdering i Aalborg Kommune

Organisering af arbejdet med miljøvurdering i Aalborg Kommune Organisering af arbejdet med miljøvurdering i Aalborg Kommune v/lone Pedersen Teknik & Miljø Rådmand Mariann Nørgaard Ledelsessekretariat Udviklings- og adm. chef Frede Aagren Direktør Christian Bjerg

Læs mere

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst Landsplanredegørelse 2012 Ministerens velkomst Velkommen til debat om den kommende landsplanredegørelse. Efter nyvalg til Folketinget er det Miljøministerens opgave at udarbejde en ny landsplanredegørelse.

Læs mere

Lokal Udviklingsstrategi for. LAG Vejen. Under landdistriktsprogrammet For perioden 2007-2008. Kongeåen ved Foldingbro. Version 2, 2009 - pixiudgave

Lokal Udviklingsstrategi for. LAG Vejen. Under landdistriktsprogrammet For perioden 2007-2008. Kongeåen ved Foldingbro. Version 2, 2009 - pixiudgave Lokal Udviklingsstrategi for LAG Vejen Under landdistriktsprogrammet For perioden 2007-2008 Kongeåen ved Foldingbro Version 2, 2009 - pixiudgave 1 Indhold Formalia; Navn og adresse... 3 Strategi... 4 Overordnede

Læs mere

I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land.

I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land. Landdistriktspolitik Vision I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land. I Byrådets vision for en landdistriktspolitik indebærer dette, at Ringsted Kommune

Læs mere

Dato: 16. februar qweqwe

Dato: 16. februar qweqwe Dato: 16. februar 2017 qweqwe Skov har mange funktioner. Den er vigtigt som en rekreativ ressource. Den giver gode levevilkår for det vilde plante og dyreliv. Den er med til at begrænse drivhusgas og CO2,

Læs mere

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier Vestegnen i udvikling byer i bevægelse Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier 15. oktober 2007 Vestegnen i udvikling byer i bevægelse På Vestegnen er der lang tradition

Læs mere

Scoping af planer og programmer i forhold til miljøvurdering

Scoping af planer og programmer i forhold til miljøvurdering Scoping af planer og programmer i forhold til miljøvurdering Nedenstående matrice er et hjælpeværktøj særligt til scoping af planer og programmer, der er omfattet af lovens 3, stk. 1 nr. 1 og 3, stk. 1

Læs mere

Vejledning om Skovloven 10 Undtagelser fra kravet om træbevoksning

Vejledning om Skovloven 10 Undtagelser fra kravet om træbevoksning Dette notat er senest ændret den 9. april 2014. Vejledning om Skovloven 10 Undtagelser fra kravet om træbevoksning Indhold: 1. Nødvendigt for skovdriften 2. Fredning 3. Marker og klitter 4. Åbne naturarealer

Læs mere

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID BYRÅDETS VISION 2030 VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID Vækst med vilje - vi skaber fremtiden og det gode liv sammen VISION 2030 I Faxe Kommune har

Læs mere

Skovpolitik for Vesthimmerlands Kommune

Skovpolitik for Vesthimmerlands Kommune for Vesthimmerlands Kommune Trafik og Grønne områder for Vesthimmerlands Kommune. Den 24. november 2018. Indledning ken for skovene i Vesthimmerlands Kommune skal favne bredt og er illustreret som en paraply.

Læs mere

Ansvarlig sagsbehandler

Ansvarlig sagsbehandler Beskrivelse af planforslag Klimatilpasningsplanen består af en baggrundsrapport og en decideret tillæg til Kommuneplan 2013. Begge dele skal miljøvurderes i forhold til lovgivningen omkring miljøvurdering

Læs mere

Workshop: Sølandskabet i Ringsted. d. 26 februar Dorthe Hedensted Lund Seniorforsker, Københavns Universitet. Dias 1

Workshop: Sølandskabet i Ringsted. d. 26 februar Dorthe Hedensted Lund Seniorforsker, Københavns Universitet. Dias 1 Workshop: Sølandskabet i Ringsted d. 26 februar 2015 Dorthe Hedensted Lund Seniorforsker, Københavns Universitet Dias 1 4 debataftener: hvad lærte vi Dias 2 Naturværdier v. Anne-Marie Bürger, Biomedia

Læs mere

UDKAST. Strategi for øget adgang til naturoplevelser

UDKAST. Strategi for øget adgang til naturoplevelser UDKAST Strategi for øget adgang til naturoplevelser Baggrund for strategien Adgang til natur og til gode naturoplevelser, har en stor værdi for både bosætning, sundhed, læringsmiljøer og friluftsliv. Det

Læs mere

Århus Kommune Borgerpanelundersøgelse: Borgernes holdning til det åbne land og grønne områder

Århus Kommune Borgerpanelundersøgelse: Borgernes holdning til det åbne land og grønne områder Århus Kommune Borgerpanelundersøgelse: Borgernes holdning til det åbne land og grønne områder Bilagsrapport - Epinion A/S 12. marts 2007 Indholdsfortegnelse 1 Kort om Epinion A/S...3 2 Baggrund...4 3 Frekvenstabeller...5

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE KOMMUNEPLAN Tema om træpolitik

SOLRØD KOMMUNE KOMMUNEPLAN Tema om træpolitik SOLRØD KOMMUNE KOMMUNEPLAN 2017 Tema om træpolitik Indhold Mål for træer Træer er med til at danne det grønne billede i kommunen, der understøtter Byrådets vision om "det bedste sted at leve og bo i hovedstadsområdet".

Læs mere

Trørød Grundejerforening. Høringssvar vedr. Strategi for byens parker og grønne områder. Mo bile +45 29 27 28 19

Trørød Grundejerforening. Høringssvar vedr. Strategi for byens parker og grønne områder. Mo bile +45 29 27 28 19 Trørød Grundejerforening Høringssvar vedr. Strategi for byens parker og grønne områder Form and for Trø rød Gru nd ejerfor eni ng Sven He rting Kontakt 1 info: Phone +45 4 5 89 35 19 Mo bile +45 29 27

Læs mere

Screening i henhold til 3, stk. 1, nr. 3 i bekendtgørelse af lov om miljøvurdering af planer og programmer nr af 10. december 2015.

Screening i henhold til 3, stk. 1, nr. 3 i bekendtgørelse af lov om miljøvurdering af planer og programmer nr af 10. december 2015. 1/5 Screening for krav om miljøvurdering af Natura 2000 handleplanforslag 2016-2021 Hejede Ovedrev, Valborup Skov og Valsølille Sø, Natura 2000 område nr. 146, Habitatområde H129 Screening i henhold til

Læs mere

Naturpolitikken. 1556165 Sønderborg Kommune - Naturpolitik hæfte.indd 1

Naturpolitikken. 1556165 Sønderborg Kommune - Naturpolitik hæfte.indd 1 Naturpolitikken 1556165 Sønderborg Kommune - Naturpolitik hæfte.indd 1 30-06-2015 11:10:31 Forord Med denne naturpolitik ønsker Sønderborg Kommune at sætte scenen for en måde at bruge naturen på, der samtidig

Læs mere

Udarbejdelse af en naturkvalitetsplan

Udarbejdelse af en naturkvalitetsplan VISION 3: SÆT NATUREN FRI Artsrigdom, vild natur og natur i byen Naturen i Hjørring Kommune rummer stor biologisk mangfoldighed og kan bryste sig af naturområder i international klasse. Samtidig er den

Læs mere

Træpolitik i København. Jens Ole Juul, enhedschef i Bynatur, Teknik- og Miljøforvaltningen

Træpolitik i København. Jens Ole Juul, enhedschef i Bynatur, Teknik- og Miljøforvaltningen Træpolitik i København Jens Ole Juul, enhedschef i Bynatur, Teknik- og Miljøforvaltningen Træpolitikken 2018-2025 Træpolitik 2016-2025 vedtaget 26. maj 2016 Træpolitik 2018-2025 revideret 1. november 2018

Læs mere

Holdninger og ønsker til Danmarks natur - resultater af en spørgeskemaunders

Holdninger og ønsker til Danmarks natur - resultater af en spørgeskemaunders Christiansborg 2. April, 2003 Holdninger og ønsker til Danmarks natur - resultater af en spørgeskemaunders rgeskemaundersøgelsegelse Berit C. Kaae & Lene Møller M Madsen Skov & Landskab (FSL) bck@fsl fsl.dk

Læs mere

Udvalgspolitik Plan-, Bolig- og Miljøudvalget

Udvalgspolitik Plan-, Bolig- og Miljøudvalget Udvalgspolitik 2019-22 Plan-, Bolig- og Miljøudvalget Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltningen Indhold Forord...3 Den overordnede politik...4 Sådan vil vi gøre det...7 Attraktive byer og bosætning...8

Læs mere

Danmark er et dejligt land

Danmark er et dejligt land Danmark er et dejligt land En radikal handlingsplan for Danmarks natur Danmarks natur skal bevares og forbedres. Tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed skal stoppes. Planter og dyr skal have bedre

Læs mere

NATUREN SKAL SÆTTE OS PÅ LANDKORTET

NATUREN SKAL SÆTTE OS PÅ LANDKORTET VISION 4: NATUREN SKAL SÆTTE OS PÅ LANDKORTET Profilering, turisme og bosætning. Kommunen har en fantastisk og smuk natur, som er en værdifuld ressource i forhold til det gode liv, bosætning og turisme.

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Fra vision til plan Hedensted Kommune - Niels Rauff Kystkonferencen 21.september 2011

Fra vision til plan Hedensted Kommune - Niels Rauff Kystkonferencen 21.september 2011 Hedensted En vækstorienteret landkommune, hvor udviklingen bygger på de særlige muligheder i de enkelte lokalsamfund, og hvor borgerne er tæt på demokratiet, fritidslivet og kommunens service. Fra vision

Læs mere

Thy Statsskovdistrikt

Thy Statsskovdistrikt Udkast til driftsplan Thy Statsskovdistrikt Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Thy Statsskovdistrikt 2 Indledning Skov- og Naturstyrelsens arealer er omfattet af 15-årige driftsplaner. Driftsplanerne

Læs mere

Natrurbeskyttelse.dk s høringssvar til udkast til Vejledning til Pleje af græs- og naturarealer 2016.

Natrurbeskyttelse.dk s høringssvar til udkast til Vejledning til Pleje af græs- og naturarealer 2016. Til NaturErhvervstyrelsen Fremsendt pr. email til: landbrug@naturerhverv.dk, 14. december 2015 Natrurbeskyttelse.dk s høringssvar til udkast til Vejledning til Pleje af græs- og naturarealer 2016. Med

Læs mere

SKOVPOLITIK FOR FREDERIKSHAVN KOMMUNE

SKOVPOLITIK FOR FREDERIKSHAVN KOMMUNE SKOVPOLITIK FOR FREDERIKSHAVN KOMMUNE Foto: Henning Larsen Hvorfor en skovpolitik? Frederikshavn Kommune ejer 825 hektar skov fordelt på 16 områder (se bagside). Skovene har stor økonomisk såvel som rekreativ

Læs mere

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer. Projekt Lokalplan 09.7 Dato

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer. Projekt Lokalplan 09.7 Dato Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Lokalplan 09.7 Dato 26.06.2019 Deltagere ved screenings møde Mette Skafte Vestergaard Emilie Falk Barkved Læservejledning:

Læs mere

Bynatur og livskvalitet

Bynatur og livskvalitet AARHUS UNIVERSITET Bynatur og livskvalitet FAGUS høstkonferanse Lars Kjerulf Petersen Institut for Miljøvidenskab, AU-Roskilde 1 Projekt LiNaBy Formål: Undersøge samspillet mellem livsstil og naturkvalitet

Læs mere