STYRK BUNDLINJEN - 6 gode spørgsmål til din revisor



Relaterede dokumenter
Vær velforberedt, når du møder din bank eller investor

Vækst kan skabes af små forbedringer. Hver dag. Få inspiration til fornyelse, der kan ses på bundlinjen

Et godt ejerskifte starter i god tid.

GØR DET BEDRE SOM NY LEDER. Et dialogværktøj til afklaring og udvikling

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Refleksionskema Den dybere mening

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Giv mig 5 minutter til at forklare...

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Hvordan kunder tænker! Jeg er din kunde! Vid hvad jeg tænker!

Finansier din virksomhed

En god behandling begynder med en god dialog

Det skal I vide, når I planlægger jeres barsel

Skilsmisse -hvad så med økonomien?

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv.

Gode råd til den motiverede ansøgning

Risikerer jeg at brænde ud TEST

Hvordan gør de professionelle?

Oversigt over Procent, absolut og relativ tilvækst samt indekstal

Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13

Undgå ubehagelige overraskelser

Fordelene ved at være franchisetager i REMA1000

Lær at tackle jobsøgningsstress 2!

UNIFIED NETWORK. vækst gennem indsigt

Psykisk arbejdsmiljø. AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø. Ny udgave

NA kapital skal bruges til at fremme vores væsentligste formål og skal styres ansvarligt.

Hvis din hest er død - så stå af

Undgå ubehagelige overraskelser

Transkript:

STYRK BUNDLINJEN - 6 gode spørgsmål til din revisor Din revisor er en mulighed for at få råd og vejledning om, hvordan du optimerer din virksomhed. Det betaler sig.

Din revisor er meget mere end revision af regnskabet. Udnyt din revisors viden om dig og din virksomhed, og få en bedre bundlinje. 1 Hvordan sikrer jeg, at der er penge på firmakontoen hver dag? Likviditet er nøglen til din virksomheds fortsatte velbefindende. Har du ingen likviditet, har du heller ikke penge til den løbende drift, og det kan i sidste ende koste din virksomhed livet. Også selvom det er en solid virksomhed med en pæn ordrebog og styr på regnskabet. Sidst på måneden kan der være lavvande i kassen og behov for at lave overtræk på kassekreditten. Det er dyrt i renter og i forholdet til banken. Få styr på din likviditet og vær to skridt foran dit likviditetsbehov. Din revisor kan se, hvilke muligheder der er for at forbedre din likviditet. 2 Hvordan forbedrer jeg bundlinjen? Hvor ligger forbedringspotentialet i din virksomhed? Er der mulighed for at øge din omsætning? Tjener du nok på dine nuværende kunder? Har du råd til at give rabatter? Har du de rigtige produkter på hylden? Har du optimeret dine omkostninger? Har du den rigtige indkøbsstruktur? Er din lagerstyring optimal? Udnytter du dine ressourcer optimalt? Brug budgetter, nøgletal, benchmark og andre metoder til at få hjælp til at se nye eller andre muligheder i din virksomhed. Få de rette redskaber til at skrue på knapperne i din virksomhed. Ved du, hvor det største potentiale for bundlinjeforbedringer er i din virksomhed? 3 Er et budget spild af tid? Et budget er ikke bare noget, du skal udarbejde en gang årligt for at gøre banken tilfreds. Et budget er et redskab til at styre din virksomhed, ligesom du som en naturlig ting eksempelvis har styr på produktionsprocesserne i din virksomhed. Få bugt med tallene og brug løbende budgettet som opfølgning på dine mål og din strategi. Spørg, hvordan du kommer godt i gang.

4 Hvordan bliver jeg bedre end mine konkurrenter? Har du styr på dine konkurrenter, og hvordan du bliver bedre end dem? Hvem er dine nærmeste konkurrenter? Hvor tjener de deres penge og henter deres overskud. Hvad gør de for at trimme deres forretning? Find det område hvor du kan gøre det bedre end dine konkurrenter og styrk din forretning indadtil og udadtil. Der er rigtig mange nøgletal frit tilgængelige i dine konkurrenters årsrapporter. Spørg, hvor du kan indhente oplysninger om dine konkurrenter, og hvordan du eksempelvis kan bruge dine konkurrenters nøgletal som benchmark og blive skarpere på dig selv. 5 Har jeg et godt forhold til min bank? Hvordan får jeg bedre vilkår på mine lån i banken? Snakker du og din bankrådgiver samme sprog, og forstår din bank, hvilke behov du har? Få hjælp til at få det optimale forhold til banken. Det giver bedre vilkår i banken og bedre mulighed for re- og nyfinansiering af dine lån. Din revisor kan fortælle, hvad banken lægger vægt på, hvilken adfærd der bliver belønnet, og hvornår du skal overveje alternativer til traditionel bankfinansiering. 6 Hvad skal jeg med en forretningsplan? Ikke alt behøver at være tal brug gerne bogstaver. Hvis du vil følge en fast kurs og ikke styre din virksomheder fra dag til dag, har du brug for et styringsredskab. Det redskab er din forretningsplan. En forretningsplan er både for nyetablerede og eksisterende virksomheder. Få et overblik over din strategi, hvordan du kommer derhen og hvad det kræver. Fornyelse og vækst i din virksomhed kommer via planlægning og strategi. Ved du, hvad du skal fokusere på, for at optimere din virksomhed?

Se flere gode spørgsmål og få mere inspiration til at bringe din revisors viden i spil på: www.fsr.dk/godespoergsmaal Din revisor sidder inde med en stor mængde viden, som du kan trække på i forhold til din virksomhed. Måske vigtigst af alt, så ser din revisor rigtig mange virksomheder indefra og kan bringe nye løsninger i spil. Løsninger som kan gøre en forskel for din virksomhed. Det betaler sig. Har du allerede styr på bundlinien eller vil du bare gerne have flere gode råd af din revisor? Så er her 3 bonusspørgsmål: 3 BONUSSPØRGSMÅL Hvordan optimerer jeg min virksomheds balance? En balance behøver ikke kun at bestå af traditionelle aktiver og passiver som maskiner, debitorer, banklån og leverandørkreditter. Tænk nye veje og få den optimale struktur til din virksomhed. Din revisor ved, hvilke muligheder der er for din virksomhed. Hvad er mine alternative finansieringsmuligheder? Vil banken ikke være med til at finansiere din virksomheds vækst eller er vilkårene ikke gode nok? Din revisor kender mulighederne for alternativ finansiering. Spørg, hvilke muligheder der passer til din virksomhed. Kan jeg sælge min virksomhed og hvad er den værd? Ved du, hvad din virksomhed er værd? Brug din revisor, så din virksomhed altid er i optimal form. Din revisor kan også estimere værdien af din virksomhed. Spørg, hvor du skal starte, og hvad du skal fokusere på, for at gøre din virksomhed salgsklar. FSR - danske revisorer Kronprinsessegade 8 1306 København K Tlf: 33 93 91 91 fsr@fsr.dk